Podzimní plody jako lék

Zahradní stavby, Zahradní technika, Pěstování zeleniny, Pěstování ovoce, Bylinky, Okrasná zahrada, Trávník, Zahradní nábytek, Choroby, škůdci, plevele, Rady do zahrady, Voda v zahradě, Chemie a hnojiva, Pokojové rostliny

Sněhobílé květy hlohu plné včel, nabízejí na jaře okouzlující podívanou. Jejich vůně sice nijak okouzlující není, zato plody jsou opět krásné a dokonce léčivé. Zahradník Stanislav Flek vám připomene i další nádherné dary podzimu, jako je okrasná jabloň, jeřáb nebo mišpule.

Podzimní plody jako lék

Podzimními barvami hýří každým rokem především listy stromů, ale neměli byste opomíjet ani plody. Často zůstávají na stromech i dlouho poté, co listy opadají a radost z nich mají i opeřenci, kterým velmi chutnají.

Červenými nebo žlutými plody dokáže potěšit okrasná jabloň. Jablíčka jsou především dekorativní, ale mají i příjemnou chuť. Takové jablíčkové jednohubky.

Podzimní plody jako lék Podzimní plody 4 (Zdroj: Prima FTV)

Hlohy se dají využít jako neprostupné živé ploty a jejich plody pak těší ptactvo dlouho do zimy.

Podzimní plody jako lék Podzimní plody 2 (Zdroj: Prima FTV)

Jeřáby jsou oblíbené stromy do parků i městské zástavby. Jejich plody, jeřabiny, pozná každé malé dítě. Ale znáte i jeřáb muk?

Podzimní plody jako lék Podzimní plody 5 (Zdroj: Prima FTV)

Plody mišpule mají netradiční, až exotický vzhled.

Podzimní plody jako lék Podzimní plody 1 (Zdroj: Prima FTV)

Podzimní plody jako lék

Kompletní sada pro předpěstování

Zažijte na vlastní kůži ten krásný pocit, když si semínka muškátů zasadíte, zaléváte je a ony pak rozkvetou krásnými růžovými, bílými nebo červenými barvami. Když kvetou jako blázen. Takový pocit je k nezaplacení.

Podzimní čaj je nejlepší lék na blues

Jak je podzimní čaj odlišný od léta, zima?nebo na jaře? Podívejte se z okna. Odpověď se naznačuje sama. Chladné počasí způsobuje smutek a vzpomínky na teplé, slunné léto. V podzimní sezóně začíná nachlazení a blues. Nejlepším lékem pro tyto onemocnění je dobrý horký čaj s bylinkami, sušenými bobulemi a medem.

Pokud se podíváte na to, jak vypadá podzimní čaj v šálku (fotka je před vámi), pak se vaše srdce okamžitě stává zábavnější. Zachází se nejen s jeho teplou jantarovou barvou, ale také s lahodnou vůní. A pragmatičtí, zbaveni představivosti a nepřikládají důležitost vzhledu, pít podzimní bylinné čaje kvůli jejich léčebným vlastnostem. A mají pravdu.

Správně vařený podzimní čaj je nejen krásný a voňavý, ale velmi užitečný.

Tento článek bude diskutovat o tom, jak vařit podzimní čaje. Recepty obsahují černý čaj a různé bylinné doplňky.

Podzimní plody jako lék

Tipy pro vaření

Pivovarský čaj je nejlepší v termosku nebospeciální varná konvice s pístem. Říká se francouzskému tisku. V této čajové lince čajové lístky a další přísady jsou drženy filtrem připojeným k pístu.

Před uvedením bylin je třeba termoska i francouzský lis nasáknout do vařící vody, aby se zahřála. Pak přidejte přísady, nalijte vroucí vodu a nechte na 20 minut trvat.

V termosku a dobrém francouzském tisku se během této doby nebude ochlazovat, ale získá se bezkonkurenční vůně a krásná barva.

Tráva se nalije do vroucí vody a okamžitě těsně uzavírá.

Do každé šálky se přidá med nebo cukr podle osobního vkusu.

Zázvor

Čaj černý čaj ve výši 1 lžičkyvaření sklenicí vroucí vody. 30 gramů zázvorového roštu. Opláchněte citron s vroucí vodou, abyste z něj odlupovali. Po tomto postupu okamžitě začne vyzařovat silné aroma.

Lemon rozřezaný do kruhů – jeden nebo dva hrnec na sklo.

Lemon, zázvor, čaj a pár listů máty (jeden pár na šálek) by měly být složeny v termosku, nalijte cukr (polévková lžíce na sklo), nalijte vroucí vodu a nechte 20 minut.

Tento lahodný podzimní čaj se může opilý v neomezených množstvích po celý den. Pak vařte čerstvé.

Podzimní plody jako lék

Jahoda

Tento čaj vyžaduje sušené jahody,Květinové květiny, listy máty a černý čaj. Pro každou sklenici nápoje se odebírá jedna čajová lžička, chrpa, mátou a jahody.

Všechny přísady jsou položeny v připraveném francouzském tisku, nalije se do vroucí vody. Infuze se provádí na teplém místě. Za 20 minut přecházejí všechny užitečné látky ze suchých rostlin do vody a vytvářejí jedinečnou kytici vůní.

Podzimní čaj by měl být opilý horký, přidáním jedné nebo dvou polévkových lžiček medu do šálku.

Shipovik

Vitamín C obsažený v divoké růži je snadnýjde do čajového roztoku. Není zničen ani varu. Aby mohly bobule dávat všechny užitečné látky do našeho léčebného čaje, je třeba je vařit několik minut ve vodní lázni.

Dva lžíce z růžových kyčlí vylejemesklenici vroucí vody a držte na vodní lázni po dobu asi 15 minut. Pak vylijte do francouzského tisku, přidejte 1 čajovou lžičku čajových lístků a nechte 5 minut. Čaj je připraven. Sladké šípkové lodi jej mohou vypít s velmi malým množstvím medu nebo cukru.

Září a říjen – čas, kdy divoká růže dozrává. Pro podzimní čaj není třeba sušit. Čerstvé bobule jsou mnohem zdravější a vařily mnohem rychleji – 5 minut a čaj je připraven.

Podzimní plody jako lék

Řešetlák mořský

Na podzim se ještě zvedne ještě bobule – rakytník. Není třeba mluvit o výhodách. Každý ví, že rakytník je skutečný sklad vitaminů a stopových prvků.

Vaříme obyčejný černý čaj. Čerstvý řešetlák přikládal velkou šálku a rmut s lžící a přidal do bobulí lžíci cukru. Běžné pyré přidejte do francouzského lisu a na něj nalijte vroucí vodu. Po několika minutách se nalije do šálků a přidává se požadované množství předvařeného černého čaje a medu.

Tento podzimní čaj bude dobrou prevencí nachlazení, stejně jako pomoci rychle se zotavit, pokud se virus již usadil v těle.

Kalinovy

Červené klastry viburnum přitahují pozornostnejen ptáci. Znalec léčivých rostlin tvrdí, že viburnum léčí onemocnění dýchacích orgánů, tedy nachlazení, lepší než všechny podzimní bobule.

Chuť bobulí plodů málo lidí. Jsou hořké, kromě toho mají silný zápach. Po mrázové hořkosti se změkčuje. Chcete-li zlepšit jejich chuť, není nutné čekat na zimu. Stačí, abyste zmrazili bobule v chladničce a rozmrazili.

Podzimní plody jako lék

Podzimní čaj s vitamínem by měl být podán dětem adospělí, kteří se zabývají duševní činností, stejně jako ti, kteří tráví spoustu času za volantem auta. Kalina zlepšuje paměť a podporuje soustředění.

Co děti potřebují nejvíce na podzim? Nebojte se, když všichni spolužáci kousají a kašlí a také pečlivě naučíte lekce. Kalina je nepřekonatelnou asistentkou všech matek, kteří mají v péči své děti.

Problémem je to, že přesvědčit dítě, aby pije čaj z čaje, je velkým problémem. Můžete zvýšit specifickou chuť tím, že do nápoje přidáte mátové listy.

Vaříme čaj v barvě přímo v šálku. Kousky deseti bobulí potřebují hněte s cukrem, nalijte vroucí vodu, položte dva listy mátou, počkejte 3 minuty a napněte. Přidejte obvyklé čajové lístky, vařící vodu a med. Musí to být trochu víc než obyčejný čaj.

Pěkný čaj a dobrá nálada!

Podzimní plody jako lék

Tmavé plody černého jeřábu nebo také lidově černé jeřabiny sklízíme na podzim. Na sběr nemusíme spěchat, neboť černým malvičkám neublíží ani první slabé mrazíky, spíše naopak, chuť plodů je po nich ještě výraznější.

Již domorodí indiáni v Severní Americe znali velmi dobře léčebné účinky trpkých až trošku svíravých plodů temnoplodce. Trpkost plodů můžeme zmírnit povařením jeřabin v cukrovém roztoku, který si připravíme z 1 litru vody a 1,25 kg cukru.

Tento roztok ještě dochutíme badyánem, hřebíčkem a skořicí a přidanou skleničkou rumu. Černé jeřabiny se dají rovněž sušit anebo zmrazit.

Budeme-li pravidelně konzumovat plody černých jeřabin, získáme pro své tělo mnoho účinných antioxidantů a rovněž vitamínů B, E a pektinu.

Plody arónie obsahují ve větší míře rutin, který je prostředkem ke zpevnění cév, rovněž dokáže upravovat hladinu cholesterolu a snižuje vysoký krevní tlak.

Díky vysokému obsahu jódu jsou tyto plody nápomocné i při léčbě nedostatečné činnosti štítné žlázy, harmonizují její činnost, rovněž dokážou zklidnit rozbouřený žaludek a také žlučník.

Bez černý (Sambucus nigra)

K naší velké škodě si dnes zdaleka tak nevážíme bezu černého, jak kdysi naši předkové.

Budete mít zájem:  Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!

Možná si vzpomeneme na oblíbené rčení našich babiček „ Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!“ Mnohým z nás je možná aroma černého bezu nepříjemné, ale to nic nemění na jeho léčivých schopnostech.

Dnešní nevěsty by rozhodně nestály o sazenici bezu, jako o svatební dar, tak jak to kdysi bývalo za starých časů, ale možná až si přečtete o léčebných účincích černého bezu více, vrátíte se alespoň k tomu, že i vy začnete uctívat bezinku jako posvátný keř, stejně tak, jak ji uctívali staří Slované. Nejen plody bezinky, ale i její květy mají mnoho způsobů využití, ale o květech až někdy příště, dnes se zaměříme na využití černých lesklých plodů, které na keřích dozrávají postupně od srpna až do poloviny listopadu.

Při sběru bezinek se vyvarujte ochutnávání jejich syrových plodů, plody konzumujte až po tepelné úpravě. Tepelnou úpravou se v nich zcela odbourává glykosid sambunigrin, po kterém je lidem zle, ptactvu však nevadí. Před úpravou odstraňujte plody od stopek a stopky vyhazujte, negativně by ovlivnily chuť bezinek.

Plody zpracujte ihned po sběru, nedají se uchovávat v čerstvém stavu ani v lednici, začnou plesnivět. Z plodů můžete uvařit marmeládu, vařenou šťávu, víno anebo je využít do ovocných zákusků místo borůvek, nebo na povidla. Díky svým léčebným účinkům vám pomohou při migréně, nebo nachlazení.

Mají vysoký obsah vitamínů A, B, C a obsahují karoteny, cholin, organické kyseliny a cukry a kyselinu panthotenovou.

  • Podzimní plody jako lék
  • Podzimní plody jako lék
  • Podzimní plody jako lék

Celá galerie 11

Šípky – plody růže šípkové (Rosa canina)

Šípky jsou přirozeným a snadno dostupným přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, C a A, i minerálů, zvláště draslíku a hořčíku. Už naši předkové sbírali šípky, aby z nich připravovali marmelády, víno, pasty anebo z nich alespoň vařili zdravý čaj obsahující vysoké procento vitamínu C.

Pokud si nasbíráme dostatečné množství šípků ještě předtím, než se na nich podepíše první mráz, můžeme si je nasušit na chutný a zdravý čaj, který nám v zimě dodá vitamíny a posílí naši imunitu. Sbírat však můžeme i změklé šípky, ty se ale nehodí k sušení, ale využijeme je na přípravu skvělých marmelád anebo pečeného čaje, například v kombinaci s jablky.

O šípcích se tvrdí, že obsahují desetinásobné množství vitamínu C, než mají citrony.

Šípky sbírejte dobře vyzrálé, ale nepřezrálé! U přezrálých plodů klesá obsah vitamínu C. Ideální dobou na sběr šípků je září až říjen, vždy s ohledem na počasí. Po sběru šípky omyjte a důkladně usušte. K sušení lze využít i sušičku nebo troubu zahřátou ne více než na 60°C a při sušení ji nechat pootevřenou, aby vlhko mohlo unikat.

Text: Zuzana Bohdalová

Nejchutnější podzimní plody jako lék? Tyhle podzimní recepty určitě vyzkoušejte

Podzimní plody jako lék

Podzimní plody, kterých je teď všude spousta. A pokud je nemáte přímo vy na uskladnění, pak je seženete doslova za pár korun. Podzimní plody, které nejen skvěle chutnají, ale také nám mohou prospívat. Projděte si podzimní recepty, které jsme pro vás přichystali a vyzkoušejte.

Dýně, zelí nebo cibule jsou tradiční podzimní plody, kterých je teď dostatek. Využijte toho a udělejte si zásoby na zimu. Určitě se budou hodit.

Podzimní plody: Dýně

Do rodu tykví patří cukety, patizóny a dýně. Velmi zdravá jsou semínka z těchto plodin. Na podzim je možné uchovávat právě dýňová semínka. Skvěle chutnají a navíc mohou fungovat i jako prevence proti prochladnutí. Neuděláte nic špatně, pokud denně sníte hrst dýňových semínek. Minimálně tělu dodáte spoustu cenných látek.

Podzimní recept: Pražená dýňová semínka

Přísady:

Příprava:

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Vodu přivedeme k varu, osolíme a vhodíme do ní důkladně očištěná dýňová semínka. Deset minut je povaříme.

Pak je vyndáme z vody a utěrkou pečlivě osušíme. Semínka smícháme se slunečnicovým olejem a rozložíme na pečicí papír.

V troubě je necháme zhruba 40 minut, přičemž každých deset minut promícháme. Před podáváním je necháme zchladnout.

Podzimní plody: Brambory

Snad nejobvyklejší potravina, kterou má doma každý z nás. Věděli jste ale, že od jara do podzimu není vhodné brambory konzumovat? Tělu to totiž, podle přírodní medicíny, nedělá příliš dobře.

Naopak právě podzim a zima jsou obdobím, kdy brambory organismu prospívají – obsahují hodně škrobu, mají vysoký glykemický index a zvlášť přes zimu tuto kombinaci tělo těžce zvládá. Brambory obsahují vitamín C, který posiluje imunitní systém.

A pokud vás trápí například pálení žáhy, pak si nemůžete vybrat lepší přírodní lék.

Podzimní recept: Medicína proti pálení žáhy

Brambory najemno nastrouháme. Pak je vložíme do plátýnka a důkladně vymačkáme. Šťáva ze syrových brambor umí dokonale zklidnit podrážděnou sliznici jícnu. Užíváme ji vždy při potížích po lžičkách.

Podzimní plody: Brukev zelná

Mezi rozmanité odrůdy brukve patří třeba zelí, kadeřávek, květák, brokolice, kedluben a rovněž kapusta. Ta je skvělým pomocníkem při bolestech kloubů. Tedy především její listy při použití zevně. Avšak ani vnitřní užívání kapusty není k zahození – báječně totiž chutná.

Podzimní recept: Přírodní pomocník na klouby

Odloupneme jeden větší list kapusty. Prohřejeme v hrnci s teplou vodou, rozválíme válečkem a přiložíme na bolavý kloub. Poté omotáme ještě ručníkem nebo plenou a necháme působit přes noc. Léčbu je nutné opakovat denně až do odeznění či zmírnění potíží.

Podzimní plody: Ředkev černá

V lidové medicíně se využívá pro detoxikaci a čistění těla. Obsahuje řadu cenných látek, třeba vitamínu C má mnohonásobně víc než citrón.

Dále obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2 a B6) nechybí ani beta-karoten a vitamín E. Z minerálů je bohatá na železo, síru, měď, vápník, hořčík, draslík i fosfor.

Pokud ji smícháme s medem, máme přírodního pomocníka při kašli.

Podzimní recept: Sirup proti kašli

Ředkev vydlabeme a postavíme do vysoké nádoby. Naplníme ji medem a necháme alespoň tři hodiny uležet. Potom z ředkve odřízneme špičku, aby sirup mohl vytéct do nádoby. Užíváme dvakrát denně 2–3 lžíce.

Podzimní plody: Cibule

Dá se z ní připravit tradiční babský recept na kašel. Cibuli nakrájíme na malé nudličky, smícháme s cukrem nebo medem a necháme chvíli stát. Cibule pustí šťávu. Tu pak užíváme pětkrát denně po lžičkách.

Podobně můžete cibuli použít také při začínajícím zánětu ucha: Nejprve ji nakrájíme na drobné kousky, jež pak nasypeme do většího bavlněného kapesníku. Lehce zahřejeme a minimálně na půl hodiny přiložíme na bolavé ucho. Opakujeme několikrát denně až do odeznění potíží.

Pokud vás ale bolí ucho opravdu hodně, pak rozhodně neváhejte s návštěvou lékaře.

Podzimní plody jako lék

Podzimní recept: Cibulové kroužky

Přísady:

  • 3 větší cibule
  • 2 vejce
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 6 lžic piva
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej

Příprava:

Cibule oloupeme a opatrně nakrájíme na širší kroužky. Vložíme na minutu do horké vody a necháme okapat. Na těstíčko prošleháme pivo s vejci, vmícháme mouku se sodou, kukuřičný škrob a ochutíme pepřem i solí. Kroužky obalujeme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme z obou stran do zlatova na rozpáleném oleji.

Podzimní plody: Zelí

Tato typicky zimní zelenina vyniká především v tom, že nám dokáže dodat doporučenou denní dávku vitamínu C. Už naše babičky moc dobře věděly, že když budou denně jíst kysané zelí, nachlazení a nemoci s ním spojené se jim vyhnou obloukem. Můžete je jíst samotné, případně si udělat vynikající halušky nebo zelnou polévku.

Podzimní recept: Domácí kysané zelí

Přísady:

  • 5 kg bílého zelí
  • 100 g soli
  • 10 g kmínu
  • 10 g koprových semínek

Příprava:

Hlávky zelí důkladně očistíme, opláchneme a nakrouháme i s košťály. Poté smícháme se solí, kmínem a koprem. Takto připravené zelí uložíme do větší nádoby nebo soudku a dobře upěchujeme. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala.

Povrch připraveného zelí přikryjeme čistou utěrkou, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem.

Budete mít zájem:  Tropické teploty se nelíbí ani klíšťatům

Nádobu se zelím ponecháme dva dny v teple (maximálně do 20 °C) a teprve poté ji přemístíme do chladné místnosti (cca 8–10 °C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí opakovaně stlačovat, čímž podpoříme fermentaci a únik plynů.

Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije. Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody 20 g soli).

Autor článku: Monika Poledníková

Bylinky a jejich použití | EUSHOPS.cz

Úvod » Bylinky a jejich použití » Léčivé plody podzimu

 

Období malin, jahod a borůvek už je dávno pryč. Ovšem také podzim je k nám dostatečně štědrý a přináší výborné a zdravé plody. Proč neobohatit svůj jídelníček zdravými plody, které tvoří nejen pěknou dekoraci, ale jsou také chutné a plné vitamínů. O které se jedná?

Arónie pro silnější imunitu

Keř agónie přináší plody, které posilují imunitu a pomáhají diabetikům, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.

Arónie v sobě uchovává celou řadu vitamínů, bioflavonoidů, rutinu a mnoho cenných látek, jakými jsou fluór, železo, jód či mangan. Plody agónie podporují vaši vitalitu a zdravý. Můžete z nich připravit chutný sirup nebo marmeládu.

Nejvíce vitamínů však mají plody čerstvé. Zkuste je rozmačkat s medem a zjemnit smetanou nebo bílým jogurtem. Pochutnáte si.

Trnka proti průjmu

Máte problémy s příliš řídkou stolicí a trpíte na průjmy? Vyzkoušejte plody trnky, které obsahují třísloviny, pektiny, vitamín C, cukry a organické kyseliny. Používají se při léčbě průjmových onemocnění. Plody trnky je nejlepší sbírat na podzim v období září a října. Můžete z nich připravit chutná povidla nebo také výborné víno, které připomíná portské.

Jeřabiny proti zánětu močových cest

Podzimní sychravé dny jsou často spojeny s nepříjemným pálením při močení. Pokud chodíte často na malou a ještě vás to řeže a bolí, je nejvyšší čas navštívit lékaře. Jako doplňkovou léčbu nebo prevenci vyzkoušejte jeřabiny.

Ty jsou plné vitamínu C, obsahují cukry, organické kyseliny, karoteny a mnoho dalších důležitých látek. Léčivé účinky jeřabin se využívají při problémech s močovým ústrojím, neboť působí močopudně, snižují hladinu cholesterolu. Z jeřabin můžeme připravit chutné kompoty, jsou navíc velmi zdravé.

Zkuste si rozmačkat hrst jeřabin s medem a jogurtem, je to opravdová lahůdka.

Zázračný rakytník

Velmi významnou podzimní plodinou je rakytník, který obsahuje velké množství vitamínů C, A, E, F, D, K a také rutin. Dále pak železo, hořčík, síru, pektiny, třísloviny a mnoho dalších cenných látek. Konzumujeme sušené i čerstvé plody rakytníku, lze z něho vyrobit také olej. Pomáhá při revmatismu a tlumí bolesti. A především posiluje obranyschopnost organismu.

Vřes proti infekci

Nať vřesu obsahuje mnoho různých složek včetně tříslovin a minerálních látek, které působí v močových cestách. Pomáhá při infekci a dobře odvodňuje při otocích. Nať se seřezává v době květu a suší se ve stínu.

Využijte léčivé plody, které nám podzim nabízí. Podzimní dny nemusí být pouze chladné a šedivé, ale naopak veselé, sladké a barevné. Stejně jako plody podzimu. Také tohle roční období má své kouzlo, co říkáte?

 

Řadit podle:

nejlevnější nejdražší nejlépe hodnocené Podzimní plody jako lék

  • běžná cena 299,00 Kč
  • naše cena 149,00 Kč
  • skladem

Podzimní plody jako lék – Vitalia.cz

Nenechte se ovlivnit deštivým počasím a krátkými dny. Podzim znamená i krásně zbarvené listí, po kterém voní vzduch, příjemné procházky a ještě lepší návraty domů, kde si uvaříte něco sezonního, co vás zahřeje. Zkuste těchto pět surovin, které jsou chutné, barevné a nabité vitamíny.

Řepa

V antické době se řepa používala hlavně jako lék a není divu – vitamíny je totiž přímo nabitá. Při nachlazení oceníte hlavně vitamín C, a pokud byla řepa sklizená na podzim, bude ho mít až dvojnásobné množství.

U řepy totiž platí, že čím déle je v zemi, tím více vitamínů obsahuje. Bohatá je také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu, ale také pěkné nehty a vlasy, které dostanou v chladném počasí zabrat.

Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy. Betanin má také antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a protirakovinné účinky. Pravidelná konzumace červené řepy pomáhá při zánětech dýchacích cest a obecně při respiračních chorobách, jejichž zvýšený výskyt spadá právě do podzimního a zimního období.

Vedle řepy červené můžete narazit také na řepu žlutou, která má jemnější chuť, nebo řepu chioggiu. Po rozkrojení vás čeká krásná podívaná, jelikož má sytě růžovou nebo žlutou barvu s bílými kruhy. Hodit se bude hlavně do salátů, kde vynikne její nevšední vzhled.

Galerie: Červená řepa – recepty pro zdraví

Z dýně nemusíte připravovat jen polévku, hodí se do hlavních jídel, ale jsou z ní i výborné dezerty, koláče, buchty a další sladké dobroty. Vybrat si můžete hned z několik odrůd, které naleznete v každém obchodě. Zatímco špagetová dýně se bude hodit spíš do pyré nebo slaných jídel, muškátovou, máslovou nebo Hokaido dýni můžete použít i do sladkých.

Dýně je bohatá na vitamíny a minerální látky, obsaženy v ní jsou především vápník, hořčík, fosfor, draslík, beta-karoten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích. Je vhodná jako součást jídelníčku při redukční dietě, jelikož má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny.

TIP: Každou dýni loupat nemusíte

„Výhodou je, že pokud není porušená, dlouho vám vydrží. A čím déle ji uchováte, tím výraznější chuť a obsah vitamínů bude mít. Ale zase to nepřežeňte, pak riskujete, že bude vláknitá a bledá. Obecně platí, že je dobré ji zpracovat do dvou až třech měsíců,“ uvádí Vojtěch Havránek z firmy Titbit. Ovšem pokud víte, jak ji skladovat, vydrží vám klidně do jara.

Galerie: Znáte dýně, které frčí v kuchyni i jako dekorace?

Zázvor

Patří mezi vyšlechtěné rostliny, proto se ve volné přírodě nenachází. Nejvíce se pěstuje v teplejších zemích Asie, ale pravlastí zázvoru je Indie, odkud se nejvíce vyváží.

Kořen zázvoru může být zbarven žlutě, okrově (loupaný), hnědě až černě (neloupaný). Můžete se také setkat s nakládaným růžovým zázvorem, ten se podává např. k sushi.

Obvykle ho ale v tomto období strouháme do hrnku a zaléváme horkou vodou, případně z něj chystáme zázvorový sirup.

Ještě aby ne, vždyť je to skoro všelék. Pomáhá při žaludečních potížích, jelikož zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje prostředí žaludku.

Zevně používáme zázvor na obklady při ztuhnutí a strnutí šíje, při migrénách a v těhotenství. Nastartuje cévní systém a je vhodný pro snížení cholesterolu.

Použít jej můžete v receptech indické či asijské kuchyně nebo do různých moučníků. Je také obsažen v perníkovém koření.

TIP: Zázvorové recepty plné síly

Topinambur

Židovské brambory, jeruzalémské artyčoky nebo topinambur. To vše jsou různé názvy pro tento druh slunečnice, jejíž jedlou částí jsou hlízy, které jsou křehké a jejich slupka je zbarvená od bílé přes žlutou až do červena.

Vypadá trochu jako zázvor, chutná po oříšcích, botanicky se jedná o slunečnici a může výborně nahradit přílohové brambory.

V kuchyni se z něj dá vykouzlit krémová polévka, je skvělý zapečený se sýrem, ale třeba i křupavě syrový jako součást studených salátů nebo nakrájený na plátky a pokapaný olivovým olejem.

Čtěte také: Topinambur – sladší a jemnější než brambory

V hlízách dále najdeme vitamíny skupiny B, A, C, draslík, hořčík, železo a některé aminokyseliny. Díky obsažené vláknině zlepšuje činnost trávicí soustavy a podporuje látkovou výměnu.

Jeho konzumace také působí pozitivně na snižování hladiny cholesterolu v krvi a má detoxikační a antistresové účinky.

Oproti bramborům obsahují topinambury méně škrobu a sacharid inulin, díky němuž je mohou konzumovat i diabetici.

Galerie: Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Budete mít zájem:  Tipy, jak dětem podepisovat věci

Kaštany

Kaštany se konzumují hlavně po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejznámější úpravou kaštanů je pečení, k sehnání je ale i kaštanová mouka, vločky, krém, pyré, kandované kaštany nebo i kaštanové pivo.

V Americe je oblíbená kaštanová nádivka do krocana na Den díkůvzdání.

Kaštany jako plody bývají k dostání v supermarketech, prodávají se na farmářských trzích, speciální produkty z kaštanů spíše ve speciálních prodejnách a zdravých výživách.

Plody kaštanu se dají také zmrazit na pozdější využití a doplnění vitamínu B a dalších látek, které pomáhají předcházet ztrátě paměti. Kaštany také působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Jsou bohaté zejména na vitamíny A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici. „Kaštany jsou jedním z nejlepších zdrojů sacharidů (37,4 %), který je srovnatelný jen s obilninami a obilím.

Jejich největší podíl tvoří škrob (85 %) a sacharóza (15 %),“ uvádí ve své Encyklopedii léčivých potravin George D. Pamplona-Roger.

Čtěte také: Kaštan je na revma a bolavé klouby

Spektrum Zdraví

Podzimní plody, kterých je teď všude spousta. A pokud je nemáte přímo vy na uskladnění, pak je seženete doslova za pár korun. Podzimní plody, které nejen skvěle chutnají, ale také nám mohou prospívat. Projděte si podzimní recepty, které jsme pro vás přichystali a vyzkoušejte.

Недавняя публикация Страницы

Astrologie má své milovníky i své odpůrce. Dle této nauky vedle slunečních znamení ovlivňují náš život také jednotlivé planety. Jednou z důležitých planet je také vesmírný doproděj – Jupiter. Kam všude dosáhne?

Jednou z planet, které na nás mají dle astrologického náhledu vliv je také planeta Jupiter. Co všechno symbolizuje?

Ucpaný odpad dokáže potrápit nejednoho uživatele domu nebo bytu. Na jeho nepropustnosti se může podílet mnoho faktorů. Primárně jsou to vlasy, zvířecí chlupy nebo olejové struktury. Abyste nemuseli hned volat instalatéra, můžete se inspirovat několika tipy pro uvolnění odpadníc…

První jarní víkend je konečně tady! A s ním snad i vidina lepších zítřků. Jak to vidí hvězdy a co nám připravila jarní horoskop? Podívejte se, jak se vám bude dařit a jestli vás třeba potká i nějaká ta romantická jarní láska.

První jarní víkend je konečně tady! A s ním snad i vidina lepších zítřků. Jak to vidí hvězdy a co nám připravila jarní horoskop? Podívejte se, jak se vám bude dařit a jestli vás třeba potká i nějaká ta romantická jarní láska.

Lunární kalendář Lunárium

Нравится: 6,9 тыс.

Lunárium je váš průvodce pro duši, tělo i domov v souladu s Měsícem???? . Každý den pro vás píšeme…

Нравится: 40 тыс.

Pravda je jen jedna a tu má každý svou. Hledající může u nás najít pravdu o duchovnu, věcmi mezi…

Подробнее

Нравится: 6,4 тыс.

Detoxikační metoda v souladu s principy celostního přístupu k člověku i životu

Нравится: 52 тыс.

Nový portál zajímající se o alternativní formu medicíny, která u nás v České republice není…

Нравится: 14 тыс.

Prima Living – bydlení je radost. Nový web o všem, co souvisí s bydlením, zahradou a hobby. http://…

Нравится: 33 тыс.

Vše, co nám dobije energii, kterou potřebujeme pro život. Tipy a nápady z oblasti alternativní…

Нравится: 5,3 тыс.

Společnost Phyto CZ,s.r.o. byla založena v roce 2000, obchodně výrobní společnost zabývající se…

Нравится: 6 тыс.

Zdravě.cz – portál pro váš zdravější život.

Нравится: 1,7 тыс.

Zdraví pro děti, děti pro radost

Podzimní bylinky: Vyrazte do přírody a zásobte se vitamíny! Které nasbírat?

Natrhejte si šípek. Pokud si myslíte, že s příchodem podzimu příroda uléhá ke spánku, pak rozhodně nemáte pravdu! I na přelomu září a října můžete na zahradě natrhat krásnou podzimní kytici a u cesty nasbírat mocné bylinky a další léčivé plodiny. Které nepřehlédnout? Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Na tyto trnité keře narazíte podél lesů nebo v hájích. Minete je jen těžko – díky zářivě červeným podélným plodům, které dozrávají právě v září a říjnu, o sobě dávají vědět už z dálky. Šípky jsou skvělým pomocníkem při kašli a nachlazení, jelikož jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Navíc mají močopudné vlastnosti, používají se tedy i k léčbě zánětů močového traktu a ledvin. Chuťově velmi dobrý a sladký šípkový čaj můžete připravit dvěma způsoby. Buď čerstvé šípky asi patnáct minut povaříte, přitom použít je můžete tři až čtyřikrát. Druhou možností je plody nasušit a před vařením nadrtit, aby se skutečně uvolnily všechny vitamíny. V takovém případě je ale potřeba výsledný odvar přecedit přes jemné sítko nebo ideálně přes plátýnko. Drobné chloupky, které obalují semínka, totiž můžou nepříjemně škrábat v krku.

Rakytník řešetlákový

Další z mnoha podzimních keřů, které na svých větvích nesou kilogramy vitamínů, je rakytník.

Je bezednou zásobárnou vitamínu C, kterého údajně obsahuje až 10krát více než exotický pomeranč! Ve volné přírodě ho zřejmě budete hledat jen těžko, pokud ale vašim známým roste na zahradě a záplavu oranžových kuliček nestíhají sklízet, popadněte košík a vyrazte! Nezapomeňte při tom na pracovní rukavice – na rozdíl od šípku jsou trny rakytníku dlouhé, pevné a bodají jako jehly! Pokud se jimi ale probojujete, dostane se vám univerzálního léku na posílení imunity. Obsahuje mimo jiné i karotenoidy, vitamin E a omega 3, 6, 7 a 9 nenasycené mastné kyseliny. Pomáhá tak snižovat vysoký cholesterol i krevní tlak, regeneruje pokožku a napomáhá ke správné funkci cévní soustavy. A co s natrhanými plody? Kromě rakytníkového oleje a sirupu můžete jednoduše uvařit čaj nebo je dokonce jíst syrové. Jediná kulička rakytníku se pak prý postará o denní příjem zmiňovaného vitamínu C!

Rakytník má obrovské množství vitamínu C.

Libeček lékařský

I tuhle podzimní rostlinu také volně v přírodě nenajdete, zavlečena sem byla totiž ze Středomoří.

Bylina má neuvěřitelně širokou paletu pozitivních účinků – blahodárně působí na nervovou soustavu, upravuje menstruační cyklus, čistí krev a detoxikuje, eliminuje stařecké skvrny nebo například mírní revma.

Jeho listy pak můžete použít de facto kdekoli byste vařili s celerovou natí. Skvěle chutná například v polévkách, a to jak čerstvý, tak sušený!

Libeček se skvěle hodí třeba i do polévky.

Jitrocel kopinatý

Nenápadné lístky jitrocele v sobě skrývají mnoho vitamínů, které nám přijdou vhod zejména v době chřipkových epidemií. Působí totiž blahodárně na de facto celou dýchací soustavu, odhleňují, pomáhají od kašle a mají protizánětlivé účinky. A kde že tahle kouzelná bylina roste? Například na lučních cestách nebo na okraji polí, najít ji skutečně není těžké.

Pokud se vám tedy podaří natrhat alespoň čtyři hrsti, můžete si během pár minut vyrobit například sladký jitrocelový sirup proti nachlazení! Pokrájené lístky zalijete decilitrem vody, přivedete k varu, přidáte 250 gramů medu a na mírném ohni mícháte, dokud tekutina nezhoustne.

Pak už jen stačí zbytky jitrocele přecedit a zázračný lék slít do lahve, kterou uchováte v lednici.

Kopřiva dvoudomá

Skutečně je to tak! Přestože se téhle bylině většinou vyhýbáme obloukem, má neuvěřitelné léčivé účinky! Stačí jen navléct rukavice, nastříhat ji jako květinu a následně zavěsit na vzdušné místo a nechat usušit. Pak už jen zbývá (již nežahavé) lístky otrhat a uschovat ve sklenici, připravené pro výrobu čaje.

Ten sice není nijak zvlášť lahodný, pokud ho ale smícháte s chuťově lepšími bylinkami jako máta nebo meduňka, hořké kopřivy si v něm ani nevšimnete. Ta je přitom skvělá k celkovému pročištění těla, pomáhá s problematickou pletí, nemocemi jater a žlučníku a tlumí bolesti hlavy.

Jen pozor – kopřivové odvary se doporučuje pít maximálně dva týdny v kuse, poté je dobré tuhle silnou bylinu na nějaký čas vysadit.

Možností, jak užívat kopřivu, máte opravdu mnoho, záleží jen na tom, čemu dáte přednost

(AZ) 

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: bylinky , podzim , vitamíny , rakytník , šípek , libeček , jitrocel , léčivé byliny , čaj , nachlazení , bylinky proti nachlazení

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector