Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží

Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží

Je to tady. Nastává období nejrůznějších viróz a infekcí, kdy se obracíme k přírodním prostředkům, ať už preventivně, nebo když už nás nějaké to nachlazení začíná trápit.

Mezi velmi účinné přírodní prostředky na tyto obtíže patří ZÁZVOR – přesněji oddenek zázvorníku lékařského.

Zázvor se stal běžnou součástí většiny moderních domácností, ať už v kuchyni jako koření, nebo pro jeho léčivé účinky.

Jeho užívání však sahá daleko do minulosti, do doby před naším letopočtem. Už v této době byl známý jeho léčivý efekt. Používal se k mírnění nevolností i k podpoře trávení. Proto se hojně užíval jako koření.

Dnešní moderní výzkumy prokazují, že zázvor vykazuje celé spektrum účinků – antibakteriální, antivirové, protizánětlivé i protiparazitické.

Úspěšně se používá v prevenci nevolnosti, zvracení a při kinetózách. Mírní nachlazení a dráždivý kašel. Podporuje trávení, zvyšuje slinění a vylučování žaludečních šťáv.

Pomáhá při trávicích obtížích a zvyšuje chuť k jídlu.  Má rovněž významný vliv na kardiovaskulární systém.

Bylo prokázáno, že zázvorník je vhodným prostředkem při hypoglykémii, hypotenzi i hypertenzi a kardiovaskulárních onemocněních.

Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží

K přípravě čaje stačí opravdu malý kousek. Kořen vám navíc v lednici vydrží skutečně dlouho. Sušením se chuť zázvoru ještě více znásobí. Říká se, že jedna čajová lžička sušeného zázvoru odpovídá velké polévkové lžíci čerstvé zázvorové dužiny. Se sušeným zázvorem proto nakládejte opatrně.

Zkuste si připravit třeba zázvorový čaj z čerstvého zázvoru. K jeho přípravě použijte malý kousek zázvorového kořene, který oloupete, dužinu nastrouháte najemno a zalijete vroucí vodou (případně necháte přejít varem). Silnou zázvorovou chuť nápoje můžete zjemnit třeba lžičkou medu.

Také v naší nabídce najdete široký výběr zázvorových čajů, které Vás dokážou velmi příjemně zahřát.

Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží

Co jsou to superfoods – seznam TOP 23 nejlepších z nich

Zázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží

Co jsou to vlastně superpotraviny?

Možná si taky pokládáte otázku – co to vlastně jsou, ty „superpotraviny“, (název vychází z anglického „superfoods“) o kterých se v poslední době všude píše? Čím přesně jsou tak super?

Některé potraviny (především ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy a semena) jsou zvláště bohaté na základní živiny, včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Od avokáda po cuketu jde o vysoce výkonné potraviny, které pomohou zlepšovat naše zdraví.

Některé superpotraviny pocházejí z našich luhů a hájů (například česnek), ale mnoho superpotravin má jeden společný znak – pocházejí z hodně exotických zemí.

Proč je tomu tak, se můžeme pouze domnívat. Mezi jednu z teorií patří jednoduše moudrost matky přírody. Ta, ve své dokonalosti, připravila koncentrovanou zásobárnu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro obyvatele nehostinných a drsných podmínek na místech, která právě velmi často mimo Evropu najdeme.

A právě díky těmto velmi náročným podmínkám, jako např. poušť nebo vysoká nadmořská výška, se rostliny naučily zadržovat v sobě co nejvíce důležitých látek, klíčových pro jejich přežití. Ale nenechte se zmást, mnoho superpotravin najdete i u nás. Jaké to jsou? Třeba černý rybíz, česnek, borůvky, cibule, brokolice, kapusta.

Ty všechny opravdu patří do segmentu superpotravin.

Nicméně seznam superpotravin může být různě dlouhý a různorodý. Žádná jednotná verze neexistuje. My vám přinášíme seznam těch notoricky i méně známých superpotravin, včetně jejich přínosu pro naše zdraví.

Nejlepších superpotraviny a důvody proč jsou super

1. Zelený ječmen

Na pultech lékáren nebo v regálech drogerií, v oddělení se zdravou výživou jste jej už určitě zahlédli. Zelený nebo mladý ječmen – tak se obvykle nazývá jemný zelený prášek, který v poslední době velmi získává na popularitě. Mladé zelené lístky ječmenu překypují úžasnou kombinací velmi důležitých živin.

Složení ukazuje na přítomnost 20 aminokyselin, z nichž 8 si lidské tělo neumí vyprodukovat samo. Na rozdíl od zrn ječmene, se kterými se pak dále pracuje, je zelený ječmen přirozeně bezlepkový. Mimo jiné obsahuje mladý ječmen velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Může dokonce pomoci při některých nemocech a nebo při hubnutí.

2. Chlorella

Jde o druh jednobuněčné řasy, která se dokáže velmi rychle množit v čerstvé vodě. Přestože byla chlorella objevena kolem roku 1890, popularitě se začíná těšit především až v poslední době, kdy se lidé začali více zajímat o zdravý životní styl.

Přitažlivá je obsahem široké škály minerálů, vitamínů, aminokyselin, chlorofylu a antioxidantů. Unikátní složkou chlorelly je však tzv. chlorellový růstový faktor (CGF). Již dlouhá léta se vědci zabývají právě výzkumem tohoto faktoru a ukazuje se, že podporuje regeneraci tkání, především dělení a růst buněk.

Posiluje schopnost organismu likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla.

3. Kustovnice čínská neboli Goji

Jeden z klenotů čínské medicíny – i tak je nazývána Kustovnice čínská, známá taktéž pod názvem Goji. Rostlina z čeledi lilkovitých je v Číně považována za nepostradatelný potravinový doplněk.

Konzumují se sušené plody červené barvy, které by měly pomoci s posílením imunitního systému a mozkové činnosti, chrání před onemocněním srdce a rakovinou, a také zlepšují průměrnou délku života.

Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, ale protože nebylo přesně stanoveno doporučené množství pro konzumaci, je lépe užívat ji přiměřeně.

4. Kokosový olej

O tom, zda kokosový olej opravdu patří mezi superpotraviny se stále ještě vedou diskuze. Nicméně, je potřeba uznat, že i on se v poslední době těší veliké oblibě. A to nejen pro svoje takřka univerzální použití.

Budete mít zájem:  Alergie Na Opalovací Krém?

Můžete jej užívat jako doplněk stravy, můžete jej využít při vaření v kuchyni, ale také jako tělovou a vlasovou kosmetiku.

Olej je získáván z jader zralých kokosových ořechů.

A čím je vlastně tak zázračný? Chrání před srdečními onemocněními zvýšením dobrého cholesterolu – snižuje poměr špatného a zvyšuje poměr dobrého cholesterolu. Napomáhá při léčbě podvýživy, protože je snadno stravitelný a dobře se vstřebává.

Ničí choroboplodné zárodky bakterií, hub, kvasinek a virů. A to je jen zlomek pozitivních účinků, které jsou mu připisovány. Dále bělí zuby nebo je perfektní pro pokožku i vlasy. Přečtěte si také článek o kokosovém oleji a jeho vlivu na zdraví.

5. Spirulina

Dalším, zdánlivě nenápadným zázrakem, který je často řazen mezi superpotraviny je právě tato modrozelená sinice názvem Spirulina. Spirulina je často mylně řazena mezi řasy, nicméně jedná se o sladkovodní sinici.

Již starověcí Aztékové ji využívali jako primární zdroj bílkovin, ale mimo to také obsahuje velmi významnou kombinaci vitamínů a minerálů, které doplňují energii. Pro vegetariány a vegany představuje náhradu za proteinové přípravky ze živočišných zdrojů.

Mezi pozitivní účinky, které jsou jí připisovány, patří například to, že má pomáhá při ledvinových onemocněních, zvyšuje obranyschopnost a přispívá k rychlejšímu hojení ran.

6. Chia

Ch-ch-ch-chia! Šalvěj hispánská – tento název vám možná nic neřekne. Ale Chia semena, ty už jste určitě ve zdravé výživě nebo obchodě s farmářskými potravinami potkali.

Nenápadná malá černá semínka podobná máku obsahují nejvíc esenciálních mastných kyselin ze všech známých rostlin.

Navíc, obsahují asi 5x víc vápníku než mléko, najdete v nich zhruba dvojnásobek draslíku než v banánech a asi třikrát víc železa než ve špenátu.

7. Quinoa

Tato maličkatá semínka, která k nám přicestovala až z Latinské Ameriky, stále více získávají na popularitě. Ne nadarmo se jí říká vzácný poklad Inků. Quinoa je nutričně velmi bohatá.

S mírnou, ořechovou chutí a texturou podobnou rýži nebo kuskusu, Quinoa, je jednou z mála zrna potravin, která poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, které naše tělo nemůže vyrábět samo.

Je velmi bohatá na bílkoviny a neobsahuje lepek.

8. Řecký jogurt

Pravděpodobně ho bezpečně znáte – tučnější a krémovější bratranec jogurtu je nabitý bílkovinami a probiotiky. Nasytí vás, zlepší trávení a posílí váš imunitní systém. Navíc je skvělý jako náhrada zakysané smetany nebo dokonce i majonézy.

9. Borůvky

Mezi nutriční „superstar“ nabité vlákninou a vitamínem C, patří nám nijak neznámé borůvky. Možná to víte, možná ne, ale jsou také velmi dobré v prevenci proti rakovině, pomáhají při léčbě cukrovky nebo čistí ledviny. A to je jen zlomek vlastností, jež bývá borůvkám připisován.

10. Kapusta

Tato, ne vždy populární košťálová zelenina, které je hned několik druhů, poráží všechny ostatní z hlediska výživy. A to proto, že obsahuje více antioxidantů než většina ostatních druhů ovoce a zeleniny. Je to také fantastický zdroj vlákniny, vápníku a železa. Připravíte si ji prakticky jakýmkoliv způsobem, od vařené nebo dušené na pečené. V tom tkví její kouzlo.

11. Ovesné vločky

S vysokým obsahem vlákniny, antioxidanty, a tunou dalších živin u tohoto častého základu zdravé snídaně jádro bylo prokázáno, že pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají také při trávení, a dokonce i zlepšují metabolismus. A dají se využít na nekonečně mnoho způsobů.

12. Zelený čaj

Toto starověké tajemství zdraví bylo používáno jako přírodní lék na téměř všechno – od rakoviny až po srdečních choroby. A v čem vlastně tajemství zeleného čaje spočívá? Antioxidanty! Hlavním superhrdinou je zde epigallocatechin gallát (EGCG), což je fytochemikálie, která zpomaluje růst buněk. A to by mohlo pomoci zabránit růstu některých druhů rakoviny.

13. Brokolice

I když všichni členové rodiny brukvovité zeleniny, jsou super zdravé, brokolice vyniká mimořádně vysokou hladinou vitaminu C a kyseliny listové (což může snížit riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a cévní mozkové příhody). Tato chuťově výtečná zelenina je plná vitamínů a minerálů. V poslední době se objevily studie, jež potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

14. Losos

Na našem trhu poměrně dobře dostupná ryba je plná bílkovin a zdravé dávky omega-3 mastných kyselin. Současné studie naznačují, že může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. A jako bonus navíc – losos také chrání kůži před sluncem a škodlivými účinky UV záření.

15. Špenát

Antioxidanty, protizánětlivé látky a vitamíny, které podporují nejen zdravé kosti, jsou tím, co je na této populární listové zelenině tolik pozoruhodné.

Jen jeden šálek špenátu obsahuje až 12% doporučené denní dávky vápníku a dostatek vitaminu K, což pomáhá zabraňovat úbytku kostní hmoty.

Mimo to je špenát známý pro vysoký obsah železa, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu.

16. Pistácie

Tyto malé zelené oříšky za svou zemitou chutí skrývají spoustu bílkovin a vlákniny. Navíc jsou přirozeně bez cholesterolu. Jedna porce těchto ořechů má téměř tolik draslíku jako jeden malý banán.

17. Vejce

Relativně levný zdroj bílkovin nabitý živinami – proto si jistě vejce zaslouží status superfood. Jedno velké vajíčko obsahuje asi jen 70 kalorií a nabízí šest gramů bílkovin. Vejce jsou také výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro normální funkci těla a zdravé srdce.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Bradavice?

18. Mandle

Tyto tučné oříšky, které pocházejí ze starověké Mezopotámie a Číny patří mezi nejvíce nutričně hodnotné. To znamená, že nabízejí nejvyšší koncentraci živin v poměru na kalorie v jedné porci.

Porce s obsahem 191 kalorií obsahuje zároveň 3,4 gramů vlákniny (což je asi 14 % doporučené denní hodnoty) a zdravou dávku draslíku, vápníku, vitaminu E, hořčíku a železa.

Navíc je můžete jíst třeba i jako máslo!

19. Zázvor

Lehce pikantní zázvor byl používán po celá léta nejen jako lahodné dochucovadlo, ale zároveň i jako přírodní lék na všechno – od podrážděného žaludku až k nežádoucímu zánětu. Můžete s ním bojovat proti nachlazení a chřipce, stejně jako jej mohou používat těhotné na těhotenské nevolnosti.

20. Dýně

Možná ji používáte spíš jen jako dekoraci podzim. Ale to by byla opravdu škoda, protože dýně je plná antioxidantů a vitamínů.

Asi nejzajímavější je zde beta-karoten, provitamin, který tělo přeměňuje na vitamin A. A ten je velmi důležitý pro naše oči. Mimo to, dýně je tvořená z 90% vodou a zbytek je vláknina.

Dýně je tedy ideální potravina pro očistu organismu.

21. Jablka

Taky to znáte? Denně jedno jablko a lékař je daleko. Ano, jablko je nejcennější poklad našich luhů a hájů.

Nejen, že je skvělým nízkokalorickým zdrojem vlákniny, ale také obsahuje široké spektrum cenných látek, jako jsou vitamíny, minerály, enzymy a mnoho dalších.

Navíc, je to ovoce vypěstované v našich podmínkách, a tedy naše tělo z něj dokáže vytěžit daleko víc, že z dovážených exotických druhů ovoce.

22. Brusinky

Brusinky seženete prakticky celoročně. Ať už jsou ve formě zavařeniny, džemu, čerstvé nebo sušené, brusinky mají příznivý vliv na náš organismus.

Brusinky nám velmi pomáhají v boji proti zánětu, (často jsou právě užívané na infekce močových cest) snižují riziko srdečních onemocnění, zlepšují zdraví ústní dutiny, zabraňují kvasinkovým infekcím, a mohou dokonce zpomalovat růst některých nádorových buněk.

23. Česnek

Není to jen zbraň proti upírům 🙂 je to navíc i účinný, již ve starověku známý, lék. Ano, i v dnešní době se česnek se používá k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních choroby, dokonce bývá úspěšný i v boji proti některým typům rakoviny.

Je znám pro svůj antibiotický a antiseptický účinek a působí také při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Některé studie naznačují, že česnekový extrakt může být použit také pro léčení kvasinkových infekcí u žen a problémy s prostatou u mužů.

Co si ještě o superpotravinách přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zázvor

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) patří v současnosti mezi jedno z nejpoužívanějších koření, je znám díky oddenkům (kořen), které se používají jako exotické koření, na přípravu čaje nebo dochucení jídel.

 Zázvor je zdrojem proteinů, esenciálních olejů, flavonoidů, sacharidů, vlákniny, vody.

 Zázvor lékařský se rozšířil do celého světa díky zajímavé chuti a vůni, ale především díky léčivým účinkům, proto je velmi oblíbený i v Česku.

Zázvor a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobkuZázvor je jedna z mála superpotravin, které si tento název skutečně zaslouží
  • podporuje trávení, zažívání, střebávání a tvorbu slin
  • působí proti plynatosti, nevolnosti a říhání
  • podporuje chuť k jídlu
  • chrání před běžnými infekcemi způsobenými bakteriemi
  • je zdrojem protioxidantů a má i účinek proti nadměrnému množení buněk
  • mírní bolesti hlavy
  • podporuje dlouhověkost
  • podporuje odolnost organismu
  • působí pozitivně při kocovině
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje očistu těla od toxínů
  • přírodní afrodisiakum
  • zlepšuje produkci žaludečních kyselin, podporuje cirkulaci krve 
  • odstraňuje hleny ze sliznic střev a v dýchacích cestách
  • prospívá při bolestivé menstruaci a při těhotenských nevolnostech
  • působí proti pálení žáhy (izoluje kyselost žaludku)
  • snižuje překyselení žaludku
  • kombinace zázvoru, citrónu a kmínu – urychluje metabolismus, brání zadržování vody v těle a pomáhá tím při hubnutí
  • podporuje krevní oběh
  • je zdrojem elektrolytů (sodík, draslík, vápník, hořčík), které harmonizují hladinu tekutin v těle 
  • podporuje kognitivní vitalitu a stimuluje smysly (žvýkání kousku čerstvého kořene zázvoru v ústech)
  • snížením aktivity serotoninových receptorů působí zázvor přímo na úrovni zažívacího traktu, ale že ovlivňuje i centrální nervový systém – propojení mikrobiomu a mozku
  • http://superpotraviny.webnode.cz/koreni/zazvor/

Zázvor lékařský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • kontrola zánětlivé reakce
  • svaly
  • tonus, vitalita, energie, únava
  • normální hladina cukru v krvi
  • normální činnost kardiovaskulárního systému
  • normální trávení
  • přirozená obranyschopnost, imunitní systém
  • zdraví během cestování
  • normální funkce cest dýchacích
  • časné těhotenství
  • normální stav kostí a kloubů
  • metabolismus sacharidů

 Pouhých 100 g zázvoru obsahuje: Vitamín B6, Hořčík, Fosfor, Zinek, Kyselinu listovou, Vitamín B2, Niacin

Zázvorová voda:

Pokud vám ale chuť a mírná palčivost zázvoru nedělá problémy, pijte vodu se zázvorem klidně každé ráno, ideálně na prázdný žaludek. Zázvorovou vodu se však doporučuje pít i před každým jídlem během celého dne. 

  • zmírňuje migrény
  • snižuje hladinu LDL
  • tlumí bolesti pohybového aparátu
  • v zimním období dokáže zázvorový odvar prohřát tělo
  • dodá energii
  • dokáže potlačit množení některých virů a bakterií
  • pomáhá při střevních potížích
  • podporuje trávení
  • urychluje metabolismus
  • snižuje plynatost
  • zlepšuje odolnost organismu
  • zázvor má totiž termogenní účinek, který nastartuje tvůj metabolismus a v těle začne působit jako přírodní spalovač tuku, který podporuje přirozený úbytek hmotnosti
Budete mít zájem:  Chronický Zánět Slinivky Příznaky?

Jak připravit zázvorovou vodu

Nastrouhejte zázvor, přidejte med, šťávu z citronu a zalijte litrem horké převařené vody. Nechte chvilku odstát a vychladlý „drink“ dejte do chladničky. Pokud ráno máte rádi studené nápoje, klidně si do džbánu přidejte ledové kostky. Ale pokud se chcete do nového dne zahřát a nastartovat, je ideální tento všelék před pitím ohřát. A poté ho popíjejte celý den vždy před jídlem. 

  • přibližně 100 g zázvoru
  • 5-6 čajových lžiček medu
  • 1 citrón
  • litr vody

Jak si připravit zázvorovou vodu pro urychlení hubnutí?

Připravte si 1 kořen zázvoru, 1,5 l vody a citrónovou šťávu. Skutečně toho více nepotřebujete. Přiveďte vodu k varu a mezitím si nakrájejte zázvor na tenké plátky.

Vhoďte do vroucí vody a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut. Následně sundejte z plotýnky a nechte vychladnout. Přeceďte a ochuťte citrónovou šťávou.

Sklenici zázvorové vody pijte každé ráno na lačný žaludek a večer před večeří.

Zázvor a jeho účinky na pleť a vlasy:

  • zpomaluje proces stárnutí pokožky
  • eliminuje začervenání pleti, působí proti pupínkům a akné (potírejte zázvorovým čajem)
  • dodává pokožce zářivou barvu a zdravý nádech (plátkem zázvoru masírujte pokožku
  • uklidňuje drobné popáleniny (omyjte oblast vlažným zázvorovým čajem)
  • na spálenou pokožku, tak na to v létě myslete (chlazený zázvorový čaj aplikujte na pokožku)
  • bělí jizvy (nakrájejte opravdu tenké kusy kořenů zázvoru a na příslušných místech je zafixujte páskou, nechte působit asi 40 minut)
  • působí na celulitidu, podporuje krevní oběh – vyrobenou směsí jemně masíruje potřebná místa (¼ šálku olivového oleje, ½ šálku cukru, 2 lžíce strouhaného zázvoru a trochu citronové kůry)
  • stimuluje růst vlasů (vmasírujte ještě před mytím vlasů teplý šálek zázvorové šťávy do pokožky hlavy)

Kontraindikace: někteým může zázvor způsobovat zažívací potíže, pálení žáhy anebo bušení srdce, pro těhotné ženy pouze v omezeném množství, děti do dvou let. Při žaludečních vředech, ledvinových kamenech a nemocích močového měchýře (gingerol). Použití konzultujte s lékařem.

  • Vlastnost: Silně zahřívá – není vhodný pro horkokrevné osoby a v létě.
  • Chuť: štiplavá, ostrá, pronikavá pikantní sladká (způsobují zejména gingeroly)
  • Použití: na přípravu nálevu, jako koření, kandovaný do cukroví, na inhalace, na výrobu sirupu, nápojů, extraktů, tinktury, jako složka perníkového koření
  • Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
  • Čeleď: zázvorníkovité (Zingiberaceae)
  • Barva květů: žlutá, fialová, kvete vzácně
  • Sběr: oddenek, je aromatický a má světle nažloutlou barvu
  • Permakultura: zázvor si můžeme pěstovat sami z odenků, které si koupíme v obchodě a můžeme jej tak postupně sklízet čerstvý
  • Lidové názvy: zázvor pravý
  • Magie bylinek:
  • Signatura:

Jak připravit zázvorovou vodu:

Nastrouhejte syrový zázvor cca 100 g, přidejte polévkovou lžíci medu nebo jiného přírodního sladidla, šťávu z jednoho citronu a zalijte litrem horké převařené vody, dochutit můžete i skořicí nebo čerstvými bylinami.

Nechte chvilku odstát a vychladlý „energetický nápoj“ dejte do chladničky. Pokud ráno máte rádi studené nápoje, přidejte si ledové kostky. Ale pokud se chcete do nového dne zahřát a nastartovat, je ideální tento všelék před pitím ohřát.

A poté ho popíjejte celý den vždy před jídlem.

Jak připravit zázvorový čaj:

Pro přípravu čaje (stačí půl lžicky strouhaného zázvoru, 250 ml horké vody, med a citron), jako koření v podobě přášku nebo čerstvě nastrouhaný, pro přípravu nápojů přidat cukr a citron, či detoxikačního čaje. 100% šťávu můžeme dosladit medem nebo březovým cukrem.

Jak připravit zázvorové mléko s kurkumou?

Kokosové mléko vlijte do malého hrnce a pomalu zahřívejte. Přidejte kurkumu, skořici a zázvor. Pokud chcete, můžete také přidat vanilkovou esenci, muškátový oříšek a kajenský pepř dle chuti. Řádně rozmíchejte a přiveďte k varu, poté nechte vařit asi 10 minut. Na závěr přidejte med a odstavte z plamene.

  • 1 sklenice kokosového mléka
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ½ čajová lžička zázvorového prášku nebo čajová lžička nastrouhaného kořene zázvoru
  • 1 čajová lžička medu

Jak připravit zázvorový nektar proti chřipce:

Pro přípravu potřebujeme 500 ml vody, 150 g strouhaného čerstvého zázvoru, 5–6 lžic medu a jeden nakrájený citron. Uvedené ingredience smíchejte a nechte 5 dní macerovat. Potom směs scedíme a slijeme do uzavíratelné láhve. Užívaní: jedna malá sklenička (20 ml) za den.

Jak připravit zázvorovou koupel na stimulaci krevního oběhu (při špatné cirkulaci)?

do horké lázně vmícháte tři polévkové lžíce sušeného zázvorového prášku (nebo 4 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru) a jeden šálek epsomské soli. Ve vaně odpočívejte 15 až 30 minut, poté se opláchněte, osušte a zabalte do teplé deky.

Jak pěstovat zázvor?

Protože bývá zázvor často ošetřený takzvanými inhibitory růstu – látkami, které brání jeho klíčení, je vhodné ho namočit na dva dny do vody. Tím se této chemie zbavíte.

Poté nechte zázvor jeden až dva dny na světle a sledujte, kdy se vytvoří růstová očka. Když jsou vidět, rozřežte kořen na menší kousky podle růstových oček.

Řezné plochy nechte před zasazením do směsi substrátu a rašeliny chvíli zaschnout, pak je vsaďte do hlíny (či uvedené směsi) do hloubky 3 až 5 centimetrů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector