Kavárenský pomeranč je takový napůl kandovaný plátek pomeranče namočený v čokoládě. Co vám mám povídat, je úchvatný na pohled, krásně voní a ještě líp chutná.
Před lety jsem si recept musela poskládat dohromady sama, protože moje účty za podobnou lahůdku z kaváren a cukráren povážlivě rostly, až bylo jasné, že pokud se mám i nadále tvářit jako vcelku finančně gramotný člověk, budu muset zjednat nápravu. Pojmenovala jsem si ho ovšem kavárenský pomeranč, abych nikdy nezapomněla na ten okamžik, kdy jsem ho poprvé spatřila za vitrínou v jedné cukrárně na Letné.
Představte si tu situaci obdobně jako v televizních vánočních reklamách, kdy dítě chodí každý den kolem hračkárny a tiskne nos na studené sklo výlohy, aby si prohlídlo tajně vysnívaného plyšového medvěda. Když se sklo zamlží dětským dechem, ruka v pletené rukavici ho setře, aby smutné oči dál mohly hledět na medvěda, kterak vystavuje svůj plyš na odiv.
Obě dvě situace končí jako přes kopírák. Objekt zájmu se nakonec objeví doma a je z toho dojemný hepyend. Dokonce si troufám tvrdit, že radost z nové hračky je zhruba srovnatelná s radostí z receptu na kavárenský pomeranč.
A víte proč? Ovoce v čokoládě na dospěláky obvykle funguje dokonale. Skoro ani nezáleží na tom, jaký druh čokolády a jaké ovoce se zkombinuje dohromady, přestože některé varianty – jako višně v hořké čokoládě nebo sušené jahody v bílé čokoládě – dovedou parádně otestovat příčetnost přítomných při pohledu na poslední kousek takové lahůdky.
Kavárenský pomeranč v mojí i vaší kuchyni
Pokud už se vidíte ve stavu blaženosti při ochutnávání a chcete se do mého experimentu s pomerančem pustit, zde jsou základní podrobnosti:
- Pomeranč se nejprve nakrájí na plátky a chvíli povaří v cukrovém sirupu. Jelikož kůra zůstává na pomeranči, vřele doporučuju volit ovoce s chemicky neošetřenou kůrou, ať víte, co jíte.
- V cukrovém sirupu se pomeranč nechá vychladnout a louhovat do druhého dne.
- Druhý den se po scezení pomeranče rozloží na mřížku a suší v troubě při 70 stupních, až jsou pružné a ztratí šťavnatost. Pokud má vaše trouba program sušení, nebojte se ho použít, stupně zůstávají stejné.
- Nakonec se z jedné poloviny namočí do rozpuštěné čokolády a nechají zatuhnout.
Jako bonus v tomto počínání vám zbude cukrový sirup s pomerančovou chutí. Ano, ten, ve kterém ležely pomeranče přes noc a z kterého jste je scedili.
- Tenhle sirup je skvělá přísada do svařáků, do čajů a do grogu, má jen jednu nevýhodu: není dost kyselý, takže se hodí ho kombinovat s kyselejším vínem nebo s nápoji s citronem.
- Anebo v něm můžete připravit ještě jednu dávku kavárenských pomerančů.
- Tak jako tak – vůbec se s nimi nemusíte omezovat jen na Vánoce.
- Krásné svátky!
Suroviny
- 4 pomeranče (ideálně s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě)
- 800 g pískového cukru
- 100 g dobré hořké čokolády s 40-50 % kakaa
- 1 lžička olivového nebo rostlinného oleje
Postup
- Cukr nasypte do širokého kastrůlku, zalijte jedním litrem vody a začněte zahřívat. Míchejte, aby se všechen postupně rozpustil, a nakonec přiveďte k varu.
- Pomeranče opláchněte a nakrájejte na plátky silné necelý jeden centimetr. Krájejte tím směrem, aby blány mezi dílky pomeranče na každém plátku vytvořily hvězdičku. Větší, prostřední kousky ještě můžete překrojt napůl. Koncové patky zahoďte.
- Nakrájené pomeranče přidejte do vroucího cukrového roztoku a velmi mírně pět minut povařte. Příliš nemíchejte, aby se nerozpadly. Odstavte a nechte pomeranče v roztoku vychladnout a rozležet přes noc.
- Kousky pomerančů opatrně vyndejte a nechte důkladně okapat v cedníku. Troubu předehřejte na 70 stupňů. Pomeranče rozložte na rošt nebo na mřížku a dejte do trouby. Pod ně zastrčte plech nebo aspoň dno trouby vyložte alobalem, abyste zachytili odkapávající šťávu. Dvířka trouby nechte pootevřená, anebo aspoň čas od času v troubě vyvětrejte vlhkost. Vše nechte sušit zhruba 3-4 hodiny, dokud pomeranče nezískají konzistenci pryže na gumování. Vyndejte a nechte zchladnout.
- Nakonec polovinu každého kousku pomeranče namočte do rozpuštěné čokolády smíchané s olejem a nechte na papíru na pečení ztuhnout. Uschovávejte uzavřené a v chladu.
https://www.kucharkaprodceru.cz/kavarensky-pomeranc/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
Vyzkoušejte recepty na originální vánoční cukroví
Hlavní strana > Relax > Apetit
10.12.2019 16:01
Už je nejvyšší čas začít. O čem je řeč? Přece o vánočním pečení. Činnosti, bez které si prosincové večery nedokážou představit snad v žádné české domácnosti. Jenže co vybrat? Klasiku, nebo experimenty?
- Větrníčky z listového těsta
- 280 g hladké mouky60 g rostlinného tuku1 špetka cukru krupice170 g másla1 špetka soli
- 200 g ovocné náplně s kousky ovoce Meruňka
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme změklé kostky másla a rostlinného tuku, špetku soli i cukru a nahrubo propracujeme. Přilijeme 120 ml ledové vody a vypracujeme těsto do hladka. Necháme hotové minimálně 20 minut odpočívat v lednici.
Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném válu na slabý plát. Těsto nakrájíme na čtverečky o straně 10 až 12 cm. Přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Každý čtvereček vždy nakrojíme asi 5 cm po úhlopříčce od rohu směrem ke středu.
Střed nedokrojíme, necháme ho vcelku. To bude místo pro zavařeninu. Vždy jeden z rozpůlených cípů růžku přehneme směrem do středu a stlačíme. Na střed každého větrníčku potom dáme lžičku ovocné náplně. Dozlatova upečeme v troubě rozehřáté na 180 °C.
- Smajlíky z tradičního lineckého těsta
- 300 g hladké mouky100 g moučkového cukru1 ks vanilkového cukru150 g Linecké směsi Hamé200 g Máslo1 ks žloutku
- 1 lžička citronové kůry
Mouku promícháme s oběma druhy cukru a přidáme i citronovou kůru. Zapracujeme změklé máslo a žloutek na tužší těsto. Zformujeme z něj bochánek, překryjeme jej fólií na potraviny a aspoň na půl hodiny jej vložíme do ledničky. Z uleželého těsta poté vyválíme na pomoučněném válu 3-5 mm silný plát a vykrajujeme pomocí vykrajovátka smajlíky či jiné tvary.
Rovnou si také spočítáme, aby byla polovina hladká na spodní část a polovina s vykrájeným „obličejem“. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10 až 12 minut, dokud nezrůžoví okraje sušenek. Potom je necháme vychladnout. Až za studena pak slepujeme lineckou ovocnou směsí.
- Tartaletky s čokoládovým nugátem a višněmi
- Na těsto:
- 200 g hladké mouky110 g másla90 g cukru moučka1 větší vejce1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- Na náplň:
- 300 ml šlehačky2 lžičky cukru moučka50 g másla200 g 70% čokolády50 ml plnotučného mléka
- 1 višňový extra jam Hamé Sweet 340 g
- Postup:
Utřete máslo a cukr do pěny. Zašlehejte celé vajíčko, vanilku a sůl. Potom začněte zapracovávat mouku. Hotové těsto zformujte do válečku, přetáhněte fólií a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu nastavte na 200 stupňů a dejte předehřát.
Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a vyválejte. Opatrně ho přeneste do vymazaných forem a přitiskněte. Přebývající okraj ořízněte a prsty zahlaďte okraje. Vidličkou několikrát propíchněte dno, aby se těsto nenafouklo. Pečte 15-20 minut a poté nechte zchladnout. Vychladlé tartaletky potřete na dně vrstvou višňového džemu.
Na čokoládovou náplň přiveďte k varu šlehačku s cukrem. Ihned stáhněte z plotny a přidejte máslo a čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Po chvilce zamíchejte mléko a pořádně promíchejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Nalijte čokoládu do tartaletek a nechte aspoň 2 hodiny zatuhnout.
Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.
1
Minipivovar Pivovarský dům Praha
[ HOME] [ pivovary] [ etikety pivovaru] [ tácky ]
Dvakrát kávový Raven, Konrad Porter, Chotoviny Nelson, Strahov Prohibiční DIPA a další nová pivaPo předvčerejších pivních novinkách tu máme pořádný nášup. Najdete tu ještě pár piv objevivších se na konci roku, ale i několik ještě teplých nových kousků. A prakticky vše to jsou piva u nás poměrně neobvyklá. Klášterní pivovar Strahov uvařil novou verzi své dvojité IPA. Letošní Prohibiční IPA je opět devatenáctka, ale s úplně jinými chmely, převahu mají ty moderní „šťavnatě ovocné“. Pivo je to sladové, s tóny ananasu, manga. mandarinek, angreštů i žlutých melounů, takový příjemný ovocný koktejl. Je slušně hořké, vyvážené, výborně pitelné. Ochutnali jsme i letošní tříkrálový Weizenbock, také zajímavě a výrazně ovocné pivo, doplněné tóny koření. Harmonická a nebezpečně dobře pitelná pšenice. Na Strahov by se měly pořádat zájezdy pro české sládky, aby se dozvěděli, jak má chutnat pivo. Na přelom roku připravil novinku i Břevnovský klášterní pivovar. Vyrobil pivo Šamp, zřejmě dle podobné receptury jako Šamp z Pivovarského domu. Pivo je dokvašováno šampaňskými kvasinkami, láhev vypadá vhodně na slavnostní příležitosti… ale bohužel to zabíjí samotný obsah láhve. Je to sladový slaďouš, s nádechem ovoce a koření a nijak vysokým řízem. V závěru jsou znát nepříjemné tóny umělých sladidel, másla a saponátu. Tohle pivo se na slavnostní příležitosti hodí asi tak stejně dobře jako Lahváč. Příliš nás neuchvátila ani břevnovská pšenice, kořeněná, kvasnicová a nijak moc řízná. Kvalita piv tohoto pivovaru docela upadá. V Chotovinách přišli po Waimei s druhým jednochmelovým ejlem, Nelson Sauvinem. Je sladový a velmi ovocný, s tóny angreštů, žlutých melounů borůvek i ananasu. Vše vyvažuje příjemná vyšší hořkost, pivo se pije úplně samo. Jen tak dál. Plzeňský Raven přichystal dvě pokusná kávová piva. Prvním je Guatemala Coffee Stout, slušně kávově aromatické pivo, s tóny praženosti, čokolády, ostružin a sušených višní. Moc fajn kousek.
Zkušenosti z pokusných piv Raven využije ve svých příštích kávových pivech, je na co se těšit, protože už tyto pokusy patřily mezi českou kávovou špičku. Na chvíli odbočíme k průmyslovým pivovarům – ke konci roku představil vratislavický Konrad dvě nová silná piva. První je světlé – K17, spodně kvašená sedmnáctka. Pivo je docela hodně hořkosladké, jak už u podobných tuzemských speciálů bývá zvykem, bohužel je drsněji chmelené s lehce ulpívající hořkostí. Trošku ubrat na drsnosti a sladkosti, mohl by být bezva. Druhé pivo je tmavé – K20, svrchně kvašená dvacítka. Tento porter je pražený, lehce kávový a karamelový, tak akorát nasládlý i slušně hořký. Chutná jako něco mezi imperial stoutem a baltskými portery, je výrazný, vyvážený, s velmi dobrou pitelností. Moc příjemně nás překvapil, snad jej Konrad zařadí do stálého sortimentu.
Z bruntálského pivovaru Hasič jsme poprvé potkali polotmavý speciál. Byl karamelkový s nádechem másla, chmelově kořenitý, s lehkými tóny zeleniny a hřebíčku. Divné a nijak dobře pitelné pivo. Už chápeme ty nepříliš nadšené reakce, co jsme v poslední době na tento pivovar slyšeli. Přitom ještě v květnu byla jeho piva zdařilá. Poprvé jsme potkali i prvotinu z brněnského Dragonfly – Take off I.P.A. Pivo je to svěže ovocné, s tónu manga, ananasu, bílých hroznů i pomerančů. Hodně hořké, výrazné, výborně pitelné. Vlastně zatím nejlepší, co jsme z tohoto pivovaru měli. Zapomněli jsem tu dříve zmínit, že i letos Clock uvařil vánoční American Amber Lager, tentokráte už ve větším množství (vloni ho bylo jen pár sudů a lahví). Hořký, ovocný, lehce toustový a karamelový ležák s nebezpečnou pitelností. Ale vysoká kvalita Clockových piv už dnes asi nikoho nepřekvapí 🙂 Vánoční jedlé dárky: Domácí likér, čokoláda i karamelkyPro dárek, který zahřeje u srdce, nemusíte do obchodu. Pokud jste se rozhodli své blízké potěšit domácím likérem, neztrácejte čas a klidně se už pusťte do přípravy – likér totiž potřebuje nechat odležet. Potom stačí pořídit úzkou láhev, ozdobit barevnou stužkou a věnováním a krásný dárek je na světě. Naučte se výborný vaječný likér podle našeho receptu krok za krokem. Ochucená sůlKaždého gurmeta a gastronadšence vždycky a neomylně potěšíte ochucenou solí. S ní totiž může ohranému receptu dodat originální šmrnc a vždycky ho udělat trochu nový. Vyzkoušejte tři naše recepty na ochucené soli a připravte bylinkovou sůl, chilli sůl nebo houbovou sůl s citronovou kůrou. Skvěle se hodí na ryby, maso, brambory, zeleninu i těstoviny. Domácí nutellaOdstrašující obrázky znázorňující složení skutečné lískooříškové pomazánky můžete pustit směle z hlavy. Domácí nutella obsahuje jen to nejlepší. Lískové oříšky, mléčnou čokoládu a pravé kakao. Dejte ji do sklenice, tu ozdobte stuhou nebo provázkem a potěšte s ní kamarádku nebo kolegyni z práce. Domácí nutella je jako dělaná na čerstvou vánočku i na slepování posledního cukroví. Paštika pro labužníkyKdo si chce doopravdy pochutnat a ještě udělat radost tatínkovi, babičce nebo dědovi, může sáhnout po smetanové domácí paštice se šalvějí a kandovaným pomerančem, kterou k dokonalosti dotáhnete špetkou muškátového oříšku a pár kapkami koňaku. Připravit pár skleniček domácí paštiky je snadné, ačkoliv to může působit jako vyšší dívčí. Méně slavnostní, nicméně stejně skvělá je i paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera. Domácí čokoládové pralinkyDomácí pralinky vypadají stejně dobře, jako chutnají. Plnit je můžete třeba rumem, mandlemi, višněmi, i čokolády můžete použít různé druhy, aby byla bonboniéra rozmanitá. Vyzkoušejte základní recept na čokoládové pralinky, a pokud víte, že vaši blízcí preferují pikantní experimenty před klasikou, můžete zkusit i třeba chilli pralinky anebo se vrhněte na svěží pralinky s pomerančem. Místo pralinek jistě potěší i oblíbený čokoládový nugát. Vlastnoručně vyrobená exkluzivní čokoládaDomácí čokoláda je hodně jednoduchý, a přesto milý dárek. Stačí vám několik tabulek dobré čokolády, kterou rozpustíte ve vodní lázni a nalijete do malých formiček nebo na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravenou čokoládu, předtím než zcela ztuhne, posypte sušeným nebo kandovaným ovocem, ořechy nebo bonbony dle chuti. Domácí čokoládu ledabyle nalámejte na střepy a zabalte do celofánového sáčku nebo do plechové krabičky. Sladké karamelky nebo domácí sušenkyKoupit bonboniéru, kterou obdarovaný při nejbližší příležitosti pošle dál, to zvládne každý. Chcete-li ale do svého dárku dát trochu nápadu a kreativity, vyzkoušejte medové karamelky. Krásným dárkem jsou také sušenky ve sklenici nebo plechovce s víčkem. V ideálním případě zvolte sušenky bez krémů, jako jsou jablečné ovesné sušenky s rozinkami, oblíbené čokoládové crinkles nebo tyhle máslové zázvorové sušenky. Zázvorky navíc můžete vyválet embosovaným válečkem a dát jim tak originální krásný vzhled. Nakládaný sýrZákladem poctivého nakládaného hermelínu je samozřejmě pořádná porce koření. Perfektní chuťovka k vínu je zase balkánský sýr naložený s bylinkami a česnekem nebo ve směsi nakládaných sýrů spolu s mozzarellou, nivou, hermelínem a eidamem. Mezi nakládané sýry můžete přidat také camembert nebo blaťácké zlato. Pokud naložíte sýry do kvalitního olivového oleje, přidáte tymián, rozmarýn, sušená rajčata a olivy, dostanete zajímavější středomořskou variantu. Brownies stromečkySladká pozornost na vánoční večírek, roztomilá dobrota do taštičky s vánočním dárkem nebo jen tak položená na štědrovečerní tabuli na místě každého strávníka. Vyzkoušejte letos stromečkové brownies. Nebojte se, zvládnou je i ti méně zruční. Upečete je jako klasickou buchtu na plech a pak už jen pár tahy vytvoříte okouzlující vánoční sladkost. Pečený čajZachumlat se v hřejivých ponožkách do teplé deky ve velkém ušáku, číst si novou knížku a usrkávat vánoce v hrnku. Hezkým dárkem může být i pečený čaj. Zkuste třeba tento jablečný s lesní směsí, který celou místnost rázem provoní hřebíčkem a skořicí. Pečený čaj můžete darovat ve stužkou odzdobené jednoduché zavařovací skleničce. Domácí ajvar v krásném baleníKdo si oblíbí ajvar, mohl by ho jíst s čímkoliv. Je dobrý jako pomazánka, dá se v něm naložit sýr nebo ho lze použít jako omáčku ke karbanátkům a masům. Zkuste ho vykouzlit podle našeho receptu. Pokud budete domácí ajvar nadělovat někomu, kdo má rád pikantní, směle přidejte víc chilli papriček a česneku! Sirup proti nachlazeníV zimních měsících se takový vlastnoručně vyrobený sirup proti nachlazení hodí snad každému. Kombinace rozmarýnu, zázvoru a medu nejenže skvěle chutná, ale také zahřeje a zažene první náznaky virózy. Hotový sirup rozdělte do lahviček, do každé vložte snítku rozmarýnu a několik plátků zázvoru. K sirupu připište návod: „Dvě lžíce sirupu zalij v hrnku vroucí vodou a vypij horké!“ Domácí granolaPomalé ráno, hudba hrající z rádia, voňavá káva a miska s jogurtem a domácí křupavou granolou. Připravte pro kamarádku nebo kolegyni domácí čokoládovou granolu a zabalte ji do krásné sklenice. Na tu můžete vlastnoručně vyrobit visačku s věnováním psaným na stroji nebo vánočním obrázkem. Krásným dárkem může být i doma připravený vanilkový extrakt. Přesný postup na jeho přípravu najdete ZDE >>>Autor: KF Pivotéka pivovaru Frýdlant | České pivo – České zlatoFiltrovat piva pivovaru Frýdlant setříděná podle objemu alkoholuilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Speciálně na Valdštejnské slavnosti jsme navařili tuto málo prokvašenou, tradiční českou 12ku. Přes svůj původní extrakt přes 12 EPM obsahuje pouhých 4,1% alkoholu a o to výraznější tělo. Chmelení zůstalo stejné jako u naší tradiční 12ky, jen díky výraznému tělu méně vyznívá. Toto pivo bylo vařeno pouze na tyto slavnosti a nebude v běžné distribuci pivovaru. Opět se jedná o pivo pouze z Plzeňského sladu a sladené jen Žateckým poloraným červeňákem, tedy největší česká klasika, tak jak jí máme rádi. Czech Pilsner / Premium Pale Lager / Bohemian Pilsenersvětlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný EPM/Obj:12% / 4.1°Hořkost:44 IBU Složení:voda, slad (český světlý), chmel (Žatecký poloraný červeňák) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek
Pale Alesvětlé výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované EPM/Obj:10% / 4.8°Hořkost:33 IBUBarva:12 EBC Složení:voda, slad (Český světlý, Pšeničný, Carahell), chmel (Cascade, Summit, Nugget) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Pivo uvařené ku příležitosti Letní jazzové dílny. Jazz a APA (American Pale Ale) mají oba kořeny ve spojených státech a tak jsme na počest Karla Velebného a této krásné akce s dlouhou tradicí uvařili speciální pivo jen pro tuto příležitost. Tentokrát se jedná o klasický American Pale Ale, který je tradičně hluboce prokvašený a tak velice lehký na pití, ale pozor, s o to větší má dávku alkoholu. Jde o velmi svěží, typicky letní pivo s květinově ovocnými tóny (citrusy, angrešt, ostružinový kompot), které pivu dodávají americké aromatické slady „Sorachi Ace“, „Cascade“ a „Amarillo“. Jejich využité i ke studenému sladení dává pivu neopakovatelné aroma. American Pale Alesvětlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované EPM/Obj:12% / 5.5°Hořkost:35 IBU Složení:voda, slad (český světlý, Pale Ale, Carapils), chmel (Sorach Ace, Cascade, Amarilo) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek
Na 20hl tohoto piva, bylo ve várce použito celkem 5,8 kg a na studené chmelení dalších 6kg chmelů N8, N2, N11 jen v sušené formě. Výsledkem je úžasná jemňoučká (až smetanová) záležitost nejvíce připomínající českou zahradu. Osobně se mi při degustaci piva vybaví z mládí dědečkovo ovocné víno s tóny višní, černého jeřábu, ostružin, malin a vlastně všeho co se na české zahradě dá najít. India Pale Alesvětlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované EPM:14% Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Svěží, ovocná, lehká jako letní vánek, který fouká od zelených kopců Vermontu, kde byl také tento pivní styl teprve nedávno vytvořen. Je osvěžující a po napití neuvěříte, že má EPM 14%, a k tomu celých 6% alkoholu.
Lehký zákal je přímo charakteristický pro tento pivní styl a zvýrazňuje tak svěží naoranžovělou barvu piva. New England / Juicy / Hazy India Pale Alesvětlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované EPM/Obj:14% / 6°Hořkost:48 IBU Složení:vada, slady (pale ale, plzeňský světlý, Imperial malt Simpsons, ovesné vločky, nesladovaný ječmen, odplevněný oves), chmely (Summit, Summer, Hull Melone) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Velice příjemně pitelná a voňavá IPA, sladená dvěma australskými slady – a to Galaxy (jeho aroma je citrusové, broskvové s trochou granátového jablka) a Topaz (ostružiny, borůvky, angrešt, a to vše doplněno nádechem maracuji a tabáku). Toto pivo je postaveno na, pro nás, malinko nižší hořkosti a je výrazně ovocné s příjemným výrazným tělem. Zkrátka krásně pitelné a voňavé pivo, které vás vytrhne od pochmurného počasí. American India Pale Alesvětlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované EPM/Obj:16% / 6.5°Hořkost:56 IBUBarva:26 EBC Složení:voda, slad (český světlý, karamelový), chmel (Galaxy, Topaz) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře © Zámecký pivovar Frýdlant fotografie piva Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře ilustrační obrázek Zobrazit komentářeSkrýt komentáře
detector |