Žampiony z pohledu zdraví

Houby jsou dobré tak leda jako důvod k procházce po lese a následně do bramboračky. To je jeden z obecně nejrozšířenějších mýtů o houbách. Není divu. I z hlediska výživových doporučení byly dosud houby obvykle umísťovány spíše do kategorie zeleniny.

Výsledky současných výzkumů ale naznačují, že je čas vše přehodnotit a věnovat jim kategorii vlastní.

Houby ve své podstatě nejsou zelenina. Ve srovnání s ní dodá takový obyčejný žampion lidskému tělu pozoruhodné množství bílkovin, fosforu, hořčíku a vitaminu D. Houby jsou navíc bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, které zlepšují psychický stav.

Obsahují rozpustné i nerozpustné vlákniny, což napomáhá udržení dobré kondice střev. Jsou i cenným pramenem důležitých minerálních látek, jako je selen, měď a draslík, které potřebujeme pro správný chod organismu.

Jak zvýšit imunitu

Díky vitaminu D sílí naše imunita. Výzkumy totiž ukazují, že některé houby (včetně bílých žampionů), mají pozitivní vliv na imunitní systém. Dokonaleji pak chrání organismus před viry a bakteriemi. Vitamin D společně s vápníkem a fosforem pomáhají lepšímu růstu kostí.

Další studie pak předkládají důkazy možných účinků hub na funkce mozku. Mohly by oddalovat nástup Alzheimerovy choroby i demencí jiného typu. Na několika klinických studiích už byly prokázány preventivní zdravotní účinky hub u infekcí dýchacích cest.

Obsahují totiž silný antioxidant s názvem L-Ergothioneine, který se vyskytuje jak v syrových, tak vařených houbách. Nejvíce ho tělu dodají žampiony portabello a crimini, následovány bílými žampiony.

Žampiony z pohledu zdravíHouby mají vliv na imunitní systém.

Lék proti rakovině

Nedávný výzkum ukazuje, že houby (a extrakty z nich) mohou mít silný protinádorový účinek v případech rakoviny prostaty. Nejpozoruhodnější údaje z rostoucího množství dat z klinických studií ovšem ukazují na vztah mezi konzumací hub a rakovinou prsu.

Aromatóza (látka obsažená v houbách) může mít pozitivní účinek v léčbě této nemoci. Tradiční čínská medicína využívá mnoho druhů hub už po staletí. Jednou z velmi ceněných je druh z rodu cordyceps. Současné výzkumy odhalují možnosti této houby v boji s rakovinou.

Tyto houby najdeme v Číně, Japonsku, Koreji a Thajsku.

Žampiony z pohledu zdravíNěkteré houby potlačují rakovinné bujení.

Zázračná čínská houba

Houby cordyceps se dnes pěstují uměle, cordicepin tak lze snáze získat i pro výzkum. Tým vědců z nottinghamské university se zabýval účinky tzv. cordicepinu na buňky. Díky jejich výzkumu bude snazší zjistit, na které druhy nádorového bujení zabere, jaké dávky budou potřebné a s jakými dalšími léky jej bude vhodné kombinovat.

Houba cordyceps je k sehnání také na internetu. Její cena ale v posledních letech prudce stoupá. Velkým problémem cordicepinu je bohužel jeho příliš rychlá rozložitelnost v lidském organismu, a tedy (prozatím) velmi nejistá účinnost.

Houba cordyceps je k sehnání také na internetu.

Žampiony z pohledu zdravíHouby obsahující látku cordicepin jsou nadějí pro léčbu rakoviny.

Pozor na otravy!

Zaměnit jedlé houby za jedovaté je ovšem velice snadné. Jedno chybné rozhodnutí pak může vést až k selhání jater a smrti. Otravy vznikají nejen po pozření jedovatých druhů hub, ale i jako následek konzumace hub přemrzlých, starších, zapařených, případně špatně uskladněných.

Otravy způsobují také houby s vysokým obsahem těžkých kovů a sloučenin, houby ozářené nebo kontaminované. Z tohoto důvodu se nedoporučuje sbírat houby v průmyslových oblastech a poblíž frekventovaných silnic.

Žampiony z pohledu zdravíMuchomůrka zelená patří k nejjedovatějším houbám.

Magické halucinogenní houby

Psilocybin, účinná látka obsažená v houbách lysohlávkách, je podobný LSD, má ale slabší účinky. Napodobuje v mozku aktivitu serotoninu, hormonu štěstí. Magické houbičky ale nejsou návykové a jsou mnohem méně toxické než heroin nebo kokain.

Existuje tu však také riziko záměny lysohlávky s jiným druhem houby – například s amanita muscaria, které jsou prudce toxické a mohou zničit ledviny nebo přivodit i smrt.

Foto: Shutterstock.com

CO DOKÁŽE ŽAMPION?

Žampiony z pohledu zdraví

Většina hub, uznávaných ze zdravotního hlediska, pochází z exotických zemí a u nás se prodává za nekřesťanské peníze. I když je jejich účinek nezpochybnitelný, je otázkou, jestli se nějak významně liší od druhů, které se vyskytují v našich podmínkách, nebo dokonce od hub průmyslově pěstovaných.

Většina látek obsažených v houbách vykazuje mimořádně zajímavé schopnosti v úpravě hladiny hormonů a současně je schopna blokovat mnoho druhů zdravotních problémů, včetně těch nejvážnějších – onkologických. My se nyní zaměříme na nejběžnější průmyslově pěstovanou houbu – konkrétně na žampion bílý – a řekneme si něco o mimořádných vlastnostech této velice snadno dostupné a relativně levné potraviny.

ESTROGENNÍ DOMINANCE? HROZÍ I MUŽŮM!

Žampiony jako takové v již poměrně malých dávkách, řádově 50–100 g denně, velice účinným způsobem blokují tzv. aromatázu. Pod tímto pojmem si znalejší jedinci představí úpravu hladin estrogenů, které se tvoří z dalších hormonů většinou v tukové tkáni.

Konkrétně u mužů se takto mění pro ně veledůležitý hormon testosteron na estrogeny.

Může dokonce dojít až k estrogenní dominanci, která se projevuje změnou postavy, tedy nabalováním tuku na břiše, bocích a zadku, a současnou změnou tvaru prsou, známou pod názvem gynekomastie – což je jev, který na mužích ve svém okolí běžně vídá každý z nás.

I u žen probíhají podobné změny, proto se rozhodně nedá tvrdit, že by vysoké hladiny estrogenů byly pro jedno nebo druhé pohlaví nějakým přínosem.

Mimo zmíněnou deformaci postavy, která se týká oblasti břicha, zadku a boků, a to jak u mužů, tak u žen, zde vyvstává velice významné riziko vzniku maligního bujení vlivem hormonální nerovnováhy. Vysokou hladinu estrogenů lze hledat za relativně velkým procentem nádorů prsů a prostaty a obecně u všech druhů hormonálně ovlivnitelných rakovin.

Žampiony z pohledu zdraví

SE ŽAMPIONY K PĚKNÉ POSTAVĚ

Pravidelná denní konzumace žampionů v uvedeném objemu, tedy 50–100 g, v libovolné úpravě nám tedy může přinést nemalé množství výrazných výhod, ať již v úpravě tvaru postavy, tak v prevenci či i v případné blokaci již vzniklého nádorového onemocnění.

Zde je potřeba zjistit, zda za tloušťkou nebo nechtěným tvarem postavy je (nebo není) pouze přejídání, či jestli se jedná o problém vážnější, který de facto dieteticky řešit nelze, neboť dietou – ve smyslu pouhého snížení množství stravy – se hormony zase tak snadno ovlivnit nedají.

Je pravdou, že zmíněný proces aromatázy probíhá především v tukových vrstvách a je tedy možné mu do značné míry bránit snížením množství (procenta) tuků v těle.

Nicméně procento, při kterém tato blokace ideálně funguje, je zhruba kolem 3 %, což není dlouhodobě dosažitelné ani u vrcholových sportovců. Dobré hodnoty se ale dají docílit i kolem 6–8 %.

Toto množství tělesného tuku je ovšem u běžné populace velmi obtížně dosažitelné a je otázkou, zda je vhodné něco takového vůbec radit. Výrazné snížení procenta tělesného tuku se totiž zpravidla projeví psychickými problémy, takže není o co stát.

Každopádně, pokud má člověk dojem, že jí zdravě a správně a i tak se nemůže dopracovat ke kýženému tvaru postavy, je asi na místě nechat si jako samoplátce vyšetřit v laboratoři stav hormonů, konkrétně estradiol, progesteron a testosteron a při případném zjištění vyšších hladin estradiolu začít s úpravou tvaru postavy právě u hormonů.

Nejde o žádné nereálné částky, počítejte, že vyšetření stojí cca 200-250Kč za položku, ale je vhodné se dopředu na cenu informovat, jednotlivé laboratoře mají ceny dost rozdílné.

U onkologických pacientů bych tento test doporučoval celkem automaticky, vysoká hladina estrogenů vyvolává i zánětlivé procesy a spoustu dalších zdravotních komplikací.

NEVĚŘTE MÝTŮM – HOUBY JSOU ZDRAVÉ!

  • Z výše uvedeného se tedy jeví pravidelná denní konzumace žampionů (případně hlívy ústřičné, která má podobné účinky) jako mimořádně efektivní a levný prostředek vedoucí k docílení kýženého tvaru postavy a poskytující velmi dobrou ochranu proti případným vážným zdravotním problémům.
  • Je na místě vyvrátit ještě jeden obecně zažitý mýtus – totiž, že houby nemají žádnou výživnou hodnotu, což jednoznačně není pravda. Vyskytuje se v nich poměrně hojně vitamínů, minerálních látek i antioxidantů a jsou mimořádně bohaté na měď, selen, draslík a vitamíny skupiny B.
  • Mimo to dokážou velice dobře nastartovat imunitní systém. Pomáhají tedy bojovat proti nachlazení a chřipce a velice efektivně blokují bakterie a viry.
Budete mít zájem:  Co Znamená Biologická Léčba?

Co tedy říci závěrem? Snad popřát dobrou chuť při pravidelné konzumaci žampionů 100× jinak.

Věřte tomu, že se vám to určitě vyplatí!

CO ŽAMPIONY OPRAVDU DOKÁŽOU?

  • snižují krevní tlak a redukují riziko mozkové mrtvice
  • chrání srdce, podporují tvorbu červených krvinek
  • podílejí se na dobrém trávení
  • pozitivně ovlivňují kvalitu pleti a nervový systém
  • mají antioxidační účinky
  • stimulují imunitní systém
  • působí preventivně na všechny druhy hormonálně ovlivnitelných druhů rakoviny – rakoviny prsou, prostaty, vaječníků apod.

„Jak uvádí studie vědců z Univerzity Západní Austrálie, i minimální dávka 10 g hub (tj. asi 1/2 žampionu) denně (samozřejmě konzumovaná po delší dobu) dokáže snížit riziko rakoviny prsu až o 33 %.“

Žampiony z pohledu zdraví

ŽAMPIONY POKAŽDÉ JINAK

7 tipů na 7 dnů v týdnu

  • s míchanými vajíčky
  • na pizze
  • s těstovinami
  • smíchané s rýží nebo quinoou
  • v polévce nebo omáčce
  • smíchané se zeleninou
  • dušené na másle

Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.

Text: Jaroslav Zajíček, léčitel – Poděbrady, www.zdravi-az.cz :: Foto: Shutterstock

Pečárka, žampion – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování

Žampiony z pohledu zdravíPokud jde o skupinu léčivých hub, je třeba se zmínit i o zajímavých účincích mnoha druhů z rodu pečárka (žampion), Agaricus, ze stejnojmenné čeledi pečárkovitých, Agaricaceae. Pečárka dvouvýtrusná, latinsky agaricus bisporus, roste od června do října na kompostech, hnojených zahradách, loukách i v pařeništích. Jako vynikající jedlá houba se také pěstuje uměle. U nás je velmi rozšířená pečárka polní, Agaricus campestris, výborná jedlá houba, která se vyrovná i pěstovaným druhům.

Účinky houby:

Plodnice obsahují mimo antibiotické látky agaritin a kampestrin ještě agaridoxin s protinádorovými účinky, ale rovněž vitaminy B1, a B2, C i D, z minerálních látek potom hlavně draslík, fosfor, hořčík a vápník.Pokud jde o skupinu léčivých hub, je třeba se zmínit i o zajímavých účincích mnoha druhů z rodu pečárka (žampion), Agaricus, ze stejnojmenné čeledi pečárkovitých, Agaricaceae.

Pečárka dvouvýtrusná, Agaricus bisporus, roste od června do října na kompostech, hnojených zahradách, loukách i v pařeništích. Jako vynikající jedlá houba se také pěstuje uměle.

U nás je velmi rozšířená pečárka polní, Agaricus campestris, výborná jedlá houba, která se vyrovná i pěstovaným druhům.

Plodnice obsahují mimo antibiotické látky agaritin a kampestrin ještě agaridoxin s protinádorovými účinky, ale rovněž vitaminy B1, a B2, C i D, z minerálních látek potom hlavně draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Droga (= sušená houba) má z hlediska čínské tradiční čínské medicíny povahu svěží, chuť sladkou a vazbu k dráze sleziny, plic a žaludku.

Houba posiluje žaludek a slezinu, rozpouští hleny, doplňuje čchi, zvlhčuje a zastavuje průjem i zvracení.

Má silný protialergický a baktericidní účinek, celkově posiluje organismus, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, což způsobuje především látka zvaná „Z-faktor ll“.

V plodnicích obsažené antibiotikum působí proti řadě bakterií, např. Escherichia coli, Shigellia aj., ale i u alergického astmatu. Využívá se však i u ekzémů, kopřivky a dalších alergických kožních onemocněních.

Rakovina – plodnice slouží při nádorovém bujení jako podpůrný prostředek, dobré výsledky jsou uváděny zejména při léčbě rakoviny kůže. Droga se užívá buď ve formě prášku, nebo se z čerstvých plodnic připravuje tinktura za použití alespoň 60% etanolu.

Žampionový extrakt

Žampion zahradní – skvělý v kuchyni navíc má zajímavé účinky na zdraví

Žampiony z pohledu zdraví
Žampiony

Ačkoli jsou žampiony brány především jako chutná přísada v kuchyni, opomenout nesmíme ani některé zajímavé účinky na lidské zdraví….

Výskyt: v přírodě rostly žampiony původně v travnatých krajích Evropy a Severní Ameriky, odkud se rozšířily i do dalších oblastí. Pečárka dvouvýtrusá neboli žampion zahradní je ovšem označení pro pěstovanou, tedy nikoli volně rostoucí houbu.

Popis a účinné látky: houba je řazena do čeledi pečárkovitých. Zatímco ve volné přírodě mají žampiony velmi často nahnědlou barvu, pěstované jsou ve většině případů bílé.

Jejich klobouk dosahuje průměru 5 až 12 cm a třeň může být až 8 cm dlouhý, přičemž disponuje tloušťkou až 3 cm. Dužina je bílá, ale po nakrojení má někdy narůžovělou barvu. Z účinných látek jmenujme vitaminy (především ze skupiny B, ale také D) a minerály (hlavně fosfor a draslík).

Zajímavá (a to i z negativního hlediska) je i látka zvaná agaritin, která se vyskytuje pouze v pečárkách.

Užitečné části: sbírána je celá plodnice, která se ve venkovním prostředí objevuje od května do října.

Léčivé účinky žampionu zahradního

Ačkoli jsou žampiony brány především jako chutná přísada v kuchyni, opomenout nesmíme ani některé zajímavé účinky na lidské zdraví. Podle výzkumů mají např.

antivirotické, protizánětlivé (mohou pomoci při lupence) a antidiabetické účinky, takže jsou vhodné i pro diabetiky. Účinně jsou rovněž proti nejrůznějším alergiím (např. proti atopickému ekzému) a dovedou podpořit imunitní systém člověka, což je rovněž velmi důležité.

Díky nízkému obsahu sacharidů bývají navíc často doporučovány při redukčních dietách.

Pozor na tepelně neupravené žampiony!

Za některé z výše uvedených účinků jsou připisovány zásluhy hydrazinovému derivátu agaritinu. Ten se nachází pouze v žampionech. Tepelnou úpravou se ovšem zcela rozkládá. Jestli je to však špatně, není tak jisté.

Dle některých studií totiž může mít karcinogenní a mutagenní účinky! Další studie tuto skutečnost sice vyvracejí, ale jeden nikdy neví.

Raději tedy syrové či nedostatečně tepelně upravené žampiony nekonzumujte, což se ostatně nedoporučuje i díky jejich těžké stravitelnosti.

Kuchyňské využití

Žampiony lze v kuchyni použít jako mnohé ostatní houby. Jejich specifická konzistence a chuť ovšem umožňuje využití i v dalších receptech.

Uplatnění nacházejí  v kombinaci se zeleninovými jídly, různými druhy masa, případně v některých polévkách a omáčkách. Hodí se i do omelet, palačinek, pomazánek, salátů, k těstovinám atd. Lze je také zapékat s rozličnými náplněmi.

Výtečnou jsou ovšem i samotné žampiony, a to např. připravené na víně, jež se mohou stát výtečným předkrmem.

Recept na žampiony na víně: žampiony očistíte a odstraníte třeň. Na pánvi rozehřejete olivový olej (ideálně panenský) a přidáte houby. Následně dochutíte solí, pepřem, 3 stroužky česneku nakrájenými na plátky a posypete sušenou bazalkou. Opečete z obou stran a pak už přijde na řadu bílé víno (cca 1dcl). To necháte vyvařit a na závěr posypete zelenou petrželí.

Pěstování pečárky dvouvýtrusé (žampionů)

Pečárka dvouvýtrusá je vlastně pěstovanou variantou pečárky polní. Dnes se komerčně pěstuje v mnoha zemích světa, ale žampiony vám mohou vyrůst i doma. Tyto houby ovšem vyžadují speciální substrát, který si je třeba pořídit.

Ten rozprostřete, dáte na něj zakoupenou sadbu a přimáčknete. Žampiony zpočátku vyžadují teplotu 22 až 26 °C, časem ale může být i nižší. Až se objeví podhoubí (mycelium), prohrábnete bílý povlak, přehrnete zeminou a opět přitlačíte.

Za několik týdnů je možné sklízet.

Tip na závěr: pokud chcete, aby byl celý proces snazší, stačí si koupit běžně dostupnou soupravu na pěstování žampionů i s návodem.

  • Alergie
  • antivirotické účinky
  • Diabetes
  • Imunita
  • Protizánětlivé účinky

Léčivé houby – elixír zdraví s tisíciletou tradicí

Věděli jste, že tradice čínské medicíny je stará přes 4 000 let a osvědčené léčebné postupy se používají v původních i moderních formách dodnes? Čínská medicína využívá léčivé síly bylin a hub. A právě houby jsou významným prvkem tohoto tradičního systému péče o zdraví. Jejich účinky na lidský organismus jsou velmi rozmanité.

Čínská medicína vnímá člověka jako jeden celek, ve kterém proudí energie „čchi“ – která má jinovou a jangovou kvalitu. Jang představuje mužskou energii síly – rozptyluje a stoupá, jin zase tu tvořivou ženskou – ta se zanořuje a klesá. Pokud jsou tyto proudy energií ve vzájemné harmonii, cítíme se a jsme zdraví.   

Příčinou nemocí je v čínské medicíně narušení rovnováhy energií jin a jang. K nesouladu může docházet z mnoha důvodů.

K nejčastějším patří stres, nezdravý životní styl, průmyslově zpracovaná strava, nepřiměřené emoce nebo dlouhodobé užívání léků.

Toto narušení se projevuje tělesnými i psychickými potížemi, které mohou přerůst až do závažných nemocí. Úkolem čínské medicíny je nerovnováhu v organismu odstranit a harmonizovat tělo i mysl.

Budete mít zájem:  Příznaky Odtoku Plodové Vody?

Žampiony z pohledu zdraví

Nejvyhledávanějšími houbami jsou cordyceps, shiitake, reishi a maitake. Zajímavostí je, že houby byly v Číně i Japonsku dlouho vnímány jako byliny. Zkušenosti a znalosti jejich příznivého vlivu na zdraví se předávaly z generace na generaci po tisíce let. Až současné vědecké výzkumy odhalily jejich pravé tajemství a analyzovaly v houbách složky, které stojí za jejich blahodárnými účinky.

Druhou zajímavostí je, že komisi EU nepřesvědčila tisíciletá tradice ani výsledky vědců a podle nového nařízení EU nepovoluje uvádět kompletní škálu zdravotních účinků u potravinových doplňků, které extrakty z hub obsahují.

Komu by se chtělo – v dnešní moderní době – houby sbírat, sušit a vyrábět z nich léčebný prášek.

Díky moderním postupům si dnes můžeme dopřát extrakty z hub v jedné tabletě a využít tak všechny příznivé účinky najednou. Každá z hub je výjimečná svými účinky na lidské zdraví.

Společně tvoří silný zdroj vitality a vyrovnanosti organismu. Pojďme se na jednotlivé houby podívat blíže, i když EU by s tímto popisem jistě nesouhlasila 🙂

Houba shiitake se díky svým účinkům na zdraví právem zařadila mezi superpotraviny. Shiitake je japonský název houby, která je u nás známá pod jménem houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes.

Houba shiitake je v čínské medicíně ceněna pro své povzbuzující a posilující účinky. V Japonsku se dokonce výtažky z této houby, pod názvem lentinan, využívají při konvenční léčbě rakoviny. Výzkumy odhalily, že houby shiitake obsahují velmi vysoké množství antioxidantu L- ergothionin, který chrání buňky před předčasným stárnutím.

Nejvýznamnější účinky houby shiitake podle čínské medicíny:

  • snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá při hypertenzi,
  • upravuje hladinu cholesterolu,
  • působí jako prevence rakoviny, snižuje nežádoucí účinky chemoterapie,
  • předchází cévní mozkové příhodě,
  • snižuje únavu a příznivě působí při únavovém syndromu,
  • posiluje obranyschopnost,
  • má afrodiziakální účinky,
  • je významným zdrojem vitamínu C, D, selenu, železa a zinku.

Proč se této houbě v čínské medicíně říká houba nesmrtelnosti? Houba reishi je považována za zdroj dlouhověkosti a vitality již několik tisíc let. Věhlas houby reishi se rozšířil z Japonska do západních zemí. Reishi si mnohé domácnosti dokonce sami pěstují. U nás houbu známe pod názvem lesklokorka lesklá, latinsky Ganoderma lucidum.

Důvody, proč je v čínské medicíně houba reishi tolik ceněná:

  • aktivuje imunitní systém,
  • podporuje funkce mozku,
  • upravuje hladinu cholesterolu,
  • napomáhá funkci oběhové soustavy,
  • posiluje funkci ledvin,
  • zpomaluje stárnutí organismu.

Poslední, ale stejně významná houba z naší silné trojky nese název maitake. Maitake v překladu znamená tančící houba. Je často využívána v kuchyni, důležitější jsou však její léčebné účinky.

Obsahuje vysoké množství alfa i beta glukanů, které pomáhají chránit organismus. Maitake výborně působí jako prostředek detoxikace těla. Navíc má schopnost odvádět z těla vlhkost v podobě tuků.

U nás je známá jako trsnatec lupenitý, latinsky Grifola frondos.

Proč je houba maitake tolik oblíbená?

  • pomáhá v boji s nadváhou,
  • zvyšuje imunitu,
  • čistí organismus od toxinů,
  • snižuje únavu.

Extrakt z hub shitake, reishi a maitake v jedné tabletě je elixírem zdraví, kterému důvěřují tisíce lidí po celém světě. Využijte vzácné poznatky tradiční čínské medicíny a harmonizujte své tělo pro posílení svého zdraví a lepší pocit.

NEDOSTUPNÉ U DODAVATELE

Žampiony skvěle zpestří váš jídelníček

Houby sice nepatří k základním složkám lidské výživy, vnímáme je především jako pochutinu nebo koření.

Dokonce se bez nich můžeme lehce obejít, ale když se na to podíváme z jiné stránky, není důvod je z jídelníčku vyřazovat. Naopak houby mohou náš jídelníček velmi obohatit.

Podle některých zdrojů se udává, že žampiony, hlíva ústřičná a houby shitake mají příznivý vliv pro naše zdraví.

Složení hub

Díky svému vysokému obsahu vody houby rychle podléhají kažení a mohou se v nich tvořit toxické látky. Proto by pokrmy z hub obecně měly být vždy čerstvé.

  • V lednici by se neměly zdržet déle než 1 – 2 dny, v mrazáku je můžeme skladovat až 6 měsíců.
  • Dále houby obsahují poměrně nesnadno stravitelné bílkoviny (pro velké množství chitinu), cukry a tuky.
  • Z minerálních látek a vitaminů, i když v nepříliš významném množství, se v houbách vyskytuje draslík, vápník, hořčík a vitamin C, B1, B2 a D.
  • Bohužel z  nerostných látek se zde objevují i některé těžké kovy, jmenovitě například kadmium, rtuť či olovo.
  • Použít houby, které jsme natrhali v blízkosti silnice či městském parku je tedy silně nevhodné až zdraví ohrožující.
  • Na druhou stranu jsou zdrojem nepostradatelných esenciálních  aminokyselin, které jsou důležité pro správný vývoj organismu.
  • Uměle vypěstované žampiony se dokonce doporučují ke konzumaci i dětem z důvodu výskytu proti-alergenních látek.

Izolovaným pěstováním se vyhnou kontaktu s kontaminovanou prostředím, jinak mají častěji tendence alergie spíše vyvolávat. Proto je lepší na tuto vlastnost nespoléhat.

Z energetického hlediska se žampiony řadí k těm méně energetických potravinám, což je příznivá zpráva pro jedince v redukčním režimu, respektive pro ty co chtějí shodit nějaké to kilo dolu.

Na 100 g se jejich energie pohybuje okolo 25 kcal. Skládají se prakticky z vody a vlákniny.

Typické aroma

Prostým přidáním žampionů do jídla dodáme jídlům masovou chuť. Může to být nenápadný způsob jak omezit konzumaci masa. Žampiony i jiné houby by měly být před podáním určitě řádně tepelně zpracovány.

Když už houby, měli bychom preferovat žampiony nebo jiné druhy z umělé produkce. Vyhneme se tak nakumulovaným toxickým látkám.

Jsou skvělé na dochucení jídel a své aroma a chuť si dokážou zachovat i přes dlouhodobou konzervaci. Navíc jejich příprava zabere vážně pouze několik minut.

Pro lepší trávení hub

Jednou z nejoblíbenějších podzimních pochoutek jsou houby. Z hlediska zdravotního se stále vedou debaty, jestli jsou prospěšné nebo naopak škodlivé a nebo jestli se škodlivost či prospěšnost týká jen některých druhů. Jedno je ale jisté. I když se jedná o lahůdku, organismus má jisté problémy s jejich trávením. Ale existuje několik doporučení, jak stravitelnost hub zlepšit.

Houby mají málo kalorií a skládají se z devíti desetin z vody. Přesto jsou dost těžce stravitelné, protože buněčnou stěnu u nich tvoří chitin, který se kterým si žaludeční šťávy neumí poradit.

A tak nám po jídle dlouho leží v žaludku a vyvolávají pocit těžkosti.

Na druhou stranu, když už se po nějakém čase konečně dají do pohybu, tak v rozumné míře při cestě z těla ven pomáhají rozhýbat střeva a také na sebe vážou přebytečný tuk.

Houby bychom měli pokud možno vždy tepelně zpracovat (také i proto, že v některých se mohou v syrovém stavu nacházet nebezpečné toxiny), pro lepší trávení se je doporučuje vařit (dusit, péci apod.) přinejmenším půl hodiny.

Z tepelných úprav se nejvíce doporučuje vaření a dušení, pokud je chceme smažit, tak pokud možno pomalu a na pánvi s tlustým dnem. Rychlé opékání či osmahnutí doporučované není. Pokud možno by měly připravované ve vlastní šťávě a s minimem tuku.

Nezapomínejme na to, že každá kapka přidané smetany nebo jíšky výrazně zhoršuje jejich stravitelnost.

Pokud připravujeme jídla s houbami, další suroviny (přílohy, hlavní chody etc.) by měly být pokud možno co nejlehčí. Samozřejmě ne vždy to jde, protože houby se například nejčastěji podávají k masu a výsledný pokrm je zákonitě velmi špatně stravitelný.

Ale to neznamená, že si tuto kombinaci musíme úplně zakázat. Měli bychom jen při přípravě takovýchto pokrmů používat větší množství koření, které zlepšuje trávení – například majoránku, kmín, rozmarýn, tymián nebo saturejku.

Samozřejmě jídla s houbami je lepší jíst během dne, večer bychom mohli mít díky těžkému pocitu v žaludku problémy s usnutím.

Budete mít zájem:  Zpět do formy po covidu: lékárníci doporučují užívat hořčík

Samostatnou kapitolou je alkohol a také léky, které ho obsahují (i když dá se říci, že opatrní bychom měli být u všech léků). Obecné doporučení zní, rozhodně tyto věci nekombinovat. Důvody jsou dva.

Za prvé se výrazně zhoršuje stravitelnost hub (kromě chitinu si pak žaludek nedokáže poradit i s bílkovinami) a za druhé v kombinaci s některými látkami, které u určitých druhů hub lze najít, může být takový pokrm pro naše zdraví dost nebezpečný.

ŽAMPION BRAZILSKÝ

Velmi silný extrakt z žampionu brazilského, nazývaného v brazilském deštném pralese Božská houba a to díky svým prokazatelným účinkům na zdraví a dlouhověkost.

Hluboko v brazilském deštném pralese si divoká a téměř pohádková houba vysloužila posvátné jméno „Cogumelo de Deus“ neboli portugalsky „božská houba“, a to nejen proto, že oplývá jedinečnou krásou, ale proto, že je doslova darem z nebes ve smyslu podpory zdraví.

Agaricus Blazei Murill je po celém světě považována za přírodní dar pro zdraví a dlouhověkost. Výtažek z houby Agaricus byl také podroben studiím, které prokázaly, že pomáhá podporovat zdravé fungování imunity. Agaricus má vyšší obsah bílkovin a sacharidů než většina ostatních hub.

  Používá se mnoho staletí a v jeho účinky věřili už Inkové.

Agaricus patří s Cordycepsem a  sibiřskou čagou  k nejúčinnějším druhům hub, které obsahují velké množství polysacharidů. Polysacharidy jsou v zásadě primárním zdrojem energie organismu a jsou významnou složkou konceptu „síly hub“.

  Jedním z důvodů, proč houba Agaricus upoutala pozornost vědců už v 70. letech 20. století, je její spojení s nízkým výskytem geriatrických onemocnění mezi staršími obyvateli Piedade, horské vesnice v Brazílii, odkud houba Agaricus Blazei Murill pravděpodobně pochází.

Vědci vysledovali, že u lidí, kteří houbu Agaricus konzumovali, se obvykle s pokračujícím věkem nevyvinuly závažné chronické nemoci.

Konkrétně se o polysacharidech beta-glukanech ví, že mají jedinečný imunomodulační potenciál, takže si možná zaslouží více pozornosti pro své působení proti infekcím a nádorům. Je také vhodná k užívání jako podpora výživy během chemoterapie.

  • Z celkového hlediska se výtažek z plodnice houby Agaricus považuje za bezpečný a účinný doplněk s téměř žádnými potenciálními vedlejšími účinky, který je prokazatelně účinný při mnoha různých použitích.
  • Dokonce i komise evropské unie mu přiřkla účinnost v oblasti zvyšování imunity a povolila uvádět zdravotní tvrzení:
  • Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
  • Složení : Žampion brazilský (Agaricus Blazei Murill – fungi) , čištěná voda, glycerol, sorban draselný, kyselina citronová

Dávkování: 7-10 kapek 2 -3x denně, dle hmotnosti. V případě onkologických ataků je nutno použít vyšší dávky. Doporučujeme 10-20 kapek 3x denně, dle stavu a hmotnosti léčeného.

Informace o účincích brazilského žampionu najdete na všeobecně dostupných prostředcích. Je také vhodné tyto informace hledat pod latinským názvem Agaricus Blazei Murill.

Kontraindikace:

Extrakt z brazilského žampionu lze kombinovat s ostatními extrakty, snad jen s výjimkou Pyropurina a Manapyrola. Zde se to neukazuje jak vhodná kombinace.

Skladování: Neskladovat na přímém slunci a v mrazu.

Všeobecná upozornění: Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Není vhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Uchovejte mimo dosah dětí. Případný zákal není na závadu. Možná přecitlivělost na obsažené látky.

Země původu: Brazílie

Vyrobeno v:  ČR

Nasbírejte si léky v lese. Jaké jsou léčivé účinky hub? | Žena.cz

První důvod, jímž houby prospějí našemu zdraví, je, když si je sami nasbíráme. Procházka podzimním lesem udělá dobře tělu i duši. Ale to není všechno. Podívejte se, čím prospívají houby – i ty nejobyčejnější!

Ještě donedávna se o houbách mluvilo jako o „neutrálních“ potravinách, které sice neublíží, ale z hlediska zdravé výživy také ani nijak neprospěje. Dnes už je jasné, že je to naopak: houby jsou nejen jídlo, ale přímo léčivé prostředky!  

Snižují hladinu cholesterolu

Ať už patříte k nadšeným houbařům, nebo nerozeznáte hříbek od prašivky, zdraví prospěšné látky, které jsou v houbách obsažené, si můžete dopřát v každém případě. Tyto produkty z lesa nebo i z obchodu jsou bohaté na vitamíny, minerály a další speciální složky, které podporují imunitu.

Velký houbařský test: Zkuste si ho dřív, než bude pozdě

To se obzvlášť hodí teď na podzim, kdy s chladem a plískanicemi přichází i mnoho nemocí. Houby jsou ale účinné i na vážnější choroby, než jsou sezónní chřipky.

Houby obsahují z vitamínů  především riboflavin a niacin – známé jsou též jako vitamíny B2 a B3 a pomáhají například snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Na chuť i na srdce

Většinu hmoty v houbách tvoří voda, kalorie nemají skoro žádné. Proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Pokud jsou dietně připravené (na houbové řízky v tomto případě zapomeňte), tvoří houby ideální součást redukčního jídelníčku.

Hřiby, lišky a spol. mají též nízký obsah sodíku. Proto nezatěžují ledviny a jsou vhodné pro osoby trpící vysokým krevním tlakem. Můžete je tedy konzumovat bez obav o své srdce. Naopak obsahují značné množství draslíku – a tento minerál pomáhá mimo jiné k dalšímu snižování krevního tlaku – další způsob, jak prospět svému srdci.

Houby fungují i proti rakovině

Produkty lesa jsou i dobrým zdrojem selenu. Ten je účinným antioxidantem, který v součinnosti s vitamínem E pomáhá naše tělo zbavovat škodlivých kyslíkových radikálů. Podle některých údajů snižuje také riziko rakoviny prostaty.

Houbová kuchařka: Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty!

Je prokázáno, že houby celkově podporují imunitu. Tím zároveň pomáhají snížit riziko zhoubného bujení. V tradiční čínské medicíně se používají v léčbě nachlazení a chřipky. I výsledky moderních studií naznačují, že nás chrání před infekcemi i před rakovinou.

Houba pro alergiky

Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné patří posílení imunity, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Využívá se také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Královna hub

Houba reishi, královna mezi houbami v pestrosti obsažených účinných látek, je ve světě známá především jako doplňující prostředek v průběhu léčby rakoviny.

Mírní následky chemoterapie a pomáhá organismu nabrat síly po velkém fyzickém i psychickém vyčerpání. Proto je právem považována za nejúčinnější houbu v boji proti únavě. Reishi působí pozitivně také při snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi a je známá i svými protizánětlivými účinky.

Přirozená dezinfekce

„Významné účinky má také houba shii-take, jež je hodnotným zdrojem proteinů, draslíku a zinku, především v oblasti posilování imunity.

Na posílení obranyschopnosti organismu se shii-take podílí zejména vysokým obsahem prospěšné látky lentinan, která eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitální infekční onemocnění.

Houba obsahuje také eritadenin , který snižuje obsah cholesterolu v krevním séru a má antitrombotické účinky,“ doplňuje Ing. Ivan Jablonský, odborník na léčivé houby, který nedávno odpovídal on-line na vaše dotazy.

Na zažívání i paměť

Další účinnou houbou je korálovec ježatý, neboli hericium. Mezi jeho silné stránky patří především blahodárné působení na záněty v oblasti zažívacího ústrojí a trávení. Poradí si nejen se žaludečními potížemi a vředy dvanáctníku, pozitivně stimuluje také nervovou soustavu, koncentruje pozornost a zlepšuje paměť.

Pomáhá při cukrovce

Nakonec je třeba zmínit také hnojník obecný. Obsahuje důležité bílkoviny, 20 druhů aminokyselin a široké spektrum minerálních látek a vitaminů. Vynikající výsledky si připisuje především při snižování hladiny cukru v krvi. Používá se také pro úpravu výše cholesterolu v krvi a má příznivé účinky na krevní tlak.

Kombinací těchto léčivých hub dosáhneme maximálního účinku na náš organismus. Dobrá zpráva ale je, že jsou k mání v lékárnách v podobě doplňku stravy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Rychlá večeře: Tři úžasné recepty z hub!
  • Hroznové víno: Pomůže srdci i proti rakovině!
  • Superpotraviny – jídla, která vás „nakopnou“

Vstoupit do galerie | 8 8 jídel proti chřipce. Funguje to!
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector