Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Stárnutí probíhá na buněčné, molekulární, orgánové, tkáňové úrovni a patří k základním biologickým procesům – nevyhne se nikomu. V jednotlivých úrovních stárnutí probíhají specifické změny, které jsou u každého člověka individuální a ovlivněny jsou mnoha činiteli.

S narůstajícím věkem klesá postupně i fyzický výkon a pochopitelně tím i výdej energie. Metabolismus se zpomaluje. Zpomaluje se také trávení a látková výměna. Senioři nezřídka užívají množství léků, které mohou výrazně ovlivnit metabolismus. Navzdory všem specifikům zůstává význam výživy velice důležitý.

I pro seniory platí, že by měli přijímat dostatek minerálů, vitamínů, stravu bohatou na bílkoviny (především rostlinné), vlákninu a dbát, aby se snížil příjem tuků, cukrů, soli, vyřadit alkohol a hlídat si příjem vs. výdej. Dodržováním seniorského jídelníčku lze předejít dvěma nejčastějším strašákům – srdečně cévní onemocnění a rakovina.

Na co se zaměřit?

Důležité je pohlídat si příjem vitamínů C, E, kyseliny listové, vlákniny, flavonoidů, karotenoidů, minerálních látek. Doporučuje se zaměřit se na potraviny rostlinného původu – houby, ořechy, semínka, ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, ale i ryby a libové maso.

Změny u starých lidí nastávají nejen po stránce anatomické, ale i fyziologické – nevyhne se ani trávicímu systému. Snižuje se vylučování trávicích enzymů a absorpce/vstřebávání výživných látek. Už proto má strava seniorů svá specifika.

Změny nastávají i ve smyslovém vnímání chutí.

Možný snížený obsah vody v těle může vést k dehydrataci. Mění se také obsah celkového tuku v těle. Hromadí se v břišní dutině a vzniká větší riziko onemocnění a úmrtnost. Změnou procházejí i kosti a svaly – hrozí osteoporóza pro nedostatek kalcia. Změny dýchacího a srdečního systému ohrožuje obezita a nadváha.

Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Stravování seniorů a jeho zásady

  • Omezit sladkosti – s věkem klesá spotřeba energie
  • Zajistit dostatečný příjem bílkovin – luštěniny, libové maso, ryby, cereálie
  • Snížit příjem tuků na maximálně 25 % energetického příjmu
  • Zajistit příjem vlákniny – prevence zácpy
  • Omezit rafinovaný cukr – s věkem klesá tolerance glukózy, stoupá riziko diabetu
  • Nedostatek minerálů a vitamínů – může být v důsledku výše popisovaném – horší přijímání trávicím traktem. Po konzumaci s lékařem jsou doporučovány i vitamínové doplňky. Ovšem pouze doplňky – ne jako náhrada kvalitní stravy.
  • Jídlo by mělo být měkké, vařené či dušené a ochucené přírodně – bylinky, sušená zelenina
  • Senior by měl jíst méně a častěji
  • Dbát na pitný režim – častá chyba seniorů
  • Změny ve stravě provádět nenásilně, postupně.

Zdraví a dlouhý věk ovlivňuje

  • Správná výživa
  • Pozitivní myšlení
  • Pravidelný pohyb
  • Nekouřit a nepít hodně alkoholu

Obrázek: atlasdasaude.pt, pixabay.com

Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • minerály
  • senioři
  • strava
  • věk
  • vitamíny
  • vláknina
  • zdraví

Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Chcete být ve stáří zdraví? Cesta vede přes kvalitní a vyvážené jídlo…

Stárnutí patří mezi základní biologické procesy, probíhá na úrovni molekulární, buněčné, tkáňové, orgánové i samotného organismu. Na těchto úrovních probíhají specifické změny, které jsou u každého jedince individuální, a jsou ovlivněny mnoha činiteli. S věkem postupně klesá jeho fyzický výkon a tím i výdej energie. Zpomaluje se jeho metabolismus. Zpomaluje se trávení a celková látková výměna. Senior často užívá mnoho léků a ty významně ovlivňují jeho metabolismus. Navzdory těmto specifikům, význam výživy zůstává velmi důležitý.

Zásady zdravé výživy: zdravá strava má obsahovat dostatek bílkovin, minerálních látek a vitamínů, jezte hodně ovoce a zeleniny, dbejte, aby příjem energie v potravě nepřesáhl její výdej, snižte příjem tuků a cukrů (iv jejich skryté formě), jezte méně živočišných bílkovin, konzumujte méně soli a omezte alkohol. Dodržováním těchto zásad lze předcházet dvěma nejčastějším druhům onemocnění, na které podle statistik umírá sedm z deseti obyvatel ČR. Jsou to srdečně-cévní a onkologická onemocnění.

Ochranné faktory

Zjednodušeně lze říci, že hlavním zdrojem ochranných faktorů, například, vitamínů C a E, arotenoidů, flavonoidů, kyseliny listové, vlákniny a minerálních látek jsou převážně potraviny rostlinného původu, jako je ovoce, zelenina, rostlinné oleje, obiloviny, luštěniny, ořechy a houby. Důležitou výjimku tvoří ryby jako zdroj speciálních nenasycených mastných kyselin řady n-3 a selenu.

Samozřejmě, změny po stránce anatomické a fyziologické postihují i trávicí systém. I z tohoto důvodu má výživa starých lidí své zvláštnosti a specifika.

Tělo se věkem mění

Anatomické změny těla

Anatomické změny se projevují atrofií a degenerací. Ve spojitosti s výživou je důležité upozornit na:

  • možný snížený obsah vody v organismu – dehydratace,
  • mění se obsah celkového tuku v organismu, jeho distribuce, tuk se hromadí v břišní dutině (jablečný tvar těla – vzniká vyšší riziko nemocnosti a úmrtnosti), nebo na periferii, na bocích a stehnech (hruškovitý tvar těla) a jiné.

Funkční změny těla

Funkční změny se týkají omezení orgánových a systémových funkcí.

Z pohledu výživy můžeme zmínit:

  • kosterní a svalové změny (možná osteoporóza pro nedostatek kalcia, příjem alkoholu, užívání kortikosteroidů a mnohé jiné …),
  • změny srdečního a dýchacího systému (nadváha a obezita je přítěží),
  • změny v trávení.

Jako je trávicí systém postižený starobními změnami:

  • snižuje se vylučování trávicích enzymů,
  • snižuje se absorbce, vstřebávání výživných látek, léků,
  • snižuje se svalový tonus střev, tedy peristaltika (podélný vlnovitý pohyb stěn dutých orgánů, který slouží k posouvání jejich obsahu) a tím následně a vylučování,
  • nechutenství,
  • změny se smyslovým vnímáním chuti (prahová hodnota pro slanou a sladkou chuť zvyšuje),
  • zácpa,
  • snížení tvorby žaludeční kyseliny (atrofická gastritida), tím pádem sledujeme nižší biovyužitelnost vitaminu B12, folátu, vápníku a železa,
  • snížení sekrece enzymů slinivky, následně dochází k horšímu trávení tuků a bílkovin,
  • snížená citlivost žlučníku na cholecystokinin může nepříznivě ovlivnit trávení tuků,
  • atrofie dásní v ústní dutině,
  • zhoršený stav, ztráta chrupu,
  • snížená tvorba a vylučování slin,
  • zhoršení polykání,
  • zhoršující se funkce smyslových orgánů – zrak, chuť, čich, které usměrňují výběr potravy,

TIP: Přečtěte si o clean eating

Každý věk má své kouzlo

Při výživě starých osob je třeba mít na zřeteli mnoha faktorech, mezi nimi např. skutečnost, že strava je ovlivněna vnitřními ději v organismu, též snížením a úbytkem tělesné aktivity, celkové fyzické zdatnosti. Jedinec se stále obtížnější přizpůsobuje okolním změnám.

Mnohé léky, které jedinec ve vyšším věku užívá, mohou mít negativní dopad na průběh metabolických procesů v organismu a tak v konečném důsledku i na příjem potravy (např. nechuť). I různé návykové intoxikace (alkoholismus, kouření) ovlivňují negativně na organismus.

Netřeba zapomínat i na fakt, že soběstačnost starého člověka může být více méně omezena, nebo i zcela ztracena. Změny trávicí soustavy, výše popsané jako např.

horší stav chrupu, málo slin, snížená pohyblivost střev, zácpa a mnohé další, ovlivňují proces zpracování potravy.

Zásady při stravování seniorů

  • s věkem klesá potřeba energie (proto je důležité přizpůsobit energetický příjem danému člověku, méně konzumovat tzv. vysoce energetické potraviny (zejména různé sladkosti: bonbóny, čokoláda, zákusky atd.),
  • zajistit dostatečný příjem bílkovin (0,8 až 1 g/kg tělesné hmotnosti), konzumovat kvalitní zdroje bílkovin – libové maso, luštěniny, cereálie,
  • konzumovat méně tuků, maximálně 25% energetického příjmu,
  • přijímat v potravě více polysacharidů (škrobovin a zejména vlákniny – prevence proti zácpě),
  • omezovat příjem rafinovaného cukru (s věkem klesá tolerance glukózy, riziko diabetu),
  • nedostatek vitamínů a minerálních látek (jejich horší přijímání trávicím traktem). Známá nižší využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů, častý deficit železa. Konzumace vitaminových a minerálních přípravků vhodná, ale vnímáme ji jako doplněk, ne jako náhradu pestré a kvalitní stravy,
  • způsob přípravy jídla, pokrmy by měly být měkčí – dušené a vařené, podpořit chuť jídla kořením a sušenou zeleninou, jíst méně a častěji,
  • často pít, možná dehydratace organismu, nutnost přijmout minimum 1,5 l tekutin, opatrně přijímat alkohol a kofeinové nápoje (přečtěte si více o pitném režimu seniorů)
  • při stravování respektovat celoživotní návyky, změny provádět postupně a nenásilně.

Výživa a pracující starý člověk

Výživové nároky u pracujícího seniora se diferencují podle charakteru práce, kterou vykonává. I zde platí, že namáhavá fyzická práce má vyšší energetické nároky na organismus jedince a tedy, “dovoluje” mu konzumovat více jídla oproti tomu, který má sedavou, duševní práci.

Samozřejmě, je třeba brát v úvahu i pohlaví a věk jedince. Nepředpokládá se, že starý člověk by pracoval ve ztížených podmínkách, ale může nastat situace, kdy takový člověk pracuje v letních vedrech např. na své zahrádce. Z důvodu možné dehydratace v takovém případě je třeba dbát na pitný režim i přiměřený příjem minerálů.

Stravování, příjem stravy, výživa starého člověka je spojena s mnoha faktory. Jsou to především organické i funkční změny na organismu jedince, ale i mnohé jiné. V neposlední míře je to i jeho soběstačnost, ať už fyzická nebo i finanční. Žijící senior potřebuje úctu, pochopení ale i pomoc svých nejbližších, i okolí.

Rizikové faktory u seniorů

Rizikové faktory, zejména nasycené mastné kyseliny a cholesterol, se nacházejí převážně v potravinách živočišného původu.

Při rozhodování o našem denním jídelníčku je však třeba mít dostatek informací o složení potravin.

Budete mít zájem:  Jak Léčil Páter Ferda?

Při snižování spotřeby nasycených živočišných tuků třeba snížit nejen spotřebu másla a sádla, ale i všech produktů, kde je tuk skrytý, například uzeniny.

Do skupiny zakázaných potravin proto zařazujeme i tučné vepřové maso, maso vodní drůbeže, uzeniny, tučné sýry, šlehačku a plnotučné mléko. Netřeba však jít do extrému a odmítat všechny mléčné výrobky.

Fermentované mléčné výrobky (například jogurty a kyselé mléko) i odstředěné mléko obsahují tolik biologicky cenných látek, že jejich hodnota převyšuje malé množství cholesterolu a tuku, které se v nich nachází.

Vaječný žloutek je sice cholesterolovou “bombou”, ale na druhé straně vajíčka obsahují množství biologicky cenných látek. Ve vaječném bílku se cholesterol nenachází.

Proto u zdravých lidí (ne však u lidí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi) spotřebu několika vajíček do týdne netřeba odmítat.

Pro vznik srdečně-cévních onemocnění, jako i rakoviny, jsou živočišné tuky v potravě více nebezpečné než cholesterol, větší hrozbou než mléko a mléčné výrobky jsou proto tuky ukryté v uzeninách.

Náhrada živočišných tuků natíraných na chléb a pečivo je jednoduchá: místo másla a vepřového sádla je vhodnější používat kvalitní margaríny vyráběné z rostlinných olejů, které kromě příznivějšího složení mastných kyselin obsahují mnohonásobně více antioxidačně účinných vitamínů, zejména vitamínu E.

Klíč k delšímu životu

Když porovnáme střední délku života mužů a žen, je nápadné, že vedle Japonsku, kde je výživa chudá na živočišné tuky na zeleninu a mořské produkty, evropští muži i ženy se dožívají nejvíce let ve státech, které leží na břehu Středozemního moře (například Francie, Itálie, Řecko). Odborníci se obecně shodují v názoru, že pro zajištění dlouhého života je důležité následující:

– Správná výživa – nikdy není pozdě na to, abyste změnili dosavadní stravovací návyky,
– Pravidelný pohyb – nikdo není příliš starý na to, aby začal s pravidelným cvičením, které významně ovlivňuje kvalitu života,
– Pozitivní myšlení – každý je takový starý, jak se cítí, s úsměvem je svět vždy hezčí,
– Nekouřit – nebuďte otrokem závislosti, která vám zkracuje život.

A jak dbáte vy na stravování seniorů? Napište nám do komentářů pod článkem, budeme rádi.

Dále si o seniorech přečtěte

  • TIP: Jak na cvičení pro seniory doma?

VIDEO: Výživa seniorů

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jídelníček pro seniory. Přidejte živočišné tuky i bobulové ovoce

Nutriční potřeby, tedy doporučené výživové dávky energie, živin a dalších látek, se u seniorů liší od těch u lidí v produktivním věku, kteří o své starší blízké často pečují. Proto je k jejich jídelníčku potřeba přistupovat odlišně.

Každý pátek zdarmaStrava seniorů – jak by měla vypadat?Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Důležité je všímat si, že organizmus seniorů prochází fyziologickými změnami – ty mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy jak z hlediska kvality, tak i kvantity,“ říká lékařka Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče.

Vinou nevhodného stravování se zhoršuje zdravotní stav, zejména trpí imunita, ubývají svaly, tím se snižuje hybnost a narušena je i schopnost o sebe pečovat. Strava by měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, kterou starší lidé mají mnohdy menší.

„Rozvržení jídel během dne se sice řídí individuálními potřebami, nicméně jejich konzumace by měla být pravidelná, aby mohl organizmus optimálně využít poskytnuté živiny. Například denní dávku bílkovin je výhodné rozdělit do tří porcí,“ upřesňuje Starnovská.

Ve výběru pokrmů a surovin se senioři nemusí příliš omezovat. Jejich strava musí respektovat dietetické požadavky a přihlížet k aktuálnímu zdravotnímu stavu, ale dietní omezení je vždy třeba zvážit s ohledem na riziko nedostatečné výživy. Kolik by tedy senioři měli mít z jídla energie a živin?

Energie

Potřeba energie získaná z potravy může klesat v souvislosti se snížením fyzické aktivity, ale jen v případě zdravých lidí. Doporučená výše energetického příjmu lidí starších 60 let se pohybuje v rozmezí od 8 000 do 8 400 kJ. Pro srovnání, u lidí ve středním věku je to 9 200 až 15 000 kJ.

Množství živin, vitaminů a minerálních látek ve stravě starších lidí by mělo být přizpůsobeno vyšší potřebě, horšímu vstřebávání i využití. Pokud tomu tak není, dochází k malnutrici (podvýživa ve smyslu špatného složení potravy), s níž se potýká zhruba 50 % seniorů.

Bílkoviny

Využití bílkovin je s přibývajícím věkem nižší, navíc na jejich příjem klade zvýšené nároky větší nemocnost. Strava seniorů by proto měla obsahovat nejen jejich dostatečné množství, ale zároveň by to měly být bílkoviny kvalitní, to znamená živočišné.

V této věkové kategorii se proto výrazně mění obvyklý poměr zastoupení živočišných a rostlinných bílkovin ve prospěch živočišných, na minimálně 70:30.

Jejich stravitelnost by měla být co nejsnadnější – v tomto směru je výhodná tepelná úprava jako dušení nebo vaření, nejhůře stravitelná jsou jídla připravovaná smažením.

Vitaminy

Zhoršené vstřebávání způsobuje častý nedostatek vitaminů, jejichž potřeba je naopak vyšší. Ve stravě by se proto mělo množství vitaminů lehce zvyšovat.

Důležitý je zejména příjem antioxidantů (vitaminy E, C, betakaroten), kyseliny listové, vitaminů D a B12.

Dostatečné množství většiny těchto látek zajistí v běžné stravě pouze pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, zejména bobulového ovoce (alespoň plná hrst denně), listových salátů (všechny možné druhy), papriky, mrkve, kapusty, brokolice, hrášku.

Minerální látky

Pro doplnění železa, zinku a vápníku je vhodné zařadit do jídelníčku každý den mléčné výrobky, maso, ryby, játra nebo vejce a do pitného režimu přírodní minerální vody.

5plus2, redakce

Výživa seniorů

Výživa má v každém věku určitá specifika. Nutriční potřeby seniorů se liší od potřeb osob v produktivním věku hned v několika oblastech.

Strava seniorů – jak by měla vypadat?

Množství jednotlivých živin (bílkovin, tuků, sacharidů), vitaminů a minerálních látek ve stravě by mělo být přizpůsobeno jejich vyšší potřebě, horšímu vstřebávání a horšímu využití jednotlivých složek.

Organismus seniorů prochází fyziologickými změnami, které mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy (kvalitativnímu i kvantitativnímu), k malnutrici (podvýživa). Senioři jsou skupinou, která je malnutricí ohrožená vůbec nejčastěji, a to se všemi jejími důsledky a komplikacemi. Výzkumy ukazují, že malnutricí trpí 50 % pacientů ve vyšším věku.

V případě hospitalizovaných pacientů trpí až 30 % seniorů dokonce tzv. život ohrožující malnutricí. Podle různých lékařských epidemiologických studií je v malnutrici zhruba následující počet seniorů (tedy věk nad 75 let): v ambulantní péči 10–38 % v domácím prostředí 5–12 % u hospitalizovaných 26–65 % u institucionalizovaných nemocných (např.

v domovech pro seniory) 5–85 %.
I u seniorů je výhodné konzultovat stravování s nutričním terapeutem, který pomůže jídelníček sestavit individuálně s přihlédnutím k potřebám, možnostem a ke zdravotnímu stavu. Dokáže zhodnotit stávající stravu co do zastoupení živin a dalších důležitých látek a doporučí její úpravu.

V případě, že nelze pokrýt potřeby běžnou stravou, může doporučit zařazení výrobků doplňkové umělé enterální (střevní) výživy, které pacientům výrazně pomáhají jak s dodávkou energie, tak bílkovin, vitaminů, minerálních látek či stopových prvků.

Ve stravě seniorů sehrává důležitou roli také spolupráce rodiny. Rodinní příslušníci jsou mnohdy těmi, kteří stravu zajišťují, proto by ji měli konzultovat právě oni. Poradit se mohou například s odborníky z Fóra zdravé výživy.

Na co se zaměřit při stravování seniorů?

Strava by měla být pravidelná, rozvržení jídel se řídí individuálními potřebami a vždy musí přihlížet k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Dietní omezení je ale třeba zvážit s ohledem na riziko nedostatečné výživy.

Strava by měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, která bývá často snížena, příliš se neomezuje výběr pokrmů a surovin. Důležitou roli hraje i kultura stolování.

Ve stravě seniorů je třeba mnohdy počítat i s úpravou konzistence stravy – převedení do kašovité formy (mleté maso, bramborová kaše místo brambor apod.), pokud není zcela v pořádku chrup.

Bílkoviny

Množství bílkovin není možné snižovat, protože jejich využití je s přibývajícím věkem nižší. Zvýšená nemocnost v tomto stadiu života navíc klade zvýšené nároky na dostatečný příjem bílkovin a také na jejich kvalitu.

Upřednostňovat je třeba bílkoviny živočišné, které najdeme v mase, mléce a mléčných výrobcích, vejcích. Tepelnou úpravou je také třeba upravit jejich stravitelnost, která by měla být co nejsnadnější.

Nejhůře stravitelná jsou jídla připravovaná smažením, výhodnější je přírodní úprava, co možná nejjednodušší.

Energetická hodnota

Potřeba energie může klesat v souvislosti se snížením aktivity, platí to však jen v situaci, kdy jde o jinak zdravou osobu (pouze se sníženou aktivitou). Základní energetická potřeba může být naopak i zvýšena, a to zejména vlivem některých chronických onemocnění (srdeční, respirační nedostatečnosti). Skutečnou energetickou potřebu je třeba určit podle konkrétní situace dané osoby.

Vitaminy

Častý nedostatek vitaminů je způsoben jejich zhoršeným vstřebáváním. Protože je jejich potřeba často zvýšena (v souvislosti s vyšší nemocností seniorů), je důležité jejich množství spíše lehce zvyšovat.

Důležitý je zejména příjem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů. Jedná se o vitaminy E, beta-karoten, vitamin C. Častý je také deficit kyseliny listové a vitaminu B12.

Dostatečné množství většiny těchto látek souvisí s pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny.

Budete mít zájem:  Jaké Léky Na Covid?

Minerální látky

Senioři často trpí nedostatkem některých minerálních látek, a to zejména železa, zinku a vápníku. Je tedy třeba se zaměřit na jejich přísun v potravě, případně s lékařem konzultovat jejich substituci.

Jiné nutrienty

Častý bývá deficit dalších látek, jako jsou kupříkladu polynenasycené mastné kyseliny, vláknina, lecitin. Zdrojem polynenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6) jsou zejména některé rostlinné oleje (např.

řepkový), margaríny (v některých tucích bylo množství těchto kyselin navýšeno) či rybí tuk. Některé z těchto mastných kyselin jsou navíc esenciální, tedy takové, které si náš organismus neumí vytvářet sám a musíme mu je dodávat stravou.

Vláknina je obsažena v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách. Lecitin najdeme například ve vejcích a výrobcích ze sóji.

Tekutiny

U seniorů se velice často setkáváme s dehydratací (odvodněním). S vyšším věkem se také ztrácí pocit žízně. Špatným zavodněním organismu se zvyšuje riziko trombóz (sraženin), zácpy. Dehydratace způsobuje nepříjemný pocit v ústech, častější výskyt infekce močových cest.

Vyvolává sníženou perfuzi mozkem, což způsobuje zmatenost, snadněji dochází k nerovnováze elektrolytů v organismu.
Důležité je tedy popíjení nápojů v průběhu celého dne, v množství minimálně dva litry.

Nejvhodnější jsou stolní vody kombinované s minerálními,dále ovocné a bylinné čaje (s přihlédnutím na účinek jednotlivých bylinek), rovněž přírodní ovocné šťávy a ředěné 100% džusy.

O autorovi: Připravil: Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph. D., člen Fóra zdravé výživy

Pozor na výživu našich seniorů – a to nejen v době pandemie

V tomto období má většina z nás jen omezený kontakt se staršími členy našich rodin, a přitom je během aktuální krize ještě důležitější dohlédnout na to, aby měly ve svých jídelníčcích dostatečný příjem živin, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a imunity.

Podvýživa, a především nedostatek bílkovin ve stravě, zapříčiňuje oslabení a chřadnutí organismu. Senior v podvýživě je náchylnější na různá infekční onemocnění a také léčba u něj trvá déle, než u dobře živeného člověka. Na to, jak by měla vypadat strava seniora, jak zpozorovat stav podvýživy, a co v takovém případě dělat, odpovídá MUDr.

Petr Tláskal, CSc., vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole.

Z jaké stravy by měl být složen talíř seniorů?

Strava seniorů by měla být v první řadě pestrá a obsahovat základní skupiny potřených potravin.

Jsou to především potraviny s komplexními sacharidy – brambory, těstoviny, pečivo a jiné obiloviny, případně podle tolerance i luštěniny, kde dochází k pozvolnějšímu vstřebávání cukru z trávicího traktu do krevního oběhu a tím i lepší toleranci stravy.

Dále je to ovoce a zelenina, které jsou zdrojem potřebné vlákniny, ale i tzv. mikronutrientů (vitaminů, minerálních látek a stopových prvků) a dále mléko a mléčné výrobky, zdroj kvalitní bílkoviny, vápníku a dalších složek. Konzumované tuky by měly být především rostlinného původu.

S věkem ubývá svalové hmoty, a proto jsou velmi významnou skupinou potravin ty, které zajišťují dostatečný příjem bílkovin –   maso, luštěniny, ryby, vejce či mléčné výrobky. Seniorům se doporučuje, aby dodržovali pravidelný stravovací režim a aby si jídlo případně rozdělili i do více denních porcí.

Bílkoviny a imunita

Bílkoviny mají rovněž mimořádný význam pro obranyschopnost našeho organizmu. Bílkoviny jsou základní složkou tělesných tkání, nejen svalů, kostí, ale i ostatních orgánů. Za účasti bílkovin probíhá většina  metabolických reakcí.  Je tomu tak i při zajištění obranných schopností.

  Při nedostatečném příjmu bílkovin či při jejich vyšších ztrátách se rozvíjí bílkovinná malnutrice, tzn. podvýživa, která nejen oslabuje imunitu, ale i ostatní funkce organismu. Člověk, který je v malnutrici, snáší průběh onemocnění mnohem hůř.

Onemocnění se u něj může projevovat závažněji, zvyšuje se riziko komplikací základního onemocnění, a i následná rekonvalescence (úzdrava) nemocného se prodlužuje.

„Bílkoviny jsou rovněž součástí imunokompetentních buněk i protilátek, které se uplatňují při likvidaci infekce. Dovoluje-li to zdravotní stav (činnost ledvin), tak příjem bílkovin zajišťujeme především konzumací kvalitní stravy.  Bílkoviny jsou tak nejen nezbytné v prevenci, ale i léčbě infekčních onemocnění.“ říká Petr Tláskal, CSc.

Jak zpozorovat podvýživu

Příčiny malnutrice u seniorů často souvisí s přirozenými změnami, které probíhají v organismu s narůstajícím věkem. „U starších lidí se často objevuje nechutenství, zhoršuje se vnímání chuti a čichu (což jsou pro stravování významné motivační faktory), snižuje se tvorba slin.

Rovněž dochází ke ztrátě chrupu, zhoršuje se proto i schopnost žvýkání, snižuje se tvorba žaludeční kyseliny a vůbec celý proces trávení se zpomaluje. Významný vliv na proces zpracování potravy mají i změněné aktivity enzymů, i střevní mikrobioty.

Ke stabilizaci střevní mikrobioty je vhodná i pravidelná konzumace jogurtů či zakysaných mléčných výrobků,“ uvádí MUDr. Tláskal.

Senioři často mívají problém i se samotným příjmem potravy. Jedí velmi málo, někdy doslova zapomínají na jídlo, nebo jejich pocit nasycení se dostaví prakticky hned, jak začnou jíst, takže další jídlo odmítnou. Rovněž je velkým nebezpečím nedostatečný příjem tekutin. Snadno tak dochází k dehydrataci a v souvislosti s tím  k dalšímu ohrožení organismu.

Senioři ztrácí pocit žízně, což je nutné mít na paměti.  „Podvýživa se samozřejmě nejprve projeví úbytkem na váze, snížením svalové síly, častějšími pády a podobně.

Nicméně je nutné mít v patrnosti, že i u obézních seniorů může být malnutrice, mohou jim scházet některé významné nutriční složky (včetně bílkovin), které zajišťují potřebné metabolické procesy organismu.

Co když běžná strava nestačí

Současná medicína už dokáže pomoci ve výživě seniorům, a to i v případě, že trpí různými chronickými onemocněními.

„Pokud vezmeme v úvahu zdravého seniora, který netrpí žádným onemocněním, ale víme, že jeho denní příjem stravy není dostatečný, po konzultaci s lékařem je mu možné mu dodat bílkoviny a ostatní důležité látky ve formě sippingu, tzn. popíjení nutričně hodnotného přípravku.

Většinou je to nápoj o objemu 200 ml, který obsahuje všechny potřebné nutrienty, aby pokryl denní potřeby nejen pro bezprostřední potřebu výživu, ale i pro celkovou regeneraci organismu.

Pokud senior nedokáže vypít takovéto množství, jsou dostupné přípravky i v menším objemu, například 125 ml. Uvedené nápoje by se neměly vypít najednou, ale popíjet v průběhu dne, aby bylo zajištěno lepší vstřebání živin,“ uvádí MUDr. Tláskal.

Každý lékař by měl při vyšetření pacienta zhodnotit i jeho stav výživy, což zvláště platí u seniorů. Praktický lékař mimo jiné věnuje pozornost i screeningu rizika nebo už přítomné podvýživy, diagnostice jejích příčin a v případě potřeby navrhuje řešení.

Když běžná strava nestačí, má lékař možnost předepsat enterální výživu určenou na popíjení.

U onkologického pacienta, u kterého je výživa velmi důležitá, může onkolog po zhodnocení nutričního stavu doporučit nebo předepsat přípravky na popíjení, které mu mohou pomoci dosáhnout denní nutriční příjem, pokud běžná strava nestačí.

Výskyt podvýživy u seniorů v Česku

Problém podvýživy přiřazujeme spíše k chudým zemím a jen zřídka si ji spojujeme s důchodci ve vyspělých státech, včetně Česka. Realita však ukazuje, že výživové problémy ve formě podvýživy, nedostatečného příjmu důležitých živin, fádní jídelníček či nedostatečný energetický příjem, provázejí seniorský věk i u nás.

I starší lidé v domovech sociálních služeb nejednou odmítají potravu, popřípadě konzumují množství, která jsou pod úrovní potřebného denního energetického příjmu. Zařízení pro seniory jsou si vědoma tohoto problému, a proto aktivně provádějí screening výživového příjmu u svých klientů.

Společnost Nutricia, která působí také v oblasti enterální výživy, realizovala studii v zařízeních pro seniory. „Do studie, kterou jsme uskutečnili v roce 2017, se zapojilo 52 zařízení pro seniory a více než 4977 klientů.

Výsledky ukázaly, že ve stavu podvýživy nebo v jejím riziku je až 57% screenovaných klientů „, říká Jan Beran, člen představenstva společnosti Nutricia. Společnost se zavázala naplňovat vizi „Jedna planeta.

Jedno zdraví“, jejímž prostřednictvím vyjadřuje svůj závazek pozitivním způsobem ovlivňovat zdraví lidí a pomáhat jim k plnohodnotnému životu prostřednictvím výživy. „Nutriční screeningy jsou jedním ze způsobů, jak naplňujeme naši vizi v Česku“, dodává Jan Beran.

„Tyto aktivity jsou nesmírně důležité, protože upozorňují na rozsah problému malnutrice mezi našimi seniory. Odhalení malnutrice nebo její rizika umožňuje její řešení prostřednictvím správné nutriční intervence, o níž rozhodne lékař „, říká MUDr. Tláskal.

Malnutrice a s ní související problémy seniorů ve výživě jsou často podceňovány a všimneme si jich, až když je pozdě.

Přitom kvalitní, na živiny a mikronutrienty bohatá strava, může významným způsobem pomáhat seniorům ke zvýšení kvality jejich života.  Senior může díky správné nutriční intervenci prožívat aktivnější, zdravější a plnější život.

Nezapomeňte se proto ujistit, že starší členové vašich rodin mají i v tomto období dostatečný příjem všeho toho, co ke své výživě potřebují.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na [email protected].

Budete mít zájem:  Čeká vás výměna kloubu? Co musíte vědět předem

Nezdravá strava seniorů: Chybí jim tekutiny i bílkoviny – Fórum zdravé výživy

Nedostatek bílkovin a také tekutin, to jsou nejčastější problémy ve výživě starších lidí. Dost často jim totiž chybí chuť k jídlu a také nemají pocit žízně.

Článek, na jehož tvorbě se podílela PhDr. Tamara Starnovská, místopředsedkyně FZV.

Mezi tím, co mají jíst senioři, a tím, co náleží do jídelníčku lidí v produktivním věku, je rozdíl. Přitom právě tyhle dvě generace, zejména pokud se ta starší už neobejde bez pomoci, jedí stejná jídla. A to není dobře.

Jak vysvětluje PhDr. Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče, důležité je všímat si, že organismus seniorů prochází fyziologickými změnami. Ty mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy jak z hlediska kvality, tak i kvantity.

Jaké změny jsou nejčastější? V první řadě jde o již zmíněnou chuť k jídlu, je způsobená tím, že dochází k atrofii chuťových pohárků. Starší lidé také často nemají pocit žízně, což vede nejen k dehydrataci, ale také ke snížení chuti k jídlu. Tu zhoršují rovněž i problémy s chrupem a sliznicí v ústech, které podporuje případný umělý chrup.

Zhoršení stavu trávicí soustavy

Stárnutí těla také způsobuje, že vnitřní orgány nepracují tak dobře, snižuje se sekrece trávicích šťáv, činnost trávicího traktu a funkčnost tenkého střeva. To vede k horšímu vstřebávání živin ze stravy a jejich menšímu využití, stejně tak jako k průjmu a zácpě.

Zhoršená pohyblivost a špatný zrak zase seniory omezují v nákupech, ale i přípravě pokrmů, proto často končí na jednostranné a nevyvážené stravě.

Ti, co mají potíže s udržením moči nebo dokonce stolice, se obecně bojí jíst, aby to jejich potíže ještě nezhoršilo. Mentální problémy pak vedou k tomu, že na jídlo zapomínají zcela.

Zákusky místo kvalitní stravy

Nevhodně vyvážená strava je někdy způsobena také nedostatkem peněz, který vede ke konzumaci přílišného množství sacharidů, protože jsou levnější než kvalitní bílkoviny.

„Vinou nevhodného stravování dochází ke zhoršování zdravotního stavu, zejména k poruchám imunity, k úbytku svalů, tím ke snížení hybnosti a narušení schopnosti o sebe pečovat.

Starší lidé se tak mohou snadno dostat do začarovaného kruhu, z něhož naštěstí existuje cesta ven – s pomocí blízkého okolí,“ vysvětluje Starnovská.

Tato problematika se týká velké části populace, která se bude ještě zvětšovat. Počet lidí starších 65 let by se totiž měl do roku 2059 trvale zvyšovat až na úroveň 3,205 milionů lidí. Jejich podíl na celkovém počtu obyvatel by se tak měl zvýšit ze současných 19,2 procent na 30 procent.

Jak má vypadat jídelníček seniorů

Strava by podle Starnovské měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, která bývá často snížená. V tomto směru hraje důležitou roli také kultura stolování, to znamená milá společnost, příjemné prostředí, dobře větraná místnost, pozitivní barvy a podobně.

pokračování a celý článek najdete na stránkách časopisu Moje zdraví přímo zde.

Zásady správného stravování seniorů | Lepší péče

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Poradit univerzální doporučení nebo obecně platný recept na správnou výživu ve stáří prakticky nelze.

Výživová doporučení jsou individuální a liší se v závislosti na věku, pohlaví, aktuálním zdravotním stavu, míře pohybové aktivity, nemocnosti a výživových zvyklostech každého seniora.

Dál je nutné zohlednit prostředí, ve kterém daný člověk žije, stupeň jeho soběstačnosti a v neposlední řadě i jeho finanční možnosti. Základní zásady správné výživy seniorů se ale příliš neliší od pravidel, kterými by se měl řídit prakticky každý člověk po celý život.

Tři základní pilíře správné výživy

Pravidelnost, pestrost a přiměřenost jsou třemi základními pilíři, jejichž dodržování tvoří základ správné výživy. Pravidelnost ve výživě znamená rozložit si stravu do několika menších porcí v průběhu celého dne. Je důležité jíst přiměřeně často: optimálně snídat, svačit, obědvat, znovu svačit a večeřet. Stejně tak je nutné dodržovat i pitný režim.

Dalším důležitým výživovým ukazatelem je pestrost, která pomáhá předcházet jak nedostatku, tak nadbytku živin. Pestrý jídelníček by měl obsahovat co nejvíc různých druhů potravin – obiloviny, pečivo, těstoviny, rýži, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, luštěniny, ořechy atd.

Pokud to nezbytně nevyžaduje zdravotní stav daného člověka, strava seniorů by se měla vyhnout zbytečným dietním omezením. Určitě není vhodné z jídelníčku vynechat potraviny a jídla, které má senior rád.

Přiměřená velikost jednotlivých porcí i celkového denního příjmu živin pak zajišťuje, že senior netloustne, ale ani nehubne, zkrátka že si udržuje optimální tělesnou hmotnost. U staršího člověka je prioritou zejména zabránit podvýživě, a proto je nutné důsledně sledovat množství snědené stravy.

Více koření a dostatečné množství ovoce a zeleniny

Vyšší věk se vyznačuje častými poruchami chuti, takže je možné při přípravě jídel používat větší množství koření. To se ale v žádném případě nevztahuje na kuchyňskou sůl. Naopak velmi vhodné jsou bylinky a zelené natě.

S ohledem na časté potíže seniorů s chrupem nebo na jeho úplnou ztrátu je nezbytné přizpůsobit úpravu a konzistenci stravy ‒ pokrmy vařit do měkka, krájet na malé kousky, rozmačkat vidličkou, mlít, mixovat, pasírovat apod.

Jídelníček každého seniora by měl také zahrnovat ovoce a zeleninu, nejlépe v několika porcích denně.

S ohledem na zmíněné komplikace je často potřeba ovoce a zeleninu upravit oloupáním slupky nebo nastrouháním, připravit je na způsob pyré nebo nějaké množství přidat do polévek, nákypů, hlavních jídel, příloh, pomazánek, koktejlů, kaší, pudinků apod.

Z pohledu způsobu přípravy pokrmů jsou vhodné především vaření, dušení a zapékání. Smažení a grilování je lepší se vyvarovat.

Kultura stolování a pitný režim

Velmi důležitá je také kultura stolování. V příjemném, hezkém a klidném prostředí a také v přirozeném kontaktu s jinou osobou se člověk nají mnohem lépe a více, než když bude jíst sám a ve stresu. Proto je potřeba věnovat pozornost i úpravě pokrmu na talíři.

Senioři bývají často ohrožení dehydratací, protože se zvyšujícím se věkem přirozeně ustupuje pocit žízně. Přitom každý člověk by měl v průběhu dne vypít alespoň osm středně velkých sklenic.

Při zvýšené ztrátě tekutin, například při horečnatých onemocněních, průjmu nebo zvracení, při zvýšeném pocení a v horkém počasí, je třeba příjem tekutin ještě zvýšit.

Druhy nápojů by se měly střídat, ale ty s obsahem kofeinu, stejně jako alkohol se do pitného režimu nepočítají.

Pomůže sipping nebo rada odborníka

Pokud potravinový příjem přirozenou cestou selhává, je třeba zajistit přísun potřebné energie obohacením stravy, např. formou sippingu. Jedná se o vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k popíjení, která obsahuje přesně definovaný poměr nutričně vyvážených složek.

Běžně k dostání v lékárnách je řada příchutí i výrobků speciálně vyvinutých pro potřeby diabetiků nebo nefrologických pacientů.

V případě, že potíže s příjmem potravy přetrvávají delší dobu a není možné je zvládnout v domácích podmínkách, doporučujeme konzultaci s nutričním terapeutem.

Kde se můžete poradit a kde sehnat vhodný sipping?

Pokud se potřebujete poradit s odborníkem, využijte některou z odborných nutričních ambulancí. Většinu péče Vám uhradí zdravotní pojišťovna. Seznam ordinací naleznete na stránkách Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče. 

Sipping, neboli tekutou výživu bohatou na vitamíny a potřebné živiny, můžete zakoupit od několika různých značek.

Sippingy B. Braun můžete zakoupit v níže uvedených lékárnách a na eshopu Pilulka.cz:

Nemocniční lékárna FN Motol, V Úvalu 84 , 150 06 Praha 5
Nemocniční lékárna Prachatice, Nebahovská 1015, 383 01 Prachatice
Nemocniční lékárna Český Krumlov, Nemocniční 429, 381 27 Český Krumlov
Nemocniční lékárna Tábor, Kpt.

Jaroše 2000/10, 390 03 Tábor
Nemocniční lékárna Jindřichův Hradec, U Nemocnice 380, 377 01 Jindřichův Hradec
Nemocniční lékárna Havlíčkův Brod, Husova 2624, 580 01 Havlíčkův Brod
Nemocniční lékárna Nové Město na Moravě, Žďárská 610, 592 31 Nové Město na Moravě
Nemocniční lékárna Třebíč, Purkyňovo nám. 133/2, 674 01 Třebíč
Nemocniční lékárna FN Královské Vinohrady, Šrobárova 50, 100 00 Praha 10
Nemocniční lékárna FN Plzeň- Lochotín, Alej Svobody 923/80, 323 00 Plzeň 1-Severní Předměstí
Nemocniční lékárna Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem, Sociální péče 3316/12a, 400 11 Ústí nad Labem-Severní Terasa

Nemocniční lékárna Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Ke Karlovu 459/6, 120 00 Nové Město

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector