Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Helicobacter pylori test HP-TEST

Obsah článku:

Doporučená dieta při žaludečních vředech – jak zabránit jejich vzniku a jak se stravovat když máte žaludeční vředy.

Ochrana před vředovou chorobou spočívá hlavně ve správné životosprávě. Pokud chceme předejít vředovému onemocnění nebo pokud se chceme správně stravovat, když už vředy máme, měli bychom dbát na dostatek spánku a odpočinku, vyhýbat se stresu a smaženým, nebo příliš kořeněným jídlům.

Vašemu žaludku pomůže i pravidelné stravování, ideálně v menších množstvích a vícekrát za den.

Rozhodně byste neměli vynechávat snídani.

Šálek kávy nalačno také výrazně přispívá k tvorbě žaludečních vředů. O nepříznivých vlivech kouření na žaludeční vředy snad už ani netřeba psát.

Pozor je třeba dávat na některé léky. Zejména léky proti bolesti a horečce často dráždí žaludek. Místo užití aspirinu, anopyrinu nebo ibuprofenu byste měli upřednostnit přípravky s paracetamolem, ty žaludek nedráždí tak velmi.

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.Žaludeční vředy jsou až z 90% způsobené bakterií Helicobacter pylori. Pokud se chceme vyhnout žaludečním vředům, musíme zjistit, zda náš žaludek není infikován bakterií Helicobacter. Přítomnost této bakterie v těle se dá zjistit jednoduchým testem na helikobakter v pohodlí domova.

Jak poznat žaludeční vředy?

Mezi hlavní příznaky žaludečních vředů patří bolesti břicha. Tyto bolesti břicha jsou hlavně v oblasti mezi žebry, v horní části břicha – v oblasti žaludku. Bolesti se projevují křečemi, často je doprovází oslabené trávení, pálení žáhy a nevolnost.

Proč vznikají žaludeční vředy?

Hlavní příčinou vzniku žaludečních vředů je změněné prostředí v žaludku, které vytváří prostor pro jejich rozvinutí.

Špatné prostředí v žaludku vzniká hlavně kvůli třem faktorům: špatná dráždivá strava, příliš mnoho stresu nebo bakterie Helicobacter pylori, která se rozmnoží v žaludku.

Tyto faktory způsobí celkové oslabení organismu a vytváří prostředí pro vznik žaludečních vředů.

Léčba žaludečních vředů spočívá v odstranění příčiny jejich vzniku. Pokud je příčinou jejich vzniku Helicobacter pylori, žaludeční vředy se léčí odstraněním helikobaktera.

Pokud se u vás projevily žaludeční vředy jejich léčba je důležitá. Při neléčení vředů může dojít k jejich prasknutí, které může být velmi nebezpečné a způsobit dokonce smrt.

5 užitečných rad pro zabránění vzniku žaludečních vředů

  • Zjistěte přítomnost bakterie Helicobacter pylori, případně pokud se ukáže její přítomnost, tak ji vyléčte. Způsobů k léčbě helikobaktera je několik. 
  • Stravujte se pravidelně a nezapomínejte na snídani. Vaše strava při žaludečních vředech by měla obsahovat hodně zeleniny a málo sacharidů.
  • Upřednostněte léky, které nedráždí žaludek. Žádejte svého lékaře o šetrnější alternativu léků.
  • Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku
  • Skoncujte s kouřením a nepřehánějte to s alkoholem

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Co jíst při žaludečních vředech

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Dieta při žaludečních vředech je šetřící a racionální. Doporučují se jídla, které pacient dobře toleruje. Strava při žaludečních vředech by neměla obsahovat kořeněné, pikantní pokrmy, uzeniny a smažená jídla.

Dieta při žaludečních vředech spočívá ve vařených či dušených pokrmech, které by neměly být příliš horké ani studené.

Z jídelníčku by měly být vyloučeny kofeinové nápoje. Kofein zvyšuje vylučování kyseliny, která narušuje sliznici žaludku. Podobný účinek může mít i nadměrná konzumace mléka.

Dieta při žaludečních vředech by měla být zaměřena na dostatek vlákniny. Ta má pozitivní vliv na hojení žaludečních vředů a současně působí preventivně. Do své stravy zařaďte psyllium – rozpustnou vlákninu a užívejte ji každý den.

Pacienti trpící žaludečními vředy by měly úplně přestat kouřit a pít alkohol. Důležitý je i dostatek spánku, snížení pracovního zatížení a psychického stresu.

Jak se stravovat, když vás žaludeční vředy už postihly?

7 nezbytných zásad pro zamezení rozšiřování vředového onemocnění:

  • Vyhněte se kořeněným a pikantním jídlům
  • Smažené a uzené jídla nahraďte dušenými
  • Nepijte bublinkové nápoje, které způsobují zvýšené vylučování žaludečních šťáv
  • Jídlo nekonzumujte příliš horké ani studené
  • Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě. Vláknina pomáhá hojení žaludečních vředů
  • Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku
  • Pokud jste nositelem bakterie Helicobacter pylori, je třeba se této bakterie okamžitě zbavit
  • 20 volně dostupných potravin, které by měla vaše dieta při žaludečních vředech zahrnovat:
  • 1. avokádo
  • 2. med
  • 3. zelí
  • 4. špenát
  • 5. brokolice
  • 6. mrkev
  • 7. celer
  • 8. libové maso
  • 9. vajíčka
  • 10. mrkvová šťáva nebo hroznová šťáva
  • 11. meruňky
  • 12. jablka
  • 13. broskve
  • 14. banány
  • 15. borůvky
  • 16. aloe vera
  • 17. kolostrum
  • 18. měsíčkový nebo heřmánkový čaj
  • 19. zázvor
  • 20. brambory

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

(Zdroj: https://www.verywellhealth.com/what-can-i-eat-if-i-have-a-peptic-ulcer-1742154)

  1. Vhodnou alternativou kromě úpravy stravy je i užívání přírodních výživových doplňků určených pro potlačení bakterie Helicobacter pylori a hojení žaludečních vředů.
  2. Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů. 
  3. ZJISTĚTE PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ – OTESTUJTE SE NA HELIKOBAKTER PYLORI

Častým důvodem žaludečních vředů je bakterie Helicobacter pylori. Helicobacterem trpí podle výzkumů až 30% populace. V případě, že se usídlilave vašem organismu je třeba ho eradikovat.

Test na Helicobacter pylori je spolehlivá diagnostická metoda s přesnými výsledky. Provedete si ho v pohodlí vašeho domova. Čím dříve zjistíte vaši diagnózu, tím spíše můžete zahájit léčbu.

Žaludeční vředy: skrytá hrozba |Příznaky, prevence a léčba

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Můžeme bez obav prohlásit, že žaludeční vředy (ulcus ventriculi) představují onemocnění člověka dnešní moderní doby. Svým nezdravým životním stylem totiž děláme všechno pro to, aby se toto onemocnění projevilo. A tím nemyslíme pouze nezdravé stravování. U osob, které často prožívají stres, je více než pravděpodobné, že u nich toto onemocnění dříve nebo později propukne.

Žaludeční vředy se mohou projevit u osob v kterékoliv věkové kategorii. Je na omylu ten, kdo je přesvědčen, že mladí lidé se jim mohou vyhnout. Vředy na žaludku se mohou objevit i u dětí, které například těžce snášejí zátěž ve školních zařízeních.

Co jsou žaludeční vředy?

Žaludeční vředy se tvoří tehdy, pokud se ztenčí silná vrstva sliznice, která chrání žaludek před účinkem trávicích tekutin.

Ty mohou poškodit sliznici, následkem čeho mohou vzniknout poleptaná místa a rány. Tyto změny je možné velmi rychle léčit, avšak bez náležité léčby se stav může významně zhoršit.

Jednou z možných komplikací může být perforace žaludku, kdy se žaludek doslova proděraví.

Jaké mají žaludeční vředy příznaky? Co na ně upozorňuje?

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Jak poznat žaludeční vředy. Lékařů se pacienti nejčastěji ptají, jak se žaludeční vředy projevují. Příznaky onemocnění mohou být často zavádějící, dokonce asi 75% pacientů trpících vředy neprojevuje žádné příznaky. Ne každého napadnou vředy, pokud je trápí pálivé bolesti v oblasti žaludku, pálení žáhy, nechutenství, nevolnost a nutkání na zvracení.

Jaké pocity vyvolává peptický vřed? Nejčastějším příznakem je pocit pálení nebo bolest uprostřed břicha, mezi hrudníkem a břichem. Typické pro bolest je, že je obvykle intenzivnější, když je žaludek prázdný a tento stav může trvat několik minut nebo i několik hodin.

Mezi další obecné příznaky vředu patří tupá bolest v žaludku (na lačno i po jídle), zvracení, nechutenství, průjem.  Pokud se však kromě uvedených příznaků objeví i nadýmání a zácpa spojená s namáhavým vyprazdňováním, je více než pravděpodobné, že máme co dělat s žaludečním vředem.

Mezi příznaky krvácejícího vředu patří krvavá stolice a zvracení, kdy zvratky obsahují krev. Intenzita některých příznaků zesiluje zejména před jídlem a ustupují po jídle. Později, když se zkonzumované jídlo dostane z žaludku do střev, příznaky se mohou zhoršit.

Pokud vřed zužuje ústí do žaludku, příznaky se během jídla zhoršují.

Jsou vředová onemocnění závažná?

Terminologie peptický znamená, že se týká žaludeční kyseliny. Vředy se mohou tvořit na sliznicích žaludku, jícnu nebo dvanáctníku. Může se stát, že vřed žaludku krvácí (stav známý jako krvácející vřed). Závažnější krvácení může ohrožovat život. Mírné krvácení vředu je však obvykle méně závažné a může zůstat bez povšimnutí, vyžaduje však léčbu.

Pacienti se často ptají, jak dlouho jsou peptické vředy přítomné? U žaludečních vředů bez komplikací může léčba trvat dva nebo tři měsíce, než dojde k uzdravení. Léčba dvanáctníkového vředu trvá asi šest týdnů. Vřed se může dočasně vyléčit bez antibiotik. Často se stává, že se vřed obnoví nebo se v jeho blízkosti vytvoří další, pokud se bakteriální infekce neléčí léky.

Příčiny vředu na dvanáctníku se shodují s příčinami žaludečního vředu. Sliznice je vlivem pepsinu poškozená a poleptaná. V případě dvanáctníku se bolesti projevují v oblasti jícnu nebo i pod pravým žebrovým obloukem, typicky několik hodin po konzumaci jídla.

Jaká mají rizika?

Pokud se v důsledku přítomnosti vředů vytváří jizvová tkáň, může bránit potravě, aby opustila žaludek nebo dvanáctník. V některých případech přítomnost vředu zvyšuje riziko růstu rakovinných nádorů. Vřed se může vytvořit i na dvanáctníku (tvarem připomínající zahnutou podkovu), často se projeví společně se žaludečním vředem.

Stav, kdy jsou oba dva typy vředů přítomny současně, nazýváme gastroduodenální vřed. Příznaky vředu na dvanáctníku jsou podobné jako v případě vředového onemocnění – latinsky se vřed nazývá ulcus ventriculi. V závažných případech může dvanáctník perforovat, t.j. proděraví se.

Perforovaný žaludek je také vážný stav, který vyžaduje okamžitý chirurgický zásah, protože obsah žaludku se může dostat do břišní dutiny a způsobit peritonitidu – zánět pobřišnice. Rovněž může nastat situace, kdy vřed způsobuje prasknutí krevních cév a pacient může omdlít v důsledku těžkého krvácení.

Bohužel, v důsledku vředového onemocnění může být postižena i slinivka, konkrétně onemocnění se může rozšířit i na tento orgán.

 

Příčiny onemocnění

U koho je pravděpodobnost propuknutí žaludečního vředu zvýšená? Vředová onemocnění téměř v každém případě způsobuje některá z následujících příčin:

  • Infekce vyvolaná bakterií Helicobacter pylori (H.pylori).
  • Užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), jako jsou aspirin, ibalgin nebo nalgesin
  • Rodinná anamnéza, 
  • Kouření,
  • Přítomnost jiných onemocnění (játra, ledviny, plíce)
  • Pravidelná konzumace alkoholu
  • Špatné  stravovací návyky
  • Nadměrný stres

Příznaky infekce bakterií Helicobakter pylori většinou naznačují nějaké trávicí potíže v pozadí. Pokud je infekce neléčena a v pokročilém stadiu, klesá hmotnost pacienta a mohou se objevit potíže s polykáním, krev ve stolici, resp. rakovina žaludku.

Žaludeční a střevní vředy může také způsobit stav nazývaný Zollingerův-Ellisonův syndrom, protože může zvýšit produkci kyseliny v těle. Předpokládá se, že tento syndrom způsobuje méně než 1% všech peptických vředů. Stejně tak i nesprávné stravování (např. konzumace ovocných šťáv s vysokým obsahem kyselin na lačný žaludek, alkohol, káva, čokoláda, citrusové plody a rajčata).

Léky, které zvyšují riziko vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů:

  • Přípravky proti osteoporóze,
  • antikoagulancia, (léčiva snižující srážlivost krve)
  • dlouhodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), jako jsou  aspirin, ibalgin nebo nalgesin,
  • selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI),
  • určité léky aplikované v rámci chemoterapie.

Bakterie Helicobacter pylori  se ve významném množství vyskytuje v zažívacím systému pacientů trpících vředovým onemocněním a způsobuje neustálé podráždění a zánět. V případě, že je její přítomnost potlačena léky, potíže se téměř bez výjimky zmírní.

Diagnostika onemocnění

Diagnóza a léčba onemocnění závisí od příznaků a závažnosti vředu. V zájmu diagnostiky žaludečních vředů lékař nejdříve prověří anamnézu pacienta, jeho příznaky a seznam léků, které pravidelně užívá. K vyloučení infekce Helicobacter pylori je možné nařídit krevní test, vyšetření stolice nebo dechový test.

Budete mít zájem:  Zápal Plic Příznaky Bez Teplot?

Žaludeční vředy vyšetření. Mezi další testy a postupy používané na diagnostiku vředových onemocnění patří:

  • Vyšetření bariem: polknutí barya pokryje horní část trávicího traktu a na rentgenových snímcích je jasně vidět stav žaludku a tenkého střeva.
  • Endoskopie: přes ústa je do žaludku nebo horní části tenkého střeva zavedena tenká trubice s kamerou na konci. Vyšetření tímto způsobem se používá i na detekci krvácení a případných poškozených tkání.

Endoskopická biopsie: během endoskopie se odebere malé množství žaludeční tkáně, která se následně analyzuje v laboratoři.

Jaké možnosti léčby existují?

Jak léčit žaludeční vředy? Žaludeční vředy léčba. Pokud jsou žaludeční vředy výsledkem bakterie Helicobacter pylori, v tom případě bude třeba užívat antibiotika. Léky na žaludeční vředy, nazývané inhibitory protonové pumpy snižují žaludeční kyselinu a tzv. blokují činnost buněk produkujících žaludeční kyselinu.

Bolesti způsobené vředy můžeme zmírnit následujícími způsoby:

  1. Stravujme se zdravě (zeptejme se dietologa, zda existuje na žaludeční vředy dieta, vhodná pro nás)

  2. Zvažme konzumaci potravin, které obsahují probiotika

  3. Vynechejme mléčné výrobky

  4. Vyměňme léky proti bolesti

  5. Vypořádejme se se stresem

  6. Přestaňme kouřit

  7. Omezme konzumaci alkoholu nebo se alkoholu vyhýbejme

  8. Pokusme se spát dostatečně dlouho

Kromě běžných léčebných postupů může lékař doporučit následující:

  • Blokátory H2 receptorů (léky, které také zabraňují produkci kyseliny),
  • léky obsahující bismut (používané k léčbě zánětu žaludeční sliznice a jiných příznaků).

Ve velmi vzácných případech může žaludeční vřed vyžadovat operační zákrok. Pokud se neléčí, krvácí a perforuje žaludek nebo dvanáctník, je nezbytný chirurgický zákrok. V průběhu operace může být odstraněn celý vřed nebo může být snížen počet buněk, které produkují žaludeční kyselinu.

Je peptický vřed léčitelný? Pokud trpíme žaludečním vředem, který obsahuje vřed tenkého střeva nebo dvanáctníkový vřed, odpověď je ano. Tyto typy vředů je možné úplně vyléčit. U některé léčby je zřídka potřebná chirurgická léčba peptického vředu.

Přírodní terapie a léčba žaludečních vředů

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Zdá se, že některé potraviny, jako jsou potraviny bohaté na vlákninu a antioxidanty, mohou být užitečné v boji proti této nemoci a hrají roli při odstraňování infekce H. pylori. Některé z nich mají navíc probiotický účinek, tj slouží jako potrava pro probiotické bakterie. (Vyhl.Citrón a žaludeční vředy, žaludeční vředy a pivo)

Mezi takové potraviny lze zařadit například:

  • Brokolice, květák, zelí,
  • zelná šťáva obsahující vitamin U,
  • listová zelenina, například špenát a kapusta,
  • miso, kombucha, jogurt,
  • jablka a banány,
  • potraviny obsahující glutamin, např. kuře (libové maso), ryby, vejce,
  • olivový olej,
  • česnek,
  • zelený čaj bez obsahu kofeinu,
  • lékořice,
  • kurkuma.

Stejně tak by měla strava obsahovat brambory, avokádo, celer, meruňky, broskve, tvaroh a co se koření týká, vhodné jsou zejména: pažitka, petrželka, majoránka, kmín a kopr.

Jaké nápoje jsou vhodné na vředy? Borůvky a výtažek z nich mohou pomoci v boji proti Helicobacter pylori. Pijme borůvkovou šťávu, konzumujme borůvky nebo užívejme výživový doplněk obsahující borůvky.

Horní hranice neexistuje, pokud cítíme její příznivé účinky. (Měli bychom se však poradit s lékařem o konkrétním množství).

Během procesu léčby vředů se vyplatí vynechat pikantní a kyselé pokrmy. (Vyhl. žaludeční vředy dieta, jak dlouho se léčí žaludeční vředy, dieta žaludeční vředy)

Babské rady na žaludeční vředy

Úlevu od bolesti může přinést přiložení studeného obkladu na bolestivé místo nebo na oblast mezi lopatky.

Bioflavonoidy pomáhají

Výzkum naznačuje, že bioflavonoidy mohou být účinnou doplňkovou léčbou, co se žaludečních vředů týká. Flavonoidy jsou sloučeniny, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny.

Chrání sliznici žaludku a umožňují hojení vředů. Med obsahuje nejenom polyfenoly a různé jiné antioxidanty, ale je to přírodní antibakteriální látka, o níž se prokázalo, že zabraňuje růstu bakterie H.

pylori.

Na prvním místě je důraz na prevenci

V zájmu předcházení šíření bakterií, které způsobují žaludeční vředy si pravidelně myjme ruce mýdlem a vodou. Ujistěme se, že všechny ingredience, které použijeme na přípravu jídel, jsou důkladně a správně očištěny, a následně uvařeny.

V případě vředů způsobených NSAID ukončeme užívání těchto léků (pokud je to možné) nebo alespoň omezme jejich užívání. V případě, že musíme užívat nesteroidní protizánětlivé léky, v každém případě dodržujme doporučené dávkování a během užívání těchto léků se vyhýbejme konzumaci alkoholu. Takto ustanou i žaludeční problémy.

(Vyhl. Jak dlouho se léčí žaludeční vředy, Volně prodejné léky na žaludeční vředy, Léky na žaludeční vředy, žaludeční vředy co pomáhá, Stresový vřed žaludku, žaludeční vředy příznaky, zaludecni vredy, žaludeční vředy projevy, zaludecni vredy priznaky, vředy žaludeční). Podnikněte kroky v zájmu zvýšení fyzické aktivity.

Pravidelný pohyb aktivuje imunitní systém a pomáhá zmírňovat záněty v celém organismu.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer

https://www.healthline.com/health/gastric-and-duodenal-ulcers

https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer-diet#outlook

https://www.healthline.com/health/natural-home-remedies-ulcers

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDalude%C4%8Dn%C3%AD_v%C5%99ed

Žaludeční vředy – jak se jim vyhnout

Žaludeční vředy jsou rizikem. Jak se jim vyhnout? Prevence žaludečních vředů.

Hlavní příčinou vzniku žaludečních vředů je bakterie Helicobacter pylori vyvolávající zánět sliznice žaludku. Pokud se nějakým způsobem poškodí sliznice žaludku, kyselina chlorovodíková, obsažená v žaludečních šťávách, začne poškozovat tkáň do hloubky a tato bakterie má šanci se uchytit a potrápit nás.

Za vznikem žaludečních vředů stojí také životní styl, konzumace nevhodných potravin a nápojů a především přejídání. Stres za příčinou vzniku žaludečních vředů nestojí, tedy ne primárně. Může být ale spouštěčem přejídání, jak tomu například bývá u bulimiček.

Žaludeční vřed je zánět

Když se naruší integrita žaludeční stěny a začne působit bakterie Helicobacter pylori a vyvolá zánětlivé onemocnění. Takové onemocnění může postihnout muže i ženy v každém věku, někdy se diagnostikuje dokonce i u dětí.

K narušení sliznice dochází z různých důvodů. Může to být nadměrný příjem nevhodných potravin, konzumace velmi horkých jídel či nápojů, množství méně kvalitní kávy, alkohol, kouření, některé léky (zejména nesteroidní antirevmatika proti bolesti nebo kortikoidy, ale nadměrné užívání Ibalginu, Ibuprofenu nebo Acylpirinu může sliznici žaludku narušit).

Pokud patříte do skupiny s nevhodným životním stylem a začne vás bolet v nadbřišku při jídle, může vás pálit žáha nebo se vám chce zvracet, hodí se navštívit lékaře. Vřed ve dvanáctníku se projevuje naopak bolestí břicha spíše nalačno a bolest utišíte jídlem. I to je důvod, proč hodně lidí s vředy trpí nadváhou.

Jak se vyhnout žaludečním vředům

Jestliže si budete hlídat svůj jídelníček a životní styl, jíst pravidelně a zdravě, nebudete to přehánět s alkoholem a kouřením, riziko vředů minimalizujete. V boji proti bakterii Helicobacter pylori pomůže brokolice, mléčné výrobky, brambory, jáhly či mandle. Naopak nevhodná jsou příliš kořeněná jídla, sycené nápoje a příjem kofeinu. smažená jídla a hlavně rafinovaný cukr.

Z bylinek našich babiček pak zkuste při bolestech břicha i jako prevenci například heřmánek, kostival, puškvorec, světlík lékařský či zeměžluč. Rakytník hojí sliznice a pomáhá léčit žaludeční vředy. Velmi dobré účinky na žaludek má také slez maurský.

Žaludeční vředy – příznaky, léčba a prevence

Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. U druhotných vředů se sezónní závislost zpravidla nevyskytuje. Mezi hlavní příznaky žaludečních vředů patří bolesti břicha a žaludku, projevy překyselení, nechutenství a nevolnost.

Žaludeční vředy se také nazývají vředová choroba gastroduodenální.

Vředy totiž nemusí postihovat jen stěnu žaludku, ale i duodena (dvanáctníku), případně jícnu a okolí Meckelova divertiklu (vzácně se objevující výchlipka v tenkém střevě).

Peptické vředy je společné označení pro žaludeční a dvanáctníkové vředy. V běžné řeči se termínem žaludeční vředy označují všechny vředy s místem výskytu v trávicím traktu.

Žaludeční vředy jsou tedy zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího traktu. Ve zkratce – vřed vzniká při porušení rovnováhy mezi ochrannými faktory (hlen na sliznici) a faktory agresivními (žaludeční šťáva s aktivním pepsinem). Takto obnažená sliznice je natrávena a vzniká vřed. Vředy mohou být způsobené jedním z následujících stavů:

  • infekcí bakterií Helicobacter pylori,
  • dlouhodobým užíváním nesteroidních protizánětlivých léků (např. Aspirin nebo Ibuprofen),
  • po těžkých operacích nebo popáleninách,
  • nadprodukcí žaludeční sekrece u Zollinger-Ellisonova syndromu.

Příznaky žaludečních vředů

Protože se v mnoha případech žaludeční vředy formují v organismu následkem infekce bakterie Helicobacter pylori, tak i příznaky žaludečních vředů a helikobaktera jsou podobné. Projevy se však liší podle lokalizace vředu a míry poškození. Za nejčitelnější známky přítomnosti žaludečních vředů však lze považovat:

  • bolest – hlavním projevem je pálení a bolest mezi hrudníkem a břichem ve střední čáře těla,
  • bolest břicha před jídlem – u dvanáctníkového vředu se bolest vyskytuje především nalačno, zmírní se po jídle,
  • bolest břicha po jídle – u žaludečního vředu vzniká bolest časně po jídle, může nastat i šíření bolesti vpravo pod žebra nebo do zad,
  • projevy překyselení – pálení žáhy nebo kyselé zvracení,
  • dyspeptické obtíže – především u žaludečních vředů může být přítomné nechutenství, říhání, nevolnost a s tím spojený váhový úbytek.

Bolest břicha je jedním ze základních projevů onemocnění. Foto: cottonbro, Pexels

Varovné příznaky vředů

Varovnými příznaky, které mohou značit krvácení z vředu, jsou černá stolice, zvracení čerstvé krve nebo chudokrevnost. Další vážnou komplikací je perforace vředu (prasknutí, proděravění). Příznačná je opravdu silná bolest břicha s rozvojem šoku.

Pokud trpíte příznaky vředů, informujte o tom neprodleně svého praktického lékaře. Po odběru anamnézy následuje endoskopické vyšetření, při kterém se může onemocnění potvrdit. Silná bolest břicha či krvácení ze zažívacího ústrojí vyžadují okamžitý nástup do nemocnice.

Zánět žaludku

Zánět žaludku (gastritida) se projevuje silnými bolestmi nebo křečemi v oblasti břišní dutiny.

Akutní zánět žaludku se může rozvinout do chronických komplikací, leckdy také do vzniku žaludečních vředů.

Právě proto je na místě všímat si již prvotních příznaků – pálení žaludku, pálení žáhy, nechutenství, ztráta chuti k jídlu, plynatost, nadýmání, pocit líného žaludku, bolesti v oblasti horní břišní dutiny.

Léčba žaludečních vředů

Léčba vředu se odvíjí od příčiny jeho vzniku. Většinou postačí léky na předpis, výjimečně je nutná léčba chirurgická.

Pokud je příčinou žaludečního vředu Helicobacter pylori, je nezbytná tzv. eradikační léčba.

Ta obvykle spočívá v podání 3 léčiv – 2 antibiotických léků a inhibitoru protonové pumpy (PPI), který snižuje kyselost žaludečního obsahu.

Inhibitory protonové pumpy zcela zásadně změnily léčbu vředů, proto je lékaři předepisují i samostatně. Nejznámějším zástupcem je Omeprazol.

Léky blokující H2 receptory zase snižují žaludeční sekreci a mají i minimum nežádoucích účinků. Díky nim se znatelně snížil počet operací, od kterých se v dnešní době ve většině případů upouští.

Dnes se žaludeční vředy léčí většinou bez chirurgického zásahu. Foto: JESHOOTS.com, Pexels

Domácí léčba vředů – dieta, léky a doplňky

Doporučuje se zdravá strava a dostatečné množství ovoce, zeleniny a vlákniny. Kromě toho je vhodné užívat také doplňky, které sníží škodlivý účinek Helicobacter pylori.

Jedná se zejména o probiotika v jogurtech a v acidofilním mléku, dále med a aminokyselina glutamin (kukuřice, rýže, vejce nebo tofu).

Tyto doplňky však nenahrazují léky na předpis ani jiný odborný léčebný plán.

Ke zmírnění obtíží dále pomáhají antacida (neutralizace žaludečních šťáv). Tyto léky jsou volně prodejné, nikoliv však vhodné k dlouhodobému užívání.

Budete mít zájem:  Atrofie Zrakového Nervu Léčba?

TIP: V boji se žaludeční bakterií vám pomohou i tyto rostliny – zelený čaj, tymián, vlaštovičník, květ měsíčku nebo syrová cibule.

Prevence je základ úspěchu

I vředům lze částečně předcházet. Doporučuje se strava bohatá na vlákninu, naopak se nedoporučuje požívat alkohol, kofein, kolové nápoje a kyselé ovocné šťávy. Dále pochopitelně neprospívá častý stres a kouření. Je prokázáno, že u kuřáků se vlivem horšího prokrvení vředy hojí o dost hůř.

„Žaludeční vředy jsou velmi časté onemocnění, které dokáže pacienty potrápit. Pro předcházení vzniku komplikací je důležité znát jejich příznaky. Pokud tedy nepomůže dodržování zdravé životosprávy ani domácí léčba, neváhejte vyhledat pomoc lékaře,“ upozorňuje MUDr. Martin Kalenda, praktický lékař pro dospělé a lékař služby Lékař online 24/7.

Sháníte praktického lékaře? Objednejte se k profesionálům v oboru na některé z našich pracovišť. Jsme největším poskytovatelem ambulantní lékařské péče v ČR, svěřte se do dobrých rukou.

Praktičtí lékaři EUC

Žaludeční vředy – jak jim předcházet a jak na ně vyzrát

Proč se někomu vytvoří vřed a jinému ne?
To je otázka, kterou si kladou nejen ti, kdo s nimi mají potíže, ale i odborníci –gastroenterologové. V zásadě platí, že tam, ke je příliš žaludeční kyseliny, vzniká vřed dříve.

V poslední době se za výrazný rizikový faktor považuje infekce mikroorganismem Helicobacter pylori.

Důležitou roli ale také hraje predispozice, protože tuto bakterii má ve svém žaludku 60 až 80 procent populace, ale jen asi 10 procent z nich dostane vředy.

Jak poznám, že mám vředy?

Žaludeční poznáte snadno podle bolestí žaludku, tedy v oblasti pod hrudní kostí. Někdy je ostrá a pálivá, jindy spíš tupá, přesné místo bolesti závisí na umístění vředu. Často se objevuje hned po jídle a přidává se k ní i známé pálení žáhy nebo dokonce nevolnost. Lidé, kteří mají žaludeční vředy a hned po jídle trpí bolestmi, často mají strach se vůbec najíst, ztrácejí hmotnost a vitalitu. Pacienti s dvanácterníkovým vředem mívají naopak bolesti v noci, nalačno. Jsou to noční návštěvníci ledničky, kteří už po pár soustech nebo doušcích mléka pociťují úlevu.

Co nejčastěji vede k jejich vzniku?

Je to vyšší tvorba žaludeční kyseliny, kterou mají zejména muži. Rizikovým faktorem je nadměrné pití alkoholu, černé kávy nalačno, kouření, nepravidelná, studená nebo naopak příliš horká strava. Zajímavé je, že hrozí častěji lidem s krevní skupinou 0 a blond vlasy.

Jaké jsou ještě příznaky?

Může jít také o pálení v jícnu, pocit návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu nebo častou potřebu ke zvracení (zejména když je ve zvratcích krev), přetrvávající bolest břicha, která může být kolikového charakteru, nebo chronickou bolest.

Žaludeční vředy poznáte snadno podle bolestí žaludku.

Autor: PROFIMEDIA.CZ

Vyrábíme si vředy svým životním stylem?
Lidé 21. století jsou čím dál víc podráždění, náladovější a přepracovanější.

Když k tomu přidáme dlouhodobý stres, obavy a úzkosti, máme základ pro vředy. Žijeme pod obrovským tlakem, a tak tyto varovné signály ignorujeme a hltáme tabletky proti bolesti.

Kdo k tomu má dispozice, může se dočkat vředů díky nadměrnému užívání analgetik už za několik týdnů.

Kdy je třeba navštívit lékaře?

Pokud výše popsané příznaky přetrvávají déle než deset dnů, měla byste zajít k lékaři. Vyhledejte ho, i když trpíte dlouhodobou zácpou nebo průjmem, pociťujete-li jakoukoli nápadnou změnu tělesné hmotnosti, zejména nevysvětlitelné hubnutí, ztrátu chuti k jídlu, celkovou slabost spojenou s trávicími těžkostmi. Alarmující by mělo být zjištění jakékoli bouličky nebo na dotek bolestivého místa v břiše. Stejně varovný může být i nadměrný růst obvodu břicha, zejména pokud je spojený s otoky kotníků.

Je to nebezpečné?
Když je bolest trvalá, případně vystřeluje do zad, je to signál, že může jít o komplikaci, a je třeba ihned vyhledat lékaře. Hluboký vřed může poškodit cévu a pacient začne krvácet, vřed dokonce může prorazit i stěnu trávicí trubice. Dobrá zpráva je, že se to dá dobře léčit.

  • Jak probíhá vyšetření?
  • Jak lékař zjistí, jestli mám vředy?

Podrobná gastroenterologická anamnéza je velmi důležitá. Rozhovor s pacientem může dokonce trvat déle než samotné vyšetření. Lékař se vyptá na všechno, co jíte, jak žijete, nebo dokonce na vztahy na pracovišti, protože právě špatné stravovací návyky, problémy s nadřízeným nebo partnerem, kouření a alkohol můžou být první a dost možná i jedinou příčinou trávicích těžkostí pacienta.

Laboratorní vyšetření spočívá v odběru moči, krve, bioptickém vyšetření trávicího traktu nebo v jiných specializovaných odběrech, například žaludeční nebo dvanácterníkové šťávy. Až v případě pozitivního nálezu lékař naordinuje ultrazvukové, endoskopické, gastroskopické, rektoskopické, kolonoskopické nebo jiné vyšetření.

Kofeinové nápoje nikdy nekonzumujte nalačno.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak jim předcházet a čeho se vyvarovat

  1. Čemu byste se měli vyhnout
  2. – Vyškrtněte ze svého jídelníčku ostrá a kořeněná jídla.
  3. – Kofeinové nápoje nikdy nekonzumujte nalačno.
  4. – Nekuřte a nepijte žádný alkohol.

  5. – Vzdejte se sycených nápojů.
  6. – Káva bez kofeinu vyvolává stejnou produkci žaludeční kyseliny jako obyčejná.
  7. – Pokud se bez ní neobejdete, omezte její pití maximálně na jeden šálek za den.

RECEPTY ZE ŠPAJZKY

Místo antibiotik brokolici
Víte, že brokolice je účinnější v boji proti bakteriím, které způsobují žaludeční vředy, než moderní antibiotika? Testy na myších dokázaly, že brokolice má i preventivní význam proti rakovině žaludku, která je druhou nejčastější rakovinou na světě.

Nejlepší je zelí!

Už staří Římané ho považovali za účinný všelék, protože jeho listy hojí žaludeční vředy, usnadňují trávení, působí proti bolestem zubů a příznivě ovlivňují činnost jater. Čerstvá hlávka zelí má mimořádně vysoký obsah vitaminu C (asi 45 miligramů na 100 gramů), v kyselém zelí se jeho obsah snižuje asi na polovinu. Vláknina, která rychle prochází zažívacím traktem, spolu s účinnými oleji zelných listů, je přírodní prevencí proti vzniku rakoviny střev a naprosto přírodním způsobem odvádí z těla jedy.

Lidé, kteří si dopřávají zelí alespoň jednou týdně, mají jen třicetiprocentní riziko vzniku rakoviny v porovnání s lidmi, kteří ho jedí jen zřídka. Doslova balzámem pro žaludek je šťáva ze syrového zelí.

Pozor na léky
Pokud musíte užívat medikamenty, poraďte se o tom s lékařem. Užíváte-li například na srdce a cévy léky s kyselinou acetylsalicylovou (například aspirin), je dobré vybrat si je v takzvané enterosolventní formě, která poskytuje ochranu proti vzniku vředů. Ty totiž projdou žaludkem nezměněné a rozpadnou se až ve střevech.

CO VÁM POMŮŽE

Bylinky, které vám uklidní žaludek

Velmi dobré účinky na žaludek má slez maurský. Při zánětech žaludeční sliznice se používá list a květ spolu v kombinaci s květem heřmánku, která působí hojivě, s listem ibišku lékařského a natí máty peprné.

Mentol z máty působí chladivě na nervová zakončení, a tím znecitlivuje bolestivá místa v žaludku. Ke vnitřnímu použití se doporučuje udělat macerát z těchto drog za studena: lžičku drogy zalijte dvěma deci studené vody a nechte louhovat 30 minut.

Hotový macerát je potřeba pít třikrát až čtyřikrát denně.

Máta znecitlivý bolestivá místa v žaludku.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Polévka s kapustičkami
Očistěte brambory a nakrájejte je na kostky. Osmahněte je v hrnci na lžíci oleje. Přidejte nadrobno nakrájený stroužek česneku, zalijte zeleninovým vývarem a promíchejte. Přidejte růžičkovou kapustu s trochou tymiánu a vařte asi patnáct minut. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Růžičková kapusta obsahuje kromě vitaminů a minerálních látek i mnoho balastních látek a sekundárních rostlinných olejů. Ty podporují obranyschopnost organismu a pomáhají předcházet tvorbě žaludečních vředů.

Žaludeční potíže

Zhruba padesát procent populace se potýká dlouhodobě s problémy, jako jsou bolesti břicha, plynatost, říhání, křeče, průjem nebo zácpa. Do ordinace je až po letech trápení dovede strach z nádorového onemocnění.

Potížím, které souvisejí s nepříjemnými pocity při trávení, říkáme funkční dyspepsie. Nejde ovšem o bolest, která vás přepadne jednou za měsíc, potíže trvají více než tři měsíce v roce, a to v různých časových intervalech.

Dyspepsie označuje souhrn řady obtíží, které se vyskytují v různých kombinacích a mohou mít celou řadu příčin.

Termín se užívá v případech, kdy je přítomno více obtíží, například nechutenství, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, neurčité bolesti v břiše, pocity plnosti žaludku a střev, nadměrná plynatost a odchod plynů, poruchy stolice (zácpa, průjem). Pacient nemusí trpět všemi těmito příznaky. Již dva či tři stačí.

Dyspepsie mohou být akutní (po nevhodném jídle), ale také déle trvající. Na vzniku dyspepsie se mohou spolupodílet i některé léky. Lékaři soudí, že za některé problémy mohou hormonální poruchy nebo také abnormální vnímání útrobních pocitů. Svou roli hraji i potravinová nesnášenlivost.

Nedaří-li se lékaři určit přesnou příčinu pacientových obtíží, posílá pacienta na podrobnější vyšetření. Endoskopie aneb pohled do nitra, konkrétně do žaludku, jícnu a duodena bývá mnohdy postrachem pacientů.

Spolehlivé vyšetření

V minulosti lékaři vředovou chorobu odhalovali rentgenem, dnes ji zjišťují pomocí spolehlivé gastroskopie, při níž do žaludku zavedou trubičku s optickým zařízením.

Endoskopie je metoda, která odborníkovi umožňuje prohlédnout stav pacientových vnitřních tělesných dutin a dutých orgánů, aniž by bylo nutné otevřít břišní nebo jinou dutinu. Do tělesných dutin se speciální přístroj označovaný jako endoskop zavádí přirozenými otvory (ústy, konečníkem, močovou trubicí).

Endoskopií se v současné době rozumí řada vyšetření nazývaných podle vyšetřovaného orgánu: vyšetření žaludku se označuje jako gastroskopie, případně gastroendoskopie.

Gastroskopií se rozumí endoskopické vyšetření žaludku spojené s vyšetřením jícnu a duodena (dvanáctníku). Právě toto vyšetření umožňuje odebrat z kteréhokoliv zmíněného orgánu vzorky. Ty jsou potom základem pro histologické i mikrobiologické vyšetření.

Konkrétně při vyšetření žaludku mohou rovněž sloužit k orientačnímu posouzení acidity žaludečního obsahu. Gastroskopie by neměla být důvodem pro odkládání návštěvy u odborníka. Zákrok se provádí i nemocnému, u kterého je již lékařům jasné, že má žaludeční vřed.

Vždycky je totiž třeba zkontrolovat, v jakém stavu defekt je. U mladších pacientů má tendenci rychle proděravět sliznici a krvácet. Obě komplikace se dají pomocí přístroje okamžitě ošetřit. U starších lidí se lékaři vyšetřením přesvědčí, jestli jim žaludek neničí rakovina.

Vřed u straších lidí bývá příznakem této zhoubné choroby. Při gastroskopii se pacient také testuje na přítomnost helicobacterie.

Při potížích s tlustým střevem může lékař nařídit koloskopické vyšetření. Zmapovat tenké střevo pomáhá tzv. enterální kapsle. V pilulce o velikosti dvakrát jeden centimetr je zabudována kamera, která prochází celým trávicím traktem.

Její baterie vydrží osm hodin a po celou dobu kamera předává snímky sondám připevněným na těle pacienta. Ty se dostanou do nahrávače dat a z něho je pak proškolený lékař převede do počítače se speciálním programem.

Nakonec celá kapsle docestuje do tlustého střeva a odchází z těla se stolicí, což pacient ani nepocítí. Pojišťovna však toto vyšetření pacientům neproplácí.

Dráždivý tračník

Syndrom dráždivého střeva o sobě dává vědět především problematickým vyprazdňováním. Tračník je jiný název pro tlusté střevo, v němž se někdy objeví problémy, jejichž příčinu zatím medicína nezná. Vědci nevědí, proč se konkrétně střeva podráždí do té míry, že se chovají jako splašená.

Budete mít zájem:  Léky Na Kvasinkové Infekce?

Možných příčin je více, ale shoda panuje zejména v tom, že většina z nich souvisí s psychikou. Co tedy pacient cítí? Jsou to především bolesti břicha, pocit plnosti, nadýmání, nespavost. Postiženého pronásledují úporné průjmy, které trvají i celé týdny a ve stresovém období se zhoršují. Průjmovou etapu obvykle vystřídá několikadenní zácpa.

Tehdy je střevo líné a nechce se vyprázdnit, i když člověk pociťuje potřebu. Tyto problémy přivádějí do gastroenterologických ordinací nejvíce pacientů, zvláště žen. Potíže se ohlásí už kolem dvacátého roku života a mohou člověka provázet stále. Nemoci podléhají v první řadě lidé citlivější a méně odolní vůči stresu.

Syndromem dráždivého střeva trpí pravděpodobně až desetina Evropanů. Nemocní velmi často propadají stavům deprese a úzkosti.

 Vyzkoušejte si, které jídlo vám nedělá dobře. Tři týdny ho nekonzumujte a podle výsledků posoudíte, zda je váš zdravotní stav o něco lepší. Někteří nemocní s dráždivým tračníkem nesnášejí například cibuli, česnek, tučná jídla, obilniny. Často nemohou jíst mléčné produkty.

Při syndromu dráždivého střeva však není nutné žádné zásadní omezení jídelníčku. Trávicí trakt není postižen žádným onemocněním, proto vás starostí neušetří ani strava s nízkým obsahem cukrů, tuků nebo laktózy.

Jediné, co můžete udělat, je již zmíněné sledování, po kterých potravinách se průjem objeví. Mnoho lidí přiznává, že jej často vyvolávají kořeněná, smažená a mastná jídla nebo luštěniny. Pohyblivost střev může nepříjemně zrychlit i káva, cigarety a alkohol.

Dobré je do stravy zařadit celozrnnou rýži, jogurty, zeleninu a ovoce, ryby a drůbež. Velmi důležité je pomalé rozkousání potravy.

Syndrom dráždivého střeva mohou vyvolat i potravinová alergie, dietní chyby, dieta s nízkým obsahem vlákniny, přepracování, deprese, užívání antibiotik, projímadel. Nemoc se může rozvinout po střevní chřipce nebo nějaké stresující události. Spouštěčem obtíží bývá rozvod, nemoc, úmrtí v rodině. Odstartovat ji může i zánět v trávicím traktu, špatný životní styl, potíže v zaměstnání.

V první fázi se nemoc léčí tak, že se potlačují její nepříjemné projevy, ale vlastní příčina zůstává neovlivněna. Lékař doporučí změnu životosprávy, dietu s dostatkem vlákniny, protiprůjmové léky nebo léky proti zácpě. Pacient by se měl vyvarovat stresových situací.

Při léčbě syndromu dráždivého střeva pomáhá psychologická nebo psychiatrická léčba. Nepleťte se, nejde o uklidňující léky. Důležité je to, že díky těmto konzultacím nachází pacient možnost najít příčinu nemoci. Pacienti se navíc mohou naučit řadu relaxačních metod nebo technik na zvládání stresových situací.

Poruchy jícnu

Možná se vám to také už stalo. Při jídle náhle pocítíte bolest za hrudní kostí a nemůžete polknout. Váš jícen, jehož svalovina posunuje sousta do žaludku, zasáhla křeč.

Nelekejte se, nejde o infarkt, ale o funkční poruchu jícnu. Lékař vám doporučí jíst v klidu, nehltat a hlavně vynechat některé složky potravin, hlavně ty suché. Například rýži, suchý chléb, oříšky, vajíčko natvrdo.

Zapomeňte na chlazené limonády a minerálky.

Funkční průjem

Stres a psychickou únavu může, stejně jako únava, doprovázet i průjem nebo zácpa. Totéž platí o léčbě nádorových onemocnění cytostatiky. Mezi další léčiva, po kterých můžete mít průjem, patří také antibiotika, léky obsahující železo či léky na cukrovku.

Průjem, který doprovází bolest žaludku, nevolnost a zvracení, svědčí o tom, že jste něco špatného snědli. Máte pravděpodobně bakteriální nebo virovou infekci.Důležitý je přísun tekutin. Na pročištění střev můžete použít volně prodejné léky. Jestliže se ale váš stav ani za tři dny nezlepší, zajděte k lékaři.

Snídani spojeným s rychlým přesunem na toaletu znají lidé s funkčním průjmem. Většinou po prvním jídle odcházejí na záchod. Někoho tento problém přepadá po požití velkého množství potravy, třeba po obědě. Odborníci soudí, že důvodem by mohlo být právě kvantum jídla a stres.

Někdy potíže souvisejí s potravinami, které mají projímavý charakter nebo vážou ve střevech vodu. Měli byste omezit pití kávy a nápojů s kofeinem a vyloučit potraviny s vysokým obsahem vlákniny, fruktózy nebo sorbitolu.

Patří sem například bobulovité ovoce, hroznové víno, med, zavařeniny, čokolády, žvýkačky, vanilková zmrzlina. Nevhodná je i nadměrná konzumace piva.

Trpíte-li průjmem vždy po určité potravině, je to jasný signál, abyste se mu vyhýbali. Jste na ně pravděpodobně alergičtí. Průjem při onemocnění štítné žlázy poukazuje na její zvýšenou funkci.

Jestliže trpíte chvíli zácpou a pak zase průjmem, hubnete a ve stolici se vám objevuje krev, měl by vás rozhodně vyšetřit odborník. Můžete mít totiž nádorové onemocnění střeva.

Světle červená krev a bolest při vyprazdňování mohou znamenat hemoroidy nebo poranění konečníku. Ani to by se nemělo obejít bez vyšetření pohmatem.

Zácpa

Podle lékařských kritérií trpí funkční zácpou ten, kdo má méně než tři stolice v týdnu. Jsou tuhé a doprovázejí je křeče v břiše. Sama zácpa, zejména pokud se málo hýbete a špatně se stravujete, může poukazovat na lenost střev. Jestliže často odkládáte cestu na toaletu třeba proto, abyste dokončil práci, můžete si zadělat na poškození přirozeného vyprázdňování.

O potřebě tekutin slyšel každý mnohokrát. Nepijte podle žízně, ale berte pití jako lék. Nevynechávejte snídani. Vláknina by měla převládat. Kromě nedostatku vlákniny může zácpu způsobit také přílišné množství masa nebo mléčných výrobků ve stravě.

 V případě potřeby použijte projímadlo, případně se poraďte s lékařem. Projímadla jako například  Guttalax, Fenolax nebo Regulax jsou podle lékařů vyhánění čerta ďáblem. Vhodnější je například přípravek zvaný Laktulóza, který působí jako fyziologické projímadlo.

Účinná je vláknina Psyllium.

Rostlinné projímadlo by mělo být jen krátkodobým východiskem. Švestky a švestková šťáva působí jako přírodní projímadlo, neměly by se ale brát jako náhrada za vlákninovou dietu. Švestky namočte přes noc a jezte je večer a ráno. Proti zácpě údajně pomáhá také užívat denně lžičku melasy bohaté na minerály.

Doplňování potravy otrubami nelze brát jako dlouhodobou léčbu, zjistilo se totiž, že obsahují látky, které zabraňují vstřebávání prospěšných minerálů. Otruby mohou také způsobit větry a nadýmání. Mnozí odborníci se domnívají, že otruby, které obsahují nerozpustnou vlákninu, neléčí, ale střevo spíš dráždí a obtíže zhoršují.

Lepší je podle nich rozpustná vláknina, jež se vyskytuje v ovoci a zelenině, jako například v jablkách, hruškách, datlích a obilninách.

Pokud možno, pravidelně cvičte, aby se žaludek a zádové svaly udržovaly v kondici, kromě toho se tak podporuje i činnost střev. Trpíte-li zácpou, protože potlačujete potřebu, choďte na záchod vždy po snídani a zkuste se přitom uvolnit. Pokaždé tam zůstaňte asi deset minut, ať už potřebu vykonáte či nikoli. Měly by se tak obnovit pravidelné návyky.

Dráždivý žaludek

Projevuje se tlakem či bolestí v nadbřišku. Ohlásí se po konzumaci potravin podporujících tvorbu žaludeční šťávy, například nápojů s obsahem kofeinu nebo sladkých jídel. Dobře takovému žaludku nedělá ani příliš chladné nebo horké jídlo. Toho se vyvarujte. Jinak vás může potkat bolest nebo pálení žáhy a zvracení. Lékař musí vyloučit vředovou chorobu, která má podobné příznaky.

Podrážděný žaludek či zvracení po tučném nebo zkaženém jídle většinou netrvají příliš dlouho, během dne až tří dnů by měly odeznít.

Dodržujeme dietu – jíme nedráždivá jídla, suchary, rýži s jablkem či vařeným kuřecím masem nebo banán. Pokud se stav ani po třech dnech nezlepší, navštívíme lékaře.

Pokud vás kromě nevolnosti trápí i pálení žáhy, říhání a pocit plnosti, pak možná jde o zánět žaludeční sliznice neboli gastroenteritidu.

Patříte k těm, kteří se v jídle spíš nimrají? Nemáte chuť k jídlu? Pak vás trápí chabý žaludek. I když sníte malé množství potravy, pociťujete tíhu, sytost a plnost v nadbřišku. Takoví lidé někdy mohou trpět nevolností či pocitem žaludku na vodě.

U těchto lidí je potřeba chuť k jídlu povzbudit. Potraviny musí mít výraznou chuť, a proto je neváhejte zasypat voňavým kořením. Vhodné jsou i kyselé potraviny. Před jídlem si dopřejte aperitiv, po jídle pak hořké nebo šumivé nápoje.

To vše totiž zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv.

Žaludeční vředy

V žaludku se tvoří kyselá šťáva, která pomáhá trávit pokrmy. Žaludeční a dvanácterníkovou sliznici před ní chrání výstelka. Občas však ochrannou vrstvu něco naruší a šťáva poruší stěnu žaludku a dvanáctníku. Vředy nemá na svědomí jen špatná životospráva, ale především Helicobacter pylori.

Choroba se vyvine kvůli špatnému stravování, stresu, nedostatku spánku. Také záliba v překyselených jídlech se může projevit tím, že žaludek produkuje více žaludeční kyseliny, sliznice se neubrání a vytvoří se vřed. Na vzniku nemoci se podílí i léky, které dráždí žaludek (např. acylpyrin, ibuprofen).

Mladí lidé jsou odolnější, ale čtyřicátníci a starší by při teplotě měli spíš užívat přípravky s paracetamolem.

Jaké jsou příznaky žaludečních vředů? Pacient si stěžuje na bolesti v nadbřišku, v oblasti mezi prsní kostí a pupkem. Defekt na žaludku bolívá nalačno ve středu břicha a uklidní se po jídle.

Dvanácterníkový vřed potrápí pacienta asi dvě hodiny po jídle a spíše napravo.

V případě, že má nemocný křeče připomínající bodání nožem, jde o prasklý vřed, který je nutno ihned operovat, ohrožuje totiž život.

Máte strach z gastroskopie?

Bakterii Helicobacter pylori může odhalit dechový test. Helicobacter je patogenní bakterie, která dříve nebo později způsobí zánět žaludeční sliznice. Akutní gastritida vás k lékaři dožene rychle, ale chronický zánět nemusí.

Někteří lidé se s ním dlouho trápí, domnívají se, že mají jen horší trávení. V žaludku však může začít proces změn počínajících žaludečními vředy a někdy končící i rakovinou. Nejvyšší riziko, že se chronická gastritida zvrhne v rakovinu, mají lidé kolem třiceti let.

Právě pro ně je dechový test vhodný.

Zjišťování přítomnosti nebezpečné bakterie testováním dechu je velmi přesná metoda, kterou původně využíval americký úřad pro vesmír a letectvo. Jde o počítání radioaktivních atomů uhlíku C13 před a po podání testovací látky. Člověk nejprve vydechne z plic do zkumavky. Pak vypije sklenici džusu s testovací látkou, která se díky tekutině rozlije po celém žaludku.

Po chvíli pacient foukne do další zkumavky. Přesnost tesu je kolem devadesáti devíti procent. Někteří odborníci tvrdí, že dechový test je lepší než sonda. Vzorek sliznice se totiž odebere z jednoho místa v žaludku. Ale kolonie bakterií nemusejí být úplně všude. Pokud se tedy odebere vzorek stěny, kde nejsou, výsledek je negativní, i když je pacient nakažený.

Spolehlivost endoskopického vyšetření je kolem devadesáti procent.

Bakterie se nedá zlikvidovat stravou. Lékař nasadí antibiotika a lék na snížení tvorby žaludeční kyseliny. Při jejich užívání se osmdesáti procentům pacientů  bakterie zničí pohodlně za sedm dní.

Jen asi dvacet procent nemocných potřebuje přelíčit znovu, pět až šest pacientů potřebuje i třetí léčbu. Není pravda, že helicobacter má skoro každý a neví o tom.

Není to bakterie běžně žijící v našem těle, je to cizí mikroorganismus, který získáte zvenčí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector