Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstály

Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályNejlepší parní hrnce – recenze + obsáhlý test spotřebitelů

Parní hrnce jsou už dnes v našich kuchyních nutností, zvláště pokud chceme jíst zdravěji. Jednou z výhod je jejich snadné použití. Vaření je hračka, protože se při přípravě jídla nevytváří nepořádek. Dalším velkým plus je jejich cenová dostupnost. Pokud jej nemáte, měli byste to určitě zvážit. Zde jsou nejlepší parní hrnce, které si dnes můžete v České republice koupit!

Vítěz testu spotřebitelů roku 2021

Výhody parního hrnce

Vaření v páře je velmi zdravé

Napařování je nejzdravější způsob vaření. Nemusíte používat olej, což znamená, že můžete kontrolovat příjem cholesterolu a tuků. Při vaření jídla v páře si potraviny uchovají živiny a vitamíny. Ve srovnání se smažením i pečením – vaření v páře je nejlepší způsob, jak udržet vaši stravu zdravou.

Umí vařit téměř jakékoli jídlo

Parní hrnec je velmi univerzální. Můžete v něm připravit téměř jakékoli jídlo. Od masa přes mořské plody až po zeleninu a dokonce i dezerty, dokáže prostě všechno. S víceúrovňovým parním hrncem můžete vařit celé 3 pokrmy najednou.

Snadné použití i pro začátečníky

Parní hrnce jsou jedním z nejjednodušších kuchyňských spotřebičů, které se používají. Nic nespálíte, dokud bude v nádrži dostatek vody. Nejhorší, co se může stát je, že vaše jídlo bude mírně převařené. To se dá ale odpustit. Jediné, co musíte udělat, je odhadnout nebo zjistit čas potřebný k dokončení vaší práce a stisknout tlačítko. A je hotovo.

Žádný nepořádek a snadné čištění

Protože není použit žádný olej ani smažení, není vaření v parním hrnci chaotickou událostí. Vaše kuchyně a domov budou bez poskvrny a nemusíte trávit čas jejich úklidem. Pro samotný parní hrnec je vše, co potřebujete, namáčení a rychlé mytí v dřezu. Většina z nás nemá ráda čištění po vaření. U parního hrnce se znovu zamilujete do domácí kuchyně.

Vaření bez práce

Při vaření v parním hrnci je nutné pouze minimální nebo žádné zapojení vašich rukou. Jakmile nastavíte časovač, jste hotovi.

Parní hrnec bude připravovat pokrm v páře sám s nulovou potřebou jakékoli pomoci.

Většina parních hrnců je navíc vybavena bezpečnostními prvky, jako je automatické vypnutí, pokud je hladina vody příliš nízká. Takže můžete být v klidu a nechat parní hrnec dělat svou práci.

TOP 10 – Nejlepší parní hrnce do Vaší zdravé kuchyně, které můžete vybrat v roce 2021

Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályParní hrnec Tefal VC300831 Steam N´Light 6 programov na variabilnú prípravu Jednoduché ovládanie Vybavený je 3 nádobami s odnímateľnýmiVíce info zdeCena: 1 874 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályV parním hrnci Klarstein Steam Spa připravíte křupavou, zdravou mrkev, fazole nebo růžičky brokolice. Lze v něm také vařit vejce, maso a ryby.Více info zdeCena: 2 999 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstálySnadno připravujte zdravé domácí dětské jídlo s přístrojem Philips Avent 2 v 1 pro přípravu zdravé dětské stravy. Nejprve uvařte v pářeVíce info zdeCena: 3 497 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályTefal Convenient plastic VC140131Vařte zdravěji – vařte v páře. S tímto kompaktním hrncem získáte šikovného pomocníka, se kterým budou vaše pokrmy plné přirozené chutiVíce info zdeCena: 850 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályUpřednostňujete zdravou výživu? Zajistěte si perfektní parní hrnec RUSSELL HOBBS 19270-56. Pokrmy si připravíte se zachováním nutričních hodnotVíce info zdeCena: 1 190 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályTefal VitaCuisine Compact VS400330Seznamte se s unikátním parním hrncem, který zvládne uvařit vyvážené tříchodové menu plné vitamínů najednou. Jeho moderní design potěšíVíce info zdeCena: 2 236 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályPomocník pro rychlé a zdravé vaření s příjemným moderním designem. Parní hrnec od Ety je jedinečný a spolehlivý pomocník pro zdravé, úspornéVíce info zdeCena: 1 290 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályParní hrnec Gallet CUV 962 s příkonem 900 W je ideální pro zdravou přípravu mražené i čerstvé zeleniny, masa, ryb i mořských plodů. JehoVíce info zdeCena: 790 KčZobrazit nabídku Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályV jedné nádobě můžete vařit v páře, mixovat, rozmrazovat a ohřívat zdravé domácí jídlo. Můžete vařit až čtyři jídla najednou. Od jemnéhoVíce info zdeCena: 3 499 KčZobrazit nabídku TEFAL CONVENIENT SERIES VC145130 Vařte chutné a zdravé jídlo každý den   Praktický parní hrnec, díky němuž využijete všechny výhody vařeníVíce info zdeCena: 1 359 KčZobrazit nabídku ETA Calderon II Vital 1134 90010Easovae/minutka: ano Displej: LCD Objem parního hrnce l: 11 Poeet varných nádob: 2 Poíkon W: 1800 Vaoení rýže: ANO Držák na vaoení vajec: ANOVíce info zdeCena: 1 999 KčZobrazit nabídku Parní hrnec pro zdravé vaření bez tuku. Umožní vařit více jídel najednou, posunout start vaření, nebo s funkcí Turbo steam udělat obratemVíce info zdeCena: 1 332 KčZobrazit nabídku Braun FS 3000 TributeCollectionJednoduchost a pozornost zameřená na hlavní funkce“ to je základem dobře známého nevtíravého designu charakteristického pro značku Braun; designVíce info zdeCena: 1 223 KčZobrazit nabídku Parní hrnec Morphy Richards 48775 Intellisteam Compact  Předprogramované časy pro přípravu různých druhů jídel Možnost personalizace časovýchVíce info zdeCena: 990 KčZobrazit nabídku Elektrický pařák Cecotec Vapovita 3000 Inox 04109 RYCHLÉ A ZDRAVÉ VAŘENÍ Vaření v páře je jedním z nejzdravějších způsobů vaření, protožeVíce info zdeCena: 799 KčZobrazit nabídku WMF KITCHENminis 04.1509.0011Systém na vaření v páře KITCHENminis® značky WMF, jenž umožňuje pokrmy připravovat šetrně v páře. Přístroj je opatřen dvěma oddělenýmiVíce info zdeCena: 4 289 KčZobrazit nabídku Cena: 2 499 KčZobrazit nabídku Tefal VC 130130 MinicompactTefal Mini Compact Snadné uložení díky patentovanému ultrakompaktnímu systému ukládání – Má upravený obsah až pro 2 osoby. – UltrakompaktníVíce info zdeCena: 1 223 KčZobrazit nabídku Titanový pekáč 26 x 26 x 8 cm, 3.3 l s poklicí a dvěma kusy napařovacích nástavců je určen pro vaření pokrmů v páře. Napařovací pekáčVíce info zdeCena: 2 780 KčZobrazit nabídku Parní hrnec se 3 lapami, ideal k napařování a současnému vaření masa, ryb, zeleniny, rýže, brambor a vajec. Rovnoměrné zahřívání zajišťuje,Více info zdeCena: 826 KčZobrazit nabídku Vybavení zařízení: Počet parních nádob: 2 Celková kapacita parní nádoby (l): 6,0 LCD displej: ano Funkce časovače: ano Funkce udržení tepla:Více info zdeCena: 2 590 KčZobrazit nabídku

Co můžete vařit v parním hrnci

Jak již bylo zmíněno, v parním hrnci můžete vařit téměř cokoli. Zde jsou některé z populárních potravin a receptů, které připravené v páře chutnají opravdu dobře.

  • Maso (vepřové, kuřecí, jehněčí, hovězí)
  • Mořské plody a ryby (chobotnice, krevety, krabi, losos, treska atd.)
  • Zelenina (brokolice, chřest, hrášek, mrkev, kukuřice atd.)
  • Vejce
  • Zmražené jídlo (knedlíky, housky atd.)
  • Dezert (dušené koláče)

Jak používat parní hrnec

  • Krok 1: Naplňte vodní nádrž nad minimální a pod maximální hranici
  • Krok 2: Vložte ingredience do parních nádob
  • Krok 3: Zapněte parní hrnec a nastavte časovač
  • Krok 4: Počkejte, až se časovač vypne a to je vše – jídlo je připravené

4 nejlevnější a nejlepší parní hrnce

Ohodnoťte prosím tuto recenzi:.

  • TAGY
  • nejlepší parní hrnce
  • parní hrnce
  • recenze
  • test

Morphy Richards Intellisteam: Pomůžu vám zhubnout!

Pokud se i vy snažíte dostat zpět do formy, abyste se v plavkách cítili dobře, doporučujeme začít u toho, jakým způsobem upravujete doma potraviny. Intellisteam značky Morphy Richards je chytrý parní hrnec, který vám ušetří čas a pomůže žít zdravěji.

Trendem dnešní doby je zdravý životní styl a stejným směrem se vydal i tradiční výrobce kuchyňských spotřebičů, Morphy Richards. Vaření v páře je ideální kombinací zdravého a zároveň chutného stravování.

Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályVzhled a konstrukce

Intellisteam je složený ze čtyř částí. Podstavec slouží k ovládání přístroje a zároveň jako nádoba na vodu, potřebnou pro tvorbu páry. Při naplnění zásobníku vydrží přístroj vařit potraviny až 60 minut. Další částí je plastový díl, který funguje jako podstavec pro dvě nádoby, a zároveň slouží k zachytávání tuku, šťávy, ale i odpadní vody z vařených potravin.

Celkový objem hrnce je 10 litrů. Nádoby samotné jsou jednoduchým způsobem rozdělené na jednu větší a dvě menší části.

Snadno tak připravíte maso, v kombinaci se zeleninou a omáčkou, aniž by se jednotlivé chutě a vůně míchaly dohromady. Pokud je potřeba, dvě menší nádobky můžete vyjmutím přepážky použít jako jednu velkou.

Každou z nádob, kryje plastové víko. Při jejich otevírání, je dobré dávat pozor na zbytkové teplo a unikající páru.

Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályCelkově je přístroj provedený velmi kvalitně. Všechny odnímatelné plasty se dají omývat v myčce nádobí. Každý díl má v přístroji své přesné místo, a ačkoliv se může zdát jeho poskládání složité, opak je pravdou.

Ovládání parního hrnce je jednoduché a přehledné. Podle toho v jaké části jsou potraviny, stisknete příslušné tlačítko tolikrát, až najdete tu správnou dobu pro vaření. Předvolené jsou časy pro zeleninu, maso, ryby, vejce, rýži a další.

Vše je zobrazováno na přehledném displeji a ovládání je tak velmi pohodlné. Ve chvíli, kdy budete mít s vařením v páře zkušenosti, můžete tlačítky upravovat nastavenou dobu vaření.

Budete mít zájem:  Mast Na Klouby S Včelím Jedem?

Drobnou nevýhodou je, že čas nelze upravovat po spuštění přístroje. Součástí balení je také miska na těstoviny a dvě misky pro ohřívání omáček.

Samozřejmě lze využít dle fantazie I pro jiné účely.

Kvalitní plasty lze umývat v myčce nádobí. Až 60 minut na jedno naplnění nádržky.

Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályFunkčnost

Mimo kvalitního provedení hrnce, nás nadchlo i několik dalších vlastností Intellisteamu. Jednou z nich je, že po zadání času vaření v jednotlivých nádobách, přístroj začne nejdelším časem a postupně přidává ostatní.

Díky tomu jsou veškeré ingredience hotové ve stejný okamžik a můžete nosit na stůl. Při vaření v páře totiž nepřicházejí o svou přirozenou chuť ani živiny, které jinou přípravou nelze zachovat.

Maso i zelenina a ostatní jídlo není rozvařené, ale chuťově je velmi výrazné. Navíc bez jakéhokoliv tuku.

Díky chuti, kterou si potraviny přirozeně zachovají, stačí i mnohem méně koření.

Tyto vlastnosti přístroje činí Intellisteam Morphy Richards vítaným pomocníkem při redukčních dietách a zdravé výživě všeobecně.

V hrnci lze ale vařit také vejce “na tvrdo”, nebo “na měkko”. Můžete v něm ohřívat hotová jídla, uzené maso, ale I vařit rýži, nebo těstoviny. Případně ohřívat omáčky v přiložených miskách.

Zdravé vaření. Výrazná chuť. Žádný tuk, ani oleje. Snadné vaření vajec a rýže.

Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstályZávěr

  • Ať už držíte dietu, snažíte se žít zdravě, aktivně sportujete, nebo si jen chcete pochutnat na kvalitně připraveném obědu, je Intellisteam od Morphy Richards vynikající volba.
  • Kombinace zdravého a chutného jídla je neodolatelná.
  • Pokud byste nevyužili velký objem tohoto hrnce, můžete zvolit menší variantu, s označením Intellisteam Compact.
  • Vřele doporučujeme také všem milovníkům dobrého jídla!

TEST Domácí pekárny: chléb i z levné pekárny

     Fenomén domácího pečení již několik let hýbe českými domácnostmi. Čerstvě upečený voňavý chléb, který ráno naleznete připravený, aniž byste museli vytáhnout paty z domu, nebo sladký chléb s rozinkami místo nedělní bábovky; oboje zní velmi lákavě. Domácí pekárny, jež toto pečivo zvládnou chutně připravit, nemusí být drahé.

Některé se ovšem ani při běžném provozu nemusí dočkat konce záruční doby. Dvě z devatenácti testovaných pekáren nevydržely zkoušky životnosti.      Nejen pohodlí čerstvého teplého chleba, ale i široké možnosti přípravy různých druhů pečiva i jiných pokrmů patří mezi důvody, proč se mnoho lidí rozhoduje pro koupi domácí pekárny.

Internetová fóra jsou plná diskusí hospodyněk o přednostech jednotlivých trub a o receptech, které lze vyzkoušet. Existují i specializované stránky zabývající se výhradně domácím pečením a širokou nabídku těchto výrobků naleznete v každém e-shopu s domácími spotřebiči.

 DOBRÁ RADA      Levná pekárna může být kvalitní, ale nemusí. Jak vyplývá z našich výsledků, podle značky se při výběru levné pekárny příliš řídit nelze. I přesto lze však nalézt pár záchytných bodů. Stejně jako v testu, který jsme publikovali v roce 2005, byl i tentokrát jednou z nejlepších pekáren přístroj značky Panasonic a stejně jako v předchozím testu propadl přístroj značky Severin.      Celkově nejlepší pekárnou je v letošním testu přístroj Kenwood BM 250 (dobře, 2190 Kč) následovaný velmi podobným modelem Kenwood BM 350 (dobře, 3050 Kč). Kromě dobrého chleba, který dokážou připravit, mají tyto pekárny i velmi nízkou spotřebu elektrické energie, což je výhodné zejména pro častější provoz. Jejich cena je také v poměru ke kvalitě příznivá.      Přístroj Moulinex Home Bread OW200030 (dobře, 1930 Kč) upeče dobrý chléb, má nízkou spotřebu a krátkou dobu přípravy. Stejnou známku získaly také pekárny Panasonic SD-255 a SD-254 (3990 Kč a 3240 Kč). Chleba upečený v těchto přístrojích měl nejlepší senzorickou kvalitu z celého testu. Tyto pekárny také nejlépe obstály ve zkouškách životnosti. Mají vyšší spotřebu elektrické energie. Jedná se však o kvalitní (a také poměrně drahá) zařízení pro náročné uživatele.      Čtyři pekárny, jež si vysloužily hodnocení »uspokojivě« a »dostatečně«, nejen že nedokázaly připravit chleba, na němž byste si pochutnali, ale tři nejhorší z nich navíc trpěly většími či menšími závadami v průběhu zkoušky životnosti. Nejhorší přístroj, pekárna Severin BM 3983 (dostatečně, 1640 Kč) se doslova rozpadla, když se po pár set pečících cyklech rozlomil díl pohánějící hnětací háky.

Malá, chytrá, automatická      Domácí pekárna není nic jiného než malá trouba, v níž je umístěn jeden nebo dva hnětací háky. K pečení stačí koupit chlebovou směs (případně si podle receptu připravit vlastní), nalít do nádoby tekutou složku, přidat sypké ingredience, zapnout program a pekárna se o zbytek postará sama. Těsto promíchá, nechá vykynout a upeče. Výsledkem je krychlička nebo kvádříček (podle formy) chleba, z něhož stačí vyjmout hnětací háky (k některým modelům je dodáván háček na jejich vyjmutí) a můžete krájet a podávat. Většina modelů je vybavena odloženým startem. Stačí vše večer připravit, naprogramovat a ráno, když vstanete, na vás čeká čerstvý chléb k snídani. Pekárny také umí udržovat hotové pečivo několik hodin teplé.      Kromě běžného chleba lze v pekárnách připravovat i jiné druhy – bílý pšeničný, celozrnný, bezlepkový nebo sladký. Pekárna zpravidla dokáže namíchat těsto třeba na pizzu, připravit dortové těsto nebo zapéct těstoviny. Užitečnou funkcí je možnost přípravy malého množství marmelády. Přístroje umožňují kromě výběru velikosti (od 500 gramového bochníčku až po jedenapůkilové pecny) nastavení propečenosti kůrky (v našem testu byla nastavena na střední propečenost) a možnost přidání ingrediencí (například rozinky) v průběhu přípravy. Potěší i jejich paměť, která si zapamatuje, kde pečící program skončil, pokud dojde k výpadku elektřiny.      Novinkou na trhu je pekárna Moulinex, která je dodávaná se zvláštními tvarovanými pekáčky, jež slouží k pečení baget. Pekárny Panasonic jsou vybaveny speciálními hnětacími háky určenými k přípravě žitného chleba. Panasonic SD 255 má automatický dávkovač ingrediencí.      K tomu, abyste pekárnu mohli použít ke kýženým účelům, musí být vybavena příslušnou funkcí. Každý druh těsta potřebuje jinou dobu kynutí i jiný způsob pečení. Když pekárna umí dobře upéct světlý chléb, neznamená to, že zvládne totéž s chlebem celozrnným. Při výběru je třeba pečlivě zvážit všechny nároky, které budete mít, a podle nich vybírat konkrétní model.

Nejlepší chléb je nejdražší

     Pro test jsme zvolili dva nejpoužívanější programy pro pečení chleba, u nichž se také projevují rozdíly mezi výkony. Běžný světlý chléb a chléb z celozrnné směsi. Program pro přípravu světlého chleba je sice kratší, ale energeticky náročnější, naproti tomu celozrnný chléb se peče déle, ale s nižší spotřebou elektrické energie. Neplatí to ovšem pro všechny přístroje. Pekárna Moulinex Home Bread XXL Baguette spotřebuje při pečení celozrnného chleba přes 500 wattů, což je hodně i v porovnání s nejvyššími spotřebami dosahovanými při pečení chleba světlého.      Hlavním kritériem pro posuzování kvality pekárny je samozřejmě jakost upečeného chleba. Ten v našem testu byl posuzován odborníky a srovnáván s chlebem zakoupeným u pekaře a v supermarketu. Odborníci se zaměřili na celkový vzhled bochníku, jeho barvu, kůrku, nakynutí, vůni, chuť a pocit v ústech. Jednotlivé přístroje, jak test ukázal, se poměrně výrazně liší nejen kvalitou upečeného chleba, ale i dobou přípravy. Aby byl chleba dobrý, nemůže se uspěchat, na druhou stranu, v domácích podmínkách, požadujeme především efektivní přípravu. Kvalitní domácí pekárna by měla být schopna připravit slušný chléb za relativně přijatelnou dobu. V neposlední řadě je důležitým kritériem spotřeba elektrické energie.      Celkově nejlepších výsledků, co se senzorických vlastností chleba týče, dosáhly pekárny Panasonic SD 255 a SD 254. Kvalita jimi upečeného chleba je »velmi dobrá « a to jak světlého, tak celozrnného. Výborné pečení je vykompenzované delší dobou přípravy (obecně to není na škodu, správný chléb potřebuje čas, ale u domácí pekárny to vždy představuje určitý kompromis – viz výše) a vyšší spotřebou elektrické energie. A v neposlední řadě cenou.      Celkově nejlepší pekárna Kenwood má sice chleba jen »dobrý«, ale zato stojí o pár stovek méně a patří k těm nejúspornějším. Vůbec nejúspornějším přístrojem je celkově »dobrá « pekárna Moulinex Home Bread; naproti tomu přístroj Moulinex Home Bread Inox má spotřebu velmi vysokou.

Do myčky ne!      Je překvapivé, že v době, kdy se myčka nádobí stává standardem vybavení běžné domácnosti, je pouhý jeden přístroj, a to Tristar BM-4582, vybaven příslušenstvím, které je možné umývat v myčce.

U ostatních je to buď vysloveně zakázáno, nebo se o tom návody nezmiňují, takže je mytí v myčce na vlastní nebezpečí (a hádky s prodejcem, pokud by příslušenství pekárny náhodou mycí proces nevydrželo).

Samozřejmě, že do myčky patří pouze pečící nádoba a hnětací háky, nikoliv elektrické části pekárny.

     Kromě „mytelnosti“ byla hodnocena obsluha jako taková, tedy vše od zapnutí a programování pekárny, přes nasazování pečící formy a hnětacích háků až po vyjímání upečeného chleba. To může být u některých přístrojů poněkud problematické. Při čištění mají pak výhodu pekárny s plastovým šasi, to se udržuje výrazně lépe než nerezové opláštění. Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstály Pekárna na rok?      Všechny modely jsme podrobili zátěžovým testům. Již dříve se ukázalo, že životnost jednotlivých součástí je kamenem úrazu pekáren. Nejhorší přístroje v testu „odešly“ po méně než 400 cyklech buď na ulomení hnětacího háku, nebo na závadu motoru. Za předpokladu, že byste pekli každý den, by taková pekárna vydržela jen něco málo přes rok. Taková životnost je přeci jen trochu krátká. Pokud pekárna vydržela až do horní hranice 700 pečících cyklů, byla poté vyhodnocena míra opotřebení jejích součástí. Často se zvýšeně obrušuje místo dotyku hnětacího háku a pečící formy; toto opotřebování je také součástí hodnocení životnosti, stejně jako životnost nepřilnavého vnitřního povrchu pečící nádoby.

Budete mít zájem:  Unik Plodove Vody Priznaky?

Zdroj: TEST 01/2009; Kompletný článok i s výsledkami

Test parních hrnců a trub: Známe vítěze!

Vaření v páře je šetrný a zdravý způsob tepelné úpravy potravin. Test ukázal, že jídla připravená v parních troubách a parních hrncích byla uvařená rychle, chutně a zachovala si více vitaminů a minerálních látek než při klasickém vaření.

Vzato do důsledku, všechny přístroje splnily základní očekávání, vaření v páře zvládají bez problémů všechny. Ovšem pouze tři přístroje – Philips, Severin a Rommelsbacher zvládly náročnou zkoušku zaměřenou na ověření maximální kapacity přístroje – vaření mraženého hrášku. Jako jediné jej zvládly uvařit rovnoměrně. Všechny ostatní přístroje hrášek částečně rozvařily.

Parní hrnce fungují všechny stejně. Pára vyvinutá z vody v zásobníku stoupá směrem vzhůru a ohřívá pokrm uložený v nádobách s perforovaným dnem na teplotu přibližně 100 stupňů Celsia. Přebytečná pára se buď odvádí horním otvorem, nebo kondenzuje na stěnách a stéká zpět do misky na kondenzát.

Hrnce bývají zpravidla vybaveny dvěma či třemi varnými nádobami umístěnými nad sebou. Výjimku tvoří přístroje Morphy Richards a Tefal, které mají nádoby umístěné vedle sebe.

Kromě lepší stability to přináší možnost připravovat různé potraviny nezávisle na sobě, zejména u hrnce Morphy Richards, který umožňuje nastavení doby vaření zvlášť pro každou nádobu a lze snadno zajistit, aby byly všechny součásti vařeného menu hotové v jeden okamžik, i když má každá jinou dobu přípravy.

Časové sladění u běžných hrnců jde jen za cenu komplikované přípravy a manipulace s nádobami při vaření, čímž dochází mimo jiné ke ztrátě vyvinuté páry.

Připojuje se i nepraktický aspekt – horká madla některých nádob, která ztěžují manipulaci s nádobami a vyžadují použití chňapek. Nezapomeňte ani na to, že horní víko parního hrnce je horké vždy.

Designově velice atraktivní a velice drahé vestavné parní trouby nejsou nutně lepší a praktičtější než parní hrnce.

Vaření v páře je co do výsledků srovnatelné se stolními přístroji, s praktickou stránkou věci jsou ovšem mnohé na štíru. To platí zejména pro modely AEG a Küppersbusch.

Jejich ploché zásobníky na vodu mají netěsné víko, a pokud je naplníte po okraj, nezabráníte při jejich přenášení od dřezu k troubě odkapávání vody.

Hrnce a trouby se testovaly na zmrazeném hrášku

Jakmile vestavné přístroje jednou zabudujete do kuchyňské linky, získali jste skrytého žrouta elektrické energie. Režim stand-by nelze nijak vypnout.

Jednou ze zvláštností vestavných trub je možnost vařit v páře při teplotě nižší než 100 stupňů Celsia. V některých tak lze připravovat domácí jogurt, nechat vykynout těsto nebo zpracovávat ovoce.

Naopak ke standardnímu vybavení v této cenové kategorii patří dětská pojistka, displej, možnost programování, hodiny a minimálně dvě varné nádoby. Za upozornění stojí náročnější čištění parních trub.

Samotné čištění není problematické, ale dveře trouby je nutné nechat vždy otevřené až do jejího úplného vyschnutí. Jinak se vystavujete riziku, že vám drahá parní trouba začne reznout.

Uchování vitaminů je jednou z proklamovaných předností vaření v páře. Časopis dTest vyzkoušel, zda je to pravda, nebo jen trik sloužící ke zvýšení prodeje těchto zařízení. Ukázalo se, že vaření v parním hrnci nebo v parní troubě je oproti vaření ve vodě skutečně zdravější. Existují ovšem i metody vůči vitaminům ještě šetrnější.

Ztráta vitaminu C při vaření je spolehlivým ukazatelem změny nutriční hodnoty potravin. Nejmenší ztráty utrpěla zelenina vařená ve speciální vysokotlaké parní troubě (Miele DG 4164).

Velmi šetrné je též vaření v běžném „papiňáku“. I když jde o vaření ve vodě, ztráty vitaminů byly v tomto případě nižší než při vaření v parním hrnci či troubě.

Jako nejméně šetrné se ukázalo klasické vaření ve vodě a také vaření v mikrovlnné troubě.

Zde jsou výsledky vybraných parních hrnců a trub z 15 testovaných!

  • Průměrná cena (Kč): 3650
  • Celkové hodnocení kvality: dobře 67 %

Z výsledku testu: Jako jeden z mála testovaných přístrojů má nádoby umístěné vedle sebe, což přináší možnost připravovat potraviny nezávisle na sobě, dobu přípravy lze nastavit pro každou ze dvou nádob zvlášť. Disponuje sedmi programy přípravy, má funkci udržení teploty hotového pokrmu a varování při nedostatku vody. Nevýhodou je, že je přístroj poměrně malý, využitelný objem nádob je jen 3,4 l.

  • Průměrná cena (Kč): 1280
  • Celkové hodnocení kvality: dobře 65 %

Z výsledku testu: Přístroj dobře vaří v páře, má vyjímatelné dno a speciální nádobu na rýži. Disponuje funkcemi udržení teploty hotového pokrmu a varování při nedostatku vody. Je vhodný i pro velké porce jídla, neboť využitelný objem nádob je 6,9 l. Nevýhodou je pevné pořadí nádob, které nelze změnit, a hůře rozeznatelné popisky.

  • Průměrná cena (Kč): 1610
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně 30 %

Z výsledku testu: Přístroj dobře vaří v páře, disponuje nádobou na rýži, je vybaven displejem a hodinami a umožňuje i časovou předvolbu. Nevýhodou je, že nelze nastavit žádné programy a jeho odvápňování je poměrně zdlouhavé. Pouze 20 % získal v hodnocení bezpečnosti, neboť přívodní kabel je nedostatečně chráněn.

  • Průměrná cena (Kč): 25 990
  • Celkové hodnocení kvality: dobře 67 %

Z výsledku testu: Parní trouba byla dobře hodnocena v kategorii vaření v páře. Pohodlně se obsluhuje, má přehledný displej i hodiny. Nevýhodou je, že nemá rošt a ukazatel doby přípravy je poměrně nepřesný. Po odvápnění je potřeba troubu zdlouhavě čistit.

  • Průměrná cena (Kč): 27 990
  • Celkové hodnocení kvality: uspokojivě 49 %

Z výsledku testu: Parní trouba byla dobře hodnocena v kategorii vaření v páře, uspěla při vaření všech typů pokrmů. Má přehledný displej a hodiny. Nevýhodou je, že má pouze jednu plochu pro vaření, nedisponuje odvápňovacím programem a komfort při vaření znesnadňují i neprůhledná dvířka. Spotřeba energie u tohoto přístroje byla nejvyšší z testovaných přístrojů.

  • Průměrná cena (Kč): 28 990
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně 30 %

Z výsledku testu: Trouba dobře obstála v hodnocení vaření v páře. Disponuje hodinami, displejem i dětskou pojistkou. Je bezpečná a má relativně nízkou spotřebu elektrické energie. Mezi její negativa patří nekomfortní obsluha, neboť zásobník vody při přenášení kape.

V testu časopisu dTest bylo testováno 9 parních hrnců a 6 parních trub. Kompletní výsledky 15 testovaných přístrojů spolu s informačním materiálem o potravinách získáte na www.dtest.cz/parni_hrnce_a_trouby .

Test 10 nejlepších parních hrnců 2021 | Recenze & Jak vybrat

Nákupem libovolného parního hrnce získáte výrobek produkující odpovídající množství páry. Vy byste však výběr tohoto spotřebiče měli podrobit detailnějšímu průzkumu. Ve srovnání s hrncem obyčejným se jedná o poměrně sofistikovaný spotřebič, jehož parametry se nevyplatí ignorovat.

Zaměřit se můžete na výrobní materiál, který má vliv na odolnost i estetické kvality. To platí dvojnásob, pokud bude mít parní hrnec stálé místo na kuchyňské lince. Zásadní roli hraje také jeho celková velikost, respektive objem.

S tímto parametrem pak úzce souvisí příkon a celková spotřeba parního hrnce. Čím větší objem potravin hrnec najednou pojme, tím více elektrické energie bude k vaření potřebovat.

Z praktického hlediska byste neměli opomíjet ani délku přívodního kabelu.

Funkční výbava těchto kuchyňských spotřebičů je až překvapivě široká. V závěru článku na vás čeká cenové rozpětí pořizovaných modelů, které napoví, co za danou částku můžete očekávat. Na samotný závěr jsme jako bonus připojili několik tipů k samotnému vaření a následné údržbě.

Pokud se o přípravu jídla v páře zajímáte, nejspíš vám doma nechybí nerezový pařáček – nízký rozevírací stojánek, který umístíte do klasického hrnce, podlijete vodou a postavíte na plotnu. V této kapitole si shrneme rozdíly mezi touto metodou a vařením v parním hrnci.

Pařáček je ve srovnání s parním hrncem levnější a jednodušší variantou. Do hrnce jej vkládáte jen v případě potřeby, takže hrnci samotnému zůstává i jeho standardní funkce.

Na druhou stranu je však méně prostorný a pokud chystáte více druhů potravin, je těžší je od sebe oddělit. Nepotěší také kuchaře se zalíbením v moderních funkcích, nenabídne totiž žádnou.

A samozřejmě se neobejdete bez sporáku, tato skutečnost však pro řadu lidí žádnou výraznou nevýhodu nepředstavuje. Všeobecně je spíše vhodný jako doplněk pro ty, kteří v páře vaří jen občas.

Parní hrnec využívá elektrickou energii a tudíž vyžaduje připojení k zásuvce. S ní ale bude fungovat všude. Protože se obvykle skládá z několika pater, pojme větší množství potravin, které bez problémů zanechává oddělené.

Často je dovybaven displejem a mnoha funkcemi nebo dalšími nádobami na specifické druhy potravin. Na klasické vaření jej však nevyužijete. Daní za jeho výhody je navíc vyšší cena. Vyplatí se tedy nadšencům, kteří jej nenechají zahálet.

Typ hrnce Klasický s pařáčkem Parní
Výhody + Je levnější
+ Můžete jej používat pro oba způsoby vaření
+ Jednoduchá obsluha
+ Více místa v jednom spotřebiči
+ Mnoho doplňujících funkcí
+ Je mobilní a použitelný bez sporáku
Nevýhody − Méně prostorný
− Absence dalších funkcí
− Potřebujete k němu sporák
− Pouze pro vaření v páře
− Dražší
− Potřebujete elektrickou zásuvku
Budete mít zájem:  TOP 10 potravin pro krásnou a zdravou pleť

Výrobní materiál

Výběr parního hrnce začneme trochu netradičně – nikoliv na základě hlavních technických parametrů, ale dle výrobního materiálu.

Ten mimo jiné úzce souvisí s celkovým vzhledem parního hrnce. Uvědomit si musíte to, že tento výběr je individuální, protože každý člověk má trochu jiné požadavky a líbí se mu něco jiného.

V každém případě budete vybírat ze dvou nejpoužívanějších materiálů.

Často narazíte na kombinaci obojího. Levnější přístroje jsou zhotoveny celé z plastu a mohou působit lacinějším dojmem. Dražší plasty nabývají nejrůznějších barev, takže nový spotřebič můžete sladit s jinými prvky ve vaší kuchyni. U dražšího nerezu výrobci sází především na eleganci, za kterou si jednoduše připlatíte.

Samotné nádoby na potraviny jsou obvykle vyrobeny z průhledného plastu. Ten vám umožňuje mít naprostou kontrolu nad vámi připravovaným pokrmem.

V okamžiku, kdy máte alespoň základní povědomí o tom, jakému designu parního hrnce dáte přednost, přichází na řadu volba velikosti. Na mysli nemáme jen celkové rozměry hrnce, které by měly odpovídat minimálně prostorám, kde chcete tento spotřebič skladovat. Zajímat se musíte i o další dva důležité parametry.

  • počet nádobek
  • celkový objem

Ty nejmenší parní hrnce jsou vybaveny dvěma průhlednými nádobami. Standardně však narazíte alespoň na tři. Výjimkou nejsou ani parní hrnce, které lze prostřednictvím nástavců ještě rozšířit. To vám umožní získat například pět prostorných nádob pro přípravu pokrmů.

Od počtu nádobek se samozřejmě odvíjí i jejich objem. Z něho pak vypočtete objem celkový. Ten je u parních hrnců prezentován nejčastěji. Objem byste měli volit také podle toho, pro kolik strávníků chcete pravidelně připravovat jídlo. Vybírat si můžete od tří do dvanácti litrů.

Při výběru nového parního hrnce neopomínejte ani příkon, který se úměrně promítá do celkové výkonnosti přístroje.

Tento parametr informuje o tom, kolik elektrické energie hrnec potřebuje k provozu, a do jisté míry rozhoduje o tom, jak rychle se daný spotřebič zahřeje na požadovanou teplotu.

Příkon je prezentován ve wattech označovaných zkratkou „W“. Z logiky věci vyplývá, že čím větší příkon, tím rychlejší příprava jídla.

Na druhou stranu nesmíte zapomínat na to, že velikost příkonu se odráží i ve spotřebované energii, a tedy i dražším provozu. Někdy však výkonnější model s vyšší spotřebou dokáže být dokonce úspornější než ten levnější s malým příkonem. A to proto, že připraví pokrm mnohem rychleji.

Z pohledu velikosti příkonu narazíte na výrobky s parametry od 400 W do 2 000 W. S narůstajícím příkonem samozřejmě roste i cena spotřebiče. Pro domácí využití doporučujeme vybírat parní hrnec s příkonem minimálně 800 W.

V závislosti na tom, kde budete provozovat parní hrnec, myslete také na to, v jaké vzdálenosti se nachází potřebná zásuvka s elektřinou.

Ano, tento problém s krátkým kabelem by určitě šel řešit prostřednictvím prodlužovacího kabelu, ale je to zbytečný prvek navíc. Většina parních hrnců má délku přívodního kabelu kolem jednoho metru.

Pokud by vám takový rozměr nestačil, poohlédněte se po modelech s kabelem delším.

Současný trh nabízí nespočet libovolných modelů parních hrnců. Jejich hlavními odlišnostmi však nejsou pouze fyzické parametry, ale i funkční výbava a nejrůznější doplňky zpříjemňující práci s nimi. V níže uvedených bodech můžete nalézt inspiraci pro váš budoucí nákup.

  • Displej – Parní hrnce mohou být vybavené displejem zobrazujícím právě probíhající programy. Některé displeje jsou dokonce programovatelné.
  • Odložený start – Sami si nastavíte čas, kdy se má spustit příprava jídla.
  • Automatické vypnutí – Parní hrnec se po dokončeném programu automaticky vypne.
  • Ukazatel hladiny vody – Vzhledem k tomu, že tento kuchyňský spotřebič funguje na principu páry, je zapotřebí do něj před vařením nalít odpovídající množství vody. Ukazatel vás pak informuje o tom, v jaké úrovni je hladina a zda není třeba vodu dolít.
  • Udržení teploty – Parní hrnec je i po dokončení pokrmu schopen danou pochutinu udržovat stále teplou.
  • Minutky – Možnost nastavení minutky, která vám sdělí, že připravovaný pokrm je hotový. Tato funkce pracuje na stejném principu jako běžné kuchyňské minutky.
  • Nádoba na rýži – Parní hrnec může být vybaven speciální nádobou pro pohodlnou přípravu rýže.
  • Držák na vaření vajec – Speciální doplněk slouží pro vaření vajec.
  • Vanička na omáčku – Doplněk vhodný pro pohodlnou přípravu omáček.
  • Přepážka – slouží k rozdělení nádoby na dvě, čímž vytvoříte prostor pro přípravu více druhů jídel.
  • Zvuková signalizace – Vedle optické signalizace můžete narazit na modely se zvukovou signalizací.
  • Funkce Vitamine+ – Patentovaná funkce parních hrnců Tefal, která je schopna pro co nejvyšší zachování vitamínů v potravinách provést zrychlení průběhu vaření.
  • Dětská pojistka – Bezpečnostní prvek chrání především vaše děti před nechtěným spuštěním spotřebiče a jeho ovládáním.

Parní hrnce představují poměrně dostupnou investici. Tento kuchyňský spotřebič můžete pořídit už od 700 Kč. Jeho možnosti a funkce samozřejmě narůstají se zvyšující se cenou.

Abyste si přípravu pokrmu na páře užívali dlouhodobě, měli byste vybírat ověřené a kvalitní značky, mezi které patří například Gallet, Tefal, Phillips, ETA, Morphy Richards, Zelmer, Severin a Klarstein.

Cena do 1 000 Kč

Za méně než 1 000 Kč pořídíte povětšinou základní modely parních hrnců. Ty se budou nejčastěji pyšnit použitím levnějších plastů, jednoduchým designem a dvěma nádobami na přípravu pokrmů. Obvykle v odpovídají kapacitě do 6,5 litru. Příkon těchto produktů nepřesahuje hranici 800 W.

Cena od 1 000 do 2 000 Kč

Dražší parní hrnce mají většinou tři průhledné nádoby. Jejich objem se zvyšuje na hodnotu až 8,5 litru. Tomu odpovídá i trochu vyšší příkon 900 W. Vybírat si budete z vícero modelových řad od většího množství výrobců, takže na své si v tomto směru přijde opravdu každý.

Cena od 2 000 do 4 000 Kč

Pro náročnější zákazníky jsou připraveny jednopatrové i několika patrové parní hrnce, u kterých můžete očekávat větší výkonnost. Dokazují to hodnoty příkonu kolem 1 300 W. Řada těchto výrobků již disponuje větším množstvím funkcí a objemem kolem 10 litrů.

Cena nad 4 000 Kč

Ty nejdražší parní hrnce se pyšní propracovaným designem, příkonem až 2 000 W, kapacitou 12 litrů, přehledným programovatelným displejem a možností doplnit další přídavné nádoby. Cena těch nejlepších parních hrnců se šplhá k 7 000 Kč.

Zásady vaření v parním hrnci

Každý kuchař je jiný a vaší kreativitě se meze nekladou. Přesto vám pro začátek nabídneme několik obecných pouček, které vám usnadní sžívání se s novým kuchyňským pomocníkem.

  • Snažte se potraviny krájet na přibližně stejné kousky. Tím zabráníte nerovnoměrnému rozvaření těch menších nebo naopak nedovaření větších.
  • Pokud vaříte více druhů potravin, do spodních pater umístěte ty nejtvrdší nebo s nejdelší dobou přípravy. Tak jimi projde největší množství horké páry.
  • Patra můžete také přidávat a ubírat v průběhu vaření. Tím zajistíte, že budou potraviny s různě dlouhou dobou přípravy uvařené rovnoměrně.
  • Pokud je to však možné, vyvarujte se během vaření zbytečnému odkrývání poklic. Došlo by k úniku páry a celý proces by se zpomalil.
  • Jídlo připravované v páře mívá intenzivnější chuť, s kořením a solí tedy můžete šetřit. Pokud chcete experimentovat, můžete také místo vody nalít do spodní nádobky vývar.

Údržba

I když parní hrnec vypadá jako jednoduchý a nenáročný kuchyňský spotřebič, neměli byste podceňovat pravidelnou údržbu. Ta se totiž promítá nejenom do celkového stavu výrobku, ale také do jeho životnosti. Údržba parního hrnce naštěstí není ničím složitým. Stačí se držet několika následujících pravidel.

  • Pokud to není nutné, plastové díly raději nevkládejte do myčky a myjte je ručně za pomoci vody a vhodného saponátu. Zajistíte tím jejich lesk a dobrý vzhled.
  • Po dokončení vaření nezapomeňte vyprázdnit zásobník s vodou, do kterého můžete nalít teplou vodu se saponátem.
  • Před uskladněním parního hrnce proveďte jeho důkladné osušení.
  • Topný blok tohoto elektrospotřebiče nikdy nenamáčejte do vody.

Připravit byste se měli také na to, že v zásobníku vody se po pár měsících dle frekvence používání může usazovat vodní kámen. Toho je třeba se čas od času zbavit. K tomu se využívá například voda s octem. Tu je pak třeba důkladně vypláchnout.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector