Víc koniny než hovězího masa

07.03. 17:22   |   Autor: ČTK

Koňské maso ve dvou šaržích lasagní z Lucemburska nahrazovalo hovězí nejméně z 60 procent. Při rozborech výrobků to zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Vzorky potravin odebrali inspektoři na konci února a při odhalení přítomnosti koňského masa ihned nařídili řetězci Tesco, aby je stáhl z prodeje.

S prodejcem a distributorem zahájí inspekce správní řízení, sdělil její mluvčí Pavel Kopřiva.

„SZPI obdržela výsledky laboratorní analýzy potravin, u kterých dřívejší orientační analýza dokázala přítomnost nedeklarovaného koňského masa.

Následná kvantitativní analýza prokázala nahrazení hovězího masa koňským v rozsahu minimálně 60 procent,“ uvedl Kopřiva. Závadné šarže mají podle něj trvanlivost do 18. října 2013 a do 24. února 2014.

V obou případech jde o výrobky Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů.

Státní veterinární správa odhalila přítomnost nedeklarovaného koňského masa ve více výrobcích, například také v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic.

Víc koniny než hovězího masa

Polovina lidí v Česku bere měsíčně méně než 29 tisíc Kč čistého. Desetina lidí má hrubý plat nižší než 21 066 Kč, musejí tak…

Víc koniny než hovězího masa

Češi pracují nyní v průměru osm hodin a 22 minut denně, více než před pandemií koronaviru. Běžná pracovní doba je přitom osm…

Víc koniny než hovězího masa

Akcie na světových trzích v úterý vystoupily na rekord, k růstu přispívá předpoklad rychlého zotavení ekonomiky po pandemii.

Víc koniny než hovězího masa

Česká společnost Easy Software, která dodává vlastní softwarová řešení na řízení projektů do 26 zemí světa, oslovila české a…

Víc koniny než hovězího masa

Slovenští podnikatelé, kteří se loni poprvé v historii stali nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem, letos svoje…

Víc koniny než hovězího masa

Nákupy bytů na investici meziročně vzrostly v průměru zhruba o čtvrtinu, osm z deseti takových zákazníků jsou Češi.

Víc koniny než hovězího masa

Státní agentura CzechInvest v následujících sedmi letech podpoří přes 300 start-upů ze sedmi technologických oblastí.

Víc koniny než hovězího masa

Výběr technologie pro kontaktní centrum či call centrum je třeba opřít o srovnání řady kritérií. Analytici společnosti Gartner…

Víc koniny než hovězího masa

Spojené státy zůstanou bohatší než Čína ještě alespoň 50 let, tedy ještě dlouho poté, kdy by Čína měla překonat USA a stát se…

Víc koniny než hovězího masa

Bezpečnostní rada státu se v pondělí ráno shodla na postupu při přípravě dostavby jaderného bloku v Dukovanech, řekl po jednání…

Práce z domova se kvůli pandemii covid-19 stala standardem v mnoha firmách a nevyhnula se ani kontaktním centrům (call centrům)….

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem vládě doporučuje, aby firmy mohly v…

Zhruba dvě pětiny prodejců alkoholu a tabáku, které loni kontrolovala České obchodní inspekce (ČOI), porušily právní předpisy….

Někdy je to tak. Ložnice se při zařizování domácnosti často dostává až na druhou kolej. Mnohem více pozornosti věnujeme obývacímu…

Třemošnického výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla nepřibrzdila ani koronavirová pandemie. V roce 2019…

Společnost British American Tobacco (BAT) se díky kampani „Better Tomorrow“ vyhoupla na přední místa tržního indexu Financial…

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, cena benzinu stoupla nad 31 korun za litr. Nejprodávanější benzin Natural…

Jistě znáte město Havlíčkův Brod, původní název Německý Brod, které se nachází v Kraji Vysočina, 20 km od sjezdu z dálnice D1….

Projektové markety Hornbach za přísných hygienických opatření v současné době stále nabízejí mnoho možností, jak nakoupit. Pro…

Nájemní bydlení v Česku zažívá, po vzoru Západu, rostoucí trend. Pro mnohé je prvním krokem k osamostatnění a jeho role se bude s…

Irové zřejmě dodali moravskému řeznictví tuny „hovězího“ masa z koní

Problémy s koňským masem dorazily do Zlínského kraje.

Irská firma dodala v lednu a únoru do řeznictví Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku deset tun masa, které deklarovala jako hovězí, ale přitom asi šlo o čistou koňskou svalovinu.

Případem se zabývá veterinární správa.

Zdaleka nejde o tak vážný případ, jako byla metanolová aféra, při níž umírali lidé. Na dobrém pocitu to však určitě nepřidá.

„Je to nepříjemné. Odebíráme maso i ze zemí Evropské unie, včetně Irska. Dokud ale neznáme výsledky rozboru vzorků, tak je předčasné dělat závěry,“ reagoval Jan Váňa, manažer prodeje a pro jakost řeznictví Kovář plus.

Inspektoři Veterinární správy v pondělí kontrolovali v Podolí doklady o dodávkách hovězího. A zřejmě také odebírali první vzorky, jejichž vyhodnocení bude trvat několik dní.

Podle Váni se však firma snaží záměnám předejít, protože aféru, jež má evropská měřítka, sleduje. „Než uvedeme výrobek na trh, tak děláme laboratorní rozbory náhodně vybraných vzorků,“ podotkl Váňa s tím, že společnost koňské maso neprodává.

Na případ upozornily českou Státní veterinární správu jejich irští kolegové. V jednom tamním masokombinátu objevili balení údajného hovězího, v nichž byla čistá koňská svalovina.

„Tato balení měla být distribuována do firmy Kovář plus. Jde o to, jestli šlo o záměr, nebo omyl,“ upřesnil Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jež byla na případ také upozorněna.

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Obrázky na krabičkách cigaret

Skončilo maso v restauracích, nebo obchodech?

Vzhledem k tomu, že dodávka neputovala do prodejen, nýbrž zpracovateli, spadá případ do kompetence veterinární správy.

„Na etiketách bylo uvedeno, že maso prošlo vyšetřením na trichinely (druh parazitů, pozn. red.), což se u hovězího nedělá. Už z toho je zřejmé, že šlo o podvod,“ nastínil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Kontroloři se nyní snaží zjistit, zda konina deklarovaná jako hovězí skončila v restauracích, v obchodech nebo v blízkém zahraničí, kam ji mohl zpracovatel v rámci svých dodávek vyvést. Zatím vědí jen to, že papírově dorazila z Irska do Kunovic ve dvou dávkách: v lednu 5,3 tuny, v únoru 4,7 tuny.

„Nařídili jsme předběžné opatření ke stažení tohoto masa z distribuce,“ podotkl Duben.

Podle něj je v tomto případě chyba na straně irského dodavatele, nicméně s českým zpracovatelem bylo zahájeno správní řízení. V něm může dostat pokutu až 3 miliony korun. To však jen v případě ohrožení zdraví lidí, což se netýká tohoto případu. Nicméně je na zodpovědnosti dodavatele (velkého i malého), aby uváděl do oběhu zboží, které je správně deklarováno.

Pro zdejší řezníky a provozovatele restaurací či vývařoven to není příjemná informace. Myslí si totiž, že někdo ve velkém podvádí, aby víc vydělal. „Někdo si namastil kapsu a klamal zákazníka. To je špatné,“ řekl řezník Zdeněk Ritter z Valašských Klobouků.

Podobné podvody se „vyplatí“ dělat hlavně ve velkém. Kilo hovězího může totiž stát až 200 korun, stejné množství koniny ani ne sto.

Řezníci současně upozorňují, že koňské maso je kvalitní a občas ho prodávají. Je sladší než hovězí a lidé ho rádi kupují, protože je levnější. Dělají z něj hlavně guláš. Řezník Ritter čas od času vyrábí koňský salám. „Mám ale své zdroje, mě se aféra netýká,“ zdůraznil Ritter.

Rozhoduje čest obchodníka

A co říkají hospodští, kteří i vaří? „Myslím si, že je to problém evropské globalizace. Obchoduje se příliš jednoduše a ti, kdo mají málo cti, toho mohou zneužít,“ myslí si majitel Restaurace U Johana ve Zlíně Jan Balloš.

Jeho hlavním dodavatelem je řeznictví Sanytrák, které má pobočku ve Fryštáku. S ním má třináctiletou zkušenost a nadále mu věří.

„Prověříme dodávky masa,“ rozhodl se šéf menzy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Miroslav Procházka. Svému dodavateli však také důvěřuje.

Běžný spotřebitel by měl podle chuti poznat, jestli je v masném výrobku více než 50 procent koniny místo hovězího. Menší množství zjistí pouze rozbory.

Veterinární správa zasahuje v řeznictví Kovář plus podruhé v krátké době. V lednu tam objevila 19 tun kuřecích řízků z Thajska, přičemž v průvodních dokladech chybělo označení třídy jakosti. A to je špatně. Stejný problém odhalili kontroloři u 13 tun kuřecího masa z Polska. Ani v jednom případě však firma nemusela maso likvidovat.

Původně veterináři tvrdili, že objevili i osm tun zvěřiny, která měla prošlou lhůtu spotřeby. Obchodníci však mají doklad, který uvádí trvanlivost do dvanáctého měsíce roku 2014 (více čtěte zde).

Autor: Milan Libiger

Ostravský řezník nabízel koňské maso z Polska se zakázaným lékem | Moje peníze

PRAHA Na český trh se dostalo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Vzorek masa byl podle něj odebrán v řeznictví v Moravské Ostravě. Veterinární inspektoři nyní zjišťují distribuci masa.

Duben zároveň uvedl, že březnové kontroly odhalily nedeklarované koňské maso ve dvou dalších údajně hovězích polotovarech. Celkový počet podobných případů v Česku tak vzrostl na osm.

Skandál s koňským masem

Podle Dubna polské koňské maso obsahovalo 10,5 mikrogramu léku na jeden kilogram. Unijní legislativa přitom netoleruje v potravinách žádné množství fenylbutazonu.

Fenylbutazon je lék tišící bolesti. Dostihovým koňům se podává ústně, ve formě injekcí nebo mastí. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu.

Veterinární správa nově potvrdila přítomnost na obalu neuvedené koniny u mraženého výrobku Diced Beef Steak, 500g, Iceland, datum minimální trvanlivosti do 30 května 2013.

Výrobek v Česku distribuovala firma Mrazírny Dýšina. Koňská DNA byla na základě varování ze zahraničí zjištěna také v produktu hovězí maso s pohankou zachyceném v Libereckém kraji.

Budete mít zájem:  Doporučované kombinace jídla a pití nemají žádné opodstatnění

Další podrobnosti k novým případům zatím vererinární správa neuvedla.

V polovině ledna ve Velké Británii a v Irsku vyvolalo skandál několik případů záměny hovězího masa za koňské v lasagních a hamburgerech a podobné případy se později objevily ve více než deseti zemích Evropy, včetně České republiky.

Koňské maso není samo o sobě nijak závadné, jeho nepřiznané nahrazování za hovězí je ale klamáním spotřebitele.

Francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll koncem února oznámil, že do lidského potravního řetězce ve Francii se dostalo maso tří koní z Británie obsahující fenylbutazon.

Čeští veterinární inspektoři v březnu v rámci kontrolní akce vyhlášené Evropskou komisí odebrali celkem 112 vzorků různých výrobků z toho 104 otestovali na přítomnost koňské DNA a osm na obsah fenylbutazonu, uvedl Duben.

Koňskou DNA potvrdili celkem u tří výrobků. Během předchozí kontrolní akce odhalili dalších pět falešně deklarovaných potravin.

Se všemi prodejci bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, v žádném případě však zatím nebylo ukončeno.

Pro česká jatka je počet porážek koní zcela zanedbatelný

Zpravodajství ČTK

Klatovy 26. února (ČTK) – V průměru 300 až 400 koní porážejí každoročně už několik let jatka v republice. Jde převážně o zraněná a vyřazená zvířata. Počet porážek je zanedbatelný vzhledem k tomu, že se v Česku porazí ročně až 280.

000 kusů skotu, tři miliony prasat a desítky milionů kusů drůbeže. Na žádných jatkách řezníci neporážejí více koní, všude jde o jednotky kusů ročně, řekl dnes ČTK ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Reagoval tak na evropskou aféru s koňským masem, které je místo masa hovězího v různých výrobcích.

„Většinou jde o koně s nevyléčitelnými zraněními nohou nebo kusy, které už vysloužily v nějakém hospodářství. Tomu bude odpovídat i nižší dosažená cena. V ČR se zdraví koně na jatka nedávají,“ uvedl.

V některých zemích, například v Itálii, jsou specializované porážky na koně včetně odbytových kanálů.

„Můžete tam jít do obchodu, kde koupíte jen koňské maso a speciality z něj, což u nás není,“ dodal Katina.

V ČR se ceny koňského masa nesledují, jde o individuální dohody. „Cenová statistika není u nás dostupná ani u jehněčího, skopového a kozího masa, i když se ho porazí znatelně více než koní. Není to běžná komodita,“ uvedl Katina. Vzhledem k tomu, že určitá část Evropy koňské maso odmítá a je po něm menší poptávka, předpokládá, že je levnější než hovězí.

Konina je normální maso a v dobách, kdy se koně více využívali v hospodářství, se běžně jedlo. „Hysterie se k nám i na celou Evropu přenesla z britských ostrovů, kde je kůň téměř posvátné zvíře a je téměř vyloučené ho tam ve větších objemech prodávat ke spotřebě. Tamější lidé jsou milovníci koní a psů,“ řekl Katina.

Podle českých zpracovatelů je špatně, že maso nebylo správně označené a bylo deklarované jako hovězí. Záměny podle nich zřejmě nezavinily jatks v zemích, odkud se koňské maso vyvezlo, ale až další články zpracovatelského řetězce.

„Jeden motiv je cena a druhý je, že by koňské maso v určitých částech Evropy ani jako levnější neprodali, tak pro ně bylo asi jednodušší označit ho klamavě za hovězí, které je akceptovatelné,“ uvedl Katina. Dodal, že Italové jsou ke koňskému masu úplně otevření.

Tuzemští strávníci by podle něj mohli být mezi Italy a Brity.

Podle Katiny lze koninu uplatnit jako přídavek k ostatním masům nebo jako náhražku hovězího, což ale musí být vždy na výrobku označeno.

„Ve všech evropských zemích to nemusí být běžné, ale u nás platí pro koně to, co všude v Evropě pro skot.

Každý kus musí být individuálně evidovaný v ústřední evidenci pod ministerstvem zemědělství a jeho číslo doprovází maso až do fáze prodeje nebo dalšího zpracování,“ řekl. Jatka musejí uchovávat evidenci, jak daný kus zpracovala.

Irský zpracovatel masa dodával koninu jako hovězí české firmě

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat ČTK

Dublin – Irský zpracovatel masa B&F Meats dodával produkty z koňského masa označené jako výrobky z hovězího nejmenované firmě v České republice.

Podle dnešního sdělení irského ministerstva zemědělství to zjistili irští vyšetřovatelé v rámci vyšetřování celoevropského skandálu s nahrazováním hovězího masa koninou v potravinových produktech.

Mluvčí české Státní veterinární správy Josef Duben řekl, že maso z Irska zřejmě mířilo do Zlínského kraje.

Ilustrační fotografie. | Foto: Archiv VLP

Ministr zemědělství Simon Coveney řekl, že závod B&F Meats ve městě Carrick-on-Suir dodával do Česka koňské maso deklarované v češtině jako hovězí. Ministr dodal, že policie a zemědělská inspekce dnes závod B&F uzavřeli.

Možnými dodávkami koniny označené za hovězí z Irska se už zabývá i česká veterinární správa. „Nějaké zásilky pravděpodobně směřovaly do Zlínského kraje, takže kolegové v regionu je zastaví a prověří,“ uvedl mluvčí správy Duben. Do chvíle, než testy potvrdí, či vyvrátí přítomnost koňského masa, ale nechtěl zveřejnit, do jaké české firmy maso putovalo.

Budete mít zájem:  Nejlepsi Vitaminy Pred Otehotnenim?

Konina v hamburgerech

Irsko do dnešního dne nenalezlo doklady, které by svědčily o tom, že koně porážené v zemi končí v potravinách určených lidem. V Irsku skandál s koňským masem vydávaným za hovězí začal a dosavadní vyšetřování nalezlo původ koniny v hamburgerech vyráběných v Irsku v dovozu z Polska.

České úřady v posledních dnech zjistily koňské maso v hotových lasagních a dnes i ve vzorku masových kuliček z hovězího a vepřového masa a mletých hovězích burgerů z dovozu.

Koňské maso se na českém trhu v omezeném množství prodává, především ve formě uzenin, pokud však jeho přítomnost není označena na obalu výrobku, jde o klamání spotřebitele.

Koní se poráží nepoměrně méně než hovězího dobytka.

Aféra s koňským masem se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy. Česká republika obdržela informaci, že výrobky s koninou mohou být i na jejím území, v pondělí systémem rychlého varování RASFF.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

22.2.2013

  • Kvalita potravin v obchodech,
  • maso,
  • Irsko,
  • Dublin,
  • Česko,
  • Zlínský kraj,
  • Ministerstvo zemědělství,
  • Státní veterinární správa České republiky,
  • skandál,
  • Evropa,
  • Polsko,
  • hovězí maso,
  • závod

DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
17 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
6 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
2 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
DENÍK PRO DOBROU NÁLADU
DENÍK PRO DOBROU NÁLADU

PRACOVNÍK / PRACOVNICE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH – TERÉNNÍ PRÁCE, 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků, 16 800 Kč Praktická sestra, 34 860 Kč Automechanik, 1 500 Kč ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI V OBLASTI SKLADOVÁNÍ (ZamK), 65 535 Kč Skladník/skladnice, 30 000 Kč Všeobecná sestra, 33 000 Kč PRACOVNÍCI OSTRAHY, STRÁŽNÍ (vyhrazeno pro OZP), 17 200 Kč + PODAT INZERÁT Hyundai Tucson první majitel Ford Mustang první majitel, koupeno v USA Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Toyota Yaris nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Ford Transit první majitel, servisní knížka, nehavarované Peugeot 308 nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce + PRODAT AUTO

Nejvíc koniny měl v jídle kulinářský ráj Francie

Stopy koňského masa obsahovalo skoro pět procent hovězího. Objevilo se i maso s analgetiky

Brusel – Stopy koňského masa obsahovalo skoro pět procent hovězích výrobků, které od minulého měsíce testovaly úřady v 27 státech Evropské unie.

Evropská komise to uvedla v prohlášení. Nejvíce případů nelegálního koňského masa přidaného do hovězího testy odhalily ve Francii. Šlo o 13,3 procenta případů, tedy téměř každý osmý. V České republice byla podle výsledků koňská DNA v pěti ze 104 vzorků.

Úřady v 27 členských státech EU od minulého měsíce provedly více než 7000 testů na přítomnost koňského masa nebo analgetika fenylbutazonu ve výrobcích s hovězím.

S pozitivním výsledkem skončilo 193 z 4144 testů na přítomnost koňské DNA, tedy 4,66 procenta. Jde o necelý jeden výrobek z 20.

Ve výrobcích byla konina s analgetiky

Látku fenylbutazon testy odhalily v 0,5 procenta případů. Fenylbutazon je lék tišící bolest, který se podává dostihovým koňům. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu.

S nejhorším výsledem v rámci unijních testů skončila Francie, kde bylo z 353 uskutečněných testů pozitivních na koňskou DNA 47.

Druhé nejhorší výsledky mělo Řecko s 36 pozitivními zkouškami z 288 testů, což je 12,5 procenta. Následovalo je Lotyšsko s deseti procenty pozitivních testů a Dánsko s 9,1 procenty. V Německu bylo testováno 876 vzorků a koňské maso se našlo ve 29.

V Británii a v Irsku, kde se skandál s nepřiznanou koninou v polotovarech s hovězím rozhořel, bylo v rámci programu financovaného EU testováno 150 vzorků.

Konina nebyla nalezena v žádném. Již dříve přitom země odhalila nedeklarované koňské maso v hamburgerech a dalších produktech prodávaných maloobchodními firmami.

Skandál s nelegálním přidáváním koňského masa do hovězího vypukl v Evropě na počátku letošního roku. V některých regionech těžce poškodil důvěru v potravinářský průmysl a měl negativní dopad na prodej hotových jídel.

  • Naopak se zvýšila poptávka po ekologických produktech, napsala agentura Reuters.
  • Podle evropského komisaře pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů Tonia Borga výsledky testů zorganizovaných EU ukazují, že celá záležitost není otázkou bezpečnosti potravin, ale podvodů s potravinami.
  • EK v příštích měsících představí opatření, která by měla zpřísnit kontroly v dodavatelském řetězci, sdělil také v prohlášení EK.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector