Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střeva

Mořské řasy nebo také mořská zelenina obsahuje 10-20x více minerálních látek než běžná zelenina a na víc je naše tělo dokáže mnohem lépe vstřebat. Jsou zdrojem organických jódů a železa. Mimořádně cenné jsou na obsah vápníku. Některé druhy (HIZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko.

Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. V řasách najdeme i celou řadu dalších minerálních látek, vitamín E, K, B, C, kyselinu listovou a fluor. Jsou významným zdrojem bílkoviny.
Moře je znečištěné, a proto je důležité znát původ nejen ryb, ale také mořských řas.

Mořské řasy jsou také náchylné na znečištění vody, tudíž se převážně vyskytují v čistých vodách, což ne uplně vždy platí u ryb.

KOLIK ŘAS JÍST?
Množství řas nemusíme přehánět. Denní dávka pro dospělého člověka je kousek řasy o velikosti poštovní známky. Sáček mořských řas vydrží jednomu člověku i při každodenní konzumaci déle než půl roku.

DRUHY ŘAS A JEJICH VYUŽITÍ:

WAKAME -je mořská dlouhá řasa s temně zelenými listy. V Japonsku jde o nepostradatelnou Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střevasoučást stravy. Mořská řasa Wakame se používá i na čištění krve a posílení imunity. Pomáhá tělu vylučovat přebytečný sodík (pokud příliš solíte) a těžké kovy.
Použití v kuchyni:na polévky, luštěniny, obilniny, saláty,…

Wakame opláchněte ve vodě a nechte je na 10 až 30 minut namočené. Potom je vařte cca 20 až 30 minut.

KOMBU – Kombu (u nás je známá také pod názvem kelp) je hlubokomořská řasa rostoucí v Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střeva čistých, chladných vodách severu. Je čistícím prostředkem na střeva, protože z nich odvádí toxické látky. Obsahuje nejvíce jódu, snižuje vysoký cholesterol a obsahuje mnoho draslíku, vápníku, provitamínu A, a vit. C. Posiluje ledviny, pomáhá léčit anémii a vysoký tlak.
Použití v kuchyni:Kombu můžete použít k ochucení obilninových a zeleninových pokrmů. Opláchněte a vložte do vody na 20 minut. Vařte 45-60 minut ( konzumujte jí až když pokud je zcela měkká, jen tak sní bude mít vaše tělo užitek). Ke konci můžete ochutit sójovou omáčkou.Ideální je přidat kousek do hrnce když vaříte naturální rýži, kroupy, fazole nebo cizrnu. Dá se i pražit a smažit.

 
ARAME – Arame, která má velmi jemnou chuť, roste na pobřeží japonského ostrova Izu. Arame Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střevase sbírá ručně, potom se 7 hodin vaří a suší na slunci. Pro lepší užití v kuchyni se krájí na tenké nudličky. Snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá posílit ženské pohlavní orgány, podporuje zdravé kosti a zuby. Obsahuje hodně železa, vápníku a jódu. Blahodárně působí na kůži, činí ji hebkou a bez vrásek:-)
Použití v kuchyni: Arame opláchněte a vložte do vody na 5 minut. Vodu slijte a použijte pro přípravu polévek, do salátů s dušenou mrkví a ředkví, cibulí a pórkem. Řasy vařte 10 minut. Při vaření zvětší svůj objem asi na pětinásobek.

HIZIKI – je minerálně velmi bohaté na vápník, železo a jód. Normalizuje hladinu cukru v krvi, posiluje zuby a kosti. Vhodná v těhotenství. Je velmi aromatická, vůni moře nezapře.
Použití v kuchyni: Iziki jsou vhodné k obohacení teplé i studené kuchyně. Vařte je cca 30 min.

Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střeva

NORI – možná díky proslavenosti sushi se Nori stala nejoblíbenější řasou u lidí, kteří jinak zdravou výživu nevyhledávají. Má jemnou chuť. Mezi řasami obsahuje největší množství dobře stravitelných bílkovin( více než v mase, mléku či v sóji).

Dále obsahuje hodně vápníku, železa, draslíku a jódu, vit. A, B, C. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, rozpouští tuk a zlepšuje trávení těžkých jídel.Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střeva
Použití v kuchyni: Noru lze koupit v plátkách, pokud má tmavou barvu, musí se před použitím opražit nad plamenem tak, že s řasou pohybujete a postupně se mnění její barva na zelenou. Někdy už bývá řasa opražená Sushi – nori, ze které můžete zrovna točit sushi-rolky.

NORI VLOČKY – již opražená a nadrcená řasa, vhodná k posypání na brambory, rýži a jinou obilovinu, nebo ráda ji přidávám do pomazánek.

DULSE – je největším zdrojem železa, a proto posiluje krev. Kromě toho obsahuje mangan, Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střevadraslík a jód.
Použití v kuchyni: Je měkká takže se jí nejčastěji syrová, jen namočená nebo opečená.Řasu můžeme použít jako koření: nasucho ji opražíme a pak rozdrtíme v hmoždíři na prášek. Přidává se do polévek (na konci varu), do salátů i do hlavních jídel. Při přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se tato řasa měla připravovat dalších deset minut.

AGAR – AGAR – směs želatin vyrobených z osmi druhů řas. Neobsahuje žádné kalorie, ale je výživný. Agar-agar obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky.
Použití v kuchyni: Agar-agar používejte jako čistou želatinu do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů. 2 lžičky vloček vložte do 0,5 litru vody či džusu. Vařte, dokud se nerozpustí.

Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střeva

Info o RAW food | MOŘSKÉ ŘASY

Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Například v Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina.

Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším, nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Mořské řasy jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, plnou minerálních látek.

Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály, neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky – kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou.

Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou účiným „čistícím prostředkem“ na naši znečištěnou stravu a životní prostředí. Mořské řasy se výrazně podílejí na snižování cholesterolu.

Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob – vysoký krevní tlak, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové i gynekologické. Tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, skupiny B i C).

Jsou též velmi ceněny pro svůj obsah minerálních látek (zejména vápník, zinek, hořčík, železo, jód a chróm). Obsahují 10x až 20x více minerálů než běžná zelenina.

Mimořádně cenný je zvláště vysoký obsah vápníku, který je tělem snadněji využitelný než vápník nacházející se v mléčných výrobcích, proto jsou velmi vhodné pro ženy v menopauze i těhotenství.

Kombu/Kelp

Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí ve velkých trsech v čistých, chladnějších vodách severu. Bývá označovaná jako „základní kámen“ japonské kuchyně. U nás je známá také pod anglickým názvem Kelp. Kombu tvoří tvrdé listy dorůstající délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu.

Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť. Tato kyselina je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, a ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů. Tato kyselina pomáhá zbavovat tělo cholesterolu.

Chrání tělo před vysokým krevním tlakem. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. V Japonsku je zase pro své nutriční vlastnosti a schopnost rozpouštět usazené živočišné tuky v těle (celulitida) velmi oblíbený čaj z Kombu.

Kombu je obzvlášť bohatá na jód, kyselinu listovou, vitamín K, hořčík, vápník, železo a další minerály a stopové prvky. Je významným pomocníkem v prevenci i léčbě rakoviny, obsahuje totiž antioxidanty a protizánětlivé složky, které tělo posilují.

Jak známo, mořské řasy jsou nezbytnou součástí japonského jídelníčku a není tedy překvapivé, že japonské ženy se mohou chlubit nejnižším výskytem rakoviny prsu a vaječníků. Nedostatek jódu v těle je dnes poměrně častým jevem a může být jednou z příčin špatné funkce štítné žlázy.

Vysoký obsah jódu v Kombu pomáhá tělu vyprodukovat hormony štítné žlázy, které jsou nezbytné pro správný chod metabolismu, proto lze její konzumací také regulovat hmotnost těla. Nedostatek jódu může zpomalit metabolismus až o 50%, což může vést k obezitě a dalším zdravotním komplikacím.

Stačí pouze malé množství Kombu na pokrytí doporučené denní dávky jódu a metabolismus se opět zrychlí. Vysoká koncentrace antioxidantů v Kombu také snižuje pravděpodobnost srdečních chorob. V neposlední řadě působí Kombu příznivě na celkový vzhled člověka. Pravidelnou konzumací docílíte krásné pleti, a silnějších a zdravějších nehtů a vlasů.

Budete mít zájem:  Cigarety Vliv Na Zdraví?

Nori

Je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, má vynikající chuť. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru.

Nori je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin. Může snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení, a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Japonské mořské řasy Nori jsou ploché plátky vhodné pro balení rýžového sushi.

Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin (ve 100g řasy se nachází 35g bílkovin, což je přibližně 2x více než maso). Obsahuje olej E.P.A.

, který je efektivní při prevenci ateriosklerózy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů A, B, C, a vegetariány tolik žádaný vitamín B12, také řadu minerálů a chlorofyl.

Wakame

Wakame se daří v chladné vodě silného oceánského proudění. Rostliny jsou 5 metrů dlouhé a rostou v 6-12 metrové hloubce. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vápník, jód, hořčík, zinek, jód, sodík a železo. Obsahuje vitamíny skupiny B i vitamín C.

Jemné aroma a chuť předurčuje Wakame k jedné z nejvíce používaných mořských řas. Opláchnutou a krátce namočenou ji můžeme přidat do zeleninového salátu nebo k základu na pomazánku. Po nabobtnání má velmi křehkou vlákninu.

Wakame je vynikající k ochucení zeleninových i obilninových pokrmů. Je nezbytnou součástí Miso polévky. Podle tradiční čínské medicíny posiluje Wakame játra, žlučník a vyživuje páteř.Také čistí krev, posiluje krevní oběh a upravuje krevní tlak.

Je bohatá na minerály a zdroj důležitých stopových prvků.

Dulse

Dulse je známá především vysokým obsahem železa a jódu, o čemž svědčí jejich typická fialová barva. Vyznačují se velmi vysokým obsahem draslíku ve srovnání s 4x nižším obsahem sodíku.

Má příjemnou měkkou texturu, díky které ji lze konzumovat bez jakékoli úpravy přímo ze sáčku jako chutný snack. Její skvělá chuť se projeví zejména při důkladném prožvýkání.

Dulse (vločky) se výtečně hodí do všech salátů jako zdravá náhrada soli plná minerálů.

Mořské řasy by měly být pravidelnou složkou zdravého jídelníčku. V naší nabídce najdete i mořské řasy v RAW BIO kvalitě, všechny výživové složky tak zůstávají zachovány a také specialitu – špagety z mořské řasy Kombu/Kelp, které můžete použít do salátů nebo jako alternativu špaget.

Wakame – druh mořských řas, který čistí krev i střeva

Wakame, nori, kombu: Která mořská řasa má nejvíc jódu, která je na hubnutí?

„Vaše štítná žláza uvolňuje do těla hormony, které pomáhají kontrolovat růst, produkci energie, reprodukci a opravu poškozených buněk v těle.

Při tvorbě těchto hormonů je nutný jod, jehož bohatým zdrojem jsou například mořské řasy,“ tvrdí odbornice na výživu Veronika Duží. Mořské řasy mají jedinečnou schopnost absorbovat koncentrované množství jodu z moře, a to v závislosti na daném druhu.

Záleží samozřejmě i na následném zpracování. Nejvyšší obsah jodu však zpravidla má řasa kombu, následují wakame a nori. 

Mořské řasy a účinky na zdraví

Když posypete jídlo sušenými mořskými řasami, nejenže mu dodáte jedinečnou chuť, ale je to především snadný způsob, jak zvýšit příjem vitaminů a minerálů. Mořské řasy obsahují vitaminy A, B, C, E a K, a to spolu s kyselinou listovou, zinkem, sodíkem, vápníkem a hořčíkem. Použití řas jako koření jednou nebo dvakrát týdně tak může váš jídelníček obohatit o spoustu živin. 

Vedle obsahu antioxidačních vitaminů se mohou mořské řasy pochlubit také celou řadou prospěšných rostlinných sloučenin, a to včetně flavonoidů a karotenoidů. Antioxidanty chrání buňky celého těla před poškozením volnými radikály. Mnoho výzkumů se zaměřilo na jeden konkrétní karotenoid nazývaný fucoxanthin.

Ten se nachází zejména v hnědých řasách, jako je wakame, a má třináctapůlkrát větší antioxidační kapacitu než vitamin E. V mořských řasách jsou také ve velkém množství přítomny bílkoviny (např. jde o řasy spirulina či chlorella), které obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

V neposlední řadě jsou také mořské řasy vyznamným zdrojem vlákniny, o které je známo, že podporuje zdraví střev, ale také hubnutí.

Nori je ze všech nejpopulárnější

Pokud jste milovníky sushi, pak jste se s řasou nori už nejednou setkali. Patří k nejpoužívanějším řasám, jelikož má nejjemnější chuť. Prodává se sušená ve formě listů, ale i malých vloček, kterými si jídlo můžete jen lehce dochutit.

Na sto gramů obsahuje nori v porovnání s ostatními řasami nejvíce bílkovin, a to až šestatřicet gramů. Její pozitivní účinky na zdraví sahají až k nervové soustavě. Při pravidelném používání tak dokáže léčit revmatismus i nervové poruchy.

Kombu neboli kelp pomáhá s hubnutím

„Hlubokomořská řasa kombu, stejně jako ostatní řasy, posiluje imunitu, ale pro svůj nejvyšší obsah jodu nejlépe ovlivňuje správnou funkci štítné žlázy.

Může mít tak značný vliv na udržování zdravé hmotnosti,“ tvrdí výživová poradkyně Veronika Duží.

Kombu také zlepšuje trávení, chrání proti osteoporóze, zdokonaluje mozkovou činnost a díky kyselině alginové pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kombu můžete přidat do salátů, ale také do polévky nebo pomazánky. 

Wakame čistí krev

Jedlá řasa wakame je častou přílohou asijských jídel a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Její schopnosti čistit krev, upravit krevní tlak, ale také odbourat cholesterol jsou známy po celém světě. Tato superpotravina je také účinnou prevencí proti rakovině a doporučuje se konzumovat ženám při menstruaci, v těhotenství i v šestinedělí.

Koupit si ji můžete sušenou. Po namočení do vody změkne a zesvětlá. Její chuť je nasládlá a stejně jako zelenina se hodí prakticky ke každému jídlu, včetně předkrmů, polévek i hlavních chodů. 

Recept na salát z wakame

Co budete potřebovat?

  • 20 g mořské řasy wakame
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky pražených sezamových semínek
  • 1 lžičku najemno nakrájeného chilli
  • 1 lžičku cukru

Řasu omyjte a namočte na deset minut do teplé vody. Následně vodu slijte a nahraďte vroucí vodou, kterou ale ihned slijte. Řasu pořádně propláchněte studenou vodou. Suroviny na přípravu zálivky smíchejte a přelijte jí řasy wakame. Nakonec salát posypte sezamem a promíchejte. Salát podávejte studený, jako jednu z příloh k hlavnímu pokrmu.

Mořská řasa KOMBU – Laminaria japonica

Český botanický název: Mořská řasa kombu
Běžný název: Kombu, Kelp, Sea girdles, seagirdle Thallus, Thallus Laminariae, Limu, Laminaria japonica, Laminaria digitata, Laminariae stipites, Hai Dai, Kun Bu, Brown seaweed, Brown algae, Laminaire, Laminaire Digitée, Algue Brune
Latinský název: Laminaria japonica
Rozšíření: Asie

Tradiční východoasijská řasa využívaná po staletí k osvěžení ducha, při potížích s trávením a k celkové očistě.

Botanický popis rostliny

Jedná se o hlubokomořskou řasu, rostoucí v čistých a chladnějších mořích. Kombu ve formě sporofytu tvoří thallus, neboli stélka bez pravých kořenů, stonků nebo listů, mající v dospělosti celkovou délku až 6 metrů a šířku až 50 cm.

Stélky řasy kombu se může označovat za vějířovitý list (vychází se z anglického „frond“), který má 3 morfologické části: čepel, úchyt a tělo. Čepel 10-20 cm široká, skoro 1 metr dlouhá, tvarem připomíná pásek s vlnitým a překrývajícím okrajem, ve středu tlustá a tenká na okraji.

Úchyt k bázi čepele je cylindrický, malý a krátký asi 5 cm.

Tělo ve formě haptery má za úkol udržet řasu na skalnatém substrátu a tvoří jej množství větvených rhizoidů připomínajících kořeny. Čerstvá rostlina je zelená, povrch čepele hnědý, po usušení řasa zhědne a může být pokryta přirozeným bílým práškem tvořeným převážně kyselinou glutaminovou a minerálními látkami.

Původ a rozšíření

Laminaria japonica preferuje chladnější moře a volně se spíše nachází v zónách chladnějšího podnebí. Původní domovinou řasy je severozápadní asijské pobřeží Tichého oceánu po třicátoušestou severní zeměpisnou šířku.

Běžne se nachází podél severní pobřežní linie Japonského moře severně nad ostrovem Hokkaido, dále u pobřeží nedaleko pohoří Kinkazan na Honshu, přes ostrov Kuril k poloostrovu Kamčatka patřící Ruské federaci, poté přes Okhotské moře po korejský Wonsan. Uměle je laminaria rozšířena na pobřeží provincie Fujian.

Budete mít zájem:  Kde a jak si lze rezervovat místo k očkování proti COVID-19

Laminaria nesnese podmínky tropického a subtropického pásu, proto její pěstování není rozšířené po celém světě, i když by to přineslo značný zisk z oblíbenosti v mnoha směrech.

Využití

Produkty z řasy kombu – laminaria japonica se používají k průmyslovým účelům, ve zdravotnictví, ke konzumaci v potravinářství a jako krmivo hospodářských zvířat. Hlavní využitelné extrakty během průmyslového zpracování z kombu řasy zahrnují jód, algináty nebo kyselinu alginovou a mannitol.

Jód se v potravinářství dává jako příměs do soli k prevenci poruch štítné žlázy a předcházení vzniku strumy.

Kyselina alginová a její alginátové soli vytvářejí hydrokoloidní systém, který má schopnosti nabalovat se na molekuly vody, udržet je a vytvářet suspenzní útvar.

Suspenze nebo gelovitá forma je široce využívána v textilním průmyslu, v tiskařství, medicíně a zdravém životním stylu nebo potravinářství. Samotný mannitol je tradičně používán v asijské kultuře jako antidepresivum.

Využití kombu řasy se zvyšujícím tempem narůstá, zvláště v Číně a Japonsku se zpracovává do mnoha forem jídel a položek ke konzumaci. V Číně se mořská řasa kombu používá jako příkrm pro zemědělská zvířata (dobytek, kuřata).

Proto je někdy kombu řasa zpracována do produktů tzv. „lameal“.

Získaný jód se zpracovává v na domácím asijském trhu, velký podíl alginátů a mannitolu z kombu řasy se exportuje do zahraničí. Dá se říct, že pouze nepatrný podíl z celkové vypěstované kombu řasy se dostane do vývozu určeného k lidské konzumaci.

V kuchyni je naprosto běžnou součástí japonské a čínské kultury. Laminaria japonica – kombu vykazuje velice specifickou mořskou chuť a vůni, na kterou si někteří lidé musí zezačátku zvykat, nicméně potom se člověku po krátké době „zažije“.

Používá se v kuchyni jako jakákoliv běžná zelenina s obrovským množstvím obsahových látek.

V tradiční medicíně asijských přímořských států je mořská řasa kombu součástí skupiny bylin, které napomáhají zvyšovat kvalitu krve pomocí jejího očištění skrze eliminaci živočišných tuků a některých škodlivých bílkovin.

Obsahové algináty v kombu řase způsobují vychytávání těžkých kovů (kadmium a stroncium) a vytváří společně nestravitelné komplexy, které neškodně odcházejí stolicí.

Laminaria – kombu je proto hodnocena jako očišťující, odnímá usazeniny a jedy ze stěn tlustého střeva.

Lidová medicína doporučuje výrobky z kombu řasy při potřebě snížit tělesnou hmotnost, snížit vysoký krevní tlak, přizácpách nebo k léčení poradiační nevolnosti.

Japonští léčitelé doporučují řasu kombu k prevenci rakoviny trávicího traktu. Obsahovými látkami kombu se dá lehce vysvětlit jeho mírně projímavý efekt.

Algináty na sebe navazují vodu, gelovatí nabobtnáním a pomalu prostupují trávicím traktem a vyhlazují klky střevního endotelu a uklidňují peristaltiku hladkého svalstva, čímž uvolňují svalové spazmy a napětí, které se při zácpě objevuje. Podobným způsobem zpevňují obsahové látky mořské řasy kombu pánevní dno, posilují funkce ledvin a vylučovací systém.

Obecně lze tedy pravidelné užívání kombu řasy označit jako vhodné k harmonizaci trávicího zdraví.

V Japonsku se například podává prášek z laminaria japonica – kombu připraveného upečením řasy v troubě za nízké teploty při vážnějších průjmech u dospělých pacientů, ale také u dětí.

O řase kombu se dlouho ví, že pomáhá udržovat normální zdraví trávicího systému. S tím souvisí jeho možná podpora funkce jater a potenciál k pozitivnímu upravení metabolismu.

Fucoxanthin, významná obsahová látka v kombu, v určité koncentraci pravděpodobně vykazuje schopnosti k podpoře pálení tuků.

Avšak tato látka zřejmě není schopna takto účinkovat sama a je vhodné ji užívat buďto v kombinaci s dalšími látkami nebo alespoň s adekvátní zátěžovou aktivitou. Nicméně zajímavostí je, že pro vhodnou látku do kombinace nemusíme jít daleko.

Pokud je totiž v lidském organismu dostatek jódu, může se tvořit optimální koncentrace tyroxinu, který pracuje na bázi odbourávání tuků, a proto jsou obě látky zřejmě zodpovědné za společné odbourávání podkožního tuku.

Dokonce se zdá, že obsahové látky kombu redukují plasmatickou koncentraci volných mastných kyselin, což vede k mírnému poklesu cholesterolu v krvi.

Jedním z dalších využití laminaria japonica – řasy kombu je její podpora přirozené obranyschopnosti organismu. S tím souvisí fakt, že se v kombinaci s Johsen shoyu (sójová omáčka) konzumuje již několik staletí jako léčebný prostředek pomáhající při zánětu tlustého střeva (ulcerativní kolitida).

Jeden z obsahových polysachaidů, fucoidan, byl zaznamenán v mnoha desítkách publikací, které řeší jeho potenciál posilovat imunitní systém, potlačovat alergické reakce organismu, posílit jaterní funkce a vykázat jistou antioxidační aktivitu.

Obsahové látky mořské řasy kombu pozitivně ovlivňují funkci lymfatického systému, stimulují sliznice a zřejmě stimulují imunitu.

Podle jedné studie z Japonska se zdá, že polysacharid fucoidan, jedna z obsahových látek řasy kombu, zřejmě zastavila značný růst rakovinných buněk a donutila je se zničit.

Fenomén apoptózy se pravděpodobně touto látkou akceleruje a pomáhá tak buňky stimulovat k jejich přirozené smrti.

Navíc se zdá, že obsahové látky mořské řasy kombu mírně ovlivňují zvýšený krevní tlak a dokáží ho v adekvátní koncentraci upravit.

Obsahové látky řasy kombu zřejmě pomáhají obnovovat činnost mozku a pomáhají zřejmě regenerovat nervovou tkáň prostou suplementací minerálních látek.

V lidové medicíně se tradičně laminaria japonica užívá při problémech s mozkovou činností,po mozkové mrtvici a při poruchách s pamětí.

V tradiční čínské medicíně se kombu již po staletí využívá jako zázračný prostředek košetření štítné žlázy a skrze její ovlivnění usuzovali, že vede ke zvýšení dlouhověkosti, podpoře inteligence, rozjasnění myšlenek a soustředění.

Účinné látky

Významné minerální obsahové látky mořské řasy kombu již byly zmíněny. Jedná se o jód, sodík a značná koncentrace železa. Výše byly zmíněny jedny z nejdůležitějších látek, a sice fucoidan, fucoxanthin a soli kyseliny alginové.

Obecně bylo dosud detekováno asi 26 sloučenin, které lze zařadit do 6 skupin: alkany, estery, kyseliny, alkoholy, fenoly a anhydrid. Nejvíce bylo analyzováno pentacosany, dále heptacosany, tetratriacontany, hentriacontany, nonacosany, octacosany, hexatriacontany a dokosany.

Polysacharidy se málokdy vyskytují v čisté formě, spíše jsou navázány jako ionty se sulfátovou skupinou.

Tradiční dávkování

Dávkování kombu se značně liší podle věku, zdraví a dalších podmínek. Zatím neexistuje vědecké stanovení optimální dávky podle věku nebo stavu. Nelze se však řasou otrávit, takže se doporučuje začít menší dávkou kvůli zvykání si na chuť a poté dávkovat dle potřeby.

Laminaria japonica se prodává na českém trhu většinou v sušené formě, proto je vhodné řasu opláchnout, vložit do vody cca na 20 minut (nebo do změknutí).

Poté je doporučené řasu povařit (45-60 minut) a například dochutit sójovou omáčkou, použít ji samostatnou do zeleninových pokrmů/salátů, luštěnin nebo polévek.

Pokud se použije na přípravu nálevu k popíjení, je dostačující použít 5-8 cm dlouhý proužek, který se povaří v 1 litru vody po dobu asi 10 minut.

Takto připravený odvar se pije pravidelně v určitých intervalech po dobu jednoho týdne a popíjí se nejčastěji z důvodu prevence proti potížím s mozkovou činností. Podle potřeby se může dávkování zpravidelnit na 2-3x týdně.

Pokud si pacient není jistý dávkováním a způsobem užívání, může se poradit se svým lékařem či lékárníkem.

Mořské řasy přežily miliardy let, máme důvody užít je pro své léčení

       Zatímco obyvatelé asijských zemí (zejména Číňané, Korejci a Japonci) mořské řasy konzumují po staletí, Evropané jim teprve začínají přicházet na chuť. Možná i proto, že mají prozatím málo informací o „zelenině z pobřeží“. Vybrali jsme pro vás nejznámější účinky mořských řas a důvody pro jejich zařazení do kuchyně. Více informací zde.

       V jednom kilogramu mořských řas je tolik účinných substancí jako ve sto tisících litrech mořské vody.

Mořské řasy:

  • vyrovnávají poměr kyselin a zásad uvnitř lidského organismu, obnovují vodní a solnou rovnováhu
  • čistí buňky od škodlivých látek a toxinů (kyselina alginová a její soli, tedy látky, které se na světě vyskytují pouze v mořských řadách, vážou a odvádějí z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia)
  • mají vynikající antibakteriální a antivirové vlastnosti, budují silnou imunitu
  • aktivují tok lymfy, zpevňují cévní stěny
  • zlepšují stav svalstva, posilují kostní tkáň
  • pomáhají proti potížím v klimakteriu
  • jako účinné antioxidanty působí v prevenci proti rakovině
Budete mít zájem:  Na jarní alergie pomohou některé bylinky

Palmaria palmata (dulse)

       Temně červenou řasu s kořeněnou vůní žvýkali pro získání větší fyzické síly keltští i normandští bojovníci. Britským námořníkům zase pomáhala proti kurdějím.

V severských zemích se podává jako tradiční předkrm nebo příloha.

Obyvatelé Islandu, Severního Irska či Aljašky ji vaří v mléce, nakládají do oleje s citronovou šťávou, suší v soli, obalují v cukru nebo pečou v troubě posypanou sýrem.

       Patnáct až třicet centimetrů dlouhá řasa s vějířovitými listy našla svůj domov v severním Atlantiku, kde její sklizeň probíhá při odlivu od května do října. Po utržení se suší na slunci, ve větru, třídí a nakonec balí. „Mořský salát“ pomáhá proti impotenci, anemii a doplňuje chybějící minerální látky při podvýživě.

       První řasy se na naší planetě objevily před 3,2 mld. let. Do dnešní doby jich známe na 50 tisíc druhů, ve velikosti od několika milimetrů až po 60 metrů.

       Dulse se pyšní velmi vysokým obsahem organického železa a proteinů. Je skvělou součástí jídelníčku vegetariánů, kterým ve stravě chybí maso.

       Mořské řasy obsahují velké množství vitaminu K. proto by lidí užívající léky na ředění krve měli být při jejich spotřebě opatrní.

Wakame

       Dlouhá „mořský kapradina“ pochází z chladných mírných pobřežních oblastí Japonska, Koreje a Číny. V posledních desetiletích s však přirozeně rozšířila i do vod poblíž Nového Zélandu a Austrálie.

Její konzumace čistí krev, posiluje činnost střev a reprodukčních orgánů, zlepšuje kvalitu vlasů.

Sáhnout po ní by měl i osoby, které chtějí snížit vysokou hladinu LDL cholesterolu, krevního tlaku, riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice.

       Aktuální výzkumy ukazují, že pojídání wakame zlepšuje i metabolismus tuků. Proto chcete-li obléknout o číslo menší konfekční velikost, přidávejte řasu s jemně nasládlou chutí do polévek a zeleninových salátů.

Arame

       bohatý zdroj vápníku, jodu, železa, hořčíku a vitaminu A roste v Pacifiku poblíž břehů Japonska a Jižní Koreje. Hnědé lístky ve tvaru vějíře sbírají potápěči ručně od května do srpna. Poté, co řasa klokotá sedm hodin ve varu, se suší na slunci. V suchém stavu připomíná mořského ježka.

       Začínáte-li s používáním mořských řas ve své kuchyni, je pro vás arame tou pravou variantou. Má jemnou nasládlou chuť, bez výrazného rybího zápachu. Hodí se do předkrmů, pilafů, polévek nebo na toasty i do těsta na muffiny.

Nori

       Je souhrnný název pro směs různých jedlých druhů mořských řas z rodu Porphyra. Ty se po sběru podrtí a usuší na sítu podobně jako při výrobě ručního papíru. Výsledným produktem jsou tenké černé sušené listy o rozměrech přibližně 18×20 centimetrů a váze tří gramů.

       Nori se běžně používá jako obal pro suši, rýžové koule, jako obloha nebo k ochucení nudlí a polévek. Můžete je také přidávat do sendvičů, na topinky nebo ve formě vloček sypat do zeleninových a rýžových salátů.

Salon krásy mořských panen

       Kosmetický průmysl využívá přibližně třicet druhů mořských řas, od zelených přes hnědé až po červené. Rostliny ze slané vody a lidská pokožka vykazují podobné rysy chování, navzájem se tedy skvěle snášejí.

Proto každý přípravek pro vaši pleť bude trefou do černého. Krémy, tělová mléka i masky zpevňují pokožku, vyhlazují vrásky a díky kyselině alginové ji doslova „zalévají“ vodou. Hojí také akné či jakékoli zánětlivé onemocnění.

Laminaria

       Ke kosmetickým účelů jsou nejčastěji vyhledávané tyto hnědé řasy vyskytující se ve třech druzích. Pásy mnohdy široké 50 centimetrů a dlouhé 5 metrů rostou přichyceny na kamenech od mělčin až do hloubky 20 metrů. Sběr probíhá v severním Atlantiku, Pacifiku a ve Středozemním moři na podzim a v zimě.

Laminaria jsou velmi oblíbené pro vysoký obsah laminarinu, polysacharidu s výraznou schopností redukovat lokální tukové usazeniny a celulitidu. Navíc odvádí z těla přebytečnou vodu i odpadní látky metabolismu. Často tedy tyto řasy najdete v kúrách různých spa a wellness zařízení pro zeštíhlení a zkrášlení postavy.

Maska věčného mládí

       Vhoďte mořské řasy do mixéru a rozemelte je na prášek. Smíchejte je se lžičkou bílého jogurtu a nechte 15 minut odpočívat. Poté směs naneste na obličej. Po čtvrt hodince omyjte pokožku vlažnou vodou a ošetřete ji krémem nebo olejem. terapie z hloubi moře vám zahojí zánětlivé pupínky a vypne pleť jako plátno na obrazu.

Výživa pro zahradu

       Již před pěti staletími vyrobili Angličané první hnojivo z mořských řas. Dobrý nápad hned adoptovalo Japonsko, Kanada i Francie. Ostatně právě v zemi galského kohouta již v 17.

století královští úředníci hojně doporučovali lidem používání mořských řas jako půdního hnojiva. Zároveň také stanovili období, podmínky a oblast sběru těchto specifických rostlin.

V současnosti jsou vzhledem ke zvýšenému zájmu o ochranu životního prostředí mořské řasy čím dál více využívány v ekologickém zemědělství po celém světě.

Mořské řasy se pyšní titulem superpotraviny

Mořské řasy jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Pobřežní národy znaly tyto superpotraviny již před dlouhými tisíci let a začlenily je i do tradiční medicíny. A mořské řasy by neměly chybět ani v současném zdravém jídelníčku.

Proč jsou mořské řasy zdravé?

Řasy vyrůstají pod mořskou hladinou, a proto jsou plné minerálů a stopových prvků, které absorbují ze slané vody.

Kromě toho si zasluhují pozornost také díky vysokému obsahu vápníku a železa, vitaminů A, C a E a v neposlední řadě díky obsaženému jodu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy.

Některé druhy řas, jako například nori, jsou bohaté také na bílkoviny. Pokud si hlídáte kalorie, oceníte, že mořské řasy obsahují jen velmi malé množství tuku.

Mořské řasy na našem trhu

  • V prodejnách zdravé výživy si můžete zakoupit řasu nori. Ve formě slisovaných tenkých plátků se nejčastěji používá k přípravě suši. Pokud s řasami teprve začínáte, vyzkoušejte vločky nori, kterými můžete bez další přípravy ochutit polévky, luštěniny, obilniny nebo zeleninové saláty.
  • Řasa wakame se u nás prodává sušená. Namočením do vody výrazně zvětší svůj objem. V asijských restauracích se často podává goma wakame, salát z řasy wakame posypaný sezamovými semínky se zálivkou ze sójové omáčky.
  • Hnědé listy řasy arame lehce nasládlé chuti vynikají obsahem jodu a železa. Používají se nejčastěji jako koření při vaření luštěnin nebo se jimi zvýrazňuje chuť polévek či zeleninových jídel. 
  • Řasa kombu (kelp) tvoří spolu se sušenými rybími vločkami základ japonského vývaru daši (dashi), který slouží k přípravě dalších pokrmů, nejčastěji tradiční japonské polévky miso. Řasa kombu je velmi bohatá na jod a také na kyselinu alginovou, která čistí a posiluje střeva.

TIP: Chcete-li urychlit změknutí luštěnin a zlepšit jejich stravitelnost, přidejte k nim do vody řasu arame nebo kombu. 

Variace na miso polévku s řasou wakame

Suroviny:

  • řasa wakame (asi 4 × 4 cm)
  • 350 g několika druhů sezonní zeleniny
  • 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 4 lžičky pasty miso
  • zelené natě
  • čerstvý zázvor
  • 200 g přírodního tofu

Postup:

Řasu omyjte, vložte do misky s vodou a nechte několik minut změknout. Poté ji vyjměte z vody a nakrájejte na kousky. Vodu, v níž se řasa namáčela, uchovejte. Dejte vařit asi litr vody a mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky. Do vařící vody vhoďte zeleninu a po chvíli přidejte řasu i s nálevem, ve kterém se namáčela.

Vařte na mírném ohni pět až deset minut, aby byla zelenina „al dente“. Jednu naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál již nevařte a nechte polévku jen „táhnout“ pod bodem varu po dobu tří až pěti minut.

Na závěr přidejte pokrájené tofu, nechte ještě chvíli prohřát, přisypte do polévky zelené natě a přidejte několik kapek šťávy z čerstvého zázvoru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector