Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst

27.08.2015 | 11779x Shlédnutí | Ondřej Nývlt | Děti

Stále narůstá počet dětí a dospívajících s chronickými nemocemi, které souvisí s nesprávnou výživou. Nejčastěji se jedná o potravinové alergie, obezitu, astma, předčasný nástup puberty, poruchy chování, učení související s výživou a bohužel také o rakovinu.

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst

Škola nebo rodina?

„Děti, které dnes pochopí hodnotu jídla, budou v budoucnu kupovat kvalitnější potraviny“.

Důležité je, aby se děti naučily správnému rozhodování při výběru potravin a přípravě jídla. I když jsou školy ideálním prostředím pro výuku výživy, protože ovlivňují téměř všechny děti a dospívající a vedle výuky mohou poskytnout i prostor pro praktikování zdravého vaření, základem ve výchově a osvojení stravovacích návyků bude vždy rodina.

Bohužel řada rodin i školních jídelen nevaří v souladu s moderními výživovými doporučeními. V České republice se totiž propaguje výživová pyramida, která se téměř neliší od první výživové pyramidy zveřejněné v roce 1974 ve Švédsku. Výživová pyramida měla tehdy řešit problémy s nesprávnou výživou obyvatel.

Jedná se o pomůcku, která ukazuje, jak by se měl člověk správně stravovat a v jakém poměru by měly být různé potraviny v jeho jídelníčku zastoupeny. Česká výživová pyramida však nebyla na rozdíl od těch zahraničních řadu let aktualizována.

Od zavedení stávající výživové pyramidy uplynulo téměř 40 let a tak pyramida zákonitě nezahrnuje nové poznatky výzkumu ve zdravé výživě.

Co je Zdravý talíř?

Vhodnou a velice názornou alternativou k výživové pyramidě je „Zdravý talíř“. Tuto metodu v ČR zavedla a propaguje PharmDr. Margit Slimáková a společně s programem Skutečně zdravá škola usiluje o změnu zastaralé výživové pyramidy.

Cílem je zajistit zdravou stravu pro děti nejen ve školách, ale i doma. Základem je změnit formát z prakticky obtížně použitelné pyramidy na talíř a jeho pomyslné rozdělení na čtvrtky.

Ve zdravém talíři jsou obsažené potraviny, které poskytují všechny potřebné makro i mikro živiny.

Polovinu talíře (tedy 2/4) by měla zaujímat zelenina a ovoce (ovoce lze nahradit zeleninou, naopak nikoli), podobně jako je tomu u nejnovějších mezinárodních výživových doporučení.

¼ talíře by měly zaujímat bílkoviny (ryby, luštěniny, ořechy, mléko a mléčné výrobky, nejlépe zakysané, vejce a maso) a poslední ¼ tvoří polysacharidy, tedy „přílohy“ (brambory, rýže, jáhly, ovesné vločky, kváskový chléb apod.).

V pomyslném středu talíře je pamatováno na tuky ve zdravých potravinách a tuky minimálně průmyslově upravované (ořechy, avokádo, ryby, kvalitní máslo, za studena lisované rostlinné oleje s vyšším obsahem zdraví prospěšných omega3 nenasycených mastných kyselin).

Oproti původní výživové pyramidě je přidána kategorie tekutin s důrazem na neslazené nápoje, naopak je vynechána kategorie jednoduchých cukrů a sladkostí.

Polotovary nebo základní potraviny?

Důležité je používat přirozené základní potraviny a omezit používání polotovarů, které jsou průmyslově zpracovány a obsahují značné množství přídatných látek, konzervantů, látek zvýrazňujících chuť, vůni, barvu, kypřidel atd.

Mnoho rodičů i pedagogů si stěžuje, že děti odmítají zdravou stravu a dávají přednost fastfoodové stravě a rovněž různým pochutinám: sušenkám, chipsům, slazeným limonádám typu Coca-Cola, Fanta, Sprite a dalším nápojům, které hýří tou nejrozmanitější paletou barev, ale současně i různými aditivy, konzervanty, které by v jídelníčku a v pitném režimu dětí rozhodně neměly být. Nezdravé návyky dětí a nedostatečná informovanost rodičů, zaměstnanců kuchyní i pedagogů, v oblasti zdravé výživy, se zde projevují naplno. Nastal však čas ke změně ve prospěch zdraví našich dětí.

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jístKdo ukáže dětem cestu?

Jak můžeme prosadit zdravé stravování v rodině, když supermarkety nás v zásobují převážně průmyslově upravenou stravou, která by ve své základní formě, bez všech aditiv, nebyla ani poživatelná? Je dobré vědět, že každý má možnost volby. Co bude kupovat, vařit a jaký hodnotový systém stravování předá svým dětem.

Nikdo jiný, žádná instituce ani škola, však nemá takovou zodpovědnost za děti, jako rodiče. My rodiče rozhodujeme o tom, co našim dětem do jejich života předáme ze svých hodnot.

Jsme to hlavně my, kdo jim může ukázat cestu, jak zdravěj jíst, co jíst.

Dnes už také máme možnost výběru, jakou školku či školu bude naše dítě navštěvovat a jako rodiče máme právo působit i na tyto instituce, když chceme zavést zdravější stravování ve školách.

Kde je vůle, tam je cesta

Některé školy to už naštěstí dokázaly, ale musely chtít se tématem více zabývat a rovněž se vzdělávat ve zdravé výživě.

I při omezených možnostech spotřebního koše, které značně svazují školám ruce, řada škol zavedla zdravější jídla, ale vše záleží na lidech, kteří se pro změnu sami rozhodnou a učiní k ní potřebné kroky. Nejde o kritiku práce pracovníků jídelen.

Jde o to, aby si rodiče uvědomili a upevnili principy zdravé výživy a postupně je zaváděli do každodenního života a především, aby nabízená jídla preventivně podporovala zdraví dětí. Do jaké míry se změní jídelníčky ve školách i v rodinách, závisí zcela na nás.

Pokud se téma jídlo a stravování ve školní jídelně stane součástí vzdělávání a děti se dozvědí, odkud potraviny pocházejí a jakým způsobem jsou vyráběny, je pravděpodobnější, že si vyberou zdravý způsob stravování.

Za dobu, než předškolák dokončí svá středoškolská studia, zkonzumuje více než 4 000 pokrmů ve školní jídelně, což představuje 4 000 příležitostí, jak posílit tělo a mysl, jak se naučit mlsat bez negativních dopadů na zdraví.

Více než 350 milionů pokrmů ve školní jídelně ročně má zásadní vliv na zdraví dětí a jejich studijní výsledky.

Chceme zdravější děti?

Chceme, aby naše děti jedly jídlo, které je zdravé a které jim chutná? Chceme, aby věděly, odkud jídlo pochází, jak vzniká a vážily si jej? Děti by si z rodiny a ze školy měly odnést základy zdravých stravovacích návyků a důležité informace, kterými si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny. Aby děti nejen zdravě jedly, ale aby o zdravé výživě také věděly vše, co je důležité.

Vodítkem na cestě může být následující přehled praktických rad a návodů, jakési „Desatero správného stravování dětí“:

  1. Důležité je plánovat jídelníček, regulovat velikost porcí a mít přehled o tom, co dítě po celý den jí, v jakém množství, s cílem vyhnout se konzumaci nevhodných potravin. Zjišťujte, jaké potraviny dítě konzumuje, které má rádo a které mu naopak dělají problémy a proč. Přemýšlejte, zda byste mohli nevhodné potraviny nahradit jim podobnými. Nedovolte dítěti, aby si z ledničky nebo spíže bralo potraviny nebo pokrmy dle vlastní volby, nebudete-li mít jistotu, že volí správně a že má k dispozici správné potraviny nebo pokrmy. Nekupujte proto domů to, co nechcete, aby děti jedly. Nenechávejte volně doma ležet sušenky, bonbony, pamlsky, brambůrky, chipsy apod. Učte své děti, že mezi jednotlivými jídly se neuzobává, zabraňte volné konzumaci pochutin, pamlsků a jiných potravin mimo stanovená jídla.
  2. Naučte děti snídat a umožněte jim jíst snídani v klidu. Na snídani jsou vhodná jídla s vyšším obsahem složených sacharidů, které poskytnou dostatek energie na dopoledne. Zamezí se tím vzniku vlčího hladu, k němuž v opačném případě nutně dojde v průběhu dopoledního vyučování (klesá pozornost, stoupá agresivita a nervozita). Především se sníží touha dítěte po nevhodném typu přesnídávky, a to hlavně v případě, kdy si ji kupuje samo.
  3. Připravujte dětem dopolední svačiny, zabráníte tak konzumaci limonád a sladkostí. Vhodná je jedna porce ovoce nebo zeleniny a k tomu sacharidy s bílkovinou (např. celozrnné pečivo nebo kváskový chléb s Lučinou nebo kvalitní vysokomasou šunkou, udělat pokud možno barevné, pestré, aby to dítě rádo jedlo), u mladších školních dětí jsou oblíbené sladké svačiny, lze použít tvaroh s ovocem nebo domácí puding s ovocem.
  4. Pomozte dětem orientovat se ve školních jídelníčcích, aby si vybraly nejzdravější verzi z nabídky. Pokud zjistíte, že dítě se ve škole stravuje nevhodně (vybírá si například z nabídky především sladká jídla či naopak jídla smažená nebo školní jídelna vaří vysloveně nevhodně), nezbývá než připravovat obědy doma. Zásadní chyba však je nutit dítě, aby si předem hotový oběd ohřívalo v mikrovlnné troubě. Také tím ztrácíte kontrolu nad konzumovaným množstvím a riskujete, že se dítě v případě, kdy vámi připravená porce bude pro něj nedostačující, „dorazí“ tím, co najde ve spíži či ledničce, nebo že si něco nevhodného koupí. Většinou jsou to sladkosti.
  5. Věnujte mimořádnou pozornost dostatečnému příjmu vhodných tekutin. Dětský organismus ztrácí tekutiny mnohem intenzivněji než dospělý. Naučte děti pít, ale dávejte jim do školy neslazené nápoje (vodu, vodu s citronem, neslazený čaj nebo zpočátku velmi slabou vodu se sirupem). Rozhodně se vyvarujte nákupu sladkých limonád, kolových nápojů včetně light výrobků – jsou v nich umělá sladidla, která dětem nedávejte dokonce ani v mléčných light výrobcích. Pokud džusy, tak jen 100%, ředěné vodou a jen občas. Dostatečný příjem neslazených tekutin je tak jedním ze základních opatření při řešení nadváhy.
  6. Zabraňte napětí při jídle – nabízejte stravu v klidu. Naučte děti jíst pravidelně, u stolu, na místě k tomu určeném, v klidu, učte je kultuře stolování, neřešte u stolu nepříjemné věci, měla by to být aspoň jednou za den chvíle rodinné pohody, bez spěchu a stresu. Dohlédněte, ať nejedí u televize a počítače, ať si jídlo vychutnají v klidu a naučí se vnímat pocit sytosti. Alespoň 2x týdně si udělejte čas na společnou večeři a mějte společné jídlo o víkendu. Jděte příkladem, jezte pomalu, v klidu, nesledujte televizi ani nečtěte noviny.
  7. Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jístJděte dítěti příkladem nejen v jídle, ale i pohybu a celkovém životním stylu. Upravte svůj jídelníček a životní styl a podporujte dítě v jeho změnách k lepšímu. Nemlsejte před nimi, stravujte se s nimi zdravě, hýbejte se. Jít příkladem platí i v případě, že trpíte nadváhou. Pokud to neuděláte a nebudete jíst sami racionálně a dokonce budete trpět nadváhou, dítě vás „prokoukne“ a nebude vaše rady respektovat! Pokud trpíte nadváhou (a vaše dítě také), nezbývá nic jiného než zahájit nápravu nejprve u vás a to správným postupem redukce – pokud se vám to podaří, dítě to zaujme. Musíte svoje konání správně prezentovat – rozhodně ne jako oběť a trápení. Také můžete zahájit redukci společně a vyzvat dítě k soutěžení, ale pozor, nesmíte to přehnat.
  8. Nastavte pravidla u babiček a ostatní rodiny. Je třeba, aby dítě podporovala celá rodina, nejen jeden z rodičů. Pokud se rodiče snaží dítě vést ke správnému stravování a babička to „kazí“ sušenkami nebo koláči, na dítě to nepůsobí dobře. Má-li dítě nadváhu, zapojte do boje s nadbytečnými kily určitě také milující prarodiče. Vysvětlete jim, že nošením sladkostí a dokrmováním dětem škodí. Navrhněte jim způsoby, jak mohou pomoci se zdravou stravou a pohybem.
  9. Dbejte na chuť a barevnost, pokrmy by měly být atraktivní na pohled, po chuťové stránce je musíte upravit bez použití chemie a dráždivého koření. Menší děti hůř snášejí zelenou zeleninu, naopak červené a žluté je přitahuje. Učte děti jíst pestře, jejich strava by měla obsahovat mléčné polotučné výrobky nejlépe zakysané, vejce, maso, zeleninu a ovoce denně, celozrnné pečivo, kvalitní sacharidové přílohy v širokém spektru, semínka i ořechy v doporučeném množství. Zvyšte nabídku vhodných potravin. Pravidelně nabízejte především zeleninu, vybrané druhy ovoce a celých zrn obilovin, zvyšte podíl luštěnin formou kombinovaných pokrmů (nemusí to být čočka na kyselo s párkem, ale směs obilovin, luštěnin a zeleniny). Naučte se vhodně kombinovat a především chutně a atraktivně pokrm upravit tak, aby ho dítě přijalo bez protestů. Tímto způsobem by se měla stravovat celá rodina.
  10. Aktivně děti zapojujte do přípravy jídla. Nakupujte s nimi (sledujte etikety a vysvětlujte, co a proč je nebo není vhodné), nechte si pomáhat při vaření (děti mohou prostírat, omývat, míchat, vykrajovat apod.). Používejte proto při tvorbě jídel různé tvary vykrajovátek, připravujte ovocno-zeleninové špízy, zeleninové talíře apod.
Budete mít zájem:  Skořice Mletá A Zdraví?

Naučte své děti zdravě jíst

V Evropě je v současné době každé páté dítě obézní nebo má nadváhu. „U těchto dětí je vyšší riziko civilizačních chorob, jako jsou nemoci srdce a cév nebo diabetes 2. typu,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

To, zda budeme mít nadváhu, určují do jisté míry geny, větší část ale ovlivňuje tělesná aktivita a strava. Zatímco geny nám nikdo neodpáře, stravovací návyky jsou fixované od narození v rodině.

Právě prvních 6 let je z hlediska formování správných stravovacích návyků nejdůležitějších.

Nové potraviny chtějí čas

Sladká chuť je nám vrozená – mateřské mléko je sladké, a tak ji dáváme přednost před hořkou chutí, která může signalizovat nebezpečí (jedovaté potraviny). I tak jsou ale chutě do velké míry naučené.

Pokud dítě nějakou potravinu odmítá, automaticky to neznamená, že bychom ji po prvním odmítnutí měli vyřadit z jídelníčku. Děti obvykle odmítají některá jídla, protože jsou pro ně nová. To se může opakovat několikrát, než si postupně vypěstují k novým chutím kladný vztah.

Dětem je důležité jídlo nabízet opakovaně, trvat alespoň na ochutnání, ale nenutit ke snědení celé porce,“ radí dietoložka Hlavatá.

Neofobie je odpor vůči ochutnání nových, dosud neznámých potravin. Zdá se, že neofobie je minimální ve věku kolem 6 měsíců, takže děti v tomto věku mohou být ochotnější vyzkoušet nové chutě.

Omezování, nucení, odměňování – všechno špatně

Ne všechny dobře míněné rodičovské postupy, jak naučit dítě zdravě jíst, vedou ke zdravým stravovacím návykům.

Omezování méně zdravých jídel, nucení k jídlu výživově bohatších jídel nebo odměňování dětí za správné chování, to vše může být ve skutečnosti kontraproduktivní.

Výsledkem chybné, byť dobře míněné, výchovy může být v pozdějším věku dětská obezita,“ varuje doktorka Hlavatá.

Aby z nich nevyrostli otesánci…

Britská studie z roku 2012 zjistila, že děti přísných rodičů, kteří striktně omezují své děti ve výběru jídla, byly v pozdějším věku náchylnější k nadváze. Přílišné omezování může vést k poruše samoregulace vnitřních pocitů sytosti a hladu.

U dětí bývá časté, že se střídají období, kdy jedí více a kdy přijímají méně jídla. Je to normální fyziologický proces, nemá tedy cenu dítě za každou cenu nutit do jídla nebo mu podávat velké porce. To jsou přesně způsoby, jak narušit přirozenou regulaci jídla,“ varuje Hlavatá.

Rozumná míra omezování může dětem naopak prospívat.

Zasáhnout má význam v okamžiku, kdy je dítě obézní. Zde je důležité se zaměřit na především na sladkosti, sladké nápoje a potraviny typu fast foodu. Jedna dobrůtka nevadí, ale nemělo by to být na úkor běžného jídla,“ radí dietoložka.

Výzkum dále zjistil, že děti, jejichž rodiče omezují stravu rozumnou měrou, spotřebují celkově méně kalorií než děti, jež rodiče omezují příliš nebo téměř vůbec. Tyto děti jedly v pozdějším věku více ovoce, méně sladkostí a tučných zákusků a snídaly pravidelněji než děti rodičů v tomto směru lhostejných.

Když sníš oběd, dostaneš čokoládu

Odměňování dětí za dojídání zdravých jídel je jinou běžnou praxí rodičů, kteří to s dětmi myslí dobře. Ovšem odměna ve formě zvláště chutného jídla může nakonec překazit vlastní účel odměňování.

„Pokud je sladké a tučné jídlo nabízeno jako odměna, dítě si ho zafixuje jako žádanější a jeho chuť převýší chuť zdravého jídla. Odměňování navíc dětem nedovolí, aby si vypěstovaly vlastní motivaci ke zdravému stravování,“ upozorňuje Hlavatá.

Daleko lepších výsledků mohou rodiče dosáhnout, pokud již v útlém věku dítěti opakovaně nabízejí rozmanitá jídla.

Buďte dobrým příkladem

Obrovskou úlohu hraje nápodoba. Jak jedí rodiče, případně starší sourozenci, budou jíst i menší dítka. „Hlášky typu zelenina je jen pro králíky, řízek je nejlepší dieta rozhodně nepovedou k radostnému chroupání mrkve,“ upozorňuje Hlavatá.

Zvláště v raném věku dítěte je důležité, aby rodiče byli dobrým příkladem. Dítě spíše ochutná neznámé jídlo, pokud vidí někoho, kdo je také jí.

Když si vezmete z talíře dítěte a dáte najevo, že vám chutná, dítě pak spíše jídlo ochutná,“ radí, jak správně motivovat své děti, Karolína Hlavatá. Důležitá je i kultura stravování a klid při jídle.

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jístJe to hra

Výchova dětí ke zdravým stravovacím návykům se může zdát úmorná, ale taková být nemá. Britská studie rovněž ukázala, že když 4 až 6 letým dětem například často odmítanou zeleninu vtipně naaranžujeme – třeba do tvaru obličeje, loďky nebo domečku – dítě má větší motivaci jídlo dojíst.

Velkou roli hraje i odpovídající velikost předkládaného jídla. Výzkum ukázal, že když byla porce mrkve zdvojnásobena a servírována jako první chod, děti jí snědly o 47 % více. Zvětšování porce zeleniny a zmenšování porce energeticky bohatých, ale méně výživných potravin, vede ke zdravějšímu stravování.

Desatero správného rodiče

Jak na to, aby dítě jedlo zdravě? Snažte se dodržovat alespoň některé z následujících bodů:

  • Buďte dobrým příkladem – jezte pestře, pravidelně zařazujte zeleninu a ovoce.
  • Nabízejte opakovaně 5–10 krát nová jídla, přestože zpočátku dětem nechutnají.
  • Dávejte dětem prostor samostatně rozhodovat o tom, kdy mají hlad a kdy jsou syté.
  • Zapojte děti do přípravy jídla, voďte je na nákupy, dejte jim určitou volnost při výběru potravin. Nechceš banány? Dobrá, vyber jiné ovoce.
  • Pochvalte děti nebo nabídněte odměnu, ale pozor ne v podobě jídla, když snědí zdravé jídlo nebo okusí nové.
  • Děti do jídla nenuťte, povzbuzujte je.
  • Naplánujte doby jídla a jezte u společného stolu.
  • Omezujte děti umírněně a vysvětlete jim, že každé jídlo může být zdravé v přiměřeném množství.
  • Udělejte z jídla hru – vizuálně přitažlivé jídlo děti snědí mnohem radostněji.
  • Buďte aktivní, ne však pedantičtí a panovační.

Chcete se dozvědět víc? Přijďte na náš workshop na téma Výživa dětí. Pořádáme ho 18. září v Brně

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst ZdrojeVliv rodičů na potravinové preference a energetický příjem. EUFIC. http://www.eufic.org/article/cs/health-lifestyle/healthy-eating/artid/Parental-influence-children-food-preferences-and-energy-intake/Gibson EL et al. (2012). A narrative review of psychological and educational strategies applied to young children’s eating behaviours aimed at reducing obesity risk. Obes Rev 13(1):85–95.

Naučte děti zdravě jíst – bude je to bavit!

Publikováno: 23.4.2012Kategorie: Těhotné a matky s dětmi, Zdravá výživa

Máte krásné, zdravé dítě a přejete si, aby to tak zůstalo. S tím pochopitelně souvisí i zajištění toho správného jídelníčku.

Jak to ale udělat v mimořádných situacích, jako je rodinná oslava, dovolená, nebo při nedostatku času – třeba ráno, když všichni vstáváte a je třeba udělat kromě svačiny spoustu dalších věcí? A navíc potřebujete, aby dítko neprotestovalo, kdykoli se mu snažíte k jídlu nabídnout jogurt nebo ovoce – zkrátka cokoli zdravého.

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst

Plánujte

Chcete začít den opravdu dobře? Udělejte si čas na snídani. Ranní jídlo je důležité pro dobrý start do celého dne.

Budete mít zájem:  Vyhazujete autolékárničku? Dejte ji raději zvířatům

Snídaně dodává nezbytnou energii, pomáhá při koncentraci ve škole, je důležitá při redukční dietě a je nezbytná i pro následné udržení váhy.

Přinášíme vám tipy, které vám pomohou zajistit snídani na každé ráno, a přitom nebudete mít pocit, že její přípravou strávíte příliš času.

  • 4 tipy pro usnadnění přípravy snídaně
  1. Večerní příprava – než jdete spát, připravte si, co lze: misky na müsli, lžíce, talíře, hrnky, krabice s cereáliemi.
  2. Jednoduchost – pokud nemáte vy nebo vaše děti po ránu hlad, přichystejte malou a jednoduchou snídani. Dejte si banán, jablko, menší jogurt nebo jogurtový nápoj.
  3. Dojídání – zbyl vám od večeře ovocný salát, vegetariánská pizza nebo sendviče? Snězte je druhý den k snídani a nemusíte chystat nic dalšího.
  4. Svačina s sebou – při snídaňových přípravách můžete sobě i dětem udělat zároveň také svačinu. Nedělejte ale příliš různých druhů, využijte to, co snídáte. Máte v oblibě vločky s ovocem? Nakrájejte ovoce víc a rozdělte kousky do svačinových boxů. K nim přidejte müsli tyčinku, pití a svačina je hotová.

Autosvačiny

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst

Vyzkoušet můžete například:

  • čerstvé ovoce, které se lehce konzumuje, jako banány, nakrájená jablka, kuličky hroznového vína, sušené ovoce
  • müsli tyčinky
  • zelenina, například mrkev, okurka, paprika, kousky celeru
  • malý jogurt
  • kukuřičné křupky
  • piškoty
  • sušenky pro děti

Víte, že se na své cestě budete potřebovat zastavit na oběd? Dopředu si na internetu najděte nekuřáckou restauraci s menu vhodným i pro děti. Při hledání vám mohou pomoci i chytré aplikace v mobilním telefonu.

Dejte dětem na výběr – ze zdravých jídel

Mrkev nabízená k odpolední svačině se nemusí zamlouvat každému dítěti. Pokud mezi takové odpůrce patří i váš potomek, zkuste mu dát na výběr. Vtip je v tom, že mu nabídnete jen samé zdravé alternativy.

Nechce jablko? Zkuste zabodovat s hrozny nebo nektarinkou. Všichni máme rádi, když máme na výběr. Nechte proto i své dítě zvolit, co bude jíst. Hranice ale samozřejmě určujete vy. Nabízejte proto vždy jen to, co považujete za správné.

Jakmile mezi jablko a banán vpašujete čokoládu, volba je téměř jasná.

Zapojte potomky do příprav

Děti se budou více zajímat o to, co konzumují, pokud jim dáte možnost podílet se na přípravě jídla. Zkuste jim jednoduše vysvětlit, co pro vás znamenají pojmy jako chutná, jednoduchá a zdravá snídaně nebo oběd.

  1. A pak je nechte, ať vám pomohou s:
  • přípravou nákupního seznamu
  • nakupováním
  • přípravou jídla (menší děti vám mohou cokoli přidržet, otevřít balíčky se surovinami nebo omýt zeleninu)
  • vyrobením jednoduchého dezertu, například ovocného salátu, mraženého ovocného džusu atd…

Několik jednoduchých cest, jak jít dětem příkladem:

Při nákupu raději zapomeňte na oddělení chipsů, čokolád a sušenek. Co není doma a dítě nemá na očích, to tak často nevyžaduje. Naopak mějte vždy k dispozici mísu s ovocem, sáček se sušeným ovocem, ořechy nebo malá balení jogurtů.

Mluvte před dětmi o zdravém stravování

Může se to zdát naprosto jasné, ale děti potřebují být do konzumace zdravého jídla trošku popostrkovány.

Dítě nedokáže rozlišit, zda je pro něj nutričně a zdravotně lepší jablko, nebo čokoláda. Proto je třeba mu takový rozdíl vysvětlit.

Zkuste se jet podívat k místnímu farmáři a názorně dětem ukažte, kde se bere jídlo na jejich talíři. Podpořit je můžete i v jejich vlastním zahradničení, i kdyby to mělo být jen pěstování pažitky v truhlíku za oknem. Ukažte jim, jak jejich práce nese plody ? použijte vlastní úrodu při přípravě jídel a děti na to speciálně upozorněte a pochvalte za snahu a píli.

A výsledek toho všeho snažení? V ideálním případě budou jednou jíst zdravě zcela přirozeně, možná lépe než vy sami.

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst

Nadační fond Albert vyhlašuje další ročník soutěže Zdravá 5. Dětské týmy se v ní již pošesté utkají při přípravě správné svačiny.

Soutěž učí děti, ale i jejich maminky, táty či paní učitelky, jak jíst zdravě – a současně tak, aby jídlo nejen dětem chutnalo.

Vzhledem ke značné otylosti českých dětí, kdy obézní je každé sedmé dítě, se jedná o počin záslužný, který navíc děti i jejich okolí baví.

Jako bonus mohou vyhrát hezké věcné ceny, vítězové každé soutěžní kategorie získají navíc i velkou zážitkovou odměnu – víkend na farmě.

Pro děti od školky až po devítku

Přihlásit se mohou tříčlenné týmy dětí ve věku od pěti do patnácti let z mateřských i základních škol a také děti z dětských domovů, případně jiných organizací nebo volnočasových sdružení. Speciální kategorii mají i týmy zaměstnanců Alberta s dětmi. Uzávěrka přihlášek do regionálních kol je 8. dubna 2018, podrobné informace najdete na stránkách Zdravé 5.

Soutěž je i letos obohacena o sociální rozměr. Děti připraví zdravé pohoštění, o které se podělí s lidmi ze svého okolí a udělají jim radost společným stolováním.

 „Může to být osamělá paní ze sousedství, dědeček v domově důchodců či dlouhodobě nemocný spolužák.

Budeme rádi, když si letos děti dají práci nejen s receptem a přípravou pohoštění, ale i s nápadem na obdarování,“ doplňuje zadání Eva Nepokojová, manažerka Zdravé 5.

  • Do soutěže se mohou zapojit tříčlenné týmy v 5 kategoriích.
  • Soutěžní disciplínou je zdravý a nutričně vyvážený pokrm vhodný jako svačina.
  • Recept společně s fotografiemi z přípravy a předání pohoštění včetně obhajoby výběru obdarovaného mohou týmy v čele s pedagogy přihlásit na www.zdrava5.cz do 8. dubna 2018.
  • Hodnota pokrmu pro 4 osoby by se měla pohybovat kolem 100 korun. Nákup surovin v této hodnotě pro jeden tým nahradí školám Zdravá 5 pomocí nákupní poukázky do obchodů Albert.

Recept soutěžního pokrmu by měl být nutričně vyvážený podle zásad výživového talíře, se kterým se děti seznamují na lekcích Zdravé 5.

Odborná porota bude hodnotit nejen nápaditý recept, složení pokrmu a lákavý vzhled, ale i myšlenku, jak týmy naloží s připraveným pohoštěním.

 „Propojení sociálního a výživového tématu je logickým vyústěním klíčových aktivit Nadačního fondu Albert, který se dlouhodobě věnuje podpoře zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a financování projektů vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin,“ doplňuje Eva Nepokojová.

Ze všech týmů přihlášených do regionálního kola vybere pět nejlepších z každé kategorie z celé České republiky. Ty se utkají ve finále začátkem června v Praze, kdy v porotě zasednou také známé osobnosti. Na celkové vítěze ze všech kategorií čeká i letos speciální zážitková odměna.

Zdroj: vitalia.cz

Jak děti naučit jíst zdravé svačiny: 5 tipů na skvělé pomazánky | Žena.cz

Svačiny jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Obzvláště u dětí je důležité věnovat pozornost skladbě jejich jídelníčku. Pokud dítě nesnídá, nebo jen lehce, a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi.

Dítě je pak unavené a nesoustředěné a možná pak úplně zbytečně vyhledává takzvané rychlé cukry, aby doplnilo chybějící energii.

Správný jídelníček

Správný jídelníček vidí například vedoucí školní jídelny Mateřské školy Semínko, Iveta Garciová, vcelku jednoduše:

„Jídelníček by měl být pestrý, pokud dítě samozřejmě nemá ze zdravotních důvodů potravinová omezení. Denně by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce. Přidaný cukr by měl být velmi omezený, stejně tak sůl. Vařit by se mělo co nejvíce z čerstvých potravin.“

Na co si dát pozor

Určitě by se nemělo zapomínat, že příjem by měl odpovídat výdeji energie, proto vždy jídelníček volte adekvátní k aktivitám dítěte. Svačinu volte vhodnou pro den, kdy dítě sportuje, a naopak, kdy má klidnější program.

Plnohodnotné svačiny bývají často nahrazovány sladkostmi, jako jsou sušenky, čokolády, přeslazené nápoje, sladké cereálie nebo pečivo.

Tím, se ale hladina cukru ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě, někdy až k agresivitě. Tyto potraviny dodávají nadbytek nevhodných tuků a jednoduchých sacharidů.

Navzdory vysoké energetické hodnotě mají nízkou výživovou hodnotu. Zároveň i energii dodají pouze krátkodobě.

Dopolední svačina by neměla nahrazovat snídani. Měla by překlenout čas mezi dvěma hlavními jídly. Stejně tak odpolední svačina není obědem ani večeří. Při nedodržování svačin, a tedy nepravidelném stravování hrozí rizika spojená s oslabením imunity, poruchami zažívání, obezitou a vysokým krevním tlakem.

Jak je naučit jíst zdravě?

Velkou část svačiny by měla tvořit zelenina a ovoce. Ovoce je vhodnější v dopoledních hodinách. Obsahuje totiž více cukru, a tělo ho tak stihne využít.

 Můžete ovšem narazit na problém, že dítě určitou zeleninu nebo ovoce odmítá. „Určitě je potřeba vytrvat. Některé potraviny je potřeba ochutnat i dvacetkrát, než si dítě na danou chuť zvykne.

Takže pokud dítě napoprvé odmítne nějakou potravinu, není třeba ji hned vyřazovat z jídelníčku,“ dodává Garciová.

Jen samotné ovoce nebo zelenina ale nestačí. Chybí bílkoviny a sacharidy. Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků. Sacharidy můžeme získat například z celozrnného pečiva, müsli a cereálií. Bílkoviny do svačiny můžeme zařadit skrze mléčné produkty. Poslední složkou jsou tuky jako například máslo, kvalitní oleje či smetanové jogurty.

Naučte je spolupracovat

Aby i dítě mělo zájem o svou svačinu, zkuste ho do přípravy zapojit a vést s ním o jídle a návrzích na vlastní svačinu dialog. Děti v předškolním věku rády spolupracují. Tím, že se bude dítě na přípravě podílet nebo se pro ni samo rozhodne, bude větší pravděpodobnost, že mu bude chutnat a sní ji.

Budete mít zájem:  Příznaky Na Zápal Plic?

Existuje ještě jeden způsob, jak děti naučit jíst zdravě, a sice celostátní soutěž firmy Ahold, která se jmenuje Coolinaření se Zdravou 5, jejímž cílem je prohloubit znalost zdravého stravování u dětí i teenagerů.

Letos se soutěží ve čtyřech disciplínách a jednou z nich je i příprava zdravé svačiny. Soutěží skupiny dětí z mateřských a základních škol i dětských domovů. Najděte tu svoji, přihlaste se na www.zdrava5.cz, připravte si recepty a také někoho, komu připravené jídlo darujete.

Letošním tématem totiž je „vaření s láskou a radost z jídla“.

Jak naučit děti jíst zdravě? Jděte příkladem a buďte vynalézavá!

Každý dobrý rodič si přeje, aby byly jeho děti zdravé. Základem zdraví je především zdravý životní styl, to znamená kvalitní strava a dostatek pohybu. S ovocem u dětí většinou nebývá problém, je sladké a chutné.

Horší je to s příjmem zeleniny. Některé děti odmítají téměř vše, co vyrostlo na zemi. O luštěninách ani nemluvě.

Jak ale děti přimět k tomu, aby zelenině či zdravým jídlům přišly na chuť? Jak naučit děti jíst zdravě?

Rodiče jako vzor

Ať se vám to líbí nebo ne, naše děti jsou součástí naší kultury. Což bohužel znamená, že jsou většinou zvyklé na jídelníček plný sladkých, slaných a mastných jídel, která neobsahují dostatek čerstvých ingrediencí.

Děti se musejí naučit jíst správně od samého začátku. Chuťové preference dětí ovlivňuje z velké části matka. Pokud nemá ráda zeleninu, pravděpodobně ji dítěti ani moc nenabízí.

Čím dříve začnete dítěti intenzivně a atraktivní formou dítěti nabízet zeleninu, tím lépe. Ale nikdy není pozdě začít.

Snažte se přidat zeleninu do oblíbených jídel vašich dětí

Je to skvělý způsob, jak získat výživné látky a udělat jídla, která mají vaše děti rády, zdravějším způsobem. Udělejte všechno proto, abyste z jídelníčku vašich dětí eliminovali zbytečné přídatné látky. Umělá barviva a příchutě mají negativní vliv na chování dětí.

Například benzoan sodný, který je běžně používanou konzervační látkou, způsobuje u malých dětí hyperaktivitu, která je spojována také s nepozorností a impulsivním chováním. Pozor také na rozšířenou košenilu (karmínové barvivo), např. v červených jogurtech či ovocných piškotech.

Vyrábí se z rozdrcených brouků a má negativní účinky na zdraví.

Jak naučit děti jíst zdravě? Začněte zdravou snídaní

Mnoho dětí snídani moc nedá, ale to je chyba. Ke snídani je vhodný bílý jogurt oslazený džemem či javorovým sirupem, namísto přeslazených přibarvovaných jogurtů. Ze začátku můžete zkusit míchat ovocné jogurty půl na půl s bílým jogurtem. Nejen, že uděláte něco pro zdraví svých dětí, ale také ušetříte.

Výborné jsou také ovesné vločky, např. s ořechy či ovocem. Ale pozor kupujte pouze ty nezapékané, nejsou totiž tak sladké. Někomu chutnají do jogurtu, jinému do mléka. Mléko kupujte vždy v bio kvalitě a čerstvé (nikdy ne trvanlivé).

Pokud do nich zamícháte ještě rozinky nebo sušené švestky bez síry, určitě si na nich pochutná i vaše dítě. Děti po ovesných vločkách podávají lepší výkony než po jakékoliv jiné snídani.

Přírodní látky nacházející se v ovesných vločkách podporují paměť a pozornost.

K dalším prospěšným snídaním patří pravý kváskový chléb s lučinou, jablka, pomeranče, grapefruity, hroznové víno a bobulové plody.

Skvělý je také banán. Pokud ho děti odmítají, je možné jej nakrájet na kolečka a posypat lehounce grankem. Takovému dezertu neodolá ani největší vybíravec. Banán skvěle zasytí a má mnoho zdraví prospěšných látek. Hodí se samozřejmě také ke svačině.

Ochutnat jedno sousto

Jestliže máte doma vybíravé dítě, zaveďte pravidlo jednoho sousta. To znamená, že bude muset ochutnat i jídlo, o kterém si mnohdy jenom myslí, že ho nemá rádo. Nové jídlo se musí dítěti dát někdy až sedmkrát, než si ho oblíbí.

Čtěte také: Proč děti doma zlobí mámu a jinde jsou hodné? Má to své důvody!

Listová zelenina

Většina dětí nemá ráda saláty. Jděte jim příkladem a snažte se každý den udělat si salát k obědu či k večeři. Aby dítě snědlo salátu co nejvíce, dávejte jej na stůl vždy dříve, než hlavní chod. Pokud je dítě vyhládlé, určitě sní aspoň něco.

Kupujte zeleninu v bio kvalitě. Velkým problémem jsou totiž dusičnany. Dnes se již dají koupit domácí přístroje, které vám detekují dusičnany v zelenině (okolo 3000 Kč). Jedině tak se dá dosáhnout toho, aby v supermarketech byly nabízeny zdravé a kvalitní potraviny.

Přestat kupovat ty nekvalitní. Čím dál tím oblíbenější jsou nejrůznější firmy dovážející bio bedýnky.

Zelenina a ovoce českého původu bez pesticidů a dusičnanů sice nemusí na první pohled vypadat tak krásně jako supermarketové jablko, které sem letělo přes půl světa, ale rozhodně bude pro nás lepší.

Jak připravit chutný salát pro děti?

Perfektní je okurkový nebo mrkvový salát dochucený ananasem či jablkem. Tomu určitě neodolají.

Čerstvý ledový či křehký listový salát zalejte sladkokyselou zálivkou (lžíce hnědého cukru na sklenici vody a dochutit citronem), který se dá jíst jen tak rukama, na to snad přištoupí každý.

Děti mají také rády červenou či žlutou papriku. Okurku nakrájenou na kolečka (vždy ji oloupejte, aby nebyla hořká), lehounce posolenou, to zbaští i zatvrzelý nejedlík.

Polévky a vývary

Pokud chcete do dětí dostat opravdu mnoho vitamínů a minerálů, uvařte jim k obědu polévku. Stačí jen nakrájet kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, brambory, batáty, kapustičku), příp. i pórek, květák nebo cibuli.

Cuketu a brokolici nakrájejte na co nejmenší kousky. Většinou totiž nepatří mezi favority. Na dochucení můžete přimíchat masový vývar nebo nudličky. Polévku dělejte co nejhustší. Nemusíte dávat ani jíšku, stačí máslo.

Pozor také, děti u polévky často odradí hned na začátku spálený jazyk. Obecně se nedoporučuje dětem dávat příliš teplá jídla. Nemají trpělivost a chtějí hned ochutnat. Pokud je první dojem negativní, další sousto už si třeba ani nedají. Některé děti nemají rády polévkové krémy, jiné ano. Většinou se jim ale lépe jí polévka nerozmixovaná, kdy přesně vidí, co jedí a mohou si vybrat.

Čtěte také: Hubnutí po porodu a při kojení. Máme pro vás jídelníček i babské rady

Špenát

Velice nedůvěřivě se děti staví ke špenátu. Přitom když se jej naučí jíst, nakonec patří k jejich velice oblíbeným jídlům. Doporučujeme špenát zamíchat do těstovin a dochutit smetanou, která chuť špenátu zjemní.

Pozor, děti nemají moc rády vlákna listového špenátu, dejte přednost špenátovému protlaku nebo čerstvý listový špenát po uvaření rozmixujte. Špenátu sluší česnek, který je mimo jiné velice zdravý. Dejte si ale pozor, abyste to nepřehnali.

Děti obecně odradí jakákoli výraznější chuť.

Zapojujte děti do vaření

Veďte je k tomu, aby vám pomáhaly i za cenu, že vytvoří hrozný nepořádek. Naučí se tak dovednostem, ze kterých budou čerpat po celý život. Mladší děti můžou pomoct s přípravou salátů nebo polévek. Nechte je, ať se samy rozhodnou, jaké zdravé jídlo společně připravíte. Dovolte jim, aby v obchodě samy nakoupily zdravé ovoce a zeleninu, které pak použijete v kuchyni.

Kukuřice do všeho

Děti většinou milují sladkou chuť kukuřice. Pokud chcete dítě nalákat na nějaké zdravé jídlo, zkuste mu do něj přihodit trochu sladké kukuřice (lepší mraženou, než nakládanou). Zkuste např. těstoviny se zeleninou.

V kastrolu nechte dusit na trošce vody brokolici, kukuřici a pokrájenou mrkev. Až vše změkne, zceďte a zalejte smetanou. Podávejte s těstovinami. Dětem to většinou velice chutná. Kukuřici přihazujte, kam se dá.

Do rizota, do kuskusu…

Nejprve něco zdravého, potom teprve sladkého

Ačkoli to odborníci nedoporučují z výchovných důvodů, některým rodičům se osvědčilo naučit děti jíst alespoň tolik zdravého, kolik snědí nezdravého.

Školkové děti již většinou velice dobře dokáží rozlišovat mezi zdravým a nezdravým jídlem. Pokud mají chuť na sušenky nebo koblihu, musejí si nejrpve dát něco zdravého, např. půl okurky, papriku nebo mrkvičku.

S vidinou sladkého konce většinou zeleninu slupnou hned.

Čtěte také: 7 důvodů, proč jsou japonské děti nejzdravější na světě

Zdravé svačiny

I když vám dítě nosí svačiny zpět, nevzdávejte to. Zkoušejte jim celozrnný toust se sýrem a listovým salátem zabalit do krásného ubrousku a roztomilé krabičky. Vhodné jsou také ovocné tyčinky či kapsičky. Jablíčko jim nakrájete do krabičky. Zkuste přibalit mrkev nebo okurku na chroupání. Směs sušeného ovoce s oříšky i některými semeny (loupanou slunečnicí např.) jsou skvělou svačinou.

Několik rad na závěr

Vyslechněte si názor, co by si druhý den dítě dalo k jídlu, a pokuste se najít nějaký kompromis. Naučte ho orientovat se v potravinách a o stravování hovořte doma otevřeně.

Nezapomeňte s potomkem prodiskutovat ani to, co bylo dnes ve škole k obědu a do jaké míry byl spokojený či nespokojený. Jen tak naučíte dítě o stravě přemýšlet, což může mít dopad na kvalitu jeho života i poté, co vyletí z rodinného hnízda.

Učte tedy děti již od raného dětství, že zdravé stravování je základem kvalitního života.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector