Když nemáš otruby, dej tam vločky

Poradna

Datum vložení dotazu: 09.08.2018

Ptá se: Eduard

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

Odpověď

Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

Je müsli vhodné pro diabetiky?

Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství.

Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou.

Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

Obiloviny

Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

Sušené ovoce

Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

Pražení semen a ořechů

Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.

  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.

  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid.

Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

Recept

Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

  • Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.
  • Např.
  • 1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina
  • 15 g ovesných vloček
  • 15 g pohankových lupínků
  • 10 g slunečnicových semínek
  • 10 g neloupaných mandlí
  • 20 g jahody sušené mrazem
  • 150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

  • lékař mi zjistil náběh na curovku (28.03.2021) Jak se mam stravovat a přitom zhubnout 10% telesne vahy? Marcela Dobrý den Marcelo,  vaše otázka je velmi stručná a široká, proto na ní nejde uspokojivě odpovědět.  Pokud trpíte nadváhou či obezitou, převládá ve vašem životě energetický příjem nad jeho výdejem. Je třeba posunou ručičky vah na opačnou stranu. To znamená redukovat příjem zbytečných „prázdných“ kalorií a zvýšit pohybovou aktivitu.  Ze začátku byste si mohla  pár dní psát na papír veškeré jídlo a pití, které strčíte do úst. Když to pak člověk uvidí černé na bílém, základní chyby pozná jistě sám.  Ještě lépe byste si mohla zapisovat na www.kaloricketabulky.cz – je to zdarma a rovnou uvidíte, jaky obsah energie daná potravina má. Díky tomu zjistíte, které vaše oblíbené mlsky jsou nejvíce kalorické.  Dále platí stále opakující se pravidlo. ¨ Konzumovat zeleninu (cca 400g), ovoce cca (100g denně). Zařadit celozrnné či žitné pečivo a další přílohy, které obsahují vysoký podíl vlákniny.  Jíst libové maso a pouze uzeniny s vysokým obsahem masa. Konzumovat neslazené mléčné výrobky jako jogurty a kefírkové napoje. Omezit sladkosti, slané mlsání, slazené nápoje, alkohol, uzeniny, tučné maso, pšeničné pečivo  atd. To vše je ale velmi težké ze dne na den změnit, a proto to mnoho lidí nevydrží a postupně se vrací ke svým původním zvyklostem. A nastane jojo efekt. Takovou zásadní změnu je třeba dělat postupně, abych tento nápor psychicky zvládli. I s tím vám nejlépe pomůže nutriční terapeut. (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka) Detail dotazu
  • Stravování při diabetu 2. typu (27.03.2021) Cukr na lačno mám okolo hodnoty 8. Čím bych měl sladit? Jak je to třeba s pudinkem slazeným třeba čekankovým sirupem, nebo jogurty s ovocem, nebo čokoládou? Jaroslav Dobrý den Jaroslave,  téma náhradních sladidel si můžete nastudovat zde: Náhradní sladidla | cukrovka Je téměř jedno, které náhradní sladidlo si zvolíte. Všechna náhradní sladidla jsou bezpečná. Nejvíce záleží na vašich chuťových preferencích.  Já osobně nejvíce používám čekankový sirup, který obsahuje 5% cukru. Lze jej používat i na tepelnou úpravu. A diabetici udávají, že nepozorují jeho efekt na glykémii. Můj druhý oblíbenec je Erythritol. Jeho energetická hodnota je nulová. Rovněž nezvyšuje cukr v krvi ani sekreci inzulinu. Lze jej zakoupit ve formě bílých granulí nebo prášku, který je podobný běžnému cukru. Nedoporučuje se jím zcela nahradit cukr, spíše je vhodnější jeho kombinace s jiným sladidlem. Pudink je škrob (tedy sacharid) a pokud se dělá z mléka, obsahuje dále i mléčné cukry. Proto vám pudink (i když slazený čekankovým sirupem) nejspíše glykémii zvedne. Ale určitě bych ho nezařadila na černou listinu. Možná byste ho mohl po uvaření vyšlehat s nízkotučným tvarohem a doplnit tak  další bílkoviny.  Slazené jogurty opět glykémii zvedají, ale  pozor – na našem trhu lze sehnat jogurty s vyšším i nižším obsahem cukrů. Nebo i jogurty s náhradními sladidly. Vždy sledujte tabulky energetických hodnot, které jsou vytištěny na obalech potravin. Najděte si takový jogurt, který máte rád a který má uvedeno v kolonce SACHARIDY (nikoli pouze CUKRY) nejnižší obsah sacharidů.  Vhodnější varianta je koupit si klasický bílý jogurt nebo jogurt s vysokým obsahem bílkovin a dochutit si ho čerstvým ovocem či náhradním sladidlem. I jogurt s kvalitním hořkým kakaem bude fajn.  Je zde třeba počítat s tím, že i neochucený jogurt obsahuje mléčný cukr a může zvýšit glykémii. Rozhodně to ale není důvod k tomu,  abychom mléčné výrobky nekonzumovali.
    1. Tomuto tématu jsem se obsáhle věnovala zde: 
    2. Mléko a mléčné výrobky I. – mléko, fermentované mléko a jogurty | O cukrovce
    3. (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu

  • xylitol (22.03.2021) Dobrý den, jaký máte, prosím, názor na sladidlo xylitol. Jsem diabetik II. typu Eda Milý Edo, Já osobně doporučuji používat umělá sladidle spíše málo a přednost dávám těm zcela nekalorickým, mezi něž xylitol nepatří. Na našem webu najdete poměrně podrobné informace, např. na níže uvedených odkazech. https://www.cukrovka.cz/poradna/jaky-cukr-pri-cukrovce-1-typu-pouzivat-je-lepsi-xylitol-nebo-cekankovy-sirup-prosim-o-radu https://www.cukrovka.cz/synteticka-sladidla-identicka-s-prirodnimi Myslím, že občas je možné přislazovat nápoje např. aspartamem, acesulfamem či sacharinem. Do pečiva náhražky cukru příliš nedoporučuji, už proto, že lidé si pak myslí, že takové pečivo neobsahuje sacharidy. Ono ale obsahuje, protože jde v něm zejména mouka, a té je tam hodně. Vy jste celkem štíhlý, a tak si v rámci limitu sacharidů můžete opravdu v malé dávce a při započítání do limitu sacharidů vzít i trochu normálního cukru. Záleží to pochopitelně také na vaší glykémii. Ale rozhodně vám glykémii zvýší méně káva se dvěma kostkami cukru než 100 g dortu, který je slazen jakýmkoliv umělým sladidlem. (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

      Detail dotazu

  • životospráva, DM 2. typu, kolikrát jíst denně (27.02.2021) Dobrý den, strýc má cukrovku 2.typu (77 let,váha 63, výška 167 Má otázka zní, kolikrát denně by měl jíst? Vstává kolem 8 hod. ale snídá až v půl 12, dle mého názoru je to špatně, jelikož pak obědvá kolem 14 hod a večeří kolem 21.hod. Myslím si, že by měl jíst více pravidelně tzn. snídaně alespon do 10 hod., oběd kolem 14.hod a večeře nejdéle kolem 20.hod. Ráda bych mu ukázala názor na tuto situaci od odborníka. Má i názor, že by mohl jíst i jen 2x denně, což mi přijde pro diabetika nesprávné. Děkuji za odpověď Simona Milá Simono, zásadním nedostatkem vašeho dotazu je, že vůbec nepíšete o tom, jak strýcův diabetes probíhá, jaké jsou výsledky a čím je strýc léčen. Protože je štíhlý, tak se nemusí jednat o typický diabetes 2. typu s inzulínovou rezistencí a možná je dokonce léčen inzulínem. Obecně platí, že pacienti s diabetem 2. typu nemusejí jíst více než 3x denně a mnohdy opravdu postačuje i jídlo 2x denně. Více porcí se zařazuje většinou u osob léčených inzulínem, protože účinek inzulínu podávaného k jídlu může přetrvávat déle a u někoho by mohl vést k hypoglykémii za několik hodin po jídle. Nicméně ani toto s moderními inzulíny již nemusí platit. Myslím, že 3 jídla denně mohou vašemu strýci postačovat, jen by měla mít správné složení a neměla by vést k vysokým hodnotám za 1 hodinu po jídle. Dovedu si představit, že vhodně volená jídla jen 2x denně by mu také mohla stačit, když mu to tak vyhovuje. Zbytečné svačiny vedou někdy jen k obezitě. Samozřejně životnímu rytmu by měla být uzpůsobeny i antidiabetická léčba. (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha) Detail dotazu
  • jídelníček 13letého nově diagnostikovaného silnějšího diabetika (DM 1) (25.02.2021) Dobrý den, tenhle můj dotaz asi někde zapadl, posílám tedy pro jistotu znova a předem děkuji za odpověď: Dobrý den, mám dva dotazy týkajících se jídelníčku 13letého diabetika Matěje (DM 1. typu). Cukrovka mu byla diagnostikována 8/2020 a k vyhovujícímu jídelníčku se s jeho mámou ještě pořád nedobrali (v nemocnici ale základní edukaci samozřejmě dostali). Na jaře 2020 Matěj vážil cca 65 kilo při výšce asi 162cm, teď při 168cm váží 73 kilo a v téhle váze se necítí komfortně. Jde o to, jak mu správně sestavit jídelníček. Od lékařky má předepsáno 200g sacharidů denně. Když vycházím z doporučení, že třetinu denního energetického příjmu by měly tvořit tuky a s bílkovinami by se to nemělo přehánět, vychází mi na těch 200g sacharidů zhruba 70g tuků a max 100g bílkovin (nebo spíš míň), neboli asi 1.850 kcal. Podle Matějova procenta tělesného tuku 17% mi vychází jeho BMR asi 1.650 kcal. Pro dospělého člověka, který se chce zhubnout, by mi těch 1.850 kcal (200g S, 70g T, 100g B) přišlo tak akorát, ale Matěj je dítě a roste. Jak tedy, prosím, sestavit z hlediska makroživin i celkového příjmu energie jeho jídelníček tak, aby zdárně rostl, ale nadměrně nepřibíral, resp. trochu se zhubl? Jako obecné doporučení DACH jsem dohledala hodnotu 2.700 kcal denně, to by ale znamenalo, že by paní doktorka Matějovi musela předepsat víc sacharidů a asi trochu upravit dávkování inzulinu. Co se týče pohybu, tak teď kvůli covidu nemá pravidelné fotbalové tréninky, trochu se hýbe, ale žádná velká sláva. A ještě jedna věc – množství přijímané vlákniny: podle vzorečku by jí Matěj měl denně sníst 13+5gramů. Kdyby ale do jídelníčku zařazoval luštěniny, zeleninu (s jejíž konzumací nemá problém), ovoce a pečivo z chlebové nebo celozrnné mouky, určitě by se dostal nad tuto hranici. Myslíte, že vyšší příjem, třeba kolem 25g denně, by byl spíš přínosný, nebo by už toto množství mohlo zhoršit vstřebatelnost některých živin? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den,  podle růstového grafu trpí chlapec opravdu obezitou, tzn. že jeho poměr výšky a váhy sahá nad 97. percentil. Bohužel více vám neporadím, protože jsem neviděla chlapcův jídelníček (jestli svačí, zajídá hypoglykémie, má druhé večeře, jaké pije tekutiny…), neznám jeho příjem před změnou, míru pohybové aktivity ani glykémii či HbA1c. Možná by ze začátku stačilo ubrat na matematice a řídit se selským rozumem. Jídlo není věda, přestaňte se tolik stresovat a zkuste jednoduše omezit kalorická jídla a vykonávat nějaký vhodný pohyb i v karanténě. Myslím, že pohyb by to lehce zachránil.  Pokud na to ovšem chcete jít tak, jak píšete, určitě oslovte nutričního terapeuta, který vám pomůže se v problematice zorientovat.   V publikaci DACH jste správně dohledala, že by měl chlapec vzhledem ke svému věku přijmout asi 11200kJ a 0,9 – 1,2g B/ 1 kg IDEÁLNÍ VÁHY.  Podle růstového grafu – hmotnost/ výška by měl mít chlapec alespoň na 90. percentilu asi 66 kg. Tedy určitě by neměl konzumovat 100g bílkovin denně. Chlapec by potřeboval dlouhodobou péči od spolupracujícího teamu obezitolog- diabetolog – nutriční terapeut. Jedno takové vhodné pracoviště je např. VFN, Karlovo náměstí, Praha  Již teď je pro chlapce jeho nové onemocnění velká psychická zátěž, smiřuje se s celoživotní diagnózou, začíná u něho puberta, učí se aplikovat inzulín, počítat sacharidy, bojí se hypoglykémií. Netrápila bych ho ještě detailním počítáním kalorií. Myslím, že důsledná edukace ohledně vhodného výběru potravin a pohybu by byla i z dlouhodobého hlediska výhodnější variantou.  25g vlákniny chlapci neuškodí.  Seznam ambulancí – Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz) (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka) Detail dotazu

Zobrazit všechny dotazy z kategorie „Cukrovka a životospráva“

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod „Jak na to“ naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno.

Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj.

V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Když nemáš otruby, dej tam vločky
Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky Když nemáš otruby, dej tam vločky

Jáhlové kuličky

Tak jsem se konečně dostala na nějaké to velikonoční „pečení“. Původně jsem chtěla udělat jáhlová vajíčka. Ale nakonec jsem byla ráda, že jsem zvládla vytvarovat aspoň kuličky, tak tak to malý se mnou vydržel a stihla jsem je udělat všechny.

Ale už vůbec to, že jsem něco takového přichystala přes den je úspěch. Většinou začínám svoje kuchtící akce, až malý po koupání pěkně spinká.
Ještě mám v plánu další kolo, ale uvidím dle času a sil. Můj manžel má vysněný domácí mazanec.

Tak jsem namotivovaná mu ho upéct. Akorát jsem ho teda ještě nikdy nedělala, tak snad to dopadne. O tom teda až v nějakém dalším příspěvku.

🙂
Teď už jáhlové kuličky, které teda nemusí být jen na Velikonoce, ale většinou je dělám spíš na Vánoce a nebo jen tak na mlsání kdykoliv během roku.

Suroviny:

    Když nemáš otruby, dej tam vločky

  • 1 hrnek jáhel,
  • 3 hrnky vody,
  • špetka soli,
  • 1/2 hrnku rozinek,
  • 2 PL javorového sirupu,
  • 1 PL medu,
  • hrst ovesných vloček,
  • 2 hrsti ovesných otrub,
  • kokos, pomleté ořechy, karob (na obalení),
  • 1 PL rumu (nemusí být).

Postup:

  1. Jáhly spaříme horkou vodou.
  2. Jáhly scedíme, přidáme 3 hrnky vody, špetku soli, rozinky a vaříme do měkka. V průběhu vaření radši pořád kontrolujeme, zda nevsákly jáhly veškerou vodu a nezačínají se nám v hrnci připalovat. Kdo si chce ušetřit práci, tak přidá vody mnohem víc a potom ji slije.
  3. Jakmile jsou jáhly měkké, dáme je vychladit.
  4. Potom přidáme javorový sirup, med a rum. Rum není povinný, záleží, jak dlouho máte v plánu kuličky skladovat. Já jsem je kdysi dělala ve velkém množství, skladovali jsme je dlouho a potom se nám zkazily. Pro jistotu už radši dávám nějaký konzervant.
  5. Přidáme ještě vločky a ovesné otruby. Množství už je libovolné, dala jsem tolik, aby se mi co nejlépe dělaly kuličky. Jen samotné jáhly s rozinkami mají tendenci se rozpadat.
  6. A pak už tvoříme kuličky.

Kuličky můžeme obalovat buď to v kokosu

Když nemáš otruby, dej tam vločky

nebo použijeme mleté ořechy (já měla konkrétně lískové ořechy – už pomleté jsem je kdysi koupila v Tescu a byly ve skříni jaksi zapomenuté, nejradši bych ale použila vlašské domácí ořechy, ale to si musím prvně sehnat mlýnek 🙂

Když nemáš otruby, dej tam vločky

nebo můžeme obalit v karobu (známý jako svatojánský chléb)

Když nemáš otruby, dej tam vločky
Všechny tři kuličky pohromadě pak tvoří, aspoň podle mě, docela milou trojkombinaci.
Když nemáš otruby, dej tam vločky

A když všechny kuličky vyskládáme na talíř, tak návštěva může klidně přijít. 🙂

Samozřejmě nějaké jsou ještě schované v lednici, všechno návštěvě dávat nemusíme. :-)))

Když nemáš otruby, dej tam vločkyA co dodat na závěr? Kuličky jsou výborným zdravým nejen velikonočním mlsáním. Nemusíte mít žádné výčitky. U nás to má ale jeden malý háček. Nechutnají mému mužovi. :-)))

Diskuse: Inspekce varuje před závadnými ovesnými vločkami z Německa

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Když nemáš otruby, dej tam vločky
Když nemáš otruby, dej tam vločky před závadnými politiky v ČR. To je mnohem horší problém.
Když nemáš otruby, dej tam vločky Tím se krmí prasata nebo slepice?
Když nemáš otruby, dej tam vločky
Když nemáš otruby, dej tam vločky
Vždyť je to jen pro Tzechishe hunden…tak o co jde. Svým lidem by to jistě neprodali…ale k nám vozí kdejaké svinstvo.
Svým lidem prodávali úplně stejné vločky, přišlo se na to v Německu. Máš tam ještě něco pro vlastní zesměšnění?
  • Vozej k nám hnusy
  • Fanta prodáváná u nás 3% ovocné šťávy,v Holandsku prodávaj se 6%
No to je fakt rozdíl jak noha. To někdo dobrovolně kupuje a pije?! 
I ten dvojnásobek je dramaticky pod tím, co bych dobrovolně pil dřív, než bych se totálně zbláznil. Uměle barvený a  chucený cukrový roztok, jemuž se někdo snaží dát pucn něčeho lepšího tím, že do něho dá 3 nebo 6 procent ovocné šťávy.
Té sterilní barevné hmotě ještě někdo říká „šťáva?“. Rozhodné je, že jsou k nám dovážené odpadky a my si je velmi rádi královsky zaplatíme třeba v Lidlu. Je to přeci naše volba.
„Může vyvolávat zvracení a nechutenství“Tak to stáhnou z prodeje, zabalí jako zaručený přípravek na hubnutí, zvednou cenu na padesátinásobek, půjde to na dračku a na rozdíl od těch ostatních to možná bude i fungovat
Vločky mi nevadí, ale zvracení u mě vyvolávají brífingy Pétě Nečasovýho
že my jsme pro Západ pouze odkladiště nekvalitních věcí, které si sami výrobci do své obchodní sítě nedovolí dát!!!
Ano, to je rozhodně tento případ. Tyto ovesné vločky se rozhodně neprodávaly v Německu ani v dalších západních zemích.
A jsi si jistý, že ano? Já ne.
Podle zápisu v systému rychlého varování ano. Viz mé citace z něho níže v diskusi.
ach jo, v jednom německým mlýně zvlhne zásobník s vločkama na plnírně a nějakej českej niemand škrtne celý potravinářství v Německu.Co bych za to dala, mít tu standardní německou kvalitu. Po dlouhé době jsem dostala chuť na ovesnou kaši a shodou náhod sáhla právě po těch z Lídlu. Žádné otruby, žádné zbytky, podezřelé „rozmáčké myšince“ – čistá sypká směs, které stačilo pár minut pomalého varu. Podobně se vaří české „istantní kaše“ – jenže stojí trojnásobek a stejně jsou nahořklé.
Problém je, že ne vždy se musí mykotoxiny projevit na vzhledu vloček. Mohou navenekvypadat čistě, a mimochodem otruby jsou z celozrnných vloček normální a celozrnné vločky jsou i zdravější, než ty úplně vymleté. Dokonce to někdy nemusí být patrno ani na chuti a už tam mohou být mykotoxiny, které mohou způsobit třeba i rakovinu, samozřejmě že ne hned po snědení. Ta se vyvíjí třeba i 15 a 20 let, protože po celou tuto dobu nevědomky do sebe toto ládujete a pak už to imunita nevydrží a vznikne nádor, nejčastěji na játrech, slinivce nebo ve střevech.
Není tomu tak dávno, co v Lidlu prodávali Vídeňské párky obsahující zakázanou bílkovinu. Není tomu tak dávno, co proběhla celou Evropou aféra s německým masem obsahujícím toxiny, neboť zvířata (drůbež, vepřové i hovězí) byla krmena směsí s ropnými produkty. A našlo by se více kvality z Německa.
Jojo. Hořkost je znak toho, že jsou staré nebo špatně skladované. Stejně tak celozrnná mouka. Málokdo si uvědomuje, že se narozdíl od bílé kazí. Proto nechce spousta lidí celozrnné kaše, že jsou nahořklé
Obsahují nadměrné množství mykotoxinu…v čechách jsou prostě plesnivý. Ale takhle to zní víc vědecky…fujtajksl.
A není to náhodou penicilín proti ptačí chřipce ?
Německé věci nekupuju už hezky dlouho a vím proč. Snad prášky na praní jsou výjimka.
Jasně, začni se orientovat na Čínu, chytrej.Německá produkce je naopak obecně jedna z nejkvalitnějších. Samozřejmě, že se i tam mohou vyskytnout šmejdy, jako všude. Je na našich obchodnících, co jsou ochotni pustit a co ne.
Právě naši obchodníci pustí na trh všechno, co je nejlevnější a pak to s několikanásobným zdražením prodají. Proto říkám, že i Bulhaři a Rumuni jsou na tom lépe, protože mají zatím nižší podíl dovážených potravin, jsou ještě docela  soběstační. Ale časem zřejmě také přestanou, protože západním dotovaným zemědělcům nebudou moci konkurovat.
A proč bych se měla orientovat na Čínu, jen proto, že nekupujeme německé věci? Jsou tady ještě české potraviny a případně z jiných evropských zemí.
a krom prášků na praní : salámy z masa, sýry z mléka, máslo z letošního mléka, čokolády, které obsahují kakao, limonády, které jsou slazené cukrem, textil, který s označením 100% bavlna není s příměsi pet-lahví, pečivo bez strouhanky – a to všechno za stejné nebo nižší ceny než v čechách.
Ona tam i lahvová Plzeň příjde levněji.
Teď jsem na zkoušku koupila prášek na praní německé výroby. Neměli ten osvědčený, v kterém peru normálně, tak jsem to riskla s jiným. Šísuje to barvy, i když jsem schválně vzala color variantu na barevné prádlo. Ale flek to nevypere.
a nebyl tam ten flek dřív než barva ???
I ty prášky na praní koupíte v Německu daleko kvalitnější. Určené pro vývoz na východ mají jiné složení.
Obchodník roku
No, stalo se. Každému obchodníkovi může dodavatel dodat zboží, které zaslouží reklamaci. Zatím mají v LIDLu výrobky kvalitní a kvůli jedněm vločkám ho nezavrhnu. Jejich prací prášek vyhrál test spotřebitele a myslím ještě nějaký další výrobek se umístil velmi dobře, mají zboží většinou docela dost kvalitní. Asi by se mi nelíbilo blinkat z vloček, jenže často se mi stane, že ani nezjistím z čeho…
co vozí na Balkán…blijící smajlík.
Abyste se nedivil, aby v takovém Bulharsku či Rumunsku neměly lepší potraviny než  u nás. Zatím to tak je. Protože mají celkem soběstačné zemědělství.  Já mám pocit, že tady to je mnohem horší než u nich.
chtít kupovat povadlou a téměř povadlou papriku z Holandska. Dtto platí o rajčatech, masných a uzenářských výrobcích, to by Vás Srbové hnali s naším gothajským či šunkovým salámem, natož pak s šunkou z Příbrami
Čtete to správně? Vždyť píšu, že Rumuni a Bulhaři mají zemědělství dnes zatím více méně soběstačné a dovážet tolik potravin nepotřebuji a jejich potraviny, jsou bohužel kvalitnější než ty naše. Zejména co se týče zeleniny, ovoce, ale i poměrně kvalitního, u nich cenově dostupného, u nás předraženého jehněčího či skopového masa, hovězího a pod. Také mají výtečné jogurty. Ale je možné, že jejich zemědělci budou za pár let také vůči západním dotovaným nekonkurenceschopní a prostě se neuživí a budou krachovat jako ti naši.
drobet toho penicilínu …..
z dnešních reklam na ČT-1
Světová plíseň
To nejlepší z Evropy a bylo to na TV Barrandov
je to článek placený lobby masného průmyslu, který chce, aby se těch pár lidí co se snaží jíst zdravě vločky a ujídají tak z korýtka milovaného dobytka, vrátili zpět k párkům a uzenému   od dnes už věřím všem kospiračním teoriím
Že mě to nenapadlo. „Vidíš, Máňo, myslíš si jak nežerou zdravě a ty jejich vločky jsou přitom jedovatý. Dej sem ten bůček a Lahvoně, ať uděláme něco pro svoje zdraví.“
odvezou si to zpátky,zkrmí to  prasatama a pošlou nám to zpátky jako bio-to si šmáknem
Můj jídelníček asi zchudne, ale je to pro mně přijatelnější, než se nechat zabít.
Tohle tě nezabije. Na rozdíl od spousty dalších věci, které běžně jíš.
Jistě, nejlepší jsou ty tuzemské uzeniny z propresovaných zbytků kuřat

Jaké jsou nejlepší zdroje vlákniny? | STOB

Vláknina je směs nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů, to ale neznamená, že nám nic nepřináší a není nutné ji přijímat. Je tomu přesně naopak. Vláknina je jednou ze složek jídelníčku, která pozitivně působí na náš zdravotní stav.

Nejčastěji bývá vláknina spojována se správným zažíváním, pokud máte v této oblasti problémy, může to být způsobeno právě nevhodnou skladbou stravy a nedostatečným příjmem vlákniny.

Ale pozitiva vlákniny jsou daleko rozsáhlejší, z dlouhodobého hlediska působí jako prevence řady onemocnění, a to kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu II. typu a některých nádorových onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva.

Jaké jsou nejlepší zdroje vlákniny?

Podle doporučení by měl dospělý jedinec přijmout 30 g vlákniny za den, realita je však jiná a průměrný Čech zkonzumuje jen zhruba poloviční množství.

Vláknina je obsažena zejména v celozrnných výrobcích, luštěninách, ovoci, zelenině, ořechách a semínkách. Mnoho lidí si myslí, že nejbohatším zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina a pokud je tedy pravidelně konzumují, nemusí už vlákninu nijak řešit.

Ale není tomu tak, zelenina a ovoce jako zdroj vlákniny určitě nestačí. Velmi důležité je, aby v jídelníčku byly obsaženy také celozrnné obiloviny, které jsou v porovnání se zeleninou na vlákninu o dost bohatší.

Například celozrnné pečivo obsahuje ve 100 g kolem 7 g vlákniny, v knäckebrotu je to až kolem 15-20 g, obilné vločky obsahují cca 10 g vlákniny a oproti tomu obsah vlákniny v zelenině je průměrně okolo 2 g na 100 g.

Nicméně je potřeba brát v potaz také množství, které dané potraviny sníme. Zeleniny jsme schopni sníst určitě více než například ovesných vloček. 

Když nemáš otruby, dej tam vločky

Celozrnné obiloviny, ale také luštěniny, ořechy, semínka či zelenina – to všechno jsou zdroje vlákniny, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Je tedy důležité, aby se v jídelníčku kromě ovoce a zeleniny objevovalo i pečivo a přílohy v celozrnné variantě – ideálně tedy sáhněte po celozrnných těstovinách, rýži natural, celozrnném kuskusu a nezapomeňte zařazovat i další přílohy bohaté na vlákninu, jako je například pohanka, bulgur nebo quinoa. Velmi důležité je také pravidelně zařazovat luštěniny.

Z pečiva dávejte přednost celozrnnému, buď si můžete pečivo upéct vlastní a nebo hledejte na etiketě či štítku u nebaleného pečiva název „celozrnné“. Jen tehdy se jedná opravdu o celozrnné pečivo. Pečivo vícezrnné, speciální, cereální apod. neznamená celozrnné a dostatečný obsah vlákniny tam není zaručen.

>> Jak na svačinu plnou vlákniny? Nakoukněte do našeho e-booku. Jak obohatit o vlákninu sladké pečení a mlsat zdravě? Nakoukněte do e-booku. Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA.

OVESNÉ OTRUBY KDE KOUPIT

Téma

Ovesné otruby pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Otruby snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při některých onemocněních.

Ovesné otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí.

Zároveň pomáhají snižovat riziko některých závažných onemocnění, například divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Zdroj: Otruby

  • V naší poradně s názvem SHÁNÍ KDE KOUPIT CHLROFORM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Havelka.
  • Poradí mi někdo kde koupit menší množslví chloroformu ? Děkujiza zprávu JH
  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chloroform jde koupit po litrech u firmy Verkon. Zde je odkaz na cenu: www.verkon.cz/labora…

Zdroj: diskuze Shání kde koupit chlroform

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy.

Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby.

Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů.

K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Zdroj: Otruby

V naší poradně s názvem OVESNÉ VLOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Víte o tom, že ovesné vločky patří mezi tzv. potitivní potraviny? V posledním čísle časopisu Moje psychologie (s Táňou Vilhelmovou na obálce) jsem se dočetla, že praviddelná konzumace ovesných vloček působí jako sedativum a pomáhá zvládat stres a neurózy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

No jistě! Díky přírodním vitamínům B a přítomnosti hořčíku dokáží ovesné vločky úplné divy. Když se konzumují pravidelně každé ráno, tak zlepší obranyschopnost i psychickou rovnováhu. S jogurtem je to ta nejlepší snídaně, jakou si můžete dát.

Zdroj: diskuze Ovesné vločky

Pšeničné otruby jsou „odpadním“ materiálem při mletí obilí. Otruby by se měly jíst denně, neboť jsou bohatým zdrojem vlákniny, která je (především při hubnutí) pro člověka velmi důležitá.

Protože při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, nemohou se všechny kalorie z potravy vstřebat. Tím se snižuje nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, navíc rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu.

Kromě bezprostředního mechanického čisticího účinku rostlinné vlákniny ve střevech se uplatňuje přímý účinek v organismu.

Zdroj: Otruby

  1. V naší poradně s názvem KDE KOUPIT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.
  2. v lékárnách ho neznají kde můžu koupit malé množství
  3. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Manganistan draselný neboli hypermangán se dá sehnat v prodejnách s výrobky na úpravu pitné vody, jako jsou vodní filtry a podobně. Hypermangan se zde prodává k desinfekci vody.

Jeho cena není vysoká, kilogram se pohybuje okolo 400 Kč. Některé obchody, i ty internetové, akceptují minimální objednané množství v objemu 300 gramů, kde by cena měla být pod 100 Kč.

Nabídku internetových obchodů na prodej hypermanganu najdete zde: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné. Seznam nevhodných potravin:

Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.

Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství. Seznam vhodných potravin: Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

U ovesných otrub se doporučuje 1 polévková lžíce denně. Ovesné otruby obsahují lepek, takže je nekonzumujte při celiakii.

Obecně otruby skvěle doplní pokrmy určené pro redukční dietu, protože sníží glykemický index jídla a budete se tak cítit déle syti. Jednoduše a bez obav je můžete použít do polévek (jako jíšku), přirozeně zahustí tekutinu, do salátů (zeleninových, ovocných), jogurtu, tvarohu, mléka, pomazánky, koláčů, kaší, při pečení chleba nebo jsou super i do koktejlů.

Zdroj: Pšeničné otruby

V diskuzi TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA KDE KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Tuckova.

Dobry den, nema nekdo kefirovou houbu k prodeji? Dekuji. Petra

  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tůmová.
  • mám velký zájem o tibetskou houbu ,kde je možný jí koupit děkuji
  • Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba kde koupit

V diskuzi KDE KOUPIT VOLUMORPHOSE OD KERASTASE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana peskova.

Nikde jsem nenašla kde lze tento přípravek koupit a kolik stoji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde koupit volumorphose od kerastase

Lepší, než si vyrábět chloroform doma svépomocí, je si ho koupit. Chloroform se prodává v různém množství, přičemž nejmenší množství je 1 litr. Cena jednoho litru chloroformu nyní činí kolem 130 Kč. Chloroform je možné koupit kupříkladu v internetovém obchodě Verkon.

Zdroj: Kde koupit chloroform?

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Heřmanová.

Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné. Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel pohankové vločky obsahují nejvyšší množství purinů ze všech cereálií. Pokud bojujete s vysokou hladinou kyseliny močové, tak pohanka není moc vhodná. Sem tam si můžete trochu zobnout, ale založit na ní hlavní jidlo dne není dobré. S ovsem je to stejné. Oves má obsah purinů o něco menší, ale stále dost vysoký.

Z vámi jmenovaných potravin tak vyhovuje jen jogurt bez cukru. Zkuste raní cereálie nahradit za rýžové burizony, které rozmícháte s jogurtem. Další varianta jsou rýžové chlebíčky, které můžete jíst společně se sýrem typu čedar a zapít to kravským bio mlékem. Jídelníček si můžete zpestřit jednou za týden snídaní, kterou používáte nyní.

Zkusit můžete také recepty ze semolinové mouky oslazené stévií.

  1. Zdraví Cempírek!
  2. Zdroj: diskuze Kyselina močova

Nejvhodnější jsou ve svém přirozeném stavu, tedy jako součást celozrnné pšenice nebo jejích derivátů.

Pokud jíte otruby samostatně, dbejte na to, abyste nepřekročili denní dávku 30 g, a dejte pozor, aby otruby pocházely z biologicky čistých zdrojů.

Je vhodnější konzumovat otruby v celozrnných výrobcích, než je jíst samostatně. A znovu připomínáme, že je důležité dbát na to, aby denní dávka nepřekročila 30 g (dvě polévkové lžíce). Pro inspiraci můžete využít zde uvedené recepty.

Zdroj: Pšeničné otruby

Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí.

Pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Je však vhodnější konzumovat celozrnné výrobky než doplňovat stravu rafinovanými otrubami.

Otruby zabraňují zácpě. K dosažení požadovaného účinku je třeba užívat 20 až 30 g otrub denně po dobu jednoho týdne.

Otruby snižují hladinu cholesterolu (ovesné otruby jsou v tomto směru mnohem účinnější) a riziko některých závažných onemocnění: divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Otruby mohou nicméně narušit sliznici střev, protože obsahují tvrdý lignin. Z tohoto důvodu se nedoporučují konzumovat pacientům s kolitidou nebo dráždivým tračníkem.

Obsahují také fytáty, které vytvářejí nerozpustné směsi železa, zinku a vápníku, čímž brání vstřebávání těchto minerálů ve střevech. Pokud se ale celozrnné obilniny konzumují vařené, naklíčené nebo vykynuté (chléb a jiné pečivo), k tomuto nežádoucímu účinku nedochází.

Pozor, mohou být kontaminovány pesticidy a těžkými kovy, protože jsou v kontaktu s ovzduším i půdou.

Zdroj: Pšeničné otruby

  • V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Červená.
  • Kde koupit tento lék
  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermectin je jed, je tedy nebezpečné, aby byl volně k dispozici. Přístup k tomuto léku je možný jen prostřednictvím předpisu od veterináře a nebo kožního lékaře pro lidi. Nově je Ivermectin k dispozici jako experimentální léčba onemocnění COVID-19 i pro lidi. Lék s obsahem Ivermectinu pro lidi distribuuje Nemocnice u sv. Anny v Brně pro celou ČR.

  1. Zdraví Cempírek!
  2. Zdroj: diskuze Ivermektin

Dnes se dá arašídové máslo koupit v kterémkoli větším obchodě s potravinami nebo supermarketu. Hledejte ho tam, kde chodíte například pro Nutelu, případně v exotickém koutku potravin.

Zdroj: Arašídové máslo

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJ BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, mám dotaz. Otec Pleskač radí na imunitu echinaceové kapky. Je mi 70 let a kapky užívám 2xdenně 20 kapek. Mám ale dotaz, jestli je třeba užívání po nějaké době přerušit, nebo je možné užívat stále,zvláště teď v době koronaviru. děkuji za odpověď. Věra

  • Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Železníková Ivana.
  • Kde můžu koupit Echinaceum, snížení cukru a vysokého tlKU
  • Zdroj: diskuze Otec pleskač prodej bylin

Pšeničné otruby jsou dobrým pomocníkem při hubnutí, protože nemají velkou energetickou hodnotu a hlavně mají vysoký podíl vlákniny, která nejen zasytí, ale i podpoří trávení.

Během hubnutí stačí přidat k jídlu 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub.

Pšeničné otruby si můžete přidávat do jogurtu, kaše, tvarohu, koktejlu, smoothie, polévky, pomazánky nebo do zeleninových karbanátků.

Pozor: Nepřekračujte denní doporučenou dávku 2 polévkové lžíce pšeničných otrub! Vyšším podílem vlákniny si můžete způsobit zažívací problémy. 1–2 polévkové lžíce pšeničných otrub zcela postačí pro zlepšení trávení a zdraví.

Zdroj: Pšeničné otruby

Ingredience: 1 ½ hrnku ovesných otrub, 1 ½ hrnku ovesných vloček, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, 1 velký banán, ½ hrnku najemno nastrouhaných jablíček, 1 vejce, 1 hrnek namíchaného sušeného ovoce s oříšky, 1 polévková lžíce skořice, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo jiného), 1 ½ hrnku mléka (i rostlinné, třeba ovesné)

Postup: Do větší mísy nasypejte otruby, vločky, cukr, prášek do pečiva se skořicí a sušené ovoce s oříšky. Vedle v misce si smíchejte mléko, olej, jablíčka a vejce. Tuto tekutou část vlijte do sypké směsi a pořádně promíchejte.

Nakonec vmíchejte na kolečka pokrájený banán. Do formy či pekáčku vložte pečicí papír a na něj vyklopte otrubovou hmotu, zatím v syrovém stavu. Nechte 30 minut odstát, aby se vše propojilo. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny.

Až vršek chytne zlatou barvičku, máte hotovo!

Zdroj: Pšeničné otruby

Rychlosůl je dostupná na internetu i v kamenných obchodech a občas i v řetězcích, jako je Kaufland, Tesco, Albert či Billa. Na internetu naleznete zde.

Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda

Při snaze o redukci hmotnosti jsou otruby opravdu ideální volbou, protože naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich neztloustne. Možná si říkáte, že nezvládnete jíst obilný odpad. Nebojte, každý den stačí sníst pouhé tři lžičky! Pro lepší chuť si je také můžete opražit na suché pánvi.

Nejlepší variantou je dát si otruby před jídlem, začnete díky nim dříve cítit nasycení a sníte toho méně. Otruby je také možné přidávat do různých moučníků, aby byly zdravější a výživově hodnotnější. Doporučuje se nahradit otrubami maximálně čtvrtinu celkového množství mouky.

Použít můžete také celozrnnou mouku nebo obilné klíčky, které mají oříškovou chuť, takže jsou vhodné i do jogurtů nebo tvarohů.

Zdroj: Otruby

Zde můžete porovnat cenu otrub.

Zdroj: Otruby

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector