Zubní sklovina a její zdraví – jak na to?

Eroze je v naučném slovníku definována jako přirozený proces rozrušování objektů na zemském povrchu (půdy, hornin, skal, apod.). Jen málokdo si pojem eroze spojí právě s lidským tělem. Přitom eroze může postihnout nejtvrdší tkáň v našem těle, kterou je zubní sklovina.

Právě ta může podléhat rozrušování vlivem chemického působení různých látek, obsažených zejména v naší stravě. Ty mohou postupně naleptávat sklovinu a zapříčinit tak její rozpad.

Hovoříme pak o erozivním poškození zubů, které je bohužel stále častějším problémem chrupu moderního člověka.

Eroze zubů – co to je?

Eroze zubů je narušení a postupná ztráta povrchových tkání zubů vlivem chemického působení kyselin. Kyseliny mohou být buď vnější – tedy nejčastěji obsažené v naší stravě a nápojích – nebo vnitřní, kde hlavní roli hraje žaludeční kyselina.

Na rozdíl od zubního kazu nemá eroze zubní skloviny souvislost s přítomností zubního plaku a může tak postihovat i ty, kteří vedou zdravý životní styl a o svoje zuby pravidelně pečují a důkladně si je čistí.

Nejnovější výzkumy ukazují, že výskyt erozivního poškození zubů je za posledních 15 let na vzestupu zejména u mladých lidí a je jím postižen zhruba každý třetí člověk.

Zubní sklovina a její zdraví – jak na to? Zdravý zub Zubní sklovina a její zdraví – jak na to? První viditelné známky eroze
Zubní sklovina a její zdraví – jak na to? Pokročilé stádium eroze Zubní sklovina a její zdraví – jak na to? Velmi závažné poškození zubu, včetně zasaženého dentinu (zuboviny)

 

Jak vzniká eroze zubů aneb kdy zubům hrozí nebezpečí?

Jak jsme již naznačili,rozhodující vliv na vznik eroze zubů má především naše výživa. Na rozdíl od většiny jiných civilizačních chorob a zdravotních problémů zde však nemusí vždy platit, že by šlo o nezdravý způsob stravování. Jde spíše o frekvenci konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem kyselých látek.

A které potraviny či nápoje to jsou? Jedná se především o fresh džusy a nápoje s obsahem kyseliny citrónové, kolové nápoje, ale také iontové a energetické nápoje pro sportovce a řidiče. Z alkoholických nápojů jde zejména o víno.

Z potravin můžeme jmenovat některé běžné ovoce (například jablka, jahody,kiwi či citrusové plody), dále octové salátové zálivky a potraviny v kyselé marinádě.

Mezi kyselé řadíme možná pro mnohé překvapivě i některé zdánlivé sladkosti, jako jsou například cucavé bonbóny

Kyseliny v těchto poživatinách chemicky působí na sklovinu zubů doslova jako rozpouštědlo. A z výše uvedeného výčtu poživatin vidíme, že rizikovou skupinou vzniku eroze zubů jsou bohužel i lidé preferující zdravý životní styl, který často zahrnuje právě konzumaci koncentrovaných ovocných džusů a energetických nápojů.

Nebezpečná není sama o sobě pouze kyselá strava, ale i náš způsob její konzumace. Velmi rizikové je neustálé popíjení kyselých nápojů v průběhu dne, kdy slina v našich ústech nemá šanci zneutralizovat kyselé pH. Také dlouhé zadržování nápojů v ústech nebo pití energetických nápojů v dehydratovaném stavu při cvičení může na našich zubech napáchat nevratné škody.

Ještě závažnější příčinou erozivního poškození zubů může být žaludeční kyselina, které se do úst dostává při některých obtížích – jako například při refluxním onemocnění jícnu, při častém zvracení v těhotenství nebo při onemocnění anorexií či bulimií.

Erozí zubní skloviny mohou být postiženi i lidé, kteří pravidelně užívají některé léky.

Důležitou ochrannou roli v našich ústech hraje dostatečná tvorba slin, které na povrchu zubů vytvářejí přirozenou ochrannou vrstvu – tzv pelikulu a napomáhají rychlejší neutralizaci kyselého prostředí.

Léky, jejichž nežádoucím účinkem je snížení tvorby slin (například léky tlumící projevy alergií – antialergika, léky tlumící nevolnost a zvracení – antiemetika či antidepresiva a celá řada dalších) mohou tak podporovat rozvoj erozivního poškození zubů.

Seznam všech rizikových faktorů v sumární tabulce najdete zde

Zubní sklovina a její zdraví – jak na to?

Zubní sklovina a její zdraví – jak na to?

Eroze zubů je NEVRATNÝ proces!

Eroze zubů má několik stádií (viz obrázek na počátku článku). Kyseliny, působící na náš chrup, změkčují povrch skloviny a ta se pak stává méně odolnou vůči mechanickému poškození. Proto je například důležité nečistit si zuby bezprostředně po konzumaci kyselého nápoje či jídla, protože si můžeme změklou sklovinu narušit.

V počátečních stádiích a při ojedinělém působení však má sklovina ještě možnost přirozené regenerace – tzv. remineralizace, díky které obnoví svou pevnost. Pokud je ovšem zubní sklovina vystavena příliš častému a intenzivnímu působení kyselin, dříve či později dojde k jejímu poškození a postupné ztrátě povrchu zubů.

V takové fázi jsou již důsledky eroze NEVRATNÉ.

„Nebezpečná je skutečnost, že počátečních stádií eroze zubní skloviny si postižená osoba vůbec nevšimne, protože nejsou doporovázena žádnou znatelnou změnou zabarvení zubů a ani nezpůsobují bolest nebo jiné obtíže.

Jestliže není zajištěna včasná prevence a ochrana před postupem procesu eroze, může poškození zubů vyústit ve významnou ztrátu zubní skloviny, změnu zbarvení zubů a zvýšenou citlivost zubů (hypersenzitivitu).

V závažných případech může být nutný rekonstrukční zákrok (například výplně, částečné nebo úplné korunky).“

Jak se bránit erozi?

Nejlepším způsobem ochrany je tedy prevence. A v čem spočívá? Zásadní je v prvé řadě osvěta, povědomí o existenci a rizicích eroze zubů. A k tomu přispívá i tento článek. I díky tomu je pak snazší cíleně riziku vzniku eroze předcházet a vyvarovat se například přílišné konzumaci kyselých potravin.

Hlavní roli zde hraje pravidelná docházka na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři a na dentální hygienu.

Díky moderním zobrazovacím metodám může váš lékař či dentální hygienista zhodnotit stav vašich zubů a identifikovat rizikové faktory již v počátečních stádicích poškození a zabránit postupu tohoto onemocnění.

Co mohu dělat já?

VÝŽIVA

  • Omezte četnost konzumace kyselých potravin a nápojů.
  • Pijte dostatečné množství tekutin – ideálně bez obsahu cukru a s nízkým osahem kyselin. Nejzdravějším nápojem je čistá voda.
  • Doplňte svou stravu o potraviny a nápoje s vysokým obsahem vápníku a/nebo fosfátu (například mléko nebo sýr). Znalci vína často konzumují víno spolu se sýrem, a tím si chrání své zuby.
  • Kyselé nápoje konzumujte společně s hlavním jídlem, ne mezi nimi.
  • Je-li to možné, je lepší vypít kyselý nápoj celý najednou než ho pít po malých doušcích. Případně použijte brčko, aby se omezil přímý kontakt se zuby.
  • Stimulujte sekreci slin (např. žvýkáním žvýkaček bez cukru).

ÚSTNÍ HYGIENA

  • Bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů si nečistěte zuby! Pouze si ústa vypláchněte čistou vodou nebo ústní vodou s fluoridy a počkejte minimálně 30 minut.
  • Při čištění zubů se vyvarujte příliš velkého tlaku na zuby. Používejte měkký zubní kartáček.
  • Používejte zubní pastu a ústní vodu s ověřenou technologií, která ochrání sklovinu před působením kyselin.
  • Aplikujte pravidelně vysokofluoridové přípravky na ochranu před zubním kazem.
Budete mít zájem:  Natažený Sval V Lýtku Příznaky?

Jak mohou pomoci odborníci

  • Zkontrolují stav chrupu a odhalí již počáteční stádia eroze zubní skloviny
  • Seznámí s rizikovými faktory
  • Doporučí vhodné prostředky ústní hygieny a techniku čištění
  • V případě potřeby provedou rekonstrukci postižených zubů

Sedm druhů potravin, které nám ničí zuby

Časté pojídání citrusů může vést k poškození zubní skloviny.
Foto: Profimedia.cz

I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody, může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny.

„Ovoce obsahuje spoustu vitaminů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje zubní lékař Tomáš Machač, odborný garant značky Splat.

Největší problém pak podle něho představuje kombinace příliš časté konzumace citrusů se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání zubů. V takovém případě může dojít k nevratnému poškození a opotřebení zubů. To ale neznamená, že nesmíte jíst citrusy. Stačí je jíst s mírou, po každé konzumaci si vypláchnout ústa vodou a nechat ústa a zuby tzv. vzpamatovat.

Věděli jste, že když sníte kyselé ovoce, měli byste chvíli počkat, než si vyčistíte zuby? Kyseliny obsažené v ovoci při čištění kartáčkem zubům velice škodí a narušují kompaktnost skloviny.

Cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. Plak z cukrovinek, který se na zubech tvoří, je tak pro ně ideálním prostředím.

„Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbony se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu, a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje Tomáš Machač.

Lépe na tom však nejsou ani tvrdé (cucací) bonbony, které se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, ale protože se pomalu rozpouštějí v ústech a oslazují je po několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.

Většina takových bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu.

Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů.

„Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citronovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental.

V případě, že se bez těchto limonád nedokážete obejít, vypláchněte si poté ústa vodou nebo si je dejte společně s obědem, který kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Nejvhodnější je pro tyto účely čerstvý salát.

Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrupZdraví

Kyselé okurky či kyselé salátové zálivky jsou oblíbeným doplňkem k mnohým českým jídlům, jenže zároveň jsou podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup.

„Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Zuzana Heiník Bělová. Zároveň však dodává, že většina z nás nejí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo naše dentální zdraví.

Není nutné se jim zcela vyhýbat. Doporučením je nejíst kyselé okurky či jiné pokrmy naložené v octu každý den, ale hlavně si po každém takovém jídle vypláchnout ústa vodou.

Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy.

„Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.

Věděli jste, že pro zuby je nebezpečné i celozrnné pečivo? Z nutričního hlediska je kvalitní celozrnné pečivo tou nejlepší volbou, ale obsahuje i spoustu sacharidů a k tomu semínka, která zůstávají v mezizubních prostorech. Pokud je včas neodstraníte, mohou být příčinou odvápnění skloviny, důsledkem pak může být vznik zubního kazu.

Nadměrné pití kávy, černého čaje, ale i kolových nápojů způsobuje nevzhledné skvrny na zubech. Nejde ale pouze o estetickou stránku věci. Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku.

„Pokud u vás po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to pro vás být signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Použitím kvalitních zubních past ale můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaší oblíbené kávy či čaje,“ doporučuje Machač.

Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti Zdraví

Pozor si dejte i na pití vína. Červené víno obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty, které zabarvují zuby. Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak mají sklon se více zabarvovat.

Zubní lékař Tomáš Machač však upozorňuje na to, že není pravda, že špatný vliv na zuby má pouze pití červeného vína.

„Alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám.

Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do zubní skloviny.

Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech, umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ uzavírá odborník.

Hlavní zprávy

Dieta a zdravé zuby – má správná výživa vliv na stav našich zubů?

Zima je již nenávratně pryč a se stále teplejším počasím se odhalujeme víc. Někteří z nás si řeknou, že právě teď je nejvyšší čas začít s dietou abychom v plavkách vypadaly dobře.

Strava nebo vhodné přizpůsobení množství potravy, její typu a kvality našim individuálním potřebám se může stát klíčem nejen k dobré siluetě, pěkné pleti, vlasů, nehtů ale i zdravých zubů.

Proto je dodržování správné životosprávy tak důležité.

Naše tělo, nálada nebo chování je zrcadlem toho, co máme na talíři u prostřeného stolu. Proto se podívejte do svého menu a upravte ho z hlediska zdraví, zejména zdravých zubů.

Nezískáte jen krásný úsměv, ale v důsledku obohacení stravy o některé vitamíny a minerály i zdraví celého organismu.

Vitamíny a minerály, které výrazně ovlivňují zuby

Budete mít zájem:  Léčba Poruchy Imunitního Systému?

Abyste si dlouho užívali zdravé zuby, nestačí pravidelně navštěvovat zubního lékaře. Návštěva zubaře není prostředkem nápravy zubního kazu nebo parodontózy. Lékař vám samozřejmě pomáhá udržovat zdravé zuby, ale neprovádí pro vás každodenní zubní hygienu.

Zubní kartáček, zubní nit nebo ústní voda jsou základem ústní hygieny, stejně jako preventivní zubní prohlídky. Doplnění zdravých potravin, bohatých na vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro správné fungování našeho těla, je důležité pro udržení zdravých zubů. Mezi minerály, které jsou nezbytné pro naše zuby, můžeme zmínit vápník, fluor, zinek, fosfor.

  • Pokud jde o vitamíny, máme takovou „abecedu“: A, B, C, D, E.
  • Všechny tyto jsou k dispozici v každé lékárně ve formě výživových doplňků.
  • Samozřejmě že nejlepší je dodávat tělu všechny výše zmíněné látky z jejich přirozeného zdroje výskytu, tedy správným nasměrováním stravovacích návyků a fastfoodovým jídlem a sladkostem se vyhýbat.
  • Kde hledat minerály?

Začněme s minerály: vápník, fluorid, zinek, fosfor. Je těžké rozhodnout, který z nich je nejdůležitější.

Jistě, s kostmi, a tedy i se zuby, spojujeme nejvíce vápník (Ca). 

Ve kterých produktech najdeme nejvíce vápníku?

Nejlépe uděláte pokud do jídelníčku zařadíte mléčné výrobky: mléko, jogurt, kefír, podmáslí nebo sýr. Žlutý sýr je mimořádně hodnotnou složkou stravy, která podporuje zdraví zubů.

Jeho žvýkání zvyšuje pH plaku, chrání ho před nepříznivými účinky kyselin, posiluje sklovinu, zabraňuje vzniku zubního kazu a chrání proti zánětu dásní.

Při konzumaci sýra s ohledem na jeho příznivé účinky na naše zuby je však třeba mít na paměti, že jde o vysokokalorický produkt – a neměli bychom to s konzumací přehánět, pokud nechceme přibírat na váze.

A co lidé s chybným proteinem? V jakém jídle mohou najít vápník? 

Pro ně může být alternativou řasa. Některé řasy obsahují až 10-krát více vápníku než mléko. A co víc, na povrchu těchto rostlin jsou bakterie, které produkují enzymy, které chrání zuby před zubním kazem nebo orální mukositidou.

Mohou být podrobeny tepelnému zpracování, jako je smažení, vaření, ale pravděpodobně největší množství vitamínů a minerálů spočívá v jejich surové formě, která je také „virulentní“.

Kromě toho vápník obsahují ryby (sardinky), semena a ořechy (mák, mandle, lískové ořechy), zelenina (fazole, sója, petržel, rebarbora, zelí).

Pojďme nyní k fluoru, protože je to spojenec vápníku v boji za silnou sklovinu. Fluor má antibakteriální vlastnosti, ředí kyseliny, které ohrožují zuby a posiluje sklovinu. Výrobky bohaté na fluor jsou ryby, rýže, čaj.

Zajímavostí může být, že pití zeleného čaje účinně chrání sliznici před infekcí, výrazně snižuje růst bakterií, posiluje sklovinu a zabraňuje tvorbě plaků. Fenomén zeleného čaje potvrzují studie provedené na japonské populaci, která se pyšní extrémně zdravými zuby.

A to vše je zásluha čaje, jehož pití je napsáno zlatým písmem v tradici této země.

Zinek a fosfor jsou další minerály, jejichž úloha při remineralizaci skloviny je zásadní. Zinek zabraňuje šíření bakterií a konstrukci plaku, zatímco fosfor podporuje procesy remineralizace zubů a chrání sklovinu.

Fosfor je přítomen v rybách (tuňák), v krůtě, v hovězím, v pohance, otrubách, ovesných vločkách, bramborách nebo dýňových semenech.

Na zinek jsou velmi bohaté mušle a ústřice, vepřová játra, semena fazolí, sardinky v plechovce, celozrnný chléb.

Kde najít vitamíny?

Vitamíny, stejně jako minerály, dávají našim zubům zářivost a zdraví, pokud jsou dodávány ve správném množství. Navíc, některé vitamíny jsou velmi užitečné při vstřebávání například vápníku.

A tu mluvíme o vitaminu D, který je díky účasti vápníku a fosforu zodpovědný za správnou mineralizaci skloviny.

Vitamín D se nejlépe konzumuje v mastných rybách bohatých na vápník a fosfor, jako jsou makrela, tuňák, halibut, sardinky (ty z plechovek mají navíc plus, protože je můžete jíst spolu s kostmi).

Dalším důležitým vitamínem pro zdravé zuby je vitamín C. Je to on, který je zodpovědný za široce definovaný stav dásní, protože posiluje cévy a dělá tělo imunním vůči různým typům infekcí. A ačkoli to může být spojeno zejména s bojem proti nachlazení a antibakteriálním účinkem, jeho vliv na obnažené zubní krčky je opravdu značný.

Nejvíce vitaminu C najdeme v zelenině a ovoci (jako zelí, petržel, brokolice, černý rybíz, jablka nebo citrusové plody). V tomto bodě je možné dodat, že zahrnutí brokolice do stravy je mimořádně prospěšné. Dodáme tělu vitamin C a navíc mu poskytneme koenzym Q10 – který lze odvážně prohlásit za elixír mládí.

Koenzym Q10 je látka se silnou antioxidační a anti-aging aktivitou.

Vitamín A má pozitivní vliv na naše dásně, a navíc je ideální zbraň v boji s bakteriemi, které přispívají k tvorbě zubního kazu.

Vyskytuje se v takových výrobcích jako: mrkev, špenát, játra, zelí, vejce, červené maso.

Nejlepší je konzumovat vitamin A v surové mrkvi protože v této formě má podobný účinek jako kartáček na zuby – dokonale čistí mezizubní prostory od zbytků jídla a masíruje dásně.

Na závěr krátká zmínka o vitaminu E. Právě vitamín E je odpovědný za rychlejší léčebné procesy. Například po extrakci zubu nebo po vkládání implantátů je doba léčení rychlejší. Vitamín E se přirozeně nachází ve slunečnicovém oleji, v oleji z pšeničných klíčků, mandlích a lískových oříšcích.

Nyní už víte které zdravé potraviny nemají chybět ve vašem jídelníčku. Nejenže získáte krásný úsměv, ale i štíhlou postavu. Internet je plný nápadů pro zdravá jídla a zdravé hubnutí.

Většina receptů je bohatá na potraviny bohaté na vitamíny a mikroživiny potřebné k remineralizaci našich zubů.

Vše, co musíte udělat, je změnit něco ve vašem životě a účinky změn vás v krátkém čase pozitivně překvapí.

Zub – Nejtvrdší část lidského těla žádá jemnou péči

Není nic krásnějšího než upřímný úsměv. Ještě více však dokáže oslnit, pokud odhalí zářivě bílé zdravé zuby. A ačkoli se jedná o jednu z nejtvrdších částí těla, zuby potřebují jemné a pečlivé ruce, které z nich stvoří bílé perly našeho úsměvu.

Říše zvířat skýtá mnohá tajemství, která nás svou důmyslností nepřestávají udivovat. Výjimkou není ani svět plazu. Pojďme se podívat do temných zákoutí aligátořích zubů. Chtělo by se říci: škoda, Že nejsme aligátoři. A proč? Tato velká stvoření si nemusejí dělat pražádné starosti se svým chrupem. Přibližně jednou do roka ho totiž kompletně obměňují.

Budete mít zájem:  Ekzém Ve Vlasech Léčba?

Naše zuby se vymění pouze jednou za život, a to ještě v dětském věku, kdy mléčné zuby nahrazuje chrup stálý.

Avšak američtí vědci z losangeleské univerzity tvrdí, že díky detailnímu prozkoumání aligátořího chrupu mají nové poznatky, které by mohly vést k obnovování chrupu také u lidí.

Výzkum je ale ještě v plenkách, a proto je nutné, abychom si své zuby hýčkali, a ty nám za odměnu sloužily celý život.

Zubní sklovina Zubní sklovina je vrstva, která kryje a chrání korunky zubu. Její tloušťka muže na nejnamáhanějších místech dosahovat až 2,5 milimetru. Celých 98 % jejího složení patří anorganickým solím, zbylé 2 % si přivlastnily látky organické a voda. Její pevnost a odolnost je klíčem ke zdravému chrupu.

Čistit, čistit, čistit

Zuby bychom nikdy neměli drhnout, ale jemně leštit. Kromě samotné plochy zubu je nutné rovněž namasírovat pomocí vláken kartáčku dásně, na nichž se usazují bakterie, které mohou svou přítomností zapříčinit vznik paradontózy.

Kartáček je jen začátek

Jen zubní kartáček ale nestačí. Velmi důležité je totiž důkladně pročistit také mezizubní prostory, do kterých se běžným kartáčkem nedostaneme.

V současnosti se lidé teprve s čištěním mezizubních prostor seznamují, avšak je nutné věnovat jim pozornost. Právě zde se usazuje až 50 % plaku a při jeho nedostatečném odstraňování hrozí vznik paradontózy.

Jaké tedy existují pomůcky, díky nimž budou naše mezizubní prostory dokonale čisté?

Mezizubní kartáčky

Základní pomůckou jsou mezizubní kartáčky vhodné pro čištění větších mezer mezi zuby. Existuje jich celá škála. Je možné vybrat si tvar, tvrdost i tloušťku. Výrobci kartáčku se snaží uživatelům manipulaci

S nimi maximálně usnadnit, a proto vznikají různé mutace.

Ať už ale zvolíte jakýkoli kartáček, nikdy nesmí být zaváděn do mezizubních prostor násilím. Čištění se provádí opakovaným pohybem směrem dovnitř a ven, přičemž kartáček by vždy mel přilnout ke stěně zubu. V prvních dnech používání mezizubních kartáčků je možné, že vaše dásně budou krvácet. Nelekejte se, je to projev začínajícího zánětu, který však pravidelným čištěním odstraníte.

Škrabka na jazyk Pokud chcete mít ústa dokonale čistá, použijte také škrabku na jazyk, která nejenže odstraní veškerý plak, ale rovněž jazyk namasíruje. Jejím používáním je možné také eliminovat zápach z úst.

Flosser alias mečík

Pro začátečníky existuje také tzv. flosser, který lze používat v počátcích péče o mezizubní prostory. Jedná se o alternativu zubní nitě, flosser je specifický napnutým voskovaným vláknem s delším držátkem, jež umožnuje lepší manipulaci. Vhodný je také pro čištění mezer mezi stoličkami, k nimž je obecně horší přístup.

Zběhlejší jedinci již mohou sáhnout po zubní niti, která je slabší. Nikdy ji ale jen tak zbůhdarma neprostrkujte prostorem mezi zuby. Nit musí pomalu sklouznout po straně zubu až k dásni tak, aby dáseň nepořezala. Také nití existuje velké množství. Mohou být voskované, nevoskované, expandující.

Jak dlouho bychom si měli čistit zuby? Odpověď na tuto otázku neexistuje. Při čištění totiž nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě. Člověk dodržující zásady dentální hygieny si zuby dokáže správně vyčistit za deset minut, nováček se s čištěním může potýkat i pul hodiny.

Nezapomínejte na posílení skloviny

K dokonalosti chybí již jen ústní voda, která svým působením podtrhne vaše čistící úsilí. Jednou týdne je vhodné pročistit zuby navíc gelem, který pomáhá zpevnit zubní sklovinu.

Pozornost musíme věnovat také samotné technice, ta je totiž stěžejní. Pokud si nejste jisti, zda si zuby čistíte správně, navštivte ordinaci dentální hygieny, kde vás zásadám správného čištění naučí. Stejně tak je možné se v ordinaci poradit, jaký typ pomůcek je pro vás vhodný.

Jedna návštěva ale nestačí. Dopřejte svým zubům „kosmetiku“ a navštěvujte dentálního hygienistu alespoň dvakrát ročně. Ačkoli se vám muže zdát, že peníze jsou investované zbytečně, vaše zuby se vám za takovou péci vřele odmění. Pamatujte na to, že nedostatečné čištění zubu vede k jejich vypadávání.

Příčiny eroze zubní skloviny u pacientů | GSK – Partner pro zdraví

Zubní sklovina je připravena odolávat normálnímu každodennímu působení kyselin. Krátkodobé vystavení kyselinám spouští proces demineralizace, který snižuje hustotu minerálních látek v povrchu skloviny, čímž ji oslabuje.

1,2Díky slinám bohatým na minerální látky projde sklovina přirozeným procesem remineralizace, kdy se obnoví její minerální hustota a sklovina se opět posílí.1,2Časté vystavení kyselinám, zejména po dlouhou dobu, může způsobit potlačení procesu remineralizace, v důsledku čehož se sklovina oslabuje.

V tomto stavu je sklovina vystavena riziku nevratného opotřebení.1,2

Demineralizace a remineralizace po působení kyselin

  • Snímky průřezů skloviny ze SEM in vitro ukazují odchylky v hustotě minerálních látek3
  • Snímky průřezů skloviny ze SEM in vitro ukazují odchylky v hustotě minerálních látek3

Opotřebení zubní skloviny je nejčastěji způsobeno kombinací chemických látek a fyzikálního opotřebení.

Vystavení kyselinám ze stravy vede ke ztrátě iontů vápníku z povrchové vrstvy skloviny.4,5 To způsobuje změknutí povrchu zubu, což vede ke zvýšené náchylnosti k mechanické abrazi, např. při čištění zubů.4,5

Atrice, abraze, eroze a abfrakce mohou vést k opotřebení zubní skloviny. Faktory, které zvyšují riziko opotřebení zubní skloviny, jsou např.:4–6

  • častá konzumace kyselých potravin a nápojů
  • některé stravovací návyky
  • žaludeční reflux nebo časté zvracení
  • skřípání zubů (bruxismus)
  • kyselé léky

Častá konzumace kyselých nebo sladkých potravin snižuje pH prostředí v ústech, což je za normálních podmínek pH 7. Tento pokles pH se stává kritickým, když klesne přibližně pod pH 5,5. Pod touto hodnotou pH jsou zuby nejvíce ohroženy opotřebením skloviny (eroze kyselinami).7

Co zvyšuje riziko opotřebení skloviny

  • 40 % lidí v USA pije limonády nebo ovocné džusy alespoň jednou denně (pH je obvykle nižší než 4)10 Alkoholické nápoje jsou obecně kyselé a jejich konzumace byla v letech 2001-2002 a 2012-2013 v USA značná (ve frekvenci i objemu)11 Většina smoothie nápojů může mít pH nižší než 5,512
  • Mezi lety 1981-2011 se zvýšil průměrný počet kyselých jídel, které lidé během dne zkonzumují13 V roce 2012 byla četnost konzumace ovocných nápojů v USA nejvyšší u osob ve věku 18 až 34 let.12

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector