Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: proč jej potřebujeme a kdy vadí

Dneska opět trochu ze sekce Histaminová intolerance: porozumění vědě. Jedním z opakovaných dotazů, které mi často chodí, jsou některé položky na nízkohistaminových seznamech, nad kterými zůstává rozum stát. Vlastně tak velmi dobře pozoruji, kdy se lidé nezamýšlí a velmi rychle podléhají strachu.

A s tím souvisí i to, že by se autoři nízkohistaminových seznamů měli zamyslet, jestli šířením některých (často neověřených či nesprávných) informací spíše neškodí, protože už celou problematiku neuvedou na pravou míru. A lidé pak mají strach z vitamínů a minerálů, které nutně potřebujeme k životu.

Dneska bych se chtěla dotknout první zásadní otázky, a to jódu. Mezi histaminiky koluje, že se musí jódu vyhýbat, což však může mít velmi negativní dopad na zdraví. Asi každému je jasné, že tento minerál nemůže histamin obsahovat.

Z nějakého důvodu však lidé dbají na to, že je to údajně histaminový liberátor a mohl by tedy vést k uvolnění histaminu ze žírných buněk. Smutné je, že zatímco lidé se nechají přesvědčit, že konzumovat jód je špatné, klidně dál konzumují lepek, který podle literatury působí opravdu jako histaminový liberátor.

Než se tedy necháte vyděsit a budete dál věřit čemukoli, zamyslete se, proč se z nějakého záhadného důvodu bojíte pro tělo esenciálního prvku, ale necháváte majoritní zánětlivé potraviny.

Samozřejmě bych ráda zdůraznila, že bychom se měli snažit dostatečný příjem pokrýt stravou a raději se tabletkám vyhýbat, protože tam opravdu může být reakce nečekaná. Doporučuji konzultovat s lékařem, jaká dávka je pro vás bezpečná a jak se ji pokusit pokrýt i na dietě při nutnosti některé potraviny vyřadit.

Při nedostatku jódu totiž dochází k poškození štítné žlázy, a to klidně může vést až k poškození trávení, velké unavě, nesoustředěnosti či poruchám látkové výměny, prostě symptomům, které často přikládáme právě třeba HIT.

Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: Proč jej potřebujeme a kdy vadíZdroj: http://www.zdravi-nemoc.cz

Proč je pro nás jód důležitý?

Jak jsem zmínila výše, jód je esenciální pro naše zdraví. Uvádí se, že denní potřebná dávka je 100-150  µg, potřeba se však navyšuje hlavně v těhotenství na minimálně 200 µg za den. Nedostatkem jódu trpí především štítná žláza, jelikož slouží právě k syntéze hormonů štítné žlázy.

Při jeho nedostatku vznikají problémy jako struma, snížená funkce štítné žlázy, snížení IQ a případně kretenismus. Ještě fatálnější následky má nedostatek jódu v těhotenství, kde je nutný zvýšený příjem pro správný vývoj mozku a nervového systému u plodu.

Bohužel ČR je jedna ze zemí na seznamu, kde je v těhotenství nedostatečný příjem jódu, a nejen že se tedy mohou rodit děti s nižším IQ, ale celkově poškozením nervového systému:(. Užívání hormonální antikoncepce, alkohol, kouření, radiace nebo třeba nedostatek selenu, vitamínu A a železa mohou prohloubit problémy s nedostatkem jódu.

Snížená funkce štítné žlázy se pak následně může projevit ospalostí, zimomřivostí, únavou, svalovou slabostí, chladnou a suchou kůží, otoky kůže a podkoží, nekvalitními vlasy a padáním vlasů, zácpou a zpomalení srdeční činnosti, mohou se objevit také neurologické problémy.

Jak je to s tím jódem a histaminem?

Upozornění na jód jakožto možný liberátor přišel docela dávno, kdy se začaly objevovat reakce některých lidí na kontrastní média při určitých vyšetření.

Asi vás ale nepřekvapí, že od té doby, co se světem šířila tato informace, jsme trochu více ve výzkumu pokročili, a zjistili, že ta reakce není vyvolaná jódem, jak se myslelo, ale něčím jiným v kontrastním médiu.

To by odpovídalo i tomu, že některá kontrastní média, která také obsahují jod, v in vitro výzkumu neměla vliv na uvolnňvání histaminu ze žírných buněk. V reakci na taková média hrají roli zřejmě chemické vlastnosti daného kontrastního činidla, přičemž protilátky si může člověk vytvořit proti jednotlivým složkám.

V roce 2015 dokonce vyšla práce, která vyvrací, že by existovala alergie na jód a že dokonce pacienti s reakcí na jodová kontrastní činidla mohou užívat další léky s obsahem jódu. Ke stejnému závěru se vyjadřuje studie z roku 2017, která vyvrací další mýty kolující kolem jódu.

Každopádně i podle nich není důkaz, že by jakákoli reakce na kontrastní média byla kvůli jódu. Momentálně neexistuje důkaz a vlastně ani důvod, proč by HIT pacienti měli reagovat na jod a měli by se mu nějak stranit.

Jód je pro nás prostě esenciální prvek, který potřebuje naše štítná žláza ke své činnosti, a u člověka nebylo uvolnění histaminu po konzumaci jódu nikdy pozorováno. Pokud váš lékař operuje s pojmem alergie na jód, doporučte mu výše zmíněnou práci z roku 2017, aby si mohl vše dostudovat. V dané práci je také krásně popsáno, proč není rozumné volit premedikaci antihistaminiky a kortikosteroidy před využitím kontrastní látky při vyšetření, jelikož to samo o sobě může naopak zvyšovat riziko reakce (zajímavé je, že v práci zmiňují, že samotná antihistaminika mohou vyvolat i anafylaktickou reakci).

Ale pojďme se na ten metabolismus histaminu a jód podívat ještě dál, protože dokonce bylo testováno, zda jód neovlivňuje hodnoty enzymů odbourávajících histamin, a zjistili, že tomu tak není – jód neměl vliv na enzymovou aktivitu DAO ani HNMT (in vitro).

Zajímavé je, že už v roce 1966 poukázali na to, že histidin, ze kterého normálně histamin vzniká, může s jódem reagovat, a potenciálně se tak sníží množství zdroje pro vznik histaminu.

V roce 2001 dokonce ukázali, že jódem obohacené vejce zabraňuje uvolňování histaminu ze žírných buněk, což lze z daného experimentu přikládat právě jódu: ve skutečnosti tak jód nepůsobí jako liberátor, ale právě naopak.

O rok později ukázali na morčatech, že podávání jódu a zvýšení jeho koncentrace v krvi vede ke snížení histaminu v krvi a potlačení alergických projevů. Takže věda říká, že je to přesně naopak, tedy pokud chcete snížit histamin, potřebujete mít v těle dostatek jódu.

Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: Proč jej potřebujeme a kdy vadíZdroj: http://nemoc-pomoc.cz/?page_id=993

Užívat nebo ne?

Koho by teď napadlo, že by to mohl být vhodný suplement pro snížení histaminu, prosím čtěte dál. Určitě to není rozumné rozhodnutí. Stejně jako existuje negativní reakce z nedostatku jódu, existují negativní reakce z přebytku jódu.

Suplementovat tedy jód v tabletkách není rozumné, pokud jej nemáte přímo deficit a pokud na vás nedohlíží lékař. Rozumnější je snažit se dodat dostatek v potravě. Pokud jste tedy někdy reagovali na mořské ryby, řasy nebo dokonce kontrastní médium, není to alergií na jód, ale velmi často jinými pochody a jinými látkami.

Jód tedy při HIT nepředstavuje problém. To, že reagujete na jodizovanou sůl může znamenat jen tolik, že je to průmyslově zpracovaná surovina a vy nevíte, jaký ten proces čistění byl (stačí si někdy čuchnout, jak příšerně některé soli zapáchají).

Jelikož je naštěstí jód obsažen v celé škále potravin, nemusíte se soustředit jen na mořské ryby, ale vychytat si dostatečný příjem i ve své specifické dietě. Přesto se udává, že většina jódu pochází právě z mořských řas a tvorů, stejně tak jako z mléčných výrobků a vajec (jeden z mnoha důvodů, proč nechávám vejce ve své stravě).

Ze stejného důvodu se občas snažím konzumovat i „diskutabilní“ ovoce (jahody, banány) či arašídy, protože i ty jsou zdroje jódu. Ze zeleniny pak najdete jód ve sladkých bramborech, špenátu či cibuli.

Jak vidíte, bezhlavě vyřadit všechny potraviny jen podle nějaké seznamu by v našich českých podmínkách rychle mohlo vést k nedostatečnému příjmu jódu a subklinické snížené funkci štítné žlázy, což může mimikovat celou řadu symptomů HIT. Stejně tak víme, že právě léčba poruch štítné žlázy může vést k navýšení histaminu ve vašem těle (tedy k napodobování HIT), a je tedy lepší těmto stavům předcházet.

A pamatujte, že stále platí „důvěřuj, ale prověřuj“, tedy že bohužel většina autorů nízkohistaminových seznamů nemá dostatečné vzdělání, aby dokázali správně předkládat informace z vědecké literatury. Nenechte se prosím tedy vystrašit do stavu, že přestanete přijímat esenciální prvky důležité pro naše tělo, jen protože vám to někdo řekl.

Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: Proč jej potřebujeme a kdy vadíZdroj: http://www.vimcojim.cz

Proč je pro naše tělo důležitý jód?

Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: Proč jej potřebujeme a kdy vadízdroj: pixabay.com

Jód je pro náš organismus velmi důležitý. Potřebujeme jej pro správnou funkci štítné žlázy, aby naše tělo bylo schopné kvalitně hospodařit s živinami a také pro silné nervy a stabilní mentální funkce.

Jód je mimo jiné důležitý pro zdravou a krásnou pleť a pevné vlasy, nehty i zuby. Přesto, že je jód pro naše tělo moc důležitý, v lokálních potravinách moc jódu nenajdete. Proto se také uměle přidává do kuchyňské soli. I když to také není moc dobré.

Budete mít zájem:  Křížový trénink – jaké má benefity a účinky pro vaše zdraví?

A kde tedy jód v přirozeném stavu najdete?

Jak získat dostatek jódu?

Naše tělo si tento prvek bohužel neumí samo vyrobit, takže jej musí získávat ze stravy. Nejvíce jódu obsahují mořské ryby. Jenže ty by měly být ideálně čerstvě ulovené a nejideálněji ještě z volného chovu.

U mražených ryb se obsah jódu stejně jako ostatních výživných látek snižuje. Navíc bychom si takovou čerstvou rybu k pokrytí potřebné dávky jódu museli servírovat zhruba dvakrát do týdne.

A kdo v oblastech bez moře takovou možnost má?

Další variantou, která je navíc vhodná i pro vegany a vegetariány, kteří by ryby stejně nejedli, jsou mořské řasy.

Ty jsou považovány za potraviny budoucnosti, protože kromě jódu obsahují mimořádnou koncentraci i dalších minerálních látek a vitaminů. Jód můžeme najít samozřejmě i v dalších potravinách, jako jsou višně, špenát, žampiony a další.

Podíl jódu v těchto potravinách však není moc vysoký, a tak bychom jich museli sníst opravdu velké množství, abychom potřebnou dávku pokryli.

Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: Proč jej potřebujeme a kdy vadí

Jód a štítná žláza

Jak už jsme si na úvod řekli, jód pro svou funkci potřebuje především štítná žláza. Štítná žláza je malá hormonální žláza, která z obou stran obepíná naši dýchací trubici. Produkuje hormon thyroxin. Během našeho života se štítná žláza stará hlavně o to, aby náš metabolismus fungoval, jak má.

Na poruchy štítné žlázy se právě proto často přijde u lidí, kteří nemohou přibrat, ať dělají cokoliv, nebo u těch, kteří naopak přibírají kila i ze vzduchu. Jinak jsou další poruchy štítné žlázy spíše nenápadné, a na to, že za nimi stojí problémy se štítnou žlázou, se obvykle přijde až po delší době.

Podobně jako přibírání, ovlivňuje tato hormonální žláza také růst. A to nejen fyzický, ale i ten mentální. Takže je důležitá hlavně u dětí a dospívajících. Nedostatek jódu se může projevit (a tím pádem i většinou nedostatečná činnost štítné žlázy) u těhotných žen, kde hrozí, že se jejich nenarozené dítě bude špatně vyvíjet.

Jak se projevuje nedostatek jódu?

Dlouhodobý nedostatek jódu může vést se spolu související poruchou štítné žlázy k chronické únavě, zhoršení imunity a také zvýšené nervozitě, která může přerůst až v různé akutní stavy úzkosti či deprese. Lidé s hypotyreózou mají často také problémy s přibíráním.

Za většinu nabraných kil však může zadržovaná voda. Na pleti se pak projevuje nedostatek jódu její přílišnou suchostí a křehkostí. Pleť pak na pohled vypadá úplně „papírově“.

Může za to fakt, že při nedostatečné funkci štítné žlázy se špatně vstřebávají nenasycené mastné kyseliny, které naše pleť pro svou výživu potřebuje.

Při opravdu zásadním nedostatku jódu a hypofunkci štítné žlázy se pak může štítná žláza hodně zvětšit a vytvoří na krku strumu neboli vole. Ale ani toto není zaručeným ukazatelem nedostatku jódu nebo nedostatečné činnosti štítné žlázy. Pokud máte o jejím správném fungování pochybnosti, nechejte si ideálně udělat krevní testy.

Jak se projevuje nadbytek jodu?

Stejně jako je špatný nedostatek jódu, tak ani jeho přehnané množství není pro naše tělo prospěšné.

Ten totiž může způsobit zvýšenou činnost štítné žlázy, takzvanou hypertyreózu, která se projevuje nadměrným pocením, zvýšenou únavou a bezdůvodným hubnutím či obtížným přibíráním na váze. Pokožka bývá ztluštělá a vlhká na dotek. Velmi často se objevuje i akné.

Nadbytek jódu může mít na svědomí i různé poruchy kardiovaskulárního systému. Nadbytek jódu můžete mít, pokud třeba moc solíte. Klasická kuchyňská sůl je totiž uměle jodidovaná.

Bez jódu se naše tělo neobejde. Kdo trpí jeho nedostatkem nejvíce?

13.03.2018 | 6786x Shlédnutí | Andrea Vašáková | Zdraví, Strava, Děti, Nemoci

V 90. letech měla Česká republika co se týče jodového deficitu velký problém. Díky opatřením, která byla provedena pověřenými institucemi, se situace postupem času zlepšila. Ačkoliv u nás už v dnešní době nehrozí v tomto ohledu závažné zdravotní nebezpečí, stále jsou tu rizikové skupiny, u kterých je nedostatek jódu aktuální.

Zajímavosti o jódu z pohledu zdraví: Proč jej potřebujeme a kdy vadí

Účinky jódu na lidský organismus:

  • podílí se na tvorbě hormonů štítné žlázy
  • zajišťuje správný růst a vývoj všech tkání
  • zajišťuje správný vývoj plodu
  • zabraňuje předčasnému stárnutí
  • přispívá ke kvalitě kůže, vlasů, nehtů a zubů
  • zabraňuje ukládání cholesterolu v krvi
  • je účinný proti akné
  • ​zvyšuje efektivitu myšlení

Po tomto výčtu pozitivních účinků jódu na naše zdraví je více než jasné, že bez této minerální látky by se nám žilo dost těžko. Dnes už jsou obyvatelé České republiky naštěstí mimo nebezpečí co se týče jódového deficitu, ale nebývalo tomu tak vždycky.

V návaznosti na konferenci Saturace obyvatelstva jódem a dosud existující problémy pořádanou Státním zdravotním ústavem (SZÚ), které jsme se 8. března 2018 za NUTRIADAPT zúčastnili, proto přinášíme souhrn důležitých informací s jódem souvisejících. 

Oficiální doporučení plníme, tak kde je problém?

Již zmíněná problematická 90. léta jsou minulostí a co se týče jódového deficitu, jsme zemí, která je vzhledem k aktuálním statistikám takzvaně “v normě”. To znamená, že doporučená denní potřeba jódu stanovená Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je dodržena. Ta je následující:

  • děti 0–5 let: 90 μg (mikrogramů)
  • děti 6–12 let: 120 μg
  • děti nad 12 let a dospělí: 150 μg
  • těhotné a kojící ženy: 250 μg

Z nuly na sto. Ale… 

Z krizových devadesátek jsme se dostali mj. nahrazením jodidu draselného stabilnějším jodičnanem draselným, jodizací minerálek a jódem vydávaným na předpis. Když srovnáme to, jak to bylo krátce po “sametu”, dá se říci, že jsme se vyhoupli z nuly na sto. Výrazným deficitem netrpí žádné věkové skupiny, hraničních 150 μg je dodrženo a děti jsou dokonce lehce přesaturovány.

A v tom je právě ta chyba lávky! Průšvih spočívá v tom, že velké množství jódu do sebe děti dostávají tak, že se cpou nezdravými přesolenými chipsy. To může mít další neblahý dopad na jejich zdraví… 

Intelekt dětí neovlivňuje jen to, kolik přečtou knih 

Čímž se dostáváme k vykřičníku číslo dvě – tím jsou ženy. Ty sice splňují doporučený denní přívod 150 μg pro dospělé, ale už pokulhávají v kategorii těhotné a kojící. Velká jejich většina se totiž pohybuje pod hranicí 250 μg, a to kolem 200 μg i méně.

Někdo by si mohl říct, že to je docela zanedbatelné množství a 4 pětiny z 5 doporučovaných jsou dostačující. Netvrdíme, že si budoucí i stávající maminky s těmi 200 μg nevystačí. Rozhodně jim nezačnou padat vlasy, ani se jim nijak významně nezhorší pokožka, jejíž stav množství vstřebaného jódu také ovlivňuje. Hůře už na tom budou jejich děti.

Zmíněný deficit jódu u matek totiž může u dětí způsobit snížení IQ o 7–15 bodů.

A i když bude vaše dítko od doby, kdy se naučí číst, ležet v knihách a nasávat všemožné informace a vědomosti, v případě, že jste, milé maminky, nedbali na dostatek jódu, mu to způsobenou újmu nenahradí.

U dítěte, které nemělo v prenatálním období dostatek jódu, může později docházet také k poruchám duševního vývoje

Matka musí myslet na dítě. Ale i na sebe 

Období gravidity je v případě dostatečného zásobení organismu jódem stěžejní i pro matky. Jeho opak totiž může způsobit nízkou porodní hmotnost dítěte či potrat, čímž může přispět ke všeobecně vyšší porodní úmrtnosti. Více informací o těchto zdravotních rizicích najdete mimo jiné také v prospektu nazvaném “Jak zajistit dostatek jódu”, který SZÚ vydal v roce 2014. 

Puberta a nezdravé experimenty se stravováním 

Z úst jednotlivých přednášejících jsme se v posluchárně SZÚ ovšem nedozvěděli o rizicích pouze u žen a dětí. Další ohroženou skupinou jsou také dospívající dívky ve věku 11–17 let.

Právě v tomto období dívky začínají – pod vlivem různých módních výkřiků – experimentovat se stravou, přičemž ale mnohdy netuší, že si mohou výrazně ublížit. Problematické je v tomto ohledu hlavně veganství.

Vyloučením mléka, mléčných výrobků a masa (především ryb), které jsou významným zdrojem jódu, dochází k výraznému ochuzení o tuto pro vývoj dítěte důležitou minerální látku.

Proto je potřeba na takto experimentující mládež (ze jména ze strany rodičů) dohlížet a ve stravovacím přesvědčením jim pomoci např. odbornou osvětou o významu jednotlivých složek potravy.

Jiné to už je u dospělých veganů, kteří dbají na to, aby konzumovaná strava měla všechny potřebné živiny, vitaminy a minerální látky. Ti proto mnohdy chybějící mléko a rybí maso nahrazují např.

Budete mít zájem:  Majonéza a zdraví – jaký na nás má účinek?

mořskými řasami, které jódu obsahují přehršel (zejména řasa zvaná kelp). 

Jódové tipy (nejen) pro masožravce 

Ti, kteří živočišné produkty neodmítají, by měli pro zajištění dostatečného množství jódu pravidelně konzumovat zejména:

  • mléko (200 ml mléka = 16 μg jódu)
  • mléčné výrobky (100 g nízkotučného tvarohu = 10 μg jódu)
  • ryby (makrela obecná = 115 μg jódu / 100 g; treska = 266 μg jódu / 100 g)
  • mořské plody

Velké množství jódu obsahuje jodovaná sůl. V 5 gramech (což je doporučené denní množství) je obsaženo 100–170 μg jódu. Hodnotným jódovým zdrojem je také sója a košťálová zelenina, např.

brokolice nebo kapusta. Právě u kapusty je ale potřeba dávat si pozor, obsahuje totiž nebezpečné strumigeny, které tlumí činnost štítné žlázy a způsobují její zvětšení.

Proto se doporučuje nejíst jí ve větším množství než je 100 g denně.

Nic nezkazíte ani tím, když si čas od času koupíte Vincentku. Stačí, když si dáte decku a rázem do sebe dostanete celých 523 μg jódu.

Lze jej doplnit také jódovými tabletami, které jsou vhodné nejen pro těhotné a kojící ženy. Jejich užívání je ale potřeba konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zde je důležité také to, abyste to nepřepískli a doporučený denní příjem jódu nepřekročili.

Kde najít jód? A proč jej naše tělo nutně potřebuje – Napadov.cz

Pokud jste se nikdy nezamýšleli nad tím, zda přijímáte dostatek jódu, tak tohle je ta pravá chvíle udělat to. Jód je totiž dost nezbytný minerál, který především dbá o správné fungování naší štítné žlázy. No a jak víme, ta je nezbytná pro to, aby nám „dobře šlapal“ nás hormonální systém. Takže přísun jódu není tak nepodstatný jak by se mohlo zdát.

Kromě toho se jód stará i o jiné procesy v těle, které zahrnují správnou funkci metabolismu, růst a vývoj i účinnou detoxikaci organismu.

Podle řady výzkumů je nedostatek jódu zodpovědný za vznik řady onemocnění.

V prvé řadě tak vznikají potíže se štítnou žlázou, ale mimo to se u vás mohou projevit i další symptomy jako je letargie, deprese, přírůstek na váze, únava, náladovost nebo i autismus.

Naštěstí není zajištění pravidelného přísunu jódu tak nesnadné. Existuje celá řada potravin, které jód přirozeně obsahují, a tak jen stačí dbát na to, co a v jakém množství jíme. Pro běžného člověka by měla stačit dávka 90 mg jódu denně, ale například kojící matky by jej měly denně přijmout až 290 mg!

Kde tedy ten zázračný jód najdete?

Není náhoda, že přímořské národy trpí dysfunkcemi štítné žlázy méně. Je to především proto, že jsou zvyklí na denní bázi konzumovat mořské plody, které jódu obsahují dostatek. Pro nás je tedy trochu nevýhoda, že nemáme tento bohatý zdroj po ruce, ale v dnešní době už není problém si čas od času nějakou rybu nebo jiné mořské plody dopřát.

Největším zdrojem jódu jsou mořské rostliny a řasy. Tyto do naší stravy tak běžně nezařazujeme, ale například při konzumaci sushi je to standardní. Proto si zkuste sushi dopřávat častěji anebo si pořiďte doplněk stravy, který obsahuje sušené mořské rostliny.

Brusinky

Už jen velmi malá porce brusinek obsahuje téměř 400 mg jódu. Stačí tedy hrst brusinek a i kojící maminka má denní příjem jódu splněn. Ideální je samozřejmě konzumovat brusinky čerstvé, ale ani ty sušené nejsou k zahození.

Vyhněte se ale raději kupovaným brusinkovým džusům. Ty totiž obsahují jen velmi málo brusinkové šťávy a často jsou ředěny jablečným džusem a ochucovány velkým množstvím cukru.

Jakýkoliv probiotický výrobek pomůže nejen vašemu zažívání, ale také vaší štítné žláze. I probiotika totiž obsahují jód, a rozhodně ne málo. Zkuste se tedy při příštím nákupu zaměřit na výrobky, které v sobě mají živé kultury. Typicky to jsou některé jogurty, kefír, podmáslí, kysané zelí, kimchi a další.

Brambory

Dokonce i tak obyčejná potravina jako jsou brambory je pro naše tělo důležitá. Pokud tedy volíte přílohu k víkendovému obědu, rozhodně se z mnoha důvodů vyplatit dát přednost bramborám před těstovinami nebo rýží.

Zkuste ale brambory tentokrát neloupat. Nejvíce jódu totiž najdete právě ve slupce a když bramboru oloupete přijdete o tyto bohaté zásoby. Kupujte tedy především organické brambory, které loupat není třeba a jejich slupka není kontaminovaná pesticidy nebo hnojivy.

Sýr

Sýr si možná vybavíte spíše jako zdroj vápníku a bílkovin, ale najdete v něm i zásoby jódu. Je však nezbytné, aby se jednalo o kvalitní výrobek, který při výrobě zraje.

Pokud vám nevadí kozí sýr, pak dejte přednost jemu. Obsahuje nejen větší množství jódu, ale také více vápníku a bílkovin.

Kozí mléko je také pro náš trávící systém snesitelnější a často jej mohou konzumovat i lidé, kteří jinak kravské mléko nesnáší dobře.

Doplňky stravy

Poslední, i když rozhodně ne ideální cestou, jsou doplňky stravy. Je dobré jimi řešit nenadálé výkyvy nebo akutní nedostatek, ale z dlouhodobého hlediska je nutné zaměřit se na příjem jódu v potravinách.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

jód – proč a jak ho mít dostatek | Tančím životem – terapie RUŠ pro tělo iduši

(článek jsem převzala, protože mi přijde velmi přínosný – zdroj a autor níže)

Po neštěstí s jadernou elektrárnou ve Fukušimě se lidé začali shánět po jódových tabletách, které by je ochránily před dopady radiokativity. Paradoxní je, že jódu měla většina lidí v současném civilizovaném světě katastrofální nedostatek už dávno „před Fukušimou“. Přitom jde o látku pro náš život daleko důležitější, než si zpravidla uvědomujeme…

Je v každé bunce těla

Jód najdeme v každé buňce svého těla. Je absolutně nezbytný pro zdravou štítnou žlázu, prsa, vaječníky, prostatu… Kromě zvýšeného rizika rakoviny prsu hrozí při nedostatku jódu i zvýšené riziko rakoviny štítné žlázy a řada dalších chorob.

Všichni jsme dnes přitom vystavováni narůstající toxické zátěži a potřebujeme tedy více jódu na ochranu před běžně používanými jedy (třeba fluoridy a bromidy). Jód však pomáhá našemu organismu zbavit se také olova a rtuti. Coby důležitý antioxidant podporuje hojení a působí protinádorově a antiskleroticky.

Doplníte-li jód do své stravy, zaktivizujete tím svůj imunitní systém a antioxidační procesy v těle. Většina z nás přece zná ten pocit, kdy přijedeme k moři, kde je jódem nasycený vzduch, voda i strava, a hned se cítíme lépe…

Pozapomenutý Lugolův roztok

Mezi léty 1900 až 1960 patřil tento roztok jódu a jodidu draselného ke standardní výbavě každého praktického lékaře. V medicíně se využívá už 200 let. Nositel Nobelovy ceny a objevitel vitamínu C dr.

Albert Szent Gyorgy (1893-1986) napsal: „Když jsem byl studentem, byl jód považován za univerzální lék. Nikdo nevěděl proč, ale všichni věděli, že pomáhá.

Nyní víme, proč pomáhá a jak by mohl být lidem užitečný, ale moderní medicína ovládaná farmaceutickými koncerny se od něj odvrátila“.

Přitom jedna kapka Lugolu denně (ve vodě, ovocné šťávě atd.) dle mínění známého kanadského odborníka na léčbu štítné žlázy doc.

Davida Derryho postupně eliminuje první stupně rakoviny (zvláště prsu), takže nový nádor nemůže vůbec vzniknout. Likviduje však rakovinové buňky i jinde v těle.

Hraje důležitou roli v procesu zvaném „programovaná buněčná smrt“, nutném k přežití a vývoji zdravých buněk, zatímco u buněk rakovinových a napadených viry vede k jejich zániku.

Nedostává se většině z nás

Dnes je přitom běžné, máme-li v tkáních pouze polovinu (i méně!) potřebného jódu. Japonci běžně konzumují 13.8 miligramu jódu denně – oproti u nás doporučovaným 150 až 300 mikrogramům! – a patří k nejzdravějším národům světa, co se týče rakoviny a srdečních chorob, i k těm nejdéle žijícím.

Dostatek jódu je přitom naprosto nezbytný i pro správný vývoj a fungování mozku a nervové soustavy. Jeho nedostatek je hlavním viníkem sníženého intelektu a autismu. Velmi důležitý je zvýšený příjem jódu během těhotenství; nedostatek může vést až k potratu či narození dítěte s mentální poruchou.

Stačí párkrát potřít mandle

Jód je i vynikající antibiotikum a antiseptikum. Účinkuje proti téměř všem bakteriím, virům a plísním. Vykazuje nejširší úhel záběru s minimem vedlejších účinků. Neznáme žádné viry ani bakterie, které by mu odolávaly.

Přitom každých 17 minut proteče naší štítnou žlázou každá kapka krve, a pokud ta má dostatek jódu, zahubí každou bakterii, virus či plíseň.

Dostatek jódu zamezuje šíření plísní zejména v hlenu, a tím pomáhá při autoimunitních onemocněních, při problémech s dutinami, astmatu, plicních chorobách, chorobách střev, zánětech a rakovině.

Roztok, obsahující 50 částic jódu na milion částic roztoku, zabíjí viry do 1 minuty a spory do 15 minut! Uvolňuje i křeče, mírní bolesti perikardu a zvyšuje množství energie ve svalech. Pomáhá lymfatickému systému.

Při zvětšených podčelistních uzlinách se tyto vrátí již za několik minut do normálního stavu, převalujete-li jódový roztok chvíli v ústech. Není to tak dávno, co se angíny běžně – a velmi úspěšně – léčily tak, že se krční mandle potřely jódem.

Budete mít zájem:  Superbakterie – vědci varují, že bakterie vyvíjejí nové způsoby, jak odolávat antibiotikům

Stačí několik aplikací a mandle jsou zdravé!

  • Příznaky nedostatku
  • Křeče, studené ruce a nohy, snadné tloustnutí, špatná paměť, zácpa, deprese, bolesti hlavy, otoky, slabost, únava, křehké nehty, velice suchá kůže, malá produkce potu při přehřátí…
  • Zdroje jódu

Jsou v našich podmínkách velice slabé a patří sem. Mořské produkty, máslo, ananas, artyčoky, zelená zelenina, třešně, vlašské ořechy a tinktura z jejich slupek, vajíčka. Pozor! Potraviny zvané strumigeny, třeba syrové zelí a špenát vstřebávání jódu blokují.

Jednoduchý test

Udělejte si na vnitřní straně zápěstí jakýmkoliv prostředkem s obsahem jódu, třeba jódovou tinkturou „ Kakaovou skvrnu velikosti mexického dolaru“. Když během 8 hodin (někomu i v řádu desítek minut) zmizí, má jódu nedostatek.

Zdravý člověk s dostatkem jódu má skvrnu viditelnou někdy až 24 hodin. Můžete si též ráno po probuzení ještě v posteli změřit teplotu pod jazykem.

Není-li v rozmezí 36,5 až 36,6 °C, signalizuje to také nedostatek jódu a disfunkci vaší štítné žlázy.

Zvyšujte přísun postupně

Abychom získali množství jódu potřebné pro léčbu rakoviny, museli bychom denně sníst přes 5 kg mořských ryb. Zatímco pro potřeby štítné žlázy se denní potřeba jódu pohybuje od 150 do 300 mikrogramů, organismus si žádá dávky v miligramech. Terapeutické dávky se pak pohybují až kolem jednoho gramu!

Kdo chce dorovnat hladinu jódu v těle, musí tak činit postupně. 1. den 1 kapku Lugolova roztoku, 2. den 2 kapky…, až se dostane na 5 kapek a na této dávce týden setrvá. Pak zase přidává každý den po kapce až do 10 kapek, na nichž opět týden setrvá.

Pokračuje po 2 kapkách denně do 20 kapek a týden setrvá, dále po 4 kapkách do 40 kapek a týden setrvá. Když se propracuje na 70 až 80 kapek denně, dávku dále nezvyšuje a zůstane na ní, dokud se hladina jódu v jeho těle nesrovná.

U někoho to trvá jen v řádu dní, u jiného i měsíce mimo jiné i proto, že každý organismus má jinou schopnost jód vstřebávat.

Také vidím potřebu upozornit na velké množství rozdílů ve výrobě Lugolova roztoku a zde popsaný postup platí pro Lugolův roztok vyrobený dle českého lékopisu, který obsahuje 1g jódu a 2,5 g jodidu draselného na 100 ml roztoku. Při použití metrického kapátka, které kape 20 kapek na 1 ccm je dávka čistého jódu v jedné kapce tohoto Lugolova roztoku 1,39 mg a s tím se dá při dávkování uvažovat.

Někdy mohou vysoké dávky jódu upravit i zvýšenou činnost štítné žlázy. Nicméně při jejich používání dávejte pozor na známky zvýšené aktivity štítné žlázy: strach, nespavost, ztráta váhy, průjem, vysoká tepová frekvence, vysoký tlak, citlivé či vyboulené oči, problémy se zrakem. Pokud by se zhoršovaly, přísun jódu omezte.

Pozor i na to, že v kombinaci s jinými léky může jód způsobit srdeční palpitace! Pokud k tomu dojde, omezte jeho příjem. Největší výhoda vysokých dávek jódu je účinek při ničení candidy a dalších plísní či mikrobů v trávicím traktu.

To ve svém důsledku může pomoci v boji proti nádorům a cystám, protože candida a různé plísně se stále častěji jeví jako skutečná příčina řady chorob.

Kontakt na léčitele na www.zdravi-az.cz

Článek z č. 6/2011 časopisu Recepty prima nápadů.

Upozornění: Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte prosím svého lékaře. 

Zdroj :https://www.receptyprimanapadu.cz/zdravi/85-lecitel-jaroslav-zajicek-jod-na-anginy-i-rakovinu.htm

  1. Skořápky z vlašských ořechů jsou plné jódu – jak jej využít:
  2. https://farmazdravi.cz/jak-vyuzit-skorapky-vlasskych-orechu-pripravte-si-z-nich-odvar-doplni-v-tele-jod/
  3. Zajímavé rady najdete i zde : jód, třešně, imunita, zdraví

Jód potřebujeme pro metabolismus i vývoj mozku. Ale všeho moc škodí

Jód je nekovový stopový prvek, který má v mnohém směru podobné vlastnosti jako chlor, brom nebo fluor, se kterými tvoří skupinu halogenů. V lidském těle je jód nezbytný, protože tvoří součást hormonů štítné žlázy.

Ty jsou v dospělosti klíčové pro regulaci látkové výměny v těle, řídí oxidaci živin a jejich využití v tkáních. Zvyšují spotřebu kyslíku a metabolismus, zvyšují tepovou frekvenci i tvorbu tepla.

Ovlivňují ale také činnost pohlavních žláz a nervového systému.

Každá molekula hormonu thyroxinu obsahuje čtyři atomy jódu, a proto se označuje zkratkou T4. Méně významný trijodthyronin (T3) obsahuje tři atomy jódu.

Jak se projevuje nedostatek jódu?

U dospělých se nedostatek jódu (a s tím spojená snížená funkce štítné žlázy) může projevovat zvýšenou únavností, nesoustředěností, pocitem chladu, hlavně v končetinách, zpomalením tepové frekvence atd.

V případě těhotných žen může nedostatek jódu vést k potratu, k vyššímu riziku porodní úmrtnosti novorozenců, případně k nižší porodní hmotnosti. Dále může dojít k narušení vývoje nervové soustavy dítěte, přičemž postižení se může projevovat poklesem IQ o několik bodů, problémy se soustředěním atd. Nedostatek jódu u dětí může stát i za poruchami růstu.

Kolik jódu je dost?

Pro dospělé odborníci doporučující denní příjem jódu ve výši minimálně 150 mikrogramů. Dětem ve věku 6 až 12 let postačuje denně 120 mikrogramů, ty menší by ho měly přijmout v množství 90 mikrogramů/den. Naopak zvýšené dávky jódu potřebují těhotné ženy, které by měly přijímat alespoň 250 mikrogramů/den.

Čím více, tím lépe? U jódu to rozhodně neplatí!

Podle odborníků bychom neměli přijímat více než 500 mikrogramů jódu denně. Nadměrné dávky jódu mohou zvyšovat riziko výskytu autoimunitních onemocnění štítné žlázy. Některé studie naznačují, že by nadměrný příjem jódu mohl souviset i s výskytem některých typů nádorů štítné žlázy.

V případě těhotných nebo kojících žen mohou příliš vysoké dávky jódu vést k poruchám štítné žlázy novorozence nebo kojence. Proto opatrně zejména s potravinovými doplňky s obsahem jódu, které snadno mohou vést k předávkování.

Zdroje jódu v potravinách

Vzhledem k přítomnosti jódu v mořské vodě jsou jeho bohatým zdrojem hlavně mořské ryby a mořské plody nebo řasy. Například 10 deka makrely téměř pokryje celodenní dávku jódu pro dospělého. Značné množství jódu obsahují také například treska, humr, krevety nebo slávky.

Sladkovodní ryby obsahují jódu podstatně méně. V našich podmínkách jsou významným zdrojem jódu především mléko a mléčné výrobky nebo vejce. Jedno vejce obsahuje 28 mikrogramů jódu, deci mléka a deka jogurtu nebo másla 25 mikrogramů. 100 gramů tvarohu dokonce 35 mikrogramů jódu.

Ale dobrým zdrojem může být i chléb, která obsahuje 33 mikrogramů jódu/100 g.

Jodizovaná kuchyňská sůl

Vzhledem k historickým problémům s nedostatkem jódu v potravě bylo v minulosti rozhodnuto o jodizaci kuchyňské soli. Jód se přidává do soli v množství zhruba 27 miligramů na kilogram, a to buď ve formě jodidu nebo jodičnanu. Doporučená denní dávka jodizované soli ve výši 5 gramů denně tedy postačuje k pokrytí denní doporučené dávky jódu pro dospělého.

Pozor na strumigeny v syrové zelenině!

Některé brukvovivé rostliny obsahují přírodní chemické sloučeniny označované jako glukosinoláty, které jsou příčinou například typického štiplavého aroma hořčice, křenu nebo ředkviček.

Metabolismem těchto látek vznikají sloučeniny, které omezují vstřebávání jódu do štítné žlázy a narušují syntézu hormonu thyroxinu.

To může vést k nedostatku hormonu, který se tělo pokouší kompenzovat zvětšení štítné žlázy, tedy vznikem strumy (lidově volete). Proto se těmto látkám říká strumigeny.

Glukosinoláty se vyskytují i v další brukvovité zelenině, např. v zelí, květáku, brokolici nebo kedlubnách. Kuchyňské úpravy jako vaření nebo fermentace nicméně vedou k rozkladu značné části glukosinolátů. Pak je možné brukvovitou zeleninu konzumovat bez obav z negativních účinků na štítnou žlázu. Opatrní by ale měli být vegetariáni a vegani, zvláště pokud konzumují více syrové zeleniny.

Škodit mohou i průmyslové chemikálieLékaři se intenzivně zabývají i nežádoucími účinky některých průmyslových chemikálií, které mohou mít na zdraví podobný účinek jako nedostatek jódu. Jde o látky schopné narušovat hormonální systém, které se odborně označují jako endokrinní disruptory.

Pozornost vědců se soustřeďuje na látky, které se strukturou podobají hormonům štítné žlázy a/nebo které v molekule místo jódu obsahují prvky s podobnými vlastnostmi – tedy chlór, fluor nebo bróm.

Varovné studie se týkají zejména polychlorovaných bifenylů, polychlorovaných dioxinů, perfluorovaných chemikálií, bromovaných zpomalovačů hoření nebo hexybromocyklododekanu.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *