Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

V podrobném profilu superpotraviny hlíva ústřičná zjistíte:

  • jak přesně vám hlíva ústřičná může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv hlívy ústřičné na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil hlívy ústřičné
  • zda si hlívu ústřičnou můžete vypěstovat i sami doma

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Dřevokazná houba hlíva ústřičná se nejčastěji využívá v kuchyni i léčitelství

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyniHouba hlíva ústřičná se v kuchyni i léčitelství používá již po tisíciletí. Její zastánci ji užívají pro podporu imunity, vyrovnávání hladin cholesterolu, i jako pomocníka v boji proti rakovině. Možná dokonce čistí znečištěné životní prostředí po únicích ropy a absorbuje rtuť. Pro objektivní zhodnocení benefitů hlívy ústřičné je však zapotřebí více vědeckých důkazů.

Fakta o hlívě ústřičné

Věděli jste, že …

  • Houba hlíva ústřičná tvarem i barvou klobouku připomíná ústřice. I latinský název Pleurotus ostreatus odkazuje na ústřicovitý tvar hlívy ústřičné.
  • Hlíva ústřičná má mírnou chuť a patří k nejdelikátnějším houbám.
  • Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, živí se mrtvou a rozkládající se hmotou. V přírodě ji na jaře a podzim můžete najít na živých i mrtvých stromech a padlých kmenech s tvrdým dřevem.
  • Hlíva ústřičná má bohatou historii používání kořenící před 3000 lety v čínské medicíně. Podle akupunkturního lékaře Christophera Hobbse (autor “Medicinal Mushrooms”) se používala zejména jako tonikum pro imunitní systém.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Hlíva ústřičná je k dostání v několika barevných variacích, jako je například růžová nebo zlatá. V obchodě se nejčastěji setkáte s bílo-hnědou až šedou

  • Hlíva ústřičná je běžná přísada asijské kuchyně. Hlíva ústřičná se přidává do hotových jídel, nakládá se do octa a suší.
  • Hlíva ústřičná patří k houbám s nejvšestrannějším využitím. Snadno se kultivuje a pěstuje po celém světě.
  • Ročně se vypěstuje asi 2,5 milionu tun hlívy ústřičné.
  • Vůně hlívy ústřičné bývá často popisována jako sladká. Může připomínat anýz nebo lékořici.
  • Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat doma, najít ji v lese i na pultě obchodů. Roste po celém světě od mírného pásu po subtropické lesy.
  • Hned po žampionech a shiitake je hlíva ústřičná 3. nejčastěji pěstovanou houbou.
  • Hlíva se uměle pěstuje na špalcích dřeva v zemi i slámě.

VIDEO: Jak pěstovat hlívu ústřičnou

VÍTE, ŽE hlíva ústřičná je jednou z mála masožravých hub? Živí se malými červíky (nematody) a bakteriemi.

Důležité informace o hlívě ústřičné

  • Známá také jako: mushroom oyster, Pleurotus ostreatus, hiratake
  • Krajina původu: Japonsko, Korea, Čína, Kérala, Indie, ČR, Slovensko, Anglie, Severní Amerika, Austrálie
  • Prodává se ve formě: tablety, kapsle, vařená, syrová, pokrmy, polévky, guláš, lihová tinktura, nakládaná, sušená, uzená, kvašená
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Hlíva ústřičná se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Předpokládané účinky hlívy ústřičné

  • Antioxidační účinky hlívy ústřičné. Hlíva ústřičná obsahuje ergothionein. Podle studie z roku 2010 vedené potravinářskou výzkumníci Joy Dubost z Penn State se jedná o jedinečný antioxidant. Studie zjistila, že hlíva ústřičná má významné antioxidační vlastnosti chránící lidské buňky. 80 g hlívy ústřičné obsahuje 13 mg ergothioneinu. Vaření tuto hladinu nesnižuje.
  • Antibakteriální účinky hlívy ústřičné. Podle studie zveřejněné roku 1997 v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry jsou hlívy ústřičné antibakteriální. Studie zjistila, že hladinu bakterií  snižuje účinná látka benzaldehyd. Ta se na hlívě může tvořit jako reakce na stres.
  • Hlíva ústřičná pro celkové zdraví. Studie publikovaná v “Food Chemistry” dospěla k názoru, že je hlíva ústřičná bohatá na živiny a jako součást zdravé výživy pomáhá splnit doporučené denní dávky jednotlivých nutričních požadavků našeho těla.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Klobouky hlívy ústřičné mívají 5 – 35 cm

  • Hlíva ústřičná má podle studie z roku 2015 zveřejněné v časopise International Journal of Microbiology potenciál snižovat záněty a hladinu cholesterolu v lidském těle.
  • Nezisková organizace Matter of Trust v San Franciscu zkoumá potenciál hlívy ústřičné čistit znečištěné prostředí, dokonce i po únicích ropy.
  • Hlíva ústřičná přirozeně produkuje statin, který stimulací receptorů v játrech může snižovat špatný LDL cholesterol. Předběžné studie tuto souvislost sice prokázaly, zatím však není známo, kolik hlívy ústřičné je pro snížení cholesterolu potřeba denně jíst.
  • Hlíva ústřičná může pomáhat s bojem proti rakovině (například rakovina jater, sarkom a nádory tlustého střeva). Předběžné výzkumy poukazují na možný protinádorový potenciál polysacharidů z hlívy ústřičné. Polysacharid beta-D-glukan (izolovaný z hlívy ústříčné bývá nazývaný pleuran) může stimulovat imunitní systém a podpořit tak léčbu rakoviny. Zatím však nebyly provedeny žádné studie na lidech, pouze na laboratorních zvířatech.
  • Hlíva ústřičná může pomáhat také s kardiovaskulárními chorobami, kloubními i revmatickými onemocněními, astmatem, artritidou, osteoporózou, chronickými záněty, vyčerpáním a únavou, chřipkou, angínou, popáleninami, nachlazením, vysokými hladinami cukru v krvi, proti infekcím, hemeroidům, kornatěním tepen, zdravým věnčitých tepen srdce, regenerací buněk a zpomalovat stárnutí.
  • Hlíva ústřičná může pomáhat také s kožními problémy, jako je například akné, svědění kůže nebo ekzém.

Zdravotní a kulinářské využití hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná jako součást zdravé výživy

Šálek hlívy ústřičné obsahuje asi 42 kalorií, což z ní dělá nízkokalorickou přísadu téměř jakéhokoliv jídla. Navíc je chutná a bohatá na živiny. Podle studie publikované ve “Food Chemistry” obsahuje významné množství zinku, železa, draslíku, vápníku, fosforu, vitamínu C, B1, B2, kyseliny listové a niacinu.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Klobouky hlívy ústřičné připomínají ústřice. Mladé mají bochníkovitý tvar, s věkem rostou do šířky a zplošťují se

Hlíva ústřičná v kuchyni

S hlívou ústřičnou se můžete nejčastěji setkat v asijské kuchyni. Rychle se vaří, což z ní dělá ideální přísadu na pánev. Masité hlívové klobouky se přidávají do polévek, omáček, salátů i jako příloha k masu. Můžete si z ní připravit také přírodní smažené řízky, smaženici či nepravou dršťkovou polévku. Lze ji také sušit, konzervovat v nálevu, mléčným kvašením i uzením.

Hlíva může snižovat znečištění dané oblasti

Hlíva rozkládá materiály – dřevo, papír, kávu, a dokonce i ropné produkty. Je potenciálně účinná i při odstraňování organických vazeb v toxických chemikáliích ve znečištěných oblastech. Může snižovat dokonce i znečištění po úniku ropy a absorbovat rtuť. Taková houba je však poté samozřejmě nejedlá. Toto tvrzení však zatím není potvrzeno dostatečnými vědeckými důkazy.

VIDEO: Proces růstu hlívy ústřičné

Nutriční hodnoty hlívy ústřičné

100 g syrové hlívy ústřičné obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční složky:

  • sacharidy – 60 % – 6,5 g – 2 % DDD
  • vláknina – 2,3 g – 9 % DDD
  • tuky – 9 % – 0,4 g – 1 % DDD
  • omega-6 mastné kyseliny – 40 mg
  • bílkoviny – 31 % – 3,3 g – 7 % DDD
  • 43 kalorií (180 kJ) – 2 % DDD
  • voda – 88,8 g
  • popel – 1 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 48 IU – 1 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 8 % DDD
  • riboflavin – 0,3 mg – 21 % DDD
  • niacin – 5 mg – 25 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 6 % DDD
  • folát – 27 mcg – 7 % DDD
  • kyselina pantothenová – 1,3 mg – 13 % DDD
  • cholin – 48,7 mg
  • betaine – 12,1 mg
Minerály:

  • vápník – 3 mg – 0 % DDD
  • železo – 1,3 mg – 7 % DDD
  • hořčík – 18 mg – 5 % DDD
  • fosfor – 120 mg – 12 % DDD
  • draslík – 420 mg – 12 % DDD
  • sodík – 18 mg – 1 % DDD
  • zinek – 0,8 mg – 5 % DDD
  • měď – 0,2 mg – 12 % DDD
  • mangan – 0,1 mg – 6 % DDD
  • selen – 2,6 mcg – 4 % DDD

Dávkování a užívání hlívy ústřičné

Doporučené denní dávkování hlívy zatím vědecky stanoveno nebylo. Než začnete užívat doplňky stravy s hlívou (nejčastěji se prodávají sušené hlívové extrakty přidávané do tablet, či ve formě kapslí v kombinaci s rakytníkovým olejem), poraďte se s lékárníkem nebo lékařem a pečlivě dodržujte pokyny na obale přípravku.

Obecně se pro posílení imunity  doporučuje 5 – 10 g sušené hlívy denně v čaji nebo polévce či 50 – 100 g hlívy čerstvé.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Plodnice hlívy ústřičné obvykle tvoří bohaté trsy

Nežádoucí účinky hlívy ústřičné

Pokud  hlívu ústřičnou jíte poprvé, buďte opatrní a zkuste nejprve malé množství. Některé lidi z ní může bolet žaludek, jiní mohou být alergičtí na její spory.

Hlíva ústřičná obsahuje malé množství látky arabitol, která může vyvolat střevní potíže a průjem.

Používání hlívových doplňků stravy nejdříve konzultujte se svým lékařem.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Hlívu ústřičnou si můžete nasbírat i v lese. Pozor však na správné určení této houby

Budete mít zájem:  Udělejte si švestkové knedlíky z bramborového těsta

Kdo by hlívu ústřičnou užívat neměl?

Těhotné, kojící ženy a hlíva ústřičná

Účinky hlívy ústřičné ještě nebyly dostatečně vědecky prozkoumány. Zejména těhotné a kojící ženy by proto pravidelnou konzumaci větších množství hlívy ústřičné a doplňků stravy s hlívou měly konzultovat s lékařem.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Hlíva ústřičná konzumovaná jako běžná potravina je pro zdravé dospělé pravděpodobně bezpečná

S jakými léky hlívu ústřičnou neužívat?

Pokud užíváte nějaké léky, konzultujte větší konzumaci hlívy ústřičné nebo hlívových doplňků stravy nejdříve s vaším lékařem. V současné době není známo, jaké účinky léků hlíva ústřičná ovlivňuje.

VIDEO: Hlíva ústřičná v lese

FAQ – často kladené dotazy

Sbírání hlívy ústřičné

Můžu hlívu ústřičnou sbírat v lese?

Ano, najít ji můžete na ztrouchnivělém tvrdém dřevě (například dub, buk, vrba, ořešák, bříza, topol, javor, osika, jilm nebo jeřabina) na podzim nebo jaře.

Hlíva má však několik druhů, které od té ústřičné nejdou snadno rozpoznat. Doporučujeme proto poprosit o kontrolu někoho, kdo se ve sběru hub dobře vyzná. Třeba hlíva olivová je dokonce jedovatá.

Jakou hlívu můžu v Česku sbírat?

Zejména v lužních lesích narazíte kromě hlívy ústřičné na jedlou hlívu miskovitou, hlívu holubí a hlívu žloutnoucí.

Hlíva ústřičná: Elixír mládí, který výborně chutná

Hlívu ústřičnou znají východní léčitelé po staletí, civilizovaný svět ji objevil nedávno. Hlíva podporuje imunitu, výborně chutná a skvěle působí i na naši pleť. Jak z hlívy uvařit chutné pokrmy? Jak ji využívat i mimo kuchyni a kde všude můžeme hlívu ústřičnou pěstovat?

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Hlíva ústřičná získala velkou popularitu díky své všestrannosti. Především působí blahodárně na náš organismus. Obsahuje cenné látky, které zabraňují infekcím, aby se rozvinuly.

Zároveň pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, a tím chrání oběhový systém před civilizačními chorobami. Nasládlá chuť a příjemné houbové aroma zařadily hlívu mezi oblíbené přísady řady pokrmů.

A co víc, hlívu ústřičnou lze snadno pěstovat nejen na zahradě, ale i např. na balkoně.

Hlíva ústřičná patří k pokladům tradiční čínské medicíny, v tuzemsku se hlíva postupně domestikovala až v druhé polovině 20. století. Dnes můžeme tuto dřevokaznou houbu s klobouky připomínajícími ústřice běžně najít ve volné přírodě, pěstuje se také uměle (průmyslově nebo podomácku).

Z biologického hlediska je hlíva parazitem, který získává živiny ze dřeva (ať jde o živé části stromu či o ty odumřelé).

Zatímco většina dřevokazných hub neposkytuje žádný prospěch, hlíva ústřičná patří k těm houbám, které jsou vyhledávanou kulinářskou pochoutkou a zároveň mají blahodárné účinky na lidské zdraví.

Hlíva ústřičná není lékem v pravém smyslu slova. Je zařazena mezi tzv. potravinové doplňky a ne všechny „přednosti“ byly prozatím odborně doloženy, nicméně řada vědeckých výzkumů právě probíhá a zájem o hlívu v odborných kruzích roste.

Je ale zřejmé, že nejrůznější preparáty (kapsle, sirupy), které hlívu ústřičnou obsahují, jsou dobře prodejným zbožím. Pokud výrobkům z lékáren či prodejen zdravé výživy nedůvěřujete, sáhněte po čerstvé hlívě z obchodu, popřípadě si ji můžete sami vypěstovat.

Léčivých účinků se však dočkáte pouze při dlouhodobější pravidelné konzumaci hlívy, proto je vhodné kombinovat tepelně upravené pokrmy s houbovým práškem.

  • Šiitake (houževnatec jedlý) – houba obdobných vlastností jako hlíva, kromě imunity působí příznivě na hladinu cholesterolu, čistí organismus a pomáhá proti infekcím (např. chřipce)
  • Echinacea purpurea (třapatka nachová) – léčivá bylina používaná jako alkoholová tinktura (nejúčinnější) či sušená pro přípravu čajů. Vedle pozitivního vlivu na imunitní systém je velmi účinná proti infekcím původu virového (chřipka, nachlazení), bakteriálního (angína, záněty dýchacích cest) i proti plísním. Ve větší dávce tlumí bolest.
  • Rakytník rašetlákový – trnitý keř s oranžovými bobulovitými plody. Plody rakytníku posilují imunitu, zlepšují zrak, slouží jako prevence proti infekcím, používají se při potížích s astmatem nebo při léčení žaludečních potíží. Rakytníkový olej tlumí projevy ekzému a lupenky.

Prášek hlívy ústřičné vznikne rozemletím usušených plodnic. Výhodou této úpravy je, že lze rozemlít i třeň, který je příliš tuhý na to, aby byl zužitkován při vaření.

Třeň obsahuje rovněž prospěšné látky, jak ukazují některé studie, a je škoda tuto část nevyužít. Stejně jako u sušené hlívy tak při tepelné úpravě hlíva neztrácí cenné látky, a těch je v ní obsaženo velmi mnoho.

Také proto si vysloužila lichotivý přídomek elixír věčného mládí.

Léčivé účinky hlívy zajišťují především glukany

Ze zdravotního hlediska jsou nejvýznamnější složkou hlívy tzv. glukany (polysacharidy přírodního původu), konkrétně jde o beta-glukany. Podílejí se na zvyšování obranyschopnosti organismu a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Pokud má dojít k podpoře imunity, je zapotřebí užívat hlívu dlouhodobě (dva i tři měsíce) a v dostatečném množství (v podobě prášku denně půl až jednu lžíci hlívy). Pro snižování cholesterolu byla stanovena denní doporučená dávka klinickými testy, s důvěrou se tedy obraťte na lékárníka, popř. svého lékaře.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyniHlíva ústřičná je velmi chutná

Glukany v našem těle stimulují imunitní systém tak, že aktivují bílé krvinky, které pohlcují nepřátelské organismy, jako jsou bakterie, viry či plísně. Hlíva je tedy vhodná jak pro prevenci, tak jako doplňková a podpůrná léčba v případech, kdy je žádoucí povzbudit obranyschopnost.

Je jasné, že nemůžeme od hlívy očekávat zázraky, ale důkazem toho, že hlíva si pozornost zasluhuje, jsou již zmíněné vědecké studie z celého světa (Japonsko, Německo, Chile či Slovensko).

Mimo jiné ale doporučují užívání hlívy ústřičné v období zvýšeného rizika infekcí také dětští lékaři a některé preparáty jsou určeny přímo pro tuto věkovou skupinu.

Hlíva ústřičná je bohatá i na další látky s léčivými účinky. Obsahuje vitamíny (zejména řada B, ale i vitamin C, D či K), stopové prvky a minerály (železo, zinek, draslík, fosfor, sodík, selen, bor a jód).

Antibiotické a protirakovinné vlastnosti vykazuje hlíva díky terpenům, hladinu cholesterolu upravují vedle glukanů také statiny a zdraví prospěšná je i vláknina hlívy, díky které se z organismu dostávají nežádoucí látky a jak jinak – upravuje se hladina cholesterolu.

Využití hlívy ústřičné v kuchyni

Hlívu ústřičnou lze konzumovat prakticky ve všech podobách. Syrovou hlívu v malém množství můžeme přidat do salátů. Zejména pro alergiky je to varianta, jak využít prospěšných látek.

Při tepelné úpravě totiž protialergické účinky hlíva ztrácí (ostatní cenné látky tepelná úprava podstatně neovlivňuje). Vaření je v tuzemsku nejobvyklejší způsob úpravy – zejména polévky a omáčky. Hlíva je vhodná i ke smažení či například k uzení.

Konzervovat ji lze samostatně i v kombinaci s různými druhy zeleniny. Nedoporučuje se hlívu grilovat, ale to je jediné omezení, které vás s ní v kuchyni čeká.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyniHlívu ústřičnou si můžete zkusit vypěstovat i doma. V přírodě ji najdete na stromech

Mezi nejoblíbenější recepty patří přidávání hlívy do tradičních pokrmů, jako je např. dršťková polévka. V exotické kuchyni má hlíva místo zejména v čínských pokrmech.

Bohaté využití skýtá hlíva v podobě koření. Rozemletými plodnicemi hlívy lze ochutit prakticky jakékoli jídlo, nevyjímaje cukroví či sladká jídla.

Aromatičnost a více houbové chuti dodává již zmíněný rozemletý třeň, který jinak konzumovat nelze (je příliš tuhý).

Kosmetika s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná je součástí některých kosmetických výrobků. Nejčastěji se s extrakty z hlívy setkáme v různých krémech. Hlíva příznivě působí na pokožku, která je vystavena slunění, proto ji najdeme v opalovacích krémech a emulzích.

Rovněž pro problematickou pokožku (např. akné) či vysušenou a popraskanou kůži jsou určeny krémy s hlívou.

V poslední době je velká pozornost věnovaná působení hlívy na ekzémy, a lze tedy očekávat, že se dočkáme kosmetiky pro alergiky, která bude extrakt z hlívy obsahovat.

Pěstovat hlívu je snadné a náklady se brzy vrátí

Hlíva ústřičná není při pěstování náročná houba, zajistit musíme pouze dostatečnou vlhkost a stinné stanoviště (více informací o amatérském pěstování hlívy ústřičné). Hlívu můžeme zasadit na zahradě, ve sklepních prostorách či na zastíněném balkonu. Pro zahrady je nejvhodnější tzv.

kolíková sadba, kdy pořizujeme dřevěné kolíky, které jsou infikovány hlívou. Do odumřelého kmene z listnatého stromu se navrtají díry a infikované kolíky se do nich vsadí. Kmen je dobré alespoň zčásti zakopat, aby do něj mohla vstupovat vlhkost z půdy. Výhodou tohoto postupu je několikaletá sklizeň – tvrdé dřevo až 5 let.

Velmi jednoduchým řešením je zakoupení substrátu, který hlívu přímo obsahuje (substrát ze slámy, kukuřičných vřeten či dřevěného materiálu). Pytel se sazenicemi musíme rosit vodou a zajistit vhodnou teplotu. Hlíva pak prořezanými otvory plodí ve dvou až třech vlnách (s odstupem přibližně jeden měsíc).

Budete mít zájem:  Velikonoce a pohanská magie: Přičarujte si, co potřebujete

Pokud pěstujete hlívu v místnostech, je třeba dbát na větrání a sledovat, zda není hlíva přezrálá (uvolňuje výtrusy). Opatrní by měli být při pěstování zejména alergici, zvýšený obsah výtrusů hlívy může totiž vyvolat alergickou reakci. Po poslední sklizni je možné použít substrát ke kompostování.

Poradenství pro drobné pěstitele poskytuje například mykofarma v Trhoníně.

Hlíva ústřičná a její využití

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba, která je využívána již po staletí v čínské medicíně a v asijské kuchyni. Roste od léta až do zimy na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Hlíva ústřičná se využívá jak v kuchyni pro její až nasládlou chuť, tak i jako doplněk stravy ať už samotná nebo v kombinaci s jinými doplňky.

Hlíva ústřičná a její využití

Nejsnadněji jak můžeme hlívu každý den pravidelně a pohodlně užívat a naplno využít všechny její účinky je užívání ve formě tobolek. Pokud jste však propadli chuti této houby existuje nepřeberné množství receptů, jak hlívu zpracovat.

Hlívu můžeme využít jak do salátů, polévek, tak i do hlavních jídel. U polévek nemusíte zůstávat jen u falešné dršťkové polévky, ale můžete si připravit i hlívovou česnečku nebo krémovou hlívovou polévku.

Hlíva se výborně hodí i do salátů, kde ji můžete přidat v podstatě do každého, který vám chutná. A v neposlední řadě hlíva v hlavním jídle. Omáček, které se dají z hlívy připravit je nepřeberné množství a samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na hlívový guláš.

Ať už si vyberete jakoukoli formu užívání této úžasné houby určitě neuděláte chybu, protože její účinky jsou, jak se můžete dočíst níže, opravdu všestranné.

  • Účinky hlívy ústřičné
  • Hlíva ústřičná je široce rozšířená houba, která je oblíbená i jako doplněk stravy pro své všestranné využití.
  • Posiluje imunitu

Hlíva je naprosto nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které organismus potřebuje pro pevné zdraví a silnou imunitu. Obsahuje betaglukany, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů.

  1. Prokazuje antioxidační účinky
  2. Hlíva má také velké antioxidační účinky, které tak zpomalují proces stárnutí, protože mírní působení volných radikálů, které jsou spojené s procesem stárnutí.
  3. Zvyšuje tvorbu červených krvinek

V případě, že trpíte chudokrevností, vám hlíva může být výborným pomocníkem. Zvyšuje totiž tvorbu červených krvinek, především díky vysokému obsahu kyseliny listové.

  • Snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol
  • Hlíva je užitečná i při boji s vysokým krevním tlakem, cukrovce nebo proti nadměrnému cholesterolu.
  • Mezi další léčivé účinky této houby patří
  • Zlepšení metabolismu, čištění střev, urychlování přirozenou regeneraci buněk a zmírňování únavy.
  • Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Vaříme z hlívy ústřičné – oblíbené recepty s elixírem mládí

Ve východním léčitelství je hlíva ústřičná houbou známou již po staletí, ale u nás jsme její blahodárné účinky objevili teprve nedávno. Tato dřevokazná houba nejenže skvěle chutná, ale příznivě působí i na lidské zdraví. Má všestranné využití v kuchyni a často se s ní setkáme také v podobě doplňků stravy. Pojďte si na tomto “elixíru mládí” také pochutnat!

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých, která roste hlavně na listnatých stromech. Aby mohla růst, odebírá z těchto stromů živiny, které následně prospívají i našemu organismu.

Je tedy vlastně takovým parazitem, který si ze stromu bere to nejlepší. Kloboučky této houby připomínají ústřice, odtud také získala své jméno.

Hlívu ústřičnou dnes můžeme při troše štěstí nalézt ve volné přírodě, ale pěstuje se také uměle – ať už průmyslově, nebo v domácnostech.

Hlívu ústřičnou pro její příznivé účinky využívali již staří Číňané, patří tedy k tradičním pokladům tamní medicíny. U nás se poprvé objevila až ve druhé polovině 20. století. Od ostatních dřevokazných hub, které nejsou nijak prospěšné, se hlíva liší tím, že je velmi chutná a má blahodárné účinky na lidské zdraví.

Proč je hlíva tak zdravá?

Hlíva ústřičná si díky obsahu cenných látek vysloužila přezdívku “elixír mládí”. Je bohatým zdrojem statinů, což jsou přírodní léčiva, kterými se léčí zvýšená hladina některých lipidů v krvi.

Obsahuje rovněž beta-glukany (polysacharidy přírodního původu), které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a podílejí se na zvyšování obranyschopnosti organismu. Glukany také aktivují bílé krvinky, které pohlcují nepřátelské organismy.

Houba obsahuje i terpeny, zejména pleurotin, což je antibiotická a antitrombotická látka. Hlíva ústřičná tak pomáhá posilovat imunitu, působí proti zánětům a infekcím a zabraňuje jejich šíření.

Účinně působí nejen proti zánětlivým onemocněním, ale také virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám. Dále také zlepšuje stav cévního systému, chrání oběhový systém a vyrovnává krevní tlak.

V hlívě ústřičné je obsažena spousta vitamínů, zejména skupiny B, ale i vitamin C, D či K, dále stopové prvky a minerály, jako železo, zinek, draslík, fosfor, sodík, selen, bor a jód.

Díky obsahu vlákniny se hlíva ústřičná využívá také pro zlepšení peristaltiky střev a zajišťuje správnou funkci metabolismu, pomáhá při hemeroidech. Vhodná je rovněž při alergiích, ekzémech, při léčbě popálenin i pro celkovou regeneraci organismu.

Abychom se dočkali zázračných léčivých účinků je třeba hlívu dlouhodobě a pravidelně konzumovat. Ideální je kombinovat pokrmy z čerstvé hlívy s doplňky stravy či houbovým práškem.

Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Využití hlívy úštřičné

Tato houba je oblíbená pro své všestranné možnosti využití. Používá se jak ve zdravotnictví, jako doplněk stravy. Koupit si můžeme různé kapsle či sirupy, které ji obsahují. Stále častěji je však využívána i v kuchyni.

Je totiž velmi chutná, má nasládlou chuť a příjemné houbové aroma. Je možné používat čerstvou hlívu ústřičnou, ale je také možné ji sušit, konzervovat, případně nakládat do octa.

Je vynikající surovinou do omáček, polévek, salátů a je možné ji připravovat na různé způsoby – vařit, smažit či udit. Nedoporučuje se ji pouze grilovat. Běžně jsou ke konzumaci určeny jen houbové kloboučky, nožky (třeň) jsou příliš tuhé pro vaření.

Je však možné usušit, rozemlít a vytvořit z nich houbový prášek, tedy aromatické houbové koření. Velkou výhodou hlívy ústřičné je, že při tepelné úpravě neztrácí své cenné látky.

Hlíva ústřičná se stala oblíbenou přísadou pokrmů a v kuchyni ji lze využít mnoha způsoby. Zde je pár tipů na chutné pokrmy:

Smažená hlíva ve vinném těstíčku s rokfórovou omáčkou Potřebujeme: 400 g hlívy ústřičné, 200 g zakysané smetany, 150 g rokfóru, 200 g pšeničné mouky, 100 ml mléka, 250 ml suchého bílého vína, 2 vejce, 1 lžičku zrnek zeleného pepře, olej na smažení, pepř a sůl

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a rozšleháme je s bílým vínem. Přidáme mouku, trochu soli , vše důkladně promícháme a vytvoříme těstíčko, které pak necháme 10 minut odpočinout. Hlívu očistíme a zbavíme tvrdých nožek. Větší kloboučky můžeme rozpůlit. Houby osolíme a opepříme.

Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těstíčka. Rokfór protlačíme cedníkem a rozetřeme ho s mlékem dohladka. Přidáme zakysanou smetanu a zelený pepř. Vše důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej na 170°C. Hlívy namočíme v těstíčku a usmažíme v horkém oleji dozlatova.

Usmažené houby necháme okapat na papírové utěrce. Následně je podáváme s rokfórovou omáčkou.

Falešná dršťková polévka Potřebujeme: 250 g hlívy ústřičné, 1 – 2 cibule, tuk (sádlo nebo máslo), sůl, pepř, mletou sladkou papriku, hovězí nebo drůbeží bujón, jíšku na zahuštění, majoránku, česnek

Postup: Na tuku zpěníme cibuli, přidáme na proužky či větší kostky nakrájenou hlívu a chvíli dusíme. Poté přidáme sladkou papriku, zamícháme a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.

Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný česnek s kostkou bujónu. Vaříme téměř do změknutí hlívy. Poté polévku zahustíme jíškou, přidáme majoránku, pro zvýraznění chuti můžeme použít také malé množství pálivé papriky.

Polévku necháme ještě chvíli provařit a podáváme.

  • Zapečené palačinky s hlívou Potřebujeme: Na palačinky: 200 g polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 1 vejce, 1 lžíci oleje, špetku soli Na náplň: 500 g hlívy ústřičné, 1 cibuli, 1 jarní cibulku, houbové koření, kmín, sůl, olej
  • Na zapečení: 200 g tvrdého sýra, 1 vejce, sůl

Postup: Z uvedených ingrediencí připravíme těstíčko na palačinky a usmažíme je obvyklým způsobem. Necháme je vychladnout.

Na zpěněné cibuli orestujeme hlívu nakrájenou na nudličky, přidáme k ní jarní cibulku, kmín, sůl, houbové koření a necháme chvíli dusit.

Budete mít zájem:  Jak na zdravé sprchování? jak na to, aby sprcha měla blahodárný vliv na krásu i zdraví?

Vzniklou houbovou směsí naplníme vychladlé palačinky, srolujeme, naskládáme je do vymazané zapékací misky a zalijeme rozšlehaným vejcem s nastrouhaným sýrem. Nakonec dáme zapéct asi na 20 minut, než lehce zhnědnou.

Vepřové kari kostky s hlívou Potřebujeme: 500 g vepřové plece, 400 g hlívy ústřičné, 1 cibuli, 1 smetanu, 2 lžičky kari, 2-3 lžičky hladké mouky, 1 lžíci másla, olivový olej, kmín mletý, pepř a sůl

Postup: Na olivovém oleji a másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso i hlívu nakrájené na kostky, sůl, pepř, kmín a kari. Vše chvíli restujeme, potom podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí.

Pokud je to nutné, tak ještě podléváme. Ke konci dušení přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku. Směs povaříme, dochutíme a můžeme podávat. Jako příloha se hodí vše – rýže, těstoviny, brambory i knedlíky.

Karamelová hlíva na čínský způsob Potřebujeme: 30 dkg hlívy ústřičné, 2 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, sójovou omáčku, 2 polévkové lžíce stolního oleje, balení čínských bezvaječných nudlí, 30 dkg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky

Postup: Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme dle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr.

Vytvoří se nám karamel, do kterého následně přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna ji opečeme. Potom přidáme nakrájenou zeleninu, opět vše promícháme a dále dusíme.

Prolijeme sójovou omáčkou a po 10 minutách do směsi přidáme uvařené nudle. Znovu lehce promícháme a opečeme.

– jpa –  

Hlíva ústřičná – elixír věčného mládí

Elixír věčného mládí, to je přezdívka pro hlívu ústřičnou. Houbu, která vám dodá životní energii, vitalitu a krásu. Její pravidelné užívání vede ke stimulaci imunity, snižuje cholesterol v krvi a má řadu dalších pozitivních účinků na organismus.

Hlíva ústřičná a její charakteristika

Hlíva ústřičná je houba, která roste v České republice po celý rok. Můžete ji najít na listnatých stromech nebo i na pokácených kmenech a pařezech těchto stromů. Nejvíce se jí daří na buku, ale najdete ji také na jilmech, vrbách či topolech.

Její název vypovídá o vzhledu této houby, je velmi podobný ústřicím. Hlívě se také v jiných zemích říká „talířovitá houba“. Roste ve větších trsech a je charakteristická tím, že má pouze klobouček o velikosti 5 – 20 cm. Třeň někdy chybí, jindy je dosti dlouhý a bílého zbarvení. Barva hlívy je proměnlivá, od břidlicově šedé až po světle hnědou.

Hlíva je masožravou houbou. Dokáže otrávit a zabít organismy ze skupiny hlístic.

Sbírat hlívu v lese nebo doma?

Hlívu můžete najít nejen v lese, ale je možné si ji vypěstovat doma, v umělých podmínkách. Dobře se jí daří v pytlích se slámou, kdy uskutečníte 3 – 4 sklizně v průběhu vegetačního období, nebo ji můžete vysadit na dřevěné špalky a těšit se z úrody hlívy i po dobu několika let.

Podhoubí pro pěstování hlívy zakoupíte v jakémkoliv zahradnictví či floristickém obchodě. Můžete si tak vypěstovat vlastní elixír mládí.

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná je oblíbená pro své pozitivní léčebné účinky. Obsahuje širokou škálu látek, které citelně ovlivňují organismus. Hlíva ve své surové podobě nebo ve formě sušeného prášku upevňuje zdraví, dodává vitalitu a svěžest. Je právem nazývána elixírem věčného mládí.

Složení hlívy ústřičné

Hlíva napomáhá při léčbě mnoha zdravotních problémů. Je vhodná pro preventivní užívání, protože dokáže podpořit a stimulovat imunitní systém a tím zajistit jeho samostatnou funkci.

Mezi významné látky, které v sobě obsahuje, patří:

  • aminokyseliny
  • proteiny
  • vláknina
  • vitamín B, C, D, K
  • železo
  • zinek
  • draslík
  • sodík
  • fosfor
  • selen
  • bor
  • jódJednou z velmi prospěšných látek obsažených v hlívě je pleruan. Pleruan je fungální beta 1,3D glukan, tedy polysacharid složený z glukózových jednotek. Vykazuje silnou imunostimulační aktivitu a má rozsáhlé protizánětlivé účinky.

Lovastatinum je druhá vysoce významná látka obsažená v hlívě. V její sušině najdeme 2,8% lovastatinu. Jedná se o látku, která snižuje cholesterol v krvi.

A jaký je vliv hlívy na organismus?Bezesporu pozitivní. Hlíva svým složením ovlivňuje řadu nezbytných metabolických funkcí organismu, čímž přispívá k posílení energetické funkce. Přínosem je, že pro posílení těchto činností se využívá čistě přírodní preparát.

  • posiluje imunitní systém
  • zefektivňuje detoxikaci organismu a funkci střev, zvyšuje jejich peristaltiku
  • pomáhá při poruchách látkové přeměny tuků a cukrů
  • příznivě ovlivňuje a reguluje krevní tlak
  • snižuje chronickou únavu
  • napomáhá lepšímu zvládání stresových situací
  • je pomocníkem při rekonvalescenci po chronických infekcích, operacích
  • ovlivňuje kvalitu a vitalitu pokožky, má hojivý vliv na akné a bradavice
  • mírní alergické projevy, je vhodná pro celiaky a diabetiky
  • pomáhá při poruchách krevního oběhu
  • udržuje zdravé klouby a šlachy
  • optimalizuje sílu životní energie
  • Je užívání hlívy bezpečné?I přes to, že se jedná o houbu, nemusíte se obávat toho, že by byla hlíva nebezpečná, a to jak pro vás, tak pro vaše děti. Z dostupného zkoumání a literatury nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus. Hlívu by neměly užívat děti do věku 3 let.

Při užívání hlívy se vždy držte doporučeným dávkováním uvedeným na obale. Kapsle se buď zapíjejí dostatečným množstvím vody, nebo je můžete vysypat do jídla či vody.

Formy přípravků na trhu

Jak jste se dočetli výše, hlívu můžete užívat v různých formách. Na trhu dostanete zakoupit kapsle, které obsahují prášek získaný rozdrcením sušené hlívy. Ke kapslím se často přidávají i jiné doplňky, které mají za úkol zintenzivnit jejich účinek. Přidává se do nich např. rakytníkový olej, nebo echinacea, která účinně bojuje s nachlazením nebo infekčními onemocněními.

K dostání jsou také sušené kousky této houby. Zakoupit si můžete také prášek, který není dávkovaný v kapslích. V tomto případě se opět držte návodem na užívání. Této formy preparátu se užívá cca 1 kávová lžička, což odpovídá 2g.

Hlíva se rovněž přidává do krémů. Tyto krémy mají příznivý účinek na regeneraci pokožky, zlepšují pleť, která trpí na akné, léčí kůži při výskytu bradavic a napomáhá při léčbě hemoroidů.

Pro děti vznikla řada přípravků, které jim usnadní a zpříjemní užívání této léčivé houby. V lékárnách ji můžete zakoupit ve formě sirupu, kdy jeho základem je čistý ovocný koncentrát bez přídavků cukru, konzervačních látek a barviv. Další formou jsou bonbóny ze sušeného ovoce v prášku. Opět jsou bez barviv a konzervantů.

Při koupi si dejte pozor na to, abyste vždy zakupovali takový přípravek, který je 100% přírodní, neobsahuje žádné konzervační či jiné chemické látky!

Co s hlívou v syrovém stavu?

Hlívu si můžete vypěstovat i sami doma nebo si ji zakoupit v obchodech. Pokud se stane součástí vašeho jídelníčku, získáte tím řadu prospěšných látek, které posílí vaši imunitu. Hlíva by se měla stát součástí každé kuchyně.

Pokud si hlívu pěstujete sami v pytlích nebo na špalku, zpravidla se vám stane, že úroda, kterou sklidíte, je příliš velká a nemáte šanci ji zkonzumovat v tomto syrovém stavu. Nevěšte hlavu, hlívu jednoduše usušte.

Usušenou ji pak můžete nechat v celých kouscích a připravovat z ní i nadále lahodné pokrmy, nebo ji můžete rozdrtit na prášek a užívat ji buď po malých dávkách jako lék nebo ji využít při vašem kulinářském umění místo koření.

Hlíva v kuchyni

Z hlívy je možné připravit nekonečnou škálu vynikajících a výživově hodnotných jídel. Používá se nejen u nás, v České republice, ale také např. v Japonsku, Korei nebo Číně. Hlíva se servíruje v podobě polévek, chutných a sytých gulášů a omáček, může se nadívat nebo kloboučky hlívy můžete osmažit jako řízky.

Lze ji také přidávat jako doplněk na masa nebo jiné pokrmy. Při konzumaci hlívy si dejte pozor na velikost a stáří kloboučků. Musí se sbírat a konzumovat „mladá“.

Tyto kloboučky jsou potom šťavnaté a mají příjemnou chuť i aroma. Pokud je hlíva již přestárlá, dužnina kloboučků ztvrdne, je hůře stravitelná, vůně takovéto houby je až kyselá a dá se říci i nepříjemná.

Takovéto kloboučky již nekonzumujte.

Dopřejte si tedy lahodné pokrmy, zážitek při jejich konzumaci, zdravou stravu a elixír věčného mládí!

Produkty Hlívy ústřičné naleznete v naší nabídce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector