Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Čelíte teď tíživé životní situaci a zbývá vám na jídlo jen pár korun? Nebojte se, nejste první ani poslední. Časy nebudou špatné napořád, jen teď musíte zatnout zuby a šetřit, kde se dá. Bohužel i na jídle.

To však neznamená, že byste měli dávat svým dětem nekvalitní stravu. Kvalitní potraviny koupíte i levně, ba dokonce mnohdy levněji než ty nekvalitní.

Jak se dá s nízkým rozpočtem vyžít? Kde a jak nakupovat a co vařit?

Sledujte letákové akce. Vše, co budete na vaření potřebovat, si z nich vyberete levněji, ale taktéž vám pomohou i s vašimi neřestmi. Pokud ujíždíte na sladkostech, vínu či jiných drahých pochoutkách, v rámci šetření byste si je měli odpustit – pokud to však nezvládnete, pořídíte je alespoň v akci.

Letáky dnes standardně chodí do schránky. Pokud tomu tak ovšem u vás není, nezoufejte – pomůže vám nákupní rádce Kupi.cz či jeho mobilní aplikace, v níž si všechny akce v obchodech prohlédnete přehledně na jednom místě.

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách? Canva

Čelíte-li krizovému období, kdy musíte rodině výrazně utáhnout opasek, dopředu si všechno naplánujte. Vezměte si papír a na každý den či týden si rozepište, co budete potřebovat nakoupit.

Svůj týdenní jídelníček pak můžete pohodlně uzpůsobit i podle toho, co je zrovna v akci – a zároveň se i vyhnete okamžikům, kdy nemáte co na oběd, a tak se uchylujete k nečekanému nákupu, či dokonce objednávce potravin.

Pokud chcete ušetřit, připravte se na to, že nad vařením a přípravou jídla nejspíše strávíte více času než doposud.

Třebaže nemusíte mít rádi ohřívané jídlo, navařit si na více dní dopředu je přeci jenom ekonomičtější.

A nezapomeňte i na recepty, které vám pomohou využít zbylé suroviny – s vajíčky a zeleninou vám například pomohou slané quiche či lečo.

Že nevíte, co vařit pořád dokola? Inspirujte se v obchodech! Například rozličné saláty, třeba ten bulgurový, jehož 200 g pořídíte za cca 30 Kč. Pokud si jej však připravíte doma, získáte o dost větší porci za mnohem menší cenu.

Vezměte bulgur (případně kuskus, který taktéž na objemu výrazně nabyde), přisypte zeleninu, vajíčka či trochu kuřecího – a je hotovo. Během chvilky získáte mnoho jídla za nízkou cenu, na dlouho a s nespočtem variací.

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách? Canva

Vraťte se do dětství a zavzpomínejte.

Nebyly fazole nakyselo s plátkem chleba vaším oblíbeným jídlem? U mnohých tomu tak určitě bylo! A co teprve hrachová kaše nebo čočka? Že vás luštěniny nadýmají? Červená čočka určitě nebude, a navíc je hotová za pár minut. A drahá také není. K tomu přidejte vajíčko a máte chutné, a hlavně po výživové stránce dokonale vyvážené jídlo.

Přeorientujte se na neznačkové produkty

Budete překvapeni, ale až na výjimky jsou značkové a neznačkové výrobky srovnatelné. Většinu věcí kupujeme ze zvyku, ale změna je život – a v tomto případě znamená i peníze navíc.

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Kupte se slevou Čočka velkozrnná Korrekt.

Porovnat slevy

Pokud nejste alergičtí na laktózu, je tvaroh superpotravinou přesně pro vás – je totiž plný bílkovin, má málo tuku a lze ho připravit na slaný i sladký způsob.

Naslano jej uplatníte coby základ mnohých pomazánek, o kterých si ještě povíme více.

A nasladko? Pokud vy či vaše děti milujete Pribináček, není nic snazšího, než vyšlehat tvaroh s pudinkem a případně trochou smetany – a výživná pochoutka je na stole!

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Hodně pomazánek! Ty nejzdravější jsou z již zmíněného tvarohu, jehož vaničku seženete i do 15 Kč – a ze dvou takových přitom získáte i půl kila pomazánky! A co k němu? Sáhněte třeba po rajčatech, pažitce, křenu, cibulce či rybičkách. Ano, i sardinky či tresčí játra mohou vašemu rozpočtu napomoci, natož pak jsou-li ve slevě.

Naprosto luxusní pomazánka se dá nicméně vyrobit i z tvarohu a cizrny, kterou taktéž koupíte velmi levně – a to buď sušenou, nebo konzervovanou.

Ta sušená je levná a je jí hodně, před použitím ji však musíte nechat namáčet.

Cizrnu konzervovanou naopak rovnou hodíte do mixéru, přidáte tvaroh, vajíčka, koření – a zdravá příloha je připravena!

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Kupte se slevou Tvaroh polotučný z Poděbrad Milko.

Porovnat slevy

Krémové polévky, jako je brokolicová, dýňová či celerová, jsou nejen velmi chutné, nýbrž také výborně zasytí, a navíc jich uvaříte opravdu hodně. A pokud vám chybí chuť masa, stavte se u řezníka a kupte kuřecí skelet – seženete jej do 30 Kč, ale vývar, který z něj vykouzlíte, bude rozhodně stát za to!

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách? Canva

  1. Choďte nakupovat ve správný čas – některé obchody mívají k večeru zlevněné potraviny.
  2. Potraviny v akci nakupujte do zásoby (maso, brambory, cibule, olej, cukr, rýže, těstoviny, mouka, mléko apod.)
  3. Pokud máte rádi ochucené jogurty, kupujte ty bílé a doslaďte si je domácí marmeládou. Hodně ušetříte, a ještě si pochutnáte.
  4. Kupujte sezónní ovoce a zeleninu.
  5. Vyzkoušejte místo masa „maso“ sójové – možná vás překvapí. A zvolíte-li to normální, berte ho i s kostmi, aby zbylo také na vývar.
  6. Zkuste si upéct vlastní pečivo, zbytek dejte zamrazit.
  7. Vyrábějte si i vlastní zeleninové směsi – zavařte si například tu zeleninovou na lečo, které si můžete nachystat později.
  8. Pijte vodu – zapomeňte na slazené limonády, které neprospívají ani zdraví, ani rozpočtu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Povinný podíl českých potravin v obchodech poškodí zákazníky, upozorňuje SOCR ČR | Zboží&Prodej – zprávy z retailu

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) varuje před schválením novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která se týká povinného a průběžně rostoucího podílu českých potravin nabízených v obchodech.

Pozměňující návrh poslankyně Margity Balaštíkové z hnutí ANO zdraží a navíc zásadně omezí nabídku potravin tuzemským zákazníkům, uvádí SOCR ČR.

K uvedenému pozměňovacímu návrhu má výhrady rovněž Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) a kritikou nešetří ani Hospodářská komora ČR.

Poslanci si podle SOCR ČR musí uvědomit, že sortiment, jakými jsou třeba kojenecké příkrmy, se v České republice vůbec nevyrábí. Ovoce a zeleninu jsou tuzemští pěstitelé schopni dodávat na trh pouze několik měsíců v roce, zásoby domácího vepřového masa vystačí do půlky června.

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?„Návrhy týkající se povinného zavedení 85 procent českých potravin na pultech obchodů považuji za absurdní. V situaci, kdy je Česka republika v řadě klíčových potravin soběstačná jen na 30 až 40 procent, jsou navíc nebezpečné. Povedou k tomu, že spoustu produktů na pultech českých obchodů už spotřebitel nenalezne, a za ty, co zůstanou, zaplatí výrazně víc. Jsem zvědavý, jak předkladatelé domysleli třeba fakt, že více než 90 procent uzenin vyráběných u nás nesplňuje parametry označení ,česká potravina‘,“ komentuje Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Hrozí omezený výběr potravin

Veškeré plodiny (namátkou rýže, mnohé luštěniny, káva, kakao, čokoláda či koření), které u nás principiálně nelze pěstovat a které jsou nedílnou součástí finálních produktů, budou mít vliv na požadované procento.

Výrobci v současnosti podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nejsou schopni garantovat po celý rok potřebné procento surovin z domácí produkce, takže třeba naprostá většina uzenin tuzemských výrobců nebude splňovat požadavky na „českou potravinu“.

V portfoliu mnoha tuzemských velkých potravinářských firem není aktuálně ani jeden produkt, který splňuje definici „české potraviny“ podle zákona. A to, jak dále upozorňuje SOCR ČR, jich má být v roce 2027 na pultech domácích obchodů až 85 % ze všech.

„Postiženým bude pouze zákazník. Dojde k dramatickému snížení výběru. Tam, kde mají zákazníci výběr třeba z deseti druhů, budou mít najednou jen dva nebo tři. Zvýší se ceny potravin se všemi důsledky pro nakupující, přičemž půjde pouze o zbytečné nalití jejich peněz do kapes vlastníků velkých českých zemědělských a potravinářských koncernů,“ říká Tomáš Prouza.

Požadavek na systémové řešení

Nutnost mít přístup k potravinám z maximálního počtu zdrojů prokázala i doznívající koronavirová krize.

Nákupní paniku a raketový nárůst poptávky dokázaly obchody pokrýt právě díky tomu, že mají navázané vztahy s maximálním počtem dodavatelů, přičemž výpadek jednoho dokážou nahradit dalšími.

Dostupnost českých potravin je proto nutné řešit systémově, žádný zákon totiž občany nasytit nedokáže. To může pouze efektivně fungující zemědělství, potravinářství a obchod, zdůrazňuje SOCR ČR.

„Vítáme navýšení národních programů na podporu domácích výrobců masa, ovoce i zeleniny tak, aby došlo ke zvýšení produkce i její konkurenceschopnosti. Cílená podpora produkce domácích producentů je jediná efektivní cesta a věříme, že ministerstvo zemědělství bude v těchto programech i nadále pokračovat a zlepšovat je, aby byly skutečně účinné,“ doplňuje Tomáš Prouza.

Dovážet výběrové potraviny ze zahraničí je přirozené

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Současná krize podle Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) jasně ukázala, že soběstačnost a regionální produkce jsou pro naši zemi životně důležité, ale určovat procentuální podíl zboží na regálu není šťastné.

Je legitimní požadovat, aby se u nás zvedla produkce domácích potravin a tím zároveň i jejich prodej, cestu však AČTO vidí spíš v podpoře lokální produkce a menších producentů i výrobců s důrazem na krátký dodavatelský řetězec.

„České nezávislé obchody, které naše asociace sdružuje, prodávají převážně potraviny z domácí a regionální produkce, čímž podporují nejen místní zemědělce, ale i lokální pekaře, řezníky, cukráře nebo lahůdkáře.

Naše aktivní podpora českých potravin jde ruku v ruce s podporou tuzemských firem a české ekonomiky. O to se v AČTO snažíme po celou dobu našeho působení. Dovážet výběrové potraviny ze zahraničí je přirozené, ale v základních potravinách bychom měli být soběstační.

Jedině tak lze ustát krizová období,“ vysvětluje Pavel Březina, předseda AČTO.

Budete mít zájem:  Jedno selhání neznamená konec diety

V rozporu s pravidly EU a navíc administrativní zátěž

Uvedený pozměňovací návrh je podle Hospodářské komory v rozporu s tržními pravidly Evropské unie.

„Smlouva o fungování Evropské unie v článku 34 jasně uvádí, že množstevní omezení dovozu, jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem, jsou mezi členskými státy zakázána.

Předložený návrh jasně porušuje pravidla jednotného trhu Evropské unie,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Vladimír Dlouhý.

Varováním pro poslance by podle HK ČR měl být mj. případ Rumunska, které před několika lety nařídilo velkým maloobchodníkům nakupovat nejméně 51 % potravin od místních producentů a které kvůli hrozbě soudního řízení u Soudního dvora EU dané ustanovení letos raději zrušilo. Stejně tak Evropská komise vede kvůli podobnému nápadu řízení s Bulharskem.

Neméně závažným problémem by byla také administrativní zátěž obchodníků a výrobců, jejichž povinností by bylo prokazovat původ zboží a surovin. „Stát by tak podnikatelům svojí regulací naložil na bedra další desítky formulářů a riskuje, že řadu prodejců tím donutí k zavření jejich byznysu,“ uzavírá Vladimír Dlouhý.

Jak na zdražení stravenek

Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

22.11.2007 3183 1 Zdenka Macháčková

Před časem se na portálu Jídelny.cz začalo živě diskutovat o zdražování potravin a z toho plynoucím zvyšování poplatků za stravu v našich jídelnách. Protože podobné kroky jsou vždy nepopulární, pojďme se společně zamyslet nad tím, jaká existují v této situaci řešení.

Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Před časem se na portálu Jidelny.cz začalo živě diskutovat o zdražování potravin a z toho plynoucím zvyšování poplatků za stravu v našich jídelnách. Protože podobné kroky jsou vždy nepopulární, pojďme se společně zamyslet nad tím, jaká existují v této situaci řešení.

Zdražování potravinUplynulý rok přinesl v růstu cen potravin hned několik skoků. Nejprve začátkem prázdnin zdražili po několikaměsíčním vyjednávání pekaři, a to průměrně o 15 až 20 %.

Na startu nového školního roku přišlo na základě kritické situace na mlékárenském trhu postupné zvyšování cen mléka, mléčných výrobků a másla. To se nyní prodává asi o 40 % dráž než v září.

O téměř 20 % vzrostly ceny mouky, kuřat, bramborového těsta, předpokládá se zdražení rostlinných tuků, olejů a ostatních komodit. Od 1. ledna 2008 dojde navíc ke změně DPH z 5 % na 9 %. Jak může jídelna čelit stále narůstajícím nákladům?

Otázky pro vedoucíRedakce tohoto portálu oslovila šestici zkušených vedoucích ŠJ, aby se podělily se svými názory a tím pomohly dalším v jejich rozhodování. Byly jim položeny tři otázky:

  1. Myslíte si, že bude možno se obejít bez zdražení a růst nákladů pokrýt vyhledáváním levnějších dodavatelů a omezením salátů a zákusků?
  2. Je ještě nějaká jiná možnost, jak pokrýt zvýšené náklady, aniž byste zvedali cenu stravenek?
  3. V případě, že se rozhodnete pro zdražení stravenek, kolik máte nyní cenu oběda a o kolik od ledna zdražíte?

Názory a odpovědiK prvnímu tématu napsala paní Rojíčková: “Již v dnešní době při nynějších cenách každá rozumná vedoucí vyhledává levnější dodavatele a vyhledává zboží, které je např. v akci.

“ A z odpovědi paní Procházkové lze k tomu doplnit: „Pokud se jedná o malou školičku nebo mateřinku a k tomu ještě na venkově, která je odkázána na jednoho dodavatele, tak je to nereálné.“ Dále paní Procházková doporučuje: „…omezení zákusků a různých sladkostí, ale ne na úkor zeleninových salátů.

K přípravě salátů využívat více domácích surovin, např. hlávkové nebo kysané zelí, mrkev apod.“ A jak píše paní Rojíčková: „Omezit saláty by byla velká chyba – děti se je již naučily konzumovat a v mnohých rodinách budou právě po novém roce šetřit na této položce.“ Mám podobný názor.

Zákusky, moučníky a různé tyčinky jsme už omezili, nedáváme je častěji než 1x měsíčně. I tak mají děti sladkostí až dost.

Paní vedoucí Lukášová se ve své odpovědi zamýšlí nad tím, aby neklesala kvalita připravovaných jídel. Školní stravování chce od ledna zdražit o 2,- a závodní o 3,- koruny s odůvodněním: „Dospělí strávníci nikdy nejdou na oběd, který je levnější než náklady na potraviny.“

O tom, že „výrazně levnější dodavatelé nejsou a nebudou“ je přesvědčena paní Zachová a dále píše: V současné době v naší jídelně platí děti 15 let a více 23,- Kč (11-14 let 18,50 Kč; 7-10 let 16,- Kč).

Od ceny je daná i norma masa a ta je 100 g, 80 g, 70g (např. kuřata 240 g, 200g, 170g). Pokud bychom nechtěli zdražovat, tak možnost by byla v úpravě normy masa a změny normování.

“ Od ledna 2008 obědy zdraží, ale ještě není rozhodnutá o kolik.

Ani paní vedoucí Bardová nevidí jinou možnost než poplatky zvýšit: „Nyní máme cenu podle věkových skupin 7-10 roků  19,-Kč, 11-14 roků  21,-Kč, 15-18 roků  23,-Kč. Zatím uvažujeme o zvýšení 2,-Kč u každé věkové skupiny.“

Jiné limity má ve své jídelně paní vedoucí Dostálová: “U mne rodiče platí: 20,00 Kč  =  děti 7-10 let, 22,00 Kč  =  děti 11-14 let, 24,00 Kč  =  děti 15 let a více. Zatím vycházím velmi dobře.

“Jak je zřejmé, každá jídelna má stanoveny normativy podle vlastních podmínek a odlišností provozu.

Hodně provozoven určitě bojuje i s nedostatkem pracovních sil a musí pak více využívat polotovarů, které samozřejmě nejsou levné.

A jak je to u nás?Naše jídelna se nachází v malé obci a připravuje asi 350 obědů pro dvě mateřské školy, základní školu, zaměstnance a cizí strávníky. Vaříme pouze jeden druh jídla. Ceny obědů máme stejné už několik let: děti 7 – 10 let 15,- Kč, děti 11 – 15 let 17,- Kč a děti nad 15 let 18,- Kč.

Až na mléko a mléčné výrobky nemáme problémy s plněním spotřebního koše. Mám asi 35 různých dodavatelů a hodně využívám nákupů zboží za nižší cenu v akcích. Šetříme i tím, že si sami škrabeme brambory, saláty připravuje z čerstvé zeleniny od místního zemědělce, polotovary a hotová jídla zařazujeme jenom občas pro zpestření jídelníčku.

Při nynějších cenách potravin se nám ale už vaří špatně a s kuchařkou musíme hodně přemýšlet  při plánování jídelníčku. Proto jsem rozhodnutá od 1. ledna 2008 zdražit obědy o 2,- Kč, už jsem o tom mluvila s ředitelem naší školy. Měsíčně to bude pro děti znamenat průměrně o 44,- Kč více. A to snad není moc.

Doufám, že nám to nepřinese odliv strávníků.

ZávěrJednoznačná odpověď na současné zvyšování nákladů na potraviny neexistuje, ale většina vedoucích se shoduje na tom, že se bez zdražení obědů neobejdou. Některé plánují tento krok už na 1.

leden, jiné počkají, až co ukáže první měsíc příštího roku. Někde ceny zvyšovali již od září a teď nemají problém. Snad jsem vám spolu s několika zkušenějšími vedoucími dala nějaký námět na přemýšlení…….

ale rozhodnout se již budete muset sami.

Vyhláška 107/2005 Sb. s finančními normativy 

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Koronavirus přijde Globus na více než 100 milionů korun, říká jednatel sítě

Při prodeji rychloobrátkového zboží, jako jsou potraviny, hraje efektivita naprosto zásadní roli, tedy neutratit ani korunu navíc tam, kde to není nutné. Svědčí o tom i řetězec Globus. Zatímco ve svých hypermarketech si zakládá na prestižnějším interiéru než konkurence, vedení společnosti s tržbami 23 miliard korun sídlí v nenápadné a nijak velké budově na okraji Prahy.

Právě tam potkáváme jednatele sítě Hanse-Jörga Bauera. Nejen Globus bude muset obracet každou korunu ještě vícekrát než doposud. Na řetězce tvrdě dopadají opatření spojená s koronavirem, ale co je důležitější, Češi podle Bauera po letech ekonomické prosperity zase začínají šetřit. 

Maloobchodem se jako novinář zabývám asi deset let a po celou dobu slýchám názory, že vysoce konkurenční prostředí se musí pročistit a Globus bude ten, kdo odejde z trhu jako první. Mezitím odešel Spar, Globus stále zůstává. Přežije i koronavirovou krizi?

Zůstaneme a přežijeme. Je pro to mnoho důvodů. Jsme na trhu skoro 25 let a naší specializací je vlastní produkce. V každé prodejně máme řeznictví, pekárnu, cukrárnu a restauraci zastřešené značkou Poctivá výroba Globus. Jde o více než 700 produktů, které tvoří přes 20 procent tržeb.

To je oblast, ve které jsme jedineční a nabízíme zákazníkům něco, co nedostanou nikde jinde. Nejsme tedy jen obchodník, ale i výrobce. Vedle toho máme také velkou nabídku nepotravinářského zboží od hrnců přes hračky, papírnictví, textil. Všechno pod jednou střechou. Zákazníci tedy nákupem mohou ušetřit více času, než kdyby nakupovali v několika menších obchodech.

A zatřetí, v Globusu je možné nakupovat bezpečně, možná nejbezpečněji za všech řetězců.  

Jak to?

Naše opatření jdou daleko za to, co požaduje vláda. Už v březnu jsme vybavili všechna kontaktní místa prodavačů se zákazníky plexiskly, máme jednorázové rukavice, dezinfekce. Nadto jsme přestavěli prodejní plochy tak, aby mezi regály byly širší chodby a více prostoru. To se týká třeba ovoce a zeleniny a pečiva.

Máme zpracovaný pandemický plán, který důsledně dodržujeme. V každé prodejně jsme zřídili tříčlenný dezinfekční tým a třeba dezinfikujeme také nákupní vozíky po každém zákazníkovi. Totéž platí pro skenery Scan & Go.

S technologiemi Scan & Go může zákazník zboží v průběhu nákupu naskenovat a na konci zaplatit, nemusí se stavět do řady s ostatními, být v kontaktu s pokladní.

A tyto technologie využívá během koronaviru více zákazníků?

Scan & Go máme od roku 2016 ve všech prodejnách a od roku 2018 i v aplikaci. Zákazníci tedy mohou využívat skener, ale kdo se nechce dotýkat vůbec ničeho, může použít vlastní telefon. Lze tedy nakupovat úplně bezkontaktně. Vidíme, že zákazníci Scan & Go během koronaviru používají opravdu velmi často. Dnes je to 25 procent zákazníků, kteří však vytvářejí 40 procent tržeb.

Budete mít zájem:  Porodnice v Turnově v březnu skončí

Takže lidé, kteří nakupují prostřednictví Scan & Go, více utrácejí?

Ano, je to samozřejmě největší pomoc u velkých nákupů, když naplníte celý vozík a nemusíte nákup znovu vykládat na pás u pokladny. 

Větší prodejní plocha, dezinfekce, pracovní síla, která dezinfikuje. To všechno něco stojí. Dokážete říct, jaké náklady vám v souvislosti s koronavirem vznikly?

Koronavirus nás stál a stále stojí nemalé peníze. Jednak jde o náklady jako třeba na plexiskla, dezinfekce a lidi. Mluvím o vyšších dvojciferných milionových částkách, ještě ne trojciferných, ale koncem roku to více než 100 milionů nejspíš bude. A to máme jen 15 prodejen, jsou to obrovské náklady. Další věc je, že jsme samozřejmě přišli o část tržeb.

Říká se přitom, že obchod s potravinami je velkým vítězem krize

A není?

Je pravda, že v některých potravinových kategoriích jsme dosáhli výrazně lepších tržeb. Máme však rovněž velký nepotravinářský sortiment, kde zdaleka nebyly tržby tak dobré.

A museli jsme také od března do konce května zavřít všechny naše restaurace, kavárny, řeznictví či obchody s módou.

To nás stálo dost milionů na zisku, a pokud bych udělal celkovou bilanci, tak to, co jsme vydělali v potravinách, zdaleka nepokryje ztráty na druhé straně. A teď jsou restaurace zase zavřené. Ale to jsou věci, které nemůžeme změnit. 

Jak se to projeví na výsledcích?

To v tuto chvíli ještě nedokážu říct, výsledek však určitě nebude rekordní. Dopady na restaurace a kavárny jsou značné, a jak jsem zmínil, naše vlastní produkce tvoří 20 procent celkových tržeb. Když z toho část odpadne, projeví se to. 

Pokud pomineme syslení trvanlivých potravin během první vlny, jak ještě změnil koronavirus chování zákazníků?

Zásadní změna je, že lidé jsou doma na home officu, nejsou v kanceláři, nemohou do kantýny, a přitom musejí něco obědvat. Na jedné straně existují rozvozy, my jsme zareagovali tak, že pokrmy nabízené v našich restauracích balíme a chlazené prodáváme.

V příštích týdnech nabídneme možnost objednávky takto zabalených potravin i přes naši aplikaci. Z domu tedy mohou v našich restauracích objednat třeba dva guláše, svíčkovou a salát, zadat si časové období a pak si jídlo v prodejně vyzvednout. Další trend je, že zákazníci nechodí nakupovat tak často a dělají spíše větší nákupy.

Tématem je tedy bezpečnost a dále pak, a to bude asi v blízké době nabývat na významu, cena.

Pociťujete tedy už obavy z ekonomických dopadů pandemie na tržbách?

Ekonomická situace je dost nejistá, hodně lidí šetří, a to se týká i potravin. Zaznamenali jsme, že lidé zčásti kupují levnější produkty. Množství se zase tak nemění, ale jedná se o levnější zboží. A pak jde také o sortiment. Kdo si kupoval každé dva roky nový toaster, letos si ho nekoupí. Některé oblasti fungují pořád dobře, jiné hůř, ale lidé nakupují každopádně opatrněji. 

O jaké zboží jde?

Především o textil, obuv, tam lidé aktuálně hodně šetří a utrácejí málo. To je však trend na celém trhu. Pokud se ekonomická situace nezlepší, bude každopádně hrát cena velkou roli. Ale také zdraví. Právě ovoce a zelenina jsou další trend. Lidé se snaží stravovat zdravěji a nakupují je častěji. 

Mluvili jsme o tom, co se děje viditelně na prodejní ploše. Jak ale změnil koronavirus pozadí, dodavatelsko-odběratelské řetězce?

Byla období, kdy bylo složité získat zboží ze zahraničí. Dnes se to liší den ode dne, může se stát, že některé zboží nepřijde. Nesouvisí to přitom jen s nepropustnými hranicemi.

Zvlášť u ovoce a zeleniny se může stát, že v producentských zemích není k dispozici dostatek pracovní síly. Třeba v Číně už továrny fungují standardně, problém je však v leteckém spojení. Trvá to zkrátka déle.

Pak samozřejmě mohou nastat omezení, když výrobce musí zavřít závod kvůli karanténě a nemůže dodávat. Ale řekl bych, že to není zásadní téma a většina zákazníků to nepozná.

Přesto, díváte se třeba v současnosti intenzivněji po českých dodavatelích, abyste problému se zásobováním předešli?

To nesouvisí s koronou, ale je to naše filozofie už léta. Zboží se snažíme nakupovat co nejblíže. Už před koronavirem jsme se snažili mít množství zeleniny a ovoce z Česka, což samozřejmě podléhá sezonním výkyvům.

Spolupracujeme s regionálním dodavateli, kteří zásobují třeba jen jednu nebo dvě prodejny. To je naše výhoda, neděláme to přes centrální sklad, ale napřímo.

Proto se podíl regionálních produktů liší i region od regionu, třeba v Českých Budějovicích mají hodně místních dodavatelů, v Olomouci také. Celkem máme přes 100 regionálních dodavatelů.

Zaznamenáváte třeba, že nově ve zvýšené míře poptává i konkurence tuzemské zboží a nastává boj o českého dodavatele?

S většinou dodavatelů spolupracujeme dlouhodobě. Třeba v oblasti masa máme dodavatele, kteří jsou s námi celých 25 let. V pekařství máme mouku výhradně z českých mlýnů. To dodavatelé oceňují a nemusíme mít strach, že by nám náhle skokově zdražili. 

Jak v této souvislosti hodnotíte nápady na zavedení povinného podílu českých potravin?

Zákazníci nakupují rádi české výrobky. Pokud však jde o návrh na povinných 85 procent českých potravin, to určitě nepomáhá. Zapomíná se, že by se musel omezit sortiment podle určité definice. Zbrzdily by se rovněž inovace, protože by nebyla žádná potřeba vyvíjet něco nového.

A samozřejmě by vzrostly i ceny. Zboží dovážíme v případě, že v Česku nenajdeme adekvátní výrobce, co se týče kvality, ale i ceny.

Každopádně místo závazných procent českých potravin podle definice v zákoně bychom měli podporovat českou produkci, přidanou hodnotu, nezávisle na podílu surovin českého původu.

Můžete jmenovat nějaký výrobek, který se v Česku nedá sehnat ve vámi požadované kvalitě a ceně?

Zajímavý příklad jsou třeba jahody. Jahody máme jednak od velmi dobrého českého dodavatele, ale zároveň je nakupujeme ve Španělsku. České jahody totiž stojí 2,5krát více. Kvalita je sice na úplně jiné úrovni, ale pro zákazníka je důležitá i cena. Proto nabízíme české i španělské jahody a ten, kdo chce nakoupit levněji, může nakoupit ty ze Španělska. 

To je opravdu citelný rozdíl, zvlášť když zohledníme i cenu dopravy. Co je toho důvodem?

Nedokážu posoudit, zda nehrají roli nejrůznější dotace. Vím však, že český producent o úrodu velmi intenzivně pečuje. Jeho jahody rostou déle, jsou tedy větší, hezčí, zralejší, což je téma kvality. 

Potraviny v Česku citelně zdražovaly už před koronavirem. Proč?

Potraviny mají velké cenové výkyvy, zvláště u ovoce a zeleniny, kde se cena hodně odvíjí od úrody. Už před koronavirovou krizí byl přitom patrný nedostatek pracovníků, a to jak v producentských zemích, tak tady. Došlo k výpadkům v úrodě.

V masové produkci se mnoho odvíjí od ceny vepřového, která se zase odvíjí od mnoha faktorů, jako jsou různé nákazy, zvýšená poptávka ve světě, problémy v producentských zemích. To se samozřejmě promítá v ceně. Nemohu však říct, že by došlo k zásadnímu zdražení celkově. My dostáváme od producentů ceníky, na druhou stranu sledujeme i situaci na zbytku trhu.

Každý týden monitorujeme ceny konkurence, porovnáváme je a u srovnatelných produktů je máme vždy stejné. To znamená, že pokud zdraží dodavatelé, nezdražujeme automaticky.

Německo v reakci na koronavirus citelně snížilo DPH. Ocenili byste to v Česku? Co by vám jako obchodníkům pomohlo k nakopnutí utlumené poptávky?

Na jedné straně není stát zrovna v jednoduché situaci. Zároveň vidíme, že je zde patrný rozdíl mezi DPH v Německu a v Česku a že v Německu je citelně nižší. Samozřejmě bychom si přáli, aby byla daň nižší. Otázka je, zda by takové snížení bylo jedna ku jedné přeneseno na zákazníka.

Obecně k tomu řeknu, že bychom to rádi udělali. Je to ale těžko prosaditelné. Jak jsem zmínil, třeba u ceny vepřového existují velmi silné výkyvy a není to jen otázka daně. Proto je pro nás jako obchodníky těžké slíbit, že něco zlevníme o tolik a tolik procent.

Je to tedy určitě dobrý nápad, ale v současnosti těžko proveditelný. 

Bude Globus otevírat další prodejny?

Chceme růst, a to znamená i stavět nové hypermarkety. Velmi aktuální je projekt v Kladně, kde jsme ve velmi intenzivním kontaktu se samosprávou a v následujících letech se ho pokusíme realizovat.

Často slyšíme od zákazníků, že by v Globusu rádi nakupovali, je to ale pro ně moc daleko. Takže víme, že je zde ještě místo pro další hypermarkety, a na tom pracujeme.

Máme ještě další projekty, u kterých však ještě nejsme tak daleko jako v Kladně.

A co vaše maloformátové prodejny Globus Fresh, které jste rozjeli před dvěma lety?

Chceme se dostat blíže k zákazníkům i díky našemu menšímu formátu. Aktuálně máme dva pilotní projekty. V Pardubicích je prodejna relativně malá, má plochu asi 200 metrů čtverečních.

Na Pankráci v Praze je zřetelně větší a má také restauraci. Korona nás zbrzdila, ale věříme, že v příštím roce se posuneme dál. Myšlenka je taková, že kolem každého hypermarketu bude i několik prodejen Globus Fresh.

Chceme se teď naučit, jak by měly dál fungovat.

  • Hans-Jörg Bauer (46)
  • • Pochází z Bavorska, z okolí Norimberku. 
  • • Vystudoval maloobchod na Duální vysoké škole Bádensko-Württembersko v Heidenheimu an der Brenz.
Budete mít zájem:  Dopřejte si po tréninku regeneraci

• Šestnáct let pracoval na různých pozicích pro Schwarz Gruppe, která vlastní řetězce Lidl a Kaufland. Před deseti lety přišel do Česka jako jednatel logistiky Kauflandu.  

• V roce 2012 se stal jednatelem Globusu ČR. Od roku 2016 je CEO sítě v Česku. 

• Přesun do Česka hodnotí velmi kladně. Německý perfekcionismus podle něj často vede ke zbytečnému stresu. Češi oproti tomu více sázejí na improvizaci. „To mi osobně zpříjemnilo život. Cítím se jako člen české společnosti,“ říká. 

• Má šestiletou dceru. Relaxuje sportem, například jízdou na kole. Nejvíce si však pročistí hlavu při běhu.

Článek vyšel v tištěném vydání týdeníku Hrot.

Změny pro vaši peněženku: Co zdraží v roce 2019, a jak případně ušetřit?

Pokud jde o finance, nový rok bude opět ve znamení velkých změn. Zvyšovat se budou například důchody, minimální mzda (viz úvodní reportáž z 20. listopadu) či platy ve státním sektoru, ale i příspěvky pro pečující.

To leckoho potěší. Jiné zvyšování ale už ne. A to, pokud jde o ceny za zboží nebo služby. I to nás ale v příštím roce podle ekonomů čeká.

Co vše tedy zdraží? A jak lze (v některých případech) i přes zdražování ušetřit?

Energie

Hned od začátku roku mnohé české domácnosti pocítí růst cen elektřiny, a to v průměru až o deset procent. Plyn pak podle ekonomů zdraží o 5 – 10 procent. Zákazníci se zafixovanou cenou zatím zdražení nepocítí, skokové zdražení je ale může čekat ve chvíli, kdy smlouva skončí. 

Tipy, jak šetřit za energie:

  • V topné sezóně nepřekrývejte radiátory záclonami ani oblečením. Znemožňujete jim možnost místnost efektivně a levněji vytopit.
  • Spotřebiče, které nemusí běžet celých 24 hodin, jako je televize nebo hi-fi soustava, vypínejte ze zásuvky, pokud je nepotřebujete. 
  • Lednici i mrazničku pravidelně čistěte a odmrazujte.
  • Vařit byste měli vždy s pokličkou. Párou totiž uniká spousta energie naprosto zbytečně. Vaření v otevřených nádobách je na spotřebu energie náročnější o 150–300 procent.
  • Podle zkušeností řady domácností lze až několik tisíc korun ušetřit změnou dodavatele, případně změnou smlouvy u stávajícího dodavatele. Vyplatí se průběžně srovnávat ceny na trhu energií a podle toho reagovat.
  • Další tipy v článku 35 tipů, jak můžete šetřit za energie během celého roku

>> Videorozhovor – 3 způsoby, jak může rodina ušetřit za elektřinu:

Chcete-li toto video zobrazit, povolte JavaScript a zvažte upgrade na webový prohlížeč, který podporuje HTML5 video

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Prima Rádce – 3 způsoby, jak ušetřit za elektřinu…

Voda

Záleží na konkrétní oblasti. Někde hlásí ceny stejné, jinde se pro příští rok vyšší. Průměrně ale cena za vodné a stočné podle odhadů ekonomů stoupne zhruba o pět procent.

Tipy, jak šetřit vodou:

  • Sprchujte se – Pokud si napustíte vanu, spotřebujete 100 až 200 litrů vody podle velikosti vany. Na rozdíl od sprchování, kdy spotřebujete 30 až 50 litrů. Rychlá sprcha tak může ušetřit až 170 litrů na jednoho člověka.
  • Pořiďte si perlátor – Úsporné sprchové hlavice a perlátory na vodovodní kohoutky šetří i několik desítek litrů denně. Účinný perlátor totiž sníží průtok i na šest litrů za minutu.
  • Nenechte vodu odtékat zbytečně – Při sprchování, ale i mytí rukou, čištění zubů či holení lze uspořit velké množství vody také tak, že ji nenecháte téci celou dobu, ale pouštíte ji jen tehdy, když ji skutečně potřebujete. Řada lidí přitom přiznává, že například při čištění zubů nechávají vodu téci celou dobu – tedy minimálně dvě minuty. A to už je zhruba dalších 20 zbytečných litrů. Pokud by si napustili kelímek na vypláchnutí úst, spotřebují asi 2–3 deci vody.
  • Vodu můžete také chytat (například při odpouštění po delší nepřítomnosti) do nádob a následně touto vodou zalijte kytky nebo spláchněte toaletu.
  • Myčka nebo dřez – Pokud máte myčku nádobí, opláchněte zbytky z talířů před vložením do spotřebiče – nemusíte volit energeticky náročnější program s předmýváním. Myčka obecně ušetří hodně vody i energie, ale měla by být vždy při mycím cyklu naplněná (stejně jako pračka při praní prádla). A pokud myčku nemáte, myjte nádobí tak, že si napustíte dřez.
  • Využívejte „šedou“ vodu – Jednou z metod, jak zužitkovat použitou, ale nepříliš „kontaminovanou“ vodu, je i například umývání ovoce a zeleniny nad nádobou (či v nádobě) ve dřezu. Takto použitou vodou můžete například spláchnout toaletu, zalít květiny za oknem nebo přilepšit rostlinám na zahrádce.
  • Při vaření – Jídlo nerozmrazujte pod tekoucí vodou, není to šetrné – ani pro vaši peněženku, ani pro jídlo samotné. Pokrmy pak vařte v přiměřeném množství vody, ve vhodně velkém hrnci. Pokud vaříte z ovoce či zeleniny, můžete je umýt v jedné nádobě. Není nutné kus po kusu omývat pod tekoucí vodou.
  • Pozor na kapající kohoutky i na protékající nádržky u toalety – Jakmile zjistíte závadu, hned se ji snažte opravit. Kapajícím kohoutkem můžete zbytečně přijít každý den o více než 20 litrů vody, u protékajícího WC to pak může být až tisíc litrů za den. Na zahradě také často kontrolujte stav hadice, jestli není poškozená…

Nemovitosti

I nadále bude podle ekonomů pokračovat růst cen nemovitostí. Ruku v ruce s tím půjde i růst cen nájemného. Právě kvůli částkám na realitním trhu si v současné době lidé pořizují zejména malé byty, které jsou cenově dostupnější. 

Potraviny

Rok 2019 bude také znamenat růst cen některých potravin. A to v důsledku počasí.

„Vzhledem k suchému období v roce 2018 bude zdražovat cena potravin, a to zvláště těch, které jsou spojeny s rostlinou výrobou,“ domnívá se hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zdražovat tak bude zřejmě zelenina – například okurky, zelí nebo brambory, ale i maso. A nejen to. „Očekáváme růst cen pečiva, kvůli tomu, že byla špatná úroda obilovin v čele s pšenicí,“ doplnil ještě hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Tipy, jak šetřit při nákupu, resp. neplýtvat jídlem:

  • Vybírejte zboží nejen v úrovni očí. To je místo, které má často výrobce zaplacené. Přitom dole i nahoře mohou být srovnatelné výrobky, často i levnější.
  • Také si u pokladny hodíte při čekání ve frontě do košíku žvýkačku nebo čokoládovou tyčinku? Jedná se o psychologický trik prodejců, kteří dobře vědí, že to řada zákazníků nevydrží a po nějaké drobnosti vždy sáhne. A je možné, že jinak byste ji určitě nekoupili.
  • Nakupovat choďte sytí a se seznamem v ruce, jinak nakoupíte víc věcí, než jste původně plánovali. A může se stát, že je nestihnete ani sníst a vyhodíte je. S prázdným žaludkem také hrozí, že nakoupíte víc sladkostí a tučných jídel.
  • Nekupujte potraviny ani zbytečně do zásoby. Nemusíte je pak doma uchovávat a můžete tak zabránit jejich možnému zkažení. Právě plýtvání potravinami je velkým nešvarem nejen v Česku. 
  • Nepodléhejte proto ani příliš akčním nabídkám. Když už, v akcích kupujte trvanlivé potraviny, které se tak rychle nekazí (kečupy, zavařeniny a podobně).
  • Průběžně kontrolujte, zda se u nějaké potraviny neblíží datum spotřeby. Tyto kousky pak dejte víc na oči, aby se co nejdřív spotřebovaly. Nebo vymyslete, co se z nich dá uvařit.
  • Naučte se rychle kazící potraviny uchovávat. Téměř vše lze zmrazit, což je nejjednodušší způsob uchovávání – od nakoupených surovin po hotová jídla, respektive jejich zbytky. Kromě bylinek, kořenové zeleniny, pečiva, drobného ovoce či hub můžete zmrazit třeba i papriky nebo celá rajčata, která pak využijete při vaření omáček či pečení pizzy. Zamrazit lze také vajíčka – ta ovšem až po rozklepnutí. Tento trik využijete třeba během pečení cukroví, kdy jsou v receptu jen bílky. Žloutky pak můžete uchovat delší dobu v mrazáku – například v plastovém boxu. Ze zbylé šťávy z kompotu můžete třeba udělat ledové kostky, které při vhodné příležitosti necháte rozpustit ve vodě místo šťávy.

>> Jaké potraviny se zbytečně vyhazují nejvíce? Za kolik tisíc měsíčně? To a další informace se dozvíte ve videu:

Chcete-li toto video zobrazit, povolte JavaScript a zvažte upgrade na webový prohlížeč, který podporuje HTML5 video

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

VELKÉ ZPRÁVY: Videofakta – Plýtvání potravinami (nejen) v Česku

Služby

Podle všeho podraží i služby a odvětví, která jsou závislá na lidské práci.

Různé podniky zřejmě promítnou chybějící peníze v souvislosti s růstem mezd právě do zdražování svého zboží nebo služeb.

„Vzhledem k tomu, že porostou mzdy, porostou také služby, ceny v restauracích, ceny například u holiče,“ předpokládá Lukáš Kovanda. V restauracích lze čekat zdražování průměrně o čtyři procenta.

Zálohy na pojištění

Začátkem roku se také výrazně zvýší zálohy na pojistné. Minimální záloha na zdravotní pojištění pro rok 2019 bude ve výši 2 208 korun. Zvýší se tak o zhruba 200 korun. Zálohy na sociální pojištění vyrostou o podobnou částku na 2 388 korun.

Ivana Kropáčková, Filipa Šebová

Zdroj titulní fotografie: Pixabay.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector