Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

O skupině vitamínů B se mluví hodně. Lidský organismus si je nedokáže vyrobit sám, a proto je musí přijímat v potravě. B komplex v souvislosti s hubnutím dává na výběr hned dva různé názory. Podle jednoho B komplex pomáhá hubnout, podle druhého má zcela opačný vliv. Realita však není nikdy černobílá.

B komplex je skupina důležitých vitamínů, bez kterých lidský organismus nefunguje správně. Zásadně ovlivňují metabolismus, trávení, tvorbu trávicích šťáv, zpracování živin a další životně důležité funkce. Nedostatek vitamínů B může mít na trávící systém negativní vliv a názor, že po vitamínech skupiny B se přibírá, může způsobit značné zdravotní potíže.

Pomalý metabolismus v důsledku drastických diet a nedostatečného příjmu vitamínů B problém nadváhy rozhodně nevyřeší. Nedostatek vitamínů B může být příčinou únavy, špatné nálady, depresí, nespavosti, padání vlasů, ekzému a případně i zácpy.

B komplex zahrnuje následující vitamíny:

  • vitamín B1 (Thiamin)
  • vitamín B2 (Riboflavin)
  • vitamín B3 (Niacin)
  • vitamín B5 (Kyselina pantotenová)
  • vitamín B6 (Pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin)
  • vitamín B8 (Cholin)
  • vitamín B9 (Kyselina listová)
  • vitamín B12 (Kobalamin)

TIP NA ČLÁNEK: V článku Seznam vitamínů, které jsou důležité v těhotenství se dočtete, jaké vitamíny jsou důležité v těhotenství a proč.

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

B komplex, účinky a vliv na zdraví

Všech 8 vitamínů typu B je absolutně nezbytných pro zdravé fungování organismu. Jsou rozpustné ve vodě a organismus si je neumí vyrobit.

Nedostatek vitamínů B lze poznat podle častých problémů s pokožkou (ekzémy, akné), vlasy (padání), popraskaných koutků či únavy. My se nyní podíváme, co který vitamín B umí, a proč jej potřebujeme.

Možná poté pochopíme, proč je B komplex důležitý i pro hubnutí.

Vitamín B1 (thiamin)

Thiamin pomáhá odstraňovat únavu, snižuje zvýšenou zátěž nervového systému, podporuje paměť a příznivě působí při depresích a migrénách. Důležitý je pro správnou funkci srdce a jater.

Na první pohled se může zdát, že nemá žádný význam na hubnutí. Unavený a vystresovaný organismus však nepracuje dobře a chybí mu energie “cokoliv dělat”.

Nedostatek vitamínu B1 má navíc za následek sníženou funkci štítné žlázy, což je při hubnutí velký problém.

ZDROJE THIAMINU: Obilniny, luštěniny, brambory, zelí, květák, brokolice, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, drůbeží a vepřové maso, játra, ledviny a srdce

Vitamín B2 (riboflavin)

Riboflavin je nezbytný pro tvorbu enzymů, na nichž závisí správné zpracování cukrů a odbourávání tuků a bílkovin. Najdeme jej zejména v živočišných zdrojích. Vegetariáni by měli dbát na to, aby vitamín B2 přijímali z jiných přírodních zdrojů nebo alespoň jako doplněk stravy.

ZDROJE RIBOFLAVINU: Mléko, vejce, droždí, luštěniny, špenát, kapusta, brokolice, ořechy

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Vynikajícím zdrojem vitamínu B je mléko

Vitamín B3 (niacin)

Podobně jako vitamín B1 pomáhá při stresu a depresích a zároveň má vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin. Rovněž snižuje hladinu cholesterolu a upravuje vysoký krevní tlak. Při nedostatku vitamínu B3 může docházet k zadržování vody v těle.

ZDROJE NIACINU: Maso, mléko, vejce, pivovarské kvasnice, listová zelenina

Vitamín B5 (kyselina pantotenová)

Ve formě zvaného koenzym A je důležitý pro metabolismus cukrů a tuků a dále se podílí na syntéze aminokyselin, hemoglobinu, acetylcholinu a dalších. Ovlivňuje růst vlasů, nehtů a kloubních pouzder.

ZDROJE KYSELINY PANTOTENOVÉ: Maso, vnitřnosti, obilniny a luštěniny

VÍTE, že děti by měly dbát na vyšší příjem vitamínů B? Dostatek vitamínů B má vliv například na lepší reaktivitu při učení.

Vitamín B6  (pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin)

Známkou nedostatků bývají prasklé koutky rtů či afty, nervozita a noční křeče v nohách. I on má vliv na správnou funkci enzymů a proces štěpení glykogenu (tzv. glykogenolýza). Bývá součástí řady “spalovačů” tuků.

ZDROJE PYRIDOXALU: Vepřové maso, ryby, játra, vejce, luštěniny, celozrnný chléb, sušené kvasnice, ořechy, mrkev, kapusta, květák

Vitamín B7 (biotin)

Tento vitamín dokáže tělo recyklovat, a proto je jeho nedostatek spíše vzácností. Vliv má především na zdravou pokožku, vlasy a nehty (nedostatek B7 se projeví zhoršenou kvalitou kůže a vlasů). Pomáhá při depresích a podporuje spánek. Doporučován bývá také při hubnutí, jelikož podporuje vstřebávání tuků.

ZDROJE BIOTINU: Hovězí játra, mléko, žloutek, sója, neloupaná rýže, pivovarské kvasnice

Existuje vitamín B4 a B8? Látka B4 neboli adenin opravdu existuje, dnes už však není označována jako vitamín. Pro lidské zdraví ale důležitý je a to zejména pro zdravé srdce a zdravý vývoj plodu. Také vitamín B8 nepatří mezi vitamíny. Je však důležitým antioxidantem, který působí jako prevence před srdečními chorobami a nádory.

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Kapusta a další listová zelenina jsou významným zdrojem vitamínu B

Vitamín B9 (kyselina listová)

Zklidňuje organismus, snižuje a upravuje vysoký krevní tlak a působí na nervový systém. Je důležitý pro správný vývoj plodu.

ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ: Játra, kvasnice, listová zelenina

Vitamín B12 (kobalamin)

Podílí se na krvetvorbě a preventivně působí proti anémii (chudokrevnost) a dalším krevním chorobám. Údajně má vliv na růst svalové hmoty a síly.

ZDROJE KOBALAMINU: Jehněčí maso, býčí maso, tuňák, mléko, tvaroh, jogurty, vejce

Doporučení denní dávky vitamínů B:

Vitamín Doporučená denní dávka
B1 1,1 mg
B2 1,4 mg
B3 16 mg
B5 6 mg
B6 1,4 mg
B7 50 mikrogr
B9 200 mikrogr
B12 2,5 mikrogr

Znáte doporučené denní dávky nejdůležitějších vitamínů a minerálů? Informace najdete na tomto odkazu.

B komplex a hubnutí

Pokud jste si předcházející část přečetli opravdu důkladně, zjistili jste jedno. Skupina vitamínů B je pro lidské zdraví absolutně nezbytná.

Valná většina má zásadní podíl na metabolických procesech důležitých pro fungování lidského organismu a na metabolismu cukrů a a tuků.

Jejich vliv na zpracování přijatých živin je zcela zásadní, stejně jako při jejich následném zpracování. Vitamíny B se například podílí na tvorbě nezbytných trávicích šťáv.

Při brouzdání internetem můžete často narazit na názor, že po B komplexu se dokonce přibírá! To je vcelku nebezpečný názor.

Pokud by člověk kvůli tomuto názoru vitamíny B vyloučil ze své stravy, nebo výrazně snížil jejich příjem, čekaly by jej nepříjemnosti v podobě poruch trávení, žaludečních křečí, nevolnosti, zvracení a zpomaleného metabolismu, což rozhodně není správné řešení nadváhy.

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce Dostatek vitamínů a pohyb jsou ideální cestou za štíhlou linií

Dostatek vitamínů B problém s nadváhou nevyřeší!

Zdravý jedinec je výsledkem komplexního zdravého životního stylu. Domnívat se, že si přečtu chytrý článek a začnu se ládovat vitamínem B, problémy s kily nevyřeší. Vitamíny skupiny B jsou pro zdraví zcela zásadní stejně jako ostatní vitamíny a také minerály.

Pravidelný a dostatečný příjem snahu o zhubnutí samozřejmě podpoří. Jedině v kombinaci se zdravou výživou a aktivním pohybem však můžeme hovořit o ideálním způsobu, jak dosáhnout ideální tělesné hmotnosti.

B-komplex: Vitamín B (I.) – základní informace

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Do skupiny béček patří hodně vitamínů. My tu probereme všechny.

Co to je?

Vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě, jsou narušovány teplotou nad 120 °C, ničí se konzervováním, prudkým varem, opakovaným rozmrazováním a zmrazováním, ale zachovávají se při vaření piva.

To je dobrá zpráva pro národ, který vypije ročně 150 litrů piva na osobu. Tělo je rychle vstřebá a v případě potřeby je dokáže vyloučit bez problémů močí.

Takže se o nich dá říct, že jsou vcelku bezpečné (alespoň co se jejich konzumace týká).

Vitamíny ze skupiny B by se měly konzumovat společně. Navzájem na sebe působí a vzájemně se doplňují. Výhodou je, že když už se v potravě vyskytuje jeden vitamín skupiny B, tak tam budou většinou i ostatní.

Označení B-komplex může být občas zavádějící. Toto označení může být použito jako obchodní označení vitamínového doplňku, který však celé B spektrum většinou neobsahuje.

Mezi vitamíny B patří:

  • B1 (thiamin)
  • B2 (riboflavin)
  • B3 (niacin)
  • B5 (kyselina pantothenová)

Vitamíny výše naleznete v tomto článku, vitamíny uvedené níže pak najdete v pokračování článku.

  • B6 (pyridoxin, pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin)
  • B7 (biotin – vitamín H)
  • B9 (kyselina listová)
  • B10 (kyselina paraaminobenzoová)
  • B12 (kobalamin)

V současnosti již nejsou za vitamíny skupiny B označovány (ty tu ani probírat nebudeme):

  • B4 (adenin)
  • B8 (inositol)
  • B11 (cholin)
  • B13 (kyselina lipoová)
  • B15 (kyselina pangámová)

B1 – thiamin

Tento vitamín je důležitý pro metabolismus glukózy a energetické zásobení nervových a svalových buněk. Stará se tedy o přeměnu cukrů na využitelnou energii. Mimo jiné zlepšuje náladu, brání únavě, posiluje srdeční sval, uklidňuje trávicí potíže, zlepšuje paměť (i u nemocných Alzheimerovou chorobou) a podporuje dobrý stav nervového systému.

Budete mít zájem:  Vegetariánství a děti – jaká jsou rizika?

Tělo neumí thiamin skladovat, takže je nutný jeho pravidelný příjem. Nepřítelem je mu třeba soda, která ho rozkládá. Úplným zabijákem jsou káva a černý čaj, které vitamín ničí.

Pokud nám chybí, což se v moderním světě již prakticky nestává, může dojít k nervovým poruchám (zejména periferních nervů) a k postižení srdce. Tyto potíže jsou známy pod označením „beri-beri“. Většímu riziku absence thiaminu jsou vystaveni alkoholici.

Příznaky nedostatku jsou špatná krátkodobá paměť, špatná koncentrace, nespavost, zmatenost a deprese. Nedostatek se může dostavit i po drastických odtučňovacích dietách.

  • Pokud se léčíte antibiotiky, měli byste dbát na vyšší příjem thiaminu.
  • Předávkování
  • Případy předávkování tímto vitamínem nejsou známy.
  • Kde ho najdeme

Thiamin je nutnou součástí výživy. Jeho malé množství naleznete v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bohatým zdrojem jsou neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med a ořechy. Jde o bílou krystalickou sloučeninu.

Doporučené dávkování

věk (roky)thiamin [mg]
kojenci 0 – 0,5 0,3
0,5 – 1 0,4
děti 1 – 3 0,7
4 – 6 0,9
7 – 10 1,0
muži 11 – 14 1,3
15 – 50 1,5
51+ 1,2
ženy 1,1
těhotné ženy 1,5
kojící ženy 1,6

Kolik B1 je v potravinách

potravinaobsah na 100g potraviny [mg]
droždí sušené 12,00
semena slunečnicová 2,30
maso vepřové, pečeně bez kosti, libové, syrové 1,03
maso vepřové, pečeně bez kosti, syrové (separovatelný tuk 1 %) 1,02
maso vepřové, pečeně bez kosti, syrové (separovatelný tuk 3 %) 1,01
maso vepřové, pečeně bez kosti, syrové (separovatelný tuk 5 %) 0,99
hřib smrkový, sušený 0,98
maso vepřové, plec bez kosti, kolena a kůže, libové, syrové 0,95
droždí lisované 0,95
maso vepřové, plec bez kosti, kolena a kůže, syrové (separovatelný tuk 3 %) 0,93
maso vepřové, plec bez kosti, kolena a kůže, syrové (separovatelný tuk 5 %) 0,92
maso vepřové, pečeně bez kosti, libové, pečené 0,90
maso vepřové, plec bez kosti, kolena a kůže, syrové (separovatelný tuk 10 %) 0,89
otruby pšeničné 0,89
hrách 0,88
ořechy pistáciové 0,87

B2 – riboflavin

V těle se neukládá, proto je ho potřeba pravidelně konzumovat. Je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, pro dobrou funkci srdce. Má významnou funkci při metabolismu cukrů, tuků a aminokyselin. Ovlivňuje tedy získávání energie v těle.

Protože jeho hlavními zdroji jsou živočišné produkty, je potřeba, aby vegetariáni věnovali více pozornosti při skladbě jídelníčku a tento vitamín případně doplňovali lékárenskou formou.

Pokud ho máme nedostatek, tak nám nic moc nehrozí. Člověk však může trpět zvýšenou zánětlivostí ústních koutků, záněty rtů, spojivek nebo jazyka či trpět světloplachostí. Vzhledově se nedostatek projevuje sytější červenou barvou sliznic v dutině ústní.

  1. Pokud se léčíte antibiotiky, měli byste dbát na vyšší příjem riboflavinu.
  2. Předávkování
  3. Vitamín je rozpustný ve vodě a vylučuje se močí, takže předávkování nehrozí.

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Kde ho najdeme

Riboflavin je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Je odolný vůči vysoké teplotě, ale rozkládá se za působení světla. V potravinářství je znám jako E101.

Rostliny a mikroorganizmy ho dokáží syntetizovat, živočichové bohužel ne, proto ho musí přijímat v potravě. Dobrým zdrojem jsou kvasnice, játra, ledviny, mléko, vejce, hovězí a vepřové maso, ryby, tvaroh, kakao a ořechy.

Doporučené dávkování

věk (roky)thiamin [mg]
kojenci 0 – 0,5 0,4
0,5 – 1 0,5
děti 1 – 3 0,8
4 – 6 1,1
7 – 10 1,2
muži 11 – 14 1,5
15 – 18 1,8
19 – 50 1,7
51+ 1,4
ženy 11 – 50 1,3
50+ 1,2
těhotné ženy 1,6
kojící ženy 1,8

Kolik B2 je v potravinách

potravinaobsah na 100g potraviny [mg]
droždí sušené 3,92
hřib smrkový, sušený 3,78
játra vepřová 3,65
játra hovězí 2,95
játra telecí 2,92
ledviny vepřové 2,33
játra kuřecí 2,31
mléko sušené, plnotučné 2,20
droždí lisované 2,19
mléko sušené, nízkotučné 2,03
vejce slepičí, bílek, sušený 2,02
ledviny hovězí 2,00
mléko sušené, polotučné 1,96
mléko sušené, odstředěné 1,79
koření, paprika 1,74

B3 – niacin

Je to vitamín nutný pro uvolňování energie z potravy (ze sacharidů) a může být použit ke snižování cholesterolu v krvi. Ve velkých dávkách rozšiřuje cévy, takže může být použit i při léčbě vysokého krevního tlaku.

Udržuje zdravou kůži, mozek, zažívací trakt a nervové buňky. Zmirňuje stavy úzkosti, nespavosti a deprese. Pomáhá i při cukrovce. V některých zemích se B3 používá jako aditivum pro zlepšení barvy mletého masa. Reaguje totiž s hemoglobinem v podobě sytě červené barvy.

V Evropě jeho použití k tomuto účelu není povoleno.

Vyšší potřeba niacinu je u lidí postižených onemocněním ledvin, při horečkách, infekcích, v těhotenství, při kojení, ve stáří, při zvýšené fyzické a psychické zátěži, při konzumaci sladkostí a alkoholu ve větší míře, při kouření či ve vedrech, mrazech a špatném ovzduší.

Lehký nedostatek se projevuje nespavostí, nechutenstvím nebo bolestmi břicha. Vážný nedostatek způsobí nemoc zvanou pelagra. Ta se projevuje hubnutím, poruchami zažívání a demencí. Například kukuřice neobsahuje využitelnou podobu vitamínu B3, takže oblasti, kde je kukuřice hlavním zdrojem potravy, jsou touto nemocí více postiženy.

Předávkování

Je ve vodě rozpustný a vylučuje se močí, takže předávkování nehrozí. V případě jeho nadměrné konzumace v podobě doplňků či masa, které je obarvené niacinem, může dojít k bolestem břicha, snížení krevního tlaku či zarudnutí kůže.

Kde ho najdeme

Jde o kyselinu nikotinovou. Nenechte se mást názvem, tento vitamín nám neškodí. Je ve vodě rozpustný a v těle se neukládá.

Tělo si ho dokáže syntetizovat pouze omezeně, takže jsme nuceni ho přijímat v podobě vhodné stravy.

Vyskytuje se v rostlinných i živočišných zdrojích, jakými jsou například pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krutí maso, semena slunečnice, fazole, hrách, mléko, vejce, brokolice, mrkev nebo listová zelenina.

Doporučené dávkování

věk (roky)thiamin [mg]
kojenci 0 – 0,5 5
0,5 – 1 6
děti 1 – 3 9
4 – 6 12
7 – 10 13
muži 11 – 14 17
15 – 18 20
19 – 50 19
51+ 13
ženy 11 – 50 15
50+ 13
těhotné ženy 17
kojící ženy 20

Kolik B3 je v potravinách

potravinaobsah na 100g potraviny [mg]
maso vepřové, pečeně bez kosti, libová, pečená 10,1
maso hovězí, roštěnec bez kosti, libový, dušený 9,0
maso hovězí, svíčková, libová, smažená 8,7
maso vepřové, pečeně bez kosti, libová, syrová 8,7
maso vepřové, pečeně bez kosti, syrová (separovatelný tuk 1 %) 8,6
maso vepřové, pečeně bez kosti, syrová (separovatelný tuk 3 %) 8,5
maso vepřové, pečeně bez kosti, syrová (separovatelný tuk 5 %) 8,4
Chicken McNuggets 7,6
maso vepřové, krkovice bez kosti, libová, pečená 7,6
maso hovězí, svíčková 7,4
maso vepřové, kýta bez kosti, libová, pečená 7,4
ječmen nahý 7,3
maso hovězí, svíčková, syrová (separovatelný tuk 2 %) 7,3
maso hovězí, svíčková, syrová (separovatelný tuk 1 %) 7,3
pšenice dvouzrnka 6,8
maso vepřové, plec bez kosti, kolena a kůže, libová, syrová 6,5

B5 – kyselina pantothenová

Metabolizuje sacharidy, lipidy (tuky) a jiné životně důležité látky. Zlepšuje kvalitu kůže, nehtů i vlasů. Součástí kyseliny je tzv. koenzym A. Dále zlepšuje stav organismu při chronickém únavovém syndromu, migréně, zažívacích obtížích a některých případech alergie. Pokud přestáváte kouřit, B5 vám pomůže potlačit projevy nedostatku nikotinu.

Pokud budete mít této kyseliny málo, může se to u vás projevit křečemi v nohou, nechutenstvím a nespavostí či depresemi. Toto je však velmi vzácný úkaz, protože B5 je přítomen prakticky ve všech potravinách. Nedostatek vitamínu má možný vliv na zvýšený výskyt akné, nebylo to však prokázáno.

Každý asi zná přípravek panthenol, který pomáhá hojit kůži po jejím podráždění (zejména spáleniny). Společně s dalšími léčivými látkami zklidňuje kůži a startuje hojící procesy.

Předávkování

Co je navíc, to tělo vyloučí močí. Pokud je člověk vystaven velmi vysoké dávce, může vitamín způsobit nevolnost a průjem.

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Kde ho najdeme

Kdo by to byl řekl, ale také se jedná o ve vodě rozpustný vitamín, který je součástí metabolismu všech živin v těle. Čistá kyselina je nestálá olejovitá kapalina.

Její název pochází z řeckého slova „pantos“, což znamená „všude se nacházející“. Najdeme ji v rostlinných i živočišných látkách, především v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách.

Budete mít zájem:  Zastavte přibírání z lásky

Nejvíce v játrech, mléku, vejcích a kvasnicích.

Jako u ostatních vitamínů skupiny B je nutné doplňovat B5 pravidelně stravou.

Doporučené dávkování

Denní doporučená dávka pro dospělé je 6 mg. Některé jiné zdroje uvádí rozmezí od 10 do 20 mg pro dospělou osobu na den. V případě léčebných účelů je dávka 10x vyšší.

Kolik B5 je v potravinách

potravinaobsah na 100g potraviny [mg]
vaječný žloutek 100 – 200
ledvinky 100 – 200
játra 100 – 200
kvasnice 100 – 200
mléko 35 – 100
hovězí maso 35 – 100
brokolice 35 – 100

Závěr

Jak je vidět, výše uvedené vitamíny jsou důležité pro správný metabolismus sacharidů. Potřebujeme je tedy k přeměně cukrů v energii. Zbylé vitamíny nejsou výjimkou, ale to už najdete v dalším pokračování článku (najednou je těch informací až až).

Příště se můžete těšit na pyridoxin, biotin, kyselinu listovou, kyselinu paraaminobenzoovou, kobalamin a také na top potraviny z pohledu obsahu vitamínů B, co se týče zastoupení počtem i množstvím.

Foto: č. 1 – Vitamina Verde / Flickr – http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Méně známé vitaminy B: healthandbeauty.cz

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Pod vlivem nových poznatků biomedicíny se objevují další látky, které jsou podobně jako základní komplex vitaminů B důležité pro udržení funkcí lidského těla. Největší pozornost vzbuzuje v posledních letech zejména vitamin B17, který se využívá 
jako alternativní léčba onkologických onemocnění.

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkceJde o tyto vitaminy

Vitamin B4 – adeniN Vitamin B8 – myo-inositol Vitamin B10 – para-aminobenzoová kyselinaVitamin B11 – pteryl-hepta-glutamátVitamin B13 – kyselina orotováVitamin B14 – Earl R. NorrisVitamin B15 – pangaminVitamin B16 – dimetylglycin (DMG)Vitamin B17 – amygdalin Vitaminy B18, 19, 21Vitamin B20 – karnitin

Vitamin B22 – extrakt Aloe Vera

„Vitaminy B16 – B 22 jsou používány zejména 
v alternativní terapii a dosud nedošlo k všeobecnému souhlasu biochemiků s tím, zda všechny tyto látky patří mezi vitaminy. Pochopení jejich funkcí vyžaduje 
podrobné biochemické znalosti,“ 
říká prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Vitamin B4

Jde o vitamin rozpustný ve vodě, který nejlépe funguje ve spolupráci s jinými vitaminy, zejména B-komplexu. Protože se jedná o základní purinovou bázi, je součástí nukleových kyselin. Je také součástí molekuly nejdůležitější látky energetického metabolismu – ATP. Zlepšuje metabolismus, zvyšuje obranyschopnost organismu, pomáhá odstranit únavu a nevolnost, udržuje hladinu cukru v krvi.

NEDOSTATEK způsobuje: 
Poruchu krvetvorby, zpo-malení růstu, poruchy kůže, zácpu, nevolnost, svalové křeče, hypoglykémii, deprese, únavu, alergii, závratě.  

Zdroj: chili paprička (kajenský pepř), kmín, šanta kočičí, hřebíček, pýr, zázvor, hloh, chmel, jojoba, střevíčník pantoflíček, divizna, šípky, šalvěj, máta, jahody, tymián, yucca, mateří kašička, propolis, čerstvá zelenina a ovoce

Vitamin B13

Kyselina orotová spolupůsobí při metabolismu kyseliny listové a vitaminu B12. Chrání před některými poruchami jater, předčasným stárnutím, pomáhá při léčbě roztroušené sklerózy. Povzbuzuje paměť, uvolňuje napětí a úzkost, zvyšuje vstřebávání hořčíku z trávicího traktu a jeho průnik do buněk. Doporučené denní množství je 3 mikrogramy.

Zdroj: hlavně kořenová zelenina 
a zakysané mléčné výrobky

Vitaminy B15, B16

Objev pangaminu patří americkému biochemikovi T. Krebsovi, používal se ale i v Sovětském svazu k léčení mnoha problémů od alkoholových a drogových závislostí, mentální poruchy až po zvyšování výkonu u sportovců. DMG je aktivní složkou molekuly kys. pangamové, kterou si tělo vytváří až po konzumaci.

Zdroj: sušené pivovarské kvasnice

Vitamin B14

Chemicky je velmi podobný vitaminu B10 a B11. V současné době je o něm známo pouze málo informací.  Nachází uplatnění při tvorbě buněk a jeho nedostatek může vést k destrukci červených krvinek a způsobovat chudokrevnost.

Zdroj: obilí, luštěniny, vinné hrozny, droždí, maso, játra, ledviny, srdce, vejce

STUDIE – Při podávání DMG skupině 39 autistických dětí ve věku 3 až 7 let po dobu 3 měsíců byly pozorovány prospěšné účinky u 31 dětí (80 %), žádná změna u 8 (20 %). Zlepšení se projevilo např. v řeči či stravování.

Vitamin B17

Historie V roce 1927 si lékaři všimli, že v Himálaji žije kmen Hunza, u kterého se nevyskytuje rakovina.

Po pečlivém zkoumání zjistili, že kmen se z převážné části živí meruňkami, hlavně jejich jádry, která vylupuje z pecek. A právě v jádrech objevili účinnou látku, která potlačuje vznik a rozvoj rakoviny.

První ji vyzkoušel Američan Dr. Krebs, který si ji následně nechal i patentovat jako přípravek k potlačování nádorového onemocnění.

Zdroj: pecky meruněk, jadérka jablek, borůvky, brusinky, jahody, 
černý rybíz, ostružiny, fazole, čočka, různé ořechy, špenát

STUDIE – Příznivci laetrilu uvádějí, že léčení pomocí B17 u pozdě diagnostikovaných onemocnění s metastázami je úspěšné u téměř 15 % případů.


Odpůrci tvrdí, že ve vědecké literatuře existují především pozorování pacientů, kteří se pro užívání rozhodli dobrovolně, byli sledováni lékaři nebo museli vyhledat lékařskou pomoc z důvodu otravy kyanidem.

Faktem zůstává, že laetril nebyl dosud uznán americkým FDA jako lék a je užíván pouze alternativní medicínou. Přesto o něm můžeme na stránkách PubMed najít více než 550 vědeckých prací.

B17 a léčba nádorů

Vitamin B17 se označuje také jako amygdalin či 
laetril. Léčba vychází z poznatku rozdílné metabolizace vitaminu B 17 zdravou a nádorovou buňkou. 
Pro zdravou buňku je tento preparát zcela neškodný. Nádorové buňky obsahují enzym betaglukosidázu, jehož působením vzniká z vit.

B17 mimo jiné kyanid a benzaldehyd, které jsou pro buňku extrémně toxické a způsobí její zánik. Zatím není zcela jasné, zda kyanid z amygdalinu neotráví i zdravé buňky.Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Dostupnost vitaminu B17V ČR se prodává pouze jako preparát  B17 APRICARC s meruňkovým olejem. Není u něj ale zcela zřejmý obsah účinných látek, proto nelze posoudit jeho 
plné terapeutické využití pro daný účel.

  V jiné formě jej lze získat přes internet v USA, Mexiku nebo Kanadě, kde se k terapii maligních nádorů běžně používá. V ČR se léčbě nádorových onemocnění vitaminem B17 věnuje např. MUDr.

Karel Erben, primář poradny 
pro civilizační choroby v Praze (www.karelerben.cz).

Náš tip: Svět bez rakoviny, Edward Griffin, cena 269 Kč, www.kosmas.cz

Jako u B17 se i v případě vitaminu B9 píše, že může odvracet nebezpečí rakoviny plic, děložního hrdla, 
tlustého střeva či konečníku… 
Tam je to trošku oklikou.

B9 se účastní metabolizace homocysteinu jako jeden z nezbytných mikronutrientů  (látek, které přijímáme ve velmi malém množství), aby metabolizace proběhla. Homocystein má určité biologické úkoly a po jejich splnění se má přeměnit v jiné látky, aby neškodil. B9 je k tomu potřebný.

Přináší metylové skupiny jako substrát, který slouží k rekonstrukci bílkovin. Připojení pak u toho obstarává B12. Nedostatek metylových skupin je příčinou genových mutací a vrozených poruch metabolismu, imunity u malých dětí.

To je jeden z nejhorších počinů zdravotnictví, že neorganizuje prevenci pro budoucí rodiče, protože tam je potřeba začít už před početím. Souhlasíte s názorem, že je nesmyslné brát vitaminy ve vitaminových doplňcích, když je tělo schopné pokrýt dávky z přírodních zdrojů?Nesouhlasím.

Tuto informaci by měl každý lékař znát, že vitaminů je nedostatek, a máme-li lidem pomoct ke zdraví, musíme je dovést k uvědomění, že vitaminy se musejí i uměle doplňovat. Na kardiovaskulární onemocnění se ročně vydá zhruba 60 miliard korun. Máte pocit, že by prevence toto číslo snížila?

Ano. A to až o 62 %, což je oficiální výsledek tzv. Grahamovy studie. Profesor Graham sídlí v Dublinu a zorganizoval velkou multicentrickou studii na 9 tisících lidech, proti patnácti tisícům kontrol, doba sledování 7 let, čili to je solidní materiál, aby se těmto výsledkům dalo věřit.

Při přípravě článku bylo čerpáno mj. z knihy Doba jedová profesorky Anny Strunecké.

Prevence

Úvod » Prevence » Vitamín B

Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

Do skupiny vitamínů B řadíme různé látky rozpustné ve vodě. Vitamíny B jsou důležité pro mnoho biochemických procesů v našem těle. Většinu vitamínů B potřebujeme pro udržení funkcí nervové soustavy, vitamín B je nezbytný zejména pro náš mozek.

V případě těchto vitamínů nám nehrozí předávkování. Některé z nich se dokonce doporučuje užívat v několikanásobku doporučené denní dávky, jedná se například o vitamín B6 a B12.

Pokud máme v krvi nadbytek vitamínů skupiny B, vyloučíme tyto látky močí a moči dodají sytě žluté zbarvení.

Budete mít zájem:  Čerstvě upražená káva nevoní a nechutná

O některých látkách není jisté, zda by se měly řadit mezi vitamíny skupiny B

Vitamíny, které řadíme do skupiny B, tvoří dohromady B komplex. Patří sem vitamín B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantotenová, B6 – pyridoxin, B7 – biotin, B9 – kyselina folová a B12 – kobalamin.

Spolu s novými biomedicínskými poznatky se objevují další látky, které jsou důležité pro udržení funkcí lidského těla a řadí se také do skupiny vitamínů B. Vyskytují se v různých suplementech.

Jedná se o vitamín B4 – adenin, B8 – myo-inositol, B10 – para-aminobenzoovou kyselinu, B11 – pteryl-hepta-glutamát, B13 – kyselinu orotovou, B14 – Earl R. Norris, B15 – pangamin, B16 – dimetylglycin, B17 – amygdalin, B18, B19, B20 – karnitin, B21, B22 – extrakt Aloe Vera.

Vitamíny B16-B22 jsou používány zejména v alternativní terapii a dosud nedošlo k všeobecnému souhlasu biochemiků s tím, zda tyto látky patří mezi vitamíny. Pochopení jejich funkcí vyžaduje hluboké biomedicínské znalosti.

Biotin a jeho pozitivní vliv na vlasy a kůži, avitaminóza je velmi vzácná

Vitamín B7 neboli biotin není příliš známý, jeho nedostatek je vzácný. Této látky nepotřebujeme mnoho a ve většině případů bývá bez problémů zajišťován stravou. Navíc jej dokážou syntetizovat střevní bakterie.

Lidské tělo dokáže biotin účinně recyklovat, nedochází tak k jeho ztrátám prostřednictvím stolice. V současné době je biotin nabízen jako potravinový doplněk zejména pro svůj pozitivní vliv na vlasy a kůži.

Ačkoliv je avitaminóza biotinu poměrně vzácná, farmaceutické společnosti vyrábí mnoho potravinových doplňků a snaží se nás přesvědčit o tom, že mnoho lidí trpí menším či větším nedostatkem biotinu.

Nedostatek biotinu může být příčinou opožděného vývoje a neurologických poruch

Biotin zastává důležitou funkci v metabolismu tuků, cukrů a aminokyselin. Nedostatek biotinu se může projevit vyrážkou v oblasti obličeje, dále vypadáváním vlasů či nerovnoměrným rozvrstvením tuku na obličeji.

Dále se vyskytují neurologické projevy jako mravenčení končetin a dále deprese či halucinace. U dětí se mnohou vyskytnout i vážnější neurologické poruchy a opoždění vývoje.

Výzkum posledních let však nasvědčuje tomu, že vzácné případy biotinové avitaminózy nemusejí být způsobeny nedostatkem biotinu, ale jejich skutečnou příčinou může být dědičná metabolická porucha.

Znalosti o biologických účincích biotinu nejsou úplné, ale tato látka má nejspíš pozitivní účinky na vlasy a kůži a příznivě ovlivňuje také nervovou soustavu. Zdravý a dobře živený člověk však avitaminózou obvykle netrpí.

Pivovarské kvasnice obsahují široké spektrum vitamínů skupiny B

Sušené pivovarské kvasnice, které nazýváme Pangamin, jsou na našem trhu již desítky let a jsou levným zdrojem kyseliny pangamové, označované také jako vitamín B15 neboli pangamin.

Pivovarské kvasnice obsahují také široké spektrum dalších vitamínů B, najdeme zde i vitamín B16 neboli dimethylglycin. Výroba Pangaminu byla v pivovaru Braník zahájena již před padesáti lety.

Brzy na to získal tento produkt zájem široké veřejnosti.

Levný Pangamin jako lék na autismus

Rodiče dětí, které trpí autismem, často shánějí nejrůznější zahraniční preparáty, které se obvykle vyznačují také vysokou cenou. Levný Pangamin zůstává stranou, většinou jej ani neznají.

Pangamin je však na našem trhu stále dostupný, byl vylepšen o příchutě malina a pomeranč, pupalkový olej, bifidobakterie a laktobacily. Pro dospělé je v nabídce Glukavin s hlívou ústřičnou a Echinaceou.

Tyto výrobky s jistotou obsahují široké spektrum vitamínů B, najdeme zde i dostatek vitamínu B12.

Laetril by měl specificky likvidovat pouze nádorové buňky

Vitamín B17 neboli amygdalin čili laetril vzbuzuje naději u mnoha tisíců lidí trpících nádorovým onemocněním. Někteří léčitelé začali prosazovat odvážnou teorii o tom, že rakovina vzniká právě jako následek nedostatku této látky.

Laetril by měl fungovat jako lék, který zabíjí specificky pouze nádorové buňky. Označení amygdalin bylo odvozeno od jeho výskytu v hořkých mandlích. Hořká chuť je chuť kyanidu, což je prudký jed. Otrava kyanidem je velice rychlá.

Myšlenku o tom, že kyanid dokáže zabít rakovinné buňky, tedy pochopit dokážeme. Překvapením je spíše to, že neotráví buňky zdravé.

Vedou se spory o tom, zda je amygdalin skutečně vitamín

Oponenti této teorie namítají, že amygdalin nesplňuje podmínky pro to, aby byl považován za vitamín. Nebyl nalezen žádný fyziologický proces, pro který by byl amygdalin nezbytný.

Zastánci alternativní léčby prostřednictvím laetrilu však tvrdí, že laetril prochází žaludkem a trávícím traktem nerozložený, ve střevech je vstřebán do krve a za pomocí krevního oběhu je dopraven do nádorové tkáně. Teprve zde prý dochází za účasti enzymu specifického pro nádorové tkáně k jeho rozkladu.

Jedovatý kyanid, který se zde uvolní, by měl účinně zabít právě nádorové buňky. O tom, že se laetril nerozloží již v žaludku, se však dá pochybovat na základě některých provedených experimentů, které dokázaly spíše opak.

Když se tato látka podávala psům, šest z deseti nepřežilo výživu s obsahem dávek srovnatelným s terapeutickým množstvím u lidí. Došlo k postižení dýchacího a oběhového systému, byly zaznamenány neurologické projevy. To vše jednoznačně ukazovalo na otravu kyanidem.

Byly zaznamenány případy náhlého úmrtí

V literatuře jsou zaznamenány případy náhlého úmrtí dětí po spolknutí preparátu amygdalinu. Je evidován případ ženy ve věku 68 let z Austrálie, která byla hospitalizována s příznaky otravy kyanidem hned po spolknutí první dávky laetrilu. Dalším případem je otrava ženy z Irska, která užívala laetril jako léčbu rakoviny prsu.

Zastánci léčby amygdalinem však poukazují na skutečnost, že tyto případy jsou naprosto ojedinělé ve srovnání s tím, kolik lidí užívá laetril jako lék. Někteří zase uvádějí možnost chronické otravy kyanidem při dlouhodobém užívání laetrilu jako suplementu.

Uvádějí případ z Nigérie, kdy její obyvatelé konzumují kořeny manioku, které obsahují jinou sloučeninu s kyanidem. Uvádí se, že s konzumací manioku úzce souvisí výskyt kretenismu, mentální retardace a onemocnění pohybového aparátu. Maniok jedlý však představuje pro obyvatele tropických oblastí jednu z nejdůležitějších rostlin.

Poskytuje kořenové hlízy, které se používají podobně jako brambory.

Laetril nebyl uznán jako lék, je využíván pouze alternativní medicínou

Laetril nebyl dosud uznán americkým FDA jako lék. Je užíván pouze alternativní medicínou a v některých státech USA hrozí lékařům za jeho doporučení dokonce vězení.

Ve vědecké literatuře tak najdeme spíše případy pacientů, kteří se k léčbě laetrilem rozhodli dobrovolně, byli sledováni lékaři anebo museli vyhledat lékařskou pomoc z důvodu otravy kyanidem.

Po objevu laetrilu a pod tlakem jeho příznivců, kteří jej doporučovali k léčbě rakoviny, proběhly v USA dvě oficiální klinické studie.

Obě studie však došly k závěru, že laetril nezpůsobil ústup rakoviny, neprodloužil dobu přežití pacientů, nezmírnil jejich symptomy a ani nedokázal pacientům pomoci se zvýšením váhy. U mnoha pacientů se naopak objevily symptomy otravy kyanidem a obsah kyanidu v jejich krvi se prudce blížil k nebezpečným hodnotám. Tyto studie tak vedly k zákazu používání laetrilu v USA jako léku.

Existuje mnoho přírodních zdrojů amygdalinu, které jsou bezpečné

Amygdalin obsahují kromě pecek meruněk také jadérka z jablek. Najdeme jej i ve všech bobulovitých plodech, které jsou zdravé i z mnoha důvodů. Jedná se o borůvky, brusinky, jahody, ostružiny a černý rybíz.

Mezi zdroje amygdalinu patří také různé fazole, boby, čočka, čirok, proso, různé druhy ořechů a špenát. Konzumací těchto potravin se kyanidem zajisté neotrávíme a v nich obsažený amygdalin možná přispěje k tomu, že se rakovinné buňky, které možná dřímají v našem těle, nikdy neprobudí k životu.

Zřejmě to bude výrazně bezpečnější cesta, než cíleně užívat něco, o čem víme, že může způsobit otravu.

Jsou další alternativy, jak bojovat s rakovinou přírodní cestou

Pokud však člověk již s rakovinou bojuje a chtěl by tento produkt vyzkoušet, je dobré vědět, že by měl mít určitou záruku kvality ze strany výrobce. Laetril vyráběný a patentovaný v USA je synteticky připravený amygdalin.

Kdežto v případě laetrilu z Mexika se jedná o přípravek z rozdrcených jader meruňkových pecek. Existují další alternativy, jak se bránit rakovině přírodní cestou, můžeme jmenovat například kvercetin, kurkumin, resveratrol a berberin.

Důležité je také snížení příjmu železa, o kterém je známo, že růst mnoha typů nádorů podporuje.

 

Řadit podle:

nejlevnější nejdražší nejlépe hodnocené Vitamín B4 (Adenin) – zdroje a funkce

  • běžná cena 349,00 Kč
  • naše cena 299,00 Kč
  • skladem

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector