Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou
Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou Bez citronů se dá žít a miliony lidí na světe neví, že existují …
Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou Za komunistů stály citrony 10Kč/kg a byly k mání neustále.Čím to?
Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou K mání jsou neustále i dnes a v poměru k průměrné výplatě jsou levnější i při současných vysokých cenách. Co jste chtěl svým příspěvkem sdělit?
Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou
Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou Evidentně špatný marketing, dejte odkaz na web vašeho obchodu 
Jebem vam citrony
Bude bžunda, až Božkov zdraží fernet citrus, páč citrus…
A přitom to nejspíš citrón nikdy nevidělo. Stačí pár kapek limonenu a citrusová vůně je na světě.
Citron jsem si koupil naposledy za komunistů.Demokratické citrony mi cenově jaksi nevyhovují.
Pamatuji si jeden speciální Citron koupený za komunistů. Byla to LP deska Vypusťte psi a výborně zdokumentovala tehdejší výrobní proces  – jako zpěvák je tam vyfocen Láďa Křížek, v textu je psaný Tibor Šándor, ale z desky uslyšíte Fandu Michalíka. Tož tak 
Dnes si na makovec cukrovo-citronovou polevu nedám.Neplačte prodejci, sami jste si to zavinili. 
Nemluvilo se o tom, že jistý sousední stát má tragický přebytek jablek? No tak tu potřebu vitami C vykompenzujeme z nich.
Já každý rok čekám, kdy cena limetek v létě klesne, protože jich mám v horkých dnech velkou spotřebu. Letos cena dolů skoro vůbec nešla, jenom jedenkrát, v půlce srpna, byly v Lidlu asi za 4,90 Kč /ks. Zato v Bille mi málem vypadly oči z důlků, když jsem procházela kolem bedýnky. Za jeden kus chtěli 17 Kč. A pak si člověk myslí, že se ho nějaká válka drogových gangů támhle v Mexiku nemůže nijak dotknout 🙂
Je to tak, Billa je s cenami ovoce a zeleniny naprosto tragická.
Být to jen cenou, tak by to bylo fajn 
rum cenu drží a kromě čaje se dá použít i do kalendáře.
Hlavu mám jak pátrací balón.:-), jak se používá rum v kalendáři. Ale dík za objasnění, a že v tom nejsem sama. Taky se mi vede.:-) s T9.
lidicky misto citronu jezte bobulky rakytniku, jsou stejne kysele , ale maji vice vitaminu c
Jak nahradit citrón?Nakrájíme uzený bůček na 5mm plátky, z obou stran zhusta posypeme pepřem a chilli a zprudka osmažíme. Potřeme sladkou chilli omáčkou a posypeme cibulkou nakrájenou na kostičky.
A jako bonus se u toho, na rozdíl od citrónu, nešklebíte!:-D
 sto bodou..dneska jdu na večeři do náhražky.
Citrony mají po mandarinkách nejméně vitamínu C ze všech citrusových plodů. Takže není v podstatě o co stát.
Nejméně vitamínu z citrusových plodů má rybíz……tak to vypadá, když se napíše nesmysl.
No tak jim to na krámech shnije. Žádný problém. Takových exotických výstřelků již bylo.
Limetky do mojita zůstavají na stejné ceně 🙂 citron do čaje skvěle nahradí domácí šípkový čaj 🙂 a těch pár kousků kvůli kůře do domácích koláčů či buchet mně finančně nepoloží.
Citrony za 100 Kč? Děkuji, nechci. Bez citrónů se dá žít,  A vitamin C se dá získat i jinak. Doporučuji vařené brambory, jitrnicový nebo jelítkový prejt a k tomu mísu kysaného zelí, nejlépe z Modřic.
Tyhle citróny stejně mají vitamínu C jako šafránu, vždyť se nenechávají ani dozrát. V Itálii mají chuť a výraznější vůni, to, co se tady prodává, je de facto organický nosič vodného roztoku kyseliny citrónové, nic víc.
Takový čaj s jitrnicovým prejtem, to je chuťovka.
Pane Kráso, máte pravdu. Můj muž by určitě souhlasil, že nejvíc vitamínů je v jitrnicích a prejtu.:-). Nač to kazit nějakým pochybným citronem. (jak píše p.Horník)
Přesně tak, i tlačenka je plná vitamínů…
Bůček, ať už uzený či pečený, má vitamínů, minerálů, bílkovin a kolagenu ještě víc. Prospívá dětem, dospělým i starcům, zlepšuje kvalitu vlasů, kloubů, kostí, šlach a svalů, působí blahodárně na mozek a trávicí ústrojí.Bůček je základ!
Správně. Ještě bych doplnil, že má příznivý vliv i na kvalitu pleti a na mužskou potenci. Navrhuji založit nadaci pro propagaci konzumace bůčku „NPKB“… nešlo by na to dostat nějakou dotaci z EU ?
Ano, samozřejmě, má příznivý vliv jak na kůži, tak i nehty, ALE musí se konzumovat i s kůží, která těch kolagenů má nejvíc.
Na kolagen jsou vynikající pečené prasečí pracky!
Nebo ovárek, kolínko aj. Prostě kde je kůže, měkké chrupavky, šlachy, tam je i kolagen.Mám to na artrózu, tak vím. Lepší koupit za 10kč/kg pacičky a uvařit si je/upéct, než do sebe lámat předražené preparáty s pochybnou efektivitou. A kopřivový čaj je na to také dobrý .
Je to tak. Teď se taky chystám čistit organismus kopřivou. IKdyž italský Merlot mi chutná víc.:-D
… a  je  po něm zdravá žízeňTakový všelék to je.
„Ke zlevnění dojde, jakmile se na český trh dostanou turecké citrony. Oficiálně má Turecko povolení vyvážet do zemí Evropské unie až po 20. září.Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/rekordni-cena-citronu-na-ceskem-trhu-dv0-/ekonomika.aspx?c=A140901_213510_ekonomika_ert#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6EU díky za jejich regulaci trhu!!!
čtěte příště pořádně, nedozrálej citron totiž fakt není k ničemu
To možná ano, ale je škoda, že se nemůže rozhodnout každý člověk za sebe.
Četl nečetl – hlavně, že si zanadával na EU…
Tak v tomhle pripade to dava smysl.Aby citrony byly dostatecne zralé a kvalitní.
Dneska jsem koukal a kilo za 120kč . Asi poslechnu Pohlreicha, když parodoval Babicu a říkal: „Když nemáme citrón, tak tam dáme limetu, když nemáme limetu, tak tam nedáme nic“.
Je třeba se přizpůsobit situaci. Do sektu citron nepotřebuju,.do Sachru ho nepotřebuju, na biftek taky ne. Tak v čem je problém?:-))))))
Minulý týden byly v Liberci citrony za 90,- Kč s poznámkou “ dovoz z Argentiny“ , asi chceme krachující Argentině pomoci, protože nevím proč je nemáme z Řecka a nebo z jiných jižních zemí Evropy nebo severní Afriky. Řecko taky krachuje a při letošní dovolené jsem viděl obalené stromy citrovníků citrony, metráky citronů se válelo pod stromy. Myslím, že to je politika dovozců, kteří levně nakoupí a draze prodají obchodům! Jestli to jsou citrony z Argentiny, pak musejí být z loňské úrody!

Saloos esenciální olej Citrón 10 ml

  • Přidáno: 16. března 2021 Doporučuje produkt
    • Vůni citrónu mám rád i mimo čaj

    Tento olej používám do odpařovače(solná lampa)
    Do flakónu- osvěžení vzduchu Někdy do praní prádla

  • Přidáno: 24. února 2021

    Doporučuje produkt

    • Velmi příjemná vůně po aplikace této vůně do aroma lampy

    Zboží jsem si vybrala a jsem spokojená, kvalita je fajn, cena také

  • Přidáno: 23. února 2021

    Doporučuje produkt

  • Přidáno: 16. února 2021

    Doporučuje produkt

    • Přidám např. do vody na vytírání, provoní celý byt. Eliminuje nežádoucí pachy.
    • Vyprchá, jako každá vůně.
  • Přidáno: 10. února 2021

    Doporučuje produkt

  • Přidáno: 27. prosince 2020

    Doporučuje produkt

    • Přidáno: 23. května 2020
    • Doporučuje produkt
    • Oleje saloos kupuji často,používám do masážních olejů i odpařovače a jsou kvalitní.
  • Přidáno: 25. února 2020

    Doporučuje produkt

  • Přidáno: 25. ledna 2020

    Doporučuje produkt

    • příjemná vůně v aromalampě
    1. Přidáno: 15. září 2019
    2. Doporučuje produkt
    3. Přidávám do vlastní aviváže
    • Přidáno: 10. dubna 2019
    • Nedoporučuje produkt
    • Vůně pěkná, ale velmi nevýrazná, v aromalampě není cítit téměř vůbec, musí se nakapat opravdu hodně a lahvička je pak téměř okamžitě prázdná.
  • Přidáno: 15. března 2019

    Doporučuje produkt

    1. Přidáno: 2. prosince 2018
    2. Doporučuje produkt
    3. dobré
  • Přidáno: 31. srpna 2018

    Doporučuje produkt

    • do kosmetiky,koupelí,při praní,při uklidu učiné proti pavoukům
    • nejlepší cena na trhu
    • Přidáno: 9. prosince 2017
    • Doporučuje produkt
    • Používám různé druhy
      Citron VONI nabije a dodá energii
    1. Přidáno: 27. listopadu 2017
    2. Doporučuje produkt
    3. Spolu s levá dělí v aroma lampě skvěle osvěží
  • Přidáno: 25. listopadu 2017

    Doporučuje produkt

    • úplně úžasná vůně, nic lepšího jsem snad necítila
    • Přidáno: 19. října 2017
    • Doporučuje produkt
    • nic
  • Přidáno: 17. září 2017

    Doporučuje produkt

    1. Přidáno: 30. července 2016
    2. Doporučuje produkt
    3. ´´´´´´

7 food stylovek, které nás zaujaly | CZ TEST

04.02.2021 | I design hraje ve světě potravin prim. Některá díla jakoby vypadla přímo z umělecké dílny. Tyto vychytávky do kuchyně si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

1.Plátýnka od Plátnobalky 

Jsou navoskována včelím voskem, svými vlastnostmi si vás získají, no vlastně doslova se k vám přilepí. Alobalu a celofánu řeknou ne za vás. Jsou přirozeně přilnavé a prodyšné – není je tedy třeba navlhčovat a dokážou bezpečně přikrýt i fermentující potraviny (jogurt, těsto na chleba apod.).

S lehkostí jí vlastní přikryje Koláčnice běžnou misku či menší talíř. Zabalíte do ní kus koláče, vdolečky, nebo Honzovy buchty na výlet.

Ovocné svačinky Koláčnice milují, zachovává totiž jejich svěžest a šťavnatost i při pokrájení. Jste vyznavači půlky krajíce chleba či půl rohlíku na svačinu? Slečna Miskózní je tu právě pro Vás.

Úžasně se postará o kus sýru, který bude v její náruči tak dobrý, jako nikdy předtím.

Koupíte na Zemito.cz za 139 Kč

2. Balsamikové perly Full Moon

Perly s 12letým balzamikovým octem jsou obalené želatinou z mořských řas. Po skousnutí v ústech explodují, už to samo o sobě je skvělý zážitek. Perfektně ozdobí vaše pokrmy. Díky zrání octa v dubovém sudu voní po rozinkách a karamelu, mají tmavě mahagonovou barvu.

Můžete je kombinovat s olivovými perlami Full Moon. Perfektně dochutí kachní a telecí maso zvěřinu, ryby, mořské plody a zeleninové saláty.

Budete mít zájem:  Alergie a astma mají společného víc, než si myslíme

O jejich kvalitě svědčí řada ocenění ze světových soutěží, používá je řada špičkových španělských i světových kuchařů a řada michelinských restaurací.

Koupíte na www.olivum.cz za 349 Kč

3. Dárkové balení FULL MOON olivového oleje a balsamica

Výjimečný dárek pro gurmány či gurmánky a milovníky zdravého životního stylu. Dárková kazeta obsahuje láhev      200 ml prémiového olivového oleje Full Moon a 200 ml láhev 12letého balsamica Full Moon Grand Reserva.

Koupíte na www.olivum.cz za 889 Kč

4Růžové bublinky plné ovoce

Svěží růžové perlivé víno Muflon rosé z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Novinka k oslavě s rodinou, přáteli nebo na svátek zamilovaných. Důvodů se najde jistě vždy dost. Klidně i jen tak pro radost a příjemnou atmosféru na zimní večery.

Muflon rosé v sobě skrývá aroma dozrávajícího peckového a drobného červeného ovoce, které v chuti doprovází transformované zahradní ovoce s jemným perlením a džemovo-cereálním projevem v závěru.

Sklenka plná ovocné chuti se hodí k barevnému ovoci, grilovaným krevetám nebo polotvrdým a tvrdým sýrům.

Koupíte na www.michlovsky.com za 219 Kč

5. Diamante sklenice na šampaňské Silhouette Amber

Skleničky jsou zdobeny kamínky Crystals by SWAROVSKI®,které jsou aplikovány speciálním adhezním materiálem a procesem, který garantuje, že při běžném používání zůstanou pevně na svém místě.

Koupíte na Dekorant.cz za 849 Kč

6. Bio březová šťáva

Březová míza v BIO kvalitě chutná skvěle, navíc se nám líbí, že neobsahuje přidaný cukr. Má příjemnou osvěžující chuť. Obsahuje celou řadu minerálních látek. 

Složení z bio březové mízy a kyseliny citronové.

Koupíte na Arax.cz za 25 Kč

7. Set skleněných brček

Set skleněných brček ve vaší kuchyni navždy nahradí jednorázové varianty. Čtyři brčka rozměrově přizpůsobená nejoblíbenějším nápojům včetně čistícího kartáčku se postarají, že už budete vždy připraveni zpříjemnit si pití drinků, smoothie i kávy tím správným brčkem, které se během pití nedeformuje a po jednom drinku neskončí v koši.

Koupíte na www.zcech.cz za 399 Kč

Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Rozmanité rýňáky

V Pavlově se rodí skvělé rýňáky. Přesvědčují o tom zejména zdejší známá vinařství Ilias nebo Nepraš. Úplně jinou polohu této odrůdy ale představuje mikrovinařství Sklep Padesátosm. Pánové Filip Radkovský a Jakub Sikora totiž konvenční vína nevyrábějí, vydali se přírodní cestou. I proto tu z bílých odrůd vznikají téměř jen samá oranžová vína.

Konkrétně mladý ryzlink ročníku 2019 se na slupkách maceroval dva měsíce. Pak si ještě poležel na hrubých kalech v dubovém sudu a do lahve šel bez filtrace a čiření. Samozřejmostí je zcela minimální výskyt oxidu siřičitého.

Minulý týden si na něm pochutnal Gasly. „Neortodoxní vůně v sobě komponuje tři základní aspekty: kořenitost (kari koření!), citrusovost (kumkvat) a exotičnost (maracuja).

V chuti je tato triáda krásně zachována, víno je originální a bohaté. Když máte chuť, můžete v něm číst jako v knize a vychutnávat jednotlivé prvky. Hořčinka a dochuť přesně akorát.

Fascinující víno, které vás vezme na cestu kolem světa,“ popsal barvitě a udělil mu zasloužených 87 bodů.

Tip čtenářů – Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr, Zámecké vinařství Bzenec

Přecházíme k vínu konvenčnímu, ale z neméně vyhlášené rýňákové oblasti. Zámecké vinařství Bzenec je význačným producentem vín z této odrůdy. Jen velmi sporadicky najdete v nabídce víno z mikulovské trati Za cihelnou, jinak je této odrůdě v nabídce zasvěceno hned několik tratí na Slovácku.

Označení „Nová hora“ mají v ročníku 2015 dokonce dvě vína, přitom ze dvou odlišných tratí. Jedna leží v Následovicích nedaleko Žarošic blízko hranice s velkopavlovickou podoblastí, ta známější, která se v produkci objevuje častěji, pak až v Lipově u Veselí nad Moravou. Vzájemně je dělí téměř padesát kilometrů.

K výbornému ročníku 2015 z Lipova se minulý týden vrátil EMB a poctil jej devadesátkou.

Slovní popis si vypůjčíme od Altroje, který stejné víno chutnal loni v srpnu: „Vůně příjemná nazrálejší s tóny citrusů, lipovina, jemně kořenitá, akátový med, možná lehce dubové dřevo, náznak petroleje.

Při zteplání meruňková marmeláda. Chuť harmonická, kulatá, šťavnatá, nasládlá.“ U něj to stačilo „jen“ na 87 bodů.

Tip čtenářů – Ryzlink rýnský 2017 pozdní sběr, Tanzberg Mikulov

Vracíme se na Mikulovsko a dokonce i do téhož vápencového pohoří – Pavlovských vrchů. Jen na jeho druhou stranu, deset kilometrů jihozápadně, kde v Bavorech sídlí vinařství Tanzberg. Když to dovolí ročník, i tady umějí skvělé rýňáky.

Zvlněná trať Slunečná, která se táhne podél cyklostezky od konce obce Bavory směrem do Mikulova, už má na svědomí několik špičkových rýňáků. Vznikají zde jak na troud suchá vína, tak také ta „německého střihu“ dob nedávno minulých s vysokým zbytkovým cukrem. A mívají i archivační potenciál.

Sedmnáctka má přes čtyřicet gramů cukru, ale také říznou kyselinku. „V buketu je cítit mineralita, medová nasládlost, citronová kůra a trochu petrolej.

V chuti příjemně nasládlé, medové, dále ovocité tóny připomínající meruňkovou marmeládu, banán. Slovo má také výraznější kyselinka připomínající přezrálé citrony a slané minerály.

V dochuti poměrně krátké, ale mohutné, pěkně nazrálé víno,“ přiblížil své dojmy minulý týden Chupacabra a ohodnotil jej 87 body.

Tipy, jak si dopřát avokádo v jeho plné kvalitě

Avokádo je ovoce ve tvaru hrušky, které roste na takzvaném hruškovci přelahodném, což je stálezelený strom o výšce asi 15 až 20 m. Druhů avokáda existuje několik, ale do České republiky se dováží nejčastěji dvě odrůdy: Hass a Fuerte.

Avokádo Hass má tmavě zelenou až fialovočervenou hrubou bradavičnatou slupku. Barva je závislá na stupni zralosti. Čím je avokádo tmavší, tím je zralejší. Odrůda Fuerte se vyznačuje zelenou, hladší slupkou.

Problém u této odrůdy je, že podle barvy slupky nepoznáte stupeň zralosti, avokádo Fuerte je totiž stálezelené.

Jak si v obchodě vybrat to správné avokádo?

Když si v obchodě vybíráte avokádo, měli byste se zaměřit především na to, aby bylo tak akorát zralé. U odrůdy Hass vám sice napoví už slupka, ale vždy vezměte avokádo také do ruky a na pohmat vyzkoušejte měkkost plodu. Avokádo by mělo být jemně měkké po celé své ploše, a to v případě obou odrůd.

Pokud by bylo příliš měkké, znamenalo by to, že je ovoce ve stádiu plesnivění. Jestliže je avokádo na pohmat tvrdé, je ještě nedozrálé. Víte-li, že budete avokádo konzumovat až za pár dní, vezměte si klidně tvrdší kousek, doma vám dozraje.

V případě avokáda Fuerte ale tak nečiňte, tato odrůda má totiž tendenci doma spíše zplesnivět než dozrát.

Když se řekne exotické ovoce, většina z nás si představí ananas, kiwi, mango, kaki nebo papáju. Ale znáte pitahayu?…

Celý článek

Co dělat, když koupíte nezralé avokádo?

Koupili jste si omylem příliš tvrdé avokádo? Nezoufejte, máme pro vás několik tipů, jak jeho dozrání urychlit.

  1. Dejte avokádo do trouby – s tímto trikem vaše avokádo dozraje už za pouhých deset minut. A jak na to? Avokádo zabalte do alobalu, dejte ho na plech do trouby a pečte při 100 °C asi 10 minut. Avokádo raději průběžně kontrolujte, ale po této době by mělo být krásně měkké a připravené k servírování.
  2. Vložte avokádo do papírového sáčku s banánem – druhou možností je vložit avokádo do sáčku společně s banánem, a sáček umístit na teplé místo. Banán totiž vylučuje látky napomáhající rychlejšímu dozrání avokáda. Tento způsob ale není tak rychlý, avokádo musíte v sáčku nechat alespoň 2-5 dní.  
  3. Zabalte avokádo do novin – asi nejjednodušší způsob, jak urychlit dozrávání avokáda, je zabalit plod do novin a umístit balíček na teplé místo. Proces trvá asi 1-2 dny.

Jak avokádo loupat?

Možná si říkáte, proč se chystáme vysvětlovat loupání avokáda, vždyť to musí každý vědět. Určitě se ale najdou tací, pro které je avokádo dosud neznámým exotickým ovocem, a jelikož vypadá avokádo jako hruška, mohlo by někoho napadnout začít ho loupat škrabkou. Pojďme si tedy správný postup loupání avokáda připomenout.

  1. Avokádo si vezměte do ruky a ostrým nožem ho rozřízněte podél celého obvodu. Nožem zajeďte až k místu, kde narazíte na tvrdou pecku.
  2. Oříznuté avokádo uchopte do obou rukou a každou dlaní otočte na jinou stranu, čímž od sebe půlky avokáda oddělíte a jednoduše ho otevřete.
  3. V jedné půlce avokáda zůstala pecka. Tu vyjměte opět pomocí nože. Ten ostrou hranou zarazte do pecky, zatáhněte směrem k sobě a pecka se tak od dužiny oddělí.
  4. Avokádo se konzumuje bez slupky, takže zbývá oddělení dužiny, kterou jednoduše vydlabete polévkovou lžící. Pokud je avokádo dobře zralé, mělo by se vám podařit oddělit dužinu vcelku. Pokud chcete servírovat pravidelné plátky, stačí avokádo ještě ve slupce nakrájet na proužky, a ty pak pomocí lžíce dostat na talíř. 

Kdo by ho nemilovat? Vyznačuje se jemnou, máslovitou chutí a texturou a občas je velkým oříškem trefit čas, kdy je tak…

Celý článek

Co dělat, aby avokádo nezhnědlo po naservírování?

Také už se vám stalo, že jste si připravili guacamole, nechali jste ho pár hodin v ledničce, a večer jste zjistili, že je celé zhnědlé? Může za to enzym polyfenol obsažený v avokádu, který při styku s kyslíkem působí rychlé zhnědnutí. Pokud tedy pokrm z avokáda nebudete konzumovat okamžitě po jeho přípravě, raději se do ní nepouštějte a počkejte. Jestli jste avokádo už otevřeli a nechystáte se ho hned zpracovat, vyzkoušejte jeden z těchto čtyř tipů, které pomohou zhnědnutí zabránit:

  1. pokapejte avokádo citronem
  2. zakryjte ho potravinářskou fólií
  3. dejte jej do ledové vody
  4. nechte uvnitř avokáda pecku
Budete mít zájem:  Kashin-beckova choroba – příznaky, příčiny a léčba

Co s avokádem v kuchyni?

Na závěr pro vás máme pár tipů, jak si můžete avokádo vychutnat, možností je opravdu nespočet.

S pomocí nakrájeného avokáda a dalších přísad můžete vykouzlit krásně vypadající, a ještě k tomu výborný obložený chléb na mnoho různých způsobů – s rajčaty, lososem, vajíčkem, granátovým jablkem, fantazii se zkrátka meze nekladou.

Na chléb nebo jakékoliv jiné pečivo můžete místo nakrájeného avokáda použít také avokádovou pomazánku. Ke snídani si dejte avokádové smoothie, bowl s avokádem nebo housku obloženou krůtí šunkou a avokádem.

Zdravý oběd nebo večeři vám zajistí recept na špagety s avokádovou omáčkou nebo salát s kuřecím masem a avokádem. Avokádo snese i tepelné zpracování, můžete si ho tak zapéct spolu s kuřecím masem. Večer si k televizi přichystejte nachos s guacamole nebo avokádovou salsou.

7 chytrých triků a tipů, jak využít pečicí troubu na maximum

V receptech téměř vždy najdete pokyn, že máte plech strčit do předehřáté trouby. To ovšem trvá celkem dlouhou dobu.

Pokud spěcháte nebo jste prostě zapomněli zapnout troubu včas, můžete předehřívání citelně zkrátit tak, že zapnete troubu na nejvyšší teplotu s funkcí grilu na 3–5 minut, čímž se teplota v troubě rychle zvýší.

Poté nastavte troubu na teplotu a funkci, kterou potřebujete. Bude to trvat jen zlomek času, než dosáhnete požadované teplot oproti klasickému rozehřívání.

2. Dejte chlebu druhou šanci

Pokud máte v chlebníku starší pečivo, máte možnost ho buď nakrájet a udělat z něj krutony nebo chlebové chipsy.

Ale pořád z něj můžete jednoduchým trikem udělat výborný chléb, který vám zachrání snídani nebo večeři.

Bochník chleba nebo bagetu krátce namočte pod tekoucí studenou vodou a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 5 minut. Budete překvapeni, jak se třeba tvrdá bageta promění v nadýchaný kousek pečiva.

Chlebové krutony jsou skvělé do jídel i na mlsání

3. Skvělé křupání

Starší kváskový chléb nebo bagetu snadno proměníte ve výtečné krutony do polévek či salátů nebo z něj připravte chlebové chipsy, které jsou skvělé k tataráku i k různým pomazánkám. Chleba nakrájejte na 1–1,5cm kostičky nebo tenké 0,5cm plátky (šikovnější jsou půlkrajíce).

Plech vyložte pečicím papírem, nakapejte na něj trochu olivového oleje a na něj rozprostřete krutony nebo chipsy v jedné vrstvě. Zakapejte i svrchu olivovým olejem, osolte a dochuťte oblíbeným kořením, skvělý je třeba granulovaný nebo sušený medvědí česnek.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 7–10 minut, aby byly krutony i chipsy dozlatova.

4. Zkaramelizujte cibuli na plechu

Zkaramelizovaná cibule je báječná pochutina, která dokáže spoustu jídel pozvednout na vyšší level.

Je perfektní pod maso nebo do šťouchaných brambor, hodí se do různých dipů i pomazánek, zkrátka mít v lednici připravenou skleničku téhle dobroty, se určitě hodí.

Její příprava je ale velmi zdlouhavá a málokomu se chce stát u sporáku a míchat cibuli třeba hodinu, aby výsledek odpovídal očekávání. Práci si ale můžete výrazně ulehčit přípravou v troubě.

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete 4 velké cibule, oloupané a nakrájené na silnější plátky. Osolte, opepřete a promíchejte s 5 lžícemi olivového oleje. Toto základní ochucení můžete ještě vylepšit, lze přidat pár nasekaných stroužků česneku, snítky tymiánu nebo několik lžic třtinového cukru, který pomůže cibuli lépe zkaramelizovat.

Vše na plechu lehce promíchejte, poté plech překryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C na 50 minut. Během pečení obsah plechu dvakrát promíchejte. Pokud ještě po hodině nebude cibule dostatečně zkaramelizovaná podle vašich představ, můžete zapnout funkci gril na pár minut, ale cibuli u toho pečlivě hlídejte, abyste ji nakonec nespálili.

Karamelizovaná cibule je naprosto dokonalá chuťovka

5. Upravte teplotu při použití horkovzduchu

Všechny moderní trouby už disponují funkcí horkovzduch (většinou mají označení kolečko ve čtverečku). Při této funkci horký vzduch v troubě rovnoměrně cirkuluje, díky tomu lze péct více plechů najednou a je jedno, v které části trouby máte plechy rozložené.

Skvělé je to třeba při pečení cukroví nebo hranolků. Je ale třeba počítat s tím, že při zapnutí funkce horkovzduch se v troubě tvoří vyšší teplota.

To znamená, že pokud je v receptu doporučená teplota 180 °C pro klasické pečení, při použití horkovzduchu bude stačit teplota o 10 °C méně, tedy nastavte 170 °C.

6. Neotvírejte troubu víc, než je nutné

Tahle rada se zdá být zbytečná, ale přesto: Neotvírejte troubu během pečení! Pokaždé když ji otevřete, teplota v troubě klesne cca o 10 °C. Pokud to tedy není nutné, například když podléváte maso nebo promícháváte krutony, raději omezte zbytečné nakukování 🙂 Od toho jsou prosklená dvířka.

Zbytečně troubu neotvírejte

7. Proměňte troubu v osvěžovač vzduchu

Chystá se k vám důležitá návštěva? Přivítejte ji tím, že celý byt či dům provoníte svěží vůní během pár minut.

Nemusíte se pouštět do pečení sušenek, což mimochodem také skvěle funguje, ale ne vždy je na to chuť a čas… Mnohem snadnější a rychlejší je trik s použitím esenciálních olejů či extraktů. Asi nejvhodnější je citron nebo vanilka.

Jednoduše dejte lžičku esenciálního oleje nebo extraktu do malé misky vhodné do trouby a dejte ji na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Vaše hosty přivítá nebeská vůně, která se line z lůna vaší kuchyně…
 

Teplota, horečka

Horečka sama o sobě není nemocí. Jde o zvýšení tělesné teploty, které je častým příznakem probíhající infekce. Je-li infekce potlačena, horečka obvykle mizí. Může se též objevit po nadměrném slunění. Zvýšená teplota je signál, že něco není v pořádku a že bychom měli zjistit, co to je.

Příznaky teploty, horečky

Normální teplota lidského těla je kolem 36,5°C. Při více než 37°C jde o zvýšenou teplotu, při 38°C jde o horečku. Při rychlém nárůstu teploty se může objevit třesavka až zimnice. Většinou bývá horké celé tělo, končetiny mohou být chladné.

První pomoc při teplotě, horečce

Při horečnatých onemocněních je vhodné být v posteli a odpočívat. Vyhýbat se fyzické zátěži, prudkým změnám teplot a průvanu. Je velice důležitý pitný režim (voda, čaj, zeleninové či ovocné šťávy). Omezit či vynechat alkohol a kofeinové nápoje. Teplota je jedním z obranných mechanismů těla, proto nemá cenu se snažit dosáhnout normální teploty za každou cenu.

Návštěva lékaře při teplotě, horečce

V některých případech však může být teplota pro člověka nebezpečná. Horečka nad 38,5°C vede k výrazným ztrátám tělesných tekutin a riziku dehydratace, především pak u dětí.

Déletrvající horečkou jsou obzvlášť ohroženi primárně dlouhodobě nemocní (pacienti s onemocněním srdce a dýchacího systému, s onemocněním nervové soustavy, děti náchylné k tzv. febrilním křečím, chudokrevní pacienti, nemocní s poruchou metabolismu, např.

cukrovkou, pacienti podvyživení nebo neschopni přijímat dostatečné množství potravy). V těchto případech neprodleně vyhledejte lékaře.

Opatrnost je nutná především u dětí v prvním půlroce života, pokud teplota nad 39°C trvá déle než 24 hodin, pokud se výrazně změní chovaní dítěte (bezdůvodně křičí, nereaguje na pohlazení, nelze je vzbudit), má ztuhlou šíji, na kůži se objeví krvavé skvrnky, má ztížený dech, má náznaky nebo projevy křečí.

Léčba teploty, horečky

Léky na předpis

V lékové terapii teploty se používají léky, které tlumí bolest a zároveň snižují zvýšenou tělesnou teplotu (analgetika-antipyretika). Působí u horečnatých onemocnění, jako jsou virózy, nachlazení a stavy po očkování.

Velmi časté jsou kombinace s léky, které odstraňují další nepříjemné příznaky při nachlazení (pocit ucpaného nosu, tlumí suchý a dráždivý kašel). Léky proti horečce (antipyretika) začínají účinkovat přibližně po 30 minutách a maximálního účinku dosahují až za 2-4 hodiny po podání.

Pro kojence jsou vhodné léky v čípcích, pro batolata v sirupu, větším dětem a dospělým v tabletách.

Přírodní a doplňková léčba

Používají se preparáty podporující imunitu multivitaminy zejména vitamín C a beta karoten.

Studené zábaly Neklesá-li teplota, přikládáme studené až ledové zábaly i několikrát krátce za sebou na trup (nejlépe na končetiny), aby teplota rychle poklesla.

Zábaly můžeme dát kromě trupu i na hlavu, vždy na čelo, popř. užijeme vlažnou sprchu. Tyto studené mokré zábaly opakujeme do snížení teploty pod 38°C.

Po skončení zábalů nemocného přikryjeme lehkou pokrývkou a zajistíme čerstvý vzduch.

Potní kúra Je jedním z prostředků ke snížení tělesné teploty. Docilujeme jí rychlým překrvením povrchových částí těla. Potní kúrou se odvádí teplo z těla pomocí vody. K navození pocení je vždy zapotřebí:

a) dostatečného přívodu teplé tekutiny nejlépe ve formě čaje (čaj s potivými účinky, např. z lipového květu, s medem a citrónem). Dbejte na dostatečné množství. U dětí 250 ml, u dospělého min. 500 ml.

b) rychlého zahřátí povrchu těla tak, aby došlo k překrvení kůže. To usnadňuje pocení a odvádění tepla do zevního prostředí. Zahřívacím prostředkem je vlhký vlažný zábal, kterému říkáme Priessnitzův zábal neboli zapářka. Zábal nesmí být teplý, pouze vlažný.

Budete mít zájem:  Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdraví

Může to být látka (prostěradlo, ručník) namočená do vody pokojové teploty. Je důležité dobré vyždímání, aby se dobře odsál z pokožky horký pot. Přes tento vlhký textil se přiloží silnější vrstva suchého textilu (je možné vložit igelit). Navrch se dá přikrývka.

Zábal ponecháme asi 20 – 30 minut.

Nezapomeňte!

Nikdy nepodávejte při horečce dítěti do 16 let přípravky s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin, aspirin apod.), je zvýšeno riziko vzniku Reyeova syndromu (závažné onemocnění jater a poškození mozku). Místo nich použijte léky s obsahem paracetamolu.

Pro těhotné ženy, se dle většiny nových odborných zdrojů, jeví paracetamol v průběhu těhotenství jako bezpečný (v těhotenství je však nutné užívání jakéhokoliv léku zvážit). Přípravky s kyselinou acetylsalicylovou používejte pouze na výslovné doporučení lékaře, v posledním trimestru se nesmí používat vůbec.

Nemocní s vředovou chorobou žaludku a se zvýšenou krvácivostí, popř. užívající léky na ředění krve, by měli přednostně užívat přípravky s paracetamolem.

Lavosept K Citron dezinfekce ploch a nástrojů koncentrát na mytí pro profesionální použití více jak 75% alkoholu 500 ml

LAVOSEPT® K je Dezinfekční přípravek na bázi kvartérních amoniových solí a aldehydů ve formě Koncentrátu (proto je třeba jej před použitím rozředit) pro dezinfekci ploch, roušek a nástrojů.

Lavosept K se používá na dezinfekci a mytí všech omyvatelných ploch a povrchů a dále k dezinfekci nástrojů ponorem, zejména v sociální a zdravotnické sféře, službách, pedikérských a manikérských salonech, kadeřnictví, kosmetikách, welness a fitness centrech,  kde výrazně snižuje počet Bakterií. Odstraňuje kromě jiného mikroskopické vláknité houby – plísně, mikroskopické kvasinkové houby – kvasinky a dále mikroorganizmy Pseudomonas aeruginosa, Staphyloccocus aureus, Enterococcus hirae, aj. Mimo to dodává příjemnou vůni a nezanechává skvrny.

  • likviduje Viry (včetně odolných obalených Virů), Bakterie a plísně
  • dezinfikuje roušky
  • dezinfikuje plochy (stoly v bytech, v restauracích, obchodech, lavice, kuchyňské linky, atd.),
  • dezinfikuje předměty (mobily, klíče, kliky, madla nákupních košíků, atd.)
  • dezinfikuje povrchy (textilní materiály, roušky, šátky, rukavice, volanty aut, atd.). Dezinfekci roušek provádějte postřikem na vnější stranu, po zaschnutí si můžete roušku nasadit na obličej.
  • dezinfekci v domácnostech, potravinářském průmyslu, veřejných prostorách (učebny, kanceláře, nákupní centra, úřady, aj.), a také pro dezinfekci ve zdravotnictví, kde je vyšší stupeň znečištění.

Co dezinfikuje Lavosept® K:Podlahy, pracovní plochy, sanitární zařízení, wc sedátka, pracovní nástroje, dětské hračky, vany, posilovací stroje, rehabilitační křesla a pomůcky, atd.

Oblast použití: zdravotnická zařízení, ambulance, polikliniky, domovy důchodců, ústavy sociální péče, lázeňství, domácí péče, kosmetika, kadeřnictví, maniKúra, pediKúra.

Použití

Přidejte 25ml Koncentrátu (tj. 2 a půl vršku) do nádoby s 5 l vody o teplotě 20 – 25 °C, tím docílíte 0,5 % roztok. Po umytí ploch není třeba oplachovat vodou.

Masážní vany/hračky/ rehabilitační stroje po provedení dezinfekcí opláchněte čistou vodou. Nepoužívejte neředěný Koncentrát. Po umytí ploch není třeba oplachovat vodou.

Masážní vany/hračky/rehabilitační stroje po provedené dezinfekci opláchněte čistou vodou.

Dezinfekce a čištění ploch a povrchů: 0,5%  – 30 min         Dezinfekce a čištění se zvýšenou BIOlogickou zátěží: 2%  – 15 min

Podlahy a pracovní plochy: nastříkejte předmět, který chcete dezinfikovat a vyčistit a nechte působit. Neomývejte. Výrobek je již naředěn v ideálním poměru a je určen k okamžité aplikace. Pokud chcete produkty dezinfikovat nebo omýt ponorem, ponechte 10 minut v lázni, poté výrobek vyjměte a osušte.

Náš tip:

  • jednoduše, postřikem do vzduchu nebo na plochu, povrch, který chcete okamžitě dezinfikovat.
  • u dezinfekci roušek – doporučujeme nastříkat roušky z vnější strany a nechat zaschnout (ať nejsou vhlké) – poté je již můžete upevnit na obličej
  • za účelem prevence dezinfekce vzduchu v interiérech, opakujte aplikaci v prostoru v chladném období 2x denně
  • za účelem likvidace choroboplodných zárodků opakujte aplikaci 3x denně po dobu 1 týdne, poté stačí aplikace 2x denně.
  • dávkování pro dezinfekci vzduchu v prostoru: velikost místnosti o 30 m³ – cca 6 stříknutí

Mějte Lavosept® neustále při sobě v kabelce, autě, batohu, tj. používejte jej doma, na výletech, v práci, při nakupování, v autě, atd.

  • Složení
  • ve 100 g směsi je obsaženo 6 g benzalkonium chloridu a 1,5 g Glutaraldehydu
  • Dezinfekce Lavosept® obsahuje
  • Panthenol, který zabraňuje ztrátě hydratace působením Alkoholu, v ošetřené pokožce uzamyká vlhkost a zvláčňuje ji. Výrobce Lavoseptu®, používá typ Panthenolové složky, kterou jiné společnosti přidávají např. do očních či pleťových krémů luxusních značek. Proto je dezinfekce Lavosept® účinná proti vysušení, avšak cenově dražší.
  • Parfém, který byl speciálně vyvinut tak, aby nezpůsoboval alergickou reakci a přinášel zcela jiný smyslový zážitek, než je typický pro ostré vůně Dezinfekčních přípravků. vůně vznikala a byla vyvinuta českou společností, se kterou Amoené spolupracuje již více než 20 let.
  • obsahuje líh, jež je nakupován od českého tradičního výrobce lihu, jehož kvalita, umístění, apod. je kontrolována a hlídaná státem.
  • obsahuje navíc než běžné dezinfekce isopropylAlkohol (IPA). Tato složka spočívá především v eliminaci nadbytečných chemických sloučenin v produktu, které by mohly iritovat citlivou kůži a zároveň umocňuje Biocidní účinnost lihu. Proto se může Lavosept® používat opakovaně! Isoppropylkakohol není vyráběn v ČR, 2 velké společnosti z FR a SPA uzavřely vývoz do ČR, tzn. IPA je nyní importována z DE a její cena je 5x vyšší, než před obdobím coronavirové infekce, což se výrazně promítlo do vyšší ceny Lavoseptu®. Toto zvýšení by však mělo být krátkodobé!!!
  • všechny obaly jsou české výroby! Ty musí mít opět atest! Proto je jejich cena vždy vyšší než dovoz z Asie!
  • Lavosept® jako jediná dezinfekce v EU má dobu použitelnosti 60 měsíců.

Účinnost ověřena!!!Přípravek Lavosept® testovala laboratoř Centra epidemiologie a mikroBIOlogie v Praze (Státní zdravotní ústav – národní referenční laboratoř pro dezinfekci a sterilizaci)

Byl testován pro zdravotnictví v podmínkách vyššího znečištění na:

Upozornění

Velkým benefitem je možnost přidávání Aroma a různorodost objemu balení, které je přizpůsobeno cílové skupině.

Skladování: Uchovávejte obal těsně uzavřený na chladném místě. Chraňte před teplem, horkými povrchy, jiskrami, otevřeným ohněm a jinými zdroji zapálení. Zákaz kouření. Požadavky na skladovací prostory a nádoby: Neskladujte společně s oxidačními činidly, pyrofornímy látkami, samozahřívající se nebezpečnými látkami.

Doba použitelnosti: 5 let od data výroby při dodržení skladovacích podmínek v originálních nepoškozených obalech.

Biocidní přípravek používejte bezpečně.

Bezpečnostní upozornění

Korozivní/žíravé

Nebezpečí Může být korozivní pro kovy. Způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí.

Varování. Pokyny pro bezpečné zacházení Nevdechujte prach/dým/plyn/mlhu/páry/aerosoly. Po manipulaci důkladně omyjte… Používejte ochranné rukavice / ochranný oděv / ochranné brýle / obličejový štít. Skladujte uzamčené. Uchovávejte pouze v původním obalu. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Nebezpečnost pro zdraví

Nebezpečí Může způsobit podráždění dýchacích cest. Může způsobit ospalost nebo závratě. Může vyvolat alergickou kožní reakci. Způsobuje vážné podráždění očí. Dráždí kůži. Zdraví škodlivý při požití. Zdraví škodlivý při styku s kůží. Zdraví škodlivý při vdechování. Rozkladem ozonu v horních vrstvách atmosféry poškozuje veřejné zdraví a životní prostředí.

Varování. Pokyny pro bezpečné zacházení Zamezte vdechování prachu/dýmu/plynu/mlhy/par/aerosolů. Používejte pouze venku nebo v dobře větraných prostorách. Při vdechnutí: přeneste postiženého na čerstvý vzduch a ponechte jej v klidu v poloze usnadňující dýchání. Při požití: necítíte-li se dobře, volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře.

Používejte ochranné rukavice / ochranný oděv / ochranné brýle / obličejový štít. Při styku s kůží: omyjte velkým množstvím vody a mýdla. Při zasažení očí: několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny, a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování. Při používání tohoto výrobku nejezte, nepijte ani nekuřte.

  Uchovávejte mimo dosah dětí.

Vysoká nebezpečnost pro zdraví

Nebezpečí Při požití a vniknutí do dýchacích cest může způsobit smrt. Způsobuje poškození orgánů. Může způsobit poškození orgánů. Může poškodit reprodukční schopnost nebo plod v těle matky.

Podezření na poškození reprodukční schopnosti nebo plodu v těle matky. Může vyvolat rakovinu. Podezření na vyvolání rakoviny. Může vyvolat genetické poškození. Podezření na genetické poškození.

Při vdechování může vyvolat příznaky alergie nebo astmatu nebo dýchací potíže.

Varování. Pokyny pro bezpečné zacházení Při požití: okamžitě volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. NEVYVOLÁVEJTE zvracení. Skladujte uzamčené. Nevdechujte prach/dým/plyn/mlhu/páry/aerosoly.  Po manipulaci se důkladně umyjte. Při používání tohoto výrobku nejezte, nepijte ani nekuřte.

Necítíte-li se dobře, vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření . Při expozici: Volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. Před použitím si obstarejte speciální instrukce. Nepoužívejte, dokud jste si nepřečetli všechny bezpečnostní pokyny a neporozuměli jim. Používejte požadované osobní ochranné prostředky.

Při expozici nebo podezření na ni: Vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření. Zamezte vdechování prachu/dýmu/plynu/mlhy/par/aerosolů. V případě nedostatečného větrání používejte vybavení pro ochranu dýchacích cest.

Při vdechnutí: Při obtížném dýchání přeneste postiženého na čerstvý vzduch a ponechte jej v klidu v poloze usnadňující dýchání. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Nebezpečné pro životní prostředí

Nebezpečí Vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky. Toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.

Varování. Pokyny pro bezpečné zacházení Zabraňte uvolnění do životního prostředí. Uniklý produkt seberte. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Nebyly nalezeny žádné recenze.

Diskuze k: Lavosept K Citron dezinfekce ploch a nástrojů koncentrát na mytí pro profesionální použití více jak 75% alkoholu 500 ml

Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvěk

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector