Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Co se týká rostlin, patří mořské řasy (algae) k výživově nejhodnotnějším potravinám. Jejich kořeny se nalézají často až 7000 metrů pod mořskou hladinou, na dně oceánu, v půdě, která je považována za nejúrodnější na světě.

Jejich tělo tvoří jednobuněčná nebo mnohobuněčná stélka. Jejich výhonky jsou hnány k povrchu, kde za pomocí slunce vypučí a vytvoří lístečky. Vyskytují se v oblastech, kde může probíhat fotosyntéza.

Složení fotosyntetického barviva se u jednotlivých druhů liší. V oblastech s dostatkem světla jsou rozšířené zelené řasy (chlorophyta).

Červené řasy (rhodophyta) se nalézají na mělčinách, ale i ve 200 metrech pod hladinou, dokáží totiž k fotosyntéze využít i slabé namodralé světlo, které proniká i do velkých hloubek.

Dále máme hnědé řasy (chromophyta), například chaluhy, které vytváří v moři rozsáhlé porosty. Mořské řasy vlastně můžeme považovat za zeleninu.

Angličané je nazývají seaweed, což v překladu znamená plevel z moře.

Léčivé účinky mořských řas

Řasy čistí organismus od toxických látek, ale také od radioaktivity a zlepšují průchodnost cév. Dále jsou vynikajícím zdrojem organického jódu a dalších stopových prvků, jejichž potřebu nemůžeme pokrýt naší běžnou stravou.

Mořské řasy jsou plné kvalitních dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu.

Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitamínů mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit.

Mořské řasy působí na náš organismus zásadotvorně. Obsahují tolik lehce vstřebatelných minerálů, posilují náš organismus tím, že neutralizují kyseliny, které se v našem těle vytvářejí při nekvalitním způsobu stravování.

Základní rozdělení mořských řas:

Mořské řasy dokonale zásobují organismus cennými látkami. Každý druh však působí léčebnou silou v jiné oblasti.

Nori patří mezi nejznámější druh mořské řasy. Roste v chráněných zálivech u pobřeží, kde je menší obsah soli ve vodě. Její pěstování vyžaduje značnou dovednost, kvalitní setbu, čisté prostředí, teplotu, správné načasování setby a sklizně.

Tato řasa se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Nori patří k největším zdrojům bílkovin, obsahuje rovněž hodně vitaminu B, A, C. Dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, rozpouští tuk a zlepšuje trávení těžkých jídel.

Nori působí velkou silou také proti množení choroboplodných zárodků v organismu.

Nori v kuchyni:Úplně nejjednodušší a pro začátečníky ideální, jsou zelené nori vločky, které jsou vhodné k okamžité spotřebě. Nemusíme je předem namáčet ani vařit. Sypou se do všech možných jídel ihned po uvaření. Jestliže nepřeženeme množství řasy, nikdo nepozná, že například v polévce plave něco jiného než pažitka nebo petrželka.

V Asii bývá tato řasa servírovaná hlavně k jídlům připravovaným na oleji. Nori se před použitím praží nad plamenem tak, že se s řasou pohybuje a sleduje se, jak se její barva mění na krásně zelenou.

Jednodušší verze je koupit si již opraženou „sushi-nori“, ze které se dají rovnou točit sushi rolky. Prodává se v tenkých lisovaných plátech, které jsou už z výroby často opražené a připravené k použití.

Můžeme do nich balit sushi, ale i tofu či zeleninové směsi a pak je podlité pečeme v troubě.

Plátky řasy nori nám mohou posloužit i jako náplast. Místo abychom používali dezinfekci, převážeme si krvácející ránu proužkem řasy a necháme ji asi půl hodiny působit.

Dulse roste na skalnatých pobřežích v turbulentních vodách kolem spodní hranice přílivu Atlantiku. Řasy jsou malé 15-30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy. Sklizeň probíhá v květnu až říjnu. Rostliny se trhají ručně, pak jsou sušeny na slunci a větru.

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Řasa dulse je bohatá na železo, vápník, hořčík, fosfor a jód. Má také vysoký obsah proteinů. Dulse výrazně posiluje krev a cévy.

Dulse v kuchyni:Řasu dulse na 10 minut namočíme a pak ji přidáváme do polévek a omáček, směsí a ještě 10 minut povaříme. Dulse vločky se zase přisypávající do jídel těsně před ukončení jejich přípravy. Můžeme je s úspěchem používat do polévek, masových a zeleninových směsí, salátů. Pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Wakame je dlouhá řasa rostoucí u ostrova Hokkaidó. Sklízí se tam od února do června pomocí dlouhých háků. Potom se namáčí do vařící vody a pak do studené a nakonec se na suší.

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Wakame má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku. Dále čistí krev a pozitivně upravuje krevní tlak a pomáhá při zvýšené viskozitě krve. Je vhodnou prevencí a následnou podpůrnou léčbou při rakovině.

Wakame v kuchyni:Wakame je vhodná pro začátečníky, jelikož nemá výrazné rybí aroma a má docela příjemnou chuť. Pěknou zelenou barvou a strukturou připomíná klasickou suchozemskou zeleninu. Příprava této řasy je jednoduchá – kousek řasy se opláchne a namočí do studené vody.

Po 10 minutách změkne a může se krájet a dát povařit na posledních pět minut do polévky, omáčky, luštěnin či obilovin. Do vařeného jídla je dobré dát i vodu, ve které se řasa namáčela.

Wakame lze také namočit na půl hodiny a pak ji jíst syrovou, například v pomazánkách či nakrájenou do salátů.

Hijiki patří mezi nejoblíbenější řasy. Čerstvá řasa má hnědou barvu, ale usušením přechází do černé. Hijiki je japonská tradiční přísada používaná v polévkách a omáčkách. Tato řasa se divoce vyskytuje při pobřeží Japonska, Číny a Korei.

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Je obzvlášť bohatá na vápník a železo, dále pak obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Japonci věří, že pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá na krásu.

Hijiki v kuchyni:Řasu namočíme a vaříme 25 minut. Můžeme ji použít do polévek, zeleninových směsí, k masu nebo do pomazánek.

Arame roste v Pacifiku. Má hnědé lístky, které sušením zčernají. Lístky mají tvar vějíře, který je asi 30 centimetrů dlouhý a 4 centimetry široký. Tato řasa se sbírá ručně od května do srpna. Potom se sedm hodin vaří a suší na slunci.

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Arame obsahuje především jód, vápník a železo. Při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol a prospívá tak při všech cévních a srdečních chorobách.

Arame v kuchyni:Arame je vhodná při začátcích s řasami v kuchyni, poněvadž nemá výraznou chuť ani aroma rybího zápachu.

Může být i vhodným doplňkem obilninových a luštěninových jídel, díky ní se stanou mnohem stravitelnějšími. Je také vhodná do salátů.

Pokud jí vaříme v polévce, neměla by v ní zůstat déle než 10 minut, protože jinak by přehlušila ostatní chutě. Jako koření se používá usušená v troubě a rozdrcená na prášek.

Řasa kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Obsahuje nejvíce jódu, proto ji Číňané po staletí používají jaké lék na problém se štítnou žlázou. U nás je známá také pod názvem kelp. Kombu tvoří tvrdé lístky, jsou široké 3 centimetry a dorůstají délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu.

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Kombu je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje tak před vstřebáváním těžkých kovů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem. Tato řasa má rovněž velký význam při zvyšování vitality, dlouhověkosti, inteligence a jasného myšlení.

Kombu v kuchyni:Kombu potřebuje vařit déle než ostatní řasy, přibližně jednu hodinu. Je vhodné ji konzumovat, až když je úplně měkká, poněvadž jen tak z ní bude mít náš organismus užitek.

Výborné je řasu rozlámat na kousky o velikosti poštovní známky a vařit společně s luštěninami nebo rýží natural, protože změkčuje vlákna ostatních potravin a usnadňuje tak jejich stravitelnost.

Vaří-li se v polévce, nesmí v ní zůstat příliš dlouho, maximálně 10 minut, jinak by přehlušila ostatní chutě.

Jako koření se používá usušená v troubě a rozdrcená na prášek k ochucení polévek, masa, omáček a salátů. Kombu můžete v prodejní síti koupit jako „tororo instant kombu“, což je řasa usušená na slunci, naložená v rýžovém octě a rozdrásaná na vlákna. Tu pak již stačí rozpustit v uvařeném jídle či polévce a je hotovo. To už zvládne i úplný začátečník.

Vodní řasa agar (také agar-agar) roste v hloubce kolem 80 metrů ve tvaru nádherných barevných kapraďových vějířů nebo opeřených stébel. Agar (neboli kanten) pochází z mořské řasy tengusa. Vzniká z rostlinných slizů, agarofytů.

Japonci a Číňané ji používali k léčebným účelům již před dvěma tisíci lety. Agar působí v organismu protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, účinkuje jako mírné projímadlo.

Vysoký obsah vlákniny v agaru snižuje cholesterol v krvi.

Agar v kuchyni:Agar je čistě rostlinného původu, má neutrální chuť, je bez zápachu a barvy. Již při nepatrné koncentraci je řasa schopna vázat vodu nebo jiné tekutiny. Pouhý 1% roztok agaru vytváří pevný gel.

Používá se jako velmi výživný želírovací prostředek pro zahušťování pudinků, dezertů, zmrzlin, omáček, marmelád či polev. Je čistě rostlinného původu a neobsahuje přebytečné kalorie.

Agar se prodává ve formě prášků, tyčinek, vloček a pruhů. 

Budete mít zájem:  Infekce Horních Cest Dýchacích Příznaky?

Velkou předností agaru před tradiční potravinářskou želatinou ze zvířecích šlach a kostí je, že má 8krát větší želírovací schopnost, nerozpouští se tak rychle a vyznačuje se i mnohem jemnější strukturou.

Agar je výborný do letních ovocných dezertů, v zimě se zase hodí na výrobu kořeněných zeleninových aspiků. Základní poměr na vaření agaru je 10 gramů vloček či prášku na 1 litr tekutiny. Použijeme-li nejkvalitnější agar v pruzích, dáváme jeden celý pruh na ¾ litru tekutiny.

Agar povaříme zhruba 5 minut, vzniklá tekutina sice bude řídká, ale během chladnutí spolehlivě zatuhne.

Mořské řasy – zajímavosti a prospěšné látky, recepty na pokrmy z mořských řas

Mimořádné účinky mořských řas pro náš organismus jsou známé. Tyto rostliny rostoucí na mořském dně jsou nejzdravější zeleninou planety  a díky tomu se řadí mezi superpotraviny. Jsou ohebné, pružné a to také mohou předat našemu tělu. Těla řas a chaluh tvoří jednobuněčná nebo mnohobuněčná stélka.

Jejich výhonky rostou k hladině, kde vypučí a vyrostou jim lístky. Mořské řasy tvoří po staletí součást jídelníčku pobřežních národů. Ve velkém se používají ve východní Asii, zvláště v Japonsku, Číně a Koreji. Od nedávné doby je jim v Evropě věnována pozornost jako cennému zdroji potravy s mnoha příznivými zdravotními účinky.

Druhy řas 

Existuje více než tisíc druhů řas a mnohé z nich jsou vhodné k jídlu. Nori je často používaná červená řasa. V Japonsku se Nori užívá při přípravě sushi – pro tento účel se lisuje do archů podobných papíru.

Podobný druh řasy je Sloke ve Skotsku a Lavel ve Walesu, kde se používá jako složka tradičního chleba. Na Dálném Východě se používají hnědé řasy Kombu a Wakame pro ochucování polévek a různých jiných pokrmů.

Zelené řasy nazývané mořský salát a zelená tráva rostou podél pobřeží Velké Británie, Irska a Skandinávie a konzumují se buď v syrovém stavu, nebo vařené v polévce.

Další řasy používané k jídlu jsou Hijiki, Wrack, mořské špagety, Dulse a Irský mech nebo Carrigeen. Tyto řasy se obyčejně prodávají sušené. 

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Jak nám řasy prospívají

Řasy absorbují důležité látky z moře, mají tedy vysoký obsah minerálních látek a stopových prvků.

Vápník a železo jsou v řasách obsaženy v mnohokrát větší míře, než v rostlinách, které běžně pěstujeme.

Například 8 g řasy Kombu poskytuje mnohem víc vápníku než hrnek mléka a stejné množství řasy Dulse obsahuje vice železa než 100 g svíčkové. Obsahují až 15krát více minerálních látek než zelenina.

Řasy a hubnutí 

Řasy jsou bohaté na vlákninu – algináty, karagenan a agar, které jsou stravitelné jen ve velmi omezené míře a proto zvyšují pocit nasycenosti. Tato vláknina má vlastnosti srovnatelné s vlastnostmi prostředků pro udržení štíhlosti.

Víte, že:

  • – Řasy v organismu neutralizují kyseliny z moderní rafinované a nezdravé stravy
  • – Mají schopnost rozpouštět tuky a hleny
  • Eliminují vlivy chemických a radioaktivních látek
  • Čistí organismus od těžkých kovů
  • – Snižují hladinu škodlivého cholesterolu
  • Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Řasy a pleť

Plátky řasy Nori vám mohou posloužit jako náplast. Převážeme si krvácející ránu proužkem řasy a necháme ji asi půl hodiny působit.

Rána bude dezinfikovaná a zastaví se krvácení. Skvělé jsou také na ošetření oparů, akné a popálenin.

Díky obsahu chlorofylu mají mořské řasy výborné detoxikační, antibakteriální a deodorační účinky.

Řasy jsou nyní k dostání i u nás

  1. – jako zelený salát – spíše v restauracích
  2. sušené řasy – přidejte si je do salátů
  3. papír z řas – sushi nebo wrap v mořské řase
  4. chipsy – řasový snack 

Na jejich chuť si budete muset zvyknout, ale pokud máte rádi sushi, určitě vás nadchnou. Tento elixír života musíte vyzkoušet.

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdravíMořské řasy jsou superpotraviou přímo z moře, obsahující velké množství minerálních látek. Mají 10x více vápníku než některé masa, cheláty, důležité pro boj proti toxinům, včetně těžkých kovů, a chlorofyl-přírodní antioxidant. Dále jsou schopny díky alkalickým vlastnostem čistit krev a pro jejich vysoký obsah jódu, který stimuluje činnost štítné žlázy, jsou nápomocné při hubnutí a odbourávání celulitidy. Nejznámější jsou řasy: Nori, Wakame, Kelp, dulse, Arame a Kombu.

Mořské řasy a zdraví

Všechny mořské řasy obsahují chlorofyl a získávají energii fotosyntézou. Patří mezi zelené potraviny, i když ne všechny jsou zelené. Mnohé z nich mají barvu hnědou nebo červenou, chlorofyl je překryt jinými pigmenty.

Mořské řasy jsou neodmyslitelnou součástí čínské, japonské kuchyně, používají je dlouhá léta v Austrálii, Skandinávii, Britských ostrovech, či ostrovech v Pacifiku. U nás jsou dostupné různé druhy sušených mořských řas v obchodech zdravé výživy.

Představují vysoce koncentrovaný zdroj živin v dobře využitelné formě. Mohou obsahovat desetkrát více vápníku než mléko, osmkrát více železa než hovězí maso.

Ve srovnání s mořskými rybami výhodou mořských řas je to, že neobsahují téměř žádný tuk a proto v sobě nekumulují toxické látky, jako jsou polychlorované bifenyly a další karcinogeny.

Mořské řasy mají mnoho živin a vitamínů

Mořské řasy obsahují množství důležitých živin: jód, hořčík, sodík, vápník, zinek, celé spektrum vitaminů skupiny B (včetně B12), které hrají důležitou roli v naší odolnosti proti stresu.

Obsahují hodně polyfenolů, mají antioxidančný a protirakovinný účinek, jsou zásadité a pomáhají redukovat metabolické překyselení organismu. Mají protivirové, protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky.

Jejich součástí jsou polysacharidy obsahující síru s protizánětlivým účinkem vhodným i pro lidi, kteří trpí na astma, artrózu, artritidu, alergie a autoimunitní onemocnění.

Obsahují tzv. fytoestrogeny, čímž mají pozitivní vliv na hormonální rovnováhu u žen v menopauze a chrání je mimo jiné před osteoporózou, případně rakovinou prsu. Díky vysokému podílu vlákniny, chlorofylu a dalších živin pomáhají z organismu vylučovat škodliviny včetně těžkých kovů jako je rtuť a olovo.

Druhy mořských řas

Arame

Patří mezi hnědé řasy. Má mírně nasládlou chuť, který způsobuje vysoký obsah manitolu (sacharid vhodný i pro diabetiky). V Japonsku se používá jako prostředek na snížení krevního tlaku a léčbě gynekologických onemocnění. Hodí se na vaření spolu s různou zeleninou, předtím ho na 5 minut namočte.

Dulse

Má červenou barvu, jemné lístky s jemnou ořechově kořenovou chutí. Je výborná do salátů, nemusí se vařit, stačí ji důkladně omýt.

Kelp

Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu, podporuje metabolismus a spalování energie. Používá se v malém množství (jako všechny řasy se doporučuje používat často v malém množství), neboť obsahuje mnoho jódu. Předávkování může vést k hyperhyreodizmu, zvýšené činnosti štítné žlázy. Také obsahuje látku mannitol, je vhodný pro diabetiky.

Užívá se v práškové formě, nebo v tabletách. Používá se také jako koření do jídla.

Nori

Zlepšuje trávení, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, má příznivý vliv na činnost mozku, podporuje hojení ran. Má výbornou chuť, patří mezi nejpoužívanější řasy. Snadno se upravuje. Jsou to malé vločky, vhodné k dochucování a zdobení běžných jídel.

Wakame

Má sladkou chuť, můžete ji použít i ve studené kuchyni (namočte ji na 5 minut). Čistí krev a podporuje krevní oběh, má posilující účinky na rychlé zotavení.

Kombu

Používá se jako zvýrazňovač chuti, dělá jídlo lépe stravitelným. Při vaření luštěnin kousek přidejte do hrnce a vařte společně. Absorbuje do sebe plyn a jídlo nezpůsobuje plynatost.

Co si ještě o vlivu moře na naše zdraví přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Mořské řasy – účinná prevence proti civilizačním chorobám

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Mořské řasy mají své místo nejen ve zdravé výživě, ale i v některých alternativních výživových směrech jako je veganství nebo makrobiotika. K nám se dostaly spolu s japonskou kuchyní, která je považovaná za nejzdravější kuchyni na světě.

Mořské řasy jsou pomalu rostoucí zelenina na mořském dně, plná vitamínů a minerálních látek. Mořské řasy patří mezi výživově nejhodnotnější potraviny, protože obsahují až 15-ti násobné množství minerálních látek než zelenina. Jejich tělo je tvořeno stélkou, výhonky řas jsou hnány k povrchu, kde za pomoci slunce vypučí a vytvoří lístky. Mořské řasy se vyskytují pouze v oblastech, kde může probíhat fotosyntéza. Jejich barvivo se liší podle množství světla. V oblastech s dostatkem světla můžeme najít zelené řasy, v oblastech s menším množstvím světla rostou červené řasy. Červené řasy dokáží využít k fotosyntéze i slabé namodralé světlo, které proniká i do hloubek 200 m pod hladinou. Ve větších hloubkách, kde je méně světla, se nacházejí hnědé řasy. Mořské řasy k nám jako potravina přišly z Japonska, avšak nejstarší zmínky o nich pocházejí z 16. století z Anglie. V průběhu 17. století se začaly mořské řasy používat ve Francii, Kanadě a v Japonsku. Mořské řasy se staly tradiční součástí nejen japonské kuchyně, tradičně se konzumují také v Číně, Koreji a Havaji. Mořské řasy se prodávají většinou sušené, je třeba je před použitím spařit horkou vodou, aby změkly a nabobtnaly. Objeví-li se na řasách šedobílý povlak, je to vysrážená mořská sůl. Mořské řasy mají silné detoxikační účinky, zbavují organismus nejen toxických látek, ale dokonce i radioaktivity. Díky obsahu lehce vstřebatelných minerálních látek působících zásadotvorně – neutralizují kyseliny, které se v organismu vytvářejí při nekvalitních stravovacích návycích. Mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem jódu i bílkovin rostlinného původu. Mají schopnost zlepšovat průchodnost cév, rozpouštět tuky i hleny a snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Jejich pravidelná konzumace je účinnou prevencí proti civilizačním chorobám a dokonce mohou zlepšit jejich průběh. Každá z mořských řas má na naše tělo jiné prospěšné účinky.

Budete mít zájem:  Jablečný ocet tlumí chuť k jídlu, odstraňuje vrásky, přináší klidný spánek: Recept na domácí jablečný ocet a další použití

Mořské řasy

Druhy mořských řas

Mezi známé druhy mořských řas patří agar, arame, dulse, hijiki, kombu, nori, wakame. Vzniká z rostlinných slizů, má neutrální chuť a je bez barvy a zápachu. Je osvědčená potravina při potížích s klouby. Agar snižuje také hladinu cholesterolu, pomáhá při hubnutí, podporuje činnost střev a jako zásadotvorná potravina je vhodný i pro detoxikaci těla.

Řasa agar je schopná při nepatrné koncentraci vázat tekutiny, 1% roztok agaru vytváří pevný gel. Agar se používá jako náhrada želatiny, na rozdíl od ní má jemnější strukturu a pomaleji se rozpouští. Ve studené vodě je nerozpustný. Je rozpustný v horké vodě. Základní poměr je 10 g agaru na 1 l tekutiny. Agar se prodává ve formě prášku, tyčinek, vloček nebo pruhů.

Je hnědá mořská řasa bez zápachu s nevýraznou nasládlou chutí. Je bohatým zdrojem jódu, železa, vápníku a vlákniny. Podporuje snižování cholesterolu a krevních tuků, vysokého krevního tlaku, působí také jako prevence proti osteoporóze. Arame je přírodním lékem při onemocnění srdce a cév.

Používá se do obilninových a luštěninových jídel, kam se přidává kvůli lepší stravitelnosti i rychlejší přípravě. Přidává se také do zeleninových jídel, salátů a polévek. Patří mezi hnědé mořské řasy, obsahující zejména vápník, hořčík, železo, fosfor, jód a rostlinné bílkoviny. Dulse pomáhá při léčbě anémie, je vhodná i jako prevence proti nemocem srdce a cév.

Dulse se přidává do polévek, omáček, salátů a pomazánek. Prodává se i ve formě vloček, které se přidávají do jídla těsně před dokončením tepelné úpravy.

Dulse

Je hnědá řasa, patřící mezi nejoblíbenější mořské řasy v japonské a korejské kuchyni. Hijiki obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu, železo, vápník, hořčík, zinek, sodík a jód. Posiluje imunitu a díky svému obsahu vlákniny pomáhá také při hubnutí. Přidává se do omáček a polévek. Je tmavě zelená řasa, rostoucí v severních mořích, známá také pod názvem kelp. Kromě vysokého obsahu jódu je též zdrojem nestravitelné kyseliny alginátové, která čistí střeva a tak zbavuje naše tělo odpadních a toxických látek. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, snižuje také vysoký krevní tlak. Podporuje činnost mozku, vitalitu i dlouhověkost. Kombu se přidává do luštěninových a obilninových jídel pro zlepšení stravitelnosti. Vhodné je řasu před použitím omýt a přes noc namočit do vody. Do polévek se doporučuje přidávat pouze malý kousek řasy, cca 5 cm a vařit pouze 5 minut, jinak by přehlušila ostatní chuti. Kombu lze používat i jako koření, stačí ji pražit 10 až 15 minut v troubě při 200 °Celsia, dokud není křupavá a potom rozdrtit. Je možné ji také smíchat s mořskou solí.

Kombu

Nori

Je jedna z nejznámějších mořských řas. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, vitamínů A a C. Nori má detoxikační účinky. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a ničí choroboplodné zárodky v těle. Tato zelená mořská řasa s výraznou chutí se používá hlavně jako obal na sushi.

Proužky řasy jsou vhodnou ozdobou jídel. Je možné ji používat i jako koření. Řasu ožehneme nad plamenem až zesvětlá, potom ji rozdrtíme a používáme jako koření do polévek či zeleninových salátů. Patří mezi zelené mořské řasy. Má příjemnou chuť a nevýrazné aroma.

Je zdrojem rostlinných bílkovin, jódu, hořčíku, vápníku, sodíku a železa. Wakame neutralizuje kyseliny, dokáže na sebe vázat těžké kovy a odvádět je z těla ven spolu s dalšími škodlivými látkami.

Je vhodná pro všechny, kteří hojně konzumují bílou mouku a výrobky z ní, bílý řepný cukr, uzeniny a další rafinované potraviny. Řasa též pomáhá regulovat krevní tlak. Je možné ji použít jako přírodní lék proti rakovině, nejen jako prevenci, ale i jako pomoc při její léčbě.

Příprava wakame je jednoduchá, kousek řasy opláchneme a namočíme na 10 minut do studené vody. Wakame se přidává do polévek, omáček, luštěninových a obilninových jídel. Lze ji též namočit na 30 minut do studené vody a potom ji přidat bez tepelné úpravy do salátů nebo pomazánek. Rozdrcenou řasu lze používat jako koření.

Wakame lze nahradit kombu. Autorka: Liv

Mořské řasy – zdraví na našem talíři. Mořské řasy mají své místo nejen ve zdravé výživě, ale i v některých alternativních výživových směrech jako je veganství nebo makrobiotika. Typy mořských řasZdravá výživa

Mořské řasy jsou zdravým obohacením jídelníčku

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví
Zdroj: Mořské řasy v jídelníčku ze Shutterstock

Jakékoli jídlo obohatí o významné množství zdraví prospěšných látek. Mořské řasy jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin, enzymů, vlákniny, vitamínů A, B a C a jsou ceněny především pro vysoký obsah minerálních látek – vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm a sodík. Mají také schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek a odstraňují z těla těžké kovy. Řasy pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a používají se jako prevence proti civilizačním chorobám. V kuchyni můžeme mořské řasy použít jako koření, přidávat do polévek, salátů i hlavních jídel. Řasy se připravují různě dle typu řasy, ale většinou se namočí nejdříve do vody a pak se vaří společně buď zvlášť nebo s připravovaným jídlem. Také se řasy můžou na sucho opražit na pánvi a rozdrobit jako koření. K nejznámějším mořským řasám patří Wakame, Kombu, Arame, Nori a Agar-agar. Doporučuje nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová.

Wakame – tmavě zelená dlouhá řasa výborná do polévek a zeleniny

Tato tmavě zelená dlouhá řasa se v japonské lidové léčbě používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Na 100 g obsahuje až 1300 mg vápníku, 13 mg železa, 37 g vlákniny a 12 g bílkovin.

Wakame je výborná pro zvýraznění chuti polévek či zeleninových jídel. Také se přidává jako koření při vaření luštěnin, protože zkracuje dobu jejich přípravy a zvyšují jejich stravitelnost.

Řasy namočíme do studené vody na 10-15 min, slijeme a použijeme do pokrmů.

Kombu – do pomazánek, salátů a polévek

Kombu řasa obsahuje nejvíce jódu a používá se tak při poruchách štítné žlázy a při symptomech nedostatku jódu. Hodí se opět do polévek, pomazánek či na dochucení salátů.

Tato řasa obsahuje také kyselinu alginovou, která snižuje cholesterol, stabilizuje krevní tlak a čistí a posiluje střeva.

Před použitím je vhodné opět řasu namočit do vody (ideálně přes noc) a pak vařit dokud nezměkne.

Arame – ideální pokud s řasami v jídelníčku začínáte

Tyto černohnědé mořské řasy jsou nejméně chuťově a aromaticky výrazné a doporučuji je, když s mořskými řasy začínáte. Tyto řasy jsou bohaté na jód, vápník a vlákninu. Řasy namočíme do vody na 10 min, kde řasa znásobí svůj objem a pak vaříme dalších 20 minut. Jsou výborné do salátů, polévek a zeleninových jídel.

Nori – obsahuje nejvíce bílkovin až 36 g

Tato nejznámější japonská mořská řasa je lisovaná do tenkých plátků a používá se pro výrobu sushi. Obsahuje z řas nejvíce bílkovin, na 100 g až 36 g bílkovin.

Jednotlivé plátky můžeme buď na sucho na pánvi opéct a pak rozdrtit jako koření, nebo opět nejdříve namočit do vody a pak uvařit.

Tuto řasu lze také koupit jako vločky, které se již nemusí předem namáčet a vařit a můžeme je posypat rovnou do pokrmu.

Agar-Agar – želatinový přípravek z řas

Agar-agar je bezbarvý želatinový přípravek vyrobený z mořských řas. Vařením agaru vznikne rosolovitá kaše, která po vychladnutí zatuhne. Používá se proto jako alternativa želatiny na přípravu různých rosolů, pudinků či želé.

Agar je k dostání v podobě agarových tyčinek, vloček či prášku. Nejdříve se namočí do studené vody, kde nabobtná a poté se povaří s ostatními ingrediencemi a nechá ztuhnout.

Budete mít zájem:  Nedostatek Sexu A Zdraví?

Vyzkoušejte agar-agar v  oblíbené vanilkovo-sójové panna cottě.

Mořské řasy

Miliony roků smýval déšť půdu a písek vrstvu po vrstvě z hor, pahorků a zbývající krajiny. Toto všechno se usazovalo na dně mořském a učinilo ze dna oceánů tu nejúrodnější půdu na světě….. 

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Např. v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina.

Již první zapsané informace uvádí mořskou řasu za potravinu a zároveň za lék. U nás však mořské řasy nebývají součástí denního jídelníčku.

Jednou z příčin může být i nedostatečná informovanost o obsahu látek důležitých pro lidský organismus, o způsobu jejich přípravy a použití.

Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů; tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, C, skup.B a pro vegetariány důležitý B12,).

Jsou ceněny zejména pro obsah minerálních látek a stopových prvků jako je vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík…. Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (HIZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko.

 Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný (bílý) cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky (z bílé mouky).

 Z důsledku nedostatku minerálů a přebytku tuku, jednoduchých cukrů a rafinovaných potravin dnes člověk těžce platí civilizačními nemocemi a svou degenerací.

Jak tedy mořské řasy působí v našem organismu? 

Při růstu přeměňují mořské řasy anorganické minerály obsažené v mořské vodě na organické minerální soli, a vážou je na aminokyseliny.

To je pro náš organismus velmi užitečné, neboť tato kombinace povzbuzuje srdeční činnost, vyživuje vlasy, nehty, pokožku, krev, svaly, kosti…., prostě všechno.

Navzdory vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody, mořské rostliny nikdy nepřijímají do sebe škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je voda znečištěná, tam se jedlým mořským řasám moc nedaří.

Řasy působí v našem organismu zásadotvorně.

 Díky tomu, že obsahují tolik vstřebatelných minerálů, posilují mořské řasy naše tělo tím,ženeutralizují kyseliny, které se vytvářejí v našem těle při novodobém nekvalitním způsobu stravování.

 Bohatství minerálů obsažených v řasách má alkalizující efekt v krvi a řasy tak významně posilují naše zdraví. Mnoho nemocí nalézá své působiště v lidském těle právě díky překyselenému organismu.

Algináty, obsažené v mořských řasách navazují těžké kovy a odvádějí je z organizmu (kadmium, olovo, rtuť i radioaktivní látky – stroncium 90) pomocí chelace, nebo-li vazbou organických sloučenin s kationty kovů a jejich následným neškodným vyloučením z těla ven. Algináty, jsou přirozené polysacharidy, které se vyskytují ve většiněmořských řasa jsou schopné rozlišovat mezi užitečnými minerály a radioaktivními elementy. Váží tyto nežádoucí látky ve střevech a mění je na nerozpustné soli, které jsou pak z těla vylučovány. Po každém rentgenovém vyšetření je vhodné vařit si pár dní polévku s mořskou řasou a miso pastou (fermentovaná sója, ječmen, nebo rýže, která je k sehnání stejně jako mořské řasy v obchodech se zdravou výživou).

Mořské řasy tedy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým ?čistícím prostředkem“ pro naše tělo.

 Mořské řasy zajišťují řádný metabolismus a výrazně se tak podílejí na snižování cholesterolu v krvi, posilují rozmnožovací orgány, účinkují jako antiseptikum, pomáhají v trávení a udržují v dobrém funkčním stavu endokrinní žlázy, především štítnou žlázu.

 Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob, např.: vysoký krevní tlak, poruchy štítné žlázy, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové i gynekologické.

Od zavedení moderního způsobu zemědělství a tím spojeného úbytku kvality zemědělské půdy jsou mořské řasy zárukou, stravy s dostatečným množstvím minerálů a stopových prvků.

 Intenzivně obhospodařovaná a tudíž nadměrně vyčerpávaná půda, sycená chemickými hnojivy a postřiky produkuje mnohem méně kvalitní plodiny (z výživového hlediska), něž tomu bylo dříve.

Podle nových studií uskutečněných na jedné z rakouských univerzit má v současné době pěstovaná zelenina, ovoce i obilí mnohem menší obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků, než tomu bylo v nedávné minulosti. Proto je výhodné doplňovat tyto látky právě mořskými řasami.

Mezi Japonci je všeobecně známo, že pravidelná konzumace řas, zejména Arame a Hijiki dává jasný zjev, měkkou, poddajnou pokožku a husté lesklé vlasy. 

Jak často mořské řasy používat? 

Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin a obilovin (ty jsou pak rychleji uvařeny a lépe stravitelné), nebo do polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu.

Mohou se vařit spolu s těstovinami, rýží atd. Neměli bychom to s nimi v touze po rychlém uzdravení ale přehánět.Je takévhodné druhy mořských řas v jídelníčku střídatneboť každý druh obsahuje jiný poměr prvků, má jinou chuť, strukturu a způsob přípravy.

 Vzhledem k jejich ceně, trvanlivosti a malému množství, ve kterém se používají není problém mít doma od každého druhu jeden sáček.

A na závěr doporučení

Začnete-li používat mořské řasy, nepoužívejte uměle jodidovanou sůl, kupte si raději mořskou sůl (nejlépe Atlantskou), do které není přidáván chemický jód.

Doporučuji, aby na stole v každé rodině byla sklenička naplněná vločkami z mořské řasy Nori a posypat jimi hotové jídlo, pokud mořské řasy nejsou v uvařeném pokrmu. Nori vločky se nemusí se tepelně upravovat a jsou chuťově přijatelné.

Pokud používáte mořské řasy, nepoužívejte uměle jodidovanou sůl, kupte si raději mořskou sůl (nejlépe Atlantskou), do které není přidáván chemický jód.

Proč bychom tedy měli doplňovat minerály a ostatní životně důležité prvky do organismu právě mořskými řasami? Proč doporučujeme mořské řasy, když nepocházejí z naší oblasti? Vzhledem ke stravování za posledních 50 let, kdy se nadměrně užívá bílý cukr – loupežník minerálů….

, většina potravin se začala rafinovat, uměle ochucovat a dobarvovat…., životní prostředí – voda, vzduch, půda jsou plné chemických odpadů a výrazně se změnil životní styl ve velkoměstech a zintenzivnilo se zemědělství, se doporučuje pravidelná konzumace malého množství mořských řas.

MÍSTO UMĚLÝCH VITAMINŮ, JEZTE MOŘSKÉ ŘASY, KTERÉ JSOU PŘIROZENÝM MULTIVITAMÍNEM a MULTIMINERÁLEM !!!

Co přispívá k nedostatku minerálů a vitaminů? 

  • konzumace rafinované stravy, která nenese žádné minerály a jejíž zpracování spotřebovává minerálovou zásobu těla (vše barvené, ochucované, konzervované, trvanlivé, ….) 
  • konzumace cukru a všeho s cukrem – loupežníkem minerálů 
  • příliš dlouhé vaření zeleniny, konzumace nečerstvým potravin 
  • nadměrný příjem soli, jenž vede k disbalanci mezi sodíkem, vápníkem a hořčíkem, dochází k nadměrnému vylučování vápníku a hořčíku 
  • nadměrná konzumace mléčných výrobků, bílé mouky a masa. Při konzumaci masa rychle stoupá vylučování vápníku močí a klesá jeho hladina v krvi. Vymletá bílá mouka ochuzuje tělo o velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny 
  • stres 
  • chemizace vzduchu, vody, půdy, potravin

Mořské řasy nejsou žádný ZÁZRAK, ale velmi kvalitní potravina dnes již celosvětového jídelníčku:

Složení řas na 100 g konzumovatelných dílů 

NORI KOMBU WAKAME HIJIKI ARAME AGAR DULSE KRAVSKÉ MLÉKO
vláknina (g) 4,7 3 3,6 13 7,1 1,2
protein (g) 35 7,3 12,7 5,6 12,1 2,3 25 3,5
tuk (g) 0,7 1,1 1,5 0,8 1,3 0,1 3,2 3,5
uhlovod. (g) 39,6 51,9 47,8 29,8 44,7 74,6 44,2 4,9
vápník (mg) 470 800 1300 1400 1170 400 296 118
železo (mg) 23 15 13 29 12 5 150 stopy
jóg (mg) 0,5 300 25 40 300 0,2 150
fosfor (mg) 510 150 260 59 50 8 267 93
draslík (mg) nezj. 5800 6800 14700 3860 nezj. 8060 144
vitamín A EI 11000 430 140 150 50 nezj. 140
B1 (mg) 0,25 0,08 0,11 0,01 0,02 0,63 0,03
B2 (mg) 1,24 0,32 0,14 0,2 0,2 0,5 0,17
niacin (mg) 10 1,8 10 4,6 2,6 nezj. 0,1
vitamín C (mg) 20 11 15 30 1

Velmi zdraví prospěšná je také sladkovodní řasa spirulina

Spirulina je modrozelená řasa známá svojí náročností na čistotu prostředí ve kterém žije. Je zdrojem přirozených, lehce zpracovatelných bílkovin (bílkovin obsahuje 60 %) a nejbohatším zdrojem přírodního barviva chlorofylu.

Obsahuje vysoké množství železa v dobře vstřebatelné formě, vápníku, zinku, draslíku a hořčíku. Obsahuje vitamín A a vitamíny skupiny B, ve významném množství i vitamín B12. Pro vysoký obsah jódu je vhodná při snížené funkci štítné žlázy.

Napomáhá trávení a vyplavování toxických látek z organismu a podle japonských zdrojů ochraňuje i před radiačními vlivy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector