Důvody nadýmání – proč vás trápí?

Důvody nadýmání – proč vás trápí? Důvody nadýmání – proč vás trápí? Důvody nadýmání – proč vás trápí? Důvody nadýmání – proč vás trápí? Důvody nadýmání – proč vás trápí? Důvody nadýmání – proč vás trápí?

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

Důvody nadýmání – proč vás trápí?

Je to nepříjemné, hrubé a občas i hodně trapné, ale nadýmání je něco, s čím jsme se setkali už všichni. Plynatost si nevybírá, potrápí vás na rodinné večeři stejně tak, jako na podnikovém večírku. Nadýmání vzniká, protože vaše tělo nedovede strávit plyn, který jste spolykali u jídla.

Někdy dokonce plyny vznikají přímo ve vašem břiše v průběhu trávení. Pokud se nemůže dostat plyn ven, začne se sbírat v žaludku a střevech a vy máte pocit, že máte břicho jak balón. Břicho potom začne bolet a může to trvat i hodiny, než se dá do pořádku a bohužel někdy nepomohou ani antacida nebo říhnutí.

Zde je sedm důvodů, proč se ve vašem střevě nachází nepříjemný bublavý plyn.

Jste ve stresu

Pokud nás hodně zasáhne stres, někteří z nás na něj reagují tak, že se krev přemístí z trávicího traktu jinam. V důsledku toho můžete skončit se zácpou, průjmem, nadýmáním, nebo bolestmi břicha. I když stres sám může být viníkem nadýmání, nijak si nepomáháme našimi návyky, které obvykle ve stresu máme.

Můžeme žvýkat žvýkačku, pocucávat limonádu, nebo polykat vzduch. Všechna tato počínání tlačí do žaludku vzduch, který nemůže strávit. Tyto nežádoucí účinky stresu na naše zažívání jsou dalším důvodem, proč je dobré cvičit jógu, běhat, skákat na trampolíně nebo dělat cokoliv dalšího, co nás stresu zbaví.

Léky, které užíváte, způsobují nadýmání

Některé léky mají dlouhodobé a nepříjemné vedlejší účinky včetně nadýmání. Jsou to často léky, které obsahují laktulózu nebo sorbitol, nebo lék na cukrovku obsahující akarbózu.

Přejídání

Snědli jste toho u vašeho posledního jídla příliš mnoho? Nepříjemné bubliny v břiše může být plyn, který tam zůstal uvězněný, když jste toho snědli příliš mnoho na jedno posezení.

Přejídání se je jedna z nejčastějších příčin nadýmání.

Potvrzuje to i výzkum publikovaný v časopise International Journal of Obesity, který zjistil, že pokud se přejídáte, tak máte mnohem větší pravděpodobnost, že vás bude plynatost trápit.

Příliš rychlé polykání

Zpomalte při polykání jídla. Pokud jíte příliš rychle, nebo pijete brčkem, polykáte spolu s jídlem i hodně vzduchu. Zároveň když nedostatečně jídlo pokoušete, může se snížit schopnost těla strávit sacharidy.

To může také vytvářet plyn ve střevech, díky němuž se budete cítit nepříjemně. Dokonce, i pokud jste hladoví po dlouhém dni v práci, je dobré se přinutit jíst malé kousky a pořádně je požvýkat a polykat jen malé kousky jídla.

To vám pomůže eliminovat vzduchové kapsy, které mohou za nadýmání.

Dehydratace

Stejně tak, jako když vaše tělo přejde do režimu hladovění a hlídá si své tukové zásoby, tak i v případě nedostatku tekutin začne zadržovat vodu. Pokud máte pocit, že zadržujete vodu, je načase začít víc pít. Vyhněte se syceným nápojům, které spíše váš stav ještě zhorší. Místo toho si dejte bylinný čaj nebo sklenici vody.

Nadýmavé potraviny

Některé potraviny jsou notorický známé, že nás po nich nadýmá. Zelí, brokolice, kapusta, jabkla, avokáda, květák, o všech je známo, že způsobují nadýmání. Pokud ještě hodně solíte, můžete mít v těle i zadrženou vodu, což může způsobit pocit nafouklého břicha.

Pokud k tomu ještě jíte hodně vlákniny a to zejména z potravinových doplňků a málo u toho pijete jste na nejrychlejší cestě, jak přijít k plynatosti. Pokud máte intoleranci mléka, i to Vám může způsobit nepříjemné nadýmání.

Pokud se chcete těchto problémů dlouhodobě zbavit, je nejjednodušší cesta se těmto potravinám vyhnout.

Chronické obtíže

Spousta zdravotních problémů způsobuje nadýmání, jde o celiakii, dumping syndrom a dokonce i rakovina vaječníků. Syndrom dráždivého tračníku (IBS) je jedním z nejčastějších.

IBS postihuje tlusté střevo a způsobuje, že jsou potraviny nuceny procházet střevy rychleji, než by měly. To často vede k plynatosti a průjmům.

Pokud si s nadýmáním nedovedete poradit sami, navštivte svého lékaře, protože některé nemoci se dají léčit a bylo by zbytečné se trápit.

CHCETE-LI SE ZBAVIT POTÍŽÍ SE ZAŽÍVÁNÍM, PODÍVEJTE SE ZDEwww.naturgreen.cz

Důvody nadýmání – proč vás trápí?

Důvody nadýmání – proč vás trápí?

Jaké jsou nejčastější důvody nadýmání?

Nadýmání rozhodně není nic příjemného. Kromě toho, že se můžete cítit nafouklí, může způsobovat také lehké bolesti v oblasti břicha, stejně jako nesmíme zapomenout na tolik nepříjemnou plynatost. Proč vás trápí? Podívejte se na nejčastější důvody nadýmání.

1. Potraviny

Většina z vás jistě ví, že nadýmání mohou způsobovat i různé potraviny. Příkladem může být:

  • Cibule
  • Košťálová zelenina
  • Luštěniny

Jaké potraviny je třeba při nadýmání raději vynechat? Omezte zejména:

  • luštěniny (čočku, fazole, hrách)
  • česnek a cibuli
  • zelí, květák, brokolici, kapustu
  • sušené švestky, rozinky
  • kořeněná a přesolené jídla
  • alkoholické nápoje, zejména pivo
  • pozor na šumivé nápoje a limonády – i z bublinek (ať už alko nebo nealko) nadýmá

Nejedná se ale o jediné příčiny nadýmání. Pokud máme být konkrétní, tak různých dalších může existovat celá řada. A o nich už mnoho z nás moc neví. Podívejte se společně s námi, o jaké konkrétní se může jednat. Možná i vás výrazně překvapí to, co může s nadýmáním a celkovým stavem nafouklého břicha souviset.

Pokud se vám zdá, že rizikové potraviny nejíte a přesto se cítíte nafouklá a nadýmání je váš nepřítel, nemusíte nutně hledat pomoc v segmentu různých léků.

Obvykle může stačit to, že změníte jenom styl vašeho života a následně už si můžete být jista jenom tím, že nadýmání postupem času skutečně rychle a zcela přirozeně odezní.

2. Nedostatek tekutin

Dehydratace je obecně poměrně velkým problémem, který může zcela pochopitelně souviset s celou řadou nepříjemných zdravotních problémů. Málokdo z nás ale ví, že právě nedostatek tekutin může mít za následek nadýmání. Pokud dlouhodobě nepijete tolik, kolik byste měli, může to mít za následek právě nadýmání.

Důvod je poměrně jasný. Pokud nemáte dlouhodobě dostatek tekutin, vede to zcela pochopitelně k tomu, že vaše tělo začne zadržovat veškerou vodu, kterou tělu dodáte. A to právě kvůli tomu, aby se dokázalo bránit situaci, kdy jí bude mít nedostatek.

Právě tato obranná reakce vašeho těla má však za následek to, že budete mít výrazně nafouklé břicho. Zbavíte se ho poměrně snadno. Začnete více pít. Ideálně potom čistou neperlivou vodu, která je na hydrataci organismu tou nejlepší možnou volbou.

3. Alergie na potraviny

Trpět alergií není v současné době zase až tak nic výjimečného. Většina z nás zná ty hlavní alergické reakce, které jsou spojené třeba s pylem. Jsou ale i případy alergií na jídlo. Pokud jsou spíše slabšího rázu, znamená to, že se jako alergická reakce dostaví právě nadýmání.

Tento stav tedy není způsoben tím, že by konkrétní potravina přímo nadýmala, ale je způsobený tím, že vyvolává v těle alergickou reakci. Pokud máte na určitý druh potravin podezření, není nic jednoduššího, než ji z jídelníčku vyloučit a pozorovat, zda nastane změna. Pokud ano, je důvod v podstatě jasný.

Potvrdit vám toto může následně i alergolog, který udělá příslušné testy. Když se podíváme na hlavní problémy spojené s alergií na jídlo, tak se do popředí dostává:

4. Málo spánku

Snažíte se toho stihnout co nejvíce, což se následně projevuje tím, že chodíte spát velmi pozdě a naopak se velmi brzy budíte? Pokud ano, jistě trpíte nedostatkem spánku. To může znamenat nejenom riziko únavy, ale aniž si to možná uvědomujete, může být nedostatek spánku příčinou také nadýmání. I zde má daný důvod celkem prosté lékařské vysvětlení.

Pokud spíte méně, než byste měli, může to být spojeno s vylučováním hormonu, který nese název kortizol. Vlivem něho následně dochází k tomu, že dojde k rozhození vašeho trávicího a zažívacího systému.

Mezi hlavní příčiny potom zcela určitě patří také zácpa, která už má přímý vliv právě na to, že se cítíte nafouklí.

A to se projevuje i nafouklým břichem, a mnohdy se k tomu přidávají také výraznější pocity hladu.

5. Hormonální změny vašeho těla

Jsou případy související s nadýmáním, které zkrátka a jednoduše neovlivníte. Sem zcela určitě patří hormonální změny ve vašem těle (týká se žen). Jedná se například o období, které je spojeno s vaším menstruačním cyklem.

Ano, i toto je konkrétní doba, kdy může dojít k tomu, že se cítíte nafouklá a dostavuje se také nadýmání. Stejně tak se mohou podobné pocity objevovat třeba i ve chvíli, kdy menstruace končí. Nejedná se ale o jediné možné hormonální změny.

Během svého života jich ženy mohou zažít skutečně poměrně mnoho, a to všechno je spojeno i se situací, kdy se cítíte nafouklá. Zde pochopitelně pomůže hlavně kombinace vhodné stravy a různých doplňků, které mohou nadýmání zmírnit.

Hormonální změny zkrátka a jednoduše upravit nelze a tak je třeba jenom mírnit konkrétní následky.

6. Výrazné množství stresu

Žijeme v době, kterou lze označit skutečně za výrazně uspěchanou. Vlivem toho nejenom že nic nestíháte, ale nelze zapomínat také na fakt, že se můžete cítit ve stresu.

Dnes jím trpí mnoho z nás a odborníci upozorňují, že z dlouhodobého hlediska může být stres skutečně celkem velkým problémem. Co bychom rozhodně neměli dále opomíjet, to je i fakt, že intres může mít vliv na fungování vašeho těla.

A to primárně s ohledem na to, že se můžete cítit nafoukle a že dlouhodobý stres bude způsobovat nadýmání. Ani to není v dnešní době nic výjimečného, a pokud nechcete být nafouklí, je dobré umět nejenom odpočívat, ale je vhodné umět také dostatečně vysadit a neřešit vše sama.

Uvidíte sami, že se to pozitivně projeví i na tom, jak vaše tělo funguje a bude fungovat nadále. Stres je prostě pro zdraví i zažívání obrovským problémem.

7. Špatné návyky i onemocnění

Za nadměrnou plynatost může být kromě dráždivé stravy odpovědné i nadměrné polykání vzduchu při pojídání (pokud jíte velmi rychle, nebo během jídla mluvíte), nedostatek trávicích enzymů (dají se nahradit enzymy v tabletách), či žluči, která se vylučuje do tenkého střeva.

Budete mít zájem:  Muscoril injekce – příbalový leták

Důvodem však může být i jiná choroba. Onemocnění, při kterých je dominantním příznakem nafukování, mohou pocházet z horní i dolní části trávicí trubice, žlučníku a žlučových cest, ale i slinivky. Lze je rozdělit na funkční a organické.

Funkční poruchy jsou spojeny s poruchou činnosti dolního jícnového svěrače, motility žaludku nebo dvanáctníku, syndromem dráždivého tračníku, ale i funkčními poruchami činnosti konečníku. Jejich velmi častou příčinou bývají také nádory, ale i těžké chronické záněty (např.

Crohnova choroba žaludku nebo tenkého střeva).

Co pomáhá na nadýmání?

Máme pro vás několik tipů:

  • přidejte si do jídla rozmarýn, kmín, šalvěj, nebo fenykl – zmírňují nafukování i v takovém jídle, které přirozeně způsobuje plynatost
  • pravidelně užívejte kvalitní probiotika
  • vyměňte velké porce za menší a jezte častěji
  • pozor na kouření, žvýkání žvýkačky, jedení zmrzliny a pěny, sladkostí – vše podporuje nadýmání
  • uvařte si čaj proti nadýmání – vhodný je čaj z máty, fenyklový čaj, čaj z kmínu, heřmánku, či hořce žlutého
  • jezte pomalu a žvýkejte se zavřenou pusou
  • vyhněte se žvýkačkám

Vsaďte na prevenci

I při problému s nadýmáním platí, že pomáhá prevence. Ta spočívá podle lékařů zejména poměrně často ve správné životosprávě. Její dodržováním, resp.

vyhýbáním se určitým druhům potravin a užíváním probiotik, se dají mnohdy úspěšně potlačit jeho projevy při funkčních trávicích poruchách, bez ohledu na to, porucha funkce jehož trávicího orgánu je způsobuje.

Vždy však třeba hledat příčinu, která k němu vede a tu pak léčit spolu s nadýmáním.

Co si dále o nadýmání přečíst?

VIDEO: 5 tipů jak se konečně zbavit nadmutosti a plynatosti

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Plynatost (větry, flatulence) a nadýmání: příčiny, příznaky, diagnostika a léčba

Důvody nadýmání – proč vás trápí?

Plynatost (odborně též flatulence nebo meteorismus a lidově pak větry nebo prdění) je únik vzduchu z trávicího traktu řitním otvorem. Nadýmání je stav, který předchází plynatosti, kdy má člověk pocit nafouknutého břicha a únik větrů mu přinese dočasnou úlevu. V tomto článku se podíváme na to, co nadýmání a větry vyvolává a jak tyto projevy zmírnit.

Plynatost je normální biologický jev, který se projevuje u každého z nás. Někteří z nás uvolňují větry pouze párkrát za den a jiní zase mnohem častěji, ale obecně platí, že průměrně člověk si prdne 5 – 18 x za den.

Větry netrápí jen dospělé, ale také děti, u kterých jsou nadýmání a „prdíky“ velmi časté v prvních měsících života, kdy si organizmus zvyká na krmení a dozrává trávicí ústrojí.

Příčiny

Příčin plynatosti a nadýmání je celá řada. Řada z nich je zcela přirozená (spolykání vzduchu, konzumace některých jídel a nápojů, apod.).

Někdy mohou ale větry nebo nadýmání být projevem jiných onemocnění trávicího traktu nebo být vyvolány vedlejšími účinky některých léčiv.

Pojďme si nyní jednotlivé příčiny nadýmání a plynatosti rozebrat podrobněji.

Spolykání vzduchu

Při dýchání a konzumaci jídla či pití polykáte vzduch, což je samozřejmě naprosto normální. Ovšem je velmi snadné spolykat mnohem více vzduchu než je obvyklé, aniž byste si do uvědomili. Pokud se tak stane, může to vyvolat plynatost.

Spolykání velkého množství vzduchu například způsobuje:

  • žvýkání žvýkačky
  • kouření
  • některé zlozvyky (například okusování nehtů nebo tužky) nebo cucání tvrdých bonbónů
  • nesprávně upevněná rovnátka nebo zubní protézy
  • hltání jídla bez dostatečného rozkousání (při polykání velkých kusů potravy spolknete i více vzduchu, což může vyvolat jak větry tak nadýmání)

Množství oxidu uhličitého v žaludku zvyšují také teplé a perlivé nápoje, což může vyvolat nadýmání a v konečném důsledku i plynatost.

Některé potraviny a nápoje

Některé sacharidy (karbohydráty) v potravinách neumí vaše střeva pořádně rozložit a vstřebat. Tyto látky se pak dostávají až do tlustého střeva, kde je rozkládají baktérie, přičemž dochází ke vzniku plynu, který se následně ze střev dostává ve formě prdů. 

Mezi potraviny, které obsahují velké množství nevstřebatelných sacharidů a vlákniny, patří:

  • fazole
  • brokolice
  • zelí
  • květák
  • artyčoky
  • hroznové víno
  • luštěniny
  • čočka
  • cibule
  • švestky
  • jablka
  • růžičková kapusta
  • Potraviny s obsahem velkého množství celozrnné vlákniny (například otruby), mohou také vyvolat větry a nadýmání.
  • Potraviny a nápoje které obsahují umělé sladidlo sorbitol (například žvýkačky bez cukru nebo potravinové doplňky na hubnutí) nebo sacharid fruktózu (například pomerančový nebo ovocný džus) mohou také vyvolávat nadýmání a plynatost (1, 2).
  • Takže jak vidíte žýkačky bez cukru působívětry a plynatost dvěma způsoby – obsahují umělé sladidlo sorbitol a při žvýkání spolykáte velké množství vzduchu.
  • Některé potraviny, jako je například zelí nebo cibule mohou vyvolat tvorbu plynů s obsahem síry, což vede k nepříjemně zapáchajícím větrům.
  • Ovšem na každého člověka působí každá potravina jinak, takže pokud trpíte zapáchajícími větry, musíte si sami vysledovat, které potraviny u vás tento problém vyvolávají a omezit jejich konzumaci.

Nemoci

Nadýmání a plynatost způsobují také některá onemocnění, jako například (3, 4):

  • špatné trávení
  • zácpa
  • syndrom dráždivého tračníku (IBS) – jedná se o poměrně časté onemocnění střev, které se může projevovat křečemi v břiše, nadýmáním, průjmem, zácpou a plynatostí
  • celiakie – jedná se o onemocnění charakterizované nesnášenlivostí lepku, který se nachází naříklad v pšenici, žitu a ječmeni
  • laktózová intolerance – stav, který vzniká, když váš trávicí systém neumí dostatečně odbourávat laktózu (mléčný cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích), která se tak nevstřebává do krve, ale dostává se do tlustého střeva, kde jí rozkládají baktérie, což vede ke vzniku plynatosti a nadýmání
  • gastroenteritida neboli zánět žaludku a střev
  • malabsorpce – stav, kdy střeva nedokážou správně a dostatečně vstřebávat všechny živiny
  • giardiáza (lambliáza) – infekce trávicího ústrojí vyvolaná drobnými parazity (lamblie střevní)

Léčiva

Plynatost a nadýmání mohou být také vyvolány některými léčivy (5). Častým nežádoucím účinkem léčiv je totiž narušení procesu trávení živin, což může vést ke vzniku těchto nepříjemných potíží.

Mezi léky, které větry a nadýmání způsobují, patří například:

  • nesteroidní antiflogistika (NSAIDs), jako například ibuprofen. Tyto léky se často používají k léčbě zánětů, bolesti a teploty
  • některá laxativa (léky usnadňující vyprazdňování stolice)
  • některé antimykotika (léky proti plísním, houbám a kvasinkám)
  • statiny (léky na vysoký cholesterol)
  • vareniklin (obchodní název Champix) – lék používaný při odvykání kouření

Léčba plynatosti a nadýmání

Meteorismus a nadýmání se v zásadě dá léčit dvěma způsoby. Jednak úpravou životního stylu, tedy změnou stravovacích návyků, omezení polykání nadměrného množství vzduchu a cvičením a jednak s pomocí léčiv (například živočišné uhlí nebo lék s názvem Simetikon) nebo s pomocí doplňků stravy (konkrétně takových, které obsahují enzym alfa galaktosidázu nebo probiotika) (6, 7). 

Úprava stravovacích návyků

Na každého působí potraviny poněkud jinak a co u někoho vyvolává větry druhému nemusí vůbec ublížit. Nicméně přesto existují určité obecné zásady, které byste měli dodržovat, pokud se chcete problémů s nadýmáním a větry zbavit.

Měli byste se vyvarovat zejména potravin, které obsahují velké množství nevstřebatelné vlákniny. Seznam těchto potravin, najdete v odstavci o příčinách plynatosti a nadýmání.

Dále byste neměli jíst potraviny, které obsahují velké množství látek vyvolávajících nadýmání a meteorismus. Mezi takové potraviny patří:

  • potraviny obsahující umělá sladidla
  • žvýkačky nebo cukrovinky „bez cukru“
  • perlivé nápoje

Kromě toho nesmíte zapomenout na to, že byste měli jíst zdravou a vyváženou stravu, včetně pěti kusů ovoce a zeleniny denně. Vybírejte si potraviny, které obsahují snadno stravitelné sacharidy, jako jsou například:

  • brambory
  • rýže
  • hlávkový salát
  • banány
  • hroznové víno
  • citrusové plody (pomeranče, grepy, apod.)
  • jogurty

Jak píšeme výše, je potřeba si uvědomit, že každý člověk reaguje na každou potravinu jinak, takže u vás plynatost mohou vyvolat i některé výše uvedené „zdravé“ potraviny. Proto vám doporučujeme vést si deník, do kterého si budete zapisovat jednotlivé potraviny, které sníte a pokud zjistíte, že vás některé jídlo nadýmá, snažte se jeho konzumaci maximálně omezit.

Některým lidem od větrů a nadýmání dokáže ulevit jednoduchý trik. Stačí namísto 3 velkých jídel denně jíst 6 menších jídel denně. Menší porce totiž váš organizmus snadněji stráví a současně při tom nebude vznikat tolik plynů, takže budete méně trpět nadýmáním a flatulencí.

Výsledky některých klinických studií signalizují, že konzumace mátového čaje může rovněž přinést úlevu od nadýmání a plynatosti.

Totéž platí o konzumaci malého množství zázvoru. Ten dokáže zlepšit trávení a potlačit tvorbu plynů ve střevech. Nicméně u zázvoru je potřeba být opatrný a těhotné ženy si musí jeho konzumaci nechat předem schválit lékařem.

Omezení polykání vzduchu

Jedním z důvodů proč lékaři doporučují pomalu a pořádně každé sousto před spolknutím rozkousat je, že se takto do trávicího traktu dostává méně spolykaného vzduchu. Navíc menší a dobře rozmělněná sousta se lépe tráví, což opět pomáhá zmírnit pocity nadýmání a plynatost. 

Pokud se chcete meteorismu zbavit, měli byste také přestat kouřit, protože i při kouření se to žaludku a střev dostane více spolykaného vzduchu. Navíc tabák dráždí trávicí ústrojí a zhrošuje vstřebávání některých živin.

Pokud se rozhodnete přestat kouřit, zde je článek na toto téma. 

Cvičení

Dostatek pohybu a cvičení zlepšují fungování vašeho trávicího traktu a střev. Cvičení také prokazatelně přináší úlevu od nadýmání a plynatosti.

Léky na plynatost a nadýmání

K léčbě větrů a nadýmání lze využít také některé volně prodejné léky. Některé z nich si popíšeme dále.

Živočišné uhlí

Živočišné uhlí (někdy také prodávané pod názvem aktivní uhlí) se používá desítky let. Můžete si je koupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Živočišné uhlí pohlcuje plyny, čímž pomáhá zmírňovat projevy meteorismu a nadýmání.

Živočišné uhlí byste ale neměli užívat v kombinaci s jinými léky, protože živočišné uhlí může narušit vstřebávání těchto léků. Pokud tedy užíváte nějaké jiné léky, poraďte se před užíváním živočišného uhlí s vaším praktickým lékařem.

Simetikon

Simetikon je lék ze skupiny deflatulencií (laicky řečeno lék na odstranění prdů). Můžete si ho zakoupit v lékárně. Jedná se látku, která odbourává pěnu v trávicím traktu. Naváže se na bublinky pěny, které se rozpadnou, čímž se snižuje množství plynů ve střevech (a zmírňují projevy nadýmání a meteorismu).

Budete mít zájem:  Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka

Doplňky stravy

Alfa-galaktosidáza je enzym, který vám může pomoci zlepšit trávení sacharidů a zmírnit projevy plynatosti a nadýmání. Naše tělo si ho umí samo vyrobit a pokud ho nemá, vzniká onemocnění zvané Fabryho nemoc.

Na trhu existují doplňky stravy s obsahem alfa-galaktosidázy, které vám mohou ulevit od nadýmání a větrů. Než si ale takový produkt koupíte, poraďte se o jeho užívání s vaším lékařem. 

V léčbě plynatosti vám mohou pomoci také probiotika. V lékárně si je můžete zakoupit jako volně prodejný doplněk stravy. Nejčastěji se prodávají jako kapsle nebo v tekuté podobě. Podporují množení a růst „zdravé střevní mikroflóry“, což může pomoci zmírnit projevy nadýmání a plynatosti, zejména u lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS).

Kromě doplňků stravy s probiotiky existují také probiotické jogurty. Ty vám také mohou přinést úlevu od větrů a nadýmání, ale kupujte pouze takové, které neobsahují umělá sladidla a přidanou vlákninu.

Kdy navštívit lékaře?

Z hlediska medicíny nejsou definovány žádné postupy ani doporučení ohledně normální četnosti „vypouštění větrů“. Jedinou osobou, která dokáže závažnost problému posoudit jste vy.

Samozřejmě není nutné chodit s každým prdem k lékaři, ale praktického lékaře byste měli navštívit v následujících případech:

  • Pokud vás často trápí silně zapáchající větry.
  • Pokud trpíte přetrvávající bolestí břicha nebo nadýmáním
  • Pokud se u vás častěji vyskytuje průjem nebo zácpa
  • Pokud na sobě pozorujete neočekávaný úbytek na váze
  • Pokud máte krev ve stolici
  • Pokud trpíte inkontinencí stolice nebo tenesmy (nemůžete udržet stolici nebo trpíte silným a urgentním nutkáním na stolici a nestihnete dojít na záchod včas)
  • Pokud se u vás objeví známky infekce, jako jsou vysoká teplota (nad 38°C), zvracení, zimnice, bolesti kloubů a svalů

Výše uvedené příznaky mohou (ale nemusí) být projevem závažnějšího onemocnění a je potřeba je pořádně vyšetřit. Proto v těchto případech s návštěvou lékaře neotálejte.

Shrnutí

  1. Mezi hlavní příčiny plynatosti a nadýmání patří konzumace nevhodné stravy, spolykání nadměrného množství vzduchu nebo nežádoucí účinky některých léčiv či onemocnění trávicího traktu.
  2. Léčba spočívá ve změně stravovacích návyků, pravidelném cvičení a v případě potřeby také v užívání léčiv nebo doplňků stravy, které likvidují přebytečný vzduch ve střevech a přináší úlevu od těchto problémů.
  3. Pokud trpíte často zapáchajícími větry, průjmem nebo zácpou, najdete krev ve stolici, náhle bezdůvodně zhubnete nebo se u vás vyskytnou příznaky infekce (horečka, bolesti kloubů nebo břicha), neprodleně vyhledejte vašeho praktického lékaře, který vás odešle na další vyšetření, aby se vyloučila jiná příčina vašich obtíží.

Neobvyklé příčiny nepříjemného nadýmání

Za nadýmáním mohou často stát i poněkud nezvyklé příčiny. Foto: Profimedia.cz

Nadýmání si nevybírá, čas od času potrápí bez rozdílů muže i ženy. Na vině jsou většinou konzumované potraviny, které nadýmání způsobují. Mezi nepříjemné spouštěče patří často luštěniny, sladkosti, sušenky, obiloviny, mléko nebo příliš sycené nápoje.

Kromě výše jmenovaných potravin ale existují podle odborníků i další aspekty, které mají za následek nepříjemný nafouklý pocit. Server Daily Mail sestavil přehled několika z nich.

Při jídle doma se vám nadýmání vyhýbá, ale po návštěvě v restauraci vás potíže přepadají? V tom případě se nabízí možné řešení: jídlo je příliš ohřáté, uvádí londýnská dietoložka Luci Danielsová.

„Mezi mými pacienty se často objevují lidé, které tyto nepříjemnosti přepadají po konzumaci potravin v restauracích, zvláště pak po rýži, těstovinách nebo bramborách.“

Vysvětlení je vcelku jednoduché. Při přílišném přehřátí jídla se mění jeho molekulární struktura, a vznikají tzv. rezistentní škroby. Ty nejsou stráveny v tenkém střevě, ale putují do tlustého střeva, kde bakterie vyrábí plyn, který následně způsobuje nadýmání. Nejvíce rezistentních škrobů se vyskytuje v hotových jídlech a také v předpečeném pečivu.

Častou příčinou nadýmání u žen mohou být právě hormonální výkyvy během menstruačního cyklu. „Mnohé ženy se před nadcházející periodou cítí velmi nafouklé, což je dáno zvýšenou hladinou progesteronu,“ vysvětluje gynekologická a porodní konzultantka Leila Hannaová z The Sloane Hospital v Londýně.

„Zvýšená produkce progesteronu v období ovulace způsobuje „ochabování“ svalů v oblasti břicha. Veškeré orgány nejsou tak pevně „zabaleny“ jako obvykle, a proto mají ženy pocit nafouklého břicha. V období před nástupem menopauzy pak bývají tyto stavy nejhorší,“ dodává.

S povolenými břišními svaly jsou povolená i střeva. Také pracují pomaleji, což může mít za následek zácpu, která následně může zhoršovat i nadýmání. V takovém případě je nejlepší pomocí zvýšený příjem vlákniny.

Při žvýkání polykáme více vzduchu, čímž se automaticky zvyšuje i riziko nadýmání, uvádí Peter Whorwell, lékař v nemocnici Wythenshawe v Manchesteru.

„Největší potíže způsobují žvýkačky bez cukru obsahující látky jako sorbitol nebo xylitol, které mohou zapříčiňovat častější stavy nadýmání. Stejné složky se také nacházejí v neslazených nápojích,“ varuje Whorwell.

Stejně vysoké riziko nadýmání vzniká i při rychlém a překotném hltání jídla.

Podle profesora Whorwella je cokoli „zdravého“ ve většině případů i příčinou nadýmání. Vysokým obsahem vlákniny jsou známé obiloviny a luštěniny, které často způsobují nepříjemné kvašení ve střevech. Pokud jste na takové potraviny hákliví, měli byste se vyvarovat i nadměrné konzumace černého chleba, otrub nebo zeleniny.

„Lidé často v rámci zdravé výživy během dne jedí velké množství čerstvého ovoce, oříšků nebo různých semen. To vše ale může i u zdravých lidí způsobit nadýmání, což teprve u lidí se syndromem dráždivého tračníku,“ varuje.

Za nadýmáním může stát také nedostatek „dobrých“ bakterií ve střevech. Tzv. střevní mikroflóra pomáhá stimulovat trávení a udržuje střevní buňky zdravé. Antibiotika tuto mikroflóru narušují, stejně jako rovnováhu bakterií, které se špatně množí, uvedla specialistka na alergie a dietní sestra Marianne Williamsová.

Bakteriální nerovnováha následně způsobuje citlivost na různé potraviny, které ve střevech kvasí a výsledkem je opět nadýmání. Vhodnou pomocí jsou probiotika.

„Existuje prokázané spojení mezi mozkem a funkcí střev. Není tedy ničím překvapivým, že pocity úzkosti či deprese mohou způsobovat i zažívací potíže,“ vysvětluje Whorwell.

Ve skutečnosti je stres jedním z největších spouštěcích faktorů zažívacích problémů. U řady lidí je tak přes zaznamenané dlouhodobé zažívací potíže odhalen i dlouhodobý stres, který může ve výsledku způsobovat i řadu dalších zdravotních komplikací.

Mezi méně častou, ale ne neobvyklou příčinu nadýmání, může patřit i alergie na lepek. Bohužel příznaky alergie jsou mnohdy podobné jako ty u syndromu dráždivého tračníku, takže pacienti mohou žít řadu let se špatnou diagnózou a tím se i jejich problém s nadýmáním může souvisle prodlužovat či zhoršovat.

„Pokud máte podezření na potravinovou alergii, je vhodné si po dobu zhruba sedmi dnů vést podrobný deník o konzumovaném jídle, společně s podrobnými příznaky, které se případně objevily. Problémy pak zhodnoťte z hlediska závažnosti či bolestivosti a o výsledcích se následně poraďte s lékařem,“ vysvětluje Marianne Williamsová, specialistka na alergie.

Hlavní zprávy

Nadýmání – příčiny, léčba a prevence

Nadýmání a nadměrná plynatost čas od času trápí každého. Pokud se ale tyto potíže objevují příliš frekventovaně a silně, je na místě zapátrat po příčině a zahájit vhodnou léčbu či preventivní opatření. V článku se dozvíte, co můžete být spouštěčem, jak proti nadýmání bojovat i jak mu efektivně předcházet.

Zvýšená plynatost patří mezi tzv. dolní dyspeptický syndrom, jinak řečeno mezi funkční dyspepsii (různé trávicí potíže). Občas nastane zvýšená plynatost po větší pauze mezi jídly, např. ráno bez snídaně, když následuje až větší oběd jako první jídlo po mnoha hodinách.

Co je vlastně nadýmání

Nadýmání (meteorismus) je zvýšená plynatost projevující se vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu.

Takové potíže mohou být způsobeny nadýmavou stravou, ale také aerofagií (polykáním vzduchu), činností střevních bakterií, dyspepsií (různé trávicí obtíže) či ileem (střevní neprůchodnost).

Plyny částečně odcházejí konečníkem (flatulence) a částečně jsou ve střevě vstřebávány.

Běžně z těla zdravého jedince odchází plyn cca 10 až 15× za den, zhruba v objemu 1 litru.

O nadýmání mluvíme v případě, že se v těle tvoří zvýšené množství plynů, které se následně nedostatečně vstřebává, případně neodchází přirozenou cestou. V důsledku hormonálních výkyvů atp.

jsou k nadýmání náchylnější ženy, a to hlavně v období před menstruací, běžné je též nadýmání v těhotenství či během menopauzy.

Příčiny nadýmání

Nadýmání a plynatost dokáže potrápit každého – od novorozenců po seniory, přičemž zpravidla se jedná o dočasný problém, který bývá nejčastěji reakcí na nějakou dietní chybu. Nadýmání způsobují např.

potraviny s obsahem sacharidů, které lidské tělo neumí úplně strávit v žaludku a tenkém střevě. Mezi nadýmavé potraviny patří zelí, kapusta, brokolice, květák, luštěniny, cibule či mléko.

Za plynatostí ale může stát také alergická reakce na konkrétní typ potraviny (sója, vejce…), případně nesnášenlivost lepku (celiakie) či laktózy.

Zejména u starších osob pak nadýmání vzniká důsledkem zhoršeného trávení a pohyblivosti střev. Dále mohou být na vině různé choroby jater, žaludku, slinivky a střev, případně zácpa nebo potíže s chrupem.

Zdroj: Bigstock

Jaké jsou další příčiny

Příčin však může být mnohem víc, např. užívání některých léků, nedostatečný pitný režim, snížená fyzická aktivita nebo stres, velmi vzácně pak bývá příčinou nádorové onemocnění. Pokud tedy pacient trpí nadýmáním často a je to pro něj obtěžující záležitost, je na místě neodkládat návštěvu lékaře.

TIP: Trápí-li vás silné nadýmání, je dobré si (ještě před návštěvou lékaře) denně zapisovat zkonzumované potraviny – pomůže vám to odhalit ty problémové.

Léčba nadýmání spočívá zejména režimových opatřeních, což je v první řadě vhodná skladba jídelníčku a dostatek pohybu. Níže si shrneme, co pomáhá proti nadýmání a větrům a co může situaci naopak zhoršit.

K omezení nadýmavosti luštěnin a některých druhů zeleniny je dobré tyto potraviny vařit společně s bylinkami – fenykl, oregano, tymián, kmín, bazalka, zázvor, máta, koriandr, majoránka.

Pro ty, které nadýmání trápí pravidelně či téměř po každém jídle, jsou vhodné bylinné čajové směsi. Dobrý je heřmánkový čaj nebo čaj z meduňky, hluchavky, pelyňku a tymiánu.

Čajové směsi z fenyklu, levandule a natě jestřabiny jsou výborné pro kojící ženy, čaj z meduňky, máty, lipového květu a fenyklu zase pro děti a čaj ze směsi himalájských bylin je vhodný při nadýmání v těhotenství.

Budete mít zájem:  5 častých chyb při počítání kalorií

Zdroj: Edward Howell, Unsplash

Vsaďte na vlákninu

Pro obecnou eliminaci nadýmání se doporučuje zařadit do jídelníčku víc vlákniny, např. formou ovoce (banány, grepy a jablka).

Vysoký obsah vlákniny mají též vločky, sušené ovoce, mandle, hnědá rýže, pohanka, cizrna, avokádo a další.

Prospěšné jsou též kysané mléčné výrobky s živou kulturou, celozrnné obiloviny, brambory, libové maso, rýže a některé druhy čerstvé zeleniny (např. okurky, rajčata, červená řepa).

Souhrnně tedy mezi nadýmavé potraviny patří hrách, fazole, čočka, ořechy, zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice. Dále pak hroznové víno, švestky, čerstvé bílé nebo kynuté pečivo a chléb, mastné, slané nebo kořeněné potraviny, příliš jednoduchých cukrů (sladkosti), zrající sýry, instantní pokrmy, alkohol a sycené limonády.

Léky proti nadýmání

Pokud nezabírají bylinky, potraviny ani čaje, je na místě sáhnout po volně prodejných lécích proti nadýmání. Novorozencům a kojencům od nadýmání uleví kapky nebo probiotika. Dostupné jsou též různé masážní oleje či gely.

K urychlení procesu trávení, a úlevě od plynatosti, je vhodný např. výtažek z artyčoku. Proti zažívacím potížím a nadýmání také pomáhá oblíbený Espumisan.

Správnou funkci trávicího systému podpoří probiotické tablety, přičemž užívání probiotik spolu s trávicími enzymy snižuje množství nestrávených sacharidů ve střevech, které způsobují nadýmání (Lepicol Plus). Jsou-li příčinou nadýmání úzkostné stavy, někdy lékař ordinuje léky na snížení úzkosti (anxiolytika).

Jak se zbavit nadýmání

Obecně si tedy můžeme shrnout pár zásad a tipů, které pomohou zatočit s nadýmáním ↓

  • Pohyb – stačí pravidelná procházka, která ukázkově rozhýbe střeva.
  • Pitný režim – doporučuje se 2 až 2,5 litrů neperlivé vody denně, případně neslazené bylinné čaje.
  • Dostatek vlákniny – viz potraviny bohaté na vlákninu zmíněné výše. Pro rychlý přísun vlákniny je vhodné rozpustné Psyllium.
  • Střídmost a klid – prevencí je též nepřejídat se, dopřát si dostatek času a klid u jídla, pozřít více porcí během dne (cca 6 až 8) a správné žvýkat.
  • Žádné bublinky a sodík – vyhýbat se syceným nápojům a omezit sodík.
  • Draslík – vyskytuje se např. ve žlutých a zralých banánech.
  • Bylinky – viz výpis blahodárných bylinek a čajů výše.
  • Léky – pokud zmíněné rady nejsou nic platné, sáhněte po některém z volně prodejných léků (viz výše). Pokud vás však trápí časté, silné a bolestivé nadýmání, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Bigstock

Nadýmání v těhotenství

Příčinou nadýmání v těhotenství je nadměrná tvorba a hromadění plynů ve střevě, přičemž v časném stádiu těhotenství je nadýmání ovlivněno hlavně progesteronem. V pozdějším stádiu zase tlačí rostoucí děloha na střeva, takže dochází k mechanickému zpomalení postupu potravy a plynů.

Také k léčbě nadýmání v těhotenství je obvykle dostačující dodržování pár jednoduchých režimových pravidel:

  • vhodná skladba potravy a dostatek času na jídlo,
  • menší porce jídla víckrát denně,
  • odpočinek vleže cca 2 hod. po jídle (nikoliv hned po něm),
  • dostatek pohybu (krátká procházka, cvičení na míči, plavání, těhotenská jóga…),
  • řešit zácpu, která je zejména v těhotenství častá (pomáhá např. sirup Lactulose),
  • teplo na břicho (stačí třeba teplý polštář).

„Zvýšená plynatost patří mezi tzv. dolní dyspeptický syndrom, jinak řečeno mezi funkční dyspepsii (různé trávicí potíže). Občas nastane zvýšená plynatost po větší pauze mezi jídly, např. ráno bez snídaně, když následuje až větší oběd jako první jídlo po mnoha hodinách.

 Tyto potíže mohou kromě výše uvedených důvodů provázet i různá onemocnění trávicího traktu. Většinou se pak vyskytují společně s např. nevolností, průjmem nebo zácpou, zvýšeným odchodem plynů (fluatence) nebo zvláštním „škroukáním“ v břiše (borborygmus).

Pokud tedy víme, že tyto potíže nejsou spojené s konzumací nadýmavé nebo nepravidelné stravy, měli bychom začít být ostražití.

Rizikovými faktory při podezření na různá onemocnění trávicího traktu je věk> 50 let (nebezpečí kolorektálního karcinomu), váhový úbytek, příměs krve nebo hnisu ve stolici.

Cílem další diagnostiky je zjištění příčiny déle trvajících potíží, zejména vyloučení kolorektálního karcinomu, divertikulární choroby tlustého střeva, IBD (Inflammatory Bowel Disease – nespecifický střevní zánět), střevní infekce nebo potravinové alergie vč. intolerance,“ vysvětluje Mgr. Ing.

Jitka Jirků, nutriční terapeutka z Canadian Medical, které je součástí zdravotnické skupiny EUC. Pro vyloučení vážnější příčiny nadýmání provede lékař základní laboratorní vyšetření, vyšetření ultrazvukem, rentgen břicha a zváží endoskopické vyšetření. Obrátit se můžete také na odborníky z kliniky EUC.

Trápí vás nadýmání a rádi byste svůj problém probrali s doktorem? Můžete se obrátit na lékaře ze sítě EUC:

Praktičtí lékaři EUC

Plynatost – jak se jí zbavit

Plyny vznikají v našem těle přirozeně při trávení jídla, v tlustém střevě. Některé se vstřebají do krevního řečiště, jiné z těla odcházejí v podobě větrů.

Problém pak vzniká v situacích, kdy je plynatost nadměrná, častá a nedochází k jejímu odchodu normálním způsobem.

V takovém případě pak mluvíme o nadýmání, který se projeví pocitem nafouklého břicha, píchání v boku, kručení v břiše a zvýšenou plynatostí.

Samotné nadýmání a plynatost bez jiných příznaků nenaznačuje nemoc, ale jde o následek nesprávné životosprávy. Příčiny plynatosti proto hledejte mezi potravinami a nápoji, které si s oblibou dopřáváte. Je známe, že po některých potravinách vás plynatost a nadýmání téměř jistě čeká.

Mezi nadýmavé potraviny patří luštěniny, košťálová zelenina, cibule, česnek, silně kořeněná jídla, sycené vody, kynuté pečivo, obzvláště to čerstvě upečené a alkohol, především víno.

Tyto potraviny jsou bohaté na síru, která ovlivňuje střevní bakterie a vzniká sirovodík páchnoucí po shnilých vejcích.

Zapáchající plynatost trápí i lidi, kteří si s oblibou dopřávají živočišné bílkoviny, jako jsou vejce, maso a ryby.

Nadměrné plynatosti nepomáhá ani sedavé zaměstnání a s tím související nedostatek pohybu, právě naopak.

Snížená střevní peristaltika totiž brání přirozenému odchodu plynů, které se tam hromadí a vyvolávají nepříjemně pocity. Podobné je to i s plynatostí v těhotenství, kdy navíc v těle nastávající maminky působí i hormonální změny.

S nadýmáním a dalšími příznaky se potýkají lidé s intolerancí na laktózu a lepek, protože je tělo neumí normálně zpracovat.

Jak se zbavit plynatosti?

Pokud se plynatost dostaví a vy hledáte způsob, jak se zbavit nadýmání a nafouknutého břicha, vsaďte na přípravky s obsahem simetikonu. Jsou vhodné pro miminka, pro těhotné i kojící ženy a navíc rychle a účinně zbavují střeva plynů.

  • Jak kombinovat přípravky na nadýmání?

    dobry den, chtela bych vymenit espumisan za balonix med, je to stejna ucinna latka? k espumisanu davam babycalm, lze blonix med kombinovat stejne jako espumisan? a samozrejme i probiotika davame. dekuji za odpoved

  • Nadměrné nadýmání po stresu i jídle

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda existuje přírodní lék na nadýmání. Asi dva měsíce, po nadměrném stresu, po jakýmkoliv jídle mě trápí nadýmání, držím bezlepkovou dietu, intolerancí na laktózu mi nezjistili. Obávám se, zda nemohu mít problém se střevy. Již několik dní jím drcený plod ostropestře mariánského. Problém s vyprázdněním nemám.
    Děkuji za odpověď.

  • Co podat novorozenci na prdíky?

    Dobrý den chci se zeptat na kapičky balonix med zda je můžu podávat novorozenci kterému jsou 11 a hodně ho trápí prdíky

Všechny dotazy

Nadýmání: příznaky, léčba (plynatost)

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn
se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá
nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak
projevuje nadměrný únikem plynu do okolí –
flatulence.

I přes to, že se může na první pohled jednat o velmi banální
onemocnění, se jedná o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už
z hlediska silné bolesti, která může bát přítomna nebo aspekty
sociální a psychologické. V zásadě rozlišujeme dva typy flatulencí:
flatulence anální a flatulence
vaginální.

Zvuk při flatulenci je vyvolán především vibrací análního
svěrače či okolí vagíny. Vaginální flatulence se projeví emisí vzduchu
z vagíny, často po sexuálním styku, méně během něj či během
cvičení, protahování.

Vylučovaný plyn se skládá především z dusíku (20-90%), dále
z vodíku ( 0-50%), oxidu uhličitého (10-30%), kyslíku a metanu ( oba okolo
10%). Flatus je tvořen jednak plynem exogenním ( spolykání vzduch při
jídle apod.) a plyn endogenní, který vzniká jako důsledek činnosti
bakteriální flóry.

Rizikové faktory a prevence nadýmání

Velice častou příčinou meteorismu je nevhodná strava a
špatné stravovací návyky. Je zde důležité také
osazení bakteriální flórou. Potraviny, podle vztahu ke
vzniku flatu, můžeme rozdělit na tři základní skupiny:

  • a) Normoflatugenní potraviny : po jejich konzumaci
    odejde nanejvýš 10 flatů za den, jedná se především o maso ( kuřecí,
    rybí, libové hovězí) a o zeleninu ( zejména květák, brokolice, rajče a
    paprika), ořechy atd.
  • b) Středně flatugenní potraviny: po jejich
    konzumaci dojde k odchodu 20-40 flatů za den, k nim počítáme brambory,
    lilek, pečivo atd.
  • c) Silně flatugenní potraviny: po jejich
    konzumaci odchází více než 40 flatů za den, jsou to mléko a výrobky
    z něj, fazole, banány apod.

Příznaky a projevy nadýmání

Pacient obvykle trpí pocitem plnosti a nadýmání. Pokud
plyn v dostatečné míře neopouští střevo, hromadí se především
v jaterním a slezinovém ohbí tlustého střeva, kde může vyvolat kruté
bolesti břicha.

Léčba nadýmání

Lékař (gastroenterolog) zpravidla doporučuje opatření, která se
týkají stravovaní a kultury stravování. Člověk, který jídlo hltá ve
spěchu, totiž spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což
plynatost přímo podporuje. Často lékař používá terapeutický test,
který trvá 14 dní, a kdy se vyřazuje mléko, pokud to nepomůže, jsou
vyřazovány další potraviny.

Ve vážných případech lékař předepisuje flatulentia (
snižují povrchové napětí plynu), různé probiotické
přípravky
, které mají obnovit správnou bakteriální flóru a
enzymatické preparáty, které usnadňují trávení.

Diskuse

  • Poradíte?
    Nadýmání
  • Náhlá
    plynatost a říhání v 30 týdnu těhotenství

Další názvy: plynatost, meteorismus, flatulence

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector