Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Cesta minimalismu pro mě znamená i co možná největší samostatnost a nezávislost na okolních dodavatelích. Pokud však nechci v dnešní době trávit většinu času zemědělstvím, budu vždy do určité míry závislý na dalších částech potravinového řetězce – čím méně, tím lépe.

Například žito nebo pšenici budu těžko sít a sklízet bez techniky a bude rozumnější ji koupit nebo vyměnit. Vždycky když mám tu šanci, dávám přednost domácí výrobě nad supermarketem (tahini, humus, pomazánky atd.

) a odměnou je mi kvalitnější, zdravější potravina bez konzervantů a radostí z přípravy i chutí přímo na míru.

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Většina pečiva je dnes vyráběna z bílé mouky. Abyste získali bílou mouku, musíte separovat obilný klíček a obal (otruby, které obsahující protein a vlákninu) od obilného endospermu (to je ta “bílá” část zrna).

Tenhle proces je technologicky i časově mnohem náročnější, než kdybyste celé zrno semleli a získali tak zdravější celozrnnou mouku.

Proč je dnes tedy 99% pečiva z bílé mouky? V zásadě jsou 2 hlavní důvody:

  1. Celozrnná mouka má kratší expiraci (asi 3 měsíce) na rozdíl od bílé mouky, která vydrží dvojnásobek
  2. Prací s celozrnnou moukou nezískáte vždy identické a homogenní těsto (ach hrůza, budu jíst šišatý chléb!), což je řetězci a supermarkety vyžadováno např. kontrolou neprojde ani chléb s prasklou kůrkou

To pořád nevysvětluje proč je celozrnné pečivo i dvakrát dražší než bílé? Nejspíš proto, že češi kupují Šumavu a tukové rohlíky (do kterých se přidává i sádlo) zatímco celozrnná mouka je u nás pořád minoritní komodita.

Víte, že?

Lidé si pletou celozrnné pečivo (ze zákona nejméně 80% celozrnné mouky) s vícezrnným (pouze 5% celozrnné mouky) a případně pečivem dobarveným ječmenem nebo karamelem, kterému se může říkat grahamové, fitness, vícezrnné a podobně. Nic z toho však ani zdaleka neznamená, že se jedná o celozrnnou mouku! Celozrnná mouka není tmavá a jsou v ní viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků, proto si dávejte pozor co kupujete.

Pokud jste si ještě nevyzkoušeli upéct domácí chleba, tak byste to měli rychle napravit. Jediné co si budete muset sehnat sami je kvásek, případně existují i recepty bez něj.

Pokud neznáte nikoho, kdo by kváskem disponoval, doporučuji tuto kváskovou mapu kde si můžete najít “dárce” ze svého okolí.

Díky spolupráci se švagrem Vojtou nabízím níže skvělý návod na přípravu celozrnného, celožitného chleba.

Celožitný, celozrnný chléb z 1 kg mouky

Kvásek

  1. Kvásek je možné vést v malé skleničce v ledniciAni celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  2. Kvas se smíchá se 300 g žitné mouky a 200-250 ml vody. Řádně promíchat až vznikne lepivá a mazlavá směs.Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  3. Přikrýt potravinovou folií a utěrkou a nechat při pokojové teplotě cca 6 hod vzejít. Kvas zvětší 3x objem a napovrchu se utvoří bubliny.Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  4. Ze vzešlého kvasu nezapomenout oddělit malou část do skleničky na příště. Sklenici s kvasem přikrýt potravinovou folií a dát do lednice. V lednici vydrží 2 týdny i více. Je dobré jednou za týden nebo minimálně jednou za dva týdny, pokud se nepeče chléb, přidat do skleničky lžičku žitné mouky. Kvásek se tím přiživí a vydrží déle..Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Těsto

  1. Ke kvasu se přidá cca 300 ml tekutiny (voda, pivo, syrovátka, podmáslí) a zbytek mouky. Asi 50-100 g mouky se nechá stranou na podsypávání při zpracování těsta. Na těsto je možné použít v zásadě jakoukoliv mouku. Například s hladkou pšeničnou vznikne klasická Šumava. Ja používám celozrnnou žitnou..Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  2. Následně se do směsi přidá sůl (1-2 pol. lžíce), kmín (1 pol. lžíce). To je na základní těsto vše. Další příměsi již po vlastním uvážení. Já dávám ještě špetku rozmarýnu, ořechy, dýňová semínka, slunečnici atd.Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  3. Směs se zpracuje v rovnoměrné, tažné, nelepivé těsto. Mouka se při zpracovávání podsypává, dokud těsto nedostane požadovanou konzistenzi (otázka praxe).Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  4. Těsto se vloží do ošatky nebo jiné vhodné nádoby vyložené zaprášenou utěrkou, přikryje utěrkou a nechá cca 10 hod. vzejít.Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
  5. Doba kynutí se liší od použité mouky. Je to hrubě orientační, záleží na teplotě, konzistenci těsta atd.  Těsto vzejde na zhruba dvojnásobek objemu.

    pšeničná hladká > 4-6 hod
    pšeničná celozrnná > 6-8 hod
    žitná > 8-10 hod
    žitná celozrnná > 10-12 hod

    Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Pečení

  1. Troubu předehřát cca 20 min na max. (280°). Do trouby se vloží malá mistička s vodou. Když je trouba řádně rozpálená, sází se do ní chléb. Pečení 10 min na maximum. Po 10 min redukce na 150-170° na dalších 20 min. Troubu vypnout, otevřít na škvírku a nechat 10 min dojít. Chléb vyndat a počkat až vychladne.

:: ::

Nejlepší toustovače pro rok 2021

Toustovač je ideální společník pro přípravu teplé snídaně, chutné svačiny nebo bleskové večeře. Chuti křupavého toustu a rozteklého sýra odolá málokdo, tím spíš, když vám příprava nezabere víc jak pár minut času. Toustový chléb seženete v mnoha variantách včetně celozrnného nebo bezlepkového, takže nemusíte dělat kompromisy mezi chutí a zdravou stravou.

Máte raději tousty nebo topinky? 

Nejprve je dobré uvědomit si rozdíl mezi toustovači, které také najdete pod označením sendvičovače, a topinkovače. Oba spotřebiče slouží k přípravě toustového chleba. Toustovače jsou rozevírací a vkládají se do nich dva tousty, které jsou naplněné a zapékají se, zatímco v topinkovači se opékají samotné toustové chleby nastojato.

Mohou toustovač používat děti? 

Použití toustovače je sice velmi jednoduché, i tak bychom k němu neměli pouštět děti mladší osmi let. Pro rodiny s dětmi je tak vhodné se výrazně zaměřit na bezpečnostní vlastnosti produktu.

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

V zásadě můžeme rozlišit dva základní typy toustovačů, a to klasické a multifunkční.

Klasické toustovače

Klasické toustovače nabízí pouze jeden typ plotýnek. Ty jsou většinou pevnou součástí přístroje, nelze je tak vyjmout a samostatně mýt v myčce nebo pod tekoucí vodou. To může být vnímáno jako nevýhoda. Naopak logickou výhodou je mnohem příznivější cena oproti přístrojům, které toho nabízejí víc.

Multifunkční toustovače

Tyto toustovače mají vyměnitelné ploténky a bývají také označovány jako 2v1, 3v1 nebo 4v1. Velkou výhodou multifunkčních toustovačů je právě možnost plotýnky vyjmout a umýt je samostatně. Nejčastěji se setkáte s těmito typy plotýnek:

Toustové – mohou být buď trojúhelníkové (toust je rozdělen diagonálně na dva trojúhelníky) nebo čtvercové (nemá další vnitřní členění). Setkat se ale můžete i s jiným tvarováním, podle kreativity výrobce.

Gril – podlouhlý nástavec s drážkami, které napodobuje funkci grilu. Je vhodný pro panini i přípravu steaků či zeleniny. Zapečete s ním i silnější pečivo jako jsou housky, chléb a bagety. Pro plnohodnotné použití této funkce je zapotřebí vyššího příkonu a delší doby pečení.

Vaflové – nástavec s mřížkovým vzorem a prohlubněmi pro přípravu tradiční belgické speciality.

Lívancové – prohlubně ve tvaru koleček pro přípravu lívanců.

Vyplatí se zakoupit multifunkční toustovač?

Více funkcí neznamená vždy lepší koupi. V obou kategoriích najdete velmi kvalitní přístroje. Při vašem rozhodování se tak řiďte především tím, které funkce budete reálně využívat. Některé značky také nabízejí toustovače se základní výbavou s tím, že si další ploténky můžete přikoupit později.

Bezpečnost

Některé toustovače disponují  prvky, které zaručují jejich bezpečné užívání. V první řadě je to odizolovaná rukojeť přístroje, která vás uchrání od spálení. Dalším prvkem jsou protiskluzové nožičky na spodní straně.

Ty mohou zabránit případnému sklouznutí přístroje z desky. Důležitá je pojistka proti přehřátí, která by měla být standardem. Přesto si před nákupem raději zkontrolujte, jestli ji toustovač opravdu má.

V případě zapomenutí toustovače v zásuvce tak předejdete nejen spálení toustu, ale i mnohem větší pohromě.

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Světelná signalizace je samozřejmostí u drtivé většiny toustovačů na trhu. V některých případech může ale panovat nejasnost ohledně jejich správného použití. Obvykle platí, že po zapnutí se rozsvítí červené světlo značící nahřívání. Po několika minutích se rozsvítí i zelené, což znamená, že je sendvičovač připravený na vložení toustu. Když zelené zhasne, toust je hotový.

Vypínač

Pokud toustovač nepřemísťujete, určitě upřednostníte přístroj se zabudovaným vypínačem. V opačném případě se toustovač vypíná až vytažením kabelu ze zásuvky.

Počet toustů a velikost přístroje

Nejběžnějším typem je toustovač na dva tousty, ale seženete i modely pro jeden, tři nebo čtyři tousty. Toustovače na více než dva tousty se hodí především pro rodiny, které tak ušetří čas. Co naopak neušetří, je místo. Je tak dobré zvážit, kam rozměrnější spotřebič uloží.

Velikost a tvar toustů

Toustovače se liší i velikostí plotének. Pokud chceme připravovat tousty v maximální velikosti, u některých méně rozměrných toustovačů neuspějeme.

I u klasických toustových chlebů ale můžeme v závislosti na velikosti plotýnky zaznamenat rozdílnou podobu hotového pokrmu. Vložíme-li toust ve standardní velikosti do větších plotének, okraje zůstanou nestlačené.

Někomu to vůbec nemusí vadit, pro jiného to bude významné mínus.

Příkon

Příkon má vliv na rychlost přípravy a schopnost přístroje udržet po celou dobu pečení požadovanou teplotu. Většinou se pohybuje v rozmezí od 700 do 900 W a platí, že čím je vyšší, tím lepší.

Zaměřte se na tento parametr hlavně v případě, že je pro vás důležitá rychlost a také pokud byste chtěli pravidelně využívat i funkce grilu nebo vaflovače. Studené potraviny či těsto totiž nahřáté plotýnky schladí a s nízkým příkonem se doba přípravy značně prodlouží.

Jestliže si chcete pořídit toustovač hlavně kvůli těmto funkcím, poohlédněte se spíše přímo po vaflovačích nebo kontaktních grilech, které mívají ještě vyšší příkon.

Materiál a design

Plotýnky bývají nejčastěji teflonové, méně často keramické. Teflonový povrch je antiadhezní, takže by se na něj nemělo nic přichytávat, je však také velmi choulostivý na odření.

Tělo toustovače bývá vyrobené z kombinace nerezu a plastu nebo je celé pouze z plastu. Nerezová varianta vypadá luxusněji a bývá kvalitnější a bytelnější. Převahu plastu najdete spíše u levnějších modelů. Jeho výhodou jsou snad jen rozmanitá barevná provedení.

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Když toustovač poprvé zapnete, může vás nepříjemně překvapit pach spáleného plastu, který je způsoben prachem a dalšími nečistotami z výroby. Doporučuje se proto několik plátků toustů opéct a vyhodit. Zápach by měl po několika spuštění vymizet.

Jak prodloužit životnost plotýnek

Životnost toustovačů je nejvíce ohrožena citlivostí povrchu plotýnek. Ani dražší přístroj není zárukou, že se nám tousty po nějakém čase používaní nezačnou přichytávat.

Jak opotřebení teflonového povrchu co nejvíce oddálit? V první řadě byste si měli pohlídat druh a množství náplně. Pokud přeženete množství sýra, vyteče vám náplň na plotýnky, ale i do mezer, ze kterých se pak špatně dostává pryč.

Pozor si dávejte i na množství roztíratelného tuku a tousty mažte jen tenkou vrstvou, která neprosákne ven, a nebude se připalovat.

Po každém použití byste měli plotýnky očistit. Přestože u mnoha modelů je možné mytí v myčce, lepší službu teflonovému povrchu prokážete šetrným mytím v ruce s malým množstvím mycího přípravku. U toustovačů bez vyndavacích plotének můžete povrch setřít navlhčenou papírovou utěrkou.

Pokud se rozhlížíte po novém toustovači, neměli byste minout tyto modely.

TOP produkty v kategorii toustovačů

V kuchyni si s ním vyhrajete: Eta Sorento Plus 5151 90000

Novinka Eta Sorento Plus je odpověď tradiční české značky na to, jak má vypadat ideální víceúčelový toustovač pro rodinu s dětmi. Součástí balení je rovnou šest výměnných plotének, takže není potřeba je dokupovat. Abyste mohli všechny funkce využít naplno, součástí návodu je i sada receptů.

U tohoto toustovače oceníte i více jako dostatečný příkon 900 Wattů, automatickou regulaci teploty během přípravy, ochrannou tepelnou pojistku zabraňující přehřátí, antiadhezní povrchovou úpravu plotýnek a možnost skladování přístroje ve svislé poloze. Mínusem pak může být absence vypínače.

Toustovač Eta Sorento Plus je spolehlivý víceúčelový spotřebič. Jediné, s čím je potřeba počítat, je vyšší cena.

Když chcete víc, ale nemusíte mít všechno: Tefal SW342D38 Snack Time 3v1

Značky Tefal nabízí jak základní typy toustovačů, tak i kompletně vybavený přístroj se čtyřmi sadami plotýnek. Toustovač Tefal SW342D38 s příkonem 700 W je „zlatý střed“.

V balení najdete 3 plotýnky, s kterými připravíte nejen klasické trojúhelníkové tousty, ale i vafle a panini.

Pokud časem zjistíte, že by se vám hodily i další možnosti úpravy, můžete si dokoupit kompatibilní příslušenství jako desky na přípravu francouzské lahůdky croque monsieur nebo desky na dortíky.

Mezi jeho výhody patří izolovaná rukojeť, zámková západka, která zabrání nechtěnému otevření přístroje při pečení toustů a přítomnost vypínače umístěného na zadní straně přístroje. Nástavce jsou antiadhezní a lze je mít v myčce.

De’Longhi kompaktní gril 2v1 Multigrill Easy SW12: Stane se ozdobou vaší kuchyně

Toustovač De Longhi Multi Grill Easy s příkonem 800 W zaujme především ty, kteří si potrpí na atraktivní design. Díky kompaktní velikosti ho lze bezproblémově skladovat téměř kdekoli, a to i ve vertikální poloze. Pomůže tomu i kabel, který lze omotat kolem nožek. Pokud se rozhodnete přístroj vzít sebou na dovolenou, v kufru se vám díky zamykatelnému systému neotevře.

Plotýnky jsou dostatečně prostorné a díky hlubokým drážkám u nástavce na přípravu vaflí by vám těsto nemělo nikam zatékat. Třešničkou na dortu je vestavěný tácek, který zajišťuje odvádění tuku. Přístroj disponuje vypínačem. Nevýhodou mohou být pouhé dvě vyměnitelné plotýnky v balení. Pokud byste chtěli třeba rozšíření na gril, musíte si připravit peníze navíc.

De Longhi Multi Grill Easy SW12BC.S zcela jistě není nejlevnějším toustovačem, ani neoplývá velkým množstvím příslušenství. Ovšem v tom stěžejním, což je příprava klasických toustů, vás nezklame, a ještě navíc překvapí zajímavými vychytávkami a promyšlenými detaily. Dobrou volbou bude také pro ty, kdo chtějí více využívat funkci vaflovače.

Jedná se o základní toustovač s příkonem 700 Wattů, který zaujme především skvělou cenou a příjemným designem. Sencor SSM 4220SS má ochranu proti přehřátí, zamykání tepelně izolované rukojeti a disponuje kontrolním světlem.

Zaujme méně častým čtvercovým tvarem teflonových plotének, který se čistí o poznání snáz než ten trojúhelníkový. Důvodem bude i fakt, že ploténky nejsou vyjímatelné.

Sencor SSM 4220SS je jednoduchý toustovač pro ty, kteří nehledají další funkce. Zároveň bude dobrou volbou, pokud tousty připravujete jen příležitostně, a nechce se vám do přístroje příliš investovat.

Kuchyňské spotřebiče Vaření

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete

Vystudovala na FFUK obor estetika, ale táhlo ji to k marketingu a psaní, u kterého nakonec zakotvila. Zaměřuje se na články o domácnosti a zahradě, které korespondují i s jejími zájmy. Dále ve volném čase ráda vyrazí s rodinou na výlety po méně známých koutech ČR, a nakonec vždy zjistí, že je všude dobře, ale doma nejlépe.

Více článků od Veroniky

Diskuse: Patnáct potravin, které vás nadopují vlákninou

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete Tak si na svačiny dávám jablka, okurky, kedlubny a mrkve. A tu kedlubnu mi jednou někde dali místo brambor k řízku a kupodivu to bylo dobrý … Sušené švestky a merňky miluji, ale určitě se po nich nehubne. A riziko plísní je stejně jako u ořechů obrovský …
Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
Ani celozrnné není vždy zdravé – dávejte pozor co celozrného kupujete
To mohou ale jen Ti, kteří jsou ve vatě.
sušené ovoce,obilí apod…..z toho se mi zvedá kufr…..či sem nějaký hraboš?
ze zacatku clanku jsem ziskal dojem, ze vlaknina je dobra na hubnuti, protoze si zaplnim zaludek necim neenergetickym a nebudu mit hladale z infomace, ze jedno jablko obsahuje 3,5 gramu vlakniny mi vychazi, ze asi drive umru na prejezeni jablkama nez bych si timhle zpusobem zaplnil zaludek vlakninou
To mi také není jasné, čekal bych tam více vlákniny…i u avokáda…
dužinu roztřeme se stroužkem česneku a vzniklou pastu namažeme na vychlazený bůček. Zapíjíme pivem.
hmm, to budu muset vyzkoušet….
..že je čas Ovaru, Jelítek, Zabijačkové polévky. Správně promaštěná střeva společně s štamprlí slivovice, jsou ve zdravé životosprávě dospělého jedince NENAHRADITELNÁ
sluší se doplnit, že nemalá část sušeného ovoce na našem trhu je kontaminovaná karcinogeními plísněmi, které vznikají špatným susšením nebo skladováním
+ siricitany kvuli konzervaci…
Katastrofou je fakt, že kukuřici obsahuje i tzv. bezlepková směs. Co se týká jablek, tak jejich celulózová vláknina zatěžuje slinivku, zejména u malých dětí; a pektin z jablek se pro změnu rozkládá na metylalkohol a jiné dobrotky, které zatěžují játra. Vcelku je jablko silně extenzivní potravina, navíc zatížená chemií, takže jablko každý den je místenka na onkologii. Banán je pro změnu mrtvou potravinou, která slouží jako živná půda mnoha patogenům, jejichž působením může zejména u mladých lidí vzniknout leukemie. Takže banán dětem tak jednou týdně.
podle jiných zdrojů je zase banán proti leukémii, tak si vyber  Jinak banán není mrtvou potravinou, obsahuje draslík a další důležité látky

Kupujete celozrnné pečivo? Rozhodně není vhodné pro každého

Celozrnné výrobky nemusí být vůbec vhodné pro každého, což si mnoho spotřebitelů neuvědomuje. V některých případech je dokonce místo nich lepší zařadit pečivo bílé.

Benefity celozrnného pečiva

Celozrnné pečivo, mouka a další výrobky se těší velké popularitě a do velké míry právem.

„Celozrnné pečivo obsahuje mouku z rozemletých celých zrn a více bílkovin, vitaminů, minerálních látek, vlákniny a esenciálních mastných kyselin než pečivo bílé.

Tyto nutrienty jsou obsažené ve slupce zrna, které se při výrobě bílé mouky odstraňuje. Celozrnné pečivo je proto výživnější,“ vysvětlila pro Vitalia.cz nutriční terapeutka Zuzana Machoňová.

Další jeho výhodou je i fakt, že dovede na déle zasytit, může tedy být v rozumném množství přínosné při dietách, jak popisuje také druhá expertka. „Souvisí to s glykemickým indexem.

Po konzumaci celozrnného pečiva dochází k menším výkyvům hladiny glukózy v krvi než po konzumaci bílého pečiva.

Vláknina nám také dodá pocit sytosti, proto nás celozrnné pečivo zasytí na delší dobu než bílé pečivo,“ uvádí nutriční terapeutka Evžena Janovská.

Zátěž pro zažívací trakt

Pojí se s tím ale několik omylů. Například si lidé automaticky myslí, že pokud je pečivo tmavé, je celozrnné – tak tomu ale není, pečivo může být pouze obarvené. Celozrnné pečivo je ze zákona jen takové, které obsahuje nejméně osmdesát procent celozrnné mouky nebo různých druhů těchto mouk.

Galerie: Test – kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

Druhým omylem je pak přesvědčení, že je celozrnné pečivo vždy zdravější, a tudíž automaticky vhodné pro každého. Ani to není bohužel pravda.

„Navzdory svým benefitům pro naše zdraví, celozrnné pečivo není vhodné pro každého. Vyhýbat by se mu měli lidé, kteří musí kvůli svému onemocnění šetřit trávicí trakt.

Jedná se například o jedince s nemocemi střev, ledvin, jater, žlučníku, žaludku. Trávicí trakt by měli šetřit také pacienti s vážnými onemocněními srdce i s infekčními onemocněními,“ říká Evžena Janovská.

I u některých dalších konzumentů se může objevit pocit nadýmání, výjimkou to není například u těhotných žen.

„Za horší stravitelností celozrnného pečiva stojí otrubnaté částice, obsažené v celozrnné mouce, ze které je toto pečivo vyrobené. Tyto částice obsahují celulózu a další polysacharidy, které náš trávicí trakt neumí zpracovat a vyloučí je z těla ven. Jejich trávení představuje pro náš trávicí systém nemalou námahu, rozhodně ho nešetří,“ popisuje nutriční terapeutka.

„Celozrnné pečivo není také vhodné pro malé děti a pro lidi s onemocněním střev nebo třeba při průjmech, právě pro vyšší obsah vlákniny. Ani dětský trávicí systém není ještě uzpůsoben ke zpracování většího množství vlákniny.

Rostlinná vláknina (celulóza) je totiž nestravitelná a dráždí střevo k většímu pohybu,“ vysvětluje také Zuzana Machoňová. Podle ní je obzvláště při onemocněních, jako je například Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, nutné střevo šetřit, jen minimálně mechanicky namáhat a dráždit.

U takových chorob se musí snížit obsah nestravitelných látek ve stravě.

Kde získat živiny

Třetí oslovená odbornice Nikola Homzová ještě upozorňuje, že celozrnné pečivo – stejně jako bílé – není vhodné ani pro pacienty trpící celiakií či nějakým typem alergie nebo intolerance na lepek.

Relativně zdravý člověk naštěstí může najít náhradu živin jinde. „Je zde celá škála obilovin, které z nutričního hlediska zajistí optimální příjem živin – kukuřice, jáhly, pohanka, pšenice, žito, oves, ječmen – vše v necelozrnné verzi,“ říká nutriční terapeutka.

Existují i další potraviny, které jsou jako náhrada celozrnného pečiva vhodné.

„Bílkoviny a vitaminy B jsou obsaženy například v mase, esenciální oleje lze získat z olejů, nejlépe lisovaných zastudena.

Další vitaminy a minerály pacienti postižení střevním onemocněním získávají z povolených druhů ovoce a zeleniny – mnoho druhů se ale v těchto dietách vylučuje,“ dodává k tomu Zuzana Machoňová.

Větší problém s pestrou stravou bývá u chronických onemocnění, jako je třeba zmiňovaná Crohnova choroba nebo třeba u chronického zánětu slinivky, tam je jídelníček výrazně dlouhodobě redukován, chybí mu živiny a pacienti by měli docházet do výživových poraden.

Někdy je lepší bílé pečivo

Zajímavostí je, že například lidem s chronickým zánětem slinivky či při potížích se žlučníkem je doporučováno starší bílé pečivo. To může řadu z nich překvapit vzhledem k tomu, že má jinak velmi špatnou pověst. „Bílé pečivo, které neobsahuje slupky zrn a je vyrobeno jen z jejich vnitřních částí, je totiž lehčeji stravitelné,“ vysvětluje k tomu Zuzana Machoňová.

Ani Nikola Homzová by bílé pečivo nutně absolutně nezatracovala. „Energetická hodnota pečiva je téměř srovnatelná, ať už se jedná o bílou, vícezrnnou, či celozrnnou verzi.

Odlišný je obsah živin a vlákniny, který je v celozrnné podobě pečiva vyšší. Má obecně rovněž vyšší sytivost. Pokud má ovšem jedinec v oblibě pouze bílé pečivo, není důvod, aby pojídal celozrnné, na kterém si nepochutná.

Vše je o porci, odepírat potraviny není třeba,“ věří odbornice.

Odborná spolupráce:

Evžena Janovská, DiS.

Po vystudování vyšší odborné školy pracuje jako nutriční terapeutka, je členkou Aliance výživových poradců. Zajímá se nejen o potraviny, recepty, ale i o bylinky a zdravý životní styl obecně.

Zuzana Machoňová, DiS.

Vystudovala Vyšší odbornou školu zdravotnickou – obor nutriční terapeut. Působila například v Thomayerově nemocnici, IKEM či Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Dnes nabízí své služby v soukromé ordinaci v Táboře.

Mgr. Nikola Homzová

Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, obor nutriční specialista pro výživu dětí a dospělých. Absolvovala také kurz Instruktor pohybové aktivity osob s civilizačním onemocněním akreditovaný MŠMT. V současnosti působí jako klinický nutriční terapeut pražské soukromé kliniky a aktivně působí na mezinárodních nutričních kongresech.

Chat: Míša Svobodová — Sama doma — Česká televize

Petula: „Dobrý den pani Večerková, ráda bych znala Váš názor na pečivo z rozmraženého polotovaru, které máme nyní možnost vidět ve všech supermarketech??“

Míša Svobodová: „Hezký den, omlouvám se, paní Večerková dnes nepřišla, snad vám bude odpověď ode mne vyhovovat. Rozmražené pečivo není zas tak špatné, jak se o tom můžete dočíst. V podstatě jsou výživové hodnoty hodně podobné jako u čerstvého pečiva.

Hlavní rozdíl je v tom, že toto pečivo vám nevydrží dlouho, nepochutnáte si na něm již druhý den ráno, čerstvé pečivo by mělo vydržet i několik dní. Kvůli zmrazení se do pečiva přidávají také různá aditiva, která ale nejsou pro člověka vůbec škodlivá a nemusíte se jich bát.

Tato aditiva nemusí být v každém pečivu, které je zamraženo, technologický postup není přesně dán. Proti rozpečenému pečivu nic nemám, i já si koupím čerstvě rozpečenou bagetu, když tedy předpokládám, že ji sníme doma ten večer a nebudeme ji chtít na snídani.

S pozdravem, Michaela Svobodová“

faraon: „Muzu se zeptat u kterych prodejcu je povinnost napsat jestli je pecivo rozmrazovano, a kteri to psat nemusi? Napriklad pochybuju, ze vietnamsti prodejci tento zakon budou dodrzovat“

Míša Svobodová: „Hezký den, tato povinnost platí pro všechny prodejce, pokud ji nebudou dodržovat, zaplatí pokutu 3 miliony korun. Podle mé zkušenosti nápisy dodržují i vietnamští obchodníci s pozdravem, Michaela Svobodová“

hojchna: „Dobrý den, jak bezpečně poznám celozrnné pečivo od dobarveného? Jak na tom jsou tolik prodávané kaiserky? Děkuji moc.“

Míša Svobodová: „Hezký den, tomuto tématu se budeme ještě věnovat, v tuto chvíli bych Vám řekla jen to, že celozrnné pečivo příliš v České republice neseženete.

Poznáte ho podle složení na sáčku (99 procent celozrnného pečiva je zabaleno v nějakém obalu) Tam na složení uvidíte, kolik celozrnné mouky obsahuje, musí to být více než 80 procent.

Barvené pečivo bývá obarveno buď karamelem nebo obilovinami, které mají barvící účinek (zejména pražený ječmen nebo žito), takové pečivo je načervenalé, případně moc tmavé. S pozdravem, Michaela“

Karolína Suchá: „Dobry den, rada bych se zeptala, kolik kusu peciva byste denne doporucila snist, pokud se jedna jen o celozrne? Snazim se drzet dietu. Dekuji za odpoved“

Míša Svobodová: „Hezký den, ani celozrnné pečivo není úplně nízkokalorické. V podstatě je stejně kalorické jako klasické. Mnohdy má i vyšší kalorickou hodnotu.

Jeho hlavní výhodou je, že má nízký glykemický index, to znamená, že po něm nemáte hlad tak rychle, jako po klasickém pečivu.

Doporučila bych maximálně dva kousky pečiva a to k snídani, zhruba tedy 120 gramů, maximálně jako příloha k obědu, večeři zkuste zvládnout bez pečiva. Hezký den a hodně štěstí, Michaela“

Hanka: „Dobrý den, zajímalo by mě, zda není škodlivé, když už jednou zmražené a pak dopečené pečivo si doma znovu zamrazím, abych ho pak mohla mít další dny po vytažení z mrazáku čerstvé. Děkuji moc za odpověď.“

Míša Svobodová: „Hezký den, takové pečivo bude téměř okamžitě tvrdé, jestliže jej vyndáte, jeho vlastnosti nebudou příliš dobré. Dejte pozor na plíseň, k zamražení použijte spíše čerstvé pečivo (nejlépe chleba) S pozdravem, Michaela“

MONIKA Famfulová: „Dobrý den, u nás v malém krámečku prodávají tohle tzv. dopékací pečivo,což z mého pohledu je výborná věc, nejenže voní, ale je teplé a křupavé.

Na druhé straně, když se neprodají obyčejné rohlíky, dají je prodavačky do mrazáku a druhý den je nechají samovolně rozmrazit a prodají jako čerstvé. toť otázka, zda je lepší dopékací nebo rozmražené pečivo. JE TO ZÁKONNÉ? děkuji MONIKA.

adresu prosím nezveřejŃovat. FAMFULOVÁ, Za Sady 282,39801 Mirotice“

Míša Svobodová: „Hezký den, je to zákonné, běžně se to dělá, jen musí být takové pečivo označeno jako rozmražené. S pozdravem, Michaela“

Monika Dorotíková: „srdečně zdravím, reaguji na kvalitu pečiva a informaci, že celozrnné pečivo, nebo spíše kvalitní pečivo je u nás možné koupit jen zabalené, apod :). Chci to napsat spíše jen Vám:).

Jsme malinká pekárna z Moravy a s manželem pečeme chléb, který je poctivý, celožitný , z přírodního žitného kvasu a nebalený 🙂 , kvasu je tam témeř 80 %, takže ani nevadí , že není celozrnný, ale dá dokonce ho posíláme i poštou 🙂 a je pravdou, že na to , jak se snažíme tu kvalitu nabídnout, nás např. zamrazované pečivo dováženo např.

z Polska docela mrzí /ne-li uráží :)/ , tolikrát jsme se ho snažili nabídnout do větších obchodů a bez šance 🙂 S přátelským pozdravem Monika Dorotíková“

Míša Svobodová: „Hezký den, děkuji za informaci, fandím Vám a doufám, že svou nabídku brzo rozšíříte:-) Samozřejmě, že kvalitní pečivo mohou lidé sehnat u malých výrobců, na farmářských trzích a mnohdy i v obchodech, ale je to náročné, s pozdravem, Michaela“

Tereza: „Dobrý den, pokud v obchodě není pečivo označeno, povinně od 1.8., znamená to že je čerstvé!? V Albertu i Tescu, není vše označeno ale já jim nevěřím. Jak poznám čerstvé pečivo? Rohlíky apod. dekuju“

  • Míša Svobodová: „Hezký den, ano, přesně tak, čerstvé pečivo nemusí být označeno, cedulky musí být jen u rozmraženého pečiva a u toho, které je ze zmrazeného polotovatu a musí být dopečeno. S pozdravem, Michaela Svobodová“
  • GI: „Jak dopadlo testování zahraničního pečiva ve srovnání s testováním domácího pečiva?“
  • Míša Svobodová: „Hezký den, takový test jsme v MF DNES nedělali, třeba někdy v budoucnu, s pozdravem, Michaela“
  • GI: „Jsou výsledky testování pečiva dostupné na webu nebo v tištěné podobě?“

Míša Svobodová: „Hezký den, výsledky testů jsou celkově jen v tištěné podobě. Na web se tesy dávají minimálně. Test pečiva jsme zatím nedělali, ale určitě se k tomu v budoucnu dostaneme, děkuji mnohokrát, s pozdravem, Michaela“

de: „Co je nejpozitivnejsi na ceskem pecivu a co nejhorsi?“

Míša Svobodová: „Hezký den, problém je, že výběr pečiva není příliš velký. Samozřejmě, když zavítáte do malé pekárny nebo na fármářské trhy, seženete pečivo, které bude velmi kvalitní a lahodné. Běžně dostupné pečivo je vždy spíše zklamáním, a jak už jsme říkali, ani příliš nevydrží. Vadí mi také, že je problém sehnat vhodné celozrnné pečivo. S pozdravem, Michaela“

Jana: „Dobrý den paní Svobodová, je v pořádku, že v jedné provozovně MC CAFE společnosti Mc Donalds se informace o rozmraženém pečivu nedává přímo na cenovku, ale do prostoru ve vitriny, kde je oznámení hůře vidět, respektive je snadno přehlédnutelné? Děkuji za Vaši odpověď.“

Míša Svobodová: „Hezký den, to je složitá otázka. Vyhláška totiž neurčuje, jak přesně má být písmo, které toto označuje, velké. Uvádí ale, že musí být cedulka umístěna na viditelném místě a musí být čitelná. Záleží tedy na posouzení inspektorů, zda by považovali označení za dostatečné. S pozdravem, Michaela“

Vanessa: „Dobrý den, můžu se zeptat který supermarket má nejlepší pečivo? :)“

Míša Svobodová: „Hezký den, takovou informaci nemám. Testy jsme nedělali, nelze to tedy takto říci, s pozdravem, Michaela“

Simona ortolano: „Dobry den které je to celozrne pečivo ? Můžete poradit značku či kde koupit ?? Já jim kaiserky ale to asi jim špatně , ze ? Děkuji za odpověd přeji krásný den“

Míša Svobodová: „Hezký den, psala jsem již v minulé odpovědi, že celozrnné pečivo téměř nekoupíte. V supermarketech můžete koupit jen balené celozrnné pečivo. Je to takový chleba, velmi černý, zavakuovaný, případně v klasickém plastovém sáčku.

Některý je ale pochoutkový a obsahuje více než 50 procent sacharidů, na něj si dejte pozor. Vhodné je, když má kolem 35 procent sacharidů a je celozrnný, takový chleba je vhodný na redukční dietu. A to proto, že má nízký glykemický index, hlad po něm máte tedy až za dlouho.

Jiné celozrnné pečivo v supermarketech nekoupíte. Je to tím, že takové pečivo má jiné vlastnosti, téměř nekyne a vůbec se s ním pracuje složitěji. Ve formě housky seženete celozrnné pečivo jen v malých pekárnách nebo na různých farmářských trzích. Kaiserky jsou vícezrnné, nikoliv celozrnné.

Nemají tak dobré výživové hodnoty a glykemický index je nižší (máte dříve hlad). Velmi dobrou náhradou jsou knackabroty, téměř jakékoliv. Ale to jen v případě, že chcete dostat kila dolů, pokud ne, klidně si vícezrnné pečivo dopřejte.

Ale nepřehánějte to s ním, stejně jako s celozrnným, energetická hodnota je stejně poměrně vysoká.Pokud redukujete váhu, pak si dopřejte pečivo jen k snídani, případně k obědu. Snad to takto stačí, s pozdravem, Michaela Svobodová“

Petra: „Dobrý den, je smutné, že se u nás nedá sehnat pořádné celozrnné pečivo, ale u nás se bohužel nedá sehnat více kvalitních věcí. Jen bych se chtěla zeptat. Říkala jste, že bílý rohlík našemu tělu nic nedá..

co podávat teda malým dětem do 3 let,když celozrnné pečivo není doporučováno? Respektive nevím, zda tím není myšleno, že nejsou vhodná pečiva se zrníčky, tudíž by nějaké pečivo z celozrné mouky, která je pomleta možná mohlo.

Ale je běžné dát dítěti jako první obyčejný tučný rohlík. Děkuji a přeji pěkný zbytek dne“

Míša Svobodová: „Hezký den, ano, jak říkáte, bílý rohlík představuje jen prázdné kalorie. Na druhou stranu, děti do deseti let by opravdu neměly celozrnné pečivo. Nevadí zrníčka, ale vláknina.

S tou se nedokáže dětský organismus vypořádat. Dospělému zažívacímu systému nevadí, ale u dětí by mohl způsobit zácpu nebo průjem. Dejte dítku bílé pečivo, celozrnné třeba v sedmi letech, spíše na zkoušku a třeba třikrát za týden.

s pozdravem, Michaela Svobodová“

Simona: „Já bych chtěla jen podotknout, jak bídná situace s pečivem v Čr je. Koupím si chléb, druhý den se drolí, nevonní,a třetí den je tvrdý. Rohlíky jsou gumové, menší, a bez máku. Proč to dřív bylo lepší ? Proč si supermarkety dovolí prodávat tak nekvalitní pečivo? Podvádí zákazníky. Bohužel peníze vládnou světem.“

Míša Svobodová: „Hezký den, to je právě důvod zamražování a následného rozpékání. Rozmražené pečivo nevydrží příliš dlouho, gumovatí do rána bývá tvrdé. Bohužel. Supermarkety se snaží držet cenu dole, proto je kvalita mnohdy nízká. Asi nelze očekávat, že rohlík za 0,50 koruny bude nějaký kulinářský zážitek. S pozdravem, Michaela Svobodová“

Jana: „Dobrý den, a které pečivo je lepší, když pominu čerstvé. To rozmražené nebo dopékané?? Nerozumim tomu. A nevěřím hypermarketum že to dodržují a neklamou zakaznika!!!“

Míša Svobodová: „Hezký den, jestli myslíte lepší s ohledem na výživové hodnoty, tak je to úplně stejné. Zatím inspekce nenalezla někoho, kdo by vyhlášku nedodržoval. Můžeme tedy doufat, že to tak bude i nadále. S pozdravem, Michaela Svobodová“

GI: „Sladké pečivo dopadlo lépe v testu či slané pečivo?“

Míša Svobodová: „Hezký den, test jsme nedělali, nemohu vám tedy takto odpovědět. Pokud budeme test dělat, pravděpodobně budeme porovnávat každou skupinu zvlášť.Nikoliv dohromady, s pozdravem, Michaela Svobodová“

  1. sonax: „Jak dopadly v testování parlíky?“
  2. Míša Svobodová: „Hezký den, omlouvám se, ale nějak jsme si špatně s produkcí domluvili, informace o tom, že jsme dělali test, není správná. Omlouvám se a přeji krásný den, S pozdravem Michaela Svobodová“
  3. Vanessa: „Dobrý den, můžu se zeptat který supermarket má nejlepší pečivo? :)“

Míša Svobodová: „Hezký den, to opravdu nemohu říci,takový test jsme nedělali. Ale pro dobrý výběr se dívejte na nabídku, na to, kolik čerstvého pečiva supermarket nabízí. S pozdravem, Michaela Svobodová“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector