Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

1) Jak si pečení cukroví pořádně naplánovat

S cukrovím je nejlepší začít v době adventu. Letos připadá první adventní neděle na 1. prosince. Je dobré začít včas a nedělat všechno na poslední chvíli. Věřte, že i vy budete více v klidu. Navíc některé druhy cukroví potřebují delší dobu na to, aby se odležely a změkly. Čas vám pomůže ušetřit i zadělání na více těst najednou. Většinou totiž potřebují nějakou dobu pro uležení v lednici.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Tři týdny až měsíc předem  Perníčky Zázvorové sušenky
14 dní předem Linecké cukroví (zatím bez náplně) Čajové pečivo Vanilkové rohlíčky Medvědí pracky 
Týden předem Nepečené cukroví Náplně do lineckého Krémové náplně do cukroví (vosí hnízda, laskonky) Rafaelo
na Vánoce Vánočka Závin Trdelník

Nejdříve začněte s perníčky, lineckým a dalšími druhy suchého cukroví, které je bez krémů a náplně. Ty potřebují nejdelší dobu pro změknutí. Ideální je začít cca 3 týdny před Štědrým dnem, aby stihly dostatečně provlhnout.

Dva týdny před Vánocemi se pusťte do medvědích tlapek, vanilkových rohlíčků, ořechů, cukroví z formiček, nebo druhů z kakaového či kokosového těsta.

Zatím ale ještě nic neplňte! Veškeré náplně si nechejte až týden před Štědrým dnem, stejně jako pečení rakviček, laskonek, kokosových pusinek a máslového cukroví. Těsně před Štědrým dnem je čas na rolády či vánočky.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Všechno si nachystejte

Nejdříve si sepište seznam cukroví, které chcete péct. A buďte opatrní co se týče druhů: nemusíte se uhnat, abyste jich stihli třicet, ale udělejte vaše nejoblíbenější a celý proces přípravy si mnohem víc vychutnávejte.

Díky seznamu můžete doplnit i seznam surovin, které vám doma chybí a které musíte dokoupit. A také seznam pomůcek,bez kterých se neobejdete.

Nezapomeňte třeba na mechanické či digitální kuchyňské váhy, přesnost vážení totiž zaručuje skvělý výsledek!

Kromě těst, které můžete mít pár dnů v lednici pro uležení, je třeba připravit si i plechy na pečení, a teprve pak začít péct. U pečení je třeba šetřit s časem, co nejvíce to půjde, a plynule přecházet z jednoho kroku na druhý. Vyválení těsta trvá dle náročnosti průměrně půl hodiny. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

2) Zásady uchovávání cukroví

Kde uchovávat cukroví? Napečené druhy je třeba držet v suchu a v chladném prostředí. Připravte si uzavíratelné nádoby (plechové, keramické, někdy postačí i papírové). Platí, že byste měli cukroví uchovávat na odděleném místě, aby nenasáklo vůní dalších surovin.

Perníčky s příchutí lovečáku by si asi dal málokdo. Určitě je také neuchovávejte někde, kde se kouří, nebo na přímém mrazu. Ideální jsou tmavé špajzky, verandy, komory či lednice.Pozor si dejte na křehké druhy, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky.

Ty uchovávejte v sáčku, protože jim naopak přemíra vlhkosti škodí. 

3) Pomůcky na pečení, bez kterých se neobejdete

Právě proto, že vánoční pečení obnáší použití pečících pomůcek, které přes rok běžně nevyužíváte, byste si měli ujasnit dopředu, jaké druhy budete péct. Díky tomu zjistíte, jaké pomůcky na pečení budete potřebovat. Základem je vál na těsto, váleček a formičky. 

Formy a plechy 

Pro každoroční vánoční pečení využijete formy a plechy nejrůznějších tvarů a barev. Určitě byste měli v základní výbavě mít plechy (pro vánoční cukroví minimálně dva). Praktické jsou také formy (většinou silikonové) pro konkrétní druhy vánočního cukroví.

Nemusíte tedy mít formičky či mlýnky a zdobítka, ale postačí vám jedna forma na rohlíčky (nebo třeba medvědí tlapky), díky které upečete i 20 kousků najednou s minimem práce.

Keramické zapékací mísy využijete spíše pro moučníky nebo masa, v menších keramických formičkách ale můžete také vykouzlit nějaké vánoční dezerty nebo třeba anglický vánoční puding!

Kuchyňský vál 

Pro válení těsta budete potřebovat silikonovou podložku nebo dřevěný kuchyňský vál. Výhodou válů silikonových je skladnost a snadná údržba. Nemusíte vál příliš posypávat moukou, těsto se na něj nelepí.

Dřevěný vál je v kuchyních klasikou, je opatřen zarážkou ze spodní strany, která lehce přepadává přes kuchyňskou pracovní desku a zajistí vám lepší stabilitu desky. Navíc na válu můžete krájet i nožem. Nevýhodou může být náchylnost k vlhkosti, nedoporučuje se proto vály namáčet.

Po použití je tedy oškrabte a v případě potřeby otřete vlhkým hadříkem. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Vykrajovátka a formičky 

Naprostou nezbytností pro vánoční linecké či perníčky jsou vánoční vykrajovátka a formičky.  Můžete si zvolit tradiční plechové formičky na vykrajování těsta, nebo ty silikonové. Navíc některé druhy mají i praktický vytlačovač. Stejně tak si můžete vybrat formičky jednotlivé nebo nějaké tematické sady. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Cukrářské potřeby 

Zkontrolujte si i pomůcky na zdobení cukroví. Na perníčky potřebujete zdobící sáčky nebo zdobící tužky. Na těsta zase využijete válečky na těsto, ať už klasické, nebo embosované, které vám vyválí na těsto vzor hvězdiček či jiných motivů. Možností je ale celá řada – válečky na těsto s nastavitelnou tloušťkou, mřížkovací válečky, válečky silikonové, dřevěné nebo z mramoru. 

Michal Kubíček z eshopu Svět cukrářů sází na další praktické pomůcky na pečení: “Skvělá vychytávka je třeba šablona na laskonky. Jde v podstatě o obdélník s vyřezanými oválky, najednou tak vyrobíte třeba dvanáct nebo i dvacet těchto oblíbených sladkostí.” Zároveň nám poradil i ohledně výběru nejlepšího materiálu.

“Trendem poslední doby jsou vykrajovátka vyrobená technologií 3D tisku z nejrůznějších plastů. Jejich výhodou je, že se dají dělat i víceúrovňová a tak mohou sloužit klidně i k vyražení reliéfů. Za mne ale klasika je klasika a tak osobně preferuji nerezové vykrajovačky – dobře se myjí a těsto se na ně nelepí.

4) Pečlivý výběr surovin

Aby vaše cukroví bylo mistrovským kouskem, je třeba dbát na pár zásad, díky kterým bude chuť vašeho cukroví nezapomenutelná. Vězte, že s výběrem těch kvalitních surovin budou jednotlivé druhy nejen lépe chutnat, ale budou se i lépe uchovávat. 

  • Vždy dávejte plech cukroví do trouby, která je vyhřátá.
  • Chuť rozinek vylepšíte tím, že je namočíte do rumu, ideálně přes noc. 
  • Výraznější chuti oříšků docílíte tím, že je opražíte na pánvi a až poté je přidáte do těsta. 
  • Pro lepší chuť těsta místo celého vejce přidávejte jen žloutek.
  • Nositelem výborné chuti u většiny receptů je máslo, kvalitní máslo má pak obsah tuku minimálně 82 %.
  • Čokoládu na vaření volte minimálně s 50 % kakaa. “Kakaové pochoutky na vaření” obsahují jen 28 % kakaa a rostlinné tuky místo kakaového másla.
  • Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny pokojovou teplotu. 
  • Cukr, kakao i mouku přes použitím prosejte přes síto, bude vzdušnější. 
  • S těstem se mnohem lépe pracuje, pokud jej necháme přes noc odpočinout v lednici, nejlépe v potravinové folii. 
  • Používejte co nejtmavší kakao bez cukru, ideálně nerafinované. 
  • Perníčky můžeme ještě horké potřít oslazeným mlékem s trochou škrobové moučky, nebo vajíčkem. Zajistí lesklý povrch. 
  • Vánočku zase potřete vajíčkem s trochou mléka. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

5) Jak na zdravější vánoční cukroví

Patříte mezi milovníky sladkého, ale zároveň si chcete připravit i zdravější alternativu vánočního cukroví? Máme pro vás pár receptů na vánoční cukroví bez mouky a bez cukru, u kterého můžete hřešit bez výčitek. 

Mouku lze nahradit několika způsoby. Bílou pšeničnou mouku můžete vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou. Pro bezlepkáře se nabízí varianta rýžové nebo kokosové mouky. Myslete ale na správný poměr surovin. Obecně platí, že náhražkové mouky stačí v receptu daleko méně, než bílé pšeničné. Pro různé varianty cukroví se také hodí oříškové mouky, jako je třeba mandlová nebo kešu. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Čím nahradit cukr 

Bílý cukr můžete vyměnit za med, který sice rovněž obsahuje cukry, ale zachovává si své živiny narozdíl od rafinovaného cukru, který je průmyslovou výrobou většinou ztratil.

Dalším řešením jsou sladila jako je stévie, nebo sirupy – datlový, agávový nebo čekankový. Na umělá sladidla si dejte pozor, ne všechna jsou ideální na pečení.

Zároveň je třeba myslet na to, že všechny tyhle alternativy cukru sice mohou být zdravější, ale rozhodně nejsou úplně bez kalorií. 

Moučkový cukr na obalování lze nahradit kokosovou moukou nebo sušeným ovesným mlékem. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Pojivo nahradí chia semínka nebo lněná semínka. Pro ideální strukturu semínka namočte do vody a rozmixujte. 1 vejce může také nahradit 1 lžička solamylu smíchaná v jedné deci vody. 

Mléko kravské můžete nahradit rostlinnými variantami a zvolit mléko sojové, rýžové, ovesné nebo mandlové. 

Máslo nic nenahradí. Ale. Pokud přece jen chcete odlehčit máslové krémy do cukroví, vyberte si tvarohové krémy nebo pudinkové alternativy, které mají navíc i delší dobu trvanlivosti. Pokud se chcete vyhnout máslům i margarínům stůj co stůj, doporučujeme kvalitní kokosový olej nebo třeba datle, které rovněž v podobě datlové pasty spojí jednotlivé ingredience. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

  • 6) Pár oblíbených vánočních receptů
  • Domácí vánoční pečený čaj 
  • Budete potřebovat: 2 kg ovoce (jablka, hrušky, maliny, jahody, švestky, broskve, brusinky, pomeranč, rybíz), citron, 1 kg cukru, koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz)

Pomůcky: Plech, skleničky s víčkem (zavařeninové)

Připravte si základní suroviny (viz výše), jejichž množství závisí na tom, kolik porcí pečeného čaje chcete připravit. Na cca 15 porcí bude třeba 2 kg ovoce, kilo cukru a koření. Čím více koření, tím intenzivnější chuť. 

Nejdříve ovoce pečlivě omyjte a vypeckujte, citrusy zbavte kůry.  Nakrájejte je na malé kousky. Poté si připravte plech a v něm smíchejte nakrájené kousíčky ovoce s kořením. Na závěr směs zasypejte cukrem, jehož množství závisí na chuti i sladkosti ovoce, většinou kolem 1 kg–1,25 kg. 

Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut na 180–200 stupňů. Po upečení vyndejte celou skořici a horkou směs nalijte do připravených skleniček, zavíčkujte a otočte sklenice dnem vzhůru. Nechte je tak, dokud nevychladnou. Měly by vám vydržet celou zimu, ale po otevření je třeba jej rychle zkonzumovat Pro čaj vám budou stačit 3-4 lžičky směsi a horká voda. 

Vánoční pečený čaj bez cukru: Pokud nechcete připravovat pečený čaj s cukrem, nahraďte jej medem, rýžovým či javorovým sirupem nebo ječmenným sladem. 

Tipy pro ještě lepší domácí pečený čaj: 

  • Obecně je lepší kombinovat směs ovoce s citrusy, protože by čaj měl být také trochu kyselý. V takovém případě se držte poměru 1:1, tedy stejné množství citrusů jako ostatního ovoce. 
  • Citrusy zbavte i bílých vláken, které jsou mezi měsíčky, také pouštějí hořkost. 
  • Vyvarujte se banánů, po upečení v čaji černají a jsou mazlavé. 
  • Pokud přece jen chcete přidat citrusy i s kůrou, kontrolujte, zda není chemicky ošetřena. I tak s ní ale buďte opatrní, příliš velké množství kůry může způsobit finální hořkost čaje. 
  • Do směsi můžete přidat i alkohol, třeba rum nebo slivovici
Budete mít zájem:  Hlíva ústřičná a zdraví – mrkněte na její všestranné využití v kuchyni

Cukroví bez mouky a bez cukru? Ideální svačinka, energie na cesty, zdravější varianta vánočního cukroví a vhodná sladkost pro vegany, bezlepkáře i zastánce RAW stravy. Datlové kuličky splňují vše a díky jejich skvělé chuti uspokojí každého. 

Budete potřebovat: Datle (nebo datlovou pastu), semínka či oříšky dle chuti, kokos, kakao, skořice

Pomůcky: Výkonný mixér

V mixéru rozmixujte do pasty směs datlí (pokud nejsou vypeckované, tak je nejdříve vypeckujte), trochu horké vody, oříšků dle chuti. Můžete přidat i vanilku, kokos a špetku soli. Hotovou směs vytvarujte do kuliček Ty poté libovolně obalte v kakau, kokosu, skořice, nebo nadrcených oříšcích. 

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Trdelník 

Jak se vyrábí trdelník? Nemusíte si tuto lahodnou pochoutku dopřát jen na vánočních trzích. Tohle duté pečivo, které je obalené v různých posypkách si můžete dopřát i doma. Navíc si jej můžete uzpůsobit přesně podle sebe. Klidně s nutellou nebo se zrmzlinou. 

Trdelník má svůj specifický tvar. Vyrábí se z kynutého těsta, které se v pruzích navíjí na válec, kterému se říká trdlo. Odtud pochází i název. 

Co budete potřebovat:pšeničná mouka, vejce, droždí, mléko, citron, vlašské ořechy, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, muškátový oříšek

Pomůcky: Vál na těsto, váleček, forma na trdelníky 

Válec s těstem se vkládá do pece, peče se v sálavém teple z připraveného grilu nebo zářiče a postupně se otáčí. Trdelník se přitom pomastí, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak se opatrně vyklápí nebo stahuje tak, aby neztratil svůj tvar. 

Po upečení nechejte trdelník chvíli odpočívat, poté jej obalte v připravené směsi dle chuti:

  • cukru a skořice
  • kokosu
  • oříšků
  • vanilkového cukru

Rychlý návod na výrobu trdelníku najdete i v tomto videu: 

7) Vánoční pečení s dětmi a pro děti

Vánoce jsou především o tom trávit čas se svými blízkými, i když se na to často zapomíná.

Abyste si i se svými dětmi užili přípravu na svátky a nebyli jen nervózní z toho, kolik práce vám ještě zbývá udělat, zabavte se společně u pečení vánočního cukroví. Společné pečení je výborný nápad.

Tím, že dětem otevřete dveře kuchyně a necháte je tvořit, jim dáte to nejcennější: čas strávený s vámi i hezké vzpomínky. 

  • Dětem rozdělte jen takové činnosti, které na svůj věk jsou schopny zvládnout
  • Pečte zdravěji – cukr nahraďte medem nebo sirupem (javorovým, čekankovým, rýžovým), upřednostňujte žitnou nebo celozrnnou mouku.
  • Rozdělte dětem jasné úkoly: ideální je vykrajování pomocí formiček, válení koulí nebo zdobení perníčků.
  • Zvolte si jednoduché recepty, u kterých je třeba co nejméně procesních kroků.
  • Kdy začít péct s dětmi? Od 3–5 let už můžete mít v kuchyni malého pomocníka.
  • Dobrá příprava je výhrou: menší děti nevydrží dlouho na něco čekat, mějte proto veškeré suroviny a pomůcky připravené předem.
  • U pečení si vyprávějte. Povídejte dětem o jednotlivých krocích a surovinách. Naučíte tak děti třeba to, kdo nám dává mléko nebo vajíčka.
  • Vyplatí se také být připraven na menší (nebo větší) nepořádek. Pokud máte zástěru, určitě ji využijete. 

Bezpečnost především

  • Dejte přednost plastovým a dřevěným materiálům, formičky raději volte silikonové. 
  • Vyvarujte se ostrých nožů a horké plotny. 
  • Nikdy děti v kuchyni nenechávejte bez dozoru.
  • Nepouštějte děti k horké plotně nebo ke kuchyňským spotřebičům v zásuvce, u kterých hrozí, že je děti nedopatřením zapnou. 
  • TIP: Pro malé pomocníčky nejen do kuchyně využijete tzv. učící věž. Váš malý pomocníček tak na všechno uvidí a může vám směle pomáhat. 

Máme pro vás pár tipů na jednoduché recepty na vánoční cukroví, které můžete upéct i s dětmi.

Co budete potřebovat: 2 hrnky ovesných vloček, 2 hrnky mrkve nastrouhané na jemno, vejce, 60 g másla, voda, sůl, med

Pomůcky: mixér, formičky, plech

Vločky namelte v mixéru najemno a smíchejte s mrkví, vajíčkem, medem a máslem. Vše zpracujte do těsta. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Z těsta následně vyválejte asi 5 mm tlustou placku, poté přijdou na řadu vykrajovátka.Ty přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut na 150 stupňů. Nechte vychladnout. 

Co budete potřebovat: 250 g nadrcených piškotů, 2 lžíce kakaa, kostka másla, 150 g cukru moučka, vanilkový cukr, (rumové aroma)

Máslo o pokojové teplotě dejte do misky spolu s na jemno nadrcenými dětskými piškoty, cukrem a případně rumovým aroma. Poté přidejte kakao a vanilkový cukr. Směs pořádně promíchejte. Následně přijde na řadu ta jednodušší část – tvořte z něj kuličky. Ve finále stačí koule obalit v kokosu, mletých oříškách nebo skořici. 

Tak vzhůru do adventu. A ačkoliv tohle období bude svádět k tomu, mít všechno připravené, dokonale uklizené a načančané, mějme na paměti, že mít všechno perfektní není důležité. Že nic vám nenahradí čas spolu s rodinou a blízkými. Tak nezapomínejme, o čem Vánoce ve skutečnosti jsou. 

S tímto plánem pečení cukroví se už nebudete před Vánoci stresovat

Drobounké nazdobené cukroví rozličných tvarů a druhů okouzluje na vánočním stole návštěvy i dětské jazýčky. Abyste si pečení užili, dobře si ho rozplánujte. Chcete-li péct s dětmi, vybírejte si jednoduché tvary a těsta, která se nelepí.

Počítejte s tím, že děti vykrajování po chvíli přestane bavit, a tak jim zpravidla postačí jedna dávka těsta. Nebo se domluvte s kamarádkou a udělejte si pečicí den se svařákem, povídáním a výměnou osvědčených receptů a triků.

Zjednodušte si práci co nejvíce, kuchyňský robot Gratus Kuliner za vás míchá, hnětá, šlehá i mele a využijete ho při přípravě těsta i náplně. Nedocenitelným pomocníkem je i kuchyňská váha s dobře čitelným displejem nebo ciferníkem.

Retro designová váha ETA STORIO navíc zajistí tu správnou atmosféru jako z babiččiny kuchyně.

Tento jednoduchý plán vás provede přípravou jednotlivých druhů cukroví týden po týdnu tak, abyste na konci adventu spokojeně a v klidu vyndali napečené druhy na mísu. A Vánoce mohou začít.  

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Konec listopadu

(zhruba od 25. 11.)

Promyslete si, co budete letos péct, a udělejte si seznam jednotlivých druhů. Najděte si recepty a vypište si z nich suroviny, které potřebujete koupit, případně formičky a další vybavení, které vám chybí. V následujících dnech si ho kupte, nebo půjčte.

Chystáte-li se upéct štólu nebo opilý vánoční dort či pudink, teď je ideální čas, protože potřebují několik týdnů k odležení.

Promyslete si také letošní vánoční výzdobu a aranžmá svátečního stolu, abyste si stihli případně objednat látku na ubrus a prostírání nebo jiné dekorace.

Připravte si domácí vanilkový cukr – vanilkový lusk vložte do nádoby s moučkovým nebo jemně mletým krupicovým cukrem. Pokud pečete štólu, vyškrábejte dřeň do těsta a do cukru dejte jen prázdný lusk. Za dva týdny ho nádherně ovoní – a přírodně. Podobně můžete ostrouhat kůru z vymačkaného citronu či pomeranče (jen v biokvalitě) a nechat ji usušit. Později ji použijete do těsta nebo krému.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

1. adventní neděle

(29. 11.)

Než vyrazíte do obchodu, zkontrolujte domácí zásoby, čokoládové polevy a krémy představují ideální způsob, jak zužitkovat různé kousky čokolád a figurek.

Pokud se už delší čas chystáte k úklidu kuchyně, teď nastává skvělý čas – zjistíte, co máte, seskupíte různé načaté sáčky k sobě a zpracujete vše do cukroví.

Nezapomeňte nakoupit i dostatek pečicího papíru, potravinářské fólie a alobalu.

Upečte cukroví, které vyžaduje delší čas k rozležení – zázvorky, perníčky, anýzky… Uložte je do krabic a popište je. Touží-li vaše děti po perníkovém betlému, upečte si ho společně a vystavte třeba u adventního věnce s první zapálenou svíčkou.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

2. adventní neděle

(6. 12.)

Nastává hlavní část pečení. Linecké, vanilkové rohlíčky, sušenky z křehkého těsta, oříškové pečivo, pracny, košíčky… Většina těst chutná lépe po rozležení, chcete-li péct o víkendu, připravte si je ve čtvrtek nebo v pátek večer, nebo v sobotu ráno na nedělní pečení. Pak už jen těsto vyválíte, vykrájíte nebo vytvarujete a upečete.

Vychladlé tvary skládejte do krabic a opět si je nezapomeňte popsat. Zatím nic neplňte, krémy by se zkazily a marmeláda vyschla. Přebytečné bílky buď uložte do mrazáku na později, nebo z nich upečte oříškové/klášterní sucharky nebo pusinky či kokosky.

Odležet sice nepotřebují, ale čas jim při správném uskladnění na suchém, tmavém, chladnějším místě neublíží.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

3. adventní neděle

(13. 12.)

Odložené bílky teď využijete při pečení kokosek, makrónek, florentýnek, pusinek a laskonek. Pokud žádné nemáte a z celých vajec vám zbudou žloutky, uložte je do mrazáku a použijte do vánočky, jen ze žloutků je jemnější a kypřejší. Můžete také začít plnit napečené linecké cukroví marmeládou a přelít polevou.

Budete mít zájem:  Léčba V Psychiatrické Léčebně?

Perníčky nazdobte bílkovou polevou nebo slepte rybízovou zavařeninou. Hotové cukroví skladujte (nejlépe v popsaných) kovových nebo plastových nádobách vyložených pečicím papírem či alobalem na suchém, chladnějším, tmavém místě.

Mráz cukroví nevadí, ale vysuší ho, lepší než balkon je při minusových teplotách chladná chodba.

Promyslete si menu na sváteční dny a připravte si seznam receptů a surovin, které potřebujete nakoupit.

ETA TIP: Přečtěte si také Pět způsobů přípravy sněhu z bílků pro různé pokrmy.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

4. adventní neděle

(20. 12.)

Dva dny před Štědrým večerem upečte vánočku, štrúdl či bábovku podle toho, co na štědrovečerní tabuli obvykle servírujete. I během posledního adventního víkendu stihnete připravit mnoho druhů cukroví – vybírejte si ale nepečené – raw cukroví, čokoládové lanýže, vosí úlky, případně florentýnky či sněhové pusinky. Napečené korpusky a cukroví naplňte krémem a dozdobte.  

Témata: Vánoce, ETA Gratus, cukroví, váha ETA Vital, plán, advent

Jak si vede kupované cukroví? Otestovali jsme jej za vás

V těchto dnech jsou supermarkety plné cukroví a hospodyňky si opět lámou hlavu, jestli by nebylo lepší přihodit do košíku pár krabiček již hotových dobrot, které na vánoční stůl zkrátka patří. Vyplatí se investovat do vánočního pečiva v obchodech, nebo jsou to jen vyhozené peníze? Testovali jsme pár druhů a výsledek nás překvapil.

Co si budeme povídat, každá žena ráda doma upeče pár druhů cukroví, aby naladila domácnost i sebe na Vánoce, ale co dělat, když nemáte čas stát v kuchyni a péct cukroví? Pokud máte v rodině někoho, kdo vám cukroví napeče za úplatu, máte vyhráno. Nebo si můžete udělat procházku na městské trhy a cukroví koupit i tam. Nám to nedalo a rozhodli jsme se podívat na zoubek vánočnímu pečivu, které koupíte v tomto předvánočním čase běžně v supermarketech. 

Máslo, nebo margarín?

Do košíku jsme chtěli dát pouze cukroví, které bylo vyrobeno z másla. Ale protože většina výrobců používá rostlinné tuky a oleje, museli jsme ze svých nároků slevit. 

Máslo obsahovalo cukroví: 

  • Špaldové vánoční cukroví (výrobce Jizerské pekárny)
  • Máslové vánoční rohlíčky (výrobce Penam)
  • Vánoční cukroví (výrobce Globus)

Do testovaných vzorků jsme přidali i další cukroví, ve kterém sice máslo bylo nahrazeno rostlinným tukem, ale líbilo se nám, jak vypadalo na první pohled.

  • Vanilkové rohlíčky (výrobce Penam)
  • Sladké vánoční cukroví (výrobce Penam) 

Na začátku nutno říct, že ani jeden z nakoupených balíčků cukroví nechutnal vyloženě špatně. První výrobek, který jsme dali na talířek a nechali ochutnat postupně 5 členů rodiny, bylo Špaldové vánoční cukroví.

5 druhů pečiva už po vybalení hezky vonělo, ale vzhledem k tomu, že zde nebyla použita bílá mouka, ale jen čistě špaldová, po prvním zakousnutí bylo cukroví trošku tvrdší a mělo v sobě mírnou pachuť, typickou pro špaldu.

Dětem jsme se tedy tímto vzorkem příliš nezavděčili, ale pro dospělé je tato zdravější varianta vánočního mlsání skvělou volbou. 

Na vanilkové rohlíčky jsme se všichni moc těšili. Nezklamal nás ani jeden z testovaných druhů, ostatně až po pečlivém prozkoumání obalu jsme si všimli, že se jedná o jediného výrobce, a to Penam. Byly lahodné a křehké, v krabičce jsme nenašli ani jeden polámaný kus a všechny krásně voněly po vanilce.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Další balení cukroví jsme otevřeli opět z pekárny Penam a vzhledem k jeho atraktivnímu balení a vyšší ceně jsme byli zvědaví, jak bude chutnat. Cukroví se rozplývalo na jazyku a bylo i pastvou pro oko. Co se týče sladké chuti, byla tak akorát, pečivo chutnalo jak dětem, tak dospělým. Díky krásnému balení je vhodné i jako dárek a líbila se nám i vyvážená kombinace druhů v boxu.

Absolutně nejlépe nám ovšem chutnalo vánoční cukroví z Globusu. Nejenže bylo zabaleno v moc hezkém obalu a obsahovalo hned 12 druhů, které byly opravdu pěkně propracované, jeho chuť nejvíce připomínala domácí pečivo. Koupili jsme ho v cukrářství, které je součástí pekařství hypermarketů Globus, a proto jsme se zeptali i na jeho výrobu.

„S výrobou začínáme už od začátku listopadu, aby se do Vánoc veškeré chutě rozvinuly tak, jak mají. Všechno cukroví se vyrábí ručně podle tradičních receptur a z kvalitních ingrediencí. Tou klíčovou je máslo – díky němu je každý kousek křehký, chutný a voňavý, vše vyrábíme ručně a každý kousek je proto originál.

Od vyvalování těsta, vykrajování, až po pečlivé ruční zdobení, “ říká Pavel Meduna, šéf pekařství v Globusu.

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Koupit cukroví tedy v dnešní době, kdy je čas tak drahocenný, není žádná ostuda. Ručně vyrobené vánoční cukroví koupíte v hypermarketech a rozhodně si na něm pochutnáte. Pokud se však přeci jen chcete naladit na Vánoce pečením, můžete koupit i hotová vánoční těsta, nabízí je Kaufland, Albert, Globus i Tesco za ceny od 39 korun.

Prodejní ceny v supermarketech:

  • Vánoční štola 500 g: 64,90 Kč
  • Vánočka 400 g: 29,90 Kč
  • Sněhové pečivo 100 g: cena od 19,90 Kč
  • Vánoční pečivo: cena podle váhy a druhů cukroví od 22 Kč za 100 g 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak upéct nejlepší vanilkové rohlíčky, zkuste tyhle triky

07. 12. 2020 | Doba čtení 4 minuty

Vanilkové rohlíčky patří k našim nejoblíbenějším druhům cukroví. Receptů na jejich výrobu existuje nespočet, a každý přísahá na ten svůj. Těm, kdo se při výrobě těch nejlepších rohlíčků teprve hledají nebo by rádi vyzkoušeli i něco nového, přinášíme naše osvědčené tipy, s kterými prostě nemůžete šlápnout vedle!

Právě díky jejich oblibě a rozšířenosti existuje také nespočet receptů, až to připomíná situaci s bramborovým salátem, na nějž má každá česká rodina svůj nejlepší recept. Přesto existují prověřené tipy, které na výborné vanilkové rohlíčky prostě fungují. Jaké to jsou?

řez sušenou tobolkou vanilky Zdroj: Shutterstock.com / Inga Nielsen

V prvé řadě samozřejmě záleží na kvalitních surovinách, protože z nevalných surovin dokonalý výsledek nikdy nebude. Co se výsledné chuti týče, rozhodně se vyplatí použít máslo místo levnějších margarínů. Někdo nedá dopustit na kombinaci másla a nesoleného sádla, ovšem s margarínem to opravdu nebude ono.

Stejně tak je potřeba použít pravý vanilkový, ne vanilinový cukr. Nenechte se odradit tím, že rozemletá pravá vanilka vytváří v cukru drobounké černé tečky. Její aroma je nenahraditelné a syntetický vanilin se mu nevyrovná.

Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma za pomoci vanilkového lusku a moučkového cukru, ale dá se koupit i hotový, včetně cukru obohaceného o pravou bourbonskou vanilku, tu nejvoňavější na světě.

Původně se do vanilkových rohlíčků používaly loupané mandle, díky kterým je výsledný produkt krásně jemný, ale brzy je nahradily cenově dostupnější lískové ořechy, které dodají výraznější aroma.

Někdo používá i vlašské ořechy, přestože ty už dají rohlíčkům trochu jinou chuť. Také je kvůli vysokému obsahu tuku v nich potřeba přidat do těsta víc mouky.

Ořechy nebo mandle je dobré před namletím nasucho opražit na pánvi nebo v troubě, nesmí se ale připálit, chce to opravdu jen chvilku, zato pak dají cukroví výraznější chuť a vůni.

Další důležitý krok přichází při zpracování. Těsto na rohlíčky by se nemělo příliš dlouho zpracovávat rukama a tím zahřívat. Takové těsto pak změní po upečení svou strukturu, a rohlíčky by se lámaly.

Máslo (případně sádlo) rychle špičkami prstů nebo robotem zpracujte se suchými ingrediencemi, pak přidejte žloutky a spojte v těsto. Pokud by se ještě rozpadalo, stačí přidat trochu žloutku.

Navzdory zažitým postupům těsto nenechte odpočívat, mělo by pak tendenci se víc drobit.

Z těsta ručně tvarujeme malé rohlíčky. Zdroj: KPixMining / Shutterstock.com

A jak to udělat, aby byly všechny rohlíčky stejně velké? Jde nejen o estetický dojem, ale také o to, aby byly upečené všechny ve stejnou chvíli. Pomůže uválet váleček a ten nožem rozkrájet na stejné kousky, případně formičkou odkrajovat stejně velké kousky, které se už jen lehce dotvarují.

Vanilkové rohlíčky podložíme papírem na pečení. Zdroj: Kamila Procházková

Při pečení dejte pozor, abyste je nespálili, hotové rohlíčky mohou mást svou světlou barvou. Dobrým ukazatelem je, když rohlíček vezmete do ruky, a drží pohromadě. Tak je jasné, že je hotovo. Upečené rohlíčky zbývá obalit ve vanilkovém cukru.

Po upečení počkejte zhruba dvě minuty a pak je obalte poprvé. Druhé obalení přijde na řadu, až budou úplně vychladlé, klidně až před servírováním. Mezitím je dejte do papírové krabice, proložte jednotlivé vrstvy papírovými ubrousky a krabici uložte do chladu.

Zbývá už jen hlídat, aby tajemně nezmizely ještě před Štědrým dnem.

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví

Klasické linecké cukroví patří mezi ty jednodušší, avšak v jednoduchosti je krása. Připravuje se z mouky, moučkového a vanilkového cukru, vajec, citronové kůry a velkého množství másla.

Uplatňujeme poměr 3:2:1 tedy 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru plus 1 vejce, tento jednoduchý poměr je základem pro klasické sušenky a placičky. Vše je důležité důkladně promíchat. Na druhou stranu musíme dávat pozor, aby se nepřepracovalo.

Díky velkému obsahu másla by se vlivem tepla z rukou mohlo příliš prohřát a povolit z pevné konzistence. Ke zpracování můžete použít kuchyňský robot nebo si pomozte nožem či stěrkou, ať jej zbytečně nezahříváte.

Jako každé těsto vyžaduje odpočinek – dopřejte mu alespoň 2 hodiny v lednici, ale ideální je ho tam nechat přes noc. Poctivé linecké těsto navíc obsahuje mleté mandle či madlovou mouku, výsledná chuť je opravdu nezapomenutelná. 

Změnou poměrů těsta a přimícháváním dalších ingrediencí dostanete mnoho rozdílných druhů, vyplatí se trochu si s těstem pohrát a dovést ho k dokonalosti. Ze základního lineckého nemusíte připravovat jen koláčky poslepované zavařeninou.

Budete mít zájem:  Vlhký Kašel Domácí Léčba?

Můžete vytvořit jakékoliv tvary, poslepovat je čokoládou nebo mezi ně namazat jemný krém jako je například griliášový nebo šlehaný tvarohový. Linecké chutná velice dobře i samotné, nepromazané ničím dalším.

Tak vzniknou linecké sušenky, které můžete oživit třeba čokoládovou polevou.  

Recept na základní linecké těsto jsme získali od Radky Vrzalové. „Je to naše rodinné stříbro po…

Zobrazit recept

Křehké těsto pro rozpadající se cukrovinky

Cukroví z tohoto typu těsta se rozpouští na jazyku a je lehké jako sněhová vločka. Křehké těsto se velmi často zaměňuje s lineckým. Tolik se od sebe neliší, tvoří je stejné ingredience, pouze poměry surovin jsou rozdílné. 

U křehkého těsta se poměry surovin upravují podle potřeby. Takovým zlatým pravidlem je mít dvojnásobek mouky než másla. Existuje ovšem i takzvané super křehké těsto, které to má naopak – tedy dvojnásobek másla než mouky.

Záleží, jak chcete s těstem nakládat. Mnoho z nás preferuje toto těsto tekutější, což má za výsledek požadovanou jemnou a vláčnou konzistenci. V takovém případě pak k jeho tvarování používáme cukrářský pytlík a tvoříme různé rohlíčky, banánky nebo kolečka.

 

Kokosové těsto pro požitkáře

Pokud máte rádi kokos, tak jste určitě někdy vyzkoušeli těsto na cukroví obohacené o tuto exotickou surovinu. Poradíme vám dva základní způsoby, jak do těsta kokos zakomponovat. Tou první je obohatit klasické linecké těsto strouhaným kokosem. Jednoduše využijete poměr 3:2:1, ale jednu třetinu mouky nahradíte strouhaným kokosem. 

Druhou možností je nadýchané těsto na kokosky. Jejich lehká konzistence je docílena našleháním bílků, ale najdeme i takové, které to nevyžadují. Aby ovšem nebyl výsledek tuhý, přidává se větší množství másla.

Lehounké cukroví, které můžete mlsat jen tak. Jestli ho chcete trochu vylepšit, slepte ho neslazenou marmeládou nebo…

Zobrazit recept

Kakaové těsto ocení milovníci čokolády

Chuť i požitek z těsta zde zaručuje kakao, doporučujeme na něm nešetřit a pořídit si opravdu kvalitní holandské či raw kakao. Opět vycházíme ze základního receptu na linecké. Vyplatí se přidat trochu více másla a ubrat mouky, protože kakao má tendenci vše vysušovat.

Druhou možností je nadýchané těsto z plechu. Obsahuje jen hrubou mouku, máslo, krupicový cukr, vejce a samozřejmě kakao. Vše se jednoduše promíchá a nalije na plech, po upečení se teprve vykrajují různé ornamenty. Vyzkoušejte například super jednoduché kakaové půlměsíčky s čokoládovou polevou.  

Naše rodinné stříbro, recept předávaný z generace na generaci. Když jsem cukroví celá roztetelená přinesla ochutnat do…

Zobrazit recept

Ořechové těsto je plné minerálních látek

Všechny ořechy se označují jako „brainfoods“, protože mají velký obsah minerálních látek a omega-3 mastných kyselin. Příprava těsta je stejná jako s kokosového nebo kakaového. Nejzákladnější a nejuniverzálnější je opět přidat oblíbené mleté ořechy do lineckého těsta. Vznikne tedy více druhů například mandlové, vlašské, pekanové nebo lískové těsto

Pokud i o Vánocích preferujete zdravější stravu, můžete vyzkoušet ořechové rohlíčky místo těch klasických vanilkových. Výtečné jsou také ořechové hvězdičky s bílkovou polevou, které neobsahují máslo, a přesto krásně drží tvar. 

Cukroví zcela bez laktózy! Křehké hvězdičky plné ořechů si ihned zamilujete.

Zobrazit recept

Kombinací a chutí se meze nekladou

Z těchto základních těst můžete připravit takřka cokoliv. Dají se jednoduše obarvit potravinářským barvivem nebo přírodněji kakaem či matcha čajem.

O přidanou barvu se také postarají některá koření jako je kurkuma, skořice nebo hřebíček. Těstu navíc dodají originální chuť. Cukroví se pak může slepit krémem, kterých vám chutná nejvíce.

V kombinaci s polevou vytvoříte váš vlastní druh cukroví.  

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na…

Celý článek

Test kupovaných těst na cukroví: Srovnali jsme je s domácími!

Rozhodně stojí za to investovat čas do výroby vlastního těsta na cukroví

Už teď je vám jasné, že nestíháte připravit všechny druhy cukroví, které byste potřebovali? Jednou z možností, jak to dohnat, je nějaké hotové těsto koupit. Vyplatí se to, hlavně co se ceny týče?

Jaké jsou rozdíly mezi kupovanými a doma vyrobenými těsty? Podívali jsme se na ně z hlediska složení, ale i ceny. Porovnali jsme kupovaná těsta – linecké, ořechové, pracnové a perníčkové – s těmi doma vyrobenými. V době, kdy jsme nakupovali, byla v supermarketech k sehnání jen těsta od těchto dvou výrobců.

První postřeh – datum spotřeby. Nakupovali jsme je 27. listopadu a pracnové těsto mělo datum spotřeby 7. prosince. Perníčkové 14. prosince a ostatní – tedy linecké a ořechové – měla shodně spotřebu do 18. prosince. Jde o data, do kterých byste měli těsto upéci, protože toto datum platí výhradně pro těsto jako surovinu, nikoli z něj upečené cukroví.

Základním rozdílemmezi domácím a kupovaným těstem je nejen druh použitých surovin, ale hlavně jejich počet.

Všichni jsme gogo?Tahle replika vás napadne při prohlížení toho, na jaké druhy cukroví si můžete těsto koupit. Valná většina totiž nese označení linecké – s doplněním, že čokoládové, ořechové a klasické vanilkové. Pojďme ale porovnávat.

Složení kupovaného těsta od výrobce Setra Brno:pšeničná mouka 48 %, stolní margarin 32 % (rostlinné oleje a tuky, voda, glyceridy mastných kyselin, beta-karoten, kyselina citronová, sorban draselný), vaječná melanž 4 %, cukr 15 %, citropasta, amonium, vanilka. Balení po 500 g.

Domácí linecké se bude rozplývat na jazyku i díky použitému máslu

Složení kupovaného těsta kakaové linecké od výrobce Svoboda Blučina:mouka pšeničná, rostlinný margarín (rostlinné oleje a tuky, voda, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, barvivo: betakaroten), cukr, vaječná melanž 2 %, kakao. Výrobek obsahuje: lepek, vejce, může obsahovat stopy: arašídů, suchých skořápkových plodů, sóji, mléka a sezamu. Balení po 500 g.

Domácí:210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy. Hmotnost vyrobeného těsta asi 460 g.

Recept na přípravu domácího lineckého cukroví najdete zde.

Cena:Kupované těsto stojí 22,90 Kč (Setro) a 24,90 Kč (Blučina) a stejné množství domácího vyjde na přibližně 40 Kč. Vyšší ceně ale odpovídá i použití lepších surovin – másla, vajec. Podle nás není rozdíl v ceně natolik zásadní, abychom dali koupenému přednost.

Složení kupovaného Setra Brno: pšeničná mouka 40 %, stolní margarin 30 % (rostlinné oleje a tuky, voda, glyceridy mastných kyselin, beta-karoten, kyselina citronová, sorban draselný), vaječná melanž 4 %, cukr 13 %, citropasta, aminium, ořechová směs 10 %. Balení po 500 g.

V domácím oříškovém cukroví je třikrát tolik ořechů

Domácí:300 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 140 g mletých (nejlépe vlašských) ořechů, 200 g rostlinného tuku (Hera, Stella…) nebo másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice. Hmotnost vyrobeného těsta asi 800 g.

Recept na ořechové slzičky najdete zde.

Cena:Kupované těsto vyjde na 34,90 Kč, domácí na asi 48 Kč za 500 g. Podle složení obsahuje kupované jen asi 50 g ořechů, kdežto domácí skoro třikrát tolik. Za kvalitu bychom si rozhodně připlatili, tedy raději bychom udělali to domácí.

Složení kupovaného Setra Brno: pšeničná mouka 43 %, stolní margarin 30 % (rostlinné oleje a tuky, voda, glyceridy mastných kyselin, beta-karoten, kyselina citronová, sorban draselný), vaječná melanž 4 %, cukr 13 %, citropasta, aminium, směs ořechů 8 %, skořice, kakao. Balení po 500 g.

Víc kakaa i oříšků – to je cukroví vyrobené vlastnoručně doma

Domácí:230 g másla, 400 g hladké mouky, 160 g cukru moučka, 120 g strouhaných vlašských ořechů, 4 lžíce kakaa. Hmotnost vyrobeného těsta asi 950 g.

Recept na plněné ořechy najdete zde.

Cena: Balení těsta stojí 34,90 Kč a domácí půlkilovka těsta by vyšla na asi 47 Kč. V ceně domácího se ale odráží fakt, že je v něm třikrát tolik ořechů a také pořádná dávka másla. I tady nám přijde lepší investovat do výroby domácího těsta.

Složení kupovaného těsta výrobce Svoboda Blučina:mouka pšeničná, rostlinný margarin (rostlinné oleje a tuky, voda, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, barvivo: betakaroten), med, vaječná melanž 2 %, perníkové koření, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný. Balení po 500 g.

V kupovaném těstě na perníčky nechybí ani med

Domácí:35 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučka, 70 g Hery, 2 vejce, půl lžičky sody, 1 lžíce koření do medového perníku (dá se koupit přímo směs), 3 lžíce medu, 4 lžíce kakaa, rozšlehané vejce na potírání. Hmotnost vyrobeného těsta asi 600 g.

Recept na skvělé a hned měkké perníčky najdete zde.

Cena:Kupované těsto stojí 34,90 Kč, suroviny na domácí jsme spočetli na stejnou gramáž na přibližně 44 Kč. Rozdíl není opět tak zásadní, aby nás inspiroval k nákupu hotového těsta. V kupovaném těstu najdete med, což hodnotíme kladně.

Závěr: Při nákupu těsta sledujte datum spotřeby, protože mu musíte přizpůsobit rychlost, se kterou začnete opravdu péct.

Pokud si myslíte, že na kupovaném těstě výrazně ušetříte, pak vás musíme ujistit, že tomu tak v zásadě není – v domácím těstě jsou totiž dražší suroviny a je jich víc. Jediné, co ušetříte, je tedy čas.

Záleží na vás, zda bude právě jeho úspora natolik důležitým kritériem.

Kupujete již hotové těsto na cukroví? Napište nám!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector