Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Zdroj: Saga.co.uk

Zdravá cibule: co jste o ní netušili Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Každá hospodyňka má v kuchyni cibuli a málokterá ji denně nepoužívá při vaření. Je to jedna z nejzákladnějších surovin, bez kterých bychom si jídlo nedokázali představit. U mnoha pokrmů tvoří základ, barvu nebo chuť.

GALERIECibule

Cibule pochází z Asie a obohacuje náš jídelníček už mnoho tisíc let. Zmínky o ní jsou totiž už v bibli nebo na papyrusových svitcích ze starověkého Egypta.

Snad každý zná cibuli žlutou, neboli kuchyňskou, kterou běžně používá k přípravě nejrůznějších jídel, ale ne každý ví, že existují i jiné – neméně dobré – druhy cibule. Ty mohou ukázat vašim pokrmům nový směr i chuť.

Žlutá cibule

Tvoří základ do guláše i jiných omáček. Přidává se do vývaru i do krémových polévek. Syrová je skvělá třeba ve vajíčkové pomazánce, bramborovém salátu nebo na tlačence či utopencích.

Jarní cibulka

V kuchyni můžete využít jak její zelenou nať, tak bílou cibulku. Nejlépe chutná syrová, ale lze ji i jemně orestovat. Pokud ji nasekáte nadrobno a přimícháte do tvarohové pomazánky, míchaných vajíček nebo jí posypete brambory, vaše jídlo tím povýšíte na delikátní zážitek.

Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Mohlo by Vás zajímat:

Sezóna medvědího česneku se hlásí o slovo: Proč milovat tento elixír mládí a zdraví?

Červená cibule

Díky své nasládlé chuti se dokonale hodí do salátů, k tataráku nebo třeba pod zelené fazolky. Pokud ji podusíte s červeným vínem, cukrem a vinným octem, získáte dokonalou cibulovou marmeládu. Ta se skvěle hodí k sýrům, steakům, burgerům nebo paštikám.

Šalotka

Poslední sestrou v rodině cibulí je šalotka. Kuchaři ji považují za takovou jemnější variantu klasické žluté cibule, tudíž si ji oblíbí každý, pro koho je kuchyňská cibule příliš výrazná nebo štiplavá. Používá se do jemných krémových omáček francouzského typu, k tataráku s křepelčím vajíčkem nebo do zeleninových omáček na těstoviny.

Vy versus cibule

Cibuli přelijte horkou vodou a pak zchlaďte, nebude pak mít tak štiplavou chuť. Stejný efekt bude mít i to, pokud ji osolíte, opláchnete a usušíte.

Máte chřipku a jste nachlazení? Rozmixujte cibuli s medem a uvidíte, že za pár dní budete fit.

Pokud přidáváte syrovou cibuli do bramborového salátu, poduste ji na trošce vody. Nebude kvasit a salát vám tak vydrží déle čerstvý.

Při krájení cibule se uvolňuje látka vyvolávající slzení, abyste slzení předešli, před krájením cibuli namočte.

Cibule by měla být vždy na omak tvrdá a mít neporušenou slupku. Obsahuje vitamín C a alicin – přírodní antibiotikum.

GALERIECibule

Rozpulte červenou cibuli a masírujte s ní celý krk. Jde o hotový zázrak pro štítnou žlázu a celé tělo, naprosto válcuje tu žlutou

Několik skutečností o červené cibuli, které jste možná nevěděli. Co vše obsahuje a proč byste ji měli konzumovat častěji.

Až příště uvidíte červenou cibuli, vzpomeňte si na její účinky. Jedná se totiž o antibakteriální poklad, což ví každá správná babička. Existuje jí více druhů, přičemž každá má pozitivní účinky na zdraví.

Cibule dokáže zabít choroboplodné zárodky a snižuje množství špatných bakterií ve vašem těle a dokonce i na kůži.

Navíc obsahuje velké množství antioxidantů, flavonoidů, vitamínů a minerálů, které napomáhají mimo jiné i předcházet stárnutí.

Hotový zázrak pro štítnou žlázu

Když se řekne cibule, možná se vám vybaví štípání a slzení očí při jejím krájení. Přírodní sloučeniny v cibuli ale nejenže způsobují pláč, ale také významnou mírou prospívají našemu zdraví.

Antioxidanty v ní obsažené zpomalují proces stárnutí a snižují riziko onemocnění štítné žlázy. Když budete třeba červenou cibuli konzumovat dostatečně často, jistě uvidíte pozitivní výsledky.

Červená cibule totiž čistí krev a kvercetin v ní obsažení snižuje riziko infekcí. 

Zdravá cibule: co jste o ní netušili
iZdroj fotografie: Pexels

Dokáže také snižovat krevní tlak, což ulevuje rovněž i vaší štítné žláze. Pro tu je červená cibule doslova poklad. Nejenom že její konzumace snižuje riziko onemocnění štítné žlázy, ale dokáže pomoci s její rovnováhou.

Pro použití cibule k ozdravení štítné žlázy rozkrojte červenou cibuli napůl a masírujte s ní celý krk. Poté šťávu z cibule nechte přes noc na krku působit a umyjte až následující ráno.

Činnost štítné žlázy podpoří jak samotná masáž, tak i šťáva z cibule. 

Cibule působí na lidské tělo i psychiku

Ve výzkumech ohledně obsahu antioxidantů v jednotlivých druzích cibulí jasně vítězí ta červená. Obsahuje totiž antokyany, které významně napomáhají našemu zdraví.

Cibule krom antokyanů a flavonoidů obsahuje také důležité vitamíny a minerály, jako je vitamin C, mangan, biotin, měď, fosfor, kyselina listová, vitamin B6 či vlánkninu.

Rovněž stojí za zmínku i vynikající kvalita a množství bílkovin, obsažených v jedné cibuli. 

Zdravá cibule: co jste o ní netušili
iZdroj fotografie: Pexels

Její konzumace působí také na psychiku. Díky již zmíněným flavonoidům totiž snižuje riziko deprese a zlepšuje náladu. To je mimo jiné podpořené také již zmíněným účinkem na štítnou žlázu.

Z cibule se dá vyrobit spousta lahodných jídel. Jen stěží by bez ní šly upéct výpečky, ale neobejdou se bez ní ani saláty, dresinky, či pomazánky.

S chutí si ji můžete nakrájet na kolečka a dát na chleba s máslem a solí.

Zdroj: LivHealth

Co jste o cibuli ještě nevěděli

06.03.2014 21:45

Přemýšleli jste někdy, proč některé recepty vyžadují jiný druh cibule? Proč ji nenahradit nějakou jinou? Jde to vůbec?

Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Bez cibule si téměř v kuchyni neobejdeme. Existuje ale několik druhů cibulí, neliší se mezi sebou pouze barvou a texturou, ale každá z nich má i svou specifickou chuť a vůni. Ne vždy se však dají mezi sebou nahradit.

Druhy cibulí

Cibule žlutá

Žlutá cibule je obvykle považována za univerzální cibuli, kterou i nejčastěji používáme. Žlutá cibule má své chutě v rovnováze. Vařením se stává sladkou. Španělská žlutá cibule je mnohem sladší a jemnější, než jiná žlutá cibule.

Bílá cibule

Bílá cibule má mnohem ostřejší chuť i vůni než žlutá cibule. Bílá cibule je také mnohem křehčí. Její slupky jsou mnohem tenčí. Užívat se opět může čerstvá, ale i tepelně zpracovaná.

Šalotka

Cibule šalotka je mnohem menší a jemnější cibule. Chuťově je docela sladká. Tato cibule se nakládá, dává se do sendvičů a salátů.

Červená cibule

Červená cibule je charakteristická červeným zbarvením slupek a bílým masem. Podobají se žluté cibuli, ale jsou masité a chuť není tak výrazná. I proto se nejvíce používá do salátů, sals a všude tam, kde oceníte její jemnou chuť pěkně červené zbarvení. Pozor, červená barva se v průběhu vaření vytrácí. Pokud se vám zdá syrová příliš ostrá, jednoduše ji spařte horkou vodou.

Cibule pojatá všeobecně

Syrová cibule má pálivou chuť a používá se jako příloha k pečivu a uzeninám, často s kombinací s hořčicí. Vařená figuruje hlavně v polévkách. Osmažená cibule se používá jako základ do mnoha jídel. Při loupání a krájení se uvolňuje dráždivá látka propathial S – oxid, který způsobuje slzení. Je zvláštní, že při smažení právě tuto látku vnímáme jako velice příjemné aroma.

Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Lékaři cibuli doporučují

Je totiž velkým zdrojem vitamínů, minerálů a živin. CIBULE obsahuje velké množství vody, sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku, manganu, vitamínu C, D, E, B6, 12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin.

Pomáhá proti nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokému krevnímu tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu, látky obsažené v cibuli působí bakteriostaticky a protizánětlivě. V léčitelství se doporučuje na léčbu astmatu, zánětu močového měchýře, nepravidelnou menstruaci, cukrovku, zácpu, jako obklad na bodnutí hmyzem.

Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn. V Indii se cibule užívá jako afrodiziakum. Pomáhají zpomalovat v období menopauzy vznik osteoporózy. Cibule s cukrem, či medem pomáhá léčit kašel. Cibulový čaj ve středověku používali proti moru. Pomáhá proti parazitům.

Vdechování výparů vařené cibule je pomáhá léčit usazenou rýmu anebo zánět dutin. Stimuluje tvorbu trávicích enzymů a žluče. Vařením cibule ztrácí na síle.

Účinky:

Cibulovitá zelenina obecně má na lidský organismus několik základních účinků; zahřívá ho a tedy prokrvuje, ředí krev a pomáhá tak snižovat krevní tlak stejně jako hladinu cholesterolu, pročišťuje tělo od těžkých kovů a parazitů a podporuje metabolismus bílkovin.

Také působí antisepticky a antibakteriálně a tudíž pracuje proti tvorbě kvasinek, bakterií a jiných patogenních organismů (Pitchford 2002). Cibule obsahuje hodně síry, která tvoří typicky čpavé silice až po sklizni díky rozkladu rostlinných buněk.

Takže čerstvě vykopaná cibule (nebo i česnek) vás údajně při krájení rozpláče podstatně méně než ta skladovaná. To je fígl, co?!:) No a stejně jako se člověku nad touhle zeleninou, právě díky těm silicím, zalijí oči, zbytek těla je na tom po konzumaci dost podobně.

Jak se totiž snaží té čpavosti zbavit,produkuje vodu a hlen a proto je cibule skvělým lékem třeba na dráždivý, suchý kašel (Böhmig 1993). Dále vyvolává pocení, pomáhá tlumit svědění (po bodnutí hmyzem) a otoky, podporuje tvorbu žluči a tudíž pomáhá trávit tuky (Pitchford 2002).

Vařená cibule pomáhá lépe trávit tuky v potravě, snižuje cholesterol, krevní tlak a díky své, i když varem zmírněné, čpavosti z těla vypuzuje parazity, bakterie, bacily a jiné neřády.

Budete mít zájem:  Kyselina linolová (CLA) v potravinách – na hubnutí?

Skladování cibule

Jarní cibulku a pórek se skladuje v ledničce. Jiná cibule se však skladuje při pokojové teplotě, ideálně v jedné vrstvě, v síťovce, košíčku, na suchém, tmavém a dobře větraném místě. V takovém prostředí kuchyňská cibule vydrží 3 – 4 týdny. Sladká cibule tak vydrží jen maximálně 2 týdny.

 Cibule absorbuje vůni jablek a hrušek a také nasávají vlhkost zeleniny, takže pokud ji máte cibuli uloženou u ní, zelenina bude chátrat. Sladkou cibuli můžete dát i do chladu, tam má pak životnost mnohem delší (vydrží až jeden měsíc). Pokud vám nějaká cibule nakrájená zbyde.

Zabalte ji do potravinové fólie, zvlášť od ostatních potravin a spotřebujte ji do tří dnů.

Zdroj: www.handicraft.cz

Po přečtení tohoto článku už nikdy nevyhodíte slupky od cibule

Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Považujeme je za nepotřebné, a proto je téměř každý z nás vyhazuje. Měli bychom s tím přestat, protože slupky od cibule se dají výborně použít pro zlepšení našeho zdraví.

Neplatí to však jen o slupkách od cibule. Stejně užitečné jsou například slupky od melounů, banánů či pomerančů. O těch si ale více řekneme někdy příště.

V tomto článku vám prozradíme, jak zužitkovat slupky od cibule.

Podle nejnovějších výzkumů jsou hnědá slupka a vnější vrstvy cibule nadmíru bohatým zdrojem flavonoidů, obzvláště kvercetinu. Jedná se o velmi silný antioxidant s protizánětlivými účinky.

Zdravotní přínosy slupek od cibule

Mezi hlavní zdravotní přínosy slupek od cibule patří:

  • snižování špatného LDL cholesterolu a krevního tlaku
  • potlačování alergií
  • snižování zánětů v těle
  • podpora funkce a růstu svalové hmoty
  • léčba deprese
  • podpůrná léčba některých druhů rakoviny a dalších zdravotních problémů

Proč slupky obsahují velké množství prospěšných látek

Vědci vysvětlují důvody, proč se v slupkách ukrývá větší množství prospěšných látek než v samotném plodu.

Jedná se o to, že rostliny se nemohou volně pohybovat jako například zvířata. Proto jejich vnější vrstvy produkují látky, které je chrání před parazity (více ZDE…), červy či jinými nepřáteli.

  • Je známo, že mnoho rostlin, které jsou napadeny cizorodými organismy a pod stresem, začne vylučovat různé obranné látky.
  • A právě tyto látky dokážou pomáhat i lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci.
  • Toto zdůvodnění vysvětluje, proč rostliny ve svých vnějších vrstvách koncentrují mnoho prospěšných látek, protože právě v těchto místech dochází nejčastěji k útokům.

Jak užívat slupky od cibule

Slupky sice nejsou vhodné pro přímou konzumaci, ale v nich obsažené účinné látky lze extrahovat tak, že se přidají do polévek či jídel.

Když budete příště vařit polévku, dejte do ní celou cibuli, včetně slupek. Tímto způsobem z nich dokážete získat kvercetin a další množství užitečných látek, které obsahují.

Pokud nechcete po dovaření lovit slupky z polévky, umístěte je do nějaké síťky nebo čajového sáčku a po dovaření je jednoduše vyhoďte.

Slupky od cibule si také můžete odkládat a skladovat je v papírových sáčcích.

Další použití slupek od cibule

Někteří lidé doporučují odvary z cibulových slupek aplikovat na vyrážky, akné (více ZDE…) a různé jiné kožní problémy.

Cibulové odvary se dají použít i jako prostředek pro zkrášlování.

Využívají se také na změkčování a vyhlazování vlasů. Propláchněte si jimi čerstvě umyté vlasy a nechte je přirozeně uschnout na vzduchu.

Zpracovala: Vylectese.cz

Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Zdravotní využití cibule, o kterých jste nevěděli

Cibule je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Lidé ji využívají hlavně kvůli její specifické chuti a vůni, ale většinou ani netuší, kolik dokáže vyléčit onemocnění.

Cibule má silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou účinně vyléčit i silné zvracení. V cibulích najdeme vysoký obsah antioxidantů, například quercetin, který likviduje volné radikály a podporuje naše zdraví. Kromě toho najdeme v cibuli i vysoký obsah síry, která má silné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Cibule působí velmi pozitivně i v případě respiračních onemocnění, dále pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, pomáhá při léčbě artritidy, srdečních onemocnění a vynikající je i pro diabetiky, zejména díky vysokému obsahu flavonoidů a sloučenin síry.

Představíme si nejdůležitější použití cibule:

Kašel

Oloupejte větší cibuli a rozřízněte ji napůl. Vnitřní část každé poloviny cibule pokryjte 1 lžící hnědého cukru a nechte ji takto 1 hodinu. Následně cibuli snězte. Při silném kašli užívejte tento lék dvakrát denně, vždy ½ cibule.

Zvracení

Nastrouhejte 2 cibule, jednu bílou a jednu žlutou. Nakrájenou cibuli dejte do jemné gázy a vymačkejte z ní veškerou šťávu. Následně si uvařte mátový čaj a nechte ho vychladnout. Pro zastavení zvracení vypijte 2 lžičky cibulové šťávy a po 5 minutách 2 lžičky mátového čaje. Počkejte dalších 5 minut a pokud vás zvracení nepřejde, postup opakujte. Nevolnost obvykle zmizí do 15 minut.

Horečka

Smíchejte několik tenkých cibulových plátků s trochou kokosového oleje. Tuto směs použijte pro masáž nohou. Následně na chodidlo umístěte několik cibulových plátků a zajistěte je ponožkou. Cibuli nechte působit přes noc.

Zdravá cibule: co jste o ní netušili

Tlak na hrudi

Smíchejte kokosový olej s cibulí tak, aby měla směs konzistenci pasty. Pastu naneste na hruď a zajistěte jí ručníkem a košilí. Takto chvíli zůstaňte a následně se umyjte.

Ušní infekce a bolesti ucha

Nakrájejte cibuli a umístěte ji do ponožky nebo do gázy. Následně ji umístěte na postižené místo a zajistěte obvazem nebo čepicí. Cibuli si sundejte v momentě, kdy bolest povolí.

Pořezání

Transparentní film cibulové slupky dokáže rychle zastavit středně silné krvácení. Cibule zároveň působí i jako antiseptikum na rány.

Kolika

Uvařte ve vodě malé množství nakrájené žluté cibule. Následně nechte cibuli vychladnout a přeceďte ji, aby vám zbyl jen cibulový vývar, resp. cibulový čaj. Dítěti dávejte lžičku cibulového čaje každou hodinu, dokud nepocítí úlevu. Dospělý může užívat i 2 lžičky.

Čištění vzduchu

Pokud chcete vyčistit vzduch v domě od virů a bakterií, umístěte nakrájenou cibuli na kus látky a nechte ji několik hodin působit. Vzduch v interiéru se vyčistí a vy můžete cibuli vyhodit. Ideální je takto čistit vzduch během noci.

Další použití cibule:

  • Pokud se potřete cibulovou šťávou, odradíte tak otravný hmyz
  • Vtírání cibulové šťávy do vlasů podporuje jejich růst
  • Cibulová šťáva účinně odpuzuje moli
  • Pokud budete otírat žehličku plátkem cibule, zabráníte tak její korozi
  • Pokud nastříkáte převařenou a zchlazenou cibulovou šťávu na rostliny, ochráníte je tak před škůdci
  • Pokud aplikujete cibulovou šťávu na pokožku, zabráníte tak vzniku pih

Cibule byla po staletí důvěryhodným lékem, který se osvědčil při léčbě mnoha onemocnění. Pokud vás trápí nějaké zmíněné neduhy, neváhejte cibuli použít a zajistit si tak účinný přírodní lék, které koupíte v každém obchodě.

Co se stane, když si do ucha vložíte kus cibule. Proč jste o tom nevěděli dříve? –

Máte rádi cibuli? Používáte ji často a nesmí chybět
v žádném vašem pokrmu? Věděli jste, že cibule je skvělý pomocník nejen
v kuchyni, ale také v medicíně? Přesně tak, naše babičky moc dobře
věděli, jak zázračné schopnosti cibule má. Nejen, že umí skvěle dochutit jídlo,
ale také umí léčit.

Lze z ní připravit spoustu přípravků, lze ji využít
mnoha způsoby a získat tak skvělé zdraví. Dnes si ukážeme několik metod, které
se rozhodně vyplatí znát. Ne totiž vždy budete mít doma k dispozici nějaké
konkrétní léky, nicméně budete mít cibuli, kterou dokážete mnohé zdravotní
problémy vyřešit.

Pojďte se tedy podívat, k čemu všemu je cibule dobrá a
možná budete překvapeni.

Lék našich babiček

Naše babičky moc dobře věděli, že nejlepšími léky jsou
přírodní prostředky, které dokáží léčit celou řadu onemocnění. Většina
z nich jsou mnohem účinnější než léky zakoupené v lékárně.

Každý už
se zřejmě s nějakým takovým lékem setkal, například zázvor nebo cibule, o
které si teď povíme více. Cibule je úžasný léčebný nástroj, který hojně
používaly naše babičky.

Přírodní lék, který má schopnosti léčit a hojit to, co
nemůžeme mnohdy vyléčit po dlouhou dobu.

Budete mít zájem:  Budou jezdit poutníci do Česka?

Horečka, infekce, krvácení

Cibule dokáže skvěle srazit vysokou teplotu. Mají-li děti
horečku, stačí nařezat cibulové kroužky, vložit je do jablečného octa a dát je
k uším a do ponožek dětí. Teplota rychle klesne.

S cibulí lze také snadno porazit nebezpečné infekce.
Stačí si připravit cibulovou pastu z mléka, chleba a soli. Vše smíchejte a
natřete s tím poraněné místo, které následně ovažte gázou. Nechte působit
přes 2 hodiny a poté opakujte, dokud infekce nezmizí.

Cibule dokáže zastavit krvácení, hojit drobné oděrky a
ranky. Jednoduše přiložte cibuli na ránu a ovažte ji gázou. Opakujte, dokud se
krvácení nezastaví.

Popáleniny, kašel, zima

Máte popáleninu a máte k dispozici cibuli. Rozřízněte
ji, přiložte na popálené místo a držte po 2 minuty. Přidáte-li navíc vaječný
bílek, nevzniknou ani žádné jizvy.

Na kašel je přímo ideální cibulový sirup. Stačí si dát
kousek cibule do ucha a jít spát. Šťáva se rychleji dostane do krevního oběhu a
kašel brzy zmizí.

Na pocit chladu je rovněž ideální konzumovat cibuli. Pokud
se cítíte zmrzlí nebo je vám zima, dejte si několik koleček cibule a budete se
cítit skvěle.

Migréna, jizvy, bodnutí hmyzem

Bolí vás nepříjemně uši a hlava? Neberte si zbytečně prášky
z lékárny, ale vyzkoušejte cibuli, která vám s tím snadno pomůže.
Opět stačí dát kousek cibule do ucha, a bolest se rapidně sníží. Máte-li
migrénu, proveďte to před spaním. Ráno se budete cítit rozhodně lépe.

Trápí vás nevzhledné jizvy po chirurgickém zákroku? Řízli
jste se a vznikla vám škaredá jizva? Třete pravidelně tato místa cibulí a jizvy
brzy zmizí.

Pokud vás bodla včela nebo jiný hmyz, rozkrojte cibuli a
jednou plochou ji přiložte na bodnuté místo. Sníží se otok, cibule vytáhne jed
a hojení kůže se urychlí.

Cibule a její vliv a účinky na naše zdraví

Cibule kuchyňská se řadí mezi cibulovou zeleninu a sice do čeledi amarylkovitých. Pochází nejspíše ze střední Asie. Cibuli znali již naši dávní prapředci, zmínky o ní pochází ze starověkého Egypta, Indie i Číny, rovněž se o ní dočtete v Bibli. Kromě soli byla vždy brána jako výborné koření a zejména se potom o ní hovořilo v souvislosti s přínosem pro lidské zdraví.

Reklama

Známe několik odrůd cibule, které se liší tvarem, intenzitou štiplavosti i barvou. Můžeme používat cibuli žlutou, červenou či bílou nebo například šalotku. Šalotka se vyznačuje sladkou, jemnější chutí a její cibule jsou drobnější. Bílá cibule má ostrou chuť a spolu se žlutou se nejvíce používá v teplé kuchyni.

Červená cibule je známá méně výraznou chutí, tepelným zpracováním ztrácí svou barvu. Díky slabší štiplavosti se hodí zejména do salátů. Všem známá je také jarní cibulka. Je to časně sklizená cibule, která není nijak štiplavá, je jemná a nasládlá.

Křehké zelené listy nadrobno pokrájené se hodí například na posypání obložených chlebů, vařených brambor, salátů a podobně.

Použití v teplé i studené kuchyni

Cibule je základem pro všechny omáčky, guláše, přidává se do polévek, do salsy, do zeleninových směsí, slaných koláčů, zkrátka teplou kuchyni si bez ní těžko dovedeme představit. Výborná je rovněž grilovaná s dalšími druhy zeleniny či jistě znáte smažené cibulové kroužky. Totéž platí o použití v pomazánkách či různých salátech.

Reklama

Léčivé účinky cibule

Cibule je také známá svými velice významnými léčivými účinky. Kromě jiného obsahuje látku allicin, kterou najdeme rovněž v česneku a způsobuje onu známou štiplavost. Ovšem především funguje jako přírodní antibiotikum. Kdo by neznal cibulový čaj či podávání šťávy z cibule při onemocnění horních dýchacích cest, neustávajícímu kašli a celkovému nachlazení.

Cibule je také zásobárnou mnoha vitamínů, minerálů a vody. Obsahuje vitamíny B6, B12, C, D, E, niacin, riboflavin, thiamin a karoten. Dále potom důležitý hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor, chrom, sodík, vápník, síru, mangan nebo jód. Zelené výhony cibule zase obsahují velké množství vitamínu A.

Pokud vás poštípe hmyz, můžete úporné svědění zmírnit přikládáním plátků cibule na postižená místa.

Reklama

Působí pozitivně na funkci žaludku a střev.

Účinné látky v cibuli snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků, tím pádem zabraňují ucpávání cév. Zároveň zvyšuje hladinu zdravého tuku, kterého se nám často nedostává. Pozitivně ovlivňuje hodnoty krevního tlaku a snižuje tak vznik infarktu či mrtvice.

Cibule funguje také jako preventat osteoporózy, která hrozí především ženám po menopauze. Výborně působí na stav vazů, šlach a chrupavek.

  • Přítomnost chromu v cibuli pomáhá vstřebávat cukry a tuky a tudíž má tato zelenina pozitivní účinky v rámci prevenci či léčby cukrovky nebo obezity.
  • Vysoký obsah vitamínu C v cibuli ovlivňuje v dobrém náš imunitní systém.
  • V cibuli se vyskytuje také silný antioxidant quercetin, který hraje významnou roli v prevenci a boji proti rakovině, především vaječníků, hrtanu či střev.
  • Jelikož působí cibule silně antibakteriálně a protizánětlivě, zabraňuje také vzniku žaludečních vředů.

Jak vidíte, cibule je opravdu studnice hromady velice pozitivních účinků pro naše tělo.

Nezapomeňme ji tedy konzumovat nejen v teplém stavu, přestože si cibule spoustu svých vynikajících vlastností uchová, ale také v syrovém. Některým jedincům může syrová cibule způsobovat stavy nadýmání.

Stačí potom nakrájenou cibuli spařit vroucí vodou, nechat dvě, tři minutky odstát, vodu slít a můžeme použít, jak jsme zvyklí.

Aby nám cibule vydržela v čerstvém stavu co nejdéle, musíme ji také správně skladovat. Jarní cibulku uchováváme běžně v ledničce. Klasická cibule vydrží při pokojové teplotě až měsíc, pokud ji budeme uchovávat v suchu, temnu a na pravidelně větraném místě. Načnutou, oloupanou cibuli uchováváme v lednici maximálně po dobu tří dnů v potravinové fólii či plastové krabičce.

Co jste možná nevěděli o cibuli – COOP Club

Cibuli zná každý. Setká se s ní již od mládí a její štiplavé účinky nás nutí až k pláči. Pro mnohostranné léčivé účinky, které byly potvrzeny i po vědecké stránce, je doporučována jako přírodní léčivo. Věděli jste ale například, že s ní můžeme vyčistit lakovanou obuv nebo kabelku?!

Nepříjemnou vlastností u cibule je slzení při jejím krájení pro kuchyňské zpracování. Časem se vyvinula celá řada metod, jak se před těmito slznými účinky chránit:

  • Cibuli i nůž omyjeme pod tekoucí vodou (nůž klidně mezi krájením opakovaně).
  • Před krájením cibuli dáme na chvíli do mrazáku či do ledničky.
  • Při krájení použijeme velmi studený a ostrý nůž.
  • Namočíme si krájecí prkénko do octa.
  • Oloupanou a celou cibuli krátce spaříme v horké vodě.
  • Vezmeme si na oči brýle – nemusí to být potápěčské, stačí i malé plavecké.
  • Nahřejeme cibuli před krájením na 30 vteřin v mikrovlnce.
  • Při krájení nedýcháme nosem, ale pusou.
  • Při krájení cibule žvýkáme kousek chleba.
  • Poblíž prkénka si zapálíme svíčku.

Konec cibulovému zápachu!

Cibule nepáchne z úst, když ji zapijeme douškem mléka nebo rozžvýkáme několik listů zelené petržele.

 Zápach z rukou odstraníme potřením syrovým celerem nebo ruce opláchneme octovou vodou.

Cibulový pach z nože odstraníme, když jím projedeme syrovou mrkví nebo jej potřeme navlhčenou solí.

Kouzla se skladováním cibule

  • Nejlépe je ji skladovat vázanou ve věncích, to však pro běžného uživatele, který si cibuli kupuje v obchodě, není možné provést. Proto jsou vhodné síťky, ve kterých je cibule prodávána. Tyto síťky neukládáme na lísku, ale necháme je volně zavěšené, aby byl k cibuli volný přístup vzduchu a bylo ji možné při každém odběru kontrolovat.
  • Dále jsou problémy s rašením cibule – neraší tak snadno, když ji dáme na chvíli do teplé trouby.
  • Pokud nám cibule namrzne – namrzlou cibuli přeneseme ji do chladné a suché místnosti, rozložíme ji a necháme zvolna rozmrznout a oschnout.
  • Z jara, kdy toužíme po čerstvých „zelených“ vitamínech, dáme cibuli narašit tak, že ji posadíme na hrdlo užší sklenice s vodou tak, aby zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Během několika dní cibule pustí do vody čerstvé kořínky a nahoře začne vyrážet čerstvá nať. Tak ji můžeme pěstovat a ořezávat několik dní, dávat ji místo pažitky do polévek a na chleba.

Pár zajímavostí na závěr

  • Rozkrojená cibule čistí obrazy a rámy obrazů, lakovanou obuv a kabelky.
  • Cibule chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení.
  • Šťáva z cibule velmi dobře lepí papír na kov.

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.

Velký zázrak v malém balení: Co jste možná nevěděli o česneku a cibuli

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. V některých regionech světa jsou těmto rostlinám přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky. A nutno dodat, že toto tvrzení není daleko od pravdy.

Budete mít zájem:  Hyperaktivita a lehká mozková dysfunkce nepominou s dětstvím

Používaly se ve starém Egyptě už před 5 000 lety; na bezpočet lidských neduhů je předepisoval Hippokrates a neobešli se bez nich ani atleti a gladiátoři v Římě, kteří si jimi zlepšovali své výkony.

A zrovna tak zdomácněly v medicíně v údolí Indu nebo ve staré Číně. Příčina jejich obliby je prostá: Do značné míry totiž mohou cibule i česnek zastat příruční lékárnu v oblasti prevence i aktivní léčby.

Našlapaná minerály a vitamíny

Cibule, jedny z nejstarších známých kulturních plodin, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B1, B2, B6, draslíku a kyseliny listové. Provitamín A se u nich vyskytuje spíše v nati.

Platí to pro exempláře všech barev a druhů. Určující nejen pro chuť jsou tu éterické oleje, které rozhodují o štiplavosti a sladkosti.

Česnek nezaostává a strávníkům nabízí kromě vitamínů A, C a B6 ještě selen, vápník a jód.

Oba popisované druhy oplývají i dalšími látkami, například flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidními a triterpenovými saponiny a lektiny. Jedním stroužkem česneku nebo půlkou menší cibule pokryjete čtvrtinu doporučené denní dávky manganu, 17 % spotřeby vitamínu B6 a 15 % vitamínu C. 

Česnekovité rostliny v sobě ukrývají čtyři větší skupiny látek s rozdílným efektem: třeba mikro minerály (germanium, tellur), aminokyseliny (arginin), enzymy (allináza) a spoustu sloučenin síry (alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Některé jsou přítomny přímo v rostlině, jiné vzniknou v důsledku enzymatické reakce například v lidském žaludku. Dohromady jsou na vašem talíři dokonalou nízkokalorickou zásobárnou užitečných minerálů, jež jinde jen těžko seženete.

Rostliny od srdce

Vědci zabývající se česnekovitými předpokládají rozsáhlý přínos konzumace cibule a česneku pro zdraví, např. ve snižování krevního tlaku.

Česnek dokáže zmenšit riziko aterosklerózy tím, že omezuje lepkavost krevních destiček a ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin. Pomáhá snižovat hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL).

Můžete díky němu tedy předcházet rizikům mrtvice či infarktu. Také zvyšuje uvolňování inzulinu, čímž reguluje hladinu cukru v krvi a příznivě působí při cukrovce. Zvyšuje také produkci proteinu ferroportinu, který se podílí na metabolismu železa v organismu.

Velmi pravděpodobně mohou česnek s cibulí bránit rozvoji chronických kardiovaskulárních chorob a spekuluje se i o teoretické prevenci vzniku rakoviny.

Otazníky nad výzkumem

Je poměrně těžké ulovit pro potřeby výzkumu někoho, kdo dosud česnek či cibuli nejedl a začal s tím teprve pod vedením laborantů.

I z tohoto důvodu dopadl výzkum, který měl potvrdit účinnost česnekové diety jako prevence proti nachlazení, poněkud neslavně. Mezi vědci také panuje rozpor v tom, jak dalece se liší pozitivní účinky těchto rostlin syrových a tepelně upravených.

Některého z efektů, například uvolnění pro-alergenního kvercetinu, totiž dosáhnete jen konzumací syrových exemplářů.

Jestli se ale odborníci na něčem shodnou, pak že po nakrájení (nebo promačkání) je lepší nechat cibuli i česnek deset minut odstát.

Pauza totiž poskytne čas rozkladným enzymům, které obě pochutiny katalytickou reakcí připraví na cestu do vašich útrob. Pro vás z toho plyne omezení rizik nadýmání.

Z toho samého důvodu je vhodné před rozmačkáním stroužků česneku vypreparovat z nich zelený středový klíček.

Hubí a čistí. Někdy až příliš

Česnekovité obsahují řadu fytochemikálií, tedy biologicky aktivních látek, jež mohou nenápadně ovlivňovat procesy lidského organismu. Například podpořit a zlepšit výkon imunitního systému a bránit tvorbě zánětů.

Tyto látky mají pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení, třeba při likvidaci parazitů. Cibule působí spíše sedativně. Protože obsahuje slizy a pektiny, působí dobře i při některých střevních chorobách.

V ní přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby. Předpokládá se, že cibule i česnek mají výrazné antivirotické účinky.

Již zmíněné kombinované efekty česneku (snížení hladiny cholesterolu, krevního tlaku, antioxidační vlastnosti) mohou zabránit rozvoji Alzheimerovy choroby a demence. Sloučeniny síry v něm obsažené zase chrání orgány proti toxickým látkám z řad těžkých kovů. 

Konzumace cibule (zvláště té červené) zamezuje kornatění cév a vyrovnává krevní tlak. Urychluje vstřebávání tuků a je prevencí proti osteoporóze. Nejspíš také zabraňuje ztrátám hustoty kostní hmoty. Česnek funguje jako přírodní antibiotikum, dá se využít i k léčbě onemocnění kůže, například mykóz.

Dokáže to právě díky hojně zastoupenému allicinu. Zajímavostí přitom je, že na antibiotické vlastnosti česnekovitých si nejspíš nevytváří člověk rezistenci jako na syntetická farmaka.

Obecně jsou cibule i česnek prospěšnými společníky pro váš zažívací trakt – jsou totiž zdrojem prebiotik a umějí nastavit optimální funkční rovnováhu biomu žaludku a střev.

Nic není zadarmo

Česnek a cibule jsou také významným zdrojem fruktooligosacharidů. Že jste o nich ještě neslyšeli? To nic, spíše než lidem totiž slouží bakteriím v jejich střevech, pro něž jsou zdrojem energie. Už v roce 2018 medicínská věda potvrdila, že česnek s cibulí si v probiotické rovině vedou lépe než jiná zelenina, ovoce či obilniny.

A pokud se s nimi naučíte kreativně pracovat, brzy zjistíte, že vám není zapotřebí žádných umělých dochucovadel nebo soli. Nakrájená cibule dokáže probrat k životu salát, který by jinak nejspíš ortodoxního masožrouta příliš neoslovil.

Zapracovat do svého jídelníčku nově cibuli a česnek není nic náročného, dílem proto, že tam prostě správně patří.

Jsou tu pochopitelně i nevýhody: Cibule i česnek mohou dohnat k slzám nejen vás při zpracování, ale také vaše blízké. Je tu totiž onen typický zápach linoucí se do světa z vašich úst.

Problematická je i otázka nižší stravitelnosti, jíž mohou trpět lidé s poruchou trávení tenkého střeva. A často mohou příliš čerstvé kousky vyvolávat pálení žáhy.

Navíc látky obsažené v česnekovitých si moc nevybírají mezi „dobrými a špatnými“ bakteriemi, a tak pozor při domáckých detoxech a dezinfekcích, ať to nepřeženete.

Kde se bere zápach?

Česnek je v tom celkem nevinně, to vy jste na něj zaútočili nožem a mačkátkem! Intenzivní štiplavý zápach je u něj (stejně jako u cibule) přirozenou obranou před škůdci, které má nepříjemný odér odradit od další konzumace.

Jak k tomu dochází? Během narušení povrchu a porušení ochranné vrstvy slupek se začne uvolňovat enzym zvaný allináza – ten přeměňuje dosud nezapáchající molekuly alliinu na štiplavý sirný allicin.

Ten je v zásadě dost nestabilní a rychle se rozpadá na další sloučeniny: diallyl disulfid, allyl methylsulfid, allyl methyl disulfid a těkavý allyl merkaptan. Společně mají navázanou síru, způsobující zápach.

TIP: Fakta proti mýtům: Prospívá dospělým mléko, nebo nám naopak škodí?

Tělo se je snaží pochopitelně rychle metabolizovat, ale nejde to úplně snadno. Takový allyl methylsulfid ve vás vydrží den či dva a ze střev se propracuje i do krevního oběhu. Poté poměrně volně cestuje, a když při své pouti krevním řečištěm dorazí do plic, nechá se vydýchat. A česnekový zápach z úst je tu znovu.

Dá se s tím něco dělat? Výzkumy naznačují, že pokud zkombinujete česnek například se špenátem, salátem, houbami, mlékem nebo rýží, není nepříjemnost odéru tak výrazná. Zdá se, že tyto potraviny dokážou sirné složky vázat a demobilizovat.

Pokud hledáte „okamžité řešení“, zkuste sklenici mléka, vypít bílý jogurt, rozkousat kávové zrno nebo zakousnout petržel, pálivý kardamom či zázvor.

Chválili jsme česnek, že snižuje krevní tlak. Pokud jej ale budete chronicky nadužívat, dosáhnete efektu ředění krve podobně jako při konzumaci warfarinu na předpis. Co to znamená? Že díky nízké srážlivosti budete i z malých ranek krvácet déle, a současně zvyšujete pravděpodobnost vnitřního krvácení při úrazu, případně překrvení očního nervu.

Česneku a cibule by se měly vyvarovat kojící matky. Jednak proto, že může zbrzdit tvorbu mléčných zásob, a také proto, že se jejich chuť promítá do mateřského mléka. Nechte své maličké do jejich chuti dorůst přirozenou cestou. Nehledě na to, že nadlimitní spotřeba česneku může vyvolat kvasinkovou infekci v rodidlech. Konzumace česnekovitých zvyšuje potivost těla.

A tím i nepříjemný zápach.

Krájení cibule uvolňuje syntázu lakrimálního faktoru, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfonové kyseliny R-SOH. Ty přecházejí samovolně na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid CH3CH2CHSO, jenž se uvolňuje do vzduchu a později se může dostat i do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, jež zareagují aktivací slzných žláz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector