Jak udělat dobrý čaj? Potřebujete vodu bez chloru a nahřáté nádobí

Sypané čaje mají skutečně dlouhou tradici a jejich popularita pořád roste. Lze je připravit mnoha způsoby. Čajoví mistři z Číny a Indie jich údajně znají na 400. Když dáte vařit vodu, měli byste vědět, jaký čaj chcete.

Pro zahřátí? K relaxaci? Jen tak na chuť? Aby zahnal únavu? Nebo snad pomohl v boji s nemocí? Podle toho volte čajovou sortu a také dobu louhování a počet nálevů. Ve finále můžete čaj vyladit medem, třtinovým cukrem, citronem, mlékem, kořením.

A nikdy nezapomínejte, že maximální účinek vám přinese jen čaj kvalitní.

Základem je dobrá voda

Chutný čaj lze připravit jen z vody kvalitní. Máme na mysli především vodu pramenitou nebo ze studny. Pokud nemáte jinou možnost, použijte vodu z kohoutku, ale nechejte ji nejdřív chvíli odstát.

Voda se zpravidla nevaří, stačí ji pouze dovést k varu. Jestliže je ale hodně chlorovaná, doporučujeme ji krátce povařit v otevřené nádobě, aby se chlór odpařil.

Na přípravu čaje nikdy nepoužívejte horkou vodu z vodovodu nebo jiných zdrojů ohřívané vody. Dlouhým ohříváním se voda znehodnocuje.

Rychlíci ocení papírový filtr nebo sítko

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy sypaného čaje je použít papírový filtr nebo nerezové sítko. Postup je úplně jednoduchý a velmi pohodlný. Vyberte si správný rozměr a můžete začít.

Papírový čajový filtr je vyroben z jemného materiálu bez nežádoucích chutí a pachů. Sítko doporučujeme koupit nerezové. Má velmi jemnou strukturu, takže váš čaj bude krásně čirý, navíc se dá umývat v myčce. Velikost čajového filtru zvolte podle šálků nebo konvice.

Do menšího šálku doporučujeme filtr velikosti XXS až S, do většího hrnečku velikost M. Pro přípravu čaje v konvici je vhodná velikost papírového filtru L–XL. Stejně tak u sítka se vždy zajímejte, zda se vejde do hrnečku (šálku, konvice).

Díky těmto jednoduchým proprietám si uvaříte lahodný čaj kdekoli, třeba v práci, doma, nebo na dovolené.

Postup přípravy čaje v čajovém filtru nebo sítku:

  1. Do filtru (sítka) vložte požadované množství sypaného čaje.
  2. Papírový filtr (sítko) s čajem vložte do šálku nebo konvice.
  3. Přiveďte vodu na sypaný čaj k varu a papírový filtr (sítko) s čajem zalijte.
  4. Šálek (konvičku) přikryjte pokličkou.
  5. Nechejte pár minut louhovat (podle druhu čaje).
  6. Papírový filtr (sítko) vyjměte. Filtr můžete vyhodit, nebo použít na druhý a třetí nálev. Sítko opláchněte čistou vodou a nechejte okapat. Jeho životnost je neomezená.

Čajová konvice zážitky znásobí

Kdo si chce čaj opravdu vychutnat, neměl by se ošidit o vizuální zážitek, který rozvíjení čajových lístečků nabízí. V takovém případě je vhodné použít samostatnou konvici, speciálně vyčleněnou pro čaj. Je lepší mít je rovnou dvě a s pokličkami – v první čaj zalijeme a louhujeme, druhá slouží k přecezení nápoje a servírování.

Postup přípravy čaje v čajové konvici:

  1. Konvici nahřejte tak, že ji několikrát prolijete horkou vodou (ne z kohoutku).
  2. Vložte do nahřáté čajové konvice příslušné množství sypaného čaje.
  3. Čajové lístky spařte horkou či teplou vodou (podle druhu čaje).
  4. Čajové lístky kvalitního čaje se rozvinou a klesnou na dno.
  5. Takový nálev snadno přelijete do druhé konvice, aniž byste použili sítko na přecezení.

Důležité! Čaj se nesmí vařit, pouze ho spařte horkou vodou. Sypaný čaj louhujte jen krátce, aby se spolu s aromatickými látkami nevyplavily také trpké třísloviny, které jemnou chuť čaje znehodnocují.

Konkrétní návody pro konkrétní čaje

Podle druhu čaje volte délku louhování a také počet možných nálevů.

  • Černé a zelené čaje: Dávkujte jednu čajovou lžičku (odpovídá naší kávové) na každých 1,5 dl vody. Pokud připravujete čaj v konvici, přidejte lžičku navíc. Čaj zalijte vroucí vodou. Pouze u zeleného čaje by měla mít voda nižší teplotu (70-80 °C u čínských zelených čajů, 60-70 °C u japonských zelených čajů).

Jak dlouho louhovat?

Vyzkoušejte tradiční postupy

Černý čaj

  1. Dejte vařit vodu.
  2. Konvici, ve které budete čaj spařovat, prohřejte. Pokud byste lístky zalili v nevyhřáté konvici, voda se rychle ochladí a čaj se nevylouhuje dokonale.

  3. Když se voda blíží varu, nasypte do vyhřáté konvičky čajové lístky a na okamžik přiklopte pokličkou (čajové lístky zvláční).
  4. Následně čaj spařte vroucí vodou a zavřete pokličkou.

Zelený čaj

  1. Dejte vařit vodu.
  2. Odměřené množství čajových lístků (jednu až dvě lžičky na čtvrt litru vody) vložte na dno vyhřáté konvice či šálku.
  3. Vodu přiveďte k varu a počkejte, až se ochladí na teplotu vhodnou pro zvolený druh zeleného čaje (60-85 °C).

  4. Zchladlou vodou zalijte čajové lístky a přiklopte (u kvalitnějších druhů zeleného čaje postupujte obráceně – nejprve nalijte vodu do nádoby a až potom do ní vsypte čajové lístky; dosáhnete tak pomalého a rovnovážného louhování prvního nálevu a plné chuti nálevu druhého).
  5. Zelený čaj louhujte 2 až 5 minut, podle množství použitých čajových lístků a vaší chuti.

  6. Při dalších zalitích postupně teplotu vody zvyšujte, neměla by však přesáhnout 90 °C; prodlužujte i dobu louhování.

Oolong

  • Příprava většiny částečně oxidovaných čajů se příliš neodlišuje od přípravy čajů černých. S tím rozdílem, že by neměly být zalévány vodou vroucí, ale mírně zchladlou, okolo 95 °C. Oolongy louhujte v rozmezí od 4 do 8 minut, delší louhování nemá na chuť čaje žádný vliv.

Bílý čaj

  • Příprava bílého čaje je v mnoha směrech totožná s přípravou čaje zeleného. Tři až čtyři lžičky čajových lístků zalijte čtvrtlitrem vody o teplotě 70 °C. Podle použitého množství čajových lístků louhujte 2 až 6 minut. Kvalita bílých čajů dovoluje připravit tři i více čajových nálevů.

Chcete si přečíst 7 kapitol o čaji později?

Nechte si bezplatně zaslat PDF na Váš e-mail.

Jak udělat dobrý čaj? Potřebujete vodu bez chloru a nahřáté nádobíZaslat PDF

Další kapitoly

Příprava čaje

Zajímá Vás, jak se připravují jednotlivé druhy čajů? Pronikněte s námi do tajů jejich přípravy. Příprava čaje není vůbec složitá. S našimi návody na přípravu čaje to pro Vás bude hračka.

Vyžaduje pouze zkušenosti, které získáte po přípravě pár hrníčků. Vesměs se dávkuje jedna až dvě čajové lžičky na 1,5 dl vody. Na konvičku se přidává ještě jedna lžička.

Chcete vědět, jak přesně se konkrétní druhy čajů připravují? Vydejte se s námi po stopách čaje…

Příprava černého čaje

Černý čaj je na přípravu jeden z nejjednodušších čajů. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty, pokud chceme aby nás čaj povzbudil, pět minut pro působení na zažívání.

Záleží na druhu a chuti čaje, které chcete docílit. Z jedné dávky čaje připravte pouze jeden nálev. Jinak by čaj ztratil svou výraznou chuť.

 U čínských čajů lze připravit více nálevů, to samé platí i pro čaje Pu-Erh.

Příprava zeleného čaje

Příprava zeleného čaje je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Chcete mít opravdu dobrý zelený čaj? Vroucí vodu nechte pár minut odstát, přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Ze zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.

Příprava čaje oolong

Chcete objevit chuť polozeleného čaje oolong a nevíte, jak ho správně připravit? Vodu na zalití čaje nechte vychladnout přibližně na 90 stupňů. Oolong čaj se louhuje dvě až pět minut. Z jedné dávky je možné připravit až pět hrníčků.

Příprava žlutého čaje

Žluté čaje jsou oblíbené pro své pronikavé aroma a vynikající chuť. Jejich příprava není nijak složitá. Žluté čaje zalévejte vodou o teplotě 80 stupňů. Louhujte tři minuty. Z jedné dávky je možné připravit až tři nálevy.

Příprava bílého čaje

Chcete si opravdu pochutnat na bílém čaji? Příprava bílého čaje je velmi jednoduchá. Bílý čaj se zalévá vodou o teplotě 90 stupňů. Můžete ho nechat louhovat až pět minut. Záleží jen na tom, jak ho chcete mít silný. Z jednoho čaje můžete připravit až tři nálevy.

Příprava kvetoucího čaje

V poslední době vzrostla obliba tzv. kvetoucích čajů. Kvetoucí čaje je ideální připravovat v průsvitné skleněné konvičce. Jak celý proces probíhá? Kvetoucí čaj zalijte vodou o teplotě 80 až 90 stupňů. Nechte ho louhovat po dobu tří minut. Během nich čaj krásně rozkvete. Z jednoho rozkvetlého čaje můžete připravit až tři nálevy.

Příprava ovocného čaje

Ovocný čaj je oblíbený nejen pro svou vynikající ovocnou chuť, ale i pro jednoduchou přípravu. Ovocný čaj totiž jen tak nepřelouhujete, i když můžete dosáhnout trpké a nakyslé chuti.  Zalévá se vroucí vodou. Doba louhování je pět až osm minut. Pozor, pokud čaj scedíte příliš brzy, nestihne se vylouhovat.

Příprava čajů rooibos a honeybush

Tyto dva čaje jsou podobné svou chutí, vzhledem i přípravou. Zalévají se vroucí vodou a doba jejich louhování je pět minut. Pokud ji ale překročíte, nemusíte se bát, že by čaje zhořkly. Z jedné dávky je možné připravit pouze jeden nápoj. Při více louhováních nálev ztrácí svou charakteristickou chuť a vůni.

Příprava bylinného čaje

Bylinné čaje jsou širokou kategorií čajů s různými návody přípravy. Bylinky vždy zalévejte vroucí vodou a nechte je louhovat osm až patnáct minut. Čas, který je uveden na balíčku čaje, vždy dodržujte. Bylinné čaje totiž snadno zhořknou. Z jedné dávky je možné připravit pouze jeden nápoj.

Příprava čaje mate

Chcete-li si připravit čaj zvaný mate, nabízejí se vám dva způsoby jeho přípravy. První varianta je originální jihoamerická, druhá evropská. Jaký je mezi nimi ale rozdíl? V Jižní Americe se tento čaj připravuje ve vyšušené tykvové slupce, které se přezdívá kalabasa.

Budete mít zájem:  Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Dvě až tři čajové lžičky se zalijí teplou vodou. Po několika minutách příprava pokračuje. Do nádoby se dolije voda horká. Za tři minuty je čaj hotový. Pokud je pro vás jihoamerická varianta příliš složitá, vyzkoušejte tu evropskou. V evropské variantě se mate čaj zalévá vodou o teplotě 80 stupňů.

Nechává se louhovat tři až pět minut.

Příprava ajurvédského čaje

Že jste ještě neochutnali eshop/čaje/ajurvédské čaje? Nyní máte možnost si ho doma sami uvařit. Příprava ajurvédského čaje je velmi jednoduchá. Čaj se zalévá vroucí vodou a nechává se louhovat po dobu pěti až osmi minut.

Příprava čaje pu-erh

Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu. Velmi záleží na tom, zda máte v ruce zelený nebo černý pu-erh. Rozdíl je především v teplotě vody, kterou čaj zaléváte. U zeleného čaje pu-erh volte teplotu 80 stupňů, u černého čaje horkou vodu. Pu-erh se louhuje po dobu tří až pěti minut.

Příprava ledového čaje

Horká metoda přípravy

Použijte doporučené množství vybraného čaje, které je uvedené na etiketě, nasypte ho do nahřáté konvice a zalijte vroucí vodou. Nechejte luhovat po dobu doporučenou na etiketě. Následně nálev sceďte, popřípadě oslaďte. Jednotlivé sklenice nebo džbán naplňte do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. 

Doporučení:Sklenici naplňte do 2/3 kostkami ledu a přelijte jej ihned připraveným a již ochuceným horkým čajem. Díky tomuto teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky/oproti čaji, který necháme dlouho stát a chladnout a kromě toho vynikne jeho chuť a aroma.

Studená metoda přípravy

Při použití studeného nálevu použijte dvojnásobné množství vybraného čaje, které je uvedené na etiketě, nasypte ho do skleněné nádoby a zalijte do 2/3 studenou vodou.  Nechejte luhovat 10 – 15 minut a pak přelijte přes sítko do konvice nebo džbánku zasypaného do 1/3 ledem.  Je hotovo!

Doporučení:Cukr, citron a popř. jiné přísady použijte pro ochucení těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V již hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi těžce rozpouští.

Podzimní retro novinka Bambusová chýše

Obecné tipy a rady pro přípravu čaje

Je dobré mít na cestě čajovou houštinou nějakého průvodce. Kdo hledá odpovědi na otázky týkající se způsobu přípravy, výběru a zacházení s čajem, najde je zde. Předem však zdůrazňuji, že tyto rady pomohou najít k čaji cestu, ale dál už musí každý sám, neboť v čaji je nejkrásnější jen to, co se samo odhalí.

 Cesta čaje může být jako objevná plavba, experimentální fyzika, každodenní modlitba, pokora, rituál, vzpomínka, přátelství či dokonce láska, ale i jako závislost a přežívání, stesk a trýzeň, nemoc a smutek. Kdo zažil, pochopí.

A proto jdi vlastní cestou, experimentuj s čajem a životem, nevaž se k učením starých mistrů, jen prokaž jejich moudrosti pokoru, pokloň se jim, vyslechni je a jdi dál, vlastní cestou…

1) Základní potřeby a nezbytnosti 2) Voda vhodná pro přípravu čaje 3) Příprava čajů:    .::černých    .::zelených    .::polofermentovaných(oolongů)    .::tmavých(Puerh)    .::bílých 

Základní potřeby a nezbytnostiTo základní je samozřejmě vhodné nádobí. Nutno předeslat, že žádné čajové nádobí se nemyje v saponátech a jiných chemických čistících prostředcích, dokud to není opravdu ta poslední možnost. Sami časem poznáte, že se to negativně projeví na chuti čaje.

Já nádobí jen oplachuji teplou vodou, nádobí se tím dezinfikuje, odmašťovat jej není třeba, čaj sám o sobě obsahuje povrchově aktivní látky. Na stěnách používaného čajového nádobí můžeme spatřit čajovou patinu, vypadá jako jakási špína, ale jsou to jen usazeniny z čaje, nemají žádnou chuť ani vůni, vydrhnout se dají hadříkem či ručně a vůbec nijak neškodí.

Čajové nádobí patina prostě provází.Co se týče výběru nádobí, existují nejméně tři základní varianty:

1) Je dobré mít dvě konvice, jednu na louhování a jednu na hotový čaj, lepší jsou zevnitř glazované, neboť na nich nelpí aroma předchozích čajů. Pokud bude jedna či druhá skleněná, tím lépe, osobně používám na louhování velkou odměrku Simax 1l, vím tak přesně, kolik vody jsem použil.

Na hotový čaj je zase naopak lepší keramická či porcelánová, neboť drží lépe teplo. Pro udržení čaje při vyšší teplotě se někdy staví ještě nad malou svíčku, aroma a chuť čaje se pak ale vyvíjí trochu jinak. Na popíjení čaje jsou nejlepší misky.

V širších miskách čaj rychleji chladne, menší jsou příjemnější pro zrak a působí jemněji. Místo misek postačí i šálky, pro pití černých čajů v anglickém stylu „five o'clock tea“ jsou tradicí vžité.

Důležité je sítko, přes které čaj cedíme, dobré je keramické, postačující je i z tepelně odolného plastu, použít lze i pochromované či lépe nerezové, bambusové. Po použití je třeba každé sítko dobře umýt od čaje i listů, mohlo by zplesnivět.

2) Existuje tradiční čínské nádobí zvané Zhong [džung] – zvon či též Gaiwan. Sestává z širšího šálku, pokličky a podšálku. Na ochutnávání čajů je nepřekonatelný, má pouze jednu nevýhodu: Objem Zhongů nepřesahuje obvykle 250ml, neumožní tedy připravit větší množství čaje najednou. Vhodné je mít k nim dvě menší mističky nebo jednu větší.

Do nich se čaj slévá. U některých druhů čajů se však pije či usrkává čaj přímo ze Zhongu přes víčko. Alternativa k tomuto individualistickému stylu pití čaje je tzv. tester, hrníček se zoubky a víčkem, vybavený slévací mističkou a podšálkem pod hrníček. Dovnitř vložíte cca 4g čaje a louhujete jako v Zhongu, je to ještě jednodušší.

Takto ochutnávají čaj i profesionálové.

3) Speciální nádobí pro přípravu čajů je vzácná a poměrně drahá záležitost.

Například souprava konviček a šálků pro přípravu Gong Fu, mistrovského čaje, ze speciální pálené červené hlíny I-xing umožňuje vychutnat velmi kvalitní čaje typu Oolong aj.

Pro japonské speciality jako jest Gyokuro nebo Tamaryokucha je obvykle používána Gyokuro souprava, působící často trochu bizarně, ale je stejně jako předchozí vysoce účelná pro přípravu prožitku nesoucí jméno čaj.

Skladování čaje je věda sama o sobě, záleží na mnoha faktorech, jako je vlhkost vzduchu, teplota, tlak atd. Pro domácí skladování jsou ideální podmínky nastoleny v plechové krabici nebo v kvalitním plastovém vzduchotěsném kontejneru Bambusovou či dřevěnou dózu si troufnu použít pouze na puerhy, fungují tak trošku jako humidor.

Když mám kvalitní čerstvý čaj, dvakraát se nerozmýšlím a v uzavřené nádobě jej uložím do ledničky a dbám na to, abych ho při odebírání nenechal dlouho venku, studený totiž natahuje vlhkost z teplého vzduchu jako houba. No a co se týče aromatizovaných čajů a podobných záležitostí, držím je pokud možno co nejdál od těch ostatních.

Voda

Chuť čaje určuje do značné míry voda, ze které ho připravuji. Nejlepší voda je pramenitá, ze studně dobrá a nevhodná je jakákoli voda běhutá, praví mistři. Pramenitá voda bývá dobrá i z PET lahve, nakonec i voda z vodovodu je přijatelná, ale kvalita nálevu je pak nepředvídatelná.

Vařit ji v rychlovarné konvici je pohodlné a praktické, voda tím nijak zvláště netrpí. Vařit vodu v kovové nádobě je tradiční způsob, vhodná je již „zajetá“ konev, voda se však nesmí nechat převařovat příliš dlouho, nenávratně se totiž mění. „Omladit“ ji lze trochou čerstvé vody. U drtivé většiny zelených čajů se nepoužívá vařící voda.

Pro tyto čaje se nechá voda zchladnout nebo se naředí studenou. Dokonce se ani nemusí nechat projít varem.

Příprava čajeA nyní již k samotné přípravě. Nepíšu sem nic víc než jen základní způsoby zacházení s čajem. Netvrdím, že je nutné vše dodržet, že zrovna tyto způsoby jsou ty „správné“. Jsou tu jen zkušenosti, které jsem nasbíral za dobu, co vařím čaj.

Příprava černých čajůČerné, v Číně červené, přesněji fermentované čaje, u nás dosti známé, se připravují téměř vždy za použití vroucí vody. Ještě před tím, než čaj vsypeme do konvice, doporučuji konvici nahřát či propláchnout horkou vodou.

Lístky se tak navlhčí, zahřejí a provoní celé okolí báječnou vůní. Čaj se poté spaří, a po určité době, která závisí na dávkování čaje i vody a náladě toho, kdo čaj připravuje, se slije přes sítko do druhé, též vyhřáté konvice a z té již do šálků a misek.

Někdy, když vařím jemnější černý čaj, spařím jeho lístky vroucí vodou, s konvicí lehce zatočím a ihned tento „nultý“ nálev slévám do druhé konvice a pak jej teprve spařuji naostro. Když se čaj louhuje, zahřeji ještě misky pomocí „nultého“ nálevu. Při přípravě ve Zhongu postupuji analogicky.

Každý volí jiné dávkování a dobu louhování, každý si najde to své.

Pro úplnost jen přidám orientační dávkování a doby louhování pro některé černé čaje, podrobnější informace najdete v osvědčené čajové literatuře, dobrá je kniha od Karla Valtra, „Vše o čaji pro čajomily“, neboť je značně vyčerpávající co do obsahu, a je, myslím, revoluční a kulturně přínosná v tom, že zavádí konečně trochu té exaktní terminologie.

Vysokohorské Nepály, Darjeelingy apod. – 3 čl (=vrchovaté čajové lžičky) na 400ml 100°C H2O, louhovat 2-3 min.

Assam Dhelakat – 2 čl na 400ml 100°C H2O, louhovat 3-4 min.Keemun, Dian Hong Mao Feng a jiné čínské černé čaje – 3 čl na 400ml 100°C H2O, louhovat 4-8 min.

Příprava zelených čajůTímto se dostávám na mírně nejistou půdu, protože každý čajovník si bude prosazovat ten svůj názor, co se týče zelených čajů. Zelené čaje, narozdíl od černých, v současné Číně oblíbeny skoro tak jako alkohol a Coca Cola (TM), neprocházejí žádným fermentačním procesem a obsahují tudíž poněkud jiné spektrum účinných látek. Detailní analýzou chemického složení se můžete zabývat jen do té doby, kdy zjistíte, že to hlavní se stejně odehrává na našich chuťových buňkách, citlivějších než speciální chemický přístroj zvaný plynový chromatograf. Zelené čaje se téměř nikdy nezalévají vroucí vodou, zpravidla čím kvalitnější čaj, tím větší teplotu snese. Zelené čaje se dají rozdělit podle způsobu zpracování na ty, které jsou zahřívány pomocí vodní páry, jako jsou většinou japonské čaje typu Sencha, a na ty, které jsou zahřívány na velkých pánvích, velmi typické pro starou dobrou Čínu. Při druhém způsobu zahřívání se z čajových lístků uvolňuje vodní pára, která stejně jako v prvním případě zastavuje fermentační procesy nevyhnutelně probíhající ve svinutých lístcích. Ty první obvykle potřebují jemnější zacházení a snesou velmi různé teploty vody, dokonce i louhování za studena, ty druhé zase bývají odolnější vůči horké vodě a chuťově drsnější. No, trochu to přeháním s tím zobecňováním, přiznávám, je to spíše záležitost jednotlivých druhů. Takže když je připravujeme, je ze začátku dobré mít teploměr, ale zábavnější je teplotu odhadovat. Například optimální teplota vody na Dračí studnu se pozná podle toho, že na konvici s touto vodou udržím dlaně. Touto vodou čaj propláchnu a postupuji jako u černého čaje, s tím rozdílem, že čaj mohu zalévat ještě znovu a znovu, obvykle vodou o vyšší teplotě a s delší dobou louhování, až pokud to čaj i host snese. Doba louhování u prvního nálevu se může pohybovat od řádově desítek vteřin až po minuty. Je lepší tyto čaje připravovat ve Zhongu. Uvedu jen podmínky prvních nálevů, kterých se přidržuji u čajů v naší nabídce. Existuje dost zelených čajů, se kterými nemám valné zkušenosti. Při jejich přípravě ale spoléhám na podobnost s jinými čaji ve vůni a typu a nebojím se experimentů. Zcela speciální skupinu zelených tvoří práškové japonské čaje, používané při klasických čajových obřadech čanoju, o kterých se lze dosti dozvědět z knížky „Cesta čaje, mysl čaje“, kterou napsal sám mistr Sóšicu Sen IX. a kterou lze snadno získat i v českém překladu.

Budete mít zájem:  Co Je Sekundární Lékař?

Zhu Cha Special Gunpowder – 2 čl na 400ml 75°C H2O, louhovat 2 min.

Long Jing (Dračí Studna) – 3 čl na 400ml 60°C H2O, louhovat 2 min.Sencha HCO Std. 9146 – 4 čl na 400ml 80°C H2O, louhovat 1 min.Pi Lo Chun (Modrozelené spirálky jara – 3 čl na 400ml 85°C H2O, louhovat 3 min.Jasmín zelený – 2 čl na 400ml 65°C H2O, louhovat 1.5 min. Příprava polofermentovaných čajůOolongy, čaje polofermentované, představují velmi zvláštní typ čaje. Jejich výroba je skutečným uměním a dobré Oolongy jsou dosti vzácné. Existuje několik málo podskupin, které se liší hlavně stupněm fermentace. Viděl jsem třídění, ve kterém byla míra fermentace určena v procentech. Nejsem si jist, že to lze u těchto čajů určit, neboť každý z těchto čajů je vyráběn jinak. Spíše by bylo lepší je třídit podle tohoto způsobu. Zacházení s hrubšími, více fermentovanými oolongy je snazší v tom, že většinou se nedá tak moc zkazit. Stačí je prostě přelít nejlépe vroucí vodou, teploty snese však i nižší, docílíme pak více nálevů. U těch méně fermentovaných, bez připražené vůně, se musí již opravdu rozmýšlet každý krok. Hodně záleží na nádobí. Pro klasickou přípravu je čajů vyšších kvalit škoda, Zhong je pak vyhovující, Gong Fu souprava naprosto nedocenitelná. Jsou-li tyto čaje kvalitní, pozná se to mimo jiné podle toho, že snese zalití vodou o teplotě 100°C. Další báječná vlastnost těchto čajů je jejich božská vůně, která se s ničím jiným zaměnit nedá. Zalití snesou kvalitní čaje velmi mnoho, obvykle sedm není velký problém a pokud je připravován v již zmíněné konvičce Gong Fu, připomínající součást nádobí pro panenky, je nanejvýš žádoucí nepřipravovat v ní jiné druhy čaje. Pokud chcete vidět, jak se takový čaj připravuje, je lepší to vidět na vlastní oči. Doba louhování je většinou dosti krátká, alespoň pro první nálevy. U více fermentovaných to bývá jedna až dvě minuty, u kvalitnějších desítky vteřin, pro čajovníka se odhad doby louhování po uvaření prvního hektolitru oolongu stane záležitostí jeho instinktů. Dávkování je vyšší než u ostatních druhů, obvykle se totiž Oolong prolévá ( = krátce louhuje) mnohokrát. Mezi velmi dobré oolongy, u nás ještě dostupné, patří Tung Ting (Dung Ti, Zmrzlý vrcholek), Tie Guanyin (Železná bohyně), Gao Shan, pokud možno s označením Superior, apod. Mezi skvělé konzumní čaje, vhodné i k přípravě čajových specialit patří bezesporu Wu Long (Oolong, Černý drak) a například Se Tchung. Narazil jsem také na zajímavý ženšenový oolong, který má váborný dojezd, avšak louhoval bych ho raději mimo svou oblíbenu Gong Fu konvičku. Toť zatím vše o těchto magických čajích.

Příprava tmavých čajůNeméně zajímavé jsou tmavé čaje. Pocházejí obvykle z provincie Yunnan a někdy to mají i v názvu. Technologie výroby tmavých čajů je velmi stará a je dosud opředená tajemstvím.

Ne všichni si oblíbí tento typ čaje, je značně aromatický, jeho vůně je zemitá a zlí jazykové tvrdí, že připomíná aroma buddhistického kláštera. Někteří zase tvrdí, že páchne po rybách. Myslím si však, že tento čaj, jehož barva je po vyluhování temně rudá, má silnou a zvláštně okouzlující vůni.

Pakliže mírně zchladne, tato vůně se stane jemnější a připomíná vůni letitého vzácného dřeva, čerstvý tabák či dokonce vůni prosluněného sena. Na jazyku je lehce hořký, na patře pak báječně sladký. Je zdraví prospěšný, již kdysi ho pastevci na severu Číny používali jako lék a prevenci chorob z jednotvárné stravy.

Dá se i převařit, snese různé přísady, výjimkou není ani rýže, maso, cibule, mléko, máslo či luštěniny. Tento čaj vám učaruje, neboť jeho vůně je vůní dálek, vůní dobrodružství a poznání, přátelství a samotné přírody.“

Tvrdí se, že tento čaj zraje, stejně jako víno, a čím je starší, tím lepší. Vskutku, starší puerhy mívají plnější chuť a vzácnější vůni, avšak nutno podotknout, že jsou rizikovější, neboť mohly během svého zrání pochytit nějaký zápach či dokonce zplesnivět.

Louhovat se dá ve vařící vodě, lze jej zalít i vícekrát, doba louhování může být i velmi dlouhá – až 8 minut při 4čl na 400ml. Výborný je zejména Yunnan lisovaný do nejrůznějších cihel a jiných tvarů, k zahození není ani Menghai, avšak druhy puerhu se počítají na stovky!

Příprava bílých čajůBílé čaje jsou vzácnost. Jsou to čaje vyrobené výhradně z čajových květů a nejmladších lístků na čajových větvičkách. Jsou velmi jemné po chuťové i vonné stránce. Vyplatí se pít je o samotě a v klidu, jinak se totiž nedaří jim dát tolik pozornosti, kolik zasluhují. Je to čaj učenců a osamělých jemných duší.Když vařím bílý čaj, obvykle je to k večeru a mám nachystaný vyhřátý Zhong nebo konvici, hrst čaje jako je například Pai Mu Tan (Bílá pivoňka) nebo Sněhového draka, pokud možno čerstvého. Proplachuji jej nejdříve vodou o teplotě 80°C, pak teprve zalévám. Doba louhování je u těchto čajů poměrně dlouhá, bývají to až minuty u prvního nálevu a u druhého pak více, pokud čaj připravuji z malého množství čaje ve velké konvici. Ve Zhongu je situace docela jiná, čaje dávám větší množství a doba je tedy kratší. Lze jej zalít i pětkrát, nicméně chce to opravdu hodně času, kvalitní čaj a tu správnou náladu.

ZávěrJe báječné pít čaj, to mi věřte. Můžete to vzít vážně a tvrdě začít pracovat na získávání zkušeností, anebo čaj prostě přijmout jako svůj nápoj. Každopádně je třeba důsledně oddělovat skutečnou zkušenost od snů, divadla a her na cokoliv. Začátkem může být třeba šálek dobrého čaje podaný přítelem oběma rukama jako výraz skutečné úcty.

Zakončím tedy své povídání zde a těším se na případné dotazy.

Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý

Sypaný čaj či čajový sáček do šálku, k tomu horkou vodu a hotovo!? Při vaření čaje se toho nedá moc pokazit? To je velký omyl! I malé změny při přípavě mohou mít velký vliv na výsledku. Jak na správnou přípravu čaje.

Chybné skladování čaje

Dobrý čaj byste měli v každém případě chránit před vzduchem a světlem. Protože čaj bez přísad je přírodní produkt, jehož éterické oleje mohou rychle vyprchat, pokud se neskladuje vzduchotěsně a světlotěsně. Chuť tím ztrácí na intenzitě a čajové lístky zhnědnou. Proto je velice důležitá světlotěsná dóza s dobrým uzávěrem. Kusmi Tea sypané čaje lze proto koupit v kovových dozách, do nich poté lze dokoupit sypané čaje přímo na váhu.

Kvalita čaje je pro chuť rozhodující. Zvláště pak u zeleného čaje navíc platí: čím čerstvější, tím lepší. Nechejte si někdy jednoduše poradit ve specializovaných Kusmi Tea buticích.  

Zalití čaje vodou s nesprávnou teplotou

Vroucí vodu na čaj a hotovo? Tato chyba je bohužel značně rozšířená. Kvalitní zelený nebo bílý čaj byste v žádném případě neměli zalít vroucí vodou. Přijde tak o své unikátní aroma. Ideální je použít vodu o teplotě 70 stupňů.

Budete mít zájem:  Léčba Růstový Hormon Zkušenosti?

U spousty speciálních Kusmi Tea čajových směsí se také doporučuje zalít čaj s vodou o teplotě 80 stupňů.

Jinak se chovají ovocné a bylinné čaje a také černý čaj. Přírodní třísloviny (takzvané katechiny) v těchto druzích čaje se nejlépe uvolňují ve vroucí vodě. Ty také u těchto druhů určují rozhodující měrou aroma.

Aby bylo možné teplotu naprosto jednoduše kontrolovat, vyplatí se pořídit si KitchenAid rychlovarnou konvici s volbou teploty. Jinak můžete nechat vroucí vodu stát po dobu asi jedné minuty, abyste získali vodu o teplotě cca. 80 stupňů. Po dvou až třech minutách teplota poklesne o dalších deset stupňů.

  • Jakou teplotu máte mít pro různé druhy čaje připravenou se u Kusmi Tea čajů dozvíte na každé dóze, či pytlíčku se sypaným čajem na váhu, případně i krabičce s mušelínovými čajovými pytlíčky.
  • Ideální doporučení pro přípravu čaje má obsahovat například informace takto:
    Doba louhování: 3-4 minuty
    Teplota: 75-80°C
  • Na přípravu 1 šálku čaje doporučujeme použít 2-3 g (1 čajová lžička) čajové směsi.

Používání ohříváčků na čajovou konvici

Díky ohříváčku zůstane čaj dlouho teplý – a to je přesně ten problém. Protože čaj se tak zas a znovu ohřívá, čímž se ztrácí aroma a trpí tím chuť. Čaj se zakalí a ztmavne.

Vařte proto raději pouze malá množství čaje nebo si na čaj, který se zalévá při nízkých teplotách, připravte termosku s horkou vodou, kterou můžete čaj v šálku čerstvě zalít.

Příliš dlouhé louhování čaje

Odhadnout od oka dobu louhování sypaných čajů či čajových pytlíčků? Raději ne! Kvalitní zelený nebo bílý čaj, či čaj oolong by se měl louhovat maximálně po dobu jedné minuty. U některých typů čajů, zvláště pak zelených lze použité čajové lístky v závislosti na druhu zalít dokonce opakovaně. Krátká doba louhování zajistí bohaté aroma a málo hořčin. Bylinné a ovocné čaje je naopak možné podle druhu louhovat klidně pět až osm minut.

Zvláštností je černý čaj: pokud se louhuje po dobu do tří minut, má povzbuzující účinky, ale od čtyř až pěti minut naopak účinky uklidňující. Způsobují to třísloviny, které neutralizují účinek kofeinu. Ale pozor: čím déle se černý čaj louhuje, tím víc hořká bude také jeho chuť.

Používání tvrdé vody

Kdo rád pije čaj, přísahá na měkkou vodu s nízkým obsahem vápníku a ví, že jí zajisti filtrační konvice BRITA. V regionech s tvrdou vodou se kvůli vysoké tvrdosti vody nemůže rozvinout jemné čajové aroma. Navíc se na hladině čaje tvoří nevzhledný film z éterických olejů. Nápravu může zjednat právě filtr na vodu, který při filtrování zmírňuje tvrdost a také obsah chlóru z kohoutkové vody. Při přípravě čaje s filtrovanou vodou člověk tedy cítí a vidí značný rozdíl.

To, že čaj z filtrované vody skutečně lépe chutná a dokonce i lépe vypadá, dokazuje tento experiment:

Výše uvedená fotografie ukazuje nalevo připravený čaj z nefiltrované vody a vpravo připravený čaj s vodou z filtrační konvice Brita, která zásadně omezí přítomnost vodního kamene.

Z kvalitního porcelánu chutná čaj prostě lépe

V neposlední řadě doporučujeme výbornou chuť kvalitního čaje vychutnat z čajového hrnku, který Vás potěší na dotek i na pohled. Můžete si vybrat z přes 250 různých kusů šálků a 25 krásných čajových konvic. Před zalitím čaje přímo v konvici bychom měli konvici dostatečně zahřát vroucí vodou – stačí, když konvici vroucí vodou propláchnete.

Čaj na cesty zaručí kvalitní skleněná termoska, která udrží váš čaj buď ledový či horký.

Jak správně vařit čaj?

Ve Velké Británii je vaření čaje takřka obřad, který má přesně dané kroky, jakým způsobem se musí postupovat

U nás v České republice je čajová kultura do značné míry slabší, čemuž odpovídají i leckdy neuspokojivé výsledky. Jak správně vařit sáčkový čaj, aby se stal skutečným požitkem pro vaše chuťové pohárky?

Je nutné dodržet následující pravidla!

  • Sáček čaje je ideální pro šálek o objemu 2-2,5 dcl. Kvalitnější jsou sáčky z hedvábí, jež jsou čisté, jemné a na rozdíl od papírových do čaje nic nevylučují. Tvar sáčku čaje není přes různá tvrzení výrobců nijak podstatný.
  • Voda by měla být zahřátá na 100 °C jen pro černý čaj, zelený a bílý je nejlepší nechat louhovat při 80 °C. Zbylou vodu z konvice je nutné vylít, nikdy by se neměla znovu převařovat! Ideální je zalívat čaj zhruba minutu po vypnutí rychlovarné konvice.
  • Doba louhování by se také měla důsledně hlídat. Černý čaj si žádá 3-5 minut, zelený a bílý přibližně 3 minuty. Jestliže je člověk nedočkavý a tento čas zkrátí, nikdy se správné chuti nemůže dočkat. V opačném případě začnou do čaje pronikat třísloviny a hořkne. Nejhorší je, když se sáček nechává v hrnku po celou dobu.
  • Někteří lidé si čaj sladí, jiní ho dochucují mlékem nebo citronem. Na tom není nic špatného. Vždy by ale měli počkat, až bude hotový. Kupříkladu citron má schopnost celý proces louhování zastavit. Milovníci medu pak tím, že jej přidávají do příliš horkého čaje, ztrácí mnoho zdravých látek.

Příprava každého čaje má samozřejmě svá specifika:

  • Zelený čaj by měl být podáván v malých šálcích, kdy na jeden hrníček přijde jedna lžička čaje. Ideální je využít měkkou vodu. Ta se nechá po uvaření odstát, protože zelený čaj se má přelít horkou vodou o zmiňovaných 80 °C. Průměrná doba louhování je zhruba 1 minuta. Čaj by se měl slívat přes bambusové sítko.
  • Také u černého čaje se užívá čajová lžička na jeden šálek. Čaj by však měl být zalíván vodou o teplotě 100 °C, jinak se neuvolní všechny látky v čajových lístcích. Černý čaj se louhuje zhruba 2-6 minut. Ideální pro přípravu je balená neperlivá voda, která se vaří v kovové nádobě.
  • U sáčkového čaje platí, že se používá jeden na jednu porci čaje. Zde je nutné mít na paměti, že se tento čaj v podstatě ihned po zalití vylouhuje, z toho důvodu není nutné nechávat jej dlouho v nádobě.
  • Bylinkové čaje lidé rozhodně nepijí jen ze zdravotních důvodů, ale třeba i z těch preventivních. Jednodruhové nálevy mají navíc svoji specifickou chuť. Pro vaření jsou dobré skleněné či porcelánové konvice s vloženým sítkem, jež se po louhování, které je odvislé od druhů bylin, vyjmou. Čajové bylinné směsi by měly být uchovávány v suchu a temnu v dobře těsnicích sklenicích.
  • Pro přípravu zázvorového čaje je třeba lžíce čerstvého nebo čajová lžička sušeného zázvoru. Ten lze nastrouhat i nakrájet, přičemž je jednodušší ho pak vylouhovat, a to zhruba na pět minut. Když by se zázvor nechal ve vodě příliš dlouho, může mít projímavé účinky. Doporučuje se přidat citron nebo kapka medu.

Čaj by měl být obecně servírován v porcelánovém nebo skleněném nádobí. Vyvarovat se je nutné rozličných slitin nebo mědi, protože může dojít k úniku látek, které chuť čaje zkazí. Z té samé příčiny se nedoporučují ani kovové nádobky. Čaj je naopak možné pít z termosky nebo z termohrnku, měl by se tam ale přelívat až ve chvíli, kdy již je hotový. Přece si chcete pochutnat!

Pokud se vám nechce příprava čajů řešit, vyzkoušejte naše čajové kapsle a čajovary .

Vaření

Náš sortiment

  • Velké spotřebiče
  • Vestavné spotřebiče
  • Vestavné sety
  • Malé spotřebiče
    • Vaření
    • Hrnce
    • Vařiče
    • Varné konvice
    • Filtrační konvice
    • další
    • Pečení, smažení
    • Pánve, plechy
    • Pečící mini trouby
    • Domácí pekárny
    • Fritézy
    • Grilování, zapékání
    • Grily
    • Sendvičovače
    • Topinkovače
    • Vaflovače, palačinkovače
    • Kuchyně
    • Nože
    • Kuchyňské náčiní
    • Zmrzlinovače
    • Fondue
    • další
    • Mixéry, roboty
    • Tyčové mixéry
    • Stolní mixéry
    • Kuchyňské roboty
    • Ruční šlehače
    • další
    • Žehlení, šití
    • Žehličky
    • Šicí stroje
    • Zpracování ovoce
    • Odšťavňovače
    • Lisy na citrusy
    • Sušičky potravin
    • Zavařovací hrnce
    • Výčepní zařízení
    • Výčepní zařízení
    • Příslušenství k výčepním zařízením
    • Výrobníky sody
    • Výrobníky sody
    • Příslušenství pro výrobníky sody
    • Váhy, kráječe
    • Osobní váhy
    • Kuchyňské váhy
    • Kuchyňské kráječe
    • Péče o vlasy
    • Fény
    • Kulmy
    • Žehličky vlasů
    • Ventilátory, topidla, meteostanice
    • Ventilátory
    • Topidla
    • Meteostanice, vlhkoměry
    • Ostatní
  • TV, audio, video
  • Foto, kamery
  • Telefony, počítače
  • Dům, zahrada
  • Svítidla
  • Hračky
    • Autodráhy
    • RC modely
    • Společenské hry
    • Stavebnice
    • Venkovní hračky
  • Výprodej
    • Výprodej

Nabízíme Vám výrobky vybraných značek za skvělé ceny. Veškeré zboží je určeno pro český trh. Při nákupu Vám pomůže podrobný popis a fotodokumentace produktů. Pokud potřebujete poradit s výběrem, nebo máte jakýkoli dotaz, kontaktujte nás na telefonních číslech uvedených u jednotlivých produktů.

Disponujeme také sítí kamenných poboček a vlastními sklady, takže cca 80% objednávek expedujeme v den objednání. Přejeme Vám příjemné nakupování.

Řadit dle: Název ⇑ Název ⇓ Cena ⇑ Cena ⇓

Newsletter

E-mailový zpravodaj

Zadejte Váš e-mail pro zasílání informací a nabídek.

Nízké ceny zboží

Díky přímé spolupráci se značkami Vám můžeme nabídnout nejlepší ceny na trhu.

Tisíce spokojených zákazníků

Každý zákazník je pro nás důležitý, proto klademe důraz na individuální přístup a maximální spokojenost.

Záruka původu

Jsme česká firma, která prodává pouze zboží určené pro český trh. Již od roku 1991.

Množství zboží skladem

Disponujeme sítí kamenných poboček a vlastními sklady, takže cca 80% objednávek expedujeme v den objednání.

Jsme experti v oboru

Díky neustálým školením a osobní zkušeností s produkty jsou naši zaměstnaci připraveni Vám odborně poradit s výběrem zboží.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector