Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný? Kateřina Hájková 29. 06. 2019   |  14:15

Existuje již možná desítky alternativ ke klasickému bílému rafinovanému cukru. Jednou z nich je i agávový sirup, který bývá obecně považován za „zdravější“ náhradu běžného sladila, který najdeme v cukřenkách. Prospěšnost náhražek klasického cukru vždy závisí na složení. A to agávový sirup rozhodně nemá ideální…

Agávový sirup je v podstatě zpracovaným nektarem rostliny agáve pocházející z Jižní Ameriky.

V Mexiku se používá již po stovky, možná i tisíce let – to je také dodnes jedním z největších vývozců agávového sirupu.

Tradičně se předpokládalo, že agáve má léčivé vlastnosti a její šťáva byla užívána pro výrobu sladkého lahodného sirupu. Cukry v agáve jsou také využívány k výrobě známé alkoholického nápoje – tequily.

Rafinace ničí prospěšné látky Rafinace, kterou nektar podstupuje, ale ničí většinu prospěšných vlastností agáve. Současně prodávaný sirup má tak dnes velmi málo společného s tím, co bylo v dávných dobách vyráběno v Mexiku.

Rostlinka je nejprve natrhána a lisována, aby mohla být extrahována sladká šťáva. Ta vyniká nejen vysokým obsahem cukru, ale také fruktanů, což je druh vlákniny, který je spojován s příznivými účinky na metabolismus a toleranci inzulinu.

Při zpracování šťávy do podoby sirupu se ale extrahují a rozkládají na fruktózu vlivem vystavení teplu a enzymům. Tento postup, který je podobný způsobu, jímž jsou vyráběna i jiná podobně nezdravá sladidla, jako třeba kukuřičný sirup, ničí pozitivní vlastnosti agáve.

Jinými slovy, agávový sirup je v podstatě vysoko-fruktózový sirup – fruktóza je v něm obsažena až z 90 %.

V hlavní roli fruktóza Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle se po jídle dostane cukr – glukóza do krevního oběhu a poté do buněk.

Obecně řečeno potraviny s vyšším GI zvyšují hladinu cukru v krvi velmi rychle a mohou tak zdraví negativně ovlivnit. Na rozdíl od glukózy ale ovocný cukr, fruktóza, v krátkodobém horizontu hladinu krevního cukru nebo inzulinu v krvi nezvyšuje.

To je důvod, proč byl po dlouhou dobu hlavním sladidlem pro diabetiky a také složkou různých dia potravin a to je její pozitivní stránka. Každá buňka v těle umí metabolizovat glukózu. Fruktóza je ale metabolizována pouze v játrech.

Nadbytečné množství fruktózy, která se nijak nevyužije pro vydanou energii se pak mění velmi ochotně na tuky. V krajních případech to může vést až ke ztučnění jater a obezitě.

Agávový sirup ne Přestože fruktóza nezvyšuje hladinu cukru v krvi, může přispívat k inzulinové rezistenci, je-li konzumována ve velkém množství.

To může způsobit dlouhodobé zvýšení hladiny cukru i inzulinu v krvi, což výrazně zvyšuje riziko metabolického syndromu a cukrovky druhého typu.

Paradox, že? Vysoký příjem fruktózy může navíc zvýšit hladiny špatného LDL cholesterolu stejně jako může zapříčinit hromadění viscerálního, vnitřního břišního tuku. Jak je vidět, fruktóza tedy není neškodná, ačkoliv má nízký glykemický index.

A na rozdíl od fruktózy z ovoce, kde se nachází v malém množství, navíc v kombinaci s vlákninou, kdy je pro tělo vhodnější, ji tělo v nadbytku zpracovává tak, jak úplně nechceme. To činí z agávového sirupu jedno z nejméně zdravých sladidel vůbec.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Každý má povinnost podat první pomoc člověku v nouzi, nebo alespoň zavolat zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která se o nemocného…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvodů, v poslední…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Molusky jsou kožní výrůstky barvy kůže, které si můžeme snadno splést s malou bradavicí. Mívají hrbolovitý povrch a propadlý důlek…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Potřebujeme je každý den – abychom vstali z postele, došli si na toaletu, přichystali se a vyrazili do práce; abychom trefili tam,…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Začátek školního roku a pomyslný konec léta neznamená velkou změnu jen pro děti, které po prázdninách vyrážejí do školy. I rodičům…

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Koleno hraje v mobilitě člověka důležitou roli a jeho zranění může vést k celé řadě nežádoucích příznaků, včetně otoku a bolesti. Ono…

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

V poslední době se hodně mluví o ekologickém řešení ženské periody. Na trhu se objevují produkty, které pomalu vytlačují klasické vložky…

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Agávový sirup. Co je na něm tak špatného?

Agávový sirup bývá často zatracován a upozaďován oproti jiným sladidlům. Z čeho se vyrábí, jaké má složení a v čem spočívají výhody či nevýhody při jeho používání?

Co je agávový sirup a co obsahuje?

Sirup z agáve představuje alternativní sladidlo oproti klasickému cukru. Je to průmyslově zpracovávaná zahuštěná šťáva z jihoamerického kaktusu agáve. Ačkoliv původně toto sladidlo vypadalo velmi slibně, časem se zjistilo, že jde spíše o omyl zdravé výživy.

Agávový sirup totiž obsahuje velké množství fruktózy (ovocného cukru), což se nejeví jako zdraví prospěšné pro dlouhodobé užívání.

Sirup z agáve je velmi sladký, stačí ho opravdu jen malé množství. Hodí se pro všechny případy, ve kterých byste použili běžný cukr, med či jiné sladidlo.

Lze jej přidávat do moučníků, jogurtů, kaší, dokonce i kávy nebo čaje, protože sirup z agáve má neutrální chuť.

Největší problém však představuje jeho vysoký obsah fruktózy, a to velmi výrazně oproti jiným alternativním sladidlům. Obdobně špatně je na tom také zatracovaný kukuřičný sirup.

Jak nahradit cukr a čím sladit zdravěji. Je lepší med, melasa, nebo čekankový či rýžový sirup?

Agávový sirup. Výhody a nevýhody?

Pro diabetiky se ale agávový sirup vůbec nehodí. I když má velmi nízký glykemický index díky nízkému obsahu glukózy, obsahuje více než 75 % fruktózy, která na základě mnoha prováděných studií škodí našemu zdraví.

A ačkoliv byla fruktóza dříve diabetikům doporučována, dnes se od toho upouští. Fruktóza sice nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale podporuje chuť k jídlu, vyvolává nadýmání a průjem a narušuje hladiny minerálních látek v těle.

Navíc se složitě odbourává z jater a při jejím rozkladu vznikla kyselina močová.

Podle Dr. Jonnyho Bowdena „…fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence a významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí.

Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu.“ Také Dr.

Oz na svém blogu píše: „Po důkladném zvážení dostupných zdrojů dnes doporučuji agávový sirup vyloučit z kuchyně a jídelníčku.“

Tyto informace sděluje specialistka na zdravou výživu PharmDr. Margit Slimáková na svých stránkách. Zároveň apeluje, abychom spíše při výběru alternativních sladidel sledovali jejich obsah minerálních látek – glykemický index, ale i obsah fruktózy mají jít co nejnižší hodnoty!

  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?
  • Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Sirup z agáve není zdravý. Používáte-li, jeho konzumaci omezte a střídejte s jinými sladidly

Díky velké osvětě zdravého životního stylu se bohužel mnoho produktů stalo cílem komerčního zpracování včetně agávového sirupu. Prozradíme vám, jaké má skutečné účinky na naše zdraví a zdali je opravdu tak zdraví, jak se říká.

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Agáve

Pojďme si nejdříve něco říct o samotné rostlině. Patří mezi sukulentní rostliny a svým vzhledem je dost podobná kaktusu.

Agáve je polopouštní rostlina, která je typická právě pro americký kontinent, konkrétně Mexiko. Jedná se o mimořádně odolnou rostlinu, která je schopna přežít i v silných mrazech.

Pokud má rostlina dobré podmínky, může se dožít až 40 let. Kromě sirupu se z agáve vyrábí známý mexický alkohol tequilla.

Samotná rostlina agáve má mnoho pozitivních účinků pro naše tělo. Obsahuje mnoho minerálních látek, hlavně vápník, železo, hořčík a zinek. Rostlina má schopnost čistit cévy a zamezuje jejich zanášení, proto se jedná o vhodnou prevenci před srdečními chorobami.

Agáve má malé množství kalorií a díky jeho nízkému glykemickému indexu nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako klasický cukr. Napomáhá správné činnosti trávení a žlučníku.

Navíc dokáže chránit před vznikem rakoviny tlustého střeva a má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Sirup z agáve

Tady je třeba si dát pozor, sirup z agáve neobsahuje všechny cenné látky jako agáve. Její sirup je pouze extrahovaná fruktóza. Ta patří mezi jednoduché cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie. Pokud ji ale nevyužijeme, ukládá se jako tuk. Jelikož fruktóza je ze všech jednoduchých cukrů nejsladší, agávový sirup je mnohem sladší než samotný cukr.

Nadměrný příjem fruktózy je ze zdravotního hlediska nebezpečný. Může se stát příčinou obezity, zvýšenou hladinou škodlivých tuků nebo dokonce poškozením ledvin. V konečném důsledku je třeba si říci, že nadměrná konzumace jakéhokoliv cukru nás vystavuje určitým zdravotním rizikům, proto je třeba ho konzumovat s mírou.

Čím tedy sladit?

Agávový sirup se pro mnohé stal neodmyslitelným sladidlem. Nebojte se, nemusíme ho hned vyřadit ze svého jídelníčku. Nicméně jeho konzumaci bychom měli omezit a střídat s jinými sladidly. Pro diabetiky nadále platí, že se pořád jedná o lepší sladidlo než cukr, díky jeho nízké glykemické hodnotě.

Výběr, čím si osladit pokrm, je rozsáhlý. Velmi známé je přírodní sladidlo ze stévie. Její extrakt uchovává mnoho cenných látek, proto je i zdravý prospěšný. Avšak u stévie platí pravidlo – buď ji miluješ anebo nenávidíš.

Někteří lidé ji nemohou přijít na chuť, proto dávají přednost jinému slazení. Medem nikdy nic nezkazíte. Pokud ani ten vás netáhne, pak zkuste datle nebo třtinový cukr. Stále se jedná o zdravější variantu než bílý cukr.

Napsala Michaela Procházková

Zdravý cukr: jsou přírodní sladidla vhodnější?

Často mě žádáte o rady na téma přírodní a náhradní sladidla a jelikož ho neustále slibuji, tak jdeme na to. Pro to, abyste pochopili, jak tyto sladidla fungují, je třeba pochopit, jak v těle fungují běžné cukry, ze kterých se ty přírodní – kupodivu – skládají.

Jednoduché cukry organismus potřebuje, jelikož jsou palivo pro mozek a zdroj rychlé energie. Právě kvůli tomu by ale měly být konzumovány s mírou a rozumem, protože každá nevyužitá energie se ukládá do tukových zásob.

Pojďme se podívat kolik je pravdy na tom, že sirupy a přírodní cukry jsou zdravé.Glukóza

Jednoduchý cukr s nejvyšším glykemickým indexem 100. Od jejího glykemického indexu a schopnosti výrazně rozhoupat krevní cukr se odvíjí určování hodnot glykemického indexu všech ostatních potravin. Velice rychle se vstřebává jako čistý zdroj energie, proto je součástí sportovních iontových nebo energetických nápojů.

Nevíte, co to glykemický index je? Přečtěte si, co je glykemický index a také jak glykemický index využít v praxi ve svém jídelníčku.

Fruktóza

Jiným názvem také „ovocný cukr“. Pokud budeme fruktózu přijímat pouze v ovoci, kterého bychom denně měli sníst cca 200-300 g, kde je doplněná vitaminy, minerálními látkami a potřebnou vlákninou, je to v pořádku a prospěšné látky, které jí v této formě doprovází, jsou v převaze.

Donedávna působila fruktóza jako ideální sladidlo pro diabetiky i běžnou populaci proto, že má glykemický index velice nízký (cca 20, hodnoty najdete vždy trochu odlišné, ale neliší se nijak významně), takže vám hladinu krevního cukru tolik nerozhází, a na rozdíl od glukózy, není k jejímu metabolismu potřeba inzulínu. Odbourává se z velké části zcela sama v játrech. Zní to dobře, kde je ale problém?

Pokud organismus nijak nereguluje trávení a zpracování fruktózy, dochází k tomu, že tělo má k dispozici příliš velké množství rychlé energie, kterou musí najednou zpracovat a využít. Jinak dochází k jejímu ukládání do tuků.

Studie už prokázaly, že při zvýšené konzumaci fruktózy se mnohem lépe tvoří tuková tkáň, zvyšuje se podíl tuků v krvi a zvyšuje se tak riziko kardiovaskuárních onemocnění, tedy infarktu nebo mrtvice a také se potlačuje produkce hormonu „leptinu“ – to je hormon, který produkuje tuková tkáň a on za prvé pomáhá utlumit pocit hladu a za druhé zvyšuje přirozený energetický výdej organismu a pomáhá pálení tuků. Pokud tento hormon organismu z nějakého důvodu chybí, dochází k morbidní obezitě.

Fruktóza nejen zatěžuje játra, ve kterých se musí odbourávat, ale navíc způsobuje při pravidelném nadměrném příjmu také jejich ztučňování. Proto není velké množství fruktózy vhodné nejen pro diabetiky, ale ani pro běžnou populaci.

A toto by měly být důvody, proč v nápojích a pokrmech nemáme chtít glukózo-fruktózový sirup a fruktózový sirup.

Většina z lidí totiž neví, proč jim vadí, že v nápojích a jiných potravinách tyto sirupy jsou. Technologicky jsou ideální, jelikož nekrystalizují a nápoje a sladkosti zůstanou i při skladování jemné, zároveň je jejich výroba z kukuřice levná.

Důvodem, proč jsou sirupy nežádoucí je skutečnost, že pokud budeme fruktózu přijímat v takovém velkém množství po celý den v nápojích a potravinách, budeme svá játra neúměrně zatěžovat a budeme více tloustnout.

Nakonec to dospěje do stádia, kdy budeme mít i u nás problém s morbidní obezitou a ztučněnými játry už u malých dětí, jako u sousedů v Americe, kde se tyto sirupy hojně využívají. Proto je vhodné se těmto sladidům v nápojích, apod. vyhýbat.

Proč je považován řepný cukr za nezdravý, narozdíl od jiných se stejným složením, když řepa je taky z přírody?

Sacharóza – klasický cukr

Neboli klasický cukr – řepný i třtinový. Skládá se z jedné glukózy a jedné fruktózy a díky této kombinaci je glykemický index sacharózy cca 68. Konzumace cukru, vzhledem ke složení a glykemickému indexu, je vhodná v omezené míře, což není nic nového pod sluncem. Řepný cukr je bílý proto, že je čištěný.

Bělení cukru z něj nedělá smrtící nástroj, jde o jeho vyčištění od nečistot a nežádoucích látek, které u řepného cukru způsobují onu hnědou barvu. U řepného cukru je toto „čištění“ téměř nutnost. Existují i hnědé „přírodní“ varianty, které se chlubí velkým množstvím vitaminů, z nichž obsahuje možná tak..

dva? Vzhledem k tomu, kolik vitaminů můžeme přijmout z mnohem zdravějších zdrojů, je poukazování na „zdravější cukr“ zbytečné. Přínos lidskému zdraví je zanedbatelný.

Sukralóza

Označená jako E955, vyrábí se chlorací sacharózy (cukru) a je zhruba 600x sladší, zatímco její energetická hodnota je cca pětkrát nižší. Sacharóza byla prohlášena za bezpečné sladidlo a zatím nebyly nalezeny žádné negativní účinky na lidské zdraví.

Podle studií se sacharóza vylučuje v nezměněné formě močí a v těle žádné chloridy neodštěpuje. Zatím je považována za zdravější, než jsou klasická průmyslová „umělá sladidla“, nemá projímavé účinky jako jiná sladidla a na rozdíl od cukru nezpůsobuje zubní kaz.

Přidává se do řady nápojů, dezertů a dochucovadel.

Třtinový cukr

Výživově není zdravější než cukr řepný, i když působí díky hnědé barvě přírodně. Třtinový cukr může být hnědý, ale i bílý, závisí na tom, zda je čištěný nebo ne.

Jedná se o stejnou látku se stejným složením, jako je cukr bílý řepný, ale jiným původem. Třtinový cukr má karamelovou chuť, proto je oblíbenější do pečení, než cukr bílý a na rozdíl od bílého cukru se nemusí přečišťovat.

Proto je méně koncentrovaný a krystaly třtinového cukru i o trochu méně sladí. Kalorická hodnota se ale téměř neliší.

Odpadní produkt melasa obsahuje nečistoty a kontaminanty.

Melasa

Melasa je odpadní produkt při výrobě cukru. Abychom pochopili, proč říkám odpadní, měli bychom si v rychlosti vysvětlit, jak se vyrábí bílý cukr. V cukrovaru se oddělí při čištění cukr, který se dále odpařuje a bílé krystaly se prodávají v obchodech jako cukr, který známe.

Jako odpadní produkt tohoto čištění vzniká sirob a z něj po dalších dvou odstředěních teprve melasa. Proto je nesmysl považovat melasu za něco, co se vyhnulo „čištění cukru“ vápnem. Melasa je odpadní produkt, ve kterém jsou zbytkové cukry, ale i soli a necukry a při její konzumaci riskujete mikrobiální kontaminaci.

Vzhledem k těmto skutečnostem a tomu, kolik melasy skutečně sníte, je opět obsah prospěšných látek pro organismus minimální.

Javorový sirup

Ačkoliv působí zdravěji než běžný řepný nebo třtinový cukr, jeho chemické složení a tedy i kalorická hodnota jsou stejné. Jedná se o sacharózu, v menším množství může obsahovat i trochu čisté glukózy nebo fruktózy. Oblíbené je tvrzení, že obsahuje vápník a draslík, ale tato množství jsou tak malá, že aby měla ve výživě význam, museli byste ho vypít opravdu hodně.

Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Agáve sirup je 80% fruktóza a jeho účinek na zdraví proto není žádný zázrak.

Agáve sirup

Agávový sirup je téměř čistá fruktóza. Díky vysokému obsahu fruktózy má nízký glykemický index a proto je doporučován mnohými výživovými poradci. Já osobně bych jeho častou konzumaci nedoporučovala, vzhledem k odvrácené straně vysoké konzumace fruktózy popsané výše.

Datlový sirup

Obsahuje především glukózu, proto má vysoký glykemický index a dokáže pěkně zahýbat s hladinou krevního cukru. Mnohem více, než běžný bílý nebo třtinový cukr. Vhodný je po sportu jako doplnění rychlé energie.

V množství, ve kterém si medem osladíte čaj ho sníte mnohem více, než bězného cukru.

Med

Med se skládá téměř půl na půl z glukózy a fruktózy. V podstatě je jeho složení hodně podobné běžnému cukru, fruktózy je v něm o trochu více než glukózy, proto není pravda, že se po něm netloustne a je vhodný při hubnutí jako náhrada cukru.

Med nejen že se, pokud budeme hnidopiši, lépe ukládá do tuků než běžný cukr, ale v množství, ve kterém si s ním osladíte čaj ho sníte mnohem více, než bězného cukru.

Prospěšné látky jsou v medu také v tak malém množství, že byste museli být medvídci Pú s rukou v hrnci medu 20 hodin denně, aby byl jejich účinek pro tělo významný.

Přečtěte si, proč to bez cukru tak úplně nejde aneb stravování bez cukru z pohledu odborníka.

Kokosový a palmový cukr

Kokosový a palmový cukr se skládá ze tří čtvrtin ze sacharózy, tedy běžného cukru, který je z poloviny tvořen glukózou a fruktózou.

Nízký glykemický index se mu pravděpodobně přisuzuje v důsledku obsahu vlákniny inulinu, která zpomaluje jeho rychlý přechod do krve.

Sečteno a podtrženo, možná dobře chutná, méně sladí, takže ho spotřebujete víc, je drahý a obsah vápníku a jiných minerálů, který mu je přisuzován je opět v porovnání s tím, kolik takového cukru asi tak přes den sníme, zanedbatelný.

Čekankový sirup není sám o sobě tak sladký.

Čekankový sirup

Zázračná rostlina čekanka obsahuje v kořeni inulin, což je vláknina, která se vyznačuje sladkou a „tučnou“ chutí, takže se přidává běžně do nízkotučných jogurtů nebo zmrzlin. Ale není tak zázračně sladká, jak výrobci tvrdí.

Když se podíváte na složení tohoto přírodního sirupu, najdete v něm „Složení sirupu: extrakt z kořene čekanky (min. 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sladidlo sukralóza“, což není úplně přírodní extrakt z kořínku.

Dobarvený karamelem, aby měl přírodní barvu a slazený sukralózou, o které jsme již mluvili výše.

V zásadě ale díky obsažené vláknině má celkem nízký glykemický index a sukralóza, ačkoliv na ní není nic přírodního, nebyla prokázána jako zdraví škodlivá.

Pro stévii je stanoven limit maximálního povoleného denního množství, stejně jako pro jiná umělá sladidla a je v porovnání s ostatními sladidly v podstatě nejnižší.

Stévie

Aktuálně mezi lidmi považovaná za nejzdravější přírodní sladidlo, jelikož se jedná o rostlinu neobsahující žádné kalorie, pouze sladce chutnající glykosidy. Jak to ve skutečnosti je? Stévie zní jako pohádka, není to ale tak jednoduché a její účinky nejsou ještě zcela známé.

Prvním faktem, který je třeba zmínit, je nepříjemná chuť stévie. Ta se liší od chuti cukru, na který jsme zvyklí, proto většina výrobků slazených stévií je slazených dalšími X sladidly a stévie je z nich většinou až na posledním místě.

Dlouhou dobu nebyla stévie v Čechách povolená jako sladidlo, protože u steviol-glykosidů byl původně prokázán karcinogenní účinek při velkém příjmu a i dnes, když je u nás schválená, je povolený limit velice malý. Rostlina jako taková se v potravinářství nesmí používat vůbec.

 Aktuálně je pro stévii stanoven limit maximálního povoleného denního množství  (ADI – acceptable daily intake), stejně jako pro jiná umělá sladidla.

Stévie v malém množství zdraví neuškodí, ale i zde je na místě mít na paměti, že u řady přírodních látek rozhoduje o tom, zda budou mít léčebný nebo smrtící učinek množství, v jakém je podáte.

Produkty, které si koupíte v supermarketu jako sladidlo ze stévie, mohou být navíc průmyslově zpracované tak, že budou obsahovat řadu dalších chemických látek, které v extraktu ulpěly při jeho výrobě.

U zcela nekalorických sladidel je navíc potřeba si dát pozor na klamání organismu. V případě, že mozek dostane signál, že jíte něco sladkého, celé tělo se připraví na dávku cukru. Cukr z krve se rychleji přesune dál do buněk, aby novému cukru uvolnil místo a ve chvíli, kdy žádný cukr do těla nepřijde, nastává hypoglykemie.

Tedy nejen další chuť na sladkost, ale navíc tělo začne vylučovat stresové hormony, protože se necítí komfortně a opakovaný stres nemá pozitivní vliv na zdraví.

Proto je třeba si uvědomit, že i se sladidlem o nulové kalorické hodnotě je třeba zacházet opatrně a necpat se s ním po kilech s doměnkou, že jde o řešení světové obezity.

Byla bych ráda, kdybyste si z tohoto článku neodnesli to, že všechno je špatné, ale to, že všechno je víceméně stejné.

Že některý cukr není zdravější proto, že je to přírodní sirup nebo proto, že je hnědý, protože pořád je to ten stejný cukr v jiném kabátku a cukr ve velkém množství není zdravý.

Neznamená to, že pokud nahradíte běžný cukr některým z těch přírodních, můžete ho jíst kolik chcete a nebudete tloustnout a budete ještě navíc zdraví.

Byla bych ráda, kdybyste si také odnesli to, že to, že cukr není zdravý, neznamená, že ho nemám nikdy jíst. Spíše bych v tu chvíli měl přemýšlet o tom, kolik ho chci jíst. 

hubnutío potravináchsladkétipyužitečnévýživa

Nejlepší přírodní sladidlo? Sirup z agáve je spíše módní hit zdravé výživy | Dobrá chuť

Sirup z agáve je přírodní sladidlo, jedná se o sladkou šťávu z kaktusu, která vytéká z listů po naříznutí. Agávový sirup obsahuje něco mezi 70 až 90 procenty fruktózy, jedná se tedy o přírodní sladidlo s největším podílem tohoto jednoduchého cukru.

A právě díky vysokému obsahu fruktózy má nízký glykemický index (hodnota, která „ukazuje“ rychlost přestupu glukózy do krve), je tedy vhodnější než rafinovaný cukr, ale právě nadbytek fruktózy může způsobit v těle problémy jako: průjem, nadýmání, podráždění tračníku, v nejhorším případě způsobit cukrovku.

„Agáve sirup je dnes populárním sladidlem často propagovaným zastánci zdravé výživy. Důvodem jeho doporučování je nízký glykemický index , což je fajn, ale má to své ale,“ říká výživová poradkyně a specialistka na zdravou výživu Margit Slimáková.

  • Cukry jsou základním zdrojem energie pro organizmus. V těle mají formu glukózy, ta představuje zdroj energie, nebo formu glykogenu, který funguje záložní zdroj energie v játrech a svalech. 
  • Cukr ovlivňuje činnost mozku. V přiměřeném množství snižuje úzkost. Pri nadměrném požívání cukru zvyšujeme předpoklady pro vznik cukrovky, obezitě či zubního kazu.  
  • Cukry se dělí na jednoduché (sacharóza, glukóza, fruktóza, laktóza, maltóza), které se rychle vstřebávají a tělu dodají rychlou energii a složené (škrob, glykogen, vláknina a celulóza), vstřebávají se pomalu.
  • Fruktóza neboli ovocný cukr je v medu a v ovocných šťávách, je ze všech sacharidů nejsladší a má nízký glykemický index. Nadbytek fruktózy ale může způsobit obtíže typu: průjem, nadýmání, podráždění tračníku.

„Nízká hodnota glykemického indexu je dána nižším obsahem glukózy, a o to vyšším obsahem fruktózy. Fruktóza, neboli ovocný cukr, byla roky považována za zdravější monosacharid, a i u nás běžně doporučována třeba lékaři pro slazení diabetikům.

Fruktóza skutečně po konzumaci nezvedá hladinu krevního cukru (glykémii), ale její dlouhodobá nadměrná konzumace vede k inzulinové rezistenci a takto s časem i k chronicky zvýšené hladině glykémie a hormonu inzulinu,“ doplňuje Slimáková.

„Krátkodobé zvýšení glykémie po konzumaci cukru není nic zdravého, ale mnohem větší pohromou je chronicky vyšší glykémie. Z tohoto důvodu může nadměrná konzumace fruktózy více ohrožovat než samotná konzumace glukózy,“ vysvětluje na závěr Slimáková.

Je fruktóza nebezpečná?

Fruktóza patří mezi jednoduché cukry, které jsou zdrojem okamžité energie. Pokud tuto energii ale nevyužijeme, ukládá se jako tuk. Větší množství nevyužitého cukru snadno může zvednout hladinu inzulinu a krevního cukru. Tím trpí především játra a slinivka, neboť jsou přetěžovány.

„Nadměrná konzumace fruktózy představuje významné zdravotní riziko.

Kromě uvedené inzulinové rezistence je nadměrný příjem fruktózy dáván do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, ztukovatěním jater a dokonce i s poškozením ledvin,“ vysvětluje a potvrzuje tak tvrzení výživové poradkyně lékařka Hana Krejčí, která se mimo jiné zabývá těhotenskou cukrovkou.

„Jen pro doplnění – škodlivá je nadměrná konzumace jakéhokoliv jednoduchého cukru, glukózy i fruktózy. Zdravotní rizika byla zjištěna u nadměrné konzumace fruktózy, nemůžeme tedy tvrdit, že je škodlivá i v malém množství.

Fruktózu můžeme i nadále doporučit diabetikům jako náhražku běžného cukru, protože má nízký glykemický index (nezvyšuje hladinu cukru tolik jako jiné cukry) a přitom vyšší sladivost (stačí jí méně), ale s vysvětlením, že ve větším množství je škodlivá a proč.

V tom spočíval historický omyl týkající se fruktózy – tedy domnění, že naši nadměrnou konzumaci sacharózy a glukózy můžeme bez obav nahradit nadměrnou konzumací fruktózy,“ doplňuje Krejčí.

Agáve sirupu se ovšem lékařka zastává. „ V malém množství neškodí a stále jej považuji za lepší variantu než bílý cukr, protože navíc obsahuje jiné zdraví prospěšné látky,“ říká na závěr.   

Agáve je sladký sirup – sladší než bílý cukr či med. Jeho výhodou je, že má řidší konzistenci a pokrm chuťově nemění. Jedná se o zahuštěnou šťávu, která se pravidelně sklízí z divoce rostoucích kaktusů v Mexiku.Agáve vs. agávový sirup a zdraví – je dobrý nebo špatný?

Sirup z agáve a jeho účinky

Stále hledáme další zdravé jídlo, které je nejen dobré, ale také vám dodá energii a splní přání těch, kteří mají chuť na sladké. Nebylo by skvělé, kdyby sirup byl ve skutečnosti zdravou výživou, kterou byste mohli přidat do svého seznamu receptů.

Samozřejmě jsme to našli a možná jste o tom už někdy slyšeli, protože jeho popularita ve světě zdravých potravin stále roste.

Co je to sirup z agáve?

Sirup z agáve si rychle získává jméno jako přírodní sladidlo. Je to něco jako med a používá se v mnoha populárních potravinách a nápojích. Je to zdravá alternativa k vašim standardním sladidlům.

Kromě toho se věří, že agávový sirup pomáhá lidem, kteří chtějí zhubnout, zbavit se několika kilogramů tuku. A pokud to nestačí, může vám pomoci rychleji regenerovat. Agáve je ve skutečnosti rostlina, podobně jako lilie nebo yucca se svými šťavnatými vlastnostmi.

Roste na jihu a západě Spojených států, stejně jako ve střední a jižní Americe. Existuje mnoho různých druhů rostliny agáve, která byla poprvé kultivována před staletími domorodými Američany. Rostlina agáve má několik použití s ​​jedlými listy a květinami, které jsou ideální pro saláty.

A pak je tu míza, která se používá jako sladidlo. Z květů se vyrábí tequilla.

Je pro vás agávový sirup dobrý?

Agave je široce dostupný v supermarketech a obchodech se zdravou výživou, a proto je považován za bezpečný produkt. Jeho přínosů je mnoho, ale stejně jako u všech dobrých věcí platí, že byste je měli užívat s mírou.

Jaké jsou tedy přínosy pro zdraví?

Agáve obsahuje saponiny a fruktany, které pocházejí z quinoa a kořenů rostlin, včetně ženšenu. Mají důležité protizánětlivé vlastnosti a také dělají zázraky pro váš imunitní systém.

Dále mají antimikrobiální schopnosti, což znamená, že mají schopnost zabíjet nebo zastavovat růst mikroorganismů, jako jsou nežádoucí bakterie.

Říká se, že tento objev sahá až k Aztékům, kteří používali agávový sirup k léčbě ran jako jakési antibakteriální pasty.

Právě obsah inulinu v agáve pomáhá při hubnutí. Inulin je forma vlákniny, která pomáhá při hubnutí kvůli jeho nízkému dopadu na hladinu cukru v krvi a zároveň zvyšuje sytost, jinými slovy, fyzický pocit plnosti po jídle, což může pomoci snížit chuť k jídlu.

Je také prokázáno, že inulin snižuje hladinu cholesterolu a současně aktivně pomáhá zvyšovat vstřebávání živin, jako je vápník, hořčík a isoflavony, což vše přispívá k udržení vašeho zdravého imunitního systému, buněk, svalů, kostí a energetické hladiny spolu s duševní koncentrací.

Odvrácená strana všech těchto dobrých zpráv je, že agávový sirup je téměř dvakrát tak sladký jako běžný cukr a má zhruba 60 kalorií na lžíci, což je přibližně o 20 kalorií více než stejné množství stolního cukru. Pokud vám lékař nařídil snížit příjem cukru, pak agáve není pro vás.

Sirup z agáve je nízkoglykemické sladidlo, což je dobrá zpráva. Cukr je zpracované sladidlo, zatímco nízký glykemický index agáve znamená, že nezpůsobí velké zvýšení hladiny cukru v krvi, které vás poté brzy zničí. Dobrá zpráva pro budovatele svalů, kteří potřebují energetickou podporu.

Způsoby použití sirupu Agave

Protože se agáve snadno rozpouští, je ideální pro sladění chladnějších nápojů, jako jsou alkoholické koktejly, mocktaily a ledový čaj. To platí i pro teplé nápoje, ale tady ho můžete zaměnit za med, lze ho také použít s horkou vodou a citronem, když vás bolí v krku kvůli jeho antibakteriálním vlastnostem.

Při pečení nebo použití jako přísada jej můžete použít místo cukrů a jiných alternativ.

V naší nabídce najdete velký výběr dámského sportovního oblečení. Naše dámské sportovní podprsenky mají pevná ramínka a odnímatelné vycpávky.

Souboj sladidel. Med, agávový sirup, nebo obyčejný cukr?

Přírodními a synteticky vyrobenými sladidly. Produktů na oslazení je spousta. Některé jsou energetické a některé ne. A o některých se dokonce říká, že našemu zdraví prospívají, což je ve většině případů jen fáma. V dnešním článku si představíme sladidla pocházející z přírody.

Bílý cukr (řepný,  nebo třtinový) 17 KJ/1 g

Ten všichni dobře známe, přezdívá se mu také „bílé zlo“. Vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, pod chemickým drobnohledem v něm najdeme téměř stoprocentní sacharózu.

Jedná se o produkt rafinovaný, tzn. zbavený veškerých minerálních látek a vitamínů. Co nám dodá? Jen energii. Nic víc, nic míň.

Vliv na zdraví? Ve větší míře se prokazatelně podílí na vzniku obezity a dalších onemocnění a také na kazivosti zubů.

Hnědý cukr – podle legislativy nazývaný přírodní cukr cca 16 KJ/1 g

Vyrábí se také z cukrové řepy a cukrové třtiny a je také tvořen sacharózou.  Od bílého cukru se liší, jak název napovídá, hnědou barvou. Oproti bílému cukru je o něco méně rafinovaný. Článků na téma, jak je hnědý cukr o hodně zdravější, než cukr bílý, vyšlo nespočet. Je to ale nesmysl. Hnědý cukr je jenom bílý cukr obalený speciálním sirupem.

Někdy se barví melasou, někdy karamelem. Pokud melasou, tak díky ní má trošičku minerálních látek. Je to ale tak minimální množství, že jeho vliv na zdraví je nulový. Takže výživově ho můžeme v podstatě řadit na úroveň bílého cukru.  Jediná jeho výhoda je, že má specifickou chuť. Ale negativní dopad na zdraví má úplně stejné, jako jeho cukr bílý.

Třtinový cukr 16,8 KJ/1 g

Takto se nesprávně označuje přírodní (hnědý) třtinový cukr. Má hnědou barvu, která je obsažena už v samotné surovině, ze které se vyrábí, tj. z cukrové třtiny. A je to zase jen sacharóza.

Z výživového hlediska je na tom v podstatě stejně, jako cukr hnědý.

Opět vyniká specifickou chutí a vůní, zanedbatelné množství přírodních látek nám ale v podstatě nic nedá a zuby i postavu nám kazí úplně stejně.

Med 13,9 KJ/1 g

Sladidlo, které je z 80% složené z jednoduchých cukrů fruktózy a glukózy. Zbytek je voda, malé množství vitamínů, minerálních látek, polyfenolů, enzymů a dalších látek.

Jenže to množství zdraví prospěšných látek je opět tak malé, že na naše zdraví nemá v podstatě žádný pozitivní vliv, už vůbec ne při jednorázové konzumaci. Antibakteriální efekt byl prokázán pouze při potírání ran, nikoliv při konzumaci.

Výhodou je, že se jedná o čistě přírodní produkt a příjemně voní i chutná. Na obezitu i kazivost zubů má ale stejný vliv, jako předchozí vyjmenované cukry.

Agávový sirup 12,8 KJ / 1 g

Jedná se o přírodní sladidlo, šťávu z kaktusu agáve. Šťávy je v Agávovém sirupu kolem 80%. Zbytek je převážně voda, zanedbatelné množství minerálních látek a trochu inulinu. Svého času byl hitem internetových článků, propagován jako zdravé sladidlo. Jenže…

Šťáva z agáve obsahuje velké množství fruktózy, mezi 70-90% fruktózy, což je jednoduchý cukr, který má sice nízký glykemický index, ale jeho zvýšený příjem souvisí s rozvojem inzulinové rezistence, obezitou a dalšími nemocemi. Příjem fruktózy v takto čisté formě bychom měli ve své stravě jednoznačně omezovat. (Tj.

i potraviny, které jsou slazené fruktózou. To platí i pro diabetiky.)

Javorový sirup 10,5 KJ/1 g

Voňavý a chuťově zajímavý sirup získaný zahuštěním mízy javoru cukrového. Obsahuje malé množství glukózy, fruktózy, vitaminů a minerálních látek. Hlavní složkou je ale sacharóza, takže je to vlastně takový tekutý cukr.

A tudíž má i úplně stejný vliv na zdraví, jako cukr. A pokud vás zaujala jeho nižší energetická hodnota, tak vás asi zklame, že je zároveň téměř o polovinu méně sladký, než cukr. Takže pro slazení např.

čaje ho nakonec použijete víc a bude to energeticky nastejno.

Kokosový cukr 16,3 KJ/1 g

Vyrábí se buď ze šťávy nebo z nektaru květů kokosových palem a má specifickou karamelovou chuť. Z neznámých důvodů se propaguje jako zdravá varianta slazení stejně, jako tomu bylo před lety u agávového sirupu.

Pokud je vyroben ze šťávy, obsahuje cca 70-80 % sacharózy, a zhruba 3-9 % glukózy, stejně tak 3-9 % fruktózy. Produkt z nektaru obsahuje fruktózu a glukózu. Obsahuje malé množství vitaminů, minerálních látek a rozpustné vlákniny inulin.

Jak tedy sami vidíte, žádný výživový zázrak se ani tentokrát nekoná, protože složením je z téměř 80 % stejné, jako u bílého cukru. Dokonce má i totožnou energetickou hodnotu.

Existuje ještě palmový cukr a je na tom velmi podobně jako cukr kokosový.

Názor odbornice – paní Prof.Ing. Jany Dostálové, CSc

„Již desetiletí je u nás doporučováno snížit příjem tzv. přidaného cukru, tj. cukru, který je přidán do potravin, nápojů a pokrmů. Jeho spotřeba však stále překračuje téměř dvojnásobně tolerované množství a je jednou z příčin obezity a dalších onemocnění.

Na trhu se objevují nová sladidla, zejména různé sirupy z exotických rostlin, kterým výrobci přisuzují někdy až zázračné účinky. Tyto informace jsou zavádějící a jejich používání spotřebu cukru nesníží. Jediným účinným receptem je vybírat si potravinářské výroby a nápoje s nižším obsahem cukru a méně sladit.

Proto bychom měli sledovat údaje na obalech potravin, konkrétně údaj sacharidy, z toho cukry, kde hodnota uvedená u cukrů nám řekne, kolik cukrů výrobek obsahuje. Podle legislativy se mezi cukry řadí fruktóza (cukr ovocný), dextróza (glukóza, cukr hroznový), maltóza (cukr sladový), sacharóza (cukr řepný nebo třtinový) a laktóza (cukr mléčný).

Pokud je hodnota vysoká, neměli bychom konzumovat této potraviny velké množství. Tolerované množství cukru je pro průměrného spotřebitele 50 g za den.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector