Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?Značka King Oscar se zrodila v roce 1902, kdy norsko-švédský král Oscar II poskytl výrobci konzervovaných ryb povolení k využití svého portrétu a jména. Kvalitní výrobky si brzy našly cestu do celého světa. Rybí konzervy značky King Oscar jsou vyráběny pouze z prvotřídních surovin za použití moderních technologií nezatěžujících životní prostřední a co je nejdůležitější, neobsahují konzervační látky.

Probíhá velká soutěž o produkty King Oscar v hodnotě 10.000Kč!! Informace hledejte v rubrice DÁREK-SOUTĚŽ!

Výrobky King Oscar si pro svoji delikátní chuť a vysokou kvalitu získaly oblibu i u nás.

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

  • V současné době jsou pro český trh v nabídce:
  • Baltické sardinky – v italské omáčce, v pikantní tomatové omáčce, v řecké omáčce, v rostlinném oleji, v tomatové omáčce, se zeleninou, pikantní
  • Sleďové filety – v oleji, v tomatě
  • Makrelové filety – v oleji, v tomatě
  • Šproty uzené
  • CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI

Mořské ryby jsou bohaté na životně důležité látky jako bílkoviny, vitaminy a minerály. Pokrmy z ryb jsou nejen dobré, ale jsou také lehce stravitelné a jsou proto součástí mnoha diet. Není pravdou, že zdraví prospěšné látky nalezneme jen v čerstvých nebo mražených rybách. Zdravé jsou i rybí konzervy, protože tělu poskytují látky, které posilují srdce, mozek, kosti a chrání i kůži.

  1. • Srdci prospívají nenasycené kyseliny Omega 3, jež působí blahodárně na kardiovaskulární procesy, posilují imunitu a příznivě ovlivňují i nervový systém.
  2. • Bílkoviny obsažené v jedné konzervě produktu King Oscar pokryjí 40% denní potřeby dospělého člověka.
  3. • Jedno balení sardinek, lososa či makrely stačí pokrýt denní potřebu vitaminu D.
  4. • Fosfor, fluorid a železo posilují naše kosti.
  5. • Acetylcholin zase výrazně zlepšuje paměť.
  6. • Pro zdravou pokožku je užitečný vitamin B.
  7. Dopřát si chutný a zdravý pokrm z mořských ryb nemusí být, díky kvalitním konzervovaným výrobkům, výsadou obyvatel přímořských států či plné peněženky.

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Existuje celá řada receptů, ve kterých konzervované ryby využívají i přední světový kuchaři. Správně upravené konzervované ryby tak mohou plně nahradit ryby čerstvé.

Postavení a význam značky

Výrobky King Oscar nesou již od roku 1902 jméno vskutku královské. Tehdy poskytl norský a švédský král Oscar II. královské povolení spojit svoje jméno a portrét právě s těmito kvalitními výrobky, které si brzy našly cestu do celého světa. Dnes se s nimi můžeme setkat nejen v Evropě, ale jsou mimořádně úspěšnou značkou i na severoamerickém a asijském trhu.

Přijďte na chuť sardinkám! Sardinková pomazánka nezklame

Právě sardinky jsou bohatým zdrojem důležitých omega 3 mastných kyselin. Jaké recepty se sardinkami vyzkoušet, abychom si na nich opravdu pochutnali?

Zdraví v konzervě?

Když se řekne sardinka, obecně je tímto pojmem označovaná malá rybka, která žije nejčastěji ve Středozemním moři či Pacifickém nebo Atlantském oceánu. Těchto rybek existuje více jak 21 druhů.

Své pojmenování dostaly zřejmě podle ostrova Sardinie v Itálii, v jehož blízkosti se také často vyskytují. Na náš stůl se nejčastěji dostávají v konzervě. Na rozdíl od většiny ryb tyto konzumujeme celé.

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Sardinky jsou plné vitamínů a minerálů

I když dochází k jejich konzervování, tak si i přesto tyto malé rybky dokáží udržet své nutriční hodnoty. Ty jsou navíc pro naše zdraví velmi zajímavé. Sardinky totiž obsahují vitamín D a E, ale i celou řadu vitamínů skupiny B (B12, B2,B3,B5,B6).

Dále jsou bohaté na minerály: zinek, magnézium, železo, draslík a fosfor. To však není vše. Kromě toho, že v sobě mají velké množství bílkovin, vyznačují se i přítomností důležitých omega 3 mastných kyselin, selenu a vápníku.

Co jaká látka dokáže si můžete přečíst v našem Slovníčku.

Co rybka dokáže

A jakou službu udělají sardinky pro naše zdraví? Docela podstatnou. Jejich pravidelná konzumace pomáhá předcházet srdečním chorobám, posiluje imunitní systém, naše kosti, ale i vlasy a nehty.

Díky omega 3 mastným kyselinám jsou navíc prospěšné i pro správné fungování našeho mozku a jako prevence rozvoje depresí. Navíc na rozdíl od jiných mořských ryb, se právě u sardinek nemusíte tolik obávat nebezpečných těžkých kovů.

Je to dáno díky tomu, že sardinky jsou až na konci potravního řetězce a živí se především planktonem. Tím pádem do sebe nedostanou tolik těžkých kovů.

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Sardinková pomazánka a co dál? 

Nejčastěji se ze sardinek dělá rybí pomazánka. Skvělé na tom je, že je tento recept opravdu snadný a navíc se dá obměňovat podle toho, co zrovna máte doma. Takže co třeba sardinková pomazánka s avokádem?

Ingredience:

  • 1 konzerva sardinek v oleji,
  • 1 zralejší avokádo,
  • 200 gramů polotučného tvarohu,
  • ½ cibule (může být šalotka),
  • šťáva z jednoho citronu,
  • sůl, pepř, případně bylinky na dochucení (pažitka, petrželka…)

Postup: Avokádo oloupeme a rozmačkáme, smícháme se sardinkami a tvarohem a vyšleháme dohladka. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Dochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a bylinkami. Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou.

Trochu jinak

Konzervované sardinky lze použít i v jiných receptech, skvělé jsou například na pizzu či do těstovin. Pokud se vám však podaří sehnat i čerstvé sardinky, lze s nimi vykouzlit opravdovou lahůdku. Výborné jsou například grilované, ale vzhledem k tomu, že ještě nezačala grilovací sezona, zkuste si je připravit v troubě na plechu.

  • Sardinky s citronem a česnekem
  • Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?
  • Ingredience:
  • 1 kg očištěných sardinek,
  • 2 lžíce citronové kůry (z citronu bez chemického ošetření),
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje,
  • sůl, pepř, případně lze přidat i bylinky (mátu, tymián…)

Postup: Sardinky dejte do větší mísy a přidejte strouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek, olivový olej, sůl, pepř, bylinky. Vše důkladně promíchejte a dejte na pečící papír. Pečte v troubě zhruba 15 minut na 200 stupňů. Pokud chcete mít sardinky křupavější, obalte je po marinování v hladké mouce a pak osmažte ve větší vrstvě oleje. Dobrou chuť.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

PROČ JSOU SARDINKY JEDNOU Z NEJLEPŠÍCH POTRAVIN

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Sardinky jsou velmi malé ryby, které žijí v oceánech světa. Jsou zdravé z následujících důvodů:

Každý člověk potřebuje více omega-3 mastných kyselin ve své stravě. Vzhledem k tomu , že se používají nadměrně zpracované rostlinné oleje v potravinách a krmení hospodářských zvířat je postaveno na podávání  kukuřice a jiných obilnin než zdravém krmení na pastvě. Sardinky jsou vynikajícím zdrojem vysoce  kvalitních  mastných kyselin Omega 3

Zde je možnost  alternativy  doplňku stravy Omega 3 Nutrilite.

Zjistilo se , že obecně každý člověk potřebuje více vitaminu D. Slunce ho neposkytuje dost, dokonce i u těch lidí, kteří se rádi opalují a i u těch, kteří žijí v slunných jižních oblastech. Sardinky jsou bohatým zdrojem tohoto velmi důležitého vitaminu.

Malá velikost sardinek znamená, že je zde menší možnost ukládání a hromadění rtuti. Sardinky bez kůže a páteře mají obsah rtuti  až o 50 % menší.  Všechny z větších ryb i losos, mohou mít až tisíckrát větší obsah rtuti ,  než malé sardinky. Maso velkých ryb je sice  výživné, ale častá konzumace může způsobit u člověka ukládání rtuti v těle. To lze bezpečně zjistit v analýze z vlasů.

Sardinky poskytují kompletní a vyvážený protein , který je snadno vstřebatelný.

Nukleová kyselina je biochemická makromolekulární látka tvořená polynukleotidovým řetězcem, který ve své struktuře uchovává genetickou informaci. Nukleové kyseliny tím určují program činnosti buňky a nepřímo i celého organizmu.

RNA obsahují a jsou zde kombinovány tyto čtyři báze: Cytosin (C), guanin (G), adenin (A) a uracil (U).

Nukleotidy DNA obsahují a v DNA jsou kombinovány tyto čtyři báze: Cytosin (C), guanin (G), adenin (A) a thymin (T).

A právě sardinky jsou bohaté na puriny. Jsou to bílkoviny, které obsahují výše uvedené nukleové kyseliny, které jsou potřebné k obnově tkání.

Sardinky obsahují mnoho minerálů, mezi nimi, vápník, hořčík, fosfor, selen, zinek a další. Existuje i několik dalších potravin, jako jsou syrové mléčné výrobky, některá vařená zelenina a některé ořechy .

Koenzym Q-10 je velmi důležitá živina, které má  většina lidí velký nedostatek. Je potřebný pro výrobu energie v buňkách a je obzvláště důležitý pro zdravé srdce a mozek.

Sardinky patří mezi nejbohatší zdroj potravy v obsahu koenzymu Q-10. Jeho potřeba ještě vzrůstá při jakékoliv chemoterapii a radioterapii ,kdy chrání již tak namáhaný srdeční sval.

Značka  Nutrilite vyrábí velmi kvalitní přírodní preparát, kterým stejně tak doplníme chybějící koenzym

Sardinky se zpracovávají, kdy jsou odstraněny hlavy, ale orgány zůstávají a jsou zdravé. U ostatních větších ryb se k vnitřnostem vůbec nedostaneme. Zvířata, jako jsou medvědi při konzumaci lososa, vědí, že tyto vnitřnosti obsahují mnoho výživných látek. Malá velikost sardinek a jejich orgánů je přijatelná jako denní jídlo.

Většina všech sardinek jsou stále loveny do sítí v moři. To znamená, že se živí tím co se jim  líbí, plavou kde chtějí a jsou mnohem zdravější a čistější než většina ryb, které se dnes prodávají a jsou chovány v klecích. Častokrát takové ryby leží téměř nehybně ve velkém množství v kleci uprostřed vlastních výkalů.

Sardinky jsou jedny z mála potravin na planetě Zemi, které přispívají k zlepšení mozkové činnost a správné imunitní odpovědi organismu.

Další takové potraviny jsou kvalitní vejce a maso, organická modrá a žlutá kukuřice, hořčice , mořské řasy a vařená  zelenina

Budete mít zájem:  Nizka Hladina Draslíku Priznaky?

Sardinky jsou oproti jiným mořským rybám relativně levné a velmi dostupné. Je také velmi jednoduchá jejich konzumace , protože je můžeme okamžitě jíst bez tepelných úprav. Konzervované sardinky jsou ve skutečnosti lépe zachovalé a proto čerstvější než většina „čerstvých“ ryb, které jsou přepravovány někdy tisíce kilometrů.

To jsou hlavní důvody proč je potřeba jíst sardinky. Většina dospělé populace potřebuje týdně 3 až 4 plechovky o 100 g.  Takto lze získat dostatek omega-3 mastných kyselin a vitamínu D pro vaše tělo, které tak nutně potřebujeme.

Pokud nejíte dostatek ryb bude zapotřebí používat kvalitní doplňky stravy na doplnění potřebných živin. Tomu nejlépe vyhovují doplňky značky Nutrilite. Preparát Omega splňuje nejlépe potřeby našeho organismu.

Všechny informace v tomto článku jsou pouze pro vzdělávací účely. Nejsou určeny pro diagnostiku, léčbu, předpis nebo léčení nemocí

Jsou sardinky v konzervě zdravé?

Sardinky a zdraví – jsou ty v plechovce zdravé?

Sardinky jsou většinou malé rybičky, které nejvíce známe právě z konzervy. Tato ryba má však na světě více jak 21 druhů (nejznámější jsou Sardina, Sardinella a Sardinops) a můžeme je najít v Atlantském a Pacifickém oceánu a také Středozemním moři. Sardinky jsou pojmenované po ostrově Sardinie v Itálii, jelikož tam můžeme najít velké množství těchto ryb.

Sardinky jsou jedny z nejvíce lovených ryb na světě. Tato ryba začal růst na oblibě růst až koncem 19. a 20.

století po celém světě, jelikož se dá lehce skladovat v konzervě a má velké množství zdravých vitamínů a bílkovin. Zajímavé na této rybě je, že ji konzumuje přímo celou, bez vykuchání.

Hodně lidí nemá tuto rybu rádo kvůli zápachu, ale to je chyba, protože je to jedna z nejlepších potravin v poměru nutričních hodnot.

Už Napoleon Bonaparte nechal pro vojáky vyrobit konzervy se sardinkami, aby měli vojáci na cestách dostatek proteinů.

Tato malá rybička je doslova plná vitamínů a bílkovin. Je to jedna z nejvíce podceňovaných potravin současnosti. Všude kolem slyšíme pojem superpotraviny ve spojení se spirulínou, quinou, chia semínky atd., ale název superpotravina by si právě zasloužila sardinka.

  • Zde se můžete podívat, co vše tato malá rybka obsahuje za vitamíny:
  • Minerály
  • Pokud si chcete doplnit minerály, tak sardinky obsahují právě tyto:
  • zinek
  • magnézium
  • draslík
  • železo
  • naicin
  • fosfor

Bílkoviny

Jedna konzerva sardinek vám dá poměrně velké množství bílkovin a tak je velice dobré si vzít pár konzerv na cesty. I přes větší množství soli je to velmi kvalitní zdroj bílkovin nejen pro sportovce.

Sardinky obsahují podobné množství bílkovin jako například kuřecí prsa.

  1. Vápník
  2. Sardinky obsahují také vápník a jsou tedy dobré pro lidi, kteří mají alergii na mléčné výrobky.
  3. Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny ochraňují naše srdce a mají protizánětlivé účinky. Sardinky jsou výborným zdrojem těchto mastných kyselin a proto je vhodné je zařadit do našeho jídelníčku.

Vitamíny

Sardinky obsahují Vitamín D a také hodně vitamínu B12, které jsou pro náš organismus zásadní. Další jsou například B2,B3,B5,B6 a vitamín E.

Selen

Na jednu plechovku sardinek si doplníme přibližně 80% selenu na den. Selen hraje klíčovou roli v boji proti volným radikálům a také se podílí na tvorbě tzv. glutathionu, který je doslova králem antioxidantů.

A co Sardinky a sodík?

Pokud si nechcete zvyšovat zbytečně příjem sodíku navíc, je dobré kupovat sardinky ve vodě, jelikož obsahují daleko menší množství sodíku, než ty v oleji.

Sardinky a účinky na zdraví

Prevence proti srdečním chorobám

Sardinky obsahují omega 3 mastné kyseliny, které pomáhá jako prevence proti srdečním chorobám. Tyto kyseliny také napomáhají regulovat krevní tlak.

Pomáhá při hubnutí

Sardinky jsou často zatracovány (většinou kvůli sodíku), ale přitom jsou do diety celkem ideální. Obsahují kvalitní bílkoviny, tuky a velké množství vitamínů. Sardinky, které jsou pouze ve vlastní šťávě, mají méně sodíku.

Silné kosti

Konzumace sardinek pomáhá zlepšovat pevnost našich kostí, jelikož obsahují velké množství vápníku. Sardinky jsou tedy dobrá prevence proti osteoporóze.

Prevence pro zánětům

Sardinky jsou zdrojem DHA a EPA, což jsou tuky, které působí protizánětlivě. Pokud si chcete udělat doslova protizánětlivou bombu, tak přidejte na sardinky trochu kurkumy.

  • Imunitní systém
  • Omega 3 nám pomáhá při budování našeho imunitního systému.
  • Lepší kůže
  • Omega 3 mastné kyseliny hrají podstatnou roli ve zdraví naší pokožky.
  • Změny nálad a deprese

Mnoho studií poukazuje na velmi pozitivní vliv omega 3 mastných kyselin na správnou funkci mozku a tím i lepší náladu.

V západním světě se konzumace omega 3 mastných kyselin zmenšila a naopak se zvětšila konzumace omega 6. Rovnováha mezi omega 3 a omega 6 je velice důležitá pro správnou činnost mozku.

Některé studie poukazují, že právě tato nerovnováha podporuje vznik depresí a špatné nálady.

Sardinky patří k jednomu z největších zdrojů omega 3 mastných kyselin na světě!

  1. Zdravý mozek
  2. Omega 3 jsou velice dobré pro náš mozek a tak je dobré zařadit sardinky do našeho jídelníčku.
  3. Zdraví našich svalů

Zdravé tuky v sardinkách napomáhají budovat svaly a snižovat tuk v těle. Fosfor ze sardinek navíc snižuje svalovou únavu.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Tuky v sardinkách a bílkoviny pomáhají regulovat cukr v krvi.

Sardinky patří mezi nejčistší ryby v oceánu a nemají tak velké množství rtuti, jak často říkají média. Sardinky jsou totiž až na spodu potravního řetězce a živí se převážně planktonem, proto nemají tolik rtuti jako velké ryby.

I jídlo z konzervy může být velmi zdravé. Důkazem jsou sardinky

Název sardinky je poněkud všeobecný. Vlastně se jedná o téměř libovolnou malou rybku. Po světě se prodává více než dvacet různých druhů sardinek, často se za ně vydávají malí sledi. Sardinky jsou nejen oblíbený grilovaný zákusek středomořských národů, ale také nejčastější návnada pro větší ryby.

Na svátek svatého Antonína voní v Lisabonu v Portugalsku sardinky všude. Pokud byste se tam nedostali, s náhradním řešením přišel již geniální Napoleon. Pochopil, že konzervace některých rychle se kazících potravin je nutná, a tak vznikly první sardinky nakládané do oleje nebo rajčatové šťávy.

Sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku (díky drobným kostičkám, které proto nevyhazujeme, ale spolu s masem je například rozmačkáme vidličkou a dále zpracujeme). Porce vážící 80 gramů poskytuje tolik vápníku jako hrnek mléka.

Hodnotné omega-3 mastné kyseliny se dávají do souvislosti s potlačováním zánětlivých procesů, správnou funkcí mozku a zmírňováním depresí.

Zkuste jednoduše zapéct na toast

Sardinky bez oleje můžete jednoduše položit na ranní toast, posypat strouhaným sýrem ementálského typu a zapéci v rozehřáté troubě. Rychlou večeři připravíte na pánvi, stačí rozehřát olivový olej a osmahnout na něm cibulku a česnek, pak přidat sardinky v rajčatové šťávě a důkladně prohřát. Podávejte k oblíbeným, nejlépe celozrnným, těstovinám.

Sardinky jsou také dobrým zdrojem vitamínu D, železa, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a manganu, obsahují i celou řadu vitamínu B, včetně hodnotného B12. Dodají selen, který je důležitým protinádorovým minerálem.

Výhodou sardinek je to, že stojí nízko v potravinovém řetězci, a proto se v nich tolik neukládají těžké kovy jako například rtuť, s níž musíme bohužel počítat u tolik oblíbených tuňáků.

Vyplatí se udělat si zásobu konzervovaných sardinek ve spíži. Mohou se skladovat dlouhodobě bez vad na kvalitě a hodnotě ryby. Pouze se doporučuje po půl roce konzervu otočit, aby byly rybky rovnoměrně vystaveny působení oleje nebo nálevu.

Pokud jsou sardinky naložené v kvalitním olivovém oleji, i ten může prospět zdraví. Jeden slavný laryngolog doporučoval olejovky na noc hlasovým profesionálům, protože olej z ryb může mít pozitivní vliv na krční sliznice.

Na sardinky by rozhodně neměli zapomínat milovníci grilování. Malé rybky jsou pro tuto přípravu ideální, ale musí být vykuchané, jinak budu hořké kvůli žluči z vnitřností. Vykuchané sardinky můžete naplnit česnekem a bylinkami, můžete je marinovat nebo zabalit do špenátového listu. Grilovat se dají v alobalu i grilovacím košíku. Úprava je rychlá, stačí 3 minuty z každé strany.

Ranní sardinkový toast

  • Suroviny: 1 lžička domácí majonézy nebo 1 lžička másla 2 plátky celozrnného toastového chleba 6 scezených sardinek v rostlinném oleji ¼ lžičky mletého černého pepře 2 lžičky scezených kaparů 1 rozdrcený stroužek česneku 2 lžičky nasekané červené cibule
  • klínky čerstvého citronu

Majonézou nebo máslem potřeme z jedné strany chleby. Na každý plátek rozmačkáme tři sardinky. Posypeme je kapary, nasekanou cibulí, pepřem, česnekem a zastříkneme citronovou šťávou. Pod grilem nebo v troubě zapečeme dozlatova.

Sardinky pečené v troubě s mátou a česnekem

  1. Suroviny: 1 kg sardinek očištěných a bez hlavy 2 lžíce nastrouhané kůry z citronu a citron k podávání 60 mililitrů olivového oleje 3 stroužky prolisovaného nebo utřeného česneku 1 lžíce nasekaných mátových lístků
  2. sůl a čerstvě mletý černý pepř
Budete mít zájem:  Srůsty Na Vaječnících-Příznaky?

Sardinky, citronovou kůru, olivový olej, česnek, mátu, sůl a pepř dáme do větší mísy a promícháme, aby se ryby obalily směsí. Necháme v chladu marinovat alespoň 30 minut.

Marinované sardinky rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova.

Rybí pomazánka s avokádem

  • Suroviny: 1 avokádo 200 gramů nízkotučného nebo středně tučného tvarohu 1 balení sardinek v oleji1 cibule pažitka 1 citron sůl rajčata
  • paprika

Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovou šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.

Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

Tuňák v konzervě: Ano, nebo ne?

Foto: milosljubicic, Shutterstock.com

Rychlý oběd nebo večeře, výživná svačina. Rychlá příprava, lahodná chuť. Zázrak jménem konzervovaný tuňák. Co na něj ale říká vaše zdraví? Kolik obsahuje rtuti a je ve výsledku doopravdy prospěšný?

Konzervovaný tuňák je nepostradatelnou ingrediencí při přípravě mnoha pokrmů. Je bohatý na bílkoviny a chudý na tuky a sacharidy, pročež je skvělý nejen v redukční dietě, ale také pro podporu růstu a prospívání svalstva. Kromě široké škály živin ale bohužel obsahuje také rtuť, která může zdraví uškodit. Otázka tedy zní: Jíst ho, nebo nejíst?

Ve srovnání s jinými potravinami v konzervě bývá tuňák méně zpracován a obohacen o různá dochucovadla – většina značek používá pouze sůl a rostlinný olej či vodu. Ve prospěch tuňáka v plechu hovoří i klinické výzkumy: díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin eliminuje záněty a přispívá k správné funkci mozku i imunitního systému.

Ačkoliv se množství živin liší podle značky, podstatné zůstává. Velká, přibližně 130gramová konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, nabízí kolem 20 gramů bílkovin a 191 kilokalorií. Dodá pouze něco přes gram tuku, zato 190 procent doporučené denní dávky selenu. Je významným zdrojem jodu, fosforu, železa, hořčíku, vitaminů D, A a skupiny B.

Tuňák v oleji je s přibližně 200 kcal na 100 gramů výrazně kaloričtější a obsahuje samozřejmě více tuku. Když zvolíte tuto podobu, měli byste podle biochemičky Michaely Bebové vybírat produkty, kde je jen olivový či slunečnicový olej – lze ho použít při přípravě pokrmu.

Raději se vyhněte rybě v „rostlinném oleji“, můžete si být jistí, že se jedná o levnou směs různých tuků.

Foto: Oleksii Mishchenko, Shutterstock.com

Rychlý oběd, večeře i svačina – konzervovaný tuňák poslouží ve všech případech

Nejlepší je tedy tuňák ve vlastní šťávě nebo v slunečnicovém či olivovém oleji, ryby v aromatických a barevných omáčkách mohou být problematické přidanými dochucovadly (raději si vyrobte domácí). „Kvalita na prvním místě, to platí i zde. Vždy proto čtu složení a kupuji téměř výhradně tuňáka ve vlastní šťávě,“ potvrzuje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Tišnova.

Zajímavé je, že v konzervě můžete najít jak tuňáka pravého, tak nepravého. „Ti opravdu praví tuňáci jsou z rodu Thunnus nebo Katsuwonus, ti nepraví z rodů Sarda a Euthynnus. Dobře tedy čtěte etikety,“ nabádá Michaela Bebová. „Nepravost“ se odrazí jak na chuti, tak na kvalitě masa, navíc nekupujete potravinu, kterou myslíte, že kupujete.

Věděli jste, že při lovu tuňáků ve velkých sítích často končí i delfíni? Pohybují se společně s hejny tuňáků, a vyskytují-li se na hladině, může to dokonce výskyt ryb odhalit. K ochraně mořských savců přispějete tím, že budete vybírat produkty s certifikátem Dolphin Safe – slibuje, že tuňáci jsou loveni způsobem, který je pro delfíny bezpečný.

Foto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Konzervy tuňáka se liší složením. I zde je lepší číst etikety

Zatím to vypadá, že konzerva tuňáka je něco jako elixír zdraví. Jak je to tedy se zmiňovanou rtutí? Tento kov se v moři vyskytuje přirozeně i jako výsledek znečištění, z vody se dostává do ryb a jejich konzumací i do člověka. Chronická otrava je nebezpečná, rozmanité výzkumy však ukazují, že uměřená konzumace ryb by škodit neměla.

Státní zdravotní ústav radí omezit pojídání větších a starších ryb – v jejich tělech je rtuti víc. A tady je výhoda tuňákové konzervy: bývá vyráběna z menších ryb a nebezpečné látky obsahuje méně než třeba tuňákové steaky z větších kusů.

I tak buďte umírnění a oblíbenou pochoutku si dávejte jen jednou týdně – a platí to i pro tuňáka čerstvého. Tak byste měli přijmout množství rtuti, které pro většinu osob nepředstavuje zdravotní riziko.

Výjimkou jsou těhotné ženy a děti do tří let, jimž se doporučuje jíst jen ryby s nízkým obsahem rtuti (treska, mořská štika a pstruh, hejk, losos, sardinka, sleď, šprot a sardel).

Víte, které potraviny by se neměly nikdy ohřívat? Budete překvapeni.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Superryba neexistuje, prospěšné jsou všechny!

Ne že by neexistovaly bohatší zdroje bílkovin, než je rybí svalovina; namátkou uveďme tvrdé sýry a syrečky, tvaroh, syrovátku, čočku, sójové nebo krůtí maso. Jenže potraviny je třeba posuzovat komplexně, nikoli podle jedné izolované složky, a uvedené potraviny vám rozhodně neposkytnou tolik omega-3 nenasycených mastných kyselin, natož jodu.

Kromě toho se v případě ryb jedná o bílkoviny velice hodnotné, to znamená se zastoupením všech potřebných esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vytvořit samo, a snadno stravitelné, neboť rybí maso vzhledem k absenci kolagenu (tužšího vaziva) nevyžaduje vysoké teploty a dlouhou dobu kuchyňské přípravy, při níž mohou vznikat různé škodlivé látky nebo se ty prospěšné rychle ztrácejí.

Rybí maso jako zdroj bílkovin by si měli dopřát hlavně lidé držící redukční dietu, protože bílkoviny mají sytivý efekt a snižují chuť k jídlu a kromě toho je při omezení příjmu potravy třeba zvýšit jejich přísun, aby tělo nestrádalo.

Dalšími zákazníky rybáren by měli být senioři, jelikož s přibývajícím věkem se snižuje i proteosyntéza, tedy obnova a novotvorba tělu vlastních bílkovin; senioři nezbytně potřebují kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, jinak budou chátrat před očima! Nedostatek bílkovin totiž vede k oslabení imunity, otokům, komplikovanějšímu hojení ran a odbourávání svalové tkáně.

Naproti tomu jejich stabilní přísun pomáhá svaly udržet, zvlášť pokud přidáte mírnou fyzickou aktivitu a lehké posilovací cvičení.

Raw food je vhodná strava pro děti i oslabené jedince. Zkuste naše recepty!

Co především potřebuje lidské tělo, aby mohlo v dětství a mládí vybudovat a v dospělosti a stáří udržet zdravé, pevné, silné a odolné kosti a ubránit se osteoporóze? Na prvním místě vápník a vitamin D, bez něhož se vápník nemůže vstřebat.

Rovnováhu trvalého, celoživotního procesu přestavby kosti (tj. odbourávání staré kosti a jejího nahrazování nově tvořenou kostní tkání) podporují i vitaminy B6 (pyridoxin) a K. V rybách je vápníku i zmíněných vitaminů dostatek, i když množství se u jednotlivých druhů liší.

Kostem prospívá rovněž vitamin C, ale ten získáte nejlépe tím, když si k rybám dáte přílohu v podobě čerstvé nebo v páře krátce povařené zeleniny.

Rybí tuk, především olej z tresčích jater, je však jedním z hlavních zdrojů vitaminu A, jehož nedostatek způsobuje poškození očních spojivek, sítnice a šeroslepost, ale i rohovatění a šupinatění kůže, snížení imunity a naopak vyšší tendenci k zánětům.

Přijde doba sleďová?

K snídani pomazánku ze sardinek, tvarohu a cibule, k obědu pečenou tresku nebo lososa připraveného v páře se zeleninou a divokou rýží a k večeři třeba uzenou makrelu, salát s kousky pstruha či těstoviny s tuňákem.

Ne že byste museli jíst ryby denně a od rána do večera, smyslem je střídat různé druhy v rozmanitých úpravách. A zařadit ryby do celkově pestré stravy, neboť všeho moc – i ryb – škodí, už jen vytlačováním dalších druhů masa z jídelníčku.

Jako minimum pro udržení zdraví lékaři doporučují dvě až tři porce (1 porce = cca 150 g) rybího masa týdně, ale žádoucí je spíše přidat.

Dbejte na zastoupení jak ryb tučných, tak těch chudších na tuk, protože ty druhé, pocházejí-li z moře, vám dodají hodně jodu. Každá ryba obsahuje trochu jiné spektrum prospěšných látek, takže skutečně nelze vybrat jednu nejlepší – univerzální.

I když je pravda, že když chcete hubnout, je lepší se soustředit na méně tučné ryby, neboť ta nejtučnější (úhoř) vám dodá čtyřikrát více energie než treska či štika.

Na druhou stranu, jeden rybí druh se tam nápadně často opakuje – ano, je to neprávem opomíjený sleď, kterého však pro hubnoucí část populace diskvalifi kuje vyšší obsah tuku. Ale jednou začas si ho určitě dopřát můžete.

Budete mít zájem:  Máme se bát mikroplastů v pitné vodě?

Ryby podle obsahu tuku

  • Libové (méně než 2 % tuku): většina treskovitých, štika, candát, okoun, lín.
  • Středně tučné (2-10 % tuku): platýsovité, sardinky, pstruh, kapr, cejn.
  • Tučné (nad 10 % tuku): sleď, makrela, losos, šproty, tuňák, úhoř, sumec.

Pozor! Obsah tuku závisí kromě druhu ryby i na jejím věku a ročním období.

U lososů před vytřením je mnohonásobně vyšší než po něm; lososi z farem jsou tučnější než ti z volného moře. Maso makrel má na jaře asi 3 % tuku, ale na podzim až desetkrát více.

Rybí „nej“

– nejvíce omega-3 mastných kyselin? Losos, šproty, sleď, sardinky, makrela.

– nejvíce bílkovin? Podle tabulek tuňák v závěsu s lososem, nicméně všechny ryby včetně sladkovodních ve 100 g obsahují 15-20 g bílkovin, trochu méně jich má jen nejtučnější ryba – úhoř, z jehož masa jsou bílkoviny částečně vytěsněny tukem.

Jak vyléčit opary: Babské rady a další tipy

Kam na sledě?

Sledi se na pultech supermarketů často vyskytují v konzervě s nejrůznějšími omáčkami nebo jako základ rybích salátů v plastikových kelímcích.

I když základ je trochu silné slovo – je jich tam obvykle něco přes 30 % celkového objemu výrobku.

Minimálně stejný podíl zaujímá majonéza, v lepším případě jogurt, a zbytek připadá na nakládanou zeleninu, koření, zahušťovadla, konzervanty apod. Určitě dávejte přednost čerstvým sleďovým filetům!

Naopak konzervované sardinky nezavrhujte, jejich kostičky v plechovce změknou a poskytnou vám spoustu vápníku a fosforu.

A protože sardinky jako středně tučné ryby obsahují i dost vitaminu D, s jehož podporou se vápník snáze vstřebá, je konzerva v tomto případě dobrou volbou.

Kvůli kontrole poměru omega-3 a omega-6 kyselin a v zájmu štíhlé linie sáhněte spíše po rybách naložených ve vlastní šťávě, nikoli v rostlinném (olivovém) oleji.

Ryby pro zdravé srdce a proti rakovině

Na rybách si asi nejvíce ceníme obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin, jejichž prospěšnost pro lidské zdraví potvrzují nové a nové vědecké studie.

V mnoha z nich se prokázalo, že tyto kyseliny snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi, zpomalují rozvoj aterosklerózy, udržují cévy pružné, mírně snižují krevní tlak a riziko arytmie (nepravidelného srdečního rytmu) a brání tvorbě krevních sraženin (trombů).

Omega-3 kyseliny také pravděpodobně chrání před vznikem rakoviny, a to tím, že potlačují enzym stimulující růst rakovinných buněk, snižují tvorbu volných radikálů poškozujících buňky a regulují hladinu estrogenů (vyšší hladina estrogenů podněcuje růst nádorů prsu a děložní sliznice).

Čočka je skvělý zdroj železa, pomáhá s hubnutím i proti mrtvici

Prospívají i lidem trpícím artrózou – oslabují účinek enzymů ničících kloubní chrupavku a podporují produkci protizánětlivých látek, což se projeví snížením bolestivosti, ztuhlosti a zlepšením pohyblivosti postižených kloubů. V Grónsku, jehož obyvatelé konzumují velké množství ryb, je také nízký výskyt diabetu 2.

typu, kterým naopak v Česku trpí každý 10.–12. člověk; vysoký příjem omega-3 kyselin totiž také příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru.

Rybí tuk (nebo suplementy s rybím tukem) pomáhá podle výsledků některých studií ulevit i od příznaků nespecifických zánětlivých onemocnění tlustého střeva – Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy.

Ryby jsou nejdůležitějším živočišným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, rybí tuk jich obsahuje přes 30 %. Nejvíce jsou zastoupeny v oleji z tresčích jater a tučných rybách, jako jsou sleď, makrela, losos, šproty, tuňák, úhoř, sumec, ančovičky nebo sardinky. K dalším živočišným zdrojům patří mořské plody, z rostlinných stojí za zmínku hlavně avokádo a lněný olej.

Nejvíce vám ovšem prospějí, když je budete konzumovat ve vyváženém poměru s omega-6 mastnými kyselinami; poměr by měl činit ideálně 1 : 1 nebo 1 : 2, ale maximálně 1 : 5 ve prospěch omega-6 (omega-3 a omega-6 na sebe totiž navzájem působí a jejich rovnováha je předpokladem dobrého zdraví).

Zdrojem omega-6 jsou především rostlinné oleje (hlavně slunečnicový, světlicový a olivový), některé ořechy a sója.

Ryby proti únavě

Jestliže trpíte nevysvětlitelnou únavou a apatií, je vám pořád zima, jste jakoby zpomalení v pohybu i myšlení, zapomínáte, míváte zácpu, tloustnete, bolí vás svaly, vaše kůže a vlasy hrubnou a ke vší té mizérii se (vcelku logicky) přidají deprese, možná nemáte dostatek jodu. Ten je totiž nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy thyroxinu a trijodthyroninu, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny). Dobře fungující metabolismus se navenek projeví správnou mírou životní energie. Máte-li dostatek (tedy ani málo, ani moc) jodu, budete přiměřeně aktivní, vitální, myslící. Jod má dále vliv na aktivitu alfa-amylázy (jeden z enzymů slinivky břišní), která se podílí na trávení tuků. Doplňme, že nedostatek jodu v těhotenství se může vymstít poruchami ve vývoji plodu a dítěte v raných obdobích života.

Nedostatek jodu nejspíš není v České republice u normálně se stravujícího člověka takovou hrozbou, za jakou ho vydávají výrobci příslušných potravinových doplňků. Jeho potřebu pokryje již konzumace 5 g jodidované kuchyňské soli denně. Sníst denně 5 g soli přitom není vůbec těžké, Češi jí v potravě spolykají průměrně 15 g.

Ovšem lidé s poruchami výživy a těhotné by měli do jídelníčku přidat i další zdroje jodu – tedy hlavně ryby. Jod je přítomen rovněž v dalších darech moře – řasách a mořských plodech.

Domácími zdroji jsou vejce, dále mléko a maso pasoucího se skotu a v různé míře ovoce a zelenina (tady vždy záleží na obsahu jodu v půdě, kde tráva, ovoce a zelenina rostly).

Odborná spolupráce: RNDr. Pavel Suchánek, Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM, Fórum zdravé výživy, www.fzv.cz

Bulka nahmataná v prsu je pro pacientku šok, ale ne vždy znamená rakovinu

Autor: Dita Váchová

Velký TEST SARDINEK: Které jsou voňavé a které jako bláto?

Devatery konzervované sardinky tentokrát testoval šéfkuchař pražské restaurace La Truffe Jiří Voráč. A u jednoho balení po slepém testu zjistil, že v plechovce vůbec nebyly sardinky, i když se tím prodejce na obalu holedbal.

A jak tedy test dopadl? I když žádná konzerva vyoženě nepropadla, přece jen mezi nimi byly výrazné rozdíly. A jedno pořádně pálivé překvapeni, které šéfkuchaři vyrazilo dech.

  • 1. místo
  • Sardinky Saira Saira 240 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, vyrobeno v Lotyšsku Složení: sardinela, vlastní šťáva s přídavkem řepkového oleje, sůl, koření
  2. Cena: 32,90 Kč

Hodnocení: Na první pohled je vidět, že je tohle dělané z větší sardinky, je to krájené napříč. A i když menší ryby bývají chuťově lepší, tahle chutná výborně.

  • 2. místo
  • Sardinky Marks and Spencer 120 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, země původu Portugalsko Složení: sardinky, olivový olej, jedlá sůl
  2. Cena: 39,90 Kč

Hodnocení: Ryba má pevnou strukturu, určitě není převařená. I olej je na první pohled lepší. Maso je pevné, ale nepříliš slané.

  • 3. místo
  • Sardinky Isabel 125 gramů
  1. Výrobce: Societe Nouvele Cosarno, Maroko Složení: sardinky, rostlinný olej, sůl
  2. Cena: 31,90 Kč

Hodnocení: Drží pěkně pohromadě, chuť je lepší a vydrží v puse dlouho. Hodně dobré sardinky.

  • 4. místo
  • Sardinky Giana s chilli 125 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, země původu Thajsko Složení: sardinka indopacifická, voda, sojový olej, sůl, chilli
  2. Cena: 20,90 Kč

Hodnocení: Tahle rybička strašně pálí, stoprocentně je tam nějaké chilli. Je to docela peklo.

  • 5. místo
  • Sardinky Eva Nekton 125 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, země původu Thajsko Složení: sardinka indopacifická, voda, rostlinný olej, sůl
  2. Cena: 19,90 Kč

Hodnocení: Zase ty šupiny. Maso je sušší, méně slané. Moc mi nechutná.

  • 6. místo
  • Sardinky Euroshopper 125 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, země původu Thajsko Složení: sardinka indopacifická, voda, sojový olej, sůl
  2. Cena: 18,50 Kč

Hodnocení: Jsou v ní kosti, nerad bych se o ně píchnul. Chuť je jedna z nejslabších.

Zdroj: Martin Chamer

13fotografií

  • 7. místo
  • Baltické sardinky King Oscar 110 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno Složení: šprot obecný, rostlinný olej, sůl
  2. Cena: 26,90 Kč

Hodnocení: Tak tahle rybička je až podezřele malá. A chutná úplně jinak než ostatní testované rybičky. Překvapivá chuť. Nejedná se o sardinky.

  • 8. místo
  • Sardinky Jadran Nekton 125 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, země původu Maroko Složení: sardinky, sojový olej, jedlá sůl
  2. Cena: 24,50 Kč

Hodnocení: Je na ní hodně šupin, chuťově zajímavá. Je dobrá.

  • 9. místo
  • Clever sardinky 125 gramů
  1. Výrobce: neuvedeno, země původu Thajsko Složení: sardinka indopacifická, voda, sojový olej, sůl
  2. Cena: 17,90 Kč (cena v akci)

Hodnocení: Je světlejší, což může značit převaření. Chuť je nevýrazná, i když mají sardinky být ve slaném nálevu.

  • NEPŘEHLÉDNĚTE:
  • Nová MÁNIE v Americe: ´Cronut´ – kombinaci croissantu a donutu miluje i Heidi Klum!
  • Věděli jste, že jsou nemocné? Top 15 světových anorektiček a bulimiček

Hollywoodským hitem je jodová dieta. Může být ale i nebezpečná! Proč je ryba vždycky lepší než vepřové maso aneb co na gril

pez, Martin Chamer TN.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector