Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Vánoční svátky to je hlavně sladké cukroví, vánočky a spoustu jiných kalorických pokrmů. Je těžké odolat, když na vás cukrem napěchované vánoční dobroty útočí ze všech stran. Linecké, vosí hnízda nebo vanilkové rohlíčky – teď, víc než kdy jindy, se ukáže, jak pevnou máte vůli.

Naštěstí si všechny vánoční dobroty odepřít nemusíte. Stejně jako každý rok vám z trouby může vonět cukroví. Jen bude tentokrát zdravé, s minimálním obsahem sacharidů.

Vyzkoušeli jsme za vás, jak snadné je vykouzlit během chvilky skvělé pečené i nepečené low carb cukroví, které výborně chutná a nepřiberete po něm.

Teď už si jen připravte kuchyňské náčiní a podívejte se na náš seznam toho nejlepšího nízkosacharidového cukroví.

Proč Low carb cukroví

  • Nepřiberete po něm.
  • Je skvělým nízkosacharidovým řešením na sváteční party a oslavy.
  • Neochudíte se o vánoční atmosféru při pečení, i když držíte dietu.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Mandlové čepice

Jemné mandlové těsto namočené v čokoládě a posypané kokosem nebo sekanými oříšky. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Čokoládové bonbóny s oříšky

Toto cukroví musíte zařadit na svůj seznam. Má skvělou čokoládovou chuť, křupe a je plné zdravých tuků. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Oreo sušenky

Něco pro milovníky těchto kakaových sušenek. Krásně křupou a jsou plné lahodného vanilkového krému. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Mandlové dortíčky

Nadýchané těsto s jemnou mandlovou chutí, polité čokoládou a ozdobené kouskem mandle. Toto low carb cukroví není jen vynikající, ale na vašem vánočním talíři bude i skvěle vypadat. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Vánoční sušenky

Některé low carb cukroví můžete jíst celý rok, právě jako tyto vánoční sušenky. Zahřejí chutí po skořici, hřebíčku a zázvoru. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Citrónové bochánky

Osvěžující citronové low carb cukroví, které vám provoní domov. Kyselá citronová poleva dodá ten správný chuťový šmrnc. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Kokosky

Co by to bylo za vánoční talíř bez kokosek? Tyto lahodné křupavé kousky na něm prostě nesmí chybět. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Kávové kopečky

Káva není úplně typickou vánoční chutí, ale toto low carb cukroví se základem z ořechů nebo kokosu vás snadno přesvědčí o opaku. Kávové kopečky na vánoční tabuli prostě patří. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Sněhové placičky s čokoládou

Chutné low carb cukroví připravené z kokosu, kakaa a čokolády. Dobrá zpráva je, že troubu můžete nechat vypnutou. Placičky se připravují za studena. Recept najdete zde.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Sněhové placičky

Bílé jako sníh a plné kokosové chuti – to jsou low carb sněhové placičky. I tady nechte troubu odpočívat. Bude vám stačit kokos, kokosové mléko a vanilka. Recept najdete zde.

Lískooříškové kuličky

Kuličky nesmí na vánoční tabuli nikdy chybět. Tyto jsou vláčné, oslazené čekankovým sirupem a plněné oříškem. Recept najdete zde.

Čokoládovo-kokosové čtverečky

V hlavní roli kokos, kakao a čokoláda. Nic víc k přípravě těchto báječných nízkosacharidových čtverečků nepotřebujete. Recept najdete zde.

Banánové kuličky

A zase ty kuličky. Čím víc, tím lépe. Banánová chuť obalená ve sněhobílém kokosu. Recept najdete zde.

Jahodovo-kokosové čtverečky

Proč si nedopřát trochu jahodové chuti i na vánoce? Barva těchto chutných čtverečků skvěle vynikne na vánoční tabuli. Recept najdete zde.

Burákové mlsky

Stvořené pro všechny milovníky arašídové chuti. Delikátní low carb cukroví lehce pocákané výbornou čokoládou bez cukru. Recept najdete zde.

Zdravá štědrovečerní tabule

Letošní svátky u vás můžou vypadat jinak nejen díky zdravému low carb cukroví. Hladovět ani odepírat si tradiční jídlo ale rozhodně není potřeba.

Existuje způsob, jak se neošidit o to, na co se celý rok těšíte, a přesto si pochutnat. Připravte si zdravou a odlehčenou štědrovečerní tabuli. Recepty na lahodný bramborový salát, rybí polévku a štědrovečerního kapra najdete zde.

Vánoční cukroví s kokosem: kuličky, krémy a další!

Máte rádi kokos? Jeho jemnou vůni a vláčnou chuť?

Není mnoho lidí, co by tuto zdravou pochoutku rádo nemělo. A proto jsme pro vás připravili kokosové cukroví.

Podívejte se na následující recepty, které stihnete i na poslední chvíli a většinu ingrediencí máte pravděpodobně ve spíži.

Inspirujte se našimi recepty na kokosové vánoční cukroví! 

Nepečené vánoční kokosové kuličky

Oblíbené kuličky, kde se skvěle kombinuje sladká chuť kokosu s delikátní hořkostí kakaa.

INGREDIENCE

  • 1 salko
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 50 g kakaa
  • spařené a oloupané mandle

POSTUP

  1. Salko promícháme s kokosem a kakaem.
  2. Poměr si můžeme upravit dle chuti.
  3. Vypracujeme tužší těsto.
  4. Vytvoříme menší kuličky a do středu každé z nich vložíme mandli.
  5. Vychladíme a podáváme.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Kokosové linecké cukroví

Ozvláštněte tradiční linecké přídavkem kokosu. Nebudete litovat.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 180 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 lžička citronové šťávy
  • domácí marmeláda na potření
  • kokos na plnění (nemusí být)
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

  1. Nejprve si vypracujeme těsto a necháme do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den těsto vyválíme a vykrajujeme naše oblíbené tvary.
  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  4. Pečeme přibližně 5 až 8 minut, dokud linecké nezačne zlátnout.

  5. Necháme vychladnout.
  6. Cukroví pomažeme marmeládou.
  7. Marmeládu můžeme posypat kokosem.
  8. Slepíme a posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Kokosový krém do vánočního cukroví

Vyzkoušejte letos jako náplň do cukroví kokosový krém. Je mimořádně lahodný.

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 150 g kokosu
  • cukr
  • máslo

POSTUP

  1. Z mléka si uvaříme hustý pudink.
  2. Vmícháme kokos.
  3. Necháme trochu vychladnout.
  4. Dle chuti přidáme cukr a máslo.
  5. V případě potřeby zahustíme kokosem.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Kokosové pusinky

Ingredience

  1. 200 g strouhaného kokosu
  2. 3 bílky
  3. 1 limetka v bio kvalitě
  4. 225 g moučkového cukru
  5. 60 g hladké mouky
  6. 50 lineckých koleček zhruba o průměru 3 centimetry (Recepty na linecké cukroví)

Postup

  • Strouhaný kokos lehce opražte bez tuku na pánvi. Jenom tak, aby chytl zlatavou barvu. Poté nechte zchladit.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Na jemno nastrouhejte kůru z limetky a poté vymačkejte šťávu.
  • Do misky dejte bílky a 1 lžíci limetkové šťávy a vyšlehejte v tuhý sníh.
  • Přidejte opražený kokos, limetkovou kůru a zbývající limetkovou šťávu.
  • Poté opatrně přidávejte prosátý moučkový cukr a hladkou mouku a jemně promíchejte.
  • Na pečicím papírem vyložený plech narovnejte linecká kolečka.
  • Pomocí dvou lžiček dávejte na kolečka vzniklou kokosovou hmotu (zhruba 1 lžíci na kolečko).
  • Pečte zhruba 10 minut.

Aby linecká kolečka při pokládání kokosové směsi po plechu neklouzala, můžete pod každé z nich dát malinký kousek másla.

Kokosovým pusinkám můžete dát mnoho podob – můžete je máčet v rozpuštěné čokoládě, dát do nich loupané mandle a nebo třeba potřít linecké kolečko marmeládou. Záleží na Vaší chuti.

Budete mít zájem:  Alergie Na Sojové Mléko?

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné Foto zdroj: www.brigitte.de

Kokosové rohlíčky

Ingredience

  1. 200 g hladké mouky
  2. 100 g strouhaného kokosu
  3. 35 g změklého másla
  4. 50 g práškového cukru
  5. 2 vejce
  6. 1 sáček vanilkového cukru
  7. 1 vanilkový lusk (lze vynechat)
  8. 1 lžíce Malibu

Postup

  • Máslo a cukr vyšlehejte v pěnovou směs. Poté postupně přidávejte vejce.
  • Přimíchejte strouhaný kokos, malibu a na závěr postupně přidejte mouku.
  • Propracujte v hladké těsto.
  • Hotové těsto dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  • Naplňte cukrářský sáček a protlačujte.
  • Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rohlíčky.
  • Pečte v předehřáté troubě na 160°C po dobu 12 minut.

Na tvarování rohlíčků můžete použít i strojek na těsto.

Hotové rohlíčky můžete máčet v čokoládě nebo je udělat tenčí a slepovat marmeládou či krémem.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemnéFoto zdroj: www.lecker.de

Kokosové strojkové cukroví

Ingredience

  1. 100 ml kokosového oleje
  2. 70 g třtinového cukru
  3. 2 balíčky vanilkového cukru
  4. 1 lžička soli
  5. 100 ml kokosového mléka
  6. 160 g strouhaného kokosu
  7. 200 g hladké mouky
  8. 150 g moučkového cukru
  9. 1 lžíce kůry z bio limetky
  10. 4 lžíce limetkové šťávy

Postup

  • Zahřejte kokosový olej, aby získal tekutou konzistenci.
  • Utřete rozehřátý kokosový olej, třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl a kokosové mléko.
  • Smíchejte 100 g strouhaného kokosu, mouku a limetkovou kůru a tuto směs přimíchejte ke kokosové směsi.
  • Postupně protlačujte strojkem a tvořte libovolné tvary, pěkně budou vypadat věnečky nebo srdíčka.
  • Hotové tvary pokládejte na pečicím papírem vyložený plech a v předehřáté troubě pečte na 200°C po dobu zhruba 20 minut.
  • Z moučkového cukru a limetkové šťávy vytvořte hustou polevu a potírejte jí hotové vary a dávejte do talířku se zbylým kokosem. Tím své cukroví krásně ozdobíte.

Aby vzniklo jemnější těsto, kokos, který dáváte do těsta, nejprve umelte na jemný prášek.

Hotové cukroví můžete slepovat nebo polévat čokoládou a zdobit cukrářským zdobením.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné Foto zdroj: www.simply-yummy.de

Kokosový salám

Ingredience

  1. 80 g sušenek (obyčejných bez náplně)
  2. 50 g kokosu
  3. 80 g vlašských ořechů
  4. 1 vejce
  5. 80 g moučkového cukru
  6. 25 g kakaa
  7. 150 g másla + zhruba 2 lžíce změklého másla
  8. strouhaný kokos na obalení

Postup

  • Sušenky rozdrťte na menší kousky. Jednoduše to uděláte tak, že sišenky dáte do uzavíratelného sáčku, vymáčkněte vzduch a uzavřete, zakryjte utěrkou a lehce pobouchejte paličkou na maso.
  • Oříšky nakrájejte nebo rozkrájejte na kousky. Ty nemusí být úplně malé, protože budou tvořit strukturu salámu.
  • Vejce, cukr a kakao vyšlehejte do pěny.
  • V hrnci rozpusťte máslo, přidejte vaječno-kakaovou směs a lehce provařte.
  • Postupně přidávejte kokos, sušenky a ořišky a promíchejte. Na závěr propracujte rukama.
  • Rozložte alobal, potřete ho změklým máslem a ještě teplou hmotu na něj rozložte.
  • Promačkejte a snažte se vytvořit tvar šišky salámu o průměru zhruba 5 centimetrů.
  • Rozloženou potravinářskou folii hustě posypte strouhaným kokosem a hotový váleček na něj položte a obalte v kokosu.
  • Na závěr váleček zabalte do folie a dejte chladit alespoň na hodinu do lednice.
  • Před servírováním nakrájejte na libovolně silné plátky.

Na nepečený kokosový salám jistě vymyslíte mnoho variant. Pro pěkný kontrast a strukturu je dobré používat suroviny kontrastní barvy. Například můžete použít stejný kokosový základ bez kakaa, nahrubo nasekané mandle a čokoládové pecky na pečení.

Takovýto salám můžete obalit v drcených mandlích.

Do kokosového salámu můžete zakomponovat i nakrájené sušené ovoce. Hodily by se například meruňky. Najdete svoji oblíbenou variantu?

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemnéFoto zdroj: www.weltinmir.de

Představili jsme vám tři osvědčené recepty, jak lze při přípravě vánočního cukroví zapojit kokos.

Kromě přidávání do těst a krému lze kokos využít i na zdobení. Bílá barva dobře ladí s tmavším cukrovím a jako posyp na tmavé polevy.

Pokud máte více kokosu a také času, určitě vyzkoušejte kokosové řezy, po kterých se celá rodina utluče.

Dokonalé linecké cukroví – Kuchařka pro dceru

Linecké cukroví je krásné a dobré, takže patří do každé slušné vánoční sbírky. Tento článek je věnován všem, kdo si na fotogenické cukroví potrpí.

Především pak Niki, která fotí krásné fotky do mých kuchařek a která žije v daleké, studené severské cizině, kde je slovo cukroví docela neznámé, takže na jejích bedrech leží břímě povinnosti šířit věhlas českého vánočního pečiva vlastnoručně.

Milá Niki a vy ostatní, ať vám tohle cukroví rozzáří den, i když zrovna venku slunce nesvítí. Aby bylo jasno, ve Finsku už v tuto roční dobu v podstatě nesvítí, i kdyby bylo jasno.

Linecké těsto

Možná se vám vybaví základní poučka pro linecké cukroví, která říká, že mouka, máslo a cukr mají jednoduchý a zapamatovatelný poměr, totiž 3-2-1. Tedy 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka a navrch jeden žloutek na zvláčnění těsta. Držte se jí, protože je skvělá. Líp to nejde.

K tomu všemu můžete přidat trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a vanilku na ovonění, rozhodně vám to nažene plusové body v rámci pochvaly a zlepší to předvánoční kuchyňskou atmosféru.

Nenechte se však zlákat záměnou margarínu za máslo, neboť margarín je na rozdíl od másla z 50 procent voda, a taky si nenechte sáhnout na kvalitu mouky. Kupte si hladkou mouku nějaké rozumné značky.

Když uvedený poměr surovin dodržíte a zpracujete těsto správným způsobem, bude vás poslouchat na slovo a budete mít z výsledku radost. Linecké cukroví bude jemné, voňavé, po upečení křehké a po rozležení vláčné. Tohle je prostě jednou pro vždy zaručené.

Co se týká správného zaškatulkování v rámci pekařských souvislostí, linecké těsto patří do skupiny křehkých těst, takže nepotřebuje žádné kypřidlo, naopak vyžaduje při přípravě chladnější podmínky a prospěje mu odležení v lednici.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Zpracování lineckého těsta

Co se myslí správným způsobem zpracování? Je potřeba spojit mouku, máslo a cukr bez usilovného hnětení na tvárné těsto.

Ze všeho nejdřív rozsekejte a zapracujte chladné máslo do směsi mouky a cukru, až vznikne drobenka.

Máslo by se nemělo příliš zahřát, protože pak se začne rozpouštět, a to změní vlastnosti upečeného těsta k horšímu, bude se vám drolit a rozpadat.

Aby se máslo nezahřálo, buď ho do těsta rozsekejte nožem, rozšťouchejte vidličkou, nebo postupujte jen špičkami prstů. Anebo mouku, cukr a máslo promíchejte v robotu obyčejným míchacím nástavcem.

Nakonec přilijte k drobence žloutek a s jeho pomocí spojte rychlým hnětením drobenku na těsto. Pokud by stále bylo příliš drobivé, můžete buď dodat ještě pár kapek nového žloutku, nebo použijte část zbylého bílku nebo lžičku studené vody. Zásadně ale nehněťte déle, než je nezbytně nutné pro spojení těsta.

Linecké těsto se dá použít v podstatě hned, ale když ho zabalíte do fólie a necháte odpočinout pár hodin v lednici, odvděčí se vám sice počáteční ztuhlostí, ale zároveň se při rozválení nebude tolik trhat. Ano, může za to lepek, kterému odpočinek prospěje.

Budete mít zájem:  Anýz a jeho léčivé účinky – jak může prospět našemu zdraví?

Pokud vám tohle povídání stačí, abyste linecké cukroví vyzkoušeli, rozehřejte troubu na 160 stupňů a směle hned vyrazte do kuchyňské akce. Ale pokud chcete vědět ještě něco navíc, čtěte dál.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Linecké cukroví, jak ho možná neznáte

Linecké koláčky, někdy též nazývané linecké oči, původně vznikly jako zmenšená jednohubková verze proslulého lineckého koláče.

Na něm jsou zajímavé hned dvě věci.

Jednak je ručně psaný recept na linecký koláč z roku 1653 vůbec nejstarší dochovaný recept na koláč na světě, i když byl v historickém kuchařském zápisníku benátské hraběnky objeven až v roce 2005, a jednak se do těsta tradičně přidávaly mandle nebo lískové ořechy, které novodobá podoba lineckého těsta dost úspěšně ignoruje.

Původní verze koláče vyžadovala loupané sekané mandle, ale postupem doby se mandle zčásti nebo dokonce zcela začaly nahrazovat neloupanými lískovými oříšky. Tím se těsto trochu zbarvilo dohněda, takže nebylo úplně světlé.

V období první světové války, v době nedostatku, se dokonce místo ořechů používaly upečené ovesné vločky. Téhle verzi se říkalo válečný linecký koláč. Ač všechny války patří odsoudit, neboť nepřinášejí nic dobrého, linecký koláč s ovesnými vločkami by v dnešní době zřejmě prošel souhlasem nejednoho výživného poradce.

K ořechům se do těsta začalo přidávat i koření jako skořice, hřebíček, citronová kůra, muškátový oříšek, kardamom, nové koření či vanilka (v horším případě vanilín). Minimálně skořice a hřebíček zůstaly v tradičním ořechovém lineckém pečivu dodnes.

Do lineckého koláče se brala zavařenina z černého rybízu, do koláčků z červeného. Dnešní recepty však rády koketují i s meruňkovou nebo malinovou zavařeninou. Každopádně platí, že navinulá chuť zavařeniny pomáhá vyrovnat sladkost pečiva.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Přestože jednoduchost a rychlost svádí k tomu, abychom si upekli linecké cukroví bez přidání mandlí nebo ořechů do těsta, pokud chcete letos zkusit něco nového a přitom dostatečně vznešeného, směle se se mnou vydejte zpátky do minulosti a obnovte tradici ořechového lineckého pečiva. Můžu vám slíbit, že už při přípravě těsta bude vonět celá vaše kuchyně.

Mletými mandlemi nebo ořechy se dá nahradit zhruba třetina mouky a těsto bude stále fungovat. Nicméně protože ořechy obsahují hodně tuku, já dávám přednost tomu, že jimi nahradím jak část mouky, tak i malou část másla, abych neměla těsto tučné až příliš a tím pádem i víc citlivé na správné zpracování.

(Pokud vás zajímají konkrétní počty, z původního poměru 300 g mouky a 200 g másla jsem dospěla k poměru 240 g mouky, 170 g másla a 90 g mletých mandlí nebo ořechů. Ořechy tedy nahradily 60 g mouky a 30 g másla.)

I v rakouských receptech postupně mandle i ořechy mizí, dokonce i recept na linecké koláčky podle hotelu Sacher už je neobsahuje. A to je podle mě škoda.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

5 rad pro ještě lepší linecké cukroví

Potrpíte si na dokonalost? Takhle ji u lineckého cukroví dosáhnete lépe a rychleji.

1. Chlad a odpočinek těstu prospěje

Už jsem se o tom zmínila. Pokud necháte těsto po zpracování odpočinout v lednici aspoň hodinu, ale lépe do druhého dne, bude se při rozvalování mnohem lépe chovat a nebude se trhat. Jen mu dopřejte pár minut na povolení ze ztuhlého stavu.

2. Cukrujte před slepením

Dokonalý vzhled lineckého cukroví spolupomáhá vytvořit poprašek cukru. Aby nezakryl zavařeninu, kterou se vždy dva kousky k sobě slepují, cukrujte horní díly lineckého cukroví ještě předtím, než je slepíte.

3. Natírejte spodní díl po spodní straně

Je to nezvyklé, ale funguje to zázračně. Když budete natírat spodní díly lineckého cukroví zavařeninou po té straně, kterou se dotýkaly plechu, zajistíte si dokonalé přilnutí horního a spodního dílu k sobě. Tahle strana je totiž rovná a nemá žádné nezbedné vybouleniny.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

4. Opečte mandle nebo ořechy pro lepší chuť

Aby byl efekt mandlí nebo ořechů v těstě ještě větší, pomůže, když je nejdřív opražíte nasucho v pánvi, až lehce zezlátnou, pak je necháte vychladnout a nakonec rozsekáte nebo rozemelete na moučku. Je to mnohem lepší, než když použijete kupované mleté mandle.

5. Zavařeninou plňte dvakrát

Pokud máte větší kousky cukroví a tedy i větší otvory uprostřed, po slepení přidejte ještě trochu zavařeniny do lineckého očka.

Už vás přepadla chuť pustit se do pečení? Tady je můj recept na mandlové linecké cukroví.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Suroviny

  • 90 g loupaných mandlí
  • 240 g hladké mouky (co nejlepší)
  • 
170 g kvalitního másla, vychlazeného
  • 90 g cukru moučka
  • 10 g domácího vanilkového cukru
  • 1 žloutek, také vychlazený
  • kůra nastrouhaná z jednoho malého citronu
  • malá špetka mletého hřebíčku
  • malá špetka mleté skořice
  • hladká mouka na posypání pracovní plochy
  • 
zavařenina z červeného rybízu na slepování (ta nejlepší je samozřejmě vaše, maminčina nebo babiččina)

Postup

  1. Mandle nasypte do pánve, zapněte plotýnku na silnější výkon a pod bedlivým a nepřetržitým dohledem opečte mandle ze všech stran, až trochu zrůžoví nebo zezlátnou. Po opečení je hned vysypte z pánve na talíř a nechte vychladnout.
  2. Z odměřeného množství mouky odeberte dvě lžíce, přidejte k mandlím a společně rozsekejte v kuchyňském mixéru na jemnou moučku.
  3. Mouku smíchejte se sekanými mandlemi, cukrem, kůrou a kořením a vysypte na pracovní plochu. Přidejte chladné máslo, nakrájené na kostičky. Nejprve máslo do mouky rozsekejte příborovým nožem. Teprve potom bleskově konečky prstů zapracujte máslo do mouky a utvořte něco jako drobenku – nemusí být vůbec dokonalá. Nakonec přidejte žloutek a všechno rychle spojte v těsto. Pokud žloutek nestačí, můžete opatrně přidat trošku studené vody nebo si v ní jen namočte ruce.
  4. Zpracované těsto zbytečně dlouho nehněťte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici. Jednodenní pobyt tamtéž mu uškodit nemůže.
  5. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a odřízněte polovinu těsta. I tu poprašte a rozválejte ji na plát silný necelého půl centimetru. Pokud to nejde a těsto se lepí, překryjte ho rozstřihnutým igelitovým sáčkem.
  6. Tvořítkem typického tvaru, tedy kulatým, zubatě kulatým nebo hvězdičkou vypíchněte jednotlivé kousky. Z poloviny z nich uprostřed ještě vyrobte asi centimetrový otvor – existují na to speciální tvořítka, nebo použijte třeba čistý náprstek či silné brčko. Na jeden plech rovnejte tvary bez otvoru, na druhý s otvorem. Ty jsou totiž dřív upečené a zbytečně by v troubě hnědly a tvrdly, pokud by kolegiálně čekaly, než se upeče i zbytek. Odřezky těsta krátce prohněťte s druhou polovinou, rozválejte a znovu vykrájejte.
  7. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Pečení se začněte věnovat, pokud příliš zkušenostmi v tomto směru neoplýváte, až budete mít vykrajovací část celou za sebou. Ve vyhřáté troubě pečte plechy postupně přibližně deset minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nenechte v troubě zezlátnout. Nebojte se na zkoušku jeden kousek vyndat (prostě ho podeberte jídelním nožem), rozlomit a podívat se, zda je propečený i uvnitř. (Pokud máte horkovzdušný oběh a chcete jej využít, nastavte teplotu jen na 150 stupňů. V takovém případě můžete péct víc plechů najednou, o to pečlivěji však musíte cukroví hlídat, protože pravděpodobně nebudete mít všechny tvary stejně velké a plné. Každý plech pak bude potřebovat jiný čas.)
  8. Upečené cukroví nechte chvíli odpočívat na plechu, teprve po pár minutách ho opatrně přeneste k vychladnutí na talíř nebo na mřížku. Tvary s otvorem poprašte moučkovým cukrem. Dílky pak slepujte zavařeninou – natřete jí vždy spodní stranu jednoho kousku bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírkou uprostřed. Vzniknou tak krásná červená očka uprostřed zlatavých koleček nebo jiných nádher. Cukroví svědčí několikadenní odležení, nejlépe v papírové krabici na balkoně, v chladné spíži, v chladném sklepě nebo na chladné půdě (všimněte si, že lednice na tomto seznamu chladných míst chybí).
Budete mít zájem:  Jak na vlhký kašel? možná vám pomůže toto!

https://www.kucharkaprodceru.cz/linecke-cukrovi/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Kontrolní otázka na závěr: patří do vaší povinné vánoční výbavy linecké cukroví?

 

 

Nejlepší linecké cukroví jako od babičky

Linecké cukroví Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké cukroví z lineckého těsta. Vyzkoušejte jeden po generace úspěšný recept…

Recept jsme si vypůjčili od Terezy z blogu Foodlover.cz. Pochází od její babičky a toto linecké těsto striktně respektuje zásadu 3 díly mouky : 2 díly másla : 1 díl cukru. Ideální příležitost provonět si byt vanilkou… Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky 🙂

Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosijeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka, hrubý „písek“, co nám zbude v sítku, nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou šťávu a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.
  2. Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho na 3–4 menší kusy, které vyválíme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme, byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.
  3. Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Linecké cukroví. Foto: FOODLOVER.CZ

Můžete vyzkoušet zdravější linecké těsto bez cukru:

Jmenuju se Tereza Boušková a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, čerstvá advokátka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Linecké cukroví (vláčné hned)

Máte rádi linecké? Já ho jako dítě moc nemusela, až poslední roky mu přicházím na chuť. Ale peču jej odjakživa, Vánoce bez citronem a vanilkou provoněnými kytičkami prostě nemůžou být, navíc je to oblíbené cukroví moji maminky. A taky je tak něžné! Prostě vánoční :).

Tohle linecké nepotřebuje žádné dlouhé odležení, jakmile ho máznete marmeládou, po chvíli se vám v ústech bude rozsýpat. A k tomu ta jemná chuť a vůně pravé vanilky a citronové kúry, ach!

Náročnost: snadné až středně obtížné
Čas: těsto 5 min + odležení + pečení 5 min
Počet kusů: cca 25 (podle velikosti)

Potřebujete:
210 g hladké mouky
140 g změklého másla
70 g jemně mletého cukru
1 – 2 žloutky (podle velikosti)
kúra z 1 bio citronu
semínka z poloviny většího vanilkového lusku

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Těsto uložte odpočinout do ledničky alespoň na půl hodinky, ale ideálně je den odležené. V lednici ho můžete mít i víc dní, nic se nestane.

Troubu si zapněte na 180 °C.

Po odpočinku vyndejte těsto z lednice cca 20 – 30 min předtím, než jej budete zpracovávat. Ještě studené, ale už trochu povolené těsto vyválejte na plát vysoký cca 3 mm a vykrajujte libovolný tvar. Na plech můžete skládat relativně blíže k sobě. Dejte péct do vyhřáté trouby na 5 – 8 minut. Z trouby vyndejte hned, jakmile začne těsto zlátnout, stačí minutka navíc a bylo by spálené.

Po vychladnutí skladujte v krabici nebo uzavíratelné nádobě. Suché linecké vydrží i nějaký ten týden, ale čím dřív se do něj pustíte, tím líp. Slepujte jakoukoliv marmeládou, kterou máte rádi. Skvěle se hodí kyselejší marmeláda. Po slepení ještě buď pocukrujte nebo pocákejte čokoládou. Po slepení linecké během pár hodin (či do druhého dne) změkne.

Skladujte v uzavíratelné nádobě a spotřebujte přibližně do jednoho měsíce.

Dobrou chuť ♥

Pokud se vám recept líbil, potěší mě sdílení a budu ráda i za vaše zpětné reakce ♥. Krásný advent!

Foceno Sony Alpha A6000, Sony SEL35F18 35mm

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector