Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Vše o domácí přípravě kávy

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Proč byste měli domácí přípravu kávy vyzkoušet? Jaká jsou její pozitiva a negativa a jaké z mýtů, které o domácí přípravě kávy dlouho kolují, nejsou pravda?

Přečtete si článek

Bez kvalitních zrnek si dobrou kávu neuděláte, proto je třeba pečlivě vybírat. Zajímá vás, jak poznat kvalitní zrnkovou kávu a kde ji seženete?

Přečtete si článek

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Nestačí jen zrnka hodit do mixéru a „nějak“ je umlít. Každá z alternativních příprav totiž vyžaduje jinou hrubost mletí. Řekneme si také, kde zrnkovou kávu skladovat a proč byste ji měli vždy umlít těsně před přípravou.

Přečtěte si článek

Jaký mlýnek na kávu si vybrat a co všechno byste při výběru měli zohlednit? A rozhodnout se radši pro ruční kávomlýnek nebo ten elektrický? 

Přečtěte si článek

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Jaké alternativní metody přípravy kávy existují a jak se v nich vyznat? Mrkněte se na jejich výčet a vyberte si tu svou!

Přečtěte si článek

French press patří mezi nejsnadnější a nejoblíbenější alternativní metody. Jak si v něm připravit tu nejlepší kávu a jaký si vybrat?

Přečtěte si článek

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Pokud máte rádi silnou chuť espressa, z alternativních metod k ní má nejblíž právě káva připravená v moka konvičce. Jak na to a jak si konvičku vybrat?

Přečtěte si článek

Dripper je další jednoduchou metodou přípravy kávy doma, tentokrát však na principu filtrace přes papírový filtr. Jak na to? 

Přečtěte si článek

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Aeropress je právem čím dál oblíbenější metodou přípravy kávy. I když vypadá složitě, nemusíte se ho vůbec bát. Příprava kávy v něm znamená zábavu a hru. 

Přečtěte si článek

Chemex patří k oblíbeným metodám při přípravě filtrované kávy. Vypadá trochu jako elegantní skleněná váza na květiny a příprava kávy v něm není vůbec složitá. Jak na to?

Přečtěte si článek

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Příprava kávy v džezvě patří k jedněm z nejstarších na světě, takže pokud jste milovníkem tradičních postupů a chtěli byste ochutnat pravou tureckou kávu, zpozorněte. 

Přečtěte si článek

Pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých jiných alternativních metodách a navíc se vaše každodenní příprava kávy může proměnit v zajímavý rituál připomínající nějaký alchymistický úkon.

Přečtěte si článek

Milujete to pravé a jediné espresso, ale nechcete si kvůli jeho domácí přípravě pořizovat drahé kávovary? Pak vyzkoušejte ruční pákový stroj nebo hand espresso.

Přečtěte si článek

Protiváhou alternativních metod přípravy kávy jsou domácí kávovary. Pokud chcete do kávy zainvestovat více peněz a ušetřit si více či méně práce při přípravě, pak jsou kávovary pro vás tím pravým. 

Přečtěte si článek

Domácí příprava kávových nápojů

Ne každý má rád černou kávu nebo prostě jen espresso. Co třeba káva s alkoholem, čokoládou či kardamomem? Možnosti jsou nekonečné.

Přečtěte si článek

Jak se vyznat v největším vynálezu v dějinách kávy? Jak poznáte to pravé espresso, jaké další kávové nápoje se z něj připravují a jaká je jeho historie?

Přečtěte si článek

Jak na přípravu espressa doma? Co všechno budete potřebovat a jak docílit toho, aby vám chutnalo tak jako v kavárně nebo si z něj mohli připravit třeba cappuccino?

Přečtěte si článek

Příprava espressa někdy dokáže pořádně potrápit a ne vždy se povede tak, jak byste si představovali. V čem může být problém a jak to příště udělat lépe?

Přečtěte si článek

Milujete latté či cappuccino s hustou mléčnou pěnou a lámete si hlavu, jak na to v domácích podmínkách? Jak se mléko šlehá pomocí ručního a elektrického napěňovače a jak s pomocí trysky na kávovaru?

Přečtěte si článek

Šlehání mléka na dokonalou mléčnou pěnu vypadá jednoduše, ale může vás pěkně potrápit. Stačí totiž maličká drobnost a najednou mléčná pěna není taková, jakou byste si přáli. Jak se tomu vyvarovat?

Přečtěte si článek

Vše, co potřebujete vědět o cappuccinu, na jednom místě. Jak ho poznáte, jak si ho připravit a jak se liší od latté?

Přečtěte si článek

Máte doma kávovar, který vám připraví espresso s pořádnou cremou a s tryskou ke šlehání mléka? Pak vám nic nebrání v přípravě cappuccina.

Přečtěte si článek

Nevlastníte kávovar a přesto si chcete doma připravit parádní cappuccino? Jde to i pomocí alternativních metod, ale jelikož k přípravě nepoužijeme espresso, tohle je taková spíše domácí verze cappuccina.

Přečtěte si článek

Máte rádi symetrické obrázky, které ti nejlepší baristé dokáží vykouzlit v mléčné pěně vašeho cappuccina? A chtěli byste si s něčím takovým pohrát i doma?

Přečtěte si článek

Na první pohled tenhle kávový nápoj připomíná křížence mezi cappuccinem a latté. Obvykle se servíruje ve sklence nebo hrnečku, obsahuje mléko a na vrchu ho zdobí mléčná pěna s obrazcem latté art. Více o flat white a jak si ho připravit doma v článku.

Přečtěte si článek

Zajímá vás, odkud se tenhle oblíbený třívrstvý kávový nápoj vzal, co v překladu znamená jeho název a proč a jak se připravuje? A jaký je rozdíl mezi café latte a café latte macchiato?

Přečtěte si článek

Máte doma kávovar, který vám připraví parádní espresso s hustou cremou, a s tryskou, která vám našlehá mléčnou pěnu? Pak vám nic nebrání v přípravě café latte macchiato doma. 

Přečtěte si článek

Nevlastníte kávovar a přesto si chcete doma připravit parádní café latte macchiato? Jde to i pomocí alternativních metod, ale jelikož k přípravě nepoužijeme espresso, tohle je taková spíše domácí verze.

Přečtěte si článek

Pojďme si představit nejoblíbenější řeckou kávu a favorita mezi ledovými kávami. Povíme si také o historii frappé a jak si frappé připravit ze speciální instantní kávy nebo z espressa.

Přečtěte si článek

Káva s pořádnou porcí šlehačky, kdo by odolal? Jak si vídeňskou kávu připravit doma a proč se jí říká vídeňská, když ji v rakouských kavárnách nikde nenajdete?

Přečtěte si článek

Říká se jí alžírská, ale je to vlastně takový náš český výtvor. Kde se tu vzala, proč se jí tak říká a jak si ji připravit doma?

Přečtěte si článek

Irové vědí, jak si kávu jaksepatří zpestřit. Stačí přidat whiskey, třtinový cukr a šlehačku a irská káva je na světě. Jak vznikla a jak si ji připravit doma?

Přečtěte si článek

Ledová káva může mít mnoho podob, jedno je ale jisté: v létě bodne! Jak si ji připravit doma?

Přečtěte si článek

Cold brew je káva extrahovaná za studena a její příprava je neskutečně snadná. Pokud hledáte způsob, jak si doma jednoduše připravit ledové kávové osvěžení, právě jste ho našli.

Přečtěte si článek

A máme tu další variantu ledové kávy: espresso s kopečkem báječné vanilkové zmrzliny neboli po italsku affogato. Jak si ho připravit doma?

Přečtěte si článek

Jednodušší už to ani být nemůže. Když je vám horko, můžete si zkusit espresso přelít na kostky ledu a osvěžení je na světě.

Přečtěte si článek

A co takhle ledová káva po řecku? Espresso freddo je vlastně připravované stejně jako frappé, ale na rozdíl od něj se nepřipravuje z instantní kávy, ale z espressa.

Přečtěte si článek

Pojďme si říct o méně známém alkoholickém kávovém nápoji – mexické kávě. Připravuje se z kávy, tequily, likéru kahlua a vanilkové zmrzliny a určitě stojí za ochutnání.

Přečtěte si článek

Perfektní šálek kávy i bez kávovaru

O tom, že lidé stále více vyhledávají skutečně perfektně připravenou kávu, svědčí množství nových kaváren, které se neustále otevírají. Pokud jste ale opravdu kofeinoví závisláci, možná byste se nedoplatili…

Ale prvotřídní kávu si můžete dopřát klidně i doma, kdykoliv se vám zachce. A to i bez vysokých nákladů na elektrické kávovary.

Stačí si koupit čerstvě pražená kávová zrna, pořídit ruční mlýnek, vybrat si způsob přípravy a za pár desítek až stokorun (podle designu, velikosti a kvality zpracování) si pořídit zařízení, které vám s tím pomůže.

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to? Skvělou kávu si můžete připravit kdykoliv se vám zachce. Tedy pokud máte potřebné vybavení…

I kdybyste měli doma veškeré kavárenské zařízení včetně parní trysky a nahřívače šálků, nebude vám to nic platné, pokud se pokusíte připravit perfektní espresso z již mleté bezejmenné kávy, kterou si koupíte v každém supermarketu, a už vůbec ne z „kávy“ rozpustné.

Raději se ve svém okolí poohlédněte po prodejně či kavárně s nabídkou zrnkových káv z malých pražíren, kde vám i ochotně poradí s výběrem a doporučí vhodný typ přípravy a správnou hrubost mletí.

K zrnkové kávě totiž samozřejmě potřebujete mlýnek – pro domácí použití vám postačí ruční. 

TIP: Výběr zrnkové kávy rozhodně nepodceňte. Kvalitní zrnkovou kávu dle svého gusta si můžete vybrat třeba na e-shopu Uprazeno.cz.

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to? Kávu připravenou v moka konvičce si rychle oblíbíte pro její silnou chuť i rychlou přípravu

V každé italské domácnosti najdete alespoň jednu moka konvičku, nejlépe tu od značky nesoucí jméno jejího vynálezce, Bialetti.

 Příprava to sice není ke kávě zrovna šetrná, protože se v konvičce káva hodně zahřívá, nicméně díky ní doma vykouzlíte šálek hodně silné černé kávy podobné espressu (espresso je ale silnější a připravit ho opravdu můžete jen díky správnému kávovaru).

Pozor – když si pořídíte šestišálkovou velikost moka konvičky, pohostíte šest lidí jen v případě, že každému nalijete 30 ml kávy. 

Správná příprava kávy v moka konvičce:

1. Do spodní nádobky nalijte horkou vodu až po ventil (ne výš, ne níž). 2. Do nádobky vložte sítko a celé jej zaplňte jemně mletou kávou. Pozor – nestlačujte ji. 3.

Pevně našroubujte vrchní část a postavte konvičku na sporák a s otevřeným víčkem přiveďte k varu. 4. Jakmile káva začne přetékat do horní části, plamen zmírněte a přiklopte víčko. 5. Až uslyšíte zaprskání, káva je hotová.

Hned plamen vypněte, ať se vám ve spodní nádobce nepřipálí zbytek vody, který se nestačil odpařit.

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to? Pokud vám malý šálek kávy nestačí, pak volte french press

Pokud dáváte přednost spíše pořádnému hrnku kafe, máte v domácích podmínkách v zásadě tři možnosti – z třicetimililitrové kávy z moka konvičky si připravíte americano (dolijete vařící vodou typicky v poměru 1:5, ale záleží na preferencích), dáte si kávu filtrovanou (viz níže), nebo zvolíte french press.

Budete mít zájem:  Jsem v přechodu a mám deprese – co dělat?

Správná příprava kávy ve french pressu:

1. Skleněnou nádobku předem vyhřejte a vsypte do ní kávu mletou tak hrubě, že připomíná cukr krystal. Množství se uvádí 60 až 70 gramů na 1 litr vody.2. Zalijte horkou vodou (nikdy ne vroucí, správná teplota je 93 až 94 stupňů – nechte vodu přejít varem a půl minuty počkejte, až trochu zchladne).3.

Dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a nechte 4 minuty extrahovat.4. Otevřete víčko a stlačte kávovou sedlinu pomocí sítka na dno – opatrně, ale příliš neotálejte. Při stlačování nepoužívejte sílu.5. Slejte všechnu kávu do připravených šálků.

Pozor – nikdy nenechávejte v konvici kávu na později, přelouhovala by se a už by nebyla tak dobrá.

TIP: Pokud ve výsledné kávě zůstal jemný prášek mletých zrn, mleli jste příliš jemně.

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to? Pomocí dripperu si doma připravíte chutnou překapávanou kávu

S papírovým kávovým filtrem jste se už určitě setkali. Nepatří ale pouze do elektrických překapávačů, které příliš rychle a příliš horkou vodou mletou kávu prolévají a tím ji tak trochu přepalují, ale především do dripperů a chemexů.

Dripper je vlastně takový chytrý trychtýř z různých materiálů (keramický, skleněný, plastový…), do nějž umístíte papírový filtr, mletou kávu a přelijete vodou.

Samozřejmě musí mít kam odkapávat, spolu s dripperem si tedy pořiďte i vhodnou nádobu, například konvici, pokud není součástí balení nebo už takovou doma nemáte. 

Správná příprava kávy v dripperu:

1. Papírový filtr pořádně prolijte horkou vodou, abyste se zbavili papírové pachuti, a vložte do dripperu.2. Vsypte středně jemně mletou kávu (60 gramů na litr vody) a nalijte trochu horké vody (93 stupňů, ne vroucí), aby se káva propařila.3.

Jakmile začnou do spodní nádoby prokapávat první kapky, naplňte dripper krouživým pohybem další dávkou horké vody. Přelívejte ji přes kávu, ne na kraj dripperu – voda by protekla dolů, aniž by se zrna extrahovala.4.

Zalitou kávu promíchejte a sedlinu, která ulpěla po stranách filtru, shrňte dolů.5. Jakmile všechna voda proteče, znovu postup opakujte, dokud nevypotřebujete všechnu horkou vodu. Celý proces mi měl trvat maximálně 3 minuty.6.

Vyhoďte filtr se sedlinou a rozlijte kávu do připravených nahřátých šálků.

Nejsou tyto způsoby přípravy kávy nic pro vás? Na Bianu máme i elektrické kávovary, stačí si vybrat.

Jak připravit espresso

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

  • Jak připravit espresso?
  • Jak připravit espresso bez kávovaru?
  • Jak připravit kávu v džezvě?
  • Jak připravit kávu v moka konvici?
  • Jak připravit kávu ve french pressu?
  • Jak připravit kávu v aeropressu?
  • Jak připravit kávu ve vacuum potu?
  • Jak připravit kávu v dripperu?
  1. Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

    Připravit ale můžeme i kávu filtrovanou, na kterou můžeme použít některou z mnoha na trhu běžně dostupných pomůcek, které nevyžadují elektřinu, ale tlak dělají pomocí ohně, vzniklého vakua, ručník přítlakem anebo využijí jen obyčejnou gravitaci. Káva filtrovaná je pro chvíle odpočinku, servíruje se i ve větším šálku.

    Automatické kávovary

    Nejsnadněji nám to samozřejmě půjde s automatickým kávovarem, který kávu namele, sám udělá mléčnou pěnu, ohřeje mléko a také samozřejmě kávu spaří pod vysokým tlakem. Po zmáčknutí jednoho tlačítka máme rázem vykouzlenou kávu, jakou si vzpomeneme.

    Typicky potkáme výkonné automaty například v obchoďácích nebo na benzínových stanicích, kde si je i obsluhujeme sami. Koupit si automatický kávovar pak můžeme samozřejmě i domů, ale patří k těm nejdražším strojům. K přípravě espressa tu stačí jen doplnit vodu, mléko a samozřejmě kávu, přičemž mnohdy můžeme nasypat kávu zrnkovou nebo i mletou.

    Výhodou těchto automatů je jednoduchost obsluhy a snadná příprava kávy. Jenže každá mince má dvě strany, takže i zde najdeme nevýhody. Tou základní je rapidní snížení kvality kávových zrn nebo mleté kávy po té, co v kávovaru nějakou dobu leží.

    Uvnitř kávovaru je totiž bojler na ohřev vody. Ten samozřejmě ohřívá celý přístroj, takže se v něm zahřívají i kávová zrna nebo mletá káva. A jak známo, obojí je tučné. V teple tuk žlukne. I proto si opravdoví milovníci kávy automat nikdy nepořizují. A v kavárnách ho také nikde nenajdete.

    Pákové kávovary

    Jedno z nejkvalitnějších espress nám připraví pákový kávovar. I ty malé domácí mají tlak okolo 15 barů, proto i výsledné domácí espresso je vynikající. I pákové kávovary zvládnou mléčnou pěnu. Jen jim v tom musíme asistovat. U pákového kávovaru odpadá problém žluknutí kávy, protože si ji skladujeme mimo tepla přístroje.

    Těsně před přípravou kávy si můžeme kávu namlít, nejlépe v mlýnku s keramickými kameny. A ano, v kavárnách vždy potkáte pákové kávovary. Navíc ty domácí jsou přibližně o polovinu levnější než automaty.

    A příprava není o mnoho složitější, jen prostě páku naplníme kávou, utlačíme tlačítkem, které je vždy součástí dodávky kávovaru. Páku nasadíme a pootočením o cca 90 stupňů připevníme.

    No a pak zase jen zmáčkneme tlačítko. Jakmile je káva hotová, jen páku sundáme a vyklepneme, samozřejmě do bioodpadu. Mléko napěníme pomocí trysky.

    Nejlépe to půjde s mlékem plnotučným a perfektně vychlazeným ve spodní části lednice, ale ne ve dveřích.

    Pákové kávovary si často můžeme i naprogramovat – volíme teplotu vody a také množství vody, kterým chceme kávu spařit. Programů bývá k dispozici více, tak si členové rodiny mohou připravit program přímo pro sebe a uložit do paměti stroje.

    Když kávovar není

    Espresso se ale dá připravit i bez těchto drahých mašinek. Poslouží k tomu french press, moka konvička, džezva, vakuum pot, dripper nebo aeropress. I z těchto nádobek je káva vynikající, jen se s nimi musí trochu umět. Jak na to, to se dočtete v následujících boxících.

  2. Příprava espressa bez kávovaru je celkem snadná. Stačí, abyste měli french press, moka konvičku, džezvu nebo aeropress. Ale samozřejmě, že příprava kávy v těchto pomůckách je pomalejší, trvá mnohem déle.

    Takže sice nakoupíte mnohem levněji, ale u přípravy kávy strávíte spoustu času. Kdo bere přípravu kávy jako obřad a součást relaxu s kávou, ten tuto možnost jistě přivítá. Ale kdo spěchá a kávu chce mít připravenu brzy, tomu příprava kávy bez kávovaru příliš vyhovovat nebude.

    A ještě jeden malý rozdíl mezi espressem a kávou připravovanou jiným postupem: espresso se pije na dva až tři doušky, je to tedy káva pro krátké chvíle odpočinku. Ale káva z džezvy nebo káva filtrovaná je určená pro chvíle relaxu, přičemž se pije i z větších šálků, než jsou ty určené na espresso.

    Jak na přípravu kávy bez kávovaru, to se dočtete v následujících boxících.

  3. Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je vaření nebo ohřívání v džezvě. Džezva je vlastně malinký rendlíček určený jen na ohřev vody a přípravu kávy, která se takto uvařená nejčastěji pije v Turecku, Řecku, Indii nebo arabských zemích. Džezvu jistě oceníte zejména na trecích nebo v kempech, kdy si pomocí ní připravíte kávu i na ohni.

    Jsou tří základní způsoby přípravy kávy v džezvě. První je bez převaření, druhý se střídavým varem a třetí s dlouhodobým varem. Každý si může vyzkoušet všechny varianty a vybrat tu nejchutnější. Kávu z džezvy se doporučuje osladit, nejlépe již během její přípravy.

    Do džezvy se používá extra jemně mletá káva, která má konzistenci jako hladká mouka. Káva se zalévá studenou vodou anebo se káva sype do již jednou převařené vody zředěné studenou vodou. Vždy počítejte s tím, že káva připravovaná v džezvě je poměrně silná.

    Jak připravit kávu v džezvě bez převaření

    První variantou je káva, která neprojde varem. Postup je následující: Do džezvy dejte lžičku kávy a zalije ji studenou vodou. Pak vše promíchejte a dejte na sporák vařit. Jak se káva postupně ohřívá, začíná tvořit pěnu. A tu je u tohoto způsobu přípravy nutné sbírat – avšak pozor, so šálku.

    Kávu ohřívejte pomalu a nenechte ji vzkypět, tedy převařit. Stále míchejte a udržujte ji pod bodem varu. Kávu takto připravujte asi deset minut, stále míchejte a stále sbírejte pěnu do šálku.  Poté odstavte a nalijte do šálku i samotnou kávu. Samozřejmě pozor na lógr.

    Jak připravit kávu v džezvě se střídavým varem

    Druhou variantou přípravy kávy v džezvě je střídavý var, kdy do šálku dáme kávu a studenou vodu, postupně zahřejeme až k varu, kdy káva vzkypí. Pak hned odstavíme a necháme chladnout. Pěnu nesbíráme. Pak džezvu vrátíme na sporák a znovu přivedeme k varu a odstavíme. Toto zopakujeme ještě potřetí a je hotovo. Příprava trvá cca 4 – 6 minut.

    Jak připravit kávu v džezvě s dlouhodobým varem

    Když chcete kávu v džezvě povařit déle, je vhodné dát do trochy vody nejdříve cukr a převařit ji. Pak přilijte studenou vodu a nasypte lžičku extra jemně mleté kávy. I bez míchání můžete nechat přivést k varu a povařit 2 – 4 minuty, bez sbírání pěny. Pak džezvu odstavte a kávu můžete slít do šálku.

  4. Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

    Příprava kávy je následující: Do spodní části konvičky dáme studenou vodu, maximálně po vyznačenou rysku nebo píst. Pak vložíme sítko a do něj dáme kýžené množství mleté kávy. Používá se káva namletá pro přípravu espressa, tedy spíše hrubší. V žádném případě zde kávu neutlačujeme, jen ji mírně srovnáme lžičkou.

    Poté nasadíme horní část konvičky a postavíme moka konvičku na sporák. U přípravy kávy v moka konvičce je nutné zůstat, jakmile začne „rachotit“, je hotovo a musíme ji odstavit. Kávu slijeme z konvičky přímo do šálku, je již scezená.

  5. French press velmi připomíná konvičku na přípravu bylinkového čaje. Jde o skleněnou konvičku a víčkem a také s presovacím sítkem, často nazývaným píst. Na french press použijeme tu nejhruběji namletou kávu, většinou se tato hrubost i označuje také french press.

    Postupujeme tak, že do french pressu dáme nahrubo umletou kávu – na jeden šálek jednu plnou odměrku, která bývá součástí balení frech pressu. Fajnšmekři před přípravou kávy ještě horkou vodou ohřejí celý french press.

    Pak kávu spařte vodou, ale pozor, pouze o teplotě okolo 90 stupňů. A podruhé pozor, nejdříve nalijte jen tolik vody, aby byla těsně nad namletou kávou. Díky tomu dojde ke spaření kávy. Teď nechte kávu malou chvíli pracovat. A pak teprve dolijte zbytek vody do požadovaného množství kávy. A zamíchejte.

    Pak hned přiklopte víkem s vytaženým pístem, abyste zamezili přílišnému úniku tepla. Píst nechte ještě 3 – 4 minuty nahoře, pak ho postupně začněte stlačovat dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu. To by se pak totiž mohl lógr dostat nahoru. Jakmile je píst zcela dole, je káva připravena.

  6. Aeropress používá podobný princip jako french press. Jen s tím rozdílem, že aeropress se nasazuje přímo na šálek nebo na konvičku. Příprava je rychlá a snadná. Potřebujete jen aeropress, papírový filtr a samozřejmě kávu a horkou vodu.

    Papírový filtr nejdříve propláchněte vodou, abyste ho zbavili „papírové“ chuti, která by zkreslila výslednou chuť kávy. Pak jej dejte do aeropressu a postavte na připravený šálek či konvičku. Pak přidejte kávu, mletou o trošku hruběji než na espresso.

    Množství dejte podle toho, kolik šálků kávy chcete připravit. Jednak aeropress odměrka pojme asi 12 gramů kávy. Pak kávu zalijte vodou ohřátou na cirka 80 – 85 stupňů. Čím tmavěji pražená káva, tím nižší teplotu vody zvolte. Vyšší teplota vody způsobí vyšší hořkost. A tmavší pražení také.

    Na aeropressu bývají symboly množství vody, snadno se jimi můžete při zalévání kávy řídit. Pak spařenou kávu promíchejte. Když se tvoří krusta, pečlivě ji rozmíchejte. míchání by mělo zabrat okolo deseti vteřin.

    Pak na horní konec Aeropressu nasaďte píst s předem navlhčenou gumovou koncovkou. A jemně zatlačte. Káva začne brzy překapávat do šálu či konvičky. Mezi hladinou spařené kávy a pístem vždy musí zůstat vzduchová kapsa. Proto aeropress. Pokud by se píst dostal do kontaktu se sedlinou, snadno by do výsledné kávy protlačil látky, které znehodnotí její chuť.

    Za 20 – 30 vteřin bude aeropress prázdný, tou dobou už přestaňte tlačit. A pamatujte, že čím pomaleji kávu přetlačíte do šálku, tím plnější a silnější chuť má. Ale když dobu extrakce přeženete, bude káva příliš hořká.

  7. Vacuum pot se v našich zeměpisných šířkách příliš nepoužíval a tradičně se uchytil spíše v Americe nebo Japonsku. Ale v posledních letech se usazuje znovu i u nás. Jejich nejslavnější éra u nás byla asi za první republiky. Jde o jednoduché zařízení, které potřebuje živý oheň. Ale jinak funguje podobně jako moka konvička. Používá se sem káva namletá o něco jemněji než do french pressu.

    V konvičce ohřejte vodu až k varu, pak ji nalijte do spodní baňky vacuum potu. Trochu vody si přitom nechte na propláchnutí filtru. Posléze pod baňkou zapalte oheň. Pak nasaďte horní díl s propláchnutým filtrem a nechte vodu vytlačit nahoru.

    Filtr se proplachuje horkou vodou. A káva se dává buď před nasazením horního dílu, rovnou do něj. Anebo až později, až je voda přetlačená ohněm nahoru. Kávu v horním dílu stále míchejte. Po asi minutě míchání (po té, co všechna voda byla vytlačena nahoru, vypněte oheň a nechte vznikající podtlak, aby si vodu (tentokráte i s vylouhovanou kávou) vtáhl zpět dolů. A je hotovo.

Budete mít zájem:  Co říká móda (i těm, které nezajímá ani za mák)

Jak připravit kávu v moka konvičce

ČerstváKáva.cz > Způsoby přípravy kávy > Jak připravit kávu v moka konvičce

V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v 90 % domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Řeč je o moka konvicích, ve kterých si i doma uvaříte výbornou kávu bez drahého kávovaru.

Seriál „Jak připravit …“ • Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express • Jak připravit kávu ve french pressu • Jak připravit kávu ve vacuum potu • Jak připravit kávu v Aeropressu • Jak připravit kávu v dripperu • Jak připravit frappé

• Jak připravit dokonalé espresso (1. díl – Co je důležité vědět před přípravou espressa?)

• Jak připravit dokonalé espresso (2. díl) Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Máte moka konvičku doma a nejste si jisti, že ji používáte správně? Připravili jsme pro vás návod, jak na to.

  1. Vše začíná u kávy. I pro přípravu v moka konvičce platí – čím čerstvější káva, tím lepší výsledek. Nejlepší chuti dosáhnete, když semelete kávu krátce před přípravou. Na mlýnku s kameny, na kuchyňského robota s čepelemi zapomeňte. Hrubost? Pro přípravu moka má káva být jemnější než pro french press, ale hrubší než pro přípravu espressa v kávovaru.
  2. Namletou kávou naplňte filtr ve středním dílu konvičky. Filtr naplňte vždy po okraj, popř. po rysku. Kávu zarovnejte, ale neupěchovávejte. Dejte pozor, aby káva nezůstala na okrajích filtru, bránila by pak správnému utažení závitu.
  3. Do spodní části moka konvice nalijte čerstvou vodu. Má být studená či teplá? Názory se různí, my doporučujeme vodu předehřát – rychleji se začne tvořit pára, čímž snížíte riziko spálení kávy dlouhým varem. Vodu naplňte maximálně pod pojistný ventil.
  4. Pevně sešroubujte oba díly konvičky. Pozor na netěsnosti, při troše nepozornosti se může stát, že budete mít kávu všude, především pak tam, kde o to vůbec nestojíte.
  5. Postavte konvičku na vařič. Po několika minutách varu na mírném ohni začne voda probublávat přes kávový filtr a v horní nádobce se začne měnit v lahodnou kávu bez sedimentu. Jak poznat, že je hotovo? Naučte se konvičku poslouchat.
  6. Když pára začne procházet kávou, vydává syčivý zvuk. Po několika přípravách kávy se právě podle něj naučíte odhadnout, kdy probublalo potřebné množství vody a konvičku odstavíte. Pozor – po přebublání páry přes filtr ztlumte oheň a dále nevařte.

Náš tip: Moka konvičky nabízíme v ceně od 189 Kč. Vyberte si.

Připravujete doma kávu v moka konvičce stejným způsobem nebo postupujete úplně jinak? Pojďme si vyměnit zkušenosti, děkujeme za komentáře pod článkem.

Jak Si připravit Espresso Bez Espresso stroje – Tři Skvělé tipy

Espresso je můj oblíbený způsob vaření kávy. Všechno od opojné vůně a štiplavě ostré chuti až po ohromující množství kofeinu na unci z něj činí nejžádanější šálek kávy. Vařil jsem každé ráno šálek z pohodlí domova. Je to můj rituál;

Vlastním dva espresso stroje, i když jeden zachycuje prach v suterénu. Někdy nedokážu připravit své každodenní lungo, doma dvakrát. V těchto krizových situacích míjím sousední kavárnu a jednu chytím.

Co kdybych nevlastnil espreso? Chtěl bych si to každý den z kavárny, jak jsem kdysi býval v životě. A co přípravu espressa? Vlastním téměř všechny kávovary na světě.

 Jeden z nich bych asi mohl použít, ale ne všichni z nich si mohou vyrobit šálek, který může projít jako espresso.

 Účelem této příručky je pomoci vám vybrat správné vybavení a poskytnout vám pokyny k vytvoření skvělé alternativy espressa. Proč tomu říkám alternativa? Uvidíte, proč.

Mnoho milovníků překapávané kávy nemá rádi espresso. Někteří to považují za hrubé. Tureckí milovníci kávy se nedotknou kapání, věci, které vycházejí z kávovaru, jsou příliš slabé a nemají žádnou chuť.

 Tloušťka a množství pokut v turecké kávě způsobují, že pro většinu konzumentů překapávané kávy je to nejméně přitažlivé. Toto je jen několik příkladů, které vám ukážou, že káva je věcí vkusu.

 Chci říct, že chuť espressa nemůžete replikovat běžným kávovarem.

Jistě můžete získat silnější nebo koncentrovanější kávu. (Udělejte to přidáním více důvodů na šálek.) Ale ostrá, štiplavá, mírně sladká a poněkud hořká chuť espressa je jedinečná. Espresso má vrstvu crema nahoře.

 Čím silnější je crema, tím lepší je espresso. Crema má výrazné aroma a příchutě specifické pro vysokotlakou extrakci. Tady na vás moc nezajímáme. Potřebujete slušnou ránu, aby se vaše latte.

 Pokud potřebujete nakrmit svou podivínskou stránku, podívejte se do našeho dokumentu o espressu.

Na závěr: nemůžete vařit espresso bez tlaku. Můžete vařit koncentrovanou a robustní kávu, ale to není espresso. Nechutná jako jeden a necítí jako jeden.

 Můžete mi říkat snob, vím, že jsem trochu, ale espresso potřebuje 9 bar tlaku. Cokoliv jiného je „ alternativa espressa “. Znamená to, že musíte koupit drahý espresso stroj? V mnoha případech to tak není.

 Můžete si udělat vynikající latte s minimálními výdaji.

Takže pokud jste na to stále připraveni, následuje zábavná část. Naučíme vás, jak připravit pseudo-espresso a jaké vybavení k tomu potřebujete. Spoiler : Je to levná špína.

Pro skutečné espresso doporučujeme používat espresso poháněné čerpadlem. Pokud chcete skutečné espresso a váš rozpočet je nízký, podívejte se na náš výběr levných výrobců espressa . Máte-li pro svůj domácí kávový bar větší rozpočet, můžete se podívat na náš seznam  super automatů nebo na naši recenzi nejoblíbenějších  poloautomatických kávovarů .

Pro vaření domácího espressa s nízkými náklady jsou nejlepší tři možnosti tyto tři metody:

  1. AeroPress,
  2. Moka pot,
  3. Parní espresso výrobce.

Fungují i ​​jiné metody? Ne tak docela, ale pokud musíte, můžete si vyrobit latte se silnou kávou. Nedoporučujeme to a vysvětlíme to později v článku proč.

AeroPress

AeroPress je nejlevnější a nejvíce odpouštějící metoda vaření parta. Vyvíjíte tlak ručním tlačením pístu a pomocí AeroPress pravděpodobně dosáhnete více než 3 bary. To je docela dobré.

Zajímavostí je, že můžete vařit i při nižších teplotách, jako u skutečných kávovarů. Var při nízké teplotě zabrání spálení vašeho výstřelu (nazývá se to nadměrná extrakce). AeroPress dodá hladký, aromatický a odvážný šálek kávy, a to je moje oblíbená metoda manuálního vaření. Podívejte se zde na rozsáhlého průvodce pivovarem nebo na vynikající infographic krok za krokem.

Moka Pot

Moka pot je skvělý způsob, jak si vyrobit silný lahodný šálek kávy, ale musíte tuto metodu zvládnout. Je to mnohem těžší se naučit, než tahat výstřel pákovým strojem (srandu). Pokud se vám o chuť moc nestará a odvážná, hořká káva je s vámi v pořádku, proces není tak složitý. Ale pokud chcete získat hladkou degustační kávu, musíte se naučit tento proces.

Problém s hrnci Moka spočívá v tom, že potřebují vysokou teplotu, aby dosáhli potřebného tlaku. Voda, která je příliš horká, extrahuje z bobů hořkou příchuť. Existuje postup pro ochlazení hrnce ihned po dokončení extrakce, abychom se vyhnuli nadměrné extrakci. 

Budete mít zájem:  Ani o vánocích nejím ryby. má to vliv na zdraví?

Steam Espresso Maker

Parní espresso je slušný kávovar, i když trpí stejným problémem jako Moka hrnec. Káva chutná trochu spálená, když se s ní vaří. Káva z parního kávovaru má méně pálené chuti než káva z hrnce Moka. Existují některé mechanismy, které ochlazují páry před dosažením varné hlavy. Nejsou však příliš efektivní.

Výhodou parních espresso strojů je vyšší tlak, který lze získat ve srovnání s Moka nádobou. Přítlak pomáhá vytvořit silnější šálek s plnějším tělem.

Co nemůžete použít

Dovolte mi to napravit: Můžete použít cokoli k vytvoření silnější kávy, pokud je to váš cíl. Ale pokud chcete šálek, který se podobá espressu, potřebujete tlak.

 Z tohoto důvodu není v mých očích dobrá metoda vaření piva, která během extrakce nevyužívá tlak. Nemůžete to vařit francouzským tiskem nebo jako tureckou kávu a nazvat to espresso.

 I když vám tyto metody vaření kávy poskytnou robustní šálek s plným tělem, chuť se liší od espressa. Důvodem je nedostatek tlaku během extrakce.

Znám další otázku: „Mohu použít překapávací kávovar?“ Ne, nemůžete. A důvod je stejný, žádný tlak. Kapání je ještě horší, protože má méně těla než většina pivovarnických metod.

Naposledy jsem si udržoval to nejlepší: „ Můžete použít Keurig k přípravě espressa? „Odpověď také není, pokud stroj Keurig není Rivo. Běžné stroje Keurig nemají dostatečný tlak na extrakci espressa.

 Ještě horší je, že na Keurigu nemůžete upravit hlasitost. To znamená, že nemůžete vařit koncentrovaný snímek, podobný espressu. Rivo je však vybaven 15 barovým čerpadlem a je navržen pro tahání espressa.

 Pokud to stále čtete, Rivo je pravděpodobně mimo váš rozpočet.

Pokud dostanete parní espresso výrobce, všechny přicházejí s parní tryskou. Je velmi snadné použít parní trysku na napěnění mléka. Potřebujete jen trochu tréninku.

 Pokud používáte  Aeropress nebo Moka a nechcete vyhodit váš rozpočet, můžete se podívat na náš článek o ručních mléčných bratřích . To jsou nákladově nejefektivnější.

 Vím, že za to musíte zůstat v rozpočtu, ale můžete si také přečíst naši část o automatických mléčných bratrech . Je o něco dražší, ale jsou lepší volbou pro napařování a napěnění jako profík.

folder_openPřiřazené štítkykávapříprava kávyespressoarabicarobustapříprava

8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu

12 fotografií

Než vám ale představíme pestrou paletu přístrojů na kávu (džezva, moka konvička, Aeropress, dripper, french press, Chemex, Vacuum pot, vietnamský filtr), dáme vám pár obecných rad. Z nekvalitně zpracované suroviny totiž neuděláte nic dobrého, i kdybyste měli ten nejdražší přístroj na trhu. Cesta k dobré kávě začíná v obchodě.

Pro kafe do pražírny

Proč si v supermarketu nemůžete koupit kvalitní kávu? Vidíte v regálech obchodů ty stovky balení, která vždy chutnají podobně? V praxi to funguje tak, že producenti skoupí kávu v obrovském množství na burze. Upraží je ve velkém a dělají všechno pro to, aby výsledný produkt byl pokaždé stejný. Tímto způsobem se dá dosáhnout jen určité kvality.

„Malé pražírny mají navázaný kontakt přímo s farmářem. Jezdí za ním do Afriky nebo do Jižní Ameriky a kávu si pečlivě vybírají. Kávová zrna si potom nechají posílat a praží je až doma na místě,“ vysvětluje Petr Baklík a zdůrazňuje, že čerstvě upražená káva je to pravé. Proto doporučuje, abyste si našli svou pražírnu nebo dobrou kavárnu, kde upraženou kávu prodávají.

Držte se pravidla patnácti. „Nezpracovaná zelená káva by se měla upražit do patnácti měsíců. Upražená káva se má spotřebovat do patnácti dnů. Namletá káva by se měla do patnácti minut udělat a do patnácti vteřin vypít,“ říká Petr Baklík.

Kávu si umelte doma

V momentě, kdy se káva umele, začne hned ztrácet svoje vlastnosti, především vyčpí. „Na domácí přípravu bych se vyhnul elektrickým mlýnkům, protože jsou drahé. Když chcete kvalitní, zaplatíte za něj dost. A ty levné vám kávu nenamelou dobře. Jsou to spíš sekáčky než mlýnky,“ radí Petr Baklík. Dobré ruční mlýnky seženete od tisícikoruny.

Na přípravu kávy používáme horkou vodu o teplotě kolem 90 stupňů Celsia. „Vždy nechte teplotu klesnout alespoň na 93 stupňů,“ uvádí Petr Baklík.

Prohlédněte si následující způsoby přípravy kávy od tradiční džezvy až po extravagantní vacuum pot, které si navíc můžete vyzkoušet doma.

Džezva (cezve)

cena zařízení: 100-300 Kč

Jeden z nejstarších a nejtradičnějších způsobů přípravy kávy. Setkáte se s ním v Řecku i v Indii. Často ji lidé používají k výzdobě bytu. Daleko lepší uplatnění ale najde na sporáku!

Pro tradiční přípravu džezvu naplňte přibližně do dvou třetin studenou vodou, přidejte cukr (ten můžete vynechat) a kávu a postavte na oheň. Když káva vzkypí, ihned odstavte na chvilku z plamene a jemně sklepněte. Tento postup opakujte celkem třikrát. K hotové kávě je možné přidat mletý kardamom nebo chilli.

Moka konvička (bialetka)

cena zařízení: 300-1000 Kč

Moka konvičku vynalezl ve 30. letech minulého století italský inženýr Alfonso Bialetti a poměrně rychle se stala ikonou.

Mletá káva se vkládá do filtru ve střední části konvičky. Filtr se vždy plní až po okraj a káva se jen zarovná do hladka. Vodu nalijte do spodní části konvičky až k ventilu a dobře ji sešroubujte a utáhněte.

Postavte konvičku na sporák a na mírném ohni přiveďte k varu. Po několika minutách vaření uslyšíte syčení páry, která ze spodní části prochází přes filtr a kávu do horní části konvičky.

Po přebublání páry ztlumte plamen a dále nevařte, aby se káva nespálila.

Je dobré naučit se odhadnout správný čas, kdy konvičku odstavit. Ve spodní nádobě by vždy mělo zůstat alespoň malé množství vody.

Aeropress

cena zařízení: 800  Kč

Moderní způsob přípravy kávy, který vznikl teprve před pár lety. V roce 2005 ho vymyslel Alan Adler z kalifornské firmy vyrábějící létající talíře. Rychle se z něj stal velký hit a dnes se v přípravě kávy v Aeropressu dokonce pořádají mistrovství světa.

Tímto způsobem jsme s Petrem Baklíkem vařili i v přímém přenosu v našem studiu. Je to jednoduché zařízení, které funguje jako píst a můžete si ho vzít sebou i na cesty.

K samotnému Aeropressu potřebujeme ještě papírové filtry a 200 dcl nejlépe filtrované vody o teplotě 90 až 93 °C. Dále 16 -17 gramů namleté kávy.

Píst vytáhněte z komory. Na ní nasaďte uzávěr s propláchnutým papírovým filtrem, postavte na šálek, vsypte odměrku kávy, zalijte vodou, promíchejte a nechte louhovat jednu minutu. Nasaďte píst s gumovým těsněním a opatrným tlakem vytlačte nápoj do šálku.

Dripper

cena zařízení: 200-500  Kč

Jde o plastový, skleněný nebo keramický trychtýř. Káva se přes něj filtruje za pomoci papírového filtru. Některé drippery bývají vybaveny speciální drážkou, která pomáhá odvádět vzduch a napomáhá lepší extrakci kávy. Nezapomeňte před přípravou propláchnout filtry horkou vodou. Na 350 ml nápoje potřebujeme 20 g namleté kávy a 330 g vody, zaléváme vodou o teplotě 93 až 94 stupňů.

Nejdříve se do kávy nalije právě takové množství vody, aby se do daného množství kávy vsákla. Přibližně po půl minutě začneme pomalu krouživým pohybem dolévat zbytek vody.

French press

cena zařízení: 150-800  Kč

Je to oblíbená metoda, jejíž historie sahá až do napoleonské Francie. Princip je založen na přímé extrakci kávy s následnou filtrací přes kovové sítko. Po stlačení pístu okamžitě kávu přelijte do připravených šálků.

French press vyžaduje hrubší namletí než např. filtrovaná káva nebo espresso. Při příliš jemném mletí by jemný prach mohl projít přes filtr, který nezachytí tolik jako papírové filtry u jiných druhů přípravy kávy.

Připravte si 20 g namleté kávy, 300 g vody o teplotě 93 až 94 °C. Nechte louhovat čtyři minuty.

Chemex

cena zařízení: 1100  Kč

Legendární aparát na přípravu překapávané kávy, který vymyslel doktor Peter Schlumbohm v roce 1940. V zásadě jde o upravenou Erlenmayerovu nádobu z borosilikátového skla, která má tvar přesýpacích hodin a bývá doplněna bambusovým kroužkem přiléhajícím k zůženému hrdlu. Díky své designové dokonalosti si Chemex rychle získal oblibu po celém světě.

K samotné speciální konvici potřebujeme ještě skládané papírové filtry. Na přípravu 500 ml kávy použijeme cca 50 g kávy. Přeléváme pomalu krouživým pohybem vodou.

Vacuum pot

cena zařízení: 2000  Kč

Novinka, která na pohled vypadá jako alchymie. Přestože první prototypy pocházejí z Německa a Francie z počátku 19. století, u nás je to věc vesměs neznámá. Máte-li rádi zážitkové rituály, je tato příprava právě pro vás.

Princip je podobný jako u moka konvičky s tím rozdílem, že u vacuum potu na celý proces vidíte. Přístroj se skládá ze dvou skleněných nádob, mezi kterými je filtr.

Do spodní nádoby nalijeme vodu, do horní nádoby přijde mletá káva. Pod baňku postavíme kahan a když se voda začne vařit, prochází přes filtr do horní nádoby, kde se spojí s kávou.

Jakmile všechna voda projde nahoru, odstavíme zařízení z ohně a hotová káva se nám začne přes filtr vracet zpět do baňky.

Potřebujete 17 g namleté kávy, 200 g vody. Extrakce se doporučuje na 1 min.

Vietnamský „phin“ filtr (náš tip)

cena zařízení: 100 Kč

Vietnamský překapávač je jednoduchý a levný přístroj na přípravu kávy, která se většinou připravuje jako extrémně silná, sladká a ledová.

Do skleničky si připravíme bohatou (1 cm) vrstvu kondenzovaného mléka a led. Na skleničku postavíme kávovar, který přibližně do jedné poloviny naplníme kávou (Vietnamci používají běžně i 8 kávových lžiček), středně silně přimáčkneme pěchovací pokličkou a dolijeme horkou vodou. Přiklopíme vrchní pokličkou a přibližne 2-4 minuty počkáme, než káva proteče.

Ledová slazená káva přinese obzvlášť v letních horkých měsících dokonalou vzpruhu. Káva se mele velmi na hrubo, ideální je použít vietnamskou robustu.

Otestujte své znalosti

Máte pocit, že o kávě víte opravdu hodně? Všechny způsoby přípravy kávy už jste znali? Zkuste náš test, který odhalí, jestli jste opravdový znalec kávy!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *