Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Ruské zmrzliny mají Češi pořád rádi, ať už se společenská a politická situace mění jakkoliv. Je za tím možná trocha sentimentu, ale hlavně lahodná chuť opravdové smetany. Tu rostlinný tuk nikdy neudělá.

Ruské zmrzliny mají Češi pořád rádi, ať už se společenská a politická situace mění jakkoliv. Je za tím možná trocha sentimentu, ale hlavně lahodná chuť opravdové smetany. Tu rostlinný tuk nikdy neudělá.

Jistý bonmot praví, že všechno dobré, co k nám kdy přišlo z Ruska, bylo zmrzlé: lední hokej, pohádka o Mrazíkovi a ruská zmrzlina. Hokej jsme sice Rusy naučili hrát my a Ivánek i Nasťa mají časy největší slávy za sebou, ale pravé „moroženoje“ si Češi opravdu zamilovali.

Například mražený sendvič značky Prima patří podle průzkumu agentury AC Nielsen v Česku mezi pět nejoblíbenějších nanuků. V mrazicích boxech supermarketů ale najdeme nejméně dalších patnáct značek ruských zmrzlin.

A když je venku 30 stupňů, bývá mražený krém mezi dvěma oplatkami velice rychle vyprodaný.

Otázka ovšem zní, co si v obalu s kupolemi Chrámu Vasila Blaženého či Mrazíkem vlastně kupujeme. Skutečně chutnou a kvalitní smetanovou zmrzlinu, nebo průmyslový prefabrikát z rostlinného tuku?

MF DNES se proto rozhodla ruské zmrzliny neboli plombiry otestovat. Redakce vybrala dvanáct vzorků, jež nesly označení „ruská zmrzlina“, „moroženoje“ či „plombir“.

Odborných analýz se ujala zkušební laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze (SVÚ), která měla za úkol ověřit podíl tuku ve zmrzlině a zjistit, zda v náplni je, či není jiný než mléčný tuk.

Když ruská, tak smetanová. Nebo ne?

Podle ruských norem totiž musí náplň originálního plombiru tvořit zmrzlina výhradně z mléčného tuku o obsahu od 12 do 20 procent.

Jistě, tyto normy se nás netýkají, na ruské zmrzliny v Česku se však vztahuje vyhláška č. 397/2016 Sb., protože až na jedinou výjimku všechny nesou označení „mražený smetanový krém“. A to znamená, že nesmějí obsahovat žádné rostlinné tuky a obsah těch mléčných musí být minimálně 8 procent.

A realita? „Kromě jednoho vzorku nezjistila analýza triglyceridů jiný než mléčný tuk,“ shrne závěry Jan Rosmus, vedoucí laboratoře SVÚ. Čili všechny smetanové vzorky splnily podmínku na složení tuku.

Jiná situace je v případě jeho množství. Výrobcům se totiž nedařilo tak dobře trefit hodnoty uvedené ve výživových tabulkách na obalu.

Pozor na kokosový tuk!

Mraženým krémem, který se vymyká všem vzorkům, je Ruská zmrzlina Algida společnosti Unilever.

V ní nenajdete jiný než rostlinný tuk, podle analýz jde konkrétně o kokosový olej. To ostatně výrobce bez vytáček přiznává i na obalu.

Problémem je, že kokosový tuk je podle několika odborných studií z hlediska vzniku a rozvoje srdečněcévních onemocnění považován za vůbec nejhorší alternativu.

„Na výrobu mražených krémů se používají tuky z palem, které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. V případě kokosového tuku je jich přibližně 90 procent,“ vysvětluje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT, z čeho pramení rizikovost kokosového tuku (viz box Nasycený…).

Je to tedy poněkud paradoxní, ale nakonec je pro vaše tělo vhodnější občas zhřešit s poctivou smetanovou zmrzlinou, která je plná mléčného, odborníky na zdravou výživu obvykle zatracovaného tuku, než si pravidelně dělat radost nanukem z rostlinných náhražek. „Mléčný tuk sice také nemá optimální složení, ale má nasycených mastných kyselin přece jen méně a má velmi příjemné senzorické vlastnosti,“ připomíná Jana Dostálová, mimo jiné odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Hořká, olejovitá, margarínová

Profesorka Dostálová sice líčí lepší senzorické vlastnosti mléčného tuku z teoretického pohledu, praktický test ovšem její slova potvrdil.

Porotci, kteří dvanáct zmrzlin testovali, si okamžitě všimli rozdílu.

„Je tak hořká, že nejsem s to vzorek dojíst. Nepříjemná pachuť pak dlouho přetrvává na jazyku,“ hodnotila zakladatelka blogu o zmrzlinách Tři kopečky Kateřina Kočičková zmrzlinu z rostlinného tuku, aniž by pochopitelně tušila, jaký konkrétní druh ochutnává.

  • A také v dalších komentářích se objevily námitky proti margarínové, umělé nebo podivně kokosové či olejovité pachuti vzorku číslo 5.
  • Vysvětlení, proč společnost Unilever v náplni své ruské zmrzliny nahrazuje pravý mléčný tuk méně chutným kokosovým, se ovšem redakce nedočkala
  • Obvykle výrobci argumentují nižší cenou rostlinné náhražky. Jenže z vybraných vzorků byl ten od Algidy nejdražší, stál bez desetníku 20 korun, tedy více než dvakrát tolik co zmrzliny na druhém a třetím místě: Ballino z řetězce Lidl a Ruská smetanová z Globusu

Vzorky z Lidlu a Globusu byly ostatně dva bezkonkurenčně nejsladší vzorky z celého testu.

Kdo spořádá jeden takový mražený sendvič na posezení, spolyká bezmála 19 gramů cukrů, tedy 40 % tolerovaného denního příjmu. To už je slušná porce, zvlášť když si ke zmrzlině ještě osladíte odpolední kávu.

Pro dietáře jistě nic povzbudivého, ale aktivní zdravý člověk si může smetanové osvěžení dopřát. Bohužel jen občas.

Vyplatí se domácí zmrzlina?

Ruskou zmrzlinu si mimochodem můžete vyrobit i sami doma. Stačí vzít do ruky šlehač, dva kelímky třicetiprocentní smetany, tři vejce, moučkový i vanilkový cukr a několik dortových oplatek. Zabere vám to dva dny a jedna porce vás vyjde odhadem na 10 korun. Otázka je, zda se to vyplatí. Ve večerce za rohem ji totiž pořídíte v podobné kvalitě a za stejnou cenu.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tukVětšina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Kousek hořké čokolády je lepší než „dia“ pamlsek
Bonbony, lízátka, sušenky, dorty, čokolády… Snad každou dobrotu už umějí výrobci udělat i bez řepného cukru. Diabetici i lidé, kteří hubnou, je mlsají bez výčitek a často také bez omezení.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tukVětšina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Velké rozdíly. Polovina vzorků má k ideálu daleko.
India Pale Ale. Tři slova, která nepivařům nic neřeknou, možná je neznají ani mnozí pijáci piva. Styl IPA k nám pronikl teprve nedávno. O to větší boom dnes zažívá.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tukVětšina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Léky z internetu máte doma do tří dnů
Ještě jste nenašli odvahu nakoupit volně prodejné léky po síti? Nemusíte se bát, všechny testované lékárny obstály.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tukVětšina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Koktejly plné cukrů si dávejte spíš za odměnu. Je to ovocná radost, díky níž bychom rádi zhubli a ještě dodali organismu vitaminy. Což o to, smoothie jsou chutná, ale zdraví ani štíhlou linii vám nezajistí.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Velká marketingová bublina. Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti lety sesadilo z trůnu šampaňské v množství prodaných lahví.

S vitaminy si dopřáváme i chemický koktejl. Z českých sadů i ze zahraničí, kupovaná na trhu i v obchodních řetězcích… Laboratoř našla ZBYTKY PESTICIDŮ ve všech testovaných jablkách. Výjimkou byla jen ta z ekologického zemědělství.

Diskuse

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk V podstatě vyprávěnky, že si toto šizení vynutil zákazník je asi nejnehoráznější lež současnosti. že jim šizené nevadí, hlavně že je to levné.

  • Když totiž to samé za hranicí koupíte občas i za nižší cenu, ale rozhodně ve vyšší kvalitě, tak je to jasným důkazem okrádání a svádění to na pohádku o láci u nás.
  • U nás jsou prostě výrobci a nákupčí více oprsklí a vyrovnávají si bilance svých zisků na blbečcích Češích, kteří s tím nemohou nic nadělat, snad jen dát deku celému vedení podniků, či jejich topení v košatince v řece jak se podvodníkům a šidičům dělávalo blahé paměti v naší historii.
  • Co kdyby o tomto nakreslili komix ty oprsklázky z české histerie a součaznosti?
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk zrovna minulý týden jsem měl po delší době míšu za 17 kaček (zdá se mi celkem dost) a říkal jsem si, jak se ta poleva maže v puse, z čeho že to dělaj 🙂 Smutný, ať si ho příště nechaj. Ale pro nanuk do makra se mi také nebude chtít. tak si nechám zajít chuť
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Kdo chce zmrzlinu bez rostlinných tuků,  buďto si ji vyrobte sami doma,  nebo používám tyto nahrady.  Pokud chci zmrzlinu smetanovou/tvarohovou,  namrazim si kvalitní smetanek (např. Lipánek z Madety). Pokud chci ovocnou zmrzlinu, tak si namrazim dětskou výživu s příchutí dle libosti. Pokud jogurtovou,  tak kvalitní smetanový jogurt. Vždycky tak na 2 hodiny do mrazáku (nesmí to zmrznout upe na kost) . A je to dyckydycky ňamka…
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Pane Babický. To není ono. Chce si to koupit domácí výrobník zmrzliny a vařit si jí doma podle receptur, které se používaly předtím, než se začaly vyrábět ty zmrzlinové prášky.
Budete mít zájem:  Slevovy Kod Cesky Raj Zdravi?
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Proč, proč….To je přece jasné. Český spotřebitel má rád náhražky a je ochoten si za ně i připlatit.Jak se píše v jiném článku.
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Náhražky nemá rád ani tak český spotřebitel, jako blbej agresivní českej nákupčí zahraničního supermarketového řetězce.Konečný zákazník má na kvalitu prodávaného zboží vliv jen minimální. Rozhoduje dohoda mezi dodavatelem a řetězcem. Šmejdy typů opékáčky si nevymyslel zákazník, ale vynutil si je řetězec…
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk a co ma byt? ve slozeni je to uvedeno, takze cesi ocividne kokosovy olej miluji.
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Většina lidí patrně neví, že je to jed.
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Není to spíš palmový olej? Nejdůležitější složka současných tatranek?
Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk Kokosový olej je ještě dost nóbl proti levnému palmovému. Myslím, že si ro autor článku trochu(dost) popletl.
Dovoluji si podotknout, že se autor článku pravděpodobně „překlepl“ a měl na mysli palmový olej. Kokosový olej je prospěšný. Vycházel asi z toho, že kokosy rostou na palmě, tedy to pojmenoval – kokosový olej 🙂
To se mě netýká, smetanové nanuky nejím. Vlastně kupuju jen jahody v čokoládě Dione.
Mě se to také netýká, jím smetanové nanuky.
No, je-li složení přizpůsobeno místním poměrům, chtělo by to dat najevo obchodníkům/výrobcům/prodejcum, že neplatit za odebrane zboží v téhle zemi je taky standardem. Takže, nanuk do ruky a zaplatim za 60 a možná 90 dnů 
v podstatě na to máte právo, když má platit rovnost před zákonem…
Bohužel po revoluci zběsile úděsně zhnusly čokolády na všech nanukách. Snad nejdéle se držel Ledňáček, ani nevím, jestli vůbec ještě existuje, popř. jak na tom teď je.
To je pouze přizpůsobeno chuti místního obyvatelstva. V Německu je složení trochu jiné, takové méně sajrajtové.
To teda objevili ameriku, palmový tuk se dával do zmrzliny už v roce 1997. Takový nanukový dort, to je rájem tohoto tuku, mléčný tuk viděl nanukáč akorát tehdy, když ho zaměstnanec jedl namazaný chleba se sýrem. Jinak tam není ani kousek mléka. Jo ještě se tam dává syrovátka, taky mňamka.
Osvěta je dobrá věc, třeba ta s křehčeným mase, nyní to v chlaďácích asi moc nenabízí :-). Dnes je o nanucích a úpadku kvality 🙁
Tak píší o Nanucích nebo o zmrzlinách?
Dobrý postřeh. I když nanuk je jedním z typů zmrzliny. Zmrzlina na klacku..
To je jako Rifle a džíny 
Spíš o nanucích než o Nanucích.
Tak výherci ankety mě nepřekvapili
však je to poznat i na chuti. ty levny čokolády chutnaj fakt strašně, a nanuky raději no comment
Je, to jsem rada, ze zas po roce pod clankem vidim ty krasne domaci nanuky ve tvaru falu At zije leto
I ty jedna včeličko
takže další příklad,že neviditelná ruka trhu jaksi nefunguje. Copak na to její příznivci a zarputilí odpůrci jakýchkoli pravidel
Se pojďme zeptat pana exhradního profesora
Jde koupit i dobrej nanuk.navíc tě nikdo ty levny šmejdy kupovat nenutí
to by byla pravda, pokud by výrobci jasně uváděli na obalu, že je to výrobek z náhražek. Často ale vezmou známou značku a parazitují na ní (tzn. udělá syntetický nanuk)
je to přece na obalu, to že se snaží výrobce zvyšovat zisk snížením nákladů mu přece nemůžete zazlívat. stačí mu dát jasně najevo, že se vám to nelíbí tím, že si jeho věci kupovat nebudete a namísto toho si koupíte výrobek od jinýho výrobce.
to ano, pokud je to na obalu, je to v pořádku. Ale pokud někdo prodává jahodový výrobek či smetanový a s jahodami či smetanou se viděl tak max. v mrazáku, je to klamání a to by se mělo tvrdě trestat
Složení je na obalu napsáno vždy.
Funguje velmi dobre, lidi to kupujou a tak to dostanou
otázkou je, zda to kupují úmyslně (pak je to v pořádku) nebo nikoli (pokud jsou klamáni, měly by být tak vysoké pokuty pro výrobce a prodejce, že při 3. provinění by měly být likvidační)
Kupuji to umyslne, slozeni je na obalu.
a cena na regálu, nebuďte naivní, že nějaké velké procento lidí čte složení na obalu. (já to zrovna ale čtu:))
Složení, na přečtení kterého potřebuji mikroskop….
s tím úmyslným kupováním nesouhlasím.Kdyby to lidi totiž kupovali úmyslně, výrobci by se nesnažili pravé složení skrýt. Klidně by např. na syntetický něco jako salám napsali výrobek vyrobený z náhražek masa
No, to je novina. Proč seznamujete lidi se skutečností starou  snad 10 let.
Protože praxe funguje tím způsobem, že problém, o kterém se nemluví, neexistuje. První krok jsou informace, druhý kritika a třetí vůle zákazníka nekupovat šmejd. Bohužel problém je ten, že už není na výběr. Před chvílí jsem v hypermarketu prošel zmrzliny ve vaničkách a pominu-li sorbety, našel jsem jen jedinou, která neobsahuje rostlinný tuk. Všechny zahraniční už jsou nastavovaný – ještě tak 2-3 zpět se dalo vybírat, teď už je ošizený prakticky všechno…
Kdo ochutnal zmrzlinu Amorino tak už ty hnusy co jsou v prodeji u nás nedá do pusy
Taky neznam, poradte
Ehm, kokosovy olej ale neni ani levny ani nezdravy. Ano, obsahuje nasycene mastne kyseliny, ale v dnesni dobe uz vime, ze na tech neni nic nezdraveho, jako nas nekolik desetileti strasili.Jasne, pokud ma byt zmrzlina z mleka, tak ma byt z mleka, uz kvuli chuti, ale co se tyce zdravi, tak zrovna toho kokosoveho oleje bych se vubec nebala. Kdyby tam davali rafinovane rostlinne oleje, ktere bohuzel stale spousta lidi bezne pouziva a povazuje je za zdrave, tak to by bylo smutne.
Jo myslíte ty samé mastné kyseliny, které do tří let nesmějí být v žádném výrobku vyráběném a prodávaném na území USA, protože se zjistilo, že jsou pro zdraví několikanásobně horší, než ty tuky, které jimi byly nahrazeny.
Opravdu někoho překvapí, že se v ČR jako „potravina“ ve skutečnosti prodává chemický výrobek?
Nejen v CR. Podvadi se vsude.

Vítejte na | JITIGO

V povědomí lidí je zmrzlina řazena mezi sladkosti, které by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často, a ještě o to méně, pokud se snažíme redukovat svou hmotnost.

Ale ve skutečnosti je to se zmrzlinou o mnoho pozitivnější a pokud si vybereme tu správnou, může být vhodnou součástí našeho jídelníčku.

Především v horkých letních dnech může určitě zmrzlina fungovat jako osvěžující a nutričně hodnotná svačinka, na které si navíc i bez výčitek pochutnáme. Ovšem není zmrzlina jako zmrzlina a je tedy potřeba se v široké nabídce trochu zorientovat a vybrat tu správnou.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Zmrzlina mléčná, smetanová a s rostlinným tukem

Zmrzliny mléčné a smetanové obsahují výhradně mléčný tuk, mléčné minimálně 2,5 % a smetanové minimálně 8 %. Maximální množství tuku stejně jako cukru nejsou limitována, a proto se u různých výrobků liší. Výrobky se tedy významně liší i ve své energetické hodnotě.

Výrobky označené „s rostlinným tukem“ mají mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným.

Rostlinný tuk, který se používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin (nejčastěji tuk kokosový a palmojádrový), nemá pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin zcela příznivé složení, zejména z hlediska nemocí srdce a cév.

Bohužel se jedná o valnou většinu balených zmrzlin, které se v současnosti na trhu objevují. Ale nezoufejte, určitě se vám podaří objevit i nějakou opravdu mléčnou zmrzlinu, která rostlinné tuky neobsahuje. A i kdyby ne, tak jednou za čas vám ani kokosový tuk určitě neublíží.

Vodové zmrzliny

Základem těchto zmrzlin je většinou jen voda, cukr, ochucovací složky a barviva. Tyto zmrzliny obsahují jen minimální množství bílkovin a tuků, energetická hodnota je ve srovnání se smetanovými zmrzlinami výrazně nižší – většinou do 500 kJ na balení.

  • Po vychutnání vodové zmrzliny se však rozhoupe naše glykemie a brzy bude následovat opět chuť na sladké.

Ovocné zmrzliny a sorbety

Na rozdíl od vodových zmrzlin obsahují tyto zmrzliny určitý podíl ovoce. Ovocné zmrzliny musí obsahovat minimálně 15 % ovoce, v případě sorbetů je to minimálně 25 %. Samozřejmě zde platí pravidlo, že čím více ovoce zmrzlina obsahuje, tím lépe.

Budete mít zájem:  Léto s sebou přináší i nástrahy, zjistěte, jak se jim bránit

Jak vybírat zmrzlinu?

Zmrzlina by nám kromě energie v podobě cukru a tuku měla přinést i nějaké příznivé živiny, a i takové zmrzliny lze určitě najít. U balených zmrzlin je to o dost jednodušší, tam nám ve většině případů dosti napoví údaje na obale.

Soustředit bychom se měli zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení. Ve složení zmrzlin je velký rozdíl.

Měli bychom si vybírat zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao, ořechy.

Jak již bylo zmíněno, vyvarovat bychom se raději měli zmrzlin s rostlinným tukem, vhodné nejsou ani zmrzliny, u kterých je ve složení na prvních místech uvedena voda a cukr.

U kopečkových či točených zmrzlin je to samozřejmě složitější a často se o složení příliš mnoho informací nedozvíme. V nabídce českých zmrzlin prodávaných do kornoutů jsme ještě světa, zejména italského, nedosáhli.

U nás se jedná většinou o zmrzliny připravované z polotovarů, kdy chybí čerstvé ovoce, ale také smetana, vejce a mnoho dalších přísad, které činí zmrzlinu uměleckým dílem, často ovšem také kalorickou bombou.

Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně mohou být složením velmi rozdílné podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.

Pokud si chcete pochutnat na zmrzlině, vybírejte si vhodný druh v rozumném množství. Rozhodně neprohloupíte, když budete kupovat menší balení nebo si řeknete o menší kopeček – platí heslo „vychutnáte první sousta, další už jsou setrvačnost“.

Vždy jsou lepší zmrzliny bez polevy, u zmrzlin s polevou volte alespoň takovou, která je vyrobena opravdu z čokolády a ne ze ztuženého tuku. Z hlediska výživového jsou nejvhodnější ty zmrzliny, které obsahují tvaroh nebo jogurt.

Hlídejte však, aby neobsahovaly větší množství tuku.

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Tvarohová zmrzlina je českou specialitou, jinde po světě ji většinou nenajdete. Naopak velmi oblíbené a rozšířené jsou zmrzliny jogurtové. Pokud jsou vyrobeny opravdu z jogurtu a nejedná se jen o jakousi jogurtovou příchuť, tak mohou být také nutričně velmi hodnotné a dodat nám i nezanedbatelné množství vápníku, plnohodnotných bílkovin a probiotických kultur.

  • Populární se v České republice stávají „jogurterie“, kde si zmrzlinu vyrobenou z jogurtu sami natočíte a přidáte i další přísady dle vaší volby. Pokud zvolíte čerstvé ovoce a vyvarujete se různých polev a posypů, tak se jedná téměř o ukázkovou svačinku, které vám dodá vše potřebné bez nadbytku tuku a velkého množství cukru. 

Volit můžete i zmrzliny ovocné, ideálně takové, které obsahují kromě vody a cukru také co nejvyšší podíl ovocné složky.

  • Novinkou letošního léta jsou ovocné zmrzliny UGO. Na rozdíl od většiny balených zmrzlin plných cukru a vody jsou opravdu vyrobeny z ovoce a obsahují jen malé množství přidaného cukru. Navíc obsahují díky ovoci i určitý podíl vlákniny a cenné vitaminy. Energeticky se pohybují okolo 400 kJ na porci.

Osvěžující svačinka

Na svačinu může dobře posloužit malé balení, např. méně tučné tvarohové, jogurtové nebo ovocné zmrzliny s malým množstvím přidaného cukru a vyšším podílem ovoce o hodnotě okolo 400 kJ.

Stejně tak i jeden kopeček nebo menší porce kvalitní točené zmrzliny.

Zatímco velký pohár se smetanovou zmrzlinou, šlehačkou, čokoládou a případně alkoholem může převýšit svojí kalorickou hodnotou celý vydatný oběd, ten tedy raději nevolte.

Menší zmrzlina s hodnotou 400-500 kJ se energeticky vyrovná například dvěma sušenkám, polovině čokoládové tyčinky, třem a půl kostičkám čokolády, méně než polovině koblihy, třetině čokoládového muffinu nebo jedné müsli tyčince.

A jak je možné, že má zmrzlina méně energie než ostatní sladké pochoutky?

Díky vysokému obsahu vody ve zmrzlině a jeho našlehané konzistenci je výsledný obsah kilojoulů, cukru a tuku daleko menší než u pochoutek, jako je čokoláda, sušenka nebo sladké pečivo. Ty obsahují jen minimum vody a proto jsou mnohem koncentrovanějším zdrojem energie a živin.

Jak se orientovat ve výživových hodnotách?

Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem.

Množství vzduchu, které zmrzlina obsahuje, může být různé, čím je zmrzlina našlehanější a nadýchanější, tím zaujímá při zachování stejné hmotnosti větší objem, což je při redukci hmotnosti pozitivní.

100 g zmrzliny většinou tedy neodpovídá 100 ml, a tudíž energetická hodnota a obsah živin na 100 g je jiný než na 100 ml.

Značení není jednotné a u některých výrobků se tedy můžeme setkat s hodnotami odpovídajícím 100 g a někde zase 100 ml zmrzliny.

Udává-li výrobce energetickou hodnotu zmrzliny přepočtenou na mililitry, může nám vycházet energetická hodnota u našlehaných zmrzlin podstatně menší než hodnota uváděná na 100 g zmrzliny.

Nejdůležitější jsou však hodnoty přepočtené na 1 kus, to nám opravdu řekne, kolik reálně zkonzumujeme. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžeme snadno spočítat.

  • Pokud se snažíme redukovat hmotnost, vždy je lepší volit zmrzliny, které mají na 1 kus či porci co nejméně energie, co nejnižší obsah tuku a cukru a naopak obsahují co nejvíce bílkovin.

Dnes jsou k mání zmrzliny v podstatě z čehokoliv, můžete ochutnat i zmrzlinu ze zeleniny, například z řapíkatého celeru, chřestu, dýně, rýžovou zmrzlinu, zmrzlinu z čaje nebo s dalšími zajímavými příchutěmi, jako jsou lékořicová, levandulová, zázvorová, bazalková nebo třeba parmezánová zmrzlina. Tak co, máte chuť, nebo dáte přednost klasice?

Převzato z KalorickeTabulky.cz

Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Čtěte obaly

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tukFoto: pexels.com

Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji, ale nepohrdneme ani lahodnou zmrzlinou. Ne o všech zmrzlinách se ale dá říci, že by byly z kvalitních surovin. Jak ale poznáme, že zmrzlina svým složením nepřipomíná spíše zmrzlou hmotu plnou náhražek a umělých barviv? Prozradíme vám, co konkrétně byste měli na obalech bedlivě hlídat.

Na obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami. „U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např.

55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách.

U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími kombinovanými ovocnými šťávami,“ říká Dalena Martiníková, která vymyslela zmrzlinu Mrož a dnes působí jako vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina.

Rostlinný tuk nebo poctivá smetana a proč jí dát přednost?

Pokud chce spotřebitel vědět, zda je ve zmrzlině rostlinný tuk nebo ne – může to snadno poznat ze složení výrobku, kde tyto informace musí být výrobcem uvedeny a dokonce tam musí být deklarováno, o jaký druh rostlinného tuku se jedná (kokosový, palmový, palmojádrový).

Navíc zmrzlina před složením musí mít uvedenou tzv. kategorizaci, takže pokud obsahuje rostlinný tuk a k tomu třeba i smetanu, musí být uvedeno, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem a smetanou; pokud smetanu neobsahuje, pak se uvádí, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem.

Pokud splňuje zmrzlina požadavek na označení smetanová, pak se takto může označit a přirozeně musí být vyrobena ze smetany nebo másla. Smetanová zmrzlina je mnohem chutnější, je jemnější a více se v ní rozvinou chuťové složky – např. vanilka, kakao atp.

(Příkladem jsou zmrzliny skupiny Pegas, které jsou bez rostlinného tuku a obsahují pravou smetanu).

Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie

Zmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, a nikoli z náhražek.

Pokud ji nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu. Za tzv.

dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat ovocnou klasiku v podobě jahodové zmrzliny Mrož, která je vyrobena ze smetany, tvarohu a obsahuje více jak 55% ovoce.

Tvarohová zmrzlina je v Čechách a na Slovensku doslova raritou

Tvarohová zmrzlina je v Čechách i na Slovensku specialitou a patří mezi nejprodávanější. Ve světě se už tak velké oblíbenosti netěší. V zahraničí je velmi populární např. zmrzlina jogurtová. Tento trend přichází postupně i k nám.

Budete mít zájem:  Závislost Na Jídle Léčba?

Jaké příchutě jsou nejvíce v oblibě?

Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a už dlouhá léta vede vanilková následována čokoládovou a hned na třetím místě je jahodová. Pozvolna lidé přechází k chutným zmrzlinám a hodně se prosazují zmrzliny s obsahem ovoce.

Co jste možná o zmrzlině nevěděli

  • Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová
  • Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe
  • Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky
  • Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kornouty, Ruská zmrzlina apod.
  • Teplá zmrzlina vzniká přímo při výrobě, před jejím zmrazením. Dá se nasimulovat v domácích podmínkách tím, že se vyndá z mrazáku a nechá se chvíli povolit/rozmrazit.
  • Pokud zmrzlina roztaje, pak je pravda, že se poruší vazba mezi mléčnou (vodovou) částí a tukem. Žádná vodní pára z ní ale nevystoupí. Tím porušením vazeb vznikne pak její „hrubost“ ve formě ledových krystalů.

Nanuky – levný olej místo smetany

Společně s venkovními teplotami roste i spotřeba zmrzliny, včetně oblíbených nanuků. Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu těch s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře 17 vanilkových a 5 tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.

V ideálním případě by tvarohovou či vanilkovou zmrzlinu měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, doplněná krustou z mléčné čokolády. Realita však může být od ideálu značně vzdálena.

„Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech ve složení vodu, rostlinné tuky, glukózo-fruktózový sirup a důstojný výčet éček, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ říká Kateřina Kočvarová, redaktorka časopisu dTest.

Laboratoř zkoumala, zda náplň nanuků obsahuje rostlinné tuky, kterými výrobci nahrazují část dražšího mléčného tuku ze smetany, tvarohu nebo mléka. „Lépe dopadly tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili.

Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje.

Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách,“ doplňuje Kočvarová.  

Na povrchu mražených krémů se nejčastěji setkáme s kakaovou polevou, kterou většinou tvoří směs kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přídatných látek, které je drží pohromadě. Kakaovým máslem a mlékem, dvěma důležitými složkami mléčné čokolády, výrobci obvykle šetří.

Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny testované nanuky bez problémů, rozdíly ale byly značné. Nejvyšší obsah laboratoř naměřila u tvarohového výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic (oba 9,4 %), nejnižší u K-classic Max Vanilla (3,4 %).

Kvalitu polevy však ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného tuku a případně rostlinného tuku.

Ačkoli tvarohové nanuky kokosový olej ve své náplni neobsahují, v jejich polevách tvoří významnou složku. Ukazuje na to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95 procent u nanuku Míša Tvarohové osvěžení v kakaové polevě.

„Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády.

Dodejme, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí 20 gramů, může jediný nanuk „ukousnout“ až polovinu,“ říká Kateřina Kočvarová.

V senzorickém hodnocení si tvarohové nanuky vedly lépe než vanilkové. Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku, vůbec nejlépe ze všech dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy. Nejhorší hodnocení si odnesl výrobek Pinko Vanilka.

Hodnotitelé mu mimo jiné vytýkali vodovou konzistenci a výrobek tak skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality.

Vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou – zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně. Zdroj: tz dTest.cz

Nanuky – levný olej místo smetany

úterý, 7. července 2015, 20:02

Rádi se zchladíte nanukem? Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu těch s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.

V ideálním případě by tvarohovou či vanilkovou zmrzlinu měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, doplněná krustou z mléčné čokolády. Realita však může být od ideálu značně vzdálena.

„Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech ve složení vodu, rostlinné tuky, glukózo-fruktózový sirup a důstojný výčet éček, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ říká Kateřina Kočvarová, redaktorka časopisu dTest.

Laboratoř zkoumala, zda náplň nanuků obsahuje rostlinné tuky, kterými výrobci nahrazují část dražšího mléčného tuku ze smetany, tvarohu nebo mléka. „Lépe dopadly tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili.

Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje.

Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách,“ doplňuje Kočvarová.

Na povrchu mražených krémů se nejčastěji setkáme s kakaovou polevou, kterou většinou tvoří směs kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přídatných látek, které je drží pohromadě. Kakaovým máslem a mlékem, dvěma důležitými složkami mléčné čokolády, výrobci obvykle šetří.

Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny testované nanuky bez problémů, rozdíly ale byly značné. Nejvyšší obsah laboratoř naměřila u tvarohového výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic (oba 9,4 %), nejnižší u K-classic Max Vanilla (3,4 %).

Kvalitu polevy však ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného tuku a případně rostlinného tuku.

Ačkoli tvarohové nanuky kokosový olej ve své náplni neobsahují, v jejich polevách tvoří významnou složku. Ukazuje na to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95 procent u nanuku Míša.

„Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády.

Dodejme, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí 20 gramů, může jediný nanuk „ukousnout“ až polovinu,“ říká Kateřina Kočvarová.

Proti nařčení se výrobce brání. Míša je podle něho zmrzlina, která obsahuje 65 procent tvarohu a 13,5 procent smetany. „Pokryta je kakaovou polevou, která je vyrobena z kakaa, cukru a kokosového oleje a neobsahuje ani palmový tuk, ani ztužené (hydrogenované) tuky.

Výživové složení kakaových polev z pohledu obsahu nasycených mastných kyselin je srovnatelné,“ řekl Drbně výrobní ředitel Miroslav Krupica a dodal: „Časopis dTest o výrobku Míša uvádí zcela nepravdivá tvrzení, příkladem jednoznačně snižujícím kredibilitu testu může být už jen mylně uváděný název produktu „Míša tvarohové osvěžení“.

Pod tímto názvem se Míša na českém trhu nikdy nevyskytoval, správný název byl vždy „Míša tvarohový.“

V senzorickém hodnocení si tvarohové nanuky vedly lépe než vanilkové. Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku, vůbec nejlépe ze všech dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy. Nejhorší hodnocení si odnesl výrobek Pinko Vanilka.

Hodnotitelé mu mimo jiné vytýkali vodovou konzistenci a výrobek tak skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality.

Vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou – zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně.

Tisková zpráva

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector