Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou

Kavárenský pomeranč je takový napůl kandovaný plátek pomeranče namočený v čokoládě. Co vám mám povídat, je úchvatný na pohled, krásně voní a ještě líp chutná.

Před lety jsem si recept musela poskládat dohromady sama, protože moje účty za podobnou lahůdku z kaváren a cukráren povážlivě rostly, až bylo jasné, že pokud se mám i nadále tvářit jako vcelku finančně gramotný člověk, budu muset zjednat nápravu. Pojmenovala jsem si ho ovšem kavárenský pomeranč, abych nikdy nezapomněla na ten okamžik, kdy jsem ho poprvé spatřila za vitrínou v jedné cukrárně na Letné.

Představte si tu situaci obdobně jako v televizních vánočních reklamách, kdy dítě chodí každý den kolem hračkárny a tiskne nos na studené sklo výlohy, aby si prohlídlo tajně vysnívaného plyšového medvěda. Když se sklo zamlží dětským dechem, ruka v pletené rukavici ho setře, aby smutné oči dál mohly hledět na medvěda, kterak vystavuje svůj plyš na odiv.

Obě dvě situace končí jako přes kopírák. Objekt zájmu se nakonec objeví doma a je z toho dojemný hepyend. Dokonce si troufám tvrdit, že radost z nové hračky je zhruba srovnatelná s radostí z receptu na kavárenský pomeranč.

A víte proč? Ovoce v čokoládě na dospěláky obvykle funguje dokonale. Skoro ani nezáleží na tom, jaký druh čokolády a jaké ovoce se zkombinuje dohromady, přestože některé varianty – jako višně v hořké čokoládě nebo sušené jahody v bílé čokoládě – dovedou parádně otestovat příčetnost přítomných při pohledu na poslední kousek takové lahůdky.

Kavárenský pomeranč v mojí i vaší kuchyni

Pokud už se vidíte ve stavu blaženosti při ochutnávání a chcete se do mého experimentu s pomerančem pustit, zde jsou základní podrobnosti:

  1. Pomeranč se nejprve nakrájí na plátky a chvíli povaří v cukrovém sirupu. Jelikož kůra zůstává na pomeranči, vřele doporučuju volit ovoce s chemicky neošetřenou kůrou, ať víte, co jíte.
    Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou
  2. V cukrovém sirupu se pomeranč nechá vychladnout a louhovat do druhého dne.
  3. Druhý den se po scezení pomeranče rozloží na mřížku a suší v troubě při 70 stupních, až jsou pružné a ztratí šťavnatost. Pokud má vaše trouba program sušení, nebojte se ho použít, stupně zůstávají stejné.
    Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou
     Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou
  4. Nakonec se z jedné poloviny namočí do rozpuštěné čokolády a nechají zatuhnout.

Jako bonus v tomto počínání vám zbude cukrový sirup s pomerančovou chutí. Ano, ten, ve kterém ležely pomeranče přes noc a z kterého jste je scedili.

  • Tenhle sirup je skvělá přísada do svařáků, do čajů a do grogu, má jen jednu nevýhodu: není dost kyselý, takže se hodí ho kombinovat s kyselejším vínem nebo s nápoji s citronem.
  • Anebo v něm můžete připravit ještě jednu dávku kavárenských pomerančů.
  • Tak jako tak – vůbec se s nimi nemusíte omezovat jen na Vánoce.
  • Krásné svátky!
     
     

Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou

Suroviny

  • 4 pomeranče (ideálně s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě)
  • 800 g pískového cukru
  • 100 g dobré hořké čokolády s 40-50 % kakaa
  • 1 lžička olivového nebo rostlinného oleje

Postup

  1. Cukr nasypte do širokého kastrůlku, zalijte jedním litrem vody a začněte zahřívat. Míchejte, aby se všechen postupně rozpustil, a nakonec přiveďte k varu.
  2. Pomeranče opláchněte a nakrájejte na plátky silné necelý jeden centimetr. Krájejte tím směrem, aby blány mezi dílky pomeranče na každém plátku vytvořily hvězdičku. Větší, prostřední kousky ještě můžete překrojt napůl. Koncové patky zahoďte.
  3. Nakrájené pomeranče přidejte do vroucího cukrového roztoku a velmi mírně pět minut povařte. Příliš nemíchejte, aby se nerozpadly. Odstavte a nechte pomeranče v roztoku vychladnout a rozležet přes noc.
  4. Kousky pomerančů opatrně vyndejte a nechte důkladně okapat v cedníku. Troubu předehřejte na 70 stupňů. Pomeranče rozložte na rošt nebo na mřížku a dejte do trouby. Pod ně zastrčte plech nebo aspoň dno trouby vyložte alobalem, abyste zachytili odkapávající šťávu. Dvířka trouby nechte pootevřená, anebo aspoň čas od času v troubě vyvětrejte vlhkost. Vše nechte sušit zhruba 3-4 hodiny, dokud pomeranče nezískají konzistenci pryže na gumování. Vyndejte a nechte zchladnout.
  5. Nakonec polovinu každého kousku pomeranče namočte do rozpuštěné čokolády smíchané s olejem a nechte na papíru na pečení ztuhnout. Uschovávejte uzavřené a v chladu.

https://www.kucharkaprodceru.cz/kavarensky-pomeranc/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Vyzkoušejte recepty na originální vánoční cukroví

Hlavní strana > Relax > Apetit

Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou

10.12.2019 16:01

Už je nejvyšší čas začít. O čem je řeč? Přece o vánočním pečení. Činnosti, bez které si prosincové večery nedokážou představit snad v žádné české domácnosti. Jenže co vybrat? Klasiku, nebo experimenty?

  • Větrníčky z listového těsta
  • 280 g hladké mouky60 g rostlinného tuku1 špetka cukru krupice170 g másla1 špetka soli
  • 200 g ovocné náplně s kousky ovoce Meruňka

Prosejeme mouku do mísy. Přidáme změklé kostky másla a rostlinného tuku, špetku soli i cukru a nahrubo propracujeme. Přilijeme 120 ml ledové vody a vypracujeme těsto do hladka. Necháme hotové minimálně 20 minut odpočívat v lednici.

Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném válu na slabý plát. Těsto nakrájíme na čtverečky o straně 10 až 12 cm. Přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Každý čtvereček vždy nakrojíme asi 5 cm po úhlopříčce od rohu směrem ke středu.

Střed nedokrojíme, necháme ho vcelku. To bude místo pro zavařeninu. Vždy jeden z rozpůlených cípů růžku přehneme směrem do středu a stlačíme. Na střed každého větrníčku potom dáme lžičku ovocné náplně. Dozlatova upečeme v troubě rozehřáté na 180 °C.

Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou

  1. Smajlíky z tradičního lineckého těsta
  2. 300 g hladké mouky100 g moučkového cukru1 ks vanilkového cukru150 g Linecké směsi Hamé200 g Máslo1 ks žloutku
  3. 1 lžička citronové kůry

Mouku promícháme s oběma druhy cukru a přidáme i citronovou kůru. Zapracujeme změklé máslo a žloutek na tužší těsto. Zformujeme z něj bochánek, překryjeme jej fólií na potraviny a aspoň na půl hodiny jej vložíme do ledničky. Z uleželého těsta poté vyválíme na pomoučněném válu 3-5 mm silný plát a vykrajujeme pomocí vykrajovátka smajlíky či jiné tvary.

Rovnou si také spočítáme, aby byla polovina hladká na spodní část a polovina s vykrájeným „obličejem“. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10 až 12 minut, dokud nezrůžoví okraje sušenek. Potom je necháme vychladnout. Až za studena pak slepujeme lineckou ovocnou směsí.

Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou

  • Tartaletky s čokoládovým nugátem a višněmi
  • Na těsto:
  • 200 g hladké mouky110 g másla90 g cukru moučka1 větší vejce1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 300 ml šlehačky2 lžičky cukru moučka50 g másla200 g 70% čokolády50 ml plnotučného mléka
  • 1 višňový extra jam Hamé Sweet 340 g
  • Postup:

Utřete máslo a cukr do pěny. Zašlehejte celé vajíčko, vanilku a sůl. Potom začněte zapracovávat mouku. Hotové těsto zformujte do válečku, přetáhněte fólií a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu nastavte na 200 stupňů a dejte předehřát.

Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a vyválejte. Opatrně ho přeneste do vymazaných forem a přitiskněte. Přebývající okraj ořízněte a prsty zahlaďte okraje. Vidličkou několikrát propíchněte dno, aby se těsto nenafouklo. Pečte 15-20 minut a poté nechte zchladnout. Vychladlé tartaletky potřete na dně vrstvou višňového džemu.

Na čokoládovou náplň přiveďte k varu šlehačku s cukrem. Ihned stáhněte z plotny a přidejte máslo a čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Po chvilce zamíchejte mléko a pořádně promíchejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Nalijte čokoládu do tartaletek a nechte aspoň 2 hodiny zatuhnout.

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

1

Minipivovar Pivovarský dům Praha

 [ HOME]          [ pivovary]       [ etikety pivovaru]   [ tácky ] 

adresa: Praha 2; Lípová 15; 120 00 telefon: 296216666 e-mail: [email protected]   www.gastroinfo.cz/pivodum www.gastroinfo.cz/pivoklub
vlastník: Pivovarsky dum, s.r.o. (jediný společník: Pivo Praha s.r.o.) sládek: Martin Vávra
Štěpán světlý a tmavý světlý a tmavý ležák plzeňského typu alk.: , % Šamp – pivní sekt světlý kvasnicový ležákalk.: 4,0 %; láhev Složení: voda, ječný slad, cukr, upravený chmel, chmelový extrakt, kulturní kvasinky, muškátové aroma. Vyrobeno ve spolupráci s pivovarem Strakonice.
  • Pšeničné kvasnicové pšeničný kvasnicový ležák alk.: , % plněno jen do sudů
  • Vyráběno technologií svrchního kvašení.
  1. Višňové pivo polotmavý ochucený ležák alk.: 5,2 %
  2. Vyrobeno ve spolupráci s Lobkowiczkým pivovarem Vysoký Chlumec.
Kávové pivo tmavé výčepní alk.: 3,8 %Obsahuje kávu a kávové aroma. Vyrobeno ve spolupráci s pivovarem Strakonice. Speciální a sezónní piva: Májový Kozlík 15 % (silné polotmavé pivo typu Bock, nabízeno vždy v květnu) banánové, čokoládové (tmavé výčepní) adventní vanilkové (světlé výčepní; jen na vánoce) eukalyptové (v roce 2000 se přestalo vyrábět) kopřivové (novinka roku 2003), borůvkové pivo a jiné….
Vánoční experimenty – pivo s višní a čokoládou Již tradičně minipivovar v Praze výběr svých speciálních piv rozšířil ke konci roku 2001 o vánoční vanilkové pivo. Cena za 0,3 l byla 24,50 Kč, podávalo se s vánočním vanilkovým rohlíčkem.O výrobu piva se stará devětadvacetiletý sládek Martin Pišín. Za pět let existence pivovárku s restaurací, pro kterou jsou na tuzemské poměry netradiční nápoje určeny, se už podle něj lidé naučili na speciální piva chodit. Nabídka se navíc i obměňuje sládek už vařil i eukalyptové pivo, na Vánoce se stalo tradicí vyrábět pivo vanilkové. „Byla pro mě výzva jít pracovat sice do malého, ale netradičního pivovaru. Navíc je to moc zajímavá práce, protože člověk se tady stará o vše od uvaření várky až po ležácký sklep,“ řekl Pišín, který 30. září 2002 odpoledne vařil tmavý klasický ležák. Největší zájem však podle něj panuje o pšeničné pivo, ta ovocná lidé spíše ochutnávají jak se říká, přijdou na jedno. Někteří se však vracejí a u jednoho nezůstává. „Vaříme pivo zhruba čtyřikrát týdně, přesto se celkový výstav pivovárku pohybuje pouze kolem 750 hl za rok,“ řekl muž, který se stal sládkem díky průměrnému prospěchu na základní škole. Bavila ho totiž chemie, ale neuměl ji až tak dobře, aby si troufl na chemickou průmyslovku. Proto se přihlásil na kvasnou potravinářskou technologii. Pivo ho „chytlo“, má je rád, nyní už podle svých slov někdy až moc. „Po škole jsem nastoupil do pokusného vývojového střediska v Braníku, které spadá pod Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Dva roky jsem pak pracoval i ve velkém pivovaru,“ zavzpomínal Pišín, který „své“ pivo pije rád, ale s přáteli někdy zajde i na konkurenci. V restauraci Pivovarský dům v Ječné se člověk ocitne v příjemném prostředí, vyvedeném v tmavém dřevu, přední části dominuje výčepní pult s krásnou pípou. S pivem se přitom host nemusí setkat pouze ve „skle“. Je i součástí receptur některých z mnoha nabízených jídel – ať už to jsou krůtí prsa nebo králík po sladovnicku, pikantní vepřové plátky na pivu nebo pivovarský guláš. A ceny? Většinou kolem sta až sto padesáti korun, podle toho, jestli je porce velikosti standard, nebo lux. Co se týče piva, restaurace nyní nabízí na stůl zajímavost, takzvanou žirafu. „Chcete to zkusit?“ ptá se servírka a po souhlasném odkývání se na stole objevuje vysoký skleněný válec s kohoutem. „Máte v něm osm piv za cenu sedmi,“ dodává k českému klasickému ležáku, který v Pivovarském domě vaří. V Pivovarském domě dne 26.4.2004 ochutnávali vzorky světlých a tmavých piv lidé od fochu. Bedřich Krátký z Novoměstského pivovaru, Ivan Chramosil z pivovaru U Fleků s Martin Matuška z Klášterního pivovaru Svatý Norbert oceňovali hustotu, výšku a stabilitu pěny, jiskru, chuť, vůči a hořkost točeného moku. Nakonec se shodli, že ideální pivo neexistuje, protože každému chutná něco jiného. Organizátoři svetpiva. cz a Výzkumný ústav pivovarský a sladařský z Lipové ulice chtějí pokračovat nejen v ochutnávkách pro veřejnost, ale chystají vyškolit i diplomované pivaře. Ceny piva v srpnu 1999, dubnu 2001: Ležák klasický světlý a tmavý (0,5 l) – 22,50 Kč; Pšeničné pivo (0,3 l) – 22,50 Kč; Kávové pivo, pivo Eukalyptus (0,3 l) – 22,50 Kč; Pivní sekt (láhev 0,5 l) – 45 Kč; pivní koktejl Bloody Pepík (0,3 l) – 15 Kč; pivní koktejl Piko (0,3 l) – 19,50 Kč. Ceny piva v lednu 2003: světlý a tmavý ležák za 24,50 Kč/0,5 l, Šamp v lahvi za 45,- Kč/0,5l, ostatní speciály (višňové, kávové, banánové, pšeničné) za 24,50 Kč /0,3l. Čepovali i „koštovky“ čítající 10,- Kč/0,1l.Nabídka a ceny piva v květnu 2004: světlý a tmavý ležák – 0,5 l za 28,50 – 0,3 l za 17.50. Bylo možnost objednat si „žirafu“ – skleněný válec s výčepním kohoutkem na stůl s obsahem 8 piv za cenu sedmi piv tedy za 199,50 Kč. Speciály byly za jednotnou cenu – 0,3 l za 28,50 Kč. K mání byly višňové (i v třetinkové láhvi), pšeničné, banánové, kávové a „Májový kozlík (Bock)“ – tentokrát v podobě poolotmavé 16%. A také lahvový Šamp. V září 2004 jste zde mohli ochutnat i Kopřivové pivo (0,33 l za 28 Kč). V listopadu 2004 zde čepovali světlý a tmavý ležák plzeňského typu (0,5 l za 31,50 Kč), višňové, kákaové, banánové, kopřivové a chili pivo (0,3 l za 31,50 Kč). Na vánoce bylo opět čepováno vanilkové pivo. V minipivovaru v únoru 2005 nabízeli kromě klasického českého ležáku (světlý, tmavý, řezaný – 0,5 l za 31 Kč) rovněž pšeničné, kávové, banánové, višňové, kopřivové a limetkové pivo (0,3 l za 31 Kč). Byla zde možnost ochutnávky speciálních piv (0,1 l za 12 Kč), k dispozici byla stále i tzv. žirafa na 4 l za 220 Kč (jedno pivo bylo zdarma). Pro sběratele byla k dispozici série pivních etiket za 100 Kč(banánové, světlé, tmavé, pšeničné, kávové,višňové).Dne 16.února 2005 mělo v minipivovaru premieru Ječné pivo (světlý speciální ležák, nefiltrovaný) cena 0,3 za 31,50 Kč. Zhruba 20 hl speciálního piva se šampaňskými kvasinkami ročně vyrobila společnost Pivo Praha spolu s Měšťanským pivovarem ve Strakonicích. Toto pivo měli v oblibě především Rusové a Britové. Na podzim 2005 si Pivovarský dům otevřel filiálku Pivovarský klub na adrese Praha-Karlín, Křižíkova 17. Bez pivovaru sice, ale zato s více než stovkou lahvových piv na výběr a nejméně šesti pivy na čepu. Na uvítanou nabídla nová hospoda prvním hostům pivo Křižíkovu Sedmnáctku, kterou pro ni uvařili v Ječné. Jen pár dní po první „otvíračce“ Pivovarský klub přivítal vzácného hosta z USA. Ze Sladařských dnů, které se tou dobou v ČR konaly, si sem „zaskočil na jedno“ Garrett Oliver, sládek pivovaru Brooklyn Brewery, jinak také vynikající degustátor a vynálezce několika pivních receptů, jež získaly řadu ocenění po celém světě. Je také autorem knihy o jídle a stolování s pivem nazvané The Brewmaster’s Table. K již tradičnímu kávovému, banánovému, a višňovému pivu v roce 2005 přibylo kopřivové, limetkové a bylinkové. Na vánoce 2005 minipivovar připravil vánoční vanilkové. Pro nově otevřenou restauraci Pivovarsky klub, (Křižíkova 17, Praha 8 – naproti Hudebnímu divadlu) vařil speciální Křižíkovu 17°, která se točila pouze tam. V minipivovaru v roce 2005 rovněž uvařili jednu várku zcela unikátního Ovesného piva. „Lidé jsou schopni jet přes celou Prahu za něčím netradičním, co jim chutná a jinde nenajdou. Když jsme před osmi lety začali s třešňovým pivem, mnozí se nám smáli. Teď je to naše stálice,“ řekl v březnu 2006 vedoucí Pivovarského domu Aleš Dočkal. V nabídce bylo i pivo kávové, banánové, kopřivové a nově i borůvkové. „Pražané přestávají být konzervativní a rádi experimentují. Výroba se nám několikanásobně zvedla,“ podotkl. Dne 7.3.2006 se v Pivovarském klubu v premiéře představila česká novinka – pivo z nakuřovaného sladu, známého hlavně v Německu. „Ovšem vaří se u nás v Pivovarském domě,“ nezapomněl podotknout Dočkal, který šéfoval i klubu v Karlíně. „Název piva Čouda je i vzpomínkou na staré časy. Ke každému pivovaru mimo sládka či pana spilečného patřil i čouda neboli topič na varně,“ podotkl Dočkal. Minipivovar v dubnu 2006 nabízel: Štěpán, klasický český ležák světlý, Štěpán, klasický český ležák tmavý, pšeničné pivo, kávové pivo, banánové pivo, borůvkové pivo, Šamp – pivní sekt. V období kolem Velikonoc zde čepovali již tradiční Májový Kozlík (Bock) polotmavý speciál. Největší rozmanitost v pivních experimentech najdou fajnšmekři v Pivovarském domě. „Asi největší divočina, kterou jsme uvařili, bylo eukalyptové pivo,“ chlubil se v červnu 2006 vedoucí minipivovaru Aleš Dočkal. Běžně na zdejším lístku najdete pivo višňové, kávové nebo banánové. Každý čtvrtek překvapí zdejší sládek hosty novinkou. „Velmi populární je kopřivové, které je nazelenalé a má jemně svíravou chuť,“ popsal jednu z lahůdek Dočkal. Stejně často vyhledávají hosté i pivo s příchutí višní. „A pijí je dámy stejně jako páni. Třeba borůvkové pivo předčilo nedávno všechny ostatní speciály,“ upozornil Aleš Dočkal. V minipivovaru v listopadu 2006 kromě klasického sortimentu (český ležák, pivo višňové, banánové, kávové atd.) nabízeli novinkové 12-stupňové polotmavé nefiltrované Mandlové pivo. Stálá nabídka piva (Štěpán – klasický světlý a tmavý ležák, pšeničné pivo, višňové, kávové a banánové) byla v prosinci 2006 doplněna pivem kopřivovým a již tradičním vanilkovým, které zde dělali vždy na období adventu, vánoc a konce roku. Na velikonoční menu roku 2007 se chystali v Pivovarském domě. „Letos vaříme dva druhy – várku březňáka, což je polotmavé pivo německého typu, a pro karlínský pivovarský dům bramborové pivo. Ještě sám nevím, jak ho budeme vařit, ale bude ho jen na ochutnávku asi 30 litrů,“ svěřil se sládek Martin Vávra. Jedna pivní várka se připravovala zhruba dvanáct hodin, dalších sedm až osm dní kvasilo v kádích a pak pivo putovalo do ležáckých tanků, kde zrálo zhruba měsíc. Přičemž platilo – čím déle si ležák poleží, tím je nápoj čistší a jeho chuť zakulacenější. Bramborové pivo, které nejspíš nemělo ani obdoby v Evropě, bylo poprvé uvedeno na trh ve středu 11.4.2007 v Pivovarském Klubu v Karlíně. Lidé, kterým se o letních prázdninách stýskalo po exotických dálkách, si mohli zajít alespoň na jedno do pivního klubu v Karlíně. Na čepu tam v červenci 2007 měli světlé pivo uvařené z bolivijské obilniny quinoa. Matka všech obilných zrn, jak si jihoameričtí indiáni tuto plodinu pojmenovali, měla po uvaření jemnou, lehce oříškovou chuť. „Znát je to i na pivu, ovšem musí se vychutnávat,“ radil Martin Vávra, sládek Pivovarnického domu, kde se obilné pivo vařilo. Stejně jako v amerických či anglických pubech to vonělo i v Ječné. Narazili tu dvojitý India Pale Ale neboli hluboce prokvašené pivo polotmavé barvy s téměř sedmi procenty alkoholu. Toto pivo bylo třikrát hořčejší než běžná dvanáctka. Vanilkové aroma už od první adventní neděle roku 2007 přitahovalo návštěvníky Pivovarnického domu. Speciální vanilkové pivo se čepovalo do třetinkových sklenic, ke každé objednávce dostal host pocukrovaný rohlíček. K celé várce jich museli napéct rovné tři tisíce. Produkce pražského minipivovaru vypadala již delší dobu podobně: klasický český ležák světlý, klasický český ležák tmavý, pšeničné pivo, kávové pivo, banánové pivo, višňové pivo, kopřivové pivo + jeden další speciál, který se v průběhu roku neustále obměňoval. Všechna piva nesla obchodní název Štěpán. Pivovar bodoval v soutěži Jarní cena českých sládků (15.3.2008). Odborníci ochutnávali piva ve Zvíkovském Podhradí. Do tamního pivovarského dvora se sjeli zástupci jednatřiceti malých pivovarů z Čech, Moravy, ale také ze Slovenska. Degustátoři posuzovali pěnivý mok v šesti kolech. Komise hodnotila vždy pět vzorků. Sledovala barvu, chuť i vůni. Druhého ročníku soutěže se mohly účastnit jen malé pivovary s výstavem do pěti tisíc hektolitrů ročně. Poprvé se v roce 2008 udělovala i cena za nejlepší pšeničné pivo – první místo tu právě obsadil pražský Pivovarský dům. V Pivovarském domě uvařili již tradiční vanilkové pivo, které se podávalo s vanilkovým rohlíčkem. „Po zkušenostech z minulých let jsme nechali upéct více než tři tisíce vanilkových rohlíčků,“ řekl spolumajitel Václav Potěšil. „Letošní premiérou bude výjimečné tokajské pivo, vyrobené z tokajské esence a akátového medu,“ pokračoval Potěšil. Neobvyklá piva se točila od 1. prosince 2008 až do konce adventu. Na konci roku 2008 pivovar uvařil 16° polotmavý speciál Tokaj . V únoru 2009 pivovar uvařil speciální Winter Stout 14°. Do jarní degustační soutěže sládků se v roce 2009 přihlásil rekordní počet minipivovarů. Dne 21.3.2009 v Pivovarském dvoře ve Zvíkovském Podhradí mezi sebou soupeřilo 38 výrobců, kteří přivezli celkem 130 druhů piv. V kategorii tmavé ležáky zvítězil Štěpán.„Zatímco některé pivovary přicházejí se zeleným pivem pouze před Velikonocemi, my máme speciální zelené kopřivové pivo v nabídce po celý rok. Jedná se o pivo s přídavkem přírodního kopřivového extraktu,“ informoval v dubnu 2009 Václav Potěšil, spolumajitel Pivovarského domu. Zde bylo na čepu obvykle 8 druhů piva a sezóně přibývaly další. „Čtrnáctistupňový březňák, märzen, který je v nabídce od března, pomalu dochází, ale ve sklepě je již navařený májový kozlík, bock, který začneme točit na 1. Máje,“ doplnil Potěšil. Pivovarský dům v červnu 2009 nabízel mj. 11° polotmavé pivo s příchutí chilli . V Pivovarském klubu v Karlíně prodávali v prosinci 2009 svůj Russian Imperial Stout v limitované edici lahví s patentním uzávěrem s číslovanou etiketou. Firma PIVO Praha se rozhodla vyzkoušet, jak bude chutnat biopivo a jak velký rozdíl bude od klasického ležák. Proto v Pivovarském domě na jaře 2010 uvařili první Biopivo v ČR. Jednalo se o světlý ležák vyrobený z Německého sladu, Novozélandského chmele a upravené vody. Jak bylo v minipivovaru běžné, v průběhu výroby nebyly do piva přidávány žádné přídavné látky, takže i když výrobní postup nebyl certifikován, šlo toto pivo označit jako první pokus o biopivo vyrobené v ČR. Minipivovar v červnu 2010 nabídl novinkově Letní stout

Dvakrát kávový Raven, Konrad Porter, Chotoviny Nelson, Strahov Prohibiční DIPA a další nová piva

Po předvčerejších pivních novinkách tu máme pořádný nášup. Najdete tu ještě pár piv objevivších se na konci roku, ale i několik ještě teplých nových kousků. A prakticky vše to jsou piva u nás poměrně neobvyklá.

Klášterní pivovar Strahov uvařil novou verzi své dvojité IPA. Letošní Prohibiční IPA je opět devatenáctka, ale s úplně jinými chmely, převahu mají ty moderní „šťavnatě ovocné“. Pivo je to sladové, s tóny ananasu, manga. mandarinek, angreštů i žlutých melounů, takový příjemný ovocný koktejl.

Je slušně hořké, vyvážené, výborně pitelné. Ochutnali jsme i letošní tříkrálový Weizenbock, také zajímavě a výrazně ovocné pivo, doplněné tóny koření. Harmonická a nebezpečně dobře pitelná pšenice. Na Strahov by se měly pořádat zájezdy pro české sládky, aby se dozvěděli, jak má chutnat pivo.

Na přelom roku připravil novinku i Břevnovský klášterní pivovar. Vyrobil pivo Šamp, zřejmě dle podobné receptury jako Šamp z Pivovarského domu. Pivo je dokvašováno šampaňskými kvasinkami, láhev vypadá vhodně na slavnostní příležitosti… ale bohužel to zabíjí samotný obsah láhve.

Je to sladový slaďouš, s nádechem ovoce a koření a nijak vysokým řízem. V závěru jsou znát nepříjemné tóny umělých sladidel, másla a saponátu. Tohle pivo se na slavnostní příležitosti hodí asi tak stejně dobře jako Lahváč. Příliš nás neuchvátila ani břevnovská pšenice, kořeněná, kvasnicová a nijak moc řízná.

Kvalita piv tohoto pivovaru docela upadá.

V Chotovinách přišli po Waimei s druhým jednochmelovým ejlem, Nelson Sauvinem. Je sladový a velmi ovocný, s tóny angreštů, žlutých melounů borůvek i ananasu. Vše vyvažuje příjemná vyšší hořkost, pivo se pije úplně samo. Jen tak dál.

Plzeňský Raven přichystal dvě pokusná kávová piva. Prvním je Guatemala Coffee Stout, slušně kávově aromatické pivo, s tóny praženosti, čokolády, ostružin a sušených višní. Moc fajn kousek.

Druhým je Indian Coffee Stout, ten je ještě výrazněji kávový, též i pražený, s nádechem vanilky a sušeného ovoce. Podobně povedené pivo jako Guatemala.

Zkušenosti z pokusných piv Raven využije ve svých příštích kávových pivech, je na co se těšit, protože už tyto pokusy patřily mezi českou kávovou špičku.

Na chvíli odbočíme k průmyslovým pivovarům – ke konci roku představil vratislavický Konrad dvě nová silná piva. První je světlé – K17, spodně kvašená sedmnáctka. Pivo je docela hodně hořkosladké, jak už u podobných tuzemských speciálů bývá zvykem, bohužel je drsněji chmelené s lehce ulpívající hořkostí.

Trošku ubrat na drsnosti a sladkosti, mohl by být bezva. Druhé pivo je tmavé – K20, svrchně kvašená dvacítka. Tento porter je pražený, lehce kávový a karamelový, tak akorát nasládlý i slušně hořký. Chutná jako něco mezi imperial stoutem a baltskými portery, je výrazný, vyvážený, s velmi dobrou pitelností.

Moc příjemně nás překvapil, snad jej Konrad zařadí do stálého sortimentu.

Vrchlabský Hendrych uvařil své první nakuřované pivo – H15 Rauchbier. Nakuřované je vcelku dosti a spíše drsněji, s tóny uzenosti a kouře, zároveň je pražené a sladší, s tóny lékořice, karamelek a žluklých ořechů. Neharmonické a nijak extra chutné pivo. Snad jde jen dočasný výkyv a pivovar si udrží i po nedávném odchodu sládka Robert Fraňka svoji kvalitu.

Z bruntálského pivovaru Hasič jsme poprvé potkali polotmavý speciál. Byl karamelkový s nádechem másla, chmelově kořenitý, s lehkými tóny zeleniny a hřebíčku. Divné a nijak dobře pitelné pivo. Už chápeme ty nepříliš nadšené reakce, co jsme v poslední době na tento pivovar slyšeli. Přitom ještě v květnu byla jeho piva zdařilá.

Poprvé jsme potkali i prvotinu z brněnského Dragonfly – Take off I.P.A. Pivo je to svěže ovocné, s tónu manga, ananasu, bílých hroznů i pomerančů. Hodně hořké, výrazné, výborně pitelné. Vlastně zatím nejlepší, co jsme z tohoto pivovaru měli.

Zapomněli jsem tu dříve zmínit, že i letos Clock uvařil vánoční American Amber Lager, tentokráte už ve větším množství (vloni ho bylo jen pár sudů a lahví). Hořký, ovocný, lehce toustový a karamelový ležák s nebezpečnou pitelností. Ale vysoká kvalita Clockových piv už dnes asi nikoho nepřekvapí 🙂

Vánoční jedlé dárky: Domácí likér, čokoláda i karamelky

Pro dárek, který zahřeje u srdce, nemusíte do obchodu. Pokud jste se rozhodli své blízké potěšit domácím likérem, neztrácejte čas a klidně se už pusťte do přípravy – likér totiž potřebuje nechat odležet. Potom stačí pořídit úzkou láhev, ozdobit barevnou stužkou a věnováním a krásný dárek je na světě. Naučte se výborný vaječný likér podle našeho receptu krok za krokem.

Ochucená sůl

Každého gurmeta a gastronadšence vždycky a neomylně potěšíte ochucenou solí. S ní totiž může ohranému receptu dodat originální šmrnc a vždycky ho udělat trochu nový. Vyzkoušejte tři naše recepty na ochucené soli a připravte bylinkovou sůl, chilli sůl nebo houbovou sůl s citronovou kůrou. Skvěle se hodí na ryby, maso, brambory, zeleninu i těstoviny. 

Domácí nutella

Odstrašující obrázky znázorňující složení skutečné lískooříškové pomazánky můžete pustit směle z hlavy. Domácí nutella obsahuje jen to nejlepší.

Lískové oříšky, mléčnou čokoládu a pravé kakao. Dejte ji do sklenice, tu ozdobte stuhou nebo provázkem a potěšte s ní kamarádku nebo kolegyni z práce.

Domácí nutella je jako dělaná na čerstvou vánočku i na slepování posledního cukroví.

Paštika pro labužníky

Kdo si chce doopravdy pochutnat a ještě udělat radost tatínkovi, babičce nebo dědovi, může sáhnout po smetanové domácí paštice se šalvějí a kandovaným pomerančem, kterou k dokonalosti dotáhnete špetkou muškátového oříšku a pár kapkami koňaku. Připravit pár skleniček domácí paštiky je snadné, ačkoliv to může působit jako vyšší dívčí. Méně slavnostní, nicméně stejně skvělá je i paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera.

Domácí čokoládové pralinky

Domácí pralinky vypadají stejně dobře, jako chutnají. Plnit je můžete třeba rumem, mandlemi, višněmi, i čokolády můžete použít různé druhy, aby byla bonboniéra rozmanitá.

Vyzkoušejte základní recept na čokoládové pralinky, a pokud víte, že vaši blízcí preferují pikantní experimenty před klasikou, můžete zkusit i třeba chilli pralinky anebo se vrhněte na svěží pralinky s pomerančem.

Místo pralinek jistě potěší i oblíbený čokoládový nugát.

Vlastnoručně vyrobená exkluzivní čokoláda 

Domácí čokoláda je hodně jednoduchý, a přesto milý dárek. Stačí vám několik tabulek dobré čokolády, kterou rozpustíte ve vodní lázni a nalijete do malých formiček nebo na plech vyložený pečicím papírem.

Takto připravenou čokoládu, předtím než zcela ztuhne, posypte sušeným nebo kandovaným ovocem, ořechy nebo bonbony dle chuti. Domácí čokoládu ledabyle nalámejte na střepy a zabalte do celofánového sáčku nebo do plechové krabičky.

Sladké karamelky nebo domácí sušenky

Koupit bonboniéru, kterou obdarovaný při nejbližší příležitosti pošle dál, to zvládne každý. Chcete-li ale do svého dárku dát trochu nápadu a kreativity, vyzkoušejte medové karamelky. Krásným dárkem jsou také sušenky ve sklenici nebo plechovce s víčkem.

V ideálním případě zvolte sušenky bez krémů, jako jsou jablečné ovesné sušenky s rozinkami, oblíbené čokoládové crinkles nebo tyhle máslové zázvorové sušenky.

Zázvorky navíc můžete vyválet embosovaným válečkem a dát jim tak originální krásný vzhled.

Nakládaný sýr

Základem poctivého nakládaného hermelínu je samozřejmě pořádná porce koření.

Perfektní chuťovka k vínu je zase balkánský sýr naložený s bylinkami a česnekem nebo ve směsi nakládaných sýrů spolu s mozzarellou, nivou, hermelínem a eidamem.

Mezi nakládané sýry můžete přidat také camembert nebo blaťácké zlato. Pokud naložíte sýry do kvalitního olivového oleje, přidáte tymián, rozmarýn, sušená rajčata a olivy, dostanete zajímavější středomořskou variantu.

Brownies stromečky

Sladká pozornost na vánoční večírek, roztomilá dobrota do taštičky s vánočním dárkem nebo jen tak položená na štědrovečerní tabuli na místě každého strávníka. Vyzkoušejte letos stromečkové brownies. Nebojte se, zvládnou je i ti méně zruční. Upečete je jako klasickou buchtu na plech a pak už jen pár tahy vytvoříte okouzlující vánoční sladkost.

Pečený čaj

Zachumlat se v hřejivých ponožkách do teplé deky ve velkém ušáku, číst si novou knížku a usrkávat vánoce v hrnku. Hezkým dárkem může být i pečený čaj. Zkuste třeba tento jablečný s lesní směsí, který celou místnost rázem provoní hřebíčkem a skořicí. Pečený čaj můžete darovat ve stužkou odzdobené jednoduché zavařovací skleničce.

Domácí ajvar v krásném balení

Kdo si oblíbí ajvar, mohl by ho jíst s čímkoliv. Je dobrý jako pomazánka, dá se v něm naložit sýr nebo ho lze použít jako omáčku ke karbanátkům a masům. Zkuste ho vykouzlit podle našeho receptu. Pokud budete domácí ajvar nadělovat někomu, kdo má rád pikantní, směle přidejte víc chilli papriček a česneku!

Sirup proti nachlazení

V zimních měsících se takový vlastnoručně vyrobený sirup proti nachlazení hodí snad každému.

Kombinace rozmarýnu, zázvoru a medu nejenže skvěle chutná, ale také zahřeje a zažene první náznaky virózy. Hotový sirup rozdělte do lahviček, do každé vložte snítku rozmarýnu a několik plátků zázvoru.

K sirupu připište návod: „Dvě lžíce sirupu zalij v hrnku vroucí vodou a vypij horké!“

Domácí granola

Pomalé ráno, hudba hrající z rádia, voňavá káva a miska s jogurtem a domácí křupavou granolou. Připravte pro kamarádku nebo kolegyni domácí čokoládovou granolu a zabalte ji do krásné sklenice. Na tu můžete vlastnoručně vyrobit visačku s věnováním psaným na stroji nebo vánočním obrázkem. 

Krásným dárkem může být i doma připravený vanilkový extrakt. Přesný postup na jeho přípravu najdete ZDE >>>

Autor: KF

Pivotéka pivovaru Frýdlant | České pivo – České zlato

Filtrovat

piva pivovaru Frýdlant setříděná podle objemu alkoholu

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

Speciálně na Valdštejnské slavnosti jsme navařili tuto málo prokvašenou, tradiční českou 12ku. Přes svůj původní extrakt přes 12 EPM obsahuje pouhých 4,1% alkoholu a o to výraznější tělo.

Chmelení zůstalo stejné jako u naší tradiční 12ky, jen díky výraznému tělu méně vyznívá. Toto pivo bylo vařeno pouze na tyto slavnosti a nebude v běžné distribuci pivovaru.

Opět se jedná o pivo pouze z Plzeňského sladu a sladené jen Žateckým poloraným červeňákem, tedy největší česká klasika, tak jak jí máme rádi.

Czech Pilsner / Premium Pale Lager / Bohemian Pilsenersvětlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

EPM/Obj:12% / 4.1°Hořkost:44 IBU

Složení:voda, slad (český světlý), chmel (Žatecký poloraný červeňák) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Jedná se o trochu víc prokvašenou ejlovou desítku, má 4,8% alkoholu. Barva je zlatavá, vůně tabáková, vanilková, angreštová a dřevěná – za to mohou slady Cascade, Summit a Nugget. V chuti je dominantní tabák a pomelo, najít se však dá řada dalších ovocných a lesních chutí. I přes hluboké prokvašení je pivo chuťově plné. Proto je nejen dobře pitelné, ale k dalšímu půllitru vysloveně vybízí.

Pale Alesvětlé výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Obj:10% / 4.8°Hořkost:33 IBUBarva:12 EBC

Složení:voda, slad (Český světlý, Pšeničný, Carahell), chmel (Cascade, Summit, Nugget) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Pivo uvařené ku příležitosti Letní jazzové dílny. Jazz a APA (American Pale Ale) mají oba kořeny ve spojených státech a tak jsme na počest Karla Velebného a této krásné akce s dlouhou tradicí uvařili speciální pivo jen pro tuto příležitost.

Tentokrát se jedná o klasický American Pale Ale, který je tradičně hluboce prokvašený a tak velice lehký na pití, ale pozor, s o to větší má dávku alkoholu.

Jde o velmi svěží, typicky letní pivo s květinově ovocnými tóny (citrusy, angrešt, ostružinový kompot), které pivu dodávají americké aromatické slady „Sorachi Ace“, „Cascade“ a „Amarillo“. Jejich využité i ke studenému sladení dává pivu neopakovatelné aroma.

American Pale Alesvětlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Obj:12% / 5.5°Hořkost:35 IBU

Složení:voda, slad (český světlý, Pale Ale, Carapils), chmel (Sorach Ace, Cascade, Amarilo) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Sladovým základem je plzeňský slad doplněný o velice příjemný anglický Crystal slad, který pivu dodává úžasné načervenalé tóny a do chuti přidal část medové chuti. Na chmelení byly jak do várky, tak na studené chmelení použity chmely vyšlechtěné na nízké konstrukci Cmelařským institutem v Žatci, oddělením Šlechtění chmele, který vede Ing. Vladimír Nesvadba, Ph.D.

Na 20hl tohoto piva, bylo ve várce použito celkem 5,8 kg a na studené chmelení dalších 6kg chmelů N8, N2, N11 jen v sušené formě. Výsledkem je úžasná jemňoučká (až smetanová) záležitost nejvíce připomínající českou zahradu.

Osobně se mi při degustaci piva vybaví z mládí dědečkovo ovocné víno s tóny višní, černého jeřábu, ostružin, malin a vlastně všeho co se na české zahradě dá najít.

India Pale Alesvětlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM:14%

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Svěží, ovocná, lehká jako letní vánek, který fouká od zelených kopců Vermontu, kde byl také tento pivní styl teprve nedávno vytvořen. Je osvěžující a po napití neuvěříte, že má EPM 14%, a k tomu celých 6% alkoholu.

Popíjí se zlehka a svou nasládlou hedvábnou chutí s výrazným ovocným aroma, ve kterém dominují sladké grepy, pomeranče a madarinky, si podmaní každého, dokonce i ty, kteří obvykle pivu neholdují. Jemná hořkost jen podtrhuje všechny chutě a dodává jim šmrnc.

Lehký zákal je přímo charakteristický pro tento pivní styl a zvýrazňuje tak svěží naoranžovělou barvu piva.

New England / Juicy / Hazy India Pale Alesvětlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Obj:14% / 6°Hořkost:48 IBU

Složení:vada, slady (pale ale, plzeňský světlý, Imperial malt Simpsons, ovesné vločky, nesladovaný ječmen, odplevněný oves), chmely (Summit, Summer, Hull Melone) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Velice příjemně pitelná a voňavá IPA, sladená dvěma australskými slady – a to Galaxy (jeho aroma je citrusové, broskvové s trochou granátového jablka) a Topaz (ostružiny, borůvky, angrešt, a to vše doplněno nádechem maracuji a tabáku). Toto pivo je postaveno na, pro nás, malinko nižší hořkosti a je výrazně ovocné s příjemným výrazným tělem. Zkrátka krásně pitelné a voňavé pivo, které vás vytrhne od pochmurného počasí.

American India Pale Alesvětlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Obj:16% / 6.5°Hořkost:56 IBUBarva:26 EBC

Složení:voda, slad (český světlý, karamelový), chmel (Galaxy, Topaz) Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

© Zámecký pivovar Frýdlant

fotografie piva

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

ilustrační obrázek

Zobrazit komentářeSkrýt komentáře

Zveřejněno se souhlasem 'TERRA FELIX s.r.o.'24.12.2020 09:180 x6.764 x

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *