Vánoční cukroví: co kdy péci

Vánoční pečení: Jak naplánovat, péct i uchovat vánoční cukroví

1) Jak si pečení cukroví pořádně naplánovat

S cukrovím je nejlepší začít v době adventu. Letos připadá první adventní neděle na 1. prosince. Je dobré začít včas a nedělat všechno na poslední chvíli. Věřte, že i vy budete více v klidu. Navíc některé druhy cukroví potřebují delší dobu na to, aby se odležely a změkly. Čas vám pomůže ušetřit i zadělání na více těst najednou. Většinou totiž potřebují nějakou dobu pro uležení v lednici.

Vánoční cukroví: co kdy péci

Tři týdny až měsíc předem  Perníčky Zázvorové sušenky
14 dní předem Linecké cukroví (zatím bez náplně) Čajové pečivo Vanilkové rohlíčky Medvědí pracky 
Týden předem Nepečené cukroví Náplně do lineckého Krémové náplně do cukroví (vosí hnízda, laskonky) Rafaelo
na Vánoce Vánočka Závin Trdelník

Nejdříve začněte s perníčky, lineckým a dalšími druhy suchého cukroví, které je bez krémů a náplně. Ty potřebují nejdelší dobu pro změknutí. Ideální je začít cca 3 týdny před Štědrým dnem, aby stihly dostatečně provlhnout.

Dva týdny před Vánocemi se pusťte do medvědích tlapek, vanilkových rohlíčků, ořechů, cukroví z formiček, nebo druhů z kakaového či kokosového těsta.

Zatím ale ještě nic neplňte! Veškeré náplně si nechejte až týden před Štědrým dnem, stejně jako pečení rakviček, laskonek, kokosových pusinek a máslového cukroví. Těsně před Štědrým dnem je čas na rolády či vánočky.

Vánoční cukroví: co kdy péci

Všechno si nachystejte

Nejdříve si sepište seznam cukroví, které chcete péct. A buďte opatrní co se týče druhů: nemusíte se uhnat, abyste jich stihli třicet, ale udělejte vaše nejoblíbenější a celý proces přípravy si mnohem víc vychutnávejte.

Díky seznamu můžete doplnit i seznam surovin, které vám doma chybí a které musíte dokoupit. A také seznam pomůcek,bez kterých se neobejdete.

Nezapomeňte třeba na mechanické či digitální kuchyňské váhy, přesnost vážení totiž zaručuje skvělý výsledek!

Kromě těst, které můžete mít pár dnů v lednici pro uležení, je třeba připravit si i plechy na pečení, a teprve pak začít péct. U pečení je třeba šetřit s časem, co nejvíce to půjde, a plynule přecházet z jednoho kroku na druhý. Vyválení těsta trvá dle náročnosti průměrně půl hodiny. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

2) Zásady uchovávání cukroví

Kde uchovávat cukroví? Napečené druhy je třeba držet v suchu a v chladném prostředí. Připravte si uzavíratelné nádoby (plechové, keramické, někdy postačí i papírové). Platí, že byste měli cukroví uchovávat na odděleném místě, aby nenasáklo vůní dalších surovin.

Perníčky s příchutí lovečáku by si asi dal málokdo. Určitě je také neuchovávejte někde, kde se kouří, nebo na přímém mrazu. Ideální jsou tmavé špajzky, verandy, komory či lednice.Pozor si dejte na křehké druhy, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky.

Ty uchovávejte v sáčku, protože jim naopak přemíra vlhkosti škodí. 

3) Pomůcky na pečení, bez kterých se neobejdete

Právě proto, že vánoční pečení obnáší použití pečících pomůcek, které přes rok běžně nevyužíváte, byste si měli ujasnit dopředu, jaké druhy budete péct. Díky tomu zjistíte, jaké pomůcky na pečení budete potřebovat. Základem je vál na těsto, váleček a formičky. 

Formy a plechy 

Pro každoroční vánoční pečení využijete formy a plechy nejrůznějších tvarů a barev. Určitě byste měli v základní výbavě mít plechy (pro vánoční cukroví minimálně dva). Praktické jsou také formy (většinou silikonové) pro konkrétní druhy vánočního cukroví.

Nemusíte tedy mít formičky či mlýnky a zdobítka, ale postačí vám jedna forma na rohlíčky (nebo třeba medvědí tlapky), díky které upečete i 20 kousků najednou s minimem práce.

Keramické zapékací mísy využijete spíše pro moučníky nebo masa, v menších keramických formičkách ale můžete také vykouzlit nějaké vánoční dezerty nebo třeba anglický vánoční puding!

Kuchyňský vál 

Pro válení těsta budete potřebovat silikonovou podložku nebo dřevěný kuchyňský vál. Výhodou válů silikonových je skladnost a snadná údržba. Nemusíte vál příliš posypávat moukou, těsto se na něj nelepí.

Dřevěný vál je v kuchyních klasikou, je opatřen zarážkou ze spodní strany, která lehce přepadává přes kuchyňskou pracovní desku a zajistí vám lepší stabilitu desky. Navíc na válu můžete krájet i nožem. Nevýhodou může být náchylnost k vlhkosti, nedoporučuje se proto vály namáčet.

Po použití je tedy oškrabte a v případě potřeby otřete vlhkým hadříkem. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

Vykrajovátka a formičky 

Naprostou nezbytností pro vánoční linecké či perníčky jsou vánoční vykrajovátka a formičky.  Můžete si zvolit tradiční plechové formičky na vykrajování těsta, nebo ty silikonové. Navíc některé druhy mají i praktický vytlačovač. Stejně tak si můžete vybrat formičky jednotlivé nebo nějaké tematické sady. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

Cukrářské potřeby 

Zkontrolujte si i pomůcky na zdobení cukroví. Na perníčky potřebujete zdobící sáčky nebo zdobící tužky. Na těsta zase využijete válečky na těsto, ať už klasické, nebo embosované, které vám vyválí na těsto vzor hvězdiček či jiných motivů. Možností je ale celá řada – válečky na těsto s nastavitelnou tloušťkou, mřížkovací válečky, válečky silikonové, dřevěné nebo z mramoru. 

Michal Kubíček z eshopu Svět cukrářů sází na další praktické pomůcky na pečení: “Skvělá vychytávka je třeba šablona na laskonky. Jde v podstatě o obdélník s vyřezanými oválky, najednou tak vyrobíte třeba dvanáct nebo i dvacet těchto oblíbených sladkostí.” Zároveň nám poradil i ohledně výběru nejlepšího materiálu.

“Trendem poslední doby jsou vykrajovátka vyrobená technologií 3D tisku z nejrůznějších plastů. Jejich výhodou je, že se dají dělat i víceúrovňová a tak mohou sloužit klidně i k vyražení reliéfů. Za mne ale klasika je klasika a tak osobně preferuji nerezové vykrajovačky – dobře se myjí a těsto se na ně nelepí.

4) Pečlivý výběr surovin

Aby vaše cukroví bylo mistrovským kouskem, je třeba dbát na pár zásad, díky kterým bude chuť vašeho cukroví nezapomenutelná. Vězte, že s výběrem těch kvalitních surovin budou jednotlivé druhy nejen lépe chutnat, ale budou se i lépe uchovávat. 

  • Vždy dávejte plech cukroví do trouby, která je vyhřátá.
  • Chuť rozinek vylepšíte tím, že je namočíte do rumu, ideálně přes noc. 
  • Výraznější chuti oříšků docílíte tím, že je opražíte na pánvi a až poté je přidáte do těsta. 
  • Pro lepší chuť těsta místo celého vejce přidávejte jen žloutek.
  • Nositelem výborné chuti u většiny receptů je máslo, kvalitní máslo má pak obsah tuku minimálně 82 %.
  • Čokoládu na vaření volte minimálně s 50 % kakaa. “Kakaové pochoutky na vaření” obsahují jen 28 % kakaa a rostlinné tuky místo kakaového másla.
  • Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny pokojovou teplotu. 
  • Cukr, kakao i mouku přes použitím prosejte přes síto, bude vzdušnější. 
  • S těstem se mnohem lépe pracuje, pokud jej necháme přes noc odpočinout v lednici, nejlépe v potravinové folii. 
  • Používejte co nejtmavší kakao bez cukru, ideálně nerafinované. 
  • Perníčky můžeme ještě horké potřít oslazeným mlékem s trochou škrobové moučky, nebo vajíčkem. Zajistí lesklý povrch. 
  • Vánočku zase potřete vajíčkem s trochou mléka. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

5) Jak na zdravější vánoční cukroví

Patříte mezi milovníky sladkého, ale zároveň si chcete připravit i zdravější alternativu vánočního cukroví? Máme pro vás pár receptů na vánoční cukroví bez mouky a bez cukru, u kterého můžete hřešit bez výčitek. 

Mouku lze nahradit několika způsoby. Bílou pšeničnou mouku můžete vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou. Pro bezlepkáře se nabízí varianta rýžové nebo kokosové mouky. Myslete ale na správný poměr surovin. Obecně platí, že náhražkové mouky stačí v receptu daleko méně, než bílé pšeničné. Pro různé varianty cukroví se také hodí oříškové mouky, jako je třeba mandlová nebo kešu. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

Čím nahradit cukr 

Bílý cukr můžete vyměnit za med, který sice rovněž obsahuje cukry, ale zachovává si své živiny narozdíl od rafinovaného cukru, který je průmyslovou výrobou většinou ztratil.

Dalším řešením jsou sladila jako je stévie, nebo sirupy – datlový, agávový nebo čekankový. Na umělá sladidla si dejte pozor, ne všechna jsou ideální na pečení.

Zároveň je třeba myslet na to, že všechny tyhle alternativy cukru sice mohou být zdravější, ale rozhodně nejsou úplně bez kalorií. 

Moučkový cukr na obalování lze nahradit kokosovou moukou nebo sušeným ovesným mlékem. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

Pojivo nahradí chia semínka nebo lněná semínka. Pro ideální strukturu semínka namočte do vody a rozmixujte. 1 vejce může také nahradit 1 lžička solamylu smíchaná v jedné deci vody. 

Mléko kravské můžete nahradit rostlinnými variantami a zvolit mléko sojové, rýžové, ovesné nebo mandlové. 

Máslo nic nenahradí. Ale. Pokud přece jen chcete odlehčit máslové krémy do cukroví, vyberte si tvarohové krémy nebo pudinkové alternativy, které mají navíc i delší dobu trvanlivosti. Pokud se chcete vyhnout máslům i margarínům stůj co stůj, doporučujeme kvalitní kokosový olej nebo třeba datle, které rovněž v podobě datlové pasty spojí jednotlivé ingredience. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

  • 6) Pár oblíbených vánočních receptů
  • Domácí vánoční pečený čaj 
  • Budete potřebovat: 2 kg ovoce (jablka, hrušky, maliny, jahody, švestky, broskve, brusinky, pomeranč, rybíz), citron, 1 kg cukru, koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz)

Pomůcky: Plech, skleničky s víčkem (zavařeninové)

Připravte si základní suroviny (viz výše), jejichž množství závisí na tom, kolik porcí pečeného čaje chcete připravit. Na cca 15 porcí bude třeba 2 kg ovoce, kilo cukru a koření. Čím více koření, tím intenzivnější chuť. 

Nejdříve ovoce pečlivě omyjte a vypeckujte, citrusy zbavte kůry.  Nakrájejte je na malé kousky. Poté si připravte plech a v něm smíchejte nakrájené kousíčky ovoce s kořením. Na závěr směs zasypejte cukrem, jehož množství závisí na chuti i sladkosti ovoce, většinou kolem 1 kg–1,25 kg. 

Budete mít zájem:  První Příznaky Roztroušené Sklerozy?

Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut na 180–200 stupňů. Po upečení vyndejte celou skořici a horkou směs nalijte do připravených skleniček, zavíčkujte a otočte sklenice dnem vzhůru. Nechte je tak, dokud nevychladnou. Měly by vám vydržet celou zimu, ale po otevření je třeba jej rychle zkonzumovat Pro čaj vám budou stačit 3-4 lžičky směsi a horká voda. 

Vánoční pečený čaj bez cukru: Pokud nechcete připravovat pečený čaj s cukrem, nahraďte jej medem, rýžovým či javorovým sirupem nebo ječmenným sladem. 

Tipy pro ještě lepší domácí pečený čaj: 

  • Obecně je lepší kombinovat směs ovoce s citrusy, protože by čaj měl být také trochu kyselý. V takovém případě se držte poměru 1:1, tedy stejné množství citrusů jako ostatního ovoce. 
  • Citrusy zbavte i bílých vláken, které jsou mezi měsíčky, také pouštějí hořkost. 
  • Vyvarujte se banánů, po upečení v čaji černají a jsou mazlavé. 
  • Pokud přece jen chcete přidat citrusy i s kůrou, kontrolujte, zda není chemicky ošetřena. I tak s ní ale buďte opatrní, příliš velké množství kůry může způsobit finální hořkost čaje. 
  • Do směsi můžete přidat i alkohol, třeba rum nebo slivovici

Cukroví bez mouky a bez cukru? Ideální svačinka, energie na cesty, zdravější varianta vánočního cukroví a vhodná sladkost pro vegany, bezlepkáře i zastánce RAW stravy. Datlové kuličky splňují vše a díky jejich skvělé chuti uspokojí každého. 

Budete potřebovat: Datle (nebo datlovou pastu), semínka či oříšky dle chuti, kokos, kakao, skořice

Pomůcky: Výkonný mixér

V mixéru rozmixujte do pasty směs datlí (pokud nejsou vypeckované, tak je nejdříve vypeckujte), trochu horké vody, oříšků dle chuti. Můžete přidat i vanilku, kokos a špetku soli. Hotovou směs vytvarujte do kuliček Ty poté libovolně obalte v kakau, kokosu, skořice, nebo nadrcených oříšcích. 

Vánoční cukroví: co kdy péci

Trdelník 

Jak se vyrábí trdelník? Nemusíte si tuto lahodnou pochoutku dopřát jen na vánočních trzích. Tohle duté pečivo, které je obalené v různých posypkách si můžete dopřát i doma. Navíc si jej můžete uzpůsobit přesně podle sebe. Klidně s nutellou nebo se zrmzlinou. 

Trdelník má svůj specifický tvar. Vyrábí se z kynutého těsta, které se v pruzích navíjí na válec, kterému se říká trdlo. Odtud pochází i název. 

Co budete potřebovat:pšeničná mouka, vejce, droždí, mléko, citron, vlašské ořechy, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, muškátový oříšek

Pomůcky: Vál na těsto, váleček, forma na trdelníky 

Válec s těstem se vkládá do pece, peče se v sálavém teple z připraveného grilu nebo zářiče a postupně se otáčí. Trdelník se přitom pomastí, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak se opatrně vyklápí nebo stahuje tak, aby neztratil svůj tvar. 

Po upečení nechejte trdelník chvíli odpočívat, poté jej obalte v připravené směsi dle chuti:

  • cukru a skořice
  • kokosu
  • oříšků
  • vanilkového cukru

Rychlý návod na výrobu trdelníku najdete i v tomto videu: 

7) Vánoční pečení s dětmi a pro děti

Vánoce jsou především o tom trávit čas se svými blízkými, i když se na to často zapomíná.

Abyste si i se svými dětmi užili přípravu na svátky a nebyli jen nervózní z toho, kolik práce vám ještě zbývá udělat, zabavte se společně u pečení vánočního cukroví. Společné pečení je výborný nápad.

Tím, že dětem otevřete dveře kuchyně a necháte je tvořit, jim dáte to nejcennější: čas strávený s vámi i hezké vzpomínky. 

  • Dětem rozdělte jen takové činnosti, které na svůj věk jsou schopny zvládnout
  • Pečte zdravěji – cukr nahraďte medem nebo sirupem (javorovým, čekankovým, rýžovým), upřednostňujte žitnou nebo celozrnnou mouku.
  • Rozdělte dětem jasné úkoly: ideální je vykrajování pomocí formiček, válení koulí nebo zdobení perníčků.
  • Zvolte si jednoduché recepty, u kterých je třeba co nejméně procesních kroků.
  • Kdy začít péct s dětmi? Od 3–5 let už můžete mít v kuchyni malého pomocníka.
  • Dobrá příprava je výhrou: menší děti nevydrží dlouho na něco čekat, mějte proto veškeré suroviny a pomůcky připravené předem.
  • U pečení si vyprávějte. Povídejte dětem o jednotlivých krocích a surovinách. Naučíte tak děti třeba to, kdo nám dává mléko nebo vajíčka.
  • Vyplatí se také být připraven na menší (nebo větší) nepořádek. Pokud máte zástěru, určitě ji využijete. 

Bezpečnost především

  • Dejte přednost plastovým a dřevěným materiálům, formičky raději volte silikonové. 
  • Vyvarujte se ostrých nožů a horké plotny. 
  • Nikdy děti v kuchyni nenechávejte bez dozoru.
  • Nepouštějte děti k horké plotně nebo ke kuchyňským spotřebičům v zásuvce, u kterých hrozí, že je děti nedopatřením zapnou. 
  • TIP: Pro malé pomocníčky nejen do kuchyně využijete tzv. učící věž. Váš malý pomocníček tak na všechno uvidí a může vám směle pomáhat. 

Máme pro vás pár tipů na jednoduché recepty na vánoční cukroví, které můžete upéct i s dětmi.

Co budete potřebovat: 2 hrnky ovesných vloček, 2 hrnky mrkve nastrouhané na jemno, vejce, 60 g másla, voda, sůl, med

Pomůcky: mixér, formičky, plech

Vločky namelte v mixéru najemno a smíchejte s mrkví, vajíčkem, medem a máslem. Vše zpracujte do těsta. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Z těsta následně vyválejte asi 5 mm tlustou placku, poté přijdou na řadu vykrajovátka.Ty přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut na 150 stupňů. Nechte vychladnout. 

Co budete potřebovat: 250 g nadrcených piškotů, 2 lžíce kakaa, kostka másla, 150 g cukru moučka, vanilkový cukr, (rumové aroma)

Máslo o pokojové teplotě dejte do misky spolu s na jemno nadrcenými dětskými piškoty, cukrem a případně rumovým aroma. Poté přidejte kakao a vanilkový cukr. Směs pořádně promíchejte. Následně přijde na řadu ta jednodušší část – tvořte z něj kuličky. Ve finále stačí koule obalit v kokosu, mletých oříškách nebo skořici. 

Tak vzhůru do adventu. A ačkoliv tohle období bude svádět k tomu, mít všechno připravené, dokonale uklizené a načančané, mějme na paměti, že mít všechno perfektní není důležité. Že nic vám nenahradí čas spolu s rodinou a blízkými. Tak nezapomínejme, o čem Vánoce ve skutečnosti jsou. 

Kdy péct cukroví na Vánoce? Rozvrh vánočního pečení

Vánoční cukroví: co kdy péci

8 minut čtení

Životní styl

  • Obsah článku:

Některé cukroví na Vánoce potřebuje uležet, jinak je tvrdé, jiné obsahuje krémovou náplň, která se plní na poslední chvíli a vydrží jen pár dnů. Jak si pečení cukroví na Vánoce rozvrhnout, aby Vás zbytečně nestresovalo?

Než vytáhnete váleček, domluvte se s rodinou, jaké cukroví na Vánoce letos chce. Poptejte se i babiček a dědečků, jaké cukroví by si od vás rádi ochutnali. Zjistěte, jestli Vám z vlastního cukroví také část nedají.

Hned by bylo pečení o něco jednodušší. Zkuste si rozmyslet, kdy budete mít čas péct. Nezapomeňte ve svých plánech na to, že se budete chtít podívat třeba na vánoční trhy a některý z víkendů padne na nákup dárků.

Času nebude tolik.

Tip! Chcete-li být precizní, napište si seznam toho, co budete péct a k tomu si vypište do excelu potřebné suroviny. Rázem máte před sebou nákupní seznam.

Které vánoční cukroví péct první?

Kdy začít péct perníčky?

Pečení cukroví na Vánoce začíná tradičně perníčky v průběhu prvního adventního víkendu (tj. na začátku prosince). Perníčky jsou cukroví, které potřebuje dlouhou dobu na uležení a provlhnutí. Těsto si zadělejte už průběhu týdne, abyste mohli o víkendu péct. Odležet by se mělo nechat minimálně přes noc, ideálně dvě noci. Připravit si můžete i další těsta na suché cukroví.

Vykrajování perníčků je činnost, u které se vždy potřebují realizovat děti. Zkušené kuchařky to zvládnou za čtvrt hodiny, s dětmi osobní zkušenost říká, že vykrajování pod hodinu stihnout nejde.

Tip! Při pečení cukroví na Vánoce si opravdu hlídejte troubu a časy pečení. Stačí drobná chvilka nepozornosti a celý plech může letět spálený do koše.

Kdy péct linecké cukroví?

Stejně tak se můžete v prvním adventním víkendu pustit do pečení lineckého, vanilkových rohlíčků, kokosek, pracen a dalších suchých druhů cukroví. Důvod je prostý – potřebují čas, aby byly vláčné a ne tvrdé jako kámen.

Prozatím je ale ničím neplňte, jen je dejte upečené do krabice na vlhké a chladné místo jako je sklep nebo komora. Do krabice můžete dát také přepůlené jablko, zajistí potřebnou vlhkost. Pokud nemáte chladné místo, kam by se cukroví dalo schovat, celé pečení o týden posuňte, aby se Vám vše hotové nezkazilo.

Věděli jste, že… si můžete potřeby na pečení a zdobení koupit i přes cashback? Tedy službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky teď najdete např. na:

* Hospodynkam.cz – 10 % z nákupu zpět

* Bonami.cz – 3 % z nákupu zpět

Které cukroví péct druhý adventní víkend?

Ořechy, išelské a strojkové cukroví

Druhý adventní víkend vychází zhruba na Mikuláše. Tento víkend se hodí na pečení zbylého suchého cukroví, které budete později plnit. To můžou být třeba plněné ořechy, išelské cukroví, nebo strojkové cukroví.

Kdy slepovat linecké cukroví?

A přichází i ta veselejší část… je čas začít testovat a ochutnávat, jestli už je cukroví na Vánoce změklé.

Pokud už je linecké, nebo jiné dříve upečené cukroví, měkké a neláme se, můžete ho začít potírat marmeládou. Ideální bývá lehce kyselejší marmeláda, protože sladkého už bude tak dost.

Vyhněte se také malinové marmeládě, která má v sobě malá zrníčka a jejich chroustání by mohlo radost z cukroví zkazit.

Budete mít zájem:  Léky Na Podporu Hubnutí?

Kdy plnit cukroví krémy a polévat ho čokoládou?

Zatímco někdo s pečením cukroví teprve začíná, vy už můžete být svým způsobem za vodou. Pár dnů před Vánoci Vás čeká příprava krémových náplní a polev. Jen pozor na krém z másla a pudingu – vydrží maximálně týden. A někdo ani to ne. Ostatní krémy z másla, cukru, kakaa a náplň z marmelády vydrží při uložení v chladu klidně až do půlky ledna.

Tip! Pusťte se také do dekorace cukroví čokoládou. Pokud plánujete mít na čokoládě i posypku, musíte ji dávat na ještě tekutou polevu, jinak Vám nebude držet.

Co (ne) péct poslední adventní víkend?

Kdy dělat nepečené cukroví?

Štědrý den je vysloveně za dveřmi. Poslední adventní víkend před Štědrým dnem se hodí na přípravu nepečeného cukroví, tedy různé kuličky, ale také třeba marokánky či vosí hnízda.

Hned měkké perníčky

A pak jsou tu takoví, kteří se teprve do pečení cukroví na Vánoce pouští. Ani tak není nic ztraceno. Slyšeli jste o perníčcích, které jsou měkké do několika dnů? Vyrábí se z medu a dají se využít i v případě, kdy první várka perníčků ze začátku prosince postupným uzobáváním prostě zmizí. A pak jsou taky tací, kteří na poslední adventní víkend vyhlásí, že už prostě nic nepečou.

Netradiční vánoční cukroví

Netradičního vánočního cukroví je celá řada. Proto jsme si pro vás připravili průvodce těmi nejzajímavějšími recepty z Ameriky, Brazílie, Irska a dalších zemí.

Pečení cukroví na Vánoce má být o radosti, ne o spěchu, ani o potřebě mít všechno perfektní. Vyhněte se také scénářům z minulých let, kdy jste rodině vehementně zakazovali jíst cukroví před Štědrým dnem, zatímco po Štědrém dnu už jsou všichni sladkým přejedení a vy ho všem vnucujete, aby se nezkazilo. Uzobávejte průběžně. Navodíte si tak chuť Vánoc dříve. Dobrou chuť.

Tip! Přemýšlíte, že byste si letos na Vánoce půjčili? Podívejte se, která banka vám teď dá nejvýhodnější podmínky. Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček:

Najděte nej půjčku

Kdy začít péct vánoční cukroví?

Rok se s rokem sešel a na dveře nám opět, pomalu ale jistě, klepou Vánoce. Výlohy obchodů i ulice měst brzy ozdobí vánoční dekorace, lidé začnou vymýšlet a připravovat dárky pro své blízké a ve většině domácností nastane čas předvánočního úklidu a pečení cukroví.

Na tuto otázku bohužel nelze jednoznačně odpovědět, jelikož vše závisí na Vašich časových možnostech a množství cukroví, které máte v plánu napéct. Pár dobrých rad, které Vám usnadní načasování, však přece jen je.

Harmonogram pečení by se měl odvíjet od toho, jaké druhy cukroví chcete připravit. Každý druh cukroví má svůj čas. Některé druhy, zejména perníčky a zázvorky, potřebují delší dobu odležení, aby stihly změknout. Jiné druhy, především nepečené cukroví a krémy na zdobení již upečeného cukroví, je třeba udělat až těsně před Vánocemi, aby se nezkazily.

Obecně platí pravidlo, že se začíná péct na Mikuláše a jednotlivé druhy cukroví se připravují po dobu tří týdnů. Končí se až těsně před Štědrým dnem.

Tři neděle před Štědrým dnem, tj. právě okolo svátku Mikuláše, začínáme péct perníčky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, ořechové a kokosové cukroví či sušenky.

O týden později připravujeme cukroví z lineckého, piškotového a křehkého těst a poslední týden před Vánocemi patří marokánkám, nepečenému cukroví a výrobě polev, krémů a náplní, kterými zdobíme již upečené cukroví.

    

V předvečer Štědrého dne pak pečeme vánočku, štolu, příp. jablečný závin, roládu nebo jiný moučník na štědrovečerní tabuli.

Aby Vaše snaha nepřišla na zmar, je potřeba dodržet také správné skladování Vašeho cukroví. Nejdůležitější je uchovat cukroví v chladu.

Pečené cukroví není tolik choulostivé na mírné výkyvy teplot, proto pokud máte balkón a teploty se pohybují alespoň okolo nuly, můžete cukroví uložit na balkón a ušetřit tak místo v lednici.

Nejvhodnější jsou pro skladování cukroví na balkóně hliněné nádoby. Pokud je nemáte, dobře Vám poslouží také papírová krabice a alobal.

Nepečené cukroví, krémové cukroví a rolády potřebují stálou teplotu, proto je v krabicích vystlaných alobalem umístěte do lednice.

  • Přejeme Vám mnoho radosti při přípravě cukroví a ať si na něm o Vánocích výborně pochutnáte!
  • Vánoční cukroví: co kdy péci
  • Rojikovo koření doporučuje na pečení perníčků prověřené PERNÍKOVÉ KOŘENÍ.  

Plán pečení vánočního cukroví 2020

Vánoce jsou svátkem jídla, rodinné pohody a klidu, alespoň by to tak mělo být. Přesto se předvánoční shon dotýká každého z nás – nákupy dárků a jídla, úklid, plánování rodinných návštěv a především příprava pokrmů – to vše zabírá spoustu času a energie. 

Abyste se v tom letošním shonu neztratili, přinášíme vám pár tipů k ideální časové přípravě cukroví, kapra, bramborového salátu a třeba i vánoční štoly.    

Jak si naplánovat pečení vánočního cukroví?

První týden v prosinci – pečení perníčků a křehkých těst

Dostatečně dlouho předem pečeme cukroví, které je dobré, když se nechá uležet.

S pečením perníčků můžeme začít již poslední týden v listopadu, nejpozději se však na pečení perníčků, vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví vrhneme první týden v prosinci.

Cukroví díky uležení zvlhne a zvláční. Tento čas je vhodný i pro pečení zázvorek a pečení vánoční štoly, která se nechává 2 – 4 týdny odležet. 

  • Recept na jednoduché linecké těsto
  • Recept na vanilkové rohlíčky
  • Recept na měkké medové perníčky
  • Recept na vánoční štolu

Druhý týden v prosinci – pečení kokosek, pracen a sněhového cukroví

Tento čas je vhodný k pečení pracen, kokosek a cukroví z kakaového těsta. Také již můžeme zdobit perníčky a slepovat linecké cukroví marmeládou. 

Recept na pracny

Recept na kokosky

Třetí týden v prosinci – příprava nepečeného cukroví

Týden před Vánocemi je potřeba začít připravovat nepečené cukroví (kuličky, roládky, kávová zrna apod.). V tuto dobu také připravujeme krémy, kterými slepujeme vybrané druhy cukroví, plníme jimi košíčky, trubičky apod. 

Recept na rumové kuličky

Pár dní před Štědrým dnem věnujeme pečení vánočky

Mezi ty nejnáročnější úkoly bude patřit pečení domácí vánočky, tu bychom měli péct nejlépe 21.-22. prosínce. V těchto dnech také nakupujeme živého kapra, umístíme ho do vany a v čisté vodě ho necháme pročistit.

Jak vybrat kapra na vánoční stůl

Jak zabít a vykuchat vánočního kapra

Den před Štědrým dnem připravujeme bramborový salát a necháme ho v chladu do druhého dne uležet. Až na poslední chvíli necháváme vaření polévky a smažení kapřích řízků. 

  1. Recepty na domácí vánočku
  2. Jak uplést vánočku
  3. Recepty na bramborové saláty
  4. Recepty na vánoční polévky

Věříme, že jsme Vám tímto článkem pomohli usnadnit přípravu letošních Vánoc, které se blíží mílovými kroky. A budeme rádi, když všechny své vánoční úspěchy budete fotografovat a přidávat přímo k receptům. 

A na závěr pro vás máme i pár jednoduchých vánočních videoreceptů 

Připravte si výborné tatrankové cukroví podle vítěze soutěže Cukrář roku

Videorecept na hříšně dobré Bounty tyčinky – nepečené cukroví jen ze 3 surovin

Foto: Pixabay.com

Kdy péct jaké vánoční cukroví? – COOP Club

Pokud patříte mezi ty, kteří ctí tradici pečení vánoční cukroví, možná už to u vás doma také začíná vonět vanilkou, oříšky, medem a dalšími ingrediencemi spjatými s pečením. Kde se vzal tento zvyk a jaké druhy cukroví máte nejraději?

Pečení vánočního cukroví patří mezi adventní tradice. Možná se ve vaší rodině stále udržuje, možná ustoupila. Zamýšleli jste se však někdy nad tím, proč je pečení vánočního cukroví u nás tradicí?

Pochází z pohanské minulosti, kdy se peklo cukroví při oslavách zimního slunovratu. Cukroví mělo chránit domov před zlými silami. Věšelo se na ovocné stromy, na dveře domů i do chlévů.

Pečení cukroví je spjato s Vánoci od 19. století. Druhová rozmanitost cukrovinek, jež se i dnes drží v některých domácnostech, se stala součástí příprav na Vánoce až ve 20 století.

Oblíbené druhy vánočního cukroví

Existuje obrovské množství receptu na vánoční cukroví. Každá rodina má své oblíbené – některé jsou pro ostatní téměř neznámé, jiné jsou chronicky rozšířené a Vánoce bez nich si snad ani neumíme představit. Přibližme si ve stručnosti nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.

Perníčky

S jejich pečením se začíná na začátku adventu. To, aby do Vánoc změkly. Existují však i recepty na perníčky, které jsou (na rozdíl do těch tradičních) měkké hned. Perníčky jsou výborné nejen k jídlu, ale hodí se i jako součást vánoční výzdoby.

Vanilkové rohlíčky

I ty byste měli péci alespoň tři týdny před Vánocemi. Jakmile vanilkový cukr provoní vaší domácnost, budete vědět, že se Vánoce skutečně blíží.

Pracny

Někdy se s nimi také můžete setkat pod názvem „medvědí tlapky“ – dle podoby formičky. Obvykle se však pečou i ve formičkách jiných tvarů. Jejich pečení rovněž směřujte na dobu cca tří týdnů před Vánocemi.

Linecká kolečka

Tvoří se z lineckého těsta a slepují se marmeládou. Samozřejmě nemusí jít jen o kolečka. Záleží na vás, jaké použijete tvořítka při vykrajování těsta. Na rozdíl od výše uvedeného vánočního cukroví nevyžadují dlouhou dobu odležení.

Vosí hnízda

Jde o nepečený druh vánočního cukroví. Lze je naplnit domácím krémem či vaječným likérem.

A mnohé další…

Oblíbeným vánočním cukrovím jsou také košíčky, nepečené kuličky, dortoletky, pařížské rohlíčky, rozmanité slepované cukroví, ořechy plněné krémem, kokosky, sněhové rohlíčky s krémem, kokosové tyčinky atd.

A co vy? Pečete vánoční cukroví? A jaké máte nejraději?

Budete mít zájem:  Alergie Na Tea Tree Oil?

Tipy a recepty na skvělé vánoční cukroví

16. 11. 2015 | Doba čtení 8 minut

Víte, kdy začít péct cukroví, aby na Štědrý den bylo nejchutnější? Každý druh má svůj čas. Stejně jako nejvhodnější teplotu pečení; v článku najdete tabulku. A řadu drobných důležitých tipů pro vánoční pečení.

Někdy stačí maličkost a to, s čím jsme si léta nevěděli rady, je vyřešeno.

  • Přidáme lžičku octa a náhle šleháme sníh na pusinky jako nikdy předtím.
  • Posypeme utěrku moukou a těsto na závin bez potíží vytáhneme do milimetrové síly.
  • Přidáme do vajíčka trochu mléka a povrch vánočky se zlatě zaleskne…

Tři neděle pilné práce

Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě kolem 24. prosince nejchutnější.

V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky a o Štědrém dnu jablkový závin.

Plán pečení usnadní přípravy

perníčky Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Někdo peče totéž cukroví rok co rok podle několika osvědčených rodinných receptů, jiný rád sem tam přidá něco nového a dalšímu adventní čas ani nestačí na to, aby napekl a vymodeloval všechny možné druhy vánočního cukroví podle svých představ. 

V každém případě se hodí mít po ruce přehled receptů na cukroví, ať už toho tradičního, nebo nového, které se chystáme vyzkoušet. Stačí se podívat s měsíčním předstihem a naplánovat si, čím vším si osladíme letošní vánoční svátky.

Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

  • 100 °C (sušení)nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou 
  • 130—150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení) sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky
  • 160—170 °C (pečení při nižší střední teplotě)šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
  • 170—190 °C (pečení při střední teplotě)pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
  • 190—210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
  • 210—225 °C (pečení při vyšší teplotě)piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
  • 225—250 °C (pečení při vyšší teplotě)listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
  • 250—300 °C (vysoká teplota)rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod. 

Pohodlné dělení mandlí

Oloupané mandle vložíme do čisté studené vody a necháme je asi hodinu namočené. Potom je už snadno rozdělíme na poloviny. Z vody je vybíráme promnutím mezi palcem a ukazovákem, pokud se přece jen nerozdělí, pomůžeme si špičkou ostrého nože.

Čokoládové dekorace snadno a rychle

Škrabkou na brambory se z čokolády dají vytvořit hobliny. Chceme-li mít hobliny větší, čokoládu rozpustíme, necháme ji ztuhnout na hladké desce a shora pak škrabkou seškrabujeme hobliny.

Jinou dekoraci získáme, když rozpuštěnou čokoládu necháme stéci na pečicí papír a tvoříme z ní různé tvary, např. spirály. Vrstva čokolády nesmí být příliš silná. Papír pak na 15 minut vložíme do mrazáku. Výslednou ztuhlou dekorací pak můžeme ozdobit dort nebo zmrzlinový pohár.

Domácí marcipán

Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme ji do potravinářské fólie a uchováváme v chladu. Pak z marcipánu podle fantazie tvarujeme různé tvary.

Slavnostní monogramy

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g Hery
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citronovou kůru
  • kakao

Slavnostní monogramy Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Heru nakrájíme, přidáme vejce, prosetý cukr, hladkou mouku, do které jsme přidali 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru. Těsto zpracujeme na válu, třetinu obarvíme kakaem a dáme na jednu hodinu odpočinout.

Ze světlého těsta vykrájíme kolečka (mohou být i jiné tvary) z tmavého těsta vykrájíme tvořítky z umělé hmoty písmenka.

Pečeme v troubě na 180 °C. (Kolečka pečeme déle, písmenka potřebují kratší dobu.)

Po upečení natřeme základní tvary polevou z cukru a citronové šťávy. Písmenka přitiskneme ke světlým kolečkům a necháme ztuhnout. Hotové pečivo můžeme podle písmenek použít jako jmenovky hostů u svátečního stolu.

Na detailech záleží aneb tajné tipy

  • Cukroví by mělo být upečené v takovém předstihu, aby se v chladu (maximálně do 5 °C) dobře proleželo a chutě a náplně se prolnuly.
  • Při zadělávání těst by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu.
  • Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, necháme-li je do druhého dne odpočinout v lednici.
  • Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
  • Pečete-li cukroví již s náplněmi, nezapomeňte:
    • do marmelády přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky,
    • ořechy povaříme v mléce či smetaně a zahustíme piškoty,
    • tukové náplně ochutíme kávou či kapkou destilátu. 

Ani drobek nazmar

Zužitkovat můžeme i kousky rozlámaného pečiva, které nám zbyly. Vše vysypeme do mixéru, přidáme marmeládu, šlehačku, rum či jiný destilát (čím více, tím bude hmota šťavnatější), dobře rozmixujeme, vytvarujeme malé kuličky, nabodneme je na ozdobná párátka, namáčíme je v čokoládové polevě a vkládáme do papírových košíčků.

Lesklé cukroví

Krásně vypadá hodně lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, když cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude efektní zejména na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku, na němž se pak budou krásně odrážet světla svíček.

Foto Jiří Poláček a Hana Bílá

Příznivcům Pinterestu jsme připravili kolekci vánočního cukroví z našeho webu:

Připravte se na Vánoce včas! Kdy co péct a jaké pomocníky vybrat?

Celý proces se také neobejde bez správných pomocníků, a proto vám přinášíme tipy, kdy ideálně s veškerou přípravou začít a co k tomuto sladkému kouzlení budete potřebovat. 

3 týdny do Vánoc 

Do svátků se může zdát ještě daleko, ale některé cukroví je potřeba začít připravovat již na začátku prosince. Jedná se tedy zejména o ty druhy, které je nutné na nějakou dobu uložit do chladu, aby před samotnou konzumací hezky změkly.

Pokud se navíc řadíte mezi milovníky vůně skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, je nejvyšší čas zadělat těsto právě na perníčky. „Přípravu perníčků nepodceňujte a upečte je opravdu včas, abyste si o Štědrém dnu nevylámali zuby.

Tvar perníčků může být v podstatě jakýkoliv, výběr vykrajovátek je dnes skutečně široký – perníčkům sluší srdíčka, zvonky, kapři, stromky či panáčci. Nepodceňujte ale ani přípravu na zdobení. K tomu je nutné si pořídit zdobicí sáček s tenkou psací cukrářskou špičkou, abyste docílili opravdu precizních linek.

Před Vánoci se prodávají také speciální jednorázové sáčky na zdobení perníčků s již přidělanou tenkou špičkou. Abyste se vyhnuli ucpání jemné špičky, doporučujeme kromě klasické bílkové polevy tzv. královskou glazuru, někdy také nazývanou royal icing.

Ta je skvělá zejména na jemné závěrečné práce, ale i v poslední dobu stále modernější celoplošné barevné zdobení,“ doporučuje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Královskou glazuru lze totiž snadno dobarvovat různými druhy gelových potravinářských barev a mimo zdobení perníčků ji navíc využijete třeba i na potahování sušenek, zákusků či cupcakes. 

Kromě perníčků se co nejdříve pusťte také do dalších českých stálic, a to do vanilkových rohlíčků nebo pracen.

Na křehké rohlíčkové těsto jsou nejlepší vyklápěcí formičky, které dokážou vytvořit cukroví jako podle šablonky.

Navíc díky formičkám můžete tvořit dva druhy této oblíbené sladkosti – pokud totiž formu naplníte jen z části, máte základ pro rohlíčky plněné či slepované. Stejně můžete postupovat i v případě pracen. 

2 týdny do Vánoc

Ideální čas začít péct linecké či připravit vosí hnízda (nebo také včelí úly). Ať už pečete linecké světlé či tmavé, těsto se snažte zpracovat co nejrychleji, aby se tuk nestihl rozpustit a vsáknout do mouky. Potom by se mohlo stát, že bude cukroví po upečení moc tvrdé.

K dalšímu tvoření pak přizvěte i děti, s vykrajovátky se hezky zabaví a strávíte tak společně hezké předvánoční odpoledne. I přestože jsou na rozdíl od lineckého vosí hnízda nepečený typ cukroví, je dobré si na ně také vyhradit čas alespoň čtrnáct dnů před Vánoci. „Na vosí hnízda je třeba pořídit speciální formičku, tvořit úly lze pak různými způsoby.

Jednou z variant je těsto do formy napěchovat a tu poté zaklapnout, čímž docílíme požadovaného tvaru. Další technika spočívá v  naplnění formičky těstem a jeho následném vyklápění, což by se dalo přirovnat v podstatě ke tvoření báboviček. Hotová hnízda mohou mít i různé dekory, například lze vytvořit obrázek včely,“ popisuje Michal Kubíček.

Na plnění hnízd krémem však nespěchejte a nechte jej až na týden před svátky. V opačném případě by se vám mohly tyto sladké dobroty zkazit. 

1 týden do Vánoc

Těsně před Vánoci už byste se do velkého pečení pouštět neměli a je tak lepší vsadit spíše na nepečené druhy nebo kousky, jako jsou marokánky či pusinky. Z nepečených vyzkoušejte třeba rumové kuličky či  variantu takzvaně „co dům dal“ a využijte zbytky těsta z předchozích várek cukroví.

Ty stačí rozmixovat, spojit oblíbeným krémem nebo salkem a nakonec obalit v kokosu či čokoládě. A pokud byste raději zdravější variantu, vsaďte na RAW cukroví z datlí a ořechů. Ingredience pouze umixujete a vyválíte jako klasické těsto.

K závěrečnému tvoření pak můžete ještě naposledy v tomto roce zužitkovat klasická vykrajovátka libovolných tvarů. 

Všechny pomocníky najdete na www.SvetCukraru.cz
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector