Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit? Veronika Matoušová 02. 03. 2021   |  06:29

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme s názorem, že je jedno, co jíme, hlavně, že nemáme hlad. Tento pohled na stravování ale rozhodně není správný. Jídlo zdaleka neslouží jen jako tišitel hladu. Jídlo je především palivem pro tělo a má vliv na celé jeho fungování. Tím, co si každý den dáváme na talíř, ovlivňujeme veškeré procesy v organismu a určujeme, zda a jak moc budeme výkonní, aktivní a zejména zdraví.

Jaký je váš běžný jídelníček? Upřímně si odpovězte na otázku, jak vypadá váš běžný denní jídelníček.

Ráno do sebe rychle hodíte kávu, případně k tomu narychlo přikousnete něco sladkého? Často vynecháte oběd, protože máte moc práce? Nebo se stravujete v kantýně, kde sáhnete po tučném a nezdravém pokrmu? Odbudete se večeří ve formě bílého pečiva s máslem a salámem a pak ještě leccos uzobáváte až do pozdního večera? Takový scénář bohužel není nic neobvyklého. V návalu každodenních povinností, množství práce a shonu zapomínáme na to hlavní, a to je kvalitní a pravidelná strava. V tempu, v jakém dnes žijeme, si už ani neuvědomujeme, že skutečně jsme odrazem toho, co jíme.

Každá potravina, kterou tělu dopřejeme, má nějaký vliv, ať už dobrý nebo špatný. Každé sousto projde trávením a tělo si z něj vezme potřebné živiny, ale i případné škodlivé látky.

Bohužel je stále častějším úkazem, že lidé, kteří se špatně stravují, obvykle začnou svůj jídelníček řešit, až když visí ve vzduchu hrozba nějakého onemocnění, nebo v horším případě, když už nějaká choroba propukne.

Za všechno může jídlo Dá se říci, že snad neexistuje nemoc, která by nesouvisela se stylem našeho stravování. Špatná skladba jídelníčku může dříve či později za nadváhu, obezitu, metabolický syndrom, cukrovku, vysoký krevní tlak a další srdeční či cévní choroby.

Stravou také ovlivňujeme propuknutí autoimunitních onemocnění (jako je porucha štítné žlázy nebo roztroušená skleróza), ale také řady střevních zánětů. Rovněž Parkinsonova, Alzheimerova choroba a různé druhy obávané rakoviny souvisí s tím, jak se dlouhodobě stravujeme. Špatným jídlem si ale můžeme přivodit i běžnější obtíže, které zhoršují kvalitu života a nedovolí nám žít naplno.

Jedná se například o bolesti hlavy, oslabenou imunitu, chronickou únavu, zvýšený cholesterol nebo menstruační potíže.

Čemu byste se měli vyhýbat? Pokud chcete na svém zdraví pracovat a dodávat vašemu tělu jen to nejlepší, vyhýbejte se několika skupinám potravin.

Mezi ně patří především vysoce průmyslově zpracované potraviny (polotovary, nekvalitní uzeniny, balené sladké pečivo, hotové omáčky apod.) a nekvalitní tuky (ztužené a částečně ztužené), které se vyskytují také v řadě sušenek, cukrovinek nebo čokolád.

Mezi potraviny, které postupně ničí vaše tělo, patří bezesporu také jídla z rychlého občerstvení, brambůrky, koblihy a podobné sladkosti, konzervované potraviny, dresinky, apod.

A co je dobré omezovat? Organismu nesvědčí příliš mnoho bílého cukru a bílé mouky, umělá sladidla, sladké nápoje, tučné a přeslazené mléčné produkty a nekvalitní masné výrobky. Určitě si dávejte pozor i na potraviny, které se na první pohled tváří zdravě. Jedná se například o různé směsi snídaňových cereálií nebo ochucené mléčné výrobky.

Co byste měli dopřát svému tělu každý den? Jednoznačně si vybírejte potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, nebo jen minimálně. V první řadě si dopřejte spoustu zeleniny a pravidelně zařazujte pokrmy z luštěnin. V případě obilovin volte žito, quinou, pohanku nebo ovesné vločky.

Vybírejte si celozrnné těstoviny a pečivo. Kupujte kvalitní vejce a maso, jezte častěji ryby. Mléčné výrobky volte jen ty neochucené. A nezapomínejte na fermentované potraviny, jako jsou právě jogurty či kefíry, ale také kysané zelí, tempeh, kimči nebo kombucha.

Z oblasti tuků sáhněte po olejích za studena lisovaných (olivový, lněný nebo dýňový). A pokud vás honí mlsná, vsaďte na ovoce nebo oříšky. Nakupujte si pravidelně suroviny z těchto skupin potravin a naučte se připravovat z nich skvělé zdravé pokrmy, plné cenných živin. Domácí strava je nakonec vždycky nejlepší.

Vaření je zkrátka základ, přesto to nemusí nutně znamenat hodiny u sporáku.

Každý den do sebe dostáváme určité množství různých jídel, která musí naše tělo zpracovat a vzít si z nich to, co mu nabídnou.

V případě, že sáhnete po kvalitních potravinách a dodáte svému tělu zdraví prospěšné pokrmy, tělo se vám odmění fyzickou i duševní kondicí a dost možná vás také ochrání před řadou zdravotních obtíží.

Pokud jste tedy dosud váhali, jestli jsme to, co jíme, změňte stravovací návyky a brzy poznáte, že tomu tak opravdu je.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit…

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici….

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne…

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými…

Pokud se bojíte rakoviny, omezte rafinované cukry. Jídlo má obrovský vliv na naše zdraví

To, že nevhodné složení stravy je jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, není nic nového. Světová zdravotnická organizace (WHO) pravidělně stanovuje seznam potravin, které se významně podílejí na vzniku rakoviny. Mezi pětici nejhorších jídel, která mohou způsobit rakovinu, patří červené maso, koblihy, párky v rohlíku, smažené hranolky a lupínky a grilovaná jídla.

Pokud vám zrovna tyto jídla chutnají, neznamé to, že se jich musíte uplně vzdát. Platí pro ně jedno důležité pravidlo, všeho s mírou. Při občasné konzumaci vám tyto jídla nijak zvlášť neuškodí. V případě, že je ale konzumujete každý den, zvyšujete tím pravděpodobnost onemocnění rakovinou. 

Prostředí, v němž žijeme je důležité

Velký vliv na náš zdravotní stav má prostředí, ve kterém žijeme. Záleží samozřejmě na kvalitě vody, kterou pijeme, na kvalitě vzduchu, který dýcháme. Současně jsme ale mnozí v situaci, kdy tyto parametry můžeme jen obtížně ovlivnit.

Ne každý se můžeme odstěhovat do malebné horské vesničky, kde se do kotlů nepřikládají plastové lahve. Ne každý může pít vodu z průzračné studánky. Přesto máme možnost ovlivnit to, co jíme.

Zcela samostatnou kapitolu pak tvoří kouření a pití alkoholu. 

Rafinované cukry jsou nebezpečné

Běžný bílý cukr, cukr třtinový, glukózo-fruktózový sirup a další produkty jsou velmi nebezpečné a podílejí se zásadním způsobem na vzniku rakoviny. Je to proto, že jsou přímým palivem pro výživu rakovinných nádorů.

Navíc při jejich konzumaci se prudce zvyšuje hladina inzulinu v krvi, což představuje další riziko pro vznik rakovinného bujení.

Studie dokládají, že strava bohatá na cukry má přímý vliv na vznik rakoviny slinivky břišní, což je jedna z nejvíce nebezpečných rakovin a není zatím příliš zvladatelná.

Budete mít zájem:  Přírodní repelenty – co platí na komáry?

Bílá mouka

Rostoucí obliba bílé mouky, často navíc ze šlechtěných druhů pšenice bohaté na lepek, je také velmi mohutným motorem vzniku nádorů.

Bílá mouka se v organismu uplatňuje podobně jako rafinovaný cukr. Také vede k prudkému nárůstu hladiny inzulinu a neobsahuje příliš výživově důležité látky, které jsou obvykle v otrubách.

Studie uvádí, že mnoho bílé mouky vede mimo jiné k rozvoji rakoviny prsu.

Průmyslově zpracované maso

Samotné maso a zvlášť maso domácích zvířat není příliš velkým problémem. Pokud navíc člověk přijímá dostatek vlákniny, může být maso i zdravotně přínosné.

Velkým problémem z hlediska rakoviny jsou ale potraviny s vysokým obsahem dusíkatých solí. Ty najdeme v různých šunkách, salámech, konzervách.

Udržují maso, aby se nekazilo, ale současně způsobují rakovinu střev a případně i prostaty.

Ztužené tuky

Vynechte ze své stravy veškeré ztužené tuky. I když jsou současné margaríny vyráběny lepší technologií než dříve, přece jen nejsou žádným zdravotním přínosem. Naopak. Podílejí se na rakovině tlustého střeva, konečníku, prostaty, prsu i kůže.

Problémem není jejich mírná konzumace, která je určitě možná. Potíž je, že tyto tuky jsou v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, kde nahrazují máslo a jiné kvalitní oleje.

Celkově proto dostane člověk do těla dávku, se kterou si už jeho imunitní systém neporadí.

Pozor na ryby

Ryba je přece základ zdravého jídelníčku a má být na stole alespoň dvakrát týdně. Jenže jde hlavně o ryby mořské z volného prostředí, a to ještě obzvlášť z prostředí, které není zatíženo velkým znečištěním.

Ryby chované na farmách bohužel tyto požadavky nesplňují. Pro konzervované produkty pak platí totéž, co bylo už řečeno u průmyslově zpracovaného masa.

Pro velký obsah dusíkatých sloučenin nejsou vhodné pro dlouhodobou a pravidelnou konzumaci.

Chipsy a popkorn 

Jestli to nemůžete bez popkornu vydržet, alespoň významně omezte jeho konzumaci. Zejména máslová příchuť je toxická a způsobuje poškození plic. Brambůrky zase obsahují akrylamid, který stojí za vznikem několika druhů rakovin – například rakoviny vaječníků, prostaty, prsu a trávicích orgánů. Také z obalů různých dobrot se může uvolňovat mnoho toxických látek.

Pohyb jako součást života

Vedle kvalitní stravy, která je bohatá na vitaminy, vlákninu a stopové prvky, potřebuje naše tělo též dostatek pohybu. Tomu se věnujte pravidelně. Zdravý životní styl vám pomůže mít dobrou imunitu. Vyhnou se vám mnohé nemoci a budete mít mnohem menší pravděpodobnost rozvoje civilizačních onemocnění.

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit? Místo brambůrek zelenina nebo ovoceRakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit? Pokud pečivo, tak celozrnné

Odbornice radí, jak se správně starat o trávicí soustavu

Stále více odborníků tvrdí, že nedostatečné zdraví našich střev může být příčinou řady nemocí, které se dokonce nemusejí projevit v samotném střevu, ale kdekoliv jinde v organismu. Jak co nejpřirozeněji budovat zdravou střevní mikroflóru?

Rakovina a správné potraviny – na jaké jídlo vsadit?

Už vám nic neunikne!Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pohyb je skvělým prostředkem, jak předcházet nemocem nebo oddálit jejich následky a nástup nemoci.

Je prevencí nadváhy a obezity, srdečně cévních onemocnění a dokonce je prokázáno, že pohybem může dojít ke snížení rizika určitých typů rakoviny, zejména rakoviny prsu, prostaty či tlustého střeva.

Kromě vlivu na fyzické zdraví a tělesnou kondici, ovlivňuje pohyb také psychické procesy a významnou měrou přispívá k léčbě některých onemocnění. Mimo to pravidelný pohyb pomáhá rozhýbat střeva, což je dobrou prevencí vůči nepříjemné zácpě. Stačit by měla hodina cvičení denně.

Zajímavost: Ačkoliv je pohybová aktivita nezbytná pro naše zdraví a je nedílnou součástí zdravého životního stylu, neměli bychom zacházet do extrému. Nadměrná fyzická zátěž, podobně jako dlouhodobý chronický stres, znamená snížení přísunu krve do střev a tvorby trávících šťáv, a tedy i možné zhoršení střevní mikroflóry.

V hlavní roli vláknina

Vláknina obvykle nepatří mezi makroživinu, na kterou by se člověk primárně zaměřoval, přesto je pro správnou funkci trávicího traktu klíčová.

„Vláknina slouží jako ochrana před civilizačními chorobami, mezi které patří rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita.

Skvělým pomocníkem je i při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva či zánětu střevní výchlipky,“ tvrdí  Ing.

Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita a dodává, že starší děti a dospělí by měli přijmout přibližně 20 až 35 gramů vlákniny za den.

Zajímavost: Existují dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina (zelenina, ovoce) podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici. Nerozpustná vláknina (například celozrnné obiloviny, ovesné vločky) navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě.

Tip na snídani plné vlákniny: Ovesná kaše s vůní perníku

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček Bonavita
  • 250 ml mléka
  • špetka perníkového koření
  • 1 banán
  • čerstvé lesní ovoce

Postup: Nejprve v hrnci zahřejte mléko. Pak přidejte ovesné vločky, perníkové koření a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté rozmixujte banán, který vmíchejte do hotové kaše. Podávejte s lesním ovocem či jiným ovocem dle své chuti.

Vsaďte na kvalitu

Kvalitní a zdravé potraviny prospívají našim mikrobům i celému tělu. Nejlepší je volit základní potraviny, které nejsou průmyslově upravené, zbytečně doslazené a dochucené aditivy.

„Kromě základních potravin vysoké kvality zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny, jako jsou kvašená zelenina a zakysané mléčné výrobky.

Jezte dostatek zeleniny, vlákniny a živé potraviny, jako jsou klíčky,“ doporučuje Michaela Ryglová.

Zajímavost: I když bude váš jídelníček plný zdravých potravin, neznamená to, že se tímto jídlem můžete přejídat. Přejídání je spojeno s bolestmi břicha a žaludku, s únavou ale třeba i se zácpou. Velké porce si raději rozdělte do menších.

Kolik vody je dost

Voda může mít pozitivní vliv na naši pleť, náladu a soustředění, zabraňuje bolestem hlavy a dokonce může pomoct v redukci hmotnosti. Správný příjem tekutin je zároveň důležitý pro správnou funkci zažívání, avšak neměli bychom se vodou přepíjet.

Obecným doporučením je vypít za normálních okolností 2 až 3 litry vody za den, přičemž na internetu můžete najít i řadu výpočtů, podle kterých si můžete svůj denní příjem tekutin spočítat (hmotnost děleno 10 krát 3 = denní příjem vody v dcl; cca 3 dcl na 10 kg hmotnosti).

Nejlepším zdrojem tekutin je čistá voda, čerstvá zelenina a ovoce.

Zajímavost: Za nadměrný příjem tekutin se považuje přes 3 a více litrů vody za den. Ženám mnohdy stačí i kolem 1,6 litrů denně. Muži mohou vypít klidně i 2 litry.

Pozor na alkohol

Stejně jako se nedoporučuje jíst průmyslově zpracované potraviny či přijímat nadměrné množství jednoduchých cukrů, není pro trávicí soustavu prospěšný alkohol.

Alkohol ničí prospěšné střevní mikroby a může narušovat mikrobiální rovnováhu.

Mimo to alkohol zvyšuje střevní propustnost, což umožňuje cizím látkám i nedostatečně strávené potravě procházet střevní stěnou a vyvolat imunitní reakci, která může vést k zánětům.

Zajímavost: Podle řady studií a některých odborníků je mírná konzumace alkoholu zdraví prospěšná. Jedno pivo denně například dokáže podpořit dobrou kondici srdce a cév. Jiné je to ovšem s zažívacím traktem, kterému i malé množství alkoholu škodí. Při pravidelné konzumaci lihovin, byť v malém množství, se dokonce může zvýšit riziko rakoviny střev.

Vše začíná v ústech

Sice jsme na konci článku, přesto se vrátíme na začátek – k našim ústům.

Věděli jste, že kondici našich střev ovlivňujeme už během toho, jakým způsobem potravu v ústech rozmělníme? Aneb nepodceňujte pořádné rozkousání a rozžvýkání potravy, jelikož i to má vliv na to, kolik živin z jídla získáte. Rozmělněná strava je lépe stravitelná a tělo z ní díky tomu dokáže vytěžit podstatně víc, než při polykání velkých kusů.

„Kromě toho delší žvýkání a vychutnávání jídla snižuje riziko přejedení. Nezapomínejte, že organismu chvíli trvá, než vyšle signál, že už je dostatečně nasycený,“ uzavírá Michaela Ryglová.

Zdroj: TZ Bonavita

Autor článku: Andrea Veselá

Kterým 3 potravinám se vyhnout pro rakovinu štítné žlázy?

Přednosti

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné a neměla by být ani vaše výživa. Nejčastěji kladenou otázkou dietologům a onkologům na celém světě je „Co mám jíst?“. Odpověď je „záleží“.

Budete mít zájem:  Biologická Léčba Maligního Melanomu?

Závisí to na typu rakoviny, aktuální léčbě a užívaných doplňcích, věku, pohlaví, BMI, životním stylu a veškerých dostupných genetických informacích.

Stručně řečeno – odpověď na otázku „Co mám jíst“ pro rakovinu štítné žlázy Hurthle Cell je třeba přizpůsobit, aby se minimalizovaly nežádoucí interakce mezi výživou (z potravin / stravy) a léčbou a aby se zlepšily příznaky.

Při léčbě sorafenibem pro rakovinu štítné žlázy Hurthle Cell byste měli jíst potraviny jako bambus a banán. Stejným způsobem je třeba se vyvarovat potravin jako Amaranth a Caraway při léčbě Sorafenibem pro tuto rakovinu.

Black Seed obsahuje účinnou látku zvanou thymochinon. Thymochinon má s léčbou sorafenibem interakce CYP (enzym metabolizující léky), a proto je třeba se mu vyhnout.

Dostanete bod – vaše výživa musí být přizpůsobena a je třeba ji přehodnotit, jakmile se některá z podmínek změní. Vytvořte a dodržujte plán výživy přizpůsobený vašim potřebám, abyste minimalizovali nežádoucí interakce výživy pro rakovinu, jako je rakovina Hurthle Cell Cancer.

Co je rakovina štítné žlázy Hurthle?

Hurthle Cell Thyroid Cancer je vzácná rakovina, která se vyvíjí ve štítné žláze. Představuje přibližně 3–10% všech diferencovaných typů rakoviny štítné žlázy. Tato rakovina je běžně diagnostikována u lidí ve věku přibližně 55 let, může se však vyskytnout u lidí v jakémkoli věku. Častěji se vyskytuje u žen ve srovnání s muži.

Rakovina štítné žlázy Hurthle má prevalenci určitých genetických změn. O některých genech, jako jsou TERT, TP53, NF1 a PTEN, je známo, že mají u této rakoviny genetické abnormality vedoucí ke změně funkce. 

Genetické abnormality nalezené v této rakovině mohou ovlivnit specifické biochemické cesty, které vedou tyto rakovinné buňky k agresivnímu růstu a přežívají probíhající léčbu.

Kromě toho mohou životní styl nebo návyky, jako je kouření, konzumace alkoholu a BMI (index tělesné hmotnosti), mít velký vliv na reakci na léčbu rakoviny štítné žlázy předepsanou lékařem. Četné studie důsledně ukazují, že vaše výživa / strava – jak potraviny, tak doplňky výživy mohou nepříznivě ovlivnit léčbu nebo být podpůrné nebo nehrají žádnou roli.

Proto je třeba důkladně zvážit triangulaci této genomiky rakoviny štítné žlázy Hurthle Cell, plánované nebo probíhající terapie a životní styl, aby bylo možné při rozhodování o tom, jaké potraviny a doplňky vzít v úvahu a kterým se vyhnout, při navrhování stravovacího / výživového plánu.

Je také důležité si uvědomit, že když se některá z těchto podmínek změní, například léčba nebo životní styl nebo diagnóza rakoviny – může to mít dopad na výživu a bude pravděpodobně nutné přepracovat plán výživy / stravy pro tuto rakovinu.

Proč jíst správnou věc pro rakovinu štítné žlázy v Hurthle?

U rakoviny štítné žlázy v Hurthleově buňce hraje důležitou roli aktivace nebo inhibice některých biochemických drah, včetně signalizace P53, signalizace Wnt betacateninu, signalizace Myc, oxidačního stresu, signalizace PI3K-AKT-MTOR, přechodu epitelu na mezenchym, metabolismu aminokyselin a buněčného cyklu. role při řízení nemoci.

Všechny potraviny a doplňky výživy obsahují aktivní složky, které mají specifické molekulární působení na různé biochemické cesty.

Přestože příjem určitých potravin a doplňků výživy jako součást stravy může podporovat specifickou léčbu tohoto karcinomu štítné žlázy, konzumace několika dalších potravin a doplňků může vést k nežádoucím interakcím s léčbou nebo ke zvýšení progrese rakoviny.

Příklad potravin, které „nejezte“ a jedzte s léčbou sorafenibem pro rakovinu štítné žlázy u Hurthle

Výživa pro rakovinu vždy závisí na typu rakoviny, léčbě a užívaných doplňcích (jsou-li nějaké), věku, pohlaví, BMI, životním stylu a veškerých dostupných genetických informacích. Zde uvádíme příklad výživy / stravy pro Hurthle Cell Thyroid Cancer s ohledem pouze na specifickou léčbu – Sorafenib.

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

Amarant: Amaranth obsahuje aktivní složky, jako je kyselina citronová, Isoquercitrin, Stigmasterol a další.

Kyselina citronová interferuje s dopadem sorafenibu na rakovinu štítné žlázy v Hurthleových buňkách blokováním specifického biologického procesu zvaného oxidační stres. Proto pro tuto rakovinu nejezte Amaranth s léčbou sorafenibem.

(Omar ME Abdel-Salam et al., J Med Food., 2014; Romain Coriat et al., Mol Cancer Ther., 2012; Nigel Fleeman a kol., Health Technol Assess., 2020)

Kmín: Kmín obsahuje účinné látky, jako je D-limonen, myrcen, linalool a další.

D-limonen interferuje s dopadem sorafenibu na rakovinu buněk Hurthle tím, že blokuje specifický biologický proces zvaný oxidační stres. Proto pro tuto rakovinu nejezte kmín s léčbou sorafenibem. (Jie Bai a kol.

, Oxid Med Cell Longev., 2016; Romain Coriat a kol., Mol Cancer Ther., 2012; Nigel Fleeman a kol., Health Technol Assess., 2020)

Potraviny k jídlu

Bambus a banán:  Bambus a banán obsahuje účinné látky, jako je beta-sitosterol, kyselina olejová a další.

Příjem beta-sitosterolu spolu s léčbou sorafenibem pro rakovinu štítné žlázy Hurthle Cell způsobuje pokles specifické biochemické dráhy, která se nazývá buněčný cyklus, a to je velmi pozitivní účinek. Bambus a banán by proto měly být konzumovány s léčbou sorafenibem pro tuto rakovinu.

(Shanthi Sri Vundru a kol., BMC Complement Altern Med., 2013; Catrin Schult a kol., BMC Cancer., 2010; Nigel Fleeman a kol., Health Technol Assess., 2020)

Mám si vzít tento doplněk výživy pro rakovinu štítné žlázy?

Černé semínko : Výživové doplňky Black Seed obsahují účinné látky, jako je thymochinon, které mají s léčbou sorafenibem interakce CYP3A4, a proto by se neměly používat.

Doplněk Black Seed také nevykazuje přínos pro jiné biochemické cesty, které by mohly zlepšit účinnost léčby sorafenibem u tohoto karcinomu štítné žlázy. (Ahmed A Albassam et al, Saudi Pharm J.

, 2018; Eric I Zimmerman et al, Clin Cancer Res., 2012)

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Jaké jsou příznaky rakoviny štítné žlázy?

V počátečních fázích nemusí většina rakovin, včetně rakoviny štítné žlázy Hurthle Cell, způsobit žádné příznaky. Jak však onemocnění postupuje, může rakovina štítné žlázy u Hurthle Cell začít vykazovat příznaky. 

Následují některé příznaky, které mohou být způsobeny rakovinou štítné žlázy Hurthle Cell.

  • Změny / chrapot hlasu
  • Bolestivá boule na krku
  • Dýchací a polykací potíže
  • Dušnost
  • Zduřené lymfatické uzliny

Ačkoli mnoho z těchto příznaků může být také způsobeno různými jinými zdravotními podmínkami, poraďte se se svým lékařem, pokud se u vás tyto příznaky vyskytnou, abyste vyloučili možnou šanci na rakovinu štítné žlázy Hurthle Cell.

Jaké jsou možnosti léčby této rakoviny?

O léčbě rakoviny štítné žlázy Hurthle lze rozhodnout na základě různých faktorů, včetně stupně a rozsahu šíření rakoviny, charakteristik rakoviny, symptomů, celkového zdravotního stavu pacienta a anamnézy, zda lze rakovinu zcela odstranit chirurgickým zákrokem a zda rakovina byl právě diagnostikován nebo se vrátil. Možnosti léčby tohoto karcinomu štítné žlázy zahrnují:

  • Chirurgie
  • Radioaktivní jódová terapie
  • Cílená terapie
  • Radiační terapie

Jako součást stravy se vyvarujte zahrnutí těch potravin a doplňků, které mohou nepříznivě ovlivňovat léčbu tohoto karcinomu štítné žlázy.

Kterým 3 potravinám se vyhnout pro rakovinu štítné žlázy?

Na závěr

Je třeba si pamatovat dvě nejdůležitější věci: léčba rakoviny a výživa nejsou pro každého nikdy stejné. Výživa / strava, která zahrnuje potraviny a doplňky výživy, je účinným nástrojem, který kontrolujete vy, zatímco čelíte rakovině, jako je rakovina štítné žlázy Hurthle Cell.

Jaké jídlo jíte a jaké doplňky přijímáte, je vaše rozhodnutí. Vaše rozhodnutí by mělo zahrnovat zvážení mutací rakovinového genu, rakoviny, probíhající léčby a doplňků, alergií, informací o životním stylu, hmotnosti, výšky a návyků.

Výživové plánování rakoviny z addonu není založeno na internetovém vyhledávání. Automatizuje pro vás rozhodování na základě molekulární vědy implementované našimi vědci a softwarovými inženýry. Bez ohledu na to, zda vám záleží na porozumění základním biochemickým molekulárním drahám nebo ne – pro plánování výživy rakoviny je toto porozumění potřeba.

Začněte HNED s plánováním výživy zodpovězením otázek na název rakoviny, genetické mutace, probíhající léčbu a doplňky, jakékoli alergie, návyky, životní styl, věkovou skupinu a pohlaví.

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Budete mít zájem:  Břišní tuk nejsou jen viditelné pneumatiky

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Pacienti s rakovinou se často musí vypořádat s různými vedlejší účinky chemoterapie které ovlivňují kvalitu jejich života a hledají alternativní terapie rakoviny. Užívání správná výživa a doplňky založené na vědeckých úvahách (vyhnout se dohadům a náhodnému výběru) je nejlepší přírodní lék na rakovinu a vedlejší účinky spojené s léčbou.

Potraviny, které jsou velmi oblíbené, ale mohou vyvolat rakovinné bujení

21. 04. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Každý 3. obyvatel České republiky onemocní v průběhu svého života rakovinou. Ročně na nádorové onemocnění zemře přes 27 tisíc lidí. Hned po kardiovaskulárních onemocněních je rakovina druhou nejčastější příčinou smrti. Statistiky dále poukazují na fakt, že nemocných rok od roku přibývá. Čím to je? Může za to náš pohodlný životní styl a plné obchody pochutin?

Zdravá strava, přiměřený pravidelný pohyb a eliminace stresu. To jsou běžná doporučení, která mají pomoci lidem, aby se vyhnuli civilizačním chorobám a rakovině.

Podle Masarykova onkologického ústavu se výživa podílí na vzniku a ochraně před nádorovým bujením velmi vydatně. Hlavním důvodem je to, že potraviny „působí na mnoha místech v organizmu a působí prakticky nepřetržitě po celý život.

“ Jakým bychom se měli vyhnout, pokud chceme dožít klidného stáří?

1. Zpracované maso

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) existují studie, které dokazují, že zpracované maso způsobuje rakovinu. Proto bylo klasifikováno jako karcinogen skupiny 1, který je spojen s kolorektálním karcinomem a rakovinou žaludku. Mezi zpracované maso patří:

  • párky
  • šunka
  • klobásy
  • hovězí maso z konzervy
  • hovězí trhané maso
  • masové konzervy

Mezi alternativy patří bílé ryby, bílé maso kuřecí nebo krutí, náhražky masa jako quorn, tofu nebo seitan.

2. Červené maso

Masožravce opět nepotěšíme. Podle WHO je i toto maso definováno jako „pro člověka pravděpodobně karcinogenní “. Nejsilnější vazbou mezi konzumací červeného masa a rakovinou je rakovina tlustého střeva a konečníku, existují však i důkazy o vazbě na slinivku i prostatu.

Lidé, kteří chtějí konzumovat červené maso, by měli omezit jeho spotřebu na méně než 65-100 g vařeného červeného masa týdně. To platí i pro konzumaci grilovaného masa.

Některé výzkumy naznačují, že spálené nebo ohořelé maso může zvýšit riziko rakoviny. Mohou za to látky zvané heterocyklické aminy, které se tvoří v potravinách zpracovávané při vysokých teplotách.

Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že tyto látky způsobují rakovinu.

3. Alkohol

Lidé, kteří si nedokáží odepřít alkohol, by měli zpozornět. Tato oblíbená pochutina je totiž klasifikována jako karcinogen skupiny 1, což znamená, že bylo prokázáno spojení pití alkoholu se vznikem rakoviny úst, hrdla, jícnu, prsu, jater, žaludku a střev.

Lidé, kteří si nedokáží odepřít alkohol, by měli zpozornět Zdroj: Shutterstock.com / Africa Studio

Nadměrná konzumace alkoholu, která může být nebezpečná, je již definována od jedné skleničky vína či piva pro ženy a dvěma sklenkami vína či piva pro muže.

4. Sladké nápoje a aspartam

Obezita je hlavním rizikovým faktorem pro několik druhů rakoviny. Proto mezi rizikové potraviny patří i sladké limonády nebo bonbóny, kupované dorty, dezerty, nebo potraviny s umělým sladidlem aspartamem. Existuje řada studií, které ukazují, že aspartam způsobuje mnoho nemocí, jako jsou rakovina, vrozené vady a srdeční problémy.

6. Rychlé občerstvení nebo zpracované potraviny

World Cancer Research Fund doporučuje omezit rychlé občerstvení a jiné zpracované potraviny s vysokým obsahem tuku, škrobů nebo cukrů.

Většina polotovarů totiž obsahuje hydrogenované oleje, umělá aromata, nadměrné množství konzervantů, bromovanou mouku nebo skryté alergeny.

Mezi zpracované potraviny patří i toustový chléb, sušenky, instantní nudle, polotovary z krabice nebo trvanlivé potraviny.

Smažený sýr s hranolky obsahují rafinovaný cukr, přepálený tuk a různé chemické látky Zdroj: Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

7. Smažené potraviny

Ani naše „národní jídlo“ – smažený sýr s hranolky, či další smažené potraviny od kuřecích nugetek, řízků, rybích prstů, ale i bramborových lupínků, se vztyčenému varovnému prstu nevyhnuly. Obsahují totiž rafinovaný cukr, přepálený tuk a různé chemické látky, které jsou označovány jako karcinogenní. Navíc obsahují velké množství soli a zvyšují hladiny „špatného“ LDL-cholesterolu.

8. Bílá mouka

Ani pochutiny z bílé mouky nejsou pro naše zdraví vhodné. Potraviny z ní jsou označovány jako pouhá „plnidla“, protože rafinací zrna se odstraní všechny přírodní živiny a vláknina.

Navíc se mouka bělí pomocí chlorového plynu, který může být smrtelný. Zvažte tedy konzumaci bílého pečiva a těstovin.

Podle některých odborníků totiž potraviny z bílé mouky pomáhají urychlovat šíření rakovinových buněk.

Zdroj: naturalon.com, www.mou.cz a www.linkos.cz

Správné jídlo po tréninku je základ. Špatně zvolená strava tělu ubližuje

Co jíst po tréninku, víte to? Pokud ne, tak v tom nejste sami, protože podobné chyby, které vám popíšeme, dělá drtivá většina lidí potom, co skončí s cvičením v posilovně. A je to škoda, když už se tam „trápíte“, nemyslíte?

Pryč se šťávami

Naše tělo potřebuje po tréninku především proteiny. Nejlepší jsou bezesporu luštěniny, oříšky, ryby nebo sojové produkty. Právě ty jsou více vhodné proto, že zatímco tuky a sacharidy poskytují v první řadě energii pro svalovou práci, bílkoviny zase slouží pro stavbu bicepsu a podobně.

Naopak velkou chybou je, pokud se po tréninku budete „krmit“ smoothies nebo obecně ovocnými šťávami. Ty obvykle obsahují extrémně mnoho cukru a zničily by tvrdou práci, kterou jste předtím vykonávali v posilovně nebo kdekoliv jinde.

Dlouhé vyčkávání

Jíst je vhodné třicet minut před a 30 minut po tréninku. Pokud v průběhu této časové doby po tréninku dodáme tělu rostlinné proteiny, skvěle tím podpoříme regeneraci svalů, kterým jsme dali pořádně zabrat během cvičení.

Pokud máte po tréninku chuť na sladké, pak ji zkuste ukojit kouskem ovoce nebo zeleniny, malou proteinovou tyčinkou či nepolévanou müsli tyčinkou. Popřemýšlejte ale hlavně, jestli je váš jídelníček vyvážený.

Mimo to bychom měli v této době doplnit také glykogenové zásoby sacharidy. Toho docílíte úplně v pohodě, pokud si dáte sacharidovo-proteinovou tyčinku, “přirozeným” sacharidovo-proteinovým mixem jsou například brambory s vajíčkem nebo celozrnné müsli s nízkotučným mlékem.

Sacharidy byly dlouho démonizované, přitom je to naprostý nesmysl. Jsou totiž velmi důležité pro obnovu svalů po tréninku, především pak v případě, pokud jsou chytře spojené ve správném poměru s proteiny. Třeba takové batáty s hráškem a hnědou rýží – to je asi ideální výživa, kterou svému tělu můžete po těžkém tréninku dát.

Žádná pauza

Určitě není rozumné sportovat každý den, vaše tělo potřebuje čas na zotavení. Během tréninku totiž hodně zatěžujete jednotlivé svaly a dáváte jim impulz, aby rostly. To se ale děje v době, kdy spíte. Tři až čtyři tréninkové jednotky během týdne vašemu tělu bohatě stačí.

Velmi rozumné navíc je, pokud si mezi jednotlivými tréninky dáváte jeden den pauzu. Také je dobré, pokud aktivity měníte. Třeba jeden den silový, další vytrvalostní. Důležité hlavně je, abyste poctivě potrénovali všechny svalové partie, ale také si dali kardio, které je hodně důležité.

Rozhodně si tedy dávejte pozor na kroky, které uděláte ihned po tréninku. Existují tací, kteří razí taktiku po tréninku naopak nejíst klidně i dvě hodiny, další se zase naopak narvou ihned po něm. Pokud jste článek dočetli až sem, tak víte, že je to špatně a je třeba hledat pravdu někde mezi.

V každém případě je ale nejlepší poslouchat své tělo, každé je totiž originální a stavěné trochu jinak. Každé ale vyžaduje to, aby se o něj člověk staral a naslouchal mu, tam neexistuje žádný rozdíl a může vám být 20, ale klidně i 70…

KAM DÁL: Práce s počítačem likviduje vaše oči. Nemusí to ale být tak hrozné, stačí dodržovat pár zásad.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector