Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem vznikl z přebytků nádherně voňavých malinkatých jahůdek, ketré se nevešly do džemu ani do mrazáku. Včera jsem totiž byla na samosběru pozdních jahod (4 kg omamně voňavé nádhery).

Farmář jahody na poli pěstuje na slámě, všude spousta koní, heřmánku, lučních květin a vůní přilehlého lesa… Pravda, má záda už to tak romanticky nevnímají, ale dá se to při troše vědomých pohybů naučených z jogy.

Tyto poněkud pozdní jahody jsou sice o poznání menší, než ty z první úrody, ale o to voňavější, sladší a o dost chutnější. Výhodou je, že se takové zralé ovoce nemusí nijak doslazovat, dokonce ani na zamražení.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem

Následující recept na snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem se dá připravit odměřováním za pomoci hrnku a lžičky nebo máte uvedenou i klasickou gramáž. Já tvořím spíš ”od oka” a tak vypsat vá na miligramy přesný recept je pro mne až nemožné.

Proto berte míry a váhy jako orientační, dejte na svou intuici. Drobných jahod bylo tak akorát, aby zakryly celý povrch koláče, položené těsně jedna vedle druhé. Vyberte klidně i jiné sezóní ovoce, které máte zrovna dostupné a nebojte se i mixovat různé druhy.

Podle stupně zralosti a cukernatosti ovoce uzpůsobte i množství cukru v těstě.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem je nádherně nadýchaný a vláčný

Ingredience

  • 180-200 g cukru krystal (téměř plný hrnek)
  • 85 g másla pokojové teploty (3/8 hrnku)
  • 1 velké vejce
  • 120 ml mléka (1/2 hrnku)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky (vrchovatý hrnek)
  • 6 g prášku do pečiva (1 1/2 lžičky)
  • 1/2 lžičky soli (4g)
  • 450 g jahod nebo jiného zralého pevného ovoce
  • kousíček másla na vymazání formy

na ozdobu

  • moučkový cukr
  • trocha čerstvých jahod/ovoce
  • pár snítek meduňky
  • šlehačka…. ????

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

základní suroviny (plus vajíčko, které na obrázku prostě není)

Postup

Je dobré mít máslo, vejce i mléko pokojové teploty, chladné suroviny nefungují úplně dobře. Vejce dejte do hrnku s teplou vodou na pár minut (ohřeje se z lednicové teploty), než připravíte zbytek. Ovoce očistěte od stopek či listů, opláchněte a nechte okapat v cedníku. Pokud je ovoce větší, tak ho přepulte napříč a do těsta ho budete dávat řezem dolů.

Rozpalte troubu na 180°C s příčkou uprostřed. Celkově snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem budete péct něco lehce přes 1 hodinu, tak tomu přizpůsobte svou časovou rezervu.

Připravte si buď koláčovou (tedy nižší) formu o průměru 26 cm nebo menší dortovovou formu o průměru 23 cm, ale s vyšším okrajem než je koláčová, aby nadýchané těsto během pečení neopustilo své ”stanoviště”, neb vcelku dost nabyde na objemu a později klesne. Věřte, že tento katastrofický scénář zažít nechcete.. Vymažte formu kousíčkem másla (stačí obalový papír z másla, funguje to báječně).

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem

K množství cukru: začněte se 180 g (3/4 hrnku) a ochutnejte těsto, zda je pro vás dostatečně sladké. Zejména pokud máte hodně zralé ovoce s vysokým obsahem cukru, není potřeba tolik sladit. Smíchejte si v misce suché suroviny (vyjma cukru) mouku, prášek do pečiva a sůl.

V jiné hlubší misce ušlehejte povolené máslo s cukrem (cirka 3 minuty). Stačí vám použít k tomu ruční šlehač nebo i klasická metlička, pokud nemáte robota.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak s minimem pomůcek vyrobíte snadno báječný jahodový koláč Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak těsto se krásně táhne za stěrkou

Pak do našlehané bledě žluté směsi rozklepněte vejce, opět našlehejte, pak přilijte mléko s vanilkovým extraktem. Teprve následně po částech přidávejte suchou směs surovin.

Šlehejte jen tak dlouho, aby v těstě nebyly hrudky a hmota se bude krásně táhnout za metlou, zanechávajíce ze sebou hlubokou brázdu, co se bude pomalounku zacelovat.

Šlehání vám nezabere víc než cca 7-8 minut celkem.

Nalijte saténově lesklé těsto do vymazané formy. Na jeho povrch dejte ovoce, těsně jedno vedle druhého.

Jednotlivé kusy by se neměly moc překrývat, neb pak to tvoří nevzhledné hrudky klesající ke dnu na řezu (estetický detail, sorry..). Jestliže máte ovoce spíše kyselejší, ještě celý koláč posypte hrstí cukru (cca 25 g).

Já měla pozdní malinkaté, extra sladké a voňavé jahůdky, takže doslazovat ani je půlit nebylo vůbec potřeba.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak těsto vlijte do máslem vymazané formy Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak pokud byste měli kyselejší ovoce, tak ho zlehka posypte cukrem a klaďte ho těsně vedle sebe

Dejte koláč péct na 180°C na 10 minut a pak teplotu snižte na 160°C a pečte pomalu dalších 50-60 minut.

Nejlepším testem upečení bude suchá čistá špejle, kterou píchněte do středu horkého těsta a pokud vyjde ven špejle čistá od těsta (šťávu z ovoce nepočítám), tak máte hotovo. Během pečení snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem docela nabyde na objemu – zejména kolem středu.

Také se ke konci začnou oddělovat okraje od okrajů formy-což je také známka upečení.
Po vyndání z trouby nechte ovocný koláč vychladnout, on zase trochu klesne (a to je v pořádku).

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem po upečení zejména ve středu klesne a to je v pořádku

Domem se během pečení a chladnutí koláče rozprostře naprosto omamná vůně, jako za časů mého dětství u babičky, která v létě každý den něco pekla.

Je to zcela neodolatelné! Pokud máte rádi trochu estetično, tak ozdobte jednotlivé porce jahodového koláče snítky meduňky, poprašte troškou moučkového cukru, přidejte pár čerstvých jahůdek a labužníci si dopřejí klidně i porci šlehačky. Každé jediné sousto jahodového koláče se doslova rozplývá na jazyku…

Jinak snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem lze v poklidu upéct dopředu, neb úplně bez problému vydrží v lednici i 2 dny, lehce přikrytý proti oschnutí (pokud to tedy vydržíte vy,…. ale to už je jiná otázka, že? ???? . Zachová si svou nadýchanost i vláčnost, aroma jahod se nádherně prolne celým koláčem.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem jsem upekla hned po chlebu na zakázku, takže jsem měla troubu krásně rozehřátou, všechno šlo doslova jako po másle. A když si pak ale zákazník přišel pro svůj chleba, tak v domě cítil vůni jahod, másla a vanilky.

To je prostě fantastická kombinace! Zářivá světýlka v jeho očích se rozžnula a já jsem mu nabídla ochutnat, když jsem viděla tu zvědavost..

A tak jsme ochutnávali a ochutnávali, až si nakonec odvezl s chlebem i půlku koláče ???? Tím lépe pro mne, alespoň nepřiberu zase tolik kil! ????

Upřímně? Mně stěží zůstala jediná porce k nafocení na blog… Ale k focení jsem se dostala až za 2 dny a mezitím snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem čekal trpělivě v lednici.

Vůbec neutrpěl žádnou zkázu…naopak! Musím říct, že mu to snad na chuti přidalo! Tedy ano, mohla jsem ho lépe zabalit – na tak na těsno pod folií, aby se nepomačkal, to ano…přiznávám.

Takže to, co vidíte na fotkách, je vskutku pouhé dvoudenní torzo ???? Příště se polepším, slibuji!

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem

Jestliže hledáte další inspiraci na letní ovocné koláče, tak určitě vyzkoušejte tento voňavý s křupavou krustou (recept naleznete ZDE), nebo pokud už máte jablka, tak vláčný koláč s medovou glazurou je také fantastické pokušení (recept je TADY) . Další nápady hledejte pod heslem „koláč“ v lupě vpravo nahoře (klikněte ZDE).

Snadný a hříšně dobrý koláč s ovocem

S láskou a vůní léta vám krásné léto přeje Madla.

Hruškové mlsání

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Budete mít zájem:  Lichen Sclerosus Léčba Laserem?

Rychlý hruškový koláč

  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • špetka soli
  • 70 g hladké mouka
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 g másla
  • 2 hrušky
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na osminky.

Pokud nechcete, aby zhnědly, vložte je do misky s vodou a troškou citronové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny, přidejte mouku a kypřicí prášek do pečiva a postupně přilijte rozpuštěné máslo.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru 20 cm, naskládejte na něj na nakrájené hrušky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Voňavé muffiny s hruškami

  • 2 velké hrušky
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku slunečnicového oleje

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Všechny suché ingredience dejte do misky, promíchejte, přidejte vejce, podmáslí a olej a rozmíchejte těsto. Přisypte nakrájené hrušky, zamíchejte a těstem plňte papírové košíčky nebo silikonové formičky vložené na muffiny. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte podle velikosti muffinů 20 až 25 minut. Po upečení je vyndejte vychladnout na mřížku. Pokud jste použili silikonové formičky, muffiny z nich hned po upečení vyklepněte, aby ve formách nezvlhly.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Hrušky pečené s medem a ořechy

  • 4 zralé hrušky
  • tekutý med
  • mletá skořice
  • sušený zázvor
  • 1/2 šálku ořechů (vlašských, lískových, mandlí apod.)
  • 8 lžiček másla
  • zmrzlina k podávání (nemusí být)

Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozkrojte, oloupejte a zbavte jádřinců.

Rozložte je na plech potažený pečicím papírem řezem vzhůru, potřete je medem a posypte zázvorem, skořicí a nasekanými ořechy. Nakonec ještě na každou polovinu hrušky přidejte lžičku másla a pečte je v předehřáté troubě asi 30 minut. Po upečení ovoce vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout.

Ještě teplé hrušky pokapejte medem a podávejte, například s kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Text: red; foto: Shutterstock

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Křehké těsto je křupavé, lehké a plné máslové chuti. Zkombinujte ho s čerstvým letním ovocem a dopřejte svým chuťovým buňkám jedinečný zážitek.

Celý článek

Biozavařování: Zavařování bez cukru, a přece na sladko

Naši předci na cukr (který jsme si zvykli přidávat do zavařování) obyčejně neměli. Při uchovávání potravin si pomáhali, jak uměli. Zavařování bylo vlastně zahušťování šťáv nebo rozvařeného ovoce. A tuto metodu využijeme i my.

Přírodní cukr (nacházející se v ovoci) zkoncentrujeme odpařením části vody z ovoce. Odpařujeme prudce a krátce, aby chutě a vůně neunikly a abychom uchránili před poškozením vitaminy i pektiny.

Jde o jednoduchý, rychlý a levný, zdravý a chutný způsob zavařování.

Náhrada cukru

Namísto nezdravě přeslazených nálevů použijeme přírodní – ovoce zavaříme do chutných ovocných šťáv. Ty si připravíme z ovoce, kterého máme v zahradě dostatek nebo které je cenově nejdostupnější na trhu.

Nálevové šťávy nemusejí být jen koncentrované, lze je zředit vodou v poměru 1 : 1. Rovněž platí, že nálev nemusí být z toho samého ovoce, jaké zavařujeme – nakombinujme si šťávu podle vlastní chuti z vícero druhů ovoce.

V té potom ovoce blanšírujeme (krátce povaříme) a sterilizujeme.

Šťávy připravujeme v odšťavňovači nebo lisováním ovoce v malém vinařském lisu.

Míchaný kompot můžete složit například z 30 % angreštu, 20 % jahod, 30 % červeného rybízu a 20 % malin. Jako nálev je vhodná směs šťávy z jahod a rybízu. Směs velkého ovoce se může skládat z 30 % nakrájených hrušek, 30 % půlených broskví, 20 % rynglí a 20 % švestek.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Co s odpadem

Otázka je spíše, zda vůbec jde o odpad. Zbytky ovoce, které vznikají při lisování a odšťavňování, obsahují totiž hodně zdravé vlákniny, slupky jsou zase bohaté na vitaminy.

Jde tedy o výbornou surovinu, kterou můžeme použít například při přípravě ovocného vína, zejména z bobulového ovoce.

Dužinu a slupky z velkého vypeckovaného ovoce lehce použijeme jako náplň do koláčů, buchet či jako přídavek při přípravě džemů a povidel.

Blanšírování

U klasického zavařování se svěží barva ovoce mění na nevýraznou, degraduje se chuť, ničí se pektiny, betakaroten a zejména vitamin C. Naší úlohou je zachovat maximální množství výživných, ochranných a chuťových látek v ovoci. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je blanšírování – předvařování.

Nálev v hrnci přivedeme do varu, ponoříme do něho ovoce (po malých dávkách, například na sítu) a převaříme ho (stačí krátce – 2 až 5 minut). Teplota uvnitř ovoce musí vystoupit aspoň na 70 °C, aby se enzymy co nejrychleji (šokem) rozložily a nemohly negativně ovlivnit kvalitu výrobku.

Předvařené ovoce ještě za horka vložíme do tepelně dezinfikovaných sklenic, zalijeme vroucím nálevem, uzavřeme, vložíme do hrnce s horkou vodou a sterilizujeme předepsanou dobu.

Ovoce ve vlastní šťávě

Nepotřebujeme cukr ani nálev, ovoce si samo pustí při sterilizaci šťávu. Jde o rychlé zavařování, u kterého můžeme využít i blanšírování, většinou se však provádí klasickou sterilizací – do sklenic pokládáme nepředvařené ovoce.

Při sterilizaci zahříváme zavařeniny pomalu, abychom potřebné teploty dosáhli i ve středu ovoce a udržovali ji po celou dobu sterilizace.

Takové zavařeniny můžeme použít do koláčů, buchet, na pudingy či kaše, ale i rozmixované ve vodě na výrobu zdravých nápojů.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Ovocné pomazánky a náplně

Tímto způsobem si můžeme připravit i džem nebo hustší zavařeniny. Od klasických zavařenin, které obsahují množství cukru a chemie, se budou lišit zejména řidší konzistencí. Rozdíl bude, samozřejmě, i v jejich sladkosti.

Doba sterilizace v horké vodní lázni je podobná jako u zavařování kompotů.

Chceme-li džem obohatit o nerozvařené kousky ovoce, přibližně 5 až 10 minut před ukončením varu (závisí na druhu a tvrdosti ovoce) do něj přidáme asi 20 % čerstvě nakrájených ovocných kousků a vše spolu dovaříme.

Aby džem aspoň trochu zrosolovatěl, zkombinujeme sladké ovoce s kyselým anebo méně zralým ovocem (obsahuje více pektinů). Potom už jen stačí nakrájené ovoce prudce a krátce povařit – za stálého míchání se zahustí na potřebnou konzistenci. Var zbytečně neprodlužujeme, aby se pektinové rosolotvorné látky nerozložily.

Pochoutky pro diabetiky

Pro vysoký obsah vlákniny a biologicky aktivní látky jsou domácí biozavařeniny bez přidaného cukru, umělých sladidel a rizikových chemikálií vhodné i pro diabetiky.

Přirozený brzdicí efekt ovocné vlákniny brání rychlému vstřebávání glukózy do krve, a tím i prudkému zvýšení glykemie.

Tento pozitivní účinek můžeme posilnit (a to platí nejen pro diabetiky, ale i pro lidi trpící obezitou a jinými civilizačními chorobami) tak, že biokompoty a biopomazánky budeme konzumovat s celozrnnými obilnými jídly a pečivem.

Poměry ovoce a nálevu

Malé ovoce

angrešt, jahody, maliny, ostružiny

  • Na 500ml sklenici dáváme 300 g ovoce a 180 ml nálevu.
  • Na 700ml sklenici dáme 460 g ovoce a 270 ml nálevu.

Střední ovoce

broskve a meruňky (půlené), hrušky, jablka a kdoule (nakrájené na dílky)

  • Na 500ml sklenici dáme 230 g ovoce a 150 ml nálevu.
  • Do 720ml sklenice dáváme 340 g ovoce a 230 ml nálevu.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinakPřečtěte si také Konzervace bylinek na zimu
Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinakPřečtěte si také Vyzkoušejte náš osvědčený recept na domácí cider

Přehled průměrné výtěžnosti vylisovaných šťáv

Ovoce – Objem (litry / 10 kg)
hrozny bílé 7,4
hrozny červené 7,3
hrozny stolní 6,8
jablka 6,5
hrušky 6,0
rybíz bílý 6,0
rybíz červený 6,3
rybíz černý 4,6
třešně 6,0
višně 6,3
borůvky 7,0
ostružiny 6,2
jahody 6,5
maliny 6,4
angrešt 6,0
švestky 5,0
brusinky 5,0

Budete mít zájem:  Proč pěstujeme bylinky, když nás to nebaví?

Sterilizace ovoce

1. Způsob: Peřinový

Horkým blanšírovaným ovocem naplníme horké dezinfikované sklenice a zalijeme nálevem, též horkým, který jsme použili při blanšírování.

Sklenice uzavřeme (bílá a růžová gumička na víčku znamená, že je určeno pro kyselé, tedy i ovocné zavařeniny) a vložíme do peřin nastojato anebo je obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout pod peřinou, například od večera do rána.

Peřina udržuje dostatečně dlouho potřebnou sterilizační teplotu okolo 80 °C. U měkkého ovoce (maliny, jahody, ostružiny) peřinovou sterilizaci zkrátíme na 1 až 2 hodiny, aby ovoce příliš nezměklo.

2. Způsob: Klasický

Při plnění sklenic postupujeme stejně jako u peřinového způsobu. Za horka naplněné a uzavřené sklenice vložíme do sterilizačního hrnce s utěrkami na jeho dně do horké vody, hrnec uzavřeme pokličkou s teploměrem a zahříváme tak dlouho, abychom drželi potřebnou sterilizační dobu a předepsanou teplotu vodní lázně, která by měla převyšovat uložené sklenice.

Výhodou tohoto způsobu je podstatné zkrácení sterilizace, což se kromě úspory času pozitivně projeví i na lepším uchování biologicky aktivních látek v zavařovaném ovoci, pevnější struktuře a hezčí barvě.
Sterilizovat můžeme i v páře, tlakové nádobě nebo horkovzdušné troubě. Tak lze připravit kromě kompotů i různé ovocné pomazánky, zavařeniny či bowle.

Předepsaná teplota vodní lázně a délka sterilizace:

  • 10 až 20 minut při 70 °C,
  • 10 až 15 minut při 80 °C,
  • 8 až 12 minut při 85 °C.

Tyto doby jsou spíše orientační, až praxí si je ověříme a upravíme podle druhu zavařovaného ovoce a jeho měkkosti. Při sterilizování je rozhodující teplota uvnitř sklenice a ve středu ovocných kousků. Můžeme postupovat podle uvedených dob sterilizace, případně můžeme ponořit teploměr skrz proděravěné víčko do jedné zkušební sklenice umístěné mezi ostatními.

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Výhody domácího biozavařování

  • zdravé, čerstvé, pokud možno nechemizované ovoce z vlastní zahrady či od seriózních dodavatelů
  • maximální obsah vitaminů a biologicky hodnotných látek
  • dochucovadla a přísady jsou přírodního původu
  • finanční úspora
  • nevyvolává závislost na cukru, zdravé pro děti

Sterilizování ovoce ve vlastní šťávě

pro sklenice s objemem 720 ml

  • jablka (strouhaná) 50 minut 98 °C
  • hrušky (dělené) 50 minut 85 °C
  • švestky (půlené) 45 minut 98 °C
  • třešně 50 minut 90 °C
  • višně 50 minut 90 °C
  • meruňky (půlené) 35 minut 98 °C
  • broskve (půlené) 35 minut 98 °C
  • borůvky 50 minut 90 °C

Odborník radí

Chceme-li překrýt chuťový skok (biozavařeniny jsou méně sladké než klasické), jemně je okořeníme například voňavým hřebíčkem, skořicí, vanilkou, fenyklem, badyánem či zázvorem. Jsou to prospěšné antioxidanty, které mají navíc i konzervační účinek.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Ideální stravování morčat

Jahodové zdraví: Dopřejte si voňavé ovoce i trochu jinak

Většina z nás má mylný dojem toho, že krmení morčátek je naprostá „brnkačka“. My Vám však díky tomuto článku chceme ukázat, jak moc může správné či nesprávné stravování ovlivnit kvalitu a délku života těchto roztomilých chlupáčků. Jaké potraviny jsou tedy ideální a jaké by se v jejich jídelníčku neměly vůbec objevovat?

Morče bylo, je a vždy bude býložravcem a jako takové má silné sklony k přežírání se. V jeho nejlepším zájmu tedy je chránit ho před sebou samým.

V žádném případě ho v jeho žravosti nepodporujte, neboť by nadměrné přežírání zcela jistě vedlo k jeho neslavnému konci. Přirozenou potravou morčátek v přírodě je tráva a byliny.

Co jim ale poskytnout doma? Pojďme se podívat na zoubek tomu, jak by takový ideální jídelníček pro morče měl vypadat.

Co je hlavní složkou potravy?

Seno voňavý

Seno tvoří naprostý základ morčecího jídelníčku. A proč je tak důležité? Představuje hlavní zdroj vlákniny a to té stravitelné i nestravitelné.

Obzvláště nestravitelná vláknina hraje v životě Vašeho malého chlupatého přítele velikou a pro slabší povahy možná trošku nechutnou roli. Z nestrávené vlákniny totiž vznikají tzv. „papací bobky“, které jsou pro morčata životně důležité.

Váš mazlíček si na nich pochutnává přímo z análního otvoru. Právě díky tomuto úkonu je zajištěna přirozená rovnováha ve střevech.

Důležité také je, aby morče seno déle přežvykovalo, neboť si tím obrušuje zoubky. Kvalita sena hraje také svou roli. V první řadě musí být suché, voňavé a bezprašné. Zatuchlé, navlhlé či nedej bože přímo plesnivé seno může vyvolat opravdu vážné onemocnění. Pokud morčátku dopřejte seno luční či horské bude doslova na vrcholu blaha.

Nebojte, nemusíte kvůli němu lézt po Šumavě, stačí si pouze objednat už usušenou a připravenou várku tady u nás v e-shopu. Seno skladujte v suchu a temnu, ideálně v jutových pytlích, ale vystačíte si i například se starými povlaky na polštáře. Je totiž třeba dbát na prodyšnost.

Taktéž není vhodné čerstvě usušené seno, to je zapotřebí nechat alespoň 6 týdnů odležet.

Pamatujte tedy na to, že Vaše morčátko by mělo mít kvalitní seno neustále k dispozici po celou délku svého života a to jednak kvůli obsahu vlákniny a jednak pro obrušování zubů.

A co takhle zeleninka?

Pro takové to ranní vstávání jsou ideální zelené natě celeru, mrkve, petržele či římský salát. Na takové to večerní válení je dobré chroupat celer, mrkvičku a petržel samotnou. Vždy je ideální morčátku naservírovat menší mix zeleniny. Můžete například přidat i papriku či rajčátko. Opatrně potom s květákem či brokolicí a jinou nadýmavou zeleninou, tu servírujte opravdu po troškách.

Jde to vůbec bez vody?

Morčata pocházejí z Peru, kde dodnes běhají po křovinatých krajích jejich divocí předci. V přírodě jim postačuje jako zdroj vody pouhá rosa. Většinu pitného režimu domácí morčátka získávají z vodnaté zeleniny, avšak stále je nutné poskytnout jim neznečištěný zdroj pitné vody. Ideálním řešením je napáječka.

TIP! Pro zdraví chlupáčka je nezbytný Vitamin C. Doporučujeme pořídit si speciální kapičky, které stačí pouze přidat do vody. Naleznete je v naší nabídce vitamínů a léčiv pro malá zvířata.

Neodolatelné bylinky

Bylinky jsou pro morčátka velice chutným doplňkem, který je do jídelníčku zapotřebí určitě zařadit, na druhou stranu to určitě nepřehánějte s množstvím a přistupujte k nim tak trochu jako k pamlsku.

Mazlíčkovi můžete koupit již připravenou směsku či můžete na jaře a v létě vyrazit do českých polí, hájů a luk na sběr pampelišky, jitrocele a jiných bylinek. K chuti přijde i taková bazalka či majoránka.

Opatrně je doma usušte (v troubě při teplotě 40-50°C) a morčátku podávejte po šestitýdenním uležení.

Zelená je tráva

Taková čerstvá travička do morčecího jídelníčku zkrátka a jednoduše patří. V teplých měsících stačí nějakou utrhnout na louce či vypustit drobka do nějakého venkovního výběhu, v zimních si ji dokonce můžete doma sami vypěstovat. Rozšířeným nesmyslem je to, že morče nemůže jíst mokrou trávu.

Tady pozor na veliký a zásadní rozdíl v pojmech mokrá a zapařená tráva. Mokrou trávu býložravci v přírodě zcela běžně konzumují. Zapařená tráva je však může ohrozit i na životě. Stačí takhle venku sesbírat trávu, která ani nemusí být nutně mokrá, a nechat ji nějakou dobu uzavřenou v igeliťáku a na malér je zaděláno.

Také nikdy nezaměňujte trávu za seno! I přestože zvířátko dostane svou dávku trávy, stále musí mít k dispozici seno!

Tyto složky by měl obsahovat jídelníček každého morčete. Zaměřme se ale ještě na doplňkové krmivo a pamlsky.

Speciální granulky

Granule můžete svému mazlíčkovi pořídit jako takový tučnější doplněk. Především ho ocení rostoucí morčátka a březí samičky. Dospělému morčátku můžete „přilepšit“ jednou kávovou lžičkou granulek denně.

Budete mít zájem:  Zablokovaná Krční Páteř Bolest Ruky?

V žádném případě však nemůže být jejich jídelníček postaven pouze na granulích! Ty s vojtěškou jsou vhodné pro mláďata a březí samičky, a ty s bojínkem zase pro dospělé jedince.

Kvalitní granule by měly obsahovat málo obilovin.

Ovoce

Delikatesou pro morčátka bývá ovoce – jablko, hrozny, jahody, meloun, mandarinka. Tento pamlsek mu dopřejte 1-2 týdně.

NIKDY JIM NEPODÁVEJTE: jakékoliv lidské jídlo, mléčné a masné výrobky, suché pečivo (pro obrušování zoubků postačí seno), chleba, rohlíky, piškoty apod. Rozhodně je také nekrmte jakýmkoliv zrním, dokonce ani obilí není vhodné – v žádném případě nepatří do přirozené stravy těchto malých zvířátek.

Co se týče stravování morčátek, traduje se u nás mnoho omylů a nesmyslů. Ideální však je co nejvíce se přiblížit stravě přirozené.

Kvalitní jídelníček a péče udělá s roztomilým chlupáčkem zázraky a především prodlouží jeho život na pět až osm let. Špatně či nevhodně živené zvířátko se může dožít i pouze dvou až tří let.

Věnujte tedy patřičnou pozornost tomu, co a v jakém množství mu dáváte jíst…

Další zajímavé články ZDE.

Hromadí se vám doma tubusy? Dejte jim druhou šanci!

Stejně jako na všem ostatním, dáváme si záležet i na tom, v čem vám müsli nebo kaše, zkrátka naše dobroty, přijdou.

Takže pokud jste s námi od začátku, měli byste mít doma až 20 motivů našich Mixit tubusů. Pamatujete si na ně? Začínali jsme jednoduše a prostě:

Navrhli jsme ho s láskou a nejlepším svědomím  🙂

…následoval podzim a vítr místo listí přifoukl ovoce a oříšky.

Pak jsme se trochu rozjeli (bylo to testováno na dětech:) )

Do třetice: tubus pro naše ratolesti. Vybrán a schválen dětmi!

… trocha extravagance a neurčitých tvarů..

Zadání abstraktní a volná ruka našeho grafika udělala své.

Na své si přišli výletníci i nostalgici…

Ať již cestovatele Emila Holuba nebo Pavlíka Béma spojuje dobrodružství, 

my jsme inspiraci čerpali z osobního kufříku Julese Verna.

Bábuška – milá, roztomilá a hlavně česká.

A samozřejmě – Vánoce i zimu jsme si vždy užili!

Zima nám kromě vánoční nadílky přinesla také nápad v podobě tradičního českého vzoru. 

Ten se stal všeobecně nejoblíbenějším tubusem vůbec.

Sice trochu menší, ale ukrýval v sobě pravou vánoční vůni. 

První Vánoční mixit s voňavým pomerančem, okořeněn špetkou hřebíčku a badyánu.

Zatím poslední vánočně zimní tubus, zvířátka míchají müsli. 

Nejvíce zaujal jelen s elegantně přehozenou nožkou přes nožku. Pamatujete?

  • Jaro je už za rohem. 
  • Tedy opravdové jaro, žádný Slávik.
  • Ptačí rétorikou: Jako vejce vejci … přece každý jiný.
  • Nemálo z vás si dopřeje měsíčně několik mixů a čím dál častěji si kladou otázku „Kam s ním“?

Můžete jej samozřejmě ekologicky zlikvidovat vhozením do kontejnerů na tetrapak, víčko a dno potom do plastů. Popelnice na tříděný odpad vás pochválí, ale není to trochu nuda (a škoda, když už jsme si s nimi dali takovou práci)? 🙂 Co takhle nám dát další šanci na život a použít nás jinak, kreativně?

  1. Třeba taková improvizovaná vinotéka, nechybí vám?
  2. Ve víně je pravda a tak pravdou je, že každý tubus krásně pojme skvělé archivní víno.

A pokud jste velcí jedlíci Mixitu, pak si můžete postavit snad i vlastní dům. Nebo alespoň vestavěnou skříň…

Co na to Bořek Stavitel? ..a Přemek Prkenná Podlaha?

No dobrá, a teď zpátky do reality. Vyjedenými tubusy můžete zabavit i děti. Můžou si je pomalovat, polepit a zkrátka si pustit fantazii na špacír. Kdo už zkoušel hrát divadlo plné bláznivých tubusáků? 🙂

  • Příšerky, bubáci a ostatní havěť …
  • Tubus pro nás na bydlení není nic moc, možná ho ale ocení drobní domácí hlodavci, kteří nutně shání prolézačku (ideálně prý máte trochu müsli nechat na uvítanou) 🙂
  • Fretka – nebo po našem Ferda je šelma z čeledi lasicovití.

Jak na sezónní ovoce

Léto je časem letních dovolených, školních prázdnin a zejména odpočinku.  Sluníčko svými paprsky láká k vodě a nikomu se nechce nic jiného než odpočívat. Nezáleží na tom, jestli vyrazíte na pláž do Chorvatska, budete zdolávat zalesněné svahy Alp nebo se natáhnete na deku na chalupě. Důležité je udělat si čas pro sebe nasát tu správnou prázdninovou atmosféru.

Výhodou letního období je, že vám na zahradách, chatách a chalupách dozrává hromada sezónního ovoce a zeleniny, takže si každý den můžete dopřát nějaký čerstvý kousek. A kdo nemá zahradu, rád se nechá zlákat bohatou sezónní nabídkou na tržnici. Všechno ovoce, které nevyužijeme na koláče, a zeleninu, kterou nestihneme použít do salátů, můžeme zužitkovat a zpracovat. Způsobů je nepočítaně.

V případě ovoce je jednou z nejsnazších variant ho zamrazit. Stačí ho umýt, případně vypeckovat, rozdělit do sáčků a dát do mrazáku.

Pohodlně vám tam vydrží až do další sklizně, takže pokud vás přepadne chuť, budete si i v zimě moct udělat hrníčkovou bublaninu nebo voňavé jahodové knedlíky.

Můžete ovoce také rozmačkat a připravit si domácí mražené pyré, kterým se dají naplnit třeba formičky na nanuky. A domácí zmrzlina pro horké dny je na světě.

Protože mrazák nikoho z nás není nafukovací, je třeba najít i jiné alternativy, jak ovoce zakonzervovat. Klasickou metodou, která se využívá už po staletí, je zavařování.

Ovocné kompoty se dají vyrobit prakticky z čehokoliv a mohou sloužit jako chutná svačina nebo třeba základ pro pečení. Krom klasického sladkého nálevu je možné ovoce naložit také do alkoholu. Ovoce v nejrůznějších pálenkách bývá oblíbenou pochutinou.

Pokud víte, že byste ovoce v téhle podobě nespotřebovali, můžete místo klasického kompotu vyrobit spíš marmeládu nebo džem, případně povidla.

Ovoce se dá zpracovat i do tekuté podoby. Pokud disponujete odšťavňovačem, můžete si udělat domácí ovocné šťávy, které jsou doslova náloží vitamínů. Mějte však na paměti, že moc dlouhou nevydrží, proto je nutné je co nejrychleji spotřebovat.

Pokud si chcete šťávu uchovat déle než pár dní, zvolte podobu sirupu na bázi cukru. Zajímavou alternativou pro milovníky teplých nápojů je pečený čaj, který můžete naporcovat do malých skleniček a použít třeba jako originální dárek.

A pokud máte ovoce skutečně hodně, můžete jej také odvézt do palírny a nechat proměnit třeba v domácí pálenku.

Krom ovoce je v létě třeba zpracovávat taky zeleninu. I ta se dá v omezené míře zamrazit, ne každý druh je však pro to vhodný. I v tomhle případě se však dá využít možnosti zavařování, případně nakládání.

Kyselé okurky v tradičním sladkokyselém nálevu známe všichni, podobným způsobem můžete využít i zelí, mrkev, papriku, cibuli či česnek do čalamády.

Z paprik se dá uvařit také domácí kečup, který pochopitelně můžete vyrobit i z přebytků rajčat.

Čím dál populárnější formou konzervace zeleniny je její fermentace. Výhodou je, že takto můžete zpracovat v podstatě jakoukoliv zeleninu, ať už půjde o zelí, květák, cibuli nebo brokolici. Jde o způsob kvašení ve slaném nálevu, které zelenině dodává specifickou silnou chuť, nemluvě o tom, že fermentovaná zelenina je zdrojem probiotik podporujících zdravé trávení.

Ať už se rozhodnete sezónní ovoce a zeleninu zpracovat jakýmkoliv způsobem, můžete si být jistí, že ho ani trocha nepřijde nazmar. A i když stát v horkých letních měsících v kuchyni a zpracovávat ovoce a zeleninu ze zahrady či farmářského trhu může být docela namáhavé, odměnou vám bude dobrý pocit z toho, že máte ve spíži zásobu vitamínů na dlouhou zimu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector