Proč mají foodies rádi podzim

Proč mají foodies rádi podzim Kateřina Hájková 04. 11. 2020   |  08:09

Ať už se bavíme o klasické zimní chřipce, běžných podzimních nachlazeních nebo nějakých závažnějších bakteriálních nákazách – naší snahou by mělo být žít zdravým životním stylem tak, aby zdraví bylo v rovnováze. Jak tedy imunitu podpořit nejen na podzim?

Lidé mají rádi snadná řešení a jasné návody, což se týká i otázky imunity.

Bohužel raději, než abychom změnili špatné návyky a nahradili je takovými, které prospívají tělu i duši, cpeme se vitaminy a doplňky stravy, které zapíjíme alkoholem, zajídáme příliš tučnými a sladkými jídly, po nichž si na slehnutí dopřejeme jednu zdravotní cigaretku.

S takovým přístupem nás ale ani vitaminy a doplňky nezachrání, i když samy o sobě rozhodně nejsou špatné. Imunitu je totiž nutné podporovat zevnitř a silné je tělo jen tehdy, když je zdravé.

Zdraví je komplexní balíček Pokud chceme, aby se nám nemoci vyhýbaly, musíme si proto konečně uvědomit, že zdraví nemůžeme ošidit žádnou pilulkou.

Je to totiž komplexní balíček, jak říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Jak ale zařídit, aby zdraví bylo v rovnováze, a necpat se přitom bez rozmyslu všemožnými pomocníky slibujícími nesplnitelné zázraky?

Silné je tělo jen tehdy, když je zdravé „Zásadní je jíst zdravě, vyváženě, mít dostatek kvalitního ovoce a zeleniny, vlákniny pro naše střeva, mít dostatek fyzické aktivity, spánku, vyhýbat se nadměrnému stresu a myslet pozitivně,“ radí odbornice a dodává, že vzhledem k tomu, že to nejsou jednorázová řešení jako je třeba vzatí si pilulky vitamínu C, ale opatření dlouhodobá, je potřeba se takto chovat preventivně a nejen nárazově, když nám o něco jde.

Základní doporučení pro péči o silnou imunitu v období hrozby nakažení novým typem koronaviru

Potraviny, které podporují imunitu Kromě zavedení celkových opatření se samozřejmě v rámci zdravého jídelníčku můžeme zaměřit i na zařazení určitých konkrétních potravin, které přirozenou obranyschopnost organismu podporují a mají tedy přímou vazbu na imunitu jako takovou.

O jaké potraviny se jedná? Podle doktorky Bebové jednak o potraviny s obsahem probiotik a prebiotik, tedy živých kultur a vlákniny (jogurty, kefíry, zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, ovoce a zelenina obecně) a jednak o potraviny bohaté na protizánětlivé přírodní látky a látky, které pomáhají bojovat s infekcemi, například česnek, zázvor, cibule, zralé citrusové plody, rakytník a další.

Na podzim se vyplácí přidat i doplňky stravy V určitých obdobích, jako je právě podzim nebo zima, se navíc vyplatí přísun některých vitamínů zvýšit i například prostřednictvím kvalitních doplňků stravy.

Podle doktorky Bebové je u většiny lidí kritická zejména hladina vitamínu D. „Z toho důvodu určitě doporučuji tento vitamín suplementovat a nechat si jeho hladinu zjistit pomocí krevního testu.

To je investice, která se vyplatí, protože vitamin D s imunitou souvisí,“ radí.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Proč mají foodies rádi podzim

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se vyplácí nepřehlížet a k čemu všemu serotonin vlastně potřebujeme?

Čtěte dál Proč mají foodies rádi podzim

Je poměrně zažitý názor, že znát svou krevní skupinu se vyplatí, že taková informace, kterou budeme v pravý čas schopni poskytnout,…

Proč mají foodies rádi podzim

Silový trénink dokáže zajistit nejen kondici, ale také tělo skvěle tvaruje, zpevňuje a pomáhá udržovat tělesný tuk ve zdravých hodnotách….

Proč mají foodies rádi podzim

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení…

Proč mají foodies rádi podzim

Jarní období bývá milováno i nenáviděno současně. Po dlouhé zimě bývá naše tělo unavené a sílící sluneční paprsky vstřebává lačně jako…

Proč mají foodies rádi podzim

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně…

Proč mají foodies rádi podzim

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě…

Proč mají foodies rádi podzim

Jaro je období, které milujeme i nenávidíme. Druhý bod se týká zejména alergiků, pod první mohou spadat všichni. Vždyť kdo by neznal…

Proč mají foodies rádi podzim

Nebezpečná těhotenská komplikace může vést k velkým následkům pro matku i dítě. Existují faktory, které její riziko zvyšují, správnou…

Očkování obecně je v posledních letech předmětem mnohých mýtů, které se ani v nejmenším nezakládají na pravdě. V posledních měsících…

Proč je Lisabon rájem pro foodies?

Proč mají foodies rádi podzim

Lisabon se v posledních letech stal velmi vyhledávanou destinací. Není to jen kvůli památkám, ale hlavně kvůli zdejší atmosféře a gastronomii. A proto jsem si řekla, že by nebylo od věci sepsat pár tipů na to, co byste tu měli určitě ochutnat. Tak jdeme na to.

Předkrmy, polévky a rychlovky

Ve většině portugalských restaurací vám přinesou na stůl předkrm. Ten bývá nejčastěji v podobě pečiva, másla, sýrů, oliv a sardinkové paštiky. Většina jídelních lístků tyto tzv.

“entradas” zahrnuje, takže můžete nenápadně mrknout, co který předkrm stojí, než se do nich pustíte. Často pokud sníte vše, tak za předkrmy necháte v restauraci víc než za hlavní chod. I přes to je doporučuji ochutnat. Portugalci mají vynikající sýry.

Pokud budete chtít ochutnat opravdovou specialitu, pak se ptejte po sýru z pohoří Serra da Estrela neboli “Queijo da Serra”. Za hřích stojí i sýry z městečka Azeitão, které se nachází nedaleko Lisabonu na poloostrově Setúbal.

Narazit tu můžete i na slavný “Queijo Sao Jorge” ze stejnojmenného Azorského ostrova.

Proč mají foodies rádi podzim

Z polévek stojí za ochutnání “Caldo Verde” v překladu zelený vývar. Ve skutečnosti výtečná kapustová polévka s chorizem. Kdyby se vám po ní po návratu domů začalo stýskat, tak recept najdete na blogu Kublanka.

Další skvělou polévkou je Açorda de marisco. Hlavními ingrediencemi této polévky jsou mořské plody, chleba a česnek. Někdy výsledná konzistence polévku úplně nepřipomíná. Narazit můžete i na Açorda alentejana.

Ta se skládá z česneku, staršího chleba a vajíčka.

Proč mají foodies rádi podzim

Nechcete vysedávat v restauraci, ale máte hlad? Pak vyzkoušejte “torradas”. To jsou sendviče z opečeného chleba, které se nejčastěji plní sýrem a šunkou (queijo e fiambre). Napak “sandes” je klasický studený sendvič.

Hlavní chod

Být v Portugalsku a neochutnat nějaký pokrm z tresky by byl velký hřích. Portugalsky se treska řekne bacalhau a vyskytuje se tu v mnoha podobách. Od smažených kroket (Pastéis de Bacalhau) přes pečenou tresku (Bacalhau à Lagareiro) až po tzv.

Bacalhau à brás, což je treska smíchaná s vajíčkem a bramborami. Portugalci tresku dováží usušenou z Norska a aby byla poživatelná, tak se musí před samotným vařením na několik hodin nebo spíš dnů namočit do vody. A kde zaručeně sušenou tresku uvidíte nebo spíš ucítíte? V místních supermarketech.

Na její přítomnost vás určitě upozorní její odér. 

Specialitou konkrétně Lisabonu jsou grilované sardinky. Nečekejte malé sardinky, na které narazíte v konzervách. V lisabonském podání je to opravdu kus ryby. Podává se nejčastěji s bramborami, trochou rýže a zeleninovou oblohou. V Portugalsku není moc zvykem objednávat přílohu zvlášť. Proto vám ve většině restaurací přinesou kompletní hlavní chod.

Proč mají foodies rádi podzim

Za vyzkoušení, jak by jistě potvrdil můj kolega velký milovník chobotnic, stojí “Polvo à Lagareiro”. Neboli grilovaná chobotnice, která se na závěr na talíři polévá olivovým olejem.

I v tomto případě jsou nejčastější přílohou pečené brambory. Chobotnici tu můžete ochutnat i v podobě zeleninového salátu.

Kousky chobotnice jsou smíchané se zeleninou a zálivku tvoří z velké části vinný ocet neboli vinagre. 

Proč mají foodies rádi podzim

Dalším vyhlášeným hlavním chodem je “Cozido à portuguesa”. Různé druhy masa se dusí společně se zeleninou v jednom hrnci. Častou přílohou jsou brambory nebo rýže. Kdo má rád fazole, tak pro toho je jasnou volbou pokrm “Feijoada”. Ten se skládá z vepřového masa a fazolí. Přílohou je nejčastěji rýže. 

Budete mít zájem:  Cena zubních kartáčků neodpovídá jejich kvalitě

Proč mají foodies rádi podzim

Dezerty 

Mezi dezerty tu kraluje “Pastéis de Nata”. Jako první tento vyhlášený koláček z vaječných žloutků začali péct v klášterech. Z vajec se využívaly pouze bílky na škrobení prádla a žloutky neměly do té doby své využití. To ale později našli právě při výrobě lahodných koláčků. Od roku 1837 se pečou ve čtvrti Belém.

Zde je jediné místo, kde se koláčky mohou nazývat “Pastéis de Belém”. V sezóně tu na ně jsou v poslední době obří fronty. Pokud se vám čekání ve frontách zajídá, pak vyzkoušejte koláčky Pastéis de Nata na náměstí Praca do Camoes v centru Lisabonu.

Je tu pekárna Manteigaria, kde uvidíte, jak koláčky vznikají pod rukama šikovných cukrářek.

Proč mají foodies rádi podzim

Dalším dezertem, který není tolik sladký je “Arroz doce”. Je to mléčná rýže posypaná skořicí. Velmi podobný je i “leite creme”. Je to ve své podstatě portugalský crème brûlée. 

Pokud vám zbude čas a pojedete se podívat do palácového městečka Sintra, pak tu rozhodně vyzkoušejte tzv. sýrové koláčky – Queijadas. Nebojte se, nejsou v dezertech zařazené omylem. Je to opravdu sladký koláček. Kousek od náměstí před Palácio Nacional vede nahoru na maurský hrad hlavní ulice. Přímo v ní najdete výrobnu těchto skvělých koláčků.

Proč mají foodies rádi podzim

Jestli nejste milovníkem sladkého a chystáte se do Lisabonu na podzim, pak určitě vyzkoušejte místní pečené kaštany. Určitě je neminete. Ulicemi Lisabonu se totiž během podzimu line kouř z pojízdných vozíků. Ty pečou kaštany přímo na ulici. 

Nápoje 

Jídlo je vždy dobré něčím zapít. Tak co vyzkoušet? Přes den vám přijde vhod sklenička vychlazeného Vinho Verde. Je to tradiční mírně perlivé víno ze severu Portugalska, která mívá okolo 9,5% alkoholu. V naší nabídce je takovým typickým zástupcem víno Goivo.

Proč mají foodies rádi podzim

Co se týká červených vín, tak doporučuji vyzkoušet vína ze Setúbalu. Vyrábí se tam skvělá červená vína za velmi přijatelné ceny. Ideálně hledejte odrůdu Castelao, které se nadmíru daří ve zdejších písčitých půdách.

Nejznámějším portugalským vínem je bezesporu portské. Je to sice víno typičtější pro město Porto, ale i v Lisabonu se dá sklenička tohoto jedinečného nápoje ochutnat. Já osobně doporučuji osvěžit se koktejlem Portonic v některém z kiosků na břehu řeky Tejo. Já tu naposledy natrefila na Portonic z červeného portského a byl super.

Proč mají foodies rádi podzim

Dalším nápojem, který nemůžete vynechat je ginjinha. Je to pálenka z třešní. Tu nejlepší najdete v prastarém baru na rohu náměstí Rossio. Ten poznáte podle spousty lidí postávajících před barem na ulici. V baru si můžete kromě panáka koupit i celou lahev.

Značka zdejší pálenky je Espinheira. U značky té nejlepší gijjinha máme vždy s přítelem rozepři. On tvrdí, že nejlepší je právě značka Espinheira a já si myslím, že je to značka Mariquinhas. Tu poznáte snadno podle červeno-bílého srdce na lahvi.

Zakoupit jí můžete v obchodě z vnější strany tržnice Mercado da Ribeira poblíž přístavu Cais do Sodre. 

Ve večerních hodinách začínají ožívat ulice ve čtvrti Bairro Alto. tady doporučuji vyzkoušet koktejl Morangoska. Skládá se z jahodové dřeni, vodky (s tou nešetří), sodovky a ledu. Mám tu svůj oblíbený bar z dob mého studia. Najít ho je pro mě vždycky jedna velká výzva.

Tak to můžete zkusit taky. Z vyhlídky Miradouro Sao Pedro del Ancantara přejděte silnici v místě kde je konečná lanovky. Jděte ulicí rovně přímo do čtvrti Bairro Alto. Po pravé straně minete Erasmus corner a jdete dál. Až do té doby než narazíte na konec ulice a zeď. Dáte se doleva podél stěny.

A za chvíli byste měli po pravé straně natrefit na bar se žlutými zalaminovanými cedulkami kolem dveří s nabídkou nápojů. Morangosku mívali za 5 euro. Pokud jste to naši tak gratuluji, vzhledem k tomu, že se mě plete levo a pravo od doby kdy jsem se narodila, tak jste fakt dobří.

A rozhodně si zasloužíte objednat Morangosku grande

Ujít byste si neměli nechat ani skvělý portugalský gin. Já osobně jsem si zamilovala Gin AZOR, jak název napovídá je z Azorských ostrovů. Pro pány naopak doporučuji prémiový gin NAO. Dalším prémiovým a trochu specifickým je gin TINTO. Má jantarově hnědou barvu a příjemně nahořklou chuť.

Ačkoliv název moc portugalsky nevypadá tak i gin Sharish je z Portugalska. Konkrétně se vyrábí ve vinařské oblasti Alentejo a rozhodně stojí za zkoušku. Giny seženete třeba v obchodech Garrafeira Nacional. Zjistila jsem ale, že tu jsou giny dražší než na letišti. Takže pokud si ho chcete přivést domů, tak počkejte s nákupem na letiště.

 

Kde nakupovat

Na běžné nákupy nejčastěji využívám supermarket Pingo Doce. Narazíte na něj téměř na každém rohu. Najdete tu celkem slušnou nabídku lokálních vín, sýrů i uzenin.

Já nejčastěji ujíždím na tzv. quiejo fresco. Vypadá to trochu jako jogurt ve vodě, ale voda se vylije a sýr si dávám na chléb s máslem.

Pozor většinou tu narazíte na máslo se solí (manteiga com sal). 

Dalším zajímavým obchodem je Mercado da Figueira na stejnojmenném náměstí přímo v centru Lisabonu.

Většinou tu nakoupím spoustu konzerv sardinek a nějaký ten olivový olej pro porovnání s naší nabídkou. K sardinkám navíc nakoupím i sardinkovou paštiku.

Mají tam přesně tu, kterou nabízí většina restaurací jako předkrm. Je to značka Manna. Já jsem si oblíbila sardinkovou a pikantního tuňáka. 

Zajděte také určitě mrknout do přístavu Cais do Sodre. Kousek od přístavu nedávno opravili část tržnice Mercado da Ribeira. Polovina tržnice zůstala zachovaná a je v ní ovocný a zeleninový trh. Ve sklepě najdete i rybí trh.

Ve zrekonstruované části tržnice najde vyhlášené lisabonské podniky a jejich menu. Ceny jsou tu příznivé, a tak jejich menu můžete ochutnat levněji než kdybyste zašli přímo do jejich restaurace v centru. Jako dezert si tu dejte Pasteis de nata a nebo zmiňované sýrové koláčky.

Uprostřed je stánek se suvenýry. Narazíte tu i na obchod s konzervami sardinek nebo na obchod s vínem Garrafeira Nacional. V tržnici můžete ochutnat i vyhlášenou lisabonskou zmrzlinu od Santini.

Na jejich původní cukrárnu v centru města narazíte, pokud půjdete z náměstí Rossio ulicí nahoru podél elevadoru Santa Justa. 

Zajímavým místem pro foodies bude určitě i LX Factory blízko červeného mostu. Tam jsem zatím nebyla. Ale chystám se tam koncem srpna. Takže jakmile navštívím, tak se můžete těšit na nový článek. 

Nevíte, jak po Lisabonu cestovat? Mrkněte do našeho miniprůvodce Lisabonskou dopravou.

10 jedlých skvostů, které najdete volně v přírodě | SPIRIT Magazín by Storyous & Barlife

Proč mají foodies rádi podzim

Pampeliška lékařská

Čas, kdy vykvete pampeliška lékařská (známá také pod pojmem smetánka lékařská vysemení) a rozsvítí tak nejeden palouček, už nastal. Pokud tedy ještě nevíte, jak moc jsou pampelišky vzácné a chutné, běžte je vyzkoušet. Můžete je jíst čerstvé, jen tak v salátu, nebo si z nich uvařte známý pampeliškový med, který léčí nachlazení stejně účinně jako včelí med.

Proč mají foodies rádi podzim

Jitrocel větší

Snad skoro všichni jsme vykopávali drn s jitrocelem do herbáře na základní škole.

Tehdy jsme možná věděli, že výtažek z jitrocele se přidává do kapek proti kašli, ale vzpomněli jste si od té doby, že jitrocel lze použít i při vaření? Obsahuje velké množství protizánětlivých látek, které pomáhají hojit rány rychleji.

Domácí sirup z jitrocele může oživit koktejl, ale třeba i nedělní bábovku. Listy jitrocele zpracujte co nejdříve od sběru, ale klidně si pár listů nasušte na zimu. Najdete ho růst většinou na místech, která jsou hlinitá a suchá. Od dubna až do začátku podzimu.

Proč mají foodies rádi podzim

Medvědí česnek

Listy medvědího česneku jsou v kurzu. Dalo by se říct, že se staly dokonce módní záležitostí. Na jaře téměř každá restaurace nabízí menu plné medvědího česneku, ale co víc, také instagramové profily českých foodies voní po této rostlině.

Aktuální sezóna je už v plném proudu, tak si s cestou do lesa pospěšte, nebo o tuto léčivou rostlinu přijdete. Nejčastěji roste na stinných místech, kolem potoků či na úpatí svahů. Medvědí česnek skvěle chutná čerstvý, ale i tepelně upravený.

Až ho budete jíst, dejte si pozor na dech, protože jeho vonná síla je snad ještě úpornější než u klasického česneku.

Proč mají foodies rádi podzim

Kopřiva dvoudomá

Hledáte po zimě novou sílu? Zkuste jarní detox s výluhem z mladých kopřiv. Nejenže blahodárně působí na trávicí ústrojí a podporují růst vlasů, ale také jsou plné bílkovin.

Pokud před čajovým detoxem upřednostňujete pevnou stravu, přidejte pár kopřiv do nádivky či polévky. A kam se na sběr kopřiv vydat? Daří se jim na zahradách a polích, které jsou slunné a plné jiných sazenic.

Pokud jich máte tolik, že už nevíte, jak je v kuchyni použít, můžete z nich zkusit vyrobit lečivou mastičku na klouby.

Proč mají foodies rádi podzim

Lichořešnice větší

Do výběru jedlých rostlin jsme zařádili i lichořešnici větší, která v České republice sice moc volně neroste, ale proč byste si ji nemohli zkusit vypěstovat sami? Během růstu se o ni nemusíte příliš zajímat, stačí jen dostatečně zalévat.

Květy lichořešnice potom mohou zdobit různé sladké zákusky, listy naopak zpestří salát či smoothie. Chutí lichořešnice připomíná rukolu, protože je podobně štiplavá.

Listy obsahují velké množství vitamínu C, proto se lichořešnice nabízí jako sezónní zdroj místo zimních citrusů.

Proč mají foodies rádi podzim

Lípa srdčitá

Jít si natrhat trochu zelených rostlin se stává čím dál populárnějším, ale co takhle přejít rovnou na stromy? Jedním z nich může být třeba i náš národní strom, lípa srdčitá. Její listy jsou jedlé po celý rok, ale na jaře jsou nejemnější.

Chuťově jsou svěží, ač vcelku nevýrazné, ale aspoň se nemusíte bát, že byste měli v puse hořko. Listy lípy srdčité používejte v kuchyni dle vlastní fantazie, klidně jako náhradu za všechny ostatní saláty. Když už vyrazíte na listy, sesbírejte i pár květů.

Následně je můžete usušit a použít kdykoliv na čaj, který pozitivně působí na zánět dýchacích cest a mnoho jiných onemocnění.

Proč mají foodies rádi podzim

Čekanka obecná

Velká část dostupných jedlých květů na trhu má bílé, žluté, červené a fialové odstíny. Tyto barvy jsou hezké a na dezertech se vyjímají, ovšem ještě lepší než kupovat květiny na trhu, je používat originální jedlé květy.

Běžte se proto během června až října podívat podél polních cest a příkopů, kde roste modrokvětá čekanka obecná. Listy a stonky čekanky obecné mimo jiné můžete požít do salátů. Jsou plné minerálních látek a pročišťují krev.

Pokud byste si rádi připravili vlastní cikorkovou kávu, počkejte až na podzim, abyste získali největší a nejsilnější kořen.

Proč mají foodies rádi podzim

Podběl lékařský

Další žlutým zázrakem je podběl lékařský. Není příliš náročný, a proto ho najdete třeba podél polních cest, v lomech, ale i v blízkosti tratí, řek a silnic. Sběr podbělu může být skvělou alternativou, pokud rádi chodíte do lesa na houby.

Doma si potom podběl můžete usušit, svařit na sirup nebo naložit na horší časy. Ideální čas sběru je na konci jara, ale hodně zaleží na aktuálních podmínkách. Podběl lékařský pomáhá bojovat hlavně proti kašli, ale dopřejte si ho klidně jen tak preventivně.

Je plný vitamínu C, zinku a dalších prospěšných látek.

Proč mají foodies rádi podzim

Jetel luční

Pro někoho jetel luční symbolizuje jen plevel, ale pravdou je, že je cennější, než byste mysleli. Nejenže je velice důležitý pro včely, protože patří mezi vysoce nektarodárné rostliny, ale navíc je plný zdraví prospěšných látek.

Stejně jako všechny výše vyjmenované rostliny působí protizánětlivě. Dále pomáhá léčit ekzém a obsahuje vysoké množství bílkovin, ale třeba i estragonu. Vychutnáte si ho nejlépe čerstvý, kupříkladu na chlebu s vajíčkovou pomazánkou.

Na sběr jetelu lučního je nejlepší se vypravit od května do září, nejlépe na pole a louky, které nejsou vysušené.

Proč mají foodies rádi podzim

Řebříček obecný

Řebříček pravděpodobně znáte jako jazykolam. Ale věděli jste, že čaj z řebříčku má pozitivní účinek na ženské pohlavní orgány? Čerstvé zelené listy této divoce kvetoucí byliny, které připomínají kapradí, se zase skvěle hodí ke zdobení talířů ve fine diningových restauracích.

Působí elegantně a navíc mají přidanou hodnotu v podobě léčivých látek. Řebříček obecný mimo jiné funguje i jako repelent. Pokud vás zaujal, najdete ho podél cest, které jsou spíše písčité. Začíná růst od května až do konce léta.

Avšak nezapomínejte, že většina divokých rostlin, stejně tak i řebříček, jsou nejlepší hned ze začátku sezóny.

Proč mám z podzimu upřímnou radost

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Podzim si užívám ve všech jeho podobách, od odcházejícího babího léta až po ty nešťastné listopadové plískanice. Co se mě týče, už na konci srpna si sepisuju svůj „podzimní to-do list“, abych žádnou podzimní radovánku nevynechala.

Proč mají foodies rádi podzim

Podzim voní a vypadá jinak

Najednou je ve vzduchu cítit hlína, všechno je barevné, a ne oslepené letním žárem, listí šumí. A mlha je snad nejfotogeničtější věc na světě. Namísto smutku z toho, že něco končí, si vychutnávám, jak to vypadá.

Mám radost z podzimního šatníku

Ani nemusíme debatovat o tom, že není prostě lepší kousek oblečení než pořádný vlněný svetr. Vrstvit se dá s lecčím a já jsem v něm nadmíru spokojená. Nejenom proto, že schová nejeden nedostatek. 😉 Užívám si, jak se do něj můžu celá zachumlat.

Proč mají foodies rádi podzim

Na podzim musím být pořád zavřená doma… a nebo taky ne

Hygge, dánskou domácí útulnost, která zpříjemní i tmavé (pod)zimní dny, určitě znáte. Finové mají taky svoji filozofii: sisu. A v rámci ní mimo jiné tvrdí, že ven se dá jít za každého počasí, podzimní plískanice nevyjímaje.

Vybavená nepromokavými holinkami a pláštěnkou může i moje malá dcera hopsat v kalužích, aniž bych u toho trnula hrůzou, že promokne a nastydne se – a já zrovna tak.

Za sluníčka i v dešti pokračujeme v letním vycházkovém režimu a věřte mi, že pohyb na čerstvém vzduchu náladě svědčí víc než smutné koukání z okna.

Proč mají foodies rádi podzim

Na podzim i jídlo chutná jinak

Na talíři saláty pomalu vyměním za pořádná, hutná jídla – Angličané jim říkají „comfort food“, což mi přijde jako hodně trefné, a zároveň těžko přeložitelné pojmenování – zasytí a ukonejší, takže žádný upršený splín nemá šanci. Na svůj jídelníček pomalu zařazuju hutné polévky, burgundské hovězí nebo pěkně nadýchané kynuté koláče! Protože s plným žaludkem je všechno ještě o řád barevnější.

Proč mají foodies rádi podzim

A nakonec, některé činnosti jsou pro podzim stvořené

Třeba zamávat s tou hromadou nepřečtených knížek, co se nám vrší u postele, protože kdy jindy si můžu beztrestně číst třeba celý víkend – v létě mě to táhne ven, k vodě, ale na podzim mi nedělá problém zpomalit a užívat si sama sebe.

Proč mají foodies rádi podzim

Co mám ještě dál na seznamu? Třeba dlabání dýně (jasně, Halloween je americký svátek, ale plápolající svíčka v dýni snad každého obměkčí), sázení vřesu do truhlíků a obdivování aster a chryzantém v květinářstvích, sbírání kaštanů (a vyrábění zvířátek, ať žije dětství!) nebo vaření sirupu na svařák (to je mimochodem neuvěřitelně výborná věc, jak pro mě, tak i jako dárek pro kohokoli, kdo se narodil na podzim).

Proč mají foodies rádi podzim

NEJLEPŠÍ HOTELY V DESTINACI Westport

Westport je město ve státě Grays Harbor County ve státě Washington , Spojené státy americké . Město se stalo velmi atraktivní turistickou destinací pro nabízení krásné krajiny, pláže, zábavních center, muzeí a zejména mimořádné gastronomie .

Bude nevyhnutelné strávit relaxační večery v Westport Light State Park , kde můžete chodit, ryby, surfovat nebo prozkoumat Westport Maják ; Westport Pláže jsou dalším povinným místem pro ty, kteří mají rádi vlny a slunce. V této metropoli si zamilujete tradiční prohlídku památek!

Ale je toho víc! Kulturní fanoušci mají vyhrazený prostor v tomto krásném městě: Westport Maritime Museum je prostor, kde se dozvíte o bohaté historii Washingtonské oblasti South Beach .

Westport Aquarium je prostor, kde si můžete vychutnat ohromující zvířata, jako jsou malé krevety, „ Bob „, obří chobotnice Pacifiku , mimo jiné.

Jsme si jistí, že na to nikdy nezapomeneš!

Mluvit o gastronomii ve Westportu je nalezení a vychutnávání typických Washingtonských jídel, jako je losos na cedrových prken, Fish & Chips a mandle Roca. Ty jsi labužník ? Takže, tohle město se ti bude líbit.

Pro všechny výše uvedené, představujeme naše doporučení v top 10 míst, které musíte vidět ve Westportu ve Washingtonu .

Viz maják Grays Harbor

Doporučujeme navštívit Grays Harbor Lighthouse , stavba se nachází v Point Chehalis .

Budete rádi obdivovat tento 107 stop zázrak, být nejvyšší maják ve Washingtonu a třetí nejvyšší na západním pobřeží. Místo představuje vstup do přístavu Grays Harbor .

Maják dosáhl svého zařazení do Národního rejstříku historických míst v roce 1977 . Toto místo je jedním z našich oblíbených a jistě se stane vaším.

Historie námořního muzea Westport

Návštěva Westport Maritime Museum nemůže nechat ujít návštěvu Westportu .

Tato historická budova byla postavena v roce 1939 , aby sloužila jako stanice záchranných člunů pobřežní stráže , Grays Harbor .

Zde se seznámíte s bohatou historií Washingtonské oblasti South Beach , která je kulturním centrem regionu a domovem Westport Seafood Festival a řemesel Show. Je to kulturní a okouzlující místo.. Ty se zapsáváš?

Příjemný den ve Westport Light State Park

Milovníci exkurze musí objevit Westport Light State Park .

Existuje mnoho aktivit, které můžete udělat v této přírodní oblasti, od chůze po 1,3 míle zpevněné silnici do mola Westhaven , rybaření, surfování nebo objevování majáku Westport.

Kromě toho budete mít možnost splnit svůj sen o jízdě na koni na pláži. Souhlasíte s tím, že prohlídka je nehospodárná a že návštěva je opravdu zajímavá. Musíš přijít ano nebo ano..

Koupat se na Westport Beaches

Pláže Westportu jsou nádherné a kombinují rekreaci se zábavou. Oblast má míle krásných veřejných přístupových pláží pro vás těšit v mnoha ohledech. Hrajte v písku s dětmi, plavat ve vodě a nasákněte atmosféru, jak budete sledovat a slyšet vlny zasáhly proti břehu. Nepřestávej ukazovat na tohle místo! , protože si návštěvu užijete a znovu se ocitnete s přírodou.

Procházka podél Paseo Marítimo

Pokud se procházíte po městě, musíte udělat speciální zastávku na Paseo Marítimo . Rybáři a turisté často navštěvují tuto atrakci.

Na tomto místě můžete vidět lodě vstupující a opouštějící Westport Marina . Navíc odtud získáte bezkonkurenční panoramatický výhled na přístav Grays .

Nepochybně dědictví, které si zaslouží být známý a oceňován všemi. Stojí za to navštívit.

Odpočiňte si v povodí Barco

Ti, kteří mají rádi rybaření, mají schůzku v pánvi Barco , ráj pro lov lososů na podzim. Zjistíte, že je vzrušující, protože je můžete vidět plavat, zatímco čekají, až kousnou návnadu nebo návnadu. Uvnitř a kolem oblasti povodí lodi jsou různé ryby. Ideální pro milovníky zdravé rekreace!

Procházka po dunách

Dunas Trail je nezbytným místem pro turisty, kteří mají rádi pěší turistiku. Jedná se o 2,2 km pěší a cyklostezku, která vede k majáku.

Nezapomeňte si vzít tuto prohlídku pěšky nebo na kole. Jako další informace vám můžeme říci, že toto místo je součástí History Trail v Westport Maritime Museum ..

Nikdy předtím nebylo snazší být šťastný v srdci přírodního světa!

Žít nejlepší námořní zážitek v akváriu Westport

Milovníci námořnictva mají schůzku ve Westport Aquarium .

Zde můžete vidět ohromující zvířata, jako jsou malé krevety, „ Bob „, obří chobotnice Pacifiku,“ Sabrina „, jeden ze dvou vlčích úhořů, některé domácí kachny, Dungeness craband četné malé žraloky.

Vzhledem k tomu, že místo obdrží většinu svých ryb od místních rybářů, budete mít možnost podívat se na místní rybářský průmysl. Nezapomeňte udělat spoustu fotek!

Přírodní turistika v Twin Harbors State Park

Existuje mnoho důvodů, proč najdete navštívit Twin Harbors State Park .

Zamilujete si plážové stezky parku, které vzlétají přes pobřežní borovicové tunely a brzy se přeměňují na písečné duny a dunové trávy.

Pláž je ideální pro dlouhé procházky se svým partnerem nebo přáteli, můžete dokonce létat draka a hrát si na písku s dětmi. Vezměte si suvenýr vaší návštěvy tohoto senzačního města!

Objevte gastronomii Westport, Washington

Westport má velmi pozoruhodnou gastronomickou odrůdu. Jeho kulinářské zařízení nabízejí typické pokrmy z Washingtonu , které se podařilo stát se populární mezi místními obyvateli a turisty. Vyzkoušejte tradiční požitky tohoto magického města.

Nezapomeňte si vychutnat lososa na cedrových prken , tento grilovaný pokrm z mořských plodů je jedním z nejoblíbenějších v celém státě. Vyrábí se ze sladké medové glazury a balsamico. Vynikající!

Měli byste také zkusit Fish & Chips , to je některé proužky obalované a smažené ryby, spolu s hranolky a sloužil do košíku. Další dobrou volbou je Roca mandle , tvrdý karamel, který je pokryt čokoládou a mletými mandlemi. Vaše foodie strana bude ve Westportu spokojen, takže neváhejte a vychutnejte si všechny jeho pokrmy!

Jídlo, které vás zahřeje a nepřiberete ani deko navíc!

Články odjinud

Bára Basiková je na seznamce! Nemám se za co …

S lockdownem vyměnila pěveckou profesi za pečovatelskou, stará se o děti v dětském domově. A ráda …

Sex expertka Veronika: Dosáhnout orgasmu je podle …

Ženská sexualita je velmi zajímavé téma, velmi bohaté, záludné a v podstatě stále ještě ne zcela …

Salát se zapečenou čekankou

Toastový chléb rozmixujte ve food processoru na drobky, ořechy a sušené ovoce nasekejte nadrobno, …

Nejprve si připravte marinádu. V hrnci prošlehejte med společně se sójovou omáčkou a zbylými …

Přírodní barvení vajíček cibulí, červenou řepou i …

Velikonoce se pomalu blíží a s nimi i tradiční barvení velikonočních vajíček. Víte ale, že nemusíte …

Seznamte se s roztomilými pravnoučaty královny …

Královna Alžběta se svým manželem princem Philipem jsou nejen nejdéle vládnoucími panovníky na …

Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez …

Není to klišé, že těhotenství je jiný stav. Zpočátku to může vypadat jako chřipka, „zkažený” …

Horoskop na duben: Jak se nám bude dařit, vrátí …

Přinese nám duben novou naději? Vrátí se náš život alespoň trošku do normálu? Jak budeme vše …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector