Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů Kristýna Martínková 04. 11. 2019   |  06:16

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené čočky je ideální, jelikož se nemusí předem namáčet. Je tedy rychle připravená a snadno stravitelná. Pečená zelenina pak polévce dodá zcela specifickou chuť.

Porce: 6 porcí Doba přípravy: 90 minut Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 350 g mrkve
  • 2 větší žluté cibule
  • 1 hrnek červené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžičky petrželky
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kusy.
  3. Zeleninu včetně česneku ve slupce vložte na plech, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte péci do zlatova.
  4. Mezitím připravte čočku podle návodu.
  5. Jakmile je zelenina upečená vyjměte ji z trouby, oloupejte upečený česnek.
  6. Vše dejte do většího hrnce, přidejte vývar a přiveďte k varu. Poté odstavte.
  7. Polévku tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte uvařenou čočku, petržel, zázvor, nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  8. Vařte dalších cca 5 minut a podávejte.

Náš tip Polévku na talíři ozdobte zakysanou smetenou a kousky chilli papriček.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Müsli tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlé svačinky, které si můžete dopřát jak doma, tak kdekoliv na cestách. V kombinaci s tvarohem, jogurtem či kefírem dostanete plnohodnotné jídlo.

Čtěte dál Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková….

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně…

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými…

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé jídlo. Jako přílohu volte ideálně rýžové nudle.

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,…

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které…

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Masové kuličky z krůtího masa jsou jednoduché na přípravu a lehké na trávení. Pokrm je díky masu a quinoe skvělým zdrojem bílkovin….

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Domácí pečená granola je výborným doplňkem snídaně, ve které si navíc pohlídáte množství přidaného cukru. Můžete ji podle libosti a…

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta…

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná…

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené…

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši…

Zdravá výživa nejen pro děti / Rozhovory, články

Zdravá výživa je extrémně jednoduchá věc. Rozumí jí jak pojídači salátů, tak milovníci steaků.

Základem stravy většiny lidí, podle tak zvaných alternativ – od veganů až po jedlíky paleo stravy – jsou totiž ZÁKLADNÍ PŘIROZENÉ POTRAVINY, které upřednostňují před veškerými polotovary.

Nikdo z nich nestuduje desítky aditiv ani neporovnává, jestli je polotovar s nálepkou lepší než ten bez nálepky. Nají se nejlépe bez nich.

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Zde vám předkládáme 10 základních doporučení, která jsou postavená na potravinách, způsobu stravování a na jídle, ne na živinách. Strava by měla být zdravá, chutná, cenově přijatelná a šetrná k životnímu prostředí.

  1. základem stravy by měly být přirozené, minimálně upravované potraviny
  2. oleje, tuky, sůl a cukr používejte v malých množstvích – k dochucení
  3. omezte průmyslově upravované potraviny
  4. vylučte vysoce průmyslově upravené potraviny
  5. jezte pravidelně a ve vhodném prostředí
  6. nakupujte v místech, kde prodávají pestrý sortiment přirozených a čerstvých potravin z ověřených zdrojů
  7. naučte se vařit a podělte se s námi o své zkušenosti (budeme rádi, když svůj recept budete sdílet s námi v kategorii Recepty
  8. plánujte si dostatek času na přípravu jídla
  9. při stravování mimo domov si volte místa, kde si vyberete čerstvě připravovaná jídla
  10. dejte pozor na reklamy na jídlo a potraviny!

Zdravé vaření a pečení

Chcete začít zdravěji se stravovat? Nemusíte si hned zakázat všechny oblíbené specialitky, ani absolvovat kurzy vaření. Nejlepší cesta je postupné vylepšování vašich oblíbených jídel do podoby, které jsou zdraví prospěšnější, např.

méně slaďte a používejte hnědý cukr nebo med, místo slunečnicového oleje použijte olivový apod. Oblíbená rodinná jídla je dobré doplňovat o novinky – nejlépe už odzkoušené někým známým či knihou.

Recepty, které se ujmou, zařaďte do stálého jídelníčku.

Důležité je také nakupovat v místech, kde prodávají pestrý sortiment přirozených a čerstvých potravin z ověřených zdrojů. Máte-li poblíž nějaký trh, určitě jej běžte omrknout.

Jak učit děti zdravé výživě

Učit děti, co je a není zdravé, je zásadní krok ke zdravému stravování. Buďte dětem dobrým vzorem, nakupujte společně  zdravé potraviny a zapojte děti do jejich pěstování a přípravy.

Děti jedí především to, co jim nabízíme a co je v jejich okolí dostupné.

Proto je zásadní hlavně doma zajistit zdravé stravovací prostředí, nekupovat a nemít doma to, co nechceme aby děti jedly a sami to také musíme dodržovat. 

Ideální jídelníček

Ideální jídelníček neexistuje!!! Zdravá výživa není věda a určitě neznamená počítání kalorií a živin na talíři.Zdravou výživu lze do každodenní praxe nejlépe převést v klidu a s nadhledem. Dětem ani manželovi nic nenuťte, ale začněte při vaření běžných jídel nahrazovat škodlivé potraviny těmi zdravějšími. Přestaňte používat polotovary a vyráběné potraviny (např.

sušenky) a upečte zdravé sušenky samy, bonbony a sladkosti nahraďte sušeným ovocem, kupujte jen kvalitní čokoládu a dávejte ji dítěti jen po troškách apod.

Všichni chceme pro sebe i pro své děti to nejlepší a proto se nenechte znejistit experty, kteří dnes až příliš často předávají buď hesla potravinářského průmyslu nebo zaslepeně izolovaná fakta v reklamách a v rádoby odborných publikacích.

Zdravá výživa není věda. Tajemství úspěchu spočívá ve výběru přirozených potravin a jídel z nich připravených.

Zdroj: www.margit.cz

Budete mít zájem:  Mysli Na Zdraví Cena?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Diskuze k této stránce (36 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Minnie, 16. 9. 2020, 18.25

Já razím heslo ,,Zlatá střední cesta“

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Minnie, 16. 9. 2020, 18.24

Já razím heslo ,,Zlatá střední cesta“

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

lucie25987, 15. 4. 2019, 7.14

My jsme dřív jedli s manželem normálně, možná víc nezdravě, než zdravě.

Když se nám narodila dcera a začala jsem jí vařit příkrmy, tak jsem se začala zajímat o zdravou stravu, protože pro ni chci jen to nejlepší. Našla jsem si online kurz o zdraví https://kurzyazazitkyonline.cz/zdravi-a-zivotni-styl/ , kde jsem se dozvěděla tipy na zdravé a chutné recepty atd. tak se podle toho teď snažíme všichni stravovat.

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Žofinka, 25. 6. 2018, 18.28

Snažíme se, ale ne vyloženě urputně

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.04

Tak neříkám že jíme úplně zdravě, sem tam si nějakou tu sušenku nebo oplatek klidně dopřejeme ale není to zase v takové míře

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

Homolova21, 2. 3. 2018, 16.10

Můj malý miluje sladké, ale osobně mu nerada toho dávám příliš a zároveň mu nechci odepřít, tak jsme na to teďka přišla a dělám mu hodně sladkého s čekonkovým sirupem, který mi byl doporučen a moc mu chutná, jen mu asi nesmím říct, že to je zdravé, to jak znám děti, tak co je zdravé, není dobré kdyby někdo chtěl více info o tom, tak ho osobně kupuji od výrobce tady https://www.eshop.kaumy.cz/cekankove-sirupy

Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů

dadinkamaminka, 2. 8. 2017, 8.41

U nás je to tak,že se snažím nekupovat polotovary,hodně ovoce,zeleniny. U vaření používám řepkový olej nebo někdy olivový.

Snažím se vyhýbat masoxům a všem těmhletěm věcem a používám pouze sůl,pepř nebo bylinky a úplně to stačí,zjistila jsem,že bez těchto ochucovadel to jídlo pak chutná i líp Malému nekupuju žádný ty obarvený bonbony,přeslazený čokolády,sušenky atd.Občas tak jednou z aměsíc,možná ani to ne,mu koupím Kinder čokoládu,nebo Nim2 bonbony s vitamíny,jinak nic neodstává.

Snažím se péct,ted jsem pekla z celozrnné mouky,použila jsem daleko méně cukru a dala tam kokosovou ramu,ta tomu dala skvělou chut a cukr už pak nebyl potřeba takže ono to opravdu jde,někdy je to těžký,ale jde to.Jen na váze se to nijak neodráží

Misacek, 13. 7. 2017, 19.17

Holky, co mám dělat? Kamarádka má dcerku (14 let) a ta už má skoro 100 kg Kamarádka je z toho zoufalá, i když se snaží vařit zdravě, holka se prostě dojí někde jinde… Chci ji pomoct, ale jak…?

dadinkamaminka, 2. 8. 2017, 8.42

Pokud dcera nebude chtít sama se sebou něco udělat,tak s tím nikdo nic nezmůže…

k.o.r.i.n.e.k, 2. 8. 2017, 22.37

Opravdu k tomu musí dojít sama a neměla by podporu v nějaké kamarádce?

Soniiiciii, 21. 8. 2017, 12.21

Ty hele, to je hrozně individuální… Taky jsem měla v okolí podobný případ Ale to byl případ, kdy na to matka absolutně nestačila, možná i proto, že sama měla dost nadváhu… Pak ale šly obě dvě k odborníkům a teď je to na doré cestě…

Misacek, 29. 1. 2018, 13.18

Hele, tak díky moc, řekla jsem ji to, začali tam chodit a světe div se, ale holka hubne Díky bohu

Jak mít během celého roku diabetes pod kontrolou?

Lidé s diabetem patří do rizikové skupiny, u které hrozí těžší průběh onemocnění COVID 19. Jaká opatření by měli v průběhu celého roku dodržovat?

3 pravidla jídelníčku

Pro správnou hladinu cukru v krvi je důležité:

  • jíst pravidelně – tedy, jíst pravidelně v přiměřeném množství;
  • jíst zdravější potraviny – zařadit dostatek vlákniny (celozrnné potraviny, zeleninu), z jídelníčku, pokud možno, vyloučit uzeniny a sladkosti;
  • používat zdravější postupy vaření – místo fritovacího hrnce dát přednost smažícímu papíru (vydrží vyšší teploty než pečící) nebo teflonové pánvi.

Pravidla pro osoby s diabetem platí i pro osoby bez diabetu, protože při nedodržování zdravého životního stylu (výše uvedených pravidel) se mohou diabetiky stát,“ říká nutriční terapeutka Bc. Vladimíra Havlová.

Další tipy najdete například na www.nebudkarDIAk.cz, webové stránce upozorňující také na to, že diabetici mají vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění. A proto je pro ně zdravý jídelníček důležitý.

Pohyb ano, ale jaký?

Diabetici musí být při pohybu opatrní. Pohyb je přitom důležitý pro nižší hmotnost, hladinu cukru v krvi i lepší náladu. Dalo by se říci, že ho není nikdy dost.

Vhodné jsou například chůze, chůze s holemi, jízda na kole nebo plavání. Počítají se ale i práce na zahradě nebo úklid.

Druh pohybu raději prodiskutujte s ošetřujícím lékařem a fyzioterapeutem.

Píchnutí je rutina

Měření glykémie (hladiny cukru) v krvi nebo injekční léky jsou pro mnoho diabetiků běžnou součástí života – někomu stačí kontrola glykémie 1x za 10 dní, jiný bere glukometr do ruky několikrát denně. Přesto platí, že pokrok je obrovský.

„Ke klasickým glukometrům přebyly další způsoby kontroly glykémie a u léků nahradila běžné injekce předplněná injekční pera, která se velmi jednoduše používají. Injekční forma přitom neznamená pouze inzulin.

V aplikačních perech jsou i jiné léky, například inkretiny, které nasazujeme po selhání tabletové léčby. Některé se užívají 1x denně, jiné pouze 1x týdně,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM. Kontrola formou měření hladiny glykémie v krvi je pro diabetiky velmi důležitá.

Pokud se lidem s diabetem nedaří udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, může se u nich objevit poškození malých i velkých cév.

Nižší hladina cukru, ochrana srdce i snižování hmotnosti

Novinky se objevují i v oblasti léků. Ty se teď už zaměřují nejen na hladinu cukru v krvi, ale také na snižování dalších rizik, která s cukrovkou souvisí. Tak tomu je i v případě tak zvaných GLP-1 agonistů nahrazujících přirozeně se vyskytující hormon GLP-1.

Tato léčba nejen že upravuje hladinu cukru v krvi, ale zároveň pomáhá chránit srdce, cévy a ledviny i snižovat hmotnost. Jsem rád, že si v případě potřeby a při nesplnění kritérií ze strany pojišťovny na ni stále více pacientů přispívá.

Pro řadu diabetiků je však tato léčba stále velmi drahá, zejména pokud by si ji měl plně hradit sám,“ upřesňuje prof. Haluzík.

Stále ale platí, že účinky léčby je nutné podpořit dodržováním základních pravidel zdravého životního stylu, aby nedošlo ke zhoršení hladiny cukru v krvi a následným komplikacím.

Budete mít zájem:  Hormonální antikoncepce se píše jak na běžícím pásu

Horečka? Kontrola nutná!

Horečka, zvracení, nechutenství, průjmy – to vše jsou příznaky, které pro lidi s diabetem znamenají nebezpečí.

Při horečce se zhoršuje citlivost na inzulin a hladina cukru v krvi se může zvýšit. V případě léčby inzulinem, ale i tabletami, se může stát, že hladina naopak klesá.

Proto si musí diabetici měřit hladinu glykémie v krvi několikrát denně (ideálně 1x za 4–6 hodin), případně kontaktovat diabetologa.

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Diabetické potraviny

Poučování veřejnosti o orientaci v etiketě potraviny, která informuje o obsahu cukru v potravině

Tzv. diabetické potraviny lze obvykle najít v supermarketech v tzv. diabetických koutcích. Jde o pojem zastaralý. Potraviny označené jako „diabetické“ většinou obsahují energetickou hodnotu i sacharidy, tuky, a to v nezmenšeném množství, proto je musíme započítávat do hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou nezbytné a nemusí být vyhledávány. Diabetologové se všude ve světě shodují v tom, že jsou to potraviny nevhodné. Diabetik by si měl vybírat racionální antisklerotickou stravu volně. Měl by se vyhýbat potravinám pro diabetiky nevhodným. Vhodnými potravinami jsou především nízkotučná masa, nízkotučné mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina.

Pojem potraviny pro diabetiky svádí k vyšší konzumaci těchto potravin. Neexistují žádné sladkosti pro diabetiky a neexistují ani konzervy či kompoty a další potraviny pro diabetiky vhodné. Optimální je příjem čerstvého ovoce a zeleniny.

U ostatních je snaha vybírat potraviny, které nevedou k vysokému vzestupu glykemie po jídle. Víceméně jde o potraviny s tzv. nízkým glykemickým indexem. U diabetiků 2. typu s nadváhou je pak vhodný příjem nízkoenergetických light potravin, resp.

nápojů.

Diabetické potravinové doplňky[upravit | editovat zdroj]

Přestože existuje mnoho teorií, které by mohly zdůvodňovat podání vitaminů či antioxidancií u diabetu, nebyl jejich klinický efekt nikdy prokázán. Řada studií s vitaminem E vyšla dokonce negativně. Strava diabetika by nepochybně měla obsahovat zejména dostatek zeleniny a rozumné množství ovoce.

Tyto látky jsou přirozeným zdrojem antioxidantů a některých vitaminů. Dále by měla být pestrá, měla by zahrnovat mléčné výrobky. V poslední době lze v lékárnách zachytit doplňky s názvem vitaminy pro diabetiky. Ty nemohou diabetikovi pomoci a uvážíme-li, že dieta diabetika je drahá, je škoda, že diabetici vynakládají prostředky za něco neúčinného.

Ani podání nenasycených mastných kyselin není metabolicky zdůvodněno. Vzhledem k tomu, že u omega mastných kyselin byly prokázány efekty kardiologické (snížení mortality) a víme, že prakticky každý diabetik 2. typu má latentní ischemickou chorobu srdeční, je podání dietních doplňků s omega mastnými kyselinami ve vhodném poměru omega-3 a omega-6 plně indikováno.

V řadě zemí pak je dokonce již hrazeno pojišťovnami (Omacor firmy Solvay).

U diabetika 2. typu s přítomnou aterosklerózou a endoteliální dysfunkcí je nepochybně prospěšný příjem kávy a zeleného čaje včetně potravinových doplňků se zeleným čajem, kde byly prokázány efekty tlumící endoteliální dysfunkci.

Glykemický index[upravit | editovat zdroj]

Sacharidy se dostávají do krve rozdílnou rychlostí podle typu potraviny a typu přítomného sacharidu. Díky tomu může glykemie (hladina cukru v krvi) po jídle dosáhnout vysokých hodnot, které jsou jednoznačně škodlivé nebo naopak málo významné.

Stoupá-li cukr v krvi pomalu, stačí být postupně přenášen do buněk a nepřispívá tedy k rozvoji diabetických komplikací (aterosklerotické změny, poškození očí a ledvin). Této vlastnosti se u potravin říká glykemický index – GI.

Každá potravina obsahující cukry má svůj GI.

V roce 1977 popsal Jenkins snížení postprandiální glykemie po obohacení potravy viskózní vlákninou nebo při menším tepelném zpracování.

Snížení postprandiální glykemie (glykemie po jídle) bylo vysvětlováno zvýšením viskozity potravy, fermentací ve střevě, ale i fyzikálním složením potravy.

V roce 1982 v časopise Diabetologie stejný autor popsal, že potraviny bohaté na sacharidy ve formě škrobu s nízkým obsahem vlákniny mají rozdílný vliv na postprandiální glykemii u diabetiků, ale i u zdravých jedinců.

Tyto rozdíly vysvětloval Jenkins různou rychlostí trávení přijaté stravy. V dalších studiích, které se zabývaly vstřebáváním glukózy při bolusovém či kontinuálním podání (sippingu) potravy nebo při různé frekvenci příjmu potravy, se ukázalo, že odchylky jsou pravděpodobně spíše způsobeny rozdílnou resorpcí glukózy.

Postprandiální glykemie, hladina glykemie u zdravých jedinců i diabetiků je významný rizikový faktor ischemické choroby srdeční. Závisí na dvou hlavních faktorech:

  1. individualitě nemocného (inzulinová senzitivita, funkce beta-buněk, gastrointestinální motilita, fyzická aktivita, trávení, vstřebávání, utilizace, oxidace přijaté potravy a denní variace uvedených faktorů);
  2. přijaté potravě (množství, skupenství, biologickém zdroji a rychlosti trávení polysacharidů, na množství cukrů, tuků, proteinů, vlákniny, na aciditě potravy a způsobu přípravy potravy).

Glykemický index potravy je definován jako poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykemie (glykemie po jídle) testované potravy, která obsahuje 50 g sacharidů a standardní potravy. Standardní potravou bylo zpočátku 50 g glukózy, později byla glukóza nahrazena bílým chlebem s obsahem 50 g sacharidů, protože chléb méně ovlivňoval motilitu žaludku.

I přes řadu kritických připomínek se stává GI součástí dietních doporučení v léčbě diabetiků.

Potraviny s nižším glykemickým indexem jsou prevencí diabetu, u diabetiků je však efekt velmi závislý na celkové dávce (náloži) přijatého cukru (glucose load).

Pacient často omezí potraviny s vyšším glykemickým indexem, ale jí pak větší množství potravin s nižším glykemickým indexem a pozitivní efekt mizí.

I přes řadu kritických připomínek se stává GI součástí dietních doporučení v léčbě diabetiků obou typů.

Glykemické indexy potravin vztažené ke glukóze
Potravina
GI
Potravina
GI
Potravina
GI
Potravina
GI
burské oříšky 14 jogurt nízkotučný 14 hrách vařený 22 třešně 22
fruktóza 23 grapefruit 25 fazole červené vařené 27 mléko plnotučné 27
jablka sušená 29 čočka vařená 30 fazole vařené 31 meruňky sušené 31
sójové mléko 31 hrášek vařený 33 jogurt nízkotučný s cukrem 33 hruška 38
jablko 38 švestky 39 jablečný džus neslazený 40 špagety vařené 41
broskev 42 müsli pražené 43 puding 43 čočková polévka 44
pomeranč 44 makaróny vařené 45 ananasový džus 46 hroznové víno 46
laktóza 46 pomerančový džus bez cukru 48 grapefruitový džus bez cukru 48 hrášek zelený vařený 48
čokoláda 49 mrkev vařená 49 ovesné vločky vařené s vodou 49 ovesná kaše vařená 49
těstoviny se sýrem vařené 50 zmrzlina vanilková mléčná 50 kiwi 52 bramborové chipsy 54
banán 55 ovocný kompot 55 sladká kukuřice steril., sušená 55 müsli přírodní 56
rýže bílá dlouhozrnná 56 meruňka 57 pita chléb celozrnný pšeničný 57 pizza sýr a rajčata 60
zmrzlina krémová 61 brambory nové vařené 62 brambory staré vařené 63 coca-cola 63
fazolová polévka 64 hrozinky 64 žitný chléb 65 ananas 66
hrachová polévka 66 rohlík 67 celozrnný pšeničný chléb 69 bílý chléb 70
bramborová kaše 70 kukuřičné chipsy 72 meloun vodní 72 rýže 72
hranolky 75 cornflakes 84 brambory staré pečené 85 bezlepkový chléb 90
bageta 95 glukóza 100 kandované ovoce 103 maltodextrin 105
Budete mít zájem:  Léky Na Uvolnění Svalů?

Postprandiální glykemie[upravit | editovat zdroj]

Glykemie po jídle je jednoznačně významný faktor. Zvyšuje riziko aterosklerózy (např. infarktu) u diabetiků i nediabetiků.

Může být snížena přijímáním potravin s nižším glykemickým indexem, vhodnou léčbou diabetu (dobře zvoleným inzulinem či antidiabetiky, která dokáží postprandiální glykemii ovlivnit, např. tzv. glinidy). Rozhodující je však konkrétně dosažená glykemie.

Jak bylo výše uvedeno, důležitá je celková nálož sacharidů a není tedy jisté, že potravina s nižším glykemickým indexem vyvolá vždy menší vzestup postprandiální glykemie. Řada autorů zpochybňuje i význam glykemických indexů, rozhodně však mají význam edukační.

Pacient si vybírá vhodnější potraviny. Postprandiální glykemii ovlivňuje mnoho faktorů individuálních, např. rychlost vyprazdňování žaludku, kousání stravy i funkce střeva.

Hypoglykemie[upravit | editovat zdroj]

Hypoglykemie je nízká hladina cukru v krvi (< 3,2 mmol/l). Je to obávaná komplikace léčby cukrovky, které je nutné předcházet. Jiné příčiny hypoglykemie, jako například nádor produkující inzulin (inzulinom) nebo tzv. dumping syndrom, jsou vzácné.

Nejčastějším nežádoucím jevem při léčbě inzulinem je hypoglykemie. Iatrogenně navozená hypoglykemie je v současnosti nejčastější akutní komplikací diabetu. O chronické hypoglykemii hovoříme tehdy, jestliže se opakuje častá, většinou mírná hypoglykemie.

Hypoglykemie je vlastně arbitrárně stanovená biochemická laboratorní hodnota glykemie nižší než 3,5 mmol/l v kapilární krvi. Nejčastější příčinou hypoglykemie je vynechání, zpoždění či malé množství jídla nebo zvýšená fyzická námaha.

Za těchto okolností je obvyklá dávka inzulinu (popřípadě sulfonylureového antidiabetika) nadměrná a hyperinzulinemie vyvolá hypoglykemii.

Nebezpečí hypoglykemie se zvyšuje při snížené funkci ledvin a po požití alkoholu, zejména pokud je zároveň snížen příjem potravy (deplece jaterního glykogenu a inhibice jaterní glukoneogeneze).

Podle závažnosti hypoglykemie rozlišujeme hypoglykemii asymptomatickou, symptomatickou mírnou (pacient ji zvládne sám) nebo symptomatickou závažnou (vyžaduje zásah druhé osoby). Nejzávažnější stupeň hypoglykemie je kóma.

Klinické příznaky[upravit | editovat zdroj]

Klinické příznaky hypoglykemie jsou podmíněny adrenalinovou kontraregulační reakcí (obnovují glykemii stimulací výdeje glukózy játry) a nedostatkem glukózy v mozku (mozkovou neuroglykopenií).

Adrenergní symptomy převládají při náhlém vzniku hypoglykemie a příznaky, vyvolané zvýšením kontraregulačních hormonů (především glukagonu a adrenalinu), upozorní na hypoglykemii včas.

Mírná hypoglykemie se nejčastěji projeví adrenergními symptomy (třes, pocení, tachykardie, hlad, nervozita), velmi častý je pocit hladu nebo nejasná únava či neklid.

Je-li nástup hypoglykemie pomalý, jsou v popředí příznaky centrální (celková slabost, snížení duševní výkonnosti, nesoustředěnost, nevolnost, křeče). Při závažné hypoglykemii může být diabetik zmatený, agresivní a okolí se může jevit jako opilý. Závažná hypoglykemie se může projevit ztrátou vědomí.

Mírná hypoglykemie[upravit | editovat zdroj]

Úpravu mírné hypoglykemie, kterou většinou rychle rozpoznají, zvládnou pacienti většinou sami. Požijí rychle vstřebatelné sacharidy, které by měli při sobě nosit vždy například ve formě kostkového cukru, koncentrovaného džusu nebo koly. K normalizaci glykemie stačí většinou asi 15 gramů sacharidů (3 kostky cukru, sklenka džusu).

Pro vyloučení opožděné hypoglykemie musí diabetik po požití rychle vstřebatelných sacharidů sníst ještě jídlo, které obsahuje komplexní sacharidy (nejlépe krajíček chleba nebo rohlík). Potraviny s vysokým obsahem tuků (například čokoláda) jsou nevhodné, protože mohou zpomalit trávení a absorpci sacharidů.

Jestliže je hypoglykemie tak závažná, že pacient nemůže polykat nebo spolupracovat, musí být podána intravenózně glukóza nebo intramuskulárně glukagon. Podání 60 ml 40% glukózy (24 g) intravenózně většinou stačí k úpravě klinické hypoglykemie, u dětí a dospívajících postačí i menší množství. Diabetik se však musí vždy po úpravě stavu vědomí najíst.

Všichni diabetici by měli být vybaveni průkazkou se základními údaji o své nemoci včetně léčby. U pacientů v bezvědomí, u kterých nevíme, zda se nejedná o diabetika, rozhodne o dalším postupu okamžité stanovení glykemie na glukometru.

V orientaci, zda jde o hypoglykemické nebo hyperglykemické kóma, pomohou fyzikální známky (vlhká pokožka, normální kožní turgor, povrchové dýchání, tachykardie, normální nebo zvýšený krevní tlak). Není-li příčina bezvědomí u diabetika jasná, nesmíme nikdy podat jako první pomoc inzulin. Pokud je příčinou bezvědomí hypoglykemie, inzulin by stav ještě výrazně zhoršil.

Proto není chybou v takovém případě podat glukózu, která je kauzální léčbou hypoglykemie a při stávající hyperglykemii stav výrazně nezhorší. K úpravě hypoglykemického kómatu podáváme opakovaně intravenózně 60 ml 40% glukózy. Pokud nedojde k promptní úpravě, je nutno pacientovi podat infuzi glukózy, někdy i kortikoidy.

Hypoglykemické kóma[upravit | editovat zdroj]

Úprava hlubokého protrahovaného hypoglykemického kómatu, vyvolaného například léčbou sulfonylureovými antidiabetiky, nebo u stavů po mozkové příhodě může trvat dny i déle. Vzácněji mohou být neurologické defekty po hypoglykemii trvalé. Vzhledem k možným následkům prolongované hypoglykemie musí být každá hypoglykemie okamžitě léčena.

U některých diabetiků se v průběhu diabetu ztrácí kontraregulační glukagonová a později i adrenalinová odpověď na hypoglykemii (v důsledku autonomní neuropatie a metabolické adaptace mozkových buněk na hypoglykemické stavy). Nemocní ztrácejí schopnost rozpoznat obvyklé varovné známky hypoglykemie a trpí tzv. neočekávanou hypoglykemií.

Při neočekávaných hypoglykemiích, které jsou následkem porušeného vnímání hypoglykemie, je diabetik více ohrožen možnými komplikacemi závažné hypoglykemie.

Při poruše vědomí se může poranit, aspirovat zvratky, mohou se objevit neurologické ložiskové příznaky a následky hypokalemie, ke které dochází při přesunu draslíku z mimobuněčného prostoru do buněk.

Pacienti, kteří jsou hypoglykemiemi ohroženi více (například při intenzifikovaném inzulinovém režimu), jsou vybaveni kity, které obsahují 1 mg glukagonu.

Poučený příbuzný nebo spolupracovník pak může diabetikovi při závažné hypoglykemii aplikovat intramuskulárně glukagon. Ten zvýší glykemii během 15–30 minut a pacient může potom upravit hypoglykemii jídlem.

Podání může být komplikováno zvracením a bolestmi hlavy, zvláště u dětí. Při opakovaném používání ztrácí účinek. Po parenterálním podání glukózy (nebo glukagonu) se většinou závažná hypoglykemie upraví.

Nejzávažnější hypoglykemie je provázena bezvědomím (hypoglykemické kóma).
Pacienta s hypoglykemií vyvolanou inzulinem je možno léčit i ambulantně, diabetiky s hypoglykemií vyvolanou antidiabetiky je třeba prakticky vždy hospitalizovat.

Odkazy[upravit | editovat zdroj]

Související články[upravit | editovat zdroj]

Zdroj[upravit | editovat zdroj]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector