Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Joni Marie Newman, Gerrie Lynn Adams

Vše, co potřebujete vědět o rostlinné stravě a veganském životním stylu

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

První část knihy je teoretická a přináší všechny informace, které by začínající vegan měl získat.

Kapitoly Udělejte to pro své zdraví, Udělejte to pro životní prostředí, Udělejte to pro svoji peněženku a Udělejte to pro zvířata nás provázejí jednotlivými aspekty veganství, a to i těmi, které nejsou na první pohled tak zřejmé, jako je například znečišťování životního prostředí živočišnou výrobou nebo problémy s odpadem, který zvířata produkují.

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Kapitola Zásady pro veganskou kuchyni přináší rady, jak správně číst etikety, kde hledat skryté živočišné přísady (albumin, karmin, syřidlo, želatinu, v kosmetice keratin či propolis…), jaké veganské náhražky masa a mléčných výrobků můžeme najít v supermarketech a také nás provází méně obvyklými veganskými ingrediencemi (miso, lahůdkové droždí, tekutý kouř nebo u nás téměř neznámý chlebovník – ovoce, které v nezralé podobě dobře nahradí maso).

Po úvodních teoretických kapitolách přicházejí na řadu recepty. Vybírat můžete z vydatných snídaní, salátů, sytých hlavních jídel i sladkých dezertů.

Kromě nezbytného seznamu surovin a postupu je každý recept doplněný hlavičkou, ve které je vypíchnutá charakteristika receptu (Bez soji, oříšků, přidaného oleje, přidané soli/cukru, bezlepkové, rychlé a jednoduché). Asi polovina receptů je doplněna nádhernými celostránkovými fotografiemi.

Jedna z autorek vaří výhradně bez přidaného oleje, takže přibližně na polovinu receptů můžete nechat olej ve spíži. Neznamená to ale, že by recepty byly bez tuku; ten bezpečně dodají oříšky, semínka, olivy nebo avokádo.

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Recepty určitě ocení nejen vegani, ale i alergici na mléko a vejce. Řada pokrmů je navíc přirozeně bezlepková, případně v nich lze lepkovou potravinu jednoduše nahradit. Osobně mě zaujaly např. Kokosový „kozí“ sýr obalený bylinkami (str. 115), Grilovaný citrusový „steak“ z květáku (str. 127), Tahini nudle do misky (str. 132) nebo Vlašskoořechové parmezánové drobení (str. 139).

V samém závěru knížky najdete dva vzorové týdenní jídelníčky a kapitolu Jak být veganem i mimo talíř, která upozorňuje například na používání veganské kosmetiky a oblečení či na šíření veganských ideálů.

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Co mě zaujalo

  • Podle lékařských výzkumů by mělo být jen asi 5 % kalorií ve stravě z bílkovin. Pro ženy (2000 kcal/den) to představuje asi 25 g proteinů a pro muže (3000 kcal/den) 37.5 g. V dnešní době lidé běžně přijímají kolem 100 g proteinů. Nadbytek proteinů vede ke zvýšené kyselosti organismu a dlouhodobým důsledkem může být, kromě jiného, i zvýšené riziko rakoviny.
  • Bílý rafinovaný cukr není veganský, filtruje se přes živočišné uhlí.
  • Pro získání 1 kcal v hovězím mase musíme vynaložit 55 kcal na jeho chov, porážku, zpracování, dopravu atd.
  • Moc se mi líbí názor, že bychom měli kupovat raději suroviny než jídlo.

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Co se mi na knížce líbí

– nádherné fotografie hotových jídel

– koncept vaření bez přidaného oleje: v dobře postavené veganské stravě je dostatek olejů z ořechů, semínek a avokáda a tyto oleje jsou mnohem zdravější než běžné oleje používané na smažení a restování. Sama také běžné oleje omezuji ve prospěch těch z celých surovin, i když občas je použití oleje nezbytné (jak jinak byste připravili zlatavou restovanou cibulku, že?)

  • – obě autorky jsou vyzrálé a mají s veganstvím mnohaleté zkušenosti. Je to příjemná změna oproti ostatním veganským příručkám, které často píší hodně mladí lidé krátce poté, co se stali vegany
  • Co se mi na knížce nelíbí
  • – některé recepty obsahují až příliš mnoho ingrediencí (Červené Chilaquiles 34 položek, Oříškovo-ovocné palačinky 27 položek)
  • – více než u poloviny receptů mi chybí fotografie, které by mě nalákaly jídlo uvařit
  • – jedna z autorek je zásadně proti používání přidaného oleje, druhá olej běžně používá. Občas to jde proti sobě, když do receptu bez přidaného oleje druhá autorka připíše poznámku, že olej můžeme použít

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Závěrem

Veganská kuchyně je ideální příručkou pro všechny veganské začátečníky, protože přináší nejen recepty, ale také spoustu zajímavých informací.

Na své si ale přijdou i pokročilí vegani, kteří se mohou inspirovat některým ze složitějších receptů a vyzkoušet méně obvyklé suroviny (například již zmíněný chlebovník).

I když recepty nejsou primárně bezlepkové, celá řada jich lepek neobsahuje a další je možné do bezlepkové podoby jednoduše upravit.

Čím nahradit vejce při alergiích a jiných problémech

Nemůžete při vaření a pečení používat vejce? Podívejte se, čím vším je můžete v kuchyni nahradit.

Hlavní přednosti vajec

  • Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a tuků s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin.
  • Bílkoviny v bílku jsou velmi dobře stravitelné.
  • Fosfolipidy ve vejcích působí jako pojivo (emulgátor), díky čemuž vejce významně pomáhají s přípravou pokrmů.
  • Jsou skvělým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), karotenů a vitaminů skupiny B rozpustných ve vodě.
  • Obsahují dobře využitelné železo.

Nevýhody vajec

  • Sporný cholesterol: Jedno vejce obsahuje ve žloutku asi 290 mg cholesterolu, tedy téměř celou doporučenou denní dávku. Disponuje ovšem také lecitinem, látkou, která naopak hladinu cholesterolu snižuje. Celkově odborníci mají za to, že vejce v přiměřeném množství neškodí, naopak lipidový profil spíše zlepšují.
  • Kalorická hodnota: Jeden žloutek obsahuje cca 60 kcal.

Možné důvody pro nahrazování vajec

Alergie

Vejce jsou druhou nejčastější potravinou, na kterou mohou mít kojenci a malé děti alergii. Studie naznačila, že 50 % dětí z alergie vyroste do 3 let věku a 66 % dětí se alergie na vejce zbaví do 5 let.

 Jiná studie ukázala, že alergie na vejce může trvat až 16 let. Zatímco většina dětí, které se v dětství s alergií setkají, postupem času vejce tolerují, někteří jedinci mají s vejci problém po celý svůj život.

Veganství

Vegani odmítají kromě masa a mléčných výrobků také vejce a další živočišné produkty. Důvodem může být ochrana jejich vlastního zdraví, ochrana životního prostředí i etika zahrnující práva zvířat.

Vysoký cholesterol

  • I přesto, že vědci pomocí výzkumu nenašli souvislost mezi konzumací vajec a rizikem srdečních chorob, lidé s vysokou hladinou cholesterolu jsou stále zvyklí svůj příjem vajíček omezovat.
  • Podle studie však konzumace vajec zvyšuje pouze hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a naopak snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu.
  • Kromě toho mají vejce velmi nízký obsah nasycených tuků, a proto nemají při přiměřené konzumaci na hladinu cholesterolu v krvi žádný významný vliv.

Další možné důvody pro vynechání nebo omezení vajec v jídelníčku:

  • Trávicí potíže po konzumaci vajec
  • Jiná dietní omezení
  • Jste uprostřed vaření či pečení a nemáte doma žádné vejce

Důležitá role vajec při vaření

Vejce slouží jako spojovací materiál, dodávají potravinám strukturu a zároveň fungují jako kypřidlo. Zachycují totiž vzduchové bublinky, takže pokrm zvětší svůj objem a získá vzdušnou strukturu.

Vlhkost z vajec se při přípravě jídla vstřebává do ostatních ingrediencí, takže je výsledný pokrm příjemně vláčný. Vejce navíc zlepšují chuť jídla a dodávají mu krásnou zlatohnědou barvu. I přesto, že vejce dokážou zázraky, existuje několik alternativ, kterými můžete tuto surovinu šikovně nahradit.

Kdy se vyplatí vejce nahrazovat a kdy ne?

Pokud se chystáte na recept, který velí použít 3 a více vajec, znamená to, že vejce jsou jeho hlavní složkou a bez nich se vám jídlo jen tak nepodaří připravit. Jestliže potřebujete nahradit pouze 1 až 2 vejce, zvládnete to snadno hned několika způsoby.

Náhražky vajec při pečení

Banán

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Jedno celé vejce nahradí jeden malý banán nebo půlka většího banánu rozmačkaná na kaši. Je možné použít i ovocné pyré (např. jablečné), které má schopnost zvláčnit a dobře spojit těsto.

Jedno vejce nahradí 5 lžic pyré smíchaných se lžičkou prášku do pečiva. Banány i pyré jsou ideální do koláčů, palačinek, lívanců a krémů.

Chia semínka

Skvělou náhražkou jsou rozemletá chia semínka nabobtnalá ve vodě neboli chia gel. Jedna lžička semínek se 3 až 4 lžícemi vody nahradí po 15 minutách odstátí 1 vejce.

Budete mít zájem:  Smoothies dieta – zdravá a funkční!

Díky chia bude moučník hutnější a podle zahraniční studie navíc obohacený o nenasycené mastné kyseliny a další látky. Hodí se do různých moučníků, ale i karbanátků, placek a nádivek.

Snadné hubnutí s chia semínky

Lněná semínka

Podobnou schopnost jako chia semínka má i lněné semínko. Místo 1 vejce použijte 1 lžičku rozmixovaných lněných semínek smíchaných se 4 lžičkami vody. Směs nechte pár minut odstát, dokud nevznikne krémovitá hmota svou konzistencí podobná vajíčku. Nabobtnalá semínka můžete použít stejným způsobem jako chia gel.

Ovesné vločky

Pokud se chystáte péct sušenky a nemůžete, nebo nechcete použít vejce, zachrání vás ovesné vločky. Vezměte 2 až 3 polévkové lžíce ovesných vloček a nahraďte jimi 1 vajíčko.

Cizrnová mouka

Velkou službu vám prokáže cizrnová mouka, která jídlu dodá i potřebné bílkoviny. K náhradě 1 vejce použijte cca 3 lžičky mouky se 3 lžičkami vody.

Arašídové máslo

Další zajímavou náhražkou vajec je arašídové máslo. Místo 1 vejce přidejte do moučníku či krému 3 lžíce hladkého burákového másla. Při použití arašídového másla vždy myslete na to, že má slanou chuť.

Škrob

Suroviny krásně spojí 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody. Tato směs vydá za 2 vejce. Při pečení vánočního cukroví použijte ½ lžíce škrobu rozmíchaného v 1 dl vody místo 1 vejce nebo 2 žloutků.

Pudinkový prášek

Místo 1 vejce použijte do sladkých litých těst, pudinků, krémů a dalších moučníků 1 lžičku pudinkového prášku s 1 lžičkou oleje.

Droždí

Pomoci vám může i sypké droždí. Místo 1 až 2 vajec použijte ½ sáčku instantního droždí smíchaného s 1 dl horké vody. Při zapékání dobře poslouží i lahůdkové droždí.

Prášková želatina

Sáček práškové želatiny dokáže nahradit až 3 vajíčka. Želatinu můžete použít do různých moučníků, krémů, lívanců i palačinek.

Psyllium

Vláknina z vyčištěných obalů semen jitrocele indického zvaná psyllium zlepší soudržnost těsta podobně jako vejce. Stačí, když jednu malou lžičku necháte nabobtnat ve vodě a poté použijete místo jednoho vejce. Pomoci může také xantanová guma, která dokáže kromě vejce částečně nahradit i lepek při bezlepkovém pečení.

Cizrnová voda

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Až budete příště připravovat hummus z konzervované cizrny, schovejte si nálev. Můžete z něj totiž snadno připravit hmotu podobnou bílkovému sněhu zvanou aquafaba. K nahrazení jednoho vaječného bílku si připravte 2 polévkové lžíce nálevu. Pokud chcete nahradit jedno celé vejce, použijte 3 lžíce nálevu.

Sníh vytvoříte s pomocí elektrického šlehače za 15 minut. Chcete-li si zajistit jasný výsledek, použijte ztužovač šlehačky. Zvládnete to ale i bez něj.

TIP: Pokud trpíte alergií a chcete se v receptech vyhnout našlehanému bílku, použijte lžičku jedlé sody nebo prášku do pečiva. U kynutých těst mnohdy stačí pouze upravit poměr tekutiny a tuku, aby mělo těsto správnou konzistenci.

Vaření bez vajec

Lněná semínka

Namletá lněná semínka s vodou dokážou spojit a zahustit téměř jakýkoliv pokrm.

Silken tofu

Rozmixované hedvábné neboli silken tofu zajistí krémovou konzistenci a jemnou chuť. Na míchaná vajíčka a podobné recepty se dobře hodí i klasické tofu natural.

RECEPT: Míchané tofu à la vajíčka

Pivo

Pěnivý mok je ideální k obalování masa. Místo mléka a vejce použijte pivo. Řízky pak dále obalujte tak, jak jste zvyklí.

Strouhaný brambor

Ve slaných jídlech vám jedno vejce nahradí 2 až 3 lžíce nastrouhaného syrového bramboru. Ideální do placek, karbanátků, polévek i omáček.

Sójové mléko

Díky obsahu lecitinu dokáže sójové mléko to samé, co vajíčko. Proto se skvěle hodí k přípravě majonézy a krémů.

Kokosové mléko

Můžete jím nahradit vaječné žloutky tím, že mléko ušleháte do požadované konzistence.

Kešu

Ořechy kešu namočte do vody a nechte je přes noc odpočívat. Před přípravou jídla tekutinu slijte a ořechy rozmixujte do jemné a hladké krémové směsi. Krém můžete doladit podle chuti a přidat do sladkých i slaných jídel. Výborně funguje jako základ dortového krému.

Hraška

Bezlepková luštěninová směs je vhodná na vaření i obalování. Jedna polévková lžíce nahradí jedno vejce.

Vajahit

Sypká náhražka vajec je ideální k vaření i pečení. Polévková lžíce smíchaná s 40 ml vody nahradí 1 vajíčko. Vzhledem k jeho složení se však nehodí pro lidi s alergií na mléčnou bílkovinu, laktózu a sóju.

Čím nahrazujete vejce vy? Napište nám třeba na

Nemaso, nemléko, nevejce. Zájem o rostlinné alternativy potravin roste

Každý desátý obyvatel Česka ve věku od 18 do 34 let nejí maso, vyplynulo z průzkumu společnosti Ipsos letos v březnu. A je to znát i v­ obchodech. Nejrozvinutější kategorií je mléko z­ rostlinných bílkovin, jehož se loni prodalo za 300 milionů korun. „V současnosti prodáváme kolem 30 tisíc produktů měsíčně,“ uvádí za tuzemskou firmu Nemléko Veronika Dostálová.

Na evropský trh by navíc měla v­ příštím roce dorazit náhražka vajec. Žlutá tekutina z rostlinných bílkovin americké firmy Just už se prodává v USA a vyjde zhruba čtyřikrát dráž než skutečná slepičí vejce.

Nejogurty trhají rekordy

Náhražky potravin z živočišných bílkovin, jako je maso, mléko, máslo či vajíčka, nenechají nikoho v­ klidu. Někdo je nadšeně vítá, jiný pochybovačně kroutí hlavou. Jejich prodeje ale strmě rostou.

Souhrnná čísla pro celý trh zatím neexistují. Společnost Nielsen zmapovala pouze nejrozvinutější oblast tohoto segmentu, a to rostlinná mléka ze sóji, kokosu či mandlí. Za poslední rok se objem jejich prodeje v­ průměru zvýšil o 25 procent.

„Roste i obrat, za poslední rok za rostlinná mléka čeští spotřebitelé utratili více než 300 milionů korun,“ uvádí za Nielsen Lucia Pavlinská s upřesněním, že čísla sledují pouze ve velkých řetězcích s potravinami a drogerií.

Boom přicházející ze Západu je daný souběhem několika věcí. Potraviny na bázi rostlinných bílkovin jsou označovány jako zdravější. Zároveň tolik nezatěžují životní prostředí. Na výrobu rostlinného Beyond Burgeru se například dle informací společnosti spotřebuje o ­43 procent méně energie a o 99 procent méně vody než na produkci hovězího ekvivalentu.

„Sám jsem vyrostl na klasické české kuchyni, a kdybyste se mě zeptala před osmi lety, jestli někdy přestanu jíst maso nebo mléčné výrobky, tak bych se nad tím asi jen usmál. Po objevení čistě rostlinné kuchyně jsem zjistil, že mi živočišné výrobky nechybí, a vracet se k ­nim v plánu nemám,“ popisuje například svoji cestu Martin Ranninger z České veganské společnosti.

Lidí preferujících stravu bez masa je v Česku podle posledního průzkumu společnosti Ipsos z letošního března až pět procent. Zároveň téměř třetina lidí uvádí, že plánuje v­ příštím roce jíst více ryb a luštěnin, naopak méně červeného masa a masných výrobků. Rostlinné náhražky tak kromě startupů a malých firem objevily velké mezinárodní firmy, jako je Coca-Cola, Nestlé či Danone.

K těm, kteří na rostlinách vyrostli, patří třeba Amálie Koppová a David Balcar, kteří začali v roce 2016 vyrábět takzvaná nemléka. „Od té doby se dostala zhruba na 250 prodejních míst po Česku a­ Slovensku,“ uvádí Veronika Dostálová ze společnosti Nemléko. Kromě nemlék – nejprve mandlové, posléze i­ makové a lískooříškové – firma postupně přišla s nejogurty a nemáslem.

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Zmíněný koncern Danone koupil už předloni společnost White Wave se značkami Alpro a Provamel vyrábějící právě rostlinná mléka. „Produkty na rostlinné bázi patří k jedné z­ velmi rychle rostoucích kategorií na českém trhu.

Meziročně evidujeme nárůst o 30 procent. Toto číslo je podpořeno především kategorií rostlinných alternativ k jogurtům, kde meziroční růst dosahuje až 75­procent,“ uvádí Agáta Kubíčková za Danone.

Prodeje klasických mléčných jogurtů přitom naopak stagnují, až mírně klesají.

Náhražky přicházejí ze Západu

Celkově se dnes kategorie rostlinných alternativ k mlékům, jogurtům, dezertům a smetanám podílí zhruba čtyřmi procenty na trhu s ­mléčnými výrobky. I nadále přitom Danone očekává dvouciferné nárůsty. Na západ od nás totiž rostlinné náhražky nakupuje pravidelně 30 až 40­ procent domácností, v­ Česku a ­na Slovensku je to zatím okolo patnácti procent.

Budete mít zájem:  Příznaky Na Zápal Plic?

Coca-Cola loni v Kbelích u Prahy rozjela výrobu rostlinných mlék AdeZ. „Od té doby exportujeme tyto nápoje z pražských Kyjí do dvanácti zemí Evropy,“ uvádí za Coca-Colu Petr Jonák s tím, že v Česku a na Slovensku firma zahájila distribuci letos a v příštím roce ji plánuje rozšiřovat.

Zatímco velké nadnárodní společnosti i obchodní řetězce přidávají podobné produkty ve větší míře do své nabídky v posledních pár letech, už více než dvacet let je nabízí třeba Country Life. „Určitě však pozorujeme velmi výrazný vzrůst obliby v posledních letech. Asi nejvíc v­ oblasti rostlinných nápojů, alternativ mléka,“ uvádí za obchody a­e-shop Country Life Lubomíra Chlumská.

„Svět veggie je jedna z nejrychleji rostoucích sekcí našeho e-shopu. Alespoň jedna z nabízených položek se objevila v každém třetím nákupu, nejméně za pětistovku nakoupily tyto produkty už tisíce zákazníků,“ potvrzuje trend šéf Košík.cz Tomáš Jeřábek. Takové množství přitom naznačuje, že vegetariánské náhražky včetně masových alternativ nenakupují pouze vegetariáni.

Nevajíčka přijdou napřesrok

Souhrnná čísla prodejů pro rostlinné varianty masa zatím k dispozici nejsou. Důvodem je i skutečnost, že je to mladší kategorie než rostlinná mléka. Výrobky firem, jako je Beyond Meat vyrábějící zmíněný Beyond Burger, nabízejí internetové obchody Rohlík či Košík (z těch kamenných Makro či Globus) teprve od letoška.

„Rostlinné náhražky masa jsou na e-shopu velmi oblíbené a do budoucna se na ně chystáme víc zaměřit. Od konce dubna se nám měsíční prodeje zvýšily až osminásobně,“ přibližuje Michal Perlík, manažer nákupu čerstvých potravin na Rohlík.cz.

Obchodníci se však shodují, že ceny jsou zatím příliš vysoko. Dva burgery od Beyond Meat se třeba na Rohlík.cz prodávají za 199,90 koruny, 10 párků od stejné značky vyjde dokonce na 650 korun. Obchody proto hledají dostupnější produkty.

„Populární značky jsou s námi v ­kontaktu a společně se snažíme o ­zajištění stálé nabídky, kde by cena i množství odpovídaly potřebám zákazníka, který nechce jen zkoušet novinky, ale chce kupovat zdravou alternativu pravidelně,“ uvádí za Globus Rita Gabrielová.

Společnost Nestlé rostlinné „placky“ dokonce u Teplic vyrábí. Postupně chce přitom výrobu rozšiřovat o další produkty.

Burgery a další původně masné výrobky z rostlinných bílkovin ale nejsou jedinou alternativou, která přichází na trh. Ve hře je také maso „vypěstované“ v laboratoři. Na trh by podle nedávného vyjádření amerického startupu Just, který je vyvíjí, mělo přijít zřejmě v příštím roce.

Právě Just hodlá napřesrok jídelníček Evropanů obohatit o „vejce“ z­ rostlinných bílkovin. Je to zatím nejméně rozvinutá alternativa ze všech náhražek. Ve Spojených státech nicméně Just žlutou „tekutinu“, ze které si lze udělat klasická smažená vajíčka nebo omeletu, už od letoška nabízí. Balení o objemu 355 mililitrů stojí osm dolarů, což je v přepočtu asi 190 korun.

IKEA prodává vegetariánskou verzi populárních masových kuliček:

Po masu bez masa přichází vejce bez vajec. Veganská náhražka je hitem – Forbes

Co vznikne, když se smísí protein z mungo fazolí, řepkový olej, cibulové pyré a kurkuma? Možná vás to překvapí, ale na talíři uvidíte velmi zdařilou rostlinnou napodobeninu míchaných vajíček.

S lahvičkou plnou světle žluté tekutiny, připravenou pro smažení, pečení a vaření, přišla v prosinci 2017 americká firma Just, která se vývojem veganských náhražek zabývá.

A v Americe rychle získala na popularitě. Mezi tekutými vejci jde dokonce o druhý nejpopulárnější produkt. A míří ještě výš. Prodej Just Egg roste v porovnání s konkurenčními produkty suverénně nejrychleji.

Důvod je zřejmý – chuť spotřebitelů po etických náhražkách potravin živočišného původu roste.

Masová alternativa Beyond Meat přitáhla hvězdné investory typu Billa Gatese či Leonarda DiCapria a zaznamenala mimořádně úspěšný vstup na burzu. Chytly se i náhražky od Impossible Foods (zásobuje mimo jiné Burger King), Nestlé (prodává Awesome Burger v některých McDonald’s), Tyson Foods či Maple Leaf Foods.

A tak po masu přišla řada na vejce. To od Justu imituje díky výše uvedenému složení chuť a texturu skutečných vajec, je však – stejně jako výše uvedené alternativy – šetrné vůči zvířatům a přírodě. Lahvička navíc neobsahuje cholesterol, nasycené tuky a umělá dochucovadla. 

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

A dá se čekat, že její prodej dál výrazně poroste. V srpnu by se totiž náhražka vajec měla objevit na pultech 2100 amerických obchodů patřících do sítě Kroger.

„Věříme, že správný stravovací režim začíná snídaní a díky partnerství se sítí obchodů Kroger, největším řetězcem potravinových obchodů v USA, se stane Just Egg dostupným pro zákazníky po celé zemi,“ prohlásil Josh Tetrick, šéf společnosti Just.

Dosud se dle dat od Justu prodalo přes 10 milionů jejich vaječných alternativ. Už dříve firma uzavřela partnerství s restauračními řetězci Tim Hortons a Aramark. Loni se její produkty začaly dostávat i do retailu, nyní je můžete koupit už ve více než třech tisících obchodů a pěti stech restaurací. A brzy k nim přibude právě i gigant Kroger.

Plány společnosti Just, která vznikla ještě pod názvem Hampton Creek v roce 2011, jsou ambiciózní. Již nyní nabízí veganskou bezvaječnou majonézu a cookies a plánuje – stejně jako další společnosti – také maso vypěstované v laboratoři. 

A těžko se těmto plánům divit: sázka na alternativy za živočišné produkty se firmám v současné době velmi vyplácí. Podle zprávy The Good Food Institute vzrostl prodej takových produktů v amerických obchodech za poslední dva roky o 31 procent. 

20 nejlepších rostlinných alternativ vajec

Existuje široký výběr možností, jak při pečení a vaření nahradit vejce. Není tedy důvod nadále podporovat vaječný průmysl. Můžete si sami vyzkoušet, jak jednoduché je vejce nahradit. ????

Ve vaječném průmyslu je týrání zvířat na denním pořádku

Každý rok jsou v naší zemi miliony kuřat-samců usmrceny plynem nebo zaživa rozdrceny, a to hned během několika hodin po vylíhnutí. Chov samců se provozovatelům finančně nevyplatí.

V očích drůbežářského průmyslu by tato zvířata – oproti zvířatům chovaným a vykrmovaným na maso – neposkytla dostatečné množství masa v dostatečně krátké době.

Stejná situace mimochodem nastává v bio i v ne-bio chovech.

Foto: Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Ani změna této praxe by toho příliš nezměnila. Utrpení kuřat i jejich rodičů by stále pokračovalo. Ve vaječném průmyslu je utrpení zkrátka na denním pořádku. Slepice byly vyšlechtěny tak, aby snášely nadměrné množství vajec.

Kvůli zátěži, kterou to pro jejich tělo obnáší, značný počet zvířat zemře již během období snášení, mnoho z nich kvůli této extrémní zátěži onemocní.

Na konci období snášení – tedy často po jediném roce – jsou zvířata zabita na jatkách.

Alternativy vajec z lednice nebo ze spíže

Různé běžné potraviny se dají skvěle použít jako náhrada vejce. Pravděpodobně již máte některé z nich v lednici nebo ve spíži. Tak jen do toho.

Při přípravě buchet, sušenek, veganských míchaných vajíček nebo náplně do quiche se často mohou hodit různé alternativy vajec. Nejdříve tedy popřemýšlejte, jaký účel měla vejce v receptu původně plnit – zpravidla to bývá pojení nebo zvláčnění – a podle toho zvolte vhodnou alternativu.

U mnohých těst, například kynutého či lineckého, můžete jedno vejce prostě vynechat (pokud je třeba větší počet vajec, vynechání už může být obtížnější). Linecké těsto je pak často ještě křupavější a kynuté těsto díky droždí stejně zvláční. Můžete případně přidat trochu více tuku nebo tekutiny, než je v receptu uvedeno, abyste dosáhli správné konzistence těsta.

Pokud chcete nahradit více vajec, může být také vhodné zkombinovat různé alternativy. Prostě vyzkoušejte, co vám nejlíp funguje a nejvíc chutná.????

1. Jablečný protlak

3 polévkové lžíce (60 g) jablečného protlaku (pyré) a případně ještě 1 čajová lžička rostlinného oleje se výborně hodí při přípravě pečiva, které se nemá rozpadat a nemá být příliš suché.

Budete mít zájem:  Léčba Inkontinence U Fen?

Je možné, že výsledek bude jemně chutnat po jablkách, to by však v kynutém pečivu, čokoládových bábovkách nebo ovesných sušenkách nemělo vadit.

Pokud chcete spíše kypré pečivo, můžete přidat trochu více prášku do pečiva (po přidání ovocného protlaku může být pečivo trochu hutnější).       

20 až 25 g = 1 polévková lžíce, 3 polévkové lžíce = 1 vejce

2. Hraška

Vynikající alternativou vajec je hraška. Jak napovídá název, jednou z hlavních surovin je hrách, což je dobré i z hlediska ekologické stopy, a navíc hrašku vyrábí brněnská firma.

Hraškou můžeme nahrazovat vejce v karbanátcích, nákypech, sladkých i slaných těstech, pomazánkách, leču… Hraškou můžeme obalovat veganské řízky a placky, zahušťovat omáčky a polévky nebo vyrábět dipy. (Např.

1 vejce = cca 20 g Hrašky Vanilka (1 polévková lžíce) + 40 ml vody.)

Podrobnosti najdete na www.hraska.cz.

3. Aquafaba (voda z cizrny)

Aquafaba (voda z cizrny) je úžasnou alternativou sněhu z bílků. Tekutinu ze sklenice nebo plechovky konzervované cizrny lze použít nejen na čokoládovou pěnu, ale i na výrobu makrónek, pusinek apod.

Většinou můžeme tekutinu použít přímo. Někdy je vhodné tekutinu zredukovat asi na dvě třetiny. Tím docílíme konzistence podobné želé. 25 až 30 ml cizrnové vody odpovídá zhruba jednomu vaječnému bílku.

Foto: Veganotic / Recept na pusinky zde

4. Banány

Velmi zralé a vidličkou na kaši rozmačkané banány se stejně tak jako jablečný protlak hodí na spojení těsta a hlavně na jeho zvlhčení. Banán je vhodné použít na sušenky, vafle, cookies a bábovky. 60 g (asi 3 lžíce) banánové kaše nahradí 1 vejce. Vlastní chuť banánu je trochu výraznější než u jablečného protlaku. V palačinkách nebo vaflích to ale může být dokonce výhoda.

Foto: Olga Nema / Recept na bábovku zde

5. Chia semínka

Chia semínka jsou skvělou alternativou vajec.

1-2 lžíce chia semínek namočíme ve 3-4 lžících vody, necháme krátce nabobtnat, a získáme tak dobrou a zdravou alternativu k jednomu vejci. Chia semínka totiž poskytují řadu živin a vlákniny. Můžete je používat k pojení třeného těsta, těsta na sušenky nebo slané pečivo.

6. Lněná semínka

Stejně tak jako chia semínka může vejce nahradit i 20 g rozdrcených lněných semínek, která byla několik hodin namočena v 50 ml vlažné vody. Lněná semínka jsou tmavá, hodí se tak spíše do tmavších jídel, například do brownies. Samozřejmě ale také můžete použít zlatá lněná semínka, která jsou světlá. Rozdrcená lněná semínka mimochodem obsahují esenciální mastné kyseliny omega 3.

7. Dýňová kaše

Stejně tak jako jablečný protlak nebo rozmačkaný banán dokáže vejce nahradit také 60 g (asi 3 lžíce) dýňové kaše. Typická chuť se dobře hodí do aromatičtějších třených těst nebo např. do skořicových šneků z kynutého těsta nebo do slaného pečiva.

8. Mouka

Abychom v muffinech, palačinkách a bábovkách, které mají být vláčné, kypré a nadýchané, nahradili jedno vejce, můžeme rozšlehat 2 lžíce mouky spolu s 1 lžící prášku do pečiva, 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi vody. Mouka pojí a prášek do pečiva těsto zvláční. Olej a voda dodají chybějící vlhkost.

Foto: Lea Michalová / Recept na lívance zde

9. Minerální voda

Při výrobě obzvláště vláčných těst, například veganského piškotu, pomáhá minerálka spolu s trochou sójového jogurtu a prášku do pečiva (viz níže). Může být náročné zvolit správné množství, proto ideálně postupujte podle jednoho z mnoha veganských receptů. Pro přípravu houskových knedlíků je zase skvělá sodovka (perlivá voda).

Foto: Olga Nema / Recept na knedlíky zde

10. Soda a kyselina

Soda ve spojení s kyselinou (typicky s octem nebo citronovou šťávou) pomáhá udělat nádherně vláčné těsto. Je tedy vhodná na dortové korpusy, bábovky a buchty. Ke zvláčnění 500 g mouky stačí 3-4 zarovnané čajové lžičky sody a 2-3 čajové lžičky octa nebo citronové šťávy.

11. Rostlinné mléko

Místo jednoho vejce můžeme také použít trochu rostlinného mléka. Snažíme-li se v křehkých těstech jako je například linecké cukroví doplnit chybějící vlhkost, často stačí jednoduše přidat 3-4 lžíce rostlinného mléka. Případně můžeme místo mléka přidat trochu více tuku.

12. Hedvábné tofu

Hedvábné tofu (silken tofu) je druh velmi měkkého tofu. 60 g rozmačkaného hedvábného tofu spojí třené těsto a dodá mu vlhkost a vláčnost. To je například ideální v kynutých těstech, která mají obsahovat jedno vejce.

Také veganskému tvarohovému koláči, quichi nebo krémům hedvábné tofu dodá příjemnou texturu připomínající vejce. Hedvábné tofu je dobrým základem pro jemné čokoládové krémy.

Lze jej také použít jako polévkovou zavářku (nebo na knedlíčky).

13. Sójový jogurt

Sójový jogurt je dobrou alternativou vajec, když potřebujeme, aby pečivo bylo vláčné. U muffinů, bábovek a buchet, které mají být vláčné a kypré, můžeme místo jednoho vejce použít 60 g sójového jogurtu a o něco více prášku do pečiva (třeba jednu špetku), než je uvedeno v receptu.

14. Sójová nebo cizrnová mouka

Klasickou alternativou vajec je sójová mouka, která obsahuje bílkoviny a škrob. Smícháme 1-2 lžíce sójové mouky se 2 lžícemi vody. Sójová mouka zajistí spojení a konzistenci třených těst, těsta na sušenky, vafle, cookies i brownies. Může se stát, že sojová mouka bude ve výsledném produktu cítit, bývá to ale nápadné až při použití většího množství.

Cizrnová mouka je vhodná k vázání tekutin ve slaných pokrmech jako jsou například nákypy nebo quiche. Lze ji také použít k přípravě veganské omelety.

Foto: Olga Nema / Recept na omeletu zde

15. Škrob

Škrob je vhodný nejen k pojení pudinků a omáček. 2 lžíce škrobu a k tomu 2 lžíce vody můžeme použít v receptech na pečivo, kde je potřeba jen jedno vejce. Škrob můžeme použít také do náplně quiche, kterou nám pomůže zahustit.

16. Rajčatový protlak

Při přípravě slaných, pečených či smažených jídel, např. hamburgerů, můžeme místo vejce použít 2 lžíce rajčatového protlaku. Rajčatový protlak je ve slaných jídlech chuťově poměrně neutrální a dá se dobře kombinovat s kořením. Výslednému pokrmu však propůjčuje charakteristickou barvu.

17. Tofu

Tofu je lahodnou alternativou vajec ve slaných pokrmech. Rozmačkané či rozmixované tuhé tofu se sice může použít i do pečiva, hodí se ale hlavně do náplní quiche nebo na výrobu veganských míchaných vajíček (tofíček). Použít ho můžeme také v receptech na pomazánky nebo saláty, kde bychom jinak použili vařená vejce.

Foto: Olga Nema / Recept na míchaná tofíčka zde

18. (Instantní) bramborová kaše

Instantní bramborová kaše ve vločkách nebo také běžná bramborová kaše jsou dobrou alternativou vajec k pojení. V receptech na jídla, která mají mít hutnou konzistenci, nahraďte jedno vejce 2 lžícemi bramborových vloček nebo bramborové kaše. Tato alternativa vajec se skvěle hodí do veganských “pečení”, „masových“ kuliček, karbanátků apod.

Jestliže kromě konzistence chcete dosáhnout také chuti nebo barvy vajec, můžete vyzkoušet tyto ne úplně klasické alternativy vajec:

19. Kurkuma

Typickou žlutou barvu vajec získáte použitím kurkumy. Pokud použijete malé množství, zpravidla to na chuti ani nepoznáte, pokud ho chcete použít více, tak se toto koření hodí spíše do slaných jídel. Můžete ho použít do míchaných tofíček, veganských quichů a špeclí. Jednoduše požadované množství přimíchejte do mouky, tekutiny nebo jej můžete například přidat do marinády na tofu.

20. Kala namak – černá sůl

Kala namak, tedy černá sůl, je koření indické kuchyně. Díky svému obsahu síry jídlům dodává typickou chuť i aroma vajec. Můžete ji použít do míchaných tofíček, pomazánek, veganských quichů a omelet, ale také například do (ne)vaječného likéru. V pokrmech jednoduše vyměňte část soli za černou sůl a zamíchejte ji do mouky, tekutiny nebo jí můžete jemně posolit výsledný pokrm.

Většina textu byla čerpána z Peta.de. Přeložila a upravila Katrin Vorreiterová, korektura: Andrea Hermanová a Eliáš Vala

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector