Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Gril na dřevěné uhlí Major Black se systémem Quick Start a Quick Stop. Obsahuje rošt, který lze nastavit do čtyř poloh, gril je vybaven chromovanou ohřívací mřížkou. Průměr roštu 50 cm, výška grilu 97 cm a hmotnost 10,2 kg. Nyní v akční nabídce za 2900 Kč. www.mountfield.cz

Léto je v Čechách poměrně krátké, chvíle strávené v klidu zahrady vzácné a společnost skvělých přátel výjimečná. Není tedy proč otálet, je nejvyšší čas připravit se na grilovací sezonu a vše si pečlivě nachystat.

Nebudeme zbytečně dlouho chodit kolem horké kaše, pojďme si říci, co trh s grily nabízí a jak na ně, abyste si vybrali ten opravdu nejvhodnější. Na výběr máte grily elektrické, na dřevěné uhlí a plynové, pozadu nezůstávají ani lávové a kontaktní.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Přenosný plynový gril TravelQ™ TQ285 s dvěma trubkovými nerezovými hořáky a grilovací plochou 1840 cm2 má litinové smaltované tělo, půlený vlnitý litinový rošt, skládací nožičky (vejde se pohodlně do kufru auta) a kvalitní konstrukci značky Napoleon®. Výrobce poskytuje prodlouženou desetiletou záruku. Za 8490 Kč na www.napoleongrily.cz.

ELEKTRICKÉ GRILY  Elektrický gril je ideální parťák pro chladnější období nebo pro grilování na terase či dokonce v uzavřených prostorech. Jeho největší výhodou je snadná manipulace a rychlost přípravy na grilování, můžete na něm nachystat i fondue nebo raclette.

Malou nevýhodou může být absence pověstné vůně, která vzniká při grilování na grilu na dřevěné uhlí. A vždy k jeho zprovoznění potřebujete přívod elektřiny.

 Při výběru elektrického grilu se zaměřte na kvalitu grilovací desky – měla by mít nepřilnavou povrchovou úpravu a možnost variabilního nastavení teploty, důležitý je i nastavitelný sklon spodní desky, aby se mohl odvádět přebytečný tuk do odkapávací misky. Ta by měla být vyjímatelná, výška horní desky pak snadno nastavitelná.

Jako praktický pomocník není špatná ani světelná indikace provozu grilu a stavu teploty. Kromě větších variant elektrických grilů, u kterých se sejde celá rodina, existují i grily malé, kompaktní, s nepřilnavou tefl onovou deskou, v níž je zabudována spirála pro ohřev. Ta musí být vysoce výkonná a kvalitní, jedině tak je schopna něco opravdu ugrilovat.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Správně propečený steak? Vyzkoušejte teplotní sondu Steak Champ s LED indikací. Požadovaný stupeň propečení steaku je určen elektronicky a potom opticky signalizován. Na výběr samozřejmě klasika – rare, medium rare, medium a medium well. Cena 990 Kč. www.gril.cz

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Kontaktní plynový gril se třemi trubkovými hořáky z nerezu a konstrukcí z akátového dřeva.

Grilovací plocha je rozdělená na litinový tál a rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, drůbeže, paelly či asijských pokrmů na pánvi wok. Zapalování je elektronické, teplotu lze snadno regulovat.

Hmotnost 45 kg, rozměr grilovací plochy 2800 cm2. Cena grilu 9499 Kč, pánve wok 899 Kč a pizza keramického kamene 899 Kč. www.campingaz.com/cz

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Kontaktní plynový gril se třemi trubkovými hořáky z nerezu a konstrukcí z akátového dřeva.

Grilovací plocha je rozdělená na litinový tál a rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, drůbeže, paelly či asijských pokrmů na pánvi wok. Zapalování je elektronické, teplotu lze snadno regulovat.

Hmotnost 45 kg, rozměr grilovací plochy 2800 cm2. Cena grilu 9499 Kč, pánve wok 899 Kč a pizza keramického kamene 899 Kč. www.campingaz.com/cz

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Kombinace lounge zahradního stolu s grilem na dřevěné uhlí z kolekce Jamie Oliver.

Stačí nasypat dřevěné uhlí, nasadit mřížku a můžete grilovat, nemusíte se bát, že se spálíte – teplejší je pouze blízké okolí grilu. V ceně 14 890 Kč je i vidlice na oheň, kryt proti jiskrám a grilovací mřížka.

A pokud zrovna negrilujete, můžete do stolu vložit nerezovou nádobu s ledem a vychladit šampaňské nebo bílé víno. www.hartmanczech.cz

GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ  Pořád patří mezi stálice a vítězí i v počtu prodaných kusů. Důvodem je určitě nižší pořizovací cena a oblíbenost kvůli snadné manipulaci a jistě i vůni, která se z nich při grilování line.

Žár vzniká spalováním kousků dřevěného uhlí – které připravit tak, aby bylo ideální pro grilování, není žádná legrace a vyžaduje to určitou zkušenost a hlavně trpělivost.

 Až budete gril vybírat, chtějte s výškově polohovatelným roštem, ovládáním přívodu vzduchu, samostatnou nádobou na popel (ideální je nerezová), s víkem na přiklopení (s ventilačním otvorem) a s kvalitními držadly z termoplastu.

Samozřejmostí by měla být i kolečka, abyste si gril mohli přemístit, kam potřebujete. Měli byste také vědět, že při grilování tuk odkapává přímo na dřevěné uhlí, čemuž se můžete částečně vyhnout buď tím, že pečlivě regulujete teplotu, nebo použitím sběrné misky, kterou položíte rovnou na uhlíky.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Hyundai Raclette gril GR938 zvládne jak křupavý toustík, tak propečený steak, a navíc ho můžete použít i pro přípravu raclette – obsahuje totiž i osm pánviček s nepřilnavým povrchem, které mají tepelně izolované rukojeti.

Můžete jej použít na zahradní party, doma či na terase. Potěší velká grilovací plocha (450 x 300 mm) z hliníku s nepřilnavým povrchem – hladkým pro steaky, slaninu, vajíčka a žebrovaným pro přípravu masa, ryb nebo zeleniny. Grilovací plotýnky lze mýt v myčce.

Za 1499 Kč na www.hyundai-electronics.cz.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Pokud nejste příznivci masa, a přesto chcete u grilování s přáteli být, pořiďte si vlastní výzbroj, kterou vám budou všichni závidět. Krabice TJENA s přihrádkami (99 Kč) a dóza KORKEN s víkem z čirého skla (59 Kč). www.ikea.cz

Elektrický kontaktní gril Catler GR 8012 tvoří dvě grilovací desky, spodní hladká a horní s žebrováním.

Při grilování tak můžete gril buď otevřít a připravovat jídlo jako na barbecue grilu, nebo horní desku přiklopíte a pokrm opékáte současně zespodu i shora.

Hladká plocha je ideální na steaky, na žebrované části můžete opékat ryby, ovoce i zeleninu nebo třeba krkovičku. S přiklopenou horní deskou vykouzlíte zapečené sendviče nebo panini. Cena 6490 Kč. www.catler.cz

10 TIPŮ, JAK VYBRAT GRIL  ◗ Ujistěte se, že je dostatečně stabilní (tedy těžší a masivní, aby ho vítr nepřevrátil).  ◗ Upřednostněte vždy kvalitní materiál jak grilovací, tak podstavné plochy (nožiček) a zároveň snadnou mobilitu grilu.  ◗ Ověřte si kvalitu jak vnitřní, tak vnější povrchové úpravy.

  ◗ Rošt vybírejte jednoznačně nerezový nebo litinový a ideálně s co největší grilovací plochou.  ◗ Pokud si koupíte gril v rozmontovaném stavu, ujistěte se, že máte všechny potřebné komponenty a šroubky (těch by nemělo být příliš – čím složitější sestavování grilu, tím větší riziko, že se šroubky budou později uvolňovat).

  ◗ Víko grilu musí perfektně „sedět“ a těsnit. Zvolte takové, jehož součástí je teploměr a snadno ovladatelná ventilace.  ◗ Stejně důležitá jsou i všechna držadla a úchyty – měla by být pevná, neklouzavá a z termoplastu, aby šla kdykoliv snadno uchopit.  ◗ Před koupí grilu si ujasněte, kde, jak často, co a pro kolik osob budete grilovat.

 Pro čtyřčlennou rodinu se doporučuje gril s velikostí grilovací plochy alespoň 1500 cm2.  ◗ Zvažte i vaše finanční možnosti – vždy upřednostněte skutečnou kvalitu před podezřele levnými kousky, na druhou stranu ale nemusíte investovat do velkého drahého grilu, když budete grilovat sporadicky a pouze ve dvou.

  ◗ Důležité je i to, kam gril uložíte na zimu – i to hraje roli při jeho výběru.

Plynový gril Meteor 4 Red se stříbrnými regulátory má čtyři hořáky, postranní plotýnku, litinový rošt, odkapávací plech a misku na tuk, odkládací mřížku pod víkem, piezoelektrické zapalování, víko s teploměrem, kolečka a zvládne pohostit až 12 osob. Díky poklopu bude navíc vše perfektně propečené. Akční cena 7800 Kč. www.mountfield.cz

Přenosný elektrický gril Concept GE-3921 s nepřilnavým a snadno udržovatelným povrchem umožňuje grilovat i několik pokrmů najednou. Neobtěžuje sousedy kouřem, není třeba si při něm špinit ruce uhlím, a navíc se nic nepropálí. Pokud se přižene přeháňka, stačí ho jen odnést pod střechu a můžete klidně pokračovat dál. Cena 999 Kč. www.my-concept.cz

Systém Gourmet BBQ nabízí bohaté příslušenství grilovacích doplňků ke grilům Weber® – základem je dvoudílný rošt s vyjímatelnou střední částí, kterou lze nahradit třeba pánví wok (1929 Kč), kamenem na pizzu (1369 Kč), mřížkovaným litinovým roštem na steaky (1369 Kč) nebo stojanem na kuře (1639 Kč). Systém lze umístit do grilů Weber® na dřevěné uhlí o průměru 57 cm. www.weber.com

Plynový zahradní gril Napoleon LE485RSIBPSS z řady LE3 s dvěma masivními litinovými rošty a infračervenou zónou Sizzle Zone ™ pro perfektní přípravu steaků je vybaven nerezovými bočními odkládacími plochami a integrovanými držáky kuchyňského náčiní.

Technologie iGLOW ™ podsvícení umožňuje grilování i po západu slunce díky osvětlení ovládacích knofl íků a grilovací plochy. Univerzální LE Serie je k dispozici ve verzi na propan i zemní plyn, zvolit si můžete nerezovou ocel nebo černou barvu. Cena 36 890 Kč.

www.gril.cz

Revoluci v grilování přináší bezkouřový gril Lotus Grill. Uhlí je rozpálené do tří minut, snadno se umyje v myčce a hlavně – žádný kouř ani zápach, takže nejen že už nebudete grilováním obtěžovat sousedy, grilovat můžete dokonce i na balkoně v paneláku! Za 4399 Kč na www.bonami.cz.

PLYNOVÉ GRILY  Zde je nabídka velice pestrá, můžete si vybrat buď gril kontaktní, lávový, nebo s technologií RBS.

 Lávové grily jsou velmi oblíbené – hořáky jsou doplněny o lávové kameny, které plyn zahřívá, kameny teplo absorbují rychle a jejich porézní povrch většinu odkapávajícího tuku vstřebává, čímž se snižuje produkce škodlivin a minimalizuje se i možnost vzplanutí.

Výborná je i samočisticí schopnost lávových kamenů, odpadá odstraňování tuku a popele – po skončení grilování rozpálíte lávové kameny po dobu pěti minut na maximální teplotu a tím se všechny nečistoty samy vypálí. Drobnou nevýhodou může být, že kameny vydrží bezvadně fungovat asi jen jednu dvě sezony, pak se začnou drolit a je nutné je vyměnit za nové.

Budete mít zájem:  Manipulační Léčba V Myoskeletální Medicíně?

 Správně konstruovaný plynový gril by měl mít možnost zažehnutí každého hořáku zvlášť a funkci piezo zapalování, nepodceňte ani materiál, z něhož jsou hořáky vyrobeny – nejlepší je nerezová ocel. Při koupi se ujistěte, zda je součástí balení i propanbutanová láhev, a detailně se informujte na její připojení ke grilu.

BBQ grilovací rošt na ryby, 58 x 12,5 cm, 219 Kč. www.butlers.cz

BBQ kulatý gril s kolečky pro snadnou manipulaci, za 1490 Kč na www.butlers.cz.

BBQ přenosný gril – ideální na kempování nebo na balkon, za 449 Kč na www.butlers.cz.

RBS A KONTAKTNÍ GRILY  Pokud chcete vyzkoušet modernější způsob grilování, pořiďte si gril s technologií RBS (Radiant Burner System). Keramické hořáky jsou rozmístěny po bocích grilu, a tak pokrm grilují pěkně ze všech stran, navíc je vyloučeno vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv.

Také regulace teploty je u tohoto druhu grilu přesnější a lávové kameny nejsou vlastně ani nutné, jsou spíše pro ozdobu a dokreslení atmosféry. U takzvaných kontaktních grilů se nejvíce využívá grilovací rošt a plotýnka (většinou litinová), které se zahřejí na maximální teplotu, výborně teplo akumulují a pak ho předají dál.

Hořáky jsou pod rošty a teplo je distribuováno hezky rovnoměrně po celé grilovací ploše. Pokud se pro plynový gril rozhodnete, a navíc často vyrážíte na výlety do přírody, oceníte určitě i malé cestovní grily, kterým se říká kompaktní právě pro jejich schopnost vejít se lehce do kufru auta a v pravý čas být připraven na grilování.

Při jejich výběru se zaměřte hlavně na jednoduché rozložení a složení, stabilitu, váhu a snadnou obsluhu.

Piknikový gril Ravn na dřevěné uhlí je ze smaltovaného plechu a je vybaven odvzdušňovačem. Průměr grilu 35 cm, výška 44 cm, cena 499 Kč. www.jysk.cz

Plynový gril Vanilla z kolekce Barbecook vyniká velkým odkládacím prostorem i grilovací plochou. Je vybaven třemi výkonnými hořáky se systémem Turbo Heating, díky kterému ušetříte až 20 % plynu. Zapalování je piezoelektrické, najednou můžete grilovat až pro 12 osob. Nyní za akční cenu 7490 Kč. www.mountfield.cz

Přenosný elektrický gril Concept GE-3921 s nepřilnavým a snadno udržovatelným povrchem umožňuje grilovat i několik pokrmů najednou. Neobtěžuje sousedy kouřem, není třeba si při něm špinit ruce uhlím, a navíc se nic nepropálí. Pokud se přižene přeháňka, stačí ho jen odnést pod střechu a můžete klidně pokračovat dál. Cena 999 Kč. www.my-concept.cz

Uvažujte o nákupu nového zahradního grilu? Desítky grilů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily

  • Uložit
  • Uložit

Edit: Mirka Vernerová

Elektrický gril a domácí grilování

Pokud patříte mezi milovníky gurmánských specialit podávaných z rozpáleného grilu, pak už nemusíte čekat na teplé letní večery, abyste své chutě uspokojili. Jednoduše si pořiďte elektrický gril domů a párty s přáteli a chutným pokrmem může začít.

Elektrické grily mají nespornou výhodu a tou je právě možnost domácího použití. Bývají velmi jednoduše obsluhovatelné, díky moderním technologiím jsou také nenáročné na údržbu a čištění. Většinou bývají složeny z několika částí, které se dají jednoduše vyndat a omýt. Jsou i dobře skladné, lehké a snadno přenosné.

Oproti klasickým grilům na dřevo či brikety se mohou pyšnit zdravější úpravou pokrmů i možností regulace teploty podle vašich požadavků. Tento způsob úpravy jídel nijak nezatěžuje životní prostředí a v případě nepřízně počasí můžete naplánovanou gril párty klidně přestěhovat domů.

Nevýhodou je poněkud delší tepelná úprava masa, ale také ztráta oné nezaměnitelné chuti a vůně dřeva. Počítat musíte i s nutností elektrické přípojky a v neposlední řadě i s vyšší pořizovací cenou oproti jednoduchým zahradním grilům.

Ovšem pokud vás těch několik málo nevýhod neodradí, pak vězte, že si doma nebo na balkóně můžete připravit opravdové lahůdky.

Z čeho vybírat?

Na trhu je k dostání hned několik druhů elektrických grilů, které jsou použitelné jak v domácnosti, tak i na zahradě. Především je nutné si uvědomit, jestli vám postačí stolní gril, který lze použít jak doma, tak na zahradě, nebo sáhnete raději po zahradním grilu. A čím, že se tyto dva typy grilů liší? Především svou velikostí.

Stolní grily, jak už samotný název napovídá, jsou určeny k postavení na stůl, bez podložky se neobejdou, jsou menší a skladnější, snadno se přenášejí. Zahradní grily bývají větší, podobají se klasickým grilům na dřevěné uhlí. Zpravidla stojí na stabilních podpěrných nohách.

Zahradní gril má oproti stolnímu také větší výkon a disponuje i odkládací plochou na grilovací náčiní či nejrůznější omáčky určené k potírání masa. Stolní gril zase můžete používat v létě na zahradě a v zimě doma, což u zahradního nepřipadá v úvahu a příjemnější je také cenová relace, ve které se pohybuje.

Zahradní gril je vhodnější na větší oslavy a posezení s přáteli, menší stolní grily jsou určené spíše pro rodinné posezení.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma Philips HD 4417/20

Je libo litinu či kámen?

Elektrický gril bývá vybavený oboustranným nepřilnavým roštem, nejčastěji potažený teflonovou vrstvou, pod níž je zabudovaná elektrická spirála, která ohřívá gril. Rošt, na nějž se pokládají grilované pokrmy, bývá vroubkovaný.

To proto, aby vypečená šťáva mohla odtékat a nedocházelo k přepalování tuku. Jde o poměrně zdravý způsob úpravy jídla, takže se jej nemusí obávat ani vyznavači zdravého životního stylu. Úplně jednoduchý gril dodává na náš trh například společnost Tefal.

Elektrický gril s grilovací deskou Plancha je opatřen nepřilnavým povrchem, který je odolný proti oděru a disponuje ukazatelem správné teploty Thermo-Spotem.

Grilovací deska je nakloněná tak, aby mohl odtékat přebytečný tuk, a docela jistě oceníte i jeho rozebíratelnost a možnost mytí v myčce nádobí. Pořídíte jej od zhruba 1900 korun.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma Gril Tefal CB552034 Plancha

Velmi oblíbeným se v posledních letech stal lávový kámen. Lávové kameny pocházejí z vyhaslých sopek a nemusíte se bát, že by zahřáním na určitou teplotu mohlo dojít k jejich prasknutí. Nutné je však nechat je před čištěním a mytím důkladně vychladnout. Ale to jen v případě opravdu velkého znečištění, lávové kameny totiž mají samočistící schopnost.

Výhodou lávových kamenů je velmi rychlé zahřání na požadovanou teplotu a rovnoměrný žár, dokážou vstřebat také poměrně velké množství tuku a grilování na nich je tak zdravější. Lávové elektrické grily jsou poměrně těžké, ovšem výrobci si poradili i s tímto, a velmi často kombinují lávový kámen s grilovací mřížkou nebo pečícími miskami.

Za příjemných 1200 korun pořídíte třeba Lávový gril Severin, který je vyroben z umělohmotné konstrukce a je vybaven kombinovanou plochou na grilování, která se skládá z lávového kamene a otočné litinové desky, na jejíž jedné straně můžete grilovat a na druhé si připravit chutné lívance.

Součástí je také osm malých pánviček s nepřilnavým povrchem, na nichž se dají připravit nejrůznější omáčky, ugrilovat zelenina nebo sýr.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma Gril Clatronic RG 2892

Zajímavou alternativou grilu je takzvaný kontaktní gril, který je podobný spíše toustovači. Můžete jej použít k výrobě sendvičů, nebo k rychlému grilování hamburgerů či plátků masa. To umožňují tři různě nastavitelné polohy grilu.

Jedna je kontaktní určená právě pro pečení hamburgerů, sendvičů nebo slabých plátků masa, druhá je pootevřená, určená ke grilování ryb, masa, zeleniny a třetí poloha je úplně otevřená a slouží jako každý jiný gril.

Kontaktní gril DeLonghi je vybaven také žlábkem na odtékající tuk a držadlem ke stlačování sendvičů, které se nenahřívá. Pořídíte jej za necelé tři tisíce korun.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma   Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma Kontaktkní gril CATLER GR 8011

Zahradní grily

Zahradní gril dodává na náš trh například Německý výrobce Glen Dimplex. Je mimo jiné vybaven odnímatelnými odkládacími prostory s možností zavěšení grilovacího náčiní, větrným štítem s přídavnou grilovací deskou i kolečky pro snadnou manipulaci.

Pořídíte jej v ceně od tří tisíc. FirmaSeverin přichází se zahradním grilem s nastavitelnou grilovací mřížkou, vanou, do níž se nalije voda, aby eliminovala zápach a dým z grilování a ochranou proti větru.

Samozřejmostí je bezpečnostní mikrospínač, který gril automaticky vypne při odejmutí. Gril je usazen do příjemné dřevěné konstrukce s kolečky pro snadnější manipulaci, oceníte také velký úložný prostor po straně i ve spodní části s držákem na láhve.

Skvělou vychytávkou je i velká zásuvka, kterou můžete zároveň použít jako servírovací desku.

Nemůžete-li bez grilovaného masa a zeleniny být, pak by možná stálo za úvahu, pořídit si domů vestavný gril. S masivním nerezovým rámem a se dvěma regulovatelnými grilovacími zónami a s možností regulace teploty jej pořídíte třeba od firmy Miele nebo Fagor.

Připravila: Petra Martišková

Foto: archiv firem

Hana | 26.04.2017 07:13:58

Ahoj, elektrický gril mohu ze své vlastní zkušenosti doporučit. Od
začátku jsme váhali pouze nad provedením.

Odpovědět

Kontextová reklama

  • Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Kupte si energeticky úsporné výrobky v balíčku superTrio a získejte prémii až 2600 Kč. Maximálně lze zakoupit až 6 balíčků superTrio (střešní okno s trojsklem, lemování Thermo a vnější markýza).
  • Moderní český nábytek za rozumnou cenu – kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC – nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Široký výběr atraktivních, bezúdržbových a ekologických teras, plotů a obkladů z dřevěného kompozitu se záruku až 25 let najdete na www.woodplastic.cz.
  • Kovové zárubně mohou být součástí moderních interiérů v bytech po rekonstrukci, nebo v novostavbách. Nové typy kovových zárubní jsou mnohem kvalitnější než dříve vyráběné ocelové zárubně a mohou konkurovat srovnatelným výrobkům ze dřeva nebo materiálů na bázi dřeva.
Budete mít zájem:  Rakovina Trávicího Traktu Příznaky?

Grilovat v zimě? Proč ne, tyhle grily zapnete i doma v obýváku!

Stolní grily jsou buď otevřené, nebo kontaktní, v nabídce najdete i raclette nebo panini. Ale i některé kontaktní grily lze otevřít tak, že zdvojnásobíte grilovací plochu a použijete ho jako otevřený.

U mnoho modelů je možné využít vyměnitelné grilovací desky, třeba i na vafle nebo toasty. Součástí zmíněných raclette grilů jsou malé pánvičky, které se dávají pod grilovací plochu.

Zato kontaktní gril umožní grilování z obou stran najednou.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i domaSoučástí snadného grilování jsou malé pánvičky, které se dávají pod grilovací plochu.

Na kvalitním nepřilnavém povrchu můžete například připravit i chutné sladké palačinky nebo lívance! Otevřený gril je dělen dvěma deskami, kovovou a kamennou. A to vše bez tuku navíc.

Ve spodní části u topného tělesa lze připravovat přílohy nebo drobnější jídla na osmi přiložených malých pánvičkách s nepřilnavým povrchem.

Součástí balení je i osm dřevěných škrabek pro snadné odstranění zbytků jídel z desky nebo pánviček, aby nedošlo k poničení jejich povrchů.

Stolní gril RG 2344 od společnosti Severin se s příkonem 1 400 W rychle zahřeje a udrží si konstantní teplotu po celou dobu grilování.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i domaDíky rozkládací konstrukci elektrického grilu je čištění hračka.

Správně propečený steak vám dopřeje elektrický gril PG 8545. Grilování vás bude bavit, jednoduše zapněte gril naplno a nechejte maso rychle zatáhnout, poté přepněte na nižší stupeň a pomalu propékejte. Do odkapávací vaničky ve spodní části grilu můžete nalít vodu pro ještě lepší výsledky.

Parametry

Grilovací desku žebrovanou oceníte hlavně při přípravě steaků, ryb a klobás. U grilovacích ploch se nejčastěji používá nepřilnavý povrch nebo kámen. Vyjímatelná odkapávací miska zabraňuje připalování, sbírá přebytečný tuk nebo šťávu, lze ji pak jednoduše vyndat a vyčistit. U rovné plochy je žlábek nebo rýha, kam odtéká přebytečný tuk.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Kompaktní stolní gril Severin PG 8615 můžete pohodlně používat na kuchyňské pracovní desce. Gril pracuje s příkonem 2 400 W a umožní vám připravovat najednou i více porcí. Na boční straně grilu najdete otočný regulátor, jehož pomocí snadno nastavíte teplotu přesně podle svých aktuálních potřeb.

Nepřilnavá grilovací plocha zajistí, že se vám k ní potraviny nepřichytí ani při vysoké teplotě.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i domaModel Severin PG 8615 má odvod přebytečného oleje se sběrnou nádobou a díky praktické rukojeti ho snadno přenesete.

Při výběru stolního grilu se řiďte hlavně velikostí přístroje, jeho vyhodami a také pro kolik osob budete grilovat.

Grilovačka doma v bytě? Jde to!

Nedávno jsme si v kalendáři označili první jarní den. Znamená to, že je nejvyšší čas začít myslet na příjemná posezení na zahradě ve společnosti vonícího grilu. Věděli jste ale, že pokud počasí nepřeje, můžete grilovat hned teď i doma? Poradíme vám, jak se na další grilovací sezónu připravit a ohromit tak všechny známé.

Pečení na grilu má své nezapomenutelné kouzlo. Kouř ze dřevěného uhlí smíšený s vůní masa, bylinek a marinád… Přiznejte se, že se vám bezděčně začaly sbíhat sliny? Naštěstí není nutné čekat na letní posezení na zahradě. Existují totiž grily, které můžete provozovat celoročně, venku i vevnitř a ještě je maso na nich upečené zdravější.

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Vůni dřeva nic nenahradí…

Nejpopulárnější jsou grily na dřevěné uhlí nebo brikety. Právě ty totiž dokážou masu vtisknout nezaměnitelnou chuť léta, dřeva a kouře. Ta vzniká rychlým opečením povrchu masa, které zabrání odkapávání šťáv. Ostatně, tento způsob přípravy nejblíže připomíná klasický táboráček, o zážitku z posezení na zahradě ani nemluvě.

Bohužel jsou tyto grily použitelné pouze venku – kvůli čištění, manipulaci s ohněm, kouřem… Výjimky však existují.  Zejména Lotus v naší recenzi překvapil. Ukázal totiž, že i na balkóně můžete grilovat na dřevěném uhlí tak, abyste neporušili zákon a nenaštvali sousedy. 

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i domaElektrika versus dřevěné uhlí

Pečení na klasickém grilu je pro většinu amatérských kuchařů věcí náhody a odhadu. Má to příchuť dobrodružství, těžko ale dokážete určit, jestli už je po půl hodině uhlí dostatečně rozžhavené, jestli se maso prohřálo i uvnitř a jestli náhodou kvůli navlhlému dřevěnému uhlí maso spíše neudíte.

Výhody a nevýhody • Elektrické grily můžete používat celoročně • Roztopit dřevěné uhlí chvíli trvá, elektrika je rychlejší • I na dřevěném uhlí můžete grilovat bez dýmu • Oboustranný elektrický gril dokáže nahradit i toastovač

• Charakteristickou chuť umí předat jen gril na dřevěné uhlí     

Pokud ale počasí nepřeje, můžete vyměnit otevřený oheň za elektřinu, respektive kontaktní gril. Zbavíte se tím několika starostí najednou. Za prvé už nebudete muset při dubnovém večeru vybalovat ze skříně péřovou bundu, protože si zatopíte topením či krbem rovnou doma. Za druhé, ušetříte si námahu s čištěním a odstraňováním popela.

Elektrické grily jsou naproti tomu mnohem jednodušeji ovladatelné. Nejen, že zaberou méně prostoru, ale tepla na roštu se dočkáte prakticky okamžitě a za všech podmínek, takže dokážete své kulinářské umění postupně zlepšovat k mistrovství.

Stejně tak vám elektrický gril umožní regulovat teplotu, což u briket lze dost těžko. Do plusových bodů si započtěte i zdravější přípravu – kde nepadá tuk do ohně, tam se nepálí mastnota.

Za špičku v oboru pak platí grily Catler a Tefal, které posouvají grilování vyšší úroveň.

O to více překvapí ceny, které odpovídají kvalitnějším zahradním grilům. Tedy těm, které vydrží více než jednu sezónu, čištěním nestrávíte den a montováním druhý.

I pod tisícovou hranicí se najdou kousky, ze kterých se nají celá rodina, připlácet pak můžete za další vychytávky, jako jsou rošty vyměnitelné za lávové kameny, termostaty, grilovací desky omyvatelné v myčce nebo pánvičky na raclette.

Grilujte chytře a pochutnáte si

Abyste mohli odstartovat nadcházející grilovací sezónu novými nápady, sestavili jsme několik tipů, které mohou výsledky vašeho experimentování obohatit nebo vylepšit:

  • Maso před grilováním nemyjte, raději ho otřete vlhkou utěrkou
  • K obracení neslouží vidlička, ale kleště. Zabraňují totiž vytékání šťáv
  • Solte až hotový pokrm
  • Čím větší zvíře, ze kterého maso pochází, tím déle marinujeme
  • Při grilování na alobalu ohněte jeho konce tak, aby tuk nestékal na zdroj tepla
  • Zkuste grilovat i houby, pečivo nebo ovoce
  • Nekombinujte druhy masa, které se připravují rozdílnou dobu
  • Víko na gril není na okrasu
  • Vybavte se správným příslušenstvím

Grilování v zimě? Proč ne, s elektrickými grily to jde i doma

Grilovací maniaci a závistiví sousedé: Spory kolem grilování na balkoně

Dlouhý zimní půst s přicházejícím oteplením donutí řadu lidí vytáhnout zahradní grily a připravit si šťavnatý steak.

Ti méně šťastní, kteří nemají chatu či zahrádku, objevili možnost připravit si chutnou večeři na grilu na balkoně paneláku.

Stále častěji tak dochází ke stížnostem na nájemce či vlastníky bytů, kteří své sousedství zatěžují kouřem z grilů a podobných zařízení. Přibývá však i neoprávněných anonymů. Je za tím vším ukryta třeba závist?

Jak na citrusy v bytě: Správná teplota, dostatek světla a pravidelná výživa

Domácí řád, vyuzení sousedé a potížisté

V první řadě si zjistěte, zda grilování na balkoně není upraveno v domovním řádu – ten by měl být vyvěšený na nástěnce nebo u správce domu. Některá bytová družstva grilování na balkoně přímo zakázala.

Jestliže nic podobného v domovním řádu nenajdete, není u vás grilování zakázáno. Jenže to neznamená, že ho sousedé musí snášet. Především pokud máte balkony přímo nad sebou a používáte gril na dřevěné uhlí, který kouří, mohou být sousedé nad vámi právem naštvaní.

Třeba zrovna suší prádlo a vy jim ho pěkně vyudíte.

Tak jako všechno, je i případ grilování o lidech. Záleží tedy na tom, jaké máte štěstí na sousedy. Mohou být vstřícní a nějaké to občasné grilování u vás na balkoně s úsměvem přejdou, nebo jste chytli potížisty, kteří si budou neustále stěžovat. Jde ale i o váš přístup a také o gril, který zvolíte.

Pro balkonové grilování není rozhodně vhodný gril na dřevěné uhlí. Už jen z toho důvodu, že je nepraktický. Navíc hodně čoudí. Vhodné je proto používat elektrické nebo plynové grily s víkem. Také z nich jde samozřejmě vůně, a když maso přepálíte, tak i nějaký ten kouř.

Domácí hořčice: Labužnický zážitek s ozdravným efektem

Vymáhání zákona je složité, dohoda je lepší

Zákon říká, že vlastník se zdrží všeho, co způsobí, že odpad, voda, kouř, hluk, pach a další účinky vnikají na pozemek jiného vlastníka, případně souseda, v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání. To se vztahuje i na byty v osobním vlastnictví nebo na družstevní byty a byty pronajaté na základě nájemní smlouvy.

U grilování je podstatná přiměřenost místním poměrům. V teplých měsících je běžné, že občas někdo griluje, a tak nelze většinou mluvit o nepřiměřenosti. Pokud by však někdo griloval neustále, každý den, a pach spáleného masa by odváděl svým sousedům do oken, žaloba by mohla být úspěšná. Krajské hygienické stanice však od případů grilování na balkonech dávají zatím ruce pryč.

Budete mít zájem:  Rozestup Břišních Svalů Léčba?

Nejlépe je se sousedy se dohodnout. Pokud by se však situace po domluvě nezlepšila, nezbyde než podat žalobu na zdržení se rušivého jednání. Žalobce by však musel prokázat, že mu soused podstatně omezuje užívání jeho bytu. A to je velmi těžké a špatně prokazatelné

V Kladně zakázali grilování a dělání pikniků v parku. Proč?

Postoj hasičů ke grilování na balkoně

„Grilováním na balkóně spotřebitelé předpisy o požární ochraně přímo neporušují.

Záleží však na způsobu grilování a na dodržování základních bezpečnostních pravidel,“ uvádí portál Hasičského záchranného sboru ČR.

U elektrického grilu se ujistěte, že byl testován a schválen pro venkovní použití. Poškodit by ho mohl nejen déšť, ale i vyšší vlhkost vzduchu. A takový gril je potom samozřejmě životu nebezpečný.

Nejrizikovější vůbec jsou grily na tuhá paliva, protože za větru hrozí úlet žhavého popela. „Rozžhavený uhlík, který je unášen vzduchem, má dost vysokou energii na to, aby sám o sobě zapálil snadno hořlavé látky. Může vlétnout otevřenými balkonovými dveřmi zpátky do domácnosti, ale může také ulétnout k sousedům,“ upozorňují hasiči.

Vařil a chytlo mu jídlo, k tragédii chybělo málo

Diskuze Grily

První příspěvek v tématu

Pockmat 35 příspěvků 27.6.04 12:33

Grily

Zdravim, mam takovy mensi problem, mame doma gril, takovy soudek na drevene
uhli. Jiz dva roky v nem griluji a uz mne leze na nervy to vyhasinani uhli a
koureni z neho. Tak jsem se rozhodl, ze by si koupil elektricky gril, jenomze
nevim jaky! Potreboval bych dostatecne vykony a stredne velky, ne stojanovy,
musi byt prenosny! Neporadil by mne nekdo? Diky predem moc!

Reakce:

esmeralda 4813 příspěvků 27.6.04 23:36

Grily

Pockmat, asi tě nepotěším. Já bych gril na uhlí nevyměnila za nic.
Měli jsme plynový. Je to rychlé, ale ta chuť se nedá přirovnat. Několik
mých známých vlastní elektrické grily a leží to na půdě. Elektrika
není schopná vyvinout ten potřebný žár.

Jestli se někdy díváš na
programy kde vaří slavní kuchaři, všimni si že na elektrice nevaří ani
jeden. Moje rada: podívej se po kvalitnějším uhlí. Nevím jak se prodává
v ČR. Tady se to kupuje v obchodě už napytlíkované a tak si myslím že
u vás to bude podobné. Zkus jinou značku.

Věř mi že jsou v tom
rozdíly.

Pockmat 35 příspěvků 28.6.04 21:11

reakce

Diky „esmeraldo“! Ale pokud jde o profesialni kuchare, tak maji trosicku
vetsi a lepsi grily nez je ten muj soudkovy.

Tady je obrazek toho meho grilu:
Nejde o uhli, to hori dobre, ale krapet malo! Nez stacim udelat vice veci, tak
dohori a musim prisypat nove! Take grilovani na drevenem uhli neni vubec zdrave.

Kdybych nepotreboval prenosny gril, tak si koupim gril na lavovy kamen, ten je
uplne nejlepsi! Ale nemyslim, ze by gril na elektrinu nedokazal vyvinout dost
potrebne teplo ke grilovani, ale ovsem to musi byt poradny a kvalitni gril a ne
nejaky za par stovek…
Predem diky za reakce!

penda 4751 příspěvků 1.7.04 10:32
tak Dádo,

koukala jsem na web a našla jsem krásný elektrický gril ..

já si totiž
pod pojmem elektrický gril představovala ten náš přístroj, který mají
naši už asi 30 let…prostě bedna a v ní se na „šavli“ otáčelo
kuře…neměla jsem ani ponětí, že něco tak pěkného dnes existuje…tak
třeba získáš informace přímo u výrobce…jo, a promiň to oslovení,
brouzdala jsem po Tvých stránkách a protože se jmenuješ stejně jako můj
syn, tak jsem si dovolila Tě stejně familiárně oslovit…:-))

Pockmat

Chcete grilovat i v zimě? Tyhle grily můžete zapnout i doma v obýváku!

Foto: Phovoir, shutterstock.com

Grilovat můžete bez ohledu na počasí i doma. A klidně celý rok

Litujete, že počasí už nepřeje grilování venku? Není důvod. S elektrickými grily můžete připravit spoustu jídel doma kdykoli během roku. A třeba i v obýváku.

Mnozí lidé vnímají grilování jako letní zábavu. Přitom jde o přípravu pokrmů, která nehledí na roční období. Tedy když vsadíte na elektrické grily. A ty se dají používat jak venku, tak doma.

Elektrické stolní grily se rychle zahřejí na potřebnou teplotu a příprava mas, ryb, zeleniny nebo třeba oblíbených panini je otázkou několika minut.

„Rychlá příprava představuje jednu z výhod grilování na elektřinu. Další je aspekt zdraví. Tuky se přepalují při vysokých teplotách.

Když grilujete maso, je třeba nechat ho zatáhnout při maximální teplotě grilu, což potrvá pár vteřin; pak teplotu snižte a propékejte. K přepalování tuků nedochází.

Zdravé přípravě nahrávají také marinády, jejichž základem je voda a koření,“ vysvětluje Martin Kuděla, produktový manažer značky Tefal.

A protože grilování trvá opravdu krátce, suroviny zůstanou šťavnaté.

Tefal Optigrill GC712 pracuje automaticky. Sám si například změří tloušťku vložené suroviny a díky teplotnímu senzoru rozliší i jeho teplotu (zda je surovina chladnější z lednice, nebo teplejší, když jste ji nechali chvíli odstát na lince). Tomu přizpůsobí svůj výkon. Cena 4990 Kč

Elektrický stolní gril SBG 107 je lehký, takže ho snadno přenesete. Nabízí dva typy grilovacích plotýnek, na kterých připravíte nejen maso, ale i palačinky či lívance a bez oleje. Cena 1199 Kč

Stolní gril na elektřinu se vejde všude a jednoduše se ovládá, stačí nastavit teplotu. U některých typů lze nastavit i čas a ty opravdu chytré mají automatické senzory, které rozpoznají i teplotu vloženého masa, či programy na grilování různých druhů pokrmů. A také kontrolku, která vás upozorní, že je přístroj dostatečně zahřátý a připravený k použití.

Až budete mít hotovo, nezdržíte se ani údržbou. „Odnímatelné grilovací desky s nepřilnavým povrchem stačí navlhčit vodou, počkat několik minut a pak setřít nečistoty. Jde to bez námahy s malým množstvím saponátu,“ připomíná Martin Kuděla.

Kontaktní gril GR 8030 má senzory detekující pokles teploty, které dohlížejí na to, aby byl pokrm rovnoměrně propečený. Lze ho otevřít a pak použít jako BBQ gril. Nastavenou teplotu a vybraný režim low, panini nebo sear (stejně jako časovač) zobrazuje podsvícený LCD displej. Cena 9490 Kč

Stolní gril HD 4419 s vysokoteplotní grilovací deskou s nepřilnavým povrchem umožňuje grilovat i zmrzlé potraviny. Na žebrovaném a hladkém povrchu lze smažit i grilovat, všechny odnímatelné díly můžete dát do myčky nádobí. Cena 2299 Kč

Elektrický kompaktní gril 4 v 1 Premium Line GE3000 s vyměnitelnými plotnami umožňuje grilování z obou stran. Kromě steaků či zeleniny na něm připravíte i vafle, trojúhelníkové sendviče nebo panini. Počítejte s regulátorem teploty od 100 do 240 °C a časovačem (0 až 30 minut). Cena 3999 Kč

Stolní grily jsou buď otevřené, nebo uzavřené (kontaktní), dále typu raclette nebo panini. Ale i některé kontaktní grily lze otevřít tak, že zdvojnásobíte grilovací plochu a použijete ho jako otevřený.

U mnoha modelů se nabízejí vyměnitelné grilovací desky, třeba i na vafle nebo toasty. „Součástí raclette grilů jsou malé pánvičky, které se dávají pod grilovací plochu.

Kontaktní gril zase umožní grilování z obou stran najednou,“ uvádí Iva Pavlousková ze společnosti Datart.

Tefal gril GC600 XL Classic nabízí dvě pracovní polohy. V zavřeném stavu bude grilovat kontaktně z obou stran, a když gril otevřete, zdvojnásobíte jeho plochu (suroviny je třeba otáčet, grilujete z jedné strany). Cena 3999 Kč

Model TG2514B nabízí pět úrovní teplot, má kanálky na odvod přebytečného oleje se sběrnou nádobou a díky praktické rukojeti ho snadno přenesete. Cena 1990 Kč

Grilovací desky můžete mít hladké a žebrované. Hladké jsou určené hlavně pro vajíčka, slaninu, ale i zeleninu nebo topinky či třeba palačinky a lívance. Žebrovanou plochu oceníte hlavně při přípravě steaků, ryb a klobás.

U grilovacích ploch se nejčastěji používá nepřilnavý povrch nebo kámen. „Vyjímatelná odkapávací miska zabraňuje připalování, sbírá přebytečný tuk nebo šťávu, lze ji pak jednoduše vyndat a vyčistit.

U rovné plochy je žlábek nebo rýha, kam odtéká přebytečný tuk,“ vysvětluje Iva Pavlousková.

A dodává, že i výkon přístroje je důležitý, ale dnešní grily jsou už všechny dostatečně výkonné. Proto se při výběru řiďte hlavně velikostí přístroje, jeho možnostmi (co vše nabízí) a počtem strávníků, pro něž budete pokrmy připravovat.

Nelamte si tedy hlavu, co zase chystat k snídani, obědu, večeři. Šikovný elektrický gril zvládne mnoho různých pokrmů a díky své multifunkčnosti nahradí i několik kuchyňských pomocníků.

Gril BBQ VG 400 – XXL s poklopem rovněž nabízí použití na stole nebo s pomocí stojanu i venku. Deska z masivní slitiny má průměr 53,5 cm. Výhodou grilu je eliminace tvorby dýmu a zápachu a příprava pokrmů s minimem tuku, přičemž nadbytečný tuk odtéká do samostatné nádoby. Cena 8439 Kč

Raclette gril se snadno omyvatelným povrchem doplňují pánvičky s nepřilnavou vrstvou, určené k souběžné tepelné úpravě různých příloh (sýrů, zeleniny, vajíček a podobně). Cena 1299 Kč

Elektrický stojanový & stolní gril SBG 700 slouží k celoročnímu využívání (pro stolní grilování stačí sejmout stojan). Je vybavený dvěma grilovacími plochami a vyjímatelnou miskou na odkapávání šťávy a tuku. Potěší i výběr z různých barevných provedení. Cena 1999 Kč

A jaké jsou vaše zkušenosti s grilováním?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector