Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Rostlinné mléko není produktem mléčných žláz savců a nejde tedy o mléko jako takové. Jedná se o rostlinný nápoj, který má stejné využití jako klasické mléko. Je to rostlinná alternativa běžného kravského (kozího, ovčího) mléka s lepší stravitelností.

Rostlinná mléka neobsahují cholesterol. Ve srovnání s klasickým mlékem mají více sacharidů na úkor proteinů. Nasycené tuky nahrazují tuky nenasycenými. Jsou také zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Rostlinná mléka mají mnoho podob dle toho, ze které vstupní potraviny se vyrábějí. K těm nejznámějším patří ovesné mléko. Universální použití díky neutrální chuti nabízí mléko rýžové. Často se setkáváme také s mlékem sójovým, které má však určitá omezení – není vhodné pro děti do tří let.

V mnoha případech jsou rostlinná mléka bezlepková, takže se hodí i pro celiaky – například pohankové mléko, mléko jáhlové nebo čirokové.

Rostlinná mléka se obecně vyrábějí buď z obilovin, anebo z ořechů a semen. Známe proto také mléko mandlové, kokosové nebo ořechové. Setkat se můžeme i s exotickými nápoji jako je mléko ze semínek chia, konopných semínek nebo quinoi.

TIP: Pro přípravu mléka potřebujete doma spolehlivý mixér nebo odšťavňovač. Klikněte pro seznam TOP 10 nejlepších strojů. 

Kupovat nebo vyrábět rostlinné mléko?

Rostlinná mléka se dnes běžně dají zakoupit. Pokud je kupujeme, měli bychom upřednostňovat nápoje v BIO kvalitě, bez obsahu umělých aditiv, konzervantů, aromat, barviv či dochucovadel. Lepší složení nabízejí rostlinná mléka neochucená, jakkoli lákavě mohou znít nejrůznější příchutě.

Více o tom, jaká rostlinná mléka jsou na trhu a jak mezi nimi vybrat ta nejlepší se dozvíte na stránkách časopisu dTest. 

Rostlinná mléka se dají bez větších potíží vyrobit i doma. Při domácí výrobě snáze ohlídáme složení mléka a ještě ušetříme. Domácí rostlinné mléko vyjde podstatně levněji než mléko kupované. Navíc si můžeme vyrobit i taková mléka, která nejsou běžně k zakoupení, například makové mléko.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Obilné mléko může mít mnoho podob dle vstupní suroviny

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Postup pro domácí výrobu rostlinného mléka je téměř stejný pro všechny druhy mléka.

  • Pokud jde o mléko z oříšků a semínek, je vhodné je před samotnou přípravou namočit do vody, nejlépe přes noc. Po namáčení se voda slije, surovina se ještě propláchne vodou. Pak lze mixovat.
  • V případě obilovin se surovina nejprve povaří, až pak se mixuje.

Na mixování se využívá výkonný mixér, daná surovina se mixuje s vodou. Obecně je potřeba 1 litr vody na 100 g vstupní suroviny. Po rozmixování se mléko filtruje, aby se zbavilo pevných částeček.

K tomu lze využít čajové sítko, ještě lépe jemnou bavlněnou tkaninu. Existují i speciální filtrační tkaniny pro přípravu rostlinného mléka. Pro opravdu jemné mléko se tekutina filtruje několikrát.

Na konci přípravy je možné do mléka přidat špetku soli, zvýrazní se tak jeho chuť.

Domácí rostlinné mléko se uchovává v chladničce, nejdéle vydrží ve skleněné nádobě. Mělo by se zkonzumovat cca do 3 dnů. Před konzumací se vždy promíchává, přirozeně totiž dochází k sedání  pevnější složky mléka.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

  • Obilné mléko chutná sladce, je zdravé a univerzální v kombinacích
  • 4 nejlepší rostlinná mléka do smoothies

Makové mléko

Makové mléko je jedním z těch, které se nedá pořídit v obchodě. Nezbývá tedy než si je vyrobit. Už jenom kvůli zajímavé zklidňující chuti to stojí za to. Mák zklidňuje nervy svou chutí i vnitřním působením, také tlumí bolest a pomáhá s nespavostí.

Stejně jako další rostlinná mléka působí zásadotvorně, pomáhá tedy proti překyselení organismu, dokonce má být prospěšné i při překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Makové mléko nabízí ve svém složení mnoho cenných živin, vyniká především vysokým obsahem vápníku.

Dá se vyrobit klasickým postupem: máčení, mixování, filtrování (viz výše).

Recept pro zvýraznění nasládlé chuti doporučuje mléko nejprve propláchnout horkou vodou, poté opražit do sucha. Pokud pak takový mák rozmixujete s vodou a přefiltrujete do podoby mléka, má mít mnohem příjemnější chuť.

Makové mléko se ve smoothies skvěle kombinuje s různými druhy ovoce. Hodí se i do dalších studených pokrmů. Není však vhodné pro tepelnou úpravu. Varem ztrácí svoji chuť a mění konzistenci.

Mandlové mléko

Mandle jsou známé jako tzv. brain food a stejně tak se mezi brain food, tedy potraviny s příznivými účinky na nervovou soustavu a činnost mozku, dá zařadit i mandlové mléko. Obsahuje celé spektrum živin, kde nechybí ani nenasycené mastné kyseliny a minerály jako hořčík. Právě hořčík přitom bývá spojován se správnou funkcí nervové soustavy.

Výhodou mandlového mléka je vyšší odolnost vůči teplotám, a tak najde využití nejenom do smoothies, ale i do teplých pokrmů. Je to také ideální rostlinné mléko do kávy, čaje či kávoviny.

Výroba mandlového mléka se neliší od výroby jiného rostlinného mléka. Vyplatí se předchozí máčení, pak následuje mixování a filtrování.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Pozor na kupované mandlové i jiné rostlinné mléko. Často obsahuje pouze setinu objemu ze skutečných mandlí. 

Rýžové mléko

Rýžové mléko je bohatým zdrojem sacharidů, zato v něm téměř chybí tuky. I díky tomu je oblíbené zejména u sportovců. Mívá neutrální chuť, takže se hodí do nejrůznějších pokrmů, samozřejmě, že skvěle doplní i smoothies.

Rýžové mléko se dá připravit z nejrůznějších druhů rýže. Lahodnou chuť slibuje zejména rýže jasmínová. Vyrábí se pouze z namočené rýže, stejně tak z rýže vařené.

Na serveru Proalergiky.cz se dá narazit na tento recept:

100 g rýže povaříme cca 15 – 20 min., poté vodu slijeme, abychom rýži rozmixovali s litrem studené vody. Následně přecedíme, přidáme špetku soli a případně fruktózu či třtinový cukr. Zatímco cukr se dá vynechat, sůl se hodí pro zvýraznění chuti. Lahodnou chuť mléka může podpořit místo soli i řasa nori vařená spolu s rýží.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

ZDRAVÝ ZELENÝ TIP:

Hned dvě zelené řasy spirulina a chlorella, k tomu zelený ječmen a mladá pšenice, vše v BIO kvalitě. To je směs Blendea SUPERGREENS. I tato směs superpotravin se může stát výživnou ingrediencí vašeho smoothie. Nabije ho dávkou kvalitních bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů, minerálů a chlorofylu. Vyzkoušejte všechny zdravé recepty.

Kokosové mléko

Rýžové mléko nabízí energii ve formě sacharidů, kokos nabízí zejména energii ve formě tuků.

Kokosové mléko ve svém složení skýtá také cenné minerální látky a vitamíny. Jde o zdravý a chutný nápoj s širokým kulinářským využitím. Báječně zjemní i nejrůznější smoothies.

Při výrobě domácího kokosového mléka není nutné máčení suroviny. Na druhé straně je třeba počítat s omezenou trvanlivostí mléka, nejlépe, pokud ho zkonzumujete ihned po výrobě.

Recept je prostý, inspirací může být třeba blogerka Cukrfree. Ta rozmixuje 1,5 – 2 hrnky strouhaného kokosu se 4 hrnky vody. Poté stačí mléko přecedit přes plátno.

Zbylá kokosová hmota se dá využít jako kokosová mouka při pečení.

VIDEO: Udělejte si vlastní kokosové mléko dle Marušky VEG.

Kokosové mléko najdete i jako ingredienci našich smoothie receptů:

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Recepty na domácí rostlinná mléka

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobuVyrábět si doma rostlinná mléka je velmi jednoduché, rychlé, levnější, ekologičtější a hlavně zdravé. Není na to potřeba zvláštní vybavení kromě obyčejného mixéru (nikoliv tyčového) a čajového sítka nebo ještě lépe kousku tkaniny.

Postup je v zásadě stejný u jakéhokoliv rostlinného mléka. Předem dáte namočit surovinu, ze které budete „mléko“ dělat. Ideální je přes noc, ačkoliv některé suroviny stačí i na několik hodin (mák, ovesné vločky). Pro sladší chuť se mi svědčilo přidat k namáčené surovině na jeden litr mléka tři čtyři sušené datle (i datle stačí namáčet jen několik hodin).

Potom surovinu i s vodou, ve které jste ji namáčeli, dáte do mixéru, doplníte čerstvou vodou (eventuelně sladidlem či kořením, viz níže) a pár minut mixujete, dokud nedostanete napěněné „mléko.“

Co se týká poměru, obecně platí 100 g suroviny na 1 litr vody, nebo 1 hrnek na 4 díly vody – zpravidla se u obou metod dostanete na přibližně stejný výsledek (poměr).

Nejlepší je stejně zkoušet a najít si vlastní poměr – někdo má rád mléko hustší a krémovější, jiný zase vodovější. Jiné se hodí na pečení a jiné do vloček atd.

I v tom je krása domácí výroby mléka – uděláte si vlastní přesně na míru.

Zpět k postupu: Až vypnete mixér, stačí „mléko“ již jen přefiltrovat a zbavit tak pevných částic. Oblíbený způsob filtrace je přes bavlněnou tkaninu.

Budete mít zájem:  Rakytník a jeho vliv na zdraví – léčí i zkrášluje

Kus látky rozprostřete do konvice a přetáhnete přes okraje ven – takže ji jakoby vystelete s tím, že dole není na dně, ale asi v polovině nádoby. Do tkaniny přelijete mléko (část vyteče a část zůstane v tkanině).

Abyste přefiltrovali zbylé mléko, dejte rohy tkaniny k sobě, jednou rukou je podržte a druhou rukou vymačkejte z vzniklé „hroudy“ zbylé mléko do konvice. Tato metoda je nejrychlejší a nejméně pracná.

Filtrovat se dá například přes zmíněné čajové sítko. U prvního filtrování si požte lžičkou, další kola už jen prolévejte. Když chcete mléko jemné, filtrujte ho až pětkrát, když spěcháte, dvě kola stačí.

Každopádně je tato metoda pracnější a zdlouhavější než tkanina, protože musíte neustále „prosívat“ lžičkou.

Mezi další metody oblíbené filtrační metody patří silonová punčocha (nalijete do „nohavice“ a čekáte).

Pokud si chcete výrobu svého mléka opravdu užít jako profesionál, použijte speciální pytlík na výrobu rostlinného mléka, který seženete v tomto obchodě s živými potravinami a doplňky pro zdravou stravu.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobuMléko se pochopitelně dá osladit (oblíbený je agávový sirup nebo med) ovonět (vanilkou, skořicí) nebo ochutit (kakaem, ovocem), ale není to nutné. Takto doma vyrobené mléko v sobě pochopitelně nemá žádné konzervanty, nicméně v lednici v uzavřené nádobě vydrží cca 4 dny.

Po několika hodinách uskladnění v klidu se v „mléku“ oddělí pevnější částice a klesnou na dno, ale to vás nemusí znepokojovat. U koupeného mléka v krabici se děje to samé, proto je potřeba řídit se pravidlem, že před každým použitím je „mléko“ potřeba dobře promíchat.

A co se zbytky suroviny, které zůstanou na sítku? Skořápky ořechů (od neloupaných konopných semínek či máku) je nejlepší vyhodit (nejlépe samozřejmě na kompost), protože v nich nezůstaly žádné živiny. Ostatní zbytky, tedy hlavně ze semínek či ořechů bez skořápky, lze použít třeba jako základ do pomazánek apod.

A nyní krátce k jednotlivým mlékům. Přehled je pouze pro inspiraci a vychází z nejdostupnějších surovin v našich podmínkách, nicméně v zásadě lze vyrobit mléko z jakýchkoliv ořechů či olejnatých semen:

Makové mléko

Je velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku, kterého jinak může být ve veganské stravě nedostatek. Obsahuje ho totiž cca 200 mg vápníku na 100ml. Vedle toho obsahuje i 3g bílkovin a některé minerály. Má velmi zajímavou, nahořklou či jemně nakyslou chuť.

Mandlové mléko

je velmi často doporučované, neboť obsahuje spoustu minerálů: magnesium, selen, mangan a také vitamin E. Je v něm i vápník (cca 80mg vápníku na 100ml), neobsahuje však tak vysoký podíl bílkovin, jak bývá někdy tradováno (pouze jednotky gramů). Má jemnou, oříškovou chuť.

Rýžové mléko

Je oblíbené mezi sportovci. Je v něm spousta sacharidů (asi 10g na 100ml), ale téměř žádné tuky. Má velmi výraznou chuť po rýži, i když velmi záleží na odrůdě, ze které mléko děláte.

Ovesné mléko

Je nabité vitaminem B a E. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa.

Mléko konopné

Obsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin, navíc v ideálním poměru pro vegany. Na mléko se dá použít neloupané konopné semínko, mixér si s ním hravě poradí. Ve 100ml jsou také 2 gramy vysoce kvalitních bílkovin. I konopné mléko má velmi jemnou, lehce oříškovou chuť.

Mléko slunečnicové

Obsahuje hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (naneštěstí v něm chybí omega 3 mastné kyseliny). Jeho chuť je výrazná, zemitá.

Určitě alespoň některé mléko doma vyzkoušejte a nechte si chutnat!

autor: Pavel Houdek, Veganka

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Máte rádi mléko? A co takhle zkusit mléko, na kterém si mohou pochutnat i lidé s intolerancí laktózy či vegani? Řeč je o rostlinném mléku, které může mít nespočet chutí.

Rostlinná mléka jsou běžně k dostání nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také v mnohých supermarketech, bývají balena v tetrapakových krabičkách. Mimo to lze zakoupit i sušené rostlinné nápoje v prášku – ovšem ve složení najdete například kukuřičný škrob a další přidané látky. Neupřeme jim však výhodu v podobě dlouhého skladování a praktičnosti zejména na cesty.

Přehled druhů rostlinných nápojů včetně receptů na jejich využití:

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Připravte si vlastní rostlinné mléko

Mléko si můžete připravit z jakýchkoli semen nebo ořechů. „Důležité je mít kvalitní surovinu, zejména u oříšků je potřeba pohlídat si kvalitu, protože mohou obsahovat hodně mykotoxinů – plísní,“ upozorňuje Zuzana Komůrková.

Co potřebujete na domácí výrobu mléka kromě ingrediencí:

  • slušný výkonný mixér, existují také specializované přístroje na výrobu rostlinného mléka
  • sítko
  • kus tkaniny

Výživová poradkyně popisuje postup přípravy, který je vlastně u všech druhů stejný: „Potřebujeme pouze ořechy nebo semínka a vodu v poměru zhruba 1:4 (hrnek suroviny na čtyři hrnky vody).

Surovinu namočíme předem přes noc, nebo alespoň na pár hodin do vody, občas můžeme promíchat. Potom vše pečlivě rozmixujeme ve výkonném mixéru, tyčovkou to opravdu nepůjde.

Nakonec mléko přes řídký cedník vyložený plátýnkem nebo s použitím speciálního plátěného pytlíku přecedíme a to i několikrát, aby bylo jemnější.

Mléko můžeme ještě před mixováním nebo až následně osladit (datlemi, čerstvým ovocem, medem, sirupem nebo třtinovým cukrem), případně okořenit (skořicí, kardamomem, vanilkou). Zbylou hmotu po přecezení rozhodně nevyhazujte, lze ji použít do pomazánek, kaší, polévek, sušenek nebo raw dezertů.“

Někdo je zvyklý vodu po namočení ořechů a semen vylít a doplnit novou, někdo mixuje v původní vodě, tak jako i Zuzana Komůrková. „Vodu používám původní, tu, ve které se ořechy namáčejí, a případně doliju čerstvou cca do litru.“

Co se týká poměru, obecně platí buď 1 hrnek na 4 hrnky vody nebo 100 g suroviny na 1 litr vody. Je podstatné, na co mléko chcete. Pokud na vaření, tak je lepší hustší konzistence, jestli na pití, tak řidší. Nejlepší je zkoušet a najít si vlastní poměr, protože každý má rád mléko jinak husté. I v tom je jedna z výhod domácí výroby mléka – uděláte si vlastní přesně na míru.

Makové mléko (z mletého máku) má naprosto nedosažitelný obsah vápníku a kvalitních tuků i bílkovin, vhodné je například s ovesnými vločkami nebo chiou, doplněné sladkým ovocem ke snídani. Jeho chuť je však velmi specifická.

Mandlové mléko má velmi jemnou chuť a vysoký obsah minerálů – vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, selenu, manganu a vitamínu E, můžete si ho přidat i do kávy. Mandlové mléko rovněž dobře neutralizuje vnitřní prostředí.

Konopné mléko, vyrobené z neloupaného konopného semínka, je skvělé zejména pro vegany pro ideální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin a obsah aminokyselin (bílkovin) – je výborné třeba na koktejly.

Některé další druhy: pro děti i alergiky

Pro malé děti a alergiky je asi nejvhodnější mléko z vařené rýže, které připravíme tak, že rýži uvaříme doměkka obvyklým způsobem, slijeme vodu, přidáme čerstvou vodu a pečlivě rozmixujeme a přecedíme.

Toto mléko je nutričně bohaté, výborné na vaření, dále pomáhá při střevních a žaludečních problémech a průjmech.

Rýžové mléko je také velmi oblíbené mezi sportovci – je v něm spousta sacharidů (asi 10 g na 100 ml), ale téměř žádné tuky.

Ovesné mléko lze připravit jak přímo z ovsa, tak i z ovesných vloček. Je plné vitamínů B a E a minerálů jako magnesium, měď, selen, mangan či železo.

Slunečnicové mléko má výraznou chuť. Obsahuje hodně bílkovin, vitamínu E a minerálů – hořčík, selen, niacin, zinek, kyselina pantotenová, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Odborná spolupráce:

Zuzana Komůrková

Výživová poradkyně a lektorka kurzů zdravého vaření, spolumajitelka Studia Cesta ke změně v Praze-Holešovicích.

Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany, klienty s potravinovými intolerancemi, ale i ty, kteří se rozhodnou pro radikální změnu svého životního stylu.

Pomáhá zejména s praktickou stránkou výživy – jak vařit rychle, pestře, používat vhodné suroviny, co jíst, aby nic nechybělo. Na každého klienta nahlíží jako na originál. Jejím cílem je, aby klient pocítil pozitivní změnu, cítil se lépe a plný energie.

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Zkuste si udělat rostlinná mléka dle našich receptů…

Rostlinná mléka jsou výbornou alternativou kravského mléka, jsou zdravé, ohromně chutné a jednoduché na přípravu doma. Níže najdete základní postup přípravy nejběžnějších druhů. Rostlinná mléka nezahleňují a chutnají lépe než kravské mléko.

Budete mít zájem:  Zánět Stehenního Svalu Příznaky?

Doporučujeme ke čtení náš článek o tom, že rostlinná mléka nezatěžují organismus.

Mandlové mléko

Mandlové mléko má jemnou, mírně sladkou ořechovou chuť. Mandle obsahují vitamíny skupiny B a E, mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor, měď, zinek a zdravé tuky. Vhodné zkombinovat s ovesnými vločkami, kokosovým mlékem či horkým kakaem.

Příprava:

100 g mandlí namočíme přes noc do studené vody, druhý den propláchneme, scedíme, dáme do vyšší nádoby, dolijeme na 500 ml čistou vodou a rozmixujeme co nejvíce na jemno.

Dolijeme vodou do 1 l, přidáme špetku soli a zdravé sladidlo podle chuti a scedíme přes plátno a dobře vyždímáme. Uchováme v chladničce.

Mandlovou drť, která nám zůstane, nevyhodíme, ale přidáme ji třeba do moučníku nebo do musli.

Kešu mléko

Kešu mléko má sladkou krémovou chuť – zdroj zdravých tuků, mědi, manganu, hořčíku, fosforu a zinku. Doporučujeme přidat čokoládové bezlepkové sušenky.

Příprava:

Do mixeru vložíme hrst kešu ořechů a přilijeme 2 dcl vody (pokud chceme mléko silnější, dáme více ořechů a méně vody), rozmixujeme cca 30 sec.

Konopné mléko

Konopné mléko je jemně sladké, ořechové s vodovou texturou – největší obsah omega-3 mastných kyselin (protizánětlivé a pro srdce zdravé tuky) s nejvyšším podílem bílkovin (11 gramů v 3 polévkových lžících semen) ze všech ořechů a semen. Konopné mléko je nejchutnější bez přísad a potravin.

Příprava:

Konopná semínka je třeba namočit minimálně na 24 hodin. Nejlepší je počkat, dokud se neobjeví klíčky. Vodu třeba minimálně každých 8 hodin vyměnit za čistou. Po namočení vodu slijeme, propláchneme, přilijeme čistou vodu a rozmixujeme. Následně přecedíme a v případě husté konzistence, zředíme s vodou nebo třeba s makovým mlékem.

Rýžové mléko

Rýžové mléko je vhodné pro ty, co mají alergii na ořechy, sóju nebo semena.

Příprava:

100 g jasmínové rýže propláchneme v cedníku a namočíme na 24 – 30 hodin do studené vody. Během této doby rýži několikrát propláchneme a vodu vyměníme. Nakonec vodu slijeme, rýži přecedíme a znovu propláchneme a doplníme na 500 ml čerstvou vodou.

Přidáme špetku soli a lžičku až dvě cukru nebo rostlinného sirupu (Agávový, javorový, med, březový cukr, kokosový cukr …). Rozmixujeme, co nejvíce dohladka, doplníme na 1 l čistou vodou, přecedíme přes plátno, dobře vyždímáme a uchováme v chladu.

Před každým použitím dobře protřepejte!

Makové mléko

Mák je zdrojem kvalitního vápníku, obsahuje ho zhruba desetkrát více než mléko, obsah vápníku v 100 g máku je asi 1400 mg, zatímco v kravském mléce jen 110 – 125 mg. Makové mléko je skvělým zásadotvorným nápojem.

Příprava:

100 g máku namočíme přes noc do studené vody, na druhý den scedíme přes jemné sítko, dáme do vyšší nádoby, dolijeme na 300 ml čistou vodou a rozmixujeme co nejvíce na jemno. Dolijeme vodou do 1100 ml, přidáme špetku soli a lžičku Agávového sirupu a scedíme přes plátno, ručně dokonale vymačkat. Uchováme v chladničce.

Ovesné mléko

Ovesné mléko je díky vysokému obsahu vitaminu B a zinku vhodné pro rekonvalescenty a pomáhá v boji proti únavě a malátnosti.

Příprava:

100 g ovesných vloček namočíme přes noc do studené vody, druhý den propláchneme, scedíme, dáme do vyšší nádoby, dolijeme na 500 ml čistou vodou a rozmixujeme co nejvíce na jemno. Dolijeme vodou do 1 l, přidáme špetku soli a lžičku zdravého sladidla a scedíme přes plátno a dobře vyždímáme. Uchováme v chladničce.

Pohankové mléko

Pohankového nápoje příznivě působí na kardiovaskulární systém.

Příprava:

Předem přes noc namočenou pohanku rozmixujeme s datlí a vodou. Můžeme přidat vodu, nebo karobový prášek – v případě přidání karobu máme hustou čokoládu.

Kokosové mléko

Kokosové mléko obsahuje vysoký podíl zdravých saturovaných tuků a je ideální do omáček jako náhrada smetany.

Příprava:

250 g dužiny kokosového ořechu, 200 ml mléka nebo vody. Čerstvou dužinu kokosového ořechu nastrouháme do mléka, dobře promícháme a necháme chvíli rozležet. Místo mléka můžeme použít i vodu. Pak protlačíme kapalinu přes síto nebo utěrku do nádoby. Tento postup několikrát opakujeme, až teče jenom voda.

Co si dále přečíst o rostlinných produktech?

VIDEO: 10+1 Otázek – Rostlinná mléka

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Snadná domácí výroba rostlinného mléka

Vy si ještě nevyrábíte rostlinné mléko doma? Vyrábět si doma rostlinná mléka je velmi jednoduché a nenáročné. Není na to potřeba zvláštní vybavení kromě obyčejného mixéru (nikoliv tyčového) a čajového sítka nebo ještě lépe kousku tkaniny. Stačí minimum času.

Navíc i výrazně ušetříte oproti ceně rostlinného „mléka“ v obchodě, nehledě na to, že velkou část těch nejlepších rostlinných mlék si v obchodě ani nekoupíte (například makové).

  A k tomu ulevíte i životnímu prostředí tím, že domů nebudete neustále tahat tetrapakové krabice.

Postup je v zásadě stejný u jakéhokoliv rostlinného mléka. Předem dáte namočit surovinu, ze které budete „mléko“ dělat. Ideální je přes noc, ačkoliv některé suroviny stačí i na několik hodin (mák, ovesné vločky). Pro sladší chuť se mi osvědčilo přidat k mixované surovině na jeden litr mléka tři čtyři sušené předem namočené datle (i ty stačí namáčet jen několik hodin).

Namočenou surovinu slijte a důkladně propláchněte. Zbavujete se tak antinutričních látek; živiny z mléka budou díky tomu lépe vstřebatelné. Potom surovinu dáte do mixéru, doplníte čerstvou vodou (eventuelně přidáte datle či sladidlo) a pár minut mixujete, dokud nedostanete napěněné „mléko.“

Co se týká poměru, obecně platí 100 g suroviny na 1 litr vody, nebo 1 hrnek na 4 díly vody – zpravidla se u obou metod dostanete na přibližně stejný výsledek (poměr).

Nejlepší je stejně zkoušet a najít si vlastní poměr – někdo má rád mléko hustší a krémovější, jiný zase vodovější. Jiné se hodí na pečení a jiné do vloček atd.

I v tom je krása domácí výroby mléka – uděláte si vlastní přesně na míru.

Zpět k postupu: Až vypnete mixér, stačí „mléko“ již jen přefiltrovat a zbavit tak pevných částic. Můj nejoblíbenější způsob filtrace je přes bavlněnou tkaninu.

Kus látky rozprostřu do konvice a přetáhnu přes okraje ven – takže ji jakoby vystelu s tím, že dole není na dně, ale asi v polovině nádoby. Do tkaniny přeleju mléko (část vyteče a část zůstane v tkanině).

Abych přefiltroval zbylé mléko, dám rohy tkaniny k sobě, jednou rukou je podržím a druhou rukou vymačkám z vzniklé „hroudy“ zbylé mléko do konvice. Tuto metodu mám vyzkoušenou jako nejrychlejší a nejméně pracnou.

Ve specializovaných obchodech seženete i speciální filtrační pytlík na mléko z jemné tkaniny. Výhodou je, že jej můžete zavěsit nad nádobu a nechat mléko volně vykapat, a snadná údržba – pytlík jednoduše obrátíte na ruby a opláchnete.

Filtrovat se dá například i přes zmíněné čajové sítko. U prvního filtrování si pomáhám lžičkou, další kola už jen prolévám. Když chci mléko jemné, filtruji až pětkrát, když spěchám, dvě kola stačí.

Každopádně je tato metoda pracnější a zdlouhavější než tkanina, protože musíte neustále „prosívat“ lžičkou.

Mezi další metody oblíbené filtrační metody patří silonová punčocha (nalijete do „nohavice“ a čekáte).

Mléko se pochopitelně dá osladit (oblíbené jsou různé sirupy) nebo ovonět (vanilkou, skořicí atd.), ale není to nutné. Koření případně doporučuji přidat až k hotovému mléku.

Já jsem fanouškem čisté chuti, ale to už je na individuálních preferencích. Co bych nicméně určitě doporučil za sebe je přidat špetka soli, která výrazní chuť.

 Takto doma vyrobené mléko v sobě pochopitelně nemá žádné konzervanty, v lednici v uzavřené nádobě vydrží cca 3-4 dny.

Po několika hodinách uskladnění v klidu se v „mléku“ oddělí pevnější částice a klesnou na dno, ale to vás nemusí znepokojovat. U koupeného mléka v krabici se děje to samé, proto je potřeba řídit se pravidlem, že před každým použitím je „mléko“ potřeba dobře promíchat.

A co se zbytky suroviny, které zůstanou na sítku? Skořápky ořechů (od neloupaných konopných semínek či máku) je nejlepší vyhodit (nejlépe samozřejmě na kompost), protože v nich nezůstaly žádné živiny. Ostatní zbytky, tedy hlavně ze semínek či ořechů bez skořápky, lze použít třeba jako základ do pomazánek apod.

A nyní krátce k jednotlivým mlékům. Přehled je pouze pro inspiraci a vychází z nejdostupnějších surovin v našich podmínkách, nicméně v zásadě lze vyrobit mléko z jakýchkoliv ořechů či olejnatých semen:

Makové mléko je velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku, kterého jinak může být ve veganské stravě nedostatek. Obsahuje ho totiž cca 200 mg vápníku na 100ml. Vedle toho obsahuje i 3g bílkovin a některé minerály. Má velmi zajímavou, nahořklou či jemně nakyslou chuť.

Budete mít zájem:  Psychické Zhroucení Fyzické Příznaky?

Často velmi doporučované mandlové mléko obsahuje spoustu minerálů: magnesium, selen, mangan a také vitamin E. Je v něm i vápník (cca 80mg vápníku na 100ml), neobsahuje však tak vysoký podíl bílkovin, jak bývá někdy tradováno (pouze jednotky gramů). Má jemnou, oříškovou chuť.

Rýžové mléko je oblíbené mezi sportovci. Je v něm spousta sacharidů (asi 10g na 100ml), ale téměř žádné tuky. Má velmi výraznou chuť po rýži, i když velmi záleží na odrůdě, ze které mléko děláte.

Ovesné mléko je nabité vitaminem B a E. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa.

Mléko konopné obsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin, navíc v ideálním poměru pro vegany. Na mléko se dá použít neloupané konopné semínko, mixér si s ním hravě poradí. Ve 100ml jsou také 2 gramy vysoce kvalitních bílkovin. I konopné mléko má velmi jemnou, lehce oříškovou chuť.

Mléko slunečnicové obsahuje hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (naneštěstí v něm chybí omega 3 mastné kyseliny). Jeho chuť je výrazná, zemitá.

  • Když už umíte udělat rostlinné mléko, podívejte se na video, kde shrnuji ty nejpodstatnější informace, které jsem nasbíral za 15 let života na rostlinné stravě:
  • Veškeré informace o domácí výrobě rostlinného mléka najdete pěkně přehledně i v naší infografice:
  • Zdravá rostlinná mléka: Recepty na jejich výrobu

Rostlinná mléka z domácích zdrojů – zdravější než z obchodu

02. 09. 2018 | Doba čtení 5 minut

Rýžové, ovesné, mandlové, makové, sojové… Obliba rostlinných mlék stoupá a do svého jídelníčku je zařazuje stále víc lidí. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje konzumace kravského mléka, zkuste ho nahradit rostlinnou alternativou. To skutečně zdravé si přitom připravíte snadno doma.

Intolerance laktózy, obtížná stravitelnost kravského mléka, veganský životní styl nebo snaha obohatit jídelníček, to jsou důvody, kvůli kterým lidé hledají náhražky klasických mléčných výrobků. Chcete zkusit rostlinná mléka i vy? Jejich domácí příprava je lehká a výsledek je o mnoho zdravější, než hotová kupovaná rostlinná mléka.

Nemléko

S trávením kravského mléka mají někteří lidé potíže, jiní zase živočišné produkty nekonzumují z přesvědčení. Alternativou Výroba rostlinného mléka Zdroj: Shutterstock.

com / Alfira
k tradičním mléčným výrobkům jsou rostlinná mléka. Tato tekutina sice mléko připomíná, nezískává se však z mléčných žláz savců, ale z rostlinných produktů.

Označení tohoto výrobku jako „mléko“ je tedy zavádějící a ne zcela přesné, přesto běžně používané.

Rostlinné náhražky mléka se vyrábějí nejčastěji lisování a rozmělněním surovin rostlinného původu, jakou jsou oříšky a obilniny. Používají se jak k přímé konzumaci, ale i při pečení a vaření.

Nabídka rostlinných mlék v obchodech je velmi široká, k dostání jsou produkty v prášku nebo tekuté, na trhu jsou mléka z různých surovin a mnoha příchutí. Lákavě vypadající obal však pozorně prostudujte, rostlinné mléko nemusí být automaticky zdravé.

Často zjistíte, že rostlinné mléko obsahuje kukuřičný sirup nebo fruktózu (zdroje jednoduchých cukrů), různá ochucovadla a další aditiva, která jejich výživovou hodnotu sráží.

Snadná domácí výroba

Doma vyrobené mléko nabídne vašemu tělu hodnotné živiny jako je vláknina, vitamíny a minerály a přitom se vyhnete výživově problematickým látkám používaným při průmyslovém zpracování.

Není na to potřeba žádné zvláštní vybavení, vystačíte si s kvalitním mixérem, sítkem a kouskem plátýnka. Postup je v zásadě stejný u každé suroviny. Vybranou obilninu, nasekaná semínka nebo oříšky zalijte vodou a nechte několik hodin namáčet.

Obsažené složitější látky se začnou štěpit, stanou se pro tělo lépe stravitelné a zároveň se díky namáčení se surovinou lépe pracuje.

Vodu poté slijte a namočený základ pro výrobu mléka propláchněte. Dejte do mixéru, doplňte čerstvou vodu a umixujte. Na 100 gramů suroviny použijte asi 1 litr vody, záleží na tom, jak moc husté mléko ve výsledku požadujete. Cezení přes plátno Zdroj: Shutterstock.

com / Madeleine Steinbach
Nejlepší je do mixéru na začátku přidat jen minimum vody a umixovat spíše tužší pastu. V menším množství je mixování efektivnější a směs si poté naředíte dle libosti. Výkonný mixér vyrobí skutečně hladké rostlinné mléko a někdy není třeba suroviny dopředu namáčet.

Jestli vám drobné kousky vadí, přeceďte hotový produkt přes sítko nebo nechte vykapat přes plátýnko. Zbylou drť využijte do kaší, koláčů a podobně. Rostlinná mléka si oslaďte přidáním namočeného sušeného ovoce nebo sirupy (například datlovým). Nebojte se ani koření, použijte třeba skořici nebo vanilku.

Rostlinné mléko přelijte do vhodné nádoby a skladujte v lednici, obvykle vydrží 3-4 dny.

Nejoblíbenější rostlinná mléka

  • Ovesné mléko má neutrální, nasládlou chuť. Nabízí bohatý obsah vitamínů B, hodně vápníku a zinku. Neobsahuje mnoho tuků ani jednoduchých cukrů, má vysokou nutriční hodnotu. Nehodí se pro celiaky.
  • Rýžové mléko má neutrální, lehce nasládlou chuť. Je snadno stravitelné, obsahuje hodně sacharidů, méně bílkovin a tuků.
  • Použít se dají různé oříšky a semínka Zdroj: Shutterstock.com / Alexander Prokopenko
    Mandlové mléko
    je lehce oříškové chutí, hodí se do kávy i pro pečení a výrobu dezertů. Je skvělým zdrojem minerálních látek, například vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku.
  • Kokosové mléko vyrobíte ze strouhaného kokosu, zalijte ho horkou vodou, nechte chvíli stát a rozmixujte, přeceďte přes plátno. Využití najde ve sladké kuchyni i při přípravě asijských jídel.
  • Sojové mléko je hodně rozšířené a v obchodech dostupné. Při domácí výrobě je nutné sojové boby namočit přes noc a před rozmixováním povařit.

V zásadě lze rostlinné mléko vyrobit z jakýchkoliv ořechů nebo olejnatých semen, zkuste třeba mák, kešu oříšky, slunečnici, sezam nebo pistácie.

Pro výrobu mléka se příliš nehodí lněné nebo chia semínko, tvoří s vodou gel, který se obtížně cedí.

Rostlinná mléka – zásobárna plná vitaminů a minerálů

Alpro
Výrobce sójových nápojů a velice chutných sójových desertů. Kromě zdravých výživ je k dispozici i v některých řetezcích (Billa, DM).

www.alprosoya.cz

Alnatura
Alnatura je kromě rostlinných mlék značka pestré řady bioproduktů. Dříve byla k dostání v DM drogeriích, dnes je najdete především v supermarketech Billa.

www.alnatura.de

Joya
Rakouský výrobce sójových nápojů a jogurtů.

www.joya-soja.at

Oatly
Společnost Oatly se, jak už název napovídá, specializuje na rostlinné ovesné nápoje. Kromě přírodního a ochuceného mléka vyrábí také ovesnou smetanu.

www.oatly.com

  • Isola BIO
    Italská společnost Isola BIO je předním výrobcem širokého spektra luštěninových, obilných a ovocných nápojů.
  • isolabio.com
  • Biopont
    Maďarská výrobní a distributorská firma Biopont produkuje široké spektrum produktů, mezi nimi i nápoje na rostlinné bázi.

www.biopont.com

Nutriops
Španělská firma Nutriops je evropským lídrem ve výrobě nápojů z BIO ořechů. V obchodech je hledejte pod označením EcoMil.

www.nutriops.com

Kalma
Kalma má na svědomí řadu výrobků určených pro zdravou výživu a vegetariány a vegany. Mimo jiných právě sojové nápoje, jogurty a také sojovou tatarku.

www.kalma.cz

Sušené rostlinné nápoje

Pozor, tyto nápoje nejsou sušenými jednodruhovými alternativami rostlinných mlék. Jedná se o nápoje, které svojí konzistencí a chutí mohou mléko nahradit, ale z nutričního hlediska za rostlinnými mléky do množství živin výrazně zaostávají – obsahují často sladidla, škroby, konzervanty a další přidané látky. Tyto nedostatky vynahrazuje obohacení vitamíny a snadné skladování a příprava.

Mogador
Sušené nápoje řady Zajíc jsou dobře dostupné v obchodech, k dostání je sójový, pohankový a rýžový. Na etiketě se objevuje ve složení také živočišný kasein, ale podle vyjádření výrobce jde o možné stopy vzniklé výrobou jiných produktů.

www.mogador.cz

Topnatur
Firma Topnatur vyrábí v práškové podobě pohankový, špaldový, ovesný, rýžový, sojový, kokosový nebo kukuřičný nápoj.

www.topnatur.cz

Jak je to se sýry

Zajímají vás sýry bez laktózy? Přečtěte si článek o rostlinných sýrech na českém trhu.

PS: od podzimu 2019 vypisuju nový kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů, semínek a obilovin, na kterém vás naučím pár postupů, jak si rostlinná mléka nebo „ořechýry“ připravit doma.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector