Novinka v Brně – Bystrcké farmářské trhy

Přijeďte si užít pobyt v hotelu Resort Santon v příjemném prostředí s přátelskou atmosférou na břehu Brněnské přehrady. Okouzlí Vás také nádherná příroda, která je pro Jižní Moravu typická.

  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy
  • Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy

Najdete u nás všestranné zázemí pro konference, rodinné oslavy nebo
posezení s přáteli spojené s gastronomickými zážitky, večerními rauty
a grilováním na rozlehlé terase restaurace Panorama s výhledem na
přehradu.

Netradičním ozvláštněním večírku může být také plavba parníkem
včetně kompletního cateringu. Odpočinout si můžete v našem Wellness
centru a zacvičit v menším cvičebním sále.

Na hotelovém víceúčelovém
hřišti si můžete protáhnout tělo při tenisu, volejbalu či pétanque.

Proč hotel Resort Santon?

 

  • atraktivní lokalita u brněnské přehrady
  • pokoje s balkonem
  • restaurace Panorama s terasou
  • klimatizované konferenční prostory
  • víceúčelová hřiště a cvičební sál
  • bezplatné Wi-Fi
  • parkování zdarma
  • 1× denně neomezený vstup do Wellness Centra Santon zdarma

Hotel Resort Santo se nachází na břehu Brněnské přehrady, která je
oblíbeným místem rekreace místních i návštěvníků.

Po obou stranách
je lemována rozlehlými lesy a nabízí tak příležitost nejenom ke koupání
a vodním sportům, ale i k turistice a cykloturistice.

Nemůžete také vynechat ZOO města Brna, která se zaměřuje především na
kopytníky, ale chová i další atraktivní zvířata jako lední medvědy,
tygry a opice.

Za návštěvu určitě stojí Bystrcké farmářské trhy, které pro Vás
hotel pořádá ve spolupráci s městskou částí Brno-Bystrc.

Ubytování

V jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s možností jedné
přistýlky (rozkládací lůžko nebo dětská postýlka),balkonem s výhledem
na přehradu nebo okolní lesy, s vlastním sociálním zařízením, koupelnou
s vanou, TV/SAT, telefonem a připojením na internet přes Wi-Fi.

Stravování

V ceně pobytu snídaně formou bufetu.

Slevy

Dítě do 6 let ZDARMA, na přistýlce v pokoji u 2 plně platících
dospělých osob.

Příplatky

Pobyt se psem 400 Kč/ zvíře a den. Rekreační poplatek, platba na místě.

Doprava

Z dálnice D1, Exit 190, je to 5 km. Hotel se nachází 10 km od centra
města. Do centra Brna se snadno dostanete tramvají ze zastávky vzdálené
pouhých 150 metrů.
Zaparkovat můžete na jednom ze 2 monitorovaných parkovišť zdarma.

Hlíza na brněnských ryncích

Je libo frgále z Řečkovic, krůtičku z Židlochovic, smetanu z Hustopečí nebo višně z Višňové? Není problém. Doba, kdy byl čerstvý a voňavý koláč jen od babičky a česnek z Číny hrozil, že se stane fixní připomínkou naší akceptace čehokoliv, je tatam.

Máš ji rád autentickou, špinavou a s vůní rosy? Já taky. A míst, kde si dnes v Brně můžeme koupit čerstvou zeleninu, kvalitní maso od farmáře, mléko od opravdové krávy nebo vejce, na nichž seděly alespoň relativně šťastné slepice, přibývá.

Možnosti tu zkrátka jsou. Ať už v podobě intimních, rustikálně zařízených obchůdků, odběru potravinových bedýnek od zemědělce nebo farmářských trhů pod otevřeným nebem.

Právě třetí možnost, nabízející autenticitu, krajovost a jídlo s příběhem, se v poslední době stala fenoménem. Jako správný městský tvor vyznávající post-materiální hodnoty, hostětínský mošt, vzpomínky na babičku a psychedelický šedesátkový zvuk v uších, jsem se proto vydal do chřtánu městské džungle, abych objevil něco, po čem už jsem dlouho toužil.

Směr Tuřany

Při snaze zmapovat brněnské farmářské trhy jsem s pomocí Googlu narazil na zajímavou informaci: „V Komárově budou farmářské trhy každý den!“ hlásí server vitalia.

cz, zveřejňující kalendářní přehled farmářských trhů v celé republice.

Farmářský trh na komárovské tržnici VOVO se má konat každý den od 6 do 18 hodin — jde prý o první farmářský trh v Brně, který se koná s železnou pravidelností a dlouhou otevírací dobou vychází vstříc pracujícím.

S vyrovnaností vlastní pravidelnému návštěvníku enviro-hipsterské kavárny Tři ocásci jsem proto nikam nespěchal a po poledni se rozhodl zabít dvě mouchy jednou ranou.

V zájmu rozšíření svých obzorů jsem si v oné kavárně vypůjčil kolo v rámci „mezi-kavární výpůjčky kol“, zapnul jsem flanelovou košili, posadil se na červenou skládačku a vyrazil přes hlavní nádraží, Myší díru, vietnamské stánky u Vaňkovky, semafory a půlmetrové patníky chodníků v ulicích sousedících s výpadovkou na Bratislavu až ke zmíněným trhům.

Po tlačenici v urputném pátečním provozu jsem dojel k Tescu a dál k Tržnici VOVO. Zamčená vrata a opuštěné stánky ale dávaly tušit, že trh už skončil, nebo tu vůbec nebyl. Inu, napoprvé to nevyšlo.

A přece existují

Těžko říct, jestli farmáře odradil řev automobilů, neochota Brňanů dojíždět do místa natolik míjejícího se představě o „trzích na rynku“, nebo jsem jen k výpadovce přijel ve špatnou dobu. (Později jsem se dozvěděl, že trhy mají pro nedostatek prodejců otevřeno jen dopoledne.

) Důležité je, že nabídka farmářských trhů v Brně je reálná a navíc poměrně široká. První akce s označením „farmářský trh“ se tu konala v roce 2010 a už další rok trhů rychle přibylo. V roce 2012 jich fungovalo dvanáct a v posledních dvou letech se jejich počet pohybuje kolem desítky. V celém Česku se přitom podle serveru vitalia.

Budete mít zájem:  Nejčastější chyby po cvičení – děláte je také?

cz ročně v různých intervalech koná asi 160 takových akcí.

Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhyFarmářský trh na ulici Husitská v Králově Poli. 

V Brně na ně letos narazíme v Králově Poli, Bystrci, Židenicích, Líšni, Medlánkách, Starém Lískovci, Slatině, na Kotlářské nebo na Římském náměstí. Často se konají téměř celoročně, od března do prosince, zpravidla jednou měsíčně, leckdy i častěji.

Konkrétní termíny (většinou soboty) a často i nabízený sortiment najdete na internetových stránkách jednotlivých městských částí. V nabídce dominují převážně lokální, „nestandardizovaná“ zelenina a ovoce, v závěsu potom mléčné výrobky a maso.

Třeba v Židenicích koupíte „mléčné výrobky z mléka od krav pasoucích se na pastvinách v prostředí Českomoravské vrchoviny“ nebo králičí maso z tradičního chovu — dietní a snadno stravitelné.

Maso a uzeniny pocházející z blízkých chovů, které nezatěžují planetu najetými kilometry a krmivy vyrobenými ze sojových bobů rostoucích na holých pláních Amazonie, jsou stále častější součástí farmářských trhů. K dostání bývají ale i čerstvé byliny, pečivo, na Moravě vyrobené těstoviny, domácí hořčice, mošty, burčáky a rybízová vína, výrobky z rakytníku, čerstvé ryby, marmelády a další speciality.

Květiny z Moravy

Při svém druhém farmářském výjezdu, tentokrát na ulici Husitskou v Králově Poli, jsem narazil také na květiny.

Devatenáct z dvaceti v Česku prodaných řezaných kytek importujeme, většinou ze vzdálených exotických zemí jako Zimbabwe, Keňa či Ekvádor. Pan Čada z Želešic si však z této konkurence hlavu nedělá, ač zlikvidovala většinu jeho kolegů pěstitelů.

Jeho stánek, oplývající kromě baldachýnu mečíků ještě domácím česnekem a oharky (pro čtenáře z Čech: okurkami), mě zaujal na první pohled.

Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy

Postarší pěstitel mečíky pěstuje již čtyřicet let, účastní se pravidelných konferencí pěstitelů i soutěží, z nichž si často vozí různá ocenění. A aby ne, krásných mečíků, které tu prodává v ceně od pěti do dvaceti pěti korun, prý pěstuje neuvěřitelných 10 tisíc druhů.

Pan Čada s úsměvem na tváři dělá to, co ho viditelně baví, i když sil už ubývá a podle vlastních slov by potřeboval pomocníky. Rád si o všem popovídá a pro náš časopis se bez okolků nechá vyfotografovat. Za zajištění publicity si při odchodu odnáším i celý pugét květin.

Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy

Paní u protějšího stánku je od pohledu mladší, avšak viditelně zkušená. Prodává tu hlavně místní ovoce — švestky, hrušky, jablka, ale také zeleninu nebo mák. Jak jsem se dozvěděl, vše pochází z Vyškova, kde má rodina velké sady, na nichž pěstují doslova „všechno, na co si vzpomeneme“.

Zdejší každodenní provoz stánku dříve zajišťovala její maminka, která je bohužel po mrtvici, a tak se o něj stará celá rodina.

Práce v zemědělství je podle jejích slov těžká a příliš času „pro sebe“ prý nezbývá, na druhou stranu lidé „díky bohu“ začali jejich dřinu v poslední době konečně oceňovat.

Jak? Zákazníci často vyzdvihují chuťový rozdíl jejich ovoce oproti tomu ze super- a hypermarketů, respektive to, že jablka nejsou máčená v různých roztocích či navoskovaná. Zboží přitom nemusí být nutně dražší než z marketů, jelikož místní zemědělci obejdou spoustu prostředníků.

Paní u stánku konstatuje: „No, když mají ty brambory v akci, stojí třeba 9 korun a u nás je máme za 12, ale zas vidíte, že tady nejsou žádné zmetky.“ Zelenina na farmářských trzích obecně může být i levnější a v zásadě kvalitnější než z obchodních řetězců.

Na mléčné výrobky jsem ale narazil spíše ve vyšších cenových hladinách, od několika desítek korun za 100 gramů kvalitního farmářského sýra.

Proč to vlastně děláme?

Motivace farmářů obejít zbytečné prostředníky a vyhnout se cenovým i dalším tlakům obchodních řetězců je jasná. Řetězce nezřídka mění výkupní ceny ze dne na den, nutí zemědělce k slevovým akcím nebo zpětnému odběru neprodaného — prošlého zboží. Co ale k návštěvě farmářských trhů motivuje nás, spotřebitele?

Podle nedávného průzkumu, kterého se účastnilo 444 registrovaných uživatelů lokálně-nákupního portálu nalok.cz, je hlavní uváděnou motivací (78 % respondentů), světe, div se, snaha podpořit české farmáře.

Jen o dvě procenta méně dotázaných uvádí, že jídlo z farmářských trhů je kvalitnější, zdravější a chutnější; 64 % dotázaných pak chce nakupováním na farmářských trzích podpořit lokální ekonomiky.

Důležitou roli také pro část návštěvníků hraje atmosféra trhů.

Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy

Den po trzích na Husitské jsem si zajel na nedělní farmářské trhy k hotelu Santon u Brněnské přehrady v Brně-Bystrci a položil návštěvníkům podobné otázky. Prostředí přehrady zaplněné nejrůznějšími stánky a atrakcemi místy působí bizarně, farmářské trhy však vypadaly uměřeně. K dostání byly například čerstvé ryby, sýry nebo zmíněné domácí hořčice. A k sladkému burčáku vyhrávala cimbálka.

Budete mít zájem:  Žvýkali už Indiáni. Je to zdravé?

Oslovil jsem na trhu několik partiček nakupujících. Povětšinou bodré Brňany a Brňanky, co mají pod čepicí, a proto chodí sem. Z jejich odpovědí vyplynulo, že vítají trhy už proto, že se staly příjemnou součástí jejich pravidelné nedělní procházky. Řada z nich oceňuje, že tady narazí na čerstvé produkty, které se prý jinde nedají koupit.

Třeba domácí hořčice, české těstoviny nebo výrobky pro děti bez umělých sladidel a barviv. Stává se též, že někteří si sem chodí na svoji oblíbenou lahůdku, například lokální uzeninu, pravidelně. O původu zdejšího masa se však strhla diskuze.

Není náhodou z velkochovu? (Podařilo se mi zjistit, že tak trošku větší chov to je, ale alespoň „z blízka“.)

Vysoký usměvavý domorodec ve středních letech nakonec uvedl další důvod: že z Bystrce je to do Tesca daleko, a proto když započítá cenu jízdenky, vyplatí se mu spíše nakupovat kvalitní zboží zde, když tím navíc podpoří i malé zemědělce.

Na farmářských trzích se také čím dál tím častěji prodávají produkty s označením BIO, a to i přes to, že nad nimi někteří zemědělci ohrnují nos.

Podíl biopotravin nakupovaných přímo od farmářů se loni zvýšil na téměř šest procent z celkového objemu prodaných biopotravin u nás a téměř na 10 % z biopotravin vyrobených v ČR.

Dodejme, že v režimu ekologického zemědělství u nás loni hospodařilo 4060 farmářů na téměř 12 % celkové výměry zemědělské půdy a počet tuzemských výrobců biopotravin se vyšplhal na 500.

Tradice na Zelňáku, vlastně na Moraváku…

Zeleninové trhy se v Brně tradičně konají na Zelném trhu, nesmíme si však myslet, že by v tomto případě šlo o trhy farmářské. Pro městskou část Brno-střed totiž podle tržního řádu platí, že „na farmářských trzích budou prodávány regionální a tuzemské potraviny“. Což v případě Zelného trhu vždy neplatí, nemalá část zboží pochází ze zahraničí.

„Zeleninový rynek“ se nicméně kvůli rekonstrukci náměstí s kašnou Parnas momentálně přesunul na Moravské náměstí a setrvá tam údajně až do půlky května. Z úst prodejců „na Moraváku“ slyším stížnosti, zejména na malý počet parkovacích míst a nutnost nosit bedny se zeleninou daleko.

Obávaný odliv zákazníků však nezaznamenali. „Myslela jsem si, že zde nebude skoro žádný prodej, ale hluboce jsem se mýlila. Lidé se sem naučili chodit, protože čerstvá zelenina je čerstvá zelenina,“ komentuje situaci temperamentní, mírně rozčepýřená prodejkyně.

Chodí sem prý více lidí, kteří bydlí v okolí a na Zelný trh předtím nechodili. Prodejcům zde sice chybí větší zázemí, na druhou stranu si ale prostředí parku vychvalují, třeba pro větší klid.

Mnohým se navíc ze zdejšího prostoru vůbec nechce a kolují mezi nimi zvěsti, že zde trh zůstane i po otevření nového tržiště na Zelném trhu.

Na to se totiž ne všichni těší. Nový plán náměstí prý počítá s napevno instalovanými stánky, které ale podle jednoho letitého prodejce domácích cuket a dýní nebudou dobře dimenzovány pro potřeby trhovců. Na otázku, jak konkrétně budou vypadat, však jen pokrčí rameny.

Zastupitelka městské části Brno-střed Jasna Flamiková ze Strany zelených je o něco informovanější. Na Zelném trhu prý měla vzniknout krytá tržnice se zázemím pro stánkaře, počítající s možností prodávat zde například maso a uschovávat stánky.

Přesná podoba je však zatím mlhavá, stejně jako diskutovaná možnost ponechat část prostoru na Moravském náměstí i v budoucnu farmářům. To vše se podle Flamikové „přetřásá“ a záleží na novém vedení radnice, s jakou politikou vůči trhům přijde.

Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhyBývalý trh na Zelném náměstí, foto: Daniel Baránek, Wikimedia Commons. 

Podle posledních informací radnice Brno-střed vyroste u Zelného trhu v bývalém Domu potravin krytá městská tržnice o rozloze 1500 m2. Na prodej zde budou především regionální produkty, například maso, sýry, víno nebo ryby, přičemž by mělo jít nikoli o konkurenci, ale o doplnění venkovního prodeje.

Opravdu z blízka?

Při své cestě po brněnských farmářských trzích jsem si všiml zajímavé skutečnosti. Ačkoliv by prodejci měli být zároveň i pěstiteli, což prokazují mimo jiné vlastnictvím zemědělské půdy, u některých z nich lze o tom úspěšně pochybovat. Ať již proto, že vypadali příliš exoticky, nebo protože nabízeli příliš pravidelnou a čistou zeleninu.

Dle statného staršího prodejce se prý pravidla příliš nekontrolují, a tak toho někteří zneužívají. Každý den tady také farmář být nemůže, někdy totiž musí pěstovat, dodává. A tak mezi autentické farmářské stánky patří spíše ty, kde toho najdete méně než více.

Třeba jako v případě stařenky ve vyšívaném šátku, prodávající na malém stolku jen jablíčka, petržel a dva druhy fazolek.

Podle ministerstva zemědělství ale kontroly chodí intenzivně a jen v loňském roce zkontrolovaly celkem 1582 stánků na 475 tržnicích. Každý sedmý prodejce přitom v něčem hřešil.

Při kontrolách odhalili například „farmářská“ vajíčka z Polska, „domácí“ víno z Rakouska a časté bylo špatné skladování, chlazení nebo značení. I tak šlo ale většinou spíš o drobnosti.

Budete mít zájem:  Chlapec má nový ušní boltec

Přesto stále platí, že nepoctivce nejlépe poznáme podle rukou. Ty musí být u pravého zemědělce od hlíny a od práce.

Autor studuje na Katedře environmentálních studií FSS MU. Další 7.G reportáže najdete tady. 

Článek vznikl za finanční podpory Statutárního města Brna.

Novinka v Brně - Bystrcké farmářské trhy

Sezona farmářských trhů začíná. Nabídnou čerstvé potraviny a další zboží

Máte domácího mazlíčka? Jan Spěšný

Brněnsko – Oblíbenost farmářských trhů stále roste. Potvrzují to jak lidé, kteří je navštěvují, tak jejich organizátoři. Tento víkend se po zimní přestávce na mnoha místech trhy opět otevřou. Nabídnou lidem jak čerstvé potraviny, tak výrobky drobných řemeslníků.

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie. | Foto: DENÍK/Attila Racek

Spojit nákup s procházkou u brněnské přehrady plánuje v neděli například Marie Husáková z Brna. „Na trzích před hotelem Santon jsem byla poprvé loni. Oblíbila jsem si tam čerstvé pečivo, zeleninu nebo pštrosí maso. Určitě tam vyrazíme s celou rodinou. Pokud bude hezky, svezeme se i na lodi,“ těší se Husáková.

Bystrcké trhy čeká letos novinka. „Ve spolupráci s Mendlovou univerzitou otevřeme takzvaný Bylinkový trh. Lidem tam své především léčivé byliny nabídne zhruba desítka pěstitelů,“ uvedla pořadatelka z hotelu Santon Eva Lavičková.

Ta počítá s vysokým počtem návštěvníků. „Loni na trhy přišlo pokaždé zhruba pět tisíc lidí. Předpokládáme, že letos to bude podobné, nebo číslo ještě poroste,“ uvedla Lavičková.

Lidé mohou tento víkend navštívit i další trhy v Brně. Už v sobotu otevřou své stánky farmáři a řemeslníci v brněnské městské části Medlánky. Lidé tam seženou například léčivé víno z černého rybízu, pečené čaje, nebo maso z pravé domácí zabíjačky.

V pátek nabídnou farmářské výrobky jedny z prvních pravidelných trhů v brněnské Kotlářské ulici. „Fungovali jsme i přes zimu, zájem o kvalitní potraviny je stále velký. Stejně tak jako zájem prodejců, které musíme někdy i odmítat.

Vybíráme si hlavně ty, kteří působí na jižní Moravě. Chceme tak zachovat původní myšlenku trhů, které mají podporovat místní producenty,“ sdělil ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.

Právě komora trhy v Kotlářské ulici už od roku 2009 pořádá.

Na výrobky drobných zemědělců řemeslníků se mohou těšit i lidé v dalších městech. „ Farmářské trhy pořádáme každou souboru až do podzimu na náměstí Míru v Tišnově. Začínáme příští sobotu,“ řekla Eva Zavřelová z tišnovské radnice.

Na kvalitu zboží a poctivost prodejců na trzích dohlíží různé instituce. „Dbáme především na to, aby řemeslníci měli své výrobky správně označené. U každého musí být uvedená cena, aby bylo jasné, že ji prodejce neurčuje, jak se mu zachce.

Lidem také doporučujeme, aby si nechali vždy vystavit na zakoupené zboží doklad. Bez vyžádání totiž prodejci nejsou povinní účtenku vydat.

Obsahovat musí datum prodeje, cenu a především kontakt na výrobce nebo distributora kvůli případné reklamaci,“ sdělila tisková mluvčí České obchodní Inspekce Miloslava Fléglová.

Na potraviny se zaměřují kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Děláme namátkové kontroly na trzích, podobné těm jako v běžných obchodech. Zjišťujeme především, zda farmáři neprodávají zkažené potraviny. V průměru se dá říct, že pochybení farmářů bývá méně časté než u obchodníků v kamenných provozovnách,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

Nahravá se anketa

  • trh,
  • potravina,
  • farmářské trhy,
  • Brno,
  • Jaromír Musil,
  • Státní potravinářská inspekce,
  • Česká obchodní inspekce,
  • Agrární komora České republiky,
  • Jihomoravský kraj,
  • Jižní Morava,
  • rodina,
  • univerzita,
  • Santon

MZDOVÁ ÚČETNÍ, 30 000 Kč ZÁMEČNÍK,STOLAŘ, MONTÉR OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ, 30 000 Kč KONTROLOR KVALITY – 3D OPERÁTOR, 25 000 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci, 16 000 Kč Skladník ve stavebnictví, 20 160 Kč KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, 16 800 Kč Dělníci výkopových prací, 20 160 Kč Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů, 16 800 Kč + PODAT INZERÁT Škoda Fabia servisní knížka, koupeno v CZ Mini nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v B Ford Fiesta první majitel Peugeot 308 nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Roomster servisní knížka, koupeno v D + PRODAT AUTO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *