Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?KUPUJTE BIO srdcem

Ministerstvo zemědělství opět vyhlašuje září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství! Letos již po šestnácté chce touto tradiční kampaní veřejnosti představit české ekofarmy a výrobce biopotravin, jejichž počet i nabídka se rok od roku rozšiřuje. Tak i vy KUPUJTE BIO srdcem, dejte přednost kvalitě a šetrnému přístupu k životnímu prostředí.

Biopotraviny jsou totiž produktem ekologického zemědělství

Na počátku zrodu každé potraviny s logem BIO stojí ekologický zemědělec. V dalších fázích výroby biopotraviny to je také zpracovatel, výrobce, obchodník, případně dovozce, ale i třeba chovatel včel.

Ti všichni musí být podle platné legislativy registrovaní na Ministerstvu zemědělství, aby mohli své produkty označovat jako BIO, a musí splňovat také přísná pravidla české i evropské legislativy. Ta myslí na pěstování plodin, chov zvířat, léčení, ale i zpracování, označování, skladování či dovoz.

Plnění pravidel je každoročně kontrolováno a až na základě prokázaného souladu dostává každá tato registrovaná osoba certifikát, který ji opravňuje k používání označení BIO na svých produktech. Jeho platnost si můžete ověřit i vy na www.eagri.cz/rep.

Číst dál: KUPUJTE BIO srdcem

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?Lovíme BIO!

Rádi byste si ulovili bio od místního ekozemědělce, ale nevíte, kde ho hledat? Neradi kupujete biopotraviny ze zahraničí? Zajímáte se o bezobalové nakupování? Pak je tu pro vás mapa Kde.lovime.bio!

Najdete v ní ekozemědělce z celé republiky včetně aktuální nabídky jejich produktů. Mapa umožňuje vyhledávání podle kraje, okresu nebo konkrétní potraviny, o kterou máte zájem.

Můžete tak zjistit, kde „váš“ zemědělec sídlí, jak ho kontaktovat, jaké zboží nabízí, jestli má například e-shop, prodává ze dvora nebo prostřednictvím bedýnek… Najdete tu i farmy nabízející agroturistiku, exkurze či vzdělávacích programy pro školy.

Číst dál: Lovíme BIO! (2)

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?Biopotraviny a ekozemědělství v EU

Ekologická produkce potravin je na vzestupu. Jakými pravidly se musí v EU řídit, jaká je stávající situace a jaké novinky se chystají, zjistíte v této infografice. 

Nová celounijní pravidla pro ekologickou výrobu potravin mají být garantem kvality, ochrany životního prostředí a dobrého zacházení se zvířaty. Vztahují se na celý dodavatelský řetězec ekozemědělství.

Obchody s biopotravinami rostou jako houby po dešti, nejsou již jen výsadou velmi omezeného publika, ačkoliv ekologické zemědělství je celkově v EU stále malou částí zemědělské výroby. Víte, co přesně znamená označení biopotravina?

Číst dál: Biopotraviny a ekozemědělství v EU

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

O biopotravinách mezi lidmi koluje spousta mýtů, které s realitou často nemají mnoho společného. Někteří lidé tudíž na biopotraviny pohlížejí jako na podvod či módní trend, který brzy odezní.

Ve skutečnosti jde ale o produkty, které se vyrábějí s ohledem k životnímu prostředí, musí splňovat řadu přísných pravidel, přičemž neobsahují žádná chemická zlepšovadla ani v případě živočišné výroby žádná antibiotika či růstové hormony.

 Bio může být pouze potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

 „Biopotraviny nesmějí obsahovat pesticidy, umělá hnojiva ani umělá potravinářská aditiva. Důležité je také to, aby tyto potraviny neobsahovaly geneticky modifikované organismy a nebyly ozařované,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Číst dál: Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?Studie: Není třeba omezovat spotřebu červeného masa

Vědci nenašli statisticky významnou ani důležitou souvislost mezi konzumací červeného masa a rizikem vzniku srdečních chorob, cukrovky nebo rakoviny.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení a několika jiných předchozích tvrzení a zařazení červeného masa mezi „nebezpečné“ potraviny, panel mezinárodních vědců vedený odborníky z Dalhousie University a McMaster University systematicky prověřoval důkazy a nyní doporučuje, aby většina dospělých bez obav pokračovala v konzumaci své současné úrovně červeného a zpracovaného masa.

Číst dál: Studie: Není třeba omezovat spotřebu červeného masa

Konopné září – měsíc BIO potravin

Na počátku zrodu každé potraviny s logem BIO stojí ekologický zemědělec. Tenmusí být podle platné legislativy registrovaní na Ministerstvu zemědělství, aby mohli své produkty označovat jako BIO, a musí splňovat také přísná pravidla české i evropské legislativy. Ta myslí na pěstování plodin, chov zvířat, léčení, ale i zpracování, označování, skladování či dovoz.

Plnění pravidel je každoročně kontrolováno a až na základě prokázaného souladu dostává každá tato registrovaná osoba certifikát, který ji opravňuje k používání označení BIO na svých produktech. Platnost Bio certifikátu si můžete ověřit i vy na www.eagri.cz/rep.

Ekologické zemědělství – co to vlastně znamená?

Ekologický zemědělec se snaží hospodařit na půdě tak, aby ji udržel zdravou, úrodnou, živou, prostě takovou, aby dokázala průběžně plodit i pro další generace a aby také dokázala dobře vsáknout a udržet vodu, které v krajině čím dál více ubývá.

 Ekologický zemědělec hnojí organickými hnojivy – třeba hnojem.

 Půda v ekologickém zemědělství není jen továrna na potraviny, ale je to zároveň místo k životu pro další spoustu organismů, zvířat i rostlin, místních, původních a prospěšných, které do přírody patří a každý v ní málogickynějakou navzájem propojenou, nezastupitelnou roli. 

Půda v ekologickém zemědělství dává život a je život sám.

Bio potraviny – sečteno a podrženo

On už snad ani neexistuje důvod, proč by BIO potraviny neměly být součástí Vašeho jídelníčku.

Odrazuje Vás občas vyšší cena za BIO produkty?

Musíte se na to dívat tak, že výroba biopotravin je násobně nákladnější, protože eko zemědělci nemají k dispozici umělá hnojiva a mají velice striktní seznam podovlených přidaných látek – růst rostliny tedy nijak neošálí. Tím vzrůstá cena za výrobu.

Konopné BIO potraviny a jejich označení 

Na našich produktech – zejména poté na našem BIO konopném oleji, BIO proteinu a BIO konopných semínkách se setkáte s tímto označením: 

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?      –  Biopotraviny, které byly kontrolovány v České republice (tedy nikoliv nezbytně výhradně české biopotraviny) poznáte podle této zelené „biozebry“, státní ekoznačky, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky zákonu o ekologickém zemědělství.

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?      –  Od 1. července 2010 platí pro všechny výrobce biopotravin v Evropské unii povinnost používat na biopotravinách jednotné označení logem Evropské unie pro ekologickou produkci, tak zvaným evropským biologem.

BIO konopné potraviny – oslavte to s námi

Protože i nás se svátek BIO produktů týká, nabízíme Vám nákup konopných produktů s možností získání 10% slevy na celý Váš nákup. Váš nákup ovšem musí obsahovat alespoň 1 produkt z řady BIO.

Slevový kupón je – BIOKONOPI1 a lze ho uplatnit v košíku při dokončování Vaší objednávky, platí pro objednávky nad 300 Kč. 

Ministr Jurečka: Měsíc biopotravin lidem ukáže, že bio je u nás doma

„První tři ekofarmy u nás vznikly už před více než pětadvaceti lety, v současnosti jich máme přes 4 300, registrovaných výrobců biopotravin je dnes téměř 600. Je tedy vidět, že zájem o ekologické hospodaření u nás roste,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Jen za prvních osm měsíců letošního roku vzrostl počet ekofarem o 220, výrobců biopotravin přibylo 46. Všichni jsou přitom pravidelně kontrolováni v systému ekologického zemědělství, který je stanovený a garantovaný národní i evropskou legislativou. Celkově se v ČR v ekologickém režimu hospodaří aktuálně na více než 490 tisících hektarech zemědělské půdy.

„Ekologické zemědělství vychází z tradičních agrotechnických postupů používaných našimi předky. Trvale udržitelným způsobem produkuje vysoce kvalitní, nutričně bohaté potraviny bez použití chemických látek. Současně respektuje dobré podmínky chovaných hospodářských zvířat,“ uvedl ministr Jurečka.

Spotřeba biopotravin v Česku neustále roste. Poslední dostupná data, která jsou za rok 2014, ukazují meziroční růst spotřeby biopotravin o 4 %. Každý český spotřebitel za ně utratil v průměru 191 korun, celkově šlo o sumu 2,02 miliardy korun. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů činil 0,72 %.

Mottem letošního ročníku Měsíce biopotravin je „Bio je u nás doma!“. Ekologičtí farmáři připravili na září řadu akcí – biojarmarky, dny otevřených vrat na biofarmách, exkurze do výroby a další. Seznam všech akcí a další zajímavé informace najdou zájemci na webu www.mesicbiopotravin.cz.

Součástí zahájení Měsíce biopotravin je i vyhlášení vítěze soutěže Česká biopotravina 2016. Do patnáctého ročníku výrobci přihlásili devadesát výrobků, porota pod vedením Pavla Maurera vybrala za celkového vítěze Bio Trhanou paštiku z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov.

V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn rovněž Biohermelín z ekofarmy Javorník. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio.

Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Odbornou a logistickou podporu soutěže zajišťovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Partnery kampaně Září – Měsíc biopotravin jsou Globus ČR, k.s., dm drogerie markt s.r.o., Country Life, s.r.o., SONNENTOR s.r.o., PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o., Lifefood Czech Republic s.r.o., WELEDA, spol. s.r.o., Aloeverashop.cz, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství.

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená? Sympatizovat Profil Položit dotaz Odpovědi Hodnotit Štítky

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

Jurečka , Ministerstvo zemědělství , MZe , potraviny , zemědělství

autor: PV

Běží kampaň Září – měsíc biopotravin. Začala soutěží

Hlavním smyslem informační a osvětové akce je upozornit veřejnost na význam ekologického zemědělství, seznámit ji s produkcí, systémem značení i kontrol, vyvrátit mýty a dát možnost nahlédnout pod pokličku.

Budete mít zájem:  Poškodí anestezie mozek dítěte?

Kromě mediální kampaně je připravena také série roadshow na vybraných akcích a ekofarmách po celé republice. Počet ekofarem i jejich nabídka každým rokem prudce stoupá.

Nyní jich pracuje přibližně 4700 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová.

 „Spotřeba biopotravin v Česku každoročně výrazně roste, a to je určitě dobře. Ostatně odpovídá tomu také zvýšená poptávka. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 mld Kč. To znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta.

Jsme rádi, že se stále více subjektů věnuje ekologickému zemědělství. To má u nás svou pevnou pozici a jeho význam pro životní prostředí je zcela nezpochybnitelný, uvádí náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.

Ze statistických údajů Registru ekologických podnikatelů vyplývá, že nárůst počtu ekologických zemědělců v krajích se od roku 2017 do současnosti zvýšil průměrně o 13,5 %, ovšem například ve Středočeském nebo Jihomoravském kraji přibylo téměř 23 % registrovaných subjektů, a to je téměř o čtvrtinu více než byl dosavadní celkový počet.

Příležitost vyrazit na farmu

Bioproducenti své výrobky představí v září na nejrůznějších regionálních akcích či přímo na ekofarmách. Na místě je možno ochutnat bioprodukty a seznámit se s ekologickým zemědělstvím v praxi. Zábavný program je připraven nejen pro dospělé, ale i pro nejmenší. Mezi akce patří Dožínky na Letné v Praze, Jablečná slavnost Hostětín nebo akce Poznej svého farmáře – farma Babiny.*

Více informací o akcích naleznete na www.mesicbiopotravin.cz

Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze

Se startem kampaně Září – Měsíce biopotravin byl zároveň ukončen osmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019.

Ze 142 přihlášených produktů, což je prozatím rekordní počet přihlášených bioproduktů v rámci historie soutěže, vybrala odborná porota v čele s předsedou poroty Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing.

Spitzové, které je zároveň vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu (masné bioprodukty). Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:

  • Biovíno – nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák
  • Biopotraviny živočišného původu (mléčné bioprodukty) – v této kategorii zvítězil Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page
  • Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu jednoznačně oslovila BIO švestková povidla od David Ryšavý
  • Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s. r. o.
  • Nově od předešlého ročníku soutěže také kategorie Steaková biomasa – po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s..

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok.

Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Nesmírně si vážíme každého producenta, který do soutěže svůj výrobek přihlásí, a ačkoliv bychom rádi ocenili práci všech, jedná se o soutěž a někdo prostě musí být lepší a vyhrát.

Například Kaštánkovo sušené vepřové maso, tedy celkový vítěz tohoto ročníku, bylo natolik výjimečné – jak chutí, tak konzistencí, v krásném obalu a s dobrým marketingovým konceptem, že nebylo možné, aby nevyhrálo.

Doposud jsem se se sušeným masem z vepřového v biokvalitě osobně nesetkala a velice příjemně mě překvapila po otevření sáčku i nádherná vůně,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Soutěž pořádal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, pod záštitou ministra zemědělství a Státní ústředního ředitele SZPI od roku 2002.

/zr/

Září je měsícem biopotravin. 5 důvodů, proč byste po nich měli sáhnout i vy

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství. Plodiny nejsou zatížené průmyslovými hnojivy ani pesticidy a zvířata mají dostatek péče, krmiva i prostoru pro život.

Výrobky tohoto typu jsou označené logy, která smí používat vždy jen ti producenti, kteří dodržují legislativní zásady ekologické produkce.

Jak se ale taková pravidla promítnou do podoby a složení výrobků v obchodních řetězcích nebo na trzích a proč dát biu přednost?

5 důvodů, proč nakupovat biopotraviny

1. S ohledem na naše děti

Kromě toho, že ekologické zemědělství využívá přírodních procesů, nevyhýbá se ani moderním agrotechnickým postupům. Základem hospodaření je péče o půdu a střídání plodin, které se vzájemně dobře doplňují.

Z polí v režimu ekologického zemědělství se do vody nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu, žížal a přirozených mikroorganismů. Díky této kombinaci zůstává hospodaření šetrné k životnímu prostředí a pomáhá jej zachovat pro budoucí generaci.

Pracuje s obnovitelnými zdroji a souzní s přirozeným koloběhem živin.

2. Pryč s chemií

Mezinárodní a státní legislativa ukládá ekologicky hospodařícím zemědělcům přesná pravidla, která zamezují znečišťování a zatěžování přírody.

Hnojení musí být prováděno ekologicky pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem a zeleným hnojením – prostě tak, jak se to dělalo po tisíce let zpět.

Přebujení plevelu se zamezuje střídáním plodin, vhodnou volbou a sousedstvím druhů či mechanickým ničením (např. pletím). Vzduch, voda a půda tak zůstávají uchráněny od chemikálií, které tak nezasahují ani do potravního řetězce. 

ZÁŘÍ – MĚSÍC BIOPOTRAVIN A EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

Tradiční osvětová kampaň, jejímž cílem je mimo jiné představit veřejnosti ekofarmy a výrobce biopotravin, proběhne v letošním roce už popatnácté. Producenti biopotravin své výrobky v září představí na nejrůznějších regionálních akcích.

Hned první zářijový víkend mohou zájemci ochutnat směsi čajů a koření či navštívit výrobnu v Čejkovicích u Hodonína. Mezi další události patří Dožínky na Letné, Jablečná slavnost Hostětín nebo série Poznej svého farmáře. Chcete se i vy zorientovat na trhu s biopotravinami? Podrobnosti najdete zde.

Výroba biopotravin vylučuje použití umělých ochucovadel, barviv, zlepšovadel vůně, chuti či konzistence. Trvanlivosti se dosahuje přírodní cestou pomocí soli, česneku nebo sušením.

Pokud tyto metody nestačí, je třeba se smířit s faktem, že přirozenou cestou v některých případech nelze docílit nesmyslně dlouhých lhůt trvanlivosti a že například bio jablko nebude mít voskově lesklou slupku, tato chemická úprava totiž v ekologickém zemědělství není povolená.

Zejména ovoce a zelenina v bio kvalitě tak leckdy nedosahuje požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek ale lehce dožene plnou chutí a vůní, kterou si pamatujeme ze zahrádek našich babiček, a k zahození není ani fakt, že neobsahují žádná rezidua pesticidů.

4. Spokojený dobytek

V ekologickém zemědělství jsou zvířata považována především za živé tvory s vlastními potřebami. Samozřejmostí je dostatečný výběh a pastva zajišťující přirozený kontakt s přírodou. Každé zvíře má nárok na svůj životní prostor a slunce. Mláďata jsou u matek ponechávána delší dobu. 

5. Pod zákonným dohledem

Postupy ekologického zemědělství reguluje evropská a národní legislativa. Pravidelné kontroly na všech stupních od výrobců až po obchodníky zajišťují dodržování předpisů.

Každý, kdo chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací a zaregistrovat se do systému ekologického zemědělství u Ministerstva zemědělství.

Ti, kteří splní dané požadavky, získají certifikát až na 15 měsíců. Jedině s ním mohou značku používat.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí.

Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?

Září je Měsícem biopotravin, jeho cílem je propagovat nejen biopotraviny a ekologické zemědělství, ale také akce, které pro své návštěvníky připravili farmáři, obchody s biopotravinami i neziskové organizace. Mottem letošního ročníku je: Držte se biokvality.

Bio produkce v Česku roste

„Měsícem biopotravin každoročně podporujeme na šedesát akcí týkajících se ekologického zemědělství a biopotravin. Lidé tím, že kupují a konzumují biopotraviny, chrání své zdraví a zároveň přispívají k lepšímu životnímu prostředí.

Zejména v posledních letech si více všímají kvality potravin i vlivu zemědělství na životní prostředí a mnozí z nich už cíleně vyhledávají bio výrobky. I proto Ministerstvo zemědělství usiluje o to, aby měli ekologičtí zemědělci i potravináři co nejlepší podmínky ke své práci.

Stabilně je podporuje prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2007–2013,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Čtěte také: Reakce: Informace o pesticidech v bio medu jsou zavádějící

Na téměř 483 tisících hektarech za loňský rok hospodařilo 3920 zemědělců. Vzrostl také počet producentů biopotravin, a to z 626 v roce 2010 na loňských 646. Nejčastěji se u nás v biokvalitě zpracovává maso, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce a pekařské, cukrářské a další moučné výrobky. Významně také stoupl počet registrovaných výrobců bio vína, na celkových sedmdesát sedm.

Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory a umělá barviva. V klasických potravinách je povoleno používat zhruba 320 přídatných látek, v biopotravinách je to pouze padesát pět přídatných látek.

Jde o látky přírodního původu, nebo o jednoduché minerální a organické látky. Biopotraviny mají vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek).

Budete mít zájem:  Ostruha Na Patě Léčba?

Ekologicky vypěstovaná zelenina má nižší obsah dusičnanů až o 50 % a nižší obsah pesticidů o více než 90 % v porovnání s konvenční zeleninou. 

Zdroj: Tiskové materiály Ministerstva zemědělství

Základním dokumentem pro rozvoj ekologického zemědělství je Akční plán České republiky, což je základní dokument pro rozvoj ekologického zemědělství; plánuje do konce roku 2015 dosáhnout 15% podílu výměry zemědělské půdy. Akční plán zahrnuje také navýšení české bioprodukce na minimálně 60 %.

Čtěte dále: Podpora lokálních potravin v řetězcích je žádoucí. Rozhodne spotřebitel

Kde se u nás propaguje bio?

Na podporu českých bioproducentů vznikla akce s názvem Měsíc biopotravin, která právě začala. Pokud zavítáte na stránky www.mesicbiopotravin.cz, můžete si v tamním kalendáři najít akci, která tyto české zemědělce podporuje. Jedná se převážně o trhy, ochutnávky v prodejnách či samotné návštěvy ekofarem. Už třeba tuto sobotu, 8.

 září budete moci zavítat na kozí biofarmu DoRa v Ratibořicích, případně 22. září vyrazit do Biopekárny Zemanka v Oříkově u Sedlčan. Zde bude i Vitalia.cz, která vám následně zprostředkuje tamní atmosféru a vyzví pro vás, jak se vyrábějí biosušenky.

Chybět nebude ani bohatá fotogalerie, takže pokud se do Sasova nechystáte, informace z první ruky budete mít na našem serveru.

Čtěte také: Co je na farmářských prodejnách tak extra?

Pakliže jste ještě neochutnali biovýrobky a neměli tak šanci pocítit rozdíl ve srovnání s konvenčně prodanými výrobky, vydejte se do Uherského Hradiště. V tamní Krajince zdravé výživy po celé září probíhají ochutnávky bio výrobků.

Další ze zajímavých akcí pod hlavičkou měsíce biopotravin je Olomoucký BIO jarmark. Koná se 29. září na Horním náměstí v Olomouci a svým návštěvníkům představí tuzemské pěstitele, výrobce a prodejce certifikovaných produktů. Zajímavostí je i představení specifických výrobků z bioprodukce a následné seznámení veřejnosti s výhodami jejich používání. 

Přečtěte si také: Vitalia.cz spouští nové farmářské trhy

A nádavkem…

Novinkou pro tento rok je rozšíření soutěží pro spotřebitele na webových stránkách. Každý všední den v září budou mít soutěžící možnost vyhrát hodnotné ceny od partnerů akce, mj. slevy do obchodů s biopotravinami nebo na různé ochutnávky.

Měsíc biopotravin: Co přinese září 2011?

Měsíc biopotravin má letos podtitul „Značíme kvalitu“. Podívejte se, co přinese a na jaké akce se můžete těšit!

Září se již posedmé stane Měsícem biopotravin. Ekologické zemědělství ani biopotraviny již není nutné představovat. Oproti minulým letům panuje povědomí o tom, co to vlastně bio je. Lidé navštěvují farmářské trhy, které se konají snad již v každém městě, zájem o bio výrobky stále roste.

„Označení bio je často stále mylně chápáno – není to módní značka.“

Ačkoliv se nám občas může zdát, že je trh s biopotravinami téměř přehlcen, faktem je, že některé produkty jako jsou vejce, ovoce a zelenina zdaleka nestačí poptávce.

Ale zpět k Měsíci biopotravin. Jde v podstatě již o tradiční informační a osvětovou akci Ministerstva zemědělství, které se jejím prostřednictvím snaží seznámit veřejnost s ekologickým zemědělstvím. Letošním heslem Měsíce biopotravin je „Značíme kvalitu“.

Jak již podtitul napovídá, Měsíc biopotravin se zaměří především na to, jak je ekologické zemědělství kontrolováno a co znamenají bio značky (česká zebra a evropské logo biopotravin).

Měsíc biopotravin samozřejmě nabídne i zajímavé akce jako jsou farmářské trhy, ochutnávky biopotravin či dny otevřených dveří na farmách.

Letošní Měsíc biopotravin se zaměří především na bio značky a na to, jakým způsobem je ekologické zemědělství kontrolováno. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Česká zebra a evropské logo biopotravin

Jak už bylo řečeno, ústředním mottem letošního ročníku je heslo „Značíme kvalitu“. Proč organizátoři sáhli zrovna po tomto sloganu? S rostoucí rozmanitostí sortimentu biopotravin se objevuje určitá skepse.

Je ten či onen výrobek opravdu bio? Nebo se jen prodejce snaží vydělat na zákazníkovi? Proto si Měsíc biopotravin klade za cíl naučit českého spotřebitele orientovat se v oficiálním značení biopotravin.

Mnozí z nás znají „českou zebru“, ale víme, co vlastně toto logo znamená? Odpověď je jednoduchá – takto označené biopotraviny byly kontrolovány v České republice.

Nemusí to znamenat, že se jedná o český výrobek, ale že splňuje všechny požadavky naší legislativy o ekologickém zemědělství. Tedy například podmínky péče o zdraví a ochranu hospodářských zvířat (zákon zakazuje například stimulování růstu hormony, preventivní podávání antibiotik atd.

), podmínky jejich šlechtění, prostorové nároky na jejich chov. Při pěstování ovoce a zeleniny je pak například zakázáno používání pesticidů apod. 

 „Česká zebra“ nám zaručí, že biopotravina splňuje podmínky českých zákonů o ekologickém zemědělství 

V rámci Evropské unie platí od 1. července 2010 tzv. „evropské logo“. Všichni výrobci biopotravin v Evropské unii musí používat toto jednotné značení. Zároveň s tím také platí povinnost sdělit zákazníkovi na obale biopotraviny místo, kde byly vyprodukovány suroviny, z nichž se produkt skládá.

 Evropské logo označuje biopotraviny vyprodukované v Evropské unii

Měsíc biopotravin: Co nabídne?

Měsíc biopotravin bude ve znamení různých akcí pro veřejnost. Mnohé jistě potěší čím dál tím populárnější farmářské trhy, o které nás Měsíc biopotravin rozhodně neochudí. V sobotu 3.

září se uskuteční v Plzni, kde si na ně nadšení Plzeňané již zvykli a pravidelně si pro ně dělají místo ve svém kalendáři.

Poprvé se také „biojarmark“ představí v Litoměřicích, v Nenačovicích u Berouna na návštěvníky čekají biodožínky a zahanbit se nenechá ani Třebíč, Chrudim, Hradec Králové nebo Brno.

Farmářské trhy v Měsíci biopotravin
1. litoměřický biojarmark
3. jarmark BIO, EKO a výrobků s označením Vysočina regionální produkt, Třebíč
Biojarmark v Hradci Králové
30. 9. 9:00 – 1. 10. 14:00

Ochutnávka bio zmrzliny i návštěva kozí farmy

Měsíc potravin ale nabídne mnoho dalších akcí. Jednou z opravdových lahůdek je ochutnávka biozmrzliny, která proběhne 22. září v prodejně Biohome v Praze. Kromě klasických smetanových ovocných zmrzlin jsou v nabídce této prodejny i zmrzliny bez laktózy, což potěší alergiky, kteří si jinak zmrzlinu z mléka musí odpustit.

Milujete kozí sýry? Jestliže ano, tak je pro vás připraven BIO den na kozí farmě v Ratibořicích. Možná znáte kozí výrobky značky DoRa. Kromě toho, že 24. Září je budete moci všechny ochutnat, budete mít možnost prohlédnout si i stáje a výběhy, kde se zvířata pasou.

Farmářské trhy jsou oblíbené.Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Upečte si své bio sušenky

10. září pořádá den otevřených dveří rodinná Biopekárna Zemanka v Oříkově u Sedlčan. Manželé Zemanovi poskytnou všem zájemcům odborný výklad, nabídnou prohlídku provozu a ti odvážnější si budou moci zkusit upéct i vlastní bio sušenky.

Den otevřených dveří pořádá i biofarma Sasov. Návštěvníci si 24. září budou moci prohlédnout unikátní venkovní chov prasat i firemní jatka. Po celý den budou navíc probíhat jezdecké závody, projížďky dětí na koních a v provozu bude i firemní obchůdek.

Září – měsíc biopotravin

V průběhu září budou mít Češi možnost seznámit se s biopotravinami a ekologickým zemědělstvím vůbec. Do akce Měsíc biopotravin se zapojí desítky ekologických farem, výrobců, obchodníků a prodejců biopotravin po celé republice. Češi totiž suroviny produkované udržitelným způsobem zatím příliš neznají. Více Jaromír Marek.

I když Celkový obrat s biopotravinami na českém trhu roste, jeho podíl není zdaleka tak velký, jak by mohl být. V roce 2004 se prodalo biopotravin za 234 milionů Kč, což je oproti předchozímu roku růst o 30 %, zároveň to ale znamená, že každý Čech utratil za biopotraviny průměrně 23 Kč, což je hluboko pod průměrem zemí EU. Zajistit propagaci ekopotravin chce právě začínající akce. Více Tom Václavík.

„Hlavním cílem je představit chuť biopotravin. Chtěli bychom, aby co nejvíce lidí ochutnalo tyto suroviny. Víme ze zkušenosti lidí, kteří je pravidelně jedí, že např. biomaso se rozezná od konvenčně produkovaného hned při prvním soustu. Chtěli bychom zároveň, aby lidé navštívili ekofarmy a na vlastní oči se přesvědčili jak fungují.“

Proč si čeští spotřebitelé zatím nenašli cestu k biopotravinám?

„O ekologickém zemědělství se neměli odkud dozvědět. Je to neznalost samotného v čem je ekologické zemědělství jiné, ale i to jaké jsou negativní rysy průmyslového zemědělství.“

Jeden z důvodů je určitě cena, která je o desítky a mnohdy stovky procent vyšší u ekologických produktů oproti konvenčně vyráběným. Proč to tak je?

„Je pravda, že cena ekopotravin může bát vyšší, ne vždy, ale obecně to tak je. Vyprodukovat bioprodoukt je mnohonásobně náročnější. Je to dáno tím, že ekozemědělství funguje na menších plochách a nelze často použít techniku jako je třeba kombajn. Jakýkoli problém nelze řešit chemicky a vyrábějí se menší objemy a tak i efektivita je menší.“

Rozloha všech ploch, na kterých se hospodaří systémem ekologického zemědělství, činí dnes v Česku přes 6%, což je relativně hodně. Takřka 90% však představují pastviny.

Nárůstu produkčních ekologických ploch by mohl napomoci fakt, že od loňského roku se dotace na hektar ekologické orné půdy, sadů a vinic zvedly přibližně trojnásobně oproti pastvinám.

Budete mít zájem:  Mumio (Shilajit) a jeho TOP 7 zdravotních benefitů

Ročně přispívá stát na ekozemědělství 300 miliony korun.

V září dejte přednost kvalitě a vsaďte na BIO

Češi se o principy ekologického zemědělství a bio produkci začínají zajímat stále více. S rostoucí poptávkou po kvalitních výrobcích rok od roku přibývá i počet bio farem.

Biopotraviny jsou běžně k dostání na pultech obchodů, kde je poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Zájem o tyto produkty roste, což dokazuje hlavně zvyšující se obrat v tomto odvětví a zavádění bio privátních značek jednotlivými řetězci.

Z ekologického zemědělství Češi vyhledávají zejména mléko a výrobky z něj, ovoce, zeleninu či ostatní zpracované potraviny, jako je koření, káva nebo dětská výživa.

Září, měsíc bio

Pro bio výrobky se lze vydat i přímo na některou z mnoha lokálních farem, jejichž počet se neustále zvyšuje. V současnosti je jich více než 4700. Jejich sortiment je opravdu široký a seženete tam vše od ovoce, zeleniny či mléčných výrobků až po maso nebo obilniny. Tyto produkty budou díky svému původu zaručeně chutnat vám i přírodě.

Přestože zájem o ekologické zemědělství narůstá, informovanost o způsobech produkce, systému značení a kontrolách stále nedosahuje potřebné úrovně. Právě osvěta je účelem kampaně Ministerstva zemědělství.

Kam se můžete za biopotravinami v září vydat?

  • 22. září – Biozemědělský den na Sasově
  • S tím, jak vypadá každodenní život na farmě, se seznámíte na Sasově u Jihlavy.
  • 28. září – Poznej svého farmáře – Ekofarma Babiny
  • Pro dospělé je přichystán trh nebo ochutnávky, děti si mohou zaskákat na nafukovacím kombajnu, projet se na koních nebo si nechat některé z domácích zvířat namalovat na obličej.

Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze

Se startem kampaně Září – měsíc biopotravin byl zároveň ukončen osmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019.

Ze 142 přihlášených produktů, což je prozatím rekordní počet přihlášených bioproduktů v rámci historie soutěže, vybrala odborná porota v čele s předsedou poroty Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing.

Spitzové, které je zároveň vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu (masné bioprodukty). Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:

  1. Biovíno – nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od fy. Víno Marcinčák
  2. Biopotraviny živočišného původu (mléčné bioprodukty) – v této kategorii zvítězil Buvolí labneh BIO od Ing. Anny Page
  3. Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu jednoznačně oslovila BIO švestková povidla od Davida Ryšavého

Září, měsíc bio

Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej, s.r.o.

Nově od předešlého ročníku soutěže byla také oceňovanou kategorií Steaková biomasa – po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od fy. Mitrovský dvůr, a. s.

Blíží se měsíc biopotravin

Jídlo, bydlení, kosmetika … bio si získává pevné postavení ve všech oblastech, včetně trhů s kosmetickými a spa produkty. I když je stále záležitostí především určité cílové skupiny, obliba bioproduktů se všeobecně stále zvyšuje.

Září – měsíc biopotravinV září tradičně probíhá v České republice dosud největší oslava ekologického zemědělství a biopotravin. Do akce se zapojují desítky ekologických farem, výrobců, obchodníků a prodejců biopotravin po celé republice. Akci letos provází slogan – rozmanitost každým kouskem.

Měsíc biopotravin je také oslavou skvělého jídla, vyrobeného ze surovin produkovaných udržitelným způsobem a ohleduplně ke zvířatům. Ekologické zemědělství napomáhá rozmanitosti živočišných a rostlinných druhů a rozmanitosti výrobních postupů a pracovních příležitostí na ekofarmách.

Prostřednictvím portálu : http://eagri.cz/public/eagri/mesic-biopotravin/akce/ má každý zájemce z řad organizátorů možnost uveřejnit zdarma informace o exkurzích na farmy, jarmarcích, dožínkách, ochutnávkách biopotravin a dalších zajímavých událostech v oblasti ekologického zemědělství a každý spotřebitel tyto informace na jednom místě souhrnně sledovat.

A na jaké akce se můžeme těšit?

Zde v Praze je bezesporu největší akcí tohoto druhu Biojarmark na Toulcově dvoře. Jedná se o největší republikový svátek ekozemědělců a příznivců  potravin zrozených  bez chemie a v souladu s přírodou. Letos připadne na 17. a 18. září a novinkou letošního ročníku budou biovína. O týden dříve,v neděli 12. září proběhnou tradiční biodožínky v areálu ekostatku v Nenačovicích u Berouna. Tentokrát s podtitulem „k pramenům biopotravin“. Poptávka i nabídka potravin v kvalitě BIO na českém trhu roste, zatím však stále zaostává za Německem nebo Rakouskem.

Celospolečenský zájem o bio s sebou přinesl také množství dalších akcí a aktivit, jejichž výčet je nad možnosti tohoto článku.

Na propagaci, osvětě, výchově k trvale udržitelnému životu a praktické pomoci farmářům a distributorům spolupracují především dvě významné organizace PRO-BIO Svaz a PRO BIO liga, které sdružují ekozemědělce, zpracovatele, prodejce, spotřebitele a příznivce.

V roce 2007 realizovala PRO-BIO liga pilotní projekt „Bio do školek“ podpořený MZe ČR. Od roku 2010 probíhá ve vybraných krajích projekt Bioškoly, který má za cíl zvýšení objemu biopotravin ve školách a přenos informací a kontaktů mezi školami a místními ekozemědělci.

V České republice platí ustanovení o povinném označování veškerých produktů ekozemědělství značkou BIO. Jedná se o zavedené logo, tzv. biozebru.  Může být použita pro jakékoliv výrobky z EU i třetích zemí, které splňují podmínky evropské legislativy a byly kontrolovány našimi kontrolními orgány.

V rámci EU je od letošního 1. července povinné označení celoevropskou značkou pro biopotraviny, tzv. „ekolistem“.  Znamená to, že povinné evropské logo má téměř stejný význam jako ,,naše biozebra“ a na našich  biopotravinách bychom již v těchto dnech měli mít dvě povinná loga.

Na systém ekologické zemědělské prvovýroby, zpracování bioproduktů a výroby biopotravin u nás dohlížejí nezávislé kontrolní organizace, ABCert, KEZ a BiokontCZ, které mají pověření Ministerstva zemědělství.

Farmářská tržiště zaručují regionální původ Letošní jaro se stalo mezníkem pro milovníky kvalitních potravin. V českých městech odstartoval staronový trend – farmářská tržiště. Nejedná se o žádnou novinku, vždyť zeleninové tržiště bývalo zcela běžnou a přirozenou součástí každého města či městečka. To jen my jsme na ně málem stačili zapomenout.

Společnost v posledních letech čím dál tím více volá po kvalitních potravinách. Prvotní boom často předražených biopotravin z druhého konce světa již pominul a začínáme se konečně rozhlížet „i za vlastními humny“. Drobní zemědělci přitom nabízejí kvalitní a cenově dostupné potraviny.

Na tržištích smí prodávat pouze výrobce farmář anebo jím určený prodejce, což garantuje původ potravin. Farmářské trhy s sebou přinášejí řadu výhod včetně zájmu o podporu českého zemědělství, které bylo v posledních letech soustavně potíráno globalizačními postupy.

Obliba farmářských tržišť vzrostla natolik, že se do jejich pořádání pustilo více jak 20 českých měst či městských částí. Sortiment na tržišti nemusí být nutně v biokvalitě, ale máme jistotu, že k nám produkty necestovaly nedozrálé přes půl světa, pocházejí od nás a jsou zaručeně čerstvé.

Například v sousedním Rakousku se politika prosazování domácích potravin a typických regionálních potravinářských produktů praktikuje již několik desetiletí a přináší nezanedbatelné hospodářské výsledky. Pro zajímavost, čtvrtina rakouských gastronomických provozů nakupuje regionální produkty zcela pravidelně.

Také propojení regionálních potravin s turistikou a gastronomií je skvělým marketingovým tahem, který nabízí řadu možností. Jednou z prvních vlaštovek v této oblasti u nás se má stát festival Česká chuťovka, jehož první ročník proběhne ve dnech 16. – 19. září na pražské Kampě. Více o této akci přinášíme na jiném místě.

Jak je na tom biokosmetika?Lídry v oboru biokosmetiky jsou Francie a Německo. Jsou to země, ve kterých obvykle vznikají nové značky, nebo se odsud uvádějí na trh v celé Evropě. Jsou to také země, kde najdete nevíce ekologických značek v běžných obchodech.

Finanční krize poněkud zpomalila raketový vzestup organické kosmetiky, protože je vnímána jako dražší a méně účinná. Ale tento jev byl kompenzován lepší distribucí, například ve Francii byly nedávno otevřeny tři velkoobchody zaměřené výhradně na bio kosmetiku. Mnoho firem zdůrazňuje své závazky vůči přírodě. Přesto průkopníci tohoto oboru mají s dnešními produkty jen málo společného.

Biokosmetika se změnila proto, že reaguje na poptávku spotřebitelů. Stále se rozšiřuje množství značek a produktů a jejich technologická úroveň se přibližuje klasické kosmetice, i když výroba biokosmetiky je stále spojena s velmi přísnými pravidly. Příkladem mohou být značky Citons, After the rain nebo Voyage des Thés.

Tyto bio značky zahrnují řady přípravků pro  „péči na míru“ a sezónní péči.Aktuální výzkum také odhaluje stávající nedostatky. Příkladem může být vysoká koncentrace éterických olejů nebo alkoholu. Pokud jde o spotřebitele, ti budou stále více informování a budou do budoucna více rozlišovat mezi výrobky ekologickými, přírodními = čistými a neškodnými.

Vždy budou věnovat pozornost složení výrobku a budou volit kompromis mezi účinností, cenou a bezpečností výrobku. Mnoho spotřebitelů již dnes upřednostňuje výrobky  bez parabenů a ftalátů, aniž by musely být v bio kvalitě. Jaká je tedy budoucnost zvláště biokosmetiky ve světle tohoto vývoje? Můžeme ho vystihnout sloganem: vědecký přístup k přírodní kráse.

Nastane zvýšená konkurence stoprocentně přírodních produktů, které ale nemají označení bio. Ale především, vzroste zájem o hi-tech sofistikovanou péči s účinnější kombinaci přísad v bezpečné dávce, která respektuje jak kůži tak životní prostředí.

Fotogafie z archivu Wellnessnovin a firmy ..

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector