Základní rozdělení vitamínů:
Které vitaminy jsou rozpustné ve vodě?
Obsah. Mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitaminy skupiny B a vitamin C. Projevy deficitu se léčí podáváním příslušného vitaminu.
Co to jsou vitaminy?
Vitaminy jsou organické látky nezbytné v malých množstvích, které si lidské tělo neumí samo vytvořit a musí je proto přijímat v potravě. Jejich nejdůležitější funkcí je katalytický účinek v řadě metabolických reakcí, kde některé vitaminy působí jako koenzymy.
Co se rozpouští v tucích?
Semena, oříšky a mandle, rostlinné oleje včetně olivového a slunečnicového, zelenina (brokolice), zelená listová zelenina, celozrnné obilniny, avokádo.
Který vitamín není rozpustný v tuků?
Vitaminy rozpustné ve vodě
NÁZEV VITAMINU | JEDNOTKA | MNOŽSTVÍ |
---|---|---|
Vitamin B12 | μg | 2,5 |
Vitamin C | mg | 80 |
Vitamin D | μg | 5 |
Vitamin E | mg | 12 |
Jaké vitaminy jsou nejdulezitejsi?
Za nejdůležitější jsou považované vitamíny B2 (riboflavin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin). Obecně zdrojem vitamínů B jsou vnitřnosti, listová zelenina, luštěniny, obilné klíčky, kvasnice, maso, vejce, mléčné výrobky.
Co je to Hypovitaminoza?
Existují dva druhy nedostatku vitamínů – avitaminóza a hypovitaminóza. Avitaminóza znamená totální nedostatek daného vitamínu a v naší oblasti se téměř nevyskytuje. Hypovitaminóza je u nás naopak celkem častá a jedná se o částečný nedostatek nějakého vitamínu.
Co je to vitamin K?
Vitamín K se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích. Je důležitý zejména při srážlivosti krve a pro správnou činnost jater. Je tedy důležitý pro lidi, jejichž často postihuje krvácení z nosu, silné menstruační krvácení či vnitřní krvácení. Významnou funkcí je podpora vstřebávání vápníku.
Jaké vitaminy existují?
Existuje celkem 13 vitamínů rozdělených do dvou skupin: vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitamíny rozpustné ve vodě (všechny vitamíny B a C). Při vyvážené bezlepkové stravě si může tělo uchovávat malou rezervu vitamínů rozpustných v tucích, a proto není nutné je denně přijímat stravou.
Co patří mezi vitaminy?
Dělení vitaminů
Co je Hypervitaminoza?
Hypervitaminóza (předávkování nebo otrava vitamíny) je onemocnění způsobené přílišným množstvím vitamínů nahromaděných v organismu. Týká se především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejichž dlouhodobá nadměrná koncentrace působí toxicky např. na játra.
Jak užívat vitaminy rozpustné v tucích?
Dávkování: Doporučená denní dávka je 750 µg/den, při dlouhodobém užívání jsou nutné pravidelné přestávky. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, obecně se nedoporučuje (může poškodit nervový systém plodu).
Které vitamíny se vážou na tuky?
Tuky jsou stavební složkou biologických membrán. Usnadňují vstřebávání vitaminů A, D, E a K.
V čem je vitamín H?
V přírodě se vyskytuje v nízkých koncentracích v živočišných i rostlinných zdrojích. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, játra, ledviny a hovězí maso, vaječný žloutek, sója, ořechy, luštěniny, obiloviny a houby. Denní příjem biotinu se odhaduje na 50 – 150 µg.