Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Jeden z nejznámějších, nejběžnějších a hlavně nejpotřebnějších vitamínů – vitamín C, označována také jako kyselina L-askorbová (L-300).

„Céčko“ je důležitou součástí organismu každého člověka. Mezi jeho hlavní úlohy patří vstřebávání těžkých kovů a vytváření kolagenu potřebného pro zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy. V našem těle zároveň působí jako nezbytný antioxidant.

„Céčko“ plní řadu důležitých funkcí v našem těle

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Vitamín C je velice důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Někteří odborníci uvádějí, že právě neschopnost člověka si tento vitamín tvořit a s tím spojený jeho potenciální nedostatek způsobují, že trpíme infekčními chorobami.Pokud je ho v těle dostatek, mnohem lépe se dokážeme poprat nejen s infekcemi, ale také s volnými radikály, těžkými kovy a alergeny.

Dalším místem, kde je vitamín C zejména potřeba, je nervová soustava. Je totiž nezbytný pro správnou činnost mozku. Pokud tělo trpí jeho nedostatkem, snižuje se výkon mozku a v ohrožení je i mentální rovnováha.

Už jsme zmiňovali, že je „céčko“ antioxidantem. Jeho molekuly snižují pravděpodobnost vzniku a omezují činnost kyslíkatých molekul, které v těle vytvářejí proces oxidace.

Dodává pokožce pružnost, pevnost a stará se o dobrý stav zubů a dásní.

Studie prokázaly, že „céčko“ zvyšuje odolnost proti chladu. Onemocnění jako rýma nebo chřipka často vypuknou právě kvůli prochladnutí, proto je dobré v tomto případě tělo vitamínem C dostatečně zásobit. A to není ještě zdaleka všechno. Dále podporuje hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu, který přeměňuje v kyselinu žlučovou, snižuje riziko vzniku arterosklerotických destiček, urychluje obnovu buněk a je prospěšný proti účinkům jakéhokoliv záření.Také snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních onemocnění a pomáhá proti únavě.

Zároveň zmenšuje poškození organismu vlivem znečistěného ovzduší. U lidí trpících astmatickým onemocněním dokáže snížit frekvenci záchvatů. Studie dokonce prokázaly, že preventivně působí proti rakovině!

Nejlepší a nečekané zdroje vitamínu C

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Zatímco většina zvířat a rostlin si dokáže tento vitamín vytvářet sama, člověk se v tomto ohledu potýká s jistou nevýhodou. Naše tělo si jej vyrobit neumí a tak jsme odkázání na jeho externí příjem prostřednictvím vybraných druhů ovoce a zeleniny, nebo ve vodě rozpustných prášků a tablet.Ostatně lidské tělo si neumí samo vyrobit naprostou většinu vitamínů. A to je jeden z důvodů, proč je nezbytné dbát na vyváženou stravu. Jedině tak totiž můžeme přirozenou cestou získat látky, bez kterých se zdravý člověk prostě neobejde.Je všeobecně známo, že nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Odborníci stále bádají, který plod je nejvydatnějším zdrojem „céčka“, to ale není tak důležité.

Víme, že jej obsahuje většina citrusových plodů, kiwi, jahody, meloun nebo maliny. Výborným zdrojem „céčka“ jsou také rajčata, zelí, růžičková kapusta, červená i zelená paprika.

Vitamín C lze najít i v potravinách, kde bychom ho opravdu nečekali. Značné množství „céčka“ obsahuje třeba brokolice, pokud z ní chcete dostat co nejvíce tohoto vitamínu a nechcete ji chroupat syrovou, připravte ji raději na páře než ve vodě.

Zajímavým zdrojem vitamínu C je také křen nebo játra, a to hovězí, telecí, vepřová i kuřecí.

Možná pro vás bude překvapením, že „céčko“ najdeme i v koření. Třeba v muškátovém květu, kmínu, tymiánu, majoránce nebo ve skořici.

Kolik „céčka“ naše tělo potřebuje?

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Doporučená denní dávka vitamínu C je u dospělého člověka 60 miligramů. Mnohem lepšího vstřebání dosáhneme, když toto množství rozložíme během celého dne do několika dávek. Právě proto je vitamín C v potravinových doplňcích často k dostání v kapslích s postupným uvolňováním.

Naplnit doporučený denní limit není těžké. Konzumací asi pěti kousků ovoce nebo zeleniny dostaneme do těla i více než 200 miligramů vitamínu C.

Ale pozor, vitamín C se z potravin ztrácí během dlouhodobého skladování i vaření, a to včetně ohřívání v mikrovlnné troubě. Proto doporučujeme konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v syrovém stavu.

Jaké jsou příznaky nedostatku vitamínu C?

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Nedostatek vitamínu C se projevuje zvýšenou únavou, nedostatečnou odolností proti infekcím, větší kazivostí zubů, ale i žaludečními problémy, zpomaleným růstem nebo narušením stavby kostí.

Extrémní nedostatek způsobuje nemoc zvanou kurděje. V dnešní době už se téměř nevyskytuje, ve vyspělých zemích vůbec ne.

Kurděje se projevují podkožním krvácením, špatným hojením ran, modřinami, otoky, vypadáváním zubů a vlasů a otoky, které mohou být příznakem oslabení cév, tkání i kostí. I takto závažné jsou následky deficitu vitamínu C v potravě. K jejich prevenci však stačí opravdu málo, jen 10 miligramů „céčka“ denně.

Pokud si ale myslíte, že nás se kurděje vůbec netýkají, není to úplně pravda. I dnes ve vyspělých zemích se jejich znaky mohou objevit jako průvodní jev některých velmi přísných diet.

Vitamín C a rizikové skupiny

Pokud nebereme v potaz již zmíněné „dietáře“, existuje několik skupin lidí, kteří by si dostatečný příjem „céčka“ měli ohlídat. Patří mezi ně kuřáci, těhotné a kojící matky, chronicky nemocní lidé nebo senioři, kteří nedokážou přijímat stravu v klasické podobě.

Kuřáci

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Zvýšený příjem „céčka“ by měli mít kuřáci, a to i ti pasivní. Vitamín C totiž chrání tělo před zátěží způsobenou těžkými kovy. A typickým příkladem může být právě cigaretový kouř, který obsahuje olovo. ,,Céčko“ tyto těžké kovy váže na sebe, čímž zajistí jejich jednodušší vyplavení pryč z těla. Už jej ale nezbude dostatek pro to, aby plnil své další úlohy v našem těle.

Denní příjem vitamínu C by měl být u kuřáků vyšší o 35 miligramů. I vědecké studie dokazují, že kuřáci mají nižší hladinu plazmy, bílých krvinek a vitamínu C než nekuřáci.

A snížená hladina se projevuje také u lidí, kteří jsou pravidelně vystavováni tabákovému kouři, i když sami jsou nekuřáky.

Těhotné a kojící matky

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Kromě toho, že „céčko“ pomůže proti těhotenské únavě a k lepší imunitě, udržuje v normě hladiny hemoglobinu, eliminuje křeče v nohou i výskyt strií. Pomáhá udržovat pevnost a pružnost porodních cest, snižuje riziko natržení, případně nutnosti nástřihu hráze, pomáhá snižovat srdeční stres, riziko nedonošení a poporodních komplikací.

Dalším obdobím náročným nejen na spotřebu vitamínu C je šestinedělí. Některé zdroje dokonce uvádějí, že by se měla během tohoto období doporučená denní dávka navýšit až trojnásobně.

Porod pro každou ženu znamená stres a vysoké nároky jejího těla na rekonvalescenci. Když se k tomu přidá nedostatek spánku a fakt, že při kojení se o vitamín C dělí s dítětem, je jasné, že klasická doporučená denní dávka nemůže stačit.

Navíc je podle výzkumů v mateřském mléce mnohem více „céčka“ než v krevní plazmě matky. Tělo matky se snaží dát dítěti vše potřebné a to i za cenu toho, že matka bude strádat.

Závěr

Vitamín C má kromě zdravotních přínosů ještě jednu velikou výhodu, nemusíme se bát jeho předávkování. Je totiž rozpustný ve vodě a po přijetí jeho nadbytečného množství se prostřednictvím moči vyloučí z těla ven. Nevýhodou ale je, že si jej neumíme uchovat do zásob, a proto je nutné jeho přísun pravidelně doplňovat.

Budete mít zájem:  Suchý Kašel Přírodní Léčba?

I proto je lepší, pokud užíváme „céčko“ jako doplněk stravy, zvolit spíše formu kapslí s postupným uvolňováním, než „šumáky“, které tělem někdy jen protečou.

Vitamín C, jeho funkce a zdroje

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vitamín C, velmi silný antioxidant, který zároveň upevňuje imunitu těla.

Co více však o tomto zázračném vitamínu víme? Vitamínu, jenž z celkového množství přijímaných vitamínových mikronutrientů zaujímá celých 80 %? Zbylých dvacet připadne na vitamíny skupiny B a vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K.

Tady vidíme, jak moc je potřebný a pro celkové prospívání organismu nezbytný. Ona imunitní podpora těla je však pouhým zlomkem jeho práce, těch funkcí zastává daleko, daleko více, pojďme si k němu tedy něco povědět.

Doporučená denní dávka, dle standardních tabulek, čítá 90 mg.

Tuto hodnotu bych však mnohonásobně zvedla, hlavně těm, kteří užívají přemíru léků, acylpyrin, antikoncepci, žijí ve městech, jejichž práce je vykoupena stresem, kuřákům, lidem, kterým sklenka alkoholu nedá spát, diabetikům, sportovcům, dětem, těhotným, kojícím maminkám, takovým, kteří se tu dnes a denně potýkají s jakoukoli virovou nákazou.

Z oněch 90 mg bychom pak mohli vykouzlit 0,5 gramu, ne-li jeden celý gram. Protože je tento vitamín rozpustný ve vodě, tělo si jej neukládá do zásob, tudíž je nemožné se jím předávkovat. Dokonce i rakovina ve velmi pokročilém stádiu, bývá mnohde léčena až několika násobně vyššími dávkami vitamínu C, než stanovuje DDD.

Jen pro zajímavost, pokud zde kuřák vykouří 20 cigaret denně, jeho potřeba vitamínu C automaticky vzroste o 25 %. Vykouří-li pak cigaret 40, vzroste až o 50 %.

A zde již třeba vybrat některý z potravinových doplňků, neboť 1000 mg jen stěží pokryjeme stravou. Velice podobné je to u osob denně konzumujících alkohol, ať už pivo, víno či pálenku.

Játra, která produkují enzym usnadňující odsun alkoholu z krve, jsou zcela závislá na vitamínu C. Čím ho je méně, tím déle pak otrava trvá.

Vitamín C si rovněž pohlídá diabetický pacient, jehož zvýšená potřeba dosahuje až 1 g denně. Jejich buňky bývají zaneseny na tolik, že přes své membrány stěží vitamín C přijmou. Na pozoru se budou mít také kardiaci, jejichž nemocné srdíčko spotřebuje všechen vitamín C ve svůj prospěch, zatímco na ostatní buňky se již nedostává.

Úloha vitamínu C na naše zdraví

Oněch funkcí je kolem 1000, my si však zmíníme jen ty nejdůležitější:

  • imunitní podpora těla, během které dochází ke stimulaci tvorby bílých krvinek,
  • účinný antioxidant, jenž vychytává volné radikály a zabraňuje poškození tkání,
  • tvorba kolagenu, který je nedílnou součástí všech pojivových struktur, pokud je kolagenu méně, dochází k zvýšenému riziku aterosklerózy, kdy tělo začíná vyztužovat cévy cholesterolem, neb nemá jinou možnost,
  • zajištění pružnosti cév, kostí, ale také zubů,
  • předchází vzniku paradontózy, zamezuje krvácivosti dásní,
  • výrazná regenerační podpora,
  • nezbytný pro vstřebatelnost železa.

V současné době je půda vyčerpaná natolik, že i ty nejkvalitnější zdroje vitamínu C jej obsahují skutečně poskrovnu. Přitom, jak jsme se již zmínili, Céčko je pro nás základem.

Nešetrný přístup k půdě, pesticidům a herbicidům, nadměrné zatěžování potravin přemírou technologických postupů a opět nešetrný přístup k nim.

Dlouhá doba skladování, nesmyslné prodlužování záruky, neschopnost s láskou uvařit, to vše pak z naší stravy činí bumerang, který se jednoho dne jistojistě vrátí.

Jak zde ušetřit co největší množství vitamínu C

Vitamín C, stejně jako většina dalších vitamínů, je bohužel termolabilní, to znamená, s varem o něj přicházíme. Abychom tomuto zabránili, snažme se zeleninu a ovoce konzumovat v co nejčerstvějším stavu.

Pomohou také šetrnější způsoby přípravy pokrmů, jako je například napařování, chvilkové spaření vroucí vodou a podobně. Je také rozdíl, zda zeleninu vkládáme do vroucí vody, případně ji vkládáme do hrnce společně s vodou a následovně přivádíme k varu.

I díky tomuto přístupu o nějaký ten vitamín přijdeme. Během vaření používáme pokličky.

Významný vliv hraje také světlo. Určitě není dobré oloupat pomeranč, rozdělit jej na jednotlivé dílky a ty pak nechat na talířku několik desítek minut, ne-li hodin. Pamatujme na to, že zeleninu a ovoce chystáme těsně před konzumací. Zajistíme si tak vyšší přísun vitamínu C, ale rovněž, lákavější vzhled konzumovaného pokrmu. Většina salátů již po hodině jeví známky únavy.

Dalším zlodějem vitamínu C bude vzdušný kyslík. Příroda zaopatřila každé ovoce a zeleninu slupkou.

Slupkou, která chrání, znesnadňuje škůdcům proniknout hlouběji, chrání před krupobitím, náporem větru, přílišným sluncem a tak podobně.

Proto, nemáme-li skutečně v plánu ovoce či zeleninu konzumovat, ponechme je ve slupce a loupejme těsně před konzumací. Také během vaření, nemíchejme pokrm zbytečně a nepřivádějme tak k němu kyslík.

Oxidace je urychlena také měděným, či železným náčiním. Proto, používejme nádobí keramické, nerezové či dřevěné. Pokud pak jednotlivé potraviny omýváme, činíme tak vcelku, nikdy nedělme pomeranč a neomývejme každý dílek zvlášť. Výjimkou bude listová zelenina.

A teď se společně zamysleme, právě jsme se dozvěděli, že vitamínu C je v dnešních potravinách poskrovnu.

Namísto čerstvého ovoce a zeleniny máme tendenci nakupovat nejrůznější polotovary, ovocné šťávy, džusy, konzervy, marmelády, kompoty.

I kdyby v nich po tom všem, čemu byly tyto suroviny během výrobního procesu vystaveny, nějaký ten vitamín C zůstal, jeho poslední zbytečky se vytratí díky nepřiměřeně dlouhé době trvanlivosti. Proto onen důraz na čerstvost.

Výborné zdroje vitamínu C

Osobně se snažím vše, co jde, konzumovat ve svém nejpřirozenějším stavu. Spíše než kupované džusy, upřednostňuji doma čerstvě vylisované šťávy.

Kompoty mi v dnešní době přijdou zbytečné, v době, kdy si v obchodě můžeme třeba i v prosinci koupit mražené jahody a ty použít jako plňku do nedělních tvarohovo-špaldových knedlíků.

Lepší vstřebatelnost vitamínu C usnadňuje rutin, vyskytující se v pohance, červené paprice, v šípcích, případně pak v albedu, bílé dužnině citrusových plodů.

Zdroje vitamínu C a jeho množství ve 100 g

Uvedené množství vitamínu je samozřejmě orientační, záleží na druhu suroviny, půdy, způsobu sušení atd.

Zdroj Vitamínu C Množství ve 100 g
Rakytník 200 – 600 mg Ten lze konzumovat sušený, případně v podobě čaje, sirupu, šťávy
Čerstvé šípky 550 mg Lze je jemně podrtit, vložit do plátýnka a louhovat ve vlažné vodě
Sušené šípky 160 mg Výborný základ dobrého bylinkového čaje
Černý rybíz 180 mg Lze v létě zamrazit a v průběhu zimy pak použít do čerstvě uchystaných ovocných salátů, lehkých dezertů, sladkých snídaňových kaší, smoohies
Petrželová nať 170 mg Petrželová nať je úžasný způsob, jak vitamínem C obohatit polévku, slanou obilnou kaši, rizzotto, tvarohovou pomazánku, případně zeleninový salát. V kombinaci s ním tvoří velmi zajímavé množství
Jahody 150 mg Konzumujeme v jejich nejpřirozenějším stavu, namísto zavařování či kompotování, zamrazujeme
Medvědí česnek 150 mg Sbíráme únor až květen, je výborným detoxikačním prostředkem a po dlouhé zimě také okamžitým životabudičem. Zpracováváme v pesto, špenát, používáme do zeleninových salátů, případně smoothies
Citrón 50 mg Používáme jako zpestření čisté pramenité vody, kterou můžeme po ránu velice efektivně nabudit zažívání. Dále jako součást zdravých zálivek zeleninových salátů
Křen 105 mg Skvěle doplňuje zeleninové saláty, pozor si dají pouze ti, které trápí hypofunkce štítné žlázy, křen obsahuje strumigeny, a tedy vychytává hormony tohoto motýlkovitého orgánu
Paprika červená 110 mg Paprikou můžeme vhodně doplnit kváskové pečivo s kouskem kvalitního sýru, případně ji použít jako součást zeleninového salátu
Řeřicha nať 65 mg Naklíčená řeřicha, stejně jako ostatní klíčky, je jedním z nejcennějších zdrojů vitamínu C. Řeřichu můžeme pěstovat doma, ve speciálních nakličovacích miskách a dle chuti jimi sypat pomazánky, mísit ji do salátu, případně ji přidávat k jakémukoli slanému pokrmu
Budete mít zájem:  Cílená léčba by neměla být pouze pro pracující, říká předseda klubu Bechtěreviků

Chceme-li se na vitamín C zaměřit a přijímat jej v hojnější míře, denně si do 2 litrů čisté pramenité vody vymačkejme 1 citrón. K snídani si dopřejme kváskový chléb v kombinaci se zeleninou, případně sladkou obilnou kaši s čerstvým ovocem.

Na svačinku si dopřejme čerstvě vymačkanou mrkvovo-pomerančovou šťávu se zázvorem. Oběd opět vhodně doplňme o menší zeleninový salát a hrst klíčků řeřichy. Na odpolední svačinu si pak umixujme tvaroh s kiwi, ananasem a troškou rakytníkového sirupu.

Ke slané večeři pak opět uchystejme menší zeleninový salát, který vhodně doplňuje slaný pokrm.

Účinky vitamínu C

Vitamín C je esenciální vitamín. To znamená, že si ho naše tělo nedokáže samo vyrobit a musíme ho přijímat v potravě. Má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví a v těle plní mnoho důležitých funkcí.

Vitamín C patří mezi ve vodě rozpustné vitamíny a najdete ho v mnoha druzích ovoce a zeleniny, jako jsou například pomeranče, jahody, kiwi, papriky, brokolice, kapusta nebo špenát. Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín, který musíme přijímat v potravě nebo ve formě doplňků stravy. Má řadu skvělých účinků na zdraví lidí.

Například zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi, snižuje krevní tlak, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a chrání před záchvaty dny. Navíc zlepšuje vstřebávání železa, posiluje imunitu a snižuje riziko demence a úbytku kognitivních funkcí.

Pokud nemáte dostatečný přísun vitamínu C ve stravě, můžete ho tělu dodat ve formě potravinových doplňků.

SEDM vědecky ověřených léčivých účinků vitamínu C na zdraví:

1. Má silné antioxidační účinky

Vitamín C je silný antioxidant, který zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi. Více antioxidantů v krvi znamená nižší riziko chronických a kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidanty jsou molekuly, které posilují náš imunitní systém, protože chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Volné radikály jsou molekuly, které se v těle tvoří při metabolických reakcích a náš organizmus je do značné míry umí eliminovat. Pokud se ale v těle nahromadí, vznikne stav, kterému se říká oxidační stres a ten se podílí na vzniku řady chronických onemocnění. Studie naznačují, že vyšší příjem vitamínu C zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi až o 30%.

To pomáhá zlepšovat přirozenou obranyschopnost organizmu před záněty.

2. Doplňky stravy s vitamínem C snižují krevní tlak jak u zdravých dospělých, tak u osob s vysokým krevním tlakem.

Zhruba třetina dospělých osob má vysoký krevní tlak. Vysoký tlak krve zvyšuje riziko srdečních onemocnění, která celosvětově představují nejčastější příčinu úmrtí. Studie naznačují, že vitamín C pomáhá snižovat krevní tlak, a to jak u zdravých jedinců, tak u osob s hypertenzí.

Jedna studie na zvířatech zjistila, že užívání doplňků stravy s vitamínem C pomáhá roztahovat cévy v srdci, což přispívá ke snížení krevního tlaku. Analýza 29 humánních studií navíc zjistila, že užívání doplňku stravy s vitamínem C průměrně snižuje systolický tlak u zdravých osob v průměru o 3,84 mm Hg a diastolický tlak o 1,48 mm Hg.

Systolický tlak představuje v zápisu tlaku (120/80) tu první hodnotu, zatímco diastolický tlak představuje tu druhou hodnotu. U dospělých s vysokým krevním tlakem snižuje vitamín C užívaný v doplňcích stravy systolický krevní tlak průměrně o 4,85 mm Hg a diastolický tlak o 1,67 mm Hg.

I když jsou tyto výsledky slibné, stále nevíme jaké jsou účinky vitamínu C na krevní tlak v dlouhodobém časovém horizontu. Navíc rozhodně nespoléhejte jen na vitamín C, pokud máte vysoký krevní tlak, ale vždy navštivte lékaře a užívejte jím předepsaná léčiva.

3. Zmírňuje rizikové faktory kardiovaskulárních chorob

Doplňky stravy s vitamínem C mohou snižovat riziko chorob srdce a cév, protože snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, které patří mezi hlavní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Nicméně je zapotřebí provést další studie, protože stále nemáme dostatek informací. Onemocnění srdce a cév jsou na celém světě nejčastější příčinou smrti.

Riziko kardiovaskulárních chorob zvyšuje řada faktorů, včetně, mimo jiné vysoké koncentrace triglyceridů, „zlého“ LDL cholesterolu a nízká hladina „hodného“ HDL cholesterolu. Vitamín C pomáhá tyto rizikové faktory eliminovat, což může vést ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob.

Analýza devíti studií, kterých se zúčastnilo 293 172 účastníků zjistila, že lidé, kteří po dobu deseti let užívali denně alespoň 700 mg vitamínu C, měli o 25% nižší riziko kardiovaskulárních chorob než ti, kdo doplňky stravy s vitamínem C neužívali.

Analýza dalších 15 studií navíc naznačuje, že kardiovaskulární riziko se snižuje i v případě, že vitamín C přijímáme pouze ve stravě a nikoli ve formě doplňků stravy. Nicméně není možné zjistit, zda lidé, kteří jí hodně vitamínu C v potravě nejsou zdravější kvůli tomu, že obecně žijí zdravějším způsobem života než ti, kteří užívají doplňky stravy.

Proto není jasné, zda za snížením rizika onemocnění srdce a cév stojí příjem vitamínu C nebo konzumace jiných zdravých potravin či pěstování zdravého životního stylu. Další analýza 13 studií zkoumala vliv užívání alespoň 500 mg vitamínu C denně na rizikové faktory kardiovaskulárních chorob, zejména pak na hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Bylo zjištěno, že užívání doplňků stravy s vitamínem C podstatně snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, a to zhruba o 0,44 mmol/l. U triglyceridů dokonce vitamín C snižuje jejich koncentraci v krvi o 1,12 mmol/l.

Krátce řečeno, užívání alespoň 500 mg vitamínu C denně může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních chorob. Pokud ale jíte dostatek potravin bohatých na vitamín C, užívání doplňků stravy nemá žádný praktický přínos.

4. Snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a pomáhá v prevenci dny

Výsledky studií naznačují silnou spojitost mezi vitamínem C a hladinami kyseliny močové v krvi. Nicméně je nutné provést další studie, abychom tuto teorii dostatečně ověřili.

Dna neboli dnavá artritida je onemocnění, které trápí zhruba 0,5% české populace. Jedná se o velice bolestivé onemocnění, které se projevuje zánětem kloubů, do kterých se ukládají krystalky kyseliny močové. Nejčastěji postihuje kloub na palci u nohy. Kromě bolesti pacienty trápí otoky spojené se zčervenáním kůže nad postiženým kloubem.

Budete mít zájem:  Úzká pánev není důvodem k porodu císařským řezem

Onemocnění má záchvatovitý charakter. Dna vznikne při nadměrné koncentraci kyseliny močové v krvi. Kyselina močová je odpadní produkt při odbourávání bílkovin. Pokud je její koncentrace v krvi vysoká, začne tvořit krystaly, které se ukládají do kloubů.

Je zajímavé, že několik studií naznačuje, že vitamín C pomáhá snižovat koncentraci kyseliny močové v krvi a chrání tak před záchvaty dny. Například jedna studie na 1 387 mužích zjistila, že ti, kteří konzumovali více vitamínu C měli v krvi podstatně méně kyseliny močové než ti, kteří měli nejmenší přísun vitamínu C.

Další studie sledovala 46 994 zdravých mužů po dobu 20 let a zkoumala spojitost vitamínu C a dny. Ukázalo se, že muži, kteří užívali doplňky stravy s vitamínem C měli o 44% nižší riziko, že dostanou dnu.

Analýza 13 studií také naznačila, že užívání doplňků stravy s vitamínem C po dobu 30 dnů v porovnání s placebem podstatně více snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. I když se z těchto výsledků může zdát, že konzumace vitamínu C snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, je nutné provést další ještě další studie než budeme moci vydat jakákoli doporučení.

5. Zlepšuje vstřebávání železa

Vitamín C zlepšuje vstřebávání železa, zejména z potravin rostlinného původu, které obsahují železo ve špatně vstřebatelné formě. Díky tomu pomáhá snižovat riziko nedostatku železa a sideropenické anémie.

Železo je minerál, který v těle plní řadu důležitých funkcí. Jeho dostatečný přísun je nezbytný pro správnou tvorbu červených krvinek, které rozvádí kyslík po celém těle. Doplňky stravy s vitamínem C pomáhají zlepšovat vstřebávání železa z potravy.

Vitamín C se totiž podílí na přeměně špatně vstřebatelné formy železa (například v potravinách rostlinného původu) na dobře vstřebatelnou formu. To je velmi důležité zejména u lidí, kteří nejí maso (vegani a vegetariáni), protože právě maso je hlavním zdrojem železa pro většinu lidí.

Ukazuje se, že konzumace pouhých 100 mg vitamínu C zlepšuje vstřebávání železa až o 67%. Díky tomu vitamín C pomáhá snižovat riziko sideropenické anémie u lidí, kteří trpí nedostatkem železa. V jedné studii užívalo 65 dětí s mírnou sideropenickou anémií (což je anémie způsobená nedostatkem železa) doplněk stravy s vitamínem C.

Studie naznačila, že jen užívání tohoto doplňku stravy pomohlo zmírnit projevy anémie. Pokud máte nedostatek železa, je konzumace potravin s vitamínem C nebo užívání doplňku stravy s vitamínem C jednou z možností jak zvýšit hladinu železa v krvi.

6. Posiluje imunitu a zlepšuje fungování bílých krvinek

Vitamín C posiluje imunitu, protože se podílí na tvorbě bílých krvinek a přispívá k jejich správné funkci. Navíc posiluje obranyschopnost pokožky a urychluje hojení ran.

Jedním z hlavních důvodů proč lidé užívají doplňky stravy s vitamínem C je snaha o posílení imunity. Vitamín C se totiž účastní řady imunitních pochodů a je pro správné fungování naší obranyschopnosti velmi důležitý.

Vitamín C se podílí na správné tvorbě bílých krvinek (zejména lymfocytů a makrofágů), které chrání před infekcí. Navíc vitamín C zlepšuje fungování bílých krvinek a chrání je před poškozením volnými radikály a dalšími škodlivými látkami. A v neposlední řadě je vitamín C důležitou součástí obranného systému naší kůže.

Je aktivně transportován do pokožky, kde funguje jako antioxidant a posiluje bariérovou funkci kůže. Studie také naznačují, že užívání vitamínu C zkracuje dobu hojení. Nízká koncentrace vitamínu C v krvi je navíc spojována s horším zdravotním stavem.

Například lidé se zápalem plic mají v krvi méně vitamínu C než zbytek populace a některé studie naznačují, že užívání doplňků stravy s vitamínem C zkracuje dobu rekonvalescence.

7. Chrání mozek před účinky stárnutí

Nízká koncentrace vitamínu C v krvi je spojována se zhoršením kognitivních funkcí a paměti a se vznikem onemocnění, jako je například demence. Dostatečný příjem vitamínu C z potravy a doplňků stravy může být účinnou prevencí před těmito chorobami.

Demence je onemocnění spojené s úbytkem kognitivních schopností a ztrátou paměti. Celosvětově demencí trpí více než 35 miliónů lidí, zejména ve vyšším věku. Studie naznačují, že riziko demence zvyšuje oxidační stres, který vede k rozvoji zánětu v mozku, míše a nervech.

Vitamín C je silný antioxidant a jeho nedostatek je spojován se zhoršením kognitivních funkcí a paměti. Řada studií navíc naznačuje, že pacienti s demencí mají nižší hladinu vitamínu C v krvi.

A konečně užívání vitamínu C ve formě doplňků stravy nebo v potravě, chrání kognitivní funkce a paměť před předčasným stárnutím.

Pokud nepřijímáte dostatek vitamínu C v potravě, může být užívání doplňků stravy s vitamínem C vhodnou prevencí demence a zhoršení kognitivních funkcí, ale potřebujeme provést ještě další studie, abychom pochopili jak vitamín C ovlivňuje zdraví centrálního nervového systému.

Vitamín C – jeho funkce, hlavní zdroje i zajímavosti

Dromy Vital – C 400 g

Vital – C je herbální doplňkové krmivo obsahující přírodní zdroj vitaminu C a další biologicky aktivní látky (bioflavonoidy, karotenoidy, rutin, vitaminy).Všechny bylinné složky jsou pro optimální působení na organismus ve vyváženém poměru.

  • Kombinace bioaktivních látek působí komplexně na celý organismus a jeho metabolické funkce.
  • V rostlinných pletivech najdeme přírodní vitaminy a minerály a další zdraví prospěšné látky
  • Zdroje vitaminů od podzimního do jarního období začínají být důležitou součástí krmné dávky.
  • Vitamin C se řadí mezi silné antioxidanty, chrání organismus před negativním vlivem
  • Výrazně se podílí, na funkci imunitního systému přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Jednotlivé složky ve své přírodní čistotě, se spolu vzájemně podporují a násobí své vlastnosti.Pozitivně ovlivňují biologickou dostupnost vitaminu C a organismus tyto látky velmi snadno vstřebává.ve své původní, tedy té nejčistší a nejhodnotnější podobě.V současné době klademe velký důraz na zdroj, ze kterého vitaminy pochází.škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Je nezbytný pro energetický metabolismus a přeměnu potravy v energii. Podporuje stavbu a udržování zdravých kostí, zubů, chrupavek, dásní a kůže, je nezbytnou součástí tvorby kolagenu, který je základní pojivovou tkání v těle. Přispívá k absorbci železa z krmné dávky.

Doporučujeme užívat: jako každodenní součást krmné dávky od podzimního do jarního období,

při suplementaci vitaminu C v přírodní formě, při výskytu oslabené imunity, při opakovaných infekcí dýchacích cest.

Doplňkové krmivo pro psy a kočky – složení:

Růže šípková plod, Echinacea purpurea nať, Kopřiva dvoudomá list, Rakytník plod, Ibišek květ, tropická třešeň Acerola, Echinacea purpurea kořen, Konopné semínko, lněné semínko, mořská řasa Ascophyllum nodosum,Bez černý plod, Silybi Marianae Oleum Virginum.

Dávkování: pro psa o hmotnosti 15 – 20 kg. 1 odměrka = ± 6 g.

K prevenci:  2 odměrky denně do krmné dávky. Ke zlepšení kondice: 4 odměrky denně do krmné dávky.Dávkování pro kočku: 1 čajová lžička denně do krmné dávky.

Balení: 400 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector