Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytisknout Odeslat emailem

Grilovací sezóna startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom v sezóně rozžhaví alespoň jednou týdně.

Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji? Podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %).

V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %). Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají již hotové sady.

Nejznámější je Sedlčanský Hermelín na gril (zdroj: GfK), který obsahuje nejen sýry vhodné pro úpravu při vysokých teplotách, ale i vhodné koření a omáčky.

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

U sýrů labužníci většinou ocení tu skutečnost, že při grilování právě sýry dodají grilovaným pokrmům nový rozměr a kulinářský šmrnc, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu.

Ovšem i grilování sýrů má svá úskalí. Ani snad nemusím zmiňovat fakt, že ne každý sýr se hodí právě k úpravě na grilu! Hermelín, kozí sýr, eidam nebo olomoucké tvarůžky. Právě tyto typy sýrů se dají poměrně jednoduše a vtipně upravit na grilu, některé jiné druhy, jako například sýry tavené, na ohni rozhodně chutně neupravíme.

Sýry v žádném případě před grilováním nepůlíme ve snaze je například něčím naplnit. Takto upravený sýr nám ihned vyteče a rozhodně si na něm nepochutnáte.

A pokud přes naší radu budete chtít sýr přepůlit, například hermelín, pak jej grilujte jen ze strany obalené plísní a rozhodně ho nebalte do alobalu.

Další trik při grilování je sýry včas vytáhnout z lednice a nechat odpočinout při pokojové teplotě, lépe se pak vyrovnají s náhlou změnou teploty při jejich tepelné úpravě.

Sýry lze samozřejmě také marinovat různými marinádami, či je potřít česnekem utřeným se solí, ale mě se nejvíce osvědčil prostý olivový olej, kterým sýry pokapu, pak je jen mírně okořením grilovacím kořením, či nasekanými čerstvými bylinkami a je hotovo. Skvělou kombinaci pak na grilu připravený sýr vytvoří také s pastami z dušených hub, pečeného lilku či paprik, oliv nebo sušených rajčat.

Jak jsem již výše poznamenal, ne každý sýr se hodí na grilování. U nás doma nejvíce preferujeme hermelín, sýr bez tvarohového jádra, který díky svému pevnému povrchu přímo nabádá k úpravě na grilu.

Ani při velkých teplotách se nerozpadne, ale pozor, ať to nejlepší z něho neskončí na rozžhavených uhlících grilu! Právě pro jeho chuť vytékat ho připravujeme většinou zabalený v alobalu, nebo slespoň podložený mističkou z alobalu.

Alobal používáme nový, silnější, v žádném případě ne ten z originálních krabiček. Na roštu grilu necháme balíčky s hermelínem potit většinou tak 5 až 10 minut, pak je obrátíme, aby se nám pěkně prohřály i z druhé strany.

Přílohy ke grilovaným sýrům

Grilované sýry krásně ladí vůní i chutí s mnoha dalšími ingrediencemi. Skvělá je šunka, či nějaká jiná uzenina, raději pikantnější chuti.

Další vhodnou přílohou ke grilovaným sýrům jsou různě opečené brambory, nebo do křupava prohřáté pečivo.

Obecně, grilované sýry připravujeme jako samostatný chod, nebo je využijeme jako fantasticky chutnou přílohu a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.

Nesmíme zde zapomenout na další vhodné přílohy ke grilovaným sýrům a to na omáčky, čatní, či čalamády! Právě studené (případně i teplé) omáčky výrazné ovocné chuti patří k tomu nejlepšímu, s čím můžete sýry na talířích dochutit.

Jmenujme si například brusinkovou, rybízovou, angreštovou … či meruňkovou omáčku. Čalamády nebo čatní se servírují k sýrům jak ovocné, tak zeleninové.

V neposlední řadě právě ke grilovaným sýrům se skvěle hodí i v medu či cukru zkaramelizovaná cibulka.

A co se sýry, které se při posezení u grilu nesní?

Abych se přiznal, většinou u nás z talířů zmiznou grilované sýry jako první, ale může se stát, že jich připravíte větší množství, než bude třeba. Pak je lze druhý den použít na omáčky, zapečené těstoviny, na brambory i toasty. Příjemně překvapí, když se nasekají druhý den například do vaječné omelety. Zapečené pod grilem v troubě budou skvěle chutnat i na raním sendviči.

ReceptyOnLine.cz, úvodní část a foto zdroj: Sedlčanský Hermelín

Recepty na grilované sýry:

  • Hermelín grilovaný s kapiemi Kozí sýr s brusinkami Hermelín grilovaný v alobalu
  • Grilovaný hermelín podávaný s mango-brusinkovým chutney …
  • Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně grilujeVíce než třetina Čechů pravidelně griluje

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále …

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále …

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

Budete mít zájem:  Pamatujete si, na co jste se nechali očkovat a kdy? Pište si to!

číst dále …

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále …

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále …

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství.

Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré.

Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

číst dále …

grilování

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Jedno je jisté a tento fakt se nemění – grilování je fenomén a Češi ho milují. I v tomto segmentu se projevují trendy zdravějšího životního stylu. Kromě masa a uzenin připravovaných na grilu, bereme čím dál častěji „na milost“ také zeleninu, různé druhy sýrů nebo mořské plody.

Podle průzkumů značky Vitana se během letní sezóny věnuje grilování 61 % Čechů alespoň jednou za týden. Rádi se inspirujeme uměním kuchařských mistrů a jejich recepty pak zkoušíme sami. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Výrobci se shodují, že tento segment trhu dlouhodobě a trvale roste a zvyšuje se poptávka po prémiových, a pokud jde o složení, kvalitnějších, produktech. Zájem je rovněž o „light“ a „fit“ verze výrobků bez přidaného cukru nebo s nízkým obsahem tuku.

Letní období je pro kategorii grilovacích omáček, salátových dresinků, zálivek a kečupů vrcholem sezony, kdy prodeje každoročně rostou v desítkách procent. Výrobci se proto doslova předhánějí v nabídce novinek a neokoukaných příchutí. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Češi grilování milují. Od jara do podzimu připravují tímto způsobem maso, uzeniny, sýry i zeleninu. K dochucení nejraději používají osvědčené koření a ochucovadla, nicméně nebrání se ani experimentům.

Z grilování se stává forma společenské zábavy. Protože na zahradní party přicházejí také přátelé a známí, nakupují Češi kvalitnější suroviny, aby se před nimi mohli náležitě blýsknout. Snaha o zdravější životní styl jim pak velí sledovat složení. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Celkové výdaje domácností na grilovací sortiment rostou.

Výdaje domácností spojené s grilováním rostou od května do září. Alespoň jednu položku z potravin, koření či přílohových omáček určených ke grilování, nakoupilo během roku sedm českých domácností z deseti.

Grilování je jeden ze způsobů tepelné úpravy potravin a díky různým typům grilů je dnes možné si dopřát grilování v jakoukoli roční dobu. Hlavní sezónou i přesto zůstává období jarních a letních večerů, které umožňují příjemné venkovní posezení. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Češi jsou nejen pivním, ale i grilovacím národem.

Příjemná společnost, dobrá nálada, dobré jídlo. To jsou tři podmínky, pro úspěšnou grilovací party. Jdeme-li nakupovat pro tuto příležitost, není zpravidla prioritou cena, ale snaha koupit dobré suroviny, blýsknout se chuťovými kombinacemi a nápady.

S blížícím se jarem se značná část české populace těší na příjemné posezení u venkovního grilu. O úspěšnosti grilovací sezóny rozhoduje z velké části počasí, podobně jako u spotřeby nealkoholických nápojů a piva. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Češi jsou věrni klasice, jen ve zdravější verzi

Stejně jako kulinaření se i grilování stalo módním trendem, společenskou událostí. A zdaleka se již negrilují jen klobásy nebo kuřecí maso, rádi experimentujeme, zkoušíme nové, nepoznané chutě a nebráníme se ani troše exotiky.

Od jara do podzimu jsou nejrůznější zahradní nebo barbecue party pravidelnou součástí setkání rodiny nebo přátel ve většině českých domácností. Teplé slunečné víkendy bez grilování si nedovedou představit tři ze čtyř Čechů. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Teplé měsíce znamenají pro řadu kategorií hlavní prodejní sezónu. Mezi ně patří i dressingy, omáčky a kečupy. Výrobci hlásí nárůsty prodejů o desítky procent a těží z toho i prodejci, kteří při promování grilovací sezóny na segment nezapomínají. Prostor je i pro nové příchutě, přestože v této oblasti je špička oblíbenosti dlouhodobě stejná. Celý článek

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

S nastávající grilovací sezonou lze pozorovat hlavní trend – posun zájmu spotřebitelů k novým, nepoznaným chutím a zároveň k produktům odpovídajícím zdravějšímu životnímu stylu. Podle průzkumů v Česku pravidelně griluje třetina domácností a tento počet se bude dále zvyšovat. Celý článek

Jak ušetřit peníze? | Úspora peněz

Z různých šetření a dotazníků vyplývá, že více než třetina Čechů je bez úspor. To je dost zarážející informace a určitě to není správný přístup k úsporám. Určitou finanční rezervu si totiž může vytvořit skoro každý.

Odborníci doporučují si dávat stranou deset procent z každé výplaty. A na co by měla být? K nejčastějším důvodům, proč si český národ odkládá nějaké peníze stranou, patří mimořádné výdaje a spoření na důchod.

Odkládat si však můžete klidně na dovolenou nebo vzdělání.

  • Schovávejte si účtenky a na konci měsíce vše sečtěte.  
  • Zaznamenejte si své příjmy a výdaje – rozdělte je na zbytné a nezbytné (náklady na bydlení, splátky úvěrů, pojištění). Tak zjistíte, kolik vás život měsíčně stojí a kde můžete případně ještě ušetřit.
  • Nakupovat se slevou se taktéž vyplatí, obzvlášť při pořizování dražších věcí.  
  • Spojení úvěrů v jeden vám může snížit úrok i měsíční splátku.​
Budete mít zájem:  Eleuterokok ostnitý: sibiřský ženšen zlepšuje kondici

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Kam uložit peníze? 

Myslete na to, že na běžném bankovním účtu se vám peníze nijak nezhodnocují. Pokud tedy máte navíc větší částku nebo si pravidelně odkládáte několik tisíc, určitě se vám vyplatí zřízení spořicího účtu. Jeho výběr neuspěchejte. Naopak si na internetu porovnejte co nejvíce nabídek, veškeré poplatky, podmínky i úrokovou sazbu.

Půjčka?

Jen v nezbytných případech! Neberte si půjčku na věci, které nejsou potřebné. Půjčovat a pak splácet i s úroky např. dovolenou nebo dárky na Vánoce skutečně není rozumné.

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Potraviny

Druhou největší položku rodinných výdajů tvoří jídlo (20 %). Bohužel až třetina nakoupených potravin končí v odpadcích a na každého člověka v Evropě připadá až 115 kg vyhozeného jídla/rok. Přitom neplýtvat a zároveň ušetřit vůbec není těžké. Jak teda na to?

  • Stravování v restauracích (i při výhodném menu) se většinou nevyplatí. Zkuste si častěji brát oběd s sebou.
  • Na nákupy nechoďte hladoví. Vaření si naplánujte a sepište si seznam.
  • Pokud jdete na „rychlý“ nákup, berte si jen košík. S nákupním vozíkem byste se mohli snadno rozšoupnout víc, než jste měli v plánu.  

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Doprava

Cestování městskou dopravou vám uspoří spoustu peněz oproti jízdě autem. Zkontrolujte si také, zda se vám nevyplatí investovat spíše do ročního předplatného kuponu než do měsíčního. Využít můžete taktéž např. spolujízdu s kolegou či kamarádem. Podělíte se o náklady za benzín či naftu a ještě po cestě proberete, co je zrovna nového.

No a pokud přece jen toužíte cestovat sami a zároveň se nechcete mačkat v přeplněném MHD (vlaku, autobuse), můžete omrknout nabídku čím dál oblíbenějších elektrovozítek.

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Vratné peníze

Už jste o tom slyšeli? Na tzv. cashback portálu můžete nakoupit a poté se vám na váš vytvořený účet připíše určité procento z nákupu zpět. U vybraných serverů se navíc můžete radovat i z uvítacího bonusu. Většinou se vám vrátí 2–10 % dle obchodu. Není to moc, ale registrace vás nic nestojí a využívat daný portál můžete dle libosti.

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Úspora elektrické energie          Úspora tepla          Úspora vody

Milujeme grilovaný hermelín i uzeniny. Co dalšího na sebe Češi v průzkumu prozradili?

Že milujeme grilování asi nikoho nepřekvapí. Věděli jste ale, že v létě grilují více jak čtyři pětiny Čechů, a to nejčastěji na zahradě na klasickém grilu na uhlí? To a mnoho dalšího zajímavého odhalil online průzkum společnosti Seznam, který zjišťoval, jaké preference ohledně grilování máme. A jak jsme dopadli?

Alespoň někdy si na grilu připravuje jídlo 85 % z dotázaných Čechů. Více než třetina z nich potom griluje i několikrát za měsíc. A necelá čtvrtina si tohoto způsobu přípravy pokrmů užívá pravidelně každý týden.

Nejčastěji na grilu rozpalujeme kuřecí maso, ale také uzeniny nebo vepřové, přičemž velice oblíbené jsou recepty z krkovičky.

Oblíbená je také grilovaná zelenina, na které si ale spíše pochutnávají ženy nebo mladší generace.

Nejméně preferujeme hovězí maso (to také díky malému zájmu, v těchto měsících velmi zlevňuje) – v průzkumu jej dokonce předběhly i sýry, ryby nebo maso mleté.

Věděli jste:

Že nejnižší ceny masa na gril jsou v září, kdy také klesá cena grilovacích omáček? 

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Právě sýry patří mezi naše oblíbené speciality – na grilu si je připravují zhruba dvě pětiny oslovených. Konkrétně vede grilovaný hermelín, na který jako Češi nedáme dopustit.

Tip: Pokud vás v nejbližší době čeká větší grilovačka nebo víte, že tato lahůdka jde u vás doma vždy rychle na odbyt, doporučujeme se zásobit. Nakoupit si můžete například výhodné balení 4 x 100 g Sedlčanského Hermelínu na gril, které nyní až do 6. srpna najdete v prodejnách Terno s 24% slevou za 89,90 Kč (1 porce vás tak vyjde na 22,48 Kč).

Ačkoliv mleté maso jako takové grilujeme poměrně málo, Češi v průzkumu přiznali, že si rádi pochutnají na hamburgerech, které si na nejrůznější způsoby ozvláštňují – například trhaným masem nebo přidáním piva do masové směsi. Mezi příznivci hamburgerů převažují spíše mladí lidé, kteří současně připravují také vegetariánské verze tohoto pokrmu.

Více než třetina Čechů pravidelně griluje

Novým trendem je i grilování mini burgerů. Většina lidí přiznala, že by měla zájem je vyzkoušet. Vlastní zkušenost s jejich přípravou měl ovšem zatím pouze jeden z deseti dotázaných.

  1. Více než tři čtvrtiny Čechů používají podle průzkumu gril na uhlí(případně brikety).
  2. Na druhém místě skončilo využívání „stolního“ elektrického grilu, který je oblíbenější spíše mezi mladšími lidmi.
  3. Třetí příčku obsadil gril plynový.  

Současně nejvíce oslovených přiznalo (36 %), že za poslední gril, který koupili, utratili částku do 3 000 Kč. Jen o něco méně (31 %) se poté s pořízením grilu vlezlo do 1 000 Kč. Pouze 15 % lidí bylo ochotno investovat více než 5 tisíc korun.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Češi grilování milují. Často ale připravují maso špatně

Příprava masa na ohni, vůně kouře, společenský zážitek, posedávání na zahradách nebo verandách, to vše nás vábí ke grilování, které někteří provozují celkem pravidelně od jara až do podzimu. V posledních letech dokonce celoročně, kdy v chladnějších měsících používají grily elektrické. Pojďme se podívat na jednotlivá řešení blíže.

Grily na dřevěné uhlí

Největší nabídka v největším cenovém spektru se týká tradičního grilování pomocí dřevěného uhlí nebo briket.

Budete mít zájem:  Jubilejní operace šedého zákalu v Brně

Grily tohoto typu pořídíte už za pár stovek a prodávají se od benzínových pump přes obchody s potravinami až po specializované prodejny.

Nejlevnější sorta grilů vydrží často jen na jednu nebo dvě sezóny, přičemž jsou to grily otevřené bez poklopu. Postupně stoupl zájem o kvalitní grily, hlavně ty s poklopem, kde se maso připravuje rovnoměrněji.

Grily jsou to všestrannější a jdou použít jak k přímému grilování, tak nepřímému, kdy se uhlíky nahrnou do stran a žár nepůsobí na maso přímo. V zaklopeném grilu teplo cirkuluje a jídlo se opéká podobně jako v horkovzdušné troubě ze všech stran. Ikonou v této kategorii grilů je značka Weber, jejíž stejnojmenný zakladatel gril s poklopem vymyslel.

Velkým přínosem tohoto konceptu je také fakt, že při zaklopení nedochází k vznícení odkapávajícího tuku. Gril s poklopem je jednoznačně vhodnější a lepší než gril otevřený, tudíž doporučujeme zúžit výběr na tyto modely, které dnes vyrábí kdekdo, nejen Weber.

Zahradní kuchyně

Zmiňovaný americký Weber patří v kategorii grilů na dřevěné uhlí mezi nejprogresivnější společnosti, protože uvedl na trh v průběhu posledních několika let nové modely, které už neslouží pouze ke grilování.

Můžete k nim dokoupit příslušenství pro smažení, wok pánev apod.

Tyto prvky se instalují do otvoru v grilovací mřížce – otvor zde není stabilně, standardně je tato část překryta odnímatelnou mřížkou, abyste mohli využít pro přípravu masa celou plochu grilu.

Proč Češi grilují špatně?

Největším hříchem, jehož se většina z nás dopouští při přípravě grilu, je jedním slovem spěch. Uhlí nebo brikety nenecháme pořádně rozžhavit, a když ano, začínáme grilovat ve chvíli, kdy rudě svítí. Chyba.

Gril je připraven až tehdy, kdy je uhlí již pokryto bílou vrstvou popela, který výrazně omezuje vznícení odkapávajícího tuku a pohlcuje ho.

Uhlím máme také tendenci šetřit, takže ho do grilu sypeme málo a po první várce masa přestává být výdej tepla dostatečný.

Dodatečné dosypávání není ideální, protože pak v grilu vzniká mix hořících a ještě nehořících uhlíků. A jelikož posléze spěcháme, aby druhá várka masa byla na stole rychle, nenecháme uhlí rozpálit.

Do grilu pak foukáme – v tomto případě alespoň sejměte maso z grilovací mřížky, jinak na něm ulpí spousta odletujícího popela. Svůj gril byste neměli zanedbávat a po vychladnutí byste ho měli po každém grilování vyčistit.

Hlavně grilovací mřížku pomocí prodávaného příslušenství – kartáčů ve spojení s odpovídající chemií.

Plynové grily

Dříve celkem opomíjená kategorie, protože pořizovací cena plynových modelů startuje výrazně výše, než u grilů na dřevěné uhlí. Údržba je však o poznání jednodušší stejně jako jejich příprava pro grilování. Dlouhé roky populární varianty s lávovým kamenem už ustoupily a nahradily je modely s plnou mřížkou nebo s takzvaným „flavorizérem“. V obou případech neskapává tuk na plamen.

PLYNOVÝ GRIL S PROSTOREM PRO PŘÍPRAVU MASA A PŘÍLOH Plynové grily se často prodávají v podlouhlém provedení, zasazené do jakéhosi stolu s přípravnými plochami, kde lze pokrájet zeleninu nebo odložit nádoby s masem. Na obrázku gril Campingaz 4 SERIES WOODY LX prodávaný za 12 999 Kč. Autor: speciál

Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Gril s plnou mřížkou funguje tak, že je přímo rozpalována tato mřížka. V případě flavorizéru není mřížka plná – plamen rozpaluje ocelový profil umístěný pod ní.

Na něj odkapává tuk a vzniká vůně podobná té, již známe z grilování na dřevěném uhlí.

Výhodou této konstrukce, s níž opět přišla jako první značka Weber, je to, že ocel tuk nepohlcuje, na rozdíl od lávového kamene, kde se neustále přepaluje starý nasáklý tuk.

Elektrické grily

Donedávna opomíjená kategorie, vnímaná jako jistá z nouze ctnost, prožívá nyní svou renesanci. Spotřebitelé si totiž uvědomili, že elektrický gril je vhodným doplňkem do domácnosti a celoročním produktem.

Lépe na něm připravíte steaky, grilovanou zeleninu, hamburgery nebo zapečené sendviče než na pánvi.

Existují otevřené stolní grily, raclettové (víceúrovňové pro individuální přípravu více hosty přímo na stole) a grily kontaktní, které se zaklapávají, a jídlo je připravováno z obou stran najednou.

Většinu kontaktních grilů můžete rozevřít do vodorovné pozice a grilovat na obou částech, čímž získáte logicky větší plochu. Gril by měl mít regulaci teploty, protože bez ní hrozí přepalování masa na povrchu a jeho nedopečení uvnitř. Tímto neduhem trpí nejlevnější sorta elektrických grilů.

ELEKTRICKÝ GRIL TEFAL S VŮNÍ OHNĚ Elektrický gril s poklopem? Novinka zvaná TefalAromati-Q si bere to nejlepší z grilů na dřevěné uhlí a grilů elektrických, aby oba světy spojila. Nezabýváte se žádným podpalováním, přitom probíhá příprava masa stejně jako v běžném grilu s poklopem. Uvnitř grilu je ke všemu zásobník na dřevěné piliny, jež se pomalu spalují a jemně provoní maso vůní, jakou známe z opékání masa na ohni. Gril hledejte po označením BG916834. Zaplatíte za něj 7 999 Kč. Autor: speciál

Za praktickou funkci považujeme dále možnost vyjmutí grilovacích desek a jejich mytí v myčce (opět, u nejlevnějších grilů toto nečekejte, takže jejich čištění je poměrně problematické).

Vybavenější modely mají dokonce desky výměnné s různými typy povrchu, abyste byli připraveni na jakékoliv suroviny.

Na trhu pak existují dokonce elektrické grily s poklopem, jeden takový aktuálně uvádí značka Tefal (více informací u obrázku napravo), nebo „smart“ grily.

Takové nabízí De’Longhi nebo také Tefal. U De’Longhi vám pomůže s přípravou masa aplikace v telefonu, u Tefalu gril pozná tloušťku masa, a podle toho barevně indikuje stupeň propečení.

Nářadí na grilování a další vychytávky, které vám nesmí chybět. Více zde >>>

Autor: Lubor Jarkovský

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *