Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“

Sýrů existuje nepřeberné množství. A stejně tolik známe způsobů, jak je upravovat. Zapomeňte tedy na typicky český smažák a pojďte s námi nakouknout do říše sýrů a odnést si nějakou inspiraci pro svůj stůl.

Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“

Vyznáte se v sýrech?

V České republice spotřeba sýrů trvale stoupá, každý z nás spořádá za rok kolem 17 kg sýrů. Na pultech obchodů jich je tolik druhů, že by si Neználek jen těžko vybral.

Druhy sýrů podle obsahu tuku

Velmi jednoduše řečeno platí, že čím měkčí a jemnější sýr, tím bude podíl tuku v sušině vyšší. Mezi nejméně tučné sýry patří ty, které nesou označení „čerstvý sýr“, jsou to třeba Cottage nebo Ricotta. Naopak velmi tvrdé a suché sýry, jako jsou Parmazán nebo Pecorino, jsou tučné.

  • ·       Vysokotučné sýry, např. Mascarpone, obsahují minimálně 65 % tuku v sušině
  • ·       Smetanové sýry, mezi které patří třeba Hermelín, obsahují minimálně 55 % tuku v sušině
  • ·       Plnotučné sýry obsahují alespoň 45 % tuku v sušině a jedná se o relativně širokou skupinu. Patří sem Ementál, Leerdamer, Balkánský sýr nebo Niva
  • ·       Tučné sýry obsahují 40–45 % tuku v sušině
  • ·       Sýry s ¾ obsahem tuku obsahují alespoň 35 % tuku v sušině. Jde třeba o tučnější verzi Eidamu
  • ·       Polotučné sýry obsahují minimálně 25 % tuku v sušině a reprezentuje je dietáři oblíbený Eidam 30 %
  • ·       Sýry s ¼ obsahem tuku obsahují minimálně 15 % tuku v sušině a patří sem sýry s označením „light“ nebo „figura“
  • ·       Netučné (nízkotučné sýry) obsahují méně než 15 % tuku v sušině a patří mezi ně většina tzv. čerstvých sýrů

Druhy sýrů podle tvrdosti

Máte pocit, že sýry mohou být jen tvrdé (na strouhání) a měkké (tavené)? Tak to určitě čtěte dál.

Sýry se totiž mohou dělit také podle obsahu vody v sušině. Čím víc vody sýr obsahuje, tím méně vyzrálý je a zároveň je měkčí.

·       Čerstvé sýry se konzumují bezprostředně po výrobě, nezrají. Jedná se třeba o tvaroh, brynzu, crème fraîche, Cottage.

·       Měkké sýry sice chvilku zrají, většinou kolem čtyř týdnů, ale stále si zachovávají krémovitou konzistenci a dají se namazat na chléb. Patří sem české syrečky nebo plísňové sýry typu camembert nebo brie.

·       Polotvrdé sýry jsou hutnější, ale relativně snadno je nakrájíte. Řeč je o sýrech, které často najdeme i jako plátkové – Gouda, Eidam, Ementál.

·       Tvrdé sýry už si jen tak na plátky nenakrájíte. Jsou vyzrálé, hodně suché a vhodnější na strouhání. Jestli tipujete, že sem patří Pecorino nebo Parmazán, můžeme vám gratulovat.

Druhy sýrů podle způsobu srážení

Aby z mléka vznikl sýr, je potřeba ho vysrážet. Čímž vzniká prostor pro další dělení sýrů:

·       Tvarohové (kyselé) sýry vzniknou po přidání kyselé složky do mléka. To se vysráží, syrovátku lze v domácích podmínkách použít při pečení, v průmyslové výrobě se využívá pro krmné účely. Na samém konci procesu je tvaroh, který se pak dál zpracovává.

·       Sýřené sýry bývají sladké. Vzniknou úpravou teplého mléka pomocí syřidla a dalších látek. Následný proces je relativně složitý, zahrnuje krájení, vytužování, sušení, nasolování a lisování. Výsledkem je sýr, který ještě dle požadovaného výsledku zraje. Klidně i několik let.

·       Tavené sýry jsou zejména u nás velmi oblíbené, zároveň ale také nejméně kvalitní a zdravé. Za pomoci tavných solí se taví rozemleté nejrůznější typy jiných sýrů tak, aby vznikl trvanlivý sýr mazlavé konzistence.

Nejznámější sýry

Hermelín

Českou obdobu francouzského originálního sýra Camembert s bílou ušlechtilou plísní na povrchu asi není třeba představovat. Víte ale, že poprvé byl vyroben krátce po 2. světové válce v závodě, který dnes nese název Pribina? Jeho jméno bylo inspirované královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů.

Niva

Ani Niva není českým vynálezem. Ve čtyřicátých letech minulého století ji poprvé vyrobili v dnešním závodě Madeta jako napodobeninu francouzského sýra s modrou plísní Roquefort.

Francouzské sýry

Francie je sýrařskou světovou velmocí, údajně tu vyrábějí až 400 druhů sýra, z nichž je jich přes 40 chráněno známkou kvality. Mezi nejznámější francouzské sýrové poklady patří již zmiňovaný Roquefort (to je mimochodem nejstarší sýr, který získal ochrannou známku kvality), Brie, Camembert, Comté nebo sýrová omáčka fondue.

Pecorino

K italskému rizotu se nejvíc hodí výrazný pikantní tvrdý sýr vyráběný z ovčího mléka. Pecorino se nechává velmi dlouze zrát a svou specifickou chutí skvěle vyladí oblíbené těstoviny, plněnou zeleninu nebo rizoto.

Parmazán

I když existuje řada napodobenin, pravý italský Parmigiano-Reggiato je jen jeden. Sýr vyráběný z částečně odtučněného kravského mléka je perfektní chuťovou tečkou na těstovinách, polévkách nebo omáčkách, nalámaný na kousky je vynikajícím doplňkem vína.

Eidam

I když by se chtělo říct, že Eidam je českým vynálezem, není to tak. Tento nasládlý polotvrdý sýr se narodil v Nizozemsku a je skvělým doplňkem teplé i studené kuchyně díky jemné, nepříliš slané chuti a nevýrazné vůni.

Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“ 

Typické sýrové recepty

Sýry by neměly nikdy chybět na žádné tabuli pro libovolný počet hostů. Až se vám omrzí jejich mlsání ze sýrového prkénka, vyzkoušejte některou z klasik.

Sýrová omáčka

Švýcaři si do ní namáčejí kostky pečiva v oblíbené úpravě fondue, ve zbytku Evropy ji milujeme na těstovinách nebo zapečenou v bramborách. Na sýrové omáčce není nic těžkého. Stačí osmahnout nasekaný česnek na másle, přidat půl litru mléka a 3 lžíce mouky. Ve chvíli, kdy směs zhoustne, přimíchat 250 g vyzrálého čedaru a 50 g parmazánu a míchat do úplného rozpuštění sýrů.

Nakládaný hermelín

Nemusíte na něj chodit do hospody, kde dostanete jídlo nevalné kvality. Lepší je vyrobit si ho doma nebo si ho nechat připravit v rámci občerstvení na akci.

Hermelíny se podélně rozkrojí, vnitřní strana se pomaže pastou z utřeného česneku, soli a červené papriky (podle chuti pikantní) a přiklopí.

Takto připravené sýry se navrství do větší sklenice, přidá se k nim nakrájená cibule, česnek, kapie, bobkové listy, celý pepř, nové koření a dle libosti i chilli papričky. Vše se zaleje slunečnicovým olejem a nechá při pokojové teplotě uzrát.

Smažený sýr

Udělat skvělý smažený sýr je kumšt. Zárukou dobrého výsledku je obalit cca 1 cm silné plátky sýra v těstíčku z mouky a vajec, následně ve strouhance.

Tento postup je možné dvakrát zopakovat, aby trojobal na sýru opravdu dobře držel a sýr při smažení nevytekl. Smažit je potřeba sýry ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje a otočit ho pouze jednou.

Častá manipulace by jen zvyšovala riziko, že se obal protrhne a sýr vyteče.

Sýrový dort

Ideální alternativa ke sladkým dortům, kterou zvládnete vyrobit i doma. Od profíků bude ale ještě o 100 % lepší. 

Mnohá česká národní jídla nevznikla u nás. Vepřová se zelím ani svíčková nejsou vynálezy našich předků

Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“
Buřtguláš

Za staročeské pokrmy je dnes označováno kdeco. Jenže mnoho takových jídel ve skutečnosti nevzniklo u nás, ale bylo k nám importováno ze zahraničí.

Pokrmy, které si uzurpujeme neprávem

Češi si pochutnávají na mnoha jídlech, která považují za staročeská a někteří si dokonce myslí, že je vynalezli naši prapředci.

Během vánočních trhů si kupříkladu můžete dát staročeský trdelník. Jenže původ tohoto sladkého pečiva je nutné hledat v Sedmihradsku (historická země v Rumunsku).

Navíc do něj nikdy nepatřily náplně (zmrzlina, šlehačka apod.), s nimiž se dnes trdelník často prodává.

Vepřo-knedlo-zelo je dalším pokrmem, který si Češi rádi uzurpují pro sebe. Takové tvrzení je však problematické, neboť tento recept je společný celé Střední Evropě.

Někdy se říká, že má vepřová s knedlíkem a zelím původ v Bavorsku, ale ani to není jednoznačně jisté.

Z českých zemí navíc nepochází ani guláš, jenž se k nám dostal z Maďarska oklikou přes Rakousko.

A co svíčková omáčka? Její původ je opět nejistý, protože tento oblíbený recept se objevil v 19. století v mnoha evropských zemích.

Za ryze český pokrm nelze považovat ani řízek, jenž má původ ve Vídni, anebo v severní Itálii. O tom se doposud vedou spory.

A Češi dokonce nevynalezli ani „smažák“, neboť smažený sýr se tradičně připravuje rovněž ve Francii, kde se mu říká fromage frit.

Co ve skutečnosti jedli naši předci?

Ačkoli výše zmíněné pokrmy naši předci nevymysleli, často si je upravili po svém a vytvořili tak originální recepty. Tímto způsobem vznikl třeba buřtguláš.

V českých zemích sice nemusejí mít původ ani knedlíky (prvenství může patřit nejen nám, ale také Rakušanům či Němcům), nicméně to neplatí pro ovocné knedlíky, které skutečně zřejmě vznikly na našem území.

Zaměříme-li se však na typické pokrmy staročeské kuchyně, jednalo se např. o pohankovou kaši, případně o kaši z prosa nebo krupice.

Oblíbený byl také chléb s uzeninou či pečení. Značné popularitě se těšily rovněž polévky, které byly vesměs vydatné, takže naše předky dokázaly pořádně zasytit.

Tato tradice však u nás postupem času vymizela a polévky dnes bývají lehčí.

Ve staročeských receptech se často objevovala i zelenina (např. zelí či kapusta), stejně jako ovoce, které se přidávalo do kaší, ale připravovala se z něj rovněž povidla.

Budete mít zájem:  Příznaky Neplodnosti U Žen?

Naši předci navíc používali i různé rostliny (např. jasmín).

Staří Češi tedy konzumovali rozmanité pokrmy, nicméně ne každé jídlo, které se i z marketingových důvodů označuje za staročeské, má nutně svůj původ u nás.

Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“

vladimír poštulka

Smažený sýr není český vynález. Český vynález je „smažák“

V Zápisníku o Kyjevském řízku
jsem napsal, že Rusové zřejmě převzali název pro řízek od Italů. Pozorný čtenář
mě upozornil, že jsem tuto informaci nedokončil. Ano, má pravdu. Nuže tedy:
Italové mají pro kotlet název Costoletta. Ale pro řízek mají název hodně
podobný: Cotoletta. Na to je třeba si v Itálii dávat pozor. Rusové asi
tyto dva pojmy spojili v jeden. Vsjo ravno.

           A teď už k novému tématu:          

           V poslední době čtu často o názorech
cizinců na českou kuchyni. Většina z nich zná pouze dva pokrmy, jež jsou podle
nich „typicky české“: tatarák a smažený sýr. Na blogu Blague on Prague
píší američtí studenti, že smažený sýr se podává v každé restauraci na území
České republiky. Někteří z nich ho jedli dokonce i v restauraci čínské.

           Jiné příběhy se týkají tataráku.
Americké studentce Haley někdo řekl, že je to tradiční české jídlo. „Kamarádka
objednala syrové maso s vejcem uprostřed, s kořením a česnekovými topinkami…
Bylo to však vynikající. Tento český vynález je skvělý!“

           Musíme se v obou případech pousmát.
Nejenže víme, že existuje mnoho jídel, jež jsou daleko typičtěji česká – ale
hlavně chutnější a zdravější. Víme však i to, že jak smažený sýr, tak tatarák
vznikly úplně jinde než v Čechách.

           Pokrmu ze syrového masa se logicky
říká tatarák, protože za jeho zrodem stojí Tataři. Historie sahá do šerého dávnověku, do doby nájezdů tatarských hord na
Evropu. Recept prý vznikl už za dob Čingischána, který se vlastně jmenoval
Temüdžin (1162–1227).

Oblíbená polská
pověst vypráví o velkoknížeti Mikolaji Radziwillovi, který někdy kolem roku
1600 velel polskému vojsku, jež se dostalo až na území Tatarů a v jedné
z mnohých krvavých bitev, tentokrát u hlavního města tatarské říše Bachčisaraj
(leží na Krymu !), zajalo dceru tatarského chána, princeznu Zamfiru.

Radziwill
velkoryse nabídl chánovi, že mu dceru vrátí, žádal však výměnou kromě zlata a
šperků také dvacet bílých sokolů a hlavně recept na lahůdku, o které mu
vyprávěli zajatci. Šlo o pokrm, jehož základem bylo syrové maso. Chán se sice
kroutil, ale protože chtěl, aby se Zamfira vrátila bez úhony zpátky domů,
nakonec podlehl a přání velkoknížete splnil.

A tak mohli Radziwillovi kuchaři
už následujícího večera předložit svému veliteli to, čemu se dodnes ve světě
nejčastěji říká Tartar Beef nebo Steak Tartare čili tatarský biftek.     

           Recept byl velmi svérázný: při svých
krvavých výpravách totiž tatarští válečníci neměli čas na nějaké vaření. A tak,
vždycky když potřebovali, porazili několik kusů dobytka a o maso se podělili.

Každý z válečníků dostal flák masa, který si připevnil pod sedlo. Tam bylo maso
v poměrně stálé teplotě a nepodléhalo rychlé zkáze. Když pak přišel čas oběda,
kus masa pod sedlem řádně dozrál a koňským potem se prosolil a okořenil.

Potom
se maso rozkrájelo (roztlouklo) na drobné kousíčky a jedlo.

           První písemný doklad s receptem na Steak
Tartare
existuje z roku 1882. V New Yorku si tehdy otevřel restauraci jistý
Němec jménem Guido August Lüchow. Bylo to na Manhattanu poblíž Broadwaye,
přesně na adrese 110 East 14th Street.

Lüchowův recept na čtyři porce žádal 2
libry hovězí svíčkové, 4 plátky chleba, 4 čerstvá vejce, 8 sardelek a dvě
lžičky kaparů, samozřejmě i sůl a pepř. Jídlo prý šlo na dračku a přineslo
Lüchowovi slávu a bohatství.

Tatarský biftek tedy oficiálně vznikl v USA, to
však mladé Američanky nevědí. Potom získal tento pokrm oblibu i jinde ve světě:
především v Belgii patří mezi národní speciality, říká se mu tam  filet
américain
.

Dělá se jen s kapary, žloutkem, šalotkou, hořčicí a pár kapkami
koňaku, podává se s bramborovými hranolky.    

           V českých podmínkách se recept
poněkud změnil. Žádné kapary, žádný koňak, jen vejce a hodně cibule. Přibyla
worchesterská omáčka nebo tabasco, někdy i česnek, drobně nasekané kyselé
okurky a kečup. Hlavně ten kečup je českou specialitou.

Pokud vím, nikde jinde
se do tataráku kečup nepřidává. Česko je jednou z mála zemí, kde si host může
(nebo dokonce musí) tatarák namíchat sám. Všude jinde dostane na talíři směs už
namíchanou. V tom je tedy jediná „česká tradice“: kečup a samoobsluha.

           Pokud jde o smažený sýr, už jsem
jednou psal, jak a kde vznikl. Sám o sobě je tento recept známý z mnoha
evropských kuchyní už od středověku, dokonce i obalovaný v mouce a vejci.

Například v Americe mají Fried Cheese Curds, ve Finsku Leipäjuusto, na Kypru Halloumi, v Karibiku Queso
frito
a v Řecku se smažák, k nerozeznání od českého, jmenuje  Saganaki.

Jenže všechny tyhle smažáky
se podávají bez tatarské omáčky! Takže ryze česká je na tomto pokrmu jen
tatarka!  Poprvé se na českých
jídelních lístcích smažák s tatarkou neobjevil až v padesátých letech, jak se
mnohokrát uvádí.

Mám ve svém archivu jídelní lístek restaurace Šroubek z roku
1936: už tehdy měli u Šroubků na stálém lístku každý den smažený ementál s
tatarskou omáčkou! Je tedy téměř nesporné, že Češi přece jen jisté prvenství
mají: přidali k obvyklému receptu tu tatarku.

Jenže jakou? Klasik Escoffier ve
svém receptu z roku 1934  dělá tatarskou
omáčku tak, že přidává do majonézy pro ochucení jen pár kapek octa.

Prestižní
encyklopedie Larousse Gastronomique tvrdí, že Sauce Tartare se
připravuje pouze jediným způsobem: do majonézy se zašlehají vaječné žloutky
syrové i uvařené natvrdo, k tomu se přidá ještě jemně nasekaná pažitka a
strouhaná cibule. Předválečná významná autorka českých kuchařek Marie Preisová
připravovala tatarskou omáčku tak, že dala do majonézy jen hořčici a strouhané
nakládané cibulky. Ale my přece máme tatarku jinou, svoji, komunistickou! Bez
chuti nakládaných okurčiček to přece není ono! A kdo to vynalezl? Nevím o jiném
národu, který by tatarskou omáčku dělal tak, jako Češi.

           Já sám jsem „smažák“ poprvé jedl v
hospůdce U tří pštrosů u Karlova mostu, bylo to v roce 1960. Byl to plátek
eidamu obalený ve vaječném žloutku a mouce. A osmažený na oleji. A politý
tatarkou. Tamější kuchař mi tvrdil, že ta tatarka je jeho vynález.

Dělal ji
tak, že majonézu zředil lákem z nakládaných (sterilovaných) okurek, okurčičky
rozmixoval s vařeným vejcem a přidal ještě i trošku plnotučné hořčice. To vše
řádně našlehal.

Takže: jestli je na smaženém sýru něco typicky českého, pak je
to tatarská omáčka ředěná okurkovým lákem!

Nejznámější sýry, které si rádi dopřáváme

29. 09. 2020 | Doba čtení 4 minuty

Sýry patří mezi oblíbené pochoutky, které si Češi dopřávají čím dál častěji. V současné době v průměru za jeden rok každý z nás zkonzumuje 17 kilogramů sýra. Mezi nejoblíbenější patří Hermelín, Niva, Olomoucké tvarůžky a Eidam. Oblibu si však získávají i zahraniční sýry.

Nebyli by to Češi, kdyby si neudělali věci po svém. Díky tomu si tedy pochutnáváme na našich obdobách francouzských sýrů, bez kterých si však už nedokážeme představit sýrovou mísu nebo snídani.

Hermelín

Český Hermelín je obdobou francouzského Camembertu. To je zrající sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu. Je vám to povědomé? Aby ne, krátce po 2. Světové válce ho vyrobili v závodě Pribina a pojmenovali ho podle hermelínového pláště z bílých hranostajů, který nosili králové.

V současné době si pochutnáváme na grilovaných, smažených i nakládaných hermelínech. Hermelín je tak oblíbený, že vznikají i kuchařky, kde hraje hlavní roli.

Niva

Podobně to je i s Nivou, ani ta nemá svou původní domovinu v naší zemi. Poprvé ji, ve 40. letech minulého století, vyrobili v závodě Madeta. Jejím předobrazem je francouzský sýr s modrou plísní Roquefort. Na rozdíl od něj se však nevyrábí z ovčího ale z kravského mléka. Svůj název má Niva díky svému vzhledu, modrozelená plíseň totiž připomíná úrodnou louku – nivu.

Olomoucké tvarůžky

Typicky český, tedy spíš moravský sýr, který má typickou barvu, chuť i aroma. První zmínky o něm pocházejí z 15. století. Olomoucké se tvarůžkům říká, protože se tam prodávaly, ale jejich výroba je spojená s obcí Loštice.

Vyrábí se z odstředěného mléka, obsahují tedy poměrně málo tuku. Daly by se tedy označit za dietní, ale vzhledem k tomu, že se nejčastěji podávají na chlebu s máslem a k pivu, dietáři si je asi raději odpustí.

Syrečky, jak se jim lidově říká, se často podávají i smažené v trojobalu či naložené.

Eidam

Ani v tuzemsku tolik oblíbený Eidam není český vynález. Nasládlý polotvrdý sýr, který si Češi strouhají na špagety, obalují ho i snídají na chlebu s máslem, pochází z Nizozemska. Oblíbený je proto, že má jemnou chuť a je bez výrazného zápachu.

Typické sýrové recepty

Sýry jsou hned vedle uzenin jednou z nejčastějších potravin, které se skládají na mísy či prkénka na rautech. Ze sýrů se však připravují i lahůdky, které se hodí i jako hlavní chod.

Nakládaný hermelín

Klasika, kterou si můžete dát v každé české hospodě. Receptů je nespočet a každý gurmán tvrdí, že umí ten nejlepší. Pokud se vám nechce sýr nakládat doma, můžete si ho nechat připravit na svou akci od profesionálních kuchařů a pochutnat si na něm.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Vlasy Po Porodu?

Smažený sýr

Smažák nechybí snad na žádném jídelním lístku v bistrech i hospodách. Je to velmi oblíbené jídlo, které si však doma moc často nepřipravujeme.

Možná se to nezdá, ale opravdu dobrý smažený sýr nezvládne každý. Často se stane, že sýr vyteče, aby se to nestalo, musíte dodržet daný postup.

Trik je v tom, že sýr musíte obalit v trojobalu hned 2x a při smažení ho otočit pouze jednou. 

Sýrové mísy, speciality i další pochoutky však stejně vždycky chutnají lépe, když je pro vás někdo připraví. Nechte si na oslavu připravit sýrové pohoštění, které vás prostě nenechá odejít od stolu.

Je „smažák“ česká zhůvěřilost? Smaženou fetu dostanete v celém Řecku, připomíná Pavel Maurer

Znáte skutečnou českou specialitu? Pokud vás napadají knedlíky, palačinky nebo řízek, máte smůlu. Na tyhle dobroty mají zálusk i jiné národy.

V roce 2007 jsem napsal několika českým kuchařů, jestli mi můžou říci, co pro ně znamená typická česká kuchyně. Ptal jsem se tehdy pana Štifta, Šusty, Šubrta, Šaška, Sapíka a Davida, Krále, Vladaře i Raditche. Ale i jiných zkušených kulinářů, třeba pana Poštulky, Hlinky, Zukala, Markuzziho či Dvořáka, Pastyříka i paní Michopulu.

Jsme opravdu stále ta zpropadená „knedlíková“ země? Vládnou u nás skutečně jen buchty s bůčkem a tlačenka s cibulí? Myslím, že se naše společnost přece je trochu kulinárně vyvinula.

Už je to skoro 10 let, co jsem tuhle záludnou otázku položil, ale výsledky můžou být zajímavé i dnes. Mezi často zmiňovanými typickými pokrmy pro naši zemi byla bramborová polévka s houbami, kulajda či kyselo. Samozřejmě také mnozí uvedli vepřovou s knedlíkem a zelím, moravského vrabce s dušeným špenátem a chlupatým knedlíkem.

Čtěte také

Shodli jsme se na tom, že to nejsou rozhodně jen a pouze česká jídla, ale že spíš patří do teritoria bývalé monarchie.

Dotazování též připomněli vdolky, povidlové buchty, škubánky sypané mákem, knedlíky plněné jahodami nebo borůvkami s tvarohem či jogurtem. Kdo je vlastně začal vařit první? A co třeba staročeský kuba? Smažený kapr? Jsou to opravdu naše speciality? A co hojné používání lesních hub? I to je v Evropě normální.

Pak jsou tu odbornou veřejnosti mnohdy zmiňované jedinečnosti jako svíčková na smetaně nebo proslulý i proklínaný smažený sýr s tatarskou omáčkou. To je prý česká zhůvěřilost! Já na tuto kritiku odpovídám se slovy, že obalovanou smaženou fetu dostanete v celém Řecku.

Maďaři si zase myslí, že palacintas, česky palačinky, jsou jen jejich. Bavoři mají „patent“ na knedlíky a Rakušané se léta hádají s Italy o řízek.

Měli bychom se v tichu smířit s tím, že světovou gastronomii neobohatíme takovými vynálezy jako jsou špagety, pizza, rizoto, hamburger nebo sushi. Měli bychom být rádi, že domácí kuchyni dokáže občas někdo správně připravit, použije čerstvé a sezónní suroviny a nehraje si přitom na světového šéfkuchaře.

Související příspěvky

Pavel Maurer: Ubránili jsme typické české značky. Ale nebylo to snadné

Je přejídání náš národní zvyk? Svůj podíl na něm mají i restaurace

autor: Pavel Maurer

Sýr

  • Před 1 dnemKuře s broskví a sýrem, vážně?! Vážně. Co začalo ze srandy aprílovým menu, skončilo plným bříškem nejmenovaného kolegy, který se na tuhle legendu českých restaurací vteřinu po focení spokojeně vrhnul. A verdikt? Prý chutnalo ještě líp, než za starých časů!
  • Před 2 dnyTeplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.
  • Před 4 dnySýry se obecně řadí do škatulky zdravých potravin, které našemu tělu dodávají vápník, bílkoviny a vitamíny A, D a E. Některé druhy jsou však zdravé méně a najdou se i takové, které byste měli v případě redukční diety nebo hypertenze z jídelníčku zcela vynechat.
  • Před 5 dnyChcete se zbavit tuku na břiše? Pak je potřeba vsadit na správné potraviny. A jeden druh sýra je obzvlášť vhodný.
  • Před 6 dnyVyhazování potravin je celosvětový problém. Abychom minimalizovali množství jídla, které vyhodíme, neměli bychom ho kupovat více, než ho sníme. Z tohoto důvodu je dobré naplánovat si jídelníček dopředu a nakoupit si věci, které na přípravu pokrmů potřebujete. Někdy bude potřeba zajít do obchodu víckrát než jednou za týden, protože například pečivo nebo některé mléčné výrobky tak dlouho nevydrží. Nejinak je tomu se sýry.
  • Před 6 dnyV klášteře mají tuny sýru a datum spotřeby se blíží.
  • Před 9 dnyBulharský patatnik je nejblíže asi našemu bramboráku, ale na rozdíl od něj se peče v troubě a bez mouky a je silnější – spíše jako koláč. Chuť mu nedodává česnek ani majoránka, nýbrž dozlatova opečená cibulka a rozteklý čerstvý sýr. A navíc je povolen i během půstu, protože je bez masa.
  • Před 9 dnyKvůli brexitu výrazně klesl export britských potravin. Zasáhl hlavně producenty whisky, sýrů a ryb. V lednu vývoz britských výrobků do Česka meziročně klesl o 74,2 procenta.
  • Před 9 dnyMilujete sýry a nedokážete si je odpustit za žádných okolností? Jasně, aby ne, vždyť se jedná o skvělou dobrotu, jež stojí za to. V obchodech je jich dostatek a vybrat si lze z opravdu pestrého sortimentu, přesto není od věci vyzkoušet si vyrobit vlastní sýr doma. Samozřejmě nepůjdeme tradičním postupem, který je poměrně složitý a vyžaduje specifickou technologii. Vyzkoušíme velmi jednoduchý recept. Sýr si tak bude moci připravit každý.
  • Před 10 dnyMusaka patří mezi pokrmy, které jsou u nás spojovány především s řeckou kuchyní. Existují ale i mnohé další varianty z jiných oblastí.
  • Před 10 dnyO Meghan Markle, vévodkyni ze Sussexu a manželce prince Harryho, se teď hodně mluví. Co má tato dáma ráda na talíři? Miluje například hranolky a ještě raději má kanadský pokrm poutine, k tomu ale ráda vaří a umí to i zdravě. Před časem navíc odtajnila opravdu vychytaný trik, jak uvařit skvělou boloňskou omáčku. Vyzkoušejte ho a jezte královsky!
  • Před 11 dnyPolentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!
  • Před 14 dnySlezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí opustíme a vrátíme se zpět na Moravu. Konkrétně do jejíhostředu, kde se rozléhá hornomoravský úval. Etnografická oblast Haná je proslulá pro vdolky i škvarkové knedlíky, především ale pro olomoucké tvarůžky neboli tvargle.
  • Před 16 dnyKdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo třeba jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení.
  • Před 16 dnyKrevní skupina A vznikla před 25 000 až 15 000 lety v době, kdy se z lovce a sběrače stal člověk – zemědělec. V trávicím traktu a imunitním systému neolitických lidí došlo k mutacím, které jim umožnily lépe trávit zemědělské produkty. V té době také zanikla schopnost trávit stravu masožravců. Proto by se lidé s touto krevní skupinou měli živit především vegetariánsky.
  • Před 18 dnyJedlé květy nachází své právoplatné místo jako ozdoba dezertů nebo součást letních salátů. Vypěstujte si doma i vy květiny, které si můžete ze zahrady přinést rovnou na talíř. Ozdobí vaše pokrmy a dodají jim neobvyklou chuť. Které se dají jíst a s čím je můžete kombinovat? Měsíček, cuketa a lichořeřišnice Měsíček je známý jako přísada do čaje, květy se ale dají konzumovat jen tak.
  • Před 18 dnyJednou za čas takový poctivý ve friťáku smažený sýr s hranolky a majonézou neuškodí, ale stejně tak nikomu neublíží podobná jídla trochu odlehčit. Inspirujte se v kuchařce Jak jíme zdravě a upečte si sýr v troubě! Když přidáte libovou šunku, jogurtovou tatarku a pečené brambory, můžete takový „smažák“ klidně zařadit na svůj každotýdenní jídelníček.
  • Před 18 dnyJedna z největších kozích farem v Česku se nachází v Ratibořicích na Třebíčsku. Od ledna do konce dubna zde mají spoustu práce, je to totiž období, kdy se kozám rodí kůzlata. Jen co vystoupím z auta, hned za mnou jde hlavní čtyřnohý hlídač farmy. Zprvu si mě nedůvěřivě prohlíží, ale po pár vteřinách už jsme kamarádi. Spolu jdeme přes velký dvůr, kterým se line mekot stovek koz. Za chvíli mě vítá paní domácí Jitka Dobrovolná, která s manželem vybudovala kozí farmu DoRa. Řemeslo po nich nyní převzal jejich syn Matěj.
  • Před 19 dnyRekordní investice 800 milionů korun. Výroba až 40 tun sýra denně, stovky tisíc litrů mléka a unikátní holandské technologie. Milan Teplý nás provedl novou sýrárnou Madety.
  • Před 21 dnyJídlo je nejen životně důležité, ale je to také jedna z mála radostí, která nám zůstala při zákazu kontaktu a společenského „klidu“. A právě teď by mohlo být občas těžké, některé potraviny sehnat. Ale to nevadí – následující recepty se vám podaří uvařit z téměř „ničeho“.
  • Před 22 dnyMáte doma kousek vepřového a nic moc dalšího? I tak můžete vykouzlit perfektní oběd nebo večeři. Stačí vám k tomu trocha cibule, kousek sýra a pokud máte, tak i trochu smetany. Maso bude dokonale měkké!
  • Před 22 dnyLednička a mrazák. Vynálezy, bez nichž se neobejdeme ani na chatě nebo chalupě. Pomáhají uchovat potraviny déle čerstvé. Ne všechny potraviny ale do mrazáku patří; některé bychom tam dávat vůbec neměli. Po rozmrazení totiž změní svou strukturu a často i chuť. Které to jsou?
  • Před 22 dnyGwyneth Paltrow (48) proslula svou štíhlou figurou. Herečka byla vždy fit, což přisuzuje hlavně zdravému životnímu stylu. Od toho však v průběhu pandemie trochu upustila a nasadila „dietu“, kdy pro ni nic nebylo tabu.
  • Před 23 dnyFeta je jedním z nejoblíbenějších a nejzdravějších sýrů na světě, a to z dobrých důvodů. Ještě předtím, než ho položíte na svůj stůl, byste však o něm měli vědět pár věcí. V některých případech vám totiž může i ublížit!
  • Před 25 dnyChcete mít postaráno o pořádně žhavou debatu? Zeptejte se kohokoli, zda na pizzu patří ananas. Pizza s ananasem rozděluje lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Znáte historii této italské pochoutky a víte, co skutečně na pravou italskou pizzu patří?
  • Před 27 dnyHolandský řízek tak trochu svým názvem klame. Mohlo by se zdát, že pochází z Nizozemí, ve skutečnosti je to ale výtvor českých kuchařů. Víte, jak ho připravit?
  • Před 27 dnyNení nic příjemnějšího než se vracet z práce domů a už na schodech cítit, že váš partner vaří dobré jídlo. Ještě než vkročíte dovnitř, máte na něj chuť. Jenže ne všechno jídlo, které nám chutná, i voní. Tak proč ho jíme?
  • Před 28 dnySýry jsou dobré a hodí se téměř ke každému jídlu – rozumí si s chlebem i hroznovým vínem, chutnají naslano i nasladko. Jenže obsahují i některé ne příliš zdravé látky. Proto je řada lidí ze stravy vylučuje. Jaké denní množství sýru si můžete s klidem dopřát?
  • Před 28 dnySýr a víno prostě patří k sobě. Tuto skutečnost věděli už i naši předkové, a proto v oblasti vinice vznikaly i rozličné sýrárny. Mistrem na sýry i víno je kupříkladu Francie a Itálie, ale umí to i ve Španělsku, Řecku a třeba i na Slovensku. K tomu, abyste dosáhli té nejlepší harmonie, a tedy i té nejlepší chuti, je zapotřebí si sýr a víno správně vybírat a vzájemně kombinovat. A to už je někdy věda.
  • Před 29 dnyPotřebujete zužitkovat zbylé vařené brambory? Vyzkoušejte tenhle nápaditý způsob, jak na to. Výtečné křupavé krokety se sýrem uvnitř si zamilují dospělí i děti!
  • Před 1 měsícemNa bramboráky nepotřebujete žádné zvláštní ani nákladné ingredience a vždycky potěší. I když především ty, kdo nevaří. Ale co bychom pro blízké neudělali, že? Tak pusťte digestoř, zakolíčkujte si nos a pojďte na to. Tentokrát budou obzvláště vypečené: s cibulkou a rozteklým sýrem.
  • Před 1 měsícemTvarůžky, zpočátku nazývané selské, jsou přírodní zrající sýr z netučného tvarohu. První zmínka o nich pochází z roku 1583. Opravdový rozmach tvarůžkářství ale nastal až koncem 19. století, kdy se v Lošticích nedaleko Olomouce do jejich výroby pustil Alois Wessels.
  • Před 1 měsícemZdravotní prospěšnost, nebo naopak škodlivost některých potravin je často předmětem diskuze. Kapitolou samo o sobě jsou potraviny, které jsou obecně považovány za zdravé, ale jejich zpracování je činí vysoce rizikovými.
  • Před 1 měsícemZa nepříjemný zápach, který se šíří po otevření vaší lednice, si můžete sami. Je to způsobeno nesprávným skladováním. Věděli jste například, že vejce byste neměli mít ani ve dveřích lednice, ani v papírovém obalu, ve kterém je kupujete? Nebo že alobal, ve kterém jsou zabaleny sýry a uzeniny, je příčinou jejich rychlého zkažení? A že saláty jsou největším zdrojem bakterií? Právě zkažené jídlo je to, co vydává nepříjemný zápach. Navíc může být také zdraví škodlivé.
  • Před 1 měsícemHledáte tip na něco dobrého, co se však zároveň negativně nepodepíše na vaší váze? Naše chipsy ze sýra si můžete dát bez obav i večer k televizi, aniž by to na vaši hmotnost mělo jakýkoliv negativní dopad – pokud jich samozřejmě nesníte několik plechů.
  • Před 1 měsícemMražení potravin představuje skvělý způsob, jak je dlouhodobě uchovat. V mrazničce můžeme uskladnit mnoho druhů potravin od pečiva až přes ovoce.
  • Před 1 měsícemHolandský řízek patří ke klasikám, které by neměly chybět v menu žádné poctivé české jídelny. Kdo by si ale myslel, ža tato smažená pochoutka k nám přišla ze země větrných mlýnů a tulipánů, velmi by se mýlil.
  • Před 1 měsícemDokážete si představit život bez mléčných výrobků? Určitě nejste jediní. Takoví Italové by si jistě jen tak nedali těstoviny bez parmazánu nebo pizzu bez mozarelly. My Češi jsme také milovníci sýrů a dalších mléčných výrobků. Co to ale udělá s naším tělem, když je úplně vypustíme?
  • Před 1 měsícemDali jste si do nového roku předsevzetí, že odlehčíte tělu a svůj jídelníček zaměříte na snadno stravitelné pokrmy? Poradíme vám, jaké mléčné výrobky si vybrat, abyste se cítili fit a k tomu si ještě skvěle pochutnali! A jako bonus přinášíme zdravé recepty z italské kuchyně!
  • Před 1 měsícemJe skvělou zásobárnou bílkovin, neobsahuje moc tuků a perfektně zasytí. Může být báječnou součástí každého zdravého i redukčního jídelníčku a ke všemu s ním můžeš naložit na spoustu způsobů. Podívejme se na cottage zblízka!
  • Před 1 měsícemZ pohledu koronaviru bude mnohem bezpečnější cestovat autem než hromadnou městskou dopravou. Ovšem, stále se ale můžeme nakazit koronavirem. Odborníci prohlásili, že po mnoha zkoumání roušek bylo zjištěno, že nám stoprocentní ochranu jednoduše neposkytnou. Co jiného bychom si měli zapamatovat a vzít v potaz.
  • Před 1 měsícemDen svatého Valentýna se nezadržitelně blíží. Plánujete afrodiziakální večeři, která vás oba dokonale připraví na pozdější milostné řádění? Do svého chlípného menu přidejte čokoládu, petržel i kozí sýr!
  • Před 1 měsícemSvátek zamilovaných je za dveřmi. Někdo ho miluje, jiný ho nesnáší.
  • Před 1 měsícemFrancouzské neboli zapečené brambory jsou jednoduché na přípravu. Největší práci budete mít s krájením brambor, ale za tu křupavou kůrčičku a šťavnatou chuť tohle jídlo rozhodně stojí.
  • Před 1 měsícemŽlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. Syrovátku si můžete dopřát ve formě nápoje nebo ji použít do zdravých receptů.
  • Před 1 měsícemMadeta, jedna z největších mlékáren v ČR, otevřela zcela nový objekt ve svém závodě v Plané nad Lužnicí – sýrárnu a zrací sklepy. Bude tu vyrábět celou řadu produktů včetně známých značek Madeland a Tylžský sýr novou technologií, která vyšla na závratných 800 miliónů korun.
  • Před 1 měsícemHermelín svůj název získal podle podobnosti ušlechtilé plísně na povrchu s pláštěm králů. A jako král také vládne všem českým sýrům již dlouhá desetiletí, vlastně skoro celé století. Je to jedno z jídel, které je naše a na nějž jsme náležitě hrdí. Jeho původní „vynálezci“ si nicméně nápad na sýr s plísní přivezli z Francie…
  • Před 1 měsícemSýr feta pochází z Řecka, ale v současné době je dobře známý po celém světě. Jedná se totiž o chutnou a poměrně zdravou potravinu.
  • Před 1 měsícemCroquetas de pollo neboli kuřecí krokety najdete na lístku každého dobrého španělského tapas baru. Pokud je to pro vás momentálně trochu z ruky, uvařte si je doma. Je to navíc výborný způsob, jak zužitkovat zbytky grilovaného kuřete, kousků sýrů nebo uzenin.
  • Před 1 měsícemKulinářství v klidu domova zažívá v posledních měsících svoji renesanci a mnoho z nás se snaží si servírování pokrmů co nejvíce zpestřit a třeba i připodobnit restauračnímu prostředí. Jednou z oblastí, kde to lze celkem lehce, je servírování sýrů. To je velmi populární zejména ve Francii, ale stále větší oblibě se těší i u nás.
  • Před 2 měsíciKuřecí prsa skýtají mnoho možností chutné přípravy. V dnešním receptu jsou plněná jemným krémovým sýrem s jarní cibulkou, a aby se nevysušila, nechybí výborná italská slanina pancetta.
  • Před 2 měsíciVěděli jste, že čedar je tím vůbec nejrozšířenějším druhem sýra na světě? Je tomu tak díky anglickým mořeplavcům, kteří si jeho kusy o váze téměř třiceti kil vozili na svých lodích – v době kolonizace se tak dostal do Ameriky, Austrálie či na jih Afriky. Jeho masové rozšíření má ale i svá negativa, ne všechny čedary jsou totiž stejně kvalitní jako originál. Jak poznat dobrý čedar od toho špatného?
  • Před 2 měsíciStovky litrů mléka museli zlik­vidovat v prvních dnech při jarní koronavirové vlně majitelé kozí farmy Bon Lait z Krmelína nedaleko Ostravy. Odběratelé totiž přestali bílou tekutinu ze dne na den odebírat. Manželům Hlubkovým však bylo nadojeného mléka líto, a aby ho zachránili, riskli to a začali z mléka vyrábět kozí parmezán.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector