Kroupy Účinky Na Zdraví?

Ječné kroupy se právem zařazují mezi potraviny zdravé výživy. Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a jsou velmi účinné proti zácpě. Na rozdíl od ostatních obilovin mají nižší podíl lepku.

Co jsou Ječné kroupy?

Jedná se o lehce obroušená zrna ječmene. Obsahují část obalu a klíček. Existují různé velikosti – malé, střední, velké, dále krupky – lámanka a perličky.

Jak vznikají Ječné kroupy?

Emco Ječné kroupy velké č. 10 – 1kg Ječné kroupy vznikají po obroušení ječného zrna. Tradičně se používají jako zavářka do polévek či při přípravě zabijačkových jelit. Dále jsou vhodné do nákypů a jako příloha.

Jak se dlouho vaří kroupy?

Kroupy potřebují před vařením přinejmenším propláchnout studenou vodou, než se zbaví zákalu a nečistot, a rozhodně se vyplatí namočit je aspoň na 30 minut až hodinu do studené vody. Maličko nabobtnají a líp vám budou měknout.

Jak rostou kroupy?

Kroupy jsou obalů zbavená zrna obilovin, jako je oves, pšenice, ječmen, nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Jsou celozrnné, takže jejich součástí jsou klíčky a jsou bohaté na vlákninu, která se vyskytuje v horních vrstvách zrn.

Kroupy (potravina)

Kroupy
Tuky 1 %
Sacharidy 78,8 %
Složení
zrna ječmene, ovsa, pšenice nebo pohanky

Co je to Krupeto?

Tento pokrm je obdoba houbové kuby, základem krupeta jsou uvařené kroupy a sušené houby dále pak cibule, mrkev, hrášek ale třeba i slanina, škvarky, uzené maso, prostě co zbylo ve spižírně.

Jak se dělá Soulet?

Opraný, přebraný a den předem namočený hrách uvaříme doměkka. Smícháme ho s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme zázvor, rozetřený česnek a na sádle zpěněnou cibuli. Směs dobře promícháme a poklademe ji do sádlem vymaštěného pekáče. V předem vyhřáté troubě zapečeme.

Budete mít zájem:  Tehotenske Priznaky Hned Po Oplodneni?

Jak se vaří špaldové kroupy?

Špaldové kroupy propláchneme, nemusíme namáčet a hned vaříme v lehce osolené vodě. Vaření trvá zhruba 20-25 minut. Baby špenát důkladně umyjeme, stejně tak ředkvičky, které nakrájíme na plátky a přidáme vše k uvařeným kroupám. Promícháme, zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.

Jak se vaří kroupy do polévky?

Kroupy uvaříme zvlášť podle návodu na sáčku, před vařením se doporučuje propláchnout je proudem vody. Vaříme do měkka asi půl hodiny, délka vaření záleží logicky na velikosti krup. Scezené uvařené kroupy přidáme do polévky. Nakonec ozdobíme polévku na talíři na drobno pokrájenou petrželkou.

Jak uvařit kroupy na ryby?

Do hrnce nasypeme propláchnuté kroupy, zalijeme je vodou 1:5, tedy například 1 hrnek krup a 5 hrnků vody, máčíme je 3 až 4 hodiny, pak je vaříme na mírném zdroji tepla 1,5 až 2 hodiny doměkka, během vaření je často mícháme, protože se rády připalují! Měkké slijeme a kroupy zalijeme studenou vodou, aby se nám neslepily.

Jak dlouho se vaří kroupy na zabijačku?

Vodu můžeme i nemusíme osolit. V tomto se totiž názory rozcházejí – nejlépe uděláme, zeptáme-li se samotného řezníka, který zabíjačku bude řídit. Doba varu, pokud jsme předem kroupy nenamáčeli, bude asi 1 – 2 hodiny. Kroupy průběžně ochutnáváme, jejich rozvaření by totiž bylo nežádoucí.

Jak dlouho vařit kroupy v tlakovém hrnci?

Kroupy dáme do hrnce, zalijeme vodou – 2 cm nad povrch krup, osolíme, promícháme, přidáme sádlo, hrnec uzavřeme poklicí a uvedeme do varu. Vaříme od zasyknutí asi 15 minut, pak plotnu vypneme. Hrnec s kroupami necháme na teplé vypnuté plotýnce, po 20 minutách hrnec otevřeme a kroupy promícháme.

Co jsou trhané křupky?

V některých rodinách se zase používají malé krupky velikosti perlička nebo lámanka, tedy trhané krupky. Ale zatímco velké kroupy koupíte v obchodě zcela běžně, s lámankou bývají problémy. Letos jsem je sehnal po dlouhém běhání po obchodech vlastně ‚omylem‘ v malé vietnamské večerce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector