Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Takové skladování potravin se může zdát jako jednoduchá záležitost, ale ve skutečnosti je to celkem věda. I když se opravdu snažíme vše skladovat správně a potravinami neplýtvat, často děláme i zbytečné chyby. Kde a jak je děláme nejčastěji? A na co si dát při skladování pozor? Na to se společně dnes podíváme.

Každá potravina má svá specifika, potřebuje pro skladování různé podmínky a různé teploty. Od pečiva až po zmrazené maso. A potraviny v lednici jsou případ sám o sobě…

Pečivo

Pečivo má velmi omezenou trvanlivost a je velmi náchylné k tvoření plísní. Ať už nakupujete pečivo v pekárně nebo v supermarketu, nikdy ho nenechávejte a neskladujte v mikrotenovém sáčku! Začnou se vám v něm totiž záhy plísně (a to i když je ještě okem nevidíte).

Nejlépe uděláte, když chléb i ostatní pečivo rovnou zabalíte do bavlněné utěrky nebo třeba bavlněného sáčku určeného přímo k uchování pečiva, a uložíte ho mimo přímé světlo do chlebníku nebo do potravinové skříně.

Utěrka pohltí z pečiva uvolňovanou vlhkost, která jinak způsobuje vznik plísní.

Takto uložený chléb vám může vydržet klidně týden, rohlíky a ostatní podobné pečivo mají bohužel trvanlivost menší a měli byste je spotřebovat do 24 hodin.

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Suché potraviny

Suché potraviny jako jsou luštěniny, rýže, ovesné vločky, cukr, mouka nebo třeba müsli a kuskus spousta z nás s oblibou nechává uložené v původních papírových nebo plastových obalech. V těch je ovšem servírujeme škůdcům jako na talíři. Ani plastový obal totiž tyto neřády nezastaví.

Nejjednodušší způsob, jak nedopřát potravinovým molům a červům hostinu, je přesypat potraviny do uzavíratelných nádob. Mohou být skleněné i plastové, důležité však je dobré těsnění.

Takto uskladněné potraviny uložené mimo přímé světlo (například ve spíži) budou mít i delší trvanlivost, protože vedle snadné dostupnosti škůdcům také v plastových obalech často rychle zplesniví.

Toto doporučení ovšem platí nejen pro kupované potraviny, ale i pro doma nasušené ovoce a vyloupané skořápkové plody.

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Koření

Ani u koření není dobré skladování v původních obalech, a to nejen kvůli škůdcům, ale také pro zachování aroma, které je u koření samozřejmě klíčovou vlastností.

Jednoznačnou volbou jsou samozřejmě skleněné kořenky.

Pokud skladujete koření přímo na lince v kuchyni, pro ochranu před přímým světlem jsou nejlepší kořenky z tmavého skla, v čirých kořenkách je pak lepší uložit je do tmavšího kouta kuchyně nebo rovnou do skříňky.

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Káva a čaj

Také u kávy a čaje je žádoucí zachování aroma a chuti. Zejména u kávy (ať už mleté nebo kávových zrn) se delší skladování v originálním pytlíku časem projeví jakousi vyšeptalou chutí.

Dobrou volbou jsou opět dobře těsnící nádoby, ať už skleněné, nebo ještě lépe kovové, do kterých nepronikne světlo.

U čajů platí poučení nejen pro ty sypané, ale i sáčkové, ke kterým se v papírových krabičkách snadno dostane vlhkost.

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Vejce

Pomalu přecházíme do sekce lednice. Vajíčka jsou kapitola sama o sobě. Vedle odvěkého sporu, co bylo dřív, jestli slepice nebo vejce, se vede spor „vejce do lednice, nebo ne“. Tady je ovšem odpověď celkem jednoduchá. Do lednice ano. Ale má to svá omezení. V první řadě vejce před skladováním nikdy nemyjte.

Mytím narušíte jejich ochrannou vrstvu a dáváte tak přístup bakteriím. Ideální teplota skladování je od 5 do 8 °C, a měla by být konstantní. Není tedy vhodné ukládat vejce do dveří lednice, protože tam dochází otvíráním ke kolísání teplot.

Při ukládání vajec je nejlépe přerovnejte z původního kartonového obalu do plastového špičkou dolů a uložte do části lednice se stálejší teplotou, dále od aromatických potravin.

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Ovoce a zelenina

Dalšími problematickými potravinami pro skladování v lednici jsou ovoce a zelenina. Ačkoliv dnes už lednice disponují vymazlenými šuplíky určenými přímo pro skladování těchto potravin, stále platí, že každý typ ovoce a zeleniny potřebuje jiné podmínky pro to, aby se cítil v pohodě.

V lednici by se tedy neměla skladovat rajčata (ideální teplota 8 až 15 °C), nezralé avokádo (dozrávání se při nízké teplotě zastaví), banány, ananas, lilek, cuketa, okurky, tykve, dýně a zázvor.

Venku je lépe také hruškám, jablkům a citrusům, i když do lednice je dát můžete, pokud nemáte chladný sklep.

Naopak švestky, rybíz, broskve, hrozny, špenát a listovou zeleninu, košťálovou zeleninu (zelí, kapustu, kedlubny a další) a některou kořenovou zeleninu (mrkev, červenou řepu, celer a další) můžete do lednice uskladnit.

Ovoce a zeleninu před uskladněním nikdy nemyjte, případné nečistoty pouze odstraňte navlhčenou papírovou utěrkou. Skladujte ovoce a zeleninu pokud možno zvlášť.

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Zmrazené vydrží déle?

Ano, vydrží. Ale i tady má délka skladování své limity, které se liší podle druhu potraviny. Ani zmrazené potraviny totiž nelze skladovat donekonečna, dokonce i zmrzlina má svou životnost.

Proto si vždy při ukládání potravin do mrazáku zaznamenávejte na sáček datum uložení, abyste se lépe orientovali, a déle uložené potraviny přerovnejte nahoru.

Maximální doba skladování v mrazáku je následující:

  • ovoce (jahody, rybíz borůvky): 10–12 měsíců,
  • houby: 12 měsíců,
  • tučné maso a hotová masová jídla: až 2 měsíce,
  • libovější maso: 8–10 měsíců,
  • drůbež: 8–10 měsíců,
  • mleté maso: 4–8 týdnů (nekonzumujte, pokud tuk v něm obsažený je našedlý),
  • dušená šunka: 2 měsíce,
  • mořské ryby: až 12 měsíců,
  • sladkovodní ryby: 3–4 měsíce,
  • vnitřnosti: až 3 měsíce,
  • chléb a pečivo: až 2 měsíce,
  • bylinky: až 12 měsíců,
  • zmrzlina: až 12 měsíců,
  • máslo: až 6 měsíců.
Budete mít zájem:  Co se děje na jatkách v Polsku?

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Vakuování

Hledáte způsob, jak potravinám prodloužit životnost a omezit tak plýtvání? Pak je jednoznačnou volbou vakuovačka.

Zavakuované potraviny vydrží 3–5x déle čerstvé a samozřejmě se prodlouží i jejich životnost při skladování v mrazáku.

Mimo to si můžete nakoupené zásoby rozdělit po menších porcích, které se budou lépe spotřebovávat a jako bonus ušetříte místo. Pokud vás vakuování zajímá víc, nezapomeňte kouknout na náš článek Vakuovat, či nevakuovat – to je otázka!

Železné zásoby a co má být jejich součástí. Mražené potraviny jsou chyba

Stát zvyšuje nouzové zásoby pro případ války nebo katastrofy. Nakupovat se budou potraviny i ”živé stádo”

Pokud udeří sucho, válka nebo velké povodně, dodá stát benzinovým pumpám pohonné hmoty, chybí mu ale moderní elektrocentrály, které by zajistily jejich provoz. Letos by se to mělo změnit. Správa státních hmotných rezerv plánuje obměnu zastaralé techniky pro integrovaný záchranný systém.

„Chceme, aby v každém kraji bylo několik benzinek, které by během krize fungovaly,“ říká Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv České republiky. Ta opatruje zásoby pro případ živelní katastrofy nebo války.

Na modernizaci a nákup má úřad pro letošek víc peněz. Hospodařit bude s 2,5 miliardy korun, což je o 200 milionů více než loni. Většina jde na opatrování pohonných hmot.

„Jsem přesvědčený, že období, kdy ekonomika roste, by se mělo využít k posilování strategických zásob. Proto jsme chtěli víc peněz,“ tvrdí Švagr.

Zvýšenou částku správa použije také k nákupu potravin. Nouzové zásoby jídla by teď Česku v případě náhlé katastrofy vystačily na něco málo přes den. Podle předpisů by ale potraviny měly zajistit minimálně třídenní spotřebu. „Abychom se dostali na vládou požadované tři dny, potřebovali bychom přibližně 700 milionů korun,“ vypočítává šéf správy.

K větší soběstačnosti by mohl pomoci nový zákon, díky kterému by stát mohl mít část zásob v „živém“ − správa si chce u farmářů zarezervovat stádo dobytka. „Podle zákona musíme zatím hmotné rezervy vlastnit. U živého stáda to ale není ekonomické a nechceme se o něj starat,“ vysvětluje Švagr.

Nejlepší by podle něj bylo, aby si správa zvířata vybrala, starost o ně by však nechala na zemědělcích, kterým by za to platila.

Pokud by se novelu podařilo prosadit, přiblížilo by se Česko evropským státům, které už tuto možnost využívají. Rezervovat si zvířata může například Slovensko, Slovinsko nebo Velká Británie. Ta si zajišťuje téměř všechny zásoby právě tímto způsobem. Návrh zákona předloží správa poslancům přibližně do dubna.

V letošním roce se správa zaměří na obnovení zásob cukru a mraženého masa, zároveň se bude snažit, aby zásob bylo víc. „Potřebujeme potraviny, které jsou snadno použitelné a mají vysokou energetickou hodnotu,“ přibližuje Švagr. K obilí, salámům nebo mléku by tak měly přibýt luštěniny, sušené brambory nebo cereálie.

Potraviny se shromažďují ve skladech, které má správa po celé republice, přesná místa ale kvůli bezpečnosti tají.

Jsou také uložené u soukromých firem vybraných ve veřejných soutěžích. Není jich ale mnoho, správa dlouhodobě naráží na fakt, že firmy nemají o tyto zakázky zájem.

V případě mléka musel například stát minulý rok většinu zakázek opakovat. Letos proto bude opět vyhlašovat soutěž na nákup a skladování sušeného mléka za 100 milionů korun.

K nezájmu firem přispělo, když úřad začal před třemi lety zpřísňovat podmínky zakázek. Smlouvy už se neuzavírají na dobu neurčitou, ale na přesně vymezený čas.

Zároveň pracovníci správy častěji kontrolují, zda podniky ve skladech uchovávají stále čerstvé jídlo a obměňují ho. Právě to je podle Švagra pro firmy náročné. Stát proto letos velké zakázky na stovky tun potravin rozdělí na menší.

Pokud by správa byla letos ve shánění jídla úspěšná, zásoby potravin by vystačily na dva dny. Předseda správy však není po zkušenostech z předešlých let tak optimistický. „Myslím, že reálný je den a půl,“ myslí si Švagr.

Příprava domácnosti na krizové situace

Tato  informace je souhrn doporučení obyvatelům, jak si předem vytvořit velice solidní zázemí pro případ
neočekávané mimořádné situace. Informace vychází ze zahraničních zdrojů a je přizpůsobena pro naše podmínky.

  • Na svém obecním úřadě  nebo u Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje si zjistěte možná ohrožení v místě svého bydliště a jak nejlépe reagovat na každé z nich. Ve Vaší rodině pak prodiskutujte, co byste dělali v každé mimořádné situaci. Pro případ mimořádné události si připravte telefonní čísla na základní složky integrovaného záchranného systému (hasiče, policii a záchrannou službu) a důležité havarijní služby.
  • Stanovte si místo shromáždění rodiny pro případy nutného rozchodu členů rodiny a způsob spojení na místo shromáždění.
  • Doporučuje se procvičit činnosti rodiny pro případy mimořádných situací.
  • Seznamte své děti se zvukovým signálem Všeobecná výstraha a s činností, kterou je potřeba provádět po jeho zaslechnutí; naučte je přivolávat pomoc při mimořádných situacích.
  • Naučte své děti znát své příjmení, adresu bydliště a číslo telefonu. Velmi malé děti vybavte kartičkou s výše uvedenými údaji.
  • Seznamte děti s hrozbami v okolí vašeho bydliště a s činnostmi, které rodina bude vykonávat při vzniku mimořádné události, s místem setkání, pokud by se rodina musela rozejít, s přípravou evakuačních zavazadel.
  • S dětmi procvičte činnosti pro případ mimořádných událostí a jejich úlohu při provádění těchto činností.
  • V krizových situacích děti hledají pomoc u rodičů nebo u dospělých, proto s nimi jednejte rozhodně a bez paniky. Snažte se dítě přesvědčit, že máte situaci pod kontrolou.
  • Při vzniku mimořádné situace vysvětlete dětem, co o ní víte a co se bude dít.
  • Povzbuzujte dítě k hovoru, vyjádření pocitů a o těch hovořte s ostatními.
  • Děti jsou při mimořádných událostech vystrašené, nervózní a zmatené. Zabraňte jim v pocitu jejich trvalé ztráty a veďte je ke snížení pocitu strachu. 
  • Jejich strachu a obavám braňte ukládáním jednoduchých úkolů, čiňte je za ně zodpovědnými. Tím získá dítě pocit sounáležitosti. Při plnění úkolů se dítě vyrovnává se strachem a nervozitou.
  • Snažte se zabránit pocitu dítěte, že nastalá situace se může opakovat nebo ještě zhoršit, že bude někdo zraněn nebo zabit, že bude rodina roztržena a ono zůstane samo.
  • Zabraňte, aby děti překážely záchranářům při likvidaci následků mimořádné události.
  • Většina domácností je zabezpečena přiměřenou zásobou potravin pro běžnou spotřebu.
  • Je účelné, aby domácnost měla pro případ potřeby připraveny trvanlivé potraviny  Ty by měly mít záruční lhůtu alespoň 18 měsíců a měly být uschovány v suchu, chladu a temnu.  Uložené trvanlivé potraviny by měly být konzumovatelné i za studena:
    • potraviny na cca 5 dnů
    • konzervovaná strava, kompoty, džemy a marmelády, nakládaná zelenina, med
    • instantní polévky, instantní potraviny, dehydrované potraviny
    • sušené proteinové koncentráty, sušené nebo kondenzované mléko, sušené maso
    • sušenky, trvanlivé pečivo, suchary
    • uzeniny s vysokou trvanlivostí, trvanlivé sýry, paštiky
    • cukrovinky, čokolády, bonbony
    • potravinářské oleje
    • sušené luštěniny, sušené ovoce, sušená zelenina
    • ořechy, jádra, semínka, arašídové máslo, suché müsli
    • rýže, těstoviny, mouky, cukr, škrob
    • rozumná zásoba brambor, cibule, česneku …
    • potraviny pro domácí a chovaná zvířata
Budete mít zájem:  Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Poznámka:

    • zásobu potravin je nutné přizpůsobit zdravotnímu stavu (diabetici, bezlepková dieta apod.)
    • zásobu potravin přizpůsobit vlastním možnostem jejich tepelného zpracování
    • nepoužívat potraviny, jejichž požití způsobuje pocit žízně
  • Doporučuje se mít v domácnosti zásobu balené pitné vody, minerálek nebo alespoň vodu z vodovodu v umělohmotných nebo skleněných nádobách na alespoň 2 – 3 dny. Počítejte minimálně 3 l vody na osobu a den.
  • Při vyhlášení krizových stavů se doporučuje vytvořit si zásobu pitné vody ve vhodných nádobách nebo alespoň ve vaně a šetrně s ní hospodařit.
    • zásoba ovocných nebo zeleninových nápojů, krabicové mléko s dlouhodobou trvanlivostí, džusy, konzervované nápoje, šťávy a sycené limonády apod.
    • doporučuje se mít zásobu vody pro hygienické účely ve velkém kanystru nebo jiné vhodné nádobě
    • dezinfekční prostředky pro dezinfekci vody (např. Sanosil, DDW, KATADYN, Micropur, AQUASTERIL, Aqua Salveo apod.), jako nouzový dezinfekční prostředek poslouží i SAVO nebo hypermangan
    • zařízení na filtraci a dezinfekci vody, filtrační láhve, dezinfekci vody UV lampou
    • prostředky na převařování vody
    • výhoda domácností s vlastním vodním zdrojem a možností zachytávat dešťovou vodu

Prostředky na vaření:

  • turistické vařiče na plyn, plotýnkové vařiče na tlakové nádoby s propan-butanem, propanem
  • domácí grily na dřevěné uhlí, na PB – využívat ve venkovních prostorách
  • turistické vařiče na pevný líh, vařiče na benzin, lihové vařiče
  • turistické vařiče na dříví (dřívka)
  • při jejich použití vzniká nebezpečí vzniku požáru, a proto se doporučuje vybavit domácnost hasicím přístrojem
  •  jednorázové nádobí pro servírování jídla – plastové nebo papírové

Hygienické prostředky:

  • Každá domácnost by pro případ krizových situací měla být vybavena dostačující zásobou mýdla, toaletního papíru, mycích prostředků a pracího prášku.
  • Dále zásobou zubní pasty a kartáčků, dámských vložek (tampónů) a dětských plínek, dezinfekčních prostředků.
  • Dále by měla mít:
    • dezinfekční prostředek na ruce
    • vlhčené ubrousky a kapesníčky – náhrady za mytí rukou a obličeje
    • dezinfekční prostředek SAVO nebo obdobný
    • pytle na odpadky

Domácí lékárnička:

  • Každá domácnost by měla být vybavena  lékárničkou. Léky v ní srovnány podle druhu použití, s vyznačením data, do kdy jsou použitelné.
  • Lékárnička by měla mít v domácnosti své stálé místo a měla by být uložena mimo dosah malých dětí.
  • Lékárnička se musí alespoň 1 x ročně doplnit a vyřadit z ní léky s prošlou lhůtou použití.
  • V lékárničce ba měla být zásoba specifických léků na alespoň jeden týden.
  • Věnujte pozornost lékům, které se musí uchovávat v chladu 

Lékárnička by měla obsahovat:

  • nůžky a zavírací špendlík
  • 3 ks obvazů, elastické obinadlo
  • náplast, rychloobvaz
  • náplast s polštářkem
  • trojcípý šátek, pryžové škrtidlo
  • gáza hydrofilní skládanou
  • borovou vodu  2 %  100 ml pro výplach očí a oční kapky
  • injekční stříkačku sterilní 10-20 ml k výplachům
  • dezinfekční roztok
  • resuscitační roušku
  • Léky:   analgetika – např. Acylpyrin, Paralen
    • živočišné uhlí – Carbocit
    • při alergických reakcích – např. Dithiaden
    • osobní léky
Budete mít zájem:  Letní pitný režim: láhev s sebou a ne víc než čtvrt litru vody naráz

Rozhlasový přijímač:

  • Rozhlasový přijímač v domácnosti je nezbytný pro varování a získání informací o případném hrozícím nebezpečí a  pro získání pokynů k ukrytí nebo evakuaci.
  • Rozhlasový přijímač by měl být nezávislý na připojení elektrického proudu (bateriový nebo solární s dynamem) a lehce přenosný. Mějte k němu vytvořenou zásobu náhradních baterií. Ty by měly mít dlouhou dobu skladovatelnosti:
    • přenosné tranzistorové rádio FM/AM + zásoba náhradních baterií
    • autorádia v autech – na autobaterii nebo za chodu motoru
    • dočasně MP3 přehrávače, některé mobilní telefony, tablety
    • pro tyto malé spotřebiče je možné využít nabité power banky nebo solární nabíječky

Prostředky pro improvizovanou ochranu:

  • Každá domácnost  by měla být vybavena prostředky pro improvizovanou ochranu dýchacích cest, očí a těla , jako je nepromokavý oděv nebo plášť s kapucí, gumové vysoké boty, gumové rukavice pro případy povodní, chemického poplachu atd.
  • Lze doporučit i menší zásobu octa nebo kyseliny citrónové a jedlé sody (soda bicarbona) pro přípravu roztoku na improvizované prostředky dýchacích cest.

Zdroje světla:

  • bateriové svítilny + zásoba náhradních baterií (nejlépe LED čelovky nebo svítilny s vlastním zdrojem – s dynamem nebo solárním zdrojem)
  • chemická světla
  • svíčky + zásoba sirek nebo zapalovač
  • petrolejky + zásoba petroleje
  • olejové lampy + olej na svícení
  • acetylénové lampy + karbid vápníku
  • zásoba odpovídajících knotů

Poznámka: při jejich použití vzniká nebezpečí požáru. Petrolejové nebo acetylénové lampy nelze použít v krytech!

Zdroje tepla:

  • výhoda domácností vybavených krby, krbovými kamny, kamny na pevná paliva, sporáky
  • zásoby pevných paliv – uhlí, dříví apod.
  • tlakové nádoby s propan-butanem + infrazářiče
  • kovové koše (venkovní kovová ohniště) – na dříví, dřevěné uhlí apod.
  • do panelových domů bezkomínové  bio krby na biolíh
  • spací pytle, teplé deky, teplé oblečení
  • prostředky pro zateplení domácnosti – k utěsnění škvír, ventilace apod.

Příprava dokladů:

  • Nejdůležitější rodinné doklady je vhodné umístit v tašce na doklady do kovové schránky, která je schopna odolávat požárům a případně živelným pohromám. Do této schránky je možné umístit i rodinné cennosti. Doporučujeme malé, přenosné pokladny.
  • Ve schránce by měly být:
    • rodinné doklady (rodný list, oddací list atd.)
    • potvrzení o příjmu, resp. důchodu
    • kreditní karty, peníze, cenné papíry
    • zdravotní doklady – očkovací průkazy a důležité lékařské zprávy
    • pojistné smlouvy
    • nájemní smlouvy
    • smlouvy o stavebním a jiném spoření
    • darovací a nabývací smlouvy
    • velké technické průkazy motorových vozidel
    • důležité platební doklady
    • závěť
    • doklady o vzdělání, vysvědčení, výpisy z pozemkové knihy, apod.
  • Nachystejte pro malé děti závěsný štítek nebo pouzdro se jménem, datem narození, adresou bydliště a případně dalšími důležitými údaji,  např. o zdravotním stavu.
  • V případě mimořádné události je nutné sebou mít sebou i osobní doklady – občanský průkaz, pas, řidičský průkaz, technické osvědčení apod. Součástí osobních dokladů by měla být i informace o Vašem zdravotním stavu a jméno osoby, kterou by bylo vhodné informovat v případě, že by se Vám něco stalo.
  • Doporučuje se vytvořit si náhradní sadu ověřených kopií důležitých dokladů a listin a tu umístit na jiném vhodném místě – u příbuzných, rodinných příslušníků, bance apod.
  • Jinou možností je své důležité dokumenty naskenovat a uložit na flash memory, kterou můžete vzít sebou do evakuačního zavazadla

Příprava vozidla:

Jestliže jste vlastníky vozidla, buďte připraveni ho použít pro případnou evakuaci.

  • V případě ohrožení mějte automobil při ruce k okamžitému použití.
  • Vozidlo musí být v dobrém technickém stavu.
  • Nádrž by měla mít zásobu pohonných hmot alespoň na 100 km.
  • Ve vozidle by mělo mít v pořádku nářadí a náhradní díly.
  • Rovněž by mělo mít automobilní lékárničku se zkontrolovaným obsahem.
  • Doporučuje se mít v automobilu bateriovou svítilnu, nůž a lopatku, v zimě pytlík s pískem a sněhové řetězy, čajové svíčky a zapalovač (možný zdroj tepla).
  • Součástí výbavy by měl být pracovní oděv (montérky) a deka.
  • Ve vybavení automobilu by měl být malý hasicí přístroj.
  • Stanovte si několik hlavních i náhradních tras úniku z možné ohrožené oblasti a mějte při ruce i automapu nebo přístroj s GPS
  • Automobil případně vybavte:
    • USB adaptérem pro možné nabíjení mobilu (tabletu, MP3 apod.)
    • automobilním napáječem do autozásuvky – tímto automobil může sloužit jako malá nízkokapacitní elektrocentrála

Ochrana domácnosti před požárem:

  • Před odchodem z domova na delší dobu uzavřete přívod plynu, vody, odpojte elektrické spotřebiče (mimo ledniček a mrazniček) a uhaste oheň, odpojte přijímače od anténních rozvodů.
  • Doporučuje se vybavit domácnost hasicím přístrojem a seznámit celou rodinu s jeho návodem na použití.

Data v počítačích:

  • K zálohování pravidelně využívejte zálohovací disky – externí harddisky, flash memory, BD, DVD a CD, paměťové karty apod., ke kterým budete mít fyzický přístup.

Bezpečnost domácnosti:

  • Pořiďte si osobní obranné prostředky – nádobky se slzným plynem, paralyzér apod.
  • Svou domácnost zabezpečte kvalitním bezpečnostním mechanickým dveřním systémem, okny s bezpečnostními skly nebo bezpečnostními roletami apod.
  • Nikomu nesdělujte, jak jste připraveni na mimořádné situace a jaké máte vlastní zásoby a prostředky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *