Nakládaná Červená Řepa Zdraví?

Díky vysokému obsahu vlákniny působí dobře červená řepa na trávení, podporuje produkci trávicích šťáv a podporuje i činnost žlučníku a jater. Je dobrým pomocníkem při hubnutí. Pro svůj obsah kyseliny listové se doporučuje těhotným ženám a při přípravě na těhotenství.

Jak je zdravá cervena řepa?

Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.

Co léčí kvašená červená řepa?

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo.

Proč je zdravá červená řepa?

Řepa je bohatá na vitamin C (posiluje imunitu), vlákninu a nezbytné minerály jako je draslík (zásadní pro zdravé nervy a funkce svalů), mangan (dobrý pro vaše kosti, játra, ledviny a slinivku břišní), vápník, železo.

Jaké má účinky červená řepa?

Zdravotní přínosy červené řepy začínají od léčby anémie, poruchy trávení, zácpy, poruchy ledvin, poruchy žlučníku, rakovinu a srdeční onemocnění. Pomáhá také předcházet makulární degeneraci, zlepšuje krevní oběh, podporuje zdravou pleť a prevence šedého zákalu.

Jak dlouho pít šťávu z červené řepy?

Šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak

  1. V nedávné studii podávali vědci účastníkům 70 ml šťávy z červené řepy bohaté na dusičnany nebo šťávy bez dusičnanů.
  2. V další studii se ukázalo, že pití 250 ml šťávy z červené řepy každý den po dobu čtyř týdnů snížilo krevní tlak u lidí s hypertenzí.

Jak zavařit řepu?

Postup přípravy

  1. Řepu očistíme a vaříme ve vodě dle velikosti řepy asi 2-3 hodiny (do změknutí).
  2. Svaříme taktéž nálev a necháme ho zchladnout.
  3. Po uvaření a vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na kostky.
  4. Řepu dáváme do sklenic, zalijeme studeným nálevem, přidáme 5 zrnek fenyklu a kousek křenu.
Budete mít zájem:  České zemědělství je pr*ser, tvrdí Babišův muž

Jak fermentovat červenou řepu?

Postup:

  1. Oloupejte a omyjte řepu.
  2. Nakrájejte si řepu na libovolné kousky – kolečka, půl kolečka, hranolky.
  3. Připravte si v misce nebo větší sklenici slaný nálev.
  4. Připravenou řepu ve sklenici zalijte nálevem cca 1 cm pod okraj.
  5. Sklenici uzavřete a nechte ji fermentovat na tmavším a lehce chladnějším místě.

Co naše babičky uměly a na co jsme my zapomněli řepný kvas?

Syrovou červenou řepu oloupeme, nahrubo nastrouháme a vsypeme do sklenice. Obsah lahve zalijeme dvěma litry převařené zchladlé vody. Přidáme 200 gramů krystalového cukru. Rozlámeme kostku droždí a přidáme ještě 100 gramů rozinek pro chuť.

Jak naložit kysanou cervenou řepu?

Červenou ředkev oloupám a nastrouhám na hrubém struhadle. Osolím a důkladně promíchám a rukama prohnětu. Napěchuji do nádoby a zatížím – vhodný je talířek, na který dám vydrhnutý kámen nebo sklenici s vodou. Nechám 3-5 dní kvasit při pokojové teplotě.

Kdy jíst červenou řepu?

Moc řepy může zdraví škodit

Řepa není vhodná pro vysoký obsah purinů. Jestliže máte vyloženě nízký krevní tlak, pak pravidelná konzumace řepy není zcela vhodná. Červená řepa snižuje krevní tlak, takže se hodí naopak spíše pro ty, kteří mají tlak vysoký. Pokud trpíte na nízký tlak, pak budete unavenější až malátní.

Jak nejlépe konzumovat červenou řepu?

Měli bychom ji konzumovat co nejčastěji a nejen ve známém kyselém nálevu. Můžeme připravit třeba šťávu (pro zlepšení chuti ji lze smíchat se mrkvovou šťávou). Ostrou chuť řepy zmírní i kombinace se smetanou (což je ostatně základ známé polévky boršč).

Jak se jí červená řepa?

Řepa se obvykle konzumuje vařená, pečená nebo syrová, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s jakoukoliv salátovou zeleninou. Ve východní Evropě se pak můžete setkat s řepnou polévkou známou jako boršč, je to velmi oblíbený pokrmem. V indické kuchyni se používá nasekaná, vařená, jako příloha například k masu.

Budete mít zájem:  Ekzém Kolem Očí Léčba?

Jak často pít šťávu z červené řepy?

Užívání šťávy z červené řepy

  1. preventivně se doporučuje 1 – 2 sklenice za týden.
  2. v případě onemocnění je vhodné požívání 1 sklenice denně
  3. šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě

Kolik vypít šťávy z červené řepy?

10-43. Šťáva z červené řepy *****

  1. Šťáva z červené řepy je velmi hodnotná pro tvorbu červených krvinek a vůbec k celkovému posílení organizmu.
  2. Šťáva z červené řepy je také prospěšná při poruchách menstruace, jestliže se v tuto dobu pije v malých množstvích, a to vinná sklenička (60 až 100 gramů) dvakrát až třikrát denně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector