Cholesterol – co ho ovlivňuje?

O zdraví 19. 8. 2013 | tla

Srdeční infarkt, mozková mrtvice a další nemoci srdce a cév jsou největšími zabijáky Čechů. Každoročně vezmou život více lidem, než obávaná rakovina. Jedním z výrazných rizikových faktorů jejich rozvoje je zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky, znáte své hodnoty cholesterolu?

Většina z nás neví…

Když už k lékaři zajdeme, dozvíme se, že „je to ještě dobrý“ nebo „máte vyšší cholesterol, nemažte máslem“ či „ten cholesterol nás zlobí, předepíšu vám tabletky“.

A to je chyba, o své zdraví bychom se měli zajímat aktivně a znát přesné hodnoty cholesterolu v krvi.

Proč? Kromě toho, že stojí za vznikem nemocí srdce a cév, tak jeho hladinu můžeme velmi často ovlivnit sami. Jídlem!

„Souvislost mezi zvýšenou hladinou cholesterolu a rizikem úmrtí na srdeční choroby je známa více než 60 let a stejně dlouhou dobu se sleduje a hodnotí vliv složení stravy na hladinu cholesterolu v krvi,“ potvrzuje RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Jak je to s cholesterolem v těle?

„Cholesterol je součástí každé naší buňky a některých hormonů. V těle je transportován na dvou komplexních částicích, které nazýváme LDL a HLD,“ vysvětluje prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc. z IKEM.

LDL částice cholesterol převádějí z krve do tkání, laicky se jim říká „zlý“ cholesterol. Naopak HDL, známý jako „hodný“ přenášejí cholesterol zpět do jater, kde je zpracováván, přeměňován.

  • Jaké máme mít hodnoty cholesterolu?
  •                                          Norma          Zvýšené riziko         Vysoké riziko
  • Celkový cholesterol             3,9 – 5,16           5,17 – 6,18                   nad 6,19
  • HDL cholesterol                   nad 1,2              pod 0,9   
  • LDL cholesterol                    do 3,4               3,4 – 4,1                       nad 4,1

Tělo si ho vyrábí samo

I když většinu cholesterolu si organizmus vyrábí sám, část přijímáme i ve stravě.

„Pokud strava obsahuje nasycené mastné kyseliny, vytváří se v jaterních buňkách méně receptorů LDL částic, jejichž úkolem je „zachycovat“ LDL cholesterol. Čím méně receptorů na povrchu jaterní buňky je, tím více LDL cholesterolu zůstává v krevním séru.

Určité množství tohoto LDL cholesterolu sice organismus využije jako zásoby pro buňky, je-li ale množství tohoto cholesterolu příliš vysoké, začne se LDL cholesterol ukládat a tvořit na stěnách cév takzvané aterosklerotické pláty,“ popisuje profesor Poledne s tím, že jiná situace nastane, pokud místo nasycených mastných kyselin konzumujeme nenasycené mastné kyseliny. „V takovém případě se tvorba receptorů naopak zvýší, takže dochází k zachycení většího množství LDL cholesterolu. Hladina LDL cholesterolu v krvi tak klesá. A snižuje se tak i riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ konstatuje Poledne.

Nasycené mastné kyseliny převažují v tucích živočišného původu (maso, mléčné výrobky), ale i v některých rostlinných tucích (palmový olej – ten se přidává do všech levných oplatek, sušenek a podobně).
Nenasycené mastné kyseliny najdeme v rostlinných olejích (například v řepkovém oleji tvoří 64 % všech mastných kyselin), ale i tučných rybách.

Aterosklerotické pláty

Pokud máme v krvi vysokou hladinu LDL cholesterolu, tedy toho „zlého“, tak jak jsme si již řekli, ukládá se v cévách a tvoří takzvané aterosklerotické pláty.

A pokud jsme navíc trochu víc při těle, kouříme, máme málo pohybu, trpíme cukrovkou či máme vysoký tlak krve, postupně dochází k zúžení cévní stěny, snížení její pružnosti a může dojít i k jejímu úplnému uzávěru – dochází k srdečnímu infarktu a cévní mozkové příhodě.

Lékem je jídlo

Zjistil-li vám lékař vyšší hladinu LDL cholesterolu v krvi, a zároveň nízkou HDL cholesterolu, může být vaší spásou zdravý jídelníček.

Říkáte-li si teď pfff, měli byste vědět, že změna k lepšímu pomůže a pokud si „naordinujete“ i pravidelný pohyb, budete při nejen při příští kontrole pochváleni, ale budete si moci říct: udělal/a jsem hodně pro své zdraví! A co je důležitější, než zdraví?

  1. Jak nově jíst?
  2.  Omezte nasycené tuky
  3. – Zapomeňte na tučné maso, vybírejte jen libové (ideální jsou krůtí prsa, králičí, jehněčí maso).

– Velké množství nezdravých tuků přijímáme takzvaně skrytě, v uzeninách, pomazánkách, cukrovinkách (kde se dočteme, že sice obsahují rostlinné tuky, ale bohužel obvykle ty nejlevnější, tedy palmojádrové…).
– Pečivo si buď vůbec nemažte, nebo používejte místo másla (zcela ho zavrhnout není nutné, ale spotřebu výrazně omezte) kvalitní margaríny. Ideálně takové, kde najdete na obale logo Vím, co jím. Případně sáhněte po čerstvém sýru.
Cholesterol – co ho ovlivňuje?

  • – Nahraďte nasycené mastné kyseliny v mase rybami (ty vybírejte i tučné), obsahují omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
  • Přidejte vlákninu, zabraňuje vstřebávání cholesterolu ze zažívacího traktu do krve
  • – Pečivo vybírejte celozrnné, nesmíte si ho však v obchodě plést s dobarvovaným či pečivem z bílé mouky, které je jen posypané semínky.

– Snídejte či svačte vločky, můžete smíchat ovesné, ječné, pohankové. Směs si přidávejte do jogurtu, uvařte si z ní obilnou kaši…
– Jezte dostatečné množství ovoce a zeleniny, denně bychom měli v pěti porcích zkonzumovat 200 g ovoce a 400 g zeleniny.
Vsaďte na semínka a ořechy
– Je prokázáno, že ořechy příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, jsou sice tučné, ale obsahují nenasycené mastné kyseliny. Zapomeňte však na slané buráky.
– Skvělé jsou neloupané mandle, dejte si jich denně 25 gramů.
– Do snídaňových vloček, případně do jakéhokoli denního jídla, přidejte dvě lžičky drceného lněného semínka, kromě vysokého obsahu vlákniny z něj získáme potřebné omega 3 nenasycené mastné kyseliny.
– ALE POZOR! Nezapomínejte, že jsou ořechy a semínka velmi tučné. Zapomenete-li na dostatečný pohyb, začnete tloustnout. Obezita je další rizikový faktor pro vznik nemocí srdce a cév.
Co pít?
– Dodržujte dostatečný pitný režim!
– Zkuste zelený čaj, studie prokázaly, že má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Ale jen ten připravený z čajových lístků, ne limonáda z obchodu!
– Pijte víno, pomáhá ale jen jeho malá konzumace. Ne více než dvě deci denně! 

Mohlo by vás také zajímat: Cholesterol – co ho ovlivňuje? Cholesterol – co ho ovlivňuje? Cholesterol – co ho ovlivňuje? Další článek

Vysoký cholesterol u štíhlých lidí: jak to, že se jim nevyhýbá?

Žijete s domněnkou, že když netrpíte nadváhou, nemůžete mít problém s cholesterolem? Tato přímá úměrnost bohužel neplatí. Vysvětlíme, proč se vyskytuje vysoký cholesterol u štíhlých lidí:

Dozvíte se:

  • co je cholesterol a jak se v těle tvoří
  • jakou má souvislost s tělesnou váhou
  • jaké potraviny pomáhají cholesterol snižovat

Hodný cholesterol a zlý cholesterol

Cholesterol je látka, která se tvoří v různých orgánech, zejména v játrech a ve střevech, a kterou zároveň přijímáme i stravou. Prakticky jde o tuk, který je pro život nezbytný, ale při zvýšené hladině nám škodí.

Dobré vlastnosti cholesterolu:

  • je nezbytný pro tvorbu vitamínu D
  • je potřebný pro tvorbu hormonů

Zvykli jsme si používat poněkud neodborné termíny hodný cholesterol a zlý cholesterol.

Ten zdraví prospěšný, mající také zkratku HDL cholesterol, se stará o to, aby se přebytek cholesterolu v těle vracel do jater, kde dojde k jeho zpracování.

Škodlivý LDL cholesterol funguje opačně – ukládá se zejména v cévních stěnách. Tady působí do slova jako ucpávka, která snižuje průtok krve. 

Proč není hladina cholesterolu závislá na váze

Tady je třeba uvést věci na pravou míru: je pravda, obézní lidé častěji trpí na vysoký cholesterol.  Kvůli tomu jsme si tyhle informace začali obecně spojovat. Jenže jedno nevylučuje druhé, a vysoký cholesterol u štíhlých lidí nepodmiňuje váha, ale jiné faktory:

Zvýšený cholesterol má příčinu:

  • ve velké míře stresu
  • v nezdravé stravě
  • v užívání léků, které cholesterol zvyšují

Z toho vyplývá, že stresovaný člověk, který se stravuje ve fast foodu, může mít zvýšený cholesterol, a přesto vážit 50 kg.

Cholesterol – co ho ovlivňuje?

Jak naše strava ovlivňuje hladinu cholesterolu

Neovlivníme tvorbu cholesterolu v našem těle, ale zaručeně je pouze na nás, kolik cholesterolu přijmeme ve stravě. Vůbec nejhorší vliv mají živočišné a nasycené tuky. Neznamená to ale, že rostlinné tuky můžeme konzumovat neomezeně – i ty mají na cholesterol v krvi velký vliv.

Velice špatná je kombinace ztužených tuků s cukry, typicky ve sladkých tyčinkách a plněných oplatkách, ale i sladkém pečivu.

Omega-3 jsou zdraví prospěšné tuky

Zdravý jídelníček pro snižování cholesterolu musí obsahovat maximálně 30 % tuků. Hodně důležitá je pak skladba těchto tuků – existují totiž takové, které ovlivňují hladinu ,,hodného“ HDL cholesterolu. Tyto prospěšné tuky bychom si proto měli dopřávat denně.

Jsou to především mastné kyseliny omega-3.

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 si naše tělo vůbec nevytváří, a musíme se sami postarat o jejich příjem.

Hlavním zdrojem je rybí tuk, proto konzumujte ryby 3x týdně, nebo si vyberte kvalitní doplněk stravy s omega-3. Cholesterol – co ho ovlivňuje?

Cholesterol – co ho ovlivňuje? Nejprodávanější omega v ČR

* platíte pouze poštovné 49 Kč

Co je to cholesterol a jak ho snížit?

Cholesterol máme v těle všichni, kdybychom ho neměli, mnoho procesů v organismu by nemohlo správně fungovat. Je velmi důležitý, protože pomáhá zpracovávat v těle tuky.

Během posledních let ale lidé začali automaticky cholesterol brát jako špatný – to samozřejmě není tak jednoduché.

Problémem je zejména vysoký cholesterol a zároveň, že lidé často ani nevědí, že vysokým cholesterolem trpí – to je časovaná bomba.

Co je cholesterol

Cholesterol je zkrátka prospěšná látka, která pomáhá organismu dále nejen zpracovávat tuky.

Je nápomocná při tvorbě buněčných membrán a neobejdeme se bez něj ani při tvorbě některých hormonů nebo třeba vitamínu D.

Cholesterol můžeme rozdělit na prospěšný „HDL cholesterol“ a rizikový „LDL cholesterol“. Vysoká koncentrace LDL cholesterolu v krvi představuje problém, protože dochází ke zdravotním rizikům, především pak onemocněním srdce.

Věděli jste, že vysoký cholesterol zásadně zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění? Ta se podílí na více než 50 % všech úmrtí v České republice. Odhaduje se, že zvýšenou hladinu cholesterolu má na 70 % české dospělé populace, navíc se tento problém začíná týkat i dětí.

Cholesterol – co ho ovlivňuje?

Zdroj obrázku: Free Vector | Doctor explain to female patient about good and bad cholesterol as reason of obesity. Free Vectors, Stock Photos & PSD Downloads | Freepik [online]. Copyright © [cit. 30.06.2021]. Dostupné z: https://www.freepik.com/free-vector/doctor-explain-female-patient-about-good-bad-cholesterol-as-reason-obesity_15128714.htm#page=1&query=cholesterol&position=1

Co zvyšuje cholesterol?

Na otázku, co způsobuje vysoký cholesterol, je poměrně snadná odpověď. Je to především nezdravý životní styl.

Rozhodně byste ale neměli věřit častým mýtům, že vysoký cholesterol je přímo spojen s některými potravinami.

Studie ukazují, že zásadní vliv na vysokou hladinu cholesterolu má především dlouhodobý stres – zejména chronický stres je zásadní problém a většinou je potřeba nasadit léky.

Lidé se často ptají, co obsahuje cholesterol – protože se těmto potravinám chtějí vyhnout. Jak uvidíte dále v článku, není to nutné, protože kvalitní tuky nevadí, je to mýtus.  

Vysoký cholesterol dále způsobuje cukr – a to mnohem více než tuky. Kvalitní tuky, které najdeme například v mase, másle, vejcích nebo třeba rybách, nepředstavují až takový problém.

Tělo je totiž natolik chytré, že pokud přijmete cholesterol v této podobě, nemusí si ho vyrábět samo – a nedělá to.

 Problémem je jednoduchý cukr, který stimuluje rychlý vzestup inzulinu – dojde ke zvýšení činnosti enzymů, které podporují tvorbu cholesterolu v játrech, to představuje vážný problém.

Co na vysoký cholesterol

Pokud hledáte, co snižuje cholesterol, mohou pomoct některé potraviny nebo třeba bylinné kapky.

Ideální je na snížení cholesterolu jíst potraviny obsahující zdravé tuky, rozhodně se ale vyhýbejte margarínům, řepkovému nebo slunečnicovému oleji.

Vhodné je přejít na kvalitní olivový olej. Dále zařaďte do jídelníčku ořechy, především ty vlašské, potom lískové ořechy nebo mandle.

Prospěšné jsou také luštěniny nebo mořské plody. Určitě nic nesmažte, upřednostňujte především dušení nebo pečení. Změna jídelníčku dokáže snížit hladinu cholesterolu. Takový je přehled, co jíst na vysoký cholesterol.

Dobré je kombinovat upravenou životosprávu spolu s přírodními produkty, které umí díky účinným látkám pomoct.

Na zvýšený cholesterol pomáhají bylinné kapky Energy Korolen, které stimulují hladinu lipidů v krvi a prospívají normální činnosti kardiovaskulárního systému, to především díky pročištění krve a normální činnosti srdce, protože mají přímo vliv na hladinu cholesterolu.

Neodkládejte návštěvu lékaře

Protože je přímá souvislost mezi vysokým cholesterolem a infarktem nebo mrtvicí určitě byste neměli odkládat návštěvu lékaře, a to i preventivně.

Cholesterol je bohužel tichý zabiják – jakmile udeří, může už být pozdě.

Proto pokud má někdo v rodině vysoký cholesterol nebo nemáte zrovna dobrou životosprávu, je na místě si nechat preventivně odebrat krev a zjistit hodnoty cholesterolu.

TIP, co jíst před odběrem na cholesterol: odběr probíhá hned ráno nalačno. Ideálně vynechte celý den před odběrem tučná jídla a pokud to jde (po dohodě s lékařem), i některé léky, které také mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. Alespoň 12 hodin před odběrem nic nejezte.

Kdy brát léky na cholesterol

Jestliže se ukáže, že máte příliš vysoký cholesterol, který nejde snížit stravou nebo přírodní cestou (případně by to bylo rizikové), je potřeba začít užívat léky na cholesterol.

Kdy brát léky na cholesterol vám určí lékař po vyšetření. Jedná se především o léky na předpis, které mají za úkol odbourat usazený cholesterol na stěnách cév.

Úspěšnost těchto léků je poměrně velká. 

Zdroje

Co je cholesterol a proč s ním v životě počítat?

Cholesterol je pro organizmus nepostradatelný. ✔️ Na druhou stranu – často díky životnímu stylu ho máme nadbytek. Co je cholesterol, proč s ním v životě kalkulovat a jaké faktory nepodcenit? Seznamte se s cholesterolem i vy.

Co je to cholesterol?

Cholesterol je látka, která připomíná tuk a nachází se ve všech buňkách v lidském těle. Cholesterol pomáhá tvořit nezbytný ochranný obal našich buněk, tedy takzvanou membránu. Bez cholesterolu by tak rozhodně žádná buňka nemohla existovat, ovšem i v tomto případě existují jistá ale…

Lidské tělo cholesterol vyrábí samo. Je tvořen v játrech či je přijímán potravou. Pokud bychom se na cholesterol podívali zblízka, bude mít podobu jakýchsi krystalů.

Prostě a jednoduše, cholesterol je součástí všech buněk. Můžeme jej však brát i jako základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk.

A v neposlední řadě – je součástí procesu tvorby hormonů.

Zejména v posledních letech se do popředí zájmu v odborných kruzích – třeba u lékařů, stává pojem cholesterol strašákem. A není radno jej opravdu podceňovat – cholesterol opravdu významně ovlivňuje naše zdraví. Zejména pak je spojován řadou odborných studií s onemocněním srdce a cév.

  • Pravidla pro předcházení nemocem srdce a cév:
  • 1. Omezte potraviny obsahující cholesterol či živočisné tuky obecně
  • 2. Vsaďte na ovoce, zeleninu, ryby či luštěniny
  • 3. Zkuste rostlinné tuky
  • 4. Myslete na svou váhu – bojujte s nadváhou či obezitou
  • 5. Zařaďte do života chůzi, pohyb či plavání

6. Jste nekuřák! Skvěle…

Které potraviny jsou velmi bohaté na cholesterol?

  1. Největší množství cholesterolu obsahují zejména potraviny, které jsou živočišného původu (vnitřnosti – játra, mozeček, ledviny), dále se jedná o vaječné žloutky a také o živočišné tuky – lůj, máslo a sádlo.
  2. Příjem samotného cholesterolu z potravy by neměl být vyšší než zhruba 300 mg za den.

  3. Při snižování cholesterolu omezte:
  • smažené a přesolené pokrmy
  • tučné maso (krkovice, bůček…)
  • plnotučné mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh)
  • sladké (dorty, sušenky, čokolády…)
  • slazené sycené limonády, iontové nápoje, alkohol

Naopak, potraviny doporučené při snaze snížit cholesterol:

  • rostlinné oleje (olivový, slunečnicový…)
  • ořechy (mandle, kešu, lískové…)
  • luštěniny (čočka, fazole, cizrna)
  • bazalka, koriandr, rozmarýn, šalvěj, zázvor
  • špenát a listová zelenina
  • potraviny s vysokým obsahem vitamínu C

Jak se v našem těle pohybuje cholesterol?

V našem těle je cholesterol přenášen krví. Je nerozpustný ve vodě a to proto, aby mohl právě krví putovat. V našem těle slouží jako takové nosiče cholesterolu zejména částice, které mají bílkovinovou povahu, jedná se o proteiny.

Když se cholesterol spojí s bílkovinou, vznikne nová částice, tedy takzvaný lipoprotein (obsahuje tuky, tedy lipidy a bílkoviny, tedy proteiny. Lipoprotein vypadá tak, že je samotný cholesterol ukryt uvnitř částice, tuky poté tvoří obal samotné částice a na povrchu se jako nosič tohoto cholesterolu upíná zejména bílkovinná částice.

Špatný a dobrý cholesterol

  • Rozlišujeme zejména dva druhy cholesterolu, které můžeme nazvat jako špatný a dobrý cholesterol.
  • Špatný cholesterol je přenášen zejména částicemi, které nesou název LDL.
  • Takzvaně dobrý cholesterol je přenášen právě částicemi HDL.
  • A z jakého důvodu je LDL cholesterol špatný, a naopak HDL ten dobrý?

LDL cholesterol je v naší krvi přenášen zejména malými nosiči, které umí proniknout téměř úplně všude, tedy jak do stěn našich cév, tak také do našich buněk.

Pokud hovoříme o nadbytku LDL cholesterolu, ten je ukládán zejména ve stěnách cév a tím pádem poškozuje dobrý HDL cholesterol, který je přenášen velkými nosiči, které ovšem nedokážou proniknout do cévní stěny a v těle slouží jako takzvaní ukladači nadbytečného cholesterolu.

To znamená, že na sebe špatný cholesterol vážou a dále ho odnesou do jater, kde je následně odbourán.

Cholesterol – co ho ovlivňuje?

Jak vypadají normální hodnoty cholesterolu?

Vyšetřením hladiny cholesterolu v krvi se dokáže velmi dobře zjistit, zda v krvi máte požadované množství cholesterolu či naopak jeho nadbytek.

Hladina cholesterolu by neměla být vyšší než zhruba 5,5 mmol/l (milimolů na jeden litr krve).

Hodnota LDL cholesterolu, tedy toho špatného, by naopak neměla být vyšší jak 3,0 mmol/l. Množství HDL cholesterolu, tedy toho dobrého by nemělo být poté vyšší jak 1 mmol/l.

Ve finále tedy ještě shrnutí – hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l u zdravého jedince.

Naopak, jestliže se dlouhodobě drží nad 6,2 mmol/l, hrozí zde vysoké riziko ucpání cév.

Výjimkou jsou pak děti – u nich by hodnota měla  být pod 4,2 – 4,4 mmol/l. Nesrovnávejte proto své hodnoty s dětmi – hranice se zásadně liší.

Jako poslední ukazatel se v krvi sleduje při vyšetření hodnota triglyceridů (necholesterolových tuků). Jejich hladina by měla být pod 1,7 mmol/l.

Nezanedbávejte prevenci – naopak, myslete na pravidelná vyšetření, která mohou předcházet budoucím obtížím, třeba s vysokým cholesterolem.

Jakou roli hraje u cholesterolu dědičnost?

Stejně tak, jako je dědičná cukrovka či vysoký krevní tlak, může být rovněž vysoká hladina cholesterolu v krvi také do jisté formy dědičná. Znamená to tedy, že se může přenášet z jedné generace na druhou. U podobně postižených osob mohou být takto vysoké hladiny cholesterolu v krvi přítomny již od velmi útlého věku.

Pokud ovšem máte nadbytek cholesterolu, který je ukryt ve vašich cévách, vede to k rozsáhlému poškození zmíněných cév, což má ve finále za následek zejména předčasný projev mrtvice či infarktu.

Tyto choroby jsou navíc smrtelné. Jestliže je tedy zvýšený cholesterol v krvi zjištěn minimálně u dvou příbuzných, měl by být následně cholesterol vyšetřen také u dalších členů rodiny.

Myslete na to a zajímejte se nejen o zdraví své, ale i rodinných příslušníků.

Co se v těle při zvýšené hladině cholesterolu odehrává?

Problém je zejména v tom, že naše tělo nedokáže takto získaný přebytečný cholesterol ani vyloučit a ani využít.

Tento nadbytečný cholesterol se následně ukládá do cévních stěn. Toto ukládání bychom mohli přirovnat například k usazeninám ve vodovodním potrubí, kdy v tomto důsledku přestává voda trubkami protékat. Stejně tak nakonec nemůže dostatečně dobře proudit naše krev touto zúženou cévou.

Pokud podobně ucpaná céva zásobuje mozek a vaše srdce, může dojít k úplnému uzávěru těchto cév cholesterolovou hmotou. Poté může dojít k infarktu a také k mrtvici.

Jaké faktory přispívají k nadměrnému ukládání cholesterolu v krvi?

Rizikové faktory lze v podstatě rozdělit na ty, které můžeme svých chováním ovlivnit, tedy jsou ovlivnitelné a také na ty, které ovlivnitelné bohužel nejsou.

Ovlivnitelné faktory: vysoký krevní tlak, nedostatek pohybu, obezita, vysoká hladina cholesterolu

Neovlivnitelné faktory: prodělaná onemocnění (mrtvice, infarkt, angina pectoris), rodinná anamnéza (onemocnění srdce a cév v rodině, vysoká hladina cholesterolu v rodině), věk (u mužů je rizikový věk 45 let a u žen 55 let, ženy jsou ovšem až do samotného přechodu chráněny ženskými pohlavními hormony, to ovšem neplatí u mužů. Přítomnost cukrovky.

K nejrizikovějším skupinám patří:

  • jedinci nadměrně konzumující alkohol
  • obézní lidé či lidé s nadváhou (dlouhodobou)
  • osoby bez pohybu (chůze, plavání, jakákoliv forma pohybu)
  • děti (se špatnými stravovacími návyky)

Cholesterol a co to je

Aktuální článek: Co je cholesterol a proč s ním v životě počítat?

Vysoký cholesterol – příčiny, léčba a prevence

Informace o cholesterolu se na nás valí ze všech stran. Co je to za látku, že má v těle takovou moc? V následujícím článku se dozvíte, proč jsou optimální hladiny cholesterolu pro člověka tolik důležité a jaká je role cholesterolu v organismu.

Cholesterol je částice tuku v krvi, která hraje důležitou roli v řadě tělesných procesů. Je stavebním prvkem buněčných membrán, součástí některých hormonů, podílí se na tvorbě vitaminu D a je potřebný pro zpracování tuků v těle. Část cholesterolu se do těla dostává stravou, většinu si však organismus vytváří sám v játrech.

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je způsobena buď zvýšenou konzumací především živočišných tuků nebo zvýšenou syntézou cholesterolu v játrech. Tato nadprodukce cholesterolu je často dědičná a může se vyskytnout i u těch, kteří v jídelníčku upřednostňují rostlinné tuky a zdravou výživu.

„Zvýšená hladina cholesterolu může vést k ukládání tukových látek do stěn cév v podobě tukových proužků či plátů a množení hladkých svalových buněk ve stěnách tepen, čímž cévy ztrácejí na pružnosti a postupně se zužují. Tento proces se nazývá ateroskleróza. V důsledku těchto změn dochází k omezení zásobení orgánů kyslíkem a k jejich poškození.

Onemocnění cév se obvykle projeví až komplikacemi, např. infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin,“ vysvětluje MUDr. Eva Kašparová, internistka a praktická lékařka z kliniky Canadian Medical, které je součástí zdravotnické skupiny EUC.

Přílišná konzumace živočišných tuků má za následek zvýšení hodnoty cholesterolu v krvi. Foto: Dayvison de Oliveira Silva, Pexels

Druhy cholesterolu – HDL a LDL cholesterol

Cholesterol se v krvi sám nerozpouští, jeho transport v krevním oběhu je zajištěn prostředictvím „nosičů“, které nazýváme lipoproteiny. Jsou složeny z tuků a bílkovin.

Rozlišujeme celkem 3 druhy krevních tuků – LDL cholesterol, HDL cholesterol a jednoduché tuky (triglyceridy = TGA). Hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové.

  • LDL neboli low density lipoprotein – je převážně tukový lipoprotein s nízkou hustotou, který cholesterol transportuje krví do tkání. V nadbytečném množství může vniknout do cévní stěny, kde se usazuje v podobě tukových hmot. Lidově se mu říká „zlý“ či „špatný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být pod 3,0 mmol/l. U kardiaků, nemocných s diabetem, chorobami ledvin a ostatních rizikových nemocných by tyto hodnoty měly být až o polovinu nižší.
  • HDL neboli high density lipoprotein – je převážně bílkovinný lipoprotein s vysokou hustotou, který pomáhá transportovat nadbytečný cholesterol z tkání do jater, kde se odbourává. Lidově se mu říká „hodný“ cholesterol. Jeho norma je nad 1,0 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen.
  • Triglyceridy (jednoduché tuky) jsou tvořeny tuky vstřebanými z potravy, slouží jako zdroj energie. Hladinu triglyceridů je vhodné udržovat pod 1,7 mmol/l.

Rizikové faktory vysokého cholesterolu a aterosklerózy

Existuje mnoho rizikových faktorů, které proces aterosklerózy urychlují. Zásadní pro její rozvoj je nadměrný příjem nevhodné stravy bohaté na živočišné tuky spolu s kouřením, obezitou, fyzickou inaktivitou, stresem, vysokým krevním tlakem, diabetem. Nelze opomenout ani roli genetiky.

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí ve vyspělých zemích…

Léčba vysokého cholesterolu – dieta, pohyb, léky

Usazování cholesterolu v cévách nijak nebolí, vysoký cholesterol zjistí lékař při analýze krve, která se provádí standardně při preventivních prohlídkách.

Základem léčby zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je vždy změna životního stylu. A to i v případě, že lékař doporučí léky pomáhající snižovat hladinu krevních tuků. Léčba je zpravidla celoživotní, nelze ji přerušit ani po dosažení cílových hodnot. Pacientům jsou doporučována především tato opatření:

  • Nekouřit: Nekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob.
  • Zbavit se nadváhy: Zredukovat tělesnou hmotnost, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm), snížit energetický příjem a zvýšit energetický výdej.
  • Zařazovat fyzickou aktivitu: Pravidelně většinu dní po dobu 30–40 minut aerobně cvičit. Vhodnými činnostmi jsou svižná chůze či nordic walking, běh, plavání, cyklistika.
  • Vyvarovat se stresu.
  • Změnit stravovací návyky: Zaměřit se na obsah a složení stravy, nepřejídat se, dbát na pestrou stravu, omezit příjem tučných masných a mléčných výrobků, jednoduchých cukrů a soli, preferovat kvalitní rostlinné a rybí tuky, do jídelníčku zařazovat dostatek vlákniny v podobě celozrnného pečiva, zeleniny, ovoce, dodržovat střídmost v pití alkoholu. Mezi vhodné tepelné úpravy stravy patří dušení, vaření, úprava v páře, pečení, grilování bez tuku.

Boj s vysokým cholesterolem začíná změnou životního stylu – omezením příjmu živočišných tuků a zvýšením fyzické aktivity. Foto: Andres Ayrton, Pexels

V případě, že nefarmakologický přístup nevede k dostatečnému ovlivnění rizik, navrhne lékař medikamentózní léčbu.

  Nejvíce používanými léčivými přípravky na snížení hladiny cholesterolu jsou statiny (z moderních preparátů především atorvastatin, rosuvastatin), ezetimib, fibráty, pryskyřice, omega 3 mastné kyseliny.

Pro vysoce rizikové pacienty jsou k dispozici i vysoce efektivní monoklonální protilátky (inhibitory PCSK-9).

Prevence onemocnění je základ zdravých cév

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí ve vyspělých zemích. Pokud lékař zjistí zvýšené riziko rozvoje chorob srdce a cév, doporučí svému pacientovi vhodná opatření, aby se riziko minimalizovalo.

  Nejúčinnější prevencí je tedy nekouřit, hlídat si tělesnou hmotnost a příjem tuků, vybírat si zejména rostlinné či rybí tuky, dále omezit příjem alkoholu a soli, jíst více ovoce, zeleniny a vlákniny, pravidelně provozovat aerobní fyzickou aktivitu.

V případě nutnosti doporučí i odpovídající farmakologickou léčbu, a to zejména u obézních, diabetiků, hypertoniků, kuřáků,“ vysvětluje MUDr. Kašparová.

Hypercholesterolemii je důležité podchytit a intervenovat včas – může spolu s dalšími rizikovými faktory vést k vážnému onemocnění cév, které se následně projeví např. infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou nebo ischemickou chorobou dolních končetin. V rámci preventivní kontroly hladiny cholesterolu v krvi se můžete obrátit také na odborníky z klinik EUC.

Obáváte se, že máte vysoký cholesterol? Můžete se poradit s našimi praktickými lékaři:

Praktičtí lékaři EUC

Čo treba vedieť o cholesterole

Cholesterol Cholesterol je tuková látka, ktorá je pre život a fungovanie organizmu nevyhnutná. U človeka sa nachádza v každej bunke jeho tela.

Funkcia cholesterolu

Je základným stavebným kameňom pre niektoré hormóny a zároveň súčasťou žlčových kyselín, ktoré uľahčujú vstrebávanie tukov z čriev. Cholesterol nezískavame iba z potravy, je to iba 1/3 celkového množstva cholesterolu a zvyšné 2/3 si tvorí organizmus sám v pečeni a tráviacom ústrojenstve. Napriek svojej nepochybne pozitívnej úlohe má aj svoju odvrátenú tvár .Nebezpečenstvo vzniká vtedy, ak sa prejaví nadbytok cholesterolu, lebo nadbytočný cholesterol putujúci od pečene k bunkám spôsobuje riziko jeho ukladania do stien tepien. Tam sa v prítomnosti iných faktorov, pri nedostatku antioxidantov bude stav cievnej steny zhoršovať, tuky sa oxidujú a nebadane sa tvoria aterosklerotické pláty. Tieto pláty sú nerovnosti cievnej steny tvorené tukovou, ľahko vápenatejúcou vrstvou, ktorá sa drobí. Preto nie je povrch tepny ideálne hladký a veľmi ľahko sa na ňom usádzajú krvné zrazeniny, ktoré cievu výrazne zužujú, príp. celkom uzatvárajú. Vzniká tak počiatočné štádium rozšírenej choroby – arteriosklerózy. S tým súvisí aj riziko vzniku infarktu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Toto nepopierateľné spojenie medzi cholesterolom a ochorením srdca a ciev je dôvodom, prečo sa lekári zaujímajú o jeho množstvo v krvi. Problém je však zložitejší, než sa vidí na prvý pohľad.

LDL a HDL cholesterol

Nakoľko cholesterol sa vo vode a ani v krvi nerozpúšťa, necirkuluje tu sám o sebe. Je potrebné, aby ho v krvnom riečisku transportovali prenášače. Funkciu takýchto prenášačov plnia lipoproteíny, ktoré s cholesterolom vytvárajú LDL-cholesterol a HDL-cholesterol.

Podľa toho, či sú pre zdravie v prospešné, alebo zdraviu škodia ich môžeme nazývať „dobrý“ – teda HDL-cholesterol a „zlý“ – teda LDL-cholesterol. Zlý cholesterol je privádzaný lipoproteínmi nízkej hustoty – LDL – z pečene až k bunkám, kde slúži ako karburátor (pohonná látka).

V priebehu tejto prepravy dochádza k tomu, že nadbytočný cholesterol sa ukladá na stenách tepien, naopak, dobrý cholesterol – HDL – dopravený lipoproteínmi vysokej hustoty, ktorý pôsobí ako metla, zbavuje tepny nadbytočného cholesterolu.

Pri krvnom teste na diagnostikovanie nadmernosti cholesterolu (hypercholesterolémie), sa zisťuje celkový cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy. Skutočné riziko sa zistí z analýzy rôznych druhov cholesterolu, najmä z prebytku LDL cholesterolu.

Avšak LDL cholesterol nie je jediným rizikovým faktorom kardiovaskulárnej príhody. K tomu treba ešte pripočítať také faktory ako: fajčenie, nadváha, cukrovka, vysoký krvný tlak, taktiež aj menopauzu, vyšší vek a príslušnosť k mužskému pohlaviu.

Príčinou zvýšeného cholesterolu býva však aj genetika, a to v rizikových rodinách (kde rodičia alebo starí rodičia mali v skoršom veku infarkt), čo sa prejavuje už v detskom veku. To sú faktory, ktoré zvyšujú riziká a nabádajú lekára na individuálnu liečbu pacienta. Aká je optimálna hladina cholesterolu v krvi?

Optimálna hladina cholesterolu v krvi

Optimálna

hladina cholesterolu u dospelého človeka by nemala presiahnuť 5,2 mmol/l. Za zvýšenú hladinu cholesterolu sa považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol/l. Hodnoty nad 6,2 mmol/l sa považujú za vysoké a nad 7,8 mmol/l za veľmi rizikové. Vydajme sa teraz na cestu za optimálnou hladinou cholesterolu. Čo môžme v tomto prípade urobiť pre seba? 1. Zmeňme naše stravovacie návyky. Strava je pre nás najjednoduchšou a najúčinnejšou možnosťou ako ovplyvniť hladinu cholesterolu. Stačí, ak budeme dodržiavať nasledujúce zásady:

Vyberajme si jedlá s nízkym obsahom nasýtených tukov

Nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu viac ako čokoľvek iné v našej strave, preto by sme sa mali snažiť vyradiť ich zo svojho jedálnička. Najviac nasýtených tukov a cholesterolu obsahujú vajcia a výrobky, ktorých zložkou sú vajcia, živočíšne tuky, ako je maslo, slanina, škvarky, bravčové mäso, tučné druhy mäsa, údeniny, vnútornosti a tučné mliečne výrobky. (smotana, smotanové jogurty, syry s vysokým obsahom tuku v sušine) a plnotučné mlieko. Preto nezabudnite pri nákupe sledovať obsah tuku vo výrobkoch, ktoré vkladáte do košíka. Snažte sa vyberať tie , ktoré ho majú najnižší.

Vyberajme si jedlá s nízkym celkovým obsahom tukov

Táto zásada nám pomôže vyhnúť sa jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov a zároveň pomáha znížiť hmotnosť. V prípade, že máte nadváhu, zníženie hmotnosti bude dôležitou súčasťou znižovania hladiny cholesterolu.

Vyberajme si jedlá s vysokým obsahom vlákniny

Vlákninu nachádzame v ovocí, zelenine, obilninách, celozrnných výrobkoch, strukovinách, semenách. Mäso, vajcia, mliečne výrobky žiadnu vlákninu neobsahujú.

Vyberajme si jedlá s nízkym obsahom cholesterolu

Najvhodnejšími potravinami sú rastlinné tuky a oleje, surová zelenina, najmä cibuľa, pór, cesnak, ďalej ovocie, a to predovšetkým jablká. Veľmi dobré sú aj strukoviny (fazuľa), celozrnné pečivo pre vysoký obsah vlákniny. Z mäsa sa odporúča iba hydina, králik, ryby, a to najmä morské. Mliečne výrobky cholesterol obsahujú, preto pri ich konzumácií musíme dať prednosť nízkotučným výrobkom pred smotanovými. To sa vzťahuje najmä na mlieko, syry a jogurty.

2. Pohybujme sa a športujme

Áno, už sme počuli… cvičením k zníženiu hmotnosti, všakže? Áno, správne. Ale vedeli ste o tom , že fyzická aktivita priamo ovplyvňuje cholesterol ? Zvyšuje HDL-cholesterol (dobrý) a znižuje LDL-cholesterol (zlý). Popri tomto priamom účinku znižuje zvýšený krvný tlak, redukuje stres, zlepšuje kondíciu, vrátane kondície srdca a ciev.

3. Dosiahnime svoju ideálnu hmotnosť

Dobre sa pozná súvislosť medzi nadváhou až obezitou , hladinou cholesterolu a vysokým krvným tlakom. Ako ideál si môžeme predstaviť hmotnosť, ktorú dostaneme, keď od svojej výšky v centimetroch odpočítame 100. Zdá sa to jednoduché, ale každý kilogram, ktorý nás približuje k tomuto ideálu má podobné silné účinky ako pohyb – zvýši nám HDL-cholesterol a zníži zlý LDL-cholesterol. Preto pamätajme na vetu: „Krátky opasok, dlhý život“!

4. Lieky proti zvýšenému cholesterolu

Lekár predpíše lieky, keď je hladina cholesterolu vysoká a nepomohla ani tri až šesť mesiacov trvajúca nízkocholesterolová diéta. Býva to predovšetkým v prípadoch vrodenej dispozície. Aj v prípade, že beriete lieky, je nevyhnutné dodržiavať

Vysoký cholesterol způsobuje mrtvici a infarkt

S rostoucím problémem obezity ve světě se také zvyšuje četnost srdečních a cévních onemocnění. Ty jsou způsobeny nezdravou stravou a zvýšeným množstvím cholesterolu v krvi, kterým dle statistik Ministerstva zdravotnictví v Česku trpí okolo 70 % populace. Nejlepším způsobem léčby je zásadní změna stravy a celkové životosprávy, ta ale musí být dlouhodobá.

Reklamy už dlouho hlásí, že cholesterol je špatný a že je třeba se mu vyhýbat, to ale není zcela pravda.

Cholesterol má totiž dvě podoby: HDL, takzvaný hodný cholesterol, a LDL cholesterol zlý.

HDL je nezbytný pro vývoj buňky, a tedy vůbec existenci člověka a jeho příjem je pro člověka velice důležitý v každé fázi života.

Zato LDL se ukládá na stranách cév, které tím ztlušťuje a zvyšuje pravděpodobnost infarktu, mrtvice a jiných cévních onemocnění.

V potravě ale získáváme pouze jeden cholesterol. Zda se stane cholesterolem hodným, nebo zlým se určí až v těle člověka podle toho, jaký přenašeč se přijatého či játry vytvořeného cholesterolu ujme. Zlý LDL cholesterol je přenášen především tuky, které pak vedou ke ztučnění cév, a hodný se naopak drží spíše proteinů.

Jaké má vysoký cholesterol příznaky?

Jedním z hlavních důvodů, proč bývá cholesterol tak velkým strašákem, je skutečnost, že jeho zvýšené hodnoty mohou vést k poměrně závažným onemocněním, aniž by dotyčný předtím vykazoval jakékoliv náznaky toho, že je něco špatně. Nejčastěji se totiž jeho vysoká hladina odhalí až poté, co lékař provede měření cholesterolu na základě odebrání vzorku pacientovy krve.

Jak určit zdravé hodnoty cholesterolu?

I kdyby se jedinec vyhýbal veškeré potravě, která cholesterol obsahuje, jistě by se tato látka jeho těle našla, protože cholesterol také vyrábí lidská játra. Zdravé množství cholesterolu se odvíjí od věku, často se také uvádí univerzální doporučená hodnota cholesterolu, která by měla být nižší než 5,2 mmol/l.

Zásadní ovšem nejsou pouze celkové hodnoty cholesterolu jako spíše poměr, ve kterém se HDL a LDL v těle nachází. Hodný cholesterol by měl v ideálním případě představovat alespoň 20 % celkového cholesterolu.

Tabulka hodnot cholesterolu

  • Všechny hodnoty jsou uvedeny v mmol/l krve.
  • celkový: pod 5,2 (nad 6,2 vysoké riziko); u dětí: pod 4,4 (nad 5,5 vysoké riziko)
  • HDL: nad 1,4 (pod 0,9 vysoké riziko); u dětí: nad 1 (pod 0,9 vysoké riziko)
  • LDL: pod 3,4 (nad 4,1 vysoké riziko); u dětí: pod 2,6 (nad 3,1 vysoké riziko)

Co ovlivňuje výši cholesterolu

Zajímá vás, jaké má vysoký cholesterol příčiny? Inu, může jich být celá řada, v naprosté většině případů nicméně bývají spjaty s nezdravým stylem života. Konkrétně se pak jedná o tyto faktory:

  • Nadváha a obezita
  • Nedostatek pohybu
  • Kouření a alkohol
  • Nezdravá strava
  • Přibývající věk (především u žen)
  • Zdraví celého organismu
  • Dědičnost
  • Stres
  • Dlouhodobá únava

Cholesterolová dieta

Hlavní faktory ovlivňující hladinu cholesterolu v krvi jedince jsou dědičnost a životospráva. A doposud nelze nijak ovlivnit míru dědičnosti, jediné, co může vést ke snížení cholesterolu v krvi, je změna životosprávy. Ta musí být dlouhodobá, ideálně dokonce trvalá a pochopitelně se neobejde bez nízkocholesterolové diety.

Jakou stravu jíst pro snížení hladiny cholesterolu:

Pomůže na cholesterol dieta? Pochopitelně že ano, musí ovšem být správně nastavená. Ve snaze dostat zvýšený cholesterol pod kontrolu je pro začátek nutné omezit především nasycené tuky. Ty jsou obsaženy v tučném mase, různých uzeninách, pomazánkách a všeobecně ve většině živočišných tucích.

Zvýšená hladina cholesterolu však může pramenit rovněž z nadměrné konzumace tuků rostlinných. Ani ty totiž nejsou vždy a za všech okolností zcela zdravé.

Vzhledem ke své škodlivosti pro lidské tělo lékaři doporučují omezit především palmový olej. Vhodné je i snížení spotřeby másla, není však třeba jej plně vyřadit.

Současně jezte více ryb, klidně tučných. Rybí tuk je totiž nenasycený a pro lidské tělo je zdravý.

Kromě omezení tučného jídla je vhodné přijímat látky, které ovlivňují vstřebávání cholesterolu do těla. To omezuje například vláknina. Jezte tedy spíše celozrnné rohlíky, luštěniny a samozřejmě alespoň pět porcí ovoce nebo zeleniny denně.

Mezi další potraviny snižující cholesterol patří například i ořechy, ty je ale třeba jíst v malém množství a nepražené ani nesolené. Ačkoli pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, jsou ořechy velice tučné, proto je třeba mít jejich konzumaci pod kontrolou.

Jak snížit cholesterol přírodní cestou

Lidé se svého lékaře často ptají, jak snížit cholesterol bez léků. Nejlepším způsobem je v tomto ohledu pochopitelně změna životosprávy a stravy. K přiměřenému pohybu tedy zaveďte jídelníček s ohledem na výše zmíněné informace.

Nejlepší suroviny proti cholesterolu:

  • Ovesné vločky
  • Tučné ryby
  • Ořechy
  • Fazole
  • Špenát
  • Avokádo
  • Česnek

Důležité je dodržovat pravidlo, že tuk má tvořit maximálně 30 % denního příjmu potravy.

Léky na cholesterol

Při návštěvě lékaře s ním konzultujte možnosti léčby, změna životního stylu ale bude nevyhnutelná. K němu je však několik druhů léků na předpis, které pomáhají odbourat cholesterol na stěnách cév. Vzhledem k rostoucí nadváze populace se farmaceutické firmy problému ustavičně věnují a vyvíjí nové přípravky, ty pro vás nejvhodnější vám doporučí lékař.

Volně prodejné doplňky stravy proti cholesterolu:

  • Omega 3
  • Lipovitan
  • Lecithin
  • Arterin
  • Regevit
  • Korolen
  • Imuregen

Bilinky na snížení cholesterolu

Mezi bylinky snižující hladinu cholesterolu v krvi lze zařadit zejména rozrazil, kotvičník zemní či čekanku obecnou. Pomoci ale mohou rovněž borůvky nebo smetánka lékařská.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector