Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Objednáváte si v restauraci pořád tu samou kávu, protože netušíte, co se skrývá pod tajuplnými názvy některých druhů? Následující přehled vám udělá jasno. 

Objevte:

  • Espresso
  • Espresso doppio neboli double
  • Espresso Macchiato
  • Ristretto
  • Americano

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 25–35 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Správné espresso se připravuje ze 7–14 gramů kávy pod tlakem aspoň 9 barů. Extrakce trvá plus minus 30 vteřin a teplota vody se pohybuje kolem 90 stupňů. Varu nikdy nesmí dosáhnout. Název pochází ze slova express – rychlý.

Zapomeňte na picollo

Pravé espresso je jen jedno. Pojem „piccolo = malý“ k nám pravděpodobně zavezli italští turisté. Ujišťovali se, že dostanou silnou kávu v malém hrníčku tak, jak jsou zvyklí z domova.

Espresso lungo

Lungo – i italštiny dlouhý nebo také vodový, zředěný – je espresso s dvojnásobným objemem vody. Množství kávy zůstává stejné. Z 8 g kávy vznikne 60ml nápoj, z 16 g potom 120ml. V kavárnách se často setkáte s pojmem „prodloužené espresso“.

 

Je libo dvojité? Espresso doppio neboli double

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 60 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 128 mg

Klasické espresso je pro vás jako nic? Objednejte si rovnou double shot. Připravujte se z dvojité dávky namleté kávy stejným způsobem. Jde o poměrně silný nápoj – dodá zhruba tolik kofeinu jako 3 velké sklenice coly.

Espresso macchiato

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Macchiato znamená v překladu tečkovaný nebo skvrnitý. Pokud si ho objednáte v dobré kavárně, dostanete espresso s trochou mléčné pěny. Připomíná tak malé cappuccino: Dostanete většinou 80ml šálek doplněný po okraj pěnou. Pokud se chcete při objednávce blýsknout, vyslovte „makjáto“ – ne „machiáto“ a už vůbec ne „macáto“.

Ristretto

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 20 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Ristretto, původem z jižní Itálie, se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické espresso. Používají se však jemněji mletá zrnka, aby při délce průtoku 25 vteřin nateklo jen 20 ml nápoje. Díky tomu získává ristretto nejsilnější kávové extrakty. Italové vypijí klidně 5 až 6 šálků za den.

Americano

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg
  • Nevyhovuje vám intenzivní chuť běžného espressa?
  • Zvolte americano – doplněné o vodu v poměru 1 ku 5.
  • Americano jde připravit 2 způsoby:
  1. Dolití hotové kávy vodou. Může to udělat barista před podáváním, nebo až host podle své chuti.
  2. Long black neboli příprava kávy přímo do horké vody. Horká voda připraví americano o značnou část cremy, což laická veřejnost řeší často jako chybu.

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Caffè latte

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 280–330 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Fandíte slabší kávě s mlékem? Pak bude latté tou pravou volbou. Podává se ve větším šálku než cappuccino a má i více mléčné pěny – přesněji mikropěny. Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato.

Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna. Do ní nalije espresso. Tím vznikne typická kávová „skvrna“ na povrchu. Dostanete tak nápoj se 3 krásně oddělenými vrstvami – pěny, mléka a kávy.

Cappuccino

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů také pochází z Itálie. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino poznáte podle povrchu s krémově mléčnou pěnou bez viditelných bublinek. Čím vyšší pěna, tím lépe – minimem by měl být 1 cm. Nesmí však přesahovat nad okraj šálku nebo tvořit „kopec“. To je známka přešlehání a většinou také spálení mléka.

Cappuccino modern

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Tzv. seattle style cappuccino má místo husté pěny na povrchu jemnou mikropěnu. Ta se lépe váže s mlékem a na jazyku vytváří sametově hebký pocit.

Flat white

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

  • Velikost espresso šálku: 150 ml
  • Objem nápoje (kávy): 60 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 128 mg

Je libo silnější kávu s mlékem? Objednejte si flat white. Připravuje se ze dvou shotů espressa a dolévá našlehaným teplým mlékem, které vytváří na povrchu zhruba centimetrovou mikropěnu. Tento čím dál oblíbenější nápoj pochází z Austrálie, proto se mu někdy říká také „australské cappuccino“.

Nejčastější chyby při přípravě kávy s mlékem

Nechutná vám v některých kavárnách a v některých ano? Důvodů může být několik:

  • Nejčastější chybou – nejen u mléčných nápojů – je špatně připravené espresso nebo nedodržení 30ml objemu.
  • Zbytečné přehřívání mléka při šlehání. Teplota nad 65 °C mění strukturu bílkovin i chuť nápoje. Navíc je pak příliš horký.

Správně připraveným nápojem na bázi espressa se nikdy nepopálíte.

Přejeme už jen samou dobrou kávu!

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot! 

  1. Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou. 
  2. ✔ 100% ARABICA
  3. ✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě
  4. ✔ Pražíme denně v malých dávkách s láskou ❤️ a radostí

Jak správně připravit espresso a cappuccino

V dnešním blogu se podíváme na to, jak vypadají, a jak se připravují jednotlivé kávové nápoje podle italské kávové kultury.

V zásadě nejdůležitější kávové nápoje jsou jen dva. ristretto a espresso. Proč? Protože jsou základem pro všechny ostatní.

Ristretto

Spoustu lidí ještě stále při pohledu na kávový lístek tápe, co by mu barista vlastně připravil. Pokud zavzpomínáte na dovolenou v Itálii, tak je to právě to „prďavé“ nic, co stojí jedno euro u baru.

Jde o čistý extrakt kávy, který vytéká z páky v prvních vteřinách. Má hustou olejovitou strukturu, temně hnědou barvu a oříškovou krému. Velmi často převažuje mýtus, že vás tato káva nakopne a je nejvíce silná. Nejvíce silná je, ale co do obsahu chutí, nikoliv kofeinu. Takže při učení na zkoušky ristretto moc nepomáhá.

Pokud to vezmu podle definice, tak je to 20 ml v 60 až 90ml šálku. Pro fajnšmekry, kteří by chtěli ristretto vážit se udává, že hmotnost výsledného nápoje je 15g.

  • Na ristretto mám nejraději kávu PO BRAZILSKU, má jemnou, čokoládovou chuť.
  • Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno
  • Espresso

Druhým základním kávovým nápojem podle italské kávové kultury je espresso. Základ je stejný jako u ristretta, nedává se ani víc gramů kávy, ani se jinak nemele, jen se nechá výsledný nápoje déle extrahovat. Zkrátka necháte puštěnou déle vodu tekoucí z páky, budete mít více vody v šálku.

Tím, že nechám déle puštěnou extrakci, tak také ředím chuť a olejovitou strukturu. Káva se v páce začíná jemně přepalovat, a tak ve výsledném espressu můžu cítit hořčejší tóny, někdy až kouřové. Všeobecně platí, že kofein se začíná vyplavovat až po delší době, cca 11 vteřinách, takže espresso na rozdíl od ristretta obsahuje více kofeinu.

Definice hovoří o 30 ml v 60 až 90 ml šálku při délce extrakce okolo 25 vteřin. A pokud byste chtěli vážit, tak váha výsledného nápoje má být 30 gramů.

Pokud máte rádi hořčejší kávy s podtóny čokolády a oříšků, doporučil bych Vám naši kávu PO SICILSKU.  Pokud preferujete spíše ovocitější tóny, pak se na espresso nejvíce hodí PO MEXICKU středně.

  1. Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno
  2. Rozdíly mezi ristrettem a espressem
  3. Jaké jsou tedy rozdíly:
  • V objemu v šálku
  • V obsahu kofeinu
  • V konzistenci
  • V chuti

Jak poznat ristretto nebo espresso podle proudu tekoucího z páky ukazuje Richard na kurzu přípravy espressa a cappuccina, tak z pochopitelných důvodů nemůžu přidat fotky nebo video s ukázkou 🙂

Ristretto doppio a espresso doppio (doubleshot)

Pokud máte rádi delší popíjení a milujete kávu, tak pak je doppio správná volba. Oba nápoje vychází z předchozích. Jde o dvojitou dávku kávy. Z páky s dvouvýpustí necháte kávu natéct do jednoho šálku, nejčastěji cappuccinového.

Po ránu si nejraději dávám espresso doppio, protože lungo je pro mě moc naředěné a bez chuti a než vyřídím maily, tak mám ideální nápoj na dlouhé popíjení. A navíc potřebuji hodně nakopnout.

Podle definice mají tyto nápoje objem je 30 respektive 60ml.

Ale pozor! Nefunguje to tak, že když na jednu dávku používáte 9g namleté kávy, tak si navážíte 18g. Do sítka na dvě dávky se vždy používá o něco méně kávy. A kolik kávy? Tak, abych měl správnou extkrakci.

  • Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno
  • Lungo a americano

Tohle jsou ideální nápoje pro dlouhé popíjení s přáteli u kávy. Jedná se o espresso prodloužené horkou vodou. Výsledný objem záleží na chuťových preferencích dané osoby.

Budete mít zájem:  Léky Proti Alergii Volně Prodejné?

Doporučuji totiž servírovat ve větším šálku, buď přímo na lungo, nebo na cappuccino, připravené espresso a vedle konvičku s horkou vodu na doředění dle libosti. Výhoda spočívá v tom, že host vidí připravené espresso s krásnou crémou a může si dát vody kolik mu chutná.

V Česku se nejčastěji setkáte s pojmem lungo nebo prodloužená káva, ovšem pokud byste si v Itálii objednávali lungo, tak reakce baristy bude asi stejná jako u pikola. Obecně v zahraničí se více používá pojem americano.

U nás se řídíme heslem, ať si pije kávu každý jak mu chutná. Nicméně protažená extrakce do velkého šálku není vhodná. Taková káva bude výrazně hořká, přepálená.

Pokud se totiž mluví o tom, jestli je káva zdravá nebo ne, tak v tomto případě dostává váš žaludek pořádnou nálož.

Díky délce extrahování, budou v kávě obsaženy třísloviny a ne zrovna tělu přívětivé látky.

  1. Do americana bych volil chuťově výraznější kávy, nejvíce se mi osvědčila PO MEXICKU.
  2. Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno
  3. Espresso macchiato

„Makijáto“ znamená skvrnitý, což charakterizuje tento nápoj. Na povrchu mléčné pěny má totiž hnědé skvrny od kávy.

Příprava je jednoduchá, do šálku si připravím espresso a následně na něj přidám mléčnou pěnu bez mléka. Nejde totiž o malé cappuccino, jak by se na první pohled mohlo zdát.

  • Mléčná pěna podtrhne hořkou chuť, takže pokud máte rádi tento nápoj, nebál bych si vybrat si například PO BRAZILSKU středně.
  • Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno
  • Cappuccino

Asi vůbec nejoblíbenější nápoj. Připravím si ristretto nebo espresso do šálku na cappuccino a až po okraj ho zaliji vyšlehaným mlékem s mirkopěnou. Díky správně ušlehanému mléku s teplotou do 65 stupňů výsledný nápoj lehce zesládne. Objem by měl být v rozmezí 150 až 180ml včetně espressa.

Občas se můžete setkat s cappuccinem s tvrdou pěnou, bublinami na povrchu. Nebo mýtem typu, že přes pěnu nesmí propadnout cukr apod. Není tomu tak. Správná pěna je lesklá, jemná a lahodná. Horké mléko je propojeno s pěnou. Mimochodem díky takové pěně můžete kreslit oblíbené obrázky.

Stejně tak na cappuccino určitě nepatří skořice, kakao ani perník. Proti dílčím chuťovým preferencím nenamítám nic, ale barista, případně obsluha by se vás měl nejdříve zeptat.

Do cappuccina se mi nejvíce hodí PO KOLUMBIJSKU. Díky kombinaci lehce nakyslé kávy s dochutí vlašských ořechů a nasládlého mléka získám velmi zajímavou chuť.

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Latté macchiato a cafe latté

K největší nápojům co do objemu se týká, patří určitě café latté, resp. Latté macchiato. Jde o espresso s více mléka než je v cappuccinu.

Cafe latté se připravuje do šálku s objemem cca 250ml. Na espresso stejně jako u cappuccina naliji zpěněnou mikropěnu. Milovníci latté artu ocení obrázek.

Odlišný způsob přípravy pak zvolím u latté macchiato. Jako jediný se totiž výhradně připravuje do sklenice a má také obrácený postup. Do zpěněného mléka nalévám espresso.

Aby se vám vytvořili oblíbené vrstvy, musíte zpěněné mléko ve sklenici nejdříve nechat odstát, aby došlo k oddělení mléka od pěny. Potom můžete nalít espresso. Na povrchu vám zůstane skvrna po kávě, proto název macchiato (skvrnitý).

Pokud pojedete do zahraničí, obzvláště do Itálie, objednávejte si tento nápoj celým jeho názvem. Předejte tak nepříjemnosti, že dostanete na stůl pouze mléko. Z Česka jsme zvyklý objednávat si pouze latté, barista bez váhání pochopí. Ovšem v italštině znamená latté mléko.

Na café latté nebo latté macchiato bych doporučil kávu PO SICILSKU. Jde o směs arabiky a robusty, má výraznější chuť, a proto se neztratí ani ve vyšším objemu mléka.

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Flat white

Poslední nápoj, který však nevychází z původní italské kávové kultury. Flatwhite pochází z Austrálie a v zásadě jde o cappuccino z dvojitého espressa. Připravovat se může jak do sklenice, tak také do šálku. Postup je ten, že si připravím dvojité espresso, které následně zaliji mikropěnou až po okraj.

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Jak připravit domácí espresso a další typy káv

Bez kávy si mnoho lidí neumí život vůbec přestavit. S espressem nebo oblíbeným cappuccinem máme spojené příjemné pocity.

Dobrá káva je s námi ráno, kdy nám má dodat energii na celý den, v práci, kde se skvělý kávovar s výbornou kávou stává častým benefitem pro zaměstnance, i odpoledne, kdy si konečně sedneme a vychutnáme si svou odměnu v podobě šálku s drahocenným nápojem.

Káva je také velmi diskutovaným tématem, především se hodně mluví o tom, zda je zdravá či nikoliv.

Odborníci se shodují, že káva v rozumné míře škodlivá není, ale musí to být kvalitní káva, která je správně připravena.

  • Není pravdou, že káva dodává energii. Káva ale brání centrální nervové soustavě, aby se zklidnila, proto lidé po kávě cítí lepší koncentraci a nejsou unavení.
  • Šálek dobře udělaného espressa z kvalitní kávy je zdravý, protože má neuroproduktivní účinky. Ty pomáhají udržovat naše tělo “mladé” a jsou prevencí proti Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě.
  • Důležité je i správné načasování pití kávy. Káva by se měla pít tak, aby nenarušovala spánek. Denní režim má každý jiný, ale pokud vstáváte kolem sedmé a chodíte spát kolem jedenácté, pak si poslední kávu dejte kolem šesté hodiny večer.
  • Nejdůležitější je kvalita kávových zrn a čerstvost jejich namletí. Velmi často je káva namletá dopředu a dlouho leží v obchodech, taková káva často bývá velmi nekvalitní nebo dokonce zkažená. Řešením je kupovat si kvalitní kávová zrna a pořídit si mlýnek na kávu nebo kvalitní kávovar, který si kávová zrna sám namele.

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Kávoví nadšenci uznávají pouze espresso nebo ristretto. Je pravdou, že rozpustná káva nebo “turek” vám nezajistí skutečný požitek z kávy. Jedná se o pouhé náhražky pravého “pressa”, které nemají jeho skvělou chuť a nejsou zdravé pro naše tělo.

Základem  přípravy espressa je správné namletí kávy. Pokud namelete kávu příliš nahrubo, pak voda proteče kávou příliš rychle a káva bude velmi slabá. Naopak příliš jemně namletá káva se projeví tak, že káva bude příliš hořká a příliš silná. Kvalitní espresovače s mlýnkem vám umožní nastavit si hrubost mletí tak, aby vám chuť kávy zcela vyhovovala. Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

Ristretto

Velmi často je špatně označováno jako “piccolo”. Tento výraz však neexistuje. Správně je ristretto a jedná se o nejsilnější espresso. Příprava je stejná jako u espressa, ale ristretto by mělo mít pouhých dvacet mililitrů.

Další informace o kávě ristretto

Dvojité espresso

Neboli “espresso doppio”, které je známé i pod anglickým označením “double shot”. Jedná se o dvojitou dávku klasického espressa, tedy namleté kávy (14 až 18 gramů) i vody (60 až 90 ml).

Caffé lungo

Jedná se o klasické espresso s větším množstvím vody, je tedy méně silné.

Více informací o kávě caffé lungo.

Espresso s mlékem

Jedná se o variantu, která je noční můrou znalců kávy. Nicméně espresso s mlékem je oblíbená varianta. Každý si zvolí, zda si do svého espressa přidá studené či teplé mléko nebo smetanu.

Cappuccino

Správná příprava cappuccina vytvoří sametový pocit v ústech. Jedná se o spojení klasického “pressa” a dvou centimetrů lahodné mléčné pěny.

Více informací o kávě cappuccino.

Latte Macchiato

Jedná se o velice oblíbený nápoj. Měl by obsahovat dvě stě mililitrů teplého mléka dole ve sklenici, následuje 30 mililitrů pravého espressa  a úplně nahoře by mělo být asi dvacet mililitrů mléčné pěny. Celkem by Latte Macchiato mělo mít asi dvě stě padesát mililitrů.

Více informací o kávě Latte Macchiato

SELADON ESHOP

PŘÍPRAVA KÁVY

PŘÍPRAVA ESPRESSO KÁVY

Díkybohu – nás, příznivců dobrého espressa přibývá, kávová kultura se plíživě zvedá, čas od času narazíme na kavárnu s opravdu kvalitně připravenou kávou… Víme ale všichni jak vypadá správné espresso, ristretto či cappuccino?

U kávy espresso neexistuje více variant nápoje, není žádné piccolo, malé nebo velké espresso. Espresso je jen jedno!

  • První zdroj, ze kterého jsme převzali naší definici espressa, je soutěž World Barista Championship.
  • „Espresso je nápoj o objemu 30 ±5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.“
  • Druhým místem, kde jsme si informace ověřovali a odkud si dovolíme citovat, je Institut Nazionale Espresso Italiano, jenž vydává certifikát  jen těm provozům, které splní tyto technické parametry (dle PDF L’Espresso Italiano Certificato):
  • Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5
  • Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
  • Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
  • Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
  • Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
  • Viskozita při 45 °C > 1,5 mPa s
  • Oleje > 2 mg/ml
  • Kofein < 100 mg/šálek
  • Objem nápoje v šálku včetně cremy 25 ml ± 2,5

Moderní pojetí espressa povoluje (ne-li doporučuje) mírnou úpravu parametrů tak, aby barista získal z kávy její nejlepší potenciál. Měnit může teplotu vody, tlak a gramáž mleté kávy na porci (8-10 g).

Extrakt obsahuje vodu, aromatické oleje, kyseliny, cukry, karamely, kofein; crema na povrchu pak ještě CO2. Crema má oříškovou barvu, může být kropenatá. Nápoj je viskózní emulze.

Zážitek zprostředkovává silná koncentrace chutí, kde se snoubí přirozená sladkost, acidita a hořkost. Dochuť má být příjemná a má přetrvat několik minut.

Je to tedy především chuť, co určuje kvalitu nápoje, nikoliv barva a pevnost cremy.

  1. O dalších kávových nápojích si můžete počíst zde:
  2. Ristretto
  3. Espresso doppio
  4. Espresso macchiato
  5. Cappuccino a Flat white
  6. Caffé latte
  7. Americano
  8. České 'presso'
  9. Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno
  10. Není ale pouze espresso. Existuje mnoho dalších způsobů přípravy, kterými se dopracujete k šálku skvělé kávy

ALTERNATIVNÍ METODY PŘÍPRAVY KÁVY

Připravit kávu doma může být snadné a zábavné.

Pro domácí přípravu můžete zvolit dripper, chemex, mocca konvičku, džezvu, french press, aeropress, hand presso,vietnamský filtr Phin nebo vacuum pot.

Říká se jim alternativní metody přípravy kávy. Alternativní proto, že jsou jinou volbou k nejrozšířenějšímu italskému espressu, připravenému v klasickém kávovaru.

Samozřejmě budete potřebovat kvalitní zrnkovou kávu, mlýnek s mlecími kameny, dobrou nebo filtrovanou vodu, pro absolutní přesnost při přípravě váhu s přesností na gram a stopky.

Káva

Základem je pořídit si dobrou zrnkovou kávu. Zde je důležité znát přesné datum pražení. Kávová zrna jsou totiž v nejlepší kondici asi týden po upražení a tu si udrží zhruba 3 týdny.

Pokud si chcete být jistí, že kupujete kvalitní kávu, kupte takovou, u které znáte původ – tedy zemi, oblast a plantáž, ze které pochází. Káva má výbornou absorpční schopnost a nemá ráda teplo. Proto je dobré ji skladovat v uzavřené nádobě a nejlépe ve spodních policích při zemi.

Kupujte vždy celá zrna a namelte si je těsně před přípravou, mletá káva ztrácí aroma a chuť už po 15ti minutách.

Mlýnek

Základní pravidlo je nekupovat mlýnek s noži. Ten zrna rozseká na různě velké částečky a káva se tak vyluhuje nesouměrně. Ať už si vyberete mlýnek ruční nebo elektrický, vždy by měl mít mlecí kameny. Ty jsou ke kávovým zrnům šetrnější a zaručeně pomelou kávu souměrně.

Voda

Pitná voda z kohoutku je podrobně a pravidelně kontrolována vodárnami a její kvalita je sledována hygienickými úřady. Jde o nejpřísněji kontrolovanou potravinu a ze zdravotního hlediska není třeba pitnou vodu dále upravovat.

Proč tedy všichni doporučují vodu filtrovat? Filtr redukuje tvrdost vody a tím ovlivňuje chuťové vlastnosti nápojů z ní připravených. Takže je to především o chuti. Pokud chcete svou kávu posunout ještě výš, filtrujte.

Voda v šálku kávy tvoří asi 98% obsahu a to už je tak velké množství, že stojí za to se vodou zabývat.

Co ještě budete potřebovat?

Při přípravě kávy je vždy důležitý poměr kávy a vody a také čas louhování. Stačí vám však obyčejná domácí váha s přesností na 1g. Stopky má dnes snad už každý v mobilu.

Nyní máte vše potřebné a zbývá si jen zvolit tu správnou přípravu. V následujících návodech vás seznámíme s jednotlivými metodami a výhodami těchto způsobů přípravy. Poradíme vám, který přístroj si pořídit, a jak v něm kávu správně připravit.

  • Zde si můžete prostudovat a prohlédnout jednotlivé způsoby alternativní přípravy kávy:
  • Mocca konvička
  • French press
  • Džezva
  • Chemex
  • Dripper Hario V60
  • Dripper Clever
  • Aeropress
  • Vacuum Pot
  • Vietnamský kávovar Phin Ca Phe
  • Hand Presso

Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Káva je životabudič (obsahuje kofein). Je schopná dodat tělu energii a schopnost vyšší koncentrace. Zároveň může pití kávy poskytnout chvíli oddechu při posezení s přáteli nebo při náročném pracovním dni. Business server Podnikatel.cz proto ve spolupráci s Università del caffè della Repubblica Ceca připravil kávový speciál Svět espressa.

Od kávových bobů do šálku espressa

Prapůvodní vlastí kávy je Etiopie, oblast staré Habeše, odkud se pití kávy šířilo dále do Arábie. I slovo káva je arabského původu. V 17. století se káva dostala do Itálie a tím se jí otevřel evropský svět. Čtěte více: Legendy kolem kávy

Dnes patří mezi pěstitele kávy vedle tradiční Etiopie také Pobřeží slonoviny, Kongo, Keňa, Tanzanie, Kostarika, Kuba, Guatemala, Jamajka (odkud pochází káva Blue Mountain řadící se k nejlepším kávám na světě), Mexiko, Brazílie, Kolumbie, Indonésie a další země. Kávy různých proveniencí se liší kvalitou i chutí v závislosti na přírodních podmínkách.

Odrůd stálezeleného keře kávovníku – Coffea – je asi sto, nejrozšířenější však je Coffea Arabica, kávovník arabský (s podlouhlými zrny a nižším obsahem kofeinu), a Coffea Robusta, kávovník statný (s kulatými zrny). Čtěte více: Co je vlastně káva?

Kávové boby zrají po odkvetení keřů po dobu až osmi měsíců. Boby se sklízí ručně (což je fyzicky nejnáročnější a také nejdražší, zato však nejkvalitnější cesta), češou se nebo sklízí mechanicky. Čtěte více: Zpracování kávy

Z pěstitelských zemí pak káva putuje k obchodníkům v 60 kilogramových jutových pytlích.Čtěte více: Cesta kávy

Cesta kávy z plantáže do šálku však není nijak jednoduchá. Kávová zrna se pečlivě třídí, ochutnává se jejich chuť, procházejí různými stupni pražení a namíchat tu správnou, chuťově vyváženou kávovou směs, je věda.Čtěte více: Káva je věda

Český turek vs. turecká káva

Pamětníci předrevolučních dob mohou mít ještě dnes kávu spojenou hlavně s lidovým českým turkem. Bohužel zůstalo jen u názvu kávy, který je totožný s kávou tureckou, která je ovšem opravdovým kávovým obřadem a její chuť nesrovnatelně lahodnější.

Způsob přípravy je též daleko složitější než jen pouhé zalití kávy horkou vodou, komentuje českého turka Jiří Jandák, vedoucí Università del caffè della Repubblica Ceca. Pro přípravu skutečné turecké kávy je totiž podle něj potřeba měděná džezva „ibrik“. Do té se vloží dávka kávy, zalije se vodou a na mírném ohni se nechá třikrát vzkypět.

„V některých zemích do kávy přidávají ještě například kardamon, nebo cukr, který kávě dodává sladký nádech,“ dodává Jandák.

Espresso je jen jedno

O kvalitě espressa vždy hovoří několik základních faktorů. Pokud dostanu espresso bez pěny, bez okolků takovou kávu vrátím, protože nemusím platit za něco, co se espressu ani nepodobá. Pěna u espressa by měla být souvislá, tmavě hnědá, minimálně 3 mm vysoká a vydržet by měla i po zamíchání, popisuje Jiří Jandák nápoj, který je možné označit za pravé espresso.

Espresso nepřesahuje 30 ml kávy v šálku, doba louhování musí být 25 – 30 sekund při teplotě 90 °C a tlaku 9 atmosfér. Velmi často se v kavárnách setkáváme s názvy jako je presso nebo piccolo, které v odborné terminologii nemají co dělat a jejich používaní považuji za matení zákazníka. Espresso je vždy jen jedno, zdůrazňuje Jandák pro business server Podnikatel.cz.

Čtěte více: Co je espresso?

Až ze dvou třetin ovlivňuje kvalitu výsledného espressa jeho příprava a ruce baristy (tedy odborníka na přípravu kávy). Dokonalé espresso tak je alchymií správného množství dobře umleté kávy, správné teploty, tlaku, času přípravy i množství použité vody. Čtěte více: Jak na dokonalé espresso

Podobně mluví o přípravě espressa také Michal Čížek, majitel pražské kavárny Café Canapé. Důležité je kávu dobře namlít, na pěně podle mne až tolik nezáleží. Při přípravě espressa se pozná zkušenost, ta je rozhodující.

Vliv má doba přípravy, množství vody, ale třeba i vlhkost vzduchu nebo dobře vyčištěný přístroj a řada dalších okolností, tvrdí Čížek. A dodává, že v případě, že chce zákazník kávu do většího hrnku, je nutné připravit espresso a následně ho dolít horkou vodou.

Jinak hostovi připravíte spíš jen špinavou vodu, uzavírá pro server Podnikatel.cz.

A platí to jak pro profesionální přípravu kávy v kavárnách a restauracích, tak pro domácí přípravu na kávovarech pro domácí použití. Čtěte více: Vše o kávovarech

Cappuccino a Latte macchiato

K velmi běžným kávovým nápojům patří Cappuccino a Latte (Au lait ve Francii) nebo Latte machiato. Cappuccino má podle Jiřího Jandáka základ opět v espressu, do kterého barista přidá teplé mléko a mléčnou emulzi.

Záměrně nepoužívám výraz mléčná pěna, protože za pěnu považuji něco, co má v sobě bublinky způsobené při špatném šlehání mléka. Cappuccino by mělo být na povrchu sametově krémové bez jakýchkoliv vzduchových bublin.

Doporučuji používat kvalitní mléko s minimálním obsahem tuku 3,5 %, dodává Jandák.

Latte macchiato se zase většinou servíruje ve sklenici o obsahu maximálně 220 ml a tvoří ho espresso, teplé mléko a mléčná emulze.

V kavárnách se na nápojových lístcích objevuje také ristretto, dávka espressa na 1 cl vody, nebo doppio, dvojité espresso. Případně, především v létě, ledové kávy.

Přístroj na kávu by měl přitom být udržovaný v dokonalé čistotě. To znamená například čištění trysky na mléko (žádné vrstvy zaschlého mléka) a novou dávku čerstvé kávy pro přípravu každého šálku, ale i pravidelné čištění nánosů, které se v těle kávovaru usazují z vody.

Rozdíl mezi kávou a espressem

Jaký je rozdíl mezi kávou a espressem?

Některé otázky mohou vypadat trapně. Ano, jste milovníkem kávy, ale možná jste se naučili termín, než plně pochopíte význam, který je za ním. Neexistuje žádná újma, a my jsme tady, abychom vám řekli, že na kávu nejsou žádné trapné otázky.

Jaký je tedy rozdíl mezi kávou a espressem?

Jaký je rozdíl mezi kávou a espressem?Počkej, není to káva Espresso?Ano, protože káva je tekutina extrahovaná z fazole, ne přípravek. Dobrou šálku espressa můžete získat specifickou přípravou kávových zrn Robusta nebo

Arabica

.

Přemýšlejte o všech různých způsobech přípravy kávy. K dispozici je francouzská lisovaná káva , zalijeme kávu, kávovar na varnou desku a další. Takže všechno espresso je káva, ale ne všechna káva je espresso.

Espresso není jiné kávové boby, ačkoli pražírny mohou mít zvláštní postup pro zrnkové kávy, které se stanou espressem. Ve skutečnosti mohou pražírny kávy raději používat vysoce kvalitní robusta fazole, aby přidaly další kop kofeinu.

Craft Coffee: A Manual: Vaření lepší kávy doma

Velký rozdíl mezi kávou a espressemKdyž to přijde na to, příprava espressa je to, co ho opravdu odlišuje. Jiné způsoby vřípravy kávy vyžadují čas, protože se spoléhají na pomalé filtrování horké vody přes váš hrnek. To znamená několik minut mezi vámi a čerstvým šálkem kávy.

Espresso stroje natlakují a střílejí téměř vroucí vodu přes jemně mleté kávy. Tato metoda poskytuje komplexní, aromatickou a kofeinovou náplň kávy za méně než 30 sekund.

Samozřejmě nepotřebujete ozdobný stroj. Pouze to usnadňuje a zpřesňuje přípravu. Takže vám nic nebrání učit se,jak vyrobit espresso bez espressa. Nezapomeňte, že to pro vás znamená práci navíc!

Pákou stroje na espreso jediné zaručené kvaltní espresso . Tlak není jen základním kamenem rychlého protlačení kávy, ale také pomáhá rozvinout cremu a rozptýlit bohaté kávové oleje do finálního espressa.

Filtrovaná káva se spoléhá na gravitaci, aby pohnula vodou přes filtr a vytvořila váš šálek kávy. Pokud používáte hrnec Moka nebo dokonce francouzský lis , skutečný tlak aplikovaný na vodu a kávu je zanedbatelný při měření v atmosférických barech.

Mnoho strojů na přípravu espressa je standardně nastaveno na 9 barů, což odpovídá zhruba 130 librám na čtvereční palec.

Je to tuna tlaku a vysvětluje, proč espresso dělá tak silné tak rychle.

Po tlaku je velikost kávové sedliny prvořadá. Obecně doporučujeme čerstvé, středně pražené kávy.Zrnková káva při vaření kávy pomocí kapajícího filtru.

Při pravidelném vaření se hrubší sedlina dostávajá do rovnováhy mezi uvolňováním chutných kávových příchutí, aniž by došlo k plýtvání nebo rozpuštění částic – příliš velké nasycení v mletí způsobuje, že káva je horkější .

Ale espresso je jiné. Vlastnosti kávového koláče, také nazývaného kávové lůžko , určují, jak dobře je espresso extrahováno. Menší mletí vystavuje větší povrchovou plochu fazolí vodě. To znamená efektivnější přípravu kávy během procesu krátké infuze.

Samozřejmě důvody, které jsou příliš malé, které mohou uvařit nebo zpomalit vaření . Je to proto, že kávové lůžko bobtná, když je vystaveno vodě, díky tlaku a nerozpustným sacharidům na bázi cukru, které se během pečení vyvíjejí.

CremaTato příjemná pěna je primárním vizuálním indikátorem dobře extrahovaného espressa. Když je do kávy vytlačena tlaková voda, předpokládá se několik reakcí :

Jemnější kávové oleje se mísí s horkou vodou.Expozice tlaku odplyní fazole, což znamená, že oxid uhličitý zachycený v procesu pražení uniká.Bikarbonátové ionty ve vodě podléhají chemické reakci od náhlého vystavení a vyvíjení pH kávového koláče.

Náhlá změna z vysokotlakého prostředí (stroj) na nízkotlaké prostředí (pohár) umožňuje oxidu uhličitému prorazit stěny buněčné espressa a bublinu.Všechny tyto síly se spojí a vytvoří horní vrstvu výtlaku espressa. Obecně lze říci, že crema může vydržet asi 40 minut … za předpokladu, že váš výtlak trvá tak dlouho.

Koneckonců, espresso je italština pro vyjádření , protože v tomto espressu bylo vyrobeno za výslovným účelem, abyste jej pili co

  • nejrychleji.
  • EspressoKdyž se dělá správně, skutečné espresso bude mít cremu a bude mít jedinečnou, bohatou chuť , sametovou chuť v ústech a aromatickou vůni. Kratší doba expozice vody
  • čerpá méně kyseliny než jiné způsoby přípravy kávy, přičemž si stále udržuje 60% až 70% kofeinu v konečném šálku.

Takže i když vaření espressa trvá jen 30 sekund, stále poskytuje značné množství kofeinu. Tento proces také zachovává těkavější a aromatičtější kávové oleje, které nenajdete ve svém pravidelném šálku kávy.

Je Espresso špatné pro vás?Krátká odpověď zní ne. Espresso, stejně jako černá káva, má ve skutečnosti mnohem více zdravotních výhod než nevýhod. Na velmi základní úrovni má espresso vysoký obsah antioxidantů a nízký obsah kalorií, což přináší některé docela zřejmé výhody.

Navíc bylo prokázáno, že espresso zlepšuje dlouhodobou paměť , koncentraci a náladu. Studie rovněž naznačují, že espresso může snížit riziko mrtvice a cukrovky 2. typu. Někteří lidé navíc používají espresso ke zvýšení výkonu cvičení. Je tedy bezpečné říci, že tento nápoj přesně nezničuje zdraví lidí.

Odkat kvalitní kávy? pražírna kávy z okolí.

Jedním z největších a nejviditelnějších výhod espressa je však vlastně to, co je považováno za jeho největší nevýhodu: kofein. Zatímco kofein je zodpovědný za velmi vyhledávanou energetickou podporu, ve skutečnosti existuje limit, kolik byste měli pít.

Kolik kofeinu je v záběru espressa?Zatímco jen jedno dvojité espresso nebude mít vážný dopad na zdraví většiny lidí, příliš mnoho lidí z toho může mít problémy. Je známo, že kofein způsobuje

nespavost a zvyšuje příznaky úzkosti. Nadměrný kofein může navíc vést k vysokému krevnímu tlaku.

Na druhé straně má espresso ve skutečnosti pouze asi 60 mg kofeinu na jednu dávku, což je méně než 1/4 celkového doporučeného denního příjmu. Srovnejte to s 95 mg na každých 8 oz kávy (většina lidí pije 12 oz), ve skutečnosti se vám dostává méně než ranní překapavaná káva.

Jak pít EspressoZačněme objednáním espressa. Pokud v místním obchodě požádáte o espresso, je pravděpodobné, že vám bude ve výchozím nastavení doručen dvojité espresso

nebo doppio. Některé obchody se však zeptají, zda chcete jednolůžkový nebo dvojitý. Pokud je to jediná káva, kterou dnes pijete, jděte na dvojnásobek.

. Pravděpodobně bude také podávána s vodou. Pokud ne, je dobré sehnat nějakou. Účelem vody je očistit vaše tělo od chutného espressa, které se chystáte pít.

Teď jsme na cremě. Máte zde několik různých možností. Někteří lidé se rozhodnou vypít pěnovou pálku, aby se vyhnuli její kyselé chuti. Nicméně, jiní lidé se rozhodnou jednoduše přimíchat to před pitím.

Když už mluvíme o míchání, měli byste to asi stejně udělat. Silnější sirupové kousky často klesají ke dnu, takže světlejší a jasnější chuti zůstanou nahoře. Proto, pokud chcete vyváženější pohár, dejte mu pěkný malý rozruch.

Nyní je čas pít! Největší věcí je, že to neberou jako ránu alkoholu. Místo toho tento nápoj popíjejte pomalu. Věnujte pozornost profilu chuti, vůni, pachuti a ujistěte se, že ze zážitku vytěžíte maximum. Především se ujistěte, že vás baví.

  1. Staňte se znalcem espressaPokud vás opravdu zajímá kultura a chutě espressa, nenahrazuje barista, který ví, co dělá. espresso je stejně umění jako věda, dokonce i u strojů, které
  2. mohou přesně vyvíjet tlak na dokonale ohřátou vodu.

Skvělé espreso můžete dosáhnout doma, ale vždy je příjemné vědět, na co směřujete. Měli byste tedy navštívit místní kavárnu nebo zkušeného baristy a zažít rozdíl, jaký procvičuje sládek espressa.

Pražírna kávy.

Řada kávových stylů spoléhá na přidání espressa . Většina z nich jsou Italové – což není žádným překvapením, protože je to místo zrození kávovaru.

Druhy espressa.Kromě vašeho pravidelného dostání v kavárně se baristy během dvacátého století vyvinuly další, často kofeinované způsoby, jak si vychutnat espresso.pokračování v dalším článku.

Kávu vždy nakupujte v lokální pražírně nejlépe středně praženou.

Pražírna Coffee Mondo

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector