Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší

Jste ve stresu? Dejte si čokoládu na nervy! Známé doporučení není jen „babskou“ radou, ale odsouhlasili by vám jej i mnozí vědci. Čokoláda, potažmo kakao, totiž podle mnoha odborných výzkumů skutečně lidskému tělu prospívá. Není ovšem čokoláda jako čokoláda.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Je smutné, co se dnes vydává za čokoládu a lidé to kupují, protože je to sladké. Zrovna teď jsem koukal, Studentská pečeť hořká obsahuje 50% cukru.
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší A co má být? Cukr je normální složkou čokolády už několik set let.
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Jenže některé „čokolády“ vypadají, že je kakao složka cukru. Když je cukr uveden na prvním místě, tak to vypovídá co je hlavní složka (což je uvedeno v článku)
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Samozřejmě, ale to nedělá čokoládu míň kvalitní. Prostě je to jenom jiný typ čokolády, to je celé. Kvalitní mléčná čokoláda má v sobě hodně cukru už od jejího vynalezení. A ta Studentská pečeť je jenom +-60% a ještě jsou v ní kandované kousky ovoce. Do čokolád naopak nepatří třeba rostlinné tuky a nekakaové tuky obecně, to jsou pak ty „kakaové pochoutky“ za devět padesát.
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Tak především to z toho dělá míň čokoládu a víc cukr. Navíc většinou nekvalitní cukr. To už rovnou může člověk jíst kostky cukru.
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Studentská pečeť je pěkně odporna. Někdo mi to dal jako tip na jeden ze suvenýrů pro cizince…., no… musela bych se stydět.
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Obvyklé bláboly vhodné tak na Ona. Mléčná čokoláda není žádná pseudočokoláda, je to zkrátka určitý typ čokolády. A představy, že hořká čokoláda je zdravější než mléčná nebo z ní dokonce neztloustnete, vezme za své hned po pohledu na nutriční hodnoty. Je v ní méně cukru, to ano, ale to je asi tak vše. Kakao samotné je tučné a kalorické.
Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší Hmm, tak zase nic. Hořká čokoláda pro mě bohužel není mlsání. To už mně víc chutná salát.
Jen bych pridal, ze cokolada obsahuje v podstate nejvetsi mnozstvi purinu ze vsech dostupnych potravin. Zpusobuje dnu.
Nenamítám, že by výčet pozitivních vlastností čokolády neodpovídal pravdě; nicméně když se tak rozhlížím kolem sebe, bylo by vhodné propagovat jen a pouze přínosnost suchých brambor.
Chcete ostatní předávkovat solaninem?
Za mne naprostý souhlas. Sladkému se jinak vyhýbám, ale čokoládu musím každý den 🙂 Není nad kvalitní tmavou,ideál je podle tak 50-60% kakaa. Po tom se nedá ztloustnout, ale udělá velkou pohodu.
To je prostě závislost. Mám to tak stejně.
Podobné reklamní články na čokoládu se objevují pravidelně. Ale nikdo nenapíše že kedlubna nebo kysané zelí je zdravější než jakákoliv čokoláda. Protože v podnikání s kakaem se točí ohromné peníze.
Jo tak nikdo nepíš o zelí? Já našel za poslední rok hned tři články, z toho poslední zrovna včerahttps://www.idnes.cz/hobby/domov/kysane-zeli-navod-krok-za-krokem.A190114_102601_hobby-domov_bmahttps://www.idnes.cz/jenprozeny/recepty/salat-z-kysaneho-zeli-s-jablky.A191105_144518_jpz-recepty_pethttps://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/dieta-hubnuti-jidelnicek.A200115_155358_zdravi_job
Jenže já si na „zdravé “ hořké nepochutnám
No to já taky ne. On totiž vysoký obsah kakaa nevykompenzovaný tukem a cukrem dráždí žaludek, a pořádně…Jinak: proti bolesti solidně působí ta levnější, chuťově znamenitá čokoláda. To mám vyzkoušené.
A co obsah purinů? Po prvním záchvatu dny vás chuť na hořkou čokoládu přejde.
Dna je hlavně z masa a alkoholu.“Pokud jde o prevenci dny, nejenže je skutečná čokoláda považována za „zázračnou potravinu“, která může pomoci potlačit zánět, ale co je nejlepší zpráva ze všech, slouží jako zdravá „komfortní potravina“, která vám pomůže překonat nesnesitelné bolesti během záchvatů akutní dny.Zdroj: https://medulan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=545586″
Opravdu? Kakaovy prasek obsahuje 1900 jednotek purinu na kilo. Druha nejhorsi vec na dnu je teleci brzlik a ten ma 490 jednotek na kilo. Cokolada tedy s prehledem vede. Muzete mi verit, kdyz jsem prestal jist cokoladu a nic jineho jsem neomezil, dna zmizela – potvrzeno rozbory z revmatologickeho ustavu.
A kolik kilo kakaa za týden sníte?
Někteří dost na to, aby se ty puriny vyrovnaly purinům z masa
V dobe sve nejvetsi zavislosti na cokolade jsem snedl 2x100g denne. 50% cokolady. Osm let cokoladu nejim a tak 5 let me to ani nelaka 🙂
takze 95% cokolada je zdrava? a co nutricni hodnoty? to je jako by jste tvrdili, ze sacek chipsu vlastne tak moc nezdravy neni, prtotoze 70% obsahu, je zdravi neskodny vzduch a jen 30% zbytku obsahu je olej a skrob.
Ono to bude tím, že jak se lidi (rozuměj: ženský) nudí před čumbendou, tak slupnou tabulku jako nic.
https://www.idnes.cz/technet/veda/cokolada-hubnuti-socialni-experiment-falesna-studie.A160224_161048_veda_pka
Dobrá paměť!

Je čokoláda dobrá na hubnutí?

Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší

Nedávná studie provedená v britské nemocnici zjistila, že konzumace 100 g mléčné čokolády, buď jako první věc ráno nebo jako poslední věc před spaním, nezpůsobila žádný přírůstek na hmotnosti. Ve skutečnosti může konzumace mléčné čokolády v ranních hodinách skutečně pomoci spalovat tělesný tuk a snižovat hladinu cukru v krvi. Zde v tomto článku je to, co víme o studii a jejích výsledcích.

Může čokoláda pomoci spalovat tuk?

Vědci z nemocnice Brigham spojili své síly s vědci na univerzitě v Murcii ve Španělsku, aby zjistili, zda změna denní doby, kdy jíte čokoládu, má nějaký zvláštní účinek na tělo.

Jejich výzkum se zaměřil na 19 postmenopauzálních žen, které přidaly 100 g čokolády do svého jídelníčku buď ráno, přibližně do hodiny po probuzení, nebo večer, přibližně hodiny před spaním.

Poté porovnali jakýkoli přírůstek hmotnosti na konci studie se ženami, které neměly žádný příjem čokolády.

Jaký výsledek přinesla studie?

Vědci zjistili, že ani ranní, ani noční příjem nevedl k přibírání na váze, a došli k závěru, že v některých případech může vysoký příjem čokolády po ránu tělu pomoci spalovat tuky a snižovat hladinu glukózy v krvi. Byl také nalezen, pozitivní účinek večerní čokolády na následující den, změnil odpočinkový i cvičební metabolismus.

Bylo také zjištěno, že ranní i večerní čokoláda snižuje hlad a chuť na sladké, což také mohlo přispět k omezenému přírůstku na hmotnosti. Jeden z hlavních výzkumníků, Dr.

Frank Sheer, řekl o výsledcích: „Naše zjištění zdůrazňují, že nejen co, ale také kdy jíme, může ovlivnit fyziologické mechanismy zapojené do regulace tělesné hmotnosti”.

Jedním omezením však je, že nemocniční zpráva o studii nespecifikovala časový rámec, takže si nejsme jisti, na jak dlouho ženy změnily dietu.

Zázračná čokoláda – čokoholici z ní hubnou a jsou i chytřejší

Závěr

Takže příště, až budete mít v 8 hodin chuť na čokoládu, jezte! Naše touhy jsou obvykle z nějakého důvodu, ať už jde o zdraví našeho těla nebo naší mysli. Ať je to cokoli, trocha čokolády nikdy nikomu neublížila, a pokud je tato studie k něčemu, ve skutečnosti by nám mohla prospět.

Vyzkoušejte třeba hořkou čokoládu, s vysokým obsahem kakaa, která má několik pozitivní účinků na naše zdraví. Neměli byste se nijak omezovat a kousek čokolády, ještě nikoho nezabil. Někdy v dietě musíte udělat krok jinam, pokud jste se dostali do bodu, kdy vaše váha stojí na místě. Udělat něco, co není přesně dané ve vašem jídelníčku může perfektně nakopnout váš metabolismu.

Budete mít zájem:  Chřest – dobrota pro zdraví a věčné mládí

Dodá vám pozitivní náladu a na nějaký čas vám naplní vaše chuťové pohárky, takže z celkového psychického hlediska, to může být prospěšné, nehledě na to, že čokoláda má v sobě mnoho zázračných látek. Takže, abychom to shrnuli, dopřejte si jednou za čas kousek čokolády. Vaší dietu může znovu skvěle rozjet a tím vás posune ve vašem cíli o něco dále. Vybírejte pouze kvalitní čokolády.

Některé fitness čokolády mají i v sobě mnoho bílkovin, takže vlastně tím zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Vyzkoušené dámské legíny můžete v případě nesednoucí velikosti či materiálu vrátit do našeho obchodu zpět.

100% čokoláda pro absolutní čokoholiky

100% KAKAA PRO ABSOLUTNÍ ZÁŽITEK Žádný cukr, žádné mléko, žádný lepek, žádná sója. 100% přírodní pro absolutní čokoholiky.

90+% KAKAA PRO MAXIMÁLNÍ ZÁŽITEK

Pro ty, kteří si netroufají jít až do stovky (a není se zač stydět).

#ShowMore#

CO JE VLASTNĚ 100% ČOKOLÁDA

Kladete si otázku, jak je možné, že vlastně drží pohromadě? Vždyť je to jen kakao, tak to musí být prášek, nebo ne? Kdepak. Čokoláda se 100 % kakaa jednoduše neobsahuje cukr. Vše, co obsahuje, pochází z kakaových bobů. Kakaové boby jsou velmi tučné. Obsahují 50 % kakaového másla.

Ale je to podobně jako u avokáda, kakaové máslo je velmi zdravý rostlinný tuk a v čisté formě je bílé. Druhých 50 % kakaového bobu připadá na kakaové pevné látky (ta „hnědá část“). Při zpracování čokolády se kakaová hmota (ta „hnědá část“) a kakaové máslo většinou oddělí.

A pak se později znovu spojí, ale už většinou v jiném poměru a s dalšími přísadami (cukr, mléko, ingredience). Záleží na výrobci a receptuře. V kakau (prášku) je jen cca 20 % kakaového másla, někdy i méně. Ve 100% čokoládě je většinou ponechán původní poměr 50:50. A proto může mít tvar tabulky.

A zde je i odpověď na další častou otázku:

JAK TO, ŽE MÁ 100% ČOKOLÁDA 50 % TUKU?

Odpověď už znáte. Těch 50 % je kakaové máslo, součást kakaového bobu. A je to tuk, kterého se nemusíme bát. Používá se často ve farmacii a kosmetice. Ale samozřejmě, všeho s mírou.

DÁ SE 100% ČOKOLÁDA VŮBEC JÍST?

Když je vyrobena z kvalitních kakaových bobů zkušenými čokolatiéry, je 100% čokoláda lepší volbou než jakákoli čokoláda bez cukru. Obsahuje pouze jednu složku a neobsahuje žádné chemické přísady.

Zákazníci se ale obvykle bojí její chuti. Mají sklon vidět 100% kakaovou čokoládu spíše jako trest než potěšení. Za spoustu peněz si koupí kakao v tabulce, které nebudou moci pozřít.

A to je velká výzva pro čokolatiéry.

JAK UDĚLAT 100% ČOKOLÁDU PŘÍJEMNOU?

Protože plná chuti bude vždy, to je jisté. Jisté není, jak moc nám ta intenzita bude příjemná. Ale výrobce může ovlivnit:

1. JemnostPřidáním kakaového másla. Procento kakaa zůstává stejné, ladí se jen poměr mezi kakaovou hmotou a kakaovým máslem. Čokoláda tak má jemnější texturu. Tento postup se používá u všech čokolád, u té 100% jde ale o důležitou techniku.

2. KřupavostČást zákazníků touží po skutečně absolutním kakaovém zážitku. Chápete, že 100 % může nestačit??? Ale vynalézaví čokolatiéři si poradí se vším. Takže jak umocníte vjem ze 100% čokolády? Přidáte kousky kakaových bobů. Je to samozřejmě čisté kakao, ale dodá čokoládě „to něco navíc“.

3. ChuťČokoláda má sama o sobě spoustu variací chutí (bez přidání jakýchkoli ingrediencí). Podobně jako víno, i ona přejímá chutě a vůně půdy a ty se rozvíjí kvalitou jejího zpracování. V čokoládě tak můžeme pocítit chuť ovocnou, květinovou, kořenitou, zemitou, ořechovou a mnoho dalších.

100% čokoláda vyrobená skutečnými čokoládovými mistry nemá nikdy plochou nebo nevýraznou chuť. Je to proto, že kupují nejlepší kakaové boby na trhu a umějí se skvěle zpracovat.

Ty pak dávají čokoládě pozoruhodnou chuť i bez přídavku cukru. Kvalitně vyrobená čokoláda s vysokým obsahem kakaa není hořká. Její chuť je intenzivní.

Nepříjemná hořkost, která bývá hořkým čokoládám připisovaná, je dědictví setkání s čokoládami z méně kvalitní výroby.

Víte, že vysokoprocentní čokoládě se správně neříká hořká? Je jednoduše tmavá.

Zázračná čokoláda! Zhubnete s ní a zbaví vás vrásek

S čokoládou zhubnete

Ačkoliv to nemusí být zřejmé, čokoláda je skvělou volbou při dietě. Poslední výsledky výzkumů naznačují, že pojídání čokolády by vám skutečně mohlo pomoci udržet si štíhlou postavu.

Studie provedená na kalifornské univerzitě potvrdila, že čokoláda skutečně zrychluje metabolismus. Výsledky naznačují, že kvalitní čokoláda může být nejen nekalorická, ale může také pomoci při hubnutí.

Vědci zjistili, že dospělí, kteří konzumují čokoládu pravidelně, mají nižší BMI než ti, kteří jí nejedí.

Díky čokoládě budete chytřejší

Chystáte se na zkoušku či pohovor? Zvyšte si své IQ a dopřejte svým chuťovým buňkám svačinu v podobě několika čtverečků čokolády.

Hořká čokoláda je bohatá na flavonoidy, které mohou zlepšit vaše kognitivní schopnosti tím, že přispějí k vytváření nových neuronů v mozku a zlepšení jejich schopnosti tvořit nové vzpomínky, stejně jako zlepšit průtok krve do mozku.

Jedna studie dospělých žen zjistila, že při podávání čokoládových nápojů bohatých na flavonoidy, vzrostl během dvou hodin průtok krve do mozku účastníků a ti tak podstatně lépe plnili zadané úkoly.

Dodá vám energii

Čokoláda nabízí nejen mnoho úžasných zdravotních výhod, je také skvělým rychlým občerstvení, takže vám může pomoci rychle dodat energii během tréninků.

Čokoláda obsahuje velké množství chemikálií, které vám rychle dodají potřebnou energii, včetně theobrominu (stimulantu, který se nachází v mnoha populárních energetických nápojích) a kofeinu.

Navíc, čokoláda je skvělým zdrojem hořčíku a chrómu, které oba hrají roli v produkci energie. Už několik čtverečků čokolády v odpoledních hodinách, nebo před tréninkem, vám pomůže udržet si výkonost pod kontrolou.

Vědci zjistili, že dospělí, kteří konzumují čokoládu pravidelně, mají nižší BMI než ti, kteří jí nejedí.

Autor: Shutterstock.com

Zabraňuje tvorbě vrásek

Antioxidanty, nacházející se v ovoci a zelenině, účinně pomáhají v boji s volnými radikály, které mohou vést ke vzniku vrásek. Naštěstí však existuje ještě chutnější způsob, jak se nevzhledných rýh zbavit.

Výzkum naznačil, že pokud jde o boj s volnými radikály, je čokoláda ještě zdravější než ovoce! Při testování ovocných šťáv ze „super ovoce“, jako jsou borůvky a granátové jablko, bylo prokázáno, že hořká čokoláda obsahuje podstatně větší množství antioxidantů.

Zpomaluje svalové stárnutí

Může to znít příliš dobře, než aby to byla pravda, ale vědci objevili, že už malé množství hořké čokolády vám může pomoci zlepšit výkon! Výzkumníci z Wayne State University zjistili, že rostlinná sloučenina (epikatechin) nalezená v čokoládě, stimuluje stejnou svalovou odezvu jako intenzivní cvičení. Sladká pochoutka tak může přispět ke zpomalení stárnutí svalů. Netvrdíme, že byste měli vyměnit své tréninky za čokoládu, ale určitě je to dobrý důvod dopřát si po čase stráveném v posilovně několika čtverečků své oblíbené čokolády!

Koupel v čokoládě je doplněna mlsáním pravých pralinek

Autor: sleviste.cz

Prodlužuje život

Jeanne Louise Calment – prokazatelně nejstarší lidská bytost – se dožila 122 let a 164 dnů. Za své dobré zdraví údajně vděčila pravidelné konzumaci čokolády. Teď vědci zjistili, že na jejím tvrzení, že čokoláda prodlužuje život, skutečně něco je.

Kakaové boby obsahují antioxidanty, které účinně pomáhají bojovat s nemocemi a snižují riziko srdečních onemocnění – největšího zabijáka v moderním světě.

Američtí vědci publikovali v časopise British Medical Journal studii, která dokazuje, že čokoláda může snížit riziko srdečního onemocnění o více než třetinu.

Zlepšuje náladu

Pokud jste někdy sáhli po čokoládě, když jste měli špatnou náladu, udělali jste dobře. Čokoláda totiž obsahuje velké množství chemických látek zvyšujících dobrou náladu.

Studie publikovaná ve vědeckém časopise dokazuje, že konzumace čokolády může dokonce pomoci zmírnit příznaky deprese.

To vše díky vysokému obsahu hořčíku, který pomáhá relaxovat, ale především díky anandamidu, což je neurotransmiter, který může pomoci regulovat náladu, a fenyletylaminu, která zvedá hladinu endorfinů v těle.

Šest zdravých důvodů jezení tmavé čokolády

Čokoláda může být velmi zdravá a velmi prospěšná pro vaše zdraví. Důležitý je podíl kakaa v ní.

Nejlepší je při kupování čokolády sledovat její složení. Pokud obsahuje čokoláda nejméně 70 procent kakaa a není sladší než hořčí. Čím více je čokoláda hořčí, tím je to lepší.

Pokud hovoříme o sladké čokoládě, jde v podstatě jen o něco s přídavkem mléka a rafinovaného cukru, případně ještě horší – kukuřičného sirupu.

Zázračné kakao

Surový kakaový prášek nebo kakaová zrna jsou výborné antiodidanty. Chrání naše tělo před poškozením buněk.

Optimálním řešením pro naše tělo by byla pravidelná denní konzumace 6 – 10 gramů hořké čokolády.

Šest zdravých důvodů konzumace tmavé čokolády

Tmavá čokoláda snižuje krevní tlak

Zmenšuje ucpání tepen a tím snižuje riziko srdečních a mozkových příhod. Svým obsahem hořčíku také přispívá k našemu zdraví, protože většina lidí trpí jeho nedostatkem.

Čtěte: Pravda o hořké čokoládě – zdravá nebo?

Další z nedávných výzkumů hovoří o tom, že tmavá čokoláda dokáže snížit riziko onemocnění srdce až o jednu třetinu. Vědci dokonce tvrdí, že vůně čokolády působí preventivně proti nachlazení.

Zlepšuje metabolismus

Tmavá čokoláda (nejméně 70 procent kakaa) inhibuje problémy krevního cukru a pomáhá při prevenci proti cukrovce a obezitě.

Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

Kakaové polyfenovy z tmavé čokolády snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Toto zjištění bylo publikováno ve studii ve španělsku a zveřejněny v časopise Molecular nutrition.

Zlepšuje náladu

Obsah serotoninu a endorfinu v čokoládě působí jako přírodní antidepresivum. Zároveň se zvyšuje jejich produkce. Dokázali to už několik publikované studie.

Zdravé tuky

Tuk v čokoládě je kyselina olejová, mastná kyselina, kterou najdeme v olivovém oleji. Ten pomáhá předcházet onemocněním srdce a podporuje antioxidační činnost. Z dalších zdravých tuků v kakaovníku zmíníme ještě kyselinu palmitovou a kyselinu stearovou.

Mozek pracuje lépe

Podle analýzy nottinghamského profesora Iana MacDonalda vykazovaly lidé, kteří vypili kakaové nápoje lepší činnost mozku.

Čtěte: Zázračná čokoláda, čokoholici z ní hubnou a jsou chytřejší

Abychom nezapomněli, čokoláda pomáhá i ženám při PMS. Určitě tuto výhodu znáte, proto píšeme jen o šesti výhodách, i když ve skutečnosti by jich mohlo být více.

Věděli jste že?

slovo čokoláda má původ v jazyce nahuatl, původních obyvatel středního Mexika, kde se kakaovník pěstoval již před více než třemi tisíciletími?
při výrobě čokolády se používají tři hlavní typy kakaových zrn. Nejvzácnější z nich jsou zrna Criollo. Pouze 10 procent z čokolády se vyrábí právě z těchto zrn.

Čtěte: Dobrá zpráva – Čokoláda light

i60.cz: Závislost na čokoládě. Nebezpečí nebo nesmysl?

Ilustrační foto: pixabay.com

Psychologové používají výraz emoční jedlíci. Označují tak lidi, kteří sahají po jídle jako po prostředku proti špatné náladě. Emoční jedlíci se samozřejmě vyskytují pouze v zemích, kde je dobře, kde už jídlo není nutností k zahnání hladu.

Tam, kde bylo jídlo povýšeno na náboženství a kde většina společnosti přemýšlí nad tím, co do svých zhýčkaných bříšek ještě vložit. S výrazem emoční jedlíci tedy hodně souvisí výraz čokoholici. Tak se označují lidé, kteří si dopřávají hodně čokolády a výrobků z ní.

Ale především ti, kteří tvrdí, že jinak nemohou, že bez čokolády se nedá žít, zkrátka, že jsou na ní závislí podobně jako alkoholici na alkoholu.

A teď se vědci přou, zda je něco takového vůbec možné nebo jde jen o snahu omluvit sami před sebou a před svým okolím, že se ládujeme sladkým, přestože víme, že to našemu zdraví neprospívá.

„Lékařka mě několikrát upozornila, že mám nadváhu. Když jsem jí na to řekla, že si nemůžu pomoct, ale jsem závislá na čokoládě, nevybíravě mě sjela.

Řekla, že závislost na čokoládě neexistuje, že je to jen výmysl zhýčkaných lidí, kteří neumí držet v jídle disciplínu. Dost mě tím naštvala, ale pak jsem nad tím začala přemýšlet,“ říká třiašedesátiletá Irena.

Denně snědla i tabulku čokolády, stávalo se, že si dopřála i bonboniéru na jedno posezení u televize. „Prostě jsem si svou nezřízenost zdůvodňovala tím, že jde o závislost. Ale pak jsem si řekla, že i kdyby, tak závislostí se jde zbavit.

Podařilo se mi touhu po čokoládě potlačit, mimo jiné tím, že jsem přešla na kvalitnější, hořkou a té stačí jen malý kousek. Když si jí dám víc, je mi špatně a to je dobře,“ vysvětluje se smíchem.  

Čokoláda jako odměna   „Čokoládu máme často spojenu s dětstvím, kdy jsme s ní mnohdy byli odměňováni, ať už za dobré chování nebo dobré výsledky ve škole. Když jsme si rozbili koleno, maminka nás chtěla utěšit čokoládou.

Mnozí z nás tento vzorec chování převzali a uplatňují ho i v dospělosti,“ říká Jana Doležalová, která působí jako poradkyně v oblasti osobního rozvoje. „Čokoláda je pro mnohé taková kamarádka utěšitelka,“ dodává.

Zkrátka, neexistuje žádná vědecká studie, která by prokázala, že na čokoládě může vzniknout závislost jako na drogách vyžadující odbornou léčbu. Na druhé straně je prokázáno, že čokoláda obsahuje látky, u kterých se dá o jisté formě závislosti mluvit.

Jenže v tak malém množství a v takové kombinaci, že se vědci zdráhají označit čokoládu za návykovou látku jako celek.

Čokoláda obsahuje theobromin a tryptofan, které podle různých výzkumů mají vliv na hladinu serotoninu v mozku. A tomu se říká hormon štěstí. Tedy látka, která vyvolává pocity spokojenosti, pohody.

Někteří vědci se tedy přiklánějí k vysvětlení, že právě proto je nám chvíli dobře, když si dáme čokoládu.

Samozřejmě jen do momentu, než když začneme přemýšlet nad tím, že jsme si ji dát neměli, protože naše předsevzetí hubnout a jíst zdravě je v tu ránu v háji.  

Myši a čokoláda   V laboratořích Michiganské univerzity proběhl pokus, jehož výsledky zveřejnil časopis Current Biology. Vědci tam začali dávat čokoládu pokusným laboratorním krysám. „Chutnala jim, takže ji začaly hltat a v jejich mozku zároveň stoupla koncentrace enkefalinu o sto padesát procent,“ uvedla ve zprávě Alexandra Di Feliceanto, která výzkumný tým vedla. 

Enkefalin je látka uložena v mozku a míše. Když krysy čokoládu přestaly dostávat, koncentrace enkefalinu se během čtyřiceti minut vrátila k původním, normálním hodnotám.

Vědci tedy došli k závěru, že u krys čokoláda skutečně působila na hormon, který dává tělu pokyn, aby po něčem toužilo, aby se toho snažilo sníst co nejvíce a co nejrychleji.

Další tým vědců z neurologického institutu v San Diegu zase přišel s objevem, že čokoláda dokonce obsahuje látky podobné THC, které obsahuje konopí. Zároveň však upozornili, že aby mohla vyvolat stejně euforické pocity jako kouření marihuany, musel by jí člověk sníst obrovské množství.

Takže jsme zase na začátku. Množství látek, které by dokázalo v člověku i při velké konzumaci vyvolat skutečnou závislost vyžadující odvykací léčbu, v čokoládě nalezeno zatím nikdy nebylo.

Naše řeči, že jsme na čokoládě závislí, jsou jen výmluvou. Nepřiznáním si faktu, že čokoláda je zkrátka proklatě dobrá a proto na ni máme chuť.

Je tedy jen na nás, jestli si dáme pár čtverečků odpoledne nebo každý večer slupneme bonboniéru nebo celou tabulku. Fakt je to jen na nás, přiznejme si to.

Hodnocení: (5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

S čokoládou budete chytřejší i zdravější. Pravda, nebo mýtus?

Máte rádi čokoládu? Pak vás jistě potěší jakákoli studie, která potvrzuje, jak blahodárné účinky na nás tahle surovina má… Je příjemné slyšet, že konzumací čokolády nehřešíme, ale naopak posilujeme své zdraví či intelekt, ale upřímně, opravdu tomu věříte?

Web britského Guardianu nedávno zveřejnil seznam několika kontroverzních studií a poznatků, které o čokoládě existují, a které všechny její milovníky dozajista potěšily, podle serveru většinou ale jen proto, že si je neprostudovali pořádně… Na co bychom si tedy v souvislosti s čokoládou a skvěle znějícími zprávami o její prospěšnosti měli dát pozor?

S čokoládou budete chytřejší…

Přesně tohle vyplývá po prvním přečtení z nedávno zveřejněných výsledků americké studie provedené na vzorku jednoho tisíce respondentů. Pravidelné pojídání hnědé pochoutky má zlepšovat mimo jiné naše kognitivní funkce, jako jsou paměť, koncentrace nebo rychlost myšlení.

Konkrétně se tato studie, která začala už v 70. letech, zabývala tím, jaký je vztah mezi naším krevním tlakem a mozkovou aktivitou. O skoro 40 let později vědce napadlo, zahnout do dalšího kola výzkumu i otázky na to, čím se lidé, kteří se studie účastní, živí. A vyšlo jim, že lidé, kteří vykázali lepší kognitivní funkce, jedli čokoládu alespoň jednou týdně.

Čte se to dobře, že? Guardian ale upozorňuje na to, že když se do studie zahloubáte pozorněji, zjistíte, že její závěry jsou poněkud vágní a nelze s jistotou říct, jestli čokoláda na vyšší intelekt nějaký vliv má, nebo jestli ji chytří lidé prostě jen mají (také) rádi, cituje Guardian dokonce jednoho z autorů výzkumu.

Čtěte také: Prosím, ano, v pořádku. Jestli se chcete naučit znakový jazyk, sáhněte po čokoládě

…a hubenější

Další příklad, který web uvádí, je zhruba rok stará informace, která tvrdila, že lidé, kteří drželi nízkosachardovou dietu, hubli o 10 procent rychleji, pokud konzumovali každý den tabulku čokolády. Dobrá ukázka toho, že k médiím musíte přistupovat kriticky, píše k tomu Guardian.

Proč? Za výzkumem totiž stál mimo jiných i novinář John Bohannon, což samo o sobě není příliš vědecké, který se svým týmem sledoval tolik faktorů že všem, jak Bohannom později přiznal, bylo jasné, že nějaký pozitivní efekt se – díky šťastné náhodě – tak jako tak objeví. A měli pravdu, lidé, kteří měli ve svém hubnoucím režimu i čokoládu hubli rychleji, než ti, co ji tam neměli. Co skutečně ale mělo na redukci jejich váhy zásadní vliv, se říct nedá…

Ochrání vás před infarktem a mrtvicí

Na tohle téma existuje opravdu velké množství, když se zamyslíte, určitě i vám dojde, že jste tohle tvrzení už párkrát slyšeli. O co se ale opírá?

Podle Guardianu byla jednou z nejslibnějších studií na toto téma ta, kterou v roce 2012 provedli ve Švédsku na vzorku skoro 40 000 mužů. Vyšlo z ní, že výskyt mrtvice u mužů ve středním a vyšším věku byl o 17 procent nižší, když jedli větší množství čokolády.

Jenže, jsou tyhle výsledky skutečně statisticky průkazné a je skutečně velká konzumace čokolády, která v mnoha úpravách obsahuje také značné množství cukrů a tuků to pravé, co bychom měli doporučovat, ptají se britští novináři.

Čtěte také: Čokoláda, v jakémkoli tvaru chcete. To je sladký byznys Jindřicha Fikara

Budete výkonnější

A v neposlední řadě je také potřeba dávat si pozor, kdo se populárních studií účastní. Tady jako příklad poslouží studie University of California, z níž vyšlo, že konzumace čokolády nás vybudí k lepším fyzickým výkonům.

 Studie se podrobněji věnuje jedné ze složek hořké čokolády, kterou je epikatechin neboli vitamin P. Ten zlepšoval výkonnost myší, když běhaly na páse.

Odborníci se domnívají, že tento významný antioxidant má stejný účinek i na lidi.

Ano, myši jsou pravidelnou součástí například procesu testování nových léků, zcela automaticky říct, že to, co zabírá na ně, zabere i u lidí, ale nelze, varuje Guardian. A i kdyby to šlo, je třeba prý dodat, že množství epikatechinu, které bychom potřebovali, se rovná asi půlce čtverečku čokolády – a hlavně – té hořké, přidávání mléka totiž tuhle složku kakaa ničí.

Čímž se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, co byste si měli o čokoládě pamatovat, pokud budete v její blahodárné účinky věřit, tak jezte jen tu kvalitní a co nejvíce procentní, jakékoliv jiné varianty v sobě obsahují spoustu přidaných cukrů a tuků a ty spolehlivě všechny případné benefity pravé čokolády zabíjí. A až se vám do rukou dostane další zpráva o tom, jak je čokoláda dobrá, zkuste si také dohledat, z čeho přesně vychází.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector