Země na talíři nám otevře oči

Na světě existuje okolo dvou tisíc druhů jedlého hmyzu. No a my jíme maximálně tak mušky cestou dolů na kole z kopce. Není škoda, že přicházíme kvůli svým vlastním předsudkům o tolik chutí? Můžeme vůbec říct, že jsme žili plnohodnotný život, když nevíme, jak chutná takový cvrček anebo housenka?

Víte, co je to entomofagie? Možná by bylo fajn, kdybychom si tento pojem zařadili do slovníku, protože jednoho dne budeme možná i my namísto flákoty masa na talíři nahánět výživné moučné červy, delikatesní housenky nebo křupkavé cvrčky. Neděste se, minimálně dvě miliardy lidí si na nich už teď pochutnává! Ano, entomofagie je výraz pro pojídání hmyzu.

Například v Demokratické republice Kongo se oblibě těší obzvlášť housenky. Prý mají lahodnou oříškovo-ovocnou chuť, přičemž v Kinshase (hl. město DR Kongo) připadá na každou domácnost v průměru 300 gramů housenek týdně. Ročně toto město sní pěkných pár housenek – více jak 96 tun. A to jsou jenom housenky a jenom Kinshasa.

I Asiaté připravují hmyz jako pochoutku a turisté je milují. Představte si, že v jihovýchodní Asii se takhle připraví a zbaští až 200 druhů hmyzu! I zde patří mezi ty nejoblíbenější hmyzáky housenky a různí brouci. Asiaté však moc vybíraví nejsou a chutnají jim i včely, vosy, mravenci, cikády, cvrčci, kobylky, vážky a dokonce i mouchy.

Do běžné stravy například dále zahrnuje hmyz 23 zemí ze střední a jižní Ameriky, 36 afrických zemí, 29 zemí v Asii či 14 zemí v Oceánii. A my Evropané? I my jim přicházíme na chuť.

Vždyť před rokem Penny jako první řetězec zařadil do své nabídky chléb ze cvrčků a na internetu se dá koupit i cvrččí mouka.

Že jde tento druh zboží docela dobře na odbyt, svědčí o zvyšující se oblibě hmyzích specialit. 

Navíc brouky jedí i ti, do kterých byste hmyz nedostali ani páčidlem. Víte, co je to košenila? Košenila anebo také karmín, je přírodní červené barvivo, které se získává z vysušených těl Červce nopálového.

Tento brouček má nádhernou červenou barvu, a proto ho najdete v obrovském množství potravin či léčiv červeného odstínu, ať už se jedná o jogurty, zmrzliny, bonbóny, potravinářská barviva.

Kromě potravin jej však také najdete v kosmetice, například v rtěnkách, očních stínech či tvářenkách. V potravinářství poznáte košenilu pod „éčkovým“ označením E120. 

Země na talíři nám otevře oči

Hmyz je vždycky lepší, když jej napřed nějak chutně připravíte a rozhodně nebudete mít pocit, že jíte nějakého červa!

  • Slunečnicová semínka (smažený Agávový červ)
  • Sardinky (smažené kobylky)
  • Ananas (syroví termiti)
  • Škeble (Potápník vroubený)
  • Krevety (Kudlanka nábožná opékaná na ohni)
  • Sušené hovězí (smažení brouci)
  • Brambůrky (larvy Zavíječe voskového)
  • Uzená ryba či ústřice (smažené včelí larvy)
  • Ořechy (smažení pavouci)

Je zvláštní, že pro dvě miliardy lidí je hmyz doslova gastronomickou pochoutkou a zbytek, 5 miliard lidí se při pomyšlení nad jedením hmyzu oklepe hnusem. Čím to je? Patrně kulturní odlišností. Původní obyvatelé Ameriky totiž zcela běžně hmyz jedli, ale když na jejich území přišla „vyspělá civilizace“ z Evropy, od jedení hmyzu se distancovala a považovala jej za primitivní způsob stravování.

Dokonce jedení hmyzu povoluje i Bible ve třetí knize Starého zákona, který se jmenuje Leviticus:

Všechen křídlatý hmyz lezoucí po čtyřech pro vás bude ohavností. Smíte z něj ale jíst to, co má další členěné nožky ke skákání po zemi, jako jsou různé druhy kobylek, sarančat, cvrčků a koníků. Všechen ostatní křídlatý čtvernohý hmyz pro vás bude ohavností.

Tolik k jedení hmyzu podle Bible.

Země na talíři nám otevře oči

Dobrou zprávou je, že my Češi, stejně tak jako zbytek Evropy, přicházíme hmyzu pomalu na chuť. Můžou za to zejména četné gastronomické akce, na kterých se hmyz připravuje a nabízí veřejnosti k ochutnání. Nakonec spousta lidí skutečně zjistí, že hmyz je lahůdka!

Ale opravdu! Když překonáte ten zcela přirozený prvotní blok, zjistíte, že takový smažený moučný červ je skutečně velmi chutný. Dokonce tak dobrý, že byste si uměli představit dlabat jej večer před televizí jako brambůrky. 

Jen si představte, že ve 100 gramech sušených housenek najdete 53 gramů bílkovin, 15 gramů tuku a 17 gramů sacharidů, přičemž dohromady tyto makroživiny dávají 430 kcal na 100 gramů.

Makroživiny i mikroživiny obsažené v housenkách, potažmo v jakémkoli hmyzu, se samozřejmě liší druh od druhu, stáří ale také podle toho, čím se konkrétní živočich živí.

Nicméně, hmyz bývá obvykle bohatý na minerály, jako je draslík, vápník, hořčík, měď, železo, mangan, fosfor či zinek. Z vitamínů pak obsahují A, B, D, E, K či C.

Země na talíři nám otevře oči

To raději ne! I když kobylky najdete na předních příčkách v seznamu nejzdravějších a nejchutnějších druhů hmyzu, nikdy s jistotou nebudete vědět, zda neobsahují rezidua pesticidů anebo těžkých kovů.  Navíc ne každý hmyz je jedlý. Některé druhy vylučují bioaktivní sloučeniny, které můžou být pro lidský organismus toxické

Slupnout takového obyčejného pokojového pavouka ve spánku je jedna věc, ale cíleně bychom v přírodě volně žijící hmyz konzumovat raději neměli. Pro jistotu.

Hnusí se vám jedení hmyzu? Dalším generacím konzumace hmyzu tak odporná možná už nebude. Světová populace roste nezadržitelnou rychlostí, ročně se totiž narodí na 70 milionů dětí.

Pokud lidstvo nezasáhne nějaká smrtelná nemoc, do roku 2050 nás bude neuvěřitelných 9 miliard.

Čistě teoreticky, pokud by se měla zajistit strava pro celou populaci světa, muselo by se vyrobit dvakrát tolik potravin co teď.

Ovšem vzhledem k tomu, že už teď využíváme 70 % zemědělské půdy světa, oceány jsou zplundrované, ovzduší silně znečištěné, klimatické změny a nemoci ohrožují nadmíru rostlinnou výrobu a k tomu už teď celá jedna miliarda lidí trpí chronickým hladem, nezbude nám nic jiného, než skutečně zařadit hmyz do naší potravinové pyramidy.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak potravinové banky zachraňují jídlo a jak jim mohou obchodníci pomoci | Zboží&Prodej – zprávy z retailu

Problematika plýtvání potravinami a s tím i spojený potravinový odpad a ekologická zátěž se dostává stále více do popředí veřejného zájmu, především v posledních letech. Reagují na něj zákazníci i obchodníci.

Potravinová banka Praha má tři pronajaté sklady, které se nacházejí ve Zdibech, v Letňanech a Malešicích. Funguje pro hlavní město i střední Čechy a pomáhá asi 22 tisícům klientů. Ve Zdibech je kromě skladu také komunitní kuchyň, kde se klienti banky učí zpracovávat čerstvé potraviny, jako je ovoce nebo zelenina.

Kurzy vaření pomáhají získat nové dovednosti

Na jeden z workshopů jsem se přijela podívat. Um zpracovat čerstvé potraviny patří, podle Věry Doušové, která pražskou pobočku Potravinové banky vede, k problémům rodin ze sociálně slabších vrstev, které nejsou zvyklé ve větší míře takové suroviny využívat. A právě těch je tu největší dostatek.

Kurzy vaření, které tu organizují mnohdy i za účasti některé VIP osobnosti, tak pomáhají rodinám získat nové dovednosti. Učit se tady mohou aktivně i děti. Vše, co je na místě poctivě uvařeno, se také poctivě hned sní.

A ze surovin, které už by se nestihly distribuovat ke klientům a zkazily by se, vznikají takzvané Zbytkolády, konzervovaná zelenina i ovoce ve sladké i slané variantě. Nic nesmí přijít nazmar.

Země na talíři nám otevře oči

Věra Doušová, ředitelka pobočky Potravinové banky v Praze

Podle Věry Doušové mají potravinové banky jídla dostatek, zvlášť poté, co je povinnost darovat potraviny od roku 2018 stanovena pro obchody s plochou nad 400 m² legislativně. I díky tomu potravinové banky získaly v loňském roce přes čtyři tisíce tun jídla a zboží z drogerie. Obchodní řetězce přispěly více než polovinou.

Spolupráce mezi obchodníky a potravinovými bankami se tak upevnila a obě strany stále pracují na zlepšení procesů, které umožní lepší logistiku potravin z obchodů do bank a ke klientům. Patří mezi ně, mimo jiné, třeba využívání aplikace Food Cloud, kterou na trhu otestovala společnost Tesco Stores ČR.

Usnadňuje darování potravinových přebytků tím, že přes aplikaci obchody sdílí svá data o přebytcích s místními organizacemi. Firma také jako dosud jediná na tuzemském trhu otevřeně přiznává, jak s potravinami plýtvá.

„Bylo by pro nás ideální, kdyby s aplikací pracovali i ostatní řetězce, protože bychom mohli lépe plánovat, co s potravinami, které k nám míří,“ říká Věra Doušová a ukazuje mi, jak aplikace funguje. Právě přišla zpráva s informací, kolik beden a jakých potravin si může banka přijet vyzvednout.

Budete mít zájem:  Letní chřipka je mýtus. Jak rozeznat chřipku od nachlazení?

V jednom z prodejních míst Tesca je připraveno pět krabic zeleniny, čtyři krabice ovoce, dvě krabice pečiva a tři krabice s dalším, blíže nespecifikovaným zbožím. Pokud by s aplikací pracovali i ostatní řetězce, výrazně by to celý proces na obou stranách urychlilo. Aplikace se testuje v Praze a v Brně, brzy by je měly využívat všechny Tesco prodejny po celé republice.

Potraviny pak rozdělují potravinové banky prostřednictvím neziskových a charitativních organizací. V té pražské patří mezi největší odběratele třeba Klokánky, Domovy na půl cesty, Azylové domy a další domovy a charity. „Měsíčně se takto rozdá kolem dvou set tun potravin,“ přibližuje Věra Doušová.

Jídla je dost, chybí peníze

„Jídla máme obecně dostatek, spíše nám chybí finance na běžný provoz, hlavně v jarních měsících, než doběhne všechna potřebná dotační administrativa,“ vysvětluje Věra Doušová.

 Potravinové banky dotuje stát, z rozpočtu Ministerstva zemědělství ČR k nim míří letos 63 milionů korun, to je o 22 milionů korun víc než loni. Přesto to ale náklady plně nepokryje. Věra Doušová tak tráví část svého času sepisováním žádostí o drobné dotace.

K její radosti bývá téměř stoprocentně úspěšná. Přesto to náklady na provoz nestačí. „Pomohlo by, kdyby nám obchodní řetězce mohly přispět i finančně.

V zahraničí docela dobře funguje model, kdy obchodníci darují nějaké procento, jež uspořily nelikvidací zboží, právě bankám,“ uvádí Věra Doušová. Pokrýt by se tak mohly hlavně jarní měsíce, které jsou nejnáročnější.

Věra Doušová si pochvaluje zejména spolupráci s řetězci Makro a Tesco, kde nastavené procesy umožňují naprosto hladkou funkčnost. Zatímco jídla je dostatek, bojují potravinové banky v některých místech republiky i s nedostatkem kvalitních skladů a také chybí dostatek aut, která mohou potraviny svážet a rozvážet.

I tady často pomáhají obchodní řetězce, jednu z budov v Modleticích věnovala České federaci potravinových bank společnost Penny Market, autododávku zase věnovala potravinové bance v Praze společnost Tesco Stores ČR. Nový přírůstek do vozového parku by měla zafinancovat i společnost Albert Česká republika.

Je evidentní, že každý chce alespoň nějak pomoci.

A plýtvání omezují i restaurace. Gastro podnikům v boji proti plýtvání pomáhají mobilní aplikace, například Nesnězeno  nebo Jídlov, kde stovky provozoven nabízejí pokrmy, které by už neprodaly, se slevou. Podle iniciativy Zachraň jídlo se v těchto místech ročně vyhodí asi 27 tisíc tun potravin, které by se ještě daly sníst.

Země na talíři nám otevře očiPomůže kniha receptů

Iniciativa Zachraň jídlo vydala kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni, ve které přibližuje zákazníkům, jak a kde se nejvíc plýtvá jídlem a jak tomu zabránit. Spotřebitelé totiž plýtvají jídlem nejvíce. Podle studie vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí dokonce až 53 %.

„Proto jsme chtěli vydat knihu, která lidi učí, jak potraviny zpracovávat, správně skladovat a jak zpracovávat potravinové přebytky. V kuchařce je stovka receptů a nápadů, jak zpracovat suroviny, které lidé nestíhají spotřebovat nebo jim zbývají uvařené.

Také nabídneme řešení, jak zpracovávat úrodu ze zahrádky, a zaměříme se na části surovin, které se obvykle vyhazují, a to pouze z neznalosti. Díky tomu mohou lidé významně ušetřit,” popisuje jedna z autorek receptů Barbora Kebová.

Recepty jsou rozděleny do sekcí podle toho, kde se nejvíce plýtvá – Zelenina, Ovoce, Maso a mléko, Pečivo a Přílohy. Na receptech se podílela řada známých osobností „food“ scény, ať už je to Juliana „Maškrtnica“ Fischerová, Hugo Hromas nebo Martin Škoda.

Ten například spolupracuje se společností Penny Market na vzdělávacím projektu Konec plýtvání. Kuchařku podpořilo několik organizací, hlavním partnerem knihy je Etický fond České spořitelny.

V prodeji je na webu a v některých knihkupectvích, iniciativa ale o prodeji jedná také s některými řetězci.

Země na talíři otevírá oči

Země na talíři se jmenuje festival dokumentárních filmů, který každoročně připravuje organizace Na mysli. Každá aktivita, která otevírá zákazníkům oči a nutí je o problematice přemýšlet, stojí za to. Nadměrná produkce potravin jde totiž ruku v ruce s plýtváním. Festival upozorňuje na alternativy, které k dnešnímu intenzivnímu způsobu produkce potravin existují.

V debatách diskutují odborníci, kteří mají opravdu co říci. Letošní program se koná ve třech městech –  v Olomouci, Ostravě a v pražském kině Aero. Promítat se bude dokument o problematice nadměrného rybolovu – Ryba, kterou jím.

Do následné diskuse pak přijde třeba Milan Pospíšil, majitel obchodu Přístav Valnovka s nabídkou mořských ryb, kterého můžete znát také z vystoupení na kongresu Samoška.

Zdravotní rizika spojená s užíváním pesticidů otevře diskuze po filmu Koloběh jedů, ve které promluví Barbora Hernychová ze společnosti Probio a český vědec Jakub Hofman z výzkumného centra Recetox na Masarykově univerzitě v Brně, jenž je současně vedoucím pracoviště Půdní environmentální chemie a toxikologie. Dlouhodobě se věnuje právě problematice znečištění půdy a jeho dopadům na půdní organismy.

Text a foto: Jitka Hemolová

Země na jihu pro požitkáře: Bádensko-Württembersko

Projít se pohořím Schwarzwald a poznat Bodamské jezero, odpočinout si v Baden-Badenu a v Heidelbergu si vychutnat kulturu: pro cestu do Bádenska-Württemberska hovoří hned několik důvodů. Země s největším počtem gastronomických hvězdiček – a nejdelším slunečním svitem. Na jihu!

Kulinářské zážitky na sto způsobů

Ono to přece není úplně jedno, kde se člověk dobře nají. Vlahý letní večer na zámku, na terase nad vinohrady, s výhledem, který vám opět otevře oči a ukáže, jak je život vlastně krásný.

Nádherných koutů je v Bádensku-Württembersku mnoho: ať už na pahorcích pohoří Kaiserstuhl ochutnáte sklenku vína odrůdy Grauburgunder, ve venkovském hostinci u Bodamského jezera objednáte čerstvě uloveného síha severního marénu anebo zavítáte do labužnické restaurace v údolích Schwarzwaldu. Na celém jihozápadě Německa představují gastronomie a regionální zvláštnosti, příroda a kulturní krajina lákavou kombinaci.

Ráj aktivní dovolené

Nejlepší dovolená je ta, která osloví všechny smysly. Projděte se po květinovém ostrově Mainau a nechte si vůní květů polechtat svůj čich.

Projeďte se na kole po břehu Bodamského jezera a vychutnejte si pohled na vodní hladinu i nedaleké švýcarské hory. Vyšlápněte si na túru po pohoří Schwarzwald a zaposlouchejte se do ptačího zpěvu. Prozkoumejte jeskyně pohoří Schwäbische Alb a nechte na sebe působit zdejší vlhkostí nasáklý vzduch.

Městečko Baden-Baden milovali již staří Římané

Tělu i duši pohyb v přírodě na čerstvém vzduchu prospěje, stejně tak jako dobré jídlo, motocykl či masáž. Vypnout, relaxovat a pocítit léčivou sílu přírody můžete v lázeňských střediscích, termálních lázních a wellness hotelech.

S dlouhou tradicí: již Staří Římané milovali horké prameny v Baden-Badenu. Později je následovali známí umělci. Tuto zemi ovlivnila celá řada básníků a filosofů od Friedricha Schillera po Hermanna Hesseho.

Kdo se dnes vydá po jejich stopách, najde velkoměsta s moderní architekturou stejně tak jako hrázděné domy v útulných vesničkách.

Made in Baden-Württemberg

Hrady, zámky a zahrady vyprávějí o minulých časech, podobně jako rozličná muzea, mimo jiné automobilek Daimler a Porsche ve Stuttgartu.

Bádensko-Württembersko je kolébkou automobilu. A domovem celé řady dalších zvláštností, které se dnes těší světoznámému věhlasu. Například hodiny s kukačkou. Pánské obleky značky Boss. Schwarzwaldská šunka. Ta se prodává v oblasti mezi Heidelbergem a Bodamským jezerem, Karlsruhe a Ulmem, kde jsou jí zasvěcena i muzea – a kde si ji vychutnáte i přímo na talíři. Vítejte na jihu!

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Valentýnský speciál: sladkosti, müsli nebo třeba tematická vykrajovátka

Troufáte si posunout své cukrářské dovednosti o úroveň výš? Vyzkoušejte Grizly Belgickou čokoládu z růžových bobů Ruby a vytvořte rozkošné domácí čokoládové pralinky. Kvalitní čokoládové pecky z belgické čokolády, která je pro jejich přípravu nezbytná, pocházejí ze specifické odrůdy.

Ta přináší nový chuťový zážitek a unikátní přírodní barvu, kterou čokoláda přebírá z rubínově zabarveného kakaového bobu intenzivní ovocné chutě. Prémiové čokoládové pecky mají min. 47,3 % kakaového másla.

Tento druh čokolády se skvěle páruje s chutí pepře, skořice, vanilky, perníku, máty, maracuji, meruněk, ananasu, kokosu, citrusových plodů či manga.

Příprava pralinek

Pro přípravu pralinek budete potřebovat ideálně silikonovou formu např. ve tvaru srdíček, čokoládu z růžových bobů Ruby a krémovou náplň, vystačíte ale i jen s domácí marmeládou.

Dle návodu na obale rozpusťte čokoládové pecky, vylijte do formy rozpuštěnou čokoládu po celé ploše tvořítka, následně přebytečnou čokoládu odstraňte. Dejte vychladit do ztuhnutí. Mezitím si připravte krém dle libovolné chuti.

Budete mít zájem:  Zápach z úst – sami sebe cítit nemusíte

Jím naplňte vnitřek pralinky a přelijte vrstvou čokolády. Hranou stěrky odstraňte přebytek čokolády a dejte důkladně zatuhnout do lednice.

Zdobení ve tvaru srdíček nesmí chybět.

Růžová čokoládová srdíčka

Ozdobte muffiny nebo jiný dezert, kterým chcete překvapit svého partnera na Valentýna, romantickými čokoládovými srdíčky. Drobná srdíčka vyrobená z hořké čokolády v růžovém odstínu jsou tou pravou třešničkou na valentýnském dortu. Můžete jimi ozdobit muffiny, cookies nebo cokoli jiného s oblibou pečete na svátek zamilovaných.

Srdce z Lagarta

Síť Lagarto si na Valentýna připravila nádherné tartaletkové srdce. Dokonalost nabízená ve všech pobočkách v Teplicích, Mostu a Chomutově je dostupná již nyní a jak to vypadá, čas na lásku je vždy, tak tedy v nabídce zůstane i po 14. únoru. Lze objednat na e-shopu a vyzvednout osobně či využít rozvoz.

Nechce se vám letos péct? Zajděte si pro sladké srdce do Lagarta.

Samotné srdíčko v sobě ukrývá linecké těsto, maliny sušené i mražené. Neskutečná krása, chuť a symbol. Tajným komponentem je vanilkový pudink, dle receptury šéfcukrářky Dominiky Tesařové. Maličkost, která potěší každého. Malý vstřícný krok, který zkrášlí svět.

Sladký Valentýn s muffiny

Překvapte svého partnera či milované členy rodiny (nejen) na sv. Valentýna tím, že připravíte nadýchané slaďoučké muffiny. A vůbec se nemusíte bát, že by se nepovedly.

S předpřipravenou směsí Grizly Sweets na muffiny to hravě zvládnete. Lahodnou recepturu a směs suchých ingrediencí na muffinové těsto nachystala renomovaná cukrářka Darina de Oliveira Costa.

Do předpřipravené směsi stačí přidat jen pár mokrých surovin a těsto je hotové.

Pečete na Valentýna muffiny nebo cupcaky?

Bezlepková směs má snížený obsah cukru, je bez barviv a umělých aromat. Jsou v ní použity kvalitní suroviny jako bílá belgická čokoláda, kokos, tapioka, pohanková mouka, rýžová mouka či lyofilizované maliny.

Romantický valentýnský dárek bez klišé

I letošní valentýnská nabídka Mixitu má vymazlený obal a ještě lepší obsah.

Na romantickém tubusu láska maluje na oblohu ty nejkrásnější výhledy, uvnitř to svatý Valentýn hraje na chuť (a afrodiziaka).

Druhý valentýnský speciál je pak ideální dárek, třeba pokud si nejste jistí, jestli svátek zamilovaných slavíte. Je to totiž prostě lahůdka, kterou můžete rozmazlovat partnera nebo partnerku klidně po celý rok.

Ani Mixit nezapomíná na zamilované.

Elixír (z) lásky

Mix müsli, přírodně růžové čokolády Ruby z růžových kakaových bobů, růžové (no dobře, spíš červené, ale s trochou fantazie…) křupavé lyofilizované jahody a maliny, specialita Mixitu, borůvky v hořké čokoládě s jahodovým prachem, plátky mandlí a afrodiziakální guarana. To je obsah valentýnského mixu. 

Mandle v jogurtu s jahodovým prachem

Ve valentýnské nabídce Mixit.cz se poprvé objeví nový produkt – mandle v jogurtu obalené v prachu z lyofilizovaných jahod. Pokud tedy hledáte drobný dárek, kterým řeknete, že jste si vzpomněli, tak je tohle sladké zobání ideální volba. A mimochodem, hodí se i jako dárek jen tak a kdykoliv. To pro případ, kdybyste neslavili Valentýna. 

Vykrajovátko na perníkové srdce z lásky.

Vykrajovátko na srdce

Valentýnský čas přeje krásným důkazům lásky. Na zamilované pečení se hodí jednoduchá formička srdce. Na Dortisimo.cz seženete celou řadu pomocníků pro zamilované pečení. Plastová vykrajovací formička ve tvaru srdce se hodí na cukroví. Pusťte se letos třeba do perníčků, které následně ozdobíte cukrovou polevou. Můžete zkusit napsat i milé romantické věnování.

Jóga a oči

Náš nervový systém je otupělý, např. celé dny se díváme na plochy monitorů, posloucháme hlasitou hudbu, bez zdravého nervového systému budou naše smysly narušovány zevnitř. Náš nervový systém totiž představuje komunikační systém vnitřního světa.

Často se příliš nezajímáme o tento odraz a místo toho vytváříme kosmetické způsoby, díky kterým můžeme žít se zničenými smysly. Musíme si také uvědomit, že naše tělo je zanášeno konečnými produkty metabolismu procesů těla a že tyto látky znečisťující tělo (odpadní látky) musíme z těla odstranit. Dhauti znamená „čistit“.

Existují formy dýchání, které slouží k očistě těla vzduchem, kdy se dech vydechuje ústy, střídavě nosními dírkami, ušima, očima. Jiná forma nás může naučit dýchat póry pleti, pleť se stává mladší a pružnější. Tyto techniky stačí provádět jednou za měsíc nebo za čtvrt roku. Některé jógové ásany mají velký vliv na oči.

Cítíte-li slabost, únavu, máte-li poškozený zrak a nosíte brýle (provádějte cviky bez brýlí), zapojte krátká cvičení do své každodenní praxe.

Zvláštní péče o oči

Postavte se s nohama široce roznoženýma a rukama rozpaženýma – dlaně směřují vzhůru. Nyní otáčejte celé tělo doprava tak daleko, jak jen můžete, odtáhněte jednu patu od země, abyste dosáhli co největšího protočení. Pak sklouzněte zpět doleva a jděte opět co nejdále. Celé protáčení by mělo zabírat více než 360 stupňů.

Po celou dobu mějte oči otevřené a mrkejte každou sekundu. Snažte se zaostřovat zrak na předmět, který máte ve svém zorném poli. Tuto techniku můžete provádět i pod širým nebem, abyste v jedné poloze před sebou viděli vzdálený horizont a museli na něj zaostřit svůj zrak a v následující poloze museli zaostřit zrak na nějaký blízký objekt.

Přibližte nohy více k sobě (asi na patnáct centimetrů) s pažemi volně visícími po stranách. S hlubokým dechem se protáčejte ze strany na stranu s očima otevřenýma a mrkajícíma. Snažte se zaměřit na každý objekt ve svém zorném poli. Nepřežeňte tento pohyb, otáčejte se ze strany na stranu jako kyvadlo hodin.

Provádějte oba pohyby asi 6 minut a potom přejděte k další skupině ásan.

Proveďte polohu podobnou trojúhelníku – páršva kónásana, při níž se držíte rukou palce nohy na téže straně. V této poloze zvedněte volnou paži vzhůru nad sebe a otočte hlavu tak, abyste se mohli dívat na dlaň své ruky. Setrvejte v poloze půl až jednu minutu. Pak se vztyčte a opakujte tuto polohu třikrát na každé straně.

Předkloňte se do polohy předklonu ve stoje – agrimásra. Zachyťte se prsty rukou za palce obou nohou. Uplatněte určitý tah na palce nohou, mírně zakloňte hlavu, otevřete oči a mrkejte směrem do jemného slunečního svitu (nejlépe vycházejícího slunce).

Do polohy vždy vcházejte ze stoje. S výdechem se předklánějte, pak se s nádechem držte za palce a mrkejte očima. Vydechněte a skloňte hlavu dolů, při tom se stále držte palců na nohách.

S nádechem se napřimte a můžete celý cyklus opakovat (stačí s nádechem zvednout hlavu a opakovat celý cyklus).

Vrkšá s aňdžalí mudrou mohou rovněž sloužit k upevnění zraku. Provádíte-li ji pod širým nebem, nalezněte si nějaký vzdálený objekt, upřete na něj zrak a mrkejte. Provádíte-li polohu uvnitř v místnosti, použijte mandalu nebo obrázek na zdi. Také symbol slabiky ÓM je velmi vhodný pro fixaci zraku s mrkáním.

Oční cviky

Opisování geometrických tvarů očima je výborný způsob, jak získat ztracenou kontrolu nad očními svaly. Pohyby můžete provádět s očima otevřenýma i zavřenýma. Nejjednodušší formou pohybu je pohyb očí doprava a doleva, co nejdéle můžete (osm až desetkrát), pak přejdete k pohybu nahoru a dolů a potom k pohybům do jiných směrů.

Zkuste kreslit očima kruhy, ovály, trojúhelníky, osmičky. Vždy po pěti provedeních obraťte směr otáčení očí. Osmičku namalujte na ležato. Buďte opatrní, a zvláště v začátku nepřežeňte cvičení, neboť oční svaly mohou být ještě velmi slabé. Musíte je nejprve posílit a teprve potom dojde ke zlepšení zraku.

Trpíte-li na záněty očí nebo bolí-li vás často oči, použijte studený obklad – vlhký ručník. Vyhněte se mnutí a protírání očí.

Pránický obklad

Vytvořte misku z dlaní a přiložte si ji na oči. Je dobré před tím krátce protřít dlaň o dlaň a tímto třením vybudit pránická nervová zakončení dlaní. Vypozorujte, které oko je slabší, a přikryjte je první. Dlaně umístěte tak, aby se malíčky křížily přes nos.

Pokud sedíte ve vadžra ásaně nebo sukha ásaně, skloňte se dopředu, až se dotknete lokty země. Setrvejte v této poloze s očima zavřenýma a přikrytýma dlaněmi. Vychutnávejte tento pránický obklad nejméně tři až pět minut na závěr svého každodenního cvičení.

Budete mít zájem:  Prevence zimních onemocnění: Základem je strava, říká homeopat

Literatura

Jóga krok za krokem, 1999

  • autor: Eva Učňová
  • zdroj fotky: Shutterstock.com

Příměstské zemědělství a pěstování kávy jsou témata podzimní etapy festivalu Země na talíři

pátek, 11. září 2020, 11:10

Příměstské zemědělství a pěstování kávy, to jsou dvě hlavní témata podzimní etapy festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Festival, jehož přednášky doplní také praktické workshopy, se uskuteční v úterý 15. září v Pevnosti poznání. Jedním z hostů bude italský profesor David Fanfani, který bude mluvit o zajímavých potravinových projektech.

Hlavním hostem letošního ročníku festivalu, který se snaží upozornit na ubývání přírodních zdrojů, bude profesor David Fanfani z Univerzity Florencie.

Představí potravinové projekty podporující příměstské zemědělství v okolí města Prato, které propojují pěstitele se zpracovateli a místními obyvateli. Jedná se například o projekt GranPrato, který spojuje pěstitele a zpracovatele obilí v regionu s místními pekárnami a restauracemi.

Diskutovat s ním bude Barbora Duží z Ústavu geoniky Akademie věd ČR, která vypoví o svých zkušenostech z exkurzí italských městských a příměstských farmách. 

Podle Duží bychom se italskými úspěšnými projekty mohli inspirovat. „Italové si velmi váží zemědělské půdy, protože zejména v kopcovitém Toskánsku je jí nedostatek. Jejich hospodářství jsou zaměřena nejen na pěstování pestré škály kvalitních plodin, ale i na chov zvířat a včel.

Farmáři zde cíleně budují úzký vztah s místními, ať už prostřednictvím trhů, organizováním ochutnávek, distribucí místních produktů do prodejen, a široké nabídky dalších služeb pro obyvatele a turisty.

To jsou všechno aspekty, které posilují důvěru a dlouhodobý vztah mezi obyvateli a farmáři a které mají také pozitivní vliv na dlouhodobé zachování funkčního městského a příměstského zemědělství.“

Zaostřeno na kávu

Letošní ročník se zaměří také na kávu. Návštěvníci uvidí dokumentární film Stíny nad kávou, který ukazuje, jak je možné kávovníky pěstovat ve stínu původních stromů. Tento přístup zabraňuje zbytečnému kácení, šetří životní prostředí, půdu, poskytuje útočiště chráněným zvířatům a pomáhá i místním komunitám.

Po filmu bude následovat debata s Petrem Rajtem z lošovické rodinné pražírny CaféGape. Tento host také povede také workshop, ve kterém se účastníci naučí různými způsoby připravovat dobrou kávu. Dozví se, co nepodcenit při přípravě filtrované kávy, jak pracovat s aeropressem, vakuum potem či chemexem.

Chybět nebude ani ochutnávka různě pražené kávy. 

Ke kávě pro mnoho lidí neodmyslitelně patří mléko. Pro zájemce proto bude připraven také workshop o rostlinných mlécích, při kterém si vyzkouší jejich výrobu přímo na místě. Lektorka Eduarda Krázelová se navíc podělí o nápady a recepty na jejich další využití v kuchyni.

Přemýšlet o půdě

Cílem festivalu je upozornit na to, že na Zemi ubývá přírodních zdrojů a mění se klima, takže nasytit lidstvo bude stále obtížnější. Změnit se tak bude muset naše chování a vedle zásadních kroků jako je pěstování odolnějších a výnosnějších plodin.

Podle rostlinného genetika profesora Jaroslava Doležela, koordinátora programu Potraviny pro budoucnost AV ČR, je nutné přemýšlet nad lepším využitím místních zdrojů potravin a příměstské krajiny, se kterou souvisí také kvalitnější péče o půdu či omezení plýtvání potravinami.

„Tento (italský, pozn. red.) přístup má velký potenciál a mohl by celosvětově zajistit produkci až 10 % potravin, především zeleniny. Samozřejmě přináší radost z čerstvého a kvalitního jídla a má také výchovný efekt.

Stále větší část populace už totiž neví, odkud se potraviny berou a co všechno jejich produkce vyžaduje.“

Součástí festivalu bude i poradenství udržitelného životního stylu a výstavy Příběh banánu přibližující pracovní podmínky lidí pracujících na banánových plantážích a Plné ruce práce, která ukazuje, jaké dopady má na životy pěstitelů má zapojení do systému fair trade. 

Země na talíři: Proč jsou v jídle chemikálie a kam mizí ryby?

Chcete se dovědět víc o ekologickém zemědělství, vlivech změny klimatu, záborech půdy, důsledcích nadměrného rybolovu a využívání chemikálií při produkci potravin? Anebo o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku? Tak vyrazte mezi 21. a 24. zářím do kina.

V kině BIO OKO a ve Studiu ALTA v Praze 7 proběhne v tomto termínu 7. ročník festivalu  Země na talíři.

 

Připravených je šest dokumentárních snímků v české premiéře, které se stejně jako festival ptají, zda s vírou v současnou i budoucí funkčnost našeho potravinového systému sázíme na iluze, nebo tyto iluze dokonce sami vysazujeme.

Festival se vydává do různých a často kritických oblastí systému produkce a spotřeby potravin a snaží se nalézat odpovědi i možná řešení. Letošní ročník probíhá ve třech městech. V Olomouci proběhne po pražském uvedení ve dnech 9. a 10. října a v Ostravě 21. a 22. října.

Trailer k filmu Potraviny v jiném světle

Téma udržitelného rozvoje a funkčního potravinového systému, který je odpovědný z hlediska sociálních i environmentálních dopadů, je v dnešní době kritické. Světová populace roste, zdrojů nepřibývá. I proto, více než kdy předtím, potřebujeme systém výroby a spotřeby potravin, který zajistí dostatek jídla pro sedm a půl miliardy lidí nyní, ale zachová i zdroje pro budoucí generace. 

  • Šest snímků v české premiéře mají divákům otevřít oči a zároveň je zavést na dobrodružnou cestu poznání po celém světě.
  • Trailer k filmu Koloběh jedů

Po každém z filmů následuje debata s hosty, kteří se u nás daným tématem zabývají a nabídnou divákům hlubší kontext i českou perspektivu.

Například téma udržitelného rybolovu přiblíží Jan Freidinger z Greenpeace, souvislosti změny klimatu a zemědělství Alexander Ač z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, problematiku používání chemických látek v zemědělství Miroslav Šuta, expert v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví a ekologický publicista, zemědělství u nás pan Martin Charvát z oddělení ekologického zemědělství na MZe. 

Festival Země na talíři je jediný svého druhu v Česku, který upozorňuje na klíčové otázky výroby a spotřeby potravin dnes a v budoucnosti u nás i na druhém konci planety.

Proč je téma důležité?  V roce 2050 populace vzroste z dnešních 7,5 miliardy osob až na 10 miliard. Poptávka po potravinách tak stoupne až o 70 %, jedna třetina vyprodukovaných potravin se přitom vyplýtvá.

Lidé v České republice žijí tak, že bychom potřebovali 2,8 planety. Další podrobnosti o festivalu naleznete na

Festival Země na talíři – v září v kině

Pokud jíte jinak a přemýšlíte jinak, tak tyhle filmy vás rozhodně budou zajímat! Podívejte se na program a upoutávky a uvidíte sami, že je jeden zajímavější než druhý. A jestli jste v Klubu, máte vstupenky zdarma na všech 6 filmů, stačí je do 18.9. zarezervovat.

Letos běží 7. ročník festivalu, který se snaží lidem otevřít oči. Snažíme se o totéž, proto jsme se vloni pustili do spolupráce, díky které jste viděli na podzim v kinech a v zimě u nás na webu důležité dokumentární filmy.

Sázíme na iluze nebo je dokonce sami vysazujeme?

Světová populace roste, zdrojů nepřibývá. Dnes, více než kdy předtím, potřebujeme systém výroby a spotřeby potravin, který zajistí nejen obživu pro sedm a půl miliard lidí nyní, ale zachová i zdroje pro následující generace. Dlouhodobá funkčnost současného zemědělství je však iluzí.

 Iluzí udržitelnosti, stability, odpovědnosti a férovosti. Iluzí nekonečné sklizně.


Přírodní zdroje, které dokáže za jeden rok planeta obnovit, vyčerpáváme v srpnu, rozsáhlé pohádkové lány jedné plodiny jsou pro půdu a biodiverzitu naopak devastující a supermarkety navozující pocit blízkosti k potravinám úspěšně zastírají fakt, že jsme stále více odosobněni od jejich produkce.

Hledejme rozhraní reality a iluze. Nekrmme dále systém, který je vadný. Dodržováním ekologických principů v zemědělství a spotřebě a znovunalezením vztahu k jídlu zajistíme dlouhodobě udržitelný potravinový systém, bez kterého se v budoucnosti jednoduše neobejdeme. Odpovědné alternativy již existují, pojďme z nich vytvořit naši budoucnost!

Filmový festival Země na talíři pořádá nezávislé analytické centrum Glopolis. Díky dalším organizacím a jednotlivcům se prostřednictvím regionálních promítání a doprovodných akcí šíří po celé České republice. Můžete se zapojit i vy!

Kdy

od 21. do 24. září 2017 v Praze

V říjnu proběhne festival i v Olomouci (10. – 11. 10., Pevnost poznání) a Ostravě (21. – 22. 10., Provoz Hlubina), ale možnost rezervovat lístky se slevou je v tomto článku jen pro Prahu. Další města budou následovat v dalším článku.

Kde

V kině BIO OKO a ve Studiu ALTA na Praze 7

Letošní filmy

Na podzim v kinech je pro vás připraveno dalších šest skvělých snímků v české premiéře

  • o ekologickém zemědělství
  • o vlivech změny klimatu
  • o záborech půdy
  • o důsledcích nadměrného rybolovu
  • o využívání chemikálií při produkci potravin
  • o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector