Využijte sezónu chřestu pro své zdraví

Právě teď je nejlepší čas na koupi mladého jarního chřestu! Máte už své oblíbené recepty? Pokud ne, poradíme vám, jak co nejlépe chřest zpracovat tak, aby si uchoval co nejvíc zdraví prospěšných látek a také s čím ho kombinovat, aby vás v receptech nadchl a jídlo opravdu stálo za to. 

Chřest si dopřáváme každý rok od poloviny dubna do konce června. Říká se, že až zčervenají třešně, sezóna chřestu končí. 

U všech druhů chřestu platí to stejné – čím čerstvější, tím lahodnější. Jedním ze znaků čerstvého chřestu je to, že když se ho pokusíte ohnout, praskne vám. To ale v obchodě nezkoušejte. Čerstvost poznáte také podle lesku a pevných, zavřených hlaviček. Pokud přijdete do supermarketu, ve kterém vám nabízejí chřest ponořený do vody, je to známka toho, že v obchodě leží už delší dobu.

Zelený chřest

Využijte sezónu chřestu pro své zdraví

Zelený chřest se zpracovává snadno. Nemusíte ho loupat, jen ho umyjte a odlomte konce. Svažte ho do svazku a hlavičkami nahoru ho vložte do hrnce. Voda má sahat těsně pod hlavičky, ty změknou díky páře, která stoupá z hrnce. Poté, co chřest uvaříte, zchlaďte ho ledovou vodou. Zůstane mu tak jeho sytě zelená barva.

Bílý chřest

Využijte sezónu chřestu pro své zdraví

Bílý chřest důkladně oloupejte, jeho slupka je pevná a tvrdá a zkazila by vám pokrm. Konce, cca 2 cm odřežte. Vařte ho celý ponořený ve vodě, do které můžete přidat kromě soli i cukr, který přebije hořkost bílého chřestu. Výživové hodnoty obou chřestů jsou stejné. Bílý chřest roste pod zemí, proto mu chybí barvivo. 

SEZÓNA CHŘESTU ZAČÍNÁ: Využijte jeho zdravotní účinky k nezaplacení was last modified: 17 května, 2021 by Kateřina Fišerová

Stránky: 1 2

Chřest – jak moc je zdravý a jak ho zpracovat?

Využijte sezónu chřestu pro své zdraví

Málokdo ví, že v době Rakouska Uherska jsme byli chřestovou velmocí. V této době byl chřest pěstovaný na plantážích u Ivančic tím nejslavnějším. V době komunismu byl však považován za buržoazní zeleninu, a proto se tyto plantáže zlikvidovaly.

Dnes se český chřest pěstuje převážně u Mělníka a Češi si k němu hledají cestu jen velmi pozvolna, přitom v Německu a ve Francii se ročně zkonzumují zhruba tři kila chřestu na jednu osobu!

Chřest je vytrvalá zelenina, ze které se vždy na jaře sklízejí mladé pazochy.

Bílý chřest je vybělený pěstováním bez přístupu světla. Má jemnější chuť a silnější vláknitou slupku. Zelený chřest je chuťově výraznější a má jemnější slupku, mnohdy se nemusí ani loupat či stačí jen zčásti.

Chřest má sladkou chuť je křehký a šťavnatý. Má však velmi rychlý posklizňový metabolismus, a tak o všechny tyto vlasnosti velmi rychle přichází. Proto bychom měli chřest kupovat co nejčerstvější, ideálně ještě v den sklizně.

Chřest a jeho vliv na zdraví

Chřest je vhodný pro jarní detoxikaci organismu a pro redukci váhy. Pro svůj vysoký obsah vitamínu C a E lze říct, že chřest působí jako obrana proti volným radikálům tedy rakovině.

V zeleném chřestu najdeme vysoký obsah kyseliny listové, která je prevencí proti cévním chorobám a přispívá ke krvetvorbě. V bílém chřestu se nachází kyselina asparagová, která z těla vylučuje účinně toxiny.

Chřest je mimo jiné velmi doporučován diabetikům, nastavuje stotiž právnou hladinu krevního cukru a startuje účinnou látkovou výměnu.

Protože obsahuje zvýšený obsah kyseliny močové se nedoporučuje nemocným s dnou.

Jak poznat čerstvý chřest?

Čerstvých chřest poznáme snadno, je křehký, na řezu poští mléko, při ohnutí praská a ve svazku mezi sebou vrže. Hlavičky jsou uzavřené a pevné. Jakmile se otevírají, začnou vysychat. Čím starší chřest, tím více dřevantí a přichází o sladkost.

Chřest je třeba zpracovat co nejrychleji, pokud ho chceme pár dní udržet v lednici, musíme jej zakrýt vlhkou utěrkou a dát jej na nejchladnější místo v lednici.

Pokud na něj pár dní zapomeneme, je možné jeho křupavost a do jisté míry i sladkost obnovit tak, že ho před zpracováním dáme zhruba na hodinu do lehce oslazené vody (na litr asi dvě lžíce cukru).

Další možností je chřest blanšírovat.

Jak blanšírovat chřest?

Očištěné výhonky nanejvýš 2 minuty povaříme v osolené vodě, nejlépe ochucené bílým vínem a máslem, a následně je zprudka zchladíme v ledové vodě, tím se přeruší proces vaření a chřest si zachová své vlastnosti. Takto zpracovaný, osušený chřest nám v lednici vydrží téměř celý týden, a dokonce si ponechá svou barvu. Takto zpracovaný chřest pak jen stačí krátce prohřát a můžeme hned konzumovat.

Loupat či neloupat?

Před zpracováním je potřeba chřest zbavit vláknité slupky a tužšího konce, který bývá dřevitý. U čerstvého chřestu stačí odkrojit 2 až 3 cm.

Bílý chřest je nutné oloupat po celé délce. Tenký zelený chřest někdy loupat ani není potřeba. Pokud je starší nebo silnější stačí ho oloupat ze dvou třetin.

Sandra Š.

Chřest je lahodná zelenina, která chrání před viry a pomáhá s hubnutím

Chřest je lahodná zelenina i účinná léčivka Mladé výhonky chřestu jsou lahodnou, velmi zdravou zeleninou, která chrání před virovými infekcemi i před některými nádorovými onemocněními a podporuje imunitu systém a duševní svěžest. Taky pomáhá hubnout nebo odbourávat alkohol. Léčivé jsou i kořen a listy, čaj funguje proti revmatismu nebo jako detox. Z chřestu snadno připravíte mnoho jídel od polévek přes saláty až po slané koláče, a tak si ho může dopřát každý, stačí zkusit recepty na italské rizoto, zapečený zelený chřest se sýrem a quiche s bílým chřestem. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky. U nás se začal pěstovat koncem 18. století. Český chřest vynikal raností a jemností, díky vybělování pod zvony z pálené hlíny. Po druhé světové válce jeho pěstování upadlo a teprve v posledních letech se chřestovny zase obnovují. Je velmi zdravý a vypěstovat si ho můžete i sami. Ovšem pěstování chřestu v domácích podmínkách připomíná běh na dlouhou trať. Z přímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujete spoustu času a energie.

Je tedy jen na vás, jestli se do pěstování chřestu pustíte. Více se o chřestu a jeho pěstování dozvíte zde.

Pěstování chřestu v domácích podmínkách není snadné, z přímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky

Lahodná a zároveň zdravá zelenina

Mladé výhonky chřestu jsou lehká, lahodná, dobře stravitelná a zdravá zelenina, v lidovém léčitelství se využívá i kořen a listy.

Je bohatý na antioxidanty, které pomáhají odstraňovat volné kyslíkové radikály z těla a chrání jej před vznikem nádorových onemocnění a před virovými infekcemi a obsahuje kyselinu asparagovou,  která podporuje imunitní systém a duševní svěžest.

Obsahuje také vitaminy A, C, E, K i B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, biotin, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou), z minerálů zejména vápník, fosfor, zinek, železo, draslík a jód.

Mladé výhonky chřestu obsahuje vitaminy A, C, E, K i B

Jak chřest pomáhá zdraví

Chřest neobsahuje téměř žádné kalorie, ve 100 g čerstvých stonků se skrývá pouhých 20 kcal, zato velké množství vlákniny. Vláknina zasytí a účinně pomáhá shazovat nadbytečná kila i snižovat hladinu cholesterolu a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Chřest podporuje vylučování nadbytečné vody z těla, používá se také při prevenci i léčbě revmatismu a dny. Dále detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, pomáhá léčit kožní choroby. Má projímavé účinky a pozitivní vliv na metabolismus. Kladně působí na odbourávání alkoholu, je to skvělá zelenina při kocovině.

Čerstvé výhonky chřestu mají afrodiziakální účinky.

Chřest v kuchyni

Obecně platí, že je čerstvý chřest je dobrý. Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina a taky podle toho, že čerstvý nelze ohnout. Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový.

Za nejlahodnější se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky, zelený obsahuje nejvíce vitaminu C, fialový má výrazně kořenitou a nahořklou chuť. Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, bílý a fialový zase v teplé. Chřest se dá připravit na spoustu různých způsobů.

Oblíbená je třeba chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu.

Mladé výhonky chřestu: základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový

Zapečený chřest se sýrem

Ingredience

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 100 g strouhaného sýru Gran Moravia
  • 100 g tyrolského špeku nakrájeného na tenké plátky 
  • extra panenský olivový olej na vytření pekáčku 
Budete mít zájem:  Overball – skvělá rehabilitační pomůcka

Příprava

Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu.

Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku La Formaggeria. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě strouhaným sýrem a nakonec zakápněte olivovým olejem.

Pečte v troubě na 180 °C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.

Mladé výhonky chřestu: recept na zapečený zelený chřest se sýrem

Quiche s bílým chřestem

Ingredience

  • svazek bílého chřestu
  • 170 g sádla
  • 330 g špaldové mouky Babiččina volba
  • 8 vajec
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 100 g sýra Gruyére (švýcarský tvrdý sýr s ořechovou příchutí)
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • pepř
  • muškátový oříšek

Příprava

Z mouky, 6 g soli a sádla vypracujte drobenku, Přidejte 2 vejce a 60 ml studené vody, vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte asi 30 minut lednici. Z chřestu odlomte tuhou spodní část a zbytek oškrábejte.

Celý chřest kromě vršku nakrájejte na kolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi. Nakonec na chvíli přidejte i chřest nakrájený na kolečka (kromě vršků, ty nechte stranou). V míse vyšlehejte zbylá vejce, mléko, smetanu a muškátový oříšek.

Podle chuti osolte a opepřete.

Z těsta vyválejte kolo silné asi 3 mm a přeneste ho do kulaté formy na koláč (mělo by být větší než forma). Okraje zařízněte podél venkovního kraje formy a potom zahněte dovnitř.

Dno propíchejte vidličkou a posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidejte orestovanou slaninu s chřestem a vše zalijte smetanovou směsí.

Na závěr do koláče přidejte vršky chřestu a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte dozlatova asi 45 minut.

Mladé výhonky chřestu: quiche s bílým chřestem

Italské rizoto s chřestem

Ingredience

  • 500 g vyloupaného čerstvého hrášku
  • svazek mrkve
  • svazek chřestu
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 200 ml bílého vína 
  • 500 g kulatozrnné rýže arborio 
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • extra panenský olivový olej 
  • sůl
  • pepř
  • 100 g sýru Gran Moravia nebo parmazánu
  • štáva z 1 citronu

Příprava

Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá. V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř.

Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z plotýnky, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte na hoblinky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Podávejte obložené zeleninou.

Mladé výhonky chřestu: italské rizoto s chřestem

Léčivé jsou i kořeny a listy

V květnu a červnu se mladé výhonky chřestu používají jako zdravá lahůdková zelenina, uprostřed léta a zkraje podzimu pak zralé listy nebo oddenky jako léčivky. Čaj, který se z nich připravuje se používá při revmatismu a dně, pomáhá léčit onemocnění močových cest, vysoký krevní tlak, zácpu a pálení žáhy. Chřestový čaj má detoxikační a diuretické účinky.

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky

Čaj z kořenů chřestu

Ingredience

  • 1 lžička drcených kořenů chřestu
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Kořeny zalijte vroucí vosou, zakryté nechte 10 až 15 minut vyluhovat. Sceďte.

Použití

Jako detoxikační kúru popíjejte vlažný čaj po doušcích dvakrát denně po dobu dvou týdnů.

Mohlo by vás taky zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Chřest je zdravý: 10 důvodů, proč ho jíst častěji

Sezóna chřestu je poměrně krátká, užijte si ji proto dosyta. Tuto zeleninu bude milovat vaše tělo stejně jako vaše chuťové pohárky.

Bílý, zelený či fialový?

Chřest bílý pochází většinou z domácí produkce. Oblibě se v těchto týdnech těší snad nejvíce právě díky jeho čerstvosti. Zelený se dováží z celého světa a během roku ho najdete v obchodech téměř pořád. Jediný rozdíl je ve způsobu jejich pěstování – bílý se pěstuje bez přístupu světla. Bílému chřestu proto chybí barvivo a chřest zbarvený do fialova obsahuje více cukru.

Kdy je chřest čerstvý?

Při koupi chřestu se zaměřte především na jeho čerstvost. Pokud je pružný a při jeho ohýbání máte pocit, že pukne, vybrali jste si správně. Všímejte si i stonků v části řezu. Pokud začínají plesnivět, chřest byl skladován až moc dlouho.

Do chladničky chřest odkládejte zabalený do vlhké utěrky a spotřebujte ho do tří dnů.

Čištění a vaření chřestu

Chřest čistěte shora dolů kromě hlavičky. Dřevnatý, starší chřest očistěte obzvlášť důkladně, jinak bude hořký.

Při vaření stačí, když do vody přidáte trošku soli, cukru a klidně pár plátků citronu. Jeho chuť bude mnohem lahodnější. Vývar můžete použít k přípravě zeleninové polévky.

Zdravý tip: Upřednostněte syrový, na malé kousky nakrájený chřest před vařeným. Při vaření z něj ubývají cenné látky.

Vyzkoušejte recept na zapečený chřest s parmskou šunkou. 

Zdravotní výhody chřestu

Chřest neobsahuje tuk, má minimum kalorií a je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Existuje však mnohem více důvodů, proč byste se ho měli najíst dosyta.

  • Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
  • Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
  • Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
  • Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
  • Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
  • Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
  • Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
  • Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
  • Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
  • Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.

S chřestem opatrně, pokud trpíte zvýšeným obsahem kyseliny močové v krvi. Tato zelenina má vysoký obsah purinů a proto vás po ní může postihnout nepříjemný záchvat dny.

Zdroj: health.com, framedic.sk

Chřest | Recepty, příprava, pěstování a účinky na zdraví

  • Před 1 měsícemKOMENTÁŘ – Tuzemští pěstitelé, zpracovatelé potravin a maloobchod se mnohdy vzájemně příliš „nemuseli“ a situaci nepomáhalo ani ministerstvo zemědělství. Aktuální ocenění prodejců české zeleniny je tak cestou ke zvýšení odbytu tuzemských produktů a nadějí do budoucna.
  • Před 2 měsíciChřest je úžasná zelenina, která má jen krátké období sezóny. Proto se vyplatí po něm sáhnout, kdykoli máte tu možnost. Většina z nás ale příliš neví, jak na jeho přípravu, a tak jej v obchodě nebo na trhu přehlíží. Je to obrovská škoda, protože chřest obsahuje nejen velké množství vitamínů a minerálů, ale je také velmi chutný. Obvykle rozlišujeme dvě odrůdy chřestu: zelený a bílý. Pokud s chřestem začínáte, je lepší zvolit ten zelený, protože jeho příprava je o něco snadnější. Tak například, nemusí se loupat.
  • Před 2 měsíciSlaný koláč quiche (kiš) nejlépe chutná ještě lehce teplý. K zelenině lze přidat šunku nebo slaninu.
  • Před 2 měsíciChřest je jednou z potravin, kterou si v sezóně užijeme jen po dva měsíce v roce. V tuto dobu na něj ale můžete narazit téměř všude. Spousta z nás se mu ale i tak vyhýbá, protože jednoduše neví, jak ho při vaření upravit. Je to ale velká škoda. Pokud chcete s chřestem teprve začít, zvolte raději zelený, protože ten je na přípravu jednodušší: nemusí se loupat. Proč jíst chřest?
  • Před 2 měsíciS tvrdou reakcí byznysu se setkal plán ministryně Jany Maláčové (ČSSD) na omezení počtu agenturních pracovníků ve firmách. „Je to magořina. Zlikvidovalo by nás to,“ říká bez skrupulí Jiří Šafář, největší český pěstitel chřestu.
  • Před 3 měsíciO produkci chřestu rozhoduje počasí. Když se blíží teplý víkend, plánují Češi vařit z této zeleniny úplně jiná jídla, než když je chladno. Majitel farmy tak sleduje předpověď počasí několikrát denně.
  • Před 3 měsíciI mistr tesař se někdy utne. Tím líp, když svou chybou pobaví okolí. V Belgii nyní mají o zábavu postaráno díky omylu v úředním věstníku. Receptu na přípravu chřestu, který se tam nedopatřením objevil, nechybí ani závěrečné přání dobré chuti.
  • Před 3 měsíciKonzumace zeleniny se doporučuje v každé dietě. Důvodem je vynikající složení, kterým se jednotlivé druhy pyšní. Vezměme si třeba takový chřest – uvnitř byste našli tolik vitaminů, že to ani na prstech jedné ruky nelze spočítat.
  • Před 3 měsíciJak k chybě došlo není jasné, úřady už nicméně omylem vložené řádky z databáze smazaly.
  • Před 3 měsíciSezóna chřestu startuje…Právě nyní začíná sklizeň chřestu a tento „král“ zeleniny se hojně objevuje na pultech obchodů.
  • Před 3 měsíciVe vsích Dolního Rakouska od konce dubna do půlky června nabízejí čerstvý chřest. V této době se tady, v rovinaté oblasti rozlehlého Moravského pole, sklízí.
  • Před 3 měsíciOzve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. U bílého stolku už stojí vysoký muž v modré bundě a z papírové misky nabírá krémovou polévku z chřestu a hrášku.
  • Před 4 měsíciAť už držíte dietu nebo si jen chcete vylepšit celkovou kondici, chřest je pro vás to pravé. Urychluje metabolismus, dohlíží na činnost jater a svědčí trávení. I srdce ale ocení, když ho v obchodě přestanete přehlížet.
  • Před 4 měsíciSezona chřestu právě vrcholí. Dnešní recept je nápaditá rychlovka a tip, jak tuto surovinu využít. Chřest můžete připravit jako lehkou večeři nebo pohoštění pro návštěvu.
  • Před 4 měsíciK rostlinám, které jedli naši předkové jako zeleninu, patří chmel. Ochutnat mladé výhony přinese člověku srovnání s chřestem. A také dávku skupiny vitaminů B.
  • Před 4 měsíciChřest je zdravá a lahodná zelenina, která má v kuchyni široké využití. Kdo by ho nemiloval! Nepochutnat si na něm můžete jen v případě, že v obchodě sáhnete po nekvalitním, starém svazku výhonků. Poradíme, jak se tohoto přehmatu vyvarovat.
  • Před 4 měsíciChřestová sezona je tady! A pokud hledáte opravdu ideální recept, jeden máme. Zdravý, chutný a nádherný na pohled.
  • Před 4 měsíciUž jste letos měli svůj první chřest? Sezóna této jarní pochoutky je již v plném proudu. Pro zeleninu je typická nejen její podoba, ale také to, že jde o poměrně nízkokalorickou potravinu.
  • Před 4 měsíciMožná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je vyhledávanou lahůdkou a navíc je mimořádně zdravý. Jenže nevíte, co si s ním v kuchyni počít, neznáte jeho chuť, a tak se zrovna nehrnete k tomu odnést si jej k pokladně. Co o chřestu potřebujete vědět, abyste mu dali šanci?
  • Před 4 měsíciChřestové rizoto, chřest s holandskou omáčkou a bramborami nebo chřestový salát s jahodami. Ať už si k dnešnímu obědu vyberete jakýkoliv chod s chřestem, rozhodně nebudete litovat. A litovat nebude ani vaše zdraví.
  • Před 4 měsíciNašlapovat opatrně a nedotýkat se mladých výhonků, jinak by se zkroutily. Rodina Bártových z Hrabětic na Znojemsku začala se sklizní unikátní pochoutky, zeleného chřestu.
  • Před 4 měsíciNa svěží jarní zeleninu se všichni celou dlouhou dobu, kdy vládne zima, nesmírně těšíme. A o chřestu, který je považován za symbol jara, to platí snad dvojnásob. Chřest se vrací do našich kuchyní, rok od roku roste jeho popularita a stává se stále běžnější lahůdkou v našem jarním jídelníčku. Jeho sezona je poměrně krátká, a je tak třeba si zhruba dvouměsíční chřestové okénko od dubna do června náležitě vychutnat.
  • Před 4 měsíciJaro je tady, příroda se probouzí a s ním je tu i čerstvá zelenina ze zahrádky nebo od farmářů. Sezonní stravování je pro naše tělo přirozené a velice prospěšné. A jaké skvělé potraviny nám jaro přináší a proč bychom se jim neměli vyhýbat?
  • Před 4 měsíciChřest je lidmi pro své blahodárné účinky na zdraví oslavován již od starověku. Obsahuje totiž mnoho prospěšných látek, které na jaře pomáhají čistit tělo, zbavovat jej toxinů a zásobovat organismus vitamíny a minerály.
  • Před 4 měsíciMilovníci této delikátní jarní zeleniny už netrpělivě očekávají první sklizeň chřestu. Letos se rozbíhá velmi zvolna, počasí zemědělcům nepřeje, ale teplo a sluníčko přece jen první jarní chřest z půdy vytáhlo a sezona může začít!
  • Před 4 měsíciV dubnu začíná chřestová sezóna, a to znamená jediné – v obchodech je nyní tato lahůdka nejčerstvější a nejlevnější z celého roku. Byla by proto škoda tuto příležitost promeškat a na křupavém chřestu si nepochutnat. Zvláště, když je plný vitamínů i minerálů a má na naše zdraví (i hubnutí) zázračný vliv. V kombinaci s jeho delikátní chutí není nad čím přemýšlet!
  • Před 4 měsíciNa svěží jarní zeleninu se všichni celou dlouhou dobu, kdy vládne zima, nesmírně těšíme. A o chřestu, který je považován za symbol jara, to platí snad dvojnásob. Chřest se vrací do našich kuchyní, rok od roku roste jeho popularita a stává se stále běžnější lahůdkou v našem jarním jídelníčku. Jeho sezona je poměrně krátká, a je tak třeba si zhruba dvouměsíční chřestové okénko od dubna do června náležitě vychutnat.
  • Před 4 měsíciSedmačtyřicetiletý Jiří Šafář, zakladatel společnosti Český chřest, která sídlí v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku, doslova žije touto rostlinou. Jeho cesta k chřestu ale nebyla nalajnovaná. V roce 2012 koupil zadluženou firmu od holandských pěstitelů.
  • Před 4 měsíciRegály v obchodech jsou plné nejrůznějších potravin pocházejících často z celého světa. Je tak možné, že i u nás koupíme exotické ovoce z daleké Kostariky, kokosový olej z Bornea, ale i například kuřecí maso z Brazílie či cibuli z Nového Zélandu a mrkev z Velké Británie. Přestože většina z těchto potravin zajišťuje pestrost našich jídelníčků, nelze opomenout jejich vysokou ekologickou stopu a v některých případech i nižší kvalitu, jelikož v dané zemi nejsou tak přísná pravidla z pohledu bezpečnosti potravin jako u nás.
  • Před 4 měsíciJen zhruba dva měsíce v kalendářním roce máme možnost nakoupit si čerstvý chřest z tuzemské produkce. Kde bude český chřest k mání a jaké chřestové recepty se osvědčily přímo pěstiteli? Letos se navíc toto nedlouhé období ještě zkrátí.
  • Před 5 měsíciChřest si konečně našel cestu i do našich kuchyní a právě teď začíná jeho sezóna. Jaro chřestu jednoduše vládne, ty jeho chuť miluješ, ale nevíš, jak si ho sama doma připravit? Máme pro tebe rady přímo od šéfkuchaře a k tomu i super recept.
  • Před 5 měsíciV Hostíně u Vojkovic na Mělnicku v pondělí oficiálně začala sklizeň chřestu, letos bude průměrná. Prodej pro veřejnost začne koncem týdne. Sezona začala oproti minulému roku později, důvodem je nejen počasí, ale i problém s odbytem, vysvětlil jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář.
  • Před 5 měsíciSezona chřestu začala v Česku oproti loňskému roku o zhruba tři týdny později. Může za to nejen chladnější jarní počasí, ale také pandemie koronaviru a s ní související omezení v podobě uzavřených tržišť či restaurací. Farmáři tak nemají kam první jarní zeleninu prodávat.
  • Před 5 měsíciChřestová sezona začíná! Tato oblíbená zelenina přichází v různých barvách – zelené, bílé a fialové. Proč si chřestové období, které začíná v polovině dubna, maximálně užít? Toužíte-li po vitaminech, minerálech, antioxidantech a štíhlé linii, prostírejte stůl!
  • Před 5 měsíciPro mnoho lidí je chůze bez bot věcí, kterou provozují doma, anebo maximálně na dovolené na pláži. Na straně opačné jsou ti, co na pohyb naboso nedají dopustit. A tak vznikl fenomén barefoot bot. Jaké jsou jejich benefity? A jaká mohou být rizika?
  • Před 5 měsíciNení dnes naprosto ideální příležitost dát si křen, nebo chřest? Játrům by to udělalo velkou radost! Ovšem i obyčejný citron je pro ně blahodárným elixírem.
  • Před 5 měsíciZa pár dní je to tu. Ještě než se chřestová sezona naplno rozjede, měli byste o téhle vytrvalé zelenině vědět pár nesmírně užitečných informací. Pomůže vám se shazováním nadbytečných kil a zvýšením sexuálního vzrušení! Kterou z těchto dvou jeho předností uvítáte s větší radostí?
  • Před 5 měsíciChřest, neboli asparagus, je v našich podmínkách oblíbenou zeleninou, v různých nářečích se mu přezdívá i špargl. Je ceněn pro své pozitivní přínosy na lidské zdraví, jelikož obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin. Je tedy vhodný jako potravina při dietách.
  • Před 7 měsíciNěkdy to prostě jinak nejde. Užívání antibiotik zastavuje šíření bakteriálních infekcí, na druhou stranu ničí zdravé mikroby ve střevech. Udává se, že za pouhý týden s ATB může narušit střevní mikroflóru až na jeden rok. Co s tím? Zařaďte do svého jídelníčku ta správná jídla!
  • Před 8 měsíciMožná si myslíte, že jste už vyzkoušeli každou adaptogenní rostlinu, ale dost možná jste ještě nevyzkoušeli kořen chřestu.
  • Před 9 měsíciHadí mord španělský je u nás méně známá kořenová zelenina označovaná také jako černý kořen nebo zimní chřest. Sklízí se během pozdního podzimu, dokud nezmrzne půda.
  • Před 10 měsíciČasto se stává, že vás v dopravním prostředku, v práci nebo na ulici zarazí nepříjemný pach osoby stojící nebo sedící poblíž. Nemusí jít přitom o nemytého bezdomovce. Může se to stát každému. Tělesný zápach nesouvisí jen s hygienou, ovlivňuje ho i to, co jíte.
  • Před 10 měsíciNěkterým druhům zeleniny nevadí sníh ani mráz, jsous tále svěží a čerstvé. Které to jsou a jak je pěstovat?
  • Před 11 měsíciPod názvem asparágus si někdo představí chřest, jiný si vzpomene na dlouhé zelené výhony obsypané drobnými čárkovitými lístky, které babičky pěstovaly mezi okny. Rozhodně nejde o pokojovku, jež upadla v zapomnění. Každý ale pro ni nemá v bytě ty správné podmínky.
  • Před 11 měsíciChřestová sezona je bohužel za námi, což je velká škoda. Proč s napětím očekávat duben a její opětovný začátek? Nejen váš mozek zaplesá nadšením!
  • Před 1 rokemPřed Sametovou revolucí jste ho našli snad v každé domácnosti, kterou zdobil. Pak jeho obliba poněkud pohasla, aby se opět objevil na výsluní. Řeč je o pokojovém chřestu, kterému se také říká asparágus.
  • Před 1 rokemSklizeň chřestu v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku byla letos podobná jako loni, ale méně kvalitní. Ovlivnilo ji dubnové suché počasí i nedostupnost zahraničních brigádníků kvůli pandemii koronaviru a s ní souvisejícími opatřeními. Nejistota trvá i pro příští rok, řekl jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář.
  • Před 1 rokemČerný kořen je zelenina, která dnes není příliš známá. Přitom naše babičky ji pěstovaly a konzumovaly zcela běžně. Tato zelenina je zvenku černá a uvnitř má bílou dužninu. Chutná podobně jako chřest a také se připravuje obdobnými způsoby. Někdo jej možná zná pod názvem hadí mord španělský. Jeho pěstování není tolik náročné, jako tomu bývá u chřestu a připravit si ho můžeme například v klasickém trojobalu.
  • Před 1 rokemChřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění na tom, že se dá přidat do jídel, kde jeho chuť zanikne a vy vytěžíte to nejlepší z toho, co nabízí. A že toho rozhodně není málo.
  • Před 1 rokemMéně časté, ale známé druhy zeleniny, jako je rebarbora nebo chřest, mají sezonu na jaře. Naopak křen vyžaduje drobné pěstitelské postupy na podzim.
  • Před 1 rokemSe ztracenými vejci na nedělní snídaně, s lososem či chřestem na elegantní obědy, jen tak lžičkou, když se někdo nedívá… Holandskou omáčku si můžete vychutnat mnoha způsoby, ale jedno mají společné: na této božské omáčce není nic, co byste nezvládli.
  • Před 1 rokemPokud milujete chřest jako my, pak jste tu správně! Připravili jsme pro vás dokonalé recepty s bílým i zeleným chřestem a přidáváme i fígle, které vám poradí, jak tuto lahodnou plodinu koupit a připravit.
  • Před 1 rokemDo pečené vaječné omelety zvané frittata můžete použít právě to, co zrovna máte v lednici – uvařené brambory, uzeninu, čerstvou zeleninu… Já do dnešního receptu použila jarní zelený chřest, ke kterému se výborně hodí chuť šunky a ementálu.
  • Před 1 rokemV Německu v těchto dnech začíná sezona chřestu, letos je ale zvláštní. Dopady rychle se šířícího koronaviru se totiž nevyhýbají ani této pochutině, u Němců tak oblíbené. Kvůli epidemii museli pěstitelé zrušit všechny tradiční oslavy začátku sezony a nyní počítají s tím, že se chřestu vypěstuje o poznání méně než obvykle. Navíc nejspíš bude stoupat jeho cena. V rozhovoru s ČTK to řekl šéf jihoněmeckého sdružení pěstitelů chřestu a jahod Simon Schumacher.
  • Před 1 rokemJeho sezona je na začátku, využijte ji naplno. Z chřestu připravíte spoustu dobrot a jednou z nich je i tato jemná polévka ozdobená dokřupava opečenou šunkou.
Budete mít zájem:  Pomazánkové máslo není máslo, vadí EU

Chřest: zdravé české afrodiziakum

Chřest neboli asparagus či špargl plní pulty obchodů. Jeho sezona je v plném proudu, tak toho využijte a připravte si za 10 minut rychlou a zdravou večeři.

Přestože na světě existuje téměř 300 druhů chřestu, nejčastěji se setkáme se dvěma – bílým a zeleným. Je to dobře, protože právě tyto dva druhy se pěstují v České republice a jsou tedy maximálně čerstvé, což je u chřestu důležité.

Na zahradě si ale chřest nevypěstujete, leda byste ji měli na Mělnicku. Tamní půda má specifické složení, které chřestu svědčí. Dokonce natolik, že se český chřest již dlouhá desetiletí vyváží do zahraničí.

Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna a tradičně končí 24. června na svátek sv. Jana. Vrcholí v květnu, kdy v obchodech seženete svazky toho nejlepšího českého chřestu. Po zbytek roku se chřest dováží a zdaleka není tak chutný.

Bílý, nebo zelený?

Bílý a zelený chřest se liší barvou, chutí i způsobem zpracování, stále se však jedná o stejnou rostlinu. Bílý se akorát pěstuje pod fólií a zelený na světle. Za zelenou barvu a odolnost tedy může sluníčko, bílý chřest je zase jemnější.

Bílý chřest je náročnější na přípravu, ale jen nepatrně. • MALL.cz

Čerstvý bílý chřest poznáte v obchodě tak, že má pevné a sevřené špičky a lesklý povrch. Nedá se ohnout – ihned praskne a vyteče z něj bílá šťáva. Chřest, který toto nesplňuje, nechte v obchodě. Připravili byste se o jemnou chuť a akorát by vás naštvalo množství odpadu.

U čerstvého zeleného chřestu je naopak v pořádku, když jde trochu ohnout. Jednoduchým tipem je také vzít do dlaní několik výhonků a třít je o sebe. Pokud vržou, už je z rukou nedávejte – jsou čerstvé.

Chřest je zdravý a hlavně plodný!

Chřest by měli na jídelníček zařadit muži i ženy každého věku. Obsahuje totiž:

  • beta karoten,
  • vitamíny B, C, E a K,
  • vápník, fosfor, draslík, zinek, železo a jód.
Budete mít zájem:  Léky Na Snížení Estrogenu?

A především hodně vlákniny, takže upravuje funkci střev a funguje i jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Má naopak málo cukru i kalorií, proto snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hodnoty krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Působí také blahodárně na funkci ledvin a močových cest.

Je tak ideální pro ženy trpící záněty močového měchýře nebo bolestivou menstruací. Chřest na všechny způsoby by také měly jíst ženy, které se snaží otěhotnět – obsahuje totiž kyselinu listovou.

Nejen proto je chřest skvělou volbou pro romantickou večeři. Kromě pozitivního vlivu na ženské hormony podporuje funkci prostaty a mužskou plodnost. Navíc je od pradávna považován za účinné afrodiziakum.

Taková večeře je zárukou hezkého večera. • MALL.cz

Stačí obyčejná škrabka

Když si domů přinesete chřest, hned ho zpracujte. V lednici sice vydrží až týden, ale nejlépe chutná čerstvý. Pokud je chřest po delším zpracování povadlý, namočte ho na chvíli do vody.

Výhonky pečlivě omyjte a odkrojte dřevnaté konce, většinou stačí 0,1-1 cm. Dále už se postup liší podle barvy chřestu. Zelený chřest můžete dát rovnou vařit, bílý je třeba pečlivě oloupat.

Chřest nejlépe zbavíte vláken škrabkou, a to od směrem od špičky dolů. Pokud se vám výhonky lámou, položte je na prkénko, oškrábejte z jedné strany, otočte a tak pokračujte.

Bílý chřest můžete po očištění rovnou jíst, jinak je ale čas dát vařit vodu.

Chřest před vařením svažte a do hrnce vložte špičkami nahoru. • MALL.cz

Vařte na stojáka a respektujte barvu

Základní recept na vaření chřestu je velmi snadný. Stačí vám vysoký hrnec a pár ingrediencí (počítáme na 2 litry vody):

  • 1 lžička soli,
  • 1-2 lžičky cukru,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce šťávy z citrónu.

Do vroucí vody vložte chřest tak, aby špičky byly nad vodou. Pomůže vám, když výhonky předem svážete. Bílý chřest vařte 7-9 minut, zelený stačí jen 3-5 minut. Po vytáhnutí z hrnce chřest hned ponořte do připravené mísy s ledovou vodou. Zachová si tak barvu i konzistenci, která by měla být měkká, ale ne blátivá.

Zelený chřest je výborný v kombinaci s jahodami. • MALL.cz

Barvu respektujte i při výběru přílohy. Jemný bílý chřest nejlépe vynikne s holandskou omáčkou, máslem, novými bramborami a rybami. K zelenému můžete přidat výraznější chutě, dobře si rozumí s česnekem, zázvorem i jahodami.

Dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector